MApN spune ca are un buget pe 2017 de peste 2%…

…RoMilitary sustine insa ca bugetul este de 1,35%, iar cifrele seci sustin ceea ce noi spunem si arata ca bugetul este in suma de 11 miliarde de lei (mai mic decat anul trecut). Asadar cine minte sau pe ce se bazeaza afirmatia MApN?!

Pai de mintit mint toti si Ministerul Apararii si guvernul, bugetul pe 2017 este in procent real de 1,35% si suma nominala de 11 miliarde si (foarte) un pic. Ba putem acuza chiar MApN de rea credinta si minciuna sfruntata atat timp cat se cunoaste foarte bine ca cele 7,6 miliarde de lei nu pot fi practic cheltuite in acest an, oricata bunavointa ar exista (si nu exista).

Dar haideti sa explicam smecheria si pentru cei care nu sunt economisti.

Asadar avem suma  clar bugetata de 11 miliarde (1,35% din PIB) si ASTA ESTE BUGETUL MApN!!!, plus inca 7,6 miliarde de lei prin ipotetice credite angajante (0,9% din PIB). Adunate aceste doua sume ne dau un foarte optimist procent- 2,25% din PIB, echivalentul unei sume nominale de 18,6 miliarde de lei. Dar, asa cum va spuneam, totu-i doar o facatura si haideti sa vedem de ce.

Creditele angajante in valoare de 7,6 miliarde de lei nu reprezinta bani bugetati la dispozitia MApN, nu pot fi folositi pentru instructie, reparatii tehnica de lupta, modernizari, anagajari, etc. Aceasta suma poate fi  (teoretic) folosita doar pentru achizitii (un lucru bun la prima vedere) prin programe de finantare multianuale. Cuvantul cheie este “multianual”.

Cu alte cuvinte armata poate contracta tehnica de lupta in valoare de 7,6 miliarde de lei anul acesta, dar plata acesteia se va intinde pe mai multi ani, adica cei 7,6 miliarde de lei nu pot fi cheltuiti anul acesta ci doar contractati, urmand ca cheltuirea banilor sa se faca esalonat in anii urmatori.

Dam un exemplu: cele patru corvete de la Damen – 5 miliarde de lei, semnam anul acesta, contractul esalonat pe patru ani, astfel ca cele cinci miliarde vor fi cheltuite esalonat in urmatorii patru ani. In 2017 am putea eventual sa dam un avans, un milliard acolo si cam atat. Nu se poate nici macar sa platim toata suma in avans, pentru ca acest tip de finantare este unul multianual.

Acest sistem ar fi ok daca Armata ar avea deja in derulare contracte de dotare multianuale – stim insa ca nu avem asa ceva, astfel ca de fapt cei 7,6 miliarde nu pot fi din punct de vedere tehnic (financiar-bugetar) cheltuiti anul acesta, chiar daca ar exista vointa politica in acest sens si vom vedea in continuare ca nu exista nici vointa nici putinta.

In 2017 am putea doar sa semnam contracte pentru dotare in valoare de 7,6 miliarde de lei. Acesta este sensul juridic al creditului angajant in suma mai sus mentionata. Dar cum stim cu toti ca in materie de tehnica de lupta semnezi astazi si intrarea in dotare survine peste 1-2 ani, nu putem sa intelegem de ce MApN sustine ca are un buget de peste 2%, cand stim cu toti ca acesta smecherie cu posibilitatea folosirii de “credite angajante” s-a mai folsoit dea lungul timpului tocmai pentru a masca bugetul ridicol asigurat Armatei. S-a mai folosit smecheria niciodata insa bani si acest lucru dintr-un motiv foarte simplu, acest tip de credite nu produc nici un efect daca nu sunt folosite, odata accesate insa sumele respective se duc direct in deficitul bugetar (in anul in care sunt cheltuite) si cum nici un guvern nu vrea/poate sa-si creasca deficitul, nici un guvern nu aproba folosirea acestui tip de finantare.

Pur…ezoteric-teoretic daca discutam s-ar putea ca anul acesta sa contractam corvetele (5miliarde +modernizarea fregatelor)), un batalion de Boxer APC (cam un milliard de lei) iar restul de 1,6 miliarde de lei sa-i folosim pentru contractarea de camioane, autovehicule blindate 4×4 (cele 200 si ceva anuntate), sa lansam o comanda pentru obuziere autopropulsate, etc. Doar asa am putea sa folosim cele 7,6 miliarde de lei. Astfel cei 7,6 miliarde ar fi contractati in 2017 dar cheltuiti in ani care va  sa vina…

Si ar mai fi problema bugetului in sine, buget care imi pare construit pe niste cifre dea dreptul infricosatoare (pentru binele financiar al Tarii): crestere economica de 5,2%?! De unde cand banii pentru investitii sunt extrem de putini?! Magistrala de metrou din Drumul Taberei fiind din nou amanata din lipsa de fonduri si nici o institutie financiara serioasa nu vede o crestere mai mai mare de maximum 4%?!

14% crestere a incasarilor bugetare! De unde domne 14%, cand noi am avut numai relaxare fiscala?!

204 mii de noi locuri de munca?! De unde locuri de munca, de unde forta de munca?! Care-i strategia guvernamentala (programul) care sa sustina aceasta cifra foarte mare, mai ales daca tinem cont ca nu exista un program serios, cu finantare bine configurata, pentru investitii al guvernului in infrastructura. Ba dimpotriva am motive sa cred ca investitiile vor fi drastic taiate, vezi situatia metroului.

Peste un miliard de lei incasari in plus, fata de 2016, la bugetul sanatatii din contributii CASS. Pai ar fi nevoie de alea 204 mii de noi locuri de munca (o utopie primejdioasa) sau de o cresterea semnificativa a salariilor in economie.

22 de miliarde de lei catre buget din decontari pe fonduri europene?! O crestere cu peste 300% fata de 2016. Niciodata n-am atras atat de multi bani intr-un, cu atat mai mult cu cat fondurile europene au la baza depunerea de proiecte si finantarea lor ulterioara si cum in ultimii 2-3 ani nu prea ne-am inghesuit sa depunem proiecte de unde bani?! Basca co-finantarea de la buget…

Si mai sunt si altele, insa sumarizand eu nu vad actualul buget executat conform intentiei si cu deficit de 3%, asadar undeva, cineva va pierde bani seriosi la rectifcarile ulterioare si cum creditele angajante se adauga deficitului in momentul cand sunt angajate, cea mai usoara cale de a le folosi (in alta parte decat la MApN) este ca Armata sa nu semneze nimic anul acesta, sa nu fie demarata nici o achizitie importanta, iar cele 7,6 miliarde sa fie folosite (prin nefolosirea lor de fapt) la ajustarea deficitului bugetar. Pentru ca daca sunt folosite aceste miliarde cresc deficitul bugetar care si asa sta sa crape cu inca 0,9% din PIB! Sau cu mai putin, in ideea ca oricum nu pot fi cheltutiti toti bani, dar tot crestere de deficit ar fi…

Acum, sincer, care dintre voi crede – ca pe actualul buget, deja foarte labartat si neverosimil – guvernul va permite MApN sa-i mai creasca deficitul cu inca aproape un punct procentual sau chiar cu mai putin?! Crede cineva asta?! Hai ridicati manutele daca credeti asa ceva, asadar bancuri, basme si minciuni…

Concluzia este simpla din pacate; bugetul real si cheltuibil al MApN este de doar 11 miliarde – 1,35% din PIB (daca n-o fi si asta rectificat pe minus prin vara), mai mic decat in 2016, iar daca scadem pensiile militare ajungem la un buget real al Armatei de 1%, poate chiar usor sub 1%.

O alta concluzie ar fi ca MApNul minte ca de obicei…

Dar, vorba unui coleg de pe site, daca PIBul nu va fi de 815 miliarde lei ci mai mic (bunul simt asa indica), atunci si procentul alocat MApN va fi (parea procentual) mai mare (proportional vorbind). Haz de necaz cum ar veni…

Dar sa ne ajute Domnul ca eu sa fiu ala pesimistul (am si motive intemeiate) iar MApNul sa se apuce voiniceste sa semneze contracte peste contracte, desi nici macar in acest caz executia bugetara, adica banii efectivi cheltuti in 2017, n-are cum sa se apropie de 2% nici daca folosim praf magic de zane…

Asadar 2,15% din PIB buget pentru aparare este, in absolut orice conditii imaginabile – oricat de favorabile, este un procent cu totul imposibil si mincinos.

Din nou putem afirma: Rusine MApN! Rusine sa va fie ca mintiti natiunea! Aia din guvern sunt politruci, dar de la militari  mai aveam (inca) ceva pretentii, prostul de mine…

GeorgeGMT

293 de comentarii:

  1. O sa ne aducem aminte cu nostalgie de guvernul Ciolos… Aia macar pareau profesionisti, astia de acum zici ca-s adunati de pe ulitele satului si de prin birturi

    • Dacă vor avea PIB-ul mai mic atunci bugetul apărării poate atinge 1,4-1,6% din PIB.

      Dar dacă MApN-ul ar apela la cei 7 miliarde (chiar si la o suma mai mica) ar fi bine dacă contractele ar merge către economia românească. In special către ROMARM, AEROSTAR, ÎNCASAT (pentru IAR-99 /honeywell) si de ce nun DAMEN Galati.
      In aceste conditii economia românească ar primi o bula de oxigen nemaipomenita iar cresterea economica prognozata chiar ar fi sustenabila

  2. imi dau si eu cu parerea..1.35% din buget alocat pt pensii salarii,intretinere..chestii uzuale..restul ..pana la 2 si ceva %..ar fii ca o rata pt inzestrariile viitoare cu corvete tbt.uri etc..gresesc?

    • Nu chiar ca o rata. Acesi bani sunt pt proiecte multianuale, problema este ca se duc in deficit odata accesati si oricum am invarti-o banii aia nu fac parte practic din bugetul fiscal al MApN, deocamdata cel putin.
      Daca ar fi fost bani bugetati in mod serios am fi vazut, exact, in buget pe ce programe sunt alocati, macar la modul general, sau MApN ar fi spus acest lucru.
      Banii aia sunt doar de vitrina.

      • poate mai avem o sansa..din cate stiu eu..presedintele poate refuza bugetele..in special la aparare..sa strige pe ei..2%la aparare..faza cu creditele nu tine..

        • Nu poate, bugetul este o lege organica, dar tot lege este, il poate trimite inapoi in parlament, dar daca ii revine nemodificat este obligat sa-l promulge. Iar pe de alta parte, poate presedintele sa oblige MApNul sa semneze contracte.
          Abia acum inteleg lalaiala in programul corvetelor.

      • @George,
        E adevărat ca se duc in deficit. Dar dacă contractele se vor duce integral către economia românească, atunci guvernul va avea o crestere economică in urma acestor achizitii si cu siguranta va recupera o parte buna din bani.

        Eu as merge pe achizitii 100% romanesti. Chiar dacă nu as putea sa cheltui toti banii dar as cheltui dat pot de mult din ei.

        De exemplu:
        1- as da drumul la proiectul ÎNCASAT IAR-99 /honeywell comanda de minim 12aparate.

        2 – As achizitiona de la AEROSTAR-ROMAN incă un batalion de LAROM (pentru Dobrogea)

        3 – As da drumul achizitiilor de SAUR.

        As mai caută si alte variante de achizitii in special pentru nave. Si cred ca pe nave se pot instala sisteme românesti de exemplu Vedetele fluviale si Monitoarele fluviale pot beneficia de sisteme LAROM si de sisteme VIFORUL 2x30mm

        • @Chipp Exact ce am zis si eu, in mare, un deficit de 4% ar fi acceptabil pentru o perioada de 2 ani daca acel 1% s-ar duce strict catre achizitii care intorc o parte din bani in economia romaneasca si in timp produc crestere economica.

          • Nu poti trece de 3% deficit anual. Te arde Comisia Europeana cu amenzi procentuale din PIB de nu-ti mai trebuie nimic. Iar despre multe proiecte interne, gen IAR TD, ele inca nu-s gata….nu ai ce cumpara.

            • @Cezar Mda… asa e cand pleci capul si nu esti stapan in tara ta…

              • @voiniribu, asta inseamna doar ca populisme si atitudini iresponsabile nu sunt permise in UE. Trebuie sa te intinzi exact cat ai plapuma (sau cu 3% mai mult) si sa inveti sa produci bani inainte sa-i cheltuim. Asta e sistemul socialist care a dus Grecia in prapastie, cheltuim mult mai mult decat producem si viitorul da-l nabii

                • @Dinu Eu ma refeream strict la o crestere a deficitului pentru o perioada scurta (1-2 ani) pentru a face achizitii militare care mai apoi pot duce la o crestere economica din care sa acoperi acel deficit si sa iti permita ca pentru urmatorii doi ani sa mentii un deficit sub cifra de 3%.

            • Pt o perioada scurta si daca folosesti bani ca investiti poti negocia cu UE, fara probleme o crestere temporara de deficit, nu asta-i problema noastra.
              @Chipp. S-ar putea ca o parte insemnata din acesti bani sa mearga catre economia noastra in mod direct.

              • Da George, asta cred si eu.
                Dar totusi Avem câteva „găuri” in economie.
                Una dintre ele este lipsa unei fabrici demolare PTR camioane,in România.

                O varianta ffff simpla este sa convingem un producător de motoare sa investeasca in România.

                Aici ar fi un mare plus pentru noi. Dar si pentru producător. Am avea motoare PTR SAUR dar si pentru camioane LAROM produse local.

              • Dacă banii merg direct in economia noastră, deficitul bugetar va fi mult mai mic.

                – dacă cumperi din străinătate ai putea sa ai un +1%in deficitul bugetar
                – dacă investesti banii in economie, cel putin 30-40% se întorc in economie si de aici deficitul care ar fi fost de +1% ar putea a fie de doar 0,4-0,6%

        • Chipp, ce sanse dai unui batalion de LAROM in Dobrogea?

          Ce crezi ca vor tinti rusii la primul val cu rachete de croaziera destinate Dobrogei?

          Ca sa nu zici ca sunt doar pe impunsaturi.

        • unde dracu sa le badi pe vedte si monitoare frate??????????
          Tu stii cum arata acestea???

          • @nemotoujours,

            ??????????????????????
            ce sa bagi pe vedete si monitoare?
            nu inteles intrebarea…

            Cum adica unde sa bagi pe vedete si monitoare???
            sistemele sunt deja pe Monitoare si pe Vedete. Inlocuiesti Grad-urile deja existente cu Larom-ul si tunurile de 2x30mm le modernizezi la nivel Viforul.

        • Trebuie pus in practica si RFI-ul din 2016, pt 1 batalion de tunuri-obuziere autopropulsate de 155 mm, 1batalion de IMI-EXTRA de306 mm x4 x2, si esalonat pe cativa ani pana in 2020 maxim achizitia/productia celor 280 de tancuri.
          ar mai trebui 2 escadrile de elicoptere de atac/recunoastere AS-355 Ecuriel si 2 de transport mediu-greu EC-725 Caracal.
          La FNRo submarinul Delfinul Kilo class ar trebui reparat si repus in functiune macar pt antrenament.

  3. Daca nu ma insel si sper sa nu gresesc , Ponta a incercat parca acum cativa ani sa angajeze in astfel de credit pentru Aparare si a primit o nuielusa peste degete de la CE motivul fiind cresterea deficitului . Si bineinteles nu era vorba de un credit asa mare sau o suma angajata cum este asta de 7 mld.
    Am s-o spun si am sa repet guvernu Ciolos a fost cel mai coerent vis a vis de Aparare . Angajasera doua contracte mari , TBT si corvete , demarasera cautarile pentru achizitia celei de a 2 a escadrille de F16 , infintasera o companie mixta pentru TBT . Pacat , macar sa mai fi avut un an si cred ca am fi avut niste contracte ferme semnate si am fi luat-o intr-o directie buna .
    Astia nu sunt decat niste friscari si mincinosi , plus ca au zis ca nu misca nimic pana in vara . Dupa parerea mea anul 2017 este compromis , nu se va face absolut nimic .

    • Iti aduci aminte foarte bine, doar ca Ponta stia ca UE ii va da peste degete. Daca vroia sa dea bani la armata scadea deficitul in alta parte, totul doar pt imagine.

      • Pai asta probabil este si smecheria . Or sa spuna , uite domne noi vrem sa facem credite sa inzestram dar nemernicii astia de la UE nu ne lasa , mama lor de birocrati , Cei care nu stiu pun botu si baietii s-au scos .

    • @John Doe,

      Friscari si mincinosi, insa cu priza la public. Au luat singuri peste 40% la alegeri pe baza promisiunilor mincinoase. Au priza la public, ca asa-i in viata….prosti da multi si or sa isi ceara legitimitatea faptelor si actiunilor sale in baza votului.

      Daca mai pui la calcul si terifianta masina de propaganda pe care o au prin presa, nu vad sa se schimbe ceva prea curand. Au 4 ani la dispozitie sa traga sforile si o vor face. Cine sa-i contracareze, opozitia anemica si bolnavicioasa?

      Asta e doar inceputul, o sa urmeze justitia si back in business la furat fara oprelisti! Eu cam mi-am luat gandul de la 2%, inzestrare si industrie de aparare. Pa pa….. 🙁

  4. Păcat că nimeni din MapN sau Guvern nu va face puşcărie pentru minciună, fals, subminarea intereselor ţării. Sper ca măcar oficialii NATO sau cei de la Casa Albă să se sesizeze şi să atenţioneze, sau chiar să forţeze România să-şi respecte angajamentele asumate de facto, nu doar pe hârtie.

    • poi..e cunoscut faptul ca romanii nu stiu decat de frica si de bota ..poate ca ar fii timprul sa le deie careva cu bota peste degete..la faza asta chiar nu ma s supara..2% buget+x% credite pt inzestrari..

      • Pai asa e la romani…..smecherii din pix, tipic contabilicesti. Guvernul crede ca prin actiunile astestea marsave ii pacalesc pe aia de la NATO, insa nu facem altceva decat sa ne furam singuri caciula!

        Efectele actiunilor noastre se vor vedea pe viitor, in defavoarea noastre, evident. Cred ca ministerul de externe si cel al apararii de la Moscova isi freaca palmele de bucurie la auzul unei asemenea vesti. Membrii cu state vechi si influenta din partidul rosu de la Bucuresti si-au facut inca odata treaba pentru tatucii de la rasarit.

  5. Nu stiu, eu ma tot astept ca aia de au votat PSD de pe aici sa vina si ma linisteasca. „Stai domnule, ca nu-i asa, uite…..”. In schimb vad ca….cam tac. Sa inteleg ca se asteptau la asta. Pai, ce naiba cauta aici, pe site dedicat armatei, cand cu mainile submineaza aceasta institutie? 🙂

    • Cei care au votat PSD probabil au făcut-o pentru că se săturaseră de PNL şi “tehnocraţi”. Nu au votat PSD pentru inarmare.

      • Sa fim seriosi s-a votat PSD din multe motive, mai ales la tara, dar multi l-au votat pt promisiunile banesti fara sa se gandeasca, sau fara sa-i duca minte, de unde va putea sa scoata PSDul acesti bani. Uite ca-i scoate si veti vedea ca nici cele 35 de miliarde de la investiti nu se vor materializa ci vor fi realocate pentru a astupa gaurile din ventiturile prea optimist considerate.
        Cei care au crezut promisiunile nu s-au gandit ca astfel pun realmente economia pe butuci.

        • Ştiţi bine că majoritatea celor care votează nu sunt economişti de profesie. Sunt simplii muncitori, pensionari, etc. Dacă PSD promite pensii mărite, locuri de muncă şi altele, evident că vor fi votaţi, mai ales după prestaţia neconvingătoare a aşa zişilor tehnocraţi şi a PNL-ului. Iar inarmarea şi pregătirea ţarii pentru război nu va fi, cred, vreodată, o temă cu mulţi susţinători, mai ales că ţara are multe alte probleme de rezolvat.

          • @Musoiu. Da-mi te rog voie sa nu iau in coniderare acest argument. Nu trebuie sa fi economist ca sa nu fi prost. Cum poti vota un partid care nu promite investiti si locuri de munca?1 Batran sa fi, n-ai si tu copii, nepoti, intelepciunea stransa intr-o viata nu-ti spune ca ceva este in neregula?!
            Si daca este sa fim corecti FSN/PDSR/PSD castigat de facto mereu alegerile in Romania si ca sa fiu si mai corect, nu sustin absolut deloc ca daca PNLul castiga alegerile era altceva, sunt toti o apa si-un pamant.
            Aia din PNL aveau in program marirea salarilor din sanatate cu 50%…

            • @George Tristul adevar este ca majoritatea romanilor, din pacate, au grija zilei de maine, asa ca ei se gandesc ce pun urmatoarea zi pe masa, nu ce o sa se intample cu tara peste 10 ani. De exemplu fermierii au ramas cu amintirea ca psd-ul le-a dat subventiile imediat si ciolos le-a dat cu intarziere. Si asta e conceptia in randul populatiei: toti fura, dar „aia ne-a dat” si „aia ne-a luat”, asa ca ii votam pe „aia de ne-a dat” ca de restul nu am auzit.

              De asta am spus eu ca cel mai bun mod de a pune in practica o democratie autentica este votul de reprezentanti, nu pe teritorii, ci pe ramuri de activitate, fara partide/gasti de interese(medicii isi voteaza proprii reprezentanti in parlament, cei din industria de aparare proprii reprezentanti etc… cred ca ar fi cel mai bun sistem democratic).

              • „de asta am spus eu ca cel mai bun mod de a pune in practica o democratie autentica este votul de reprezentanti, nu pe teritorii, ci pe ramuri de activitate”

                Nu ar merge. In primul rand, la nivel micro avem aceleasi probleme ca si la nivel macro. Porcariile din partide s-ar transfera automat in ramurile de activitate. Mi-e scarba cand ma gandesc la profesorii din Bucuresti, care pe vremea lui Vanghelie s-au dus sa petreaca la o sindrofie organizata de catre respectivul individ.
                Pe de alta parte, reprezentantii trimisi in parlament de astfel de meserii ar fi extrem de legati de alegatorii lor si fiecare atunci ar urmari strict interesele ramurii/specializarii pe care o reprezinta.
                Nu in ultimul rand, cum naiba stabilim ponderea pe care ar trebui sa o aiba in parlament fiecare ramura de activitate/meserie? Cati profesori, medici, politisti, ingineri, maturatori de strada, taximetristi, tarani etc. trimitem in parlament? E corect sa trimitem 100 de nespalati care in timpul scolii au baut cerneala si numai 20 de indivizi care au muncit ca sa obtina o diploma/doctorat luat pe bune?
                P.S.: Vio…Eu sunt contra votului universal deoarece acesta ne-a adus o multime de necazuri, insa n-am gasit pana acum o solutie valida care sa il inlocuiasca. Pana la 1918 am avut votul asa-zis cenzitar (cu amendamente), dar acesta a avut o multime de hibe. Dupa 1918 a urmat dezastrul.

                • @RD Este un subiect foarte sensibil si ar trebui sa detaliez foarte mult pentru a explica cum ar trebui calculata o pondere corecta in Parlament. De cativa ani tot scriu la acest „sistem” la care m-am gandit(am cateva sute de pagini scrise si modificate pe parcursul anilor). Poate cu alta ocazie o sa detalize mai pe larg, dar si eu sunt de acord ca actualul sistem si-a atins limitele si si-a aratat defectele.

                • Uite model de democratie: se iau ultimii 5 ani (sau 60 de luni). Pentru fiecare 12 luni in care ai platit o suma minima ca taxe la stat primesti cate un vot. Cu alte cuvinte daca ai lucrat 5 ani si ai platit 5 ani taxe ai 5 voturi. Daca esti angajat la stat ai un maxim de 2 voturi. Asa ai avantajul ca motivezi lumea sa plateasca taxele la stat.

                  Dupa 2 randuri de alegeri socialismul a murit, incepe capitalismul adevarat…

                  RD, pari sa fii istoric, uita-te la toate democratiile de pina acum, nici una nu a fost atit de retardata ca asta de acum. Nu am timp sa stau si sa explic de ce democratia din ziua de azi e nefunctionala, dar oricum eu zic ca in max 10 ani o sa fie inlocuita de altceva. Cu forta daca o sa fie nevoie…

                  • Lioane:
                    Dracu s-o ia pe asa-zisa noastra democratie. Nu stiu ce solutie ar fi valabila, dar este clar pentru mine ca asta pe care o avem acum nu functioneaza.

                  • @LionHeart Asta seamana cu ce ziceam eu. Reprezentanti in parlament pe ramuri de activitate. Daca esti individ minoritar care face 10 copii si traieste din furat, atunci nu ai drept de vot, pentru ca nu produci nimic si nu esti incadrat intr-o ramura de activitate.

                  • Pai cred ca in acest moment cea mai buna varianta este cea bazata pe taxele si impozitele platite, combinat cu votul popular – alaturi de limitarea votului bugetar. Adica toata lumea primeste cite un vot, apoi praguri cu numar de voturi, in functie de taxele platite (pe persoana fizica). Societatea s-a schimbat suficient de mult incit sa fie nevoie de o modificare a modului in care cetatenii pot participa la alegerea reprezentantilor lor si de a ii trage (la/in) raspundere.

                    Sint utopic.

                    • Sau distopic, depinde de punctul de vedere. 🙂

                    • Tocmai aia e, n-ai cum sa limitezi votul bugetar, asta nu se va accepta in nici un fel de democratie, nici macar una simulata sau pe jumatate; doar intr-o dictatura crancena.

                      Nu poti sa spui ca daca lucrezi la privat ai drept de vot iar daca lucrezi la stat nu ai, de asemenea – variatii pe tema -, nu poti sa spui ca toti angajatii la privat au drept de vot in schimb doar o treime din cei la stat au acest drept, iar ei vor fi alesi printr-o tombola 🙂

                      In schimb putem incerca altfel, o persoana care nu a platit taxe la stat un minim de 36 luni din ultimele 60 de ani, adica daca nu ai totalizat 3 ani din ultimii 5 in care sa fi platit ceva la stat (impozit pe profit, pe salariu, pe dividende, pe drepturi de autor) atunci iti pierzi dreptul de vot. Drept care, evident, poate fi dobandit pentru tura urmatoare de alegeri daca intre timp „te califici”.

                      Problema cu asta e ca vor exploda contractele fictive, toti jmekerii, banditii, interlopii si asistatii social vor plati (sau LI SE VOR plati) contracte fictive, vor primi si niste zeci de lei sa plateasca un 16% dintr-o incasare de 600 de lei pe copyright la o manea, si pac!: s-a calificat.

                      Problema la noi nu e cum e facut sistemul, problema sunt oamenii. Popoarele astea din Europa de Est au atins un nivel prea mare de jmekerie, coruptie si „descurcareala” astfel incat pot deturna orice sistem, oricat de bine ar fi gandit.

                    • Mai fratilor nu va mai chinuiti nu exista solutie pt prostie si auto-pacaleala! Privatii sau oamenii cu bani sunt iarasi bancuri si o dam in extreme, adica un profesor sa n-aiba drept de vot, dar un maturator de la Rosal sa aiba, pe motiv ca primul este bugetar iar al doilea lucreaza in privat?!
                      Sau la bani, Becali sa aiba drept de vot dar o tanara mama educata sa nu aiba, doar pt este casnica?!

                      Din pacate democratie are la baza coruptia (macar) morala si acest lucru nu se poate schimba decat prin educatie, dar asta dureaza destul de multe generatii.

                    • Atunci libertarianismul. 🙂

                    • Dacă se face un calcul actualizat și vedea că Gheorghe Blegu’ care a lucrat 45 de ani la sculărie are mai multe voturi decât cel care lucrează la multinaționala. Și ai mai vedea că toată munca pensionarului s-a dus în economia României, pe când cea mai mare parte din munca românilor din zilele noastre este exportată de patroni și multinaționale!! Halal democrație!!

                  • Inima de leu, o democrație nu funcționează fără instituții puternice, asta ne lipsește noua.

            • stai ca si PSD au promis alea aproape 200.000 noi locuri de munca si investitii la greu 🙂

              • 204 de noi locuri de munca si +34 de miliarde de lei la investitii. Dar daca ma intrebi pe mine bani de …investiti sunt de fapt rezerva pt pastrarea deficitului, adica cum nu s-or incsa suficienti bani cum taie din investitii. Asa au facut toi.

            • Oamenii simpli nu vad in perspectiva..Asa cum a zis si Musoiu, daca bugetarii si pensionarii primesc cresteri salariale, respectiv de pensii, plus mult trambitata despiintare a 100 de taxe, normal ca voteaza PSD. Asta e politica..Problema e ca si ceilalti daca voiau sa faca ceva pt armata, o faceau, dar s-au cam fofilat si ei..Om trai si om vedea!

              • Stati linistiti in bancile voastre. Pensionarii stiu EXACT ce voteaza, doar ca ii doare in cot de copii lor, de tara, samd. Burta sa traiasca…

                • Asa zic si eu… isi vand copiii si nepotii pentru 50 de lei, cu buna stiinta.

                  Si inca ceva, sa nu le plangem de mila, chiar daca viata de pensionar in Romania nu e una de boier, in istorie cam intotdeauna batranii nostri au dus-o mai rau, sa ne uitam doar la razboaie, la perioadele dupa razboi etc. Acum au locuinte, aceste locuinte sunt ale lor (nu chirii, nu rate la banci), sunt mobilate, incalzite, primesc pachete gratuite, au gratuitate pe transport in comun etc… si ei tot se vand pentru 50 de lei in plus.

                  Nu e vorba de „saracie lucie” ci de alte lucruri, mult mai grave. Saracie lucie e in El Salvador, nu in Romania.

          • Sa fi muncitor este ok, dar sa fi atat de prost incat sa mai crezi in pomeni nu e deloc ok. Cred ca incurci inteligenta cu nivelul de cultura, poate sa fie muncitor necalificat cu 8 clase ca tot vede ca e mintit, numai sa nu ii convina asa pentru burtica lui. Nea Drac a calculat simplu, le dam si ne lasa sa facem ce vrem ( ex : educatia buget mai mic decat asistenta sociala )

            • @ RTI

              Nu incurc inteligenţa cu nivelul de cultură, pur şi simplu majoritatea votanţiolr sunt simpli muncitori şi pensionari interesaţi de ceea ce pun pe masă, de hainele şi rechizitele copiilor, de un ban in plus la salariu/pensie. Nu cred că lor le stă gândul la inarmare şi pregătirea ţării de război.

        • @George,

          Sunt mintiti si cred asta pentru ca vor sa creada. Nimeni nu i-a legat de maini, isi pot cauta singuri informatia daca vor. Daca stai sa asculti numai la Antena 3 si Romania TV o sa ramana fix acolo unde sunt in prezent, adica in prostie si ignoranta….masa de manevra a PSD&friends. Isi merita soarta si ei, dar si noi, astialalti, mai tineri. Asta pentru ca am stat acasa in loc sa iesim la vot. Nu vorbesc de cei de pe site, multi chiar au fost, ci de cei tineri in general, care se ‘p*** pe el de vot!’ 🙁

          PS Anul asta s-a votat mai mult la oras decat la tara, asta arata statisticile. Si hotul de voturi si purtatorul de morti prin sectiile de votare, Dragnea Liviu nu a mai fost la butoane anul trecut. Lumea chiar i-a votat pe bune. Pensionarii si bugetarii i-au votat in baza promisiunilor de mariri de pensii si salarii, iar ceilaltii, probabil in baza promisiunilor de scadere a texelor. Nu mai conteaza ce si cum, de unde taie si unde pun. Au stiut si au votat pe bune, in cunostinta de cauza. Nu este prima oara cand au dat ceva taind din alte parti(investitii, armata, educatie&sanatate, servicii), esentiale chiar. Ponta a facut din asta sport national in mandatul sau, iar asta nu pare ca i-a afectat pe oameni. Le place sa se vaite ca nu avem autostrazi, scoli, spitale, insa cu buna stiinta aleg sa primeasca firimitori astazai, decat o paine intreaga maine sau poimaine. Astia suntem noi, atat putem! 🙁

          • De acord cu tine, crunt este ca ne distrugem viitorul pt prezentul politrucilor! Toti romanii vor pierde, toti vom saraci, doar politrucii se vor imbugati.

          • Adica vrei sa zici ca sunt prost sau ignorant ?!

            Atuncvi fa bine si mergi pe Contributors si explica inteligentilor 9si mai ales intelugentelot) cu studii in Strainezia ca trebuiesc dotari miliatre.. Stii aciki scriu inteligenti inteligenti cu studii in best, cu slujbe in vest, iubiotori de scut al Deveselu care ii para de rachete Buk samd
            sau cauta prunde este vorba despre telecyiali de dreapta.. sa vezi cum ii doare in cur de dotarea armatei. De faot ptr caratresti , stanomiri samd aramata e ceva care ava Cerasuescu si jos comunismu! In rest slava domnului ca e NATO. Da NATI este vorba despre politica nu despre amata …

            • @Nea Bizoane,

              Am pomenit eu numele lu’ matale? 🙂 Sper, de asemenea, ca nu urmaresti Latrina 3 si Romanka WC. Nici nu cred asta, ca altfel nu mai erai pe aici decat sa ne injuri. Hai sa iti mai zic una….nu e vorba de armata aici, insa faptul ca taie de la investitii sa dea la salarii si pensii, sacrificand cresterea economica ulterioara, asta pot sa vada si ei singuri.

              Inca nu am vazut prea multi pensionari care sa manifeste in strada pentru viitorul copiilor si nepotilor lor, pentru pensii da! idem bugetarii…..ne meritam soarta, as zice eu! 🙁 In schimb am vazut destui tineri ingroziti de trecut, de soarta parintilor si bunicilor, tineri care nu vor ca un Dragnea si Tariceanu sa fie Iliescu&Petre Roman in varianta 2.0

              Asta am vazut eu, nu stiu ce ai vazut matale…

              • Speri mata degeaba . Urmaresc A3 .. ti se pare ca sunt mai prost , mai neinformat decat tine? Ti se pare in regula sa faci misti de baratni? O s aimbatrnesti si tu … mai oute decta crezi (,inus daca nu o sa ai „norocu” – observa ghilimele- sa mori tanar!)

                Si acu cu permisiunea mopderatorului sa te jumul nitel chit ca te dai Napoleon (Cezar)
                1) am vazut prea multi pensionari care sa manifeste in strada pentru viitorul copiilor si nepotilor lor, pentru pensii da Defineste ce este aia „viitorul lor”. Insa trebe sa iti zic ca ma vazut destui pesnionari care isi ajuta copii si netotii . Ajutorul ala nu cinteaza la viitor (chiar daaca este vorba „numai” de crescut copilul)

                2)taie de la investitii sa dea la salarii si pensii, sacrificand cresterea economica ulterioara Asta e cursu scurt de prostologie capitalista (asa ca la scurt de prostologie comunista sa iabe un pandant democratic)  Ma tu te-ai uitat nitel prin tara? De exemplu acum cativa ani s-au abatorizat veniturile populatiei, s-au angajat credite de 20 mld $ (cauta Romania falimenteaza Austria), si au crescut cheltuielile an de an. S-au inchis spotale si s-au facut ibestiti de genu terenurilor de fotbal in panta. Scuze dar sta imi aminteste de Ceasca care a inebunit si s-a apucat de „ctitorii” de genu Casa lu’ Popou’ si alte inutilitai in loc sa repare dracului drumurile! Singura difernmta este ca azi o clipa de sinceritate nu ma duce la Sicoritate da voi lucrati in sensul asta …
                Apropis ti-a trecut vreiodata prin cap ca prea multa austeritate strica piata? Adica daca nu ai cerere solvabila … nu investeti? Ca Damarca (maxim 6 mil loc) este o pitata mai importanta decat Romania? Adica ca daca investesc in Dania am mai mari sanse sa vand loco decat in Romania?!

                3) In schimb am vazut destui tineri ingroziti de trecut, de soarta parintilor si bunicilor, De ce ti-este frica nu scapi!
                Cu regret asta o sa va astepte pe voi si pe copii vostri. Asta daca nu o sa va moara copii fiindca medicii au plecat unde sunt mai bine platiti si ca voi „desteptii” (lu’ obelte prajit) va luati dupa blonda aia Olivia Steer si nu va vacinati copii (cretina nu a vazut niciodata o victima a poliomielitei insa stie ca vaccinu e periculos si unutil. Eu ma vazut. Si acu 50 de ani poliomielitei i se zicea colocvial si poliomieRlita ca destui o mai si mierleau) si geniala Ani Cretu ca arata bine in chiloti.
                Am vazut tineri iesind la proteste ca a ars o crasma (in care s-au inghesuit* ca oile) insa nu si ptr accidente de munca. I-am vazut agitandu-se ptr tot rahatu’ insa niciodata sa ceara sa fie ca „afara”: conditii la credite , chirii controlate, locuinte sociale samd. zbierati ca vreti „ca afara” da stie vreunu ca „afara” veniturile sub un plafon X nu se impoziteaza?
                De ce ti-este frica nu scapi! Stii de ce? Fiindca habar nu aveti ca mijloacele trebuiesc adecvate scopurilor!!! Adica nu bati cuie cu microscopul si nu deschizi sticla (de ulei sau sampanie sau chiar de apa minerala) cu toporu!

                Acum va plangeti ca nu mai avem industrie de aparare- dar stiti cine a pus industria „jos”? Si in gnl intreaga industrie..

                Sa stii ca eu ma gandesc mai mult la viitorul vostri decat voi ….
                Asa ca baga la cap mijloacele trebuiesc adecvate scopurilor!!!
                Si mai gtine mimte o cestie persoanele de fata sunt incluse! ca altfel incepi sa plangi ca si altii „da parintii mei nu!” Ba si ei bosorogii pensionari bugetivori!

                A sa nu uit. Nu ma lua cu cea mai scolita degenratie. Azi orice vita face facultate … cand am reusit sa intru eram numai 18 si o ciozvarta pe loc!!! Azi toate vitele intra la liceu – acum 50 de ani se dadea examen si ptr scoala de frizeri!

                * o regula de a mea .. de decenii : evit aglomeratia! Stau langa iesire .. dar aia neblocata. Ca acum vreo 45 de ani cativa tampitzei au dat foc la catvea ziare langa usa cinemtaografului Matasari au urlat „incendiu” si a iesit busculada. Ce credeai ca in generatia mea nu erau si golani cretini? ERAU! Insa nu aveam Faceboock sa ne pumen tamprniile plus ca ne era frica .. ca daca erai adolescent .. dintai te bateau bine la militie apoi … urma partea dura cand te rupea tatal !!! Si cretnii nu erau model ca azi

                • @Nea Bizoane,

                  O cam dai in filosofeli si a deraiat trenul pana sa ajunga in gara. De unde stiu…..simplu, din ce vad, simt, traiesc, ca nu suntem nici autisti nici daltonisti…..dar mai presus de toate direct de la oamenii pe care tii i-am prezentam mai sus. Si da, varsta a III-a, nu tinerei…..raspuns corect:

                  -Sa fure cat or vrea, ca toti fura….sa-l scape pe Dragnea de la puscarie, macar asta ne-a dat si noua ceva, ne-a marit pensiile. Ailalti nu au facut nimic pentru noi. Disperarea impletita cu speranta desearta aka Latrina 3 si Romanka WC ii face sa recunoasca ceea ce nustresc cu adevarat. In tot timpul asta copiii le stau slugi prin strainatate de o viata…putin le pasa de viitorul lor in tara. Mai rau decat sa le dai peste in loc de undita, este sa le-o furi si pe aia de o au, ca sa stea numai la mana ta!

                  Cat despre Antena 3……….m-ai dezamagit crunt!

                • Ghita, te rog eu, nu ma porni.

                • Hai ma nea Ghita, Antena 3?! Mai bine Russia Today, aia sunt mai profesionisti, zau asa…

                • Vorbesti de parca generatia noastra e de vine pt lipsa spitalelor. Eu in 1994 aveam 6 ani.
                  Cat despre mijloacele si scopurile….aici sunt confuz. Scopul este:
                  -reabilitarea sistemului sanitar
                  -reabilitarea sistemului de invatamant
                  -retehnologizarea industriei, incepand cu apararea (industrie asupra careia statul are cel mai mult control). Deci implicit dotari.
                  Astea toate necesita bani. Banii vin sub forma investitiilor. Ma insel?
                  Cerere solvabila.Adica in masura posibilitatilor financiare. Ceva de genul: daca romanul nu isi permite, nu poate sa aiba. Corect, dar atunci romanul dispare. Cum rezolvi asta? Daca consideri ca nu poti rezolva,ca nu exista rezolvare, nu vota. Lasa-i pe aia care considera ca pot.Cineva trebuie sa dea pt roman. Acel cineva e statul, care l-a adus in starea asta prin 50 de ani de comunism. Se rezolva prin masinatiuni si forta bruta, si vrajitorii financiare.Si aplicare de tehnologie care sa faca chestiile mai ieftine (de aia sunt tehnologist). Si planificare pe termen mai lung de 4 ani. Minim 10.
                  Despre ce vorbim? Stricaciunile de azi au radacinile cu vreun deceniu inainte sa apara Facebook sau draq stie ce. Pentru asta, pe cine dai vina? Cine nu a actionat?
                  Dar stii ceva? Nici nu e important, ca nu avem masina a timpului. Sa o tinem pe viitor.
                  Eu te intreb scurt: viziunea ta despre intentiile bugetare ale acestui partid se pupa cu viziunea pe care o aveai cand i-ai votat? Daca da, atunci de ce consideri ca asta (dezarmarea militara) e calea corecta? Daca nu, atunci ia masuri pe viitor. Daca te consideri mai bun decat plebea, atunci nu fa ca majoritatea (cu a sa memorie de crap) si tine minte tot. Si eu voi tine minte tot 🙂 .
                  Eu sunt studiat in Anglia. Asa am avut ocazia sa lucrez la QinetiQ. Acum m-am intors, si te rog sa imi scuzi eforturile „in zadar” pt a rectifica situatia de aici 🙂 .

                  • voi nu ati inteles nici acum ca bateti la usi care nu se vor deschide niciodata.
                    pentru a-si justifica crezul va rastalmacii si demoniza fara nicio mustrare de constiinta.
                    no remorse !!!
                    my way or the highway!!

                • Nea Ghita, nu ii poti invata nimic, deoarece EI stiu tot! Habar nu au ca si Lord Kelvin zicea pe la 1902 ca in fizica s-a descoperit tot si ramane doar sa perfectioneze masuratorile… Asa incat, lasa-i in pace, ca n-au cu ce!

                  • Argumente? Stii daca un educator e intr-o clasa, si nu reuseste sa invete copii nimic, de obicei e vina educatorului.

                    • Da? Cati copii ai crescut dumneata, la cei 29 de ani pe care ii ai?
                      Daca materialul supus procesului educational nu vrea si nu vrea…degeaba se chinuie educatorul.

                    • Eu ma gandeam la un educator istoric, a la Creanga, nu la unul sistematizat 🙂 .

                • Da Antena 3 . E un post destul de bun cu stiri interesante.
                  Insa voi suntei in eroarea lu’ Ceasca – credeti ca daca oamenii nu sunt de acord cu voi este din cauza de Europa Libera, ca nu se face destul invatamant politic… Nu A3 este de vina .. apropos nu are public mare ptr ca sunt multi prosti ci ptr ca ce zice este in asentimentul publicului.

                  Si cu mine nu tine „numa prosti se uita la A3″ Noi oamenii destepti” Da sunt prost. Si incult. Si ce mai vreti voi. Insa daca eu sunt prost si incuot oare cum sunt majoritatea alora care se cred destepti?! Si ca va dezamagesc? Ei si?! Credeti ca imi pasa? Hm.. destule gagici imi ziceau chiar asa „ma deazamagesti” (si nu ptr pat…) Hm credeam ca nu suntem pe uin site de adolescente ce viseaza la Feti Frumosi.

                  Sakk és Matt Statul nu o sa iti niciodata nimic. Statul suntem NOI. Noi dam. It’s clear? Ca votca? Ca ginu?
                  Insa doresc sa te intreb – cum vrei sa discutam despre reabilitarea sistemului sanitar atunci cand mii de medici si asistenti au plecat din tara din cauza salariilor mizerabile? Cu cine?
                  Apropos eu nu ma consider mai bun ca plebea .. d’aia imi si zic Ghita Bizonu’ si nu George Oxford …

                  Cezare macar aia care cer un pol la pensie stiu ce vor. Tu stii ce vrei? Ti-am facut niste sugestii : conditii mai bune la credite , chirii controlate, locuinte sociale … si salarii mai mari (nu fantezii cum au multi juni. Salarii decente in Romania nu salarii luxemburgheze). Astea sunt si in Vest.
                  Si lasa-ma cu cestia cu „undita”. S-a dus la topit in otelariile turcesti … ca la fel unii au aplaudat „reforma” si .. si am pierdut milioane de locuri de munca. Si gtine minte – politicianul care vorbeste prea mult de „morala” o sa fie excat ala care te va fura cel mai mult. Ca e „moral” … Si din „morala” in „morala” am intrat in rahat – ca tara. Si cu atata „morala” am ajuns sa ne depopulam tara (in 1996 au venit la putere niste „morali” care au desfinta iondustriile pentru ca erau „facute de comunisti” si munictorii trebuiau trimis la tara de unde i-a luat comunismu’)

                  Inima de Ron – cumva Udrea era si ea votanta PSD? Da ala care nu se dadea jos din par ptr mia putin de 100 mii de euroi?

                  Si ptr toti – la ce avem nevoie de „aparare” daca tinerii nu iis pot face un viitor in tara asta si batranii sunt rugati sa „iasa din sistem pe cale naturala” cat mai iute?!

                  • Hai ca zici bine…..reforma aia cine a facut-o, care generatie? Sau vorbim doar de doctrina acum? in ce sistem au fost educati acei macelari economici care si-au impartit doctrinele istorice dupa revolutie? Cat despre PSD si constructia de locuinte, nu au ciripit nimic despre ele, pentru ca nu tineretul este targetul lor de vot, ci voi, pensionarii, bugetarii e.t.c. Astia tineri pot sa ia calea pribegiei daca vor case, daca nu sa stea cate 7 cu parintii si bunicii intr-un apartament ceausist!

                    • Copilul care nu tipa nu primeste tata!

                      De ani de zile ma mir cum tinerii ies in strada cerand orice nu le foloseste.
                      Niciodata nu am auzit ca tinerii sa zbiere in strada ca vor case sa isi intemeieze familii ,,, A fots data legea dari in plata – asta ca Piperea si Zamfir s-au gandit ei .. Ma ropg fata de mine sunt tineri .. insa nu am vazut tineri care sa iasa si sa zbiere ca vor facilitati „ca afara”
                      Insa ies afara si tipa contra pensiionarilor si a niaba mai stie ce.
                      Se duc prin occident si cand vin in tara se mira ca platesc unele comisioane bancare dar nu zic un cuvant.
                      Ca si tine zic cu dispret „apartamente ceausite” fara sa se gandeasca ca un partament din ala este in gbl peste capcitatile lor de plata. Stii ceva ? In 1984 juma din fostii mei colegi de la operare calculatir erau proprieatii unor aprtamente cu 3 camere cf I. Inzona Circului, in Tei,… Si mai stii cerva – nu aveau lefuri mari – ca 1800-2100 cand au contractat apartamentele alea.
                      Voi de ce nu cereeti conditii asemanatoare? A, da .. atunci era „comunism” si voi sunteti „anticomunisti” deci nu puteti cere conditii ca „afara”. Voi tipati „joscomunsmu” si vi se pare normal sa dati juam de leafa si mai bine pe chiria unei garsoniere din Titan

                      Pe mine zau asa ma apuca greata sa vaz famnelii cu copil de 6-23 ani sau chiae 2 intr-o garsinuera de 32 mp cu o camera de 16 mop si o bucatiie de 135 cm latime (intru io .. daca veau s atrag o basina trebe sa ies dinbucatarie ca creste periculos prsiunea!)

                      Deci Cezarica daca veti ceva nu uitati sa ziceti ce: brem case, vem conditii, si ziceti clar ce. Nu jos comunismu ca asta inseamna ca nu vreti case ca in „comunism” , nu vreti grauitati ptr ionvatatura „ca in comunism” samd ect. Cum am zis cu cat e mai „moral” politicianu cu ata te costa mai scump (excat ca la femei. „Curve” sunt doar alea ieftine… alea pe care trebe sa le duci la Paris si sa le oferi un diamant sunt „morale”)

                      Si daca vretisa fiti „traget” nu masa de manevra iesti dracului la vot!
                      Si conditionati=-va votul : bem credite in conditii bancar e nu camataresc criminale, vrem gradinite si late asemenea
                      Apopos de ce crezi ca se are grija de neisonari? Simplu ies la vot! te sucri cu oensinarii … pierzi votul!
                      Da voi despeti … nu va rapiti 30 minute sa puneti stampila…
                      Copilul care nu tipa nu primeste tata!
                      Asta ineaman sa ceri ceva concret nu „jos comunismu”.

                      Hai sa iti mai vand un pont. Nu da votul celor care au ca princpiu salari mici „ca sa atraga investitorii”. Nu prea au atras ….. au atrs mai putin decat tari in care lfrurile sunt mai mari (leafa mai mare inseamna si mai multa cerere) Cica in 2004 din 100% venit produs in Romania angajatii priemeau 40% . Azi doar 30% .. In iccident angajatii (munca) iau 50% si mai mult.

                      Nu eu iti sunt dusman. Ci tu singur iti esti dusman
                      Copilul care nu tipa nu primeste tata! Tipa naibii ca vrei tata nu „morala”

              • Corect, am scris un post acum vreo 2 zile cum sta treaba cu aia care au votat „pentru ca sa primeasca” …

                Ii doare pe votantii PSD direct in cot de copii, tara, armata, investitii si contribuabili. Matul tati, sa ia ei banii (bani care stiu ca sunt nemeritati) si in rest sa moara mama!!!

          • N-au fost votati pe bune,lasa vrajeala.
            Peste tot s-au dat pomeni,pensionarii au fost scosi in oras la cate o sindrofie moca,aia de la sate au mai priimit cate-o punga de ceva,Pusculitele PSDdi parnaie au finantat o mare parte din cheltuieli.
            Iar rusii au pus shaua pe ei,sa mearga fara sa stie intr-o directie „buna”.
            Nu poporul a vrut psd.Asta a fost mituit di dpalat pe creer sa voteze.

        • dar neglijezi urbanul,ai fi uimit.

    • @ Sah Mat – Ti-as explica eu,ca votant PSD cum stau lucrurile,numai ca nu-mi apar comentariile.Iar sa-mi pierd 5-10 minute din timpul meu pretios pentru ceva ce nici macar nu va aparea nu cred sa merite efortul.

    • asteapta,hihihi.

  6. Pai MApNul este un minister condus de un politician…,care prin decret ,ridica la grad de general-amiral pe cine doreste(sau mai bine zis „pe cine trebuie si merita”)….asta cu PiB-ul ma lasa rece…,cand ii auzi ca Armata isi indeplineste misunile cu brio,ca are tehnica moderna si performanta,ca ii lasam pe toti din NATO masca la cat de bine pregatiti suntem noi…pai la cat mint astia si 1.35% e mult George, ca doar suntem prea buni,prea tari ca sa mai avem nevoie de ceva.Subminare,minciuna,fals…nu asta este direct TRADARE.Glorie Eterna Eroilor Neamului asta stiu sa zica,dar in fiecare zi intina memoria lor cu incompetenta,coruptia si prostia de care dau dovada.

  7. si daca vor da 2% din pib bani curati(cum au anuntat ieri la ora 21) si ministrul apararii primeste ordin sa nu ii cheltuie pe toti,iar la rectificarea bugetara dau ce ramane la altii ,e ok?nu este acelasi lucru? si de unde pana unde ce cumparam(daca vom cumpara ceva) trebuie platit cu banii inainte ca la curve?obsesia asta cu aiureala aia de boxer de unde a aparut?greu ca dracu’,costisitor de intretinut,scump in draci si nici macar nu e amfibiu.pana acum toata lumea urla:vrem amfibiu!!plus ca facem din dotarea unitatilor de mecanizate un ghiveci ca la indieni.totul in ideea ca fac nemtii cu moreniul agilis-ul.cand?peste 6 ani cat a durat la ei „nasterea” boxer-ului?pana atunci cumparam boxer la cheie?sau poate mai adauga o punte la fuchs 2 si gata agilis-ul.

    • mda..nickk ai si u dreptate..dak ofera 2% din buget pt aparare..si nu se folosesc banii?:))doamne..la ce tiganii s a ajuns in tara asta..ar trebui..la ce faza suntem noi acuma..5%..pe 10 ani pt aparare..

      • crezi ca altii stau mai bine?spania a avut in 2015 doar 0,6% din pib(5,7 miliarde) si in 2016 a avut 8 miliarde.Romania va avea anul asta vreo 4 miliarde.trump nu pe noi sau unguri este sucarit ci pe spania,italia(1,3%),germania(1,2%),olanda,belgia,etc.aia ii trageau in piept pe americani cu zeci de miliarde de dolari vs. angajamentele asumate.

        • deacord cu tine..dar spania germania..si altii..ce dotari au?:)))la momentul actual..pe langa dotari..sa nu mai zic..asa..banal..de leoparzii spanioli..sau germani..:))pe langa asta..au o industrie,militara..incepand de la pm uri..pana la avioane.ei isi permit bugetele astea..noi..ne bazam in continuare pe importuri..nu mai producem nimic semnificativ in domeniul militar..am dreptate?

        • @Nikk. Pai tu compari nevoie de dotare si modernizare a armatei spaniole cu cea a Armatei Romane?! Pai spanioii au cam tot ce le trebuie nu vad motive sa porneasca acum o gramada de programe de inzestrare. Aia au Patriot si Eurofighter si fregate moderne, tancuri, transportoare, etc, tu n-ai nimic, nici cauciucuri pt TABuri?!

          Si de unde va avea Romania 4 miliarde de euro?! Tu sti tabla impartirii?”
          Daca imparti 11 miliarde de lei la 4,5 iti da 4 miliarde de euro?!

          • in primul caz prezentat de tine 11+7,6=18,6:4,2(parca)=peste 4 miliarde$.in al doilea caz 2% din 815 miliarde=16,3:4,2=3,88 miliarde$.adica „vreo 4 miliarde.altul are probleme cu aritmetica nu eu.in privinta dotarilor,oare de ce uk aloca2% si franta 2,1%? oare nu au armata dotata corespunzator? trump nu a fost deranjat de contributia sub 2% a romaniei,ungariei sau bulgariei,ci de furaciunea pe fata practicata de germania,italia,spania,olanda,belgia.zeci de miliarde $ in total folositi in dezvoltarea propriilor economii.

    • @Nikk Nu-i deloc acelasi lucru. In articolul de mai sus – citeste-l mai cu atentie – am scris clar ca cei 7,6 miliarde nu pot fi dpdv tehnic cheltuiti anul acesta, iar pe de alta parte daca banii erau prinsi in buget nu mai afectau atat de dramatic deficitul pt ca fusesera deja luati in calcul.
      Ar fi parut treaba serioasa, asa este doar o manareala.

      Practic acesti bani sunt in afara deficitului bugetar de unde si pericolul major ca ei sa nu fie folooiti deloc.

      Oricum ideea cu 2% brusc ar fi ok daca MApNul ar avea in derulare – sau gata de pornire – contracte multianuale, altfel suna a misto ieftin, n-ai cum sa cheltui atatia bani pe inzestrare, dar ar fi putut sa fie folositi pentru reparatii, achizitie de piese de schimb, cauciucuri, ulei de motor, munitie, uniforme, etc si demararea de achizitii multianuale.

      • intre timp se pare ca vor fi 2% curati,fara credite sau alte alea.deci bani sunt,nu ii impiedica cineva sa plateasca avans ptr. mai multe programe deodata:apc-uri,obuziere autoprop,corvete,f-16,etc.odata programele incepute si in derulare urmatoarele guverne vor fi obligate sa asigure finantarea.mai important mi se pare sa ii cheltuie cu cap.nu corvete la 400 mil/buc sau mli-uri non-amfibii la 5 mil./buc.

        • Da la mintea ta cam cat sa coste o corveta? Da un TAB amfibiu?

        • „mai important mi se pare sa ii cheltuie cu cap.nu corvete la 400 mil/buc sau mli-uri non-amfibii la 5 mil./buc.”

          Alea sunt preturile. Dar in Romania, dupa prea multi ani de comunism, de locuinte la pret de o bere, de pachete gratis, repartizare la loc de munca samd, lumea s-a obisnuit cu gratuitati.

          Romanii se plang ca Dacia Logan nu are nu stiu cate chestii pe care le are un BMW de 40 000 de euro…………… –- iar apoi se plang ca mai e si scumpa –- !!

          Adica, in mintea romanului de pe strada, o Dacia Logan ar trebui sa fie fix la fel ca ultimul BMW, da’ sa coste 1 000 de euro.

          Aici se ajunge cu o populatie care de 3 generatii incoace a fost invatata doar sa primeasca, eternul slogan „sa vina sa ne dea”.

          Nu tata, nu-ti da nimeni, iti faci.

          Vrei casa? Iti cumperi.

          N-ai bani? Iei credit.

          Nu-ti da banca, fiindca n-ai salariu sau ai insa e 900 lei pe luna? Te califici. Muncesti. Faci facultate, faci ore suplimentare, pleci din Giurgiu si te muti in Bucuresti, etc…

          Dar nu… romanul vrea casa cu 4 camere, ca asa a vazut in Dallas, vrea BMW cu dotari, vrea concediu in Maldive ca acolo a fost si Catalin Botezatu… insa toate sa ii fie date. Sa vina sa ne dea. Sa vina Statul si sa ne dea la toti, o casa, o masina, un concediu si o guma de mestecat.

          De-aia voteaza atat de multi oameni PSD-ul, batranii au fost obisnuiti de mici copii cu sistemul asta, iar nepotii lor care traiesc acum in saracie sunt crescuti cu povesti de genul „ce bine era alta data, ITI DADEA”, asa ca voteaza la fel, ca astia NE DAU.

          400 milioane euro pentru o corveta mi se pare un pret bun, de asemenea 5 milioane pentru un MLI sau 1 milion pentru un TAB.

          Cine n-are bani, sa nu-si cumpere, iar cine are doar 1 milion de euro, sa-si ia un vas de pescuit 🙂

  8. Chiar daca cel care emite aceasta ipoteza este intr-un partid de opozitie, iar parerea lui poate parea partinitoare, totusi merita sa-i citim parerea : http://www.epochtimes-romania.com/news/liberalul-citu-descopera-lucruri-incredibile-legate-de-buget-daca-am-dreptate-ne-ardem-cu-totii–256678

  9. Hai sa fac si eu o ipotetica ipoteza :
    – se semneaza contract ptr transportoare si se da ceva ptr inceput
    – se plateste contractul ptr Harris Corporation Communication Systems : 353.937.968 lei (fara TVA),
    – se platesc 103,3 milioane lei, fara TV ptr Spike
    – se plateste ptr i radar tridimensional cu distanta mare de descoperire, mobil-TPS-77 :67,8 milioane lei
    – se semneaza contract ptr inca niste rachete ca sa apere noul radar
    – se semneaza contract ptr ca (in fine!) sa armama in mod decent fregatele
    – se mai semneaza contracte ptr diverse de la autocamioane la autoobuziere..

    Se fac ceva bani de cheltuit?
    Fiindca nu stiu cum sa zic am dubii ca ptr contractele atribuite – v http://www.rumaniamilitary.ro/achizitii-romtehnica-luna-cadourilor – in valoare totala de 474 mil lei s-au facut si platile … ce dracu cadn comand fie si o camasa prin net sau la un magazin mai mare zic „o litra de parizer” nu platesc imediat ce zic nu?
    Sa nu mai zic ca trebuei sa vina inca 3 F16…

    Asa cuim sper ca daca comandam corvetele (am dubii asupra utilitatii lor inconditiile noastre) nu crede ca platin imediat 5 mld .

    Eu zic ca teoretic este f posibil ca sa cheltuim usor bani buni , spre sau peste 4 miliarde lei anul asta (mai ales ca contractele atribuite mi se par realizabile anul asta .. )
    Cuvantul cheie find „multianual” . Ca din cate s-a putut vedea nici 12 „amarate” de F16 nu au fost livrabile imediat („amarate” adica existente in stoc si DOAR 12). Si acest cuvant cheie permite multe contracte ca nu platesti inainte ca la curve.
    Deci … se pot angaja contracte destule. Care sa acopere chiar in totalitate alea 7,6 mld .. depinde insa si de planurile existente … Cu cate 7,6 mld in 8 nai ma putea avea o ditare decenta.. (nu insa si portavioane, avioane cisterna ptr alimntare in aer, escadra de subamrine si ce mai viseaza unii care nu au depsit bartsa copilariei)

    PS. Iar vaz plangera aia ca se platesc penzii militarilor.
    Acu da-o dracului de treaba…. Ca zeci de ani pensia militara venea de la stat fara contributii la casa de pensii. Ca apoi Basescu-Boc sa dea iama in casa de pensii sa plateasca si pensii ptr care nu existau contributii ngand casa de oensii in deficit masiv.

    Deci daca doresti sa nu se mai plateasca pensii militare din fondurile MApN ocinai haraso maladietz cac scazeati na Kremlin. Dar atunci sa lasi sa moara de foame pesnionarii militari .. si sa vedem cati miliatri vei mai avea. Ca nu cred ca gattone sau pshiho sau Faracurca se vor duce in armata ptr o solda nu chiar cine stie ce sdi fara pensie asigurata. A da. Pensia lui Coldea mi se pare exagerata ..

    • nu stiu de ce am avea ceva cu pensiile militarilor, problema e ca bugetul MApN, daca este foarte mic, este compus doar din banii pentru pensii, salarii si ceva cheltuieli, altele decat cele de antrenament, operare, reparatii, modernizari si achizitii:
      http://www.rumaniamilitary.ro/bugetul-de-achizitii-al-mapn-o-himera
      http://www.rumaniamilitary.ro/cresterea-simbolica-anuala-a-bugetului-mapn-povestea-de-succes-a-nato

      Daca tot ai incluse pensiile in buget, atunci fa-l de 2,38% (standard NATO), ca sa iti ramana aia 2% pentru adevaratul buget MApN!
      Atentie, si polonezii au alocarea de 2% pt. MApN, dar si credite angajante pentru achizitii multianuale! Sunt doua chestii distincte, complementare, si e normal sa fie asa. O achizitie multianuala de cateva zeci de avioane de lupta, elicoptere, sau cateva baterii de rachete sol-aer sau sute de tancuri nu prea poti sa o faci doar din bugetul MApN, altfel ar dura 20 de ani 🙂

      • Pe EDA au doar date pana in 2014 (la 1,35% din PIB suntem procentual la nivelul lui 2014, cand a inceput balciul in Ucraina si noi nu eram deloc pregatiti)… poate in curand apare si 2015:
        http://eda.europa.eu/info-hub/defence-data-portal/EDA/year/2014

        Total Defence Expenditure
        Total defence expenditure €2029 million
        Defence expenditure as % of GDP 1.35%
        Defence expenditure per capita €102

        Defence Personnel
        Number of military personnel 69556
        Number of civilian personnel 11573

        Defence Expenditure Breakdown
        Personnel expenditure €1443 million
        Infrastructure/construction expenditure €22 million
        Investment (equipment procurement and R&D) €321 million
        Investment (equipment procurement and R&D) per military €4616
        Defence equipment procurement expenditure €320 million
        Defence R&D expenditure €1.1 million
        Defence R&T expenditure (subset of R&D) €1.1 million
        Operation & maintenance expenditure €242 million
        Operations costs (deployed) €36 million

      • Si unce crezi tu ca sunt incluse pensiile miliatre si Franta sau SUA?
        A da. Prin 1980 Japonia cheltuia 80% din bugetul militar pe salarii (palteau 13 solde pe an .. ca orice corporatie serioasa. Si solde bunicele ca sa aiba oameni mai de calitate) sI tot in anul ala se observa ca sraca armata nipona tinuta cu doar 1% din buget alinia numa 70 de dostrugatoare si fregate .. adica o frota considerabila. Da ma rog 1% din ceva f mare (erau a 2a economie a lumii)

        • o ti una si buna cu pensiile zici ca esti batut in cap….hai sa vedem ce pensii o sa mai aveti cand o sa plecam toti astia tineri si va lasam impreuna cu psd-ul

  10. Aseară au ieșit scântei când Dragnea a văzut că ministrul de la finanțe a dat înapoi în fața lui Iohanis când a făcut bugetul. Din discuții a reieșit că propunerea de 1,35+0,65 a fost din partea lui Iohanis+ministrul finanțelor cât a lipsit Dragnea și primul ministru. Au venit ăștia și au luat foc că cică în SUA i-au zis lui Trump ca armata are 2% direct fără investiții și aseară s-au apucat sa modifice din nou bugetul. Scandal cu înjurături ca la ușa cortului și amenințări directe (sursă este cineva care a asistat la discuție).
    Acum cine are dreptate vom vedea la listarea finala a bugetului.
    Sper doar ca înstelații (cum plastic se exprima un alt cititor al site-ului) să decidă spre binele țării și armatei nu pentru imagine în fața străinilor.

    I-a citiți aici.
    http://www.epochtimes-romania.com/news/lupta-simulata-intre-un-avion-american-f-16-si-unul-rusesc-su-27-fotografiata-deasupra-area-51–256426

    • Da-mi voie sa nu cred ca ministrul finantelor l-a ascultat pe Johannis si nu pe Dragnea, la intocmirea bugetului, pe de alta parte asteptam si vedem.

      • Crezutul este una și realitatea alta. A reieșit că ministrul finanțelor a aplecat urechea la ce i-a zis Iohanis și asta la enervat la culme pe Dragnea. Așa că s-au înjurat și amenințat ca la ușa cortului este expresia celui care mi-a spus (amic de 45 de ani). De ce nu l-aș crede?

        Eu zic să așteptăm publicarea bugetului și apoi să comentăm.

        • O fi, n-o fi…
          Deocamdata ce a fost facut public initial nu e OK si e dreptul societatii civile sa reactioneze si avertizeze ca manarelile pe marginea promisului 2% din PIB pentru aparare nu mai sunt tolerate! Asta facem, punct.

          E posibil ca publicarea primei variante sa fie o incercare a apei cu degetul, sa vada daca asa ceva ar trece fara o reactie semnificativa, dupa care acum o dau la intors… circ ieftin cu Dragnea care face pe surprinsul 🙂 )

        • Pai realitatea este, deocamdata, bugetul asta pe care-l discutam aici, altul nu avem. Daca l-au modificat bravo lor, oricum nu cred ca guvernul Grindeanu ar fi calcat starmb in fata lui Dragnea, hai sa fim seriosi, o dau la intors…

          Macar de ar fi adevarat…
          Vom vedea cine minte atunci cand MApNul va cheltui bani. Daca banii vor fi cheltuiti (ma refer la prezumtivul nou buget de 2%) atunci poate sa-l cred pe Dragnea, daca banii vor ramane necheltuiti si achizitiile lalaite, inseamna ca mint.

  11. Sa nu ne mai facem iluzii nici macar pentru schema asta de finantare mincinoasa, pentru ca primul sinistru de facto al Romaniei, penalul si puscariabilul Liviu Dragnea, tocmai ce a intors, atentie, la partid…..nu la guvern, bugetul pe 2017, deoarece nu e bine facut. Nu m-as mira sa dea mai putin la armata decat a dat initial talharul ala.

    Daca pe Basescu l-au suspendat in 2012 deoarece a incalcat constitutia compotrandu-se ca un prim-ministru, inlocuindu-l pe Boc in multe aspecte, ce ar trebui sa pateasca Dragnea care face bugetul tarii la sediul PSD? E macar legal ca oameni ce nu au treaba cu guvernul sa stie date secrete despre banii si finantele tarii sau despre distribuirea lor?

    Lucrurile astea par de competenta DNA……da fix directia anticoruptie pe care talharii astia au pus tunurile si pe care o vor macar castrata, daca nu direct desfintata!

    In concluzie…..1.35% din PIB se poate sa fie chiar o suma mare cu ce e posibil sa primeasca MAPN-ul in realitate. Bineanteles ca astora o sa li se para totul in regula, chiar foarte bine. Stelele si gradele insotite de pensii si salarii babane sa ramane, restul e cancan!

    • Mde . se pare ca nu intelegi
      Boc era seful PDL. In calitate de sef de partid era si prim minustru
      Presedintele nu este mebru de partid, nu area traibutii guvermanemtale samd.

      Dragnea este seful partidului. Al partidului care a castigat algerile si a dat primul ministru. Ca nu a ajuns el prim ministru este altceva.. insa partidul care are majoritatea controleaza de fapt guvernul . Ca de fpat cel care va rasspunde infata alegatorilor nu va fi individu din frunctea givernului ci partidul. Asa ca estye bormal ca seful partidului sa se intereseze de niste cestii ptrecum buget si politic sectioriale. Ca peste ceva timp nu cetateanu fots premier va merge in alegeri generale ci partidul

      Cat despre DNA .. nu are atributii in acest domneiu (al datelor cunoscute) Este sarcina parchetului general si daca se baga DBA in asa ceva avem desparireew de competenta (nulitate juridica) , posibil abuz in serviciu din partea DNA si alte asemenea

  12. George, o mica precizare: din punct de vedere legal, nu este nici o constrangere ca angajamentele legale respective sa fie folosite in programme multianuale. Pot la fel de bine fi folosite pentru achizitii care sa fie finalizate anul acesta. In plus, respectivele angajamente pot fi utilizate doar daca s-au cheltuit intai sumele alocate in buget (aprox 3 mld pt achizitii).
    Lasand asta la o parte, daca se vrea, banii respectivi pot fi folosit ca avans, prima transa, pentru o groaza de lucuri. Dar cum in anul abia incheiat MApN a returnat 1 mld RON, probabil ca nu se vrea (daca mai luam in calcul si diverse marlanii semnalate de voi de-a lungul timpului, am aproape certitudinea ca nu se vrea, si ca e o problema transpartinica).

    Eu personal am o problema si mai mare: nu stiu cati dintre voi ati citit anexa postata de mine la http://www.rumaniamilitary.ro/in-2017-ministerul-apararii-nationale-va-avea-un-buget-care-reprezinta-2-din-pib dar acolo, pe langa bugetul propus pentru 2017, sunt si previziunile pentru 2018, 2019 si 2020. Stiti cat e prevazut pentru 2018? 12 mld RON, deci nu cu mult mai mult decat anul asta. Abia din 2019 sumele previzionate incep sa semene a 2%. Deci putine motive de speranta.

    • @Mihai: inseamna ca Putin (bine vazut de multi psdisti) prevede un conflict cu NATO incepand cu 2019, cand noi nu vom avea mai nimic sa-i opunem (ca achizitii facem tot la anul…).

      • Un conflict, economic, poate, sau propagandistic. In nicun caz militar.

      • @Tzupy Sincer eu mi-am luat ca reper pentru inceperea unui razboi Polonia. Cand Polonia o sa reintroduca serviciul militar obligatoriu atunci o sa fie clar ca intr-un an sau doi incepe capaceala.

        • Contează cine atacă primul. Dacă atacă NATO prima, preventiv? Dacă atacă Rusia prima atunci vom avea pretextul pentru trecerea Prutului.

          • Cu ce sa trecem prutul? Ostasii or sa-l treaca in stilul fluture iar generalii inot-sincron, ca arme nu avem! 🙁

            • Nu vor sa cucereasca Europa de Est. Vor sa ii cumpere liderii si economiile. Ca si cand ai cumpara boierii din vechime, si ei il tin pe domn in frau. Soft power.
              Problema e ca Rusia nu are viitor in traiectoria actuala. Deci vor incerca sa foloseasca resursele din aceste noi zone de influenta sa si-o schimbe pe a lor.

            • TAB-urile amfibii nu sunt bune pentru trecerea Prutului? Podurile pot fi securizate de forţele speciale.

              • Si mai departe ce faci, ca iti raman in drum cand iti e lume amai draga?! Cate dintre tancurile/tab-urile care pleaca pe roti/senile din mijlocul-vestul tarii ajung la Tiraspol fara sa se defecteze avand in vedere starea jalnica in care se afla acum? Basca ca trebuie sa mai si lupte pe drum cu cea mai puternica armata care ameninta astazi Europa!

                Exprimarea mea avea in vedere nu modalitatea tehnica in care treci apa, ci ceea ce poti duce acolo pentru a lupta si a mai si castiga, ca nu plecam sa ne plimbam. Turismul prin Basarabia il facem pe timp de pace, nu in razboi. Sa fim seriosi, astazi ca astazi, avem gauri in talpi cand vine vorba de dotari militare moderne! 🙁

                Doar trupele FOS sunt aduse la zi dpdv tehnic si de pregatire. Pe radarele alea poti sa faci pipi, ca is bune doar sa anunte instelatii ca-i cazul sa intre prin buncare ca vine bombardeaua, nu sa ne apere. Si le ai doar odata, ca si alea-s pe lista rachetelor rusesti in prima faza.

                • „Si mai departe ce faci, ca iti raman in drum cand iti e lumea mai draga?!”

                  Asta nu avem de unde să ştim până nu incercăm. Cine ştie… poate chiar ajung până la Tiraspol. 🙂

                  • Pai eu as zice sa incepem prin atribuirea serioasa a celor 2% din PIB catre aparare, pe bune…..nu prin smecherii contabilicesti si sa-i sifonam ulterior. Asa avem mai mule sanse sa ne luom astfel de griji de pe umeri si sa credem ca o sa trebuiasca sa ajungem si pe acolo intr-o buna zii…..pregatiti bine sa facem fata acolo unde ne ducem!

                • Din cate stiu eu, tancurile si TAB-urile vor fi transferate din unitati militare spre linia frontului cu ajutorul trenurilor. Nu cred ca se pune problema aducerii lor din vestul tarii pe linia Prutului pe propriile roti/senile. Pe de alta parte, acele blindate vor fi necesare TOT TIMPUL in vestul tarii. In Basarabia se va lupta cu tehnica si soldatii care se gasesc in apropiere. De ce? De…asta: http://www.evz.ro/alerta-sie-tema-principala-in-csat.html
                  Vechii nostri „prieteni”… Pana nu-i „rezolvam” pe cei din Vest, nu se va misca nimic spre Est.

                  • @RD Ne asteapta vremuri grele.

                  • @RD,

                    Transportul cu trenul se va face in spatele liniilor frontului. Iar la noi nu cred ca este cazul, ele or sa fie prima data bombardate de rusi, tocmai din cauza de logistica. De asta trebuie sa le ai functionale(echipamentele) pentru distante mari, sa existe alternative. Cat despre ‘vechi prietini’, si eu cred ca este cazul sa transam odata pentru totdeauna disputa asta. Para ca a ramas asa….in coada de peste si le da unora nas suficient incat sa creada ca e cazul sa isi incerce iarasi norocul! 🙂

                    • „Para ca a ramas asa….in coada de peste si le da unora nas suficient incat sa creada ca e cazul sa isi incerce iarasi norocul!

                      „Prietenii” de la vest considera ca nu au nimic de pierdut daca incearca. Cel mult o bataie buna, ceva morti, raniti, distrugeri economice. Acest lucru ii determina sa tot incerce. Daca insa ar trai tot timpul sub spectrul ca ar mai putea pierde teritorii…probabil si-ar revizui putin comportamentul. In fine, in cazul unei noi cafteli in care am iesi invingatori, granita ar trebui mutata mult mai la vest. Ca sa nu uite… Cel care pierde, plateste. Am platit si noi, corect e sa plateasca si altii.

                    • Pai au ce pierde dpdv teritorial. Sa nu uite ca la unirea din 1918 s-a cerut ca granita de vest a tarii sa fie pe raul Tisa. Inca mai au ce pierde, poate se gandesc mai bine. E clar ca pentru ei e tentant sa incerce, insa trebuie sa cantareasca bine ceea ce vor sa faca. Cred ca scenariul pierderilor mai mari decat a castigurilor se aplica Serbiei, care daca ar dori teritorii romanesti(estul Banatului si ce le mai da lor prin gand si suflet), ar putea pierde mult mai mult. Vestulu Banatului si Timocul le zic ac e de ajuns ce au luat deja, nu merita riscul. Basca ca daca pierd mai sunt si altii care au de luat inapoi ceva de la ei. Astia au pierdut prea mult relativ recent ca sa uite asa usor cum e sa pierzi doar ca te-ai crezut ‘smardoi’. Ungurii n-au mai luat cafteala de ceva timp de la noi, poate le trebuie ceva lecitina sau proba practica! 🙂

                    • pai nu? Cred ca astia chiar vor sa ne ajute cu granita pe Tisa 🙂
                      Cred ca nu cunosc zicala: „ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se implineasca!”

                    • In caz de smardeala cu ungurii, cat timp nu avem granita comuna cu Rusia, putem sa mutam frontiera unde vrem 🙂

                    • @vioniribu,

                      In caz ca se va ajunge la asa ceva ne vom da seama repede de miscare. Or sa inceapa cu dezinformari, petarde manipulare, destabilizare politica, adica pasul 1….deja pare inceput, insa urmeaza asa . Or sa treca la pasul 2….galagie in secuime, gargara la Chisinau cu Dodon revansard pe moldovenism mediaval si zanganit de arme la Tiraspol, poate ceva ‘acord’ intern intre RM si Transnistria.

                      Abia apoi suntem inconjurati si pot trece la conflict direct. Mai au, inca, in carca Ucraina si ‘patita’ Polonie. Totul depinde de ce va misca Trump de acum incolo, cat le va permite la rusi sa isi incerce norocul. Totul se poate termina cu un mare fass….sau se pune totul in stand-bye in functie de ce vrea The Donald! 🙂

                      Fereasca Domnul de ce e mai rau!

                    • Vio:
                      Putem pe naiba. Sare „comunitatea internationala” in apararea bietilor unguri „agresati”. Eu ma refeream la o mutare a granitei in contextul unui razboi general, la sfarsitul caruia toti is rupti si satui de distrugeri si moarte.

                    • Nu vreau sa par defetist, dar cum de e asa toata lumea sigura ca in cazul unui razboi cu ungaria am iesi invingatori?
                      Din cate stiu eu au mult mai putini oameni in fortele armate, dar totusi, daca punem in balanta si bugetul pentru aparare (nu doar asa overall, ci si cat anume revine per fiecare soldat, cat e alocat pentru instructie, cat pentru pensii, cat pentru dotari, etc.) plus o economie mai dezvoltata decat a noastra, nu stiu daca ar trebui sa fim asa siguri de rezultat. Poate cineva sa furnizeze mai multe date despre ce dotari au si mai ales despre nivelul de instruire? Dar in ce priveste moralul trupelor? Asta asa, la o prima analiza. Daca mai luam in calcul si ”abilitatile” politice si afinitatile cu alti ”aliati”, s-ar putea sa ne dea cu virgula.

                    • Marius:
                      In Afghanistan refuzau sa iasa din unitatile militare daca nu erau paziti de soldatii altor natiuni. A existat chiar si o reactie a unui ministru sau ambasador: „daca as putea, i-as da afara din NATO.

                    • @Marius Asa cum spune si @RD, pe langa efectivele net inferioare noua, duc si o lipsa de tehnica mai ceva ca a noastra. Adica ei nu prea mai au tancuri, aveau niste T-72 dar cica nu prea mai functioneaza… maxim 18 am auzit ultima cifra. In schimb noi de bine de rau putem sa punem cateva zeci de T-55 si TR-85 pe picioare si sa le dam in nas.
                      Chit ca e vechi, tancul e tanc si ramane principala arma cu care spargi linia frontului.

                    • @Marius moralul e dubios de bun avand in vedere o armata care a esuat lamentabil in toate misiunile din ultimii 25 de ani si s-a facut de rusine de nenumarate ori in teatrele de operatiuni.

                      Dar asa sunt ei… daca ar avea ochi si minte, n-ar mai fi cum sunt.

                      Dotarea e comparabila cu a noastra, pe unele puncte mai slaba (noi avem Bizoni, LAROM, radare mai bune, rachete anti-tanc mai bune) iar pe altele mai puternica (au BTR-80 cu tun de 30mm, rachete sol-aer Mistral M3, se pare ca vor primi IRIS-T si Meteor pt Gripen, daca e adevarat, e de rau).

                      In schimb cateva lucruri fac diferenta, pe plan exclusiv militar.

                      1. Armata Romana e de peste 3 ori mai mare fata de armata ungara.

                      Ei au 5 batalioane de infanterie, noi avem 14.

                      Ei au 1 batalion de cercetare, noi avem 3

                      Ei au 1 batalion de forte speciale, noi avem 2

                      Noi mai avem si 1 batalion de parasutisti plus 1 de infanterie marina.

                      Tot noi mai avem si 7 batalioane de vanatori de munte, ei nu au asa ceva.

                      2. Noi detinem terenul pe care ei vor sa il atace.

                      3. Noi avem experienta de lupta mai mare

                      4. Noi au facut impresie mult mai buna in toate misiunile externe din ultimii 25 de ani.

                      Asadar, chiar daca moralul lor e exagerat de bun (fiindca sunt prosti) si cu privire la dotarea tehnica – ambele tari sunt relativ varza, noi suntem mult mai multi, mult mai buni, mai experimentati si colac peste pupaza detinem terenul la care ei razvnesc, plus ca avem forte specializate pt acest teren (VM) iar ei au doar infanteristi prosti 🙂

                      In caz de conflict exclusiv militar, exclusiv intre Ro si Hu, nu exista comparatie, vom castiga detasat.

                      Aici este insa si problema, Ungaria ne ataca pe alte cai (propaganda, pozeaza in victima, mass-media, minoritati, preluare terenuri, preluare cladiri, schimbat legislatie, epurare etnica in HR si CV) iar in caz de razboi adevarat, cu ditamai armatele, ei vor fi sprijiniti masiv de rusi si poate, din conjunctura sau nu, de diverse factiuni din Ucraina sau Serbia.

                      Asadar, suntem mult peste ei si nu au nici o sansa, dar razboiul nu e corect iar Ungaria lupta murdar… extrem de murdar.

                    • Va multumesc pentru răspunsuri!

              • @ Cezar

                Dacă ne atacă ruşii nu vom lupta singuri impotriva transnistrenilor şi ruşilor in Basarabia. Vor lupta de partea noastră ucrainenii (şi polonezii mai la nord)

            • dar de ce vrei sa treci prutul?esti in razboi cu republica moldova?saracii nici nu stiu daca mai au armata(aviatie nu mai au sigur).

            • arma secreta,sirena de prut.

    • Intram in prea multe amanunte. Banii pot fi folositi, daca exista multa vointa, dar ma indoiesc de asta. Au fost pusi acolo strict ca decor sa bata peste 2% si cu asta basta si pana una alta nu fac parte din bugetul MApN ci sunt un fel de linie de credit.
      In conditiile in care exista vointa n-ar fi nici o problema sa se semneze pt corvete, TBT 8×8, F 16, etc, basca demararea altor programe stringente.

      PS Da-mi te rog si mie un link fata de returnarea catre buget a un miliard de lei de catre MApN.

  13. Eu recunosc ca nu prea le am cu economia, de aceea o sa pun o intrebare care poate e idioata(sau poate nu).

    Sa zicem ca armata se apuca si semneaza anul asta contracte multianuale care pe 4 ani sa insemne 28-30 de miliarde de lei(desi nu o sa se intample), dar majoritatea banilor, sa zicem 25 de miliarde sa fie folositi pentru a achizitiona tehnica construita in tara(de exemplu corvetele cu Damen) sau achizitionata din afara(alea 50 de Boxer), dar cu offset de 80%.

    Practic, banii aia care s-ar intoarce in economie prin offset si locurile alea de munca noi, plus toata masinaria industriala care va fi pusa in miscare, nu ne-ar permite sa avem un deficit initial mai mare (stiu ca am semnat un acord care ne obliga la un deficit de 3% si deja suntem la 2.9%) dar care in timp sa se amelioreze deoarece respectivele achizitii aduc in timp crestere economica?

    Adica zic si eu, decat sa nu cheltuie banii aia ca sa nu depaseasca deficitul de 3%, mai bine fac achizitiile pentru ca in timp acestea o sa asigure o crestere economica mult mai mare.

    Poate gandesc prost, v-am spus ca nu le am cu economia.

    • asta este ideea din spatele OFFSET-ului/ compensatiei industriale, sa te ajute sa reucperezi o parte din banii cheltuiti ca sa poti plati si un eventual imprumut sau sa iti poti permite sa operezi ce ai achizitionat:
      http://www.rumaniamilitary.ro/inzestrarea-armatei-romane-versus-cresterea-economica-si-solutia-offset-ului
      http://www.rumaniamilitary.ro/salvarea-economica-a-romaniei-offset-ul-programul-economic-care-ar-scoate-tara-din-criza-si-ar-oferi-din-nou-slujbe-celor-tineri

      • Si in timp, cat de repede s-ar ameliora, prin offset, un deficit mai mare cu 1% pe vreo doi ani sa zicem(prin ameliorare ma refer ca, de exemplu, doi ani avem deficitul de 4%, dar apoi, urmatorii doi sa avem deficit de doar 2%)?

        • Nu poti avea deficit de 4% ca te urecheaza comisia europeana, iar noi nu ne putem permite acum sanctiuni de la ei.
          Chestia cu offsetul e buna in principiu, daca o faci patriotic, cum au facut polonezii la F-16, dar la noi cred ca ar iesi o varza si mai nimic real.

          • Grecia de 10 ani nu s-a incadrat in deficitul ala de 3%, plus ca ei au folosit banii „ca sa o duca bine”, nu pentru ceva care ar duce la crestere economica in timp.

            • E dificil de zis exact ce ar face, dar….scaderea unor ratinguri (ne afecteaza), micsorarea fondurilor (nu ne afecteaza). Depinde, ca poti negocia. Depinde cat de ocupata e Comisia atunci (daca au treaba cu Brexitul, nici nu ne baga in seama), cu cat depasesti, si pentru ce, cine conduce comisia…
              Grecia e intr-o situatie nasoala. Nu mi-l da exemplu pozitiv, cand esti fortat sa vinzi teritoriu ca sa recuperezi bani.

          • am mai pus intrebarea asta..ce ne face ue dak depasim deficitul de 3%..pe care noi insine in mod cretin..zic eu.. ni la m fixat?ne urecheaza..sau ce?ma p..s..pe urecheala lor.pt apararea romaniei..si chiar a granitei nato..nu exista asa ceva.numai ca ai nostrii alesi..nu au sange in instalatie pt asa ceva..

            • Cata foame esti dispus sa induri pt asta? Ok, dupa ce raspunzi, cata foame crezi ca e dispusa populatia sa indure? Cati oameni mai pierzi datorita emigrarii si cat din PIB iti fura asta pe urmatorii 10 ani?

            • Te amendeaza cu procent din PIB de-ti iese si pe nas. basca dobanzi mai mari la imprumuturi e.t.c. No Way!

        • depinde de foarte multi factori: tipul de investitie (greenfield sau facilitate existenta), complexitatea tehnologica, timpul de atingere a ritmului de productie preconizat(cativa ani), daca inglobeaza cercetare sau nu, returul de cifra de afaceri/ valoarea investita (pot sa fie investitii de valoare mare, dar care sa-ti ofere un retur mai mic pe o perioada mai indelungata, sau pot sa fie investitii de cateva zeci de milioane de euro in linii tehnologice, care sa-ti aduca o contributie de sute de milioane la PIB-ul anual.)

          Apoi e important si tipul de credit furnizor, cu perioada de gratie sau nu…

        • Aici depinde ce tip de offset vrei. Adica poti cere unul de tip militar, sa construiesti la tine armamentul, sau un offset focusat doar pe slujbe si valoare adaugata mare.
          As minti daca ti-as da un raspuns direct depinde de multi factori, depinde de cum se fac calculele, ce vrei sa obti pe termen mediu, care sunt scopurile tale.
          Am putea de exemplu sa marasam pe reindustrializarea economiei in cateva ramuri cheie si atunci profitul bugetar imediat ar fi sacrificat pentru unul mai de viitor.
          Oricum in maximum doi ani banii incep sa se intoarca.

          • @George si @Marius Am inteles, deci in mare in doi ani am incepe sa simtim cresterea adusa de achizitiile respective, deci nu ar fi o crima asa mare un deficit de 4% pentru doi ani(2017 si 2018) daca din 2019 incepem sa resimtim o crestere economica mai mare.

          • ohoo..eu as marsa pe un ofsset de tip militar…la ce uzine si fabrici de armament avem noi…ne am produce pt noi in prima faza..incepand de la pm uri pana la blindate,artilerie..apoi..la export..

  14. – Ministerul Apararii Nationale a identificat 359,8 milioane de lei, bani care nu mai pot fi utilizati pana la finele anului pentru cheltuieli cu bunurile si serviciile si cheltuieli de capital. De asemenea, se propune majorarea creditelor de angajament cu suma de 5 miliarde de lei pentru demararea achizitiilor de tehnica si echipamente specifice.

    • Cat inseamna 359.8 milioane de lei? 80 de milioane de euro? Cate faci cu banii astia…

      • poi..ai avea ce face cu ei..decat fara ei..nu?de 80 de mil euro…eu zic ca am avea ce face..

        • Pai exact ce ziceam si eu, cu 80 de milioane iei doua batalioane de Saur 2.

          • Sau cumparau cauciucuri pt TABuri, camioane, Humvee si Pirahna IIIC, ca duc mare lipsa de asa ceva. Niscai baterii auto, ulei de motor…

            • Exact… se gasesc destule de cumparat.

              • Da si nu. Banii sunt alocatii cu destinatii precise. Nu poti sa schimbi destinatia lor de la, sa zicem, achizia unui batalion TBT (active fixe) la achizitia de cauciucuri, combustibili, baterii (active circulante) decat prin rectificare bugetara. Bugetul unei institutii publice nu e acelasi lucru cu portofelul unei personae fizicem care se poate duce la mall sa isi ia o haina si vine acasa cu o cutie de nasturi si niste papiote de ata.

            • Sau cumpara dracului sutiene si chiloti pt femeile care sunt sub uniforma. In lupta nu poti sa mergi cu lenjerie de dantela, nu-i igenica, te incomodeaza, provoaca raniri, daca alergi cu dantela sau stai imbracata zeci de ore fara sa poti sa faci un dus. Vai mama lor bietele de ele…
              Le place sa „defileze” cu ele dar nu le-au cumparat nici macar obiecte de igiena strict necesare in TO, n-au tampoane sau veste anti-glont pentru femei.
              Am dat asa doar un exemplu, mai stiu si altele…

              Si daca tot m-am pornit, sa continuam cu chestii dastea mai mici: casti moderne, ochelari de protectie, port-harturi, binocluri, caciuli, manusi, etc… Dar au dat banii inapoi la buget sa sustina deficitul mic.

    • astia-s aia „necheltuiti” pe exercitiul de anul trecut ?
      Ah, la rectificarea din toamna, amu’ vad 🙂

  15. Este ingrijorator ca in timp ce lumea ( internationala) fierbe de schimbarile geopolitice care vin sigur ( nu mai este doar o teorie ca acum ceva luni), cu Trump presedinte, pus cu batul pe NATO, 100% cu interes sa destrame UE alaturi de Rusia si China, cu o Turcie care a mirosit schimbarile si vrea o mare felie regionala de influenta si este gata oricand si ea sa loveasca UE cu refugiatii… noi stam si ne balacarim pt ciolan ( noi, cu sens generic), acuzatii de locirura de stat, invrajbire a populatiei, iohanistii vs restul, tehnocratii termen acuzator devenit pe anumite posturi, un fel de fascisti etc… un PNL care a stiut magistral sa se bata singur, un PSD care se stie puternic in sondaje insa joaca periculos, daca programul propus nu reuseste ( scaderi de taxe si mariri se retributii) tara poate intra in picaj… Eu unul insa nu cred ca or sa mai fie fonduri pt infrastructura, achizitii de anvergura pt armata, etc. Altele par sa fie subiectele de interes ale politicienilor…..

  16. la niv micro..dar sa r putea cheltui..modernizarea unitatilor,achizitii de optica pt pm uri,achiziitii camioane,sunt enspe mii de exemple..tre fiecare banut la aparare..nu ne permitem sa refuzam banii si asa putini..

  17. vom avea un buget de 2% curat..fara credite..a anuntat dragnea..

      • Cheia e in ultima fraza:

        „Daca Ministerul Apararii nu va fi in stare sa cheltuie acesti bani, o sa vedem la vremea respectiva”

        • Ori Dragnea incearca sa indulceasca ceaiul amar al bugetului apararii prin alte metode ‘contabilicesti’ ca sa mai scape de presiunea opiniei publice si de cea externa, ori Trump i-a soptit la ureche ceva nasol sau obligatoriu ce nu poate avea stare de IGNORE nici macar pentru nesimtirea din el!?! 🙂

          Traim si vedem….

        • Ministerul poate cheltui banii, daca este lasat sa faca asta. Avem hotarare de guvern nr. 906/29.11.2016 (conform link: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/184948 ) amanata de Tariceanu in parlament, pe motiv de lege care cere ca achizitiile de peste 100 milioane sa fie supervizate/aprobate de Parlament.
          Asa ca daca invoca asta cu MAPN nu e in stare sa cheltuie banii sunt chiar prosti pentru ca raportat la cazul concret al corvetelor vom avea un exemplu de rea-credinta a parlamentului dominat de PSD.
          Ar fi interesant daca si pentru TBT avem o hotarare de guvern asemanatoare sau nu…
          Deci, cel putin in cazul corvetelor ar putea sa dea drumul la bani.
          Mai avem RFP pentru elicoptere la fortele terestre de la SUA, depunerea ofertelor de catre firmele interesate avea deadline in septembrie 2016, probabil ofertele au fost depuse. Asta ar fi alt exemplu de bani de cheltuit in 2017.
          Raman la ideea ca se vor face investitii in armata pe motiv ca Dragnea cauta sa castige suportul americanilor.
          Daca gresesc, asta e…

          • „Raman la ideea ca se vor face investitii in armata pe motiv ca Dragnea cauta sa castige suportul americanilor.”

            Daca n-o face, e halit cu tot cu fulgi. Singurii oponenti la adresa acestui buget marit pt. inarmare sunt cei de la UE. Poate ca si treaba aceasta cu 1,35% e o incercare de a-i trage pe sfoara pe nemti.

          • cine sa cheltuie grasul ala de les ? ai de capul nostru..

  18. Pe hartie poate sa fie si de 4% ca tot nu prea conteaza….oricum nu vor cheltui banii.
    Ciudata stare de fapt…noi inca speram si avem asteptari, sperante de la politruci nostri ..mda, chiar nu pricep de ce i-ar interesa? in caz de ceva naspa se cara in sec. 2 ca doar au ”tot adunat”…btw. pun pariu ca marea majoritate nici nu ar trece un banal test psihologic dat pe bune.
    Eu as vrea sa vad ca se zbat cei care au nevoie de bani astia…daca p’aia din armata ii doare undeva si mai si mint noi de ce am spera si la altceva?

  19. Ati vazut anuntul de la Comisia nationala de prognoza?
    Crestere economica 5,2 %, anunt facut azi!!!! Nu-s PSD-ist, chiar din contra.
    Eu zic sa nu va hazardati cu prognoze.

  20. Off topic:

    http://adevarul.ro/locale/constanta/tragedie-judetul-constanta-doi-oameni-murit-intr-un-accident-rutier-1_58887fe35ab6550cb8c8f3ee/index.html

    ca in filmele cu james Bond……comandantul bazei de la Fetesti implicat intr-un accident rutier cu morti. FSB ceva? 🙂

  21. Au spus laa radio ca vor fi 2% curati pt armata.sper sa fie asa

    • Dap, am auzit si eu ca cica a spus Mustata sa fie 2%.

      Deci posibil sa se adevereasca ce am auzit cu investitiile americane si interventia lor marita in Romania… Cand vazusem 1.35% deja imi disparuse speranta ca e adevarat… Dar acum redevine credibila toata faza.

  22. Eu nu cred ca actuala clasa politica este speriata de suspendarea protectiei americane sau chiar si de dezintegrarea UE, ma refer la marea majoritate a clasei politice. Temele lor de inters sunt mult mai dambovitene, in caz de ceva or se cara or schiba macazul dupa noua oranduire… daca ne lasa toti in pace intr-o zona gri – oarecum neutra, cu atat mai bine pentru ei ca nu maid au socoteala nimanui.

    • Dispariţia UE ar fi o catastrofă pentru România. Economia românească este dependentă ca de droguri de restul UE. Agricultura românească este de subzistenţă, fără importurile de mâncare din UE, agricultura noastră nemecanizată şi neirigată nu ar putea hrăni toată populaţia. Industria grea românească a fost falimentată, milioane de români sunt la muncă in UE, dacă dispare UE, unde se vor angaja milioanele de români care vor fi obligaţisă se intoarcă in România?

      • O clasa politica eliberata de constarngerile UE si impunerile sale democratice…nu o sa se teama de o populatie saracita, cu frimituri si din cand in cand cu parul pe spinare spera ca o pot tine sub control. De asta nu cred ca se sperie foarte mult de o asemena situatie… Oricum daca se impute treaba rau, au cu ce si unde sa fuga pentru a forma un guvern de rezistenta in exil :P…cred ca am avea mai multe…am ajunge de rasul curcilor si atunci, cu 2.. 3 guverne in exil.

        • Din contră, românii de foame şi de frig n-au mai suportat comunismul, altfel n-ar fi zis nimic. Când conducătorii ţării se ating de mâncare şi de căldură, românul face urât de tot.

          • am facut si noi aabea dupa ce au facut altii…noi am fost ultimii care au facut revolutie….asa nu ma bazez pe spiriul revolutionar romanesc.

        • Si cati ani de comunism au trebuit si ce conjunctura internationala ca sa explodeze mamaliga?
          P.S. Ca sa nu mai zic de inmultirea nostalgicilor din ultima perioada… aproximativ 30 de ani ( 27 ) par sa fi sters istoria celor 45 de ani. In plus la un popor lispsit de hrana si caldura, nu trebuie sa ii oferi mult…putina mancare si putina caldura si te lasa sa faci ce vrei in fruntea tarii, cel putin asa cred eu ca se gandeste prin unele cercuri ale politicii noastre.

          • Au trebuit destui ani, dar a explodat mămăliga (şi cu ceva “incurajări” din afară, este adevărat). Dar azi, cu atâta mass-media şi in plină globalizare, orice regim totalitar instaurat in România nu va avea viaţă lungă, mai ales că românii au prins gustul democraţiei, cosmopolitismului şi magazinelor fast-food 🙂

  23. Cand am zis clasa politica, m-am referit la toti, nu doar la PSD, si PNL si oamenii din politica in general. In general oamenii de la noi nu au griji de genul celor intalnite pe forum de exemplu, ele sunt probleme mult mai cotidiene..cat este curentul, cat este gazul…cat se mai da la pensie. Povestea este si mai cinica, azi la radio au spus iar ca am ramas fara vacin pentru nou-nascuti, mai ales cel ce hepatita la care prima doza se face in primele zile de nastere…si era doar unul din circa 3 sau 4 foarte necesare si care lipsesc. Ministerul da vina pre producator..bla ..bla… ca se face noul buget si se face alta licitatie ..bla ..bla… nu stie nimeni cand anume…si intre timp fiecare copil cu norocul lui… daca se mai da ceva la pensii, toata lumea devine fericita… pana fiecare din noi ajunge in spital mai devreme sau mai tarziu si constata ca nu au nici cel mai banal medicament… abia atunci mult vor intelege ca sunt lucruri mai importante decat bruma de bani data sa mai cumperi 10 mici si o bere. Asta este Roamania, sau macar o parte din ea.

  24. „Aia din guvern sunt politruci, dar de la militari mai aveam (inca) ceva pretentii, prostul de mine…”
    Din câte ştiu eu MApN nu e condus de militari.
    Iar părerea mea e că sub guvernul trecut s-a văzut că MApN poate face programe bune, dacă e lăsat de politicieni.

  25. nu e nimic anormal ca ministerul sa fie condus de un civil.
    e anormal sa nu existe voci in uniforma din interiorul ministerului care sa strige despre realitatea crunta de acolo…si au trecut atatia ani.

  26. Nu vreau sa par Gica Contra dar eu dau o parte din vina si pe guvernul Ciolos.

    Ei stiau exact ce urmeaza, au mentionat de nenumarate ori ca se afla in stagii avansate de negociere pentru diverse contracte, ba chiar stadiul final sau „mai ramane doar de semnat”. Atunci de ce nu au semnat contractele pentru corvete sau TBT pana in decembrie? Au avut 1-2 luni la dispozitie din clipa in care au inceput sa repete obsesiv in mass-media ca totul e deja negociat…

    Au amanat iar acum noul guvern a bagat negocierile alea intr-un dulap, l-a inchis si a aruncat cheia. Pai nu era de asteptat? Eu am tot scris aici in octombrie, in noiembrie, la inceputul lui decembrie, sa le semneze naibii odata. Ne-am saturat de declaratii, zambete, intalniri etc… daca tot repetau ca negocierile sunt ca si incheiate, atunci de ce nu au semnat?

    Trebuia ca in ultimele zile ale guvernului, acesta sa semneze cel putin contractul pentru corvete, cu obligatii de plata cu sume fixe si date fixe, cu date exacte pentru inceperea productiei si livrarii tuturor celor 4 nave, iar in caz contrar (neplata, amanari din partea Romaniei) guvernul (adica viitoarele) se obliga sa plateasca despagubiri de 5 miliarde de euro 🙂

    Dragnea ar fi facut scandal si tiganie la tv, toti pensionarii s-ar fi oripilat, toti muncitorii ar fi vociferat, toate angajatele de la Posta ar fi oftat, dar… contractul ar fi continuat, fiindca nimeni nu vrea sa plateasca despagubiri de 5 miliarde si sa nu primeasca nici un vas.

    Astfel, cu vina de „odioasa mostenire”, contractul s-ar fi derulat conform planului si la sumele respective, guvernele ulterioare neputand sa dea inapoi.

    Nu stiu daca la TBT negocierile erau la fel de avansate (ei ziceau ca da, eu sunt mai rezervat) dar la corvete cred ca se putea face.

    PS: s-a mai practicat treaba asta, guvernul Nastase a facut la fel cu autostrada Transilvania.

    • mai trebuie si ceva cojones la purtator nu lasate acasa pe noptiera.
      mai ales ca stiau care era situatia in sondaje…s-au chiar au crezut ca o sa castige.

      • Pacat ca Ciolos a actionat in Romania pe model Bruxelles, adica cu calm, bunavointa, dezbateri, argumente etc. Aici trebuie actionat putin mai incisiv, vii, faci, dregi, dai ordonanta de urgenta, semnezi contract cu clauze cum am descris mai sus, etc.

        La noi, o mare parte din populatie nu percuteaza la argumente, proiectii pe 10 ani, grafice corporatiste etc, ci doar la ce le iese acum, in clipa asta, ori la tiganii tv de genul „cu banii astia se puteau face 10 spitale, A-VI-OANE ne trebuie noua ??”. Cu o singura replica cum e cea de mai sus, spusa pe cateva televiziuni, deja ai pierdut sprijinul a milioane de oameni, si niste grafice cu bugetul pana in 2025, cu reduceri de 6 la suta in 2 ani la impozitul pe profit samd nu ii intereseaza pe respectivii 🙂

        Probabil nu s-or fi uitat in sondaje, nu stiu, eu citisem in noiembrie ca diversi membri ai guvernului erau constienti ca din 2017 nu vor mai fi agreati si isi cautau deja locuri de munca in vest. Majoritatea isi planificasera deja intoarcerea, fiindca erau adusi de Ciolos de pe la diverse institutii din Bruxelles.

        Pacat. Eu zic ca o asemenea sansa, sa avem un guvern format cu zeci de oameni care sa fie proaspat transferati de la institutiile UE din Bruxelles n-o sa mai avem. Sunt mai multe motive, printre care ar fi de ex. faptul ca a doua oara aia n-o sa mai vina in Ro pentru a fi tinta improscatului cu noros la tv timp de 9 luni, dupa care sa se intoarca la Bruxelles, si asa au fost greu de convins prima oara si rezultatele se vad.

        Imagineaza-ti ca tu ai 35 de ani, de 7 ani lucrezi la Comisia Europeana, ai fost avansat de 3 ori, conduci un departament, esti platit cu 10 000 de euro, traiesti, totusi, in Bruxelles, esti respectat, te invarti printre oameni cu masterate si doctorate, faci sedinte serioase unde nu se injura ci dimpotriva se discuta lucruri importante la scara continentala…

        …iar apoi vii in Romania, manat de nationalism, la cererea lui Ciolos, sa il ajuti sa porneasca dracia asta de tara. De acum ai ajuns aici, devii tinta jignirilor pe Antena 3, Romania TV, cateva ziare etc, apar poze cu tine la ziar, undeva scrie ca nevasta-sa e curva, in alt loc se insinueaza ca ai dat spaga pt postul tau din Bruxelles, astia iti cauta si notele din clasa a 4-a unde observa ca ai avut nota 6 la geografie, deci cum sa propui tu acum pe unde sa treaca trenu’ sau nu, etc etc… plus ca Bucurestiul nu e Bruxelles, plus ca ai coborat brusc de la 10 000 de euro la 2 000, plus ca fiul tau poate face scoala in Belgia si o sa-l vezi o data la 4 luni, in sedinta la guvern vin toti mafiotii si analfabetii si te ameninta, din 10 membri ai comisiei te prezinti tu si inca 3 ca restu’ nu vin la lucru, in timpul sedintei argumentelor si graficelor tale li se raspunde cu „in p*** mea, ce p*** mea, hai ba p**** vii la mine cu de-astea”, etc etc etc….

        Asa ca dupa ce populatia voteaza masiv PSD, noul guvern anuleaza toata munca ta si te mai si acuza ca ai furat, pleci inapoi in Bruxelles, la aia 10 000 de euro ai tai, la colegi de munca la acelasi nivel cu tine, la lucruri importante (gen acordul SUA – UE, nu autostrada Bucuresti – Alexandria), la limbaj civilizat, si asa mai departe… si nu te mai intorci a doua oara cand iti propune cineva sa revii in tara, sa o reformezi 🙂

        Poporul asta nu vrea sa fie reformat, el vrea doar 50 de lei pe luna in plus la pensie sau salariu. Nu conteaza de unde, cu ce costuri, de unde se taie, etc… nu conteaza cine a plagiat, care universitate da diplome false, care autostrada s-a surpat si asa mai departe, ci sa ii dai lui 50 de lei, sa mai bea o vodka sau sa-si mai cumpere un palton second-hand.

        Atat.

        Atat vor, atat vor primii.

        • Mde mde mde a dracului lacomi vor 50 de lei in plus!
          Da ia zi-mi si mie la ce sunt bune bruxelazele alea ? Te plangi de birocratie?

          Pai birocratii nostri nu au indrznit sa „standardizeze” castravetele – bruxeloazele da! :curbia maxim admisa 2 grade”!!! Sute de late inepti de acest fel ..
          Holurile sunt pline cu lobisti „Nenea da si mie un ban! Da si mie! Da si mie!” mai ceva ca tiganusii
          Se zvoneste (adica nimeni nu indrajneste sa „sape” ca milairde de euroi dispar anual…
          Madama aia Pruna de la justitie si ea mare tehnocrata bruxeloaza a zis ca vom si amendati cu 89 mil euroi anula pe motov de inchsori si condtitii. De aici a inceput si balamucul actual . Acum vine Ioh si zice cva nu e asa. Deci aia nepa tras o minicunica .. ca la Bruxelles!!

          A. Si in fine loazele alea au neica niste venituri de sta pisicu in mustati!!! Si pensii speciale si alte cele. Ca sa incurce lumea.

          Sediul UE de la Bruxelles este noul Turn Babel . Asta o stie toata lumea da e ca vaca in India.

    • Nu ai dreptate. Guvernul Ciolos a trimis in Parlament solicitarea de aprobare pentru contractual cu corvetele, asa cum prevede legea, si maestrul Tariceanu a amanat la calendele grecesti votul asupra contractului. Deci nu arunca asta in spatele lui Ciolos / Motoc. Au avut si ei destule bube, dar asta nu e a lor.

      • Oare nu se putea da o ordonanta de urgenta? Oare nu se putea gasi o jmekerie avocateasca prin care sa semnezi de urgenta acel contract, trecand peste discutarea si aprobarea lui in Parlament, pe motiv de urgenta + siguranta nationala?

        Chiar atat de naivi sa fi fost incat sa-si imagineze ca daca dai contractul inamicului, respectiv Tariceanu, el il va aproba ?

        Daca au fost atat de naivi, atunci asta e ca si aia cu hai sa ne dotam cu avioane Suhoi, si cand ne batem cu rusii sa facem pauza ca sa le cerem motoare de schimb 🙂

        Chiar nu puteau ocoli Parlamentul, aici, in tara jmekeriilor ? 🙂

        • Ideea e ca si Julienne e tot politician si spera ca va ramane premier dupa. O astfel de achizitie ar fi fost demonizata de presa de partid a celorlalti si ar fi scazut si mai mult scorul partidelor care l-au sustinut pe Julienne. Adica si el si-a facut calcule electorale. Poate daca ramanea premier se semnau deja contractele, dar acum nu putem sa spunem ca stim ce ar fi fost.

          • Din pacate, Romania a pierdut trenul inarmarii. O treaba la scara asta se face in ani de zile, suntem deja in 2017 si nu avem nimic.

            Vom sfarsi exact ca in WW II, cand a ajuns razboiul la usa Romaniei, tara noastra a incercat disperata sa cumpere armament, de orice fel, de oriunde si in orice cantitate, oferind preturi triple si plata in AUR… dar a fost refuzata, fiindca tarile de la care doream sa cumparam ori aveau propriile nevoi (Germania, Italia) ori nu prea mai erau (Franta, Cehoslovacia).

            Fix asa vom ajunge si acum, cu marea diferenta ca pe vremea aia, o armata mare, formata din tarani vanjosi si obisnuiti cu greul, a contat totusi pe campul de lupta. In 2017 noi contam intre Polonia, Rusia si Turcia fix ca un MiG-21 la Red Flag 🙂

            • @sorin2 Exact in situatia aia suntem. Doar ca acum nici cantitate uman nu mai avem pentru ca rezerva mobilizabila nu prea exista.

              Noi nu avem TAB-uri pentru trupele regulate, dar pentru rezervisti?

              • Da, si vom avea probabil o soarta mai rea de data asta. Ulciorul nu merge de multe ori la apa, norocul se mai si termina, iar diferentele de tehnologie din ziua de azi sunt uriase intre noi si potentialul inamic. Nu mai merge cu tarani viteji pe campul de lupta, la arme cu frunze si flori si asa mai departe.

        • Nu sunt jurist, nici nu cunosc toate legile aplicabile in cazul discutat, dar din ce am citit reiese foarte clar: orice contract cu valoare mai mare de 100 mil EUR trebuie supus votului in Parlament. Deci nu.

          • Daca intr-adevar asta e procedura in vigoare, atunci nu ne vom inarma niciodata fiindca fosti comunisti detin majoritatea in Parlament de 27 de ani si o vor detine inca 27 de acum incolo, la cum gandeste populatia tarii. E suficient sa citim cateva comentarii aici ca sa vedem motivatia unora de a vota PSD.

            Un parlament cu o majoritate PSD nu va aproba niciodata inarmarea, iar daca ne apucam sa luam pe bucati, in transe mici si contracte de 90 de milioane, mai bine ne lasam de meserie… 🙂

  27. Domnilor, am urmărit cu interes discuţiile dintre dumneavoastră.Vă rog să mi permiteţi să nu fiu de acord cu unii dintre dv.Nu toţi cei care am votat cu PSD, suntem analfabeți sau lobotomizaţi.Sunt de 21 de ani profesor.În ultimii7 ani am muncit si în mediul privat ca să mi aduc veniturile la nivelul militarilor/politistilor cu studii medii. Da ,,bugetarii,, îşi doresc salarii mai mari .Şi poate unii chiar le merită. 26 de ani ni s a spus că nu sunt bani pentru profesori sau medici .Au fost însă pentru disponibilizatii din MApN,politisti,mineri etc.Un vechi proverb spune ,,mens sana in corpore sano,,.Romanii însă nu l au respectat. Au avut ca si coloana vertebrală a statului armata si au. investit in primul rand in serviciul militar. Chinezii în cel civil.Si China există si azi.Putem lua oricând ca model Sparta dar Atena cea educată a supravieţuit. Am văzut că si astăzi modelul este valabil.Coreea de sud a crescut în primul rând prin investiții î n educatie/ cercetare.Am votat PSD orasul meu având doi candidaţi pentru Parlament simţindu mă dator să i sprijin.Da am votat PSD sătul să fiu umilit de un salariu care mi permite să merg la scoală cu pantofii rupţi.Da am copii şi decât să i văd profesori sau functionari publici mai bine să emigreze.Cu stimă, un dascăl.

    • de 27 de ani singura dezbatere publica este conditia bugetarului…de asta si traim acum asa.
      noi restul majoritatea tacuta chiar nu existam?!
      noi restul contribuabili de prima mana suntem buni doar la jug?!
      toate indexarile de venituri acordate de aceasta caracatita au fost posibile doar dupa masuri aspre economice luate de alte partide asa hulite cum sunt acum.
      niciodata nu a fost vorba de bani putin in invatamant si sanatate dar gaurile in buget au fost enorme si reforma inexistenta.
      si nu vreau sa aud gogomanii gen stres,program incarcat,conditii grele ,etc. ca va invit frumos sa coborati in romania reala.
      oricum va doresc la toti pensie frumoasa,noi oricum nu o mai apucam…crapam toti pana in 60 de ani de bine ce o ducem.

    • De ce credeți că militarii cu studii medii au salarii mari? Aflați că un maistru militar principal (în prag de pensie) are salariul (fără norma de hrană = tichete de masă la civili) cât al unui educator cu gradul I. Asta-i salariu mare? Și nu uitați militarii sunt la dispoziție 24 ore nu 6 ore ca educatorii. Și ca să nu mă blamați m-am dat exemplu pe mine (militarul) și soția mea (educatoarea). Faceți o mare confuzie privind salariile militarilor. Este ca și în învățământ unde rectorul (colonelul) au 7.000-10.000 lei și educatorul (maistru/subofițerul) 1.800-2200 lei. Mai rău este că maiștri sau subofițerii cu studii superioare au doar 10% în plus la salariu și nu ajung nici pe departe la nivelul profesorilor.
      Vedeți domnul meu că nu este chiar așa roz nici în armată.
      referitor la soldele pentru disponibilizați acelea au fost date acum 10 ani. Astăzi dacă ieși la pensie nici cele 6 solde de ajutor nu se mai dau și asta de ceva ani.

    • Da? Si cui datorezi asta? In ultimii 20 de ani cati ani a fost la putere PSD-ul? De ce crezi ca daca nu ti-au dat pana acum o sa-ti de acum? Si daca da, de unde? Si cum bugetul educatiei e mai mic decat anul trecut? In afara de creterea lefii vreo propunere de eficientizare a invatamantului, de micsorare a nr. de profesori si a programei extrem de stufoase, ineficiente si imbecilizante, de incadrare a cheltuielilor intr-o anvelopa rezonabila care sa va ajute sa va dezvoltati profesional ati vazut la PSD? Ati soiicitat-o voi? Ca sa poata creste salariul sustenabil? Nope, n-ai sa vezi! Sa ni se dea…..Si sa ia bac-ul vreo 30% din cei instruiti de voi! Da, nicaieri esecul nu e mai vizibil ca in invatamant! Imi pare rau dar asa este…. Multi muncitori au cumparat actiuni la fabrica lor ca sa o sustina. Voi ati cumpara actiuni la scoala voastra, avand in vedere „ciclul de fabricatie” si „produsele”? Hmm…

      • Nu doresc să supăr. In invatamant, scăzând numărul elevilor a scăzut si numarul profesorilor .S au inchis scoli si profesorii au fost dati afară fără să plângă nimeni. Am vorbit despre venit ,nu salariu.Profesorii nu au tichete de masa. Produsele fabricate de noi sunteti dumneavoastră. Poate pe unii n ar fi trebuit să i trecem clasa? Sigur. Noi am asteptat suficient .Si medicii la fel.Poate ar trebui să emigram si noi si ei.Să inteleg că a educa,este demn de milă. Că n avem dreptul să cerem salarii decente,doar pentru ca altii au primit bani acum 10 ani .Că avem nevoie de armament? 26 de ani si unii si altii ne au spus să asteptam.Poate unora ne a ajuns.Nu sunt PSDist. L am votat pe Iohannis . Dar nu pot uita că ,,dreapta,, ne a tăiat 25% din venituri, in timp ce unii se imbogateau.Nu mi permit să fac aprecieri asupra necesităților MApN,nefiind militar. Ce vă indreptateste pe dv sa fa
        ceti aprecieri asupra programei? Si care ar trebui să fie numărul de promovati la ,,bac,,ca invatamantul sa nu fie un esec?

        • nu este regula acordarea de tichete in privat.
          mai ieri era discutia de tichete vacanta pentru bugetari dar pe moment amanata de guvern.aveti sindicate in spate,statut,usi deschise peste tot,cresteri salariale de la o guvernare la alta si fara conditii individuale de performanta impuse asa cum ar fi normal,venituri rotunjite prin metode oe care nimeni pana acum nu a stat sa le identifice asa cum ar trebui,program lejer,zile libere dupa guvern,vacantele vacante,salariul merge,vechimea la fel…o fi rau sa tot aduni si sa nu ai nico responsabilitate clara.
          si pentru ca o data in viata asta a fost o ajustare negativa care oricum a fost exagerat ca si perceptie in buzunar merge sa tinem o tara intreaga captiva pesedeului si sectorului de stat?!
          inainte de criza nu puteai intra in banci de coada de bugetari care faceau imprumuturi,asta a fost problema reala cu reducerea de salarii de fapt.am incercat si eu si mi-au refuzat dosarul,aveam venit prea mic si nu prezentam siguranta.nu conta ca nu aveam datorii si plateam taxe din 2000.
          din pacate viata de pana acum nu-mi permite sa mai vars lacrimi decat pentru cei care au vrut si altceva de la tara asta….privat sau bugetar.

          • Să inteleg ca sănătatea si educatia tin captive România? Conditiile de performanță sunt in programa scolară.Profesorii nu sunt strungari. Lucram cu creiere nu cu șuruburi.Avem un profesor la 25 de elevi in mediul urban. In Finlanda este unul la 15. Nu avem nimic impotriva să muncim mai multe zile pe an .Dar se opun majoritatea celor care afirmă că oricum e pre lulu,programa e stufoasă etc Stiti cumva cât munceste un profesor japonez? Sper că nu veți afirmă ca si ei lancezesc.Referitor la veniturile rotunjite ,,oricum,, sunt unul din cei care după 7 ani am renunțat la invatamantul particular.Dar ce venituri extraordinare ar putea avea dascălii de muzică, desen, ,,atelier,,istorie sau geografie din satele sau muribundele noastre orasele?

            • iti zic eu de ce ai nevoie de armata ACUM !
              in caz ca incepe un razboi tu si familia ta veti fi mobilizati si o sa fiti trimisi cu cate o prastie si o furca sa va bateti cu tancuri. nu o sa lupte doar militarii ci toata populatia tarii va fi in pericol. o armata puternica face pe adversar sa se gandeasca de 2 ori sa te atace.

              si nu zice ca asa ceva nu se poate intampla, pentru ca asa au zis toti pana s-a intamplat

              cat despre invatamant cunosc situatia si am fost la proste contra lui boc atunci dar intelege ca la noi nu exista dreapta si stanga, toti sunt niste hoti si trebuie sa luptam pentru orice.
              nu merge cu hai sa taiem de la medici sa dam la profesori sau hai sa taiem de la puscarii sa dam la medici…..trebuie sa luptam pentru toti si toate inclusiv armata inclusiv educatie….doar ca asta e un site despre armata…

            • Banuiesc ca initial comentariul era adresat cererii mele de explicatie. In acest caz, va multumesc ca ati raspuns .
              Acum….eu nu inteleg anumite lucruri.
              1) sindicatele din invatamant sunt destul de puternice. Daca programa este nereprezentativa, stufoasa si nerealista, de ce acele sindicate nu fac nimic?
              Poate ele nu sunt reprezentative pt majoritatea dascalilor. Ok, nu ar fi primul caz. Dar, exista si actiuni ale societatii civile. Avem medii de informare, putem vorbi pe o groaza de medii si forumuri (cum ati binevoit a face aici. Va multumesc din nou. ). Ele nu sunt o optiune pt sec 21, sunt o obligatie. Ce nu prea a inteles romanul din capitalism e ca in capitalism, nu te bazezi pe altul sa iti faca. Nu ai programa decenta? Ceri sindicatului sa ia actiune. Nu ia actiune? Iei tu. Nu iei (din N motive)? Nu te plangi. Aveati, mai mult decat oricine capacitatea de a intelege dezastrul spre care se indrepta invatamantul. Desfiintarea scolilor profesionale, incarcarea programei, descentralizarea (nepotism local). Ma refer la dascali in general. Unde erau actiunile de strada in 2002? 2003? 96?
              A vota si a astepta nu este suficient. E suficient pt a mentine un nivel (si asta discutabil), nu pentru a-l schimba. Oamenii trebuiau sa indure in anii 90, dar ar fi trebuit sa se asigure ca nu vor mai indura apoi. Cu pancarda. Asta e esenta societatii civile. Am invatat la Cultura Civica 🙂 .
              2) Aici repet pe omul de mai sus: ce anume va face sa credeti ca v-ar da? Ma indoiesc teribil de mult ca sunteti asa naiv. Disperare? Am vesti proaste: ce traim in tarisoara noastra nu e disperare. E frustrare si nemultumire. Disperare traiau colegii mei de facultate din Angola. Efectiv isi riscau vietile daca se intorceau acasa.
              Intrebarea mea este: nu ar fi o idee buna sa bazam cresterea economica pe privati? In ideea ca am incercat 27 de ani cu bugetarii, si am ajuns pe marginea prapastiei (nu stiu daca realizati ce precara e situatia noastra). Poate, pur si simplu, bugetarii nu sunt in pozitia de a-si influenta pozitia. Ok, dar atunci sa nu ia vreo pozitie, nu? Ca ar inrautati lucrurile.
              Eu sunt total de acord cu marirea salariului la medici. Chestie de retentie. Insa, i-as cerne sever. Fara „somitati” amatori de suruburi. Si care sunt zei pe holurile spitalelor. Si fara spitale bifate, ce nu pot fi folosite (sunt bacauan).
              Dreapta e fragmentata la noi, dar cautam alternative. Nu sunt 2 partide aici. Si odata alesi, ii lovim peste degete cand calca stramb. Ati votat PSD. Foarte bine, dar sa stiti ca sunt miscari de strada zilele astea. Acolo, v-ati exprimat vreo optiune? Sau considerati ca o stampila o data la 4 ani e suficient? Aveti grija, ca si inactiunea e o decizie . Aici nu e zona de gri, e alb sau negru 🙂 .

            • Stimate domn profesor, datorita orei inaintate s-ar putea sa fiu un pic incoerent – pic de somn, dar am deschis calculatorul tocmai ca sa nu-mi pierd ideile alea putine si fixe pe care le am.

              Destul cu divagatia:
              1. Am un mare respect pentru profesia dumneavoastra, imi pretuiesc toti dascalii, datorita lor sunt ceea ce sunt astazi si vreau sa va felicit pentru curajul de a iesi din anonimat si a posta pe acest site unde oamenii nu sunt luati cu binisoru’ (e de bine zic eu) dar si sa-mi cer scuze anticipat caci dumneavostra ca reprezentant al breslei o sa va adresez cateva nemultumiri.
              2. Va rog sa stam un pic stramb si sa judecam drept, adevarul este undeva la mijloc: aveti dreptul la o plata decenta pentru munca pe care o depuneti dar intai de a cere de la intreaga societate romaneasca sa va dea in plus ar trebui sa va uitati cu atentie in ograda si sa faceti curatenie.
              3. Datorita faptului ca de la Revolutie incoace s-au perindat numai comunistii la putere (maestri in maskirovka si in manipulare/dezinformare) s-a ajuns la o societate civila romaneasca divizata si la o tensiune inca tinuta in frau, de asmutire a frate contra frate, privat contra bugetar etc, cu ajutorul uneltelor bine infipte la varful fiecarei bresle si sindicat.
              4. Din 89 incoace TOTI polliticienii au acelasi izvor, comunismul si viziunea lui Ilici pentru omul nou, fie ca vorbim de Dragnea, Ponta, Nastase sau Basescu.
              5. Intrebare: Cine a pus bazele distrugerii sistemului de invatamant dupa 89? Daca ati ghicit corect, Abramburica, o jartea ordinara cea mai praf din curtea Politehnicii care a facut orice i s-a cerut pe linie de partid fara sa gandeasca la consecinte, atunci aveti un mare plus.
              6. Problema in invatamant cum o vad eu este diferenta intre invatatorii/profesorii din ciclul primar/gimnazial si cei din universitar. Aceasta schisma s-a facut cu buna stiinta, s-au imbuibat fara discernamant toate functiile profesorale din universitar, s-a dat drumu’ la fabrica de diplome, si nu mai vedeti vreun „coleg” din universitar sa participe la vreo greva a profesorilor. Frica celor de au condus tara era/este ca universitarul sa nu influenteze si studentii, studenti care au drept de vot si sa nu se mai trezeasca cu inca o Piata universitatii sau mai rau sa-i arda la vot.
              7. De ce acceptati organigrama de posturi umflate la nivel de Minister si Inspectorate scolare? Acolo sunt banii buni si lefurile grase, pt. pilosi, nepotisme, gagicareli, cardasii in fraudarea bugetului min Educatiei cu softuri total inutile, manuale total aiurea?
              8. De ce Numai acelasi numar restrans de oameni sunt autori de manuale scolare in Romania, se mimeaza schimbarea dar de fapt se distruge si scoateti analfabeti cu diploma de nu stiu ce sa faca atunci cand termina scoala?
              9. De ce nu avetio coloana vertebrala sa cuvantati cand vi se spune sa faceti ceva imoral sau impotriva intereselor dumneavoastra sau ale omuletilor pe care ii educati?
              10. Stimate domn, Banii aia care sunt, multi/putini care se aloca prin buget anual sunt platiti de catre un popor adus la stadiul de salahor abrutizat, neempatic, egoist si interesat strict de individ eventual familia lui si atat. Ar trebui chivernisiti cu grija si NU FURATI CA IN CODRU de catre oameni din sistem, oameni din Minister.
              11. Spuneati ca programa scolara nu e stufoasa si invechita? ba da este si inca este cea trunchiata de pe vremea comunistilor, nici dupa 27 ani nu vreti sa spuneti adevarul sa le deschideti ochii copiilor cine au fost un Sadoveanu, un Titu Maiorescu. vad ca acceptati tacit, unii si altii, sa terfeleasca si sa arunce cu noroi in patriotul Mihai Eminescu si pe urma veniti pe site/forum si spuneti ca nu va intereseaza Armata/tara doar bani sa vi se dea de vreun tatuc cu mai multa gargara si priza la publicul gugustiuc.
              12. Repet in incheiere, nu este vina dumneavoastra ca persoana, dar ca reprezentant al sistemului va consider complice la degradarea educatiei si moralitatii poporului in cei aproape 28 ani scursi de la asa zisa ” revolutie” din 89.
              13. Fiecare profesor ar trebui sa reciteasca macar o data la sase luni ” domnu’ Trandafir” ca tot il ridicati in slavi pe Luceafarul prozei romanesti dar treceti sub tacere caracterul sau infect si cat de mare criminal a fost.
              14. Stimate domn profesor, a fi profeor inseamna mai mult decat o slujba inseamna inainte de toate har si daruire pentru adevar si educarea omuletilor in a gandi inainte de toate SINGURI, de a filtra informatia si nu redatul automatizat din memorie. La fel ca profesoratul consider si medicina, armata sau preotia. Pentru toate acestea trebuie sa ai si har nu doar teorie/scoala. S-ar putea sa-mi sara multi in cap ca am amintit Biserica dar nu am sa concep neam si pace…deh sunt capos, cum de harul sfant coboara numai in anumite familii alese de toti pe linie masculina incepand cu bunic, unchi, tata, fiu, nepot sunt si devin preoti.

              in concluzie domnule profesor, chiar daca am scris mult si poate incoerent, noi platim taxe multe/putine asa cum sunt ele, alcatuiesc bugetul tarii. Buget pe care nu-l face contribuabilul…ci acei SNAPANi si LIMAXI pe care ii votati de 27 ani.

              Cu stima,
              un fost elev

              • ANDREICA CRISTIAN

                Domnilor,revin cu cateva observatii si sper sa fiu inteles. Nu fac apologia bugetarului nici a PSDului. Am aratat, ca concomitent cu cei 20,5 ani in serviciul statului am muncit 7 ani in mediul privat unde am avut un venit decent.Nu mi permit sa fac sugestii in privinta necesitatilor MApN ca dotare nefiind specialist(si sunt totusi,,ofiter,,). De aceea nu inteleg aprecierile unora dintre dv. privind curricula scolara, sau sistemul de invatamant. (cadem in derizoriu, ne pricepem toti la seminte ,fotbal si politica).Pentru cei care inteleg,am fost membru in Biroul Operativ judetean al sindicatului din judetul meu( deci am cerut si luptat pentru shimbare in invatamant).Am facut doar o simpla constatare,EDUCATIA catapulteaza popoarele spre viitor.Sunt transilvanean si noi am izbandit in imp.Habsburgic/Autro-Ungaria doar prin educatie-vezi ,,scoala ardeleana,,.Sunt perfect constient de(necesitatile armatei romane) pozitia Romaniei in zona –sunt profesor de istorie –5– ani curs de zi,,UBB,,Cluj.Am insa credinta ca este nevoie in primul rand de o lege corecta a salarizarii.Bugetarii nu sunt priviti in Germania ca milogi . Nici in Elvetia.N ar trebui priviti nici la noi. Cred ca nu putem unii fara altii.Toate categoriile soiciale au importanta lor .Cu stima,unii dintre dv. ati face deliciul elevilor la orele de istorie.

                • Problema la noi e ca bugetarii sunt prea multi si prin asta nu ma refer la profesori sau medici.

                  Sunt sute de mii de angajati in tot felul de institutii gen primarie, prefectura, consiliu local, consiliu judetean, agentie guvernamentala, directie guvernamentala, secretariatul general al guvernului, regie autonoma etc. Toti acesti oameni pretind ca „administeaza” tara cand de fapt ei administreaza un rahat mare.

                  In 1989 tara avea aproape 23 milioane de locuitori si 900 000 de bugetari, iar pe vremea aia calculatoare, internet, imprimanta si e-mail erau science-fiction pentru ei.

                  In 2017 tara are 19 milioane de locuitori si aproape 1 300 000 de bugetari, iar asta se datoreaza faptului ca cica „s-au informatizat”. Pai domnilor, acolo unde avem internet, baze de date, calculatoare si asa mai departe, 5 oameni ar trebui sa administreze chiar mai multe dosare decat o faceau in trecut 300 de oameni, cu hartiile lor nenorocite. Unde mai pui ca populatia a scazut… deci ce fac toti acesti administratori ??

                  Sunt unul dintre cei mai frecventi, indarjiti si constanti critici ai angajatilor la stat de pe acest site dar cu o nuantare, in mare parte din exemple si comentarii ma refer la categoria de mai sus si nu la medici sau alte categorii.

                  As fi de acord cu o majorare (in 3 trepte, timp de 18 luni) chiar si cu 50% sau 70% a salariilor doctorilor si profesorilor, dar asta nu se poate face cat timp platim 1,3 milioane de oameni – majoritatea care stau degeaba.

                  Sa se concedieze 300 000 de asemenea paraziti din sistem, 80% din ei din administratiile de tot felul, si vor ramane bani pentru marirea de 70% de mai sus, pentru scaderea impozitului pe salariu, scaderea impozitului pe profit, PLUS fonduri mai mari pentru aparare sau constructia de autostrazi.

                  Dar vedeti dvs, atunci cine ar mai vota PSD ?

                  Asa ca tactica acestui partid e sa angajeze cat mai multi oameni la stat, chiar si 1,5 milioane daca se poate, sa creasca taxele la privat pentru a avea de unde sa le dea salarii, in schimb sa ii tina pe toti pe 1 500 de lei.

                  Astfel, o data la 4 ani PSD va va promite 200 de lei pe luna in plus la salariu iar voi ii veti vota. Cand apare unu’ ca mine si spune ca e inacceptabil, ca prioritatile sunt reducerea taxelor si impozitelor, infrastructura, apararea etc… voi bugetarii nu percutati la asta, fiindca (nu tie personal ci voua per total) vi se rupe de cat timp face un curier de la Constanta la Arad sau cu ce rachete ne aparam noi de rusi, cat timp ati primit 200 de lei in plus la salariu…
                  …bani pe care statu’ trebuie sa-i scoata de undeva, asa ca ne mai baga noua, fraierilor cu un SRL, un PFA sau un post la privat, inca 5,5 la suta in plus la impozite.

                  Dupa care asteptam 4 ani, voi veti fi tot nemultumiti fiindca in loc de 1500 acum aveti 1700 dar tot e putin, noi dam faliment, armata nu e dotata, autostrada Pitesti-Sibiu nu se face ca „nu sunt bani”, iar la alegerile viitoare scenariul se repeta.

                  Intelegi acum ce greseala monumentala, fundamentala ati facut, atunci cand ati votat PSD?

                  • @Sorin2 Sunt de acord sa se reduca aparatul administrativ(in localitatea mea sunt trei „tanti” care te asteapta sa iti platesti impozitul cand efectiv una singura poate sa se ocupe de toata treaba, fiind o localitate mica, dar ce vrei, una e verisoara lui X, alta matusa lui Y si a treia e aia care munceste). Aparatul administrativ este foarte labartat.

                    In schimb sunt de acord cu existenta unor intreprinderi de stat(fabrici etc) unde angajatii sa fie platiti de la bugetul de stat.
                    Mare problema nu este numarul angajatilor la stat, ci faptul ca multi dintre acestia sunt inutili si nu produc nimic(doar paraziteaza sistemul). Din partea mea sa fie toata tara angajata la stat daca merge treaba asa cum trebuie.

                    • Asa e, nepotismul e incurajat de sus fiindca e in interesul partidului majoritar de 27 de ani incoace. Mai multe rude, toti au familie, daca le dai 200 de lei in plus la salariu te-ai facut cu o multime de voturi plus voturile adultilor din familiile lor. Practic, oferind 200 de lei in plus la salarii sau 70 de lei in plus la pensii ai convins multe milioane de oameni sa te voteze, asa ca e indiferent ce mai ofera partea adversa (prostii de-astea cu autostrazi, cai ferate, reducerea impozitelor pentru firme, rachete sol-aer) din doua motive:

                      1. cei pe care ii intereseaza cele din paranteza sunt niste sute de mii de votanti, maxim 1-2 milioane, in timp ce pensionarii (5 milioane) plus angajatii la stat (1,3 milioane) plus adultii din familiile lor reprezinta per total minim 8 milioane de persoane, dispuse sa te voteze pentru cativa lei in plus

                      2. pentru majoritatea oamenilor, mai ales cei cu educatie redusa, pregatirea din timp pentru niste evenimente abstracte (posibil razboi peste 10 ani, reducerea numarului accidentelor auto peste 7 ani, cresterea salariilor in 5 ani) din viitor nu reprezinta nici un interes, in schimb faptul ca primesti de la 1 februarie 200 de lei in plus e un act imediat, iti vezi banii in bancomat, ii scoti si ii cheltui. Deci ce sa le pese lor de tampenii gen Pitesti-Sibiu, centrala de la Cernavoda, reducerea impozitelor (nu sunt patroni, nu ei platesc!) sau rachete Patriot, cand PSD-ul le-a promis si le-a si dat 200 de lei. Ce rachete mah, uite, am bani !

                      Gandire de popandau, de pe azi pe maine, din cauza asta suntem in saracie de aproape 30 de ani, nu progresam, ne plangem ca suntem saraci, nu facem nimic sa schimbam asta si ne vindem viitorul pentru bani de-o bere, da’ bani primiti AZI.

                      Pe termen lung, forta de munca educata pleaca din tara, nimeni nu doreste sa aiba vecini betivi sau someri, asistati social sau tineri fara loc de munca si care fac galagie in fata blocului toata noaptea cand tu a doua zi lucrezi, nimeni nu sta pe 500 de euro in Buzau cand i se ofera 3 500 de euro in Amsteram pentru fix acelasi post, samd.

                      Asadar, de-a lungul anilor si mai ales a zecilor de ani, prapastia se adanceste fiindca vor ramane tot mai multi oameni fara putere de gandire si care vor vota pentru un pachet cu faina azi in loc de o Dacia Logan peste 3 ani, din cauza asta aia destepti – din ce in ce mai putini -, se vor simti exasperati, inconjurati de cei multi si …. asa ca vor emigra si ei.

                      Sunt de ajuns 30 de ani de regim de genul asta pentru a aduce tara la un nivel de „failed state”, gen Ucraina, Bosnia, Venezuela, Serbia, Moldova si altele… in curand, Romania.

                  • Comentariul este corect.Putem avea însă scuza că unii dintre noi am votat oamenii nu partidul? Cei doi candidati la parlamentare din partea PSD, din urbea mea au fost la ani lumina distantă,ca pregătire profesională si moralitate faţă de contracandidati.Putem avea încredere
                    în oameni, sau ne incredem in partidele? Aceasta a fost dilema mea la parlamentare.

                    • Ei, vedeti de ce nu a fost clasa politica de acord cu votul nominal?

                      Cel mai mult s-au impotrivit aia de la UDMR, urmati de cei de la PSD… nu ca alte partide majore si-ar fi dorit asta cu ardoare.

                      Totusi, chiar daca la prima vedere o parte a populatiei se bucura ca le-a crescut pensia cu 100 de lei sau salariul cu 200 de lei, tara per total se duce de rapa rau de tot, iar din asta vom suferi toti.

                      Abia sunt la putere de o luna de zile si deja au redus bugetul apararii (anul trecut a fost 1,48 la suta, anul asta e 1,35 la suta, trebuie sa alocam minim 2 la suta), deja UDMR-ul depune proiecte aparute in Monitorul Oficial pentru un pseudo-stat „in limba maghiara” in mijlocul tarii, si va garantez personal ca pe parametri fiscali actuali, deficitul va fi 4,5 la suta nu 2,99 cum afirma ei.

                      Votantii PSD raspund mereu cu aceeasi intrebare, „si pe mine ce ma intereseaza ??”, fiindca el a castigat cativa lei.

                      Pai te intereseaza, fiindca leul se poate devaloriza in fata euro iar pensia ta proaspat „marita” va deveni de fapt mai mica decat cea de anul trecut, fiindca preturile se vor scumpi iar tu vei cere o noua marire (la pensie, la salariu), fiindca tampenii de genul eliminarii plafonului CAS la salariile mari fac expertii de talie mondiala sa plece din Romania, oricum majoritatea au plecat deja in ultimii ani, doar eu cunosc cateva zeci, iar orice tara a carei economie „se bazeaza” intre ghilimele vorbind pe pensii, ajutoare sociale si muncitori necalificati e o tara sortita pierii.

                      Eu am mai spus aici si o repet, modelul economic promovat de PSD se gaseste in Bangladesh. Romanii in schimb viseaza la Singapore (aici pe site) sau la Germania (in discutiile private).

                      Degeaba vrem sa fim ca in Germania, Singapore sau Elvetia daca promovam idei si fapte ca-n Guatemala si Bangladesh.

                      Banii nu pica din cer, iar daca pica acum, aparent, asta inseamna doar ca pe viitor va fi mai rau.

                      E ca la camatari, daca doriti. Sa zicem ca eu nu am nici un ban, nici casa, nici loc de munca, nimic. Apare un camatar si imi ofera 5 000 de euro, asa, gratis, de chestie.

                      Ii iau ?

                      Eu nici nu m-as atinge de ei, fiindca pentru suma aia oferita aparent pe degeaba, picata asa, din cer, stiu sigur ca acel camatar imi va cere ceva mult mai de pret pe viitor si NU SE MERITA, gen viata mea, organele mele, viata familiei sau cine stie ce.

                      E fix la fel cu PSD-ul… v-a oferit 200 de lei in plus la salariu, acum, desi toata lumea zice ca nu e de unde sa va dea… oare ce veti pierde in schimb ?

                      Tara ? Viitorul copiilor ? O reduce a salariului real datorita devalorizarii leului in curand ? Amenzi usturatoare de la UE fiindca am depasit deficitul ? Stiti cati investitori au deschis fabrici in Slovacia, Ungaria sau Bulgaria fiindca noi avem binomul asta terifiant: taxe mari + lipsa infrastructura ? Germania are taxe mari, dar are infrastructura. Bulgaria n-are infrastructura, dar are taxe mici. Cine are bani, isi deschide fabrica in Germania. Cine tinteste clienti fara bani si vrea sa produca ieftina, isi deschide in Bulgaria. Cine mama naibii isi deschide in Romania ? Cu impozit pe profit de 16 la suta, cu impozit pe salariu de 54 la suta (!!!!) si cu drumuri ca pe la 1800, doar ca le parcurgi cu TIR-ul si nu cu caruta ?

                      Dar pentru grosul populatiei, toate aceste notiuni sunt doar delirul unui nebun, ei stiu una si buna: aia mi-au oferit 50 de lei de la 1 august, astialalti mi-au oferit 200 de lei de la 1 februarie, e clar cu cine votez.

                      Si uite asa ne scufundam in abis, ne trag si pe noi astialalti cu ei, vom fi vesnic saraci, vesnic victime, vesnic ocupati si abuzati de vecini, vom sta in fata blocului si ne vom plange, copiii nostri vor pleca sa lucreze in Germania pe 800 de euro si vor locui cate 6 intr-o camera, si asa mai departe.

                      A cui e vina ??

                      A mea SIGUR nu.

                    • Din nou corect cu ,,corectura,,negeneralizarii,,votantii PSD,,.Nu suntem toţi la fel. A vedea lumea doar in alb sau negru,înalti sau ascunzi miroase a comunism,nazism etc, domnule Sorin2.

                • Cele mai nereformate sisteme sunt sanatatea,educatia si mapn/mai , pline de hoti numiti politic in toate functiile de conducere si populate in mare parte cu indivizi obedienti fara ambitie ce inghit tot ce se traseaza si asteapta doar sa primeasca. In aceste sisteme lipsa de competenta si hotia sunt elementele cheie. Desi bugetele au crescut constant si numarul beneficiarilor sa redus ( pacienti/elevi ) servicile oferite sunt jalnice comparativ cu banii primiti. In sanatate sunt salarii bune ( punem aici si sporuri si garzi ca asa este corect ) invatamantul este mai jos doar pentru ca ,, universitarii” au fost mai hoti si au salarii mai mari dar si asa un prof de colegiu cu gradele luate si vechime ia 3000 lei lunar plus 4 luni concediu si vacanta pe nici 4 ore de munca pe zi. Asta ca sa nu vorbim de „meditatii”, cadouri/atentii, fondul clasei, clinici private, plicul la operatie/ investigatie, etc. Si in celelalte 2 sisteme promovarea se face in general tot pe pile, interese si relatii, profesionalismul si competenta nu se intalnesc cu functiile de decizie iar majoritatea celor incadrati accepta tot daca au burtica plina si mai primesc ceva in asteptarea pensiilo bune pentru care de fapt au intrat. Nu vor plange ca trag cu pm-ul din ’75 sau ca nu au cauciucuri la Logan, sa vina leafa si banii de hrana, haine si chirie, protesteaza doar daca ii arde la pensie nu ca nu fac si pregatire fizica sau trageri. Asa in scurte cuvinte despre cum vrem bani dar fara sa schimbam nimic (eficienta, performanta, etc.) ca e ok cum si cat muncimim. Ca tot se vorbea de vot, esti in „campul muncii” – platitor de taxe, angajat sau patron poti vota esti elev/student, asistat social, somer, casnic sau pensionar, stai linistit nu hotarasti pentru ai de-ti platesc nu mai votezi. Cine da banii voteaza pe cine gestioneaza banii.

                • dar ei nu nu sunt milogi nici in romania dimpotriva,sunt o clasa favorizata dintodeauna.

            • pai noi restul salariati muncim pe salarii ca afara,crezi ca nu stim despre ce bani vorbim aici?!

    • @Andreica C. „Putem lua oricând ca model Sparta dar Atena cea educată a supravieţuit.”
      Pe bune? 🙂
      https://en.wikipedia.org/wiki/Peloponnesian_War

      Citez: „Spartan hegemony over Athens and its allies”

      In final armele vorbesc… mereu! Multi spun ca puterea sta in bani sau cunoastere(afirmatii care nu sunt neaparat false)… dar eu mereu spun ca atunci cand totul pica, puterea e putere, si puterea inseamna armata!

      • PS: un lucru care trebuie mentionat legat de mentalitatea Spartana:
        ” Corinth and Thebes demanded that Athens should be destroyed and all its citizens should be enslaved. However, the Spartans announced their refusal to destroy a city that had done a good service at a time of greatest danger to Greece, and took Athens into their own system. Athens was „to have the same friends and enemies” as Sparta.”

        Ceva ce se cheama onoare si respect… lucruri pe care numai o societate cu puternice accente militare le poate infiripa in mentalitatea colectiva.

      • Pe bune.Este valabil si in cazul mongolilor si a Chinei.Pana la urma educatia/cercetarea cu aplicatiile industriale vor învinge forta brută. Vezi SUA/Japonia.

        • @Andreica C. Am luat strict exemplul tau cu Sparta si Atena.
          Si in Mongolia vs China si in SUA vs Japonia se aplica ce s-a aplicat si la Sparta vs Atena. Ala cu bata mai mare a castigat mereu.
          Roma a fost o mare forta militara, dar cand s-a oprit din cucerit si a neglijat armata(in ultimele decenii ale imperiului majoritatea soldatilor nu erau cetateni romani, iar echipamentul lor era mult mai slab decat al legionarului care cucerise Europa) si-a semnat condamnarea la moarte. Asa ne arata istoria.

          • Posibil să nu i fi inteles pe profesorii mei.Roma nu a prăbușit din lipsa armatei. A fost oprită din cucerit de persi, etc. Motivele decadentei n au fost lămurite nici pâna astăzi în totalitate.Armata n a fost neglijată decât în pragul prăbușirii când nu mai putea fi sustinută- in vest.Roma este exemplul clar că nu este suficient să ai bâta cea mai mare.La fel Sparta , mongolii si altii.Vezi URSS, bâta trebuie sustinută de investitii in educatie/cercetare/industrie.Cand este închisă Academia din Atena ,Sparta nu mai existademult.

        • off topic: tocmai s-a stins profesorul dvs., Ioan Glodariu…Sa-i fie tarana usoara.

    • @Cezar Cum am zis si la Contact… ungurii se pun in miscare.

    • Se mai intreaba oare cineva, acum, daca PSD-ul nu e agent executor al ordinelor Rusiei ?

      Ponta a privatizat combinate la rusi iar acestea au fost demolate, au blocat achizitiile militare urgente, au taiat de la autostrazi (in 2014) dar au marit la ajutoare sociale (1,4 miliarde de lei), au construit un buget fals bazat pe un curs valutar fictiv, o crestere economica exagerata si incasari cu vreo 20 de miliarde mai mari decat ar fi posibil in realitate, chiar si asa, se incadreaza la deficit cu fix 2,99 la suta iar asta include un buget de doar 1,35 la suta pt aparare.

      Crede cineva ca toti acei analisti care au prevazut un deficit bugetar de 4,5 la suta pe 2017 daca PSD isi tine promisiunile, erau prosti ?

      Multumim din suflet votantilor, care nu si-au distrus doar propriile vieti sau propriul viitor, ci si al nostru, al celorlalti care parcurgem tara in 10 ore cu masina, platim impozite mai mari ca in Ungaria sau Bulgaria si suntem aparati cu T-55. Ne bucuram nespus ca unii au primit 20 la suta in plus la salariu, in rest, naiba sa le ia de reguli, de deficit si mai ales, de viitor 🙂

  28. Vor fi 4 ani risipiti degeaba cu astia la putere. Sper sa ii ia dracu pe asti si pe cei care ia votat.
    Astia se vor intarii in miciuni si in ajutorati social. Cica ne pasa de puscariasi dar reduc banii pt penitenciare.
    Asa de micinosi si slinosi nu am vazut asa ceva. Cand vad un pesedist la tv schimb canalul ca mi se face greata. Pute a miciuna si a lingoseala de trece prin sticla.
    Cat de prost sa fii sa nu iesi la vot sa votezi cu usr-ul, pnl-ul sau cu niste independenti.
    In ziua votului m-am dus sa imi iau de mancare de la un supermarket. Era full de oameni. Dupa aceea m-am dus sa votez si am votat cu usr-ul. La votare era putina lume. Nicio coada. Nu era mai nimeni.
    Asa nesimtire din partea majoritatii. romanilor nu am vazut. Dezinteresul, nepasarea fac casa buna cu romanul. Asta o vad in fiecare zi. Romanii se multumesc prea repede cu ce li se ofera fara a avea pretentii si fara a comenta dupa aceea.
    Sper ca o sa iasa la vot mai multi data viitoare. Sper ca romanii vor fi mai cumpatati si intelepti data viitoare. Sper ca vor gandi mai bine si isi vor dori ceva mai bun. Sper ca nu se vor multumi cu nimicuri si cu promisiuni.
    Stiu ca este greu intr-o tara in care nivelul de educatie a populatie este scazut si aces lucru cred ca se si urmareste. Sper ca romanii tb sa inteleaga ca dupa ce ai votat tb sa te mai si interesezi sa vezi ce face ala pe care l-ai votat. Tb sa te implici. Fara a te implica nu rezolvi nimic.

  29. in Legislattiv si Executiv au ajuns persoane cu un mare grad de infractionalitate, asa ca adio fregate,transportate,tancuri si balamale zburatoare.
    Armata va astepta pana in 2020 sa cumpere ceva,si atunci va fi oricum in izmenele goale,mai rau ca acum.
    Ar fi fost frumos sa vedem fabrici locale facand arme nationale vandute si peste granite internationale.
    Dar ar fi paradoxal, cand tot ce conteste sunt banutii adunati usurel din pix,gratierile si pupaturile trumpiste.
    Traiasca socialul si trei lei doar promisi la salariu si astept iarasi cu interes ca mapnul sa-si ia cateva prapastii rusesti de croaziera la temelie prin sediile alea pline de granguri si curcani extraordinar de destepti si patrioti.

  30. Va citeaza si Moise Guran intr-un articol. Felicitari!

  31. Pai faceți update la bing news si menționați ca s-a schimbat modificarea .
    Niste scuze pentru cei induși in eroare n-ar strica 🙂 .
    Io am mai spus că devine deranjantă atitudinea părtinitoare fata de o anumită parte a jucătorilor politici … ii valorizați cu niște calități pe care nu le au !
    Mulțumesc pentru informațiile de pe acest site , dar prefer sa trag eu concluziile in ceea ce privește corectitudinea politica , nu să-mi fie oferite la pachet împreună cu idei gândite de altcineva .

  32. Vad ca se continua „traditia Ponta” cu privire la alba-neagra, in cazul de fata, a bugetului:

    Intrebare: „PSD, ce culoare avea Bucefal, calul negru al lui Alexandru Macedon?”
    Raspuns: „Alb!”

  33. Daca tot discutam despre buget, evolutia e pozitiva :
    http://www.cotidianul.ro/mai-multi-bani-pentru-armata-taieri-pe-linie-la-serviciile-secrete-295265/
    Ramane sa vedem participarea industriei de aparare la efortul de inzestrare .
    Caci sincer m-am saturat de smecheriile fostelor guverne in divizarea loturilor de comenzi, astfel incat sa poata fi evitat offset-ul , cu participarea MApN .
    Se uita lectia destramarii URSS , neputincioasa sa sustina economic programul de reinarmare Hi-Tech .Si fata de Romania de astazi era in avantaj : nu importa/asambla .

    Deci evolutia sfarsitului de saptamana : investitii in arme pentru apararea granitelor nu in tehnica de monitorizare a propriei populatii .
    Caci chiar m-am saturat sa tot aud despre miliardul pentru ascultarea romanilor .
    Ma rog, in domeniul politicilor de aparare, fiecare guvern investeste pentru contracararea celor in care vede o amenintare .

    • Nicusoare nu mai crede frate tot ce auzi, cu ce sa ma deranjeze pe mine SRI, chiar daca m-ar asculta?!
      Ramane sa vedem si sa speram ca banii chiar vor fi investiti, in privinta offsetului eu zic sa nu-ti faci prea mari sperante, sa mearga bine contractul de la Moreni si sa fim multumiti 🙂 .

      • Ei bune pe mine ma deranjeaza. Si ptr cestii de genu asta nici nu agrez faceclabuci „prea bagacios”
        Dupa ce am crescut stiind ca trebe sa imi tin gura ca nu se stie .. ca roisc sa ajung in oferlinat (multi copii din Bucuresti stiau asat .. ca daca zic tot ce se aude in casa ,, nu se stie) nu am che de bagciosi, sa fiu filamt si cand ma sterg la cur , si cand merg sa imi cumpar paine si alte asemenea .
        Ca nu se stie! Ma inteaba unu de traseu troleubzyului si pe urma sa ajung sa ma gandesc la bulau faca nu i-am zis „spionului” mai mult decat statiile de troleibuz …

  34. Foarte bun articolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *