„Magia Coreeana” din nou: 288 lansatoare K239 Chunmu (Chunmoo) pentru Polonia!

Pe 4 noiembrie, la Varșovia, a fost încheiat un contract executiv legat de contractul-cadru semnat pe 19 octombrie pentru furnizarea sistemului de artilerie de rachete K239 Chunmu (Chunmoo) către Forțele Armate poloneze.
https://portalmilitarny.pl/wiadomosci/wieloprowadnicowe-wyrzutnie-k239-chunmu-chunmoo-dla-polski/

„A fost încheiat un acord executiv cu o valoare netă de 3,55 miliarde USD între Agenția de Armament care reprezintă Trezoreria Statului și entitatea sud-coreeană Hanwha Aerospace. Acesta prevede livrarea a 288 lansatoare de rachete K239 Chunmoo. Include, de asemenea, un pachet logistic și de formare și garantează suportul tehnic al producătorului în Polonia. Pachetul de instruire prevede pregătirea personalului tehnic atât în ​​Coreea, cât și în Polonia. Pachetul logistic include, printre altele echipamente de diagnosticare si stoc de piese de schimb. Muniția comandată include câteva mii de rachete de precizie Chunmoo 239 mm Missile cu o rază de acțiune de 80 km și o rachetă cu rază lungă de acțiune cu o rază de acțiune de 290 km.

Termenele de livrare prevăzute în contractul executiv au fost repartizate pe anii 2023-2027. Lansatoarele vor fi integrate cu vehiculele poloneze Jelcz P882 cu o cabină blindată, sisteme de comunicații și sistemul polonez de management al luptei integrat TOPAZ. Armata poloneză va primi primele 18 lansatoare K239 cu muniție în 2023. Livrarea va permite primei escadrile K239 să atingă pregătirea de bază pentru luptă până la sfârșitul anului 2023.

Acordul încheiat prevede o gamă largă de transfer de tehnologie și stabilirea potențialului industrial pe teritoriul Republicii Polone. Acordul-cadru prevede livrarea unui număr total de 288 de lansatoare K239, ceea ce este suficient pentru a echipa 16 divizioane de artilerie de rachete cu aceste sisteme…”

Sistemele poloneze K239 - atât lansatoare, cât și vehicule de transport și încărcare - vor fi amplasate pe camioanele Polish Jelcz P882 într-un șasiu 8 × 8

Sistemele poloneze K239 – atât lansatoare, cât și vehicule de transport și încărcare – vor fi amplasate pe camioanele Polish Jelcz P882 într-un șasiu 8 × 8

 

Sistemul de artilerie cu rachete K239 Chunmu

Sistemul de rachete K239 este format din lansatorul K239L (Launcher) și vehiculul de transport și încărcare K239T (Transporter). Fiecare lansator are propriul său sistem individual de control al focului, iar bateria/batalionul-divizionul coreean K239 include și vehicule de comandă pe șenile K227A1 cu un sistem de comandă de clasă C4I denumit BTCS (Battalion Tactical Command System).

Lansatorul K239L și vehiculul K239T sunt montate pe același camion KM1500 într-un șasiu 8 × 8. În modulul lansator sunt încărcate două containere de rachete, numărând, în funcție de tipul de efector, de la una la 20 de rachete (fiecare container poate fi încărcat cu un pachet de alte rachete). Vehiculul de transport și încărcare transportă patru astfel de pachete. Sistemul de încărcare a rachetelor în pachete este același ca și în sistemele americane MLRS și HIMARS – după ce K239T livrează pachetele cu rachete, echipajul lansator folosește un cadru special ejectat din container pentru a-l ridica de la sol și introduce în lansator.

Sistemul K239 trage în prezent următoarele tipuri de rachete de fabricație coreeană:

  1. Calibru K33 neghidat 131 mm cu o rază de acțiune de 36 km, focos puternic exploziv – două pachete de 20 de rachete pe lansator;
  2. Rachete ghidate K56 de 239 mm cu o rază de acțiune de aproximativ 80 km (oficial 70 km), focos penetrant (unitar), termobaric sau cluster – două pachete de șase rachete pe lansator (echivalentul funcțional al rachetelor americane M30 / M31 GMLRS) – două pachete din fiecare șase rachete;
  3. Ghidat KTSSM (rachetă tactică coreeană suprafață-suprafață) calibrul 600 mm, datele de rază de acțiune diferă adesea, există informații despre intervalul de 120-290 km – două pachete de o rachetă pe lansator (echivalentul funcțional al rachetelor americane M57 ATACMS ).
Lansatorul de sistem de artilerie de rachete K239 al forțelor armate sud-coreene.

Potrivit Hanwha Defense K239, în viitorul apropiat, K239 va fi echipat cu o nouă rachetă Chunmoo-II (Chunmu-II) de 400 mm, mai ușoară decât KTSSM, dar cu o rază similară și capacități de focos de penetrare, lansatorul va fi capabil pentru a încărca două pachete de două rachete.

Lansatoarele K239 Chunmu (Chunmoo) sunt grupate în batalioane de artilerie de rachete cu trei baterii cu 18 lansatoare K239L și 9 vehicule K239T, astfel încât bateria are 6 lansatoare și 3 vehicule de transport și încărcare. În Forțele Armate ale Coreei, batalioanele sunt repartizate pe brigăzile militare generale.

Sistemele K239 comandate de Ministerul Apărării Naționale – atât lansatoare, cât și vehicule de transport și încărcare – vor fi amplasate pe camioanele poloneze Jelcz P882 într-un șasiu 8 × 8. Important este că vor fi echipate cu dispozitive poloneze ale sistemului de comandă și control Topaz. Alături de lansatoare, au fost comandate câteva mii de cartușe de muniție, inclusiv rachete de 239 mm și 600 mm.

În etapa a doua și ulterioară a implementării proiectului, este planificată comandarea unui lot de vehicule de comandă pentru subunitățile de artilerie de rachete, vehicule de suport tehnic și vehicule de evacuare tehnică de la companiile poloneze. Industria poloneză de apărare urmează să obțină, de asemenea, competențe din partea coreeană care să permită întreținerea, modernizarea și producerea ambelor tipuri de rachete în țară.

79 de comentarii:

  1. Nu sunt „500 de lansatoare HIMARS”…dar sunt 288!
    288 : 18 = 16
    Da, 16 divizioane…”batalioane” de artilerie!
    Deci cate unul (cu 18 lansatoare = 3 baterii/companii x 6 lansatoare) la 16 Brigazi!

    Cate „voievodate” (provincii „echivalente” cu cele istorice ale noastre, formate din cateva judete) are Polonia? 16!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Voivodeships_of_Poland
    Deci fiecare provincie (gen „Oltenia, Banat, Dobrogea” etc…) are propriul sau divizion/batalion cu 18 lansatoare per brigada…”provinciala”.

    Aducere aminte ca si Fortele Teritoriale de Aparare – „Garda Nationala” de rezervisti a Poloniei are cate cel putin o brigada pe „voievodat”. (minim 17 brigazi planificate in 2021, deoarece voievodatul Masovia cuprinde si capitala, Varsovia).
    https://www.rumaniamilitary.ro/rezerva-militara-la-altii-se-poate-fortele-teritoriale-de-aparare-poloneze
    _______________

    Cam ceea ce tot banguiesc eu p’aci de ani de zile cu ceea ce am numit „Doctrina Q”: brigazi „provinciale” de infanterie mecanizata la Fortele Terestre…la care se adauga brigazile de Vanatori de Munte pe grupele mari/specifice de munti (in Maramures-Bucovina si Apuseni-Crisana putand inlocui/completa pe cele de „provinciale” infanterie mecanizata). Si brigazi de rezervisti (Garda Nationala) echivalente, cu cate un batalion de rezervisti corespondent fiecarui judet/sectoare ale Capitalei.

    Insa ai nostri se uita cu lene doar in Estul Romaniei…in timp ce Polonia isi acopera „uniform” tot teritoriul…fara a mai pune la socoteala si trupele NATO.
    _______________

    39
  2. La ritmul de livrare a materialului, de unde scot polonezii atâția bani? Ce îmi place e că vor folosi camioanele lor (Jelcz e marcă veche, cine a fost prin șantierele patriei poate își aduce aminte că erau altă marfă, net superioară ROMAN-urilor). Și nu am înțeles dacă vor rămâne la 288 de Ciunmoaie sau până la 500 completează cu HIMARS. Care pe motiv de aglomerație la poartă lucrează din greu, deci livrări peste n ani.

    4
    • Probabil vor da banii in timp nu odata si inainte ca la curve….

      18
      • “In May 2022, Poland’s Minister of Defense signed an agreement with the President of BGK Bank (Bank Gospodarstwa Krajowego) on servicing the Armed Forces Support Fund. The Act on the “Defense of the Homeland,” which entered into force on April 23, 2022, regulates and defines the general matters related to national defense. In addition, it presents new solutions and regulations in the area of financing the Polish Armed Forces. One of the new solutions in this area is the Armed Forces Support Fund established at BGK Bank. The purpose of creating this new fund is to significantly increase the expenditure on modernizing the Armed Forces. In addition to this fund, Poland indicated defense spending would grow to 3.0% in 2023.
        The Polish Armed Forces modernization plan is based on three principles: 1) assessment of Polish military needs; 2) timeframe for delivery of equipment; and 3) Polish industry participation. The implementation of the program has placed an emphasis on using Polish defense industry capabilities, especially Polish Armament Group (PGZ) companies. U.S. companies are encouraged to team with Polish defense companies seeking cooperative agreements or joint venture opportunities that, combined with the relatively lower cost of production in Poland, will be attractive to potential customers.” (https://www.trade.gov/country-commercial-guides/poland-defense-industry )

        4
    • Salut,
      Cred că problema nu se pune așa, „de unde vor da banii”. Nu cred că e vorba ca într-un an-doi să dea nu știu câte miliarde nu știu cui, pentru ceva echipamente, cum facem noi. Eu cred că au socotit bine, adică „unde” și „cum”. Ceea ce fac polonezii nu este o cheltuială, ci în primul rând o investiție. Investesc în industria proprie, iar banii pentru echipamente se vor întoarce în mare parte, pe mulți ani de acum înainte – impozite, salarii, cas-uri și ce or mai avea ei, plus industria orizontală, inclusiv materii prime, până la oțel.
      Spui că Jelcz era o marcă superioară ROMAN-ului, dar și noi am avut totuși o industrie, nu era toată inferioară, dar acum nu mai este deloc. La ROMAN-ul inferior se făceau inclusiv motoare, chiar și pentru industria de armament, unele destul de bune. Doar că noi am ales să nu mai producem nimic, și să importăm totul. Iar acum nu mai putem investi în nimic, că nu mai avem în ce, trebuie să tot inventăm taxe și impozite, ca să putem plăti.
      Ceea ce fac polonezii acum este doar o continuare a politicii lor, ceea ce facem noi, la fel.

      6
  3. Pentru mine e clar. Vor să facă graniță cu rușii pe Obi. O singură chestie: Dacă nu primesc transfer tehnologic să-și facă singuri rachetele, cel puțin cele cu rază de 36 și 80 km, au o problemă. Doar un plin înseamnă 11520 de rachete cu rază de 36 km și 3456 de rachete cu rază de 80 km.

    La ce armată își face Polonia în următoarea decadă, va face caduc orice guiț de (p)ork din est, fie că vorbim despre belarus, sau de ruși.
    Flancul sud estic rămâne apărat de polul de stabilitate și furnizorul de securitate care are și cu cine și cu ce, de-și permite să stea din 2016 până prin 2025 (cel mai devreme) să facă o barcă să-și apere ZEE.

    14
    • Omule fi rezonabil aramata rusa este mai mare decat aramata turca a doua cea mai mare aramata din NATO cu tot cu Finlanda tarile baltice Polonia Ucraina Romania Bulgaria Georgia Azerbaijan Iran si toate tarile care se termina in Stan Mongolia Corea de Nord pana in China. Asa spun americani asa spune Wikipedia. Sunt filorus ca spun adevarul nu? Sau va displace adevarul? Polonia va fi atacata de Germania din nou din interiorul NATO ajutata de Turcia de musulmani Polonia este singura scapara de islamizarea Europei musulmanii nu glumesc cu religia lor.

      1
      • @Gabi. Pune mâna și învață limba română și mai lasă google translator…

        55
      • Vezi ca traiesti pe alta planeta. Rusnacii au vreo 140 de milioane de omuleti ,ia fa un calcul rapid cu toti astia care iai enumerat tu ,iar daca erau asa tovarasi turcaletii cu nemțanii,probabil erau prin” mUE”

        6
      • @gabi

        „Sunt filorus ca spun adevarul nu? ”

        nu, esti doar ***, incurabil. Si o trompeta rusnaca.

        Asta esti. Atat.

        28
      • „Cea mai mare” armata, cele mai tari 5 SU57 si 10 T14 Armata si cele 20 de rachete hipersonice care sunt niste Kalibr foarte rapide.
        Zi tovarase, din Kherson plecati inainte sau dupa craciun? Ca sa stiu pentru ce beau ca pentru Moskva si podul de la Kherci deja am rupt cateva sticle cu prietenii prin Timisoara pe la baruri.

        17
      • Iar venisi cu „ogivilii”…

        Spune ca armata rusa este invadatoare,criminala…traditii perene rusesti…

        Criminalii istoriei, au fost sant si vor fi ,indiferent cine va prelua puterea in Rusia.

        Folosesc pacea pt a pregati viitoarea agresiune …punct!

        Plecand de la aceasta realitate avem doua optiunii….
        Subordonarea fata de Rusia orí inzestrarea corespunzatoare a Romaniei din tpdv …dupa model Polonez cel putin!

        Spun cel putin pt ca: Polonia are spatele asigurat, ceea ce nu este cazul nostru ,daca rusii ajung la granita Ro…

        6
      • Ti a căzut în cap o bibliotecă cu cărți de gramatică în limba română atunci când erai mic de ești atât de analfabet sau pur și simplu așa ești… fără șanse de izbândă?
        În altă ordine de noi, m….ie Rusia și la o destrămare cât mai rapidă și dureroasă

        12
      • esti filogramada de filoprost nu filorus.
        am mai spus-o si inca odata o spun: diferenta o face prostia. Ce aveti oare in comun toti trolii care aberati pe aici? e simplu: duhniti de prosti si agramati. Parca nici n-aveti idee ce tocmai ati debitat.Btw: chiar esti constient de ce tampenii fara sens ai scris acolo?

        3
    • Nu fi chiar asa de sigur… Armata au avut mai buna/mare ca noi si in 1939 si sti bine ce au patit.

      2
      • Uiți un mic detaliu: Atunci au fost partajați de hitler și stalin. Nu știu ce nație ar fi putut rezista în acea vreme, la asemenea presiune. Cu 20 de ani mai devreme, cand au fost 1:1, le-au dat mumu bolșevicilor.

        8
  4. 1- e absolut clar că coreenii intra masiv pe piața de armament europeană.
    2- daca pina acum nemții și francezii erau furnizori mari de scule blindate și americanos de rachete, apare și al patrulea concurent care asigură rapiditate in livrări dar și transfer de tehnologie. Adică se schimba echilibrele pe piața militară.
    3- Polonia are un program de înarmare fara egal.
    Nu prea semnează memorandumuri, scrisori de intenții. Trec direct la contract.
    4- Personal nu mă preocup de problema banilor la polonezi.
    Au de unde. Au o alta logica in formarea și defalcarea pe cheltuieli a bugetului ministerului.
    Practic au copiat modelul american.
    Unde procentele alocate la salarii, funcționare, antrenament, dotare, cam coincid.
    Basca au crescut masiv fondurile ministerului.
    Și asta confirma ce am mai scris. Vor fi calul de bătaie a NATO pe flancul nord vest. Cel puțin pe alti 15 ani.

    In sud situatia e cam complicata. Se decide ceva doar când ăla mare, gros și negru de la Pentagon strânge de c…e vreun general in vizită.
    Sau când telefonează și începe cu :
    Ai pix și hârtie? Atunci scrie ce spun. Te sun poimâine sa raportezi ce ai realizat din notițe.
    ??
    Nu tromboniti interlocutorul că e uns cu toate alifiile. Expert in parașutism și vânători de munte.
    Te zdrobește cu zâmbetul pe buze. ??

    25
    • Inamicul e bine merci instalat In Mapn.Pot cumva VM si parasutistii sa se indure si sa ne scape de ei? Ca ar multumi in specialist in urologie si ecografie, nu expert dar ma descurc

      2
      • De acord cu Mihai, dar mai exista undeva un aliat de baza a inamicilor din MApN: la ROMARM! Ati văzut ” România te iubesc” de saptamina trecuta? Tot puroiul din mega societatea asta (care ar trebui sa producă tehnică militara de secol 21 pentru armata) sta ascuns în spatele celor 50 de metri de lagardul oricărei fabrici de armament în România, distanta minima de la care poți sa filmezi, sa fotografiezi și mai ales sa pui întrebări. Cu părere de rău va zic ca am avut contact cu ROMAERO acum câțiva ani ( aia care cică ar fi trebuit sa fabrice nu știu ce drone israeliene și multe alte minuni). La vremea aia era un director nou, venit de la alta mega companie de stat ( din minerit sau ceva din energie, nu mai țin minte – de-ala nascut director pentru orice). Nici nu a vrut sa se întâlnească cu mine ( pentru modernizarea unor clădiri de birouri) pentru el știa mai bine ca oricine cum și ce trebuie făcut și nu pierdea timpul cu unul ca mine (in condițiile în care ei ma chemaserra acolo) . Nu pot sa uit replica unui angajat de-acolo când am insistat sa vorbesc cu directorul :” Lăsați domnu arhitect… lăsați lucrurile asa cum sunt. Nu stricați apele pe-aici”… adică ciocu mic și joc de glezne ca oricum nu se schimba nimic.

        11
  5. Cu exceptia armelor nucleare si a flotei Polonia va deveni nr 1 in Europa (1000 tancuri +500 tip „Himaris”+ F16+T50 +F35) Felicitari mai ales pt „polonizare” !
    1. Probabil multe arme vor sta in conservare, 70.000 de”terestrii” si 18.000 de „aerieni” nu vor putea opera atat armament
    2. Oare polonezii, cu un PIB putin peste dublul nostru, nu vor va avea probleme cu finantarea operationala ?
    3. Daca criminalii asiatici se vor retrage din Ukr, sa-si linga ranile pt 10-15 ani, armele poloneze se vor demoda. Va ramane industria dar vor fi altfel de arme ?!

    5
  6. Important este ca industria poloneza poate sa absoarba transferul de tehnologie….la noi nu mai exista nimic iar cele care mai produc traiesc de azi pe maine si folosesc tehnologia anilor 70 ,80..

    16
  7. noi nici nu putem scrie asemenea numere pe hartie,despre altceva nici nu are rost să vorbim…principala apăsare este continuitatea sistemului in forma actuala nu apararea tarii pe termen mediul-lung.
    înfințarea,reînfințarea ,reorganizarea ,mobilitatea structurilor teritoriale sunt chestiuni de finete si pregatiri specifice iar la noi birocratia cu epoleti cu cv-urile completate pe genunchi nu are viziune pentru asa ceva.
    de la varf in jos mentalitatea agro-militara ceausista conduce acest minister plin de rebuturi nationalist-comunistoide care grohăie patriotism cetatenilor prinsi in razboiul traiului zilnic.
    lustratia si ruperea de trecutul odios post ‘47 a devenit obligatorie pentru o societate normala in viitor…din nefericire suntem in 2022 nu în 1990,vom purta acest pacat pe vecie si ne vor blestema copiii daca nu reusim.

    22
  8. Sa fiu carcotas acum nu mai radem de polonezi ca, cumpara 2(DOUA) rachete per lansator. Dar când era vorba de HIMARS romanesc noi eram tâmpiți, retardați etc etc când luam 1-2 lovituri ATACMS per lansator?

    6
  9. Probabil ca Polonia se trasforma in depozit,.. inclusiv pt. noi. Nu cred ca vor putea avea operatori pt toate.

    Sau e o tehnica de negociere … comanda mare – discount … cand achizitoneaza jumatate si primesc transferul de tehnlogie …suspenda contractul …:))

    Romania are sansa sa produca drone sinucigase mai bune decat alea Iranieine pt ca are acces la componente sensibile. De ce oare nu se vrea? Proiectanti avem, productori de diverse componente si fuselaj avem … comunicatiile le putem primi …

    13
  10. impresionant transferul de tehnologie pe care coreeni sunt dispusi sa il faca comparativ cu SUA si tarile europene.

    5
    • Pentru ca și ei au luat tehnologia de la alții. Și acum își mai recuperează o parte din bani. Cred ca ati observat ca au arme bune, tehnologic avansate, dar cam ce au sunt făcute cu tehnologie americana, europeana sau chiar ruseasca plătită pe bani buni.

      3
    • E cu dus si intors aici…daca altii au contribuit cu tehnologie la dezvoltarea produsului respectiv iti trebuie si aprobarea acelui tert , de obicei americanii .Vezi ex Iron Dome la israeliti ..

      3
  11. E clar ca: Polonia dupa aceste achizitii ,se va inarma si cu capabilitati nucleare….

    E pasul logic, de bun simt ,ce trebuie urmat daca te invecinezi cu rusii….

    9
  12. Dar despre LAROM – urile noastre de 160 ce se mai aude ? Ca de cand cu agitatia asta pt HIMARS, au intrat cu totul in umbra. Sa nu auzim peste ceva timp, ca au fost date la fier vechi. Sunt totusi, solutia cea mai ieftina ca sa avem si noi ceva artilerie puternica. Probabil ca le-ar mai trebui munitie moderna si oleaca de intretinere tehnica.

    9
    • Au tras cu ele in 2021.
      https://youtu.be/hGE56K8jx8M
      De la minutul 1 tragere cu LAR 160.

      3
    • LAROM ar fi fost pentru noi echivalentul afacerii asteia cu sudcoreenii.
      Daca am asimila in productie LAR-160, inclusiv in versiunea ACULAR si poate o varianta cu motor mai modern si raza de actiune aproape dubla spre 60-80km, ar fi un complement suficient pentru HIMARS.
      Un pachet mai mic de EXTRA ar fi fost cireasa de pe tort…

      Si poate o a treia brigada de artilerie reactiva ar fi necesara, pentru ca APRA alea vechi nu stiu cat o mai duc.

      14
      • nu oricine face rachete care sa loveasca tinte precis la distante mari l-a asta ii includem si pe israelieni care au nevoie sa primeasca acord de la americani pt vanzari ,iar daca a fost mai ieftin sa iei Himars,asta ai, ca asta ti s-a pus pe masa la americani cand ai cerut acord pt marfa de la altii,sa vedem ce iau nemtii Thaad sau Arrow 3,de fapt ce hotaraste Congresul SUA

        1
        • nu cred ca a fost neaparat mai ieftin Himars, ci doar ca a venit la cheie cu o capacitate si o compatibilitte care pentru LAROM ar fi fost mai greu de obtinut.
          LAROM, chiar si doar cu cele 2 munitii de baza pe care le avem, este o capacitate interesanta de baza pe are am fi putut sa o asimilam local. La Himars nu se pune problema de asa ceva.

          4
          • nu stiu cum e negociat himars, insa la alte contracte cu companiile americane au existat acorduri de compensare,cine ii impiedica pe ai nostri sa ceara ghidaje precise pt munitie de 122 in baza unui astfel de acord de compensare,cu capacitate de productie ,sau chiar si doar de montaj cumparate de la ei sau din alta parte,eu zic ca probabil exista cai ,pt ca eu zic ca sa ajuns in situatia asta la polonezi pt ca au dorit un numar imens de tehnica americana pe care americanii nu au putut sa o produca in termenele poloneze chiar daca dadeau aia cu banii imediat si atunci polonezii au ajuns la un acord cu americanii sa primeasca tehnica din alta parte iar americanii sa fie de acord cu faptul ca aia vand tehnologie americana,adica coreenii,pe cand noi in cazul Larom discutam de cantitati farmaceutice

            3
  13. Pret e foarte OK mai ales ca lansatoarele au capacitate dubla fata de HIMARS…
    Daca se opresc la astea + 1 brigada himars (au contractat doar 1 bat parca) cred ca poate duce economia…

    1
  14. K239 din cate zice wiki are 32 tone, merge cu c130 Hercule(nu cred). La 32 tone pe teren moale, mlaștină nu rămâne dracului acolo? Himars are 16 tone mult mai suplu, mai mobil poate ar trebui văzut și aspectul asta când comparam cu HIMARS…?

    4
    • Probabil ca americanul are o calitate si precizie mai buna
      Romania a ales bine Himars acum urmatorul pas ar fi sa fabricam in tara munitie

      2
    • La greutate coreeanul ar fi mai curand comparabil cu M270 nu cu HIMARS.

      2
      • @Anla’shok,

        Good point. Exceptând faptul că trage și cu rachete neghidate iar la cele ghidate nu știm acuratețea, coreeanul mai are un dezavantaj (zic eu). E …cam greu. Iar aici HIIMARS a punctat decisiv în Ucraina: mobilitate, mobilitate și iar mobilitate.

        2
    • Pai normal ca K239 Chunmoo este mai greu decat M-142 HIMARS deoarece duce dublu de rachete la fel ca M-270 MLRS. Mi se pare ciudat dc sud-koreeni au inventat calibrul 600 mm si nu au luat direct calibrul 610 mm a lui ATACMS.
      Polacii sunt chiar disperati : vor sa aiba in dotare mai multe K-239 Chunmoo adica 288 decat are RoK Army adica 218.
      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Republic_of_Korea_Army#Rocket_artillery
      Cat despre ArmRo ar trebui sa modernizeze si sa extinda raza pt APR/LAROM-122 mm x 20 x 2 cu noi motoare de racheta si systeme mai evoluate de ghidaj, radar, comanda, etc, la fel si pt cele 54 LAROM-160 mm x 13 x 2 si poate luate in timp 54 LYNX-EXTRA care sa poata sa traga pe langa rachetele calibrul 306 mm dar si Predator Hawk si Delilah ca sa aiba in ArmRo toata gama de rachete de aertilerie a celor de la IMI Systems. In timp poate pe HIMARS-urile ArmRo sa se instaleze si PrSM. Ar fi mirific daca aproape toate rachetele de artilerie si camioanele aferente ale ArmRo s-ar fabrica in Romania sub licenta.

  15. Very funny.
    Eu raman la ce avem noi, HIMARS si LAROM, munitie sa fie.
    Nu sunt de acord cu ce fac polonezii
    Ucrainenii „stau” exclusiv pe stocurile de munitie oferite cu generozitate de unchiul Sam. Au coreenii interesul strategic si capacitatea sa sprijine in caz de conflict cu ajutor (chiar si pe bani) asa cum are SUA?

    13
  16. Polonii scriu paginile următoare ale partirurii. Achizitiile astea nu sunt nici pentru prezent, nici pentru viitorul apropiat.
    Ei nu uită că din 1947 ocupă teritorii istorice ale Germaniei și că la rândul lor au ocupată de către vecini (un fel de Dictat de la Viena) cam 30-35% din polonia istorică.
    Față de politicienii noștri, ai lor chiar au ridicat in lunile din urmă problema teritoriilor aflate acum in componența UA. E drept, politicieni de linia a doua.. dar slăbirea Rusiei si dihonia slavilor de rasarit e ocazie bună de a incerca recuperarea teritoriilor pierdute in fața URSS.
    De fapt, parte a anexei secrete a pactului Ribentrop-Molotov este incă este incă activă in ceea ce priveste prima victimă a WWII.
    Doar o opinie.

    6
  17. Ma tata polonezi sunt oameni serioși, noi asigurăm 90 sută din necesarul energiei electrice în Rm acum și noi cetățeni români plătim facturi enorme la curent și plătim tva din orice ,adică bani la stat și totuși totul e la pământ,Arsenal Reșița e rasă de pe hartă ,industria noastră militară asa cum este se bazează pe proceduri din ani de glorie al tovarășului , și ce am putea produce în țară nu dorim sa producem. Polonezi sunt oamenii echilibrați și produc pentru ei și pentru export ,ei și-au învățat lecția istoriei , noi nu.Ne bucuram ca am ajuns sa luam F16 de 40 ani cu o resursa mica deși am putea lua F16 nou , ma îndoiesc ca vom putea opera F35 în cantități normale 49 de F35 , ma îndoiesc că avem capacitate și dorința de a mișca lucrurile , ma gândesc ca asa cum suntem am avut produse care armata nu le-a dorit ,și care nu au fost dorite nici măcar de clasa politica , pentru ca nu își puteau lua comisionul ma gândesc la un SAUR care îl puteam produce aici , inclusiv pentru Jandarmeria care ar trebui să fie a 2 armata a tari dar care e 0 infinit . Polonezi mișcă ,se zbat pentru țară, clasa politică se zbate pentru privilegi la fel ca toți cei plătiți din bani publici. Aruncam cu bani unde nu ar trebui să ne dezvoltam o industrie de armament nu mișcăm nimic zero.

    7
    • in afara de tine cine isi doreste un dragnea inarmat pana in dinti?

      6
    • Nici un politician postcomunist polonez nu a spus despre industria lor comunistă că „e un morman de fiare vechi”, iar procesul de privatizare a econoniei lor nu a insemnat lichidarea nici a unitătilor agricole, nici demolarea fabricilor.
      Si nici nu au dar aproape gratis banci, rețele de distributie utilități, resurse … către capitalul străin.
      Deh, politicienii lor sunt mai săraci acum decat ai noștri.

      6
    • La cat de mult se inarmeaza Polonia (desi sunt convins ca nu vor lua tot ce au declarat, intentia e sa produca in tara cat de mult si sa aiba transfer de tehnologie) sper sa nu isi aduca aminte (ca altii) ca Polonia odata, a fost un mare imperiu care calca in picioare totul in jur.
      Sper sa o faca doar ptr securitatea lor. Insa cu atata armament si dezvoltare a industriei proprie de aparare, daca vibe cine nu trebuie la putere la ei … sper sa nu isi aduca aminte ca erau Imperiu.

  18. Multumesc pt lamuriri. Deci treaba privind LAROM – urile a ramas neschimbata. Pacat ! Acu ma gandesc ca si pt APRA – 122 era la un moment dat vorba sa luam licenta pt niste motoare/propulsoare, ( parca de la francezi ) care sa le permita sa bata pana pe la vreo 40 km, dar a murit si aia. De munitie inteligenta, ce sa mai vorbim. Ma gandesc ca si fara munitie ff precisa artileria cu bataie lunga tot este o amenintare. Dibuiesti un depozit, un punct de comanda, un atelier de campanie pt tehnica de lupta, o concentrare de trupe, marog, ceva cu suprafata mare si le mai raresti chiar daca nu faci ‘punct ochit, punct lovit” tot este ceva. Si CARFIL-ul scosese o bomba de aruncator de 120 ghidata prin GPS care cica batea vreo 10 km sau mai mult, dar nu i-a luat nimeni in seama. Nu mai cred ca asta este prostie sau nepricepere. Este ceva mult mai grav si probabil ca SRI – ul ar fi trebuit sa se miste deja.

    6
    • Te agiti ca ouale in tigaie degeaba socotelile sunt deja facute ai apra si larom 122 la o raza,larom 160 la o raza iar pt ceva mai sus ca raza himars,ai artileria tractata pana la apra ca raza,ce iti mai trebuie e artilerie care o sa insoteasca tancurile in brigada blindata care o sa fie paladin daca iei abrams,pzh 2000 daca iei leopard si ala coreean daca iei k2,dar na no hai sa plangem ca noi e in fundu gol cand de fapt nu e asa

      3
      • Ucrainenii au improvizat și SPG-9 „autopropulsat” pe o autoutilitară 😀

        https://m.youtube.com/watch?v=8mW2SQ1Ewho&feature=youtu.be

        Pe vremuri se cânta prohodului acestei „țevi” pe aici, dar ucrainienii le folosesc în draci și par că pun multă bază pe ele.
        Foarte multe clipuri cu SPG-9 am văzut.
        Mă gândesc că nu e deloc comod să-ți iei o boabă HE sau termobarică de la o țeavă din asta de la câțiva km (sincer nu știu cât bate indirect sau direct, pe net distanțele diferă în funcție de sursă, mă gândesc că diferă și în funcție de muniție).

        2
    • Sfulgeru 22 ,
      La nivelul anului 1990 existau in Romania si tehnologia , si capacitatea de productie pentru motoarele reactive cu pulberi compozite in matrice pentru proiectilele reactive cal.122 mm .
      Echipamentul de vidare si turnare in matrice erau import Austria daca nu ma insel , nu mai caut datele deocamdata .
      S-au si executat probe tehnologice .
      Ultima data cand am auzit de ea producea dinamita pentru uz civil .
      Un admin m-a lamurit acum vreo doi ani ca instalatia inca exista .
      Eram cu un pas inaintea concurentei , adica URSS si Iugoslavia .
      Acum importam , am auzit de SNPE Franta si Yugoimport Serbia .
      Sectia respectiva a fost vanduta , in contract s-a scris clar ca tehnologia ramane proprietatea statului roman deci teoretic ar trebui sa se gaseasca la Centrul de Documentare si Arhiva tehnica de la Clinceni
      https://www.acttm.ro/despre-noi/structura/

      1
  19. Interesant, înțeleg că industria de apărare coreeană are pe anumite segmente o capacitate de producție mai mare decât a SUA, să nu mai spun de Germania, Franța sau Marea Britanie…

    • @georgel,

      Cred că cel puțin o parte vor fi sh din inventarele armatei sud coreene (au 367 de sisteme), de aici și prețul oarecare redus dar și rapiditatea livrării (doar că ei nu pun pe tapet cuvântul magic „second-hand” 🙂 )

      Pentru sud-coreeni este un contract unde vor dori să puncteze foarte mult la imagine, pentru contracte viitoare.

      În al doilea rând, „lista de așteptare” pentru HIIMARS este foarte mare, mai ales după succesul din Ucraina, unde practic a întors războiul (restul sistemelor României, 20 de sisteme pentru Australia, cate 6 pentru Letonia și Estonia, 8 pentru Lituania, 20 pentru Polonia, 29 pentru Taiwan) în timp ce pentru copia sud-coreeana pe „lista de așteptare” sunt doar polonezii.

      Chiar dacă văd că există o oarecare”invidie ” față de polonezi, noi ar trebui sa fim super mulțumiți cu cele 54 de HIIMARS. Armata rusă s-a împotmolit decisiv în fața a două duzini de HIIMARS în Ucraina. Iar „copia” sud coreeană nu știu cât de apropie de original (în special în zona acurateței), mai ales că o parte din rachete sunt neghidate.

      10
      • Perfect de acord și merci pt. info☺
        Din câte știu, americanii pot produce acum 5 lansatoare pe lună, deci 60 pe an. Vor să mai deschida o linie în viitor și să ajungă la o cadență de 8 pe luna. Coreenii vor livra în 4 ani 288 de lansatoare doar Poloniei, făcând abstractie de propria lor armată. De fapt nu mă miră, au umplut lumea cu deviceuri de la electrocasnice și celulare până la nave maritime. De calitate și livrate prompt. As fi vrut să zic un fel de Japonie mai mică, dar nu vreau să-i jignesc?

        4
        • @georgel,

          Până la războiul din Ucraina, unde s-a văzut din plin utilitatea și letalitatea unui astfel de sistem (pe roți, mobilitate superioară, rachete cu acuratețe „punct ochit – punct lovit”), în afară de SUA nu prea au fost mușterii pentru HIIMARS (și explic de ce imediat).

          În afară de SUA (câteva sute de sisteme) HIIMARS se vânduse doar în România (54 de sisteme), EAU (12 sisteme), Iordania (20 de sisteme dar au mai comandat și ei 18) și Singapore (24 de sisteme).

          De ce doar atâți mușterii? În principal datorită faptului că M-270 a putut fi modernizat foarte rapid la nivelul HIIMARS (adică să primească rachete ghidate noi GMLRS și ATACMS, pentru că de aceiași mobilitate nu poate fi vorba). Astfel că Finlanda, Grecia, Germania, UK și Bahrain au preferat să-și modernizeze M-270 pe care deja le aveau la stabdardul HIIMARS. Însă șasiul M-270 nu are aceiași mobilitate ca cel de pe roți al HIIMARS.

          După publicitatea extraordinară pe care acest sistem l-a primit în Ucraina (doar este sistemul care a îngenuncheat Rusia) comenzile au început să curgă: Australia, Letonia, Lituania, Estonia, Taiwan, Polonia…și este de așteptat să mai apară destui clienți.

          Acum înțelegi de ce fusese păstrată doar o linie care scoate 6 sisteme pe lună? Și de ce foarte probabil va fi mărită capacitatea? 🙂

          Cum la fel, linia de fabricație pentru Stinger fusese conservată și va fi reactivată după ce racheta și-a dovedit din plin utilitatea în Ucraina.

          In cazul HIIMARS noi am avut un avantaj că am fost printre primii clienți, măcar nu suntem la coada….cozii, unde e înghesuială și va fi și mai înghesuială 🙂

          11
  20. Stimate Stark 2
    Vorbesti ( exceptam scrisul ) de parca ai fi cel putin Bill Gates altoit cu Elon Musk si dispui de vreo 100 mld $ sau Euro cu care poti sa-ti aduci in batatura tot ce-ti pofteste inimioara. Ma gandesc ca poate te-a deranjat remarca mea referitoare la SRI. Sau la supraprostie si nepricepere. E o vorba: „chelu-si pune singur mana -n cap”.Scuza-ma daca ti-am avariat duminica. Hai noroc!

    2
    • Cu mine vorbești? Aham…
      Vezi că paranoia e o boală care nu se tratează pe forumul Ro Mil. Și nici consultații psihologice nu dau…
      Dar, de fapt, prost eu că te bag in seamă. Învață să scrii apoi să dai lecții și sfaturi, asta spuneam eu, nu îți comentam neapărat bălăriile. Când minim doi inși îți spun că ești prost… atunci ar trebui să-ți pui întrebări.

      3
  21. Scuze Stark 2 !
    De fapt mesajul era adresat lui Nicu 4. La repezeala am incurcat adrisantul. Stiu ca aici nu se trateaza paranoia . Inca odata mii de scuze!

    3
    • Ce treaba are SRI in toate astea ca nu inteleg ?
      SRI nu este DSS din MI ceausist cu care esti invatat dumneata.
      Anchetele privind infractiunile de tradare sau alte chestii privind civilii le ancheteaza
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Direc%C8%9Bia_de_Investigare_a_Infrac%C8%9Biunilor_de_Criminalitate_Organizat%C4%83_%C8%99i_Terorism
      si sunt judecate de ministerul justitiei ,amadoua institutii raspund in fata CSM ,
      SRI are o singura atributie sa faca informari catre institutiile respective si altele ale statului cand descopera informatii care pericliteaza singurata statului si atat , nu poate ancheta fara avizul acelor institutii, nu poate aresta niciodata ,nu poate condamna niciodata,ca acele institutii sunt corupte si incompetente si de aici incapabile sa duca investigatiile SRI mai departe privind tradatorii e alta treaba,ca nu stiu cum iti imaginezi cu un CSM cu actuala conducere sa ai succes sa aduci niste acuzatii unor pesedisti de vaza ca sunt tradatori,cand deja dosare importante care ii privesc au fost ingropate in sertare,dar na SRI e devina,ca asa a zis unii la tembelizor

      PS comentariile mele sau limitat doar la artileria pe care o avem,si care nu este deloc inferioara vecinilor nostrii,ca e de imbunatatit la ea este dar nu mult cum este in alte situatii mai urgente si care necesita si mai multi bani

      1
  22. Pentru s-a vorbit de ea, iat-o!

    ROMÂNIA, TE IUBESC! – NE APĂRĂ DUMNEZEU

    https://www.youtube.com/watch?v=KimmRTxRC6A

    4
  23. Constatarea sumbra este ca polonezii merg inainte cu planurile lor, de inarmare si intarire armata, noi… tot pe loc, pe loc, pe loc ….

    Am luat avioanele, finally, dar stupoare … nu avem piloti …
    WTF ??? Cind ati avut primul contact cu Norvegienii, acum 2-3 ani, nu v-ati gindit ca va trebuie si piloti+tehnicieni ???? nu puteati sa trimiteti inca de atunci grupe de 10 piloti _ tehnicienii aferenti in US, Isdrael, UK, etc, sa invete pe F16 ??? Nu erau bani ? Era covid ?
    WTF !!!
    Gindire romaneasca, mai intii luam carul si pe urma, daca sint bani, luam si boii …
    Mintile „luminate” din mapn au fost luate pe nepregatite … din nou.
    HAHAHAHAHA….
    O sa ajunga avioanele in Ro dar o sa stea pe cimp, ca nu avem nici hangarele pregatite pentru atitea … nici piloti … o sa zboare max.10.
    Si voi vroiati F35 …. Pai cine sa zboare cu ele ? Nu ai suficienti piloti pentru F16, ce sa mai zici de F35 ?!?!
    Ehhh, viata curge inainte, in stilul romanesc…
    Altii isi fac productie proprie, dau de lucru la oameni, le ramin banii in industrie …
    Noi inchidem fabrici, dam afara oameni, facem doar comert, de ce sa ne chinuim sa producem ceva … tara de consum, aia devenim/sintem.
    Tot inainte, pcr, pnl, pzd…

    2
  24. Nicu 4 : „comentariile mele s-au limitat doar la artileria pe care o avem, si care nu este deloc inferioara vecinilor nostri.” Superb argument! Care vecini? Poate bulgarii dar si ei au mai multe Gvozdizka decat noi. Sarbii isi construiesc singuri autotunuri de 152 de vreo 20 de ani. Ungurii cumpara PzH 2000 si acum vreo 3 ani au achizitionat o firma anglo-austriaca cu traditie de peste 100 de ani si care produce munitie de 155. Ucrainienii cer obuziere si HIMARS din Vest. Cu asa mentalitate, o sa va dotati cu baliste si catapulte. Sunt si avantaje. O „trebuche” vazuta din aer seamana cu o fantana cu cumpana ( scuze pt cacofonie). Deci camuflajul este asuigurat ! Or sa treaca avioanele si dronele pe langa ea si or s-o considere obiect de artizanat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *