M1299
Americanii au dat startul fabricarii unui nou tip de obuzier autopropulsat, piesa de artilerie cu calitati remarcabile mai ales in ceea ce priveste raza dar si acuratetea la tinta.
A fost prezentat cu ocazia AUSA 2019 (in cadrul programului US Army – Extended Range Cannon Artillery) si are ca principale caracteristici un tun nou (XM 907) calibrul 155mm dar cu o lungime de 58 de calibre. Poate folosi atat proiectile clasice cat si cele asistate de motor-racheta.
Raza noului M1299 ajunge la peste 70 km, iar in viitor va atinge pragul psihologic de 100 km. Pe langa tunul de 58 de calibre, se mai adauga si proiectilul-racheta XM1113 aflat deja in dotare. Deocamadata, in teste, obuzierul a lovit cu maxima precizie tinta la 62 km folosind munitie clasica.
Sasiul a fost pastrat si este cel folosit de actualul obuzier de 155mm american M109A7 Paladin, acesta intrand in productie abia in 2018, insa cu exceptia sasiului cam totul este nou: turela, tunul, sistemul automat de alimentare al tunului.
Si rata de foc a crescut considerabil, de la 3 proiectile per minut (in cazul M109A7 Paladin) la 10 lovituri pe minut.
Echipajul este de patru militari.
In viitor se preconizeaza ca obuzierul sa foloseasca si nou proiectil-racheta ghidat XM 1115 RAP (rocket-assisted artillery projectiles) cu ajutorul caruia va putea depasi raza de 70km si o acuratete pe tinta de ordinul metrilor si aia foarte putini.
Americanii detin, pe langa obuzierele autopropulsate din clasa Paladin si obuziere calibrul 155mm, tractate din clasa M 777, piese de artilerie usoare care pot fi dislocate si cu ajutorul elicopterelor.
In cazul nostru particular, M1299 nu are nici o relevanta, ramane de vazut daca Paladinul ar putea sa aiba, desi mie mi-ar face cu ochiul mai mult M 777, dar in contextul discutiilor (gov-to-gov) pentru o eventuala achizitie de tancuri Abrams, obuzierul autopropulsat Paladin, care a si fost prin Romania (posibil inca sa mai fie) sa intre si el in vederile MApN, asta daca si numai daca se ajunge la o intelegere in privinta Abrams.
M 109 Paladin, mai pe bugetul nostru
Astfel, ungurii merg pe binomul Leopard 2A7+ & PzH 2000, la noi se profileaza varianta Abrams & Paladin (este doar opinia mea). Daca noi sau ungurii avem in fata afacerea deceniului ramane de vazut si asta tine doar de Romania, care daca achizitioneaza un numar mic de Abrams (sa spunem 1-2 batalioane) si 24-36 de obuziere Paladin n-am facut mare lucru, ungurii au facut o afacere mai buna, ei comparand tancuri si obuziere noi, daca insa Bucurestiul pune osul la treaba si cumpara o cantitate mai mare de Abrams, atunci noi am fi in avantaj.
GeorgeGMT
Păi dacă am luat Patriot și Himars de ce astea n-ar fi de nasul nostru? Acum 5 ani, nici astea nu le vedeam de nasul nostru. Eu spun că într-un orizont rezonabil de timp, pot fi de nasul nostru. Poate la început luăm Paladin să mai învățăm despre ele, că aici saltul ar fi la fel de uriaș cum a fost de la Larom la Himars. Și după ce știm mai bine despre ce este vorba, luăm și vârful de gamă. Înteleg ca nu e de nasul nostru F35, la care, pe lângă o doctrină pe care nu o avem, ne lipsește și infrastructură pentru el. Dar M1299 ar fi mult mai ușor de integrat pe mentenanță odată cu achiziția de Abrams. Eu zic că merită să ne gândim serios la el chiar pentru sfârșitul acestui deceniu.
Himm….. e frumos dar nu mi-e clar cit de util va fi Armatei Romane. Orice razboi conventional pe pamint romanesc nu va fi un razboi static ci unul cu deplasari rapide de mari forte mecanizate si artilerie reactiva – capitol la care rusii stau excelent – si va fi deasemenea un razboi al suprematiei aeriene – usor deasemenea de obtinut de catre Rusia.
Asa cum am mai scris pe acest – la tancul Leclerc – tunurile conventionale – inclusiv acest obuzier de 155 de mm – pot folosi cu succes si proiectile de tip ramjet.
Calcule mai vechi de ale mele pt 2S35 Koalitsiya – calibru 152,4 mm – mi-a aratat ca un astfel de proiectil de tip ramjet poate atinge o viteza de pina la 5,2 km/s si o raza de actiune de peste 5.000 de km cu conditia ca acest proiectil sa manevreze in atmosfera inalta si sa nu ramina pe traiectoria balistica imprimata initial.
Asta inseamna ca – odata pusa la punct aceasta tehnologie – rusii pot trage de dincolo de Urali peste intreaga Europa. Obuzul cu motor ramjet deschide o noua cursa a inarmarilor – o adevarata cutie a Pandorei! De ce? Pentru ca de exemplu 1.000 de tunuri 2S35 Koalitsiya pot distruge in mai putin de 10 minute intreaga Europa aruncind cca 60.000 de obuze – complet invizibile radar – si fiecare purtind un mini-focos thermonuclear de pina 2 kt fiecare. Chiar daca tragerea efectiva dureaza de fapt 7-8 minute traiectoriile pot fi astfel calculate incit toate proiectilele sa cada TOATE intr-un singur minut in intreaga Europa. Un proiectil cu diametru de 8-12 cm este usor de camuflat radar iar semnatura termica este neglijabila.
Un astfel de proiectil tip ramjet tras de un obuzier este de fapt mai eficient dpdv energetic decit unul de tun de tanc pentru ca timpul efectiv de combustie poate fi chiar si de 20 de secunde pe cind la un tun de tanc nu poate depasi 0.4 secunde la o viteza initiala la gura tevii de cca 800 m/s.
Obuzele de tip ramjet pentru bombardament strategic si tactic la mare distanta au marele avantaj ca pot folosi inteligent scaderea densitatii aerului odata cu cresterea altitudinii pe baza unor algoritmi matematici de optimizare a traiectoriei – algoritmi care pot lua in calcul temperatura si umiditatea aerului pe parcursul traiectoriei, viteza vintului la diverse altitudini etc etc – toti acesti parametri fiind rapid procesati de centralele de tir locale.
O alta varianta de obuz transcontinental foloseste un motor de tip racheta – care – spre surprinderea mea are performante aproape similare cu obuzul tip ramjet deoarece timpul de ardere poate fi mai lung si accelerarea poate avea loc in 2 etape – prima de scoatere in afara atmosferei si a 2-a de accelerare practic in vid sau la altitudini oricum de peste 30 de km.
Acest tip de obuz ramjet pot avea evident si lovituri non-nucleare de tip sageata kinetica.
Practic daca reusesti sa aduci pe cimpul de lupta citeva drone invizibile radar pe post de centrale de tir in citeva minute poti scoate din lupta TOATE tancurile inamicului, toate bateriile si radarele anti-aeriene, toate posturile de comanda, toate avioanele de lupta stationate la sol, toate centralele electrice si nucleare, toate statiile de radio si televiziune, etc etc …. si asta folosind un simplu cilindru dintr-un aliaj din tungsten de 3,2 cm diametru si 68 cm lumgime si cca 10 de kg greutate si care iti vine practic din cer cu cca 2-3 km/s. O astfel de sageata nivi vorba sa poata fi detectata de vreun radar. Singura sansa reala este ca satelitii pretenilor nostri sa detecteze cumva salvele inamicului dar si alea pot fi mascate de vreme si de ….. masuri specifice – care , aplicate cu grija, pot face invizibile zeci de mii de lovituri de tun timp de cca 10- 15 minute.
” Calcule mai vechi de ale mele pt 2S35 Koalitsiya – calibru 152,4 mm – mi-a aratat ca un astfel de proiectil de tip ramjet poate atinge o viteza de pina la 5,2 km/s si o raza de actiune de peste 5.000 de km…”
Auzi,mai era unul pe aici care visa submarine cu senile :))
Bine bro ….. cum zici mataluta ….. daca misto-ul ieftin iti face bine la tonusul psihic si te face sa te simti superior atunci ….. enjoy!
Pai si ce e static la un obuzier autopropulsat?
Si in cate decenii o sa fie proiectilele astea gata, daca o sa fie? Pana atunci ce facem, tragem cu prastia?
Si de ce vorbim de razboi nuclear? Oricum nimeni nu iese castigator din asa ceva, si nici nu e asta subiectul articolului
Si de unde pana unde va obtine Rusia usor suprematia aeriana in contextul celor (in curand) 7 baterii Patriot, 8 baterii Hawk (integrate cu Patriot) si (speram pe viitor) 3 escadrile F-16/35?
Si ce calcule ai facut tu cu proiectile ramjet si Koalitsiya? Ai acces la astfel de info?
Comentarii de genul ma duc cu gandul la saracii aia care inca mai asteptau „arma minune” prin aprilie ’45.
1. Nu e static dar nici nu trage din mers si in nici un caz nu poti sa il tii prea aproape de linia frontului si mai ales este eficient contra tintelor statice – sa nu imi zici ca te apuci sa vinezi tancuri cu el cacin World of Tanks.
2. Nu mai ai mult de asteptat sa vezi astfel de proiectile la treaba. 2043 – 2045?
3. Am mai discutat pe aici tema „cistigatorului” dintr-un razboi nuclear – oricum e offtopic – dar teoretic poate exista un astfel de cistigator daca:
– atacatorul lanseaza un atac FOARTE RAPID, FOARTE PUNCTUAL si cu ARME ANEUTRONICE pentru a putea invada ulterior teritoriul inamicului – este posibil asa ceva cu tehnologiile actuale ? Eu cred ca da
– atacatorul va fi capabil sa distruga fara detonare mai bine de 95 % din ogivele care vin peste el si sa fie gata sa isi asume pierderile umane in cazul detonarii la sol la restul de 5 % . In clipa in care una din parti fie si pentru o zi indeplineste ambele conditii atunci soarta lumii se va scimba pentru totdeauna si acea parte va conduce lumea pentru secole dupa aia.
4. Ai mai … serios ? …. iti pui tu nadejda in alea … cum li zice ? …Hawk? … pi bune mai ! Ma faci sa rid …
5. Date despre artileria ruseasca de orice gasesti cu toptanul … iar eu ca proiectant militar am nevoie sa stiu doar atit : diametrul si lungimea tevii, presiunea de lucru in camera de detonare, lungimea maxim admisibila a proiectilului si …. cita vodka a baut echipa de artileristi inainte sa intre in poligon … si am astfel toate datele ca sa iti spun cit de precise vor fi loviturile.
6. Hai mai nu fii cinic …. ca daca Hitler ii lasa pe generalii sai sa isi faca treaba vorbeam nemteste acum . Per ansamblu ce nu a luat nimeni in calcul cu adevarat in WW2 a fost uriasa putere industriala a SUA si nepasarea lui Stalin fata de pierderile de vieti omenesti.
1. Ba poate lua la tinta tancuri sau alte vehicule in miscare foarte bine. Ca sa le avarieze/distruga nu e nevoie ca un obuz sa le loveasca in plin.
2. Ma cam indoiesc, dar chiar daca ai avea dreptate tot inseamna 25 de ani in care ce facem?
3. Tu presupui (fals) ca doar una din parti va avea astfel de arme.
4. Mai citeste o data, nu am spus doar de Hawk, insa am mentionat si Hawk pentru ca ramane o racheta capabila daca e conectata la radarele si sistemele de control moderne ale Patriot.
5. Te-am intrebat de unde ai tu info cu privire la capabilitatile proiectilelor acelea ramjet.
6. Vrajeala asta cu Hitler care a oprit armata germana sa ajunga pe Pluto a fost demontata in repetate cazuri. Military History Visualised trateaza o gramada de scenarii.
Intrebare: de ce ne propui sa ne imaginam cum rusii realizeaza un asemena proiectil, invizibil in orice spectru si care-n 8 – 12 cm inghesuie si motor ramjet, si combustibil, si sistem de ghidare, si focos nuclear (unde-a ajuns nanotehnologia !!!), precum si 1000 de Koalitsyi care distrug Europa si sa nu ne imaginam, de exemplu, cum 1000 de M1299, ca tot face obiectul acestui articol, trag zecile alea de mii de proiectile minune peste Arctica si distrug Rusia ?!
Mai ales ca „astilalti” sunt cei care au in vedere proiectile de artilerie cu raza foarte mare, tot ei sunt cei care-au pus la punct proiectil de 155mm cu ramjet (Nammo), au avut si experienta de tragere cu proiectil de artilerie cu incarcatura nucleara…
Ce zici ?
Mda …. e o tema de gindire intr-adevar. Numai ca niciodata in mintea mea nu a fost sa fie vreodata vreun scenariu in care RUSIA sa fie distrusa …. niciodata.
Proto – ce naiba …. . tu esti baiat destept … zau asa ! Eu nu am zis invizibil in orice spectru ci invizibil radar …. normal ca in spectrul vizibil poate fi detectat …. dar asa … mai de aproape pt ca este atit de mic incit de la 1.000 de km distanta nu poti sa il vezi decit cu un telescop foarte mare. Iar un penetrator kinetic de 3,2 cm diametru chiar ca nu ai cum sa il vezi pe radar.
Iti dai seama ca sub nici o forma nu pot descrie in detaliu in spatiul public un astfel de proiectil …. pot doar sa spun ca poate e posibil sa se faca intr-o buna zi ….
Beleaua e alta … ca rusii au si 2S7M Malka calibrul 203 mm – care daaa…. e taman bun pentru pentru obuze ramjet …. si care daaaa …. pot trage peste Arctica direct in capul ….. mexicanilor ….. ha ha ha…. raza de actiune pentru acest calibru fiind de cca 8.500 km.
Acum, nu c-as vrea sa cobesc, da’ Rusia, sub o alta forma, a mai fost distrusa odata, mai prin ’91, in mod sigur face bine la moral sa fii pregatit psihologic pentru inca una.
Cat despre vectorii aceia, daca-s complet invizibili, adica nu doar putin vizibili si doar in anumite benzi ci complet invizibili, am crezut c-ai rezolvat si problema spectrului vizual. Ce sa zic, mea culpa…
Eeee, imi dau seama ca nu poti descrie in public inventia, oricum nici n-ar intelege nimeni absolut nimic, incepand cu formulele chimice ale combustibilul utilizat pentru a convinge un proiectil de 8 – 12cm sa parcurga 5000 de km, cand amarasteni precum aia de la Nammo abia spera ca proiectilul lor de 155mm cu ramjet sa atinga 150km, si cam tot proiectilul e ocupat de motor + combustibil + ghidaj, n-am idee pe unde mai baga si focosul, cand te gandesti ca numa’ focosul acela de 2kt (W82) ar avea jumate din tot proiectilul…
Daa’, apropo de belele, si aia de peste baltoaca inghetata au obuzier de 203mm, zici ca s-au vorbit… 😉
Cum procedam ?!!!
Al astora sa bata tot pe la 8500 km sau mai putin ?!
Eu cred ca mai putin…
Nu cred ca stau la fel de bine nici la coeficientul vodka, oare sa le afecteze asta raza si precizia ?! 🙁
Eu zic ca vodka e combustibilul de baza … de aia bate 8.500 km.
Acest proiectil cu motor ramjet eu cred ca STIU cum poate fi facut. Daca Armata noastra are nevoie de el ….. stie de unde sa ma ia nu ai grija.
Dar ma indoiesc ca asta se va intimpla – prea multi s-ar simti ofensati .
Nu prea se poate, zic eu, cu constringerile celor 155 mm.
iuliane eu cred ca asta e lorin fortuna reincarnat, te agiti degeaba cu el. nu vezi ca el stie sa faca motoare ramjet in garaj….s-a uitat prea mult la ironman si se crede tony stark
Nu e tăticu. Nu citisi mai sus ca cică e proiectant militar? Poate se indura de noi bieții muritori și ne spune ce puii mei a proiectat.
Gogule, daca tot esti tu proiectant de super-arme militare… vorbesti romana, intri aici pe site… de ce nu vedem taica super-arme romanesti? Pana la urma, ar gasi Romania niste bani pt finantarea r&d pt proiectilele astea care suna a fi manusa pt noi… Sau tu de fapt gabaresti cu iz de vodca pe langa romana… si probabil priceperea la proiectat super-arme vine tot de la vodca si interesul pt acest site datorita angajatorului real, nu neaparat MAPN, Romarm…
Ideea e buna dar… e o problema. Fiecare din aceste capabilitati poate fi considerat o variabila cu valoarea intre 0 si 1 iar suma lor, la final trebuie sa fie 1. Adica ai un proiectil care nu poate creste prea mult – M107 HE 155 mm are 43.2 kg, 155 mm in diametru si 607 mm lungime cu o incarcatura exploziva de 6.6 kg (comp B).
Acum, pentru a pqstra un proiectil de max 50 de kg, ar trebui modificate fiecare din carqcteristicile de mai jos (atentie, cresterea uneia necesita schimbarea alteia):
– motor ramjet
– combustibil motor
– oxidant motor (pentru propulsie exoatmosferica)
– focos
– raza de actiune
– incarcatura de lupta
– sistem de ghidare atmosferic
– sistem de ghidare exoatmosferic
– rezistenta structurala la acceleratii
– rezistenta functionala la acceleratii
Deci 5000 de km la calibrul 155 mm, cu propulsie atmosferica si exoatmosferica, ghidare exoatmosferica si incarcatura nuculara nu prea merge. Ar trebui sa revenim la 175 mm sau 203 mm. Si pentru viitor sa reinviem Big Bertha (420 mm) sau 2A3 Kondensator 2P (406 mm).
Iulian – nu ma provoca – ca nu o sa public motorul …. nu voi fi eu cel care sa deschida aceasta EXTREM de periculoasa cutie a Pandorei.
Ce pot sa iti spun este ca se poate face si ca poate sa aiba raza aia de actiune!
Cunosc proiectul Nammo si TOTUL e gresit acolo! Tot design-ul e fundamental gresit!
nu imi vine sa cred!!!! chiar nu vezi ca goguta e dus cu sorcova? a „studiat” ultimul tip de SPH rusesc(care inca este in teste),cunoaste proiectele nammo,proiecteaza in secret proiectile de tun cu viteze cosmice!!!! frate,omul e caz clinic.sau ii place sa faca misto pe site lansand teme fanteziste.dupa,se amuza pe seama celor ce il baga in seama.
ce construiesti Iuliane ICBM ?:P
Pe astea doar le emulez in software. Legea zice ca nu e voie sa construim nimic cu aplicatii in domeniul militar. 🙂
Salut Iulian – cu tine pot avea un dialog civilizat asa ca lasa-ma te rog sa fac citeva observatii la ce ai spus mai sus
In software poti doar sa introduci niste parametri extrem de aproximativi. Calculatiile mele la proiectilul ramjet se bazeaza pe o munca extrem de intensa si de detaliata = colectarea de informatii de pe sute de site-uri despre atmosfera terestra, parametrii de combustie a diversi combustibili in atmosfere variabile ca densitate, temperaturi de oxidare a diverse carburi, boride si nitride, rezistenta la forfecare mecanica si la jeturi de aer de mare presiune si temperatura a diversi oxizi (cum ar fi de exemu thoria), estimari la calculatii de rezistenta mecanica si termica a diverse componente ale proiectilului, date precise despre diverse obuziere – analiza mea fiind preponderenta despre calibrul 152,4 mm, etc etc
Adica o munca asidua intinsa pe parcursul a foarte multi ani – deobicei in weekend. Mai sunt unii care guita pe aici tot felul de mistocareli de 2 bani ….. sa ii lasam deoparte…. un proiectil de tun avind o raza intercontinentala este o chestie EXTREM de serioasa, un subiect extrem de sensibil. Din pacate razboiul viitorului inseamna chestii finute, precise si extrem de letale … vor dispare usor-usor ICBM-urile clasice uriase si extrem de vulnerabile, portavioanele mamut scumpe si extrem de vulnerabile.
Stiu ca pasiunea asta a mea pentru tehnologii nucleare si militare de avangarda este un pic cam neobisnuita …. dar uite ca in Romania mai sunt si oamenii care se gindesc la viitor ….. unul chiar foarte indepartat.
Ai pus mai sus citeva caracteristici ale unui proiectil de 155 mm standard NATO de 50 de kg. Ei bine … citeva chestii sunt profund gresite in ce zici tu acolo – si acelasi lucru se intimpla si cu proiectilul Nammo:
– nu e nevoie de nici un oxidant suplimentar
– nu e nevoie nici de focos si nici de incarcatura de lupta – un simplu penetrator kinetic cu sau fara fragmentatie la impact este mai mult decit suficient – o sageta de 10 kg si 3.200 m/s la impact este echivalentul a cca 12 kg TNT adica suficient sa scoti din lupta un tanc sau un centru de comanda. In cazul obuzierului de 203 mm sageata atinge si 25 kg.
– ghidat radio penetratorul are aripioare portante care foloseste o mica baterie de lithium si presiunea aerului admis pentru a manevra la re-intrarea in atmosfera permitind precizii de lovire de cca 0,4 metri.
– ca sa accelerezi o sageata de 10 kg pina la cca 5 km/s ai nevoie de cca 120 MJ de energie in teorie adica cca 2,5 kg de LPG butan – in realitate de mai mult – oricum pina in 5 litri volum – care pot fi „distribuiti” usor intr-un proiectil de 118 cm lungime. Evident se pot construi si proiectile mai scurte – de 60 cm lungime – dar cu o raza de actiune de pina in 1.500 km.
Crede-ma ca un astfel de proiectil poate fi construit – dar intrebarea e ce se va intimpla dupa aia ? Ce va face tara care va pune la punct prima o astfel de tehnologie?
Bun.
1. Calibrul 155 sau 152 e putin relevant pentru discutie. Aducind in discutie ploaia de proiectile de acest gwn trase de sovietici e ca si cum i-ai invita la o negociere sa lucrezi cu ei… Alegerea ta, pina la urma.
2. Motorul are nevoie de aer pentru a functiona, oxigenul din aer fiind oxidantul. Densitatea aerului e, conform modelului atmosferic (https://www.engineeringtoolbox.com/standard-atmosphere-d_604.html):
– 1000 de metri : 1.112 kg/m3
– 10000 de metri : 0.4135 kg/m3
– 15000 de metri : 0.1948 kg/m3
– 30000 de metri : 0.01841 kg/m3
– 40000 de metri : 0.003996 kg/m3
Pentru a pastra debitul de aer constant sint doua optiuni: prize de admisie care sa asigure un debit variabil (cu variatie a debitului de 20 de ori) sau cresterea vitezei, pastrind constanta priza de admisie.
3. Exista doar doua modalitati de a dispune prizele de admisie: ca in cazul proiectilului Nammo (anular) sau pe lateralul proiectilului.
4. Cum nu ai spus nimic de forta de impingere dezvoltata, va trebui sa fac un calcul pentru necesarul de forta pentru un proiectil. Mai tarziu, cred, daca nu vrei sa oferi mai multe detalii.
5. Traiectoria are doua variante: propulsat continuu pina se termina combustibilul, la altitudine maxima de 40 km sau traiectorie balistica fiind propulsat doar pina la altitudinea de 40 de km.
6. Consecinta a 5: control realizat cu suprafete aerodinamice sau prin rotire si schimbare pozitiei centrului de masa (a la Apollo CM).
7. Masa unui baston de tungsten (19g/cm3) este:
– 2 cm diametru, 50 cm lungime e de ~3 kg
– 3 cm diametru, 50 cm lungime e de ~6.7 kg
Asta rezolva problema masei, oarecum.
8. Sursa de electricitate (pentru sistemul de ghidare)
Necunoscuta dialogului ramine motorul si performantele lui.
Iuliane Iuliane – ma tragi de limba …. himm …. se pare ca esti primul care sa prins ca este extrem de „pe bune” treaba.
1. Off… imi pare rau ca asta ai inteles …. eu ziceam de ” sovietici ” pe principiul cunoaste-ti „dusmanul” …. din pacate pentru ei eu inca mai cred in cuvintul PATRIE. Daca vroiam sa fiu la Moscova eram acum acolo …. si pina si frunzele teilor de pe Unter den Linden ar fi tremurat de frica lui Putin.
2. Profund gresit – si la tine ca si la Nammo – ce treaba are debitul constant de aer cu necesarul oxidativ ? …. la 800 m/s la gura tevii si la 1.000 m altitudine intra in priza de admisie cca 3,4 kg de oxigen pe secunda (fara a lua in consideratie si acceleratia distanta fiind de fapt mai mare) …. pai ai nevoie de atita oxigen ? In primele 2-3 secunde ai consumat tot combustibulul si din el mai bine de 90 % doar ca sa invingi rezistenta aerului. Ai obtinut 4-5 km/s esti inca in atmosfera joasa si – daca nu arde ca o torta – proiectilul tau mai departe de 200 – 220 km nu ajunge daca e tras la 45 de grade si 50 kg la gura tunului.
3. Profund gresit si la tine si la Nammo – still clasic de gindire – trebuie o gindire avangardista – iesita din tipare.
4. Evident ca nu voi spune nimic.
5. Profund gresit – traiectoria poate fi si planata.
6. Ceva de genul asta – evident ca nu voi detalia.
7. Corect – poate fi si o mini-ogiva thermo-nucleara aneutronica ieftina in 2 trepte pe baza de boron 11 si cu precursor DT dar evident ca nu voi detalia – oricum iar or sa imi sara in cap guitatorii ca vin cu SF-uri.
8. Sursa de electricitate poate fi foarte diversa .
Necunoscuta va ramine totusi o necunoscuta. Daca Armata Romana va avea vreodata nevoie de un astfel de proiectil voi participa la proiect. Dar eu cred SINCER ca ” pretenii ” nu ne vor lasa sa il facem.
Crede-ma designul Nammo e profund gresit si de aici si rezultatele absolut mediocre.
Si cam aici se termina dialogul nostru.
Iuliane Iuliane – ma tragi de limba …. himm …. se pare ca esti primul care sa prins ca este extrem de “pe bune” treaba.
Functionez ca DARPA – sa vedem ce/cat e realizabil dintr-o idee pentru a avea avantaj in fata eventualilor inamici. ?
Daca dezbatere e gata, well… ?
Gogule, e clar, am doua vesti ptr tine. Una proasta și alta f. proasta. În primul caz vin niște băieți cu o cămașă cu mâneci f lungi și te urca într-o duba. În al doilea vin alți băieți și te urca într un avion cu destinația Washington, Moscova sau Beijing după caz. Asta e vestea f proasta. Ptr ca după ce ii scoți din ignoranță în care se scalda(dacă poți, deși eu nu cred) vei fi omorât sa nu ii deștepți și pe altii(vezi cazul dr Bull ala cu tunul minune). Pana atunci poți sa faci niște bani cu brânză de oaie(tot ești de la stana). La 10kg dai bonus proiectilul AT cu viteza de 12km/s,la următoarele 10 îl dai și pe asta ramjet de 155mm
(desi zici ca tu ai aprofundat cal rusesc 152,4).
Stiam eu ca esti cel mai bun prieten al meu . Sa inteleg ca oile pot sa ti le las tie ?
Te asigur ca nu trebuie sa faci nici efort ca sa te incadrezi rapid in peisaj .
La Washington nu am fost niciodata si mi-ar place sa il vad – la Moscova stiu cum e – Beijingul nu stiu cum e dar nu mi-ar place sa il vad. Pina la urma tot Bucurestiul cred ca e solutia.
Sa inteleg ca ai lasat garda jos si ti-ai dat seama ca in circa 15-20 ani ar putea sa apara si aceste tehnologii probabil concomitent la ambii mari actori?
la inceput ai fost amuzant.acum esti creepy.sa spui ca o companie(nammo) care produce munitii(de toate calibrele) de niste zeci de ani a abordat gresit conceptia unui produs revolutionar care ii poate detasa de restul competitorilor arata niste probleme grave.adica aia au angajat niste sute de specialisti de top in domeniu pe niste multe milioane $ sa faca aiureli.iar tu minte sclipitoare,cu informatii luate de pe net in weekend-uri ai descoperit „holly gral-ul”razboaielor viitorului: proiectilul minune ramjet care atinge mach 35(!!!!) si loveste tinta la mii de km cu doar 5l de butan(!!!!!).bae system actualul lider mondial in tehnica militara,s-a scremut 5 ani sa faca AGSul ptr zumwaltt care cu chiu cu vai bate 110km cu LRLAP ul care a ajuns sa coste 1 milion$/buc.asa ca cele 3 zumwaltt uri defileaza acum cu niste tunuri inutile(costa 1/4 miliard conversia pe munitie normala).proiectilul hypervelocity (tot produs bae) se preconizeaza sa atinga mach7(de 5 ori mai putin ca al tau).asa ca am tot dreptul sa consider ca nu ai toate tiglele pe casa.
Iertare la sefu’ Strumpf ….. am avut si eu o idee …. da daca mata zici ca nu se poate apoi asa e …… am nevoie de tigle pe casa…..
Vis-a-vis de plimbatul cu avionul – apoi daca ai sti tu zi de zi pe diverse site-uri nu musai militare cum apar tot de felul de tipi cu idei care de care mai traznite decit ale mele apoi Doamne Iarta-ma dar ar trebui mii de oameni in intreaga lume sa fie impuscati sau trimisi la balamuc daca ar fi dupa tine – cum scoate unu’ capu cum repede trebuie impuscat …. urmind logica ta …
Sefu’ Strumpf – hai sa te scot din istericalele tale si sa te aduc cu picioarele pe pamint:
– e o diferenta intre a avea o idee si a pune in practica – diferenta intre ele sunt ani si ani de munca si milioane -uneori miliarde investite
– Gerard Bull era un PRACTICIAN stralucit si a fost avertizat de multe ori sa se opreasca – el avea o lunga experienta in domeniu pe pamint american si a incalcat mult clauze de confidentialitate . Deasemenea trebuie sa fii nebun sa te duci la un nemernic cum a fost Saddam Hussein care ia gazat pe kurzi.
Eu daca as primi o oferta de lucru din partea Nammo crezi ca as fi timpit sa o refuz daca ai mei ar accepta? Tu ai refuza asa ceva? Mai mult ca sigur insa ca idea mea nu va fi validata de inginerii lor . Faptul ca eu cred ca ar fi o idee buna nu inseamna SI CA ESTE CU ADEVARAT FEZABILA.
Si inca un lucru – daca ar fi sa alegi intre a lucra pt Nammo si a lucra direct pentru Armata tarii tale – tu ce ai alege? Eu as alege PATRIA. Si voi astepta atit timp cit va fi nevoie ca PATRIA sa ma cheme. Daca nu ma cheama inseamna ca stiu ei ce stiu si deci e mai bine asa. Nammo si altii din lumea vestica vor fi mereu optiunea ultima.
Si acum o ultima intrebare – tu fara sa jignesti nu poti sa discuti cu cineva? Nu te obliga nimeni sa fii de acord cu mine dar te rog exprimati civilizat dezacordul cu anumite idei fara sa porcaiesti in nestire oameni pe care de fapt nici nu ii cunosti personal. In familie si la servici tot asa faci … ca aici ? Vai de tine !
Eu nu te am jignit. Doar am făcut o constatare. Nu sunt eu de vina ca din postările tale reiese ca ești tra la la. Una este sa spun ca teleportarea din star trek poate fi realizata peste o perioada de timp și alta este sa afirm ca, în weekenduri, cu datele de pe internet am pus o la punct. Și delirul tău am văzut ca ia amploare exponențial. Pe zi ce trece esti tot mai convins ca esti mesia cercetării militare mondiale. Apropo, poate ne spui din ce institut de cercetări ai făcut parte. Asa te ai lăudat mai sus. PS. Scuze admin ptr off topic dar goguta m a scos din pepeni.
Wolfram , are numarul atomic 74 nu tungsten .
Nu exista tungsten , este o simpla licenta poetica , vine din limba suedeza ” tung sten ” , adica ” piatra grea ” .
Ce naiba , fiti corecti pana la capat !
Da, ai dreptate. ?
naspa treaba inseamna ca ca aia minte cand zice ca criogeneaza in Azot lichid
Poteto-potato…
Azot – nitrogen(azotat -nitrat)
Wolfram – tungsten
Cupru – aramă
…suedejii au tradiție în oțelurile speciale și carburi metalice… de tungsten…
Vezi widia – din germană wie diamant, dur ca diamantul…
Mai urâtă mi se pare traducerea ‘blindat’ din engleză a ceva acoperit…
Armoured vehicle vs blinded window…
Noi să fim sănătoși! Și să bem o bere din malț!…
2,5 kg de butan elibereaza 120 MJ de energie…dar calorica si nu mecanica, ultima fiind mult mai redusa din cauza eficacitatii reduse a motoarelor chimice.
mai bine vorbim cu amicii din uk sa ne dea niste bl 18inch mk1(457mm) de prin muzeele majestatii sale.ca alea japoneze de pe yamato si musashi cred ca zac pe fundul pacificului.
aoleu!!! iar a aparut geniul carpatilor cu proiectilele lui ramjet care ajung pana pe marte.mai gogule,eu zic sa te mai scremi un pic poate scoti un 11,2km/s ptr proiectilul ala.atunci o sa bombardam imperiul klingonian direct de pe terra.si pe cel romulan,si primul ordin si pe darth vader(stai ca asta e mort din ep.3).
Cui ii pasa de isteriile tale ? Nimanui.
Cine a trebuit sa priceapa a priceput.
isteriile mele??? mai tata,mergi fuguta la un doctor(sau mai multi) ca ai probleme mari care se trateaza doar in locuri speciale.deci exista persoane ce se cred napoleon,hitler,etc si pe gogu de la slatina ,care este singurul de pe planeta ce poate proiecta(el zice ca deja le-a proiectat) proiectile -minune ramjet de howitzer si AT ce prind viteze de 7-12km/s(!!!!!) si ating tinte la 8500km(!!!!!!).vede cineva vreo asemanare intre cazuri sau sunt eu nebun?
Da ma, poti trage cu o mie de Koalitsya si peste zece minute sa ai o mie de mini explozii nucleare in Europa dar tu (ca orice rusofil) uiti un singur lucru: Ca ailalti n-or sa taca…!
Cu pocnitoarea ruseasca n-ai sa poti distruge silozurile nucleare nici daca ar fi in Europa si te asigur ca 30 de minute mai tarziu Intreaga Federatie Rusa o sa fie trimisa in epoca de piatra.
Sa inchei discutia, inca de acum, o sa-ti spun ca inca 30 de minute mai tarziu va incepe schimbul de ICBM-uri si asa o sa ne ia dracu’ pe toti.
Mai bine faceti ceva sa-l schimbati voi pe Putin
Si mie imi face cu ochiul M777.
Cuplat cu un ” cap tractor ” 4×4 robust care sa-l care pe coclauri si cu un elicopter mediu de transport, sa-l urce pe munte sau sa-l duca in alte zone inaccesibile, mi se pare foarte util, inclusiv pentru misiuni in strainatate.
Paladinul chiar nu l-as lua. E lent, autonomie redusa, rezerva mica de proiectile, cadenta redusa de tragere.
E depasit ca raza de lovire de cam tot ce au rusii in materie de artilerie autopropulsata, mai putin anticele Gvozdika si Akatsyia.
De invatat Paladinul o putem face pe piesele aduse de americani in Romania.
As prefera sa bag banii intai in M777 si sa stau pe aproape cand va incepe productia noului sistem, sa cumpar direct M1299 ERCA.
Ucraina ne invata ca at fi bine ca artileria sa fie autopropulsata… Deci M777 doar in anumite conditii.
Nu am propus dotarea tuturor unitatilor cu M777 dar in mod sigur la vanatorii de munte si la BIM.
In privinta autopropulsatelor, as prefera sa cresc numarul de MLRS-uri cal.122mm, dar sa folosesc munitie cu raza marita de lovire si kituri de ghidaj.
Desigur, HIMARS cel putin o brigada.
Cand se coace M1299, completate batalioanele de artilerie ale brigazilor mecanizate cu 1-2 baterii fiecare.
@Iulian, ucrainenii s-au batut cu rusii in Donbas, in conditii de relief pe campiile si luncile Donbas-ului, in conditii de relief foarte plat.
Ro are cel putin o treime din teritoriu munti si inca o treime dealuri. Dpdv al reliefului, situatie din conflictul ucrainean ee relevanta pt. aprox. un sfert din teritoriul nostru.
IMO, problema nu e atit cimpia cit pozitiile fixe. Daca partea adversa poate livra cu precizie rachete sau proiectile, e de ajuns ca cercetarea lor sa isi faca bine treaba. Mobilitatea devine, cred, un factor foarte important in acest context.
Da, mobilitatea e importanta. Pt. masini blindate de 40+ tone cat au obuzierele autopropulsate blindate, mobilitatea nu e o problema la campie dar in zone montane sau chiar deluroase poate fi. In plus, in anumite situatii, poate fi geometric dificil sau imposibil sa le asezi in baterie „ca la carte”. De aici observatia mea ref. la conflictul ucrainean. Rusii la randul lor nu-s asa mari luptatori in zone montane. In schimb rusii se simt ca pestele in apa pe campii si stepe unde fac ei manevrele alea spectaculoase in adancimea frontului. Lupta in munti si incercuirea in orase le trezesc rusilor amintiri cam neplacute.
Pana la muntii aia mai e o Moldova. De fapt doua. 🙂 Nu cred ca ar trebui sa le abandonam de la inceput si sa ne cocotam in Carpati fara sa incercam macar sa prevenim ocuparea lor.
pana la moldova e ucraina iar himars nu luam chiar degeaba ia arcul ala al carpatilor si da o dunga pe unde se poate zdrubji rachetili di himars la 300km ca de aia principalele programe sunt avioani ,patriot himars ,corveti piranii si racheti di coasta si dupa tancuri hielicoptere tab mli berete ,chiloti izmene sutiene si pampersi la urma ii donam la est de noi
@stelian ai dreptate la ce zici dar s-au mai schimbat lucrurile de cand cu dronele astea si cu arme de precizie la distante mari. e greu sa te ascunzi in munti si o sa fie si mai greu in viitor.
tine cont ca muntii nostri nu sunt asa inalti ca afganistan sau caucaz si nici asa de impaduriti nu mai sunt.
Englezii au experimentat ideea unui SPG folosind tunul M777, momentan au renuntat pt ca au preferat AS90, dar prototipul exista si a fost testat intens
http://www.military-today.com/artillery/m777_portee.htm
Misto ideea britilor. Nu stiam ferul.
Mama bro, tu vedeai in 2020 cu doi ani in fata, ai dreptate ne invata Ucraina.
Problema este ca ArmRo trebuie sa aiba un tun obuzier autopropulsat de precadere shenilat (pe roti ar fi frumos ATROM-155 redivivus modernizat) pana poate se va putea cumpara M1299 ERCA.
Asta este macar sa luam 54-60 de M-109 A6 Paladin, bine ar fi dublu 120 de vehicule,in tandem cu 300 M-1 A1 Abrams.
Ar mai fi si varianta pt ArmRo cu 60 M-109 A6 Paladin, 60 M-77, 300 M-1 A1 Abrams, 60 ATROM-155, 180 M-2 Bradley sau ASCOD-Ajax, 300 M-113, 60 M-88 Hercules, 50 Piranha-3, 250 Piranha-5 (150 ar trebui sa fie amfibii), 60 AAV-7 A1, toate astea sa fie adaugate la ceea ce are acum ArmRo ca echipament. Am pus tot acest echipament pt ca exista acum in rezeva US Army si poate fi reconditionat si modernizat de preferinta in Romania, mai putin Piranha-5, ATROM-155 si poate ASCOD-Ajax.
ArmRo nu ar trebui sa renunte la echipamentul de provenienta west-europeean, poate o reluare a programului Agilis cu Rheinmetall, LYNX-Kf-31/-41, FFG-PMMC-G5, si variante pt noul TR-20YZ si noua MLVM proiectate si fabricate cu ajutor west si/sau pro americane.
https://youtu.be/PIAXG_QcQNU
De aia nu e de nasul nostru. Că toți banii din bujet merg pă penzii și salarii.
Lasa ca se duce si presiunea pensiilor in cativa ani cu “ingrijirea medicala “ din Ro,generatia mea,Niko,Mircea si care mai suntem de mult in diaspora ,noi din cate stiu o sa avem pensii chiar si in RO din tarile unde platiram National Insurance,nuhh?
Normal
Acum 2,3 ani se vorbea de 40 de obuziere …
La noi se pare că numărul magic e 54. Larom 54, Himars 54, Tr85 m1 Bizon 54, sau mă rog, 18 de la batalion…
Si eu care credeam ca este 12 :))
Inteleg entuziasmul pt Abrams/Palladin….insa Nu este declarat top top atat Leo 2 A7+ cat si Pzh 2000 pe segmentul lor de experti independenti ?
Daca se va forma o doctrina de genul luam 54 Abrams si 54 Palladin ca be trimit americanii dupa…VA REAMINTESC CA ROMANIA NU E ISRAEL….sa faca pod aerian sa ne trimita tancuri e infantil sa gandesti,cel mai bine 3 batalioane de Leo si 2 Pzh 2000 cu o rezerva de 1 bat de Tr85 “M2 “ care ar fi offset la KMF pt achizitie,Nu 3 recovery vehicles,asemenea deschiderea unui centru maintenanta si 12 Leo 2 old stock pt training
Mi se pare ultra decent pt ambele parti…
Dupa ce pierzi Leoparzii, de unde ii inlocuiesti?
O sa-ti dea nemtii sa continui lupta cu prietenii lor rusi sau unguri?
Daca ai 162 Leo 2 A7+ si inca 12 Leo 2 A5 ex Bundeswehr,si inca 54 Tr85 M2 modernizati de Krauss Maffei cu tun L55 120mm si optica ultima generatie,eventual ceva extra blindaj si motor/transmisie MTU 1500 cm3 …la 220 tancuri moderne plus ce mai lasa americanii Abrams pt exercitii care e mai usor sa zboare 5-6 C17 cu personal sa le foloseasca…
Plus ar trebui ca viitoarele AH1 Z plus Socat urile sa aibe ceva efect…deci sincer nu imi pot imagina mii de T72 si T80 trecand prin noi ca prin branza sa stai cascar asteptand inlocuirea tancurilor pierdute….si in al doilea Cristiane nu au venit prin Moldova,Iasi parca nu,asta ar insemna prabusireatotala a Ucrainei….care nu o vad,cred ca mor Azov battalion cu VDV de gat si cu inf marina…?
TR-85M2 nu exista si nu va exista.
Am spus ca offset ….pot face un upgrade de 54 tancuri
Cat ar costa un tandem de 60 K-9 Thunder si 60 K-1-88? Pt ca apoi pornind de la aceste produse sud-koreene plus cu experienta acumulata in fabricarea TR-urilor sa se conceapoa si produca cu licente noul TR-20YZ si precum turcii si polonezii K-9 Thunder sub licenta.
L 55 pe TR 85?! 🙂 🙂 Buna asta…
ar fi bun pentru propulsie prin impulsuri 🙂
Ar merge mai rapid cu spatele decat cu fața. ?
Au avut ucrainienii o incercare cu 125mm montat pr T55AGM, cica la cateva focuri se rupe suspesia si se crapa şasiul. Trebuie si ăla modificat. Alți bani, alta cheltuiala si tot o vechitură va ramane.
nu, ar merge in ce directie vrea turela lui 🙂
🙂 Sa nu devenim vulgari…
Nu am fost tanchist,dar zic si eu,e fizic imposibil de montat tunul in turela actuala,sau de ce Nu o turela noua….
@Ross, nu e imposibil dar nu se merita, T55 e o platforma depasita. Cea mai buna varianta ar fi inlocuirea lor cu altele MBT-uri noi si astea transformate in fire support vehicles, cu 2/4 ATGM-uri si un tun de 25-30mm. Ar fi parfum.
Turela TR 85 nu suporta nici macar tun de 120mm de 44 calibre, daraminte unul de 55. Pur si simplu nu intra (necazuri cu reculul, cu munitia mai mare etc), trebe alta turela, alta turela, alt motor, alt motor, alt sasiu si mai bine cumperi un tanc decent cu tun inclus in pret …
TR-ul nostru suporta maxim un tun de 105mm.
„trebe alta turela, alta turela”
Adica trebe doua turele? ?
Scump domle, scump, dincolo era mai eftin.
pai prima treaba local o va face artileria si da avem mare nevoie de M777 si Palad8n sau Erca sau PZ sau ce vreti voi Archer Caesar. – pentru ca in cazul in care se ajunge la Razbel aici la noi la granita – rusii nu vor innainta cu Coalitizia ci in primul var vir fi celovecii verzi. cu taburi cu ceva jeeputi civile kktt sau nustiu ce.. flota rusa nu are capacitatea sa aduca direct din primul val multe brigazi blindate cu tancuri si artilerie blindata . asa ca daca ajung pe malul noatru sau prin delta nu vor arunca MSTaS in prima linie..
cu astea Larom artilerie Himars si Paldin ii faci praff..daca ai umbrela AA.
asa ca avem nevoie de arrileri AP.
ce tine de scenarii prin Bsarabia sau Ucraina rusii itai tre sa ajunga acolo.. si acolo tot vom avea nevoie de Arti AuP..
nu cred ca vreodata in viata asta vom avea un duel intre artileria romana dotata cu Paldin si cea rusa ..dar tfebuie sa fim pregatiti..
ai si umbrela EWS la cum decolau acu 2-3 ani AWACS si Poseidon nemtesti de pe Baneasa
O mica nedumerire am si eu. Cine este Gogu de la Stina???? Si cum a reusit sa sara gardul de-a ajuns aici? In privinta achizitiei de asemenea mecanizate, orice am lua de la unchiul Sam va fi star trek fata de ce avem noi acum.
Partenerul de propaganda al lui Alexey, dar mai putin subtil !
N-ai observat ca si-n acest caz avem de-a face tot cu romane intregi in cadrul carora avem drept subiect catralioanele de masinarii rusesti mirobolante carora occidentalii nu li se pot opune ?
Iar la cate like-uri primeste, s-ar parea ca participa si echipa care ii face textele…
Copile, daca tu ai nevoie de o persoana ajutatoare si de traducator de imagini, nu inseamna ca toata lumea are nevoie de asa ceva. ?
PS Admini, de ce lasati specimene de astea sa zburde in halul asta?
Tu zi merci că ți se permite ție să răspândești toate minciunile pe care le justifici, mai apoi, cu filmulețe rusești, obscure, in care exista posibilitatea ca vreun tanc nici să nu fi executat vreun foc înspre acea țintă invocată ori cu cifre imposibil de verificat.
Nici macar stil n-ai, de clasa nu mai zic că te bate marfaru’. Incerci sa arunci cu noroi in @Gogu si apoi te bagi din nou in discutie ca musca-n lapte fara sa ai habar.
PS pune-ti articolul precedent la bookmark sa-ti vezi zilnic nivelu’.
mai si incerci constant sa te bagi pe sub pielea adminilor la articole care nu sunt despre rusi ca sa te lase sa iti postezi toate aberatiile cand vine vremea
tactics :)))
robi mai bine ai incerca sa ii explici colegului tau putina balistica si diferenta intre HEAT si KE.
Uite videoclipul cu pricina
https://m.youtube.com/watch?v=J2S1OAzckeM
Si iote ce spune el:
„minciunile pe care le justifici, mai apoi, cu filmulețe rusești, obscure, in care exista posibilitatea ca vreun tanc nici să nu fi executat vreun foc înspre acea țintă invocată ori cu cifre imposibil de verificat”
Ajuta-l tu ca are nevoie.
PS ma mir ca nu a mentionat ca sunt dosr niste scântei. ?
PS2 Şi verificabilul a devenit neverificabil. ?
Hai ca n-a ajuns la submarinul cu șenile, ca alții….
rabdare, sa mai acumuleze xp sa faca level up
Acum nu e de nasul nostru. E prototip sau cum zicea răposatul Gyuri Pascu- „prototiptil” :). Deja artileria se îndreaptă către distante impresionante. Dar, cu toate ca multi se lauda cu distante mari, ramane de vazut precizia.
Cum se pare ca americanii invata din orice program de cercetare , fie el si ratat (vezi Advanced Bun System si al sau LRLAP), ERCA va aduce întristarea pe fetele multora. Si clar Zumwalt isi va folosi tunurile intr-un viitor nu foarte indepartat.
Pentru mobilitate mare o sa fie Brutus. Un prototip foarte interesant.
PS: sunt fan Otobreda 127/64 si Vulcano. Ce bine i-ar sta in MN. Sa nu ziceți că nu avem ce sa facem cu el… 🙂
Sigur am avea.
mă crezi că am uitat că gyuri pascu a murit?!?
Sa ma bag și eu în seama pe subiect ca pana acum am bătut câmpii cu goguta de la stana. Ptr ca zumwaltt sa isi poată folosi AGS urile e nevoie de1/4meleard coco. Atât costa conversia celor 6 AGS pe muniție clasica. Probabil alea 3 vor rămâne niște platforme relativ stealth, super deștepte ptr lansarea rachetelor din cele 20 de mk57. Și cred ca americanii vor lăsa balta și acest proiect M1299. De ce? Pai în epoca accular de 122/160mm,extra și alte alea care îți duc zeci sau sute kg de explozibil la zeci și sute de km cu CEP<10m de ce sa te mai legi la cap cu mastodonti de zeci de tone ce îți pot livra la max 100km câteva proiectile de 40kg/min și cu o precizie relativa? AGS ul lui zumwaltt avea preconizata o CEP de ~50m.o baterie de himars lansează cu 36 de m30/31, în 20sec la 60km distanta circa 3500kg de explozibil cu o cep~10m.dupa, își muta jucăriile cu 60km/h.o baterie de pzh2000 lansează în 20 sec. vreo 24 de excalibur (cu aprox 10kg TNT fiecare) la 45km cu o cep ~20m.nu mai vorbesc de cazul în care o baterie larom lansează (dacă le cumpăram) 48 de rachete extra300 la 150km cu 5500kg explozibil iar bateria pzh2000 sta și se uita. Cu 54 de larom de 160mm și 54 de himars de 227mm(plus peste 100 de apra40) stam mai bine decât Franța sau Germania (cu tot cu SPHurile lor). SPH ul a avut pana acum avantajul preciziei vs Mlrs uri. De câțiva ani acest avantaj este bye Bye. Au rămas doar dezavantajele.
Armament si baze SUA astea sunt solutiile logice care sa ne satisfaca interesele, pentru noi si polonezi. Prostia noastra de pana acum, orgoliile si exclusivismul franco-german si nostalgia lor fata de Rusia, ne obliga sa ne grabim. Cred ca este clar in sfarsit si pt clasa politica, ca inzestrarea armatei nu se mai poate face cu habarnisti sau fripturisti cocotati politic la achizitii/inzestrare.