Ei bine, prea multe lucruri nu se cunosc și nici nu există informații oficiale dar ce știm sigur este că Lockheed Martin a fost exclusă din competiția pentru viitorul avion de generație a VI-a al US Navy.
NGAD în forma sa navală este un program gestionat de Marina separat de US Air Forces deși cele două avioane vor împărtăși un procent foarte mare din componente, tehnologie și senzori.
Însă una peste alta, în cadrul programului US Navy F/A-XX au rămas doar două companii: Boeing și Northrop Grumman, iar un posibil contract ar putea fi semnat chiar în 2025.
Evident, că este o lovitură mare pentru Lockheed, dar să nu uităm contextul și acesta ne spune că US Navy s-a simțit a cincea roată la căruță în programul JSF care a dezvoltat F 35A pentru US Air Forces, F 35B pentru USMC și F 35C pentru Marina, dar lucrurile nu au mers cum trebuie și marina americană a anunțat de mult timp că viitorul avion de generație a VI-a nu va mai fi un program comun cu forțele aeriene, sau că măcar nu va mai fi chiar atât de comun.
Însă pe zona US Air Forces lucrurile nu stau chiar atât de bine, programul NGAD fiind deocamdată suspendat cu totul în primul rând pe motiv de costuri, deși lucrul la motoarele viitorului aparat merg înainte ca și în cazul altor sisteme. Deocamdată, costurile asociate NGAD pentru forțele aeriene au fost considerate prea mari (există estimări de sute de milioane per avion) iar tehnologia încă imatură, astfel încât programul, în variantă sa navală, ar putea să aibă întâietate.
Ținând cont că o foarte mare parte din componente vor fi comune, între aviație și marina, Lockheed ar putea să nu fi pierdut chiar tot trenul, dar este o indicație a faptului că Boeing și Northrop Grumman ar fi mai bine văzute în US Navy, deși în cazul Boeing lucrurile trebuie privite cu multă circumspecție ținând cont de dezastrele din ultima vreme.
Oricum foarte interesantă excluderea unui gigant precum LM, cu enorma sa experiență în domeniul avioanelor stealth, din competiția marinei, dar poate că US Navy n-a uitat ce-a pățit cu F 35C și B de-a lungul timpului și își dorește să ofere o șansă și altora.
GeorgeGMT
Marina americană, în mod tradițional, merge pe mâna Grumman (principal) și Boeing (secundar), nu pe cea a Lockheed, iar asta se întâmplă de decenii.
Gruman nu mai exista din 1994 de cand a fost preluata de Northrop, si in afara de B 2 si B 21 nu au fost produse avioane de serie de catre NG,
nici B 2 si nici B 21 nu pot fi stocate pe portavioane din lipsa de spatiu si au o viteza prea mica,
ca Gruman a produs avioane pt marina americana in perioada de ww2 -1980 nu prezinta importanta la ziua de azi,
e adevarat Northrop este un producator important la radare terestre sau montate pe avioane,
asa ca Gruman nu poate avea influenta la ziua de azi,
LM primeste ce a semanat,
una din cele mai proaste afaceri pt statu american din istorie a fost F 35,
se vorbeste de rata de disponibilitate de sub 50 %,
capacitate redusa de incarcare in calele interne, raza de actiune redusa, diverse probleme de asamblare, etc.
acest program a fost bagat pe gat Navy de catre politicieni capabili,
daca am inteles bine, se prea poate sa ma insel,armata a cedat LM, planurile de dezvoltare ale F 35, ceea ce insemna ca F 35 se dezvolta cum vrea LM si nu cum doreste armata sau Navy,
la mintea mea YF 23 este mai frumos, mai puternic, mai rapid, decat YF 22,
dar influenta politica nu s-a inventat la noi,
Navy nu are in prezent un inlocuitor adevarat pt F 18 E/F,
nou avion trebuie sa aiba performante superioare F 18/E/F la viteza, capacitate de incarcare, raza de actiune,
cel mai bun sa castige,
Deci NG nu, LM nu, atunci cine e cea mai buna optiunea dupa tine ? Boeing ? Nici nu mai stau sa caut lista cu dezastre si esecuri a lui boeing din ultimii 5 ani.
Pana si un amarat de tanker si un amarat de trainer nu au fost capabili sa mai faca.
Să cumpere de la ruși tot îl pupă în fund Trump pe Putin. Nu zic rușii ca produc cele mai bune oriceuri? Să îi creadă până la capăt! Nu m-ar miră dacă SUA ar da comandă de avioane rusești. La cat de prosti au arătat ca sunt Trump și vance nu m ar mira deloc.
Faza cea mai funny e că viitorul AWACS urilor muricane se bazează pe faliții ăștia și pe platforma lor catastrofală ,numita 737NG 😂😂😂!! Din 2027 vor să înlocuiască Sentry urile cu E-7 Wedgetail.Asta dacă nu dau faliment până atunci și îi cumpără Airbus 🤣🤣!
Vezi ca incurci platformele: 737 MAX e platforma cu probleme. NG-ul e ok.
@robi
io am spus altceva,
ca Gruman nu mai exista din 94 si logic nu poate avea influenta azi
atat NG cat si Boeing au echipe puternice de proiectare, la fel ca LM,
nu stiu ce surse ai tu dar traineru T 7 red hawk merge mai departe, la costuri/aparat care multi experti de pe aici spuneau ca nu se va putea realiza programu,
stingray si ghost bat merg in continuare,
S 97 raider a pierdut in fata Bell V 280, si parca, competitia la care concureaza Defiant nu s-a incheiat inca,
cine nu munceste nu greseste,
cum am spus anterior, YF 23 a fost superior, la mintea mea, la toate capitolele fata de YF 22, invizibilitate radar, raza de catiune, incarcare, viteza
infuenta politica nu s-a inventat la noi,
asa ca din experienta YF 23, NG ar putea construi un avion pt razboiu din viitor,
a existat un proiect dat publicitatii in urma cu ceva timp,
s-a discutat si pe aici
https://www.rumaniamilitary.ro/41124-2
T-7 trainer production delayed again as Air Force, Boeing adjust plan
Jan 17, 2025
Din articol:
„In February 2024, Boeing said it would delay delivery of its next test T-7 by several months due to quality problems with some parts. The company also said supply chain issues were forcing it to postpone the planned start of low-rate initial production by several months.”
https://www.defensenews.com/air/2025/01/16/t-7-trainer-production-delayed-again-as-air-force-boeing-adjust-plan/
pare ca Northrop Grumman are un mic avantaj in competitia asta
– experienta de conceptie si constructie aparate stealth (B-2, B-21)
– raza lunga de actiune la avioanele stealth recente
– senzori si drone mai noi
YF 23 Black Widow a fost un model senzational, chiar dac a pierdut in fata lui F22 Raptor. Stiu ca Boeing e pe traditional cu marina cu al sau F 18, sau ca produc magnificul F 15, dar cred ca la nive macro NG poate sa duca cu adevarat avioanele de gen VI la alt nivel. Au demonstrat-o mereu, doar ca LM a avut mereu sustinere politica, mai ales republicana!
De fapt, Boeing nu a proiectat nici F-15, nici F/A-18. Le-a mostenit de la McDonnell Douglas, de cand a fuzionat cu ei in 1997. Boeing are astazi datorii de 45 de miliarde si se zvoneste ca s-ar putea sa-si mai vanda din multele sale linii de activitate, inclusiv parti din aia de Defense. Nu cred ca au sanse la NGAD-ul marinei.
Northrop Grumman au avut pentru marina ceva foarte misto si revolutionar deopotriva: X-47B.
Dupa cistigarea alegerilor, Donald Trump a dat o singura obligatie iechipei de tranzitie in reconstructia US: : cum, necum INTEL si Boeing sa ramina ( ca simboluri tehnologice etc ) Opinia generala: INTEL are sanse mici, Boeing nici una, nu mai stie sa faca nici ce facea acum 50 de ani Baiatul asta https://edition.cnn.com/2024/09/20/business/boeings-defense-ceo-ted-colbert/index.html#:~:text=Boeing%20said%20on%20Friday%20that,named%20at%20a%20later%20date. a descoprit hiba: prea multi albi
Cum era expresia ? Why not both? NG achizitioneaza/fuzioneaza Boeing (sau o parte din ea) si primul test este NGAD.
NG are o contributie semnificativa si la F-35: https://www.northropgrumman.com/what-we-do/air/f35-lightning
Nimeni nu mai face nimic 100% singur in zilele noastre.
E posibil ca granzii sa fie interesati daca Boeing se apuca sa vand bucati din partea de defense.
Editat: offtopic
@george GMT .Unde au fost mutate mesajele ?
Oricum, jos pălăria ca au măcar trei producători de top: NG, LM și Boeing ce sunt în stare sa propună un avion de generația a șasea. Nu stau rău nici la motoare: P&W și GE. În timp ce europenii își dau la gioale reciproc și n-au putință oricum…
Eu aș paria pe NG.
Pratt&Whitney e de fapt RTX, fostul Raytheon
da si mie mi se pare NOC (NorthropGrumman) favorita
E si Honeywell pe motoare care deși mai discreți.. oricand se pot alia cu unu sau cu celălalt în funcție de interes..vezi proiectul asta pe turbina viitorului cu PW vs GE.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Advanced_Turbine_Engine_Company
Deci sistemul asta cu 3 furnizori pare o predilecție pt americani..gen nu paria pe o singura mâna..cam pe orice înseamnă heavy industry au the „Big Three”..
Industria americana de aviatie se afla de multi ani intr-o reorganizare continua.
Intr-o perioada se trecuse la concentrare, chiar monopolizare masiva, peste tot erau fuzionari, cumparari, falimente. Ramasesera doar citeva supraconcerne. Cindva s-a vazut insa ca monopolizarea si scaderea concurentei nu are cele mai bune rezultate si deci s-a trecut din noi la lupta intre firme.
Au existat chiar idei legate de dezvoltare in comun, astea au fost cele mai catastrofale..
Important era cine profita de cercetarea fundamentala, cercetare nu de putine ori finantata de stat, NASA fiind un exemplu concludent. F des Boeing a fost cel care a subt de la NASA.
Deci clientii au interes sa tina in viata mai multe firme concurente, pt a avea de unde alege.
Unii cred insa ca ar fi fani Steaua contra Dinamo!
https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/monographs/MG1200/MG1225/RAND_MG1225.sum.pdf
Si apoi si-au dat seama ca treaba asta cu sa tina in viata sa aibe de unde sa aleaga in practic e un carusel, cine nu are urmeaza la contract. Care da rezultate foarte proaste.
Vezi kc46 unde toata lumea stia ca o sa fie boeing ca erau la rand.
s-a adunat mult sânge rău în proiectul jsf/f35 dar pentagonul a dorit avionul 3în1 din epoca taiereilor de bugete militare ale politicienilor.
Lockheed Martin sunt varza pe avioane de vânătoare! Părerea mea..
Da ok..nave spațiale NASA, airliftere, bombardiere..dar nu fighter/attack jets.
Toate avioanele lor au fost cu probleme sau cu dus-intors.. accidente..retrase prematur.. costuri exorbitante..vezi F-80 Shooting Star, F-94 Starfire, F-104 Starfighter, (ei tot timpul sunt „stelari”!), F-117 Nighthawk..chiar F-22 Raptor.
Comparam programul F-35 cu F-104..sunt multe asemănări..bine ar fi să mă înșel (spre binele și al României)..
Ei mereu sunt „înaintea vremurilor”..doboară recorduri.. inovații peste inovații..nu înțelegem noi profanii că sunt de Star Wars..dar la final se cam fâsâie..F-35 e încă la început (și unii pe aici spun că au pornit cu stângul)..sa vedem ce va fi..
Revenind la istorie..daca nu preluau divizia de aerospace a lui General Dynamics cu programul F-16 creca si acum se chinuiau (dacă nu dispăreau de pe piata asta).
Doar lobby-ul e de ei..(ca sa nu spun altceva că sunt și abonați la scandaluri de corupție).
Căutați toate propunerile lor în tendere pe Secret Projects sa vedeți că mereu design-ul lor e din alt film. Restul seamănă între ele doar ei sunt mereu cu moț (dar la modul negativ). Nici Boeing nu sunt departe că și ei au profitat de pe urma preluării lui Mcdonnell Douglas dar macar design-urile lor, din ce am văzut eu, erau mai „ortodoxe” sau in linie cat de cat cu concurenta.
Pai se compară istoria LM pe fightere cu Northorp Gruman care au avut: F-14 Tomcat, T-38 Talon/F-5 Tiger, F-20 Tigershark, F-17 Cobra (precursorul F-18 Hornet), F-89 Scorpion, F-9 Panther/Cougar, A-6 Intruder. Si in NG s-a integrat și Vought cu avioane iconice ca A-7 Corsair si F-8 Crusader.
Si observ că sunt în asentimentul unora de aici cu YF-23 Black Widow ca daca se alegea conceptul NG poate altfel ar fi atât lucrurile (cel puțin pe costuri..care cu F-22 au cam luat-o razna)..
Parerea mea că LM ar trebui să rămână la nave spațiale, rachete etc, avioane de transport..unde se pricep mai bine. Nu poți fi campion in toate.
Poate o sa spuneți că și preluările sau fuziunile fac parte din joc..nu e ca și cum ar fi trișat cu preluarea GD..Convair etc. Cu toții au făcut la fel..și Boeing și NG.. Dar parca in comparație cel puțin cu NG, LM par mai favorizati.. (sau NG defavorizati.. depinde din ce unghi privești ..a se vedea și proiectul F-20 Tigershark..mare păcat..multi de pe RoMil îl doreau și în România..me included)
Sunt supraestimati părerea mea și respingerea asta nu mă surprinde..în sensul că „The Big 3” din defense, adică LM, General Dynamics și Raytheon/RTX se cred invincibili și propun concepte mediocre in ideea că ei sunt mari și au lobby..și uite așa a scăzut puterea SUA și au început să cumpere din afară..că ăștia se fac că „muncesc” sau se joacă de-a inovația..i-au umflat decenii la rând cu contracte de acum valorează zeci (spre suta) de miliarde și au devenit”obezi”..se bazează pe inerția că vor câștiga inevitabil alte contracte că doar deh..au acumulat și sute de mii de angajați..e criza dacă n-au de lucru..
..și uite așa SUA s-a prins într-o horă cerc vicios de nu prea mai vede cum sa iasă..pe de-o parte tre sa acorzi contracte că ți scade economia brusc dar pe de alta primești produse macim la nivelul pietei (sau chiar sub) ca și calitate dar cu preț super umflat.
In timpul asta companii mai mici ca Northorp Grumman, Textron, United Defense (BAE USA), General Atomics cu tradiție bogată, se zbat să primească și ei niste „firmituri”.
Și în SUA numai lobby.. combinații.. aranjamente.. ce sa ne mai mire de noi?
Strict pe articol..nu cred sa fie scoși complet din ecuație..cu toții participa in programe ca sub-contractori.. doar si NG sunt in programul F-35. Armata SUA „azmut” pe unii contra altora să scoată ce e mai bun din ei..iar deseori se unesc rivalii când interesul o cere. De obicei intre cele 3 mari e pe principiul..cine deține felia ceilalți 2 se unesc sa atenteze la titlu sa zic așa.
Da main contractor zica-se că sunt off..pe subsisteme își vor scoate cumva pârleala..
Pe tenderul asta vedeam pe NG uniți cu Boeing contra LM..asa separati pierde Navy..la ce sume se vehiculează că va costa un avion.. nu prea vad sa facă față on their own..mai ales cu pasa proasta a lui Boeing..
Dar nicio paguba.. concurenta (cat mai mare) e binevenita..dacă LM ar fi câștigat și contractul cu Navy ar fi deținut monopol..
Oricum bravo Navy că mergi pe drumul tau!.. Astept cu interes și câștigătorul tenderului pe viitorul trainer US Navy Undergraduate Training System- (înlocuitorul Boeing T-45 Goshawk) și sper sa elimine iar pe Lockheed cu KAI T-50 Golden Eagle! Cu Boeing și-au luat deja țeapă cu Hawk indiferent de cat de bun o fi T-7 RedHawk..si ar ramane asadar doar Textron cu Leonardo Master M-346..fingers crossed!
..iar pentru Romania e veste buna orice contract nou pierdut de LM..ca pot satisface mai ușor comenzile F-35 fara întârzieri/backlog..(oare?)
Decat sa mergem exclusiv pe mana muricanilor, mai bine batem palma si cu sud-coreenii pt KF-21 Boramae. La fel pe ifv-uri si tancuri. Ne fac fabricile in tara, ne transfera tehnologie si know-how si nu mai depindem de nici un coafat debil. Altfel, vom avea aceeasi surpriza ca altii: cand ne vom incorda muschii in fata prietenului Putin, roscovanul iti stinge lumina pe F-35 cand ti-e lumea mai draga. Parerea mea.
La Boramae motorul și multe alte subsisteme sunt americane.
Părerea mea că se va repeta povestea cu Gripen la coreeni..o sa bage americanii bete in roate și va avea un succes foarte limitat.. posibil sa fie exportat doar la ei in Asia..in Indonezia (e și partener in program), Filipine (care au și F-50), Malaezia, Tailanda (tergiversari cu Gripen)..și la arabi că încă nu au gen 5 că UAE (incertitudine cu Rafale), Arabia Saudită (posibil totusi sa aleagă Kaan-ul turcesc)..
Taiwan nu cred sa se bage peste americani și să supere China..
Nu prea vad in tari NATO..deși dacă sparge gheata Polonia posibil sa se bage și alții..
In Europa cele mai interesante cazuri sunt Suedia și Spania.. care sunt in mare dilema ce sa aleagă..Spaniei i se cam face vânt din FCAS pe parte industriala și posibil sa se re-orienteze. In trecut a colaborat cu Indonezia (airliftere C-212, CN-235) deci ar putea teoretic sa adere la programul Boramae via Indonezia. Suedia pare și mai „blocată” ca Spania..că dacă aleg GCAP sau FCAS ar însemna să adopte un sistem rival până la urmă (Gripen concurează momentan cu Typhoon si Rafale)..nu e exclus sa aleagă Boramae mai ales că Gripen E/F și Boramae au aceleasi motoare (pt tranziție mai smooth)..dar probabil vor pune condiția ca SAAB sa aibă o participație industriala la program..
Oricum Boramae și Kaan sunt niste necunoscute..eu vedeam Coreea de Sud și Turcia sa aibă proiect comun..pe modelul MBT Black Panther/Altay, SPH Thunder/Firtina si mai au colaborari..chiar ar fi pus probleme împreună..așa separat se vor canibaliza singuri că se lupta pe aceeași clienți..și aia putini..
Practic țările care nu pupa F-35 dar totuși nu vor cu chinezii sau rușii sa aleagă ale lor..puține opțiuni..iar când intră pe piața GCAP sau FCAS posibilitățile se reduc și mai mult.
Daca e pe bună supărarea pe Trump ar putea intra și Canada și Australia.. poate in perspectiva Brazilia și Argentina..dacă Trump continua cu amenințările Mexic sa se înarmeze și totuși cat sa nu ii zgandere pe americani să comande Boramae cu componente americane..rămâne de văzut..
cum am scris,între dacii liberi suveraniștii și daci liberi pro europeni nu există diferențe majore…
dimpotrivă ,chiar au asemănări.
de pildă ambele facțiuni știu să construiască avioane mai bine ca americanii…de asta a murit nea nicu la revoluțiune.
hapciu🤡ora veselă.
https://www.investors.com/news/ngad-contract-trump-sixth-generation-fighter-jet-lockheed-martin-boeing-march-2025/ Trump could announce the contract award at 11 a.m. ET on Friday, during an Oval Office announcement with Defense Secretary Pete Hegseth.
Daca cancela F35 C era mai bine pentru programul f35