Proiectul Comisiei Europene denumit AI4EU (Inteligență Artificială pentru Uniunea Europeană) a fost lansat oficial cu scopul de a construi prima platformă europeană on-demand de Inteligență Artificială (AI) și pentru a mobiliza întreaga comunitate europeană de profil. Proiectul dispune de un buget de 20 de milioane de euro. În calitate de lider de proiect, Thales coordonează lansarea platformei și promovează colaborarea într-un mediu activ care se extinde dincolo de actuala componență a proiectului ce include, în acest moment, 79 de organizații din 21 de țări membre ale UE.
Prin proiectul AI4EU, Comisia Europeană urmărește să transpună în realitate oportunitățile oferite de Inteligența Artificială, prin stimularea capacităților tehnologice și industriale ale Europei, prin îmbunătățirea competitivității industriale și accelerarea treptată a adoptării Inteligenţei Artificiale în toate sectoarele economiei. Această platformă va poziționa Europa ca jucător de top la nivel mondial în domeniul AI, punând problemele de ordin etic în centrul atenţiei.
Proiectul include crearea, la nivel european, a unui observator în probleme de etică, care să genereze discuții ample și să dezbată rolul oamenilor într-o societate bazată pe Inteligenţă Artificială, dar și să promoveze dezvoltarea unei Inteligenţe Artificiale care poate fi explicată şi și controlată.
Grupul Thales a fost ales de către Comisia Europeană pentru a coordona proiectului și, la fel ca toți ceilalți parteneri implicați, va pune la dispoziție pe această platformă instrumente, componente, module, know-how, algoritmi și cazuri de utilizare a Inteligenţei Artificiale. Orice membru din cadrul extinsei comunități europene a tehnologiei informației și comunicațiilor (ICT) va putea să folosească aceste elemente în mod direct, fără a necesita cunoștințe teoretice. De asemenea, comunitatea formată în cadrul proiectului va oferi asistență practică pentru a-i ajuta pe utilizatori – IMM-uri, start-up-uri, antreprenori, oameni de știință, companii industriale, societăţi cu capital de risc – să beneficieze de avantajele platformei.
Obiectivul acestui proiect de trei ani este de a promova colaborarea în cadrul ecosistemului AI din Europa, astfel încât părțile interesate să împărtășească, să utilizeze și să creeze valoare adăugată, prin promovarea unor noi abordări în sectoare strategice ale economiei europene, inclusiv robotică, sănătate, mass-media, agricultură și securitate cibernetică. Acest proiect va oferi, de asemenea, elemente esențiale pentru a ajuta la stabilirea unei agende strategice, puternice și cuprinzătoare în domeniul Inteligenţei Artificiale, la nivel european.
Şeful departamentului de tehnologie al Thales, Marko Erman: „Suntem foarte mândri de încrederea acordată de Comisia Europeană companiei Thales pentru coordonarea proiectului AI4EU, proiect care va ajuta Europa să-și consolideze poziţia de actor global în cursa pentru dezvoltarea celor mai bune tehnologii digitale și AI, în serviciul societății”.
Thales
Sa ne așteptăm la un terminator ? ?
Am participat in trecut la multe proiecte europene… Vad ca-n ultimul timp se inmultesc ca ciupercile, mi se par toate bani aruncati si pierdere de timp.
Aceste proiecte nu aduc absolut nimic, si logic nu pot functiona deoarece e imposibil sa aduci la aceeasi masa firme concurente care sa-si puna la bataie know howul.
E un fel de economie planificata, din comunism, vopsita in culori albastre si cu stelute.
Unde mai pui ca europenii sunt mici copii in domeniul inteligentei artificiale , vor elabora tone de hirtii legate de etica omului nou.
Dar desigur, unii mai isteti vor putea profita de aceasta, se pot cistiga bani frumosi fara multa munca si fara multa raspundere, plus ca este un prilej de turism prin zonele frumoase ale Europei.
Foarte bine punctat din pacate. Cel mai probabil un Head of Unit de prin vreun DG (probabil DIGIT) trebuia sa marcheze si el ceva activitate. Nu sunt anti UEl, dar birocratia bruxelleza a ajuns la cote ametitoare.
daca vreti sa va amuzati cititi acest document https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/communication-artificial-intelligence-europe.. se poate downloada, citez din el:
For example, a small company that produces metal parts for the automotive industry could consult the regional hub (which can be a science park for example) and ask for advice on how to improve the manufacturing process with AI. Experts from the hub would then visit the factory, analyse the production process, consult with other AI experts in the network of hubs, make a proposal and then implement it. These activities would be partially financed with EU money.
**************
sau
************
Projects funded by the EU have developed for example:
an unmanned agricultural vehicle that can mechanically remove weeds, reducing the need for pesticides;
a highway pilot project using AI & Internet of Things to provide safe driving recommendations and reduce road fatalities;
a robotic ortho-prosthesis to restore mobility to amputees;
robots to take care of repetitive tasks for workers in car manufacturing plants and improve the efficiency of the manufacturing process.
asta am inteles si eu si de la altii din domeniul aeronautic… un fel de subventie pentru cercetare in doru’ lelii…
marele avantaj al AL ar putea fi inlocuirea birocratilor de la Bruxelles.
Vezi sa nu inlocuiasca cu niste mioritici de ai noastri …????♂️
🙂 Da, asta ar fi ceva. Oricum, pentru comentariul asta, big like!!!
Exista deja si companiile au inceput sa lucreze la implementare. Se numeste RPA (Robotic Process Automation) si e un fel de continuare a BPA (Business Process Automation).
Exemplu, de la UIPath: https://www.uipath.com/rpa/robotic-process-automation
Mai este mult până departe. Deocamdată UIPath face bani din compilatoare care te ajuta sa scrii un macro daca ai de gând să scotocești baze de date. Sunt client fidel.
Mai este mult până departe.
Evident, produsele nu sint inca mature. UIPath sint primii la care m-am gindit.
Stiu de doua banci mari care investigheaza deja integrarea invatarii in citeva procese ale lor, urmind ca apoi sa le automatizeze.
E nevoie uneori si de „economie planificata” ca altfel ramai pe dinafara.
Tehnologiile devin din ce in ce mai complexe si devine din ce in ce mai imposibil sa recuperezi trenul pierdut. De exemplu pentru Romania, singura, astazi, este absolut imposibil sa dezvolte un televizor (nu mai vorbesc de un telefon mobil ca sint 3-4 in lume), un blindat, un tanc, un avion. E atat de ramasa in urma tehnologic incat pana investeste in desvoltare sa recupereze gap-ul ramas, piata s-a dus mult inainte. Si deloc intoatdeauna poti recupera cu bani. Cumpara tu tehnologia pentru un motor de tanc de 1200CP sau pentru un avion de Gen4 macar. Daca poti sa o cumoeri e deja veche si irelevanta.
Ce face UE cu programele astea este sa incerce sa impinga de la spate firmele sa nu piarda trenul. Trenul cu masina electrica, sau cu inteligenta artificiala in cazul de fata. Pentru ca daca astazi poti prinde tehnolofic Tesla din urma, in 10 ani, daca nu investesti o sa fie la fel de OZN cum e un motor de tanc de 1200CP pentru Romania azi. Nu-i mai prinzi din urma ….
E foarte bine ce face chiar daca cele mai mari sanse sunt nu reuseasca. Chiar merita riscul banilor aruncati.
@C3PO,
mi-e imposibil sa cred ca niste birocrati de la EU ar fi in stare sa „impinga de la spate firmele sa nu piarda trenul.”
Singura modalitate de incurajare a unui domeniu e prin taxe. Gasesc genial ca-n Romania IT e taxat mai putin. Nu stiu cine a bagat asemenea masura dar e f buna!
Nu cunosc nici un exemplu de innovatie, dezvoltare tehnologica etc. obtinuta prin programe de stat sau europene, desi de multi ani se pompeaza, mai bine spus se ard, multe miliarde
Din nefericire cele mai multe dezvoltari tehnologice au aparut in domeniul militar, care cindva, au trecut si-n civilie, incl in domeniul Al.
Nu poti sa pui taxe mai mici pe intelgenta artificiala care nici nu exista inca. Indiferent cat de mici sunt taxele nu perita investitia in cercetare. Economic vorbind. Cam la fel cu masinile electrice. Economic inca e mai ok motorul termic. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa te gadesti la viitor.
Si inainte sa pui taxe mici, trebuie sa te asiguri ca exista companii Europene care pot sa beneficieze de ele, ca altfel te trezesti ca aterizeaza Tesla aici si se dezvolta pe taxele tale.
Mie mi se pare ca exista logica:
pas 1) fonduri sa puna pe picioare tehnologii
pas 2) faci ce zici tu, incurajezi folosirea lor prin taxe (in cazul de fata le descurajezi pe celelalte prin taxa de poluare)
Oricum Europa nu are rezerve de petrol si nici trupe in golf sa isi securizeze sursele. pentru Europa chiar asta e viitorul vrei/nu-vrei
Taxa pe IT e propusa de Varujan Pambuccian (de la minoritati).
Bineinteles ca se pot castiga bani frumosi, dar se si poate cerceta la fel de bine pe bani frumosi 😉 . Vezi cine este lider de, proiect aka Thales 🙂 ; care (ca o paranteza) cu ajutorul banilor europeni isi dezvolta deasemenea tehnologie pentru laseri de mare putere (ghici cine face laserul de la ELI-Magurele?).
Daca de la inceput spun ca nu e nevoie de cunostinte teoretice este clar ca nu vom avea rezultate notabile. Cei mari vor fi si mai mari, cei mici vor ramane la fel de mici sau o sa dispara.