Un video foarte interesant din anii ’60 despre operarea acestui sistem:
Interesante optiuni iar uniformele aduc mai mult a germane decat sovietice…
Ghiciti care este inca posesorul cu cel mai mare inventar activ?
Ca un ultim detaliu, cehii au incercat sa creasca mobilitatea „Strop” mutandu-l pe un sasiu de BMP-1, insa incercarea nu s-a tradus in productie de serie,
Sistemul a fost inlocuit in cele din urma de Brams pe sasiu de Tatra 8×8: 30mm ShPLK STROP II…
Noi mai avem, in mare parte pe stoc, vreo 300 de guri de foc A436 2x30mm, acelea ce trebuiau trecute la standard Viforul (M) si integrate cu sistemele Oerlikon 35mm GDF-003, care si ele ar trebui modernizate macar la standard GDF-005…
… aici varianta anterioara de modernizare, actionata electric
precum si un prototip de TAB-77 cu turela integrand tunul cal.30mm A436 si rachete Maliutka
Intre timp, prin Libia, s-a evoluat de la versiunea asta:
la asta ( multumiri lui Nicusor pentru semnalare):
Iar pentru cine s-ar plange ca AZP-60 cal. 57mm ramane nefolosit (vreo 250), daca tot avem si niste Zimbri, iata si o solutie, cam din topor, ce-i drept, dar care poate fi rafinata cu niste automatizari si schimbarea sistemului de incarcare plus niste optronica:
Noi inca il folosim in varianta de baza, colorata in ton cu anotimpurile:
Marius Zgureanu
Citeste si:
https://www.rumaniamilitary.ro/artileria-autopropulsata-cea-antiaeriana
https://www.rumaniamilitary.ro/modernizari-ale-armamentului-existent-solutii-stop-gap-ii
http://www.rumaniamilitary.ro/reutilizarea-armamentului-existent-solutii-stop-gap
http://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta
http://www.rumaniamilitary.ro/noua-ce-ne-lipseste
http://www.rumaniamilitary.ro/sisteme-aa-romanesti-evolutii-i
http://www.tehnomil.net/2012/12/31/evolutii-episodul-1/
http://www.rumaniamilitary.ro/oportunitati-si-atmos-ul-polonez
http://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard
30 su 57 ar fi mers pe turele teleoperate in tandem cu spike/shorad pe sasiurile de t55/tr (mecanica simpla, usor de intretinut si reparat in ziua de azi), modificare accesibila si noua care am ramas in anii ’80, ca stop-gap, pana om trai zile mai insorite.
Dar solutia talibanilor moldoveni de la Chisinau va placut ?
Au pus ZSU pe MBD acoperita de un cos din table.
Pardon: au pus ZU -23-2 pe alea mici senilate de aluminiu BMD
aia nu e modificarea moldovenilor.este conceputa special ca SPAAG ptr trupele aeropurtate.ii zice BTR-ZD.
Ahha. MULTUMESC pt precizare
Acum am inteles.
Dar oricum se parè ca astia de la Chisinau au sudat o cutie din table – protectie
Iar incepem cu „punem vechituri pe vechituri ca stop-gap pt 5 ani”, care se fac 10, 15 samd….
TACAM R-2, si TACAM R-60 va spun ceva ?
Tevile alea, cata viata (lovituri, focuri, nush cum se zice) mai au in ele? Ajung ca sa traga in fiecare an suficiente focuri pt antrenament (ca altfel, de bibelouri nu are rost sa le tinem), si sa ramana o „rezerva” suficienta in caz de lupta reala? Avem cu ce le inlocui, repara ?
Da, suna bine sa luam toate sasiurile de T-55, le „chelim” pana la tabla, punem motor nou, schimburi noi de tot ce nu e metal prost si rezistent, aruncam pe ele niste turele cu toate 30mm pe care le mai gasim in stare buna, si avem un fel de Gepard … 40 de ani mai tarziu 🙂
Dar la cat costa re-proiectarea, omologarea, verificarile (chiar, cine, cum ne integreaza vechiturile alea de 30mm pe niste turele „noi”), chiar iesim mai ieftim ca salvam niste carcase de metal ? Nu e retoric, intreb serios
Tevile nu sunt o problema, se inlocuiesc frecvent si destul de rapid.
Discutia despre 57 a avut loc acum o luna, deschisa de mine. Cei care se joaca cu ele zic ca inca mai au viata in ele, cu un minim de investitii. Banuiesc ca imediat apare Vlad sa-mi dea una peste ceafa 😀
din toate tevile alea, cateva sute din fiecare, cred ca sunt una sau doua duzini care trag cateva zeci de lovituri pe an. S-ar putea sa fim surprinsi cata resursa mai au, macar un sfert dintre ele. Daca nu le-au taiat, bineinteles.
Modificarile necesare ar pastra un minim de activitate de conceptie-dezvoltare la noi si un minim de activitate de „atelier” la noi in tara, cu niste costuri care sunt faramituri fata de costurile la care importam totul de-a gata, si doar il vopsim. Si nu stiu daca sasiul de T-55 e solutia, si o platforma 8×8, gen SAUR2 sau din astea mai grele, ar putea sa fie suficienta. Iar pentru 30mm posibil chiar niste camioane gen DAC 6×6 sau de ce nu, 8×8, cu kit de blindaj (similare cu cele pentru LAROM) ar putea fi suficiente. Si astea ar costa doar cateva procente din bugetul de achizitii.
Iar asta s-ar face suplimentar (sau complementar) fata de modernizarea Oerlikon GDF 35mm si a SPAAG Gepard, si programelor de achizitii de sisteme noi de rachete VSHORAD/SHORAD. Chiar as mai completa la cele 36+7 SPAAG Ghepard, macar cu vreo 2 duzini, daca nu 3, sa avem macar pentru toate brigazile mecanizate + cateva pentru scoala + inca cateva pentru canibalizare… Dar aduse la zi, nu la nivelul 1980!
Tacam au venit in momentum in care nu exista altceva disponibil (ca acum). Cumparam tehnica noua ? Excelent. 1-2 ani intocmirea caietului de sarcjni, alti 2-3 licitatia si contestatiile, 5-6 ani productia- in 10 ani am rezolvat, intra in dotare. Asta daca demareaza programul. T55 e in depozite, motoarele alea cu tehnologie de 70 de ani exista, functioneaza cu orice si in orice conditii, suspensia e robusta, protectia echipajului mai buna decat la orice ifv. Tunurile exista, exista probabil posibilitatea de a relua productia daca e nevoie (ai toata documentatia necesara). Munitia (mai) exista, poate reintra in productie. Spike exista in dotare, aim9x este in dotare, deci avem acces la achizitionarea echipamentului si exista variante sol-aer. Proiectanti capabili sa faca conversia mai exista si un astfel de proiect asigura formarea unei noi generatii. Conversia se poate face in remizele MApN si in fabricile Romarm (alea care mai exista, daca pot toti descultii analfabeti, pot si ei) eliminand astfel probleme programelor de achizitii (vezi corvete). Formezi o noua generatie de muncitori calificati(unul din cele mai importante aspecte). Lipseste doar vointa politica si viziunea.
totusi , am putea face din t55 un ifv ok cu tunuri de 50 mm de la americani..zic numa..
ca tot fac eu un inlocuitor de bradley, si zic sursele unele ca le pun tunuri de 50 mm pe dansele…
apai .. cum zicea bunica.. „io numa ziic..”
erata „ei’
deocamdata tunul cal. 50mm este un proiect in curs, nu stim cand se va incheia si cand ar putea intra in productie si in ce context.
Ca sa avem si noi acces la asta in viitor, desi facem achizitii acum, ar trebui sa ne echipam cu tunul cal. 35mm care ulterior sa poata fi upgrad-at cu cel. cal. 50mm.
E vorba fie de Bushmaster III (35×228mm, convertibil prin schimbarea tevii + unor accesorii in 50×319mm):
https://www.rumaniamilitary.ro/eaps-id-cal-50mm
fie de Oerlikon 35mm (35x228mm Oerlikon constituie baza si pentru munitia Mauser MK50 CTA 50×330 “SuperShot”):
https://www.rumaniamilitary.ro/da-turela-cat-e-turela
https://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard
https://www.rumaniamilitary.ro/integrarea-rachetelor-sol-aer-cu-bataie-apropiata-cu-tunurile-antiaeriene-de-calibru-mic-o-cale-de-crestere-a-eficacitatii
In afara de modernizarea Oerlikon cal. 35mm ale noastre, probabil o idee ar fi sa le punem pe camioane… DAC sau altceva, cu kit de blindaj (vezi ATROM/LAROM).
https://www.rumaniamilitary.ro/artileria-autopropulsata-cea-antiaeriana
Cat despre cal. 57mm:
https://www.rumaniamilitary.ro/s-60-57mm-loveste-din-nou
https://www.rumaniamilitary.ro/turela-odin-km-570
https://www.rumaniamilitary.ro/zsu-57-2-terminator
https://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta
https://www.rumaniamilitary.ro/modernizari-ale-armamentului-existent-solutii-stop-gap-ii
https://www.rumaniamilitary.ro/noutati-antiaeriene-rusesti
Cal 30 mm este un luptător redutabil , poate perfora ( cu anumite proiectile ) blindajul oricarui T55 ( care nu e chiar de colea 🙂 ) , ca exemplu, blindatele americane Bradley , în Irak , au făcut acest lucru cu amaratul de cal 25 …
Am rezerve fața de eficienta cal 30 mm împotriva țintelor aeriene la nivelul tehnologic al anilor 1950 .
Desi tiratroanele folosite in focoasele de proximitate erau o tehnologie banala pentru toate focoasele AA din WW2 , nu cred ca erau disponibile pentru cal 30mm … miniaturizare sms, dar nu 0402
🙂 .
0402 e depasit. Ma dau cu 0201 si 01005. ?
Da’ cum stai bre cu okii , ca eu sunt praf de stele …
Ori umbli cu șmecherie : microscop full hd si monitor hd, pe birou ?
01005 e 0402 pe metric, deci cred ca vorbiti de acelasi lucru.
Si da, sunt si eu odata de acord cu colegul habarnistul, fara microscop nu te cred ca lucrezi cu ele de mana.
Giiz. Tocmai o comisei… ce spuneai referitor la assume la alt articol? 🙂
Am presupus ca folosim sistemul imperial. Ca sistemul imperial l-am folosit la proiecte (din motive de PCB, BOM, etc).
Raminind in sistemul imperial, 0201 e ok la lupa. 01005 insa e chinuitor; microscopul e ok pentru el. Dar timpul pierdut e mare iar daca mai e si un BGA sau ceva CSP/WL-CSP in discutie, apelez cu incredere la un seviciu de PCB assembly.
Doar am presupus si eu ca habarnistul, fiind scolit „pe vremuri”, folosea sist metric, nu cred ca se folosea pe atunci sist imperial (pe care si eu il folosesc :-))
si gata, scuze de offtopic