MBDA lansează noul sistem de apărare aeriană VL MICA NG

MBDA anunță, cu ocazia expoziției online Euronaval, lansarea comercială a noului său sistem de apărare VL MICA NG.

Sursa foto zbiam.pl

Sistemul VL MICA NG se bazează pe integrarea în sistemul actual VL MICA a rachetei anti-aer MICA NG (Nouă Generație), a cărei dezvoltare a început în 2018 pentru a echipa în primă fază avioanele de luptă Rafale ale Franței. Familia VL MICA – care a fost integrată, până acum, în versiuni navale sau terestre, de 15 forțe armate din lume – va beneficia de un potențial crescut de a răspunde unor provocări viitoare.

 Eric Beranger, CEO-ul MBDA, a declarat în legătură cu noul sistem de apărare VL MICA NG: „După doi ani de dezvoltare a Noii Generații a sistemului MICA am ajuns să cunoaștem în profunzime performanța acestui sistem nou air-to-air, ceea ce ne permite să scoatem pe piață, cu toată încrederea, sistemele de apărare VL MICA ground-to-air sau surface-to-air care integrează această rachetă. Compatibilitatea totală dintre cele două generații de rachete va permite forțelor armate să le integreze în sistemele de apărare existente, maximizând astfel rezultatele investiției.

 Noul sistem VL MICA NG oferă, datorită tehnologiilor inovatoare integrate, capabilități îmbunătățite pentru abordarea unor ținte atipice (drone, aparate de zbor de mici dimensiuni) ca și viitoare amenințări, caracterizate prin semnături infraroșu și radiofrecvențe tot mai puțin detectabile. În plus, noua VL MICA NG va putea să intercepteze la distanțe mai mari țintele „convenționale” pe care actualul sistem VL MICA le abordează deja (avioane, elicoptere, rachete de croazieră și rachete anti-navă).

 Dimensiunile muniției MICA NG rămâe neschimbate, permițând integrarea acesteia în actualele lansatoare VL MICA. Actualele mecanisme data link ale rachetei sunt compatibile cu performanțele cinetice sporite ale rachetelor, ceea ce permite sistemelor VL MICA upgradarea la standardele VL MICA NG prin simple update-uri ale softuluiwww.mbda-systems.com

 

Despre racheta MICA NG

 

Bazată pe un design cu totul nou, racheta MICA NG moștenește dimensiunile externe și conceptul unic care au asigurat succesul sistemului anti-aer MICA pentru un sfert de secol. Conceptul MICA include cap de ghidaj infraroșu sau pe frecvență radio pe același corp de rachetă, permițând operatorului să aleagă cea mai bună opțiune la momentul tragerii pentru a contracara tactica adversarului.

 Pe MICA NG, un ghidaj infraroșu bazat pe un sensor matriceal va permite o mai bună sensibilitate, în timp ce noul ghidaj cu radio frecvență cu antena AESA permite adoptarea unor strategii de detenție inteligente. Volumul redus al componentelor electronice permite VL MICA NG să aibă un volum mai mare de lichid de propulsie, ceea ce îi mărește raza de acțiune considerabil, iar motorul cu dublu puls adaugă energie rachetei la finalul zborului, sporind manevrabilitatea și abilitatea de a intercepta ținte la distanțe mari. În modul surface-to-air, MICA NG va putea intercepta ținte aflate la peste 40 de km. Costurile cu mentenanța și operarea vor fi considerabil mai mici datorită senzorilor care vor monitoriza statusul muniției pe tot parcursul ciclului de viață.

MICA NG va fi disponibilă în producție de serie începând cu 2026.

MBDA

51 de comentarii:

  1. „MICA NG va fi disponibilă în producție de serie începând cu 2026.”

    Sistemul pare super ok, dar … prea târziu pentru zona noastră geografică. Până le vezi în curte treci de 2030-2032.

    Deci NASAMS rules 🙂

    11
    • de ce prea tarziu? Daca semnam pentru corvete sau VSHORAD in cursul anului viitor, cam in cati ani crezi ca primesti sistemele si le operationalizezi?
      Uita-te la Patriot cat a luat de la semnare pana la primul sosit, si mai dureaza niste ani pana e operational si complet integrat la noi.
      Daca ar fi sa luam Mica-VL, putem luat un lot mai mic de Mica actuale, ca sa poti avea ceva pana vine lotul mai mare de Mica-NG.
      in plus, poti sa cazi la acord cu statul francez, cum au facut grecii spre exemplu, sa iti deturneze o parte din comanda déjà facuta de armata franceza.

      3
      • VL Mica nu s’or vinde de bune ce or fi, zic…

        Incet-incet ii ia fata in zona și Spyder (Cehia, poate și Croația).
        Prefer oricând NASAMS cu cele 3 rachete integrate.

        Mistral 3, in schimb, mi se pare un manpads foarte ok.

        2
        • De ce crezi tu ca nu se vand?
          Sistemul e compus dintr-o racheta in doua variante – IIR si RF – (care e singura pe Rafale si care pana la integrarea MBDA Meteor), camionul lansator, centrul de comanda si radarul Thales Ground-Master 200/400 care e un radar foarte bun.
          Care e partea care nu e buna?

          2
          • Doar 4 rachete pe lansator? O lanseaza in 2020 dar in productie de serie peste 6 ani??? Armata franceza nu are sistemul terestru in dotare bazandu se pe anticele crotale? Nu o are in dotare vreo armata nato(varianta terestra) deci nu se cunoaste cat de bine se poate integra cu, de exemplu, patriot, hawk, etc? Mai vrei motive?

            2
            • Integrarea trebuie sa se cunoasca deja cum se face intre diferite sisteme.
              Apoi e naspa sa integrezi VL MICA cu Hawk ca racheta asta vine dintr-un timp in care se concura cu SA 6, ce ar fi sa punem in caietul de sarcini si integrarea acesteia? Chiar ar fi o idee buna nu-i asa?
              Cate rachete ti-ai dori pe lansator ca si NASAMS unele au tot 4 rachete acolo? Acum de vreo 3 ani au ajuns la 6.

              1
        • in Georgia e pe dos, a luat fata Spyder-ului. Asa ca nu te precipita!
          Vezi sa nu nadusesti de atatea postari contra 🙂

          5
        • mistral 3 e portabil. ok de altfel, dar nu-i manpads.

          1
      • PS: zic că nu prea le vrea nimeni căci după atâta reclamă că e „the best of the best” între ale shoradului, doar Botswana, Maroc, Thailanda și Georgia au cumpărat varianta lansabila terestru.

        3
        • in primul rand e o racheta aer-aer, fiind vanduta la pachet cu Rafale si modernizarile Mirage 2000 si Mirage F1. Asta e inca o lista de clienti.
          Apoi sunt sistemele navale: alta lista de clienti.
          Nu poti compara direct vanzarile Frantei cu ale SUA la rachete aer-aer dar cred ca frantuzoaica e destul de raspandita relativ la puterea Economica si politica a Frantei.

          Cat despre NASAMS, de ce nu are varianta navala? Abia acum cu AMRAAM-ER se poate spune ca e o racheta cat de cat comuna cu ESSM.

          RAM/ SeaRam e putin altceva, chiar daca are multe in comun cu Sidewinder.

          1
          • Am văzut că aer-aer și naval se vinde bine. Iar francezii nu au un renume in a face arme proaste (din contra).

            Nu îmi lua in nume de rau, că nu fac PR … NASAMS 🙂 Doar că mi se pare că s-ar potrivi mai bine cu tot sistemul (Patriot și Hawk).

            4
    • Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! S-a stins din viata la numai 50 de an General Catalin Ticulescu!!!
      https://www.capital.ro/doliu-urias-in-romania-a-murit-un-mare-roman-klaus-iohannis-il-decorase-in-2019.html

      1
  2. Poate o sa le avem pe corvete,daca nu schimba armamentu Made in USA!!!

    1
  3. La mintea mea, daca ii faceau o forma mai stealth gen NSM sau LSRAM era de 10 puncte
    Altfel forma aia veche la mica daca s-a pastrat presupune capacitate de detectie

    Ori astazi totu tb sa fie stealth

  4. Navele ar putea fi principalele beneficiare ale VL Mica NG, daca lucrurile raman asa cum sunt acum.
    32 de tuburi VL Mica NG pe fregatele T22R ar echivala cu un numar similar de ESSM, fie ele si Block 2. Loc ar fi, cu atat mai mult cu cat nu exista constrangerile de spatiu ale unui VLS in genul Mk41 sau Sylver.
    In aceste conditii apararea AA ar fi mai mult decat decenta, mai ales daca adauga si un CIWS artileristic pentru a acoperi zona moarta (in jur de 1 km, raza minima de angajare a VL Mica) din apropierea navei.

    5
  5. pe care nu il vrea nimeni nici macar franta

    2
    • de ce esti asa sigur? Franta are Crotale la FT si Aster 15 pe nave. Vine vremea sa le inlocuiasca.

      3
      • Ar fi interesant de aflat su care e plafonul maxim pentru MICA NG lansata de la sol. La cea actuala e de 9000 de metri, considerabil sub Aster 15.

        6 ani pentru trecerea la productie de serie pare totusi foarte mult, in conditiile in care racheta exista deja (adica cercetarea si construirea unor serii prototip a fost deja facuta) si daca inteleg bine, corpul rachetei e acelasi.

      • ei mai baga si acum bani in aster nu le vor inlocui prea curand

    • Acesta este un cliseu – Crotale este la final de cariera in FT ale Frantei.
      Apoi – Aster 15 de pe nave se pune pe fregate ei nu prea au corvete.
      Ramane de vazut pe viitor daca o sa puna Mica NG sau Aster 15 NG pe fregatele lor.

      2
  6. Cu NG, MICA devine foarte atractiva si naval, dar si terestru. Acum macar avem de unde alege.
    Totusi, asa ca o parere de pafarist, sistemul asta pare mai inchegat, mai modern decat NASAMS si NG-ul vine sa il completeze acolo unde avea puncte slabe: altitudine si raza. La asta mai adaugam Mistral.

  7. la noi orice e bun. orice e mai bun decat ce avem acum 🙂

    2
  8. Am o nedumerire: prin micsorarea dimensiunilor componentelor electronice s-a marit fapacitatea rezervorului si a crescut semnificativ raza rachetei.
    Afica e la 20 la 40 km.
    Ce voiam sa intreb:
    Modelul vechi era pe lampi?

    11
  9. MICA devine atractiva peste 5 ani se pare, deocamdata se vinde blana ursului din padure…

    Exclude oferta israeliana din start, cred ca va fi o alegere din NATO sau EU.

    Personal imi place IRIS-T/ IRIS-T SL din mai multe motive, are o filiatie „speciala”, R-73 care a socat NATO la inceputul anilor 90 si o agilitate iesita din comun, ceea ce eu cred ca o face cea mai potrivita pentru tinte atipice (rachete de croaziera, drone). Principalul pericol vine de la rachetele hipersonice rusesti, este putin probabil sa fim implicati in scenarii cu SEAD neosovietic. Daca se vorbeste si de trasnfer de tehnologie si eventual folosirea acestei rachete pe avioane (fiind intersanjabila cu AIM-9 fara nici o formalitate) cred ca ar fi cea mai buna alegere pe WVR si s-ar potrivi si la „vanatoarea de drone” .Daca se face transfer de tehnologie , macar sa asamblam aici,ar fi afacerea cea mai buna , mi-ar placea sa le vad si pe F-16.

    NASAMS are avantajul ca foloseste vectori mai vechi, cam orice varianta de AMRAAM sau AIM-9 si cred ca am citit undeva ca si IRIS-T (varianta IR) poate fi folosita. Posibilitatea de a functiona fara un radar activ este iarasi un plus, e mai greu sa fie atacata de misiunile SEAD/DEAD insa pare sa fie sistemul cel mai putin adaptat la amenintarile de tip drona/rachete de croaziera si aici mi se pare un mare minus pentru ca prima misiune a V/SHORAD-ului va fi sa apere site-urile Patriot.

    MICA NG arata fantastic pe dar in 2026. Deocamdata e pe hartie.La manevrabilitate pare sub IRIS-T chiar si cu NG-ul. Pentru 4 corvete nu cred ca se merita sa cumperi 20+ de baterii cat ne trevbuie noua. Iei pt corvete si astepti NG-ul, nu-i mare branza. Acu depinde si ce transfer de tehnologie ofera francezii, daca ofera.

    Ca sa rezum, ideal ar fi Diehl cu cat mai mult transfer de tehnologie aici, e o companie mica si evident cauta piata, colaboreaza cu LM, sistemul are arhitectura deschisa, nu vad nici o problema sa-l integreze cu Patriot si Hawk

    2
    • si mie tot iris-t mi se pare optiunea cea mai buna dar cred ca o sa luam nasams pentru ca sua

      2
      • sau din motive operationale/logistice … oricum, nu e rau nici unul din cele 3.

      • Sau o combinatie intre NASAMS si IRIS T dupa modelul norvegian.
        Se pare ca norvegienii au reusit sa le integreze destul de bine pe cele 2 sisteme si sa le faca complementare.
        Sincer mi-ar placea sa poti sa pui un Python sau AIM 9 la sfarsitul duratei de viata ca arma sol aer far aprea mari complicatii.
        Daca s-ar putea as vrea revitalizate la sfarsitul perioadei de viata si R 73-urile pe care le mai avem si folosim pe LanceR etc. Dar pentru asta trebuie cunostinte din ambele parti si doar Spyder-ul poate sa vina cu solutii din asta.

    • Daca nu mă înșel, Diehl fabrica sub licența inclusiv AIM-9 Sidewinder.

    • Și mie mi-a făcut cu ochiul Diehl. Dar din ceea ce s-a scris pe aici, la noi nu au venit decât cu o ofertă cu iris t sls, foarte șmecheră racheta, dar cu rază scurtă. Dacă într-o variantă nouă ar veni și cu iris-t slm, ar fi intr-adevar ceva. Oricum, toate sistemele au plusuri si minusuri, rămâne să alegem doar. Și probabil că au ales deja, NASAMS…

    • IRIS-T SLS are raza de actiune foarte mica (Mistral bate pana spre 8km), chiar daca este ceva mai manevrabil decat Mica… ceea ce inseamna ca timpul de reactie este mai redus si ca sunt sansele sa ti-o dea unii cu bolta de la distanta. IRIS-T SLM e alta poveste, datorita boosterului insa asta poate inseamna ca in interiorul distantei de functionare a boosterului nu prea e agila.
      Apoi, chiar daca tot actualizezi prin datalink pozitia tintei, capul IIR o vede la sub 20km…
      Fara varianta ghidaj radar incorporat o sa aibe alonja cam scurta, cu sanse sa nu acroseze pe tinta care se misca rapid si nu e imediat vizibila in LOS.
      Nu e o racheta rea. Dar o vad mai utila in configuratia cu NASAMS, dublata de o racheta cu ghidaj radar.
      Ai deptate in schimb cu beneficiile primului client al unui astfel de sistem, insa sa nu ramanem singurii 🙂

      Cat despre Mica NG, armata franceza a facut deja o comanda si se pare ca si Egiptul se baga… daca se confirma si cu Egiptul inseamna ca o poti cumpara de acum. Am mai scris ca se poate lua un lot mic de evaluare pentru Mica si ulterior grosul NG. Crezi ca e vreun risc sa iasa ceva prost?
      Si in cazul asta am fi in pole-position printre primii clienti ai unui sistem nou, cel putin dpdv al rachetelor.

      • Nu cred ca-i f clar nici pentru autorul articolului care-i de fapt oferta. Eu inteleg ca se ofera si o racheta ghidata radar , ma gandesc ca o sa fie IRIS-T (IR) si IRIS-T SL (surface launched radar guided)

        „IRIS-T operează pe o rază de 10 km și o altitudine de 5 km, dar IRIS-T SL operează pe o rază de 40 de km și o altitudine de circa 20 de km.”

        „Reprezentanții companiei germane au explicat în 2018 la BSDA pentru HotNews.ro că un alt avantaj pe care îl văd este că sistemul lor poate funcționa cu o mare varietate de radare.”

        Mi se pare comparabil cu MICA/Mistral

        https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24365096-armata-achizitie-sistem-rachete-shorad-vshorad-sua-nasams-raytheon.htm

        pentru racheta SHORAD ghidata radar 40km mi se pare in regula. La VSHORAD, cea IR , mi se pare mai important timpul de raspuns / achizitie tinta cat mai rapid si manevrabilitatea. Pe aer-aer multi au preferat-o AIM-9, ceea ce cred ca e un semnal important, e vorba de tari cu armate serioase, Germania, Italia, Norvegia, Af. de Sud, Spania, Suedia…

        Nu m-as lua dupa Egipt, au facut un ghiveci asemanator cu indienii acolo, nu cred ca-s un etalon in materie de intelepciune in achizitii.

        • Era vorba de radarul sistemului de descoperire a tintei, nu de cel al rachetei. IRIS-T e doar IIR si e condusa prin datalink catre tinta atunci cand senzorul inca nu s-a calat pe tinta, ca orice racheta moderna care nu e inca suficient de aproape de tinta.

          • Eu inteleg ca-s doua rachete oferite de Diehl, IRIS-T cu ghidaj IR , pt VSHORAD , echivalentul MBDA fiind Mistral si aici e un plus pentru nemti, raza fiind ceva mai mare si cea de-a doua este echivalentul MICA, IRIS-T SL (40km raza, 20 km pe inaltime) cu ghidaj radar, cum spui tu.

            Avantajul la NASAMS mi se pare a fi acela ca n-are nevoie neaparat de radar dedicat, putand functiona si fara.

            IRIS-T SL intr-adevar n-are radar incorporat in racheta dar nu stiu daca asta e neaparat rau. si NSM are tot IR seeker , nu are radar ca Exocet si asta pare sa fie tendinta. Dar da, ai dreptate cand spui ca e bine sa fie diversificati senzorii si creste posibilitatea de a fi folositi in situatii cand IR s-ar putea sa nu dea cele mai bune rezultate sau viceversa. Si atunci uite cum NASAMS urca pe locul 2 pt ca AMRAAM.

            MICA NG pare foarte capabila dar totusi, vorbim de 2026. Daca am fi in 1940 acum, pana atunci se termina rezboiul si mai e putin pana se semneaza tratatul de pace . Daca ar fi sa fac un clasament personal..

            1. IRIS – daca ne da transfer de tehnologie consistent, parca asa era oferta Siret din cate tin minte
            2. NASAMS – care urca pe 1 in absenta unui transfer de tehnologie
            3. MICA/Mistral

            • Ambele, atat SLS cat si SLM au ghidaj IIR si coordonare prin datalink de la radarul de baterie (3D AESA CEAFAR). SLM are si un scut conic peste senzor, care e ejectat cand se apropie de tinta pentru a putea folosi senzorul ambarcat IIR. Am facut si eu confuzia asta la un moment dat, cum ca SLM ar fi fost ghidata radar, din cauza conului de protectie ascutit.

              Fata de IRIS-T/SLS, la SLM diametrul motorului rachetei atinge 152 mm, iar raza de actiune e estimata la peste 35 km si 20 km altitudine. raza minima pe la 1 kilometru.
              Asa arata versiunea SL
              https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/BGT_IRIS-T_SL-2-2.png

            • Cat despre SIRET, noi participam cu integrarea finala si vehiculele, nu ni se transfera mai nimic legat de racheta sau radar.

            • Oricare din sisteme poate functiona fara radar dedicat, bazandu-se pe senzorii optici (bilele alea catarate in varful cate unui catarg), insa asta nu merge la mai mult de 15-20km (adica la rachetele cu raza scurta gen IRIS-T SLS/ AIM-9), putand primi datele de la alte radare din retea. La un moment dat, undeva, trebuie sa ai un radar pornit, cel putin la intervale scurte, ca altfel te trezesti cu surprize care iti reduc mult timpul de reactie.
              Deci cred ca pentru rachetele cu bataie la peste 15-20km, cam iti trebuie radar de baterie: AMRAAM, IRIS-T SLM.

              Avantajul la MICA_VL si la NASAMS e ca in variantele de baza folosesc exact un mix de rachete aer-aer IIR+RF. In plus Mica IR are si raza de actiune cea mai mare din clasa ei.

              NASAMS, pentru a creste distanta de tragere, integreaza ESSM modificat cu RF activ, dar nu mai e o racheta aer-aer. Mica in noua varianta, se propune a atinge aceleasi performante fara modificari fata de varianta aer-aer, avand in versiunea IIR aceeasi raza de actiune ca IRIS-T SLM, dar avand si o racheta ghidata RF.
              Ce s-ar intampla daca ar adauga si un etaj booster la noua Mica, daca tot ar fi sa comparam cu ce fac ceilalti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *