Ambasada României la Moscova anunţă cu satisfacţie finalizarea procesului elaborării LISTEI NOMINALE INTEGRALE A 20.718 PRIZONIERI DE RĂZBOI (MILITARI) ŞI “INTERNAŢI” (CIVILI DEPORTAŢI) ROMÂNI, decedaţi între 1941-1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse. 20.718 este numărul maxim de prizonieri de război şi “internaţi” civili – cetăţeni români decedaţi în Rusia care a putut fi identificat în timpul cercetărilor în arhivele ruse, efectuate de misiunea diplomatică timp de 10 ani (2009-2019).
Scoaterea la lumină şi aducerea la cunoştinţa urmaşilor şi opiniei publice din România a datelor de identificare ale foştilor prizonieri de război şi deportaţi români care nu s-au mai intors niciodată din Rusia reprezină o PREMIERĂ pentru istoriografia românească. Totodată, rezultatul final al cercetărilor arhivistice ale Ambasadei României la Moscova în problematica prizonierilor de război şi victimelor române ale celui de al Doilea Război Mondial are o simbolistică aparte, dat fiind contextul marcării, în anul 2020, a 75 de ani de la încheierea celei de a doua conflagraţii mondiale.
Lista nominală, întocmită în ordine alfabetică, a celor 20.718 militari prizonieri de război şi civili “internaţi” români decedaţi şi înhumaţi în Rusia poate fi consultată pe acest site al Ambasadei României la Moscova, la Relaţii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Români, pct.6: https://moscova.mae.ro/node/931
Lista este însoţită de Anexa “Locurile de amplasare a cimitirelor multinaţionale de pe teritoriul actualei Federaţii Ruse, în care sunt înhumaţi prizonieri de război și „internați” civili români decedați în anii 1941-1956”.
Ambasada semnalează, de asemenea, publicarea în decembrie 2019 (Editura Honterus Sibiu) a monografiei “Deportarea în fosta URSS a etnicilor germani din România. Argumente arhivistice ruse”, elaborată de Ilie Schipor, ministru-consilier la Ambasada României la Moscova (2009-2019), care a scos la lumină din arhivele ruse şi calvarul celor peste 70.000 de cetățeni români (în majoritate, de origine etnică germană), deportaţi în contextul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele și batalioanele de muncă ale NKVD/MVD pentru a fi folosiţi la „reconstrucția URSS”. Studiul, care vine să întregească fondul documentar al lucrărilor, studiilor, memorialisticii și cercetărilor științifice publicate până în prezent în România, poate fi consultat pe site-ul Ambasadei României la Moscova, la Relaţii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Români, pct.2: https://moscova.mae.ro/node/933
Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse: Arhiva de Stat a Federației Ruse (GARF – Государственный архив Российской Федерации / ГА РФ), Arhiva Militară de Stat Rusă (RGVA – Российский Государственный Военный Архив / РГВА), Arhiva de Stat Istorico-Militară Rusă (RGVIA – Российский государственный военно-исторический архив / РГВИА), Arhiva de Stat Economică Rusă (RGAE – Российский государственный архив экономики / РГАЭ), Arhiva Rusă de Stat pentru Istoria Social-Politică (RGASPI – Российский государственный архив социально-политической истории / РГАСПИ), Arhiva Centrală a Serviciului de Securitate a Rusiei (ȚA FSB – Центральный архив ФСБ
России / ЦА ФСБ), Arhiva Centrală a Ministerului Apărării Federației Ruse (ȚA MO – Центральный архив Министерства обороны Российской Федерации/ЦА МО РФ) ş.a..
Ambasada României la Moscova adresează mulţumiri colegului Ilie Schipor pentru abnegaţia de care a dat dovadă în munca de cercetare arhivistică şi nu numai şi ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, E.S. domnul Vasile Soare, pentru încurajarea şi derularea tuturor proiectelor dedicate comemorării zecilor de mii de militari și civili români – căzuţi în luptă, prizonieri de război şi deportaţi -, decedaţi în perioada 1941-1956 pe Frontul de Est, în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv batalioanele de muncă sovietice, şi înhumaţi pe teritoriul actual al Federației Ruse.
Dumnezeu să le odihnească în pace pe toate victimele de război române din Federația Rusă! Veşnică lor pomenire!
Bunicul meu a avut norocul sa evite prezenta pe aceasta lista pe ultima suta de metri. A avut placerea de a face practica intr-una din minele din zona dombas dupa razboi, fiind din tagma celor care au luptat la Stalingrad. Cum a pierdut dorinta de a mai trai a preferat la un moment dat sa nu mai manance in speranta ca va muri… norocul lui, vazand situatia si cum urma sa ajunga sa moara de dezinterie, cineva nu stiu cine din ierarhia sovietica locala si-a facut mila de el si a fost trimis in tara cu un transport de prizonieri de razboi ce erau inapoiati Romaniei, dupa 7 ani de munca forta in lagar.
Nu a apucat sa mai vada situatia locului unde a fost tinut la munca fortata in lagar, dar a totusi o doza de ironie cred ca exista de tocmai pentru dombas acum e bataie mare intre fostii frati de sange rusi si ucrainieni.
A avut o expresie ce o tin minte si poate indica exact asta… „sper sa traiesti destul de mult sa vezi cum Rusia va reprezenta doar zona din jurul moscovei”
Viitorul vine si nici fake news-ul nu il poate opri.
Dumnezeu sa ii odihneasca pe toti romanii morti peste granitele Romaniei fara voia lor.
Cea mai mare comunitate de musulmani din Rusia trăiește la Moscova care este cel mai locuit oraș de musulmani. Natalitatea lucrează în favoarea musulmanilor din Rusia.
Natalitatea lucreaza in favoarea musulmanilor pe toata planeta! Natalitatea lucreaza, de fapt, in favoarea oricarei natiuni preocupata de viitorul ei…
Rusia reprezinta zona din jurul Moscovei, pentru ca in 1918 au mutat capitala de la Petersburg. Acet aspect, tovarasi poate genera confuzie. Iar confuzia nu e buna la constructia socialismului multilateral dezvoltat, tovarasi.
Pentru a le fi mai de folos, ar trebui sa-i ajutam, sa fim mai exacti, mai rigurosi, ca niste adevarati tovarasi: Sa le uram impliniri marete, in constructia socialismului multilateral dezvoltat, asa pe vreo 10 km^2 in jur. Le ajunge sa-si ia si ei o votca mai ieftina, ceva.
Nu uitati de cele mai inalte culmi, etc.
Si eu il caut pe strabunicul meu Zaharia ,nu a fost trecut pe lista de decedati,supravietuitori …nu mai stiu pe unde sa mai caut…
„…decedaţi între 1941-1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse.”
Din pàcate, nu este o listà completà fiindcà sunt excluse Ucraina, Bielorusia si Kazahstanul ex-sovietice.
Dumnezeu sà-i odihneascà !
Tata a scàpat teafàr si liber.
Da, sunt excluse si republicile : Komi, Iakutia,Tatarstan si mai ales Carelia cea cu multe mine ! Si alte „republici” sau regiuni.
Lista de doar 20.718 din multe sute de mii de morti romani !!! La Stalingrad au fost peste 150.000 romani si foarte multi au ramas incercuiti-prizonieri. In Crimeea ! La 23 august, in Moldova, au fost tradati 140-150.000 de soldati si ofiteri romani, majoritatea luati prizonieri (numai in 12 septembrie ’44 s-a semnat armistitiul ! ), etc,etc Pana in 1956(cine stie daca nu si mai tarziu) i-au muncit rusii in mine si la taiat copaci in Siberia ! Si cei deportati dupa 1944 la fel ! Dumnezeu sà-i odihneascà !
Dumnezeu sa îi ierte! Cei doi bunici ai mei au murit în țară, unul fiind rănit înainte de 23 august si fiind in spital atunci iar celălalt prizonier in URSS intors după ani de zile.
Am putea contribui cu ceva sume de bani sa fie ridicat un mausoleu in memoria celor decedați pe cela doua fronturi din ww2. Sa luam aminte la ce au făcut oamenii după primul război mondial. Nu putem avea pretentia la comuniști ca nu au făcut asta. Dar acum ar cam fi cazul ….
M-am uitat prin lista de nume și am remarcat mulți tineri până in 25 ani.
Bunicul meu a fost la Odessa si Cotul Donului apoi prizonier. A venit acasa cu 40 kg (hainele inclusiv).
A venit acasă, averea i-a fost confiscată era considerat chiabur și iar deportat cu familia si 7 copii.
Acest razboi a fost o suferință pentru fiecare familie și sper sa nu mai apucăm unul asemănător.
Sa le fie tarana usoara!
mare freamat si durere la kremlin,putin isi anuleaza parada?
Putin…ca Putin,Da iti dai seama ce Suferinta pe alde Macro !?
După cum spuneam și la psr nu sunt toți cei care au fost chinuiți de niște gunoaie dar e un început, un punct de referință. Bravo celor care au avut cojones să întocmească această listă mai ales în bârlogul șerpilor…
Dacă nu avem control asupra trecutului măcar putem fi și noi ca polonezii în circumstanțe din astea și să ne apărăm interesele (dar și istoria și cultura).
Ps: etnicii aia germani sunt o mare pierdere pt noi. Oameni inteligenți, educați și muncitori… mare pierdere. (Nu vb de nemții din ziua de azi, aia flower power amatori de orgii, arabi și alte alea…)
esti de acord ca fara acordul tacit al serpilor nu se intampla nimic.
tocmai chestia asta mie imi ridica o spranceana,astia nu fac nimic pro bono…..?sunt curios ce am am pus noi pe masa.
Si tu ai dreptate… E posibil ca intr-o buna zi sa aflam ce compromisuri s-au facut… daca s-au facut. Sper totusi sa fie bine, la final… pentru noi, nu pentru ei.
Sa-i ia covidu cu gazele lor naturale cu tot!
Al meu unchi a murit in Donbass, nu-l vad in lista, nu stiu prea multe de la tata ce unitate sau ce grad avea.
Dumnezeu sa-l odihneasca !
Dumnezeu sa-i odihneasca!
Mare rana si inca deschisa in sufletul neamului nostru 🙁
Sa stii ca sângele…apa nu se face niciodată!Valabil si la noi…si la nemti!
Dumnezeu sa-i odihneasca !
Unchiul meu, ardelean din Ineu, a fost dat dispărut în 1942 la Cotul Donului. Pe care listă îl găsesc? Vorba vine, nu cred că am vreo șansă, măcar să văd o listă.
Tatăl meu, cu durerea în suflet, a murit fără să afle nimic, cu toate că pe vremuri a fost și în URSS, „ pe trasee prestabilite”.
Domnul să-i odihnească pe toți în pace!
Un Paște liniștit tuturor!
@Marin – https://moscova.mae.ro/sites/moscova.mae.ro/files/lista_2020.pdf
Incearca aici. Sunt in aceeasi situatie ca tine. Sa dea Dumnezeu sa gasesti pe cine cauti. La mine cautarea continua.
Ma intristeaza deosebit de mult. Sunt cetateni romani, tratati ca atare de statul roman indiferent din ce etnie fac parte. Cat despre soldatii romani… aici am un nod in gat.
Caut de ani de zile pe fratele bunicului meu, disparut in 1942. Toata viata bunicul a incercat sa afle ce s-a intamplat cu el si nu a reusit. Nu figureaza nici pe aceste liste.
Locotenent, infanterie, reg de infanterie Orastie si apoi Alba Iulia, divizia 18 Infanterie. Dumnezeu sa-L odihneasca in pace.
L-am căutat pe unchiul meu de când am intrat pe site dar nu este pe lista accesată și nici pe link-urile atașate.
Poate ne ajută M.Ap.N.-ul sau vreun ong care are evidența eroilor, cu o altă listă.
Oricum, mai caut.
Cu dispăruții este mai greu.
Vă mulțumesc pentru gestul de ajutor! Face bine în autoizolare.
Cu respect ,
La Mapn din pacate nu cred ca va poate ajuta cineva, datele respective nu se afla nici macar in arhiva Mapn. Puteti incerca sa scrieti direct ambasadorului Rusiei, au un model de cerere pentru indentificarea persoanelor disparute pe teritoriul URSS… Daca vor sa raspunda.
De asemeni cu respect si Sarbatori fericite.
D-zeu sa ii ierte !
In 7-8 Martie anul acesta am facut o excursie in Republica Moldova, inclusiv o vizita in Transnistria, respectiv la Tighina unde am vizitat Cetatea Tighina si am cautat cimitirul soldatilor români cazuti pentru eliberarea orasului. 2 observatiu: 1) jegosii de transnistreni au sters orice urmă a acelui cimitir, amplasat oarecum in centrul orasului. 2) Republica Moldova e plina de locuri comemorative ale ” eliberarii patriei de catre glorioasa armata sovietica”. Eu am vazut 2 locuri de-astea – imediat pe dreapta cum treci granita pe la Albita si la Serpesti, pe Nistru. Cand aceste ” monumente” vor disparea, cred ca atunci am putea spera ca s-a schimbat ceva in mentalitatea si identitatea celor de peste Prut.
20.000 din cati?
Cel putin x20 inca pe atat. La sfarsitul razboiului aveam aproape 400.000 de prizonieri recunoscuti oficial. 1/8 din acestia fiind in Vest, restul in Est.
Bunicul meu a fost prizonier in Georgia langa Tbilisi… a contribuit la montarea acolo a unei uzine metalurgice furate de rusi de la nemti… La inceput nu aveau adapost, se inveleau, direct pe pamant, 5 soldati cu o patura, la jumatatea noptii facand rocada intre cei din mijloc si cei de la margine… mancau 300 g de paine pe zi, supe de mazare cu gargaritele plutind pe deasupra, arici si broaste testoase vanate cu coasa, sau peste depozitat direct intr-o groapa betonata… S-a intors acasa dupa 5 ani prizonier.
Dumnezeu sa ii odihneasca si sa se indure de sufletele tuturor cei care s-au chinuit!
Caut si eu să aflu ce s-a întâmplat cu binicul in 1956 era inca in lagar ,dacă stie cineva la Turda ce unitate militară sau regiment era vă rog să-mi răspundeți. Dacă știți veteranii din zunaTurda de asemenea.
Caut pe bunicul meu ,Buruiana C Adam ,a luptat în război din 1944 ,apoi inchis in lagăr, a lucrat in mina 3 ani ,apoi a fost dat dispărut ! Bunicul ,nascut in anul 1912,luna septembrie ,ziua 22.
Vreau sa stiu cum s.a intamplat mai exact si unde a fost înmormântat !Soldat Buruiana C.Adam ,cavalerie ,regimentul 7.din Vaslui ,Muntenii de Sus !Doar atat stiu de la bunica mea !
Caut datele tatalui meu Cotet Constantin nascut 24 Okt 1914 el a fost 1939 concentrat si 1950 Sa casatorit cu mama.Nu am livretul lui militar,iar in cartea de munca Nu este mentionat ani 1944 pina 1950 in. In perioada aceea a fost luat prizonier a fost si ranit .Unde ma pot informa datele de prizonier ?
Va salut doamna,
Ministerul aprarii este posibil sa aiba asemnea date, dar nu le au cu privire la toti prizonierii. Puteti incerca desigur, aveti contactul mai jos, si de aici petita dvs va fi trimisa catre structura competenta.
https://www.mapn.ro/contact/index.php
Puteti incerca de asemenea direct la Arhive https://amnr.defense.ro/pages/contact
Grüsse aus Siebenbürgen, Rumänien.