[LIVE] Corona Virus Statistics

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

23 de comentarii:

  1. Statistica cazurilor inchise nu arata prea bine, 21% morti!? Si contrazice cumva alta statistica care spune ca doar 5% din infectati sunt in stare grava. Inteleg ca e ceva dinamic, dar totusi…
    Posibile explicatii, mor si din cei nedepistati, sau, sa spun asa, depistati post mortem!

    3
    • Depinde cine si cum numara.

      Cu mortii e cel mai usor sa numeri corect (sau cel mai greu sa nu numeri corect), dar si acolo e loc de „corectat” datele in sensul dorit de cel care face numaratoarea. Depinde cine si cum decide care sa fie considerata cauza decesului.

      Cu infectatii e mai usor de manevrat. Mai ales cu cei asimptomatici. Faci sau nu faci teste. Ce teste folosesti, etc. Iii mai numeri pe unii de doua ori sau nu ii numeri pe toti. Depinde in ce directie vrei sa dirijezi „rezultatul” statisticii.

      In general statisticile in medicina sunt bazate pe date indoielnice, chiar in timpuri normale. De exemplu, dupa interventii chirurgicale, daca nu ai crapat in primele zile, eventual saptamani, nu se mai intereseaza nici dracu’ de pacientul ala peste 1 an, 2 ani, 10 ani. In statistici, daca nu au murit imediat, toti sunt incadrati la supravietuitori. Operatia a reusit.

      3
    • „Statistica cazurilor inchise nu arata prea bine, 21% morti!?”
      spuneam asta de acum 1 luna (era 16% atunci) si au sarit de cur in sus cativa… interpreti de optimism folcloric.
      Dar nu este nimic ilogic intre cei 21% si cei 5%. Acel „ceva dinamic” este de fapt FOARTE dinamic iar cresteriea numarului de noi infectati a fost exponentiala. De aceea orice fractie care are la numitor total infectii rezulta in procente aparent mici. Pentru ca numaratorul este mereu in urma, indiferent ca se numeste morti, cazuri grave sau critice, recuperati etc. Progresia geometrica a numitorului sau neajustarea fractiei cu un Delta T care sa elimine efectul celor 10-15 zile de intarziere intre cele 2 cifre, va da tot timpul impresia ca procentele de … orice, sunt mici. Normal, cand raportezi mortii infectati acum 2 saptamani la numarul total de infectati azi, arata incurajator. Doar ca in cele 2 sapt, avem o triplare a numarului de cazuri noi.
      Pe 6 Martie, rata deceselor la cazuri inchise era de 5.6%. Acum este 21, ceva. Din fericire, s-a stabilizat in ultimele zile dupa ce a crescut constant.

      2
      • „Stabilizarea” aia e tot crestere constanta. Azi, luni, avusei impresia, iesind in oras…ca toata lumea se cam culca (perfect simplu) pe o ureche…
        Nu-mi place, dar cine nu voteaza prelungirea starii de urgenta cu inca 30 de zile…e un dobitoc criminal.

        2
      • https://www.worldometers.info/coronavirus/
        eu aici ma uit – este aproape live, raportarile sunt exact cele oficiale. In casuta closed cases – show graph. Cam de pe 5 Aprilie, sta in jurul valorii de 21%, asta probabil datorita faptului ca tari ca Spania sau Italia au inceput sa inregistreze procente favorabile in ratia vindecati/morti.
        Ex Italia: plecand de la un un dezastruos 53/47 a ajuns acum la 63/37, ceea ce nu este deloc bine dar macar recupereaza. Spania la fel, de la 56/44 a ajuns la 78/22. Macar sa o tina tot asa.
        De acord cu prelungirea starii de urgenta. Relaxarea ar insemna o drama pentru Romania. Oamenii transforma teama + preventia in acceptare si au tendinta de a o transforma mai departe in relaxare si asumare. Desi acum situatia este mai nasoala ca oricand.

        1
        • „De acord cu prelungirea starii de urgenta.”

          Eu nu. Ce ar fi trebuit facut nu s-a facut cand ar fi contat.

          Starea de urgenta decretata in 16 martie 2020 si pe care vor sa o prelungeasca acum are rolul de a arata ca fac ceva. Pe sistemul „Mircea, fa-te ca lucrezi!”.

          Inchiderea economiei romanesti are deja efecte devastatoare. Iar inca o luna de stare de urgenta nu va rezolva nimic. Vor mai fi infectati si atunci.

          Cei ce urla sa fie bagata toata lumea la puscarie (ca de fapt asta se intampla), nu au decat sa stea in casa. Nu ii scoate nimeni cu forta.

          1
          • Economia functioneaza oarecum, pe partea de servicii, exceptand HORECA. Problema este ca majoritatea economiei care o reprezinta industria lucreaza pentru export (atat produse finite gen Dacia, mobila sau textile, dar si subansamble, cum ar fi componente auto). Daca nu ai cerere (celelalte tari fiind inchise), degeaba produci si una si alta. Si chiar daca va fi o mica relaxare, nu cred ca va da lumea buzna sa-si schimbe masina sau sa-si redecoreze casa in prag de criza economica mondiala.
            Ne asteapta o deflatie majora in care toata lumea va tine banii la saltea, asteptand sa vada ce se intampla, indiferent cat de mult vor produce tiparnitele bancilor centrale. Dupa care, cand lumea va fi convinsa ca lucrurile s-au calmat, toti acei bani de sub saltea vor inunda economia, generand hiperinflatie. Exact asta s-a intamplat in Republica de la Weimar, combinand anxietatea populatiei traumatizate de razboi si tiparnita guvernului doritor de a-si plati reparatiile impuse.

            1
    • Aproape toata lumea, incepand cu China, si-a batut joc de ea de statistica cu ocazia pandemiei actuale. Avem niste cifre dar n-avem ce face cu ele. Raportari facute la misto, din care e greu de tras concluzii relevante.

      7
  2. Daca legăturile comerciale ale chinei cu toata planeta erau la jumatate sa zicem, atunci se injumatateau si sansele ca virusul lui liliacul prăjit sa părăsească teritoriul respectiv. Daca Europa si America aduceau marfuri cate aduc din oricare alta tara din Asia traiectoria pandemiei era cu totul alta.
    Daca am produce in Europa ceea ce poate produce Europa, sansele ca virusul liliacului mâncat de șarpe mâncat de chinez sa ajunga la noi erau infime sau dura ani până la răspândirea pe care o vedem azi, timp în care existau vaccinuri pe orice culoare.
    Personal o sa cumpăr produse românești apoi europene si o sa imi aduc aminte cat de scump plătim chinezariile.

    21
    • Sunt niste nuante…..

      In China sunt o gramada de expati „vestici”.
      Exemplu, o scoala privata are mai multa clientela daca se prezinta cu profesori de limbi straine „nativi” europeni sau nord americani….
      Sunt de asemena o gramada de expati prin fabricile de tot felul facute in joint venture cu firme vestice.

      Primele cazuri au aparut in noiembrie. Am vazut odata ceva cu mai devreme de 15, un alt articol cu 26 noiembrie.

      Aproape toti expatii astia au revenit acasa, in decembrie, pentru sarbatori….

      Iarasi, sunt o puzderie de afaceri mici, magazine de familie, chinezesti, prin toata Europa… Ca si la noi…
      Sau ca in Germania, la Webasto, s-a intamplat sa faca training cu nemtii, o chinezoaica… Culmea…..

      Suntem mai interconectati decat se vede asa macro……

      Marea problema a fost abordarea comunista”daca nu vorbim despre nu exista” si pupincurismul OMS, prin reprezentatntul de top, un etiopian, comunist si ala….
      Tipul e autorul unor coveruri de chinograma, gen cazuri de”diaree acuta apoasa”, adica mascare pentru o epidemie de holera.
      Asta cand era ministrul sanatatii in Etiopia…..

      Personal, vad o mica speranta, un time off pentru emisfera nordica odata cu venirea verii.
      Urmaresc cateva tari africane ce ma intereseaza.
      Sudanul, cateva zeci de cazuri, doi morti. Am vorbit cu cineva din Congo Brazzaville, cam 40 de cazuri, de import.
      Tipul era chinez, din politete nu l-am intrebat cam ce fel de import era…..

      Despre Africa de Sud: https://adevarul.ro/international/in-lume/Tara-scaderea-drastica-cazurilor-coronavirus-provoaca-ingrijorare-spun-expertii-1_5e91694d5163ec42719bb4cf/index.html

      Parerea mea este ca virusul e sensibil la caldura si comportamentul infectiei va fi asemanator cu al gripei…

      Se aduc argumente contra cazuri multe in Arabia Saudita si Emirate; dar se pare ca multi din AS s-au infectat prin Europa… Iar statul in climat artificial cu aer conditionat, instalat, asa, in masa, nu cred cred ca mai da statut exact de tara calda :)……..

      Asa ca sa ne rugam sa vina vara aia brusca, asa ca in anii precedenti si ca pana in toamna sa fie gata tratamente eficiente si vaccinuri (ce plural o avea cuvantul asta) omologate….

      Cum era o gluma veche, Doamne ajuta, vorba marxistului….

      7
      • cum virusul se „propaga” prin vaporii de aer expirati , sau picaturile de saliva si are toleranta mare la temperaturi scazute si medii umede , in functie de suprafete , e de asteptat ca venirea timpului cald si aerul mai sec ..sa scada probabilitatile de propagare
        chestia cu cate ore sta pe o suprafata pana nu mai e activ si nu mai sunt sanse sa infecteze e relativa ..el se invarte in jurul unor cifre in conditii optime si in alte conditii cifrele alea se reduc semnificativ
        genul : daca e frig afara , ambient umed si eu stranut pe capota unei masini , pot sta cu orele picaturile de saliva fara sa se evapore si virusul activ ..si deci posibilitatea de a contagia pe cineva care ar pune mana acolo sa spunem
        in cazul in care afara sunt 30 de grade , aerul e sec , poti fi sigur ca in chestie de un minut doua ..deja s-a evaporat apa , virusul devine inactiv , razele uv de la soare ajuta ..asa ca scad mult probabilitatile de propagare

        1
        • Asta gandesc si eu, dar nu am mai intrat in detalii…..
          In tari din astea fierbinti, imediat subsahariene nici nu prea ajungi sa mai ai saliva in gura, darmite sa mai imprastii…..
          Iar in aer evaporarea e instantanee….
          Banui ca nici pelicula aia protectoare a virusului nu se simte prea bine in aer fiebinte….

          Deci, sa vina vara….

        • https://www.bbc.com/future/article/20200323-coronavirus-will-hot-weather-kill-covid-19 Aerul vara nu e „sec”, umiditatea atmosferica la temperaturi joase e mai mica pentru ca vaporii de apa condensaza si precipita. Temperaturile ridicate din timpul verii evaporeaza apa deci atmosfera e mai umida. De asta avem pielea uscata iarna..

          1
          • nu spun ca e neaparat asa cum am spus eu
            nu sunt un specialist epidemiolog care sa fi facut teste privind comportamentul virusului
            am pus cap la cap declaratii ale unora , am incercat ca sa ascult doar declaratii ale medicilor si unor epidemiologi
            e o parere a mea ..nu o lua ca pe ceva cert

            1
          • cornele cand faci niste afirmatii generale pai sa fie generale in anglia atmosfera e umeda tot timpul anului nu conteaza ca e iarna vara primavara toamna ca e o insula in Atlantic ,la noi in Romania ca este o tara continentala exista variatii ale umiditatii mari ,spre exemplu nu as vrea sa locuiesti in baragan incepand de la sfarsitul lui Iunie Iulie si August chiar si jumate din septembrie ca de cand cu afacerea gretei cam e lipsa de precipitatii si la lipsa de precipitatii stai 3 luni de zile cu limba scoasa afara pt un strop de umiditate in aer si pielea tot umeda o ai ca doar bagi apa cacalau de la fantana ,daca mai are apa ,sa ai ce sa transpiri ca doar cum altfel poti sa reglezi temperatura corpului ,ca iarna daca e 0 grade de ce sa transpiri si sa ai pielea umeda,dar nasa a dracu femeie de servici nu a furat si ea manualele de la inceput doar la terminare

            • In clima temperat-continentala precipitatiile cad in principal primavara si vara. Dar sa zicem ca sunt constante indiferent de anotimp, atunci aerul rece o sa contina mai putina apa pentru ca cea din urma o sa condenseze. In aerul cald o sa ramana sub forma de vapori. https://www.healthline.com/health/dry-skin-winter-months

              • Glanda sebacee
                Glanda sebacee este glanda acinoasă (în ciorchină). Ea o holocrină, sebumul secretat luând naștere prin degenerescența groasă a celulelor care căptușesc pereții glandei. În regiunile numite seboreice (nas, frunte, menton, ureche, mediosternal etc.) aceste glande sunt hipertrofiate, conferind regiunilor respective o onctuozitate și o reactivitate particulară. Funcția acestor glande este endocrino-dependentă (sistemul hipofizo-steroidic cortico-suprarenal și sexual). Ele secretă grăsimea pielii, care unge stratul cornificat al epidermusului și părul, îi apără de apă, microorganisme, înmoaie pielea. Canalele glandelor sebacee se deschid de obicei în sacii pieloși.

                de aia dupa ce te speli pe maini contra coronavirusului ungi pielea cu grasimi naturale ca sa numai fie uscata din cauza ca ai indepartat si sebumul nu numai coronavirusul ca de la o varsta glandele reactioneaza mai greu din lipsa de anumiti hormoni

  3. realitatea cruda a ceseateului, guvernului de somn, a ministresului de sanatate si de intern, cu lucru bine facut
    https://recorder.ro/sfarsitul-unui-om-de-treaba/

    macar de ar face ceva mapeneu,
    da am inteles ca ii vorba de un razboi mai ceva ca ultimu mondial,
    asa ca datele luptei nu mai ajung,
    decat dupa o verificare si aprobare de catre iluminatii penele,
    fratzi de cruce cu tovarashii infractorilor de la pesede,
    o fi poate de la nr de jenerali avansati la exceptional dupa 89, sau poate de la statu major jeneral,

    e vorba de date secrete de stat: cate teste s-au facut la cei internati, cati internati sunt netestati si de ce, cati contacti nu au fost testati si de ce,, ce medicamente se utilizeaza in fiecare spital, cati sunt internati in fiecare spital, la cati pacienti medicamentatia are efect, etc. etc.

    prin alte tari se discuta,
    la noi discutia este cum sa facem sa nu se supere aia de la pesede si aia de la penele, ei sunt viitori luceferi cu nume de bulevarde, ca aia de dinainte de ww2

    lucru bine facut prin somn

    4
  4. Dar nu trebuie sa nefacem griji, populatia lumii cretse, creste, creste https://www.worldometers.info/world-population/

    4
  5. Este imposbil sa ai o statistica exacta a epidemiei din mai multe motive:
    -infectati. Nimeni nu poate testa “tot” (esantioane cat de cat reprezentative) ca sa afle procentul real de infectati. Cei mai aproape sunt US urmata de Germania. Celelante tari nu au capacitatea necesara. In UK, daca esti “simplu om” nu esti testat nici macar daca ai toate sintomele dar nu ai dificultati de respiratie. Nu au cu ce.
    -morti. Raportarea este mai exacta dar si aici sunt probleme.
    Germania nu raporteaza decat mortii care nu au si alte boli. Poti sa spui, nu este crima daca omori pe cineva care mai are cateva saptamani de trait?. Oricum statisc este importat ce fac ei.
    Este o problema si cu cei decedati in afara spitalelor.

  6. Urmăresc worldometers de ani mulți… E un site de statistică pură. GIGO garbage in, garbage out…
    Prezintă date în funcție de raportări. Dar multitudinea de date, chiar dacă introduse de mântuială, creează un pattern, in model, care poate fi folosit la nivel de comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *