Modificări ale unor acte normative în domeniul apărării naționale
Ministerul apărării naționale a postat marți, 5 iulie, pe pagina proprie de internet, în procedură de transparență legislativă, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.
Soluţiile legislative propuse asigură coerenţa şi corelarea conţinutului legii cu prevederile actelor normative în domeniul apărării și securității naționale nou intrate în vigoare.
Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora. Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen. Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României. Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare. La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională.
O altă prevedere a proiectului se referă la crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot completa, în situaţiile prevăzute de lege, structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Totodată rezerviștii pot fi concentrați, pe timp de pace, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.
Proiectul își propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu. Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare-încorporare este necesară pentru fundamentarea documentelor de planificare operaţională, administrativă şi bugetară la nivelul structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, precum și al celorlalte instituții cu atribuţii în domeniul apărării și securităţii naţionale.
De asemenea, se abrogă prevederea privind obligativitatea prezentării cetăţenilor încorporabili şi rezerviştilor la centrul militar cu prilejul schimbării domiciliului, având în vedere că prin Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor se vor pune la dispoziţia structurilor Ministerului Apărării Naţionale cu atribuţii privind evidenţa recruţilor şi a rezerviştilor, informaţiile necesare pentru actualizarea bazelor de date proprii, inclusiv cele referitoare la schimbarea domiciliului.
Prin noua lege, se va reglementa recunoaşterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state și, totodată, se va clarifica modalitatea prin care cetăţenii români, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara. Astfel, în funcție de starea excepțională instituită sau declarată, de locul în care își au domiciliul, în România sau în străinătate, precum și de prezența/absența temporară în/din țară, aceștia se vor prezenta pe baza înștiințării în scris la domiciliul din România, în locul, la data şi ora prevăzute în ordinul de chemare sau în locul și la termenul prevăzute de lege.
Alte prevederi din proiectul de lege includ reglementarea modului de păstrare a locului de muncă pe toată durata cât salariaţii participă la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, sunt concentraţi/mobilizaţi, conform legii, sau îndeplinesc serviciul militar în declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, precum și crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetățenii încorporabili, recruţii şi rezerviştii pentru clarificarea situaţiei militare.
Textul inițial al propunerii legislative poate fi consultat pe pagina de internet a MApN, la următoarea adresă: https://tinyurl.com/2edchzrp.
După valorificarea propunerilor, sugestiilor și opiniilor transmise de persoanele interesate pe timpul rezervat pentru perioada de transparență legislativă, și primirea observațiilor și propunerilor, de la instituțiile avizatoare, proiectul va fi transmis de Guvernul României Parlamentului, pentru dezbateri și adoptare.
Patriot pe burta goala….. Pas…
O spune unul care a terminat Scoala de Geniu Panait Donici Valcea.
Plecat in civilie de dezamagirea, greata, siktirul ca se face ceva in orizontul vietii noastre…
SA se inroleze cine are ce apara… Sa invete sa fie pluton de deminare-avans, operatii speciale, avangarda ponton, cercetare cu adevarat …
(cei cu vile, case, averi, masini, etc… )
Este ok ca se incepe.. dar tarziu… Sa aduci pe unii de minim 90 kg si rotund, plin de burger si shaorma + mici si bere saptamanal, la nivel de a cara 60-70 kg minim de front…
Succesuri depline va urez, in rest pa spre alte plaiuri, la noi nu se vrea si gata…
Statul nu a stiut decat sa fure si sa impoziteze … (Care stat??? asta e problema…cel paralel desigur)
Din pacate asa este…
Eu sunt patriot cu burta plina si programul incarcat, nu vreau nici un leu, vreau doar sa nu ma pui sa fac 4 luni instructie ca nu pot lipsi de la serviciu; hai un concediu de cateva saptamani imi iau, cateva weekenduri pe luna.
Vreau ceva gandit pe principul fortelor teritoriale de aparare din Ucraina, care in nord s-au descurcat.
Nu am pretentia ca sunt geniu, dar am abilitati tehnice, pun pariu ca invat in cateva ore sa folosesc orice racheta portabila anti-tank/anti-personala.
Sau un orice caz, pot sa invat punctual diverse lucruri care ar elibera un soldat mai bine pregatit sa faca alta treaba pe care eu nu pot s-o fac.
Vreau mai multe poligoane-n tara, inclusiv poligoane „long-range”. Vreau sa pot trage cu o amarata de arma cu aer comprimat la tinta la mine-n curte fara sa mi se faca dosar penal, pentru ca mai nou armele cu AC sunt doar de tir, nu si agrement si nu am voie in curtea mea, am voie doar cu arcul si arbaleta. Cu prastia nush daca am voie, ca n-am vazut-o in anexe.
Pai sa vedem cum a evoluat regimul armelor în Polonia(in esența o cretinatate comunista acum un deceniu) și cum e acum.Ce sa vezi,umbli cu AK cu amortizor pe strada în anumite circumstanțe.Surprinzator,nimeni nu se kk pe el.Mamicile cu prunci nu se panichează.
La noi nu trebuie sa-i acuzi de rea voința.Sunt doar niște cretini puturoși și speriați.Da,sunt atât de cretini.
Foarte putini oameni din sistem chiar iubesc armele.Pixul e vocația sefimii și orice altceva după ora 4 pt talpasi.
Niște mari șefi,cândva,întrebau în stânga si-n dreapta cum se face ca elementul de securitate al ambasadei celui mai cel Aliat(nu Uruguay și nici Surinam,dacă va gândeați cumva la tarile astea) poate sa care armele peste tot prin tara.Nu cumva fac ceva cu ele ,iar ei, șefii ,risca sa pice cu curu-n balta???
Îmi e imposibil sa-i consider pe acest gen de domni generali și chestori ca fiind capabili sa trădeze.Si pt a fi trădător trebuie un minim de calități personale.
E adevărat,efectul e tot ala.
Sistemul nostru e foarte puțin afectat de militarism 🙂
Totul suna tare frumos…
iti da bani pe timpul pregatirii si la finalizare iei alti bani
Problema e ca la pregatire iei 17 milioane pe luna…
si acei oameni de valoare pe care MaPN ii cauta, lucreaza ca doctori, ingineri, it pe salarii de doua-trei-patri ori mai mari… (chiar si in call center iei 2-3 chiar 4 ori suma aia in functie de limba si experienta, in special franceza, germana)
Adica e asa de idiot sistemul, ca iti iau si timp, si libertati, si pierzi baniI!
Din cauza asta nu se inscrie nimeni.. si eu cand am fost la biroul de recrutare era un tanar doctor acolo… care era dezamagit ca isi dorea… dar nu avea cu ce sa isi intretina casa, nevasta si fetita pe perioada de instruire..
Nu se incurca nimeni sa isi dea jobul pt 17 milioane pe luna timp de 3-4 luni.. asta e problema
Alo Domnul DANCU!!!!
@Rez voluntar,
Nu e nevoie sa facem armate de doctori si IT-isti… Imi imaginez ca grosul e in randul infanteriei, artileriei, soferilor, recunoastere… Si bine-nteles ca e nevoie si de doctori, etc… insa pentru numarul mai scazut de cadre necesare se poate face alt program remunerat mai bine.
Acuma sincer, crezi ca ne-am permite sa platim toate tipurile de cadre cu „cel putin de doua, trei, patru… ori”cei 1700 de lei? Adica mai mult decat salariul mediu la nivel de economie??? Asta pe langa faptul ca primesc masa, cazare, echipament si peste 11.000 de lei net la sfarsitul perioadei de 4 luni? Beneficiile astea de ce nu le iei in calcul? De ce nu imparti suma aia care o iei la final la cele 4 luni, sa vezi cam cati bani primesti pe toata afacerea! O sa fii surprins, dar deja vorbim de o suma lunara peste media economiei!
Apoi, cati potentiali candidati vorbesc franceza si germana si cati pot lucra in acele call-centere de care vorbesti? Si cati locuiesc in orase mici, fara corporatii, sau in mediul rural?
Din cate imi dau eu seama, acest program este gandit pentru tineri, celibatari, eventual absolventi de liceu, care sa le permita:
1. Sa plece de acasa de la parinti, luandu-si viata in propriile maini;
2. Sa isi poata strange o suma de bani pe termen scurt, pentru un start in viata, avans prima casa, pt o masina, etc… fara batai de cap, fara cerinte profesionale, fara necesitatea de a se organiza singur in a gasi acea solutie, fara sa trebuiasca sa emigreze (poate nu vrea ca nu vorbeste nici franceza, nici germana…);
3. Oportunitatea de a „juca pac pac”, „Fortnite” in realitate, de a fi parte a unui grup de persoane asemanatoare lui (nu o sa crezi, dar noi oamenii avem nevoie de asta, de apartenenta la un grup).
Eu cred ca, in teorie cel putin, e o chestie buna! 4 luni nu e nici prea mult, nici prea putin, nu se plictisesc baietii, cei fara prea multe oportunitati/solutii pot face un banut rapid, cei ce erau interesati de activitatea militara in doza mica acum au posibilitatea… Dar sa vedem ce iese!
Pac pac in realitate….
@Daniel Hans
Da, in sensul de a folosi arme reale, spre deosebire de jocurile digitale, antrenament/aplicatii in poligon cu ranita in spate sau cu echipamentul specific tipului de arma, trageri cu munitie de razboi, lucru in echipa, orientare si deplasare in teren, etc… Toate astea pot fi chiar distractive si atractive pentru un tanar, daca MAPN reuseste sa aibe o abordare echilibrata.
Am inteles acum ce ai vrut sa zici, doar ca acel pac pac a sunat mult prea copilaresc 🙂 in mod normal ai dreptate doar ca la noi in tara nepotismul si coruptia este la rang de zeitate.
Tocmai, am folosit un cuvant copilaresc sa exprim faptul ca unii tineri ar fi atrasi pur si simplu de asa ceva din dorinta de distractie sau un fel de teribilism, macar daca nu din patriotism! Si nu spun ca nu ar fi si unii care ar face-o pentru tara lor…
Vrei sa „vinzi” un produs, e musai sa-ti cunosti clientii; vrei sa te insori/mariti, trebuie sa stii ce vrei de la sot/sotie, ce poti tu sa-i oferi.
Eu pe tinerii-tineri, nu-i vad interesati.
Ai 18, de ce te-ai face militar voluntar si nu militar de cariera?
De ce nu te-ai angaja la McDonalds 4 luni, o sa castigi mai mult.
De ce nu ai pleca la cules de capsuni, sigur castigi mai mult.
Ai 18 ani si vrei sa dai la facultate, te bagi voluntar 4 luni inainte de admitere?
Esti student, care vacanta dureaza 4 luni?
Ce fel de om vrea sa fie militar voluntar?
Cei care se gandesc sa plece peste hotare, cei care au plecat deja?
Cei care nu au nici familie nici nimic de aparat in Romania?
Ucraina are fortele teritoriale, care sunt formate din voluntari care se antreneaza in weekend si care pot activa in caz de necesitate in zona de domiciliu.
Sigur, militarii de cariera vor rade la ideea de instructie de weekend, dar sunt oameni care si-au luat brevetul de pilot instruindu-se doar in weekend.
Ori esti voluntar ori rezervist ori militar full-time.
Cand aud ideea de a plati un voluntar, imi vine sa rad.
„Ai 18, de ce te-ai face militar voluntar si nu militar de cariera?”
Simplu, te plictisesti! Tinerii acum nu pot sa faca un angajament pe termen lung cu usurinta! Cu atat mai mult cu cat nu stiu la ce sa se astepte! Deci daca e sa nu le placa, sa fie nasol, sa se plictiseasca… macar e gata in 4 luni!
La faza cu McDonalds m-am prins deja ca esti rau intentionat! Daca lucrezi la Mc, tot cu mama si cu tata trebuie sa locuiesti, asta daca nu vrei sa iti dai jumate de salar pe chirie! Armata iti asigura cazarea si masa, echipamentul… tot ce mai ramane sa platesti tu ar fi tigarile daca esti fumator! Si nu in ultimul rand, crezi ca la Mc primesti un salariu pe 4 luni echivalent cu cele 3 salarii medii ce le primesti la sfarsitul stagiului = 11.000 lei + plata lunara de 1.700 lei x 4 luni (6.800 lei) Total = 17.800 lei (adica 4.450 de lei pe luna)! Eu cred ca ar trebui sa spui sarut mana daca primesti jumate din asta! Si iti poti strange banii si scapi si de tutela parintilor!
Celelalte aspecte pe care le-ai mentionat nu le abordez pt ca mi-am detaliat opinia legat fix de ele in prima mea postare, dar si pentru ca arati din nou ca esti rau intentionat prin faptul ca ai ignorat-o!
Eu sper sa ai dreptate si sa functioneze, atata tot ca mie-mi dau cu virgula armata de voluntari pentru tineri plictisiti.
Poate armata face un contract cu o firma de PR buna si reuseste sa vanda conceptul asta „ai 18, esti nehotarat, o sa primesti banii astia, beneficiile astea, o sa ai corpul mai lucrat si o sa sara gagicile pe tine dupa” sau „vouchere de militar”.
Pur si simplu din experienta mea de corporatist, sunt convins ca un program de genul „armata de weekend” ar prinde mult mai bine la un public de o calitate mai buna.
Dar si antrenamentul cred ca ar fi mai slab la o armata de weekend.
Oamenii de calitate cred ca s-ar uita mai intai la alte lucruri, cum ar fi dotarea, lantul de comanda si calitatea superiorilor, etc… Insa astea sunt probleme vechi si persistente nu doar dpdv al voluntarului! ele tin de insasi esenta eficacitatii fortelor armate, iar eu cred ca absolut toti de pe acest blog consideram ca ar trebui imbunatatite! (din nou, vorbesc de inzestrare si generalii pe izmene, burtosi, care fura bani sa isi faca vile, care sunt tampiti de-a binelea dar care au ajuns ofiteri… Si asta nu inseamna ca totul este doar asa!)
@Herr Von Renn
„Asta pe langa faptul ca primesc masa, cazare, echipament si peste 11.000 de lei net la sfarsitul perioadei de 4 luni”
Detaliază aici, te rog, de unde a ieșit suma asta!
Mulțumesc anticipat!
Părerea mea, hâc…
@ sharky. Spun în proiect că dau la final 3 salarii medii brute. Prin martie era vreo 6400 iar netul aferent vreo 3900 +. Deci pe la 11000 + se învârte suma.
@Florin A
Dintr-o sumară experiență de 31 de ani de serviciu, niciodată, dar niciodată, o promisiune financiară nu a fost ținută.
Sunt foarte curios, după prima serie, care o fi, când o fi, dacă o fi, să aflu cu ce rămâne pe card un militar în termen voluntar!
Părerea mea, hâc…
E nașpa ceea ce spui. Duce la o demotivare cruntă. Dacă totuși ăștia își și doresc să obțină ceva cu programul ăsta, primul lucru pe care ar trebui sa-l facă ar fi să respecte ceea ce spun că vor da. Altfel, doar se fac că vor să facă ceva, lucru cu care, din păcate, ne-am obișnuit.
3 salarii medii pe economie, net (in mana) cum a spus MAPN ca ofera, inseamna mai mult de 11.000 de lei, ba chiar aproape 12.000, insa informatiile mele nu erau actualizate:
„potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu net s-a situat la 3.937 de lei”
https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/salariul-mediu-net-in-romania-se-apropie-de-4-000-de-lei-in-luna-martie-ins-1936725
la echipament ce este inclus?
centura cu paftaua stema romaniei comuniste si casca de otel din anii 60?
Iti da bani pe timpul pregatirii si la finalizare iei alti bani – nope. Primesti doar banii aia sub forma de solda. Deci nu primesti solda lunar la care se aduga aia multi la sfarsit. Nu, primesti banii lunar si ei presupun ca stand in unitate nu cheltui multi din ei. Nu comanzi un frigider de pe Emag sa-l trimita acasa la nevasta, nu-nu. Stai doar acolo in unitate si canti Emineeeeescu ca si jandarmii aia melomani.
Pe tine cine te a oprit sa ai „vile, case, averi, masini, etc…” ?
Probabil acelasi lucru care te a impins sa alegi cariera militara …. adica lenea.
Lenea o regasim in alte parti, Cristian Ionita!!!! Si in acele alte preponderente parti mai sunt si alte chestii, ce tin de MORALA. Stiu, posibil sa le fie strain termenul unora …
Probabil ca Cristian P. nu avea mentalitate de vierme, de sugator de cururi, de imbecil imbuibat. Exact precum mentalitatea generalilor rusnaci care in loc sa isi doteze sau sa intretina fortele armate, si-au cumparat iahturi. Acum crapa din cand in cand cate un posesor de iaht in timpul vizitelor de lucru.
Stii podul ala de s-a prabusit? Dar pavilionul ala prins de-an pulea de a cazut taman in capul subprefectului de Salaj, la o pala de vant?
Ei bine, asta e statul Roman, de se tzin toti de tzatze cand sa intoneaza imnul. Se tzin de tzatza in timp ce stau pe un butoi cu praf de pusca si o lumanare aprinsa intre buci, lucru pe care, metaforic vorbind le doresc muuuuuuultora sa o si faca.
Pe aia cu nepoata lu Timofte de e shefa la ISCIR de ia 11000 euro/luna o stii? Cate-cati mai sunt ca ea? Eu cand apar, ce apar, vaile pline de pet-uri? Vila lu ala de a fol banii de la DGIA sa si-o construiasca? Casa pe care eu am construit-o? Stii, cum se spune, eu te-am facut, eu te omor! O dau jos inainte sa ma car.
Pe aia cu recensamantul o stii? Au inceput sa dea din colt in colt ca erori, ca culegere incompleta de date, prelucrare deficitara, nu avem toate informatiile… Le e teama ca se va vedea rahatul, aka cati s-au carat.
Posibil sa ma car si eu.
Romania e un stat securisto-mafiot profund corupt.
Cu toate astea, eu NU as zice sa iasa beizadelele sa lupte, sa iasa coruptii sa lupte!
E cea mai mare idiotenie auzita de mine!
Pai cum ma, sa vina rusul, sa-ti distruga tara, sa-ti violeze nevasta si tu sa stai cu mainile incrucisate si sa zici superior „sa lupte coruptii cu vile, nu eu!”
Pai coruptii sunt primii care fug din tara in caz de razboi.
Chiar asa cum e Romania, LUPT!
DAR, nu ma trimite in curul gol, nu ma freca cu stang-drept, nu ma trimite la munci agricole, nu-mi pune comandanti oligofreni inflexibili.
Romanilor le lipseste pragmatismul.
Raspunsul dumitale e plin de contradictii, ma refer la ultima fraza ce se contrazice cu prima propozitie, cu care toata lumea e de acord.
Am scris mai jos un comentariu in care am incercat sa ma explic.
Dupa cum am zis, romanilor le lipseste pragmatismul.
Ultima fraza nu e atat de in contrarictie cu prima.
Sigur, situatia armatei deriva din situatia tarii.
Dar sunt tari (chiar si Romania la 1918, Ucraina azi) care au reusit sa schimbe situatia militara inainte de a schimba situatia politica.
Ideea mea era ca chiar si in ceasul al 12-lea se pot face lucruri.
Ai o opinie falsa despre ce înseamnă cu adevărat viata de militar de cariera.Crezi ca a fi militar de cariera, mai ales la unitățile combatante, înseamnă mai mult a freca menta prin cazarma, popota,o bauta cu colegii iar la terminarea programului, mers acasă.Si mâine, din nou, făcut același lucru.Nu contest, asa o fi, în foarte multe situatii, însă vinovați de aceasta situație sunt guvernanții ca nu aloca suficienți bani, forțelor armate, pentru ca acestea sa fie implicate frecvent , în aplicații militare și tot felul de activități de instruire, inclusiv în afara cazărmilor.
În anii 1960, când tatăl meu si-a indeplinit serviciul militar obligatoriu, la o unitate de infanterie mecanizata, se mergea des în aplicații, indiferent de anotimp, cate 2-3 saptamani.Inclusiv iarna, când iernile erau cu temperaturi de sub -10 grade și multa zăpadă.
Azi veneau din aplicații, își curățau echipamentul și tehnica de lupta și apoi, la un anumit interval
de timp, din nou, în aplicații, unde se executau și trageri reale cu munitie de război.Inclusiv în Bulgaria, a ajuns unitatea tatălui meu, la o aplicație comuna cu alte unități militare din cadrul Pactului de la Varșovia.
În anii 1980, pe fondul experienței sale ca militar în termen, intrebandu-l ce părere are despre cariera de ofiter de armată, mi-a spus ca militarii sunt aproape tot timpul plecați de acasă, în aplicații.Nu din aceasta cauza nu am urmat o cariera de militar.
Ca sa ai vile și avere, trebuie sa ai venituri pe măsură.Crezi ca marea majoritate a militarilor își permit asa ceva, doar din solda lor, dacă nu pleacă în misiuni externe?Marea majoritate a romanilor nu își permit din salariile lor, sa aibă vile și sa facă avere.
În majoritatea situațiilor, cine au vile în România?Oamenii de afaceri care fac la greu, evaziuni fiscale, bugetarii de lux(politicieni, magistrati, sefi la ANAF, medici, samd) care au venituri de peste 10.000 lei, net/luna și în multe situații, profita de relațiile lor, ca să obțină materialele de construcții, la un preț fără tva, și forța de muncă, la un preț mic sau chiar gratis, în schimbul unor servicii de trafic de influenta, copiii de bani gata care datorita relațiilor părinților lor, ajung, în destule cazuri, bugetari de lux.
:Pe tine cine te a oprit sa ai „vile, case, averi, masini, etc…”
cinstea , am platit la stat tot , pana la ultimul leut
Mie mi se pare o initiativa legislativa buna. Nu e perfecta dar e un inceput. Poate fi imbunatatita ulterior sa atraga cat mai multi tineri prin diverse facilitati (ex zile de concediu in plus pe an pe viata, varsta de pensionare ceva mai mica, deduceri de impozite etc.) astfel incat sa fie tentati sa o faca si cei care nu au neaparat o pasiune pentru armata.
Dintre militarii voluntari in termen e destul de probabil ca 5-10% sa opteze pentru cariera de militar profesionist la finalul stagiului.
Un minim de pregatire militara pentru populatie e binevenita.
In caz de razboi e mai bine sa fi facut un pic de militarie decat deloc.
Eu am facut 6 luni la infanterie in 1999, din care vreo 3 luni pot spune ca am facut pregatire destul de serioasa pentru perioada respectiva (13 sedinte de tragere in lunile respective cu toata gama de armament de infanterie, inclusiv una din TAB). Sunt departe de un militar profesionist dar ceva mai pregatit decat un civil care nu a pus in viata lui mana pe o arma.
Intr-un fel pot spune ca am fost voluntar 🙂 pentru ca in perioada respectiva deja era destul de usor sa „scapi de armata”, dar am vrut eu sa merg.
„sa se inroleze cine are ce apara”
Pe masura ce clasa de mijloc va creste va creste si numarul celor care au ce apara…
Bre nu vreau sa fiu Gica Contra dar 6 luni in 99 inseamna ca ai fost TRist cam in aceasi perioada in care am fost eu la 1 an.
In unitatea in care am fost eu detasat dupa perioada initial nu s-a facut nici un fel de pregatire militara. Nada, niente, zero. Am avut niste trageri si atat.
La pregatirea initiala nici macar cum se lua linia de ochire corect nu s-a explicat foarte mult.
Iar cadrele, de la sergent la maior bagau table si palinca de dimineata pana la 3 cand se termina programul .
Cred ca ai fost printre norocosi ca din baietii de la mine de la bloc toti au avut experiente similare cu a mea.
Cat despre fugit, aia din clasa de mijloc o sa fie primii care fug. Pentru ca aia fac bani oriunde si sunt bine primiti oriunde ca nu sunt lepre. Si pot renuntat la o casa si o masina aci pentru o viata buna in alta parte. E in natura umana sa eviti pericolul iar aia din clasa de mijloc au si cativa neuroni functionali.
Eu personal am o casa la care nu am credit si am mai spus odata asta. Daca vin rusii imi pun sotia si copiii in masina si plec pe unde vad cu ochii. Casa imi cumpar in alta parte, o sa vina nepotii sa se lupte cu jepcarii la retrocedari daca or vrea. Dar nu o sa-mi expun familia la nici un risc pentru niste pereti de caramida.
Cat despre faptul ca n-ai ce apara. Desi initial cam era adevarat in Romania la inceputul anilor 2000 acum cam te poti invarti si face o viata decenta si in orase mai mici. Atentie, nu vorbesc de lux ci de o viata decenta.
Scoala de infanterie Fagaras, iar la final detasare 2 saptamani la Dej la FRRR. A fost realtiv OK pentru anii aia. Dar cel putin jumatate din timp…a fost timp pierdut…
Nope. Primii fug bogatasii (multi au active si bani si prin alte parti) sau cei care au prea putin de pierdut daca raman…nimeni nu vrea sa-si puna familia in pericol…da’ dupa ce ii duci in vest te poti intoarce…sau nu…alegerea fiecaruia…
Clasa de mijloc conteaza cel mai mult in ecuatie. Puterea unei natiuni e data de clasa de mijloc. Din pacate la noi e subtire, dar in crestere.
„La pregatirea initiala nici macar cum se lua linia de ochire corect nu s-a explicat foarte mult.”
Ghinionistule ai pierdut distractia cu moneda pe teava.
Explica putin ca m-ai facut curios. Nu stiu de faza cu moneda pe teava.
Pai cum s-o stii. Ai zis ca nu v-au invatat. Era o forma de a invata militarul sa nu smuceasca tragaciul. Se invata inainte de tragerea pregatitoare odata cu llinia de ochire.
Subscriu, puteai să dai și tu meditații la fizică în Sibiu și-ți permiteai câteva case, dar tu nu și nu. Asta e, ghinion!
O initiativa legislativa care incearca sa te convinga doar prin facilitati pecuniare? Ne inteteseaza doar numarul celor care se inroleaza pt statistici? E un indicator important, admit, dar doar cu el nu mai castigi un conflict astazi. Din pacate insa, marea problema (in continuare nerezolvata!) ramane dotarea precara de care vor avea parte, atat individuala cat si in tehnica militara (jenant de invechita si ineficienta in conditiile unui conflict actual). Daca nu ar conta decat pensiile speciale, lucrurile ar sta cu totul altfel.
Tara nu se apara cu voluntariat. Daca armata vrea sa aibe o masa de rezervisti pe care sa se poata baza, trebuie instituit un serviciu de instruire obligatorie de 3-6 luni, in care viitorul rezervist sa invete sa foloseasca armamentul din dotare. Ideal ar fi ca respectivii sa fie incorporati si incartiruiti in unitatile militare pe perioada respectiva. In caz de razboi ai rezervisti pregatiti, nu incepi de la zero cu instruirea viitorilor soldati.
Mirobolant. Am si scris la vremea respectiva despre „varianta” nr 3 de serviciu militar, o idee creata din capul unuia cu neuronii tapati.
Dupa prelungirea perioadei de inscriere pentru rzv. a 3-a oara, cred ca mergem bine si acolo. De vis chiar.
Multumesc … Cristian IONITA si Blatula..!
VA urez aceiasi viata pe care am avut’o eu…
Nu ne stim, nici nu doresc….
Multumesc de interpretare si sugestie moca…
(Probabil acelasi lucru care te a impins sa alegi cariera militara …. adica lenea.)
Sa sapi adapostul de infanterie cu lopata la -18 grade si zapada de 1 m…
Sa inveti pe bune de la cei cu experienta in Bosnia si Irak…
Sa termini al 3 lea in promotie pe bune.. Nu ca acum teparilor si plagiatorilor…
Atunci sa zici ca lena si nush ce… CA armata nu este ce trebuie reprezinta altceva.
Acum inginer it cu 15 ani experienta pe bune, nu traforaj viteza ca unii …
Dar multumesc si scuze ca am deranjat…
Succesuri si am zis sa aveti o viata cum unii au avut pana sa reuseasca…
Poate asa unii realizeaza cat sunt de marunti…
@Cristian P.
N-ai cu cine Cristiane. Aparent o bună parte a comentatorilor de aici îs din ăia care abia de au reușit să-și ia un tel la abonament la Vodafone și deja se simt în stare să dea lecții de viață.
A postat în septembrie anul trecut, Marius Zgureanu, un articol despre Monumentul eroilor aerului de la Craiova care în loc de gazon avea arătură și am zis atunci că imediat ce vine vara să adunăm bani și să face un gazon demn de Eroi (scuza era ca ARPIA nu are bani). Și aia a fost, nu s-a mai auzit nimic de atunci, nici de bine, nici de rău.
Everybody Gangsta la scrii prostii, da când vine vorba de mișcat fundul – se dau toți la perete.
P.S. Marius, propunerea mea de atunci e încă valabilă.
Terenul era doar oferit catre ARPIA pentru monument. Ce era in jurul lui, gazon si ce mai era nu cred ca erau trecute in uzul ARPIA.
Domnul General de Flotila Aeriana Ion Craciunescu a plecat catre ceruri la inceputul acestui an… a fost ultima sa lupta sa termine monumentul acela inainte sa il paraseasca puterile… in timp ce se lupta cu o boala in stadiul terminal si dormea cate putin cand il lasa durerea.
Si a citit comentariile la articol… Era un om de calitate rara, am avut onoarea sa il cunosc.
Mai mult nu scriu.
@Marius Zgureanu
Îmi pare rău să aud asta.. Dumnezeu să-l odihnească.
Dar nu ai zis nimic de gazon, s-a făcut ceva? Dacă nu, se ocupă cineva de asta? Eu fiind în Iași, nu am cum să ajung acolo, dar cum am zis – sunt dispus să contribui cu bani.
>Era un om de calitate rara, am avut onoarea sa il cunosc.
Cu atât mai mult trebuie să ducem la bun sfârșit ce a fost început de dumnealui.
Cu placere …. iti place sau nu dar sa stii ca ceva ceva avem totusi in comun … si eu tot pe la Panit Doinici am „servit patria” …. deci nu vorbesc chiar din afara subiectului ….
e drept insa ca la mine „cariera” decurge mai simplu …. nu am schimbat mare lucru pe parcurs.
imi mai permit sa fac o apreciere in ceea ce te priveste …. pe langa lenes te consider si las … sau cine stie … poate ca ma insel si tu de fapt esti doar zmiorcait.
Sa sprem ca au timp sa faca,3 trageri de zi si 3 de noapte,3 sedinte de aruncari cu grenada in poligon vreo 20 de grenazi de fiecare tip in total ,2 sedinte de demolare cu cate o incarcatura de 100g tnt
E
Salut!
Problema la noi este ca oamenii care sunt muncitori si corecti – cu acestia se cladeste o tara serioasa – sunt demotivati cind vad ca la conducerea tarii sunt numai oportunisti, habarnisti, etc. Nu esti motivata sa faci ceva pentru tara cind vezi ca datorita primarului si sefului de consiliu judetean cade podul, cind vezi ca ministru sau prim-ministru plagiaza si face orice si se foloseste de puterea pe care o are sa scape, de presedintele tarii care-l doare-n cot de noi, etc, etc. Normal ca esti demotivat sa mai faci si ceva pentru tara. Chiar daca aceasta pregatire e prost facuta. Eu m-as fi dus chiar si pentru putinii aia bani. Pina la urma o faci pentru tara. Eu am 45 de ani. Ar trebui ca MApN-ul sau Ministerul Apararii Nationale sa cuprinda o mai mare categorie de virsta. E bine sa stie cit mai multi sa minuiasca o arma, sa mai faca o pregatire fizica. Sa mai invete anumite lucruri cum am fi: supravietuirea, ajutorul medical, etc. Sper ca va vi mai bine. Sper sa votam mai cu capul la urmatoarele alegeri. Cu astia care sunt acum inca 4 ani dupa 2024 nu ne va fi mai bine.
PS. Daca as fi presedintele tarii, cei care nu au BAC-ul nu au drept de vot. Asa s-ar mai reduce numarul hotilor din parlament si guvern.
Si eu cu scoala profesionala terminata sa inteleg ca nu ar trebui sa am drept de vot? ?
Esti doar o categorie , zicea pe aici un personaj care se leaga de oricine nu urla ca el ca nici noi cei plecati din Romania nu ar trebui sa putem zice ceva .
Si cand ma gandesc ca plangeau cu lacrimi de crocodil pentru ca nu ni s-au organizat suficiente cabine de vot pe dincoace ……..
Tempora , Caragiale
realizezi cat ar creste spaga ptr diploma de bac? …. poate chiar mai mult fata de cei care aleg „cariera militara” se sucesc si apoi se vaicaresc ca e lumea rea si-i desconsidera.
Se continua solutiile aberante! Ori se face armata minimum 1 an si 4 luni – in ipoteza ca un soldat instruit este mai greu de omorat, ori ne predam. Ce vor cei din conducere este numai pentru carne de tun.
Salut . Cine mai merge ? Cine mai face ceva pentru țară când țara te împovăreaza și nici lucrurile normale nu ți le asigura. E doar de pe publicitate tot , nu am încredere în această clasă politică,nu va avea număr mare oricum doritori. Majoritatea oamenilor lucrează afara acum , in tara au rămas bugetari și cei care ne e frica de a pleca afara ?. Se lauda Iohannis că România e o super tara ,că armata e stabila ,că vector de securitate ?. Poate nu cunoaște realitatea și nu știe că România pierde populație ,sărăcie ,corupție. Nu vorbesc decât de comisi ,acorduri , scrisori intenți. Sa meargă ei , eu am vrut anul viitor sa merg rezervist anul viitor ,dar când ești ff de către stat și nu ai loc de muncă ,și când lucrezi ,statul te fură ,patronul nu te plătește și tot vina ta e. A fi cetățean român e un lucru greu atât timp cât tu ca om nu ești apreciat și lucrurile sunt in acest mod incorecte. Toate cele bune. Sa meargă cei care beneficiază de învățământ gratuit in Romania cei care primesc banii ,bugetarii și basarabenii, sa meargă popi sa facă 4 luni sa fie înjositi .
scuze, dar ce vrei sa spui cu asta „țara te împovăreaza și nici lucrurile normale nu ți le asigura”?
In alta oridine, suntem din zone diferite, de unde sunt eu nu prea lucreaza nimeni pe afara si cine a lucrat sau lucreaza e sub forma de provider pentru cei de acolo, nu a emigrat.
Nu te contrazic, dar nu ai o vedere completa a realitatii.
Am lucrat si eu cu externii, am stat si pe acolo, sa stii ca nicaieri nu e paradis, peste tot este un mix de bogatie/saracie/siguranta/nesiguranta si autoritati mai mult sau mai putin cunoscatoare in a comisiona niste servicii.
Nu uita ca la unii traficul de influenta e denumit Lobby si e legal iar comisioanele sunt platite sub forma de consultanta in conturi offshore de unde nu stie nimeni unde ajung.
Ca un băutor de ocazie și nu profesionist, văd și apreciez partea plină a paharului. Decât nimic așa cum a fost până acum, mai bine ceva perfectibil…
Stau și îmi imaginez, ce ar fi fost cu noi dacă eram în locul Ucrainei? Să treacă granița într-o operațiune militară specială 200 de mii de ruși cu mii de tancuri, artilerie, tab -uri, sute de avioane și elicoptere, blocadă la Marea Neagră și mii de rachete de croazieră lansate de aiurea… ce le puneam în fața pe linia întâi? Nu cred că mai mult de jumătate dintre cei 70 de mii de militari activi. Nu intreb cu ce, să zicem că ne-ar ajuta și pe noi occidentul. Dar cu cine? Rezerva între 35 și 55 de ani? Majoritatea sunt plecați din țară, din cei rămași aproape toți își dau sufletul după o plimbare cu burtoaca de 1 km… Si atunci?
În zece ani poți să ai o rezervă oarecum de calitate. Bani? Pai am prieteni care în prezent caută muncitori în agricultură oferind casă, masă și 150 de lei pe zi. Nu gasesc nimic. Ma refer la munca de jos. Armata are nevoie si de tanchisti de exemplu. Pai un tractorist la 2000 de euro pe lună nu gasesti decât cu noroc sau un combainer la 3000…
„Pai am prieteni care…..”
Tu ai prieteni.? Curios.
Bine, amici. Asa ca tine:))
stat esuat caut carne de tun voluntara,accept variante …astept provincia.
Mamă soare, s-a umplut de plângăcioși aici, nu are rost …cine mai merge, eu plec cu familia etc, mă doare capul câți viteji…..de tastatură eventual. Cuțit de urs aveți?
Varsta maxima de 35 de ani e desueta. Eu am 45 si o forma fizica foarte buna, mult mai buna decat marea majoritate a celor de 20 de ani. ca mine cunosc multi. Un om care se ingrijeste si face sport si la 50-60 de ani poate fi util. Nu toti trebuie sa fie FOS. Poti pune de o gherila faina cu oameni de varsta a doua, fara probleme.
daca era dupa mine as scoate varsta maxima si as inlocui-o cu un exeman medical serios.
„Razboiul este o indeletnicire a celor tineri ,pt ca ei sunt singurii care ii vor vedea sfarsitul”
https://www.youtube.com/watch?v=1zcZ8zNVidg
@Dinu
dar sa nu uite acasa inhalatorul
si bastonul
@Dinu
Definește „formă fizică foarte bună” și „gherilă faină”, te rog.
Părerea mea, hâc…
Nu stiu daca e o solutie buna! tu te menti in forma si pt asta respecti anumite rigori si iti infringi niste pofte, ai o oarecare disciplina , iti imparti timpul ca sa poti face asta ….si cand e de taraboi tot tu te duci sa salvezi situatia! in toto acest timp unul la 20 de ani sau 24 , care rupe MC-ul …sau KFC-ul …..sta linistit acasa si nu are treaba….
cu asta incurajam un stil de viata dezordonat. stie ca scapa de armata daca e supraponderal, are ficatul gras,…si altele
iar tu la 45…50 doar ptr ca esti fit…..faci si treaba lor!!
cred ca un stagiu militar obligatoriu ar fi mai indicat….un an in care sa se faca o armata cum trebuie …ar avea rezultate . aduci un instructor priceput din us army sau alta armie….sa pregateasca si cadrele noastre si s-ar misca ceva!
Locuri de muncă nu prea sunt în orașele mici ,sa faci naveta costa o grămadă de bani din salariul tău,impozit pe salar 40 sută ? Salariu neatractiv da lucrezi că nu ai ce face ,nu ai o gratuitate pentru nimic ,deși îți ia din salariul cei 40 sută ,plătești până și o simpla adeverință medicală 35 lei la medic de familie. Nu ai trotuar ,nu ai canalizare ,nu ai sosea, preturile raportate la salariu îți dai seama rapid de realitatea dura . Taxe impozit casa ,taxe iluminat public și stradal ,taxe gunoi ,taxe și iar taxe și nu ai nimic . Te duci la forțele de muncă pentru o hârtie te și bat aia că le strici tihna de la cafea și țigări . Statul poate face multe daca ar vrea și ar fi un stat normal. Da de acord peste tot e raport săraci -bogati ,da corupția politică din tara , modul în care tara e condusă ,sărăcia economică împinge lumea . Nu fa comparație cu leu euro că nu poți . Ce sa vorbim de a face ceva din munca strict din salariu. Sa îți iei o casa ,o mașină . Statul ar trebui sa te protejeze când un patron nu îți dă salariu să îl tragă la răspundere când justiția nu funcționează ,când economia tari nu funcționează ,când numărul angajaților la stat creste cei care conduc trebuie să ia decizii sa facă ceea ce ar trebui. Tu tara săracă acorzi milioane de euro unei alte țări și nu poți acorda unei mase de oameni o șansă la un viitor , mă refer și la etnici romi care uni sunt fara școală fara loc de muncă, nu intervine statul român să salveze copii. ,nu știm gestiona eficient resursele financiare așa puține cum le avem. Daca as putea nu as da cei 40 sută din salariul meu pentru stat că oricum e zero tot. Oriunde te uiți totul e la pământ. În orășelul meu bugetarii depășesc numărul celor care lucrează la stat. Și au salari de 3000 lei in sus. Ce patriot sa fi când tu lucrezi dar nu îți poți duce normal viața și când statul român te ucide cu taxe.
Tu nu știi să scrii în limba română, Cipri. Eu nu te-aș angaja nici să-mi păzești curcile în bătătură. Mi-e că dacă-ți dau în grijă 20, tu ori îmi aduci 19 și ies în pagubă, ori 21 și îmi faci probleme cu vecinul.
Pentru a te angaja cineva pe un salariu cât de cât decent, primele condiții sunt să scrii corect în limba maternă și să știi să faci ceva.
Deci ratarea ta se datorează faptului că nu ți-a plăcut școala, însă, din fericire, niciodată nu-i târziu.
Cu plăcere!
Locuri de muncă nu prea sunt în orașele mici ,sa faci naveta costa o grămadă de bani din salariul tău,impozit pe salar 40 sută ? Salariu neatractiv da lucrezi că nu ai ce face ,nu ai o gratuitate pentru nimic ,deși îți ia din salariul cei 40 sută ,plătești până și o simpla adeverință medicală 35 lei la medic de familie. Nu ai trotuar ,nu ai canalizare ,nu ai sosea, preturile raportate la salariu îți dai seama rapid de realitatea dura . Taxe impozit casa ,taxe iluminat public și stradal ,taxe gunoi ,taxe și iar taxe și nu ai nimic . Te duci la forțele de muncă pentru o hârtie te și bat aia că le strici tihna de la cafea și țigări . Statul poate face multe daca ar vrea și ar fi un stat normal. Da de acord peste tot e raport săraci -bogati ,da corupția politică din tara , modul în care tara e condusă ,sărăcia economică împinge lumea . Nu fa comparație cu leu euro că nu poți . Ce sa vorbim de a face ceva din munca strict din salariu. Sa îți iei o casa ,o mașină . Statul ar trebui sa te protejeze când un patron nu îți dă salariu să îl tragă la răspundere când justiția nu funcționează ,când economia tari nu funcționează ,când numărul angajaților la stat creste cei care conduc trebuie să ia decizii sa facă ceea ce ar trebui. Tu tara săracă acorzi milioane de euro unei alte țări și nu poți acorda unei mase de oameni o șansă la un viitor , mă refer și la etnici romi care uni sunt fara școală fara loc de muncă, nu intervine statul român să salveze copii. ,nu știm gestiona eficient resursele financiare așa puține cum le avem. Daca as putea nu as da cei 40 sută din salariul meu pentru stat că oricum e zero tot. Oriunde te uiți totul e la pământ. În orășelul meu bugetarii depășesc numărul celor care lucrează la privat.Și au salari de 3000 lei in sus. Ce patriot sa fi când tu lucrezi dar nu îți poți duce normal viața și când statul român te ucide cu taxe. Sa meargă jandarmi pompieri,funcționari publici ,cei care sunt angajați ai statului pe ceva mi de euro ,sa vina cei care nu sunt români dar au gratuit tot ,vezi Doamne tara bogata garanție pentru alți da propii tai cetățeni se chinuie a trăi de pe o zi pe alta.
Un aspect niciodată abordat pe aceasta tema este cel referitor la caracterul combativ al recrutului in functie de regiunea de proveniență.Sunt mărturii din ultimul razboi mondial care ar orienta persoanele interesate de acest subiect esențial.Am bănuiala că se cunoaște foarte bine subiectul si de aceea nu este abordat.
Dezvolta te rog.
Să trăiți ! Efectuat stagiul militar obligatoriu în perioada octombrie 1980-aprilie 1982 (18 luni,pentru cică situația din Polonia ) la arma cercetare și bruiaj radio.Două trageri cu PM,zero aplicații,șmotru,căprărie și munci agricole.Dacă făceam 18 luni de armată în Israel eram Rambo+Terminator. QED.
Bună ziua!
Neașteptat de mulți lași sau oameni pe care nu-i duce capul, din păcate!
Unde-i bărbăția, mândria, orgoliul?
Nu vă e rușine, mă?
Aici ne-am născut, țară suntem noi. Când voi spuneți că „nu aveți de ce să o apărați”, nu vă crapă obrazul de rușine un pic?
Ce „stat eșuat”, ce „ce sa apărăm?”
Ăla de mai sus cu statul eșuat în gură probabil e vreun analfabet funcțional care a citit ultima dată eticheta de pe sticla de Babanu.
Când a fost Romania mai sus în toată istoria ei ca până acum? Suntem în NATO, UE, în grupul țărilor emergente, pentru prima dată în grupul select al țărilor dezvoltate în toate topurile și voi o ardeți cu „stat eșuat”? Dacă tu ești eșuat, concetățene de mai sus, ești doar tu. Sau ăla care nu știe să scrie dar vrea un job bine platit.
Căscați ochii, aceleași probleme de care vă loviți și despre care urlați sunt peste tot. Inflație, stat, impozite, birocrație, servicii. Pentru că așa e democrația. Vedeți Franța, Germania, Spania, Italia, SUA. La fel. Au un pic decalajul de dezvoltare pentru că ei nu au avut 50-60 de ani pierduti. Însă statul e la fel.
Alternativa? Dictatura sau anarhie. Deci nu avem alternativă. Democrația, așa imperfecta cum o fi, este singurul sistem viabil care s-a inventat. În dictatură nu aveai voie să te plângi, în anarhie nu aveai de ce, cui și pentru ce.
Lașilor!
Îmi cer scuze restului pentru această ieșire, însă m-am enervat. Mi s-a făcut rău fizic când am citit câteva mizerii pe aici.
În rest, am stagiul militar obligatoriu executat, cu un PM îmi mai aduc aminte să trag și după aproape 30 de ani, o grenadă mai știu să arunc, condiție fizică așa și așa… deci, da, mi-aș apara țara pentru că e și a mea. Chiar daca de la stat n-am primit decât alocația copiilor până la majorat, în spitale de stat n-am calcat de vreo 15 ani (mulțumesc lui Dumnezeu) dar am cotizat an de an la CAS. Pentru că poate alții aveau nevoie, nu o consider un bir inutil.
Nu uitați, noi suntem țara și țara e suma noastră, nu mai bună, nu mai rea. Dacă nu vă place țara, schimbați-va voi în primul rând și se va schimba și țara cate un pic.
Pace! Eu nu mai zic nimic că mă trezesc blocat și nici nu vreau să intru în troaca unora.
Dan_Ili ti s-a facut rau , mititelul de tine. Asa curajos, si atat de sensibil in acelasi timp …
Eu in schimb sunt mai pragmatic, ce sa fac asa m-a facut viata cinstita pe care am dus-o si o duc, muncesc din greu de pe clasa a X-a in productie privata, nu am lucrat nici o secunda la stat. Si nici nu am dat tunuri in viata mea.
Si vad relatia cu statul in care m-am nascut prin prisma unui contract, se numeste Constitutia Romaniei. Consider ca am reusit sa o respect 99.99%, Cu Anexele care se numesc Legile Tarii.
Pai daca eu mi-am vazut de contract, iar cealalta parte s-a cacat pe fiecare fila a contractului, mai mult pe fiecare paragraf, cum numesti dumneata aceasta relatie? Acest mariaj? Unul reusit, sau unul esuat? Sau nu te deranjeaza? 😉
PS: Inainte sa te bucuri ca esti in NATO , poate ar trebui sa te intrebi, au plecat vreodata rusii din Romania?
PPS: nu sunt anti UE in general, teoretic si prin inductie slaba ne face bine apartenenta macar pe hartie la vechiul leagan al civilizatiei mondiale, dar sa vezi si sa nu crezi, in Olanda luna trecuta au tras cu arma impotriva fermierilor ce nu doreau sa isi reduca productia fermelor de vaci de carne cu pana la 70% pe motiv de amprenta de azot de data asta.
Si cine refuza sa se supuna, risca sa fie expropriat contra unei sume modice, in interesul general al salvarii planetei.
Stiai ca spre finalul vietii imperiului roman de apus, multi dintre apartinatori se bucurau de sosirea vizigotilor, nu erau atata de corupti si de cretini precum unii dintre vechii administratori romani?
Si sa inchei, nu, noi nu suntem tara, noi suntem boborul, „stupid people” cum ne zicea criminalul de brucan la ! Asta daca nu esti cumva angajat la STAT 😉 de nu te deranjeaza ATAT de tare inflatia samd
Un stat reusit e ala in care vin emigranti, nu din care iti pleaca un sfert sau mai bine de populatie. Pana si niste imigranti afgani au izbucnit in plans cand au aflat ca au ajuns din greseala in Romania…
PPPS citesti degeaba pe acest site daca iti inchipui tu ca e suficient ca iti aduci aminte cum ai tras acu 30 de ani si esti in stare sa arunci cu o grenada, sub conducerea unui gradat care zice 7.62 mililitri in loc de milimetri.
Decalajul de dezvoltare intre tarile occidentale si noi este de cateva sute de ani in ce priveste partea materiala, in ce priveste mentalitatea bate catre mie. Se vede din mesajul SI al domniei tale.
Poate reusesti sa combati idei nu persoane, pe viitor, sa ne arati cat de civilizat esti.
„Ăla de mai sus cu statul eșuat în gură probabil e vreun analfabet funcțional care a citit ultima dată eticheta de pe sticla de Babanu.”
Ti-am dat o inimioara numai pentru fraza asta! ????
L-ai nimerit cu varf si indesat!
Cu actualele politici de personal este misiune imposibila. In primul rand trebuie pus la punct sistemul de selectie, admitere, scolarizare si promovare a personalului militar. De asemenea trebuie sa dispara institutia ,,chemarii in activitate” din civilie a neamurilor, soti/sotii, gagicii, etc.
Recrutarea de voluntari care sa fie plătiți cu 2 lei în opinia mea nu este o strategie buna mai ales in contextul razboiului din vecini.Capacitatea de apărare a României ar creste semnificativ dacă ar exista posibilitatea ca tinerii fără a avea obligatii sa poată exersa tragerile cu arme reale în poligoane iar strategiile s ar invata mult mai ușor prin jocuri gen Paintball .
Pe vremuri copiii se jucau cu săbii de lemn cred ca ar intrebui întâi reintrodusa pregătirea ca o joaca
„trei câștiguri salariale medii brute” in patru luni sunt pentru tine „2 lei”?