Martea Neagra – Articolul 2: 10 dovezi că responsabilii cu transporturile din România sunt IMBECILI

romanianhighwaymap

Ca doar tot sunt, conform traditiei populare, trei ceasuri negre in ziua de marti, noi vom publica trei articole „negre” si rusinoase la adresa noastra ca popor, dar asta-i realitatea si cel mai rau lucru posibil este sa tragem presul peste mizerie. Asadar,

Articolul numarul 2

10 dovezi că responsabilii cu transporturile din România sunt IMBECILI

„S-a întâlnit hoţul cu prostul” nu e o vorbă în vânt, ci un eveniment cosmic, de care România are parte din plin şi care poate fi exprimat matematic. Să luăm o ţară prosperă – Elveţia, şi să facem comparaţie cu orice altceva din lumea asta – începând cu Africa subsahariană, terminând cu vecinii OK-dar-cu-lipsuri ai elveţienilor şi trecând, desigur, prin România.

Diferenţele sunt măsurabile, dar care sunt cauzele lor? Să simplificăm şi să le reducem la două foarte cuprinzătoare – hoţia şi prostia. Astfel, toată diferenţa dintre România şi Elveţia ar putea fi exprimată printr-o ecuaţie simplă, cu două necunoscute: România minus X hoţie minus Y prostie egal Elveţia. Desigur, ca în orice ecuaţie cu două necunoscute, datele sunt prea puţine pentru rezolvare. Ce putem intui este că diferenţa e atât de mare încât DOAR prostia sau DOAR hoţia nu sunt explicaţii suficiente. Cu siguranţă, ele fac un cuplu formidabil doar împreună.

Când e vorba de transporturi, România reuşeşte să se distingă chiar peste orice măsură imaginabilă: cele mai mari preţuri pe kilometru, cele mai mici perioade de garanţie, cele mai lungi termene de execuţie şi miliarde de euro cheltuite fără rezultat, care au culminat cu un abandon monumental – Autostrada Transilvania. În clasamentul WEF al competitivităţii, România este la infrastructură pe locul 136 din 139. După, mai sunt doar Mongolia, Angola şi Bosnia-Herţegovina din care ultimele două sunt după război la propriu.

Pentru o asemenea performanţă, hoţii trebuie să fie de-a dreptul tâlhari iar proştii – cu totulIDIOŢI (scuzaţi majusculele, sunt pentru a-i ajuta la o lectură simplificată). Exemplele sunt uşor de găsit – aproape tot ce se face, se face pe dos. Iată câteva:

1. Cel mai scump şi greu de construit e o autostradă care să traverseze munţii. În mod firesc, ea ar trebui începută mai devreme decât toate celelalte. S-a întâmplat asta? Nu, dimpotrivă! S-au construit autostrăzi la câmpie şi picioare de pod prin Ardeal, dar Comarnic-Braşov, Piteşti-Sibiu sau Iaşi-Târgu Mureş nu sunt nici măcar bătute în cuie în vreun fel. Va dura cel puţin ŞAPTE ani de la momentul baterii în cuie până la finalizare şi cine ştie cât până când cei şapte ani să înceapă.

2. Autostrada Bechtel, aşa puţină cât s-a făcut, era utilă dacă măcar era începută de la un capăt – de exemplu porţiunea dintre Braşov şi Făgăraş era comună cu alternativa la „coridorul IV” şi putea fi acum reutilizată. Cât s-a lucrat acolo? ZERO!

3. Problema dintre Bucureşti şi Ploieşti a fost rezolvată în mod complet redundant. Pasajele de la Băneasa şi Otopeni au fluidizat traficul pe DN1 în timp ce simultan era construită autostrada. De la Comarnic mai departe nu s-a întâmplat nimic. Rezultatul? Cine pleacă din Bucureşti are la dispoziţie, la început, ŞASE BENZI pe sens – trei pe DN şi trei pe autostradă. Numărul tot scade până la O SINGURĂ BANDĂ după doar 110 Km!

4. Oraşul Bucureşti va fi înconjurat de un inel de autostradă, segmentată în două – Nord şi Sud. Ştiaţi că prioritară e legătura prin Sud, deşi ea leagă doar DOUĂ autostrăzi existente în loc deTREI cât leagă cea din Nord?

5. Maşinile mici sunt obligate să plătească rovinietă, o taxă cu costuri de colectare enorme (în bună parte colectate de UTI), deşi există un sistem de taxare redundant care ţinteşte indirect acelaşi serviciu – acciza. Taxa specială are rost în cazul vehiculelor grele, care strică drumurile disproporţionat cu consumul de carburant (un TIR strică asfalt cât 10000 DE DACII)

6. Când e vorba de politica de transporturi cu Bulgaria, imbecilii de la Bucureşti gândesc cam aşa: să nu mai facem poduri, pentru ca tirurile „turceşti” să treacă cât mai mult prin România şi să ţinem podul de la Giurgiu scump şi stricat, pentru ca românii să nu îşi facă vacanţele la bulgari. De două ori tâmpenie. În primul rând pentru că tirurile în tranzit (presupunând că acoperă avaria drumurilor din taxa de tranzit deşi nu e sigur) aglomerează Valea Oltului până la punctul în care devine astfel impracticabilă şi UN HANDICAP PENTRU ECONOMIA ROMÂNEASCĂ. În al doilea rând, pentru că bulgarii ar avea de făcut mai multe drumuri la Bucureşti după cumpărături decât românii – la nisipuriledeaur.

7. Când e vorba de politica de transporturi cu Ucraina, e o luptă surdă (ucrainenii sunt cam la fel de stupizi) pentru traficul care intră pe Dunăre. Ei ne-au scufundat o navă în canalul Sulina, noi încercăm să mutăm din apă, ei sapă un canal alterantiv printre pelicani, noi cheltuim energie şi bani pe lobby internaţional. Miza? Taxele de tranzit încasate sunt de ordinul a câteva SUTE DE MII DE EURO pe an.

8. În Bucureşti a fost construit un pasaj lung de 2 KILOMETRI – Basarab – peste un ciot de cale ferată care se opreşte după doar 500 DE METRI, situaţie care se rezolva mai elegant şi la o fracţiune din cost prin deplasarea gării. Update, la sugestia inspirată a cititorului Vadim Navigatorul: Podul se lungește până la punctul în care trece și peste… podul de peste Dâmbovița, formând o priveliște rară – două poduri suprapuse care merg în aceeași direcție. Nivelul inferior a devenit în bună măsură inutil, așa că este acum ocupat pe jumătate din lățime de ronduri de gazon.

9. Există un proiect pentru metroul către Otopeni, dar nu există unul pentru magistrala Rahova-Colentina, deşi diferenţa de trafic între cele două rute este de peste 1 LA 10. Gheorghe Udrişte a recunoscut – întrebat de riscograma – că finanţarea japoneză nu depinde de rută ci că dimpotrivă, ruta a fost indicată în mod expres de partea română. Pe de altă parte, linia de tren de suprafaţă este lângă gardul aeroportului şi ar putea fi reparată şi uşor extinsă, cu doar o mică parte din costul unui metrou subteran.

10. „Modernizarea” căii ferate dintre Bucureşti şi Constanţa a durat cinci ani şi a costat un miliard de euro. Rezultatul? Timpul oficial de parcurs a CRESCUT cu 5 minute, iar cel real s-a DUBLAT!

Sursa: riscograma.ro

148 de comentarii:

  1. permiteti o deductie , si ea mai mult suspecta..

    suspectez ca cel putin 40 % dintre romani sunt foarte foarte saraci
    suspectez ca cel putin 20 % dintre romani sunt foarte saraci
    suspectez ca cel putin 10 % dintre romani sunt saraci
    suspectez ca cel putin 20 % dintre romani in „clasa de mijloc”
    suspectez ca cel putin 10 % dintre romani sunt instariti

    suspectez ca 90% din dansii(80& saracie si restu de 10% din avarie) vor mai multi bani
    rezultanta x = lipsa de educatie
    rezultanta y = lipsa de compasiune
    x+y = o generatie educata de comunisti ca sa existe ptrecum viermii ( le se dadea de toate , bataie, casa , masa , job, inhibare drepturi,etc)

    ce se intampla cu viermii cand eclozeaza? fac aripi?

    va intreb?

    ce se intampla cand nu stii ce sa faci cu libertatea si nu sti sa zbori?

    cauti sa intretii starea de vierme..

  2. articolul e din 2013.. nu ca s-a fi schimbat ceva in bine intre timp 🙁

  3. Îmi pare rău dar părerea mea este ca dinspre vest trebuie făcute către centru autostrăzile,de acolo vine banul,la București se duce și se împarte banul la restul lumii,însă nu v ați gândit la un lucru bun la Arad trebuia construit un terminal cargo a și fost proiectat testat dar abandonat care sa duca mașinile grele pe tren pana la Giurgiu sau Constanța.decu cei care traverseaza sa urce pe tren altfel se putea impune o taxa suplimentara . De unde cap dacă suntem conduși de interese proprii ale altora.

    • parerea mea este ca si din vest si din est catre centru.
      Avem al doilea mare port din Europa si nici o legatura directa cu vestul tarii.
      Materia prima pentru fabricile din vestul tarii vine mai usor din Rotterdam sau Anvers decat din Constanta.
      Trebuiau legate regiunile tarii intre ele.
      Aproape toate fabricile din vestul tarii sunt integrate la fluxul economiei din Ungaria pentru ca este mai usor sa gasesc un furnizor la Budapesta decat sa ajung la un furnizor similar de langa Bucuresti sau Brasov.
      Putem continua…

      • Al doilea port ca dimensiune, insa ca si trafic nu cred c-a fost vreodata al doilea.

        Pe vremea lui Ceausescu era al 4-lea din Europa.

        Prin anii ’90 – ’00 a picat pe locul 6 in Europa.

        Iar in ziua de azi din pacate e pe locul 9 in Europa, desi unii carcotasi zic ca a cazut (sau va cadea) pe 12.

        Pacat de infrastructura aia administrata de mafie si nelegata de Vest – fiindca nu exista nici autostrada continua, nici cale ferata rapida continua, catre Arad si nici nu vor exista in urmatorii 7 – 10 ani.

        PS: si cu Ungaria, e un mare dezastru, din majoritatea locatiilor economice sau industriale (din Ardeal) – Cluj, Sibiu, Sebes, Blaj, Alba Iulia, Oradea, Arad, Timisoara, Zalau, chiar si Targu Mures (!??) se ajunge mai repede la Budapesta decat la Bucuresti.

      • Eu vad si aici (‘Aproape toate fabricile din vestul tarii sunt integrate la fluxul economiei din Ungaria”) interese ascunse: altfel de ce Culoarul Rucar-Bran ar fi flancat de munti care au fost retrocedati/vanduti/achizitionati de straini? Si de ce la Balea-Lac, zona strategica de prim rang, toate tarabele sunt unguresti? Si de ce muntii din harcov ar fi impanziti cu steaguri si borne de hotar vopsite ungureste, fara ca nici un tradator de politician sa ia masuri? Numai mie mi se pare suspect?

  4. Capitalistul

    Eu consider ca infrastructura rutiera este precum vasele de sange:duc oxigen,nutrienti in tot corpul.Autostrazile precum arterele care duc catre inima,ea fiind economia.Daca nu exista artere,ori sunt putine,tara(organismul)nu poate functiona,ori functioneaza bolnav.

    Problema este(pentru celelalte regiuni) ca Ardealul in 2018 va avea 2 autostrazi care vor iesi in vest:Tg-Mures-Bors si Sibiu-Nadlac legate intre ele prin Sebes-Turda.Ecartul economic care va duce la bunastare se va mari intre Ardeal si celelalte regiuni(in special Moldova care este si va fi la pamant).

    • asa e, io’s din sibiu dar cred ca o sa apara o migrare a romanilor din moldova si oltenia catre ardeal..

      trist ca dezvoltarea economica nu e uniforma, iar elementul logistic e discriminstorul..

    • @Capitalistul,

      Si nu este evident ? Nu cumva se doreste ca diferenta asta de dezvoltare economica sa existe ? Oare de ce ?
      Sa nu fim naivi.

      • Capitalistul

        Diferenta de dezvoltare pe care eu o vad vine din mai multi factori:

        1.Transilvania s-a gestionat dupa regulile imperiului austro-ungar.De la cartografiere zona,la pamanturile si banii primiti in special de ostasii transilvaneni care au luptat alaturi de armata imperiala(vedeti Catanele negre),la infrastructura construita-drumuri,scoli,institutii.Obiceiurile si calitatea umana care se dezvoltau in termeni vestici,pe cand in acea perioada sudul tarii era sub fanarioti cu pesches si „Haide sefule,mancatias”.

        2.Transilvania deschide portile vestului

        3 Sasii care au fost stabiliti in orase cheie din Transilvania,iar acum s-au intors cu investitii,fie prin proiecte europene de la agropensiuni,la reparatii capitale in sate,fie in fabrici.

        4.Cele 3 mari orase de pe granita Timisoara,Arad si Oradea care sunt puternic industrializate in special in domeniul automotive,care de la o luna la alta isi maresc parcul industrial,pentru ca acolo chiar vin investitorii.Celelalte orase cum ar fi Clujul care domina IT-ul in tara,in care calitatea vietii este data de numeroase oportunitati,multiculturalitatea,plus cateva parcuri industriale.Sebes,Sibiu si Brasov unde sasii au legaturi stranse s-au intors cu investitii masive.

        5.Noi ardelenii,am votat ardeleni la conducerea tarii si desi puteau face mai multe,avem(speram pana in 2018) 2 autostrazi cu iesire dupa cum ziceam,investitori straini in parcuri industriale.Pe cand,cu parerea de rau o spun,moldovenii si nu numai au votat PSD si au primit galeti electorale si asistenta sociala.Nu uit anul 2012 cand Ponta a venit si ne-a amenintat la Cluj ca daca il votam pe Boc o sa ne taie toata finantarea orasului(cea de la guvern) si atunci i-am demonstrat ca nu vine nimeni sa ne ameninte in asa fel.Boc cat a fost premier a trimis catre Cluj aproximativ 3 miliarde de euro,din care s-au facut stadionul,sala polivalenta,centuri ocolitoare,oarcuri industriale.Si s-a vazut promovarea din vara cu cele 2 festivaluri in care au venit foarte multi turisti,apoi evenimentele sportive din sala polivalenta-tenis,handbal,baschet.

        Totul se reduce la mentalitatea umana din zonele respective.
        Este an electoral,aveti prilejul de a nu-i mai lasa sa va convinga cu mici,galeti si faina si faceti presiune pe ei sa faca treaba ce trebuie facuta.

        • Excelent comentariu Capitalistule.

          As adauga niste lucruri pe care le-am mai scris aici dar o sa le mai scriu cat de des apuc, fiindca trebuie mentionate si subliniate.

          In unele orase din Moldova populatia si-a cam schimbat parerea si gandeste mult mai normal, aici as mentiona Iasi si Suceava. Pacat ca grosul judetelor nu ii urmeaza, ei sunt si vor ramane la nivelul de punga cu zahar si sticla cu ulei.

          In sud vedem aceeasi situatie, in Craiova unde putine voturi au lipsit sa nu iasa PSD-ul, spre deosebire de grosul judetului Dolj care e … cu sticla si punga. Tot in sud mai vedem zone puternice gen Prahova sau Constanta unde vandutul de rahat pe Antena 3 nu functioneaza si nici n-a functionat.

          Ba chiar mai mult, mult iubitul judet Alba a fost timp de 2 decenii un fief foarte propice al propagandei comuniste, un judet cu infractionalitate marita si plin de asistati social……….. pana cand a inceput sa ploaie cu fabrici la Alba Iulia, Sebes si Blaj si au inceput sa apara autostrazi prin imprejurimi, s-au legat de Sibiu si Deva si in curand de Cluj prin Turda. E… hop atunci judetul s-a transformat din rosu in albastru si citeam saptamanile trecute ca infractionalitatea este in scadere, somajul a scazut drastic, salariile nete cresc de la an la an, putin ce-i drept, etc.

          Deci ce concluzie sa tragem aici? Ca e un cerc vicios, vorba aia „acolo unde nu e, nici Dumnezeu nu da” dar in acelasi timp „Dumnezeu iti da da’ nu-ti baga-n traista”. Unde oamenii lucreaza apar si sali polivalente, drumuri, apa si canalizare, iluminat public, vin turisti si evident guvernul e fortat si presat sa faca autostrazi. Unde oamenii beau in fata portii toata ziua si chiar toata VIATA, nu vin turisti, ne cacam in fundu’ curtii si cum vine unu’ care nu-i de la noi, il jefuim cu cutitul. Evident ca acolo nici guvernul nu vrea sa faca autostrazi, ca n-are de ce – nu se produce nimic – dar nici populatia locala n-o cere, hai nu-mi spuneti ca vocifereaza la greu locuitorii judetelor Teleorman, Mehedinti, Botosani si Vaslui dupa infrastructura ca nu va cred, ei vocifereaza dupa ajutoare.

          Dupa cum spuneam, e un cerc vicios care e greu de spart ca orice cerc vicios, insa experienta judetului Alba arata ca se poate.

          Doar sa vrea oamenii… poate aici e problema, ce vor? Sticla sau fabrica? Ei spun ca vor fabrica, da’ cer si voteaza cu sticla. Pai asa cine e de vina?

          • prietene, nu ai decat pe jumatate dreptate: de-aia exista guvern, sa conduca! sa propuna!
            dezvoltarile astea sunt si chestii strategice…

            nu zic ca tre sa-i iei cu arcanu pe aia ce stau rezemati in fata portii ( btw daca mergi prin comunele din jud Alba sau Cluj, – ca pe acolo circul- sa stii ca si pe acolo sunt destui)… e ca si cand construiesti un cartieri, sau cand iti faci o casa. mai intai utilitatile si dup’aia casa ( casele). asa si cu zonele alea necajite: cum le faci atractive?

            si iar nu sunt de acord cu tine sorin2, nicaieri in lumea asta nu exista populatie care sa faca mitinguri prin care sa rezolve pragmatic gasirea unor solutii administrative si mai ales economice…. trebuie 2 chestii:1) legi bune si respectate

            2) oameni care sa conduca cu frica de legi.

            ai furat un ac –>puscarie

            ai furat 100.000.000 de euro –> puscarie pe viata fara comentarii.

            in 6 luni nu mai fura nimeni nimic.

            • ma rog chestia cu acul-puscarie era o metafora. israelienii parca au o lege: ce depaseste un milion de dolari intra la tradare si ai belit-o

            • Nu chiar, fiindca tu ca guvern cu bani putini ai o dilema: faci ceva (cale ferata, autostrada sau aeroport) in Botosani sau in Oradea? Si te uiti, ce se produce in ambele orase sau extrapolat – judete, ce populatie exista, ce terenuri sunt disponibile, etc… si atunci ajungem la cercul vicios de mai sus, aia din Botosani saracii nu produc mai nimic si culmea tot din cauza aia nici n-o sa vina guvernul sa le faca ceva cat timp nu avem Pitesti – Sibiu, Craiova – Pitesti, calea ferata Arad – Sighisoara samd. Adica nu sunt prioritari, si din cauza ca nu rasar autostrazi cum au rasarit in judetul Alba, nici nu vor aparea fabrici peste noapte in Botosani, iar neavand multe fabrici, nici guvernul nu considera prioritara centura Botosaniului sau un aeroport cu pista de 3500 m acolo… si ne tot invartim in cerc.

              Cum spargi cercul? Deocamdata locuitorii judetului Botosani au votat PSD (si formele lui) de 26 de ani consecutiv. La Cluj toata lumea e frustrata de taxe, autostrazi si mai stiu eu ce, la Botosani oamenii nu vocifereaza despre lucruri de-astea toata ziua, ci sunt mai interesati de punctul de pensie, ajutorul de la primarie pentru familiile sarace etc. La asta ma refeream.

              Stiu ca sunt plevani in fata portii in judetele Cluj sau Alba, tocmai de-aia in comentariul de mai sus am folosit si exemple pozitive (Craiova, Suceava, Iasi, sau judetele Prahova si Constanta) din afara Transilvaniei precum un exemplu negativ din Transilvania (judetul Alba), ca sa nu deturnam discutia in „ardelenii-s harnici si moldovenii-s lenesi”.

              Dar per total ce spunea Capitalistul e adevarat, si asta vedem in statisticile INS de 26 de ani, unii produc, au alta gandire si altii doar asteapta sa le pice ceva. Cine nu admite chestia asta se invarte in jurul cozii.

              • aici faci o greseala primordiala: ai scris guvern cu bani putini. nu e adevarat! bani sunt, nici nu visam cat de multi.

                90.000.000 de locuitori ar putea avea Romania, fara nici o greatza! suntem bagati cu capul intre genunchi si fortati sa gandim marunt, sa actionam marunt sa avem asteptari marunte… si nu mai avem puterea sa avem idealuri…

                zicea cineva, un soldat adevarat pleaca la lupta cu zambetul pe buze! ( bine, se poate trezi cu o nucleara peste mecla dar asta e alta poveste) – japonia

                • ce ar face rat-atii care conduc Romania daca ar fi vreo 6-7 milioane de oameni care sa nu mai aba chef sa la inghita rah-atul in care i=au adus? dar asa, pe bune! n-ar mai sti in ce gaura sa se ascunda….

                • Pai sunt dar se arunca. Atunci sa folosim expresia „banii alocati infrastructurii” sunt putini, chiar daca per total, banii guvernului sunt multi.

                  Ca sa iasa 6-7 milioane in strada si sa-i trimiti la stramosi pe aia care fac piscine in sate cu pensionari si poduri de 1 miliard de euro in Bucuresti trebuie sa se atinga un punct critic, dupa cum spun unii pe aici punctul ala inca nu s-a atins deci statistic vorbind, majoritatea populatiei e „multumita”, sau cel putin zice ca se poate mai rau.

                  As spune si eu un banc dar ar dura prea mult, ca mi-s ardielean, no 😉

              • Sunt destui la Cluj si in Ardeal. Plus nu mai zic de Coruptie… Pai in cluj – Primar, Vice-prima, Sef COnsiliu Judetean arestati pentru Coruptie…

                Plus investitii aiurea ..maxim – Falnicu STadion care este falimentar, SAla Polivalenta facuta la 250 de metri de cea veche care este inca acolo…
                Astea sunt frumoase, dar nu extrem de necesare… in conditiile in care faimosul aeroport to o pista scurta are…

                • Sunt destui dar se vede in statistici ca proportia e mai mare altundeva.

                  Nu are rost sa ne impiedicam in detalii cand se vede clar ca anumiti parametri sunt clar in favoarea unor regiuni ale tarii si la fel de clar in defavoarea altora. Faptul ca sunt 2 cersetori in judetul Timis nu schimba faptul ca per total sunt mai multi in judetul Hunedoara, sa zicem.

                  Situatia asta se intalneste in aproape orice tara, putini sunt aia care au tara relativ omogena, de obicei cam pe oriunde in lumea asta exista 1-2-3 provincii sau regiuni care produc si exporta in draci si in acelasi timp alte 5-6-7 sau 20 de provincii care nu fac absolut nimic. E la fel din Brazilia pana in China, si pana si in Statele Unite unde avem state gen California si alte state cacacioase gen Utah, Wyoming, Idaho etc care sunt un fel de Albania. Acolo, ca si aici si oriunde, apar tendinte secesioniste, apare acel „nationalism local”, apare impresia ca eu fiind din California ma cac in capu’ tau fiindca tu esti fomist din Idaho etc.

                  China are vreo doua provincii, Shanxi si inca una, care produc atat mancare cat si alte lucruri in bani destul pentru a hrani 2/3 din populatia tarii, aflata in zeci de alte provincii unde nici iarba nu creste. Desi vestile razbat greu din China, tara comunista, cenzurata si controlata, am auzit din diverse surse inclusiv persoane de acolo ca exista o „cultura underground” a autonomiei sau separatismului si avem fix atitudinea pe care o au aia din California fata de cei din Idaho de care ziceam mai sus. In Germania la fel, avem Bavaria si bavarezii care latra la alte landuri, pacat ca n-am salvat articolele la my favorites ca erau linkuri numa’ bune de dat acum.

                  La noi in tara atitudinea asta se gaseste cu precadere in zona Timisoara si in zona Cluj. Bine, ea e cea mai agresiva in zona Harghita-Covasna desi in mod hilar judetele alea parlite si mocirloase sunt printre saracii tarii. Recent, am mai observat o asemenea atitudine la constanteni, indreptata in special asupra bucurestenilor 🙂

                  Pana la un punct, e normal si e de inteles, tu produci, ai somaj mic, procentual vorbind ai asistati social putini, infractionalitate redusa etc, si vine bau-bau’ sa iti ia grosul banilor si sa-i dea la 20 de alte judete care nu prea produc, au somaj 16%, infractionalitate dubla fata de media pe tara si considera ca e ok sa stea asa, ca ce plm, fraierii lucreaza pentru mine.

                  Dincolo de punctul ala nu mai e normal, iar la noi in tara avem deja anumite simptome cronice. Cei mai agresivi sunt pe departe aia din Harghita-Covasna si judetul Timis, astea doua grupuri de indivizi considera ca restul tarii sunt tigani, handicapati, gunoaie umane, suboameni samd iar comentariile lor la orice articol trec bine de tot de limita legii si sunt chiar mai grave decat rasismul sau xenofobia, sunt deja „specism” deoarece ei ii considera pe ceilalti un fel de alta specie. Daca s-ar aplica legea pentru toti in tara asta, cred ca 2/3 din cetatenii judetelor Timis, Harghita si Covasna ar face ani grei de puscarie pentru instigare la genocid, ca aia tot posteaza pe tot Internetul.

                  Dincolo de grupurile astea extremiste mai avem „grupul de la Cluj”, in a caror opinie tot ce e nashpa pe lumea asta e vina miticilor iar ei nu stau intr-o vila cu 6 camere poleita cu aur din cauza unor bucuresteni, si de niste ani incoace avem niste mii de constanteni care cred, si poate pe buna dreptate (am sa explic mai jos), ca sunt mai buni ca bucurestenii.

                  Ce zic banatenii si ungurii nu prea ma intereseaza, atata ura „inter-specie” e greu de citit de la niste creaturi cu aere de superioritate neta, insa ce zic atat clujenii cat si constantenii merita analizat:

                  Ei spun ca daca din PIB-ul Bucurestiului am scoate marile companii – gen Petrom, Rompetrol, Romgaz, Transgaz si alte -gazuri, Orange, Vodafone si alte companii obligate sa aiba sediul fiscal in Bucuresti desi produc in toata tara, ba chiar Petrom nu extrage nimic din Bucuresti, plus daca am mai scoate niste companii care au fost facute pe banii intregii tari nu doar ai Buc – gen Aeroporturi Bucuresti, METROREX, TAROM etc – atunci PIB/capita in Bucuresti ar cadea sub Cluj sau Constanta…

                  …si eu cred ca au dreptate.

                  TAROM are sediul fiscal in Bucuresti, nu in Baia Mare, PIB-ul creat de el se numara asadar la Bucuresti, desi avioanele n-au fost cumparate pe banii primariei Bucuresti iar pierderile anuale sunt platite de catre guvern, care ia taxe de la toata tara, nu doar de catre bucuresteni.

                  Asadar, Bucurestiul e nr 1 in tara datorita acestor artificii, pe care daca le scoti din calcul… nu stiu daca mai ramane numarul 1. Sa fii oras cu 2 milioane de locuitori si sa fii depasit de 3 orase cu 300 000, e ceva.

                  Bine, putem spune si despre Constanta ca o buna parte din PIB-ul lor vine de la port, care n-a fost construit de catre primaria Constanta… 🙂 e acelasi lucru…

                  Deci dupa cum spuneam, pana la un punct e normal sa fie nemultumire, dincolo de punctul ala unii ar trebui sa faca puscarie pt instigare la genocid, insa statistic vorbind, in Romania avem zone „bune” (Timis, Cluj, Prahova, Constanta, etc etc etc) si zone „rele” (Calarasi, Teleorman, Mehedinti, Botosani, Harghita, Vaslui, etc etc etc) in care nici iarba nu creste, si degeaba imi arati 2 cersetori din Constanta sau un primar corupt din Sinaia pentru ca per total judetele alea sunt, au fost si vor fi peste cele „rele”.

                  • De acord, si mie mi se pare exagerata vrajeala cu PIB/locuitor al Bucurestiului la 20% peste media europeana. Ma duc cu regularitate in China si pot sa spun ca nu doar au diferente interne economice majore, dar si un narcisism major al diferentelor regionale.

                    Simt nevoia sa intervin, insa, si sa spun ca Utah este unul dintre cele mai prospere si industrializate state americane, tocmai datorita inclinatiei catre munca a mormonilor. Dintre toate statele americane, Utah (cu Wisconsin si inca cateva, care au votat cel mai putin cu trump pt ca sătulul nu crede la ăl flamand) pastreaza cel mai mult din capitalul social comunitar si mentalitatea americanilor pre-1965 (cand a inceput masiv migratia din lumea a treia si toleranta semioficiala fata de ilegalii latino-americani). Are inclusiv cea mai mare proportie de cupluri in care sotia este casnica din toata tara (o fractiune din ce era pe vremuri dar oricum). Toate aceste lucruri se intretin cu o mini-teocratie soft care descurajeaza stabilirea elementelor mai de jungla in stat si ii face pe non-mormoni sa adere la norme informale locale, dar nimeni nu e perfect. Ba chiar face parte din reteta succesului pt o natiune mica, cum sunt romanii.

                  • De acord cu tot ce scrii aici.. Sunt ardelean si nu ma consider mai special….Dar in primul rand ma consider Roman.

                    Stii ce este si mai interesant… in Bucuresti sunt o gramada de ardeleni – si e normal asa… este centrul economic al tarii…

            • Imi scriu comentariile in graba si poate pierd esenta. Vroiam sa spun ca guvernul propune acolo unde e nevoie si unde se produce, si e normal sa fie asa.

              N-o sa se faca centura Botosaniului, aeroportul Vaslui sau calea ferata rapida Caracal – Slatina, cat timp zonele alea produc mai nimic si avem alte zone care produc, exporta dar nu au niste lucruri esentiale, si aici ma refer 95% la locatii din Transilvania.

              Colac peste pupaza investitorii din ultimii 26 de ani au preferat Timis, Bihor, Alba, Sibiu, Cluj si Brasov in loc de Buzau, Vrancea, Vaslui, Suceava, Botosani, Teleorman, Giurgiu, Mehedinti, Caras-Severin sau Tulcea, asa ca mie unul imi e foarte clar unde trebuie construit, urgent, si unde nu e deloc urgent.

              • …si pentru a mia oara ca sa nu fiu acuzat de „nationalism” ardelenesc, la petele negre putem adauga Salaj, Hunedoara, Harghita etc iar la cele albe Bucuresti, Ilfov, Prahova si Constanta.

                Sa nu fie interpretari.

                • ba sa fie! io as vrea ca ardelenii sa fie rapizi ca oltenii si iutzi la manie ca moldovenii :))) sa luam ce e mai bun unii de la altii!!! ca stiu si io bancuri dinalea cu no ham :)))

                  • Eu as face o bomba romaneasca, apriga ca oltenii, hotarata ca moldovenii si jmekera ca bucurestenii, numai detonatorul sa nu fie ardelenesc….ca….atunci…. no…..sa detonez? sau…. adica…

              • Cu Slatina o dadusi in bara la partea cu produsul. Grav de tot

              • Slatina e foarte ok, nu rade. O duce mult mai bine decat alte orase de marime echivalenta, inclusiv industrial. Si nu spun asta doar pt ca este orasul meu natal (desi nu mai locuiesc acolo). O legatura Craiova-Slatina-Pitesti ar fi foarte buna, desi rondul de la Vama Pitesti pentru intrarea pe A1 este prost gandit.

                • Nu rad, n-am ales bine exemplul, de aceea am spus mai sus ca putem schimba Slatina cu Targu Jiu… sau cu Targu Carbunesti…

                  Cred ca dupa ce ar fi terminat autostrada cruciala Bucuresti – Alexandria, Ponta s-ar fi apucat de Caracal – Bals – Balcesti – Targu Carbunesti, ori poate de metroul Slobozia – Tandarei 😉

                  PS: de ar fi mai multe Slatine in partea aia a tarii…

              • @sorin2

                „Vroiam sa spun ca guvernul propune acolo unde e nevoie si unde se produce, si e normal sa fie asa.
                N-o sa se faca centura Botosaniului, aeroportul Vaslui sau calea ferata rapida Caracal – Slatina, cat timp zonele alea produc mai nimic si avem alte zone care produc, exporta dar nu au niste lucruri esentiale, si aici ma refer 95% la locatii din Transilvania.”

                Nu te supara dar ai o gandire de copil. Guvernul alaturi de consiliile judetene, oricare ar fi culoarea politica, AU OBLIGATIA sa aduca investitori in toate zonele tarii prin dezvoltarea infrastructurii si prin parghii economico-financiare.

                • Nu cred ca am gandire de copil deloc, ba chiar mai mult, cred ca gandirea mea e sanatoasa si ca dovada fix asa se gandeste in cele mai bogate tari ale lumii, alea cu infrastructura beton, in top 5 sau 10 mondial.

                  Dupa cum am spus in toate comentariile, tu ca guvern ai o suma limitata de bani. Ca e mare, mica, din cauza coruptiei sau a proastei alocari, din cauza slabei colectari, alea sunt alte discutii, ideea discutiei noastre e ca tu ai o suma, sa zicem 100 milioane de euro. Fix. La tine vin 40 de judete cu sute de proiecte, fiecare vrea cale ferata, aeroport, viaduct, parc industrial, poate unii vor metrou, etc.

                  Asa ca tu trebuie sa imparti foarte bine aia 100 de milioane, iar centura Botosaniului va fi pe lista de prioritati undeva pe locul 187, fata de autostrada Pitesti – Sibiu care va fi undeva pe locul 4 sa zicem. Oriunde in lumea asta guvernele se „screm” sa faca infrastructura mai intai acolo unde e nevoia mai mare si abia apoi in restul teritoriului, iar asta creeaza un cerc vicios fiindca acolo unde sunt deja 4 fabrici si multi angajati va aparea si centura sau aeroportul, iar acolo unde nu e nici o fabrica si majoritatea sunt asistati social, nu va aparea. Iar pe undeva, tocmai fiindca nu vor aparea, nu vin nici investitorii. E cercul vicios pe care l-am mentionat de cateva ori ieri. Unde in comentariile astea ti se pare tie ca gandesc ca un copil ?

                  Unde mai pui ca si numarul de investitori e limitat, nu vin puhoaie de companii straine, cu zecile de mii, sa deschida o fabrica in Romania. Poate vin 10 sa intrebe si pana la urma chiar se deschid 4, ditamai Mercedes-Benz n-o sa-si faca niciodata o uzina gigantica, de miliarde de euro, la Botosani. La Oradea sau Arad insa, mult mai probabil. Atunci tu unde bagi aia 100 de milioane, care zona e prioritara?

                  De multe ori romanii stiu doar sa jigneasca si cam atat, se arunca cu epitete, replici acide, frustrari, dupa care mentionam un truism, doua, gen „se fura”, si suntem multumiti. Cu asta le-am rezolvat pe toate, i-am demonstrat si boului aluia de sorin2 de pe forum ca e un prost, si am crescut si PIB-ul tarii, ba chiar colac peste pupaza tocmai s-au dublat salariile in Botosani. Le-am rezolvat pe toate 🙂 🙂

                  • D-le Sorin, v-ati uitat vreodata pe structura PIB-ului Romaniei? Ma refer la cine contribuie cel mai mult la bugetul tarii si la cine primeste. Daca ar fi sa tinem cont de acest lucru, cred ca in Bucuresti si Ilfov ar trebui investit 2/3 din buget, iar ceilalti lasati sa moara de foame. E corect?

                  • guvernul are si rolul sa reduca decalajele intre regiunile tarii…
                    Insa in exemplul dat de tine cu centura Botosaniului, desi si eu as urmari zona aia in mod special pentru investitii, alaturi de alte 5-6 zone din tara, degeaba faci centura acolo, daca autostrada sau drumul expres nu ajung nici la 200km de Botosani. Ce sa faci cu o autostrada sau o centura care duc nicaieri si nici trafic n-ai (ca si prostia aia cu autostrada de langa Cluj, care ar fi fost logica doar daca erau mai multe santiere in paralel, care sa fie finalizate aproape simultan si sa iti dea autostrada Oradea-Turda)?

                  • @RD ar fi corect pe cifrele actuale, unde companiile cu o cifra de afaceri mai mare de X euro/an sunt obligate sa aiba sediul fiscal acolo, de aceea Bucuresti-Ilfov produce procentul ala din PIB.

                    Daca se renunta la legea aia sau ce o fi, lasam sa treaca 5 ani iar companiile vor decide daca vor sa aiba sediul pe Calea Victoriei, in orasul Targoviste sau in comuna Pitpalacii din Deal, judetul Bistrita, eu sunt de acord sa se aplice principiul dumneavoastra.

                    Nu consider ca bucurestenii ar trebui sa se simta nedreptatiti acum, au 3 autostrazi (Bucuresti-Constanta, Bucuresti-Ploiesti, Bucuresti-Pitesti), au 2 cai ferate rapide (Bucuresti-Constanta si Bucuresti-Brasov), au 2 aeroporturi (Otopeni si Baneasa), au metrou, etc.

                    Bucuresti este singurul oras din tara cu parametri de mai sus, iar toate aceste lucruri au fost construite din banii tarii nu ai primariei Bucuresti. In aceste conditii nu cred ca e corect ca ei sa faca pe victimele sau sa spuna ca ei sustin Romania. Cata vreme obligam marii contribuabili sa „produca” in Bucuresti nu facem altceva decat sa falsificam statisticile.

                    @Marius Z: este una din zonele mele prefeate din mai multe motive, eu as fi facut acolo un aeroport foarte serios la Suceava, nu ca gluma existenta acum, o autostrada Suceava – Botosani – Dohoroi, si in cativa ani problemele s-ar fi rezolvat de la sine. Problema noastra e insa cea descrisa de mine mai sus, eu ca guvern am 100 de milioane, ii bag in Botosani? Nu. 🙂 Cata vreme reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda sunt gata in procent de x la suta si se conserva degeaba, cata vreme autostrada Sibiu-Pitesti-Craiova nici nu e inceputa, cata vreme se degradeaza autostrada Bors – Suplacu de Barcau, cata vreme Romania pierde co-finantarea europeana la calea ferata rapida Nadlac – Sighisoara, ultimul lucru in care o sa bag banii va fi Botosaniul.

                    De fapt nici asta nu e problema reala ci doar o consecinta a faptului ca Romania produce putin, colecteaza putin si banii aia colectati sunt apoi aruncati in ajutoare. De acolo ne vin noua toate problemele.

              • Nu, nu este normal asa. Nu astepti sa-si faca unul fabrica si pe urma ii faci strada. Sunt investitorii care aleg sa-si plaseze fabricile unde gasesc infrastructura.

            • Raster ce spui tu pentru Romania este de domeniul SF-ului,astia cauta cu disperare sa desfiinteze DNA-ul,si scot tot felul de legi sa ii faca imuni la toate manariile care le fac,singura solutie care a ramas este ca poporul sa ii traga in teapa si asta la propriu,dar din pacate ne complacem in situatia asta,si ii omoram tare de tot cu comentariile pe facebuci,i.am futut in gura acolo si se culca omul impacat ca i.a dat o muie virtuala baronului…

        • Ghita Bizonu'

          V mai jos comentariul meu
          V si la Martea Neagra – Articolul 3: Rezumatul unui eşec de 500 mil. euro…

          SI te rog nu uita umildobiBoc a fost premierul care … autstrazi nu!
          El era presedintele partidului care intre 29 decembrie 2004 si 5 aprilie 2007 a dat ministrii transporturilor (Ghe Dobre si Berceanu) sub care constructia autiostrazilor a fots blocata. El era premierukl si presedintele partidului care intre 22 decembrie 2008 si 27 aprilie 2012 a dat minustru transporturilor (Berceanu, Boagiu si Nazare)
          Adicva prin votu vostr canci autostrazi!!!!
          voi ati votata SA NU SE FACA AUTOSTRAZI!

          Si mai incet cu domina IT ul clujean …

          • Clujul nu domina la cifre brute dar domina la „per capita”, atunci cand vine vorba de IT:

            http://www.gandul.info/stiri/cat-castiga-companiile-it-din-romania-harta-oraselor-cu-cei-mai-multi-angajati-in-domeniu-14899275

            „Cifra de afaceri totală a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei în 2014 (circa 4 miliarde euro), în creştere cu 26% faţă de 2013. Din totalul acestor venituri, aproape 60% au fost realizate de companiile localizate în Bucureşti, urmate de cele din Cluj (11%), iar celelalate oraşe sub 10%.”

            „În ceea ce priveşte raportarea la întregul nivel al populaţiei oraşului, Cluj-Napoca are cei mai mulţi specialişti IT, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.”

            PS: deci mai multi ne-au tras-o la autostrazi, de la mr Basescu „Romania n-are nevoie de autostrazi” la sinistri Dobre, Berceanu si pana si Boc. Dar totusi, cel mai recent ne-a tras-o Ponta, iar asta o vedem de 2-3 ani si va mai dura ceva…

            • Ghita Bizonu'

              Deci 11> 60 si dominatie da?!

              Si cati sunt slujenii astia dom’le? 300.00? Cam cat are cartierul in care locuiesc (Titan)

              Si ia zi cine au voata cu spor pe Basescu, Boc si gasca care nu a facit austotrazo? Sluj Napoca! A votyata ptr ca li s-a promis ca nu se face autsitrada!

              Cat despre Tonta o fi el cam tont insa numa prin minune divona se putea facece ceva dupa ce au rasolit totul mari ispecialisti doriti de slujnicarii de la Cluj !!!!
              SI o sa dureze daca veti vota cum ati mai votat!!!

              Ma! Difernta intre Romania , Polonia samd este ca in Romania aveam prea multi care voteaza SA NU SE FACA!!!!

              • Nu stiu de ce rastalmacesti cand spunem amandoi acelasi lucru, 11 e clar mai mic ca 60 deci Clujul NU domina la cifre brute, dar la per capita domina.

                Are Clujul populatie cat cartierul Titan, la fel cum si Lichtenstein are populatie cat nu stiu ce oras si totusi la per capita e peste Franta/Spania/Anglia/nu-stiu-cine.

                Practic spunem si confirmam amandoi acelasi lucru dar uneori am impresia ca ai vrea sa te certi da’ n-ai cu cine 🙂

                „SI o sa dureze daca veti vota cum ati mai votat!!!” – bun atunci scrie-ne opinia ta, cu cine ar trebui votat, ca dupa cum am spus amandoi mai sus, atat „astia” cat si „aia” n-au facut ce au promis; deci… cu cine ?

        • @Capitalistul

          1) Tot dupa „regulile” alea ajunsesera taranii sa fie sclavi la ei in tara.

          2) De Banat si Bucuresti-Ilfov ai auzit? 🙂

          3) Dupa ’89 au plecat definitv foarte multi sasi in Austria si Germania. Posibil sa se fi intors cativa.

          4) Da, sunt indsutrializate dar meritul NU este al conducatorilor de acolo ci a pozitiei pe harta, la un pas de granita.
          „Clujul care domina IT-ul in tara” – dupa Bucuresti

          5) Boc a fost cumva premierul TUTUROR romanilor sau doar al vostru?

          Legat de Moldova, deruleaza inapoi si vezi cine a pastorit judetele Suceava si Neamt. Au miscat ceva acolo? Ce investitori externi au adus? Cam greu daca nu esti langa granita …

          Legat de sali de sport si stadioane te rog sa vezi cum sta treaba in Ploiesti si Craiova.

        • Pune la socoteala si mega-jafurile si mega-escrocheriile si mega-falsificarile de acte prin care s-au „retrocedat” ungurilor imobile uriase care nu trebuiau si nu erau in drept a fi retrocedate, situatie prezenta in Transilvania mai mult decat in celelalte provincii ale Romaniei (nu ca acolo ar lipsi, din pacate). Respect ardelenii, dar si ei tot romani sunt in cele din urma.

  5. https://www.youtube.com/playlist?list=PLNz_iHJtrQBv89QYooDtmRq8g6Cpp9dv2

    sper sa mearga playlistul, cica in ultimii 15 ani Romania a fost furata cu 450 miliarde de euro… apare in a patra parte cu Mihai Palsu

    despre ce mai tot vorbim ?

    nu pot sa nu fac o paralela cu anumite postari de pe facebook: unii pun tot felul de poze cu de ex. un copil decedat, intr-un sicriu micut, si pe poza scrie asa: daca nu distribui patesti la fel, mai tre sa zici si Amin! cand distribui.,.. m-am uitat oripilat la postare si am vazut : 70.000 si ceva de distribuiri… cu 70.000 de idioti retardati, concetateni de-ai mei… care toti scriau AMIN!

    daca punem eu sau tu un link ca si cel de mai sus, cu descrierea: distribuie, uite unde sunt banii tai, rezultatul e aproape nul.

    asa ca intreb din nou, despre ce vorbim? mai exista in tara asta o elita care sa preia puterea sa duca tara in sus?

    va spun eu: exista, numai ca nu mai e in tara, si aia care mai sunt … sunt sufocati in proportie de 1 la 70.000 de compatrioti retardati. nu ma am pe mine in vedere, sunt si eu un retardat, desi nu am dat mai departe cu amin. retardat ca poate ar trebui sa ma car si eu dreacu…

    • filtruuuu ochiu si timpanuuuuu

      :)))))))

    • „nu pot sa nu fac o paralela cu anumite postari de pe facebook: unii pun tot felul de poze cu de ex. un copil decedat, intr-un sicriu micut, si pe poza scrie asa: daca nu distribui patesti la fel, mai tre sa zici si Amin! cand distribui.,.. m-am uitat oripilat la postare si am vazut : 70.000 si ceva de distribuiri… cu 70.000 de idioti retardati, concetateni de-ai mei… care toti scriau AMIN!

      daca punem eu sau tu un link ca si cel de mai sus, cu descrierea: distribuie, uite unde sunt banii tai, rezultatul e aproape nul.”

      Pe cat de trist, pe cat de adevarat… in proportie de aproape 100%, persoanele sub 30 de ani carora le mai spun cate o propozitie despre cum s-au pierdut ori aruncat miliarde sau zeci de miliarde ma fac prost si schimba repede conversatia la pitipoance, fotbalisti si alte „vedete” ca cea de mai jos, despre care stiu toate detaliile, replicile, ce a zis, ce a facut, unde a fost, ce a mancat azi dimineata si ce parere are despre nu stiu ce:

      http://www.reportervirtual.ro/wp-content/uploads/2014/06/Nelson-Mondialul.jpg

      Dupa un proces intens de 26 de ani si dupa migrari de milioane de oameni, grosul populatiei din tara a ajuns sa fie un maldar de cocalari agresivi si pitipoance infecte.

      Iar astia ne fac imaginea, alimentand ura fata de romani din partea „aliatilor” care asteptati voi sa vina sa ne salveze in caz de razboi:

      https://www.youtube.com/watch?v=aC0EYufA4nY

      https://www.youtube.com/watch?v=vfYuzUYRSEM

  6. Apropo de autostrazi… daca tot vrem unire cu R. Moldova ar fi buna si o autostrada sau doua catre Chisinau… dar stai, ca noi nu am terminat nici macar autostrazile din partea asta a Prutului 😀

  7. Ghita Bizonu'

    Eh.. de dragul amuzamentlui reiau o mai veche postare de a mea :
    Ma rog ar mai ramane prostia cea temeinica, dar aici nu avem ce face .. e genetica (adica sa votezi contra lui Nastase ca a facut contract cu Bechtel sa va traga autostrada , sa votezi pe Basescu care promite sa nu o faca, sa injuri “miticii” ca au oprit autostrada – cand in fruntea guvernului este aceasta chintesenta esentiala a Ardealului pre numele ei Umil Boc fost primar al orasului Sluj – si apoi sa realegi ca primar pe acel emil dobiBoc si in final sa sezi acasa ca sa nu cada ala care a oprit autostrada si in acelasi timp sa doresti sa ai autostrada… si sa nu fii cretin congenital cu bale la gura incapabil sa zica altceva decat papa si caca, ba sa mai ai si o diploma universitara ei bine asta inseamna sa fii ardelean!!!!)

    http://peromaneste.blogspot.ro/2012/08/scrisoare-deschisa-catre-ardeleanu.html

    • @Ghitza Bizonu’ aici nu ai dreptate; nu sunt fan Boc, dar… daca dumneata iti inchipui ca primul ministru conduce azi Romania ( ca si executiv) esti un copilas micutz si naivutz.

      si pana la urma-urmei, hai sa dam un pronostic: centura ocolitoare a Clujului ( partea de est) care are inclusiv viaducte, ce te scoate spre Bistrita si Baia-Mare, cam in cat timp s-ar fi facut in Bucuresti?

      noa’

  8. capatu` satului

    un recurs la istoria recenta este necesar, mai ales in ceea ce priveste autostrada bechtel,

    pt. cei care au uitat, primul ouator al tarii – nascase cinspe case, cel prea aplecat inspre vanzarea pe bani de nimik sau stergerea oricarui orizont in viitor pt. natia rumana poate dormi linistit, si`a facut treaba: microsoft, bechtel, frecate rujinite investigate de politia britanica, petromidia, Ind. Sarmei Campia Turzii, etc., etc.,

    natiunea rumana cu profunda recunostinta in suflet fata de maretele fapte de arme ale fostului intai guvernant al tarii l`a pus la racoare pt. plevusca numita trofeu calitatii, zambaccian, etc.
    smenurile mari nu se pun, cum sa privezi un conducator atat de capabil care a facut atat de mult pt. aceasta tara de la dreptul de a`si numara ouale in linistea binemeritata,

    contractul bechtel a fost lecturat citit si recitit de prea multe ori,
    am sa reamintesc ca dupa guvernarea nascase la ministeru de transport a venit Anca Boagiu – ca a facut si ea greseli o fi adevarat, pana la urma suntem oameni nu masini,
    cert este ca in perioada Boagiu s`a apreciat ca bechtel este un smen prea mare pt. o tara atat de mika, asa ca s`a pornit la negociere,
    dupa mai multe negocieri statu` ruman a fost de acord cu plata unei sume pt. stingerea efectelor contractului, suma a fost platita si toate au fost bune,
    tot in mandatul D-nei Anca Boagiu s`au emis standarde de cost in autostrazi tocmai pt. oprirea smenului, acestea nu mai sunt actuale

    din nefericire nascase a facut pui: pictor vonta si dam vosa,
    astfel incat statu ruman dupa ce platise deja pt. rezilierea contractului cu bechtel s`a gandit ca n`ar fi rau sa mai plateasca ceva bani adevarati nu plevusca,
    contractu` bechrtel dispare ca si memoria computerelor, lectocurilor si altor ordinatoare de la firma de avocatura a lui dam vosa
    acelasi dam vosa se pronunta public despre obligatia inceperii exploatarii miniere la Rosia Monatana sub sanctiunea unor despagubiri de peste 1 mld. ieuro, afacere pornita de un intreprinzator in domeniu metalelor care si`a mutat afacerile pt. mai multa siguranta la moskva – francu timusului – stalin si poporu rus fericire ne`a adus

    dam vosa fost prieten cu pictor vonta a ajuns arestat pt. cateva gainarii marunte, va prtiomi cu suspendare sau putini ani la fel ca dragnea – nu poti sa arestezi oamerni atat de dedicati famigliei

    cu adanca pretuire in suflet natia rumana l`a propus recent pe acest luceafar al doctoratelor si al studiilor juridice, ma refer la pictor vonta, pt. fonctia de sef al camerei derutatilor din palavrament.

    iubesc tradarea dar urasc pe tradatori.

    • Ghita Bizonu'

      Da ibesti pe Boagiu.

      A renegicota fiindca era prea sumco. De bine ce a renegociat a iosit pa de 3 !

      • capatu` satului

        n`am reusit sa inteleg ce ai vrut sa spui,
        pana la iubire e cale lunga,
        plus ca e o oarecare diferenta de optica si convingeri politice,

        • Ghita Bizonu'

          Pe de trei ca la poker.
          Tu deschizi cu , sa zicem 10 lei.
          Eu zic pe de trei si pun 30.
          Ce tu numa popa prostu si macao ?!

          Autostrada Bechtel fusese negociata ptr 1,7 mld dolarei. Ma rog Soviani zice 2,2 . Eu tin minte ca in 2004 era 1,7. Cu adaugirwa ca Bechtel venea cu finatarea.
          [Paranteza , poate necesara.
          Prin finatare trebuie inteles finantare bancara, adica credit. Credit aranjat de Bechtel.
          O mare firma de calburul Bechtel, Daimler, samd are bancile „ei” cu care intretine sa zicem raporturi privilegiate. Adica dat find volumul mare de facaeri bancare pe care le genereaza o asa firma .. bancile sunt mai „culante” daca te „recomanda” o astfel de balena „E clientul meu inceraca sa fii draguta cu el”.. si e mai dragita in materie de dobanzi si alte cele]

          Insa ADA a urlat ca e furt, ca e mita (ptr intrarea in NATO zic unii] si ca daca ea vine la pute cotu si piscotu labele si botu autostrada! La care promisiune ce sa vezi? Ardelenii in funte cu slujnicenii au avota SA NU SE FACA AUTOSTRADA!!!

          Lucrarile au fost suspendate, Licuryx teh Great s-a aarata cam nemultumit asa ca … au inceput negocieri aasupa pretului. Su au iesit pa de 3 .. adica ceva in jur de 5,4-5,7 miliarde.
          A da! Sa nu uit. Ca urmare a fitelor de prost gust ale partii romane (guvernul ADA si Base presidente) finatarea aranjata de Bechtel s-a pierdut … adica a trebuit sa mergem sa cautam banii si deja aveam renumele de golani!

          Apoi s-a desfacut ADA .. un an parca s-au dezmortit lucriruile apoi PDL a pus din nou mana pe ministerul favorit …si dupa ce Boc s-a vazut cu sacii in teleguta (tronsinul favorit si Badea cu pene de cocos la dos) iar blocare..

          Si ptr toate blocarile astea mereu si mereu penalitati ..

          A ! Sa nu mai zic a crescut pretul terenurilor.
          Terenuri? Eu as verica nitel cestia cu terenurile .. daca in 2007 mai erau aceaisi prorpietari ca in 2003-2004 sau daca traseul nu s-a „mutat” nitel sa pice peste terenul cui trebe.

          Ma ropg da este viorba despre convingeri politice. Adicaunii sunt ferm convinsi ca politica inseamna sa li se umfle lor buzunarile ..

    • Cu tot respectul, eu personal sunt liberal si am votat cu dreapta timp de 24 de ani. Dar din punctul meu de vedere Nastase a fost cel mai bun premier pe care l-a avut Romania dupa 1990. Bechtel a fost un contract dat USA ca sa intram in NATO, proiectat din start sa pierdem bani. Asa cum au fost cele 2 type22 luate de la britanici. Cazacu, care a fost omul care a semnat hartiile, inca traieste bine mersi, si daca il cunoasteti, eu zic ca il puteti lua la o discutie off the record ca sa intelegeti mai bine cum a stat treaba. Ca sa intram in NATO a trebuit sa platim „taxa de protectie” la bajeti, si am platit-o. Nu va uitati la chestiile astea numai dpdv economic.
      Nastase a fost „omul rusilor” in acelasi mod in care si Ceausescu a fost „omul rusilor” – adica oficial era cu ei, dar de ars i-a ars pe unde a putut. Sau cu alte cuvinte el a fost in primul si in primul rand omul lui – ca si-a strans lui personal avere, dupa aia al Romaniei, ca a facut tot ce a putut sa ridice tara, si dupa aia omul rusilor, ca a reprezentat interesele lor aici.

      • Da. Apoi a avut grija sa nu miste nimeni in front, sa nu existe presa libera si daca era publicat orice impotriva lui, jap te calca securitatea ca inainte de 89. Eram exact pe drumul dorit de batrinul bolsevic, un comunism cu fata umana.
        Sint de acord ca este modul in care am intrat in NATO si in UE. Pentru ca stim sa facem lucruri doar cu spaga, mon cher.

      • @Lioane
        Se poate scrie orice suporta hartia despre Nastase… dar nu pot uita cum era santajat ba de ILICI (si mazilit tot de el si pot sa spun ca alegerile pierdute de Nascase se datoreaza in mare masura chiar lui ILICI chiar prin implicarea sa, nu ca ar fi fost Basescu nu’s ce mare bascula, chiar masurile luate inainte de alegeri la sugestia lui Ilici ), ba de cei din spatele celor doi Bivolaru (unu’ era parlamentar …doar a devalizat nu’s ce banca, a primit cu sentinta si nu a facut o zi de puscarie daca imi aduc aminte, al doilea Bivolaru frate vitreg cu parlamentaru’ Bivolaru este ala care a fost (va fi ???) extradat pentru sex cu minore si spirale in eternitate si care era depozitarul unei vaste baze de date cam despre tot ce reprezenta politician si institutie din RO)…
        Ca tot ma starniti … Bivolaru asta cu integrarea in absolut , prieten bun inainte de ’89 cu Magureanu si inca un individ care umbla cu pm pat rabatabil pe la Lovilutie aka Gelu Voican Voiculescu … toti trei trimisi in „surghiun” la Focsani -Buzau exact cu cateva luni inainte de Lovilutie… Cine i-a trimis acolo inca nu se spune dar se intuieste… rolul lor in Lovilutia romaneasca a fost unul zdrobitor… Multi din mortii de dupa 22 decembrie li se datoreaza… chiar daca nu au aparut in prim plan la Lovilutie au fost in ceata de violonisti…
        Mai adaug ca Bivolaru asta de trebuie sa vina in tara in catuse si Voican erau mari amatori de ocultism si magie neagra??? In anumite medii sunt cunoscuti amandoi ca practicanti de ritualuri satanice, nelipsind virginele… In aceeasi oala cu Dan Iosif mort la Novosibirsk, adica exact in bratele maicutei sale Rusia…
        Nastase a fost santajat de multi, trioul Gelu Voican Voiculescu- cei din spatele celor doi Bivolaru- si Magureanu aka sarpele cu ochelari…. nu mai adaug mana de fier care tinea lesa intinsa cu masura chiar de ILICI….
        Il mai adaug cumva pe Vadim care trimitea la vanzare anumitor servicii externe casete video compromitatoare cu Nascase???? Vadim a incercat inclusiv sa-l santajeze pe ILICI…
        In conditiile expuse mai sus, cate din actiunile lui au fost ale lui si cate determinate de santajistii care il aveau si il au la mana?????
        In conditiile expuse mai sus, un astfel de premier isi merita scaunul???
        Nu te amagi ca integrarea NATO /UE a fost opera lui sau a altor politicieni romani…altii au manat din spate turma aflata la putere…

        • Cine plm? Daca nu decideau astia la Snagov sa intram in NATO azi eram tot in bratele maicii Rusii. Dincolo de toate bubele in cap, batrinul bolsevic a simtit din ce directie bate vantul (principala lui calitate daca ma intrebati pe mine) si s-a dat cu invingatorii.
          Tariceanu si Boc sunt 2 imbecili care cumva au ajuns in capul bucatelor. Tariceanu pus de rusi, Boc pus de nu stiu cine… Ponta e o maimuta, cred ca in capul lui e black-out total, Ciolos e mamaliga, il calca toata lumea in picioare. Uitati-va si voi la ce oameni ajung sa ne conduca…fara inteligenta, fara cultura, fara anvergura. Stai si te intrebi cum este posibil ca astfel de sub-oameni pot sa ajunga sa conduca o tara in conditiile in care nu sunt in stare sa conduca o patiserie…

          • De aia a zis „NU” in cazul Unirii cu Basarabia Ilici??? Pentru ca se dadea cum „bate vantul ?”… A avut Unirea la degetul mic, dar a preferat sa stea la mila ciolovecilor, i se ierta tot , mineriade si alte tampenii facute in timpul mandatelor sale, inclusiv subminarea economiei nationale… dar a preferat sa fie presedintele asistatilor sociali (aia care il voteaza si pe el si pe elevii lui cu doua maini din groapa de pe coclaurile Teleormanului), sa cloceasca planuri care mai de care mai distructive la adresa politicii interne si externe a Romaniei….Nu pot sa uit mineriadele din ’99 cand si-a dat mana cu Vadim pentru a recuceri puterea cu ajutorul minerilor si mineriadelor, in conditiile in care eram pe drojdie la vistierie (are chiar el „contributii” la treaba asta ), iar pe plan international era posibil sa luam calea fostei Iugoslavii…Nu-i erau de ajuns mandatele de pana atunci… mai voia inca unul inainte de termen….
            Stii bine ca nu sunt nascut ieri…Niciunul din astia care au condus RO din 22 dec ’89 pana in ziua de azi nu au luat o decizie importanta privind politica externa de capul lor, ma refer la nivel presedinte- premier…

            • @dany
              Ilici a zis NU la unire pentru ca era bolsevic si ca sufletul lui era (si este in continuare) legat de Moscova. NU te contrazic cu nimic aici. Dupa cum am mai scris, i s-a propus de cel putin 2 ori sa facem unirea si a refuzat de fiecare data. 10 ani din istoria noastra s-au dus de rapa din cauza lui, si dupa cum stiti, daca banii vin si pleaca, timpul nu se mai intoarce inapoi. Astia 10 ani sunt si motivul pentru care Polonia este astazi inaintea noastra si noi plangem aici pe forum.
              E a doua oara cand te intreb: OK,daca nici unul dintre astia de la conducere nu a luat o decizie de capul lui, atunci cine exact da ordinele? Ca la un moment dat le dadea Moscova, si dupa aia noi intr-o buna traditie am sarit in barca cu Washingtonul. Dar decizia sa trecem dintr-o barca in alta am luat-o NOI. Asa ca dany, trebuie sa intelegi ca oamenii nu sunt perfect rai sau perfect buni, sunt si una si alta in diferite cantitati. Si decizia luata la Snagov, a fost o decizie buna. In rest, stam aici si comentam pe forum.

              • Eu am alta teorie cu trecerea intre barci: e legata de specialistul in barci care ne-a condus si care – asa cum bolsevicul a fost vindut licuriciului – a fost vindut stelutelor.

              • Am mai zis ca nu sunt nascut ieri… priveste in profunzime si dincolo de manipulari… Exclus factor extern… Si nu este nevoie nici de nume, nici de conspiratii si alte alea…
                Special pentru @RD
                In istoria studiata de dv cand sunt atestate primele legaturi comerciale intre statele romanesti (voievodate si ce organizari mai erau in acele vremuri) si capitalele europene ale vremii in special Constantinopol- Roma?
                Multumesc anticipat pentru raspuns @RD !

                • Ghita Bizonu'

                  Mde deci oamenii rusinilor ne-au bagat in NATO …..
                  Curat logica!@!!

                • Magister P. atesta in „Gesta Hungarorum” ca Menumorut avea relatii cu Bizantul. La fel si Glad. Gelu avea relatii bune cu ducele Salanus, un alt apropiat al Bizantului. mai stim si despre Dobrotita/Dobrotici si cam atat. O carte buna pe domeniul acesta este „Moldova in sec. XI-XIV” a lui Victor Spinei si Voievodatul Transilvaniei, editie coordonata de St. Pascu. Aveti acolo date inclusiv sursele, inscriptiile in extenso. Mai sunt si descoperirile arheologice, dar altceva scris nu stim. Despre relatiile cu Roma iar nu stim nimic in perioada respectiva (ma refer strict la romanii nord-dunareni, nu iau in calcul taratul Romano-Bulgar/Ionita Cel Frumos).

      • ciolos e mai ministru,roman si om de mii de ori decat experimentul de laborator comunist numit nastase adrian.

      • capatu' satului

        Povestea asta cu plata pt. intrarea in nato miroase urat;
        Sunt date pe goagal cu anchetă englezilor pt. smen
        semnataru contractelor a fost un simplu executant

        Maine poimâine aflam ca era imperios necesar sa dăm fabrici si uzine la rusi sa nu ne taie gazu, si sa nu invadeze
        Dar despre microsoft ati auzit si hotărârile date de abramburica pt. ca tara sa cumpere licențe la suprapret ?
        O parte din pdl care a supt din bani a fost condamnata despre conducerea psd numai de bine ei au inca imunitate
        Credetima daca nascase era presedinte nu era nici un functionar sau palavramentar condamnat eventual erau avansati ca le-a mers mintea

        Întreb si io celelalte țări din evropa de est de ce nu au plătit banu adevarat ?
        Poate or fi mai inapoiati ungurii si polonezii si au primit scutire medicala

        Sau o alta intrebare de ce in Ungaria, Polonia nu sunt terenurile de vanzare pt. străini – La noi năstase ne-a spus ca-i musai sa dăm drepturi la străini si a inițiat demersul de revizuire a legii fundamentale in 2003

        De aceea proprietatea fundației Gojdu nu se va restitui pt. ca spre deosebire de conducători nostri coordonatori de doctorate, celelalte țări au avut OAMENI la conducere

        Răspunsu este simplu ei nu l-au avut pe nascase
        Câți demnitari credeti ca erau condamnați daca ajungea nascase presedinte – va spun io nici unu

      • Doamne ce comentarii sunt la articolul asta dar al tau depaseste tot. EPIC …

  9. Tot degeaba daca nu fac si o autostrada Cluj-Cluj.
    Va faceti iluzii daca credeti ca diferentele se datoreaza psd vs dreapta(pnl sau pdl). La Craiova a fost primar PDL 8 ani, in aceeasi perioada era presedinte Basescu, guvernul era PDL si bonus ministrul transpoturilor era craiovean. Cea a berceanu facut pentru oras? A anulat planurile PSD pentru o autostrada Craiova-Pitesti spunand ca e inutila, desi are trafic dublu fata de Turda-Cluj.
    E evident ca se lucreaza cu buna stiinta la cresterea decalajelor economice si in acelasi timp la invrajbirea romanilor intre ei. Grav e ca are si succes. Suntem la nivelul Yugoslaviei in anii ’70 cand aparea primele apucaturi secesioniste. In ritmul asta Romania pierde Transilvania si primeste ca si consolare Basarbia. Ma tem ca romanismul a fost inlocuit de materialism dincolo de Carpati si procesul e ireversibil.

    • @albastrU traficul dintre Turda Cluj pe autostrada e mic pentru ca de la Turda autostrada te scoate la dracu’n praznic. Si oricum toata lumea stie ca Clujul e statia aia unde intorc autobuzele Turzii 🙂

      si cred ca te temi degeaba cu materialismul . cand am fost la Marea Adunare a Motilor de la Cimpeni ( cand cu Rosia Montana) numa’ ce am vazut sute de moti calare coborand din toate partile pe coastele muntilor… si stii ce aveau in mana? TRICOLORUL! si acolo s-a vrut ca sa fie cafteala mare ( au adus autocare cu tot felul de gunoaie) iar jandarmii erau ascunsi in padure, gata sa intervina… dar cand au vazut cati moti s-au strans s-au carat acasa. Mai mai ca imi parea rau ca nu s-a incercat nimica, iesea bubuiala tzapana…

    • DA ! Este foarte corect ce spui ! Si ca tacamul sa fie complet suntem in situatia in care ,astia din sud spunem ca din cauza Ardealului noi nu putem sa ne dezvoltam pentru ca toate investitiile in infrastructura sunt directionate dincolo de munti si atunci normal apar si investitorii iar cei din Ardeal spun ca din cauza sudului si a Moldovei bat pasul pe loc pentru ca cele doua zone le mananca banii produsi de ei. Solutia e simpla si se asteapta doar momentul! Pe care il vom trai cu totii mult mai repede decat credem, din pacate.
      P.S.: Mai nou au ajuns sa NU mai ceara autostrada Craiova-Pitesti, ci doar o centura ocolitoarea la Bals in speranta ca e mai usor si ieftin de realizat.Evident ca raspunsul a fost negativ( motivat de lipsa banilor) si de aceasta data. In schimb s-a anuntat de catre un secretar de stat de la min. transporturilor demararea planurilor pentru constructia unei autostrazi noi… ghici unde :langa Cluj.

      • il vom trai pe dracu’
        stai tu linistit

        • Asa mi-as dori ; sa stau linistit si sa nu se-ntample nimic. Dar ce am spus eu acolo mai sus este manipularea grosolana care se face le nivelul maselor(vezi Sabin Gherman si altii ca el).Oamenii care au ceva in cap gandesc altceva, dar cum sistemul de invatamant din Romania scoate generatii tot mai slab pregatite si cu o scara a valorilor inexistenta, se ceeaza un cadru perfect pentru ca tara asta sa fie a oricui doreste si mai putin a romanilor.

          • evident ca se incearca. dar stii cum se zice, prost nu e ala care vrea ci ala care se lasa… se incearca multe, se va incerca ( cum s-a incercat) sa se deturneze nemultumirea oamenilor etc… dar sa stii ca oamenii nu se mai lasa dusi de nas… de exemplu, pe aici erau la un mom. dat tot felu de vrajeli cu steagul Transilvaniei samd… au disparut la fel de subit cum au aparut ( gen sabin gherman) . ardelenii nu uita usor… io personal am investit mult ( pentru mine mult) in casa mea, in familia mea. io mor cu ei de gat, daca nu pot sa trag tzarana pe ei. si asa prostalai dinastia ca mine sunt multi. nu-ti trebe scoala, iti trebe dragoste.

            • Da, asa este : nu-ti trebuie scoala, ci dragoste . Dar pe toate canalele media sentimentul patriotic este vazut ca un defect si nu ca o calitate. Nu conteaza daca esti un bun roman ,ci daca esti in primul rand un bun european: adica trebuie desconsiderat tot ce este romanesc si idolatrizat tot ce ni se propune de afara. De la obiceiuri , inlocuim Dragobete cu Sf.Valentin, sarbatorim mai nou Halloween etc., pana la orientarea sexuala.Orice performanta ,daca este romaneasca trebuie minimalizata si cat mai putin popularizata. M-am oprit !

      • @liviU: „In schimb s-a anuntat de catre un secretar de stat de la min. transporturilor demararea planurilor pentru constructia unei autostrazi noi… ghici unde :langa Cluj.”

        Unde anume?

  10. Îmi aduc aminte si acuma prima vizità în Canada, acum zeci de ani, conducând pe autostradà.

    Aveam o idee obsesionalà în minte. Cum pi… mà… la o populatie egalà (erau vreo 20 de milioane pe atunci) fac àstia atâtea lucruri si noi nimic !

  11. calculul politic de stanga,dreapta,draci ,laci nu are ce cauta in subiectul asta.toti suntem contribuabili si platitori de accize indiferent de afininitqtile politice.este anormal ca o tara atat de mica sa aiba asemenea decalaje intre judete si regiuni.singura cauza o vad in calitatea extrem de slaba a politicienilor ,coruptia acestora si nepasarea statului.electoratul are metehnele lui dar pacatul originar trebuie cautat in alta parte.

  12. Interesant articolul in sine si ma atinge atat direct cat si personal.
    Personal pentru ca sunt roman si am locuit o buna parte a vietii in Romania si direct pentru ca lucrez in domeniul transporturilor.
    Am avut ocazia sa particip acum ceva timp la Medfel,cel mai mare targ de fructe si legume din emisfera sudica unde au fost prezenti de la producatori marocani,spanioli,evrei,greci etc pana la porturi europene(Barcelona) sau marocane(Tanger).
    Discutand cu cei ce reprezentau portul din Barcelona am vazut ca sunt foarte interesati de o linie maritima Barcelona-Constanta.
    Am un dubiu ca daca m-as lansa intr-un asemenea proiect as putea trece de mafia din portul Constanta.

  13. IN ROMANICA NICIODATA NU A FOST LIPSA DE BANI CI DE C()AIE..

    • Lipsa de coaie din partea poporului,ca cei care au banii pe mana au destule coaie,cand spui ca dai pe un tei 2500 lei,pe un fir de crizantema 310 lei ai ceva boase nu?

  14. Pitesti-Sibiu are 80% finantare din fonduri europene. Numai ca banii astia ard rau la degete 🙂
    http://www.agerpres.ro/economie/2016/01/20/stroe-acarom-autostrada-pitesti-sibiu-nu-este-pentru-dacia-ci-pentru-romania-cnadnr-ar-trebui-desfiintata-12-38-05
    Lucrarile vor incepe cel mai devreme in 2017.
    Dar asta inseamna ca vom avea alt guvern.
    Iar acel guvern …. va cere un nou studiu de fezabilitate 🙂

    Nu cred ca va fi construita vreodata.

  15. Eu vin cu masina de 2 ori pe an in Romania, sa dea drumul la Lugoj-Deva si eu sunt multumit . De la Sibiu pina in Bucuresti am cam 150 km de DN chiar foarte bine , in schimb a durat foarte mult sa se ajunga aici , sa nu se mai plateasca vinieta , impozitul asigurarea la masina un an si sa vedeti ce muncesc baietii in 3 schimburi la autostrazi . Sibiu – Bucuresti cica finalizat in 2021 dar daca nu se fac presiuni nici in vise nu se finalizeaza in 2021

  16. Ma bucur ca Lucian Davidescu si-a reintrati in forma. Inceputurile sale au fost destul de ciudate – un fel de capitalismpepaine; apoi, alaturi de Lucian Isar si Mircea Cosea (plus Chisalita care e pe energie) faceau cele mai bune analize; ulterior a avut o perioada de timiditate.

  17. sunt o multitudine de cazuri in care administratiile locale au pus bete in roti investitorilor straini mai mari sau mai mici.asta vine direct din perioada ‘nu ne vindem tara’ pe care o tot evita sau o apara unii dintre colegii de pe aici.si macar daca o faceau dintr-un patriotism prost inteles si aplicat mai era ceva dar o fac din interese personale si de grup considerand romanii palmasi lor personali.

  18. Domnilor, ideea cu polurile/centrele regionale fiind care mai de care mai fruntase sau mai merituoase este gresita din start, si asta nu din considerente nationaliste.
    Daca veti observa, in competitie sunt exact orasele cu peste 250K de locuitori. Ele ofera oportunitati detinatorilor de capital deoarece: au institutii de invatamint superior de calitate mai inalta decit cele din orasele mici (nu se pot compara universitatile din Tecuci sau Gherla cu cele din Craiova sau Timisoara), anual au un disponibil mai mare de forta de munca, cei care au ajuns in aceste orase au ajuns pentru a construi ceva pentru sine. Este vorba strict de migratia fortei de munca in cautare de oportunitati si de alegerile de a face investitii in aceste zone datorita posibilitatilor mai bune pe termen mediu-lung.
    Bucuresti este alta mincare de peste – fiind cel mai mare oras are avantajul proximitatii afacerilor; o populatie mai mare asigurind si oportunitati pentru a gasi forta de munca dorita si posibilitatea de a realiza tranzactii mai rapid. Sa presupunem ca se muta Vodafone, Orange si Petrom in Timisoara sau in Cluj. Apoi se mai muta si IBM, HP, Dell, Microsoft, KPMG, E&Y si alti citiva mari. Primul impact va fi cresterea costurilor din cauza ca angajatii vor dicta costurile cu personalul. Universitatile locale nu vor putea furniza personalul solicitat si toata lumea va migra catre aceste centre. Pe termen lung, daca pastram tendinta mutarii capitalului in aceste orase, oricare dintre ele va ajunge ceea ce este acum Bucurestiul pentru ca nu va atrage doar personalul calificat ci si nivelul inferior din punct de vedere uman. Asa ca toata tara ii va considera pe cei din Timisoara sau Cluj sau orice alt oras acelasi gen de mitici. Nu pot absorbi doar partea buna, lasind miticismul la intrare.
    Transporturile sint esentiale pentru dezvoltarea locala, regionala si nationala (exact in aceasta ordine). Bine, infrastructura in general este. Autostrada Bechtel (spaga data US pentru a intra in NATO) este un alt exemplu de neseriozitate. Adica am fost de acord sa dam spaga, apoi ne-am razgindit si nu am mai dat-o dupa ce ne-am vazut acolo. Adica nici macar la dat spaga nu sintem seriosi. Ca faceau o autostrada de 5 ori mai scumpa este revoltator. Dar exista infrastructura si asta ne ducea inainte iar noi eram totusi seriosi din punct de vedere al relatiei cu partenerii de gheseft. Pentru ca nici un guvern nu e in stare sa faca ceva cu autostrazile (pentru ca roadele le va culege urmatorul) sintem in situatia de fata (cum ar veni, in buda). De sint mai multe fabrici in vest? Pentru ca distantele sint acceptabile (in timp). Daca cele 3 ore pina in Cluj ar insemna ca pot ajunge in Brasov sau Targu Mures, am vedea investitii si cresteri si in acele zone.
    Calitatea umana. Din nefericire, e in scadere continua si am senzatia ca destinatia finala este Vasluiul (nu am ceva cu vasluienii, am un prieten de acolo) sau Teleormanul. Problema cu ei e ca sint si saraci dar nici nu vor sa faca ceva pentru asta, pentru ca au auzit ca in Bucuresti sint salarii mari si li se pare ca merita si ei. De fapt in 60% din Romania putem vedea efectul Dunning-Kruger (o deviere cognitiva care spune ca esti prost si nu ai idee cit de prost esti).
    Si cei 60% de mai sus voteaza, iar efectele le vedem in conducatorii pe care ii avem – local si central. Incep tot mai mult sa cred ca solutia este privatizarea administratiei publice. In felul acesta vor fi mai eficienti, cu citi angajati au nevoie pentru a isi indeplini atributiile, vor inova mai mult pentru a scadea costurile si noi am putea fi mai bine. Libertarianismul si legile pietei in orice domeniu mi se pare tot mai mult o solutie pentru buda in care ne aflam.

    • „De fapt in 60% din Romania putem vedea efectul Dunning-Kruger (o deviere cognitiva care spune ca esti prost si nu ai idee cit de prost esti).”

      FUXK! m=ai pus pe gaaaaaaanduri!!!!! 🙂

    • „De fapt in 60% din Romania putem vedea efectul Dunning-Kruger (o deviere cognitiva care spune ca esti prost si nu ai idee cit de prost esti).”

      FUXK! m=ai pus pe gaaaaaaanduri!!!!! 🙂

    • si ajungem la descentralizare.

      • E mai mult decit descentralizare.

        • prima infrastructura,pasul doi descentralizarea.

          • sau o fi mai bine invers?

            • Beneficiile ar fi mai mari incepind cu infrastructura. Legat de descentralizare, ma lasa rece daca administratia e centralizata sau nu. Ceea ce astept eu e eficienta si mai putini functionari. E inacceptabil ca un sfert… _un_sfert_ din totalul angajatilor sa fie bugetari. In 1990 erau 800k, nu exista informatizare si eram mai multi cu 4 milioane.

              • ce se intampla in aparatul bugetar si administrativ este dezmat si risipa. totul este un calcul politic si poate fi resetat daca s-ar dori.
                descentralizarea ar favoriza mai multi poli de putere economica,o aplecare pe problemele specifice zonelor respective,o concurenta sanatoasa si colaborare intre acestea.poate s-ar schimba si niste mentalitati ….cine stie,mai rau nu poate sa fie.
                din pacate la noi informatizarea inseamna introducerea de calculatoare,imprimante si net pentru uzul personal in aceste institutii nu renuntarea la o gramada de posturi bugetate si inventate pentru votantii de partid si o mai usoara comunicare cu contribuabilul.

    • @Iulian
      Degeaba vrei tu si altii daca lor li se pare ca merge bine totul… si asta tine tot de sindromul ala de care vorbeai tu…

    • Ghita Bizonu'

      La tine efectul ala Dunning-Kruger e .. E!!!

      Tu ai ide ce ar insemna „privatizarea administratiei publice”?
      Consecintele ei voi a zice …

      • „La tine efectul ala Dunning-Kruger e .. E!!!”
        Ma tem ca nu inteleg exact sensul. 🙂

        Prin „privatizarea administratiei publice” inteleg acele institutii care interactioneaza cu platitorul de taxe si impozite si prestatorii de servicii in folosul cetateanului. Cu audit si control extern la singe ar fi mult mai eficiente (financiar si operational) decit actuala administratie.

      • Sau – mai exact – vreau sa ma asigur ca ceea ce as fi putut intelege este exact ceea ce ai spus.

      • @Ghita
        Bag seama ca nu ratezi nicio ocazie sa-ti etalezi hdd-u’ de 1TB si procesorul 8080…
        Privatizarea administratiei publice asa cum o vede @Iulian ar fi chiar foarte buna, chiar il indemn sa scrie un articol pe tema asta.

      • Ghita, plec de la premisa ca sintem de acord ca statul nu este foarte (cel mai) eficient cu cheltuirea banilor. Voi da doar citeva exemple la care ma gindesc rapid in care administratia poate fi reformata folosind mecanisme din economia de piata (termenul privatizat era putin fortat in acest context, sperind ca mesajul va fi inteles dar ii poti spune privatizare):
        1. Sistemul cadastral poate fi pastrat centralizat, intr-un singur sistem informatic GIS. La nivel local, entitati private pot face operatiunile de actualizare asupra acelui sistem folosind conexiuni securizate, pot elibera orice documente oricarui solicitant. De asemenea, actualizarile sistemului se pot face tot de entitati private plecind de la survey-uri aeriene, din satelit sau de la fata locului.
        2. Amenzi de circulatie. Toti injuram ghertoii agramati, cu 4 clase de educatie, care ies in evidenta pe sosele si bulevarde nerespectand regulile de circulatie, claxonagiii si alte asemenea exemplare. In schimbul unui comision (5-15%), o companie poate opera un sistem de verificare a camerelor cu oameni care sa sesizeze neregulile si sa apese un buton. Screen-shot-urile se constituie ca probe la trimiterea amenzii. Asta sa nu vorbesc de image analytics (analiza automata a imaginilor), caz in care nu mai e nevoie de atit de multi operatori. Insa am spus cu operator, sa dam de lucru oamenilor din Alexandria, Botosani, Vaslui, etc. Pentru aevita capusarea sau dedicatiile, companiile trebuie sa faca investitiile, sa pastreze date (video) timp de 6-12-18 luni.
        3. Parcarile de resedinta. Eliminat sistemul construit dupa imaginea administratiei publice in care te agati de locul tau cit traiesti. Toti cei care parcheaza intr-un oras platesc taxa de parcare lunar, in functie de zona. Poti parca si in zone destinatei circulatiei dupa ora 21:00, insa la ora 07:30 dimineata trebuie sa parasesti locul. Altfel un privat iti da amenda in numele primariei si pastreaza 15-20% din valoare. Orice PFA sa se poata inscrie pentru a face asta, nu SRL-uri.
        4. Achizitiile. Cumparaturile la volum mare aduc preturi mai bune. Asa ca toate departamentele de achizitii sint transferate unor companii judetene sau regionale de achizitii publice care fac cumparaturi pe baza de previziuni ale ‘clientilor’. O asemenea companie poate face achizitii pentru toate primariile, consiliile, regiile autonome, scolile si agentiile locale. Cum este rasplatita compania? Ca in project manament, cu 50% din economiile realizate fata de bugetul prevazut.
        5. Sanatatea – spitalele adica. Am facut anul trecut un calcul cu totalul contributiilor personale la CAS in decursul timpului si mi s-au inmuiat picioarele. Am avut nevoie de 5 ori pina acum de servicii medicale specializate si de 5 ori a trebuit sa folosesc sistemul privat, doar o data mergind si la un spital. E nevoie sa spun de ce? Culmea este ca acele interventii nu pot fi decontate de CAS, cu toate ca eu platesc lunar o punga de bani. Nu sint impotriva asistentei medicale universale, o sustiin deoarece din punct de vedere biologic nici unul nu e mai breaz ca altul. Cer doar conditii decente, normale. Atit! Nu vreau ca un medic sa imi spuna cind cer un scaun cu rotile pentru ca nu pot sa merg sa imi spuna sa imi folosesc vointa. Asemenea specimene nu ar trebui sa profeseze medicina iar daca ar profesa-o ar face-o cu atentie intr-un mediu cu adevarat competitional.
        6. Interventiile sistemului de urgenta. SMURD este acel caz fericit, cu toate bubele pe care le are ISU. Insa nici un sistem privat nu va permite – de exemplu – sa fie trimise echipaje de interventie pe baza apartenentei la un judet, ci pe criteriul proximitatii geografice. Cum te asiguri ca au nivelul corespunzator? Cu audituri si controale, dindu-le interventii platite, integrindu-i in sistemul de stat. Ai o combinatie de public-privat eficienta. In plus cei care apeleaza fara temei serviciul de urgenta sa plateasca factura. Este anormal ca eu abia sa conduc pina la spital din cauza unei entorse grave la glezna pentru a nu aglomera serviciul si in acelasi timp cineva cu o arsura pe esofag sa sune la 112. Ce s-a intimplat la spital e mai sus.
        7. Educatia. Calitatea educatiei e data de oamenii pe care ii atrage la catedra, care sint motivati sa concureze financiar. Asa ca pe linga banii veniti de la buget, participarea parintilor si a companiilor locale ar trebui oficializate. Ai un sistem combinat public-privat. Asta sa nu mai vorbesc de invatamintul strict privat, care este normal sa existe si care poate fi mult mai eficient, cu conditia sa fie foarte bine controlat.
        8. Transporturile. De ce transportul privat (intern) sau strain (pentru cazul aerian sau public) este mai bun decit cel national (de stat) din punct de vedere al pretului platit de mine, consumator?

        Statul ar trebui sa faca regulile, sa dea directiile pentru urmatorii 8-12 ani, sa se ocupe de lucrurile cu adevarat importante si apoi sa lase mediul privat si economia de piata sa isi faca treaba, controlindu-l strict acolo unde este cazul.

        Sa mai spun? Nu iau in calcul consecintele?

        • Ai rabdare ca este ocupat cu criticatac.ro, dar sa vezi ce raspunsuri iti tranteste @Ghita acum din alea de la 1990 toamna cand ILICI „aparea si soarele rasarea…” … 🙂

          • Ghita Bizonu'

            dany

            mai bine explica ca cum se face ca „slugile Moscovei” au semnat aderarea la NATO …

            Cat despre criticatac ….. cum sa iti zic …. SUNT INTERZIS! We are unable to post your comment because you have been blocked by Criticatac.
            De unde se vede ca marile spirite se intalnesc : tu cu Ernu!

        • Ghita Bizonu'

          Iulian
          Bravos natiune hahal sa iti fie ! Nu am mai citit un text mai frumos de prin anii 80.. cand alti insi doxati si antrenati sa zica mumos imi explicau ce economie performanta avem (mai buna ca cea amelrocana sigur! Cel putin la nivel german !!)
          INSA nu stiu cum se face dar in gnl teoria nu se prea potriveste cu practica..

          Imi insiri un intreg tabel de DACA si cu PARCA …

          Eu o sa itzi zic doa 2 exemple mai actuale : Barnevernet este un serviciu privatizat. In toata lumea serviciile astea sunt acuzate ca din cand in cand mai o iau razna .. cate una mai istericoasa are o „impresie” si .. gata abuzul ! (copilu tau are un cucui ca .. ma rog copil a cazut samd. Nervicoasa are „impresii” si basta esti un degenrat care „abuzeaza”copilul. Mai dai peste o alta obsedata care cand aude de abuz se gandeste la sex si ….hales bules!) Insa la Barnevernet este vorba deja de o metoda : cu cat salta mai multi copii cu ata primesc mai multi bani!! Deci abuzul nu mai este bazat pe bazdaci ci devine metoda.. finaciara!!
          Si fi amabil cauta ‘Kids For Cash‘ si o sa te crucesti la ce se poate ajunge cand unele domenii sunt privatizate (apropos daca as putea mi-as privatiza ….armata. Dupa care imi vei plati destul de scump ptr dreptul de a te sterge la fund … Sper ca intelegi ca cine dispune de forta armata IMPUNE ce reguli vrea muschii lui)

          Cat despre 2. Amenzi de circulatie. Hm .. pesemne ca nu esti bucurestean. La noi in Bicale „hingherii” de masini cam partuculari au cam deapsit limitele.. Si poa ai auzit de Dali… Iti cam dai seama de ce ar face niste privati? Ca trebe profit!

          Cat despre sistemu cadastral .. scuze e cam privatizat in sensul sugerat de tine. Adica … ingrasam pe cei cu Pile Cunostinte Relatii.

          Parcari. Parcheaza matale in locu altuia (langa casa lui.. ) si zi-mi pe urma cate zgarieturi ai pe masina! Chiar tu nu gandesti? Daca ai masina ai dpri sa o parchezi cat mai aproape de intrare nu la 800 metri!

          Salvari. Pai ala care a murit pe stadion .. a beneficiat der „serviciile” unei salvari private!

          Zau asa tu esti exact ca propagandistii PCR … daca nu e „partinic” nu vedeti nici un ditai tramvai V3A vopist in rosu aprins ..

          In fine.. Sa stii ca sistemul asta „gandit” de tine nici macar nu este nou.
          In l’Ancien Régime cam toata administratia era privatizata.. Se numea „venalitatea functiilor” . Si incasarea impzotelor era privatizata – cauta Ferme générale (si findca facea parte dintre les fermiers généraux Lavoisiere a cam terminat scurtat de cap)
          Nu mai zic ca s-ar potrivi manusa cu fanariotismul de la noi …

          Si ptr final – iti dai seama ca asta ar fi moartea sistemului capitalist asa cum il cunoastem?!

          Sau cum zicea Michel Albert in Capitalism contra capitalism societatea capitalista functioneaza numai ptr ca parti importante ale societatii nu functioneaza dupa regulile capitaliste ….

          • Ghita mon cher,

            Sint nevoit sa impart raspunsul in doua parti: cea fara legatura cu subiectul discutiei, despre retorica si argumentatia pe care o folosesti si cealalta – care ar fi trebui sa fie singura.

            Este admirabil modul in care dintr-o intorsatura a frazei aduci argumente care nu au legatura cu discutia, din categoria ‘nu ai dreptate pentru ca esti urit’, folosite atit in introducere cit si la final, rotund, a la ‘Morometii’. Subiectul era altul, argumentele trebuiau folosite altfel, asa ca le-ai irosit. Hai, poti mai mult decit atit! Noroc ca folosesc limba romana corect, altfel ma scoteai si analfabet ca cei care au facut colectivizarea cu forta.

            Ti-am facut o lista de _posibilitati_ care nu se vrea o analiza exhaustiva (completa, intreaga). Analize si propuneri complete as scrie doar daca m-as implica politic intr-un partid si chiar si in acel caz nu le-as face de capul meu (nu sint in nici un caz un tezaur de gindire sau intelepciune), ci cu un grup in care din care sa faca parte oameni din mai multe domenii (economie, sociologie, psihologie, management). Asa ii raspund si lui dany ce se va intimpla cu articolul solicitat si in ce conditii l-as scrie.

            Nu am sustinut nici o secunda ca am gindit ceva nou, mi-am exprimat optiunea personala pentru libertarianism si aplicarea regulilor pietei pentru unele institutii/agentii/departamente ale statului, pentru a eficientiza functionarea lui din punct de vedere al resurselor utilizate pentru functionare.

            Nu am facut o analiza a libertarianismului, insa daca ai adus argumentul cu armata, in cazul libertarianismului extrem nu ar mai fi nevoie de forte armate pentru ca nu mai exista state. Capitalismul este ceea ce avem acum si functioneaza in acest moment mai bine sau mai rau. Modul in care aperi exact organizarea actuala imi aduce aminte de gluma cu Bula care luptase alaturi de Spartacus si fiind prins urmeaza sa fie executat; exact in momentul executiei striga sfidator ‘traiasca Feudalismul Timpuriu, viitorul de aur al omenirii!’. Dupa 45 de ani de talpa poate parea viitorul de aur, insa cei care il traiesc de mai multa vreme il transforma; noi ne-am intors in 1920 sau mai devreme.

            In plus, chiar e nevoie sa aduci truisme ca argument? Nu e evident ca transformarile economice in sensul libertarianismului schimba capitalismul asa cum este el astazi? In directia de dreapta este accentul pus pe piata, ea alegind ce funtioneaza si ce nu. Sau sa inteleg ca ma acuzi de subminarea lui (a capitalismului actual) pentru ca tu esti pentru un capitalism dirijat, asa cum este in China iar eu optez pentru altceva? Sa iti amintesc faptul ca toata lumea asteapta ca China sa pice azi-miine?

            Barnevernet. Daca aducem argumente pe baza carora generalizam nu rezolvam nimic. Organizatiile de protectie a copilului care functioneaza ca Barnevernet au nevoie de control si autocontrol mai ales atunci cind pot interveni direct, cu forta, in orice situatie. Vrei sa imaginez un caz exact al unei agentii private de protectie a copilului cu modalitati de control si functionare doar pentru a iti aduce o varianta realizabila? Vezi raspunsul meu mai sus. In plus, daca luam in calcul ceea ce s-a intimplat in sistemul de protectie a copilului din Norvegia inainte de Barnevernet, vezi ca ei au facut o schimbare iar acum vor face alta, pentru a evita abuzuri viitoare. La noi? Hai, spune si cum e la noi. Sustii ca un sistem care va fi transformat de doua ori este mai prost decit unul fara nici o schimbare? In cazul acestor organizatii totul depinde de calitatea resurselor umane care lucreaza pentru ele.

            Hmm… Analizind raspunsul tau, ai gasit proibleme la 4 din 8 si doar doua cu argumentate valide. In rest te-ai preocupat sa imi spui cum sint pe dinafara. Pai e bine, mon cher?

            Ma voi interesa cum e cu cadastrul.

            Ambulanta privata: iarasi generalizam?

            Parcari: dupa o vreme cu totii vom avea masinile zgiriate si vom accepta situatia. Este o situatie lose-lose. Argumentul cu apelul la experienta proprie nu tine: am parcat ani de zile in fata blocului, apoi ani de zile intre 30-500 de metri, acum parchez in fata blocului. Si sustin ca ceea ce propun pentru ca are un beneficiu mai mare global decit beneficiul meu personal. Stii, teoria jocurilor si jocurile cu suma zero.

            Hingherii de masini: am parcat in parcari cu plata sau acolo unde era permis legal, chiar daca trebuie sa merg pe jos 500 de metri. E normal. Si ai ceva impotriva ca pe Barbu Vacarescu toti cei care depasesc coloana pe linia de tramvai sa ia amenda care sa vina acasa, in plic, cu poze si hirtie, din valoarea totala a amenzii firma care a facut investitia primind un procent (5-15%) in schimbul unor obligatii si a intretinerii sistemului? Ce ar face privatii? Ar amenda pe toata lumea. Tu iti dai seama ca sustii necolectarea a 85-95% taxe si pastrarea atitudinii fata de reguli (doar prostii stau in coloana in acest caz) doar pentru ca ti se pare ca 5-15% e prea mult sau vezi o posibila spaga? Ma repet: cu suficient control, audit si transparenta nu se pot face ‘inginerii’.

    • @Iulia pai la ce am citit eu la tine, noi doi parem sa fim de acord 100%. Da, orasele enumerate de mine mai sus erau din palierul peste 250 000 de locuitori, plus minus, desi uite si aici avem diferente. Cateva orase mari care nu ies in evidenta ar fi de exemplu Braila si Galati, iar altul fost oras mare ar fi Bacau. In urma cu 20 de ani astea erau din categoria „Cluj-Timisoara-Constanta-Iasi”, de ce astea 4 s-au dezvoltat iar categoria „Braila-Bacau” pierde locuitori, are salarii mici etc… universitati au si ei acolo, slava domnului.

      Sunt de acord ca daca maine s-ar muta capitala la Alba Iulia, in 20 de ani orasul ala ar exploda cu cel putin 1 milion de „mitici” in plus. Lumea culta e perfect constienta ca un oras mult mai mare atrage extremele, adica atat oamenii foarte destepti fiindca e concurenta, sunt firme mari si salarii pe masura, cat si ultimele gunoaie umane, fiindca sa fim seriosi, ce poti fura din oraselul Videle unde te mai si cunoaste lumea, si ce poti fura/sterpeli/manari in ditamai Bucurestiul cu 2 milioane de locuitori, 6 sectoare si zeci de cartiere, fiecare de 10 ori cat Videle. Doar prostii aia de la Cluj traiesc cu impresia ca daca Clujul ar fi capitala, ai putea manca de pe trotuar, atat ar fi de curat si corect, ca nu ar fi crime si ca autobuzele ar fi poleite cu aur. Rahat. Clujul s-ar transforma instant in Bucuresti, cu bune si rele.

      De acord cam cu tot ce spui, cu autostrada Transilvania care asa scumpa cum era, daca se termina pana acum ne schimba viata (in bine), cu majoritatea romanilor care mai sunt in tara in 2016 si sunt „plezniti” de Dunning-Kruger, cu privatizarea si informatizarea statului, eu de 5 ani de zile scriu aici pe blog ca mai demult aveam 800-900 de mii de angajati la stat la o populatie de 23 de milioane iar acum ne-am „informatizat” si „automatizat”, avem 1,25 (pana nu demult, 1,45 !!) milioane de angajati la stat la o populatie de 19 milioane, etc… sincer citind comentariile tale parca eu le-am scris, consider ca suntem de acord, de aceea te intreb ce vezi gresit aici: „Domnilor, ideea cu polurile/centrele regionale fiind care mai de care mai fruntase sau mai merituoase este gresita din start, si asta nu din considerente nationaliste.”

      Si la sfarsit, da, daca era gata Autostrada Transilvania, in ziua de azi Tg Mures si Brasov erau imbibate cu fabrici, firme, parcuri industriale etc, cele doua aeroporturi (deocamdata doar unul, parlit) ar fi fost mari si pline de trafic. Din pacate nu s-a intamplat asa, Brasovul in ’89 era al doilea oras al tarii iar azi e al 7-lea… face parte din clubul „Brasov-Braila-Galati-Bacau”, orase mari dar care sunt cu mult sub Cluj, Timisoara, Iasi sau Constanta. Deci eu as zice ca exista diferente zonale in tara, comparand orase de aceeasi dimensiune, toate cu facultati si alte avantaje – gen foste uzine comuniste, etc.

      • Sint cauze obiective pentru care Bacau, Braila, Brasov, Galati nu au ramas: in primul rind infrastructura de transport in toate cazurile, Braila a ramas fara industrie, Brasov s-a depopulat prin emigratie, Galati va ramine fara combinatul siderurgic in curind.

        „… ideea cu polurile/centrele regionale fiind care mai de care mai fruntase sau mai merituoase este gresita din start, si asta nu din considerente nationaliste.”

        Este gresit sa spui ca Timisoara e mai breaza decit Clujul nu pentru ca asta accentueaza mindria regionala si erodeaza la coeziune ci pentru ca orasele au specific diferit (geografic, climatic, uman, acces la resurse, intindere, spatiu disponibil pentru extindere) si a le compara e ca si cum ai compara mere cu pere. In esenta sint aglomerari urbane, cu blocuri construite dupa aceleasi proiecte insa ceea ce le-a deosebit de altele si le-a alimentat orgoliul regional a fost inainte de 89 accesul la materiale culturale vestice (blugi, tricouri, lucarii, ciunga, Neckermann, reviste, vhs, posturi tv). Ceea ce le-a apropiat dupa ’89 a fost capacitatea de crestere, gestionata la fel in cazul tuturor (adica prost). Orice crestere a fost determinata de incapatinarea unor investitori, explozia imobiliara, cresterea domeniului serviciilor si aceasta crestere s-a suprapus peste acea mindrie regionala existenta deja.

  19. incontinuare consider ca judecam efectele si nu cauzele atat timp cat statul roman nu a asigurat conditii de start minimorum egale pentru toti locuitorii indiferent de zona prin interconectarea acestora prin infrastructura rutiera.distantele pe autostrazi ar fi suficient de acesibile pentru migratia fortei de munca din si spre toate sensurile fara a fi obligatorie relocarea locativa .ar fi consum generat de productie si in locul de bastina al muncitorului cat si la cel de munca.
    est-vest,est-sud,vest-sud si viversa la toate.

    • Pai eu ce spuneam cu infrastructura? O infrastructura buna (capacitatea de a ajunge de oriunde oriunde in maxim – sa zicem – 6 ore) elimina din ecuatia investitorului costurile cu timpul si transportul sau le face atit de controlabile incit isi permite sa inceapa sa ia in calcul costul fortei de munca, al educatiei locale, al optimizarii prin asociere in consortii, etc.

  20. Cum au putut sa dea la italieni autostrăzile majoritatea eu le fac se știe din nația lor ca sunt niște repari ordinari dar spaga este mare ei sunt obișnuiți. Va arat în italia numai străbături au cei care nu știu sa nu mă contrazică sau cei care au o părere buna despre ei pentru ca lucrează la ei pe salariul de rahat și sunt cu banii în urma mereu ca sa te tina agățat sa nu pleci de la ei.Tara în care evaziunea este maxima și nu plătește nimeni impozite,e cea mai scumpa benzina din UE ca sa aibă statul din ce plăti pensiile Cum au putut sa dea la italieni autostrăzile eu menționez ca lucrez în Franța de 15 ani dar cunosc sistemul marsav italian .

  21. Dece prosti ? Ilici Iliescu e citit si bun politician(pacat ca nu pt romani); numai prost nu e. Roman a fost in stare sa faca o facultate in Franta si un Neulander invata acasa mai multe limbi. Basescu ? Ceausescu nu dadea bunuri de milioane de lei pe mana unor prosti (iar replica spontana, data rusilor, ca Romania nu are experienta in ocuparea altor tari spune multe; exista si pe youtube). Boc e prof universitar ca si Nascase(nu pe puncte !). Tariciordeanu sta mai prost dar a avut peste 40 de consilieri; pe unii ii platea cu peste 2 MILIARDE lei vechi(Finkelstein and&)
    Deci sa modificam putin articolul si in loc de prostii sa le zicem COINCIDENTE. O coincidenta este posibil normala. Doua coincidente se intampla rar. Dar 3-4-5 etc coincidente, trebuie sa fi tampit sa le mai crezi !
    – In 27 de ani NU se construieste nici o autostrada care sa lege Muntenia sau Oltenia sau Moldova de Transilvania !!!!!!?
    – Caile ferate sunt la pamant cu majoritatea podurilor expirate !!! Viteza este mai mica decat in anii’30 !!!.
    – RENAULT, de 5+6 ani , iti spune cu subiect si predicat ca daca n+are autostrada Pitesti +Sibiu pana in 2020 se retrage. Dar Guvernele si partidele nu fac nimic !!!
    – Din 2013 s+au inaugurat 30+40 de Km de autostrada incepute in anii anteriori, in anii de criza. Dar NU se mai contracteaza nici un km nou desi criza s-a terminat si economia e „in crestere” !!!!
    – Autostrada Ploiesti Bucuresti n-are intrare in Bucuresti !!! Si nici racorduri pe parcurs !!
    – Dupa aparitia standardelor de costuri(Boagiu-Boc) nu s-au mai facut autostrazi-Ponta !!
    Parca sunt prea multe „coincidente” !!! Nici prostii nu’s ! Atunci ce sunt ?

    Boc a guvernat in criza si este acuzat ca a taiat salarii la bugetari ( deci numai la 30% din salariati, la bugetari !!) si pensii(si eu sunt pensionar) dar a facut autostrazi !
    Din 27 de ani de dupa lovilutie Boc a guvernat numai 4 ani ! PSD a guvernat 27 fara 8 ani !!! A guvernat si cu UDMR-ul care si acum voteaza cu PSD ! Un singur tur in alegeri = 60% din primariile din Transilvania si n-au nevoie de autostrazi cu restul tarii, numai cu ungaria ! Cine ii ajuta ?

  22. Pentru inceput sunt din Timis si nu-mi doresc secesiune. Asta pe pentru ca desi sunt banatean falos in primul rand sunt roman. Si sunt mandru de asta.
    Inaintasii nostrii au stat despartiti 2000 de ani desi vorbeau aceasi limba, aveau aceasi cultura si obiceiuri (exceptie perioada Mihai Viteazul), si-au varsat atata sange pentru idealul national de reintregire, sute de ani inconjurati de 3 imperii, batjicoriti, umiliti si inrobiti. Cine vrea secesiune nu are decat sa citeasca Istoria Romaniei… sa-si aminteasca ca in 1877 multi banateni si ardeleni au trecut granita si s-au alaturat fratilor de sange in lupta oentru castigarea independentei. Sunt atat de multe de spus… ma doare sa aud cuvinte ca secesiune. Ma doare sa vad atatea teritorii romanesti sub cizma straina…
    Referitor la autostrazi… daca se puneau pe treaba mai repede… sa fi fost gata macar in 2005. Sa fie legate Toate regiunile intre ele sa te urci la Tm si sabt3 dai jos la Iasi.. sa intri la Arad si sa cobori la Constanta, s.am.d…. investitiile mergeau in toate colturile tarii. Bineinteles intotdeauna exista locul 1, 2, 3 si ultimul…. dar diferenta nu era atat de mare intre ele.

  23. linia de metrou M4 trebuie prelungita nu spre nord ,inspre Otopeni,ci spre sud ,acoperind cartierele fara metrou(Ghencea,rahova,ferentari,giurgiu) si mai ales, preluând din pasagerii care sufoca acum M2(unirii-victoriei-pipera).
    e o llinie mult mai ieftina decat Rahova-Colentina ,are doar 4 statii absolut necesare,are deja depou(straulesti).

  24. Buna se pot adauga linkuri dela alte articole aici ?

  25. Minim pentru Romania ar fi sa aiba 2 autostrazi Nord-Sud si 2 Vest-Est din granita in granita. Ideal ar fii cate 4 N-S (Satu Mare-Timisoara, Cluj-Craiova, Targu-Mures-Giurgiu, Iasi-Bucuresti) si 3 V-E (Oradea-Iasi, Timisoara-Galati, Craiova-Constanta), evident cu leagaturi intre ele si catre zonele neacoperite. Ar insemna cam 2500km, dar ar dilua decalajele economice dintre regiunile noastre si ar reduce spre 0 diferentele dintre noi si Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *