MAST-F pentru Tigre

 


In data de 13 noiembrie 2020, in timpul vizitei efectuate la filiala MBDA din Bourges, ministrul apararii franceze, Florence Parly, a anuntat semnarea unui contract pentru dezvoltarea unei viitoare rachete tactice aer-sol: MAST-F, adica Missile Air-Surface Tactique Futur.

Aceasta este destinata elicopterelor de atac Airbus EC665 Tiger apartinand aviatiei militare franceze, dar, de asemenea, unor vehicule de lupta fara pilot.

Proiectul initial de rachete antitanc destinat lui Tigre se numea TRIGAT-LR (respectiv PARS-3 LR in nomenclatura germana si AC-3G/LP in cea francofona) si trebuia produs de partea germana – o cooperare Diehl BGT Defence si LFK (filiala EADS).

PARS3 instalare pe Tiger

Racheta de 49kg, diametru 159mm si cap de lupta de 9kg (capabil sa penetreze 1000RHA) trebuia sa fie capabila sa atinga tinte pana la distante de 7km cu ajutorul unu senzor pasiv CCD/IR. Trebuia sa existe si o varianta MR a Trigat, lansabila de pe trepiedul pentru MILAN III. Inclusiv britanicii au fost interesati initial de acest proiect, parasindu-l apoi pentru Brimstone, francezii retragandu-se din program in 2004 si alegand sa integreze Hellfire pe Tigre. Se pare ca in iunie 2006  Germania ar fi comandat 680 de astfel de rachete pentru suma de 380 mil. euro (558.000 euro/racheta) cu livrari incepand cu 2012.

PARS 3 pe Tiger

PARS 3 on Tiger

Francezii se asteapta ca noua MAST-F sa inlocuiasca AGM-114K-1A/N-1 Hellfire II american de pe Tigre-ul Standard 3 francez, rachete HOT-3 si PARS de pe Tiger UHT german si rachetele Spike-LR de pe Tigre-ul spaniol.

 

Racheta tactica aer-supafata MAST-F este un derivat al proiectului MHT/MLP (Missile Haut de Trame / Missile Longue Portée), comandat anterior de Diréction Générale de l’Armement (DGA) si care la randul este varianta cu raza medie a rachetei MMP (Missile Moyenne Portée). MMP are si versiune navala.


Valoarea contractului pentru MAST-F este de 700 de milioane de euro, incluzand cercetare-dezvoltare si livrarea a 500 de rachete de serie pentru armata franceza. Dezvoltarea ar trebui finalizata pana in 2025, iar primele livrari de serie sunt programate pentru 2028.


MAST-F va avea o distanta de tragere de peste 8km lansata din elicopter in zbor stationar la joasa altitudine. Optoelectronica ambarcata in spectru vizibil si infrarosu si legatura de date bidirectionala permit schimbarea tintei in timpul zborului (LoAL/Lock After Launch), permitand vizualizarea a ceea ce vede racheta pe toata traiectoria sa. Focosul este reglabil pentru tipuri diferite de tinta, permitand la alegere distrugerea tancurilor si blindatelor sau a punctelor fortificate.

Un elicopter Tigre ar trebui sa poata fi echipat cu 8 astfel de rachete, cantarind in total cu tot cu sistemul de prindere spre 800kg. Producatorul MBDA sustine ca o astfel de racheta din clasa MHT/MLP este cu 20% mai usoara decat cele existente cu performante similare, ceea ce permite economisirea a aproape 100 de kilograme la echiparea completa a unui Tigre.

Unul dintre obiectivele programului este ca toate componentele MAST-F sa fie franceze, pentru a evita eventualele restrictii la export impuse de SUA în temeiul Regulamentului privind traficul international de arme (ITAR).

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Air-cosmos

 Altair.com.pl

Latribune.fr

Forcesoperations.com

;Opex360.com

 

Citeste si:

 

https://www.rumaniamilitary.ro/sea-venom-by-mbda

https://www.rumaniamilitary.ro/racheta-pars-3

https://www.rumaniamilitary.ro/mmp-la-primele-trageri-ale-agentiei-de-achizitii-militare-franceze

https://www.rumaniamilitary.ro/marte-sau-sea-killer

https://www.rumaniamilitary.ro/spike-nlos-lansat-de-pe-tomcar-buggy

https://www.rumaniamilitary.ro/namer-trageri-cu-spike

https://www.rumaniamilitary.ro/noul-pachet-spike-pentru-aeronave

https://www.rumaniamilitary.ro/familia-spike-creste

https://www.rumaniamilitary.ro/teste-cu-spike-sr

https://www.rumaniamilitary.ro/hermes

https://www.rumaniamilitary.ro/nsm-to-be-or-not-to-be

https://www.rumaniamilitary.ro/rafael-firefly-un-nou-membru-al-familiei-spike

https://www.rumaniamilitary.ro/sistemul-de-rachete-zrn-01stokrotka-daisy

http://www.rumaniamilitary.ro/lockheed-martin-testeaza-turele-pentru-rachete-antitanc

http://www.rumaniamilitary.ro/nimeni-nu-e-profet-in-tara-lui
http://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-agm-176-griffin-star-80l-si-posibilitatile-romaniei

http://www.rumaniamilitary.ro/star-80l-descriere

https://www.rumaniamilitary.ro/milan-er-3km-finalizeaza-testele-de-tragere

https://www.rumaniamilitary.ro/polonezii-interesati-de-javelin

Locust si alte mini-UAV

Roiul dronelor: LOCUST

Tantar sau drona?

8 comentarii:

  1. elicopterul meu preferat

  2. Poate obsa avem si noi ceva de genul in 5 ani, dupa contestatii si procese, ca altfel ar fi prea frumos sa le producem la noi in tara ca toti ceilalti fraieri

    1
    • Si unde le faci? La planseta si apoi direct la nea Gogu tinichgiul?
      Mai, cand scoateti porumbeii astia patriotarzi pe gura, nu auziti si niste clopotei in urechi, cum descrie tare bine nenea Iancu?
      In spatele unui nickname infantil, ce sa vezi? , e patriotul nationale 🙂
      Du-te sa vezi cati bani s-au dat in cercetarea stiintifica din ’90 incoace.
      Dupa aia, poti deschide gura. Daca o sa mai vrei …

      19
      • Partial, s ar putea produce la ica si la romaero, dar nu ne da nimeni noua productia pt asa ceva… Despre „cercetare stiintifica” sau industrie pe orizontala,cred ca d-na profesoara anisie tocmai a taiat cu 40% fondurile proiectelor nationale.

  3. @ Gabriel
    Ai putea sa fi mai elegant in exprimare , se pare ca tu esti mai informat dar ai frustrarea omului nebagat in seama .nu sunt la fel de cunoscator ca tine dar sunt patriot chiar cu nickul asta infantil, cat despre a construi ceva toti au inceput de la 0 la un moment dat cu ajutor de la parteneri sau fara. Stai calm

    12
  4. Francezii dezvolta o familie de rachete AT pe model Spike.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *