MBDA salută intenția Guvernului italian de a se alătura Franței și Marii Britanii în programul Future Cruise/Anti-Ship Weapon (FC/ASW). Reprezentanții celor trei Direcții Naționale de Armament – din Italia, din Marea Britanie și din Franța – au semnat o scrisoare de intenție care permite lansarea lucrărilor pregătitoare pentru ca Italia să se alăture programului.
Participarea în programul FC/ASW va oferi celor trei națiuni un instrument suveran de apărare de ultimă generație și capabilități solide anti-navă pentru contracararea amenințărilor. Programul va susține cooperarea strategică dintre cele trei state în domeniul tehnologiilor privind rachetele, prin intermediul MBDA.
Eric Beranger, CEO MBDA: “Suntem încântați de intenția Italiei de a se alătura programului FC/ASW. În calitate de campion al cooperării europene în domeniul apărării – prin schimbul de tehnologii, capabilități și expertiză între țările noastre – suntem încântați că scrisoarea de intenție creează premisele pentru ca expertiza noastră italiană să fie, de asemenea, valorificată pentru a furniza această capacitate de apărare cu adevărat strategică pentru Europa. FC/ASW va satisface cerințele operaționale ale forțelor armate italiene, britanice și franceze pentru sisteme ”deep strike” și anti-navă, pentru următoarele decenii.”
Programul FC/ASW a început ca un produs al cooperării anglo-franceze în domeniul apărării, având ca fundament tratatele Lancaster House. Anul trecut, Direcția franceză pentru Armament (DGA) și Agenția britanică de echipamente de apărare și asistență (DE&S) au semnat un acord guvernamental și contractele asociate în vederea începerii fazei de pregătire/ evaluare a programului FC/ASW.
FC/ASW va extinde portofoliul de produse MBDA, care continuă să evolueze pentru a răspunde noilor amenințări.
Despre MBDA
MBDA este un grup european multinațional unic, lider mondial în domeniul sistemelor de armament complexe, care joacă un rol cheie în menținerea siguranței națiunilor. Creat în spiritul cooperării internaționale, MBDA și cei peste 14.000 de angajați ai săi lucrează împreună pentru a sprijini suveranitatea națională a Franței, Germaniei, Italiei, Spaniei și Marii Britanii, precum și a altor țări aliate din întreaga lume. În calitate de accelerator pentru inovare, MBDA este singurul grup european capabil să proiecteze și să fabrice arme complexe care corespund în totalitate nevoilor operaționale curente și viitoare ale celor trei forțe armate (terestră, navală și aeriană). MBDA este deținut de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).
România unde figurează? Membru UE și NATO, industria, cercetarea (universitățile și alte agenții plătite de buget) au vreo implicare în fabricarea vreunei șaibe grover în armamentul european?
Noi suntem în afara oricărui program în orice domeniu. Suntem probabil cea mai pasiva, ignoranta și delasatoare nație din lume. Practic de câțiva zeci de ani suntem pe drumul de transformare din popor în populație și ne apropiem de finalizarea acestui proces.
Bacovia, tu ești?
Avem si academie de tehnica militara.dar sunt nulitati.
Cu ce și cu cine?
Programul acesta va realiza înlocuitorul SCALP ( așa o numesc francezii) și a Storm Shadow ( așa o numesc englezii și italienii ).
Basca va înlocui Exocet (și Harpoon ).
Se zice că va fi o armă hipersonică cu minim 200 kg. încărcătură explozivă.
Pentru italieni, e SI o chestie de a NU pierde cunoștințe și implicare în proiecte/ produse militare de vârf.