Mandria Vanatorilor de Munte – Memorii de Razboi

emblema_vc3a2nc483torilor_de_munte1

Să fi fost de început cu Divizia de Cremene a generalului Ion Dumitrache înseamnă mai mult decât orice hristov de vitejie, înseamnă mirul norocului odată cu harul eroic”

Mareşal Ion Antonescu, iunie 1943

“13 februarie 1945. Aflu curand ca in cursul luptelor din aceasta zi a fost ranit si sublocotenetul Lucian Ghitescu[…] Am ramas singurul ofiter in companie”.

“In campul de lupta, o companie de puscasi a ramas cu un singur om[…]Dau organizarea si efectivul companiei pentru noaptea de 27 februarie 1945: o grupa de aruncatoare de 81,4mm, cu 17 militari si doua piese, o grupa de mitraliere cu doua mitraliere si opt militari. Acestia sunt toti pluton si companie in acelasi timp…”

“Batalionul al 7-lea de Munte a dus greul luptei, fiind primul care a trecut raul Baksan si primul care, dupa ce a realizat si mentinut capul de pod, a deschis drum spre inaltimea cu cota 910, pe care impreuna cu fratele sau, Batalionul 15 de Munte, a cucerit-o si a aparat-o cu darzenie. Batalionul 7 Vanatori de Munte “Ioan Buteanu” a dat cele mai grele jertfe in cele 12 zile ale sangeroasei inclestari ale acelei batalii: morti 3 ofiteri, 2 subofiteri si 66 trupa, raniti: 15 ofiteri, 14 subofiteri si 262 trupa…”

“In urma succesului obtinut de Divizia a 2-a de Munte prin cucerirea inaltimilor Chara, Cora si Sayuko de catre detasamentul nostru, comandatul tuturor trupelor germane, generalul von Kleist, insotit de generalul Dumitrache, a tinut sa vina personal pe inaltimile cucerite, declarand: “ Marea fapta de arme savarsita de unitatile Diviziei a 2-a de Munte da posibilitatea Armatei I-a germana sa treaca la operatii decizisive.”

teodorescu-dumitru-mandria-vanatorului-de-munte-memorii-de-razboi-11041

O carte cu adevarat exceptionala despre luptele la care unitatile romanesti ale Vanatorilor de Munte au luat parte incepand cu iunie 1941 si pana in aprilie 1945. O carte pe care citit-o intr-o singura zi si am recitit-o deja o data, pentru ca, nu-i asa, o carte este din ce in ce mai buna la fiecare recitire.

Scrisa de Cavalerul Ordinului Mihai Viteazul, general (r) Dumitru Teodorescu, aceasta adevarata epopee a vanatorilor nostri este relatarea unui tanar locotenent, pe atunci, ofiter de linia I care si-a condus unitatea pana la granita Ceceniei si mai apoi pana in Muntii Tatra. Este istoria Batalionui 7 “Ion Buteanu”din compunerea Diviziei a 2-a de Munte, aflata sub comanda unei legende a Armatei Romane, generalul Ion Dumitrache, el insusi Cavaler al Ordinului Mihai Viteazu.

Relatarea generalului Teodorescu ne poarta de la trecerea Prutului pana la marile batalii duse de vanatorii de munte romanii pe raul Baksan, de la Nalcik sau Alagir, descrie eroismul militarilor, eroismul fara seaman al ofiterilor care-si conduc trupa mereu in prima linie, vorbeste despre curaj si camaraderie, despre ororile razboiului, aduce aminte despre euforia primelor victorii si groaza retragerii din Caucaz, vorbeste despre cea mai mare operatiune de evacuare pe mare, Crimeea 1944…

teodorescu 006 2

Tânărul locotenent Dumitru Teodorescu. înainte de a doua plecare pe front. 12 iulie 1942

Dar inainte de toate ne aduce aminte despre ce inseamna sa ai onoare, sa fii ofiter si simti acest lucuru ca pe o responsabilitate in plus, sa lupti fara speranta supravieturii, sa-ti faci datoria de militar si camarad fara a astepta recompense sau vreo recunoastere oficiala, sa lupti pentru onoarea unitatii tale alaturi de barbati, adevarati dintre care majoritate nu au mai apucat sa vada din nou Carpatii…

Este o carte pe citit-o a doua oara in mai putin de doua saptamani si care mi-a adancit sentimentul de respect pios pentru Armata Romana in general si pentru Vanatorii de Munte in principal si poate ca acum inteleg mai bine de ce dupa 1947 aceste trupe de elita, au fost desfintate de catre ocupantul sovietic.

Nu-mi este deloc rusine sa recunosc ca in cel putin doua ocazii in timpul lecturii, m-au podignit lacrimile… Citeam practic despre un razboi in care ambii mei bunci au luptat, citeam despre eroismul alor mei si eram mandru!

Va recomand cu multa caldura aceasta extrordinara carte, scrisa de cel care in 1941, la inceputul razboiului, era un simplu locotenent care avea sub comanda compania de mitraliere a batalionului 7, Divizia a 2-a de Munte si care in 1945 s-a intors acasa Cavaler al Ordinului Mihai Viteazu, ranit de mai multe ori, dar care a reusit sa duca razboiul din prima lui zi, pana in ultima…

Generalul Dumitru Teodorescu, Cavaler al Ordinului Mihai Viteazu a murit in anul 1997… Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

 GeorgeGMT

18 comentarii:

  1. istoria Romaniei si a Armatei Romane e din pacate trunchiata si nescrisa inca asa cum a fost ea. Se pare ca toata lumea( vecinii si „pretinii” nostri) ne scrie istoria asa cum vor ei, numai noi nu suntem capabili sa ne aratam istoria adevarata lumii intregi, asa cum a fost ea. Si avem ce spune si arata!
    Spunea cineva, citez din memorie, ca cine nu isi cunoaste istoria risca sa o repete!

  2. Vazusem mai demult un documentar despre Stalingrad si au aratat si o secventa cand romanii s-au ridicat din sant si s-au dus sageata cu baioneta inainte…

    Oare cand o sa realizeze politrucii astia ce potential avem ca oameni, ca tara si o sa dea armatei CE LE TREBUIE, ca daca le-ar da CE MERITA, ar trebui alocat 100% din PIB pentru ei…

    • Tocmai aia e problema..ei ȘTIU, dar NU VOR !
      PENTRU CĂ LE E FRICĂ !!!
      O ARMATĂ neaservită, bine dotată și instruită, condusă de ofițeri cu coloană vertebrală și neangajați politic , ăsta e cosmarul lor cel mai mare…

      • Asa e prietene! Doar ca o astfel de armata nu se poate face fata servicii secrete puternice si sanatoase, ori astfel de servicii au ca scop si apararea Tarii de dusmanii din interior, astfel de servicii, civile sau militare, n-ar permite ajungerea in functii de conducere a celor care ne conduc astazi…
        Si cum astia au ajuns unde au ajuns si le merge bine, cred ca serviciile noastre nu si-au revenit inca dupa socul si moartea din „90, cand erau vanati la propriu sa fie exterminati. Noroc cu armata, cu Generalul Gusa si a altor ofiteri cu adevarat patrioti.

      • @Sharky, Arpopos de servicii secrete, pe 25/26 decembrie 1989 intr-o unitate militara de langa Bucuresti s-a prezentat un tovars maior, astazi un foarte prosper om de afaceri printr-un judet nordic, insotit de peste 25 de civili, toti „revolutionari” inarmati, cerand sa-i fie predati toti securisti-teroristi care se afla in acel moment in unitatea militara respectiva, unitate de rachete AA.
        Ei bine in acel moment in unitatea erau 48 de ofiterii ai DSS, cu totii facand parte din Directia a III-a, unitatea anti-KGB. Erau acolo pentru protectia lor, unii cu intreaga familie, dezarmati, sa nu pateasca ce-au patit ofiterii cehoslovaci anti-KGB in „68. Spre enorma sa onoare comandantul unitatii militare un Lt-colonel a refuzat cu arma in mana sa-i predea, desi a fost amenintat cu moarte in fata propriilor sai militari, care spre onoarea lor i-au ascultat ordinele.
        Respectivul Lt-colonel a fost lasat la vatra imediat ce Iliescu s-a asezat bine in functie si a murit din cauza unei ciroze galopante in primavara anului 1991, desi nu era bautor si nu avea antecedente in familie.
        Cei 48 au supravietuit, multi dintre ei fugind mai apoi din tara, asadar despre ce vorbim?! Pe respectivul ofiter l-am cunoscut personal, fiind prieten bun de familie cu noi.

    • Iliescu a recunoscut Holocaustul iar Basescu a inceput platile…

      Constantinescu a vandut hartile secrete cu resursele minerale iar Basescu e agent de propaganda RCMGC…

      Basescu a semnat obligativitatea vanzarii Petrom, Nastase i-a pus pretzul si l-a dat….

      PSD au semnat obligativitatea vanzarii flotei si Basescu a dat-o…

      Isarescu a trimis aurul afara (oficial ar fi 50-60%) si pe urma cu Basescu forteaza guvernul Boc sa ia 20 mld imprumut….

      Baetzilor aia de sus nu le place folclorul local ei danseaza dupa muzica straina….

  3. Divizia a II-a Munte a fost probabil una dintre cele mai eroice mari unitati din istoria Armatei Romane.

    O divizie de exceptie,cu o comanda si militari situati cel putin la acelasi nivel cu diviziile de elita din cele mai bune armate ale vremii (britanica, americana, germana, sovietica, italiana, finlandeza, japoneza).

      • Absolut. Au avut unitati exceptionale.

        Ca nu sa mai spun ca parasutistii, scafandrii de lupta sau vanatorii de munte au aparut la ei.

        Dar cum istoria o scriu invingatorii si mai ales Discovery sau History Channel sunt in limba engleza…

        • 😀 …Aveti grija …Italienii sunt luati peste picior (total fals in opinia mea) pe acest forum 🙂 …

        • Da , dar intr-un documentar american sau englez de pe discovery despre frontul de est se spune ,, un regiment roman de VM poate fi distrus dar nu poate fi invins ”..Desi am vazut de 2 ori documentarul respectiv , nu mi-a trecut prin cap sa notez exact numele si anul aparitiei…nu credeam ca ar interesa pe cineva ….:(

      • Pai io sunt principalul vinovat 🙂 ! Dar hai sa fim seriosi in WW2 italienii au fost dincolo de penibil, cu foarte, dar intradevar fabuloase, exceptii. Tehnica jenanta, armata vai de ea si cel mai pacalici lider: Mussolini!
        Campania din Africa…un dezastru amuzant, campania din Franta…rusinoasa, Grecia…bataie crunta, doar isprava oamenilor-brosca din „40 in portul Alexandria, in rest o gluma de forta militara.
        Iar la capitolul Flota maritima, rusinos este un eufemism pentru „ispravile” lor in fata britanicilor. Au fugit pur si simplu.
        O mare pitara de moara de gatul Germaniei, care daca reusea sa-l convinga pe Mussolini sa se alature Aliatilor, ar fi castigat sigur razboiul 🙂 !

  4. Italienii nu au fost motivati sa lupte in WW2! Au fost tarati in Africa, in Grecia de visele umede ale unui pacalici ce se voia Cezar.. Cand au avut cutitul la os (ca si noi, tot ne place expresia „ginta latina”), au stiut sa se mobilizeze.. Si inca ceva, bazele vanatorilor de munte romani sunt puse in Italia. „Arditi”, un fel de trupe de comando montane italiene din WW1 au avut in componenta unitati formate din prizonieri „austro-ungari”, vorbitori de… romana! Primi vanatori alpini aveau uniforma si insemne… italiene!

    1
  5. Felicitari pentru articol si pentru site . Am si eu un site cu caracter istoric http://www.romaniacarnavalului.com si puteti sa preluati materialele pe care le considerati de interes . Inca o data sincere felicitari !

  6. Aveti idee cati vanatori de munte avem ? Stiu ca 2 brigazi,insa cati ca numar intr-o brigada…1500,2000 ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *