Lucrurile par sa se limpezeasca in Canada

Victoria-class

Pe 10 iulie ministerul apararii de la Ottawa a anuntat ca se doreste achizitia a 12 noi submarine pentru marina regala canadiana si ca in acest sens o cerere de informatii (RfI) va fi lansata in toamna acestui an.

Nu se cunosc amanunte sau bugetul avut la dispozitie, dar ceea ce se stie este ca canadienii doresc 12 submarine diesel-electrice care sa poata fi folosite in conditii arctice tinand seama de asezarea geografica a tarii. Si pe baza acestei cerinte putem specula ca se doresc nave cu AIP, capabile sa navigheze pe sub calota polara daca este necesar acest lucru.

Lucrurile s-au mai lamurit un pic pentru ca odata cu hotararea Australiei de a opera submarine cu propulsie nucleara, existau discutii si de partea canadiana in privinta unei astfel de optiuni, dar deocamdata se pare ca se va opta pentru o soluitie mai usor de pus in practica si evident mult mai ieftina, desi in cazul canadienilor optiunea nucleara era chiar mai evidenta, atat datorita enormei linii de coasta cat si a existentei calotei glaciare in zona Oceanului Arctic.

De altfel, nici nu stim daca americanii ar fi putut sa ofere si Canadei submarine nucleare sau daca programul AUKUS s-ar fi putut extinde si spre tarmurile Atlanticului de Vest, dar daca tinem cont de costurile enorme la care Australia s-a angajat, cel mai probabil ca optiunea nucleara (desi clar mai evidenta decat in cazul “cangurilor”) iese din discutie.

In acelasi timp, s-a inceput lucrul si la primul distrugator canadian din clasa “River” (la origine tot Type 26 britanica ca in cazul australienilor). Primele trei nave se vor numi His Majesty’s Canadian Ships (HMCS): “Fraser”, “Saint-Laurent” si “Mackenzie”.

Programul prevede constructia a 15 nave de lupta iar bugetul alocat este de maximum 60 de miliarde de dolari (suma include achizitia navelor si orice alt cost in relatie cu proiectarea, inarmarea etc). Aceasta suma nu are legatura cu operarea navelor si este calculata pana la predarea distrugatoarelor – gata de lupta – marinei canadiene.

In acest moment, Canada are doua mari programe de dotare in derulare: F 35A – 88 de aparate si distrugatoarele clasei “River” – 15 nave. Tot la capitolul noutati, Ottawa a semnat deja un contract ferm cu Boeing pentru 14 avioane de patrulare maritima si lupta anti-submarin P-8A Poseidon pentru aproximativ 6 miliarde de dolari.

Revenind la dotarea cu submarine, trebuie amintit ca in acest moment, canadienii nu detin practic astfel de nave, cele patru submarine “Victoria” fiind vechi, mai mereu defecte si cu totul ineficiente pentru anul 2023, cu atat mai mult cu cat nici nu se cunoaste cu precizie cate din cele patru submarine sunt operationale, daca este macar unul apt de lupta si asta in conditiile in care Canada are o linie  a tarmului incredibil de lunga si iesire la trei oceane: Pacific, Atlantic si Oceanul Arctic.

De asemenea, Canada este singura tara membra NATO care desi si-a asumat sa creasca bugetul apararii la 2% din PIB nu numai ca n-a facut-o dar nici nu da semne ca s-ar pregati pentru o astfel de crestere, tara nord-americana atragandu-si critici de la multi aliati. Nici obligatia de a cheltui minim 20% din buget pentru achizitia de noi echipamente nu este respectata, in conditiile in care jumatate din echipamentele fortelor armate canadiene sunt inutilizabile datorita vechimii lor, conform unui raport intern.

Pentru 2024 bugetul apararii este de sub 1,4% din PIB si abia pentru 2030 este preconizata o crestere spre 1,76%, aceasta stare de fapt atragand nenumarate critici din partea aliatilor, in conditiile in care in 2024 nu mai putin de 23 de tari membre ale Aliantei (din 32) au anuntat bugete de 2% sau peste din PIB pentru aparare, astfel incat este rezonabil sa credem ca recentul anunt cu privire la achizitia de submarine are rolul de a mai calma spiritele printre aliati.

Cu toate aceste se stie deja ca premierul Canadei –  Justin Trudeau – a dat dovada de o crasa incompetenta in privinta dotarii fortelor armate candiene, in acest moment tara fiind o palida umbra a ceea ce reprezenta pe plan militar in anii “90 ai secolului trecut. Lucru valabil pentru multe alte membre NATO, dar in cazul majoritatii aliatilor lucrurile s-au schimbat dramatic incepand cu 24 februarie 2022.

GeorgeGMT

20 de comentarii:

  1. Trudeau este unul din cei mai slabi, sa nu zic idiot, premier dintr-un stat din lumea libera. Sper sa iasă din scena curând pt ca altfel Canada ajunge în lumea a treia.
    Marina canadiana a avut un rol important în ww2 și în războiul rece, a operat și portavion și acum are nave puține și vechi. Trist

    16
  2. ‘dar in cazul majoritatii aliatilor lucrurile s-au schimbat dramatic incepand cu 24 februarie 2022.’

    In cazul nostru am trecut de la PDF la RFI. Nu si la submabine! Astea le-am lasat permanent la apa. Practic , eu banuiesc ca si anul asta vom proceda ca anul trecut, iar executia bugetara propriuzisa o sa fie mult sub 2%, in niciun caz 2,5% din PIB. Doar Dumnezeu stie, in schimb, ce ne asteapta dupa alegeri. Si ale noastre, si dupa cele din SUA. Dar nu cred ca va fi de bine….

    8
  3. Probabil cele 60 melearde sunt CAD și nu USD pencă 4 bulioane per fregată este enorm. Chiar și așa ies vreo 3. Adică sigur sunt incluse și costurile cu exploatarea pe durata de viață că altfel e bișniță pe față. Oricum,băieții visează frumos cu pijamalele ude dimineața. La 24 miliarde bujet(IISS) sau 27(SIPRI) nu prea au cum să facă tot ce vor. Măcar dacă aveau tiparnița in curtea lor precum vecinii. Deci,băieți sleep well in continuare.

    4
  4. Sper să iasă Trumpete prezidente. Cu Kamala în fruntea țării se vor îndrepta spre lacrimi pe obraji când vor strânge palestinieni în brațe și tandre mângâieri pe creștet pentru toți colorații din lume care tânjesc după beneficiile asistenței sociale europene și carne albă. Cunoștințe din Canada îmi spun că țara lor (că au cetățenie de ani buni) se duce dreaq cu idiotul ăsta care a stat mult prea mult în fruntea guvernului. Aviz și nouă, socialismul nu poate să performeze nicăieri, și este un dezastru iminent când e aplicat de covrigari sau șoferi de autobuz. Mai jos, Margaret Thatcher despre socialism https://youtube.com/shorts/4FBlwZ5dSt0?si=dxdVV3DLLhquw3bk
    https://youtube.com/shorts/w8-rbrHDWvw?si=mbynyqFJe4NGWdBw

    16
    • Mai bine cu Kamala , sa se imbratiseze si sa se managaie cu cine vrea, treaba ei.

      Dar cu diareea portocalie o sa ajungem sa avem rusii la granita.

      23
      • @spark
        S-au activat ”rusoflocii” vad , TRUMP o sa piarda , mai are niste dosare prin sertar si or sa le scoata la momentu’ oportun .

        8
        • Gunoiul ala e imun la orice dosar, a avut timp sa-si puna judecatori in functiile care trebuie.
          Plus ca poate castiga si votul din puscarie, dupa care se gratiaza singur.

          10
    • Cetățenii canadieni au la îndemână votul. Acum amicii tai trebuie sa fie conștienți ca fără politica asta socialista, nu ar fi putut sa spună Canadei, „tara noastra”.

      2
      • Mda, au plecat în Canada înainte de Trudeau, era programul ăla de care au beneficiat și colorați nu doar europeni din est. Apoi, Trump e om de afaceri, contează imaginea. MAGA dispare dacă nu își onorează contractele sau se apucă el să traseze granițe. Nu e de capul lui, și nici lunetistul ăla nu e singurul din America. Prefer pe futacios (e plin și la noi de grobieni din ăștia care pun mâna pe orice fustă) în locul blondei Kamala. Să vedem ce VP își alege

        3
    • ar fi bine si pentru noi (Romania) sa fie ales Trump in Noiembrie.
      Daca isi mentine pozitia si face ce a spus in ultimele luni referitor la razboiul din Ucraina si referitor la relatiile cu China si Iran atunci vom avea (din nou dupa 30 de ani) granita cu rusii in nordul (Ucraina, ma rog nu va mai exista Ucraina in scenariul asta), estul (Republica Moldova) si sudul tarii (Marea Neagra).

      Iar in vestul tarii (Ungaria) se vor intampla lucruri interesante avand in vedere actiunile si declaratiile lui Orban: purtatul ostentiv si in vazul tuturor al hartii Ungariei mari, promovarea ideilor secesioniste referitor la unele teritorii romanesti sau din Slovacia, Transcarpatia, Serbia, Slovacia sau Polonia.

      Avand in vedere si situatia Bulgariei in prezent unde nu au majortate in guvernul tarii, foarte probabil va castiga gruparea ‘pretina’ rusilor.

      Serbia, deodata, li se va deschide noi ‘oportunitati’.

      Practic vom fi inconjurati numai de tari prietene si aliate noua, vom avea noi relatii economice si nu vom mai fi subjugati nimanui.

      Vom fi in sfarsit independenti.

      14
      • independenti si cu unii la guvernare care au zis ca noua nu ne trebuiesc nici corvete nici submarine ca stiu ei mai bine care’s prioritatile….si asta in timp ce la granite ai razboi….cred ca ar iesi exact pe planul rusilor si a filorusilor de la psd….

        nu stiu cum e kamala, dar stiu sigur ca trump e un jeg uman….cand ai unul care iti spune sa iti bagi inalbitor de rufe in vene ca sa scapi de covid sau ca orice femeie poate fi apucata de pasare daca ii dai bani….de politica si altele nu are rost sa mai vorbesti… pur si simplu nu mai esti surprins cand il auzi spunandu-le la taivanezi ca sua e societate de asigurari la care trebuie sa plateasca taxa de protectie….

        10
  5. Articolul punctează foarte bine că „Justin Trudeau a dat dovada de o crasa incompetenta in privinta dotarii fortelor armate candiene, in acest moment tara fiind o palida umbra a ceea ce reprezenta pe plan militar”. Aș comenta că această incompetență a dovedit-o în general și nu doar în domeniul militar, iar Canada e o palidă umbră per total, față de ce a fost cândva, fiind adusă la ruină de politici deșănțat comuniste – singurul lucru în care excelează Trudeau cel Mic.

    Tare îmi e că cele 12 submarine + 15 nave de război sunt trâmbițate în stilul românesc, „zicem vorbe că nu costă, dar le mermelim în lălaială” și doar așa, de frica lui Trump. 60 de miliarde e mult pentru oricine, nu-l vad acum pe Micul Trudeau să rupă el atâta bănet de la gura asistaților social canadieni și de la tocat frunză la câini ca să construiască oastea falnică pe care tot el și ai lui au surpat-o…

    8
  6. Nici o grija. Canadienii au acesti bani pt acele vase fara probleme, cel putin nu aceleasi probleme de buget cum exista in Romania. Cu un buget urias de vreo 2 trilioane $,
    nu i greu pt ei sa urce cheltuielile militare de la actualele 1.2% pana la 2% de exemplu. 🙂

    2
    • Mereu e greu sa cresti bugetul militar pentru ca se poate face doar in 2 metode. Imprumuturi sau noi bani adica noi taxe. Ca nici un politician nu o sa taie de la alte institutii si cheltuieli sociale.

      Doar daca taie de undeva sau baga noi taxe pot sa faca cresteri de buget la armata.

      4
      • Canada nu se apropie de asta.
        Fa socoteala singur, buget vs numarul
        de populatie si ai sa intelegi. 🙂
        Daca vrei, compara numerele cu Romania
        de exemplu.

        2
    • $2242 bn e PIB-ul (GDP) Canadei estimat pentru 2024, nu bugetul.

      Cheltuielile bugetare federale (Canada) prevazute pentru 2024 se ridica la $539 bn (aprox. $13146 / locuitor).

      Cheltuielile bugetare ale Romaniei, in 2023 (bugetul general consolidat) au fost de aproximativ $133 bn (aprox. $7000 / locuitor).

      Deci diferenta economica dintre Canada / Romania nu este chiar zdrobitoare, mai ales ca in privinta cheltuielilor de personal si a altor costuri (reparatii / constructii cazarmi etc.), cu $1 obtii mai mult in Romania decat in Canada (bineinteles, asta nu este valabil si la achizitia de armament din strainatate)

      4
  7. vecinul din nord este o vulnerabilitate strategica pentru america care se si ocupa de aparare si preventie in nordul vestic de una singura….ceilalti sunt ocupati cu politia montana calare.
    de asta e nevoie de o administratie republicana care sa puna biciul pe somnambulii din nato si ue .

    4
  8. pana la urma ce submarine vor dorii? Banuiesc ca ceva mai mare cum doreau si Australienii nu clasicele de 1500 t

  9. Eu nu mi-as face griji in privinta bugetului pentru nave si sub-uri, la canadieni.
    Poate ca in final vor fi achizitionate mai putine sub-uri, poate si mai putine distrugatoare, dar sigur vor merge inainte cu acizitia lor.

    La noi, degeaba zici ca aloci 2.5% PIB pentru aparare, cind in nici un an nu ai dat mai mult de 1.5% , mai ales cu gaura bugetara si cheltuielile aberante ale ilustrilor guvernanti.
    Vor sa scape din asta cu noi taxe si impozite pe umerii nostrii, in loc sa reduca cheltuielile si sa termine cu pomenile electorale. Ne asteapta un an greu, mai ales dupa alegi, si mai ales daca iese pzd-pnl-pndl si satelitii.

    Eu sper ca Kamala, desi as fi preferat-o pe Michele Obama, care insa nu are functia necesara pentru a aduna voturi, sa cistige in fata retardului de Trump, care la mitinguri parca vorbeste cu copii de 8-10 ani, la atit se reduce limbajul suburban folosit.
    Trompeta e preocupata atit de mult de bunastarea americanilor, ca a anulat Obama Care, si multe alte legi care erau in favoarea cetateanului american, privind standardul de viata. Plus alte idei traznite, care pot afecta grav relatiile US cu EU si alte zone.
    Pentru cine isi aminteste, tropeta a vrut sa inchida cea mai mare baza din Qatar, atit de retard este …

    Spor la cumparaturi canadienilor, ca au de unde si au si cu ce, fata de noi.
    Politicienii nostrii seamana cu trompeta, promit locuri de munca si dezvoltare, dar anuleaza contracte de miliarde pentru constructia de nave noi, in tara, ca nu iese spaga…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *