Lasitatea si ipocrizia au un nume: Tsipras!

Cu doar doua zile in urma premierul grec tipa si batea cu pumnul in masa, zicand ceva despre demnitate si anunta referendumul. Ba chiar ii invita pe greci sa voteze un “NU” categoric si anunta “barbateste” ca daca poporul va fi vota “DA”, fiind de acord cu cererile UE, el isi va da demisia.

Dar asta a fost ieri si cum cacialmaua de prost gust n-a tinut pe nea Tsipras asta l-au apucat caldurile, si-a data seama ca si-ar distruge tara intr-un mod poate ireversibil si a trimis astazi o scrisoare catre Comisia Europeana in care zice ca este de acord cu cererile. Da’ Merkel a zis ca cica sa asteptam vointa poporului…

Asadar cei care credeau sincer in barbatia lui Tsipras, mai ganditi-va bre odata si data viitoare nu mai fiti asa creduli. Aurolacul doar blufa si blufa chiar foarte prost.

Domne, “magnific” om de stat”, mare minte de conducator, sau asa cum am scris – un las si un ipocrit, un slab jucator de poker, un vagabond fara onoare si cuvant…dar haideti sa vedem ce anume cereau europenii grecilor, intr-un articol de Vlad Petreanu.

unnamed (1)

Iată ce reforme “umilitoare” îi sunt solicitate Greciei

Când vezi ce indignat e guvernul Tsipras din cauza solicitărilor făcute de finanţatori, te gândeşti că i s-o fi cerut fiecărui grec o curea de piele de pe spate şi câte un rinichi cadou pentru băncile nemţeşti de organe în schimbul continuării programului de ajutorare.

Iată câteva dintre cererile făcute de Eurogrup şi respinse de prim-ministrul Tsipras, care le-a calificat drept “umilitoare pentru întreg poporul elen, punitive, ultimative, anti-europene”:

  1. O TVA unificată la 23%, inclusiv pentru restaurante şi hoteluri şi catering, cu excepţia unei cote de 13% pentru produse alimentare de bază, energie şi apă, şi cu încă o excepţie, a unei cote de 6%, pentru medicamente, cărţi şi producţii teatrale. De asemenea, ar urma să fie anulate excepţiile de la plata TVA, inclusiv în cazul locuitorilor din insule. Aceste creşteri de TVA ar putea fi revizuite la sfârşitul anului viitor, în funcţie de încasări.

          Noi romanii aveam pana nu demult o TVA de 24% si nu mai ziceam nimic

  1. Adoptarea unei legislaţii mai restrictive în privinţa evaziunii fiscale.
  1. Anularea subvenţiilor pentru combustibilul destinat agriculturii.
  1. Reevaluarea taxelor pe proprietate şi creşterea încasărilor; scăderea pragului de la care începe să fie impozitat venitul personal.
  1. Colectarea integrală a taxelor pe clinicile private de sănătate şi a taxei de clawback pentru anul 2014.
  1. Reducerea bugetului apărării cu 400 de milioane de euro.
  1. Introducerea taxării pentru reclamele difuzate de televiziuni.
  1. Extinderea taxei de lux pe ambarcaţiuni recreaţionale de peste 10 metri lungime şi creşterea ei de la 10% la 13%.
  1. Introducerea taxării pe jocurile de noroc (30%).
  1. Scoaterea la licitaţie a licenţelor pentru 4G şi 5G.
  1. Descurajarea puternică a pensionărilor anticipate; creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022 (sau 62 de ani cu 40 de ani de contribuţie). Finanţarea pensiilor suplimentare doar în funcţie de contribuţii. Eliminarea graduală a tuturor excepţiilor finanţate de stat. Modificarea şi unificarea legislaţiei care guvernează legătura dintre contribuţii şi beneficii în privinţa pensiilor. Creşterea de la 4% la 6% a contribuţiilor de sănătate plătite de pensionari.
  1. Reforma salarizării bugetarilor în sensul acordării salariilor în funcţie de responsabilităţi, calificări şi performanţe personale. Raţionalizarea grilei de salarii speciale. Alinierea legislaţiei diurnelor, concediilor şi altor avantaje salariale la normele europene.
  1. Reforma şi autonomia institutului elen de statistică.
  1. Adoptarea legislaţiei necesare pentru crearea unui fisc autonom, nesubordonat politic.
  1. Combaterea activă a contrabandei cu petrol inclusiv prin adoptarea de legislaţie relevantă în domeniu. Verificarea depozitelor şi tranzacţiilor bancare pentru depistarea evaziunii. Promovarea plăţilor electronice.
  1. Modificarea legislaţiei falimentului, inclusiv a celui personal, pentru a fi făcută mai uşor distincţia între datornicii “strategici” şi cei de bună credinţă.
  1. Iniţierea unei consultări privind nivelul salariului minim, concedierile colective, negocierea contractului colectiv de muncă în conformitate cu practicile europene.
  1. Măsuri pentru creşterea competitivităţii pe piaţa muncii; deschiderea profesiilor restricţionate acum (notari, ingineri, executori judecătoreşti etc.) Liberalizarea pieţei de transport pentru turişti, inclusiv ferry.
  1. Privatizarea distribuitorului naţional de energie electrică.
  1. Urgentarea vânzării aeroporturilor regionale către cumpărătorii care au câştigat deja licitaţiile de privatizare. Continuarea procedurilor de privatizare în transporturi, inclusiv în cazul porturilor Pireu şi Salonic.
  1. Găsiţi întreg documentul aici.

 

Eu n-o să comentez prea mult cererile de mai sus, o să vă las pe voi să vă spuneţi părerea – e cumva vorba de “umilirea întregului popor elen” sau de revenirea la realitate?

Oricum, parcurgând lista, eu am înţeles acum mai bine unde s-a dus sutele de miliarde de euro împrumutate iresponsabil de guvernele Greciei şi mai înţeleg şi cam ce fel de viaţă s-a trăit în Grecia până când a zburat puiul cu aţa.

 

(Ilustraţie – Shutterstock)

 

Vlad Petreanu

 

134 de comentarii:

  1. Întrebarea care va fi adresată la referendumul programat duminică este următoarea: „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?”

    Prima căsuţă pe buletinul de referendum va fi „Nu”, iar a doua „Da”.

  2. Da, crima impotriva poporului 🙂 ))))

    • Chestie a la Kafka: „Nu” este pe buletinul de vot inaintea lui „Da” (raspunsul acesta in practica fiind in mod normal rezervat initiatorilor oricarui referendum).

      Repet, tot ce trebuie sa faca Tsipras e sa se ridice de la masa si sa zic „Nu” Troikai:

      In fond, ideea de a plati 1,69 miliarde FMI-ului (care detine doar vreo 10% din datoria elena) pe 30 iunie (nu asa era initial prevazut in „contract”) a fost a…Greciei.

    • Eroule, chestiile astea cum ti se par? Pentru ca eu pentru oricare dina stea de mai jos as tranti un NU mare pe buletinul de vot!

      6. Reducerea bugetului apărării cu 400 de milioane de euro. – Adica aduci tara in situatia in care poate fi atacata si ocupata.

      11. …creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022 (sau 62 de ani cu 40 de ani de contribuţie). – treducerea simpla e: munca pana la moarte, sau daca nu mori pana la 67 de ani te poti „bucura” vreo 5-10 ani de pensie. Uau, io m-as inghesui imediat ca sa cotizez 40 de ani la asa ceva!

      13. Reforma şi autonomia institutului elen de statistică. – pentru ce? ca sa poata mai apoi manipula datele economice ale tarii dupa bunul plac al FMI asa cum s-a intamplat in Romania?

      19. Privatizarea distribuitorului naţional de energie electrică. – Nu-i asa ca e minunat? Vinzi reteaua de distributie unor „investitori strategici” care dupa aia te rup in cur cu facturi enorme la curent. Cunoastem, si noi am facut ceva similar in Romania.

      20. Urgentarea vânzării aeroporturilor regionale către cumpărătorii care au câştigat deja licitaţiile de privatizare. Continuarea procedurilor de privatizare în transporturi, inclusiv în cazul porturilor Pireu şi Salonic. – Super! Dupa ce vinzi toate porturile si aeroporturile (prin care trec toate importurile si exporturile Greciei) chiar ti-ai taiat craca de sub picioare. Trebuie doar „investitorii strategici” care sa vina sa le cumpere pe nimic, sa le traga un var si sa le declare prfitabile din nou.

  3. Nemtoaica o avea pacatele ei dar proasta nu e.
    S-a prins ca baletul lui Tsipras cu „negocierile” pana in ultima clipa este menit doar sa alimenteze animozitatea populatiei fata de Troica si i-a spus PAS pana dupa referendum.
    De fapt, era singura solutie de bun simt.
    Daca grecii vor sa ramana in eurozona si sa faca reforme, vor spune DA la referendum, guvernul Syriza pica iar negocierile se vor desfasura cu alt guvern, poate mai normal la cap.
    Daca vor sa danseze Sirtaki cu Tsipras, vor spune NU iar Troica le va taia fondurile de sprijin.

  4. capatu` satului

    cred ca articolu` este gresit,
    aceiasi politicieni jegosi pe care i`am avut si noi in 25 de ani,
    au adus Grecia in situatia in care este astazi,
    binenteles cu ajutoru` consistent al tarilor de treaba si de ominie din Ue si Nato, si in special a serviciilor din aceste tari,

    ma intreb retoric cati dintre pensionarii rumani care au primit inapoi pensii si salarii de la ponta, reduse de basescu si boc, ar fi de acord sa le returneze sau sa accepte o reducere a lor in interesu` national al cresteri cheltuielilor de aparare sau in infrastructura ; despre pensionarii militari nu mai vorbesc;

    apoi, dupa cum noi am luat fregate rujinite si jafuri f 16;
    gretzi au luat submarine, tancuri, avioane, etc. – cata frunza si iarba – cine a castigat: simplu, neamtu`, americanu`, englezu`, francezu`, etc.

    Tsipras nu mai poate face nimik,
    el va fi tapu` ispasitor,
    cineva trebuie sa plateasca,
    tara a ajuns aici intai pt. ca serviciile nu si`au facut treaba si apoi restu`,

    noi stam mult mai bine, de cand a fost schimbat sefu` INS de guvernu` ponta, reusim sa facem din nou` cincinalu`ntr`un an; s`au oprit total investitiile, s`a redus drastic productia industriala, s`au redus drastic creditarea, dar cica avem crestere economica – nu te pune cu nebunu` de la INS ca are mintea odihnita,
    se anuleaza inverstitiile in infrastructura, etc. dar nu sunt probleme atata timp cat se dau inapoi pensii si salarii, reduse de acel guvern inconstient boc;
    este imposibil ca guvernu` boc si presedintele basesescu sa fi avut dreptate,
    a auzit tot omu` la irealitate, latrine tv, si guita tv ca basescu si boc sunt cei mai slabi si prosti iar ponta este destept,

    intre timp in ultimii 3 ani de impliniri maretze s`au oprit investitiile in infrastructura, au aparut accize la carburant, impozite si taxe pe stalp, care au blocat consumu`, si impozitu` pe stalp – sigur ca ponta este destept
    normal basescu si boc sunt prosti ca au decis ca este mai important sa fie facute investitii in infrastructura,
    la ce ne trebuie metrou` in drumu` taberei, otopeni, autostrazi cu pret fix/km calculat de boagiu, etc. – mai bine mergem pe jos cu carutza, asa circulau si stramosii nostrii

    intrebarea este ce vor face rumanii peste nu mult timp, cand vom ajunge in situatia in care sunt gretzi azi.

    INS nostru` are sigur acelaesi boale care le`a avut INS grecesc care raporta cresteri peste cresteri la Ue,
    ne rugam ca Ue sa descopere frauda, asa poate se reduce gaura,
    atceva nu mai avem de facut

    • Ghita Bizonu'

      Daq cat ar fi de acord sa returneze basestiui, udrele , cocosii, videnii si cailtai care s-ua imbogatit peste masura in anii in care erau taiate peensiile? Dar cum ar da inpoi banii frutai dincare au mancat prp[agandisti basescului?!

      • capatu` satului

        ei vor plati, a inceput procesu` penal, au conturile blocate, sechestru pe avere,
        este meritu` fostului presedinte basescu ca a numit oameni corecti care si`au facut treaba – ma refer la cei din justitie;
        binenteles la latrina 3 se repeta atata de des numele rarinca ca ajuns retinerea ei si arestarea o fapta mai grava ca holocaustu` din ww2;
        exista erori judiciare si raspunderea majistratului pt. erori judiciare – ca sa se angajeze raspunderea majistratului trebuie facute cereri, etc, dupa aceea daca instantele nationale comit erori in continuare te adresezi la CEDO,

        nu poti sa spui ca ai pierdut procesu` privitor la eroarea ta judiciara inainte de a`l incepe si de a efectua un minim de demersuri,

        a incercat si funeriu sa faca ceva la invatamant, efectele incep sa se vada,
        o mai mare exigenta care este de asteptat sa produca efecte in viitor,

        spre deosebire de basescu, presedintii anteriori nu au miscat un deget pt. tara asta, eventual si`au pus baietii lor care furau mai bine,

        pt. fanii lui nastase, iliescu, constantinescu as vrea sa stiu cine sunt primarii, palavramentarii, sau inaltii functionari arestati si condamnati in timpu` lor: rezultatu` este 0,
        credeti ca voiculescu si restu` s`au apucat de furat numai acum, va spun io fura de 25 de ani, mare parte din fapte s`au prescris, pt. cate au mai ramas vor fi anchetati, cercetati si daca sunt vinovati vor fi condamnati – ceilalti presedinti n`au facut nimic. punct.

        ca a gresit si basescu este sigur,
        fiecare gresim, cine`i fara greseala sa ridice piatra,

        dar de aici pana la a anula ce a a facut bun este cale lunga.
        justitia si serviciile merg intru`catva acum din meritu` lui,
        merit care s`a limitat la numirea in functie a unor profesionisti sau persoane despre care el credea ca sunt profesionisti, uni au fost buni alti mai putin – melescanu la sie;

        anterior sefu` sri se plimba cu masina lui SOV si ii raporta lui nu parchetului jeneral despre cum se inteleg infractorii – diferenta`i de la cer la pamant;
        pacat ca nu s`a intrat si in domeniu` bancar si in asigurari mai adanc,

        a avut si psd, pnl, etc.oameni capabili stanoiu` cu SIPA si restu;

        aici nu este vorba de propaganda, este vorba de a discerne intre bine si rau.

        din pacate si actualu` presedinte a preluat modelu` de dinainte de basescu numind oameni ca actualu` sef al administratiei prezindentiale – o fi bine, o fi rau ? vom vedea efectele

        • Ghita Bizonu'

          Eroare ??! Hm, daca dau cu masina peste tine si apoi dau inapoi si mai trec de 3 ori crezi ca se cheama „Accident”? Asa si cu „eroarea”
          So da a fascut ceva bun .. da nimeni nu stie ce …

          • capatu` satului

            pregatirea Dvs., daca am inteles bine este tenhica, a mea este printre altele juridica,

            nu m`ati inteles;
            daca o persoana isi utilizeaza functia si produce intentionat erori este fapta penala,
            numai ca chestia asta trebuie probata, si trebuie urmati cativa pasi procedurali,
            daca ai facut plangere contra soferului ministru, majistrat sau ce o fi el si autoritatile judiciare nu fac nimik te adresezi la CEDO,
            lejea noastra fundamentala instituie o prezumtie de nevinovatie,
            justitia nu se face tembelizor decat in masura in care trebuie sa abata atentia privitorului de tembelizor de la altceva,
            CEDO a pronuntat cateva hotarari in acest sens, inclusiv in cauze impotriva Romaniei,
            totusi in masura in care 25 de ani nu ai avut justitie este imperios necesar ca omu` sa stie ca exista o leje si ca nu suntem la momentu` desfiintarii CAP`ului cand fiecare face ce vrea si nu suporta nici o consecinta pt. faptele sale (tara lui iliescu` liber la furat),
            us, jermania si restu` au ajuns unde sunt prin respect fata de leje, respect care s`a castigat prin aplicarea lejii cu strictete fata de demnitari;

            legea noastra fundamentala prevede un presedinte jucator si nu un monument al naturii,
            dovada ca basescu este altceva decat cei dinainte a inceput cu biletu` lui tradiceanu` motocicleanu` si faptu` ca n`a incercat sa ia partea lui patriciu in fata justitiei,
            a continuat cu numirile la sri, justitie, sie – oameni care nu erau din partidu` lui ci ori din opozitie sau apolitici,
            nu mai spun de sesizarile facute de administratia prezidentiala in timpu` lui basescu la CCR privind conflictele de natura constitutionala ca ocup prea mult loc – acestea ilustreaza cel mai bine rolu` presedintelui,
            poate Dvs. ati uitat ce facea sefu` csm cu basescu la sedinte, totusi basescu si`a calcat pe mandrie si a mers mai departe – a pus interesu` tarii mai presus de el,
            cred personal ca la caderea guvernului mru trebuia propus de 2 ori premier boc, acesta sa fie refuzat de palavrament iar palavramentu` sa fie demis – totusi basescu a vazut interesu` national de stabilitate mai presus de interesu` lui si la numit pe dusmanu` sau ponta prim ministru;
            o fi bine, o fi rau ce a facut ?
            ar putea ponta presedinte sa il propuna prim ministru pe basescu ?
            niciodata, sunt aluaturi diferite si educatii diferite,
            unu` a facut scoale cand inca se mai faceau pe la noi, celalalt a ajuns doctor cu ajutoru` unui infractor,

            actualu` presedinte a republicii nu a urmat aceasta linie,
            vom afla, nu peste mult timp, daca a facut bine sau rau

            o tara fara justitie nu exista,
            ea intra in colaps,
            puterea corupe, de aceea este bine ca ea sa fie impartita la cat mai multi, altfel ajungem la armonia politica din timpu` iliescu, constatinescu, iliescu, in care presa (independenta) urla la marsaviile si hotiile produse iar autoritatile nu fac nimic,
            asta doreste ponta si multi din actualu` palavrament inclusiv din psd, pnl,pdl, pmp, etc, controlu` justitiei si implicit liber la furat,

            daca banii tarii vor fi in continuare furati, n`o sa avem armata, autostrazi, spitale, etc.
            numai de n`ar fi prea tarziu.

  5. grecii sunt lasati sa fiarba la foc mic…pana duminica mai sunt 3 zile in care stau la coada pt 60€, mai stau la una pt benzina si asteapta autobuzele care nici alea nu prea au carburant. momentan mai au rezerve pt cateva zile-o saptamana. problemele vor incepe daca.nu se gaseste curand o solutie. Tsipras nu are solutii,pentru ca nu mai are bani si spatiul de manevra se restrange pe zi ce trece.
    daca aleg sa isi faca iar moneda proprie,risca o devalorizare masiva intr-un timp scurt si saracirea populatiei care o sa ii spanzure la propriu. omul e un idiot care a crezut ca poate sa prosteasca toata europa. acum europa i-a dat cu flit,un fel de „descurca-te acuma si apoi ne cauti tu” .

    • Tsipras face parte dintr-o lunga lista de idioti, de toate culorile politice, care s-au tot perindat pe la conducerea Greciei si au creat populatiei iluzia ca se poate trai bine pe datorie, fara sa produci aproape nimic.
      Solutia cea mai sanatoasa, dar si cea mai dureroasa pentru populatie, ar fi sa treaca la drahma si sa ia in piept devalorizarea care va ajusta (in jos, evident) puterea de cumparare la forta economiei.

  6. cred ca articolu` este din nou gresit,

    1) unde e lasitatea ? In a intreba poporul ce cale sa aleaga ? Asta nu e lasitate, e democratie consultativa. A nu il intreba si a trece datoria privata (a bancilor straine) in datorie publica (a tarii) cum a facut guv Boc in 2009 poate fi considerata tradare / sabotaj/ furt. Dar consultarea populatiei in privinta viitorului tarii nu poate fi blamata.

    2) TVA in Grecia e 23%. Sursa http://intrebari-si-raspunsuri.ro/tva-in-europa/ Au cei drept niste cote reduse pentru turism. Insa eliminarea cotelor reduse ar putea sa faca vacantele in grecia necompetitive cu cele din Romania sau Bulgaria. Si oricum cine a decretat ca TVA 24% e normalitate ? In Spania/Franta/Germania e 19%. iar de SUA mai bine nu discutam.

    3) Mai sunt niste conditii mai subtile care vizeaza „preluarea” turismului din Grecia. Unul din ele e „Liberalizarea pieţei de transport pentru turişti, inclusiv ferry” pentru companii germane, acelasi lucru pentru industria hoteliera. Adica in viitor o sa mergi in Grecia cum e Bulgaria acum: Firma turism Germana, hotel german pe teren detinut de german, cu transport german.

    Stiu ca pe ansamblu pare normal, dar pare normal pentru noi, aici in est unde e firesc sa fii exploatat ba de turci ba de rusi ba de vestici. La ei nu e.

    • 1. E buna chestia cu referendumul, insa eu nu vad cum ar putea populatia sa voteze sa li se creasca taxele. Iar guvernul practic se spala pe maini de decizie, deoarece in campania electorala nu au sustinut asa ceva. Asa ca pot spune linistiti in continuare ca populatia a decis, nu ei.

      2. Nu inteleg de ce compari TVA-ul Greciei cu cel al unor tari care n-au nici pe departe problemele Greciei. Grecia trebuie sa gaseasca metode eficiente sa scoata bani imediat pentru rostogolirea datoriei, ori una dintre putinele metod eficiente e TVA-ul.

      3. Asta intr_adevara e discutabila, insa liberalizarea pietei tine de reglementarile UE indiferent de tara. Da, din pacate, pe multe domenii cei mai avuti si cu companiile cele mai puternice sunt germanii… asta e unul dintre dezavantajele pietei comune.

      • Am mai spus-o si o voi repeta in continuare pana la greata:
        in secolul 21 trebuie sa trecem la un nou tip de Republica, in care, prin Constitutie, sa i se ia statului dreptul de a mai crea unilateral taxe (e ca si cum lasi un dependent de droguri sau de jocuri de noroc sa-ti fure bani din casa, pe care oricum ii pierde).

        Cetatenii sunt proprietarii, statul e angajatul, prin urmare de ce in constitutii precum cea americana, greaca (de „fleacul” asta a auzit Tsipras cand cere referendum inclusiv pe probleme fiscale?) si chiar romana este scris ca cetatenii nu se pot exprima cu privire la taxe?

        Statul nu trebuie sa mai aiba acest drept, de a crea sau mari taxe ci doar de a le micsora sau elimina. Puterea de creare si marire a taxelor sa recvina exclusiv cetatenilor prin referendumuri locale si nationale.

        „Dar cetatenii nu-si vor vota mariri de taxe”.. foarte bine!…pana cand realizeaza ca nu le functioneaza statul! 🙂 In fond, de cate zeci sau chiar sute de taxe are nevoie statul pentru a face un singur lucru pentru care a fost angajat in primul rand?…de a apara/garanta proprietatile(drepturile) cetatenilor.

        • @ Razvan

          „Statul nu trebuie sa mai aiba acest drept, de a crea sau mari taxe ci doar de a le micsora sau elimina.”

          Eheee Razvane, gandu` tau ii bun insa pt pasu` asta iti trebuie un public educat, niste alte generatii care sa priveasca lucrurile si faptele total diferit decat le privim noi acuma. Sau, ma rog, majoritatea romanilor actuali. Mentalitatile astea ar trebui impamantenite inca din scoala generala insa nu prea are cine sa le transpuna pe hartie si-n practica…..

          • Sa dea cu capul de problema si se schimba repede si bine. Important e sa nu aiba motiv de scuza. Statul e de vina, sistemul de kkt, prostii care ne conduc etc… Eterne leitmotive.

            • @ Mihais

              Eu nu prea am incredere intru teoria terapia datului cu capu` s-alor sale efecte pozitive aferente. In ultimi 25 de anisori au fost destule situatiuni mult mai neplacute in care romanu` a dat cu capu` si nu s-a schimbatu` nimicutza-nimicutza. Situatiunea descrisa de Razvan necesita ceva mai mult de-un simplu hematom, s-anume schimbarea unor mentalitati; iar asta se intampla odata cu schimbul de generatiii si, mai ales, cu educatia.

              • Pai tocmai ca nu a dat de ce trebuia:responsabilitate si putere de decizie.
                Sa induri mizerii ca si sclavete nu e complicat nici greu.E chiar comfortabil din anumite pdv-uri.

        • @Razvan Miheanu: N-ar fi mai util sa le luam, mai intai, bancilor dreptul de a functiona cu rezerva fractionala?

          • De obicei astia care au ceva cu bancile o iau pe urmele lu Ceausescu, Gadhafi, si restu de sefi care s-au gandit ei sa-si faca o natie puternica!
            Bancile conduc lumea de fapt nu manechinele astea politice!
            Iar impotriva bancilor poti lupta numai cu comunitati bine inchegate unde nivelul de elevare spirituala e suficient de crescut ca sa nu se mai inscrie in cursa de acumulari materiale promovate de cultura oocidentala, in speta bancile.
            Comunitati unde schimburile se bazeaza pe troc, care ori incearca sa elimine cat mai mult moneda oficiala ori sa recurga la o moneda proprie .
            Buba e ca mijloacele de schimb standardizate sunt necesare vrei nu vrei!
            AUR,Diamante ,dar nu hartii de banca si mai ales thin air, virtual money!
            Iar globalizarea serveste de minune intereselor bancilor. Poate ca totusi va creste rezistenta comunitatilor, asta daca vor avea oameni destepti in frunte!
            Batem campii cu bancile, sunt imuabile ca si stelele!

          • La pachet cu eliminarea „depozitului garantat”! 🙂

            Poate suna ciudat dar chiar si 100% e tot rezerva fractionala precum 10%, chiar si 120%! Motivul il constituie faptul ca societatea umana (indiferent ca vorbim de sistemul capitalist sau cel socialist/comunist) este un…Caritas/Ponzi scheme. 🙂 Si totul din cauza naturii umane (nastere, necesitate, deces).

            Intreaga umanitate se bazeaza pe…credit! E fundamentul relatiei dintre un proprietar si un angajat.

            Hai sa luam o proprietate careia sa-i dam valoarea „100”:

            -angajatul foloseste/uziteaza proprietatea proprietarului/patronului/angajatorului pentru a crea o noua proprietate (bunuri si servicii) ce trebuie tranzactionata cu cei care au nevoie de ea. Aceasta utilizare de catre angajat este de fapt…Creditul. Proprietarul este creditorul, iar angajatul este creditatul/debitorul.

            Daca nu reuseste tranzactionarea (si mai ales la o anumita valoare dorita), pierde atat proprietarul care a avut puterea de decizie (in capitalism acesta e chiar proprietarul, in comunism/socialism este o multime „de minoritari” numita „Stat” care decide acest lucru) cat si angajatul.

            Daca insa tranzactionarea e posibila, atunci e posibila si cresterea valorii, sa zicem 105, din care se scade proprietatea utilizata in procesul de creare/tranzactionare, ramanand „un surplus”. Acesta este impartit intre stat (taxele), proprietar (profit) si angajat (salariu).

            De la 100 la 105..asta se numeste din start…Caritas! Pe care trebuie sa-l mentii, iar acest lucru se face numai prin „specularea” valorii, adica orice bunuri si servicii intr-o economie trebuie sa aiba valori relative. Daca sunt absolute…te-ai ars! Teoretic „banii” (care sunt de fapt „contracte de tranzactionare”) ar trebui sa aiba valori absolute. Dar nu au…desi..OMUL este valoarea absoluta a banilor, prin urmare, in epoca actuala, datorita tehnologiei ce face posibila numararea oamenilor, ar trebui sa dam dracului toate „standardele” de aur, argint, platina, petrol, „legal tender” si alte porcarii si sa emitem o suma fixa de bani numai cand un om ajunge la varsta maturitatii (sa zicem 18 ani). De ce sa nu emitem la nastere? Pentru ca un copil este o proprietate a adultilor (proprietari). Nu are drept de vot, nu plateste taxe, legea se aplica diferit pentru el..pantru ca el reprezinta o investitie a adultilor.

            Cu alte cuvinte, in functie de situatia daca esti creditor sau creditat puterea de cumparare a lui 100 trebuie „la un moment dat initial” (observati elementul „timp”) sa fie ori mai mare ori mai mica decat cea a lui 105 „la un moment final”…

            Caritas. Cineva castiga, cineva pierde. Pentru ca exista doar o cantitate limitata de oameni -„cercul nostru stramt”. Si de aici deriva cele doua sisteme ale cursei „atletice”: socialismul si capitalismul. Ambele au legatura cu detinerea, producerea si tranzactionarea proprietatii.

            Ce au in comun cele doua sisteme? Evitarea crizei, prelungirea in timp a circuitului.

            Socialismul se bazeaza pe ideea eronata ca toti pot castiga.
            Capitalismul insa considera Caritasul castigatorilor si invinsilor o realitate si o accepta.

            Socialismul incearca sa-i faca pe toti castigatori si simuleaza competitia prin limitarea cantitatii de proprietate detinuta de individ, crezand ca in felul acesta evita „criza”, pe care o considera o exceptie.
            Capitalismul stimuleaza competitia si nu limiteaza proprietatea, considerand „criza” ca o regula si nu o exceptie, ce are rolul de a cerne valori.

            Socialismul simuleaza premierea „castigatorilor” cursei (cutare a facut la strung un numar de „X” piese) prin faptul ca eforturile lor (bunurile si serviciile create) n-au cautare.
            Capitalismul stimuleaza premierea talentului/vointei/norocului/strategiei/etc. ale castigatorilor cursei pentru ca acestia au creat si tranzactionat proprietate.
            __________________________________

            Deci cine este mai bine pregatit pentru a supravietui?…pentru ca in fond nevoia umana e dictata de instinctul de a trai, de a supravietui. Ca individ, pe ce multime vrei sa te bazezi mai mult ca-ti poate asigura supravietuirea?

            Pe cea socialista, autocomplacuta in „siguranta” data de limitarea proprietatii?
            Sau pe cea capitalista, trecuta prin ciur si darmon competitiv?

            Sau vrei a 3-a cale, cea de mijloc?
            Ei bine, am mai zis-o…ea nu exista.
            Nu e radicalism din partea mea, e doar o realitate.
            Criza financiara din 2008, ca si cea din 1929 au avut drept cauza tocmai interventionismul statal care a incercat sa impace capra cu varza prin introducerea garantiilor socialiste (de fapt…care garantii?) intr-un sistem capitalist. Probabil vei zice ca rezerva fractionala e si ea o metoda socialista, ca ar trebui folosit sistemul cu „100%”…insa problema e ca banii isi schimba continuu valoarea puterii de cumparare. Si atunci vei spune ca ar trebui sa ai o valoare absoluta, neschimbata a…preturilor! Adica ai dat din nou in socialism si tocmai ti-ai tait craca de sub picioare! Cat despre crizele sitemului socialist, am vazut in ’89 cum s-a terminat…

            Deci cum o rezolvam? Cum ajungem la o „gradualitate” economico-financiara care sa ne scuteasca de momente de schimbare brusca a…”temperaturii”? Pentru ca gandirea in „egalitatea” oamenilor de a castiga e din start gresita. Da, startul (votul), finishul (legea), bangul pistolului (taxele..cel putin de dreapta) sunt egale/perfecte, dar alergatorii NU SUNT.

            Valoare absoluta nespeculativa a banilor combinata cu valoare relativa a preturilor bunurilor/serviciilor (rezultate in urma economiei de piata).

            Am mai spus-o si o repet: singura modalitate de a avea o moneda absoluta e aceea de a crea la nivel global o singura unitate monetara…INSA cu o conditie…cantitatea de bani pusa in circulatie sa nu fie speculativa: adica sa nu fie decisa nici de stat prin Bancile Centrale (fie ele de stat sau consortii particulare precum Federal Reserve)…nici de privati prin bancile comerciale/de investitii/etc (in urma creditelor).

            Iar aceasta unitate monetara sa fie bazata exclusiv pe atingerea varstei maturitatii (de 18 ani a cetatenilor).

            Daca cetateanul unei tari implineste 18 ani, statul respectiv pune in circulatie o cantitate de bani FIXA (stabilita la nivel global in acord cu celelate state care vor face la fel): poate fi echivalenta cu 1, sau 10 sau 100 sau 1 milion, etc…chiar nu conteaza (eu personal sunt de acord cu „1”…1 om = 1 unitate monetara)..pentru ca oricum ea poate fi denominata, adica impartita in 100 de „bani/centi” care pot fi impartiti in „100 biti” fiecare sau mai stiu eu ce…ati priceput ideea. In cazul unei persoane adulte cu dubla cetatenie -sa zicem – ambele state emit/pun in circulatie cate 50% din unitatea monetara respectiva, 1/3 in cazul unei triple cetatenii..etc…

            Si bineinteles, in cazul decesului cetateanului..unitatea monetara corespondenta NU se retrage din circuit. 🙂

            Care-i avantajul?
            Dispare specula „cursului valutar”. Pur si simplu. Dar si a tiparirii in nestire a banilor.

            Exista dezavantaje?
            Nu. O tara precum China care aparent va fi avantajata strict de numarul de cetateni trebuie insa se dea piept cu realitate resurselor limitatea pentru numarul imens de cetateni.
            Dar reducerea artificiala (sa zicem prin razboi) a populatiei cu scopul de a-i face pe cei ramasi „mai bogati”? 🙂 Nu, pentru ca atunci esti lipsit de factorul uman! 🙂
            ________________________

            Deci…ce credeti?

            • @Razvan Nu stiu daca o fi in mentalul colectiv chestia asta dar si eu am gandit mereu ca omul e cel mai valoros lucru de pe Pamant. Dar in actuala schema economica si cel mai dispensabil.
              Bun , oricum ideea e buna, numai ca nu ai explicat nimic! Ai schimbat banii, nu mai e devalorizare , dar cu cine se voteaza, cu lenesii din socialism sau cu indivizii individualisti din capitalism ?
              Ca toate relele de aici vin , din sistem! Socialismul niveleaza societatea dand sanse si celor mai slabi de inger sau grei de cap ,deci ridicandule nivelul. in timp ce pentru echilibru cei cu initiativa,desteptii, curajosii sunt mentinuti lowlevel!
              Iar capitalismul este transpunerea la nivel uman a ”legii junglei” in speta dreptul celui mai tare , mai inteligent ,mai bogat,etc!
              Zi-mi si mie cum tranzactionezi omulmoneda si in ce sistem!

              • @ Razvan Aha , ca acu imi sari in ochi o alta buba …omul asta al tau pentru care se tipareste un bilet e luat la kil adica strict sub forma de carne macra cu valoarea minima 18ani sau se evalueaza si intelctual si emotional? Ca inteleg sa emiti moneda pentru un individ care produce(fizic sau intelectual) dar daca o tara are multi handicapati, sau multi banditi, in timp ce alta tara are numai indivizi destepti asa ca Romania 🙂 atunci cum naiba se tranzactioneaza ca nu pricep neam!

                • 1 creier = 1 leu!
                  Nu ma interesaza daca e debil mintal sau geniu, sarac sau bogat.
                  Daca ajunge la varsta de 18 ani si si moare a doua zi, nu conteaza.
                  Statul emite..1 leu! (ma rog, poti sa dai ce nume vrei monedei respective, din considerente de mandrie nationala).
                  Atata timp cat celelalte state fac acelasi lucru.

                  Sper ca nu a inteles cineva ca „ii dai 1 leu omului respectiv”!
                  Doar il pui in circulatie si lasi piata sa-si vada de daravelele ei…

                  • @ Razvan bon, hai ca mor cu tine-n dinti! 🙂 Asa.. un om un leu… pai si daca eu am zece lei inseamna ca 9 oameni nu au nici un leu, si cu ce naiba isi mai cumpara aia paine? ada ala care 1000 de lei? Inseamna ca unor 999 de oameni le lipsesc fiecaruia cate un leu!
                    Sa zicem ca poporu roman e bogat , ca e destept! Si ca fiecare din noi are cate o mie doua…Pai atunci ce te faci cu milioanele de oameniruble(lei) din rusia care nu mai au bani ca sunt toti la romani?
                    Si te-am mai intrebat o data , in ce sistem functioneaza moneda asta a ta?

                • @Razvan Si cum ar veni in Romania ar fi undeva pe la fo 20 de milioane de lei! Si zici ca apoi lasi piata sa lucreze…pai piata are tendinta sa centrifugheze banii in jurul unor poli (desteptu, combinatoru descurcaret, mafioti politici,etc) Ce naiba faci cu restu poporului, aia ce bani mai invart?
                  La un numar finit de bani, si conform dictonului ban la ban trage rezulta ca miscarea asta browniana a banilor in societate o sa-i faca pe unii bogati si pe unii saraci lipiti!
                  Ma rog ,pana la urma tu ai facut un exercitiu asa… de imaginatie, ca in realitate ,doar in alta galaxie se aplica teoria ta! 🙂

            • Filosofule, ce-ai scos-o!
              (Bine rasvane)

            • razvan mihaileanu crizele din 1929 si 2008 au aparut datorita faptului ca statul ( in speta cel american ) a lasat piata libera fara reglemetari si astfel speculantii au putut sa profite si sa umfle artificial valoarea activelor economice , imobiliare si de creditare iar cand a venit scadenta a inceput bairamul , nu pledez pentru comunism insa reglementari trebuie sa existe ( si rozevelt le-a impus dupa criza din 1929-1933 si acela nu a fost deloc comunist )

              • …și a amplificat criza înspre depresie cu reglementările lui cu tot. Mituri și imagine, dacă cercetezi sub povești vei descoperi că reglementatorii tăi acționează retrospectiv, niciodată prospectiv. Adică băncile centrale sau guvernele se vâră după fapt, când nu mai pot face prea mult bine, în loc să lase ciclul natural să își facă treaba. Așa se prelungesc crizele, nu se tratează. Dar ce știu eu, opiniile de genul au fost mereu primite cu ostilitate de luminații reglementatori care cred că pot mișca vagonul împingând o sfoară…
                Mai studiază criza la care faci referire, ca și cea din 1912, 1907, depresia din mondială din a doua parte a secului XIX etc

                • Florian are dreptate vere, crizele sectoriale sunt naturale si ciclice, alea care afecteaza toata economia – prin sistemul bancar – sunt manarite.
                  Si 1929 si 2008 sunt exemplul pefect al unei escrocherii la scara nationala (in SUA).
                  Criza din 2008 a inceput de fapt pe vremea lui Reagan care a dereglementat piata bancara si a inceput sa permita bancilor de investitii sa se amestece cu cele comerciale.
                  Sa nu uitma ca Federal Rezerve nu este decat un amarat de SRL privat care are insa monopolul asupra emiterii dolarului. Nu ti se pare ca-i ciudat ca niste privati sa fie stapani asupra monedei unei natiuni? Manarie bre…

                  Putem discuta o mie de ani aici daca vrei.

                  • Bre,o dai pe langa cu mult.Flogger has point.Criza din 29 a aparut cand statul s-a bagat cu taxele vamale.Criza din 2008 a aparut pe vremea lui Clinton,nu a lui Reagan.Cand a devenit rasist sa nu dai credit de juma de milion unuia de impinge tava la KFC.Bancile au dat cartoful fierbinte statului.Fanny si Freddy nu-s altceva.

          • @aerolaur. Si cum ar trebui bancile sa functioneze?

        • Gogu' de la cazane

          In comunism nu prea erau taxe, TVA, accize,iar impozitele erau relativ mici. Care au fost rezultatele ? Spre sfarsitul anilor ’80 aparusera „retinerile” din salariu…

        • esti idealist!
          acesta forma de republica nu va exista!

      • 1. Populatia are opinii nu cunostinte economice. Imagineaza-ti toti mosii senili ce vor vota ?

        2. BS. Daca ai fost vreodata in Grecia sti ca aia din turism nici nu stiu cum arata o chitanta.

        3. Mergi unde sunt conditiile mai bune la cel mai bun pret. Daca grecii nu sunt capabili sa vina cu oferte bune, fuck ‘em 🙂

        • La punctul 1…

          Daca sunt „senili” atunci de ce au avut dreptul sa-si voteze constitutia? 🙂

          Ca-ti place sau nu.. asta e…Democratia = Demos/popor + Kratos/putere.

          Nu aia a „regilor filosofi” ai lui Platon.

          • Democratia in grecia originala era cu vot cenzitar.

            • Gogu' de la cazane

              Pe bune? Ai referinte, linkuri ? Asta ar schimba multe in percertie (cel putin a mea).

            • Organizarea data de constitutia lui Solon nu se numea democratie era mai curand o plutocratie. In orice caz sub numele de democratia ateniana a ramas in istorie perioada de dupa reforma lui Clistene cand exceptati de la participarea la viata politica erau femeile, sclavii si „imigrantii”. Cetatenii (barbati) puteau participa fara restrictii la conducerea statului.

              • NU e adevarat, cetatenii puteau vota dupa ce isi satisfaceau stagiul militar. Pentru referinta, stagiul militar dura cam 20 de ani si sigur luau parte la cel putin 5-6 batalii.

                Asa ceva vreau si eu, doar cu diferenta sa nu poti vota decat dupa ce ai platit taxe la stat 20 de ani lucrand la privat si poti vota atita timp cat platesti taxe. Va asigur ca atunci o sa vedem o cu totul alta politica.

                • Ntt,stagiul militar dura 2 ani.Dupa care deveneau cetateni cu drepturi depline.Aia cu taxele e o idee rea.Genereaza o mentalitate cartagineza.
                  Statul e creat pt razboi,iar cetatean liber e omul inarmat care ucide/moare pt el.Restul sunt denaturari.
                  Sa platesti taxe nu e o chestie ce te face liber si responsabil.Nu e o virtute in sine.Pt ca nu genereaza o miza.E doar o afacere.Intr-o criza iti iei jucariile si pleci in Australia.

    • 1) Este o lasitate deoarece arunca pisica moarta in bratele poporului. In mod normal conducatorii au consilieri specializati in diferite domenii, spre deosebire de popor. Daca un conducator nu e in stare sa conduca, atunci sa-si dea demisia si sa lase pe altul.

      Un chirurg nu intra in sala de operatie alaturi de rudele pacientului si-i pune sa voteze care sa fie pasul urmator. Are o pregatire mai mult sau mai putin buna si pe baza ei si a informatiilor ia anumite decizii pe care si le asuma.

      PS: Cat despre Boc, el macar a avut coaie sa-si asume o masura nepopulara, in loc sa fuga pe meleaguri straine ca actualul „premier patriot”. Un adult versus un puber de 40 de ani.

      • Un text scris de cineva destul de deștept și relativ bine informat, în orice caz mai deștept decât mine. Îl pun așa, pentru referință.

        http://www.zf.ro/business-international/economistul-de-nobel-joseph-stiglitz-eu-stiu-cum-as-vota-la-referendumul-din-grecia-14531666

        Personal cred că, în genere, grecii au cam prosperat (meritat sau nemeritat?) din 1980 încoace, în timp ce noi am suferit mai mult. Nu discut situația de la finalul războiului și cum Churchill nu a fost lăsat să debarce în zonă pentru a veni spre noi, măcar de ajungea în Banat, Crișana… în fine. Istorici cu pregătirea (mentală și fizică, da, în teren și parașutați în anii 40-50 prin Carpați) superioară unui „operator” FOS actual, pe care unii îi denigrați fără a-i cunoaște, spun că altfel era România dacă ajungeau englezii. Dar americanii sunt de cuvânt, chiar dacă cuvântul dat rușilor putea fi mai flexibil – părere personală de român care a avut de-a face cu rușii și modul lor de a duce la împlinire comenzile conducătorilor fără nicio urmă de omenie.
        În fine, banii virtuali în sumă de sute de miliarde de dolari și apoi euro au proptit băncile franceze și germane, care dețineau capitalul bancar grecesc, pe de-o parte, și datoriile PRIVATE ale firmelor STRĂINE și locale, pe de alta.
        Adică jocul a permis deținătorilor datoriei private, francezi, englezi, nemți, americani să-și recupereze din datorii, chiar 60-70% (cu pierderea de rigoare), în timp ce statul grecesc a înghițit datoria, fără a beneficia de bani decât în cotă de maxim 10%.
        Deși consider că 14 pensi și salarii pe an sunt incorecte, e dreptul lor se se ****, însă nu acesta e subiectul. Datoriile de care se discută, și am urmărit atent, din perspectivă profesională, treaba de prin 2006, au mers tot la corporațiile și fondurile de investiții occidentale, care erau și investitori acționari și creditori – pasându-și lor banii. Grecii nu sunt așa idioți, iar sunt cam cei mai mari investitori în Balcani, chiar la noi au investiții mult mai mari decât germanii, iar părerea mea e că unii vor să profite, așa în stil mafiot, să le cumpere deținerile 5 cenți la para. E joc de putere aici, economia a dispărut din ecuație de ceva ani.
        Ultimul meu gând e o sugestie. Vedeți ce măsuri a forțat troica creditoare, măsuri aplicate – forțate și la noi precum naționalizarea datoriilor private ale multinaționalelor vestice – celebrul împrumut de siguranță semnat de Boc, anume 19 mld, din care 14 au stat parcate – virtual – la BNR, iar 4,5-5 au ajuns „în circuit” dar plătind practic datoriile private astfel încât să nu se ajungă la naționalizarea directă a băncilor în condițiile în care acționarii străini nu doreau să-și asume pierderile… Apoi creștere de taxe și impozite, TVA și nebuniile – toate aplaudate de partenerii vestici, cu toate că în veci amin nu s-ar fi aplicat asemenea măsuri brutale în Franța sau Germania sau Spania sau Italia sau Norvegia sau Olanda sau UK sau Austria… pentru români nu au fost prea brutale, au zis domniile lor.

        Vă las să meditați la asta și la demonizarea, mai mult sau mai puțin meritată a grecoteilor.

        P.S.
        Vedeți că s-a votat măsura confiscării banilor privați din băncile românești – bail-in conceput în Cipru, în aplicare acum în Grecia.
        P.P.S.
        Reducerea cheltuielilor militare va însemna, mai încolo, disponibilizarea unor sisteme de arme cam noi și utile la casa statului. Ceva F-16 și ceva tancuri s-ar profila la vânzare, posibil. Poate ar fi o bună ocazie pentru unele state estice să „profite”, fără bucurie, de necazul statului eșuat grec.

        • @Flogger

          Excelenta analiza

        • @Flogger. Bre ce datorii private ale bancilor din Romania a platiti statul? Eu nu stiu ca statul sau BNRul sa fi ajutat bancile din Ro.

          Aia 5 miliarde de la FMI au mers la bugetul statului pentru acoperirea deficitului. De ce nu-l injura autorul cu aceeasi „evlavie” si pe Tariceanu sau pe Vosganian care au „macelarit ” bugetul national si au lasat tara pe un deficit de 5,2% PIB cand au predat puterwea in 2008?

          Banii care au mers ma BNR (aproximatix 15 miliarde de euro) ar fi trebuit fi folositi pentru sustinerea leului, nu cred insa ca afost cazul, astfel ca banii nu au fost cheltuiti.

          Cresterea de taxe si impozite (inclusiv TVAul) i se datoreaza indirect guvernului Tariceanu care a crescut atat salariile si pensiile ccat si aparatul de stat. Mai tineti minte legea cu privirea creterea salariilor profesorilro cu 50%? Unde in Franta, Germania sau Norvegia ati vazut assa ceva? Niciodata nu voi fi de acord cu cresterea taxelor, dar scriptic vorbind acestea au fost motivele.

          • GMT-
            Expunerea băncilor străineze a fost proptită, plătită și mituită cu banii aceia –- centura de siguranță –-

            Sunt dezamăgit de tot… apăi dacă eu (ș-ai mei) nu m-am bătut cu Tăriceanu și Riciu, nu s-a bătut nimeni în vecii vecilor amin. Pe unu l-am prins, de rezolvat s-a rezolvat de la sine, cu paguba rămasă care este. Celălalt m-a mazilit (pe cam toți din gașca veselă) și nu uit sau iert nimic, vine vremea popirii.
            În fine, ideea o găsești în text, anume că grecii s-au fost împrumutați cam împotriva voinței, de francezi și nemți, pt proptirea băncilor lor (ale nemților și francezilor), fără măcar să mă refer la industria care este… nemțească în greția. La fel la noi, nu mă aburi că am fost acolo, vocal și rațional, când cu împrumutul și ai cuvântul meu că nu l-am vrut, dar s-a vârât pe gât împotriva voinței și cine a comentat a zburat (la figurat).

            • Bre, nea autoru’ ala e baiat bun da face cateva greseli de logica bancara. Aia 5 miliarde s-au dus direct in buget sa acopere gaura lu’ tariceanu, banii aia n-au nici o legatura cu bancile.
              Ailalti 15 miliarde ar putea avea, nu cu bancile romanesti ci cu alea din Austria si Franta, astfel: BNR-ul a tinut cursul sus cu banii de la FMI (in loc sa lase leul sa se devalorizeze un pic), permitant astfel bancilor (BCR, SG, etc) sa-si scimbe lei la un curs favorabil in euro si astfel sa inapoieze bani mai multi bancilor-mama.
              Asta e una, da ce zice autoru’ zice destul de rau informat.

              Pe de alta parte situatia din Grecia e una mult mai complicata, vinovati sunt insa grecii prin conducatorii lor. Si apropos, pensia media din Elada este pestea cea din Germania.

              Pot fi de acord ca Romania nu avea nevoie de alea 15 miliarde de la FMI, da bani pentru buget ii trebuiau, iar daca FMIul iti trge presul de sub picioare dobanda ajunge repede foarte sus la obligatiuni si imprumuturi.

              • Pur și simplu ești în eroare. BNR-u lu mugurelu o încercat să țină cursul preț de trei miliarde de euro ÎNAINTE, anume în toamna/iarna lui 2008, apoi se dădură bătuți și au strigat fault fix când nu era cazul.
                Nicio lețcaie din cei 15 mld nu a fost vândut pe piață ca să cumpere lei și „apărând” cursul. Nu îmi povesti că nu știi, eram în toiul acțiunii și cunosc. De acord căcanducătorii greți au executat cum au executat ai noști, până n-au mai executat (ai lor) – cam în defavoarea economiei în 2009 și 2010. Grecii au făcut (guvernul de laaargă coalițiune demagocică) totuși treabă bună. Dacă analizezi datele vei 8serva că de la defici primar au trecut pe excedent primar în doi ani jumate… apoi a venit băiatu intelectual de stânga cu voce suavă și a dat cu jucăriile pe jos în ideea de a vedea cine clipește primu, și totul pa motiv că nu are ale cărți de jucat. Grecia fie falimentează și se schimbă, fie se schimbă și falimentează – alege tu opțiunea care-ți convine – în niciun caz nu mai continuă jocul zombie 🙂

                • Dacă cauți așa ce zice altu prins la mijloc, vezi ce scrie Florin Câțu, dacă mie nu-mi acorzi încredere. Tipu zice ce zic și eu, dar folosește grafice mai colorate și limbaj mai de lemn (deși simpatic). Noi am picat la mijloc între „bravura” benereului ce a supt banii din economie ridicând absurd dobânda (incl facilitatea Lombard ) crezând că strangulează speculatorii răi, însă ce s-a întâmplat a fost că speculatorii răi 😉 și-au luat profitul, au răsturnat pozițiile în capul(a) dăștepți, însă acțiunea stil Rambo a strangulat economia reală – firmele au făcut foame de finanțare și băncile au împrumutat statul sau parcat lichiditățile la BNR…
                  Mda, măiastru de măiastru plan, ce să spun. Iar apoi s-a răzbunat ca țiganca-n târg pe unii și alții, vezi ce a pățit Florin și cum a ajuns Bogdan Olteanu „măreț consilier” în gașca călăreților pe cai de lemn.

                • Bre, explica-mi atunci cine a avut de castigat cand BNRul a tinut cursul sus in mijlocul crizei?
                  Eu? Nu prea cred, ci bancile care au avut lei si apoi au trebuit sa schimbe leii pe euro si sa-i „exporte” catre bancile-mama, sa le sustine pe alea.
                  Atacul asupra leului a fost real iar ce plange Catu acolo…lasa-l sa planga, el a jucat si a pierdut, ma asteptam sa fie mai barbat.
                  Tactica BNRului a fost foarte buna – dpmdv – pentru ca desi economia a cam gafait dupa lei, nimeni nu stie exact care erau sumele pariate (in euro) pe caderea leului si cat de jos s-ar fi dus acesta.
                  BNRul a cosiderat ca rezerva era prea mica pt sumele pariate, sume care sunt estimate (de amici de-ai mei) la peste 18 miliarde de euro in primul val…
                  Ar fi urmat si al doilea in maximum 48 de ore, ingenunchind si economia – mai rau decat a facut-o BNRul – si sleiind si rezerva.

                  Atunci a fost atac masiv iar Catu a jucat murdar, eu il bagam si-n puscarie…

                  Apropo de euro de la FMI. Pai rolul lor nu era sa fie cheltuti, daca ajungeam sa-i aruncam in piata era sfarsitul si insemna ca planul lui Catu si alde altii reusea. Rolul celor 15 miliarde era dual: pe de o parte asigurau o rezerva strategica, pe de alta (sau mai ales!!!) parte avertizau speculatorii ca Romania are o linie deschisa de aparare financiara, se poate imprumuta la dobanzi mici, etc, etc. si poate para atacul.
                  Rolul rezervei nu este s-o cheltui ci sa-i sperii pe speculanti cu ea. Orice fraier poate arunca cu euro in piata 🙂 .

                  De acord ca Olteanu este un imbecil, dar tariceanu l-a urcat la BNR. Pe de alta parte eu stiu ca speculatorii au incasat pierderi foarte mari si nu si-au marcat decat pierderi.

                  Grecia trebuie sa accepte planul de restructurare altfel ar putea sa moara daca revine pe drahma.

                  • Modestia la o parte, mie îmi stătea mai bine în locul „finuțului” și da, te-ai prins cine l-a pus și care îs dușmăniile noastre.
                    Vezi că Florin nu a pierdut, ci a câștigat, iar baronii de la BNR au mințit. Nu urma niciun atac, urma ce s-a întâmplat… isărilă a băgat profit la „răi” cumpărând euro de la noi. Din păcate a indus un șoc major în economia reală, ir dobânzile au stat sus doi ani după aceea, dacă ne referim la economia financiară. Deci worst of all worlds, mi bine se apuca de vinuri mai repede… cu toate că nu am nimic personal cu personaju. Eu cu Tărăcilu am ce am și haita se adună, chiar dacă momentan ne vedem de treburi – vine rândul lui și se **** pe el că știe. O să te bucure dimineața când vei afla că a fost prins – în cazul bun, sau că a fugit la pretenarii-sponsori, asta în cazul rău. Oricum, nu prinde mai mult de o primăvară, în umila mea opinie.

                    • Pt Tarciceanu as cumpara si eu o roaba de pietre.

                    • Abia astept!!!!

                      Cat despre fuga la prietenii lui cu pesta-n buda, trebuie sa devina si statul nostru mai puternic pentru a-l putea lua si de acolo.

                      Doar in ultimul secol mii de „tariceni” s-au adapostit acolo si au trait fericiti pana la adanci batraneti, campia aia fiind un fel de depozit de infractori de generatii intregi.

      • Europenii l-am votat pe Tsiprias cu un mandat clar. Sa nu plateasca datoriile.
        Situatia a evoluat de atunci. Referendumul e cel mai democrat mod posibil de a legitima continuarea liniei sau schimba linia.

        Paralela cu sala de operatie e gresita. TU decizi daca te operezi sau nu. medicul nu intrerupe operatia sa te intrebe din motive STRICT tehnice, insa tu ca pacient ii dai mandat sa te opereze.
        medicul e doar un specialist care te CONSILIZA si executa operatia.

        Legat de Boc, nu a contestat nimeni „curajul” de a acoperi datoriile bancilor straine. Am contestat legalitatea si justetea acestui gest
        In Romania, exact ca in Grecia, datoriile bancilor au fost acoperite de stat (de mine, de tine …). Profitul nu se pune problema … ca doar suntem capitalisti. Nu ?
        Doar ca la noi asta e curaj …..

        • Corect. S-a naționalizat gaura, la fel cum s-a privatizat profitul :p
          Și spun acestea în calitate de investitor și altfel individ cu viziune economică așezată…

          • Eu nu stiu ca noi sa fi preluat datoriile bancilor. Te rog arata-mi un link in care cineva scrie chestia asta. E prima oara cand aud de asa ceva….

          • Corect de 25 ani asta se face ! se externalizeaza profiturile si se nationalizeaza pierderile!

      • Gogu' de la cazane

        Un chirurg sau clinica va da explicatii si va cere autorizarea cu semnatura rudelor in cazul unor interventii dificile, riscante. Asa, cam ca in cazul de fata.

  7. Ghita Bizonu'

    Hai sa rafinam (eu am fots analist-programtair. Si am invata ca dinati analizezi cu cea mai mzre reavointa … si totito va scapa ceva ..
    1) O TVA unificată la 23%, inclusiv pentru restaurante şi hoteluri şi catering, cu excepţia unei cote de 13% pentru produse alimentare de bază, energie şi apă, şi cu încă o excepţie, a unei cote de 6%, pentru medicamente, cărţi şi producţii teatrale. Nasol este insa ca mareste plata pe care o fac turistii …. norocu Greciie fiind doar terorsitii islamici care „lichideaza” concurenta cu AK ul in mana „:brrr! Minus 10 turisti! Mai da un incarcator ca le vreu si pe alea 4 grasane!!!”

    2) Adoptarea unei legislaţii mai restrictive în privinţa evaziunii fiscale. ***

    3)Anularea subvenţiilor pentru combustibilul destinat agriculturii. Ar reduce exportul grecesc catre Romania …si ar creste deficitul

    4)Reevaluarea taxelor pe proprietate şi creşterea încasărilor; scăderea pragului de la care începe să fie impozitat venitul personal. Daca este sa fie reevlaute si casele cele mai ieftine … de intels. Idem scaderea palfonului de impozitare .. Ce nu intge de ce nu se zice de cresterea impozitului pentru aia mai avuti.***

    5)Colectarea integrală a taxelor pe clinicile private de sănătate şi a taxei de clawback pentru anul 2014.***

    6)Reducerea bugetului apărării cu 400 de milioane de euro. In conditiile in care unocul vecin cu care ai probele eset Turcia si aia sta listinita pe coada (nu e cazul grecilor batrani si nelinistiti ce se cred pe vremea lu Temistocle atenianu si Epamininda tebanu si uita ca megalomanu era un ocupant ilir), ziceam in conditiile alea palicarii cheltuie exagerat pe jucarele…

    7)Introducerea taxării pentru reclamele difuzate de televiziuni.***

    8)Extinderea taxei de lux pe ambarcaţiuni recreaţionale de peste 10 metri lungime şi creşterea ei de la 10% la 13%.***

    9)Introducerea taxării pe jocurile de noroc (30%).***

    10)Scoaterea la licitaţie a licenţelor pentru 4G şi 5G??!! Nu intege ce ar sucari sau de ce …

    11)Descurajarea puternică a pensionărilor anticipate; creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022 (sau 62 de ani cu 40 de ani de contribuţie). samd De inteles .

    12)Reforma salarizării bugetarilor în sensul acordării salariilor în funcţie de responsabilităţi, calificări şi performanţe personale. Raţionalizarea grilei de salarii speciale. Alinierea legislaţiei diurnelor, concediilor şi altor avantaje salariale la normele europene. Pai asta as zice ca arata o conceptie cel putin ciudata .. mai degraba fanariot-bizantina ca i epoca lor de aur otomanii aveau functionari cinstiti, corecti si relatiov frugali

    13Reforma şi autonomia institutului elen de statistică. Obscur. Ar fi de verificat ce se inteleg prin „autonomie” si „reforma”

    14)Adoptarea legislaţiei necesare pentru crearea unui fisc autonom, nesubordonat politic. v 13

    15)Combaterea activă a contrabandei cu petrol inclusiv prin adoptarea de legislaţie relevantă în domeniu. Verificarea depozitelor şi tranzacţiilor bancare pentru depistarea evaziunii. Promovarea plăţilor electronice.***

    16)Modificarea legislaţiei falimentului, inclusiv a celui personal, pentru a fi făcută mai uşor distincţia între datornicii “strategici” şi cei de bună credinţă.***

    17)Iniţierea unei consultări privind nivelul salariului minim, concedierile colective, negocierea contractului colectiv de muncă în conformitate cu practicile europene. Omului i-a fost data cuvantul ca sa iis ascunda gandul. Aici crez cas madama Anjeilka von Stassy are ganduri extrem de pidosnice (ca viciul german e tot una cu cel grecesc!)

    18)Măsuri pentru creşterea competitivităţii pe piaţa muncii; deschiderea profesiilor restricţionate acum (notari, ingineri, executori judecătoreşti etc.) Liberalizarea pieţei de transport pentru turişti, inclusiv ferry. Pidosnica cerere.. de inteles ca repugna!

    19)Privatizarea distribuitorului naţional de energie electrică. O mare tmapnei. Ca si la noi … adica privatizezi cestia cea mia buna, cea mai simpla , ce amai rentabila… ca sa iogarsi italieni, henti, francezi . {Parodn astia sunt in Romania si sug banii boborului …

    20)Urgentarea vânzării aeroporturilor regionale către cumpărătorii care au câştigat deja licitaţiile de privatizare. Continuarea procedurilor de privatizare în transporturi, inclusiv în cazul porturilor Pireu şi Salonic. Pidosnic da alea deva vandute .. trebe respectat contractu.

    *** adica 2, 4, 5, 7 , 8,9, 15, 16 sa te @@ci de ras .. Si astea strabnesc mania stangii radicale? Pai sunt „comuniste” si „pedepsesc” lacomia si luxura capitalista!!!
    Ca cum sa zic .. cu punctele astea grecii nu se arata atat de comunisti cat de anarhisti, semicretini si nesimtiti dincolo de idiotie!!!

  8. Strict la obiectul articolului, 19 din cele 20 de propozitii mi se par de bun simt.
    Exceptia este punctul cu reducerea cheltuielilor militare. Este de aprecierea suveranà ale fiecàrei tàri. în special în cazul Greciei, cu tensionarea din zonà si cu persistenta ocupatiei militare turce a nordului Ciprului.

    • Lasa Mircea, ca ii apara NATO si la nevoie Turcia 🙂
      Acum mai serios, cheltuielile militare ale Greciei au fost disproportionate relativ la puterea lor economica, comparativ cu alte tari din UE/NATO (2000 de tancuri la o populatie de cateva mil – astia au mai multe tancuri decat rusii/cap de locuitor). Acum la 2,3% din PIB, nu e foarte mult, insa daca te gandesti ca e vorba de 7 mld. $ din care vor sa taie 400mil., nu e chiar dramatic.
      400 mil. euro pentru noi ar fi o tragedie, la nivel de cheltuieli militare, insa din bugetul grec este sustenabil, masurile vizand probabil inghetarea unor programe de achizitii pentru cativa ani, pana la o redresare a situatiei financiare.

      Masurile vizeaza eliberarea unor sume pentru platile Greciei ca sa treaca un varf de plati…

  9. Off
    http://fightersweep.com/2548/f-35-v-f-16-article-garbage/
    *editat
    Pune-l la articolul cu F-16 unde chiar tu ai dat si linkul cu F-35 vs F-16.
    Va rog nu raspundeti la acest comentariu.

  10. O explicatie simplificata situatiei Greciei, chiar daca nu tot ce e acolo e pertinent:
    http://subiectiv.ro/social/criza-grecia-explicata

  11. Trebuie”vazuta” demnitatea lor ca si popor. Nu se lasa ingenunchiati ca si alte popoare.
    De ce austeritate, de ce un pas inapoi.
    Bravo lor, au coloana.
    Cel putin pct 11 si 17 sunt aberante.

    • Nu stiam ca a sta cu mana-n tinsa dupa bani de la altii inseamna sa ai coloana.

      Daca nu ai realizat, acele conditii sunt impuse Greciei tocmai pentru a primi in continuare imprumuturi.

    • Deci dacă familia X împrumută ani de zile de la vecini și rude pentru a trăi mult peste puterile sale, dă dovadă de demnitate când refuză să-i dea înapoi… Citește articolul din linkul de deasupra.

  12. Din punctul meu de vedere situatia cu gretii este urmatoarea: daca Tsipras nu face default la datoria lui, toti gretii vor fi sclavi la nemti pentru cel putin 100 de ani.
    Ca sa intelegeti si voi cum functioneaza sistemul: in 2008 grecia avea o gramada de datorii pe la tot felul de banci de prin toata lumea. Atunci a izbucnit criza si brusc toata lumea a aflat ca grecii nu isi mai pot plati datoria. Doar ca daca grecii faceau defaultul in 2008 atunci toate bancile din germania si franta se prabuseau (NOTA: rezervele bancilor din zona euro sunt de 3% din sumele pe care le imprumuta asa ca daca suma pierderilor depaseste 3% din imprumuturi practic intra in faliment) asa ca mUE, FMI, Germania si Franta au cedat si le-au dat grecilor tot ce au vrut. In plus au impartit creditorii in 2 categorii – creditori institutionali (adica bancile alese pe spranceana, BCE, FMI) si creditori obisnuiti. Creditorii obisnuiti au decis „in mod voluntar” ca renunta la 35% din principal sau in termeni stiintifici au avut parte de un „haircut” de 35%.
    Fast forward in 2015. Acum situatia este diferita. Toate bancile au vandut datoriile greciei catre BCE si FMI, acestea neavind decat un mic procent din datorie (cred ca in jur de 10%). BCE si FMI fiind niste institutii politice isi permit sa piarda toti banii „dati” la greci fara sa se prabuseasca si fara sa prezinte o criza sistemica la adresa UE. Practic grecii nu mai au leverage fata de mUE si dintr-un anumit punct de vedere sunt la mana lor.
    Marea problema este ca BCE si FMI dupa cum am zis sunt institutii politice si decid dupa orice criteriu mai putin interesul Greciei sau modalitati de a-si recupera banii. In plus exista o mare disparitate intre forta (politica, sociala, militara si financiara) a BCE si FMI vs Grecia. Dobanda la cele 350 mld de EUR este stabilita de cele doua institutii dupa ureche, asta e cunoscuta in termeni stiintifici ca „asa vrea muschii mei”. Adica daca gretili executa ce vrea troika atunci dobanda e mica. Daca nu executa, dobanda devine mare. Americanii au un termen pentru situatia asta si ala este „debt slavery”. Consider ca daca gretii cedeaza si nu reneaga datoria vor fi sclavi la troika cel putin 100 de ani. Adica vreo 4 generatii de acum incolo o sa stea si o sa munceasca pentru nemti.
    Tsipras trebuie sa fie barbat si sa scoata Grecia din zona EUR, altfel pur si simplu isi vinde si tradeaza tara. Consider ca este singura decizie rationala pe care poate sa o ia. Sa ignore toti pensionarii si angajatii de la stat care in momentul de fata isi distrug tara si sa ia decizia corecta.

  13. Grecii, ca grecii, dar sunt niste vesti care sunt trecute sub tàcere:

    Statul-major al Deutsche Bank a demisionat în bloc acum zece zile.
    Acum douà sàptàmâni, HSBC a concediat 50.000 de salariati.

    Explicatii ?
    DB este expusà în Grecia cu 2 miliarde €, dar cu 64 TRILIOANE € în totalitatea Credit Default Swaps.

    Cele trei bànci cela mai expuse în caz de „default” de platà a Greciei sunt DB, HSBC si Crédit Agricole.

    • Mircea

      Intreaga piata de credit default swaps avea o valoare de $19,5 trilioane la sfarsitul anului trecut. De unde are DB expunere la de 64 triloane euro? Intr-un univers paralel, unde? Inca un lucru, DB nu mai se ocupa cu tranzactii de aigurare a datoriei de la sfarsitul anului trecut. Ma indoieisc ca daca DB are o expunere de 2 miliarde euro la datorie greceasca ii face printre cei mai expusi; National Bank of Greece are 9,7 miliarde euro. Credit Agricole are undeva pe la 2,8 miliarde de datorie greceasca, dar nu datorie suverana ci comerciala, in mare parte catre firme de navigatie. Acelasi lucru este aplicabil si la HSBC cu datorii grecesti de $7.3 miliarde.

      Explicatiile tale la demisia directorilor executivi de la DB si reducerille de personal de la HSBC au alte explicatii.

      • Șefimea DB a fost plecată din alte motive, mai apropiate de non-performanța administrării portofoliului de investiții – contul de ”house” – deci scăderea dramatică a profitului din tranzacții raportat la creșterea riscului investițiilor. Ar mai fi contrele cu ză ingliș gencstăr-bencstărs din care nemții vor ieși mai șifonați, cred eu.
        Orișicum atât ei, cât și franțuzii au motive să se teamă, în spețial franțuzii, pentru că se știe că urmează la rând la un moment dat. Pe undeva nu sunt mai sănătoși decât spaniolii, iar, dacă eliminăm din ecuație implozia bulei speculative imobiliare spaniole, fracezii încă nu au plătit tributul erorilor de dezvoltare de după 1990. Din ce simt, decontarea poate surveni oricând, iar nemții nu vor fi tare fericiți.
        SUA a scăpat de griji pentru că s-a mișcat rapid și convingător, în timp ce căutarea cărărilor europene a durat încă trei-patru ani și se mișcă ca mortu. UE e aproape de scindare pe cel puțin trei falii mari și late, atât politic cât și economico-financiar.
        De aceea este atât de nervos prezidelu francais și categorică madama germanică.

        • Gura aurita sa o ai.Cu cat se duce UE mai iute,cu atat mai bine pe termen lung.
          Chit ca sunt riscuri pe termen scurt.Unul ar fi ca ne paleste iar socul.Al doilea ar fi ca maria sa Tarul Velico-Rusiei stie ca sunt factori de haos in Ioropa si e unul din motivele pt care nu a calcat pedala tancului.
          Riscuri insa acceptabile.

          • Deși nu-s moș, parcă nu îmi arde de răzbel, Mihai. Ba să nu am intuiție! Mai bine să râdeți de mine și eu să râd cu voi… Turele trecute nasul a mirosit corect pulberea din aer din vecini, precum și vulnerabilitățile pe care alții le ignorau.
            Cunoscând vulnerabilitățile noastre, nu vreau să văd filmul, deși poate și pe termen lung ar mai da un șut pozitiv societății românești. Vezi, deși sunt „în exil” și aștept să revin să popesc în stânga și-n dreapta, prefer să nu ajungă țara într-o poziție slabă, iar confuzia europeană (care încă nu e desăvârșită) ne va băga mortu-n casă.
            Sunt român și legat de oamenii, obiceiurile, limba, tradițiile, pământul, pădurile și munții noștri.

            • Maitre,felu in care se misca onor contopizdele statului ma facut sa pierd ceva $$$.Multisori.Intre moi si cersetorii botezati pompos institutii =/= love.La mine se joaca mai jos de Tariceanu,da principiile is la fel.
              Sincer nu imi e frica de bum-bum.Dar uite ca un soc da bine.Volodea provoaca caderi la noi.Un dus rece de afara poate incepe cresterea tarii.

              • Mulți mizerabili trebuie să se curețe până să vină soarele. Îmi pare rău de bănuții tăi pierduți, de ai mei mi se rupe sufletul 😉 însă orice șoc produce suferință universal, cei nevinovați și slabi trag mereu lozul prost, cei vinovați și puternici doar rareori. Asta a fost experiența mea și istoria e plină de mizerii.

  14. http://www.realitatea.net/procurorii-dna-au-ajuns-la-mita-de-la-kazmunaygas_1735323.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

    Cititi si va minunanti! 🙂 Se pare ca procurorii DNA au ajuns la mita din dosarul Rompetrol, 90 milioane de euro…pe filiala Ghita- cumnata-su si da, va-ti prins! ha ah aha aha ha…..cred ca nu mai vine din Turcia deloc!

  15. Citind comentariile voastre mie imi pare ca Grecia a fost marea spalatorie de bani mondiali!
    Si in schimbul catorva firimituri pe seama carora grecii de rand au trait ca imparatii, aia de sus de tot au invartit catralioane de bani in centrifuga greceasca.
    Si pen’ca acum s-a gripat rulmentu, grecu de rand ,asa cum e si normal o sa-si dea niste gauri la curea si cu asta basta!Ca doar n-or fi vinovate bancile!
    Ce uitam mereu e ca bancile dicteaza, daca lor nu le convine ceva imediat il trag de atza pe vreun ministru!

    • Hei Ciprian, fix articolu asta voiam sa il pun si eu ! Din pacate eu sunt prea neinformat ca sa imi dau seama unde e realitatea si unde e manipularea… voi ce parere aveti? Mie mi se pare ca lipsesc 2 actori din piesa asta ( cel putin) frantzujii si muscalii…. astea fiind zise, situatia cam seamana cu hartilea alea din Atlasul Istoric cu presupusele trasee ale populatiilor migratoare pe teritoriul Romaniei… brrrr

      nu era mai bine acu 5000 de ani>? :)))

    • O prostie de articol marca Nasul 🙂 . Voua chiar vi se pare ca amercicanii s-ar retrage din Ro? In rest nu comentez.

    • NU stiu care e situatia prin servicii si cu toate manevrele dar analiza la nivel macro este corecta. Ce vreau sa precizez ca in momentul de fata noi avem nevoie sa facem urmatoarele:
      1. Sa nu intram in zona EUR. Din momentul in care intram in zona EUR e doar o chestiune de timp pina devenim Grecia cu tot ce presupune asta.
      2. Sa facem o alianta cu SUA care sa ne inarmeze si sa ne apere in caz ca ceva rau se intimpla. Daca noi cumva reusim asta, viitorul ne este deschis deoarece pozitia noastra in cadrul europei se schimba. Daca Germania misca in front ii putem da peste bot (inclusiv militar) impreuna cu Polonia, si la fel si cu Rusia.

      • Șocant nene, vrei să te iei la trântă cu nemții, da fix cu nemții dintre toți partenerii ieuropeni care este?! Ai gătat dujmanii patriei și ridici barda la Angelina Merkelstein… îhhh. Așa rău merg afacerile?

        • UE nu cred ca va cadea, planurile pentru crearea ei sunt mai vechi si la scara mare istorica, facute zic eu de unii foarte puternici dar care stau mai in umbra. Si scopul final ar fi trecerea la o alta etapa istorica si diluarea statelot natiuni europene, formarea unui suprastat european (poate dupa model SUA, poate ceva inspirat de la romani, ca doar si SUA se inspira la greu de la ei).
          Asa ca nu vor accepta sa se darame asa usor. In plus au avut grija sa interconecteze pe toata lumea astfel incat sa fie extrem de greu de iesit de acolo.

          In plus e destul de clar ca luate individual statele europene (chiar si cele mari) ar fi destul de putin relevante pe plan mondial, poate chiar si european general.

          Problema cu UE e faptul ca e condusa in general de germani (ajutati de cercul de subordonati ai lor, Austria, Olanda, tarile nordice). Ori e clar ca nemtii nu sunt capabili de astfel de realizari strategice si planuri pe termen lung, germanicii nu au asta in gene, nu au nici viziunea nici fantezia de a crea si duce ceva pe termen lung, desi sunt buni executanti, obedienti si muncitori cand au un sef bun.

          De asta UE e tot mai dezechilibrata si se apropie pas cu pas de un moment de cotitura, si fie se reformeaza fie va cadea si mai mult in mocirla si se va dilua tot mai mult. Lucru care poate nu ar fi atat de rau pentru noi.

          Caderea UE ar fi cel mai grav resimtita tocmai de catre statele vest-europene, alea au cel mai mult de peirdut si acolo se vor inregistra cele mai mari probleme.
          Somaj de masa, caderea drastica a nivelului de trai pe care il au acum (chiar daca ala ar fi considerat un nivel OK pentru noi, pentru ei va fi dezastru la cum sunt obisnuiti acum), ridicarea din nou a barierelor vamale, protectionism, nationalizari etc etc.

          De asta cred ca vor face in asa fel incat sa mentina Grecia in lesa. Poate insa vor invata ceva din asta si vor reforma sistemul pentru a echilibra nivelul peste tot in UE, pentru ca altfel vor continua astfel de probleme.
          Dar cum am spus, eu unul nu prea am incredere in germanici

          • Multi puternici si obscuri au condus imperiul roman.Doar ca dorinta si realitatea nu coincid decat rareori.Europa a dominat lumea cand nu era unita.Iar progresele cele mai mari tot din concurenta au iesit.Libertatile si drepturile la fel.
            Asa ca fuck the EU.

          • Rasistule!
            Discriminezi bieții nemți, săracii, cum că nu ar avea imaginație și fantezie și viziune… latină, care este. Și asta pe bază de… gene? Mă faci să zâmbesc fără să fie zâmbetul meu, Radule. Mă aștept la mai mult de la tine.
            Vezi doar că nemții ăștia roboți de îi înfățișezi au cam imaginat filosofia modernă, iar fantezia federativă a lui Bismark a servit de model pt națiuni care sunt mari, alea de s-au inspirat de la romani. Apoi numai de lipsă de romantism, cultural și altfel, nu poți să-i acuzi –- decât dacă nu-i cunoști. Aș zice că slavii nu au viziune și imaginație în construcții statale și politico-economice. Cred că te „iei” eronat de ei, caută vina în alte părțiuri, de exemplu tocmai în faptul că noi toți de pe continentul cesta, de ne-am măcelărit de când suntem, cu istoriile și imaginarele noastre profunde și de care ținem cu dinții mai ceva ca un pitbull, nu reușim să trecem peste diferențe și gândim național. Vezi americanii de care zici. Reproșează stetele bogate celor mai puțin că plătesc prea mult profesorii, polițiștii sau pompierii? Sau mania controlului local, care era în Ioropa și când Xerxes dădea ture prin cartier și mai ales neîncrederea pe falii N și S, E și W va însemna că românii îs europeni de rang secund, britanicii speciali, grecii mai șmecheri, olandezii mai decidenți și nemții mai importanți… unde crezi că asta va duce la SUE.
            Din poziția mea înclinată văd că nu pot dispărea târele culturale pt care ne dăm în cap de mii de ani în zonă. Și asta nu are a face cu „ghidare” de către ginta germanică, saxonă, latină etc.

            • @Flogger

              Cred ca am exagerat cu genele, sa zic asa, scriu un pic si pe graba si poate n-am gasit cuvintele potrivite.
              Raman insa la parerea ca germanii (germanicii in general) nu sunt facuti (cultural sau spiritual daca vrei) pentru a crea si conduce astfel de constructii istorice, pe termen lung.
              Sunt de acord ca nu s-au descurcat rau in istorie, incepand cu evul mediu cand au inceput ei sa conteze mai mult, dar nu sunt la nivelul unei astfel de realizari.
              Sigur, au creat multe in filozofie si muzica clasica in sec XIX (odata cu ridicarea nationalismului romantic) dar fara a se impune cu adevarat ori la scara mare. Mostenirea romana antica e mai influenta azi in lume decat cea germanica. Poti pune la socoteala engleza (ca apartinand culturii germanice) dar aia s-a impus abia dupa WW 2 si dupa 1989, mai ales ca urmare a globalizarii (mai ales economice, unde dolarul american conduce si cum americanii vorbesc engleza) si s-a impus si pentru ca vocabularul e majoritar de origine latina iar alfabetul folosit e tot cel latin. Mai adaugi ceva Hollywood cu puhoiul de filme pentru mase si vezi de ce Heideger, Bach sau Nietzche, mai ales in germana, nu pot avea nici pe departe acelasi impact (sa nu uitam nici ca germana nu prea e o limba usoara).

              As putea sa cobor mai mult in istorie dar ma opresc acum doar la cea moderna. In mai putin de un secol de la reunificare (si profitand de pozitia geografica, de numarul populatiei si de noua revolutie tehnologica unde s-au plasat pe primele locuri) au pierdut primul razboi mondial si au suferit o cadere economica uriasa.
              La cateva decenii dupa au mai incercat odata, WW 2, si au pierdut din nou, mai rau. Doar planurile imperialiste ale lui Stalin a facut ca americanii sa renunte la ideea cu dezmembrarea Germaniei in cateva state separate dezindustrializate. In schimb au reunificat partea de vest (RFG) pentru a crea un alt obstacol in calea viziunii expansioniste a sovieticilor.
              I-au iertat si de datorii (apropo de situatiile de azi) si s-au adus muncitori din afara, turci in special (Turcia nu a fost afectata de razboi si avea oameni destui pentru asta).

              Se zice ca a treia oara e cu noroc dar eu nu vad cum ar putea fi, cum ar putea germanii (si cercul subordonat de tari germanice) sa realizeze ceva gen SUE, sub conducerea lor. Din contra, daca istoria se repeta, dupa inceputul solid si evolutia excelenta va urma o cadere spectaculoasa.
              Si da, singurul imperiu european de succes a fost imperiul roman, de fapt singurul moment (e drept, lung) istoric in care „Europa” a fost (sau a dat) o superputere ce a fost nr 1 in lume pentru secole (ar mai fi ceva in neolitic si chiar epoca bronzului dar sa nu intram in discutii controverstae acum)

              Diluarea nationalismului se petrece sub ochii nostri, prin raspandirea multiculturalismelor de tot felu, drepturilor minoritatilor de tot felu, imigratia (mai ales din afara Europei, pentru a sparge mai bine blocurile etnice nationale), globalizare, mixarea etnica si chiar rasiala, scaderea importantei religiei, amestecul de credinte, religii si traditii in aceeasi societate (crestinism, ateism, etc etc), impingerea spre tusa a vechilor traditii.
              Nu se va petrece imediat, dar mie imi pare ca trendul asta e bine stabilit si in cateva decenii se vor vedea si rezultate mai clare.
              Nu exista doar V, E, S sau N. Nici macar grupul Germaniei (cu nordicii) nu ar duce-o bine daca ar disparea UE, de fapt prosperitatea lor actuala se bazeaza in mare parte pe existenta UE

              @Mihais

              Da, si eu sunt de acord ca UE (cel putin in forma actuala) trebuie sa piara. Devine tot mai ciudata, cu dezechilibre tot mai mari si prea impartita pe categorii. Nu are cum sa mai supravietuiasca mult asa.
              E clar si ca trebuie o concurenta pentru a progresa, dar azi cand ai giganti gen SUA sau China (plus Japonia si chiar si Rusia desi doar ca arsenal nuclear si cat o mai duce si aia) tari europene individuale nu mai pot conduce lumea.
              Mai pui India care se ridica, poate chiar Brazilia, problemele din Orient si deja vezi ca tari europene singure nu mai sunt atat de influente.
              De fapt vezi doar razboiul din Libia, unde teoretic cele mai puternice tari europene (militar vorbind), Franta si Britania, au avut nevoie de ajutor american. In plus sunt deja pline de imigranti, in special din fostele lor colonii (ca de, vor sa-si aminteasca de trecutul glorios), majoritatea de alta cultura (musulmani in general).

              Greu de spus cum ar fi mai bine dar sper ca vom sti cum sa navigam prin valurile astea istorice

              • Radu,sunt 2aspecte.Cel national si cel civilizational.Civilizatia europeana include tot ce de la San Francisco la Vladivostok,Australia,NZ, partial Africa de Sud tari din America Latina.
                Ce zici tu e o simpla reductio ad sinicum.Ghici ce.Pt prima data s-a pus problema concurentei asiatice la sfarsitul sec 19.Cand era evident ca un asiatic va munci in fabrica pt o fractiune din ce lua un european.
                Raspunsul corect dpdv istoric nu este nici sa instaurezi etatismul,nici sa sclavagesti poporul.Ci sa incurajezi inovatia si sa aperi libertatea.
                Zici ca avem concurenti.Asa e.Dar nu SUE e raspunsul.Ca iete,dupa nici 50 de ani de stat asistential avem criza demografica si de identitate.Sub 20% ar lupta pt tara lor.Pt SUE cred ca nimeni.Inovatii,cam canci.Asta e Europa moderna.Daca e mai multa de asta nici nu trebuie competitie.Disparem de la sine.Franta de acum 80 de ani adusa azi ar face mai mult pe scena globala decat tot SUE.
                Nu ar exista chinez sa sufle in ciorba ei din Africa.Si nici nu ar avea milioane de paraziti colorati in metropola.

          • Postarea nu este neaparat pentru @radu2…
            Domnilor, nu sunteti satui de stat cu profundoru’ in zece mii de barci?
            Credeti cumva ca putem construi ceva durabil jucand la 10.000 de capete?
            Daca UE dispare ca entitate automat sub o forma sau alta locul ei va fi luat ori de rusi ori de chinezi…
            @Flogere… inteleg ca ai afaceri prin UE… mai mult ca sigur nu iti convine sa faci afaceri cu pistolul la timpla daca dispare UE…
            @mihais…
            -„Cu cat se duce UE mai iute,cu atat mai bine pe termen lung.”… Poate este mai bine cu chinezii si cu rusii…Deocamdata UE +NATO iti garanteaza granitele….Ca nu sunt ai nostri conducatori capabili sa puna pe linia de plutire tara asta este cu totul alta mancare de peshte… Daca ar fi folosit judicios banii de la UE aveam cu totul alta soarta… Ai destule exemple de folosire judicioasa a banilor UE…
            Vad ca toata lumea da vina ba pe UE, ba pe greci …
            Domnilor …treceti in viteza exact peste esenta….
            De 200 de ani Grecia este una din tintele preferate ale Rusiei… Eteria va spune ceva????
            ΔΣΕ va spune ceva????? Majoritatea socialistilor si comunistilor din Grecia sunt ombilical legati de ΔΣΕ…Atunci cand americanii parasutau luptatori in RO, rusii parasutau instructori si armament in Grecia pentru sprijinul ΔΣΕ…
            Extrema dreapta fascista din Grecia de cine este orientata? Exact de Dughin… nu este de mirare ca se intilnea cu berbecali la muntele Athos pentru inchinaciuni comune…
            China ce interese are prin Grecia? Cat a profitat si cumparat pe nimic din Grecia?
            Sincer nu inteleg cum puneti botul la vrajeala ieftina…Citesc postarile zilnic chiar daca postez mai rar…
            Sezutu’ cu profundoru’ in jdemii de barci dauneaza profund unui popor…

            • Nu ai adus nici un argument relevant.Ce are NATO cu UE?
              UE la ora asta e artizanul distrugerii natiunilor.O URSS fara cojones,inca,sa te impuste in ceafa.O piedica in calea liberei concurente si principalul sprijin al statului social.
              Partile bune,gen libertatea de miscare pot si vor ramane.

              Sa avem noi o armata ca aFinlandei sau a Elvetiei si nu ai motiv de teama de rusi.Iar chinezii is hat departe.Dezvoltarea lor e datorata strict fanteziilor socialistoide din Europa.

              • @mihais
                -„Ce are NATO cu UE?” … pai UE este unul din bratele economice ale NATO… Poti sustine o armata fara economie? Ma indoiesc…
                -„UE la ora asta e artizanul distrugerii natiunilor”… sigur… imi aduc aminte cand rusii trimiteau bani in Romania pentru conservarea siturilor istorice… la fel de bine imi aduc aminte cand trimiteam vagoane de grau ca sa platim petrolul luat cu japca…
                -„O piedica in calea liberei concurente ….” …Daca nici in UE nu este libera concurenta atunci poate este in Rusia libera concurenta…Poate este mai buna libera concurenta chinezeasca … aia dirijata de partidul comunist chinez si controlata de serviciile secrete chineze…
                Bre… Si Finlanda si Elvetia au destule contacte si tratate mai mult sau mai putin secrete cu NATO… Ori crezi matale ca Elvetia a fost lasata de capul ei sa faca ce vrea taman in mijlocul Europei…
                Finlanda… crezi matale ca aveau astia acces la tehnologii sensibile daca nu erau pe mana cu capitalistii aia huliti de toti???? Deocamdata Finlanda mai are putin si intra in NATO … Vine la pachet cu Suedia… Astia vor sa intre in NATO de frica rusilor si matale visezi o armata ca a Finlandei… Pai de prosti vor finlandezii in NATO???
                Cauta prin istoria grecilor despre Eterie si ΔΣΕ si ai sa observi cam care sunt radacinile situatiei actuale a Greciei…

                • Bre,ce are sula cu prefectura?Am zis io ceva bun de rusi sau chinezi?Am zis io ca admir modelul lor prezent,sau mai rau pe cel trecut?Dau o bere pt fiecare citat 😀
                  Io nu vreau decat Europa cum era.Si nu cum este /se vrea a fi UE.

                  • Bre @mihais
                    Tot timpul ai de ales… in momentul cand spui „UE la ora asta e artizanul distrugerii natiunilor” automat ma duc cu gandul la Rusia cea iubitoare…
                    Iar atunci cand spui „O piedica in calea liberei concurente”(vorbeai despre UE banuiesc) pentru mine inseamna ca libera concurenta chinezeasca este mai buna…
                    -„Io nu vreau decat Europa cum era” … a zburat puiu’ cu atza… nici Rusia nu o sa mai fie ce a fost, nici China nu o sa mai aiba prea mult orez ca sa indestuleze burtile alora cu ochii oblici… chiar daca ,,, cumpara pamant incepand cu Ucraina, Africa si incearca sa concesioneze pamant in Siberia… taman asta a pus pe jar Duma ruseasca… au de ales… bani VS pamant… sau dispar ca natie cat de curand… Este posibil sa fie jucata la poker soarta Siberiei exact ca si Alaska…Sa vedem cum sufla Kabaeva in zarurile lui Putin…
                    Intre atitea rele existente aleg fara discutie democratia europeana / americana… aia care mai este…

                    • Sorry mate,la mine nu e cu compromisuri.Democratia europeana la ora actuala e din multe pdv-uri o umbra.Nu am ce alege.
                      La tine o fi cu ori-ori.La mine e cu nici-nici.Fascism curat da-ma naibii 😀

                    • Bre @mihais
                      Poti sa ne spui ce drepturi fundamentale si libertati ti-au fost incalcate pe teritoriul UE (cu exceptia RO) daca nu sunt indiscret?
                      Eu personal am beneficiat de mult mai multa libertate si drepturi in restul UE decat in RO…

            • @Dany

              Eu nu sunt neaparat contra UE (si nu am zis nimic de NATO). Ce am zis e ca asa cum functioneaza acum nu face decat sa creeze dezechilibre si falii intre membrii, chestii care mai devreme sau mai tarziu vor duce la caderea ei. De fapt deja sunt exploatate de rivali.
              UE trebuie sa se schimbe si sa asigure un nivel mult mai mare de egalitate si dezvoltare viabila peste tot (chiar daca nu perfect egal, ar fi imposibil).
              Trebuie sa scape de birocratie, de chestii gen romanii si bulgarii rai (da nu zicem nimic daca luam pe degeaba resursele lor ori zicem numa de tiganii de acolo, nu si de asistente si specialisti IT care lucreaza la noi).
              Daca nu ne indreptam un pic spinarea vom fi luati de fraieri, chiar daca stam la masa bogatilor cum se zice.
              Vezi si problema vizelor in SUA (sau Canada) unde suntem luati in bataie de joc, noi si alti 2-3 prin Europa. Cehii le-au zis clar ca nu semneaza tratatu lu peste daca nu le scot vizele si aia au anuntat ca le scot imediat. Pe noi abia daca ne baga in seama (de obicei nu) pentru ca vad ca suntem prosti (sau avem o clasa politica formata din slugarnici si incompetenti fara demnitate) si acceptam orice, nu stim sa negociem nici macar chestii de baza in mod favorabil

              Parerea mea e ca nu asa se face treaba si nu putem progresa prea mult asa, ca natie. Putem cel mult sa fim trasi la remorca de altii, si eventual sa mai impingem si noi la ea

            • Dany-
              N-am, sunt în (auto)exil, dacă vrei. Afacerile mele și afacerea mea a fost România. Nu am alte afaceri decât România și de aici insistența că suntem într-o barcă… care totuși trebuie pilotată corect, întâi, ca să fie sigură, apoi rapid ca să ne flexăm mușchii. Din nefericire nu am avut șansa altor siniștrii sau girul popular să construiesc mai mult decât am făcut deja. N-am renunțat la ambiția de a încerca, aștept cu răbdare momentul.

              Radu-
              Interpretarea ta dată istoriei recente, pe partea cu influențele media și culturale anglo-saxone asupra românismului sunt false și ușor de demonstrat.
              Gândește-te doar că primul „boom” economic românesc modern, ăla de a dus la România Mare cum ne-o vrem mulți și acum, de exploatam petrol ca experții și făceam o economie frumoasă (pt epocă) a fost cu capital american și sonde americane din Texas… nu cu specialiști și capital francez, sau nemțesc (heheh) sau rusesc ortodox bată-i Dzeu! (pe marii lor ortodocși de la Kremlin, nu pe ruși).
              Băncile erau cam evreiești, dacă nu erau ale industriașilor din Banat, București sau Brașov… dar români în parteneriat cu americani cam mulți.
              Francezii, în pofida apropierii graului Berthelot, ne-au cam stat de-a curmezișul când cu Transilvania și atunci în 1918 și în 1989… da? Însă să vezi minune, yancheii, intrați târziu în răzbel, ca noi de altfel, ne-au susținut cauza după ce s-au lămurit care e treaba cu ioropenii și mai ales cu unii vecini din proximitatea care e….
              Deci, aș zice că tradiția românească este curat pro-americană, iar faptul că ne-am găsit în tabere opuse între 1941 și 1944 a fost un accident al istoriei pentru care poate fi blamat Carol, dar mai ales Antonescu. Cam acesta ar fi reproșul meu, personal și asumat, la adresa domniei sale… anume că ne-a vârât în tabăra proastă și împotriva istoriei de alianțe, istorie care ne-a scos mai mereu bine și din victorii și din înfrângeri. Așadar, în ciuda contextului, cu adevărat împuțit, omu nu a avut nici fler și nici viziune. Iar de plătit am plătit zecile de milioane care am fost traumatizați de comuniști, cu pierderile care le cunoaștem și resimțim și azi, la peste 70 de ani după încheierea sa.
              Am deviat cu grație dar îmi permit, tocmai ca să subliniez ce merită subliniat și să corectez preconcepțiile, așa cum le văd. Îmi asum riscul de a fi scuipat și judecat, căci am dreptate și până nu ajungem la adevăr și esență nu vom putea ieși din mocirlă. Am zis!

              • @Flogger

                Sunt de acord ca a existat o influenta (in special economica) americana destul de serioasa in perioada de care zici (a existat si una culturala franceza mai inainte, mai ales ca la data aia ea exista cam peste tot).
                Mai ales ca existau destui romani migrati in America (inainte de WW1, inca de prin sec XIX), de unde unii se reintorceau.
                Sa nu uitam ca cel care a negociat cumpararea Alaskai de la rusi a fost un roman (ajuns general american).

                Si nu vreau sa intru acum in polemici despre maresalul Antonescu, cred ca avem pareri mai diferite aici

                • Bonus la ce zis Mig 23.Noi am CUMPARAT Ardealul de la unguri cu bani castigati in America.Proces intins pe vreo 60 de ani.Pana sa castigam razboiul,am creat conditiile.
                  Aviz amatorilor despre Moldova de dincolo.

  16. Cand mergi din bluff in bluff este evident ca pana la urma ceilalti se prind si nu te mai crede nimeni.
    Cunsoc mi multe persoane care au muncit in Grecia „vremurilor bune”. Toti aveau aceasi parere „Cum am prins acolo nene….. eheee…. nu o sa mai vedem oriunde ne-am duce. Toata ziua frecam menta si luam banii”… cam asta era. Adica munca putina pe bani buni.
    Da, grecii sunt datori vanduti, nu au cum sa achite datoria. Poate putea sa fi facut ceva mai demult sa ia ceva „masuri” dar acum este mult prea tarziu. Nu se stie daca o sa faca ce a facut Romania in 2011.
    Daca grecii sunt poporul pe care il cred eu atunci o sa-l dea jos pe mascariciul ala, o sa-l dea cu cracii-n sus daca nu pleaca de bun voie.
    Daca nu… ii paste falimentul. Grecia o sa fie evitata de toti investitorii europeni, americani, nivelul de trai asa cum il stiau o sa fie un vis frumos… si o sa ajunga sa fie sclavii rusilor.

  17. noi suntem copii de mingi vs Greci.

    De ce ? Pai baietii astia din cate imperii au facut parte… le-au distrus, …din interior. PE TOATE.

    Nu discut daca e bine sau rau… doar observ. Si e o doar o nota interesanta 🙂

  18. Un bàiat de la Telegraph are pàrere cà totusi Tsipras i-a smecherit pe BE si FMI, inclusiv pe sefii de stat europeni
    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11712098/Europe-has-suffered-a-reputational-catastrophe-in-Greece.html

  19. Grecii au luat pentru ca cineva a fost dispus sa le dea. Vorba aia, „prost e cine da nu cine cere !” Si subsemnatu dat 20000 E imprumut si acu ia inapoi cate 300 Ron pe luna. Asta e, domnia si postia se platesc.

  20. Ghita Bizonu'

    robi, Anla’shok

    democratia ateniana era una militara. Censul insemna sa ai hoplon in original scut devenit „echipament ptr infanterist greu” adica scut, cuirasa de bronz, coif, sulita (cel putin una), pumnal . Si sa ia destul timp ca sa te antrenezi inca din copilarie (in loc sa stai cu gastele pe camp sau sa pasti caprele) . Aristocratii adica aristoi (cei mai buni) erau soldati par excellence , inclus musiu ala Platon cu ceatea condusa de filzofi (ar fi putut „argumenta” si cu lancea, si cu sabia .. si chiar cu mainile goale ca deh! aristocrat!!!) Profesorul sau, celebrul Socrate a fost nu numai filozof ci si unul dintre hoplitii care au atacat la Marathon… si un erou de razboi „confirmat” si nu prin mijloace filozofice ….
    Oamenii de rand, care nu puteau achiztiona un hoplon si-au castigat dreptul la Salamina vaslind pe trireme. De acu’ ei isi aveau locul lor in armata Atenei … poa nu stralucitor insa gloria maritima a Atenei se baza pe bratele si barbatia lor …

    Da gloria Greciei a murit odata cu Constantin al XI-lea Dragases … Langa Kerkaporta ….

    A da Si la Roma.. Secole un cetatean cives era fie miles (militar) fie quirites (in retragere).. si uneori poporul se aduna sub arme ptr alegeri.. De vreo 2 ori imediat ce au ales consulii au plecat la lupta

    • Ghita discutia era un pic alta. Cand sistemul politic in polis se incadra la ceea ce noi numim cenzitar nu vorbim inca de democratie ateniana. Ce a urmat dupa aceea nu mai era sistem cenzitar.

      • Teoretic numai.Practic tot aia cu interes mergeau la dezbateri si vot.Parlitii stateau la munca sau in crasma.
        Sa mergi in Agora inseamna ca ai pe cine lasa cateva ceasuri sa dea la sapa.Din vreo 40000 de cetateni activi erau vreo 6000.

        Oricum un sistem mult mai bun ca cel reprezentativ de azi.

    • off topic.. „oblon” in limba romana e dat cu etimologie necunoscuta de DEX..uite ca le dau eu o idee tampita, sa-l faca grec! 🙂
      „Hoplon”

  21. stil romanesc!
    Ce face capra vecinului!
    grecii au trait mai bine decat noi si vor trai!Dupa 90 au tras si de pe urma Romaniei destui bani acesti grecotei cu nas subtire!
    Au fost in situatii mai grele decat asta si au iesit la mal!
    In Romania noi vedem ca fura doar politicienii si acolitii lor dar pe adevartii hoti nu-i prea vede nimeni!
    George,daca ai spune cine fura cu adevarat tara asta -sau ai lasa acele comentarii-ti-e frica ca ar inchide blogul?

    • corect.

      noi ne furam caciula, iar altii ne fura pe noi… si apoi credem ca tot noi castigam.

      suntem cam naivi…

      grecii sunt super ok si vor fi intr-adevar super ok (multi din ei).

  22. http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/grecia-si-a-doua-cadere-a-comunismului-384316 „.

    Nu poti fi ok, pina nu faci economia sa mearga.Inercati sa traiti numai pe datorie sa vedeti cit rezistati.

  23. Băncile – precum cartelurile drogurilor…
    Tot insistă unii, apropo de grecii care in deceniul 2000 – 2010 au fost tot împinși de dealerii (băncile) occidentale să împrumute, că dacă au semnat ce li s-a propus acum trebuie să plătească colectiv, să se lichideze ca nație…
    Exact. Ca și cum legea n-ar trebui să ne apere de manipulatori. Ăsta e statul pe care îl vor ei, unul în care nenorociții creduli sunt singurii reponsabili. După ei ar trebui suprimată și clauza aia care îți lasă câteva zile să reziliezi un contract. Dacă ai fost bou si ai semnat, salut. Asta e pentru ei economia de piață. Ai fost prost și ai semnat, gata!…
    In realitate, băncile (care între timp s-au salvat) au funcționat precum cartelurile drogurilor.
    Precum cartelurile de droguri, și băncile de azi sint rezultatul unei globalizări haotice. Precum puternicele mafii sud-americane ale drogurilor, băncile produc si traficul, si dealerii, si adicția.
    Cum s-a văzut în cazul Greciei, drepturile constituționale pot fi înghețate in numele unei singure priorități pentru stat: să servească băncile.
    Multe din conceptele în numele cărora sînt salvate băncile sînt nu doar obscure, dar de o factură cvasi-religioasă. Precum acele complicate speculații medievale în jurul ierarhiei îngerilor, sau al economiei păcatelor, lucruri care nu le erau explicate oamenilor de rînd, pentru că erau prea dificile, la fel, astăzi, se mentionează pe ton superior criza acelor de neînțeles „subprimes”, sau „datoria suverană” a statelor, care se dovedește in realitate o datorie înlăturătoare de „suveranitate”.
    Băncile se află așadar intr-o dependență toxică de finanțele publice, iar cetățenii trebuie să-și strângă cureaua pentru a plăti dozele solide ale unor legiuni de Pablo Escobari ai finanțelor lumii…
    Si tot ele te lichidează când nu plătești la timp.

    Ce nu înțelege românul anti-helen, care se bucură de necazul grecilor fără să priceapă ce-a fost acolo este că Grecia a fost expusă două decenii mai mult decât România manipulărilor băncilor occidentale.
    Manipulări la propriu. Sigur, și în România au existat creditele doar pe buletin, fără verificare resurselor de plată, dar nu s-a trecut prin dezmățul anilor 2.000, când băncile, în occident și în Grecia, îți scriau și te sunau să mergi acolo să iei credit, oricât…
    Tâmpiții moraliștii fără inimă și psihologie, care te freacă acum la creier cu „responsabilitatea individuală” sunt ca unchiul ăla canceros, care n-a fumat și n-a băut (și care tocmai de-aia e așa arțăgos) si care nu știe ce înseamnă să te hărțuiască banca cu:
    — Bonjour, Monsieur Alexe… Nu v-ar atrage o Visa Gold? Cadmium? Interstellar? Veniti si v-o dam pe loc.
    Așa au fost anii ăia, iar nenorociții care au căzut în capcană, pentru că ni se vindea în occident iluzia progresului financiar infinit și a vieții pe credit, trebuie priviți mai degrabă ca victimele manipulatorilor sexuali, decât ca niște persoane care și-au făcut- o cu mâna lor.
    De fapt, au avut incredere, ceea ce e liantul elementar al unei societati.

    via Dan Alexe

    • Daca stii ca esti prost, stai in banca ta…si nu imprumuti. Daca vezi ca esti la o masa cu unii care sunt mult mai smecheri decat tine, tot asa, stai in banca ta, ca sigur o sa ti-o iei.

      Cam asa si cu bancile…

      • daca stai la masa c u altii mai smecheri ca tine, degeaba stai in banca ta, ca te baga aia pe tine in seama, nu tre sa te bagi singur… asa ca, sigur ti-o iei oricum!

  24. ”Cred că instituţiile bancare reprezintă o primejdie mai mare pentru libertăţile noastre fundamentale decât armatele gata de luptă. Dacă, într-o bună zi, poporul american va permite ca băncile private să fie cele care să controleze moneda, atunci băncile şi toate instituţiile care se vor naşte în jurul acestora vor lua cetăţenilor toate proprietăţile lor, mai întâi cu ajutorul inflaţiei, apoi cu ajutorul recesiunii, până în ziua când copiii lor se vor trezi fără acoperiş deasuprea capului, pe pământul cucerit de părinţii lor.” – a spus Thomas Jeffreson, cel de-al treilea Preşedinte al SUA (declaraţie din 1802).

  25. Heh se pare ca americanii le-o trag europenilor confirmand partial ce zic si decidentii greci:
    http://www.reuters.com/article/2015/07/03/us-eurozone-greece-imf-idUSKCN0PD20120150703

  26. Grecia nu o să-și plătească datoriile, nu are nici cum să plătească 400 de miliarde de euro, dar băncile nu o să piardă. Datoria grecilor o să o plătească toate țările UE. La noi s-au tăiat salariile pentru că marea finanță internațională a impus României să plătească mai multe miliarde, datorii ale altora, pentru că băncile au dat credite fără acoperire. Să vedem cât va trebui să achite România din datoria grecilor. E mai rău ca în comunism. Noi trăim prost pentru că aplicăm măsuri de austeritate, alții trăiesc bine, pentru că nu vor să reducă nimic din cheltuieli, iar datoriile le plătim toți în mod egal. Mare porcărie. Asta este dreptatea financiară internațională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *