Airpower Teaming UCAV Boeing

Boeing Australia are o noua drona „Loyal Wingman”… concept UCAV denumit „Boeing Airpower Teaming System„:

deocamdata concept, dar cu primul zbor al prototipului asteptat pentru 2020.

Chestia aduce a YF-23 ca si forma – in special datorita derivelor-eleron duble, si e gandita sa fie companion al F-35 in cadrul Fortelor Aeriene Regale Australiene. Aripa are forma lambda similara celei a General Atomics Predator-C/Avenger iar prizele de aer trapeizoidale sunt relativ mici, parand a alimenta un singur motor, si sunt plasate de o parte si de alta a fuselajului, in pozitie avansata.

Daca pana acum UAV-urile erau gandite mai mult pentru anduranta si viteze subsonice, acest concept lung de 11,7m si cu o autonomie de 3700km, dotat cu inteligenta artificiala va avea performantele unui avion de lupta, dar dotat deocamdata doar cu sisteme de supraveghere si razboi electronic instalate in cala modulara. Pe scurt, F-35 primeste un companion ne-uman dar controlabil de pilotul acestuia, care ii va extinde si mai mult alonja data de tehnologiile de ultima ora pe care le inglobeaza, compensand partial reducerea numerica a parcului de aeronave fata de cele de generatia 4.

U(C)AV-ul face parte dintr-un plan mai extins de modernizare a Royal Australian Air Force, denumit „Jericho” (rezonanta care da fiori reci), printre ale carui obiective se numara introducerea inteligentei artificiale, a machine-learning si tandemul uman-artificial, intr-o structura de forte mai compacta decat cea actuala.

 

Noi deocamdata nu avem planuri cu F-35 (in fara de compatibilitatea scarilor), avand dificultati de a duce la bun sfarsit planul cu generatia anterioara, in speta F-16. Peste vreo 10 ani poate mai rediscutam si despre F-35 „romanesc”, mai devreme e putin probabil.

 

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 4,00 din 5)
Încarc...

 

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

https://newatlas.com/boeing-australia-loyal-wingman/58657/

http://www.thedrive.com/the-war-zone/26656/boeing-will-unveil-this-loyal-wingman-combat-drone-for-australias-air-force-tomorrow

8 comentarii:

    • Capătu satului

      E diferit mult de IAR 111, alte aripi, alta forma fuselaj, etc
      Singura asemănare este legata de forma ampenajului vertical
      Avionu asta Boeing este un avion frumos
      Inainte vreme se spune a ca un aparat care arata bine are sanse sa zboare bine
      Nu ar fi rau sa luam si noi ceva aparate de astea Boeing

      Pe de alta parte, nu cred ca e bine sa ne facem iluzii legate de posibila înzestrare a noastra cu un astfel de aparat
      Nici n-ar fi bun la ce strategie avem noi
      Am inteles ca strategia guvernării e facuta de un inculpat

      La noi regula la inzestrare este pistolu si APC-u
      Patriotu si rachetele sunt excepții
      Dar astea doua nu pot umple găurile din arma aviatie

      Iar la arma aviație numai aparatele care au minim varsta egala cu a generalilor trecuti in rezerva sunt bune

  1. Eu cred ca este puțin probabil să luăm F35 in ciuda declarațiilor de intenție. Cel mai probabil nu o sa existe bani alocați pentru asa ceva sau începe deja un război pana apucăm noi sa alocăm niște bani ( după un eventual conflict nu cred ca stie nimeni ce ar putea sa urmeze).

  2. Asemenea drone ar putea sa fie mai ieftine pt noi comparativ cu aeronave F16? Ar putea sa fie o soluție sau capacitatea lor de luptă este foarte limitată din motive de AI sau de metodele care le pot bruma?

  3. Fatastica dracovenia cand am vazut prima data un clip cu ea am zis ca e doar un concept da acu ce sa zic spor la zburat

  4. Fiecare tip de avion isi are rolul lui.
    Ca sa operezi drone, in mediu ostil, (in timp de razboi) trebuie sa ai un sistem de comunicatii ultra-performant. Un sistem ce nu poate fi bruiat. Am ceva retineri, ca pe timp de razboi, noi putem opera un astfel de sistem.

    Nu poti face politie aeriana cu asemenea drone.

    Romania nu va avea F35 mai devreme de 2040. Daca va avea.

  5. Herr Von Renn Weg

    :)) tare faza „compatibilitatea scarilor”! insa 10 ani pt f-35 mi se pare prea optimist… poate in 10 ani am fi norocosi sa vedem operationale toate cele 54 sau cate dumnezeu or mai intentiona astia sa cumpere… daca dintre ele vor fi 12-17 noi, spunem si sarut mana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *