Legendele mor greu

Racheta anti-tanc Milan (Missile d’Infranterie Legar ANtichar)

Racheta anti-tanc Milan (Missile d’Infranterie Legar ANtichar), o celebritate printre rachetele anti-tanc din toate timpurile si una dintre cele mai bine vandute rachete vestice de acest tip din istoria de pana acum, nu moare si nu se lasa dusa la pensie, de unde pricepem noi ca n-ar fi deloc rea iar trecerea timpului nu i-a stirbit deloc din eficienta.

Daca francezii si germanii, “mama si tatal Milanului” au lasat-o intru o bine-meritata odihna, India in schimb se bazeaza pe ea si a comandat aproape 5000 de bucati.

Este vorba de Milan 2T, adica o racheta cu o incarcatura de lupta mai puternica, care va fi fabricata in India de catre Bharat Dynamics Limited sub licenta celor de la MBDA.

Milanul este practic o racheta AT din generatia a doua, cu raza medie spre scurta – conform standardelor de azi – de pana in 2000 de metri, dar care poate penetra inclusiv blindajul reactiv datorita incarcaturii de lupta in tandem. Versiunea MILAN ER testata acum cativa ani, atinge o distanta de tragere de 3km.

Cel mai probabil, cum Milan este totusi o racheta AT batraioara, licenta a fost relativ ieftina dar mai ales completa. Nu se cunosc amanunte dar este foarte posibil ca India sa fi primit racheta cu totul: combustibil, sistem de ghidare si incarcatura de lupta. Pe de alta parte si pretul per racheta ar putea sa faca din Milan 2T o arma foarte competitiva, mai ales daca tinem seama de tarile cu care India are ceva de impartit: Pakistanul si China.

Racheta anti-tanc Milan (Missile d’Infranterie Legar ANtichar)

Milanul nu este straina nici armatei romane care desi n-a avut-o niciodata in dotare, avem – nu stim cate – rachete Maliutka M2T, practic racheta AT Maliutka (Intreprinderea Electromecanica Ploiesti ) cu cap de lupta de la Milan 2T.

Si desi batrana o Maliutka cu cap de lupta 2T, si deci si o Milan 2T, poate strapunge un blindaj de pana la 900mm, inclusiv reactiv, ceea ce sa recunoastem o face si astazi foarte performanta, inclusiv din punctul de vedere al pretului per racheta.

Atat Maliutka cat si Milanul sunt rachete ghidate prin fir.

GeorgeGMT

 

 

27 de comentarii:

  1. orice arma isi tripleaza eficienta daca are operatori capabili. unul lucrand cu maliutka 10 ani la rand poate lupta mai eficient decat un biban cu spike. ceea ce nu inseamna ca trebuie ramas la maliutka ?

    7
  2. În armata, la compania noastră, am avut în dotare 9K111 M, Fagot. Din tot regimentul nostru, doar compania noastră, ATR, a avut în dotare asa ceva. Asta a fost in perioada anilor 1989-1990, la Luna. Atunci, când salariul mediu era în jur de 2000 lei, o Dacia, costa 70.000 lei, unele cadre ziceau ca o racheta costa cât o Dacia. Se executa o singura tragere reala cu Fagotul, efectuata de un cadru militar. Trupa doar asista la spectacol.

    10
  3. Cred ca raportarea la o racheta ATGM doar la capacitatea de penetrare a incarcaturii de lupta nu prea are sens si e simplista.
    Daca ne uitam la toate video-urile din ultimii 10 ani de cand luptele cu ATGM-uri sunt documentate video la greu, vedem ca in 70-80% din cazuri tinta NU a fost un MBT ci o masinarie mult mai usoara gen TAB sau MLI sau neblindata deloc, „forta vie” neadapostita, samd. Deci incarcatura de lupta e aproape irelevanta in aceste 70-80% cazuri. Printr-un BMP sau BTR sau chiar Tigr sau Bumerang sau Taifun trece aproape orice. Important e sa ai CU CE sa dai dupa ele.
    Si atunci e mai important e sa ai o mare cantitate de ATGM-uri chiar cu performante mediocre (dar nu jenante) decat sa ai nush ce uber racheta care trece prin 5 metri de RHA dar iti permiti doar 200 de buc pt. tot razboiul. Daca apare Bau-Bau sub forma de T-90 sau T-14/15 iti pregatesti Spike sau poate chiar Javelin. Dar nu consumi Spike ca sa arunci dupa BTR sau camioane. Sau sa arunci cu Patriot dupa drone. Sau nu ar trebui.
    In situatia noastra Konkurs si Fagot sunt chiar OK, sunt fix tipul de racheta care ar trebui produs in Ro ca racheta de infanterie cu utilizare de masa. Maliutka e in primul rand prea lenta, prea greoaie, samd, racheta poate sa nu fie cea mai buna dar nu jenanta. Un Konkurs sau Fagot cu unele imbunatatiri (in primul rand inlocuite cateva materiale ici-colo, mai ales la instalatia de lansare, pt a face racheta chiar mai portabila decat este si poate adaptat un cartus de ejectare pentru a permite cold-start si lansarea din spatii inchise) ar fi tot ce ne trebuie.

    16
    • La blindate conteaza foarte mult unde le lovesti.
      De aia spike poate intra pe capacul turelei si javelin vine de sus.
      Ambele nu deconspira pozitia tragatorului.
      Ptr restul ag7 sau , omologul german , suedez whatever.

      3
    • De acord cu ce spui dar, mai jos de MBT, cu derivatele lor, cand treci la Kurganetz, Boomerang si alte asemenea plus modele vechi de T72, un STAR80L, cu incarcatura tandem, ar trebui sa fie la indemana in cantitati mari, eventual modernizat si cu cap de cautare IR.
      Chestie de pret.

      7
      • @erou…STAR80L e o racheta derivata din PRND, e lansabila de pe vehicul, aici discutam de rachete transportabile si lansabile de catre 1-2 oameni. De la o liziera, dintr-un sant sau de dupa un damb, de pe o cladire sau chiar din cladire daca se rezolva treaba cu cold-start. Exclus sa plece un PRND de langa umarul unuia 🙂

        6
    • In Ucraina aeroportul din Luhansk rusii au adus T90 si au fost pusi pe fuga cu o ploaie de RPG iar in final au trebuit sa aduca 2S4 Tyulpan, Cand aperi astfel de structuri poti avea astfel de razultate.

      Avem absoluta nevoie de o linie productie ATGM ieftin, nu mai suntem anii 70. Totusi RPG-ul raman foarte relevant prin cost/efect,

      S8 nu cred ca se poate dar, S5 a fost lansat „de pe umar”:
      https://www.thefirearmblog.com/blog/2018/12/18/shoulder-fired-s5k-rockets/

      1
      • Rpg ul e ieftin, dar îți pui în pericol militarii, trebuie tras de la distanta scurta.

        • carevasazica o floricica!…
          khrizantema!…

          https://www.youtube.com/watch?v=AuNdE-Gun4Y

        • Cele mai multe distante de tragere sunt distante scurte.

        • Desi in vasta majoritate a cazurilot ATGM este alegerea normala mai sunt situatii cand nu ai timpul necesar sa montezi/armezi tragi si sa “ti” ceea ce tintesti. Acolo rusii au folosit tactica caruselului (mai multe tancuri se invarteau in cerc foarte larg, trageau se duceau la reincarcat si venea urmatorul sa traga. Ideea este sa cresca cadenta ca inamicul sa nu aibe timp sa ripostze) + IFV + sniper.

          Tot ce era la marginea cladirii (intariturile, baricadele, resturile, etc) au fost spulberate asa ca erai expus. Ucrainienii veneau in fuga din interior spre margine trageau cu RPG7/26 sperand sa mai si nimereasca si sa nu ii gaureasca IFV +sniper sau spulbere tancurile, pana la urma au reusit sa ii puna pe fuga, de cateva ori.
          Dupa nu au mai venit cu T90 au adus 2S4 Tyulpan. Asa au reusit sa cucereasca aeropotul. Se pare ca au fost multumiti de rezutat caci le-au reactivat si ghidat munitia(din pacate).

          In Ucraina distanta medie angajament tanc vs tanc app. 500m (din cauza ERA se folosesau mai mult obuzele explozive). De unde probabil si acel exercitiu NATO cu angajarea tintelor la 500m unde TR-ul a performat. Distantele de km din clipuri si spliante sunt ca reclamele de la TV (reale… in anumite conditii).

          Este RPG-ul vechi dar iti trebuie si ceva care sa fie lansat rapid si sa iti permita sa pleci rapid, cand riscul este prea mare.

          3
          • @hannibal, ATGM nu e solutia universala impotriva tancurilor ci mai degraba a tancurilor folosite incorect sau pentru hartuirea tancurilor. Daca tancurile sunt folosite corect adica in mod dinamic si in cooperare cu alte arme, ATGM-urile nu prea au timp sa fie puse in pozitie, sa fie facuta ghidarea corect, samd. Ca aproape orice arma, nu-s universale si nu castiga singure razboiul. Ce vedem noi in videouri cu tancuri gaurite de ATGM sunt tancuri pe post de cazemate mobile sau expuse din nepriceperea echipajelor (pe culmi de dealuri, in camp liber, samd). Cand tancul e stationar e ca si pierdut, cand tancul e mobil face figura frumoasa. Impotriva tancurilor lansate in sarje frontale (care e modul „by design” de operare al tancului) sau organizate in „carusel” faci shushu cu bolta pe ATGM-uri, te descurci doar cu aviatie specializata sau in cel mai rau caz cu alte tancuri. Ca tot veni vba de conflictul din UA nu pricepeam „abuzul” de artilerie reactiva de ambele parti dar mai ales din partea rusilor pana nu a explicat tot un rus, zicea ala: „le folosim cu f putin timp inainte de a porni un atac in medii construite sau cu adaposturi naturale, aproape nici unu lunetist sau echipaj ATGM nu rezista psihologic cand vad ca incepe sa ploua cu Grad in jurul lor si baga capul la cutie pt. juma de ora – o ora. Iar noi inaintam”. Revenind la tanc, e o arma de soc prin excelenta, folosit corect adica [sarja, distruge tot ce poate si apoi retragere sau mascare pe pozitii dinainte stabilite] e destul de greu de contracarat. Folosit incorect adica pe post de cazemata sau piesa de artilerie o ia in freza.

            1
            • In N-K au fost doua faze ale conflictului:
              – cea clasica, azerii ataca cu blindatele pozitiile armene. Ofesiva a fost oprita de liniile/santurile de aparare + ATGM+artilerie. Pierderile sunt mari +20 tancuri, zeci de IFV si APC. Castigurile fiind ridicole (si numai in cateva puncte, armenii retragandu-se pe urmatorea linie de aparare). Azerii nici nu au mai incercat sa foloseasca blindatele;
              -cea moderna. Armenii contraataca concetreaza o mare cantitate de blindate crezand ca pot castiga razboiul cu acest atac. Dezastru, +80 de tancuri distruse de drone(atac, kamikaze) + artilerie cand ajung in camp deschis. Dronele nu prea tin cont ca tinta este In miscare sau statica (normal, este mai usor de lovit) deci in acest caz un tanc corect folosit este unul cat mai departe de drone.
              Un tanc in miscare poate fi lovit de ATGM, iar la un moment dat tot trebuie sa stationeze (realimentare, munitie, echipajele sa se odihneasca) sau santuri/obastacole antitanc, campuri de mine, poduri distruse etc. Campurile de mine le poti elimina cu artileria daca este novoie sau chiar cu tancurile dar viteza de inaintare este mica ceea ce permite ATGM sau MLRS sa poata satura zona respectiva.

              “The debate has been around since at least 1973, when dozens of Israeli tanks and armored vehicles were destroyed daily by Arab infantry using Soviet-built AT-3 Sagger anti-tank guided missiles during the Yom Kippur War.”
              De unde, probabil, si decizia NATO in anii 80 de a nu incerca sa concureze cu Pactul in nr. de tancuri ci sa foloseasca ATGM-uri.
              Deci ATGM-ul nu este numai pt. hartuire.

              Un tanc si blindatele in general pot fi folosite numai daca inamicul nu are armamentul necesar: drone(atac, kamikaze) + artilerie +aviatie (dronele pot suplini) + ori cel putin ATGM+ mine.+ obstacole antitanc.

      • Ucrainenii au in dotare si RPG29 care poate distruge un T90 asa ca tanchistii rusi au procedat corect.Mi-ar fi placut sa avem in dotare RPG29.

  4. Macar Maliutka M2T se mai poate produce azi la Ploiesti sau in alta parte in Romania? Daca s-ar vrea si s-ar aloca fonduri? PR-122 mm se mai produc in Romania, la Aerostar Bacau parca si CA-94 alis SA-7?
    Apropo, ce rachete pt armata AT, AN, AA, AS, bombe de aviatie si proiectile reactive se produceau in Romania?

  5. Da de vechitura de BGM71-TOW ce ziceți, nu e mai ok decât MILAN?…..oricum am da-o este nevoie de un ATGM ieftin si fabricat pe scara larga-n țara ….subscriu in totalitate la ce spunea mai sus Stelian

  6. mie imi plac armele astea care nu trebuie sa le folositi voi. e o tema constanta pe site-ul asta.

    de ce aiba militarii nostri arme performante ca rachete at ca spike sau javelin ce pot fi trase fara sa iti dea de gol pozitia cand poti sa trimiti 3 prosti cu ag7 la moarte….

    cat mai ieftin si resapat tot felul de rable vechi de decenii ca vietile militarilor sunt ieftine nu?

    6
    • Dacă folosești un trepied și un motor pas cu pas care să – l acționeze, un arduino, smatphone sau pc pentru procesare date, cameră ir și video pentru ghidaj pe țintă poți realiza un sistem comandat de la distanță (prin fibră optică sau cablu date) sau autonom care să păzească o anumită zonă și să tragă către țintă cam la 200 m. Dacă ai fibră optică poți ghida de la 100 m sau de la 1km mai multe AG – uri și chiar dacă se descoperă locul de unde trage, se distruge doar o instalație nu și tragatorii. Se mai pot folosi mine antitanc cu jet reactiv, nu știu să producem așa ceva.

  7. Maliutka românească e numai MCLOS … adică ghidata prin melesteu – pardon – joystick. Asa ca poate sa i se pună cap de Milan, cap termobaric sau atomic, ca ea tot o racheta preistorica va rămâne, indiferent de performanța capului de luptă.

    1
  8. La Ploiești se fabrica și Maliutka și Ca 94/95.. Maliutka este o racheta bună dar dacă am avea voința – noi nu dar Ciuca ar trebui sa aibă am moderniza-o. Și Da. Cine nu își permite sa cumpere tancuri, vorbim de armatele sărace, trebuie sa cumpoere rachete antitanc. Sunt i finit mai ieftine și dau rezultate identice. Se pare ca pe maCiuca nu-l interesează

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *