Producatorii noii rachete anti-tanc frantuzesti MMP, inlocuitoarea celebrei Milan, au demonstrat intr-un test real, capabilitatile noii rachete de a fi lansata dintr-un spatiu inchis fara ca acest lucru sa afecteze in vreun fel operatorul. Poate ca nu toata lumea stie dar lansarea rachetelor AA si AT portabile se face intotdeauna in aer liber, operatorul avand interdictie clara sa lanseze racheta dintr-o camera/buncar – de exemplu, mai ales daca tine la viata lui.
Noul sistem de propulsie, pus la punct de MBDA, ofera acum posibilitatea ca MMP sa fie lansata din interiorul unei case, transee, sau orice alta zona ingradita si care ofera o protectie suplimentara militarului care o foloseste.
Pe de alta parte cu ocazia acestui test s-a demonstrat si capacitatea noului tip de focos folosit de a depasi sistemele de protectia ale tancurilor moderne, capul de lupta trecand de protectia reactiva si penetrand carcasa tanculului tinta.
MMP va avea doua moduri de folosire: “fire and forge” – lansare pe tinta clara, spre care rachete se ghideaza singura si “man in the loop” – folosita atunci cand rachetei i se rapartizeza o tinta dupa lansare, acest sistem fiind foarte util atunci cand zona de lupta este foarte mobila sau agolmerata, reducand foarte mult riscul angajarii accidentale a proprilor trupe si de asemenea racheta poate fi lansata impotriva unor tinte care nu afla in linia vizuala a tragatorului, prin programarea acesteia sa loveasca pe anumite coorodonate prestabilite.
MMP are o raza operationala de 4 km, dar este foarte probabil ca MBDA sa dezvolte si varianta cu o raza mai mare, daca va exista cerere.
GeorgeGMT
E cumva asta de la min. 2:30
MBDA nu este numai francez. Este un consortium anglo-franco-germano-italian.
Cât despre capacitatea rachetei de a fi lansatà din spatii închise, explicatia este cà racheta are un sistem de ejectie independent de propulsor, acesta din urmà se aprinde dupà o anumità distantà de operator.
Corect este sa spunem ca MMP nu este prima si nici singura racheta portabila cu astfel de…cunostinte.
Romania ar putea fff lejer produce rachete de astea ca nu necestia cine stie ce tehnologie, si sincer sa fiu nu stiu de ce nu fac chestia asta :(. Mai ales ca sunt ieftine si mult mai utile decat tancurile si avioanele de lupta…in fine…
Corect Lion. Softul nu e o filosofie (deja exista), componentele pot sa fie fabricate in procent >70% local (raman doar microprocesoarele si alte componente electronice miniaturale, dar acestea sunt din categoria laptop, nu ceva deosebit). E chestie de vointa. Cea mai mare problema ar fi motorul de racheta, dar se poate cumpara licenta.
Corect, pai poti sa faci hardwareul pe un ARM7 – cred ca partea de hardware te costa cam 200 USD sau cam asa (aici includem si niste senzori infrarosu). Eu m-am gandit ca cel mai bine ar fi sa le faci in mare parte din plastic cu combustibil lichid si ranforsate cu metal. Motorul e de fapt o duza prin care ies gazele, adica nu are nici o piesa in miscare – e fff usor de executat.
In situatia noastra, aflati in vadita inferioritate numerica fata de mama Rusie, singurul agresor posibil pentru Romania, in defensiva la noi acasa iesim mai ieftin si vom fi mai eficienti daca ne axam in primul rand pe tehnica de lupta AA si AT(inclusiv acest lansator de rachete AT)decat cumparand cateva zeci de avioane sau tancuri SH.
Si suedezii au AT4-CS ce poate fi utilizat in spatii inchise, dar pe distante scurte (max 300m). Bun pentru razboiul urban.
pai e foarte simplu. daca lansatorul ar avea declansator de la distanta el fiind pus pe un trepied si individul care lanseaza ar fi in alta parte a cladirii sa zicem? cu ocazia asta cel ce lanseaza racheta reduce posibilitatea de a fi reperat. pe sistemul asta se poate pune si o mitraliera. sau orice altceva. si cu reducerea riscului de lovire accidentala uite ar putea fi facut un sistem prin care un cip de pe fiecare individ, tanc , avion etc comunica cu racheta. astfel in bataliile aeriene racheta spre exemplu ar putea repera corect tinta indiferent cat de aglomerat este cerul.