Mesaj sau avertisment? Mesaj din SUA pentru Romania: acum, ori niciodata!

29

Romania după Războiul din Ucraina: amenințări și oportunități
“Vă mulțumesc tuturor pentru că ați venit astăzi aici și pentru oportunitatea de a vorbi aici (Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, n.m.). Doresc să mulțumesc bunului meu prieten Don Lothrop, care a fost un susținător remarcabil și un mentor al întregii noastre organizații la CEPA.

Mulți dintre voi nu realizează amploarea impactului pe care Don îl are pentru țara dumneavoastră ca ambasador în Statele Unite. Don depune eforturi formidabile în a educa Guvernul SUA, think-tank-urile și comunitatea de afaceri cu privire la potențialul României și la importanța strategică a acesteia pentru Statele Unite. Don este unul dintre fondatorii Inițiativei SUA-România la CEPA, iar munca sa privind Inițiativa România One a fost o sursă de inspirație pentru noi toți la CEPA, în misiunea noastră de a reprezenta la Washington singurul think-tank dedicat promovării unei Europe Centrale înfloritoare din punct de vedere economic, stabilă geopolitic și liberă din punct de vedere politic, având legături strânse și durabile în Statele Unite.
Astăzi vreau să vorbesc despre a doua parte a misiunii CEPA: geopolitica.
În cadrul ultimelor opt luni, războiul a revenit în Europa Centrală și de Est. Cea mai mare țară din Europa de Est, o națiune suverană de 45 de milioane de oameni, ale cărei granițe au fost garantate de Marile Puteri, a fost supusă unei campanii susținute de violență de stat, destabilizare sistematică și dezmembrare, la comanda Federației Ruse. Această țară a fost invadată în mod repetat, cetățenii săi au fost uciși, teritoriul său a fost ocupat. Peste 3.000 de persoane au fost ucise. Frontierele au fost redesenate. Un avion civil a fost doborât. Iar Occidentul a intrat într-un concurs prelungit de geopolitică cu Rusia. Europa de Est a devenit, încă o dată, în timpul vieții noastre, o frontieră geopolitică și civilizațională. Iar toate acestea s-au petrecut într-o țară care se află la câteva ore de unde ne aflăm azi. O țară care împarte o frontieră de 600 de kilometri cu România.
De la începutul acestei crize, politica de securitate a Occidentului a pus accentul pe Nordul Europei Centrale, pe Polonia și pe Statele Baltice. Dar vreau să vorbesc în această după-amiază despre ce înseamnă războiul din Ucraina pentru geopolitica sud-estului Europei și, în special, ce înseamnă aceasta pentru cetățeni și pentru România ca stat.
Acesta nu este un subiect despre care discutăm foarte des. Pentru cei mai mulți, geopolitica nu este ceva la care noi, cei din Occident sau românii, în special, să fi avut destul timp să ne gândim. În ultimii 25 de ani am trăit una dintre cele mai stabile perioade din istoria omenirii. Ani de pace și prosperitate, liberi de Vechiul Haos al geopoliticii și de războiul Marilor Puteri.
Europa Centrală a fost simbolul suprem al acelei prosperități: această regiune s-a bucurat de o siguranță, de o acumulare de bogăție și de o libertate politică mai mare decât în orice moment în cei 1.000 de ani de istorie.

În ultimul sfert de secol, România a trecut de la stadiul uneia dintre cele mai nenorocite și mai asuprite națiuni captive ale Blocului Sovietic la democrația cea mai de succes din Balcani. PIB-ul a crescut cu 150%. A atras peste 170 de miliarde de dolari în investiții străine. A atins una dintre cele mai rapide rate de creștere economică din lumea occidentală. Și a trecut prin șapte transferuri consecutive, pașnice, ale puterii în Parlament.
Succesul României a fost posibil prin curajul și ingeniozitatea cetățenilor săi. Dar a mai fost posibil și grație unui set de circumstanțe geopolitice de excepție și rare din punct de vedere istoric. Timp de 25 de ani, pentru prima dată în istoria modernă, România nu s-a confruntat cu o amenințare militară venită din partea unei puteri din afară. Aceasta a avut un acord de securitate cu cea mai puternică națiune de pe pământ.

Și a avut parte de influența modernizatoare și reformatoare a celui mai mare bloc comercial din lume.
Acest set de condiții a creat un fel de moment “Goldilocks” pentru toată Europa Centrală, care a permis țărilor din această regiune să se vindece de rănile comunismului și să se concentreze pe construirea capitalului uman, a instituțiilor politice și a economiilor deschise ale statelor europene moderne. Nici o națiune nu merita această oportunitate mai mult decât România, victima statului polițienesc condus de Ceaușescu.
Momentul de după Războiul Rece a permis României o suspendare a legilor normale ale geografie și ale puterii care au dominat cea mai mare parte a istoriei sale și care au supus-o pe ea și pe vecinii săi la ceea ce Churchill a numit “torturile pe care poeții vechi și teologii le rezervă damnaților”.
Într-o măsură chiar mai mare decât Polonia, România a reușit să uite de dictatele strategice și diplomatice. A muncit din greu pentru a intra în NATO. A adus contribuții operațiunilor conduse de SUA în Afganistan. Dar nu a fost nevoie să-și facă griji cu privire la nivelul de bază/fundamental al geopoliticii, acela de a asigura statul și teritoriul său împotriva unei invazii, a constrângerilor sau împotriva extincției în mâinile puterilor ostile. Securitatea teritoriului românesc, integritatea sistemului său guvernamental, stabilitatea mediului său pentru atragerea de investiții și dezvoltare – toate aceste condiții prealabile pentru succesul statului român modern au fost asigurate în numele său, în mare măsură, de puteri din exterior.
Această perioadă liniștită a istoriei a fost o mare realizare atât pentru România, cât și pentru Occident ca un întreg, care acum pot sărbători 25 de ani de la tranziția din comunism.
Dar condițiile care au făcut posibilă această vacanță de geopolitică se apropie de sfârșit.
Invazia rusească din Ucraina reprezintă o provocare directă și foarte violentă la adresa bazelor juridice și teritoriale ale securității spațiului european. Aceasta semnalează modificări ale peisajului geopolitic din sud-estul Europei care vor modifica, la rândul lor, profund și permanent, mediul extern al României în moduri care vor pune sub semnul întrebării succesul său continuu ca stat european democratic în curs de dezvoltare.
Pentru prima dată în această generație, România are un prădător în ecosistemul său. Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a reapărut ca un stat nemulțumit din punct de vedere teritorial, capabil militar și ideologic antioccidental, cu capacitățile și intențiile de a răsturna soluționarea post-1991 în vecinătatea sa. Războiul din Ucraina arată că Rusia este dispusă să joace acest rol, folosind nu doar tactici de subversiune, luare de mită și intimidare, ci și prin utilizarea forței militare împotriva vecinilor săi.
În multe feluri, Vladimir Putin este deja în război cu Occidentul și câștigă. Nu a întâmpinat nimic în răspunsul națiunilor occidentale care să-l descurajeze să folosească aceleași tehnici pentru a teroriza, a destabiliza și a rearanja alte state de-a lungul frontierei de est a Europei.
Renașterea Rusiei vine într-un moment de slăbiciune pentru Occident, atunci când Pax Occidentalis înseamnă din ce în ce mai puțin pentru România. SUA sunt un aliat prin tratat al României; sunt și vor rămâne ferm angajate în apărarea sa. Dar natura influenței Americii în Europa Centrală se schimbă: bugetele noastre de apărare sunt în scădere, presiunile strategice de gestionare a mai multor regiuni la nivel mondial sunt în creștere și, teoretic, pe orice plan, iar influența Americii în sud-estul Europei este înlocuită de alte puteri.
În același timp, motoarele tradiționale de integrare occidentală încetinesc. Criza din Ucraina a demonstrat limitele capacității UE de a exporta modelul său de guvernare în spațiile în litigiu împotriva voinței unei Rusii determinate fără a poseda elementele tradiționale ale puterii geopolitice. Agenda de reforme a stagnat în multe țări din UE.Populismul și naționalismul sunt în creștere în sud-estul Europei, iar euroscepticismul este în creștere.
Aceste evenimente nu se petrec în vid. Trăim într-o perioadă de transformări globale extraordinare.

Puterile în ascensiune și cele revizioniste testează capacitatea de rezistență a ordinii occidentale. Forme hibride de autoritarism sunt în creștere. Tacticile beligerante ale lui Vladimir Putin în Crimeea sunt reflectate de agresiunea maritimă a Chinei în Marea Chinei de Sud. Niciodată n-a mai fost astfel contestată puterea Americii, și nici rivalii atât de numeroși. Bazele lumii de după Războiul Rece se cutremură/se zdruncină în jurul nostru.
Acum, o mulțime de români ar putea asculta toate acestea și ar putea spune: “Sigur, lucrurile par instabile. Ucraina este o tragedie. UE este o harababură. SUA au problemele lor din Asia. Dar România este în NATO. Avem articolul 5. Avem trupe americane pe teritoriul românesc. Avem o economie de succes și un sector energetic în plină expansiune. Acum nu este momentul să-i perturbăm pe investitori cu geopolitica. Vom crește costurile apărării cu câteva puncte zecimale, dar, în cele din urmă, criza va dispărea și ne vom putea întoarce la afacerile noastre”.
Aceasta este o imagine tentantă, dar e iluzorie. Cred că, în anii următori, geopolitica de modă veche va începe să afecteze România în moduri care ar putea prezenta probleme grave pentru dezvoltarea sa economică și politică internă. Bazându-mă pe tendințele regionale actuale, văd cinci riscuri emergente cu care este probabil ca România să se confrunte:
• Riscul unei frontiere militare reactivate pe frontul estic: avansarea continuă a Rusiei în sudul Ucrainei pune o presiune directă asupra României. În anii următori, România trebuie să se aștepte la frecvente încălcări ale spațiului său aerian din partea forțelor ruse, la hărțuire maritimă a navelor și platformelor din Zona Economică Exclusivă a României și la o mai mare agitație în Republica Moldova și Transnistria.
• Riscul de a remilitariza Marea Neagră: Anexarea Crimeii pune Rusia în poziția de a perturba dezvoltarea energetică maritimă și economică a României. Patruzeci de procente din resursele energetice din ZEE a României fac acum obiectul unei dispute juridice declanșate de Rusia, pe baza revendicărilor vechii frontiere ucrainene. Până și o atacare fără succes a hotărârii din 2009 a Curții Internaționale de Justiție ar putea schimba climatul de risc pentru dezvoltarea sectorului energetic în spațiul Mării Negre și să împiedică planurile României pentru independența energetică până în 2020.
 Riscul de incertitudine economică regională: Investitorii nu agreează războaiele. Comunitatea Europeana a prosperat din punct de vedere economic, deoarece două decenii de stabilitate au făcut din aceasta un loc sigur în rândul piețelor globale emergente. Dacă se pierde această stabilitate, veți pierde mai mult din baza necesară creșterii în viitor decât vă dați seama. Este exact ceea ce un raport recent al BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) a avertizat că se va întâmpla în CE în cazul în care criza din Ucraina se va întinde pe durata unui al doilea an.
• În al patrulea rând, riscul naționalismului regional resuscitat/reînviat : Pentru prima dată după 1940, Războiul din Ucraina a reintrodus în CEE revizionismul etnic teritorial. Naționaliștii iredentiști din Transnistria până în Transcarpatia și în Transilvania au luat act de anexarea Crimeii și sunt încurajați în mod activ de Vladimir Putin și Alexandr Dughin.
• Riscul de cooptare prin corupție: România este un “stat câmp de luptă” al Balcanilor. Intensificarea concurenței geopolitice crește atractivitatea sa ca țintă pentru puteri străine, care s-ar putea folosi de corupția din sistemul său politic ca de o breșă în securitatea națională.
În toate direcțiile în jurul României, ordinea Euro-Atlantică este în retragere. La est, o națiune suverană a fost invadată pentru a împiedica apropierea acesteia de UE; la vest, liderul ales în mod democratic în Ungaria a declarat moartea democrației liberale; la sud, un stat membru NATO/UE a fost cooptat de bani rusești și de propria guvernare defectuoasă într-o asemenea măsură încât este pe punctul de deveni un stat virtual capturat.
În acest context, România nu mai poate presupune că condițiile externe benigne, care i-au permis să prospere în ultimii 25 de ani, vor continua la nesfârșit. Ea nu mai poate presupune că nu se va confrunta cu o amenințare externă a intereselor sale sau chiar a teritoriului propriu; că un aliat din exterior va reuși să ofere stabilitatea mediului înconjurător; sau că puteri din afara nu vor folosi vulnerabilitățile României ca arme strategice împotriva sa.
Acestea sunt riscuri de care România nu a trebuit să își facă griji în mod semnificativ timp o lungă perioadă a vieții noastre.

În stadiul său actual de tranziție, pericolul pe care îl prezintă pentru România este frânarea dezvoltării – pericolul că un mediu extern neospitalier va încetini sau va împiedica creșterea economică ori consolidarea politică a României într-un moment de răscruce în evoluția sa postcomunistă.
Dacă acest lucru sună exagerat, luați în considerație România interbelică: o țară mare, cu resurse naturale din belșug, care a fost cel mai mare beneficiar al Tratatului post-1919 și unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, după SUA. Despre Constituția României din 1923 s-a susținut că este un “model de idealuri democratice liberale”. În termen de o generație, acest prim experiment al democrației românești a eșuat. Mediul strategic s-a schimbat. Liderii români au sustras resurse de stat și au pierdut încrederea poporului. Investitorii din Vest au dispărut. Puteri revizioniste au umplut vidul astfel creat. Românii au renunțat la democrație. Capturarea statului a survenit rapid, atât din exterior, cât și din interior.
Nu aceasta va fi soarta României din vremurile noastre. Nu suntem în 1930, iar România modernă a construit baze solide pentru un stat de succes. Dar, de asemenea, România nu va putea să se comporte strategic ca și cum am fi încă la începutul anilor 2000. Împrejurimile geopolitice se schimbă, iar România va trebui să se adapteze dacă dorește să reușească.
Într-o măsură mai mare decât în trecut, România va trebui să joace un rol direct în asigurarea condițiilor externe care îi garantează succesul economic și politic. Acestea includ premisele strategice fundamentale ale statului român: limitarea prezenței militare rusești la est de Nipru; menținerea Mării Negre ca spațiu economic deschis; înfrânarea revizionismului din bazinul dunărean; menținerea unei alternative strategice vestice în PSS.
Navigarea în acest nou mediu va necesita cel puțin trei lucruri din partea României, lucruri despre care nu era cazul să discutăm în primele etape ale erei post-Război Rece.
În primul rând, România va trebui să aibă capacitatea fizică de a modela mediul său extern.
• Condiția prealabilă a oricărei strategii viitoare românești este un efectiv militar capabil, modern. Astăzi, Armata română este foarte respectată în România și în Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, ea reflectă, de asemenea, realitățile strategice de după Războiul Rece: bugete mici, o preocupare cu misiuni în alte zone, cum ar fi ISAF, și o prioritizare a personalului în concordanță cu aptitudinile lui.
• Unele forțe din România de azi folosesc același echipament din 1988, când eu eram în clasa a cincea și România era încă semnatară a Tratatului de la Varșovia. Programul de modernizare pe care România l-a început în 2007 a stagnat. Din 85 de achiziții planificate, Armata română a finalizat 15.
• Acest lucru ar fi justificabil pentru un stat mic. Dar România nu este un stat mic; nu este Bulgaria sau Ungaria. România este al doilea cel mai mare stat NATO de frontieră, ancora flancului de sud-est al NATO și, alături de Polonia, pivotul strategiei Vestului pentru toată această regiune.
• România trebuie să-și reevalueze prioritățile de modernizare militară în lumina peisajului conflictului din Ucraina. Este nevoie de reformă și modernizare cuprinzătoare, similar cu ceea ce Polonia a început cu un deceniu în urmă. Se cer cheltuieli reduse cu personalul și punerea accentului pe aptitudinile Armatei; mai puțin accent pus pe sisteme exotice de arme și mai mult accent pus pe soluții de “area denial” (sârmă ghimpată, mine etc.) pentru a consolida efortul Europei de Sud-Est împotriva amenințărilor asimetrice în stilul Crimeii. În al doilea rând, România are nevoie de o strategie pentru transformarea succesului autorității sale naționale în autoritate regională.
• România este cel mai mare aliat al SUA într-un spațiu de 2.400 km, între Polonia și Israel. Este singura putere din zonă care are mărimea, potențialul latent și credibilitatea necesare pentru a proiecta stabilitate în sud-estul Europei.
• Strategia României pentru a face acest lucru ar trebui să se axeze pe construirea de zone cu potențial avantaj național în domeniul securității militare, al energiei și al guvernării democratice.
• Oportunitatea imediată de autoritate este in energie. Până în anul 2020, România ar putea produce mai mult gaz decât consumă ea și Republica Moldova împreună. Aceasta este o veste bună pentru CE, dar României îi lipsește o strategie pe termen lung pentru exploatarea în mod sistematic a acestei oportunități.
• O strategie energetică regională românească ar depăși actuala încurajare a producției offshore și onshore. Ar fi nevoie de măsuri luate acum pentru a atinge un nivel de producție durabil și exportabil la nivel regional. Aceasta ar aborda vulnerabilitățile din infrastructură, ar accelera liberalizarea pieței energetice, ar crea responsabilitate din partea statului și ar crea obstacole în calea achiziției de active strategice de către Rusia și China.
În al treilea rând, România trebuie să reușească ca democrație. Nu doar să reușească, ci să reușească în mod vizibil.
• Securitatea națională și guvernarea sunt strâns legate. Acest lucru este valabil în toate țările – inclusiv în Statele Unite ale Americii.
• Diferența în cazul României este că mizele sunt mai mari aici. Trăiți într-un mediu ostil. Tocmai pentru că jucați un rol crucial în succesul Occidentului în această regiune sunteți o țintă pentru forțele din exterior – fie ea Rusia sau China – care ar folosi procesul neterminat al tranziției voastre democratice împotriva voastră. Sistemul vostru imunitar trebuie să fie chiar mai puternic decât cel al altor state.
• Capacitatea României de a depăși corupția este indisolubil legată de succesul sau de eșecul nu doar ca democrație, ci ca stat. Pretindeți conducătorilor dumneavoastră o guvernare mai bună – săli de judecată transparente, urmărirea penală în caz de mită, insistarea asupra integrității și transparenței în spațiul public este unul dintre cele mai patriotice lucruri pe care românii de rând le pot face.
Tema comună în toate aceste domenii este conducerea (leadership).
Vladimir Putin și Viktor Orban au invocat diferite versiuni ale aceleiași tezei: ordinea democratică pe care am construit-o în Europa Centrală după 1989 a fost temporară – că aceasta poate fi contestată și chiar înlocuită dacă suntem dispuși să încălcăm regulile, fie că se utilizează bani murdari, tancuri sau urne de vot.
Succesul României este contra-dovada esențiala a acestei teze. România este o dovadă că idealurile și instituțiile occidentale “funcționează” într-un moment din istorie în care avem nevoie cu disperare de exemple de succes ale Occidentului la nivel mondial.
Gândiți-vă pentru o clipă la cum ar putea arăta viitorul României dacă aceasta ar atinge potențialul său maxim: al 6-lea stat ca mărime din Europa, cu 20 de milioane de oameni, si a treia cea mai mare rezervă de gaze în UE, toate acestea ca o democrație consolidată în inima sud-estului Europei, cu instituții stabile, un standard de trai în creștere, investiții stabile din Vest și un sector energetic în plină expansiune.Aceasta este o Românie cu viziune transatlantică, ce ar fi un exemplu puternic de stabilitate, de soluții de energie și democrație în fața vecinilor săi.
Aceasta este România de care are nevoie Occidentul, din punct de vedere strategic, în aceste vremuri. Ne așteaptă în anii următori o competiție geopolitică și ideologică globală mai crâncenă decât ne-am fi putut imagina oricare dintre noi în urmă cu 25 de ani. America va avea nevoie de aliați maturi care sunt capabili să ofere securitate regiunii lor și să modeleze succesul ordinii Vestice. Angajamentul nostru strategic și economic va fi cu atât mai mare pentru aliații care reușesc cel mai mult în aceste domenii. Cu cât România va avea mai mult succes, cu atât mai mult Statele Unite vor fi prezente în țara și în regiunea dumneavoastră.
Despre România interbelică s-a spus că a reprezentat o „stare de necesitate”. Aceasta este valabil și pentru România de astăzi. Sunteți într-o „stare de necesitate” pentru America și pentru alianța occidentală. Au fost momente în istorie când cel mai sigur lucru pentru România a fost să păstreze un profil scăzut și să acționeze ca un stat mai mic (neînsemnat) decât în realitate. Acum nu ne aflăm într-unul din acele momente. Acesta este un moment în care românii trebuie să fie subiecte mai degrabă decât obiecte ale istoriei. Un moment în care să conduceți în regiunea dvs. – în guvernare, securitate și energie – în ciuda faptului că totul în jurul vostru se mișcă în direcția opusă.
Eu cred că România este pregătită pentru acest moment. Dispuneți de instituții mai stabile, de resurse financiare mai mari și de aliați mai buni decât dispunea statul român în perioada interbelică. Ultimii 25 de ani au oferit toate ingredientele necesare succesului dumneavoastră. Tot ceea ce aveți nevoie acum este încrederea. Alegerea este a dumneavoastră, în cele din urmă. Dar Occidentul are nevoie de România pentru a reuși, pentru viitorul vostru si pentru viitorul nostru.
Vă mulțumesc.

Nota:
As vrea sa nu fiu patetic si nici sa va panichez. Dar va implor sa cititi textul! Este o scurta conferinta sustinuta astazi intr-unul din amfiteatrele Facultatii de Drept de Wess Mitchell, presedintele CEPA. Detalii despre autorul conferintei veti gasi la finalul acestui articol, la fel si despre CEPA. Dar mai important decit autorul sau acronimul CEPA este textul conferintei in sine. Cititi-l cu atentie, va rog! Raspinditi-l, faceti-l sa circule, incercati sa convingeti cit mai multi romani sa citeasca aceste rinduri! E mai important ca oricind! Pentru noi toti, pentru Romania, pentru viitorul copiilor nostri!
Sublinierile imi apartin. Traducerea din textul original (engleza) a fost realizata in timp record cu sprijinul unor colaboratori carora tin sa le multumesc si pe aceasta cale. Imi asum eu, insa, in cazul in care apar mici stingacii de exprimare, orice posibila greseala. Pentru conformitate si confruntare cu textul original există si textul  in limba engleza.
Despre autor: A. Wess Mitchell is President and Co-Founder of the Center for European Policy Analysis (CEPA), a U.S. foreign policy institute dedicated to the study of Central Europe. At CEPA, he leads in the strategic direction of the institute, the intellectual and financial development of major programs, and the executive management of Center resources and staff. In helping to form CEPA, Mitchell has sought to reinforce Central Europe’s position in U.S. global strategy and strengthen America’s diplomatic, commercial and security relationships with key allies in the region.
Mitchell co-founded CEPA in 2005 with its Chairman Larry Hirsch, and has played a critical role in the institute’s formulation and growth as a successful 501(c)(3) startup organization. As President and CEO, he has helped to build CEPA into the largest concentration of expertise on the Central European region in the United States, establishing effective strategic partnerships with transatlantic governments and universities and leading capital growth campaigns that have attracted funding from major corporate, foundation, and private sponsors. Under his tenure, CEPA has become one of Washington’s fastest growing think tanks with a wide following in senior policy circles in Europe and the United States.
Mitchell is a frequent public commentator whose articles and interviews have appeared in The Wall Street Journal, New York Times, International Herald Tribune, Washington Post, BBC, Gazeta Wyborcza, Der Spiegel, Harper’s Weekly, American Interest, National Inter-est, National Review, Orbis, and Internationale Politik, among others. He is a frequent consultant to U.S. and European governments, and has given briefings and lectures at the Central Intelligence Agency, U.S. State Department, Johns Hopkins SAIS University, Har-vard, UC-Berkley and elsewhere. During the 2012 U.S. Presidential elections, he worked for the Mitt Romney presidential campaign, serving on both the National Security Transition Team and the European Policy Working Group.
A Texas native, Mitchell began his career as an intern in the office of Congressman Larry Combest. He holds a Masters Degree from Georgetown University’s Edmund A. Walsh School of Foreign Service, where he was awarded the 2004 Hopper Award for his work on American grand strategy. He has completed research for a doctoral dissertation, has lived and studied in England and Germany, and is member of the editorial board of International Politics Reviews in London. He is a member of the CEPA Board of Directors and serves on the advisory councils of the Richard G. Lugar Institute of the German Marshall Fund, the Slovak Atlantic Commission, the Prague Center for Transatlantic Relations, Atlantische Initiative Berlin, and the Alexander Hamilton Society of Washington. He is currently completing his second book, examining U.S. global alliances and 21st Century geopolitics, with Professor Jakub Grygiel of Johns Hopkins University SAIS. 

 

174 de comentarii:

  1. Superb articol! Totusi, din nou mi-a adus aminte de starea jalnica a echiparii Fortelor Armate Romane si parca ma trec fiorii de cu dimineata. In rest, ce sa zic? Domnii oficiali, hai mai repede cu niste sisteme AA mai noi! Daca e sa vina tavalugul, macar sa nu fim violati fara sa trantim si noi cativa ivani zburatori.

    Apropo, ce se mai aude de MEADS? Cam cand ar fi gata de treaba?

  2. Cu tot respectul pentru prelegere, ea fiind una foarte buna, obiectiva si reusita… din punctul meu de vedere ca roman ma nedumereste in unele privinte.

    Se invoca tot de la resurse pana, la coruptie, geopolitica si armata… si tot ce am inteles este articolul 5. Cel putin pentru mine asta a fost singurul angajament clar care a reiesit din text.
    In rest un fel de semi-laude cu importanta Romaniei si ce angajamente are ea si ce RESPONSABILITATI are fata de lumea occidentala, cum ar fi bine sa devenim un exportator energetic, un fel de jandarm in estul europei + sa contribuim in continuare la misiunile internationale pe care le desfasoara NATO.
    Am inteles ca e pe sistemul „sa fie bine sa nu fie rau”, dar vad oarecum unidirectionale relatiile astea. Nu minimalizez aportul SUA la dezvoltarea Romaniei, dar exact din articol reiese ce ar trebui si cum ar trebui sa procedeze Romania. In schimb cand e vorba de amenintari sau cum poate fi ajutata Romania, aud doar articolul 5 si o succesiune de apologii vis a vis de implicarea si capacitatea din ce in ce mai redusa a SUA de a se implica in regiune. Acuma zic si eu ca nestiutor, SUA pompeaza ajutor direct de 2mld $ in Israel in fiecare an, avand in vedere ca Israelul e un stat de dimensiuni foarte mici. Inteleg ca Israelul conteaza foarte mult pentru SUA si este de inteles, dar totusi stau sa ma gandesc si la noi si ca toata importanta care ni se accorda nu se materializeaza. Momentan nu vad ajutoare substantiale pentru dezvoltare, investitii industriale majore si nici macar un suport pentru reinarmarea armatei desi asta e specificat de cateva ori in text.

    Ce am inteles si scuz daca poate am ochelari de cal, este ca:
    1. Romania trebuie sa asigure energetic Europa (in limitele posibilitatilor si resurselor sale)
    2. Trebuie sa reinarmeze armata, preferabil cu contracte cu SUA (punct valid dar oarecum ipocrit avand in vedere ca suportul SUA in acest domeniu: logistic, financiar si tehnic e cam la 0).

    Acuma ca sa nu inceapa atacuri la persoana, o sa specific ca sunt in deplinatate pentru angajamentele noastre din toate aliantele din care facem parte. Apartenenta la lumea occidentala este cel mai mare castig al Romaniei din toata istoria. Luand toate acestea in considerare, consider ca Romania trebuie sa aiba cel putin momentan grija mai mult de interesele sale decat de asteptarile altora.

    • In legatura cu articolul 5 impresia pe care mi-a lasat-o discursul este aceea ca sugereaza oarecum subtil ideea ca n-ar trebui sa ne bazam exclusiv pe articolul 5 pentru s-au schimbat conditiile geopolitice si pot sa apara situatii care sa faca inoperabil acest articol. Concluzia sugerata tot de autorul discursului este aceea a strangerii legaturilor economice si militare cu SUA dar nevoia ca Romania sa acorde o atentie mult mai mare ca pana acum consolidarii propriilor capacitati de aparare dat fiind potentialul latent pe care il avem (asa s-a exprimat autorul).

    • Art 5 are, in 90% cazuri, maxim un singur garant (sua), iar noi cred ca intram lejer in categoria asta. Importanta art 5 este diferita de la o zona (tara) context regional si global. Iar contextul nostru regional face importanta sa sa creasca exponential (si cred ca va creste in continuare). Parerea mea e ca „doar” articolul 5 e o exprimare nefericita in conditiile astea. Iar asteptarile altora imi par aproape identice cu interesele noastre (ma refer bineinteles la cele enumerare in articol/discurs).

      Cat despre israel mie imi pare ca acesta isi poate „tine greutatea” intr-o masura destul de mare (ceea ce este diferite dorit si pentru noi) ceea ce pune lucrurile intr-o lumina ceva mai diferita. E una sa bagi bani intr-o casa normala intr-un cartier rau famat (careia trebuie sa-i asiguri si paza) si alta sa-i bagi intr-una cu sistem de securitate instalat si paza proprie 24/7.

    • Acelasi lucruri le-am spus si eu de atatea ori. Americanii se cam lasa asteptati in Romania si asta ma scoate din sarite … Nu stiu ce dracu asteapta sa vina sa investeasca sa intareasca parteneriatul strategic pana la urma sa-si vada si ei de interesele lor … Avem un punct care ar putea transforma parteneriatul romano-american in ceva colosal …. antipatia fata de rusi. Iata piatra de capatai a acestui parteneriat strategic. O Romania puternica la Marea Neagra este si in interesul Americii .

  3. Poate ca este karma, care sa vindece deceptia provocata de americani in ’44. Si da, mana lor lunga ne-a ajutat sa fim unde suntem azi. Dar sa nu uitam ca totul s-a facut contra-cost si in acelasi timp sa nu ne facem iluzii: oricum trebuia sa platim un „licurici” pentru a ne feri de „intuneric”. Bine ca nu ne-am bazat pe UE (initial am scris doar „curvele europene”), care abia asteapta sa ne dea pe tava rusilor in contul unor beneficii. Si-ar fi pacat de toata investitia facuta, sa nu mergem in continuare pe aceeasi directie, nu de alta, dar nu cred ca la momentul actual am avea alta optiune.

  4. Am citit si recitit materialul, inca nu-mi dau seama daca discursul a fost spontan si este o suma de idei spuse fluent …. sau este bine gandit, scris, rescris si refacut …. Oricum este ambivalent, poate fi inteles si ca o reasigurare a sprijinului pana la capat, dar poate fi inteles si ca un frumos ramas bun din partea cuiva care a decis sa se retraga din Europa de Est multumindu-se cu partea Centrala si de Vest a ei ….

  5. Doamne Dumnezeule! 🙂 Aproape ca ne e si frica sa recunoastem ca avem potentialul de a deveni o putere regionala alaturi de Polonia si Turcia. 🙂
    Fara accederea in NATO nu intram in UE (sau aveam sanse scazute), fara UE nu aveam investitii, fara investitii nu aveam nimic, sau mai altfel spus aveam „decat baroni”.
    Am tot spus ca prezenta cruciada DNA are legatura cu inlaturarea coruptiei pentru ca o tara corupta este mult mai sensibila la pastrarea informatiilor confidentiale si mult mai usor de penetrat cu mijloacele de tip hibrid dar acum incep sa cred ca are legatura si cu schimbarea rolului Romaniei in zona Balcanica. Este sansa noastra de a deveni o putere regionala respectata.
    Astia se inghesuie sa ne civilizeze clasa politica si sa ne aduca in secolul 21 la nivel de mentalitati si capabilitati. Si se chinuie sa ne faca sa intelegem ca nu ne vor lasa la greu.
    Eu asta cred…
    Avand in vedere cele de mai sus va propun spre lecturare urmatoarele:
    http://www.defensenews.com/story/defense/land/2015/03/18/us-army-dragoon-ride/24903247/ – cred ca o sa avem si Abrams stationate pe la noi, aproape ca as putea paria;
    http://www.state.gov/p/eur/rls/rm/2015/mar/238147.htm – e lung dar cititi-l cu atentie, mai ales partea de final;
    http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-19675707-creatorul-succesului-logan-trimis-franta-ajute-romania-atraga-mai-multi-bani-europeni-face-louis-schweitzer-bucuresti.htm – si asta interesant, macar ca idee

    • Multumesc pentru link. Nu mà asteptam sà gàsesc un articol asa de bine conceput, fàcând clar partea informatiei si a pàrerii personale. Foarte rar în presa contemporanà, din toate tàrile.

    • Greutatea Poloniei e data de economia si armata lor. Nu ca sunt in UE sau NATO.
      Rusii nu incearca nimic cu vecinii inarmati decent ca finlanda sau polonia ci doar cu aia amarati a caror armata rugineste ca georgia si ucraina.
      Rusii stiau starea armatei ucrainiene inainte sa inceapa conflictul. Daca ucraina era echipata ca polonia si cu o economie decenta se gandeau de 3 ori inainte rusii, in crimeea barem nici macar nu au luptat ucrainienii atat de paralizata era armata lor.

  6. Multumesc pentru publicarea acestui articol.
    „Este” de toate, în mare parte bine sintetizat, mai ales pentru situatia româneascà.

    Am câteva remarci.
    – Constitutia din 1923, de care spune cà ar fi fost un model pentru epocà, a avut de fapt alt model, constitutia belgianà.
    – Nu am auzit cà Rusia ar fi fàcut vre-un demers sau declaratie cu privire la re-examinarea ZEE românesti din Marea Neagrà („Patruzeci de procente din resursele energetice din ZEE a României fac acum obiectul unei dispute juridice declanșate de Rusia, pe baza revendicărilor vechii frontiere ucrainene.”). Dacà are cineva o sursà, o primesc cu plàcere.
    – Atacul asupra lui Orban devine o constantà a politicii americane. A devenit „ne-liberal” fiindcà a oprit prin legislatie spolierea împrumutàtorilor maghiari în faimoasele credite în franci elvetieni. SI Orban nu latrà cu haita, îsi vede de interesele nationale maghiare. Din conferinata d-nei Nuland tocmai în fata CEPA:
    „Victoria Nuland, the US’ top diplomat on Europe, has indirectly criticised Hungarian leader Viktor Orban for the “cancer” of “democratic backsliding

    With Orban also accused of restricting press freedom and cracking down on rights NGOs, she added: “So today I ask their leaders: How can you sleep under your Nato Article 5 blanket at night while pushing ‘illiberal democracy’ by day; whipping up nationalism; restricting free press; or demonising civil society?”
    …”.
    Si mai departe: „She also hit out at EU states who are preparing to build South Stream – a Russian gas pipeline through the Western Balkans to Austria and Italy, involving Bulgaria, Croatia, Greece, Hungary, Romania, and Slovenia.”
    Bun aici au reusit sà anuleze proiectul.
    https://euobserver.com/foreign/125881

    Cât despre Rusia si agresivitatea sa, francezul are o vorbà: „Cet animal est très méchant / Quand on l’attaque, il se défend” (Acest animal este foarte ràu / Când îl ataci, se apàrà).

    România are multe atuuri de jucat. Dar trebuie personalul si vointa politicà. Cu banda lui Ponta, mà îndoiesc. Dumnezeu sà ne ajute.

    • „Cât despre Rusia si agresivitatea sa, francezul are o vorbà: „Cet animal est très méchant / Quand on l’attaque, il se défend” (Acest animal este foarte ràu / Când îl ataci, se apàrà).”

      Poate ne spui si noua cine ii ataca pe rusi ca eu vad doar rusi care se duc peste vecinii lor si uita sa mai plece.

      • Niste extraterestri, care i-au spus lui Gorbacev cà NATO nu se va extinde spre est dupà reunificarea Germaniei, care sapà sistemele de aliantà economicà si militarà ale Rusiei, care împiedicà un comert liber (este încà interzisà de aderare la OMC, întâi veto american, apoi veto gruzin), o împiedicà sà exporte produse petroliere (amenintarea Bulgariei si sistarea South-stream) si scad artificial pretul petrolului, organizeazà revolte la periferia ei (în Kirghistan au fost pânà la 8000 ! de ONG finantate de „afarà”, un record absolut), împing càtelusi sà o muste de gleznà (Saakashvilli), instaleazà baze militare tot mai aproape de frontierele sale, samd.
        Cum zicea Ghità Bizonu’ despre el, si eu acum 35 de ani eram un fioros reactionar americanofil, iar acum sunt un tràdàtor bolsevic plàtit de FSB.
        Cred cà nu m-am schimbat, în continuare citesc si mai departe decât propaganda oficialà de unde o veni si-mi trag concluziile singur.

        • @MirceaS Ce spui se refera la baletul marilor puteri, pt Romania Rusia a fost mereu doar un stat agresor.

          • De acord ! Cà pentru noi Rusia este principala amenintare, nu am nici un dubiu.
            Dar este mai bine sà se stabileascà realitatea lucrulilor si sà nu ne îmbàtàm cu apà de ploaie. În matematicà se spune cà enuntând corect o problemà, ai rezolvat-o pe jumàtate.
            Având o vedere mai clarà a situatiei, putem sà ne preocupàm mult mai bine de interesele României decât cu abureli. Si eu nu uit cà teritorii românesti sunt actualmente sub ocupatie ucrainianà, nu rusà.

            • Nea @MirceaS
              -„Si eu nu uit cà teritorii românesti sunt actualmente sub ocupatie ucrainianà, nu rusà.”…. dar cand a fost facuta impartania cine au fost tartorii? Ca nu imi aduc aminte ca la Kremlin sa fi fost sefi Altaici, Bureaţi, Koreaci, Ciucci, Tătari, Ţigani, Başkiri, Ceceni, Daghestani, Kabardini, Osetini etc Tot rusii erau poporul „ales” in URSS… Deocamdata Rusia este principalul mostenitor legal al URSS…

              • Ce schimbà situatia de astàzi ? Îi chem la tribunalul poporului pe rusii de la 1800 încoace si ii judec pentru cotropire ?
                Repet, statul ukrainian ocupà ASTAZI teritorii românesti. Cred mai degrabà la o mânà de „ajutor” ruseascà (strângându-ne insine de nas), decât din altà parte.

                Kosovo, Iugoslavia în general, acum Crimeea, sunt niste precedente care ar putea sà ne ajute la întregirea României. Si diplomatia, si forta armatà îsi au greutatea lor. Depinde ce ai si ce faci…

                • Mircea cand vorbim despre ajutorul rusesc sa ne gandim la dictonul
                  „Timeo danaos et dona ferentes”.

                  • Sau la francezul : „Quand on dîne avec le diable, il faut se munir d’une longue cuiller.” (când mànânci cu divolul, trebuie sà ai o lingurà lungà)

                • Bre nea @MirceaS
                  Dupa logica matale ar trebui sa cerem aurul si tezaurul romanesc tuturor mostenitorilor URSS… Adica toate fostele natiuni inglobate in defuncta URSS pe cale sa se renasca…. Cand de facto Rusia poarta tratative (este adevarat ca sunt cam inexistente dar comisii tot sunt) pentru retrocedarea aurului si tezaurului romanesc. Precedentele invocate de dumneata nu ar face decat sa deschida din nou cutia Pandorei. Nu asa se recastiga teritoriile romanesti! Deocamdata Rusia in toate formele de guvernare adoptate dupa 1700 este prezenta in toate dezastrele ce ne privesc pe noi…

                  • dany, sunt surprins de mesajul acesta, poate fac confuzie, dar mi se pare cà esti informatician si obisnuit cu analiza.
                    Or problema este simplà în enunt. Bugeacul, Bucovina de nord, Hotinul si Insula Serpilor (si nu mai vorbesc de nordul Maramuresului) sunt sub administratie (ocupatie) a statului ucrainian, si nu al altei entitàti statale.
                    Cum s-a ajuns la aceastà sare de lucru este mai putin important decât constatul situatiei. În dreptul penal, se numeste tăinuire (Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificării acestuia, cunoscând că bunul provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală). În extensie, Ucraina este tăinuitor. Nu stiu la ce altà tarà (Rusia inclusiv) am putea cere retrocedarea teritorillor.

                    • Cine este vinovatul? Cel in posesia caruia sunt aceste teritorii, ori cel care a luat cu forta aceste teritorii si a instrainat aceste teritorii? Ucraina poate spune foarte usor ca teritoriile respective au fost date pe post de zestre fiind in componenta URSS, deocamdata pe diverse tratate RO-URSS este semnatura URSS… Ucraina este semnatara a Pactului Ribbentrop-Molotov sau URSS? Cine este mostenitorul principal al URSS????? Cu cine a semnat Germania tratatul mai sus mentionat, cu Ucraina sau cu URSS?
                      In problema aurului si tezaurului… forma statatala era atunci Imperiul Rus, dupa putin timp URSS si actualmente Federatia Rusa… Adica aceeasi Marie cu schimb de palarii….Cine retrocedeaza tezaurul???
                      Da, sunt informatician, intre altele cunosc destul de bine istoria moderna scrisa si nescrisa a RO si statele vecine

                  • Nu draga. Aurul se cere direct de la Maskva ca acolo (la Kremlin) a fost depus si ultima data vazut (prin 28? 32?!?)
                    INSA fostele judete (de la N la S si de la V catre E) : Storojinet, Cernauti, Hotin , tinutu Herta (1/3 din Dorohoi) , cca 1/3 din Cahul, Cetarea Alba si Ismanil sunt la Ucraina!!! Sa nu mai zic Insula Serpilor data cu semnatura de tugheceanu; Constantinescu ca „plata” sa ne primeasca in NATO !! Da poza de primre a fots facuta cu Ilici si Gicu Tufis al 2lea (zis si Walker da nu stiu ce wizichi obinsuia)

                    ma rog nu sarim in carca Ucrainei, respectam semnaturlie noastre insa in cazu terotirilor pretentiile catre Rusia s-ar solda cel mult cu ceva prin Siberia – nu spera la Birobdijan ca ae si aur …

                    A da,. SI am renuntat sa mai zicem ceva de tezaur .. cam prin 206-2008 .

        • gogu de la pascani

          ca s-o dau in stil rusesc:
          – „extraterestrii” aia au promis lui Gorbaciov ca NATO nu se va extinde.
          – Gorbaciov era presedintele URSS.
          – URSS nu mai exista
          deci „promisiunea” e fara obiect. Dealtfel e una din multele legende distribuite de Rusia in ultima vreme. Poate-si aduce aminte si Rusia ce-a promis la Budapesta in 1994. Si nota bene, era fix Fed. Rusa nu URSS.

        • Mircea te bazezi pe informatii mai vechi de 2012. Rusia este al 156-lea membru al OMC. Sa stii ca intre timp lumea s-am mai schimbat putin. De exemplu se fac tranzactii financiare pe bursa cu o asemenea viteza de catre roboti specializati ca in 3 minute se poate dubla volumul tranzactiilor la NYSE deci in 3 minute o tara de marimea Romaniei poate intra i colaps finaciar fara prea mult efort. Asa cum spune si George mai jos pt Romania, Rusia a fost, este si va fi principalul agresor si amenintare. Deci trebuie sa facem totul sa ii respingem preventiv si daca se poate definitiv.

          ACCESSIONS
          Russian Federation

          The Working Party on the Accession of the Russian Federation was established on 16 June 1993. The Working Party completed its mandate on 10 November 2011, under the chairmanship of Ambassador Stefán Jóhannesson (Iceland). The Eighth Ministerial Conference formally approved the Accession Package of the Russian Federation on 16 December 2011. On 22 August 2012, the WTO welcomed the Russian Federation as its 156th member.

        • Vai saracii rusi nu mai pot sa taie si sa spanzure in tarile vecine lor….chiar ca amarati rau.
          Rusii sunt niste animale imputite si toate scuzele pe care le gasesti nu au nici o valoare.
          Imi place cum arunci cioara la astia din vest problema e ca pana si rusii au recunoscut ca ei au inceput dansul.
          Rusia vrea sa tina tarile de langa ea cu forta sub niste acorduri avantajoase doar pentru rusi si mai putin pentru acele tari.
          http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/11458426/Putin-reveals-the-moment-he-gave-the-secret-order-for-Russias-annexation-of-Crimea.html

          • Si cum rusii sunt asa priceputi la a isi tine aliatii langa ei cand au o neintelegere intra cu tancurile dar cumva din toata asta rusii sunt victimele……

  7. sibilinic.
    domnilor, cind va veni vremea, vom fi singuri.

    • De acord cu tine, dar pina atunci trebuie sa ne pregatim, si baietii astia vor sa ne ajute sa ne pregatim 🙂

      • OOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!
        Vor sa ne agiute!! CINE?!!!

        Nu de alta dar asta ai citit ? Asta :
        Se cer cheltuieli reduse cu personalul și punerea accentului pe aptitudinile Armatei; mai puțin accent pus pe sisteme exotice de arme și mai mult accent pus pe soluții de “area denial” (sârmă ghimpată, mine etc.) pentru a consolida efortul Europei de Sud-Est împotriva amenințărilor asimetrice în stilul Crimeii.
        Ce ori fi alea “sisteme exotice de arme” ? SAUR 2 sau F16 sau ce MEAD? Ca vaz ca ne recomanda sarma ghimpata (“noroc” ca rusu e resort a inchis Industria Sarmei ! Care producator amerlocan are contract cu asta?!) si mine. Insa ciudat asta se pare ca nu stie ca noi suntem semnatrii cestiei aleia cu intericerea minelor terestre (Oslo, Norvegia, la 18 septembrie 1997 ) … Ca ma rog ca cei care au semnat au fost imbecili – Ulm Nicolae Spineanu (PNTcd) si Andrei Ioan Chiliman (pe atunci PNL –ala din CDR) au semnat legea nr.204 din 15 noiembrie 2000 . Decretu’ nr.456 din 13 noiembrie 2000 privind promulgarea legii poata semnatira lu Emil Constantinescu . Cel mai probabil guvernul Isarescu, minstru de aparare Babiuc sau Frunzavede si la externe Petre Roman toti 3 PD ei (semnare care m-a umplut de ‘entuziasm” si “potenta” dupa ce am terminat sa ma refer la curu’ lor si a familiei lor – la toti cei 15.000 specialisti plus pedei plus idiopatii de presa plus votaci CDRisti am zis ca la o adica imi bag inexprimabila si juma de incarcator in ala care ar obiecta daca in aparare find as improviza cateva mine si niste fugase incendiare . Pe vremea aia mai eram in “evidenta” ca comandant de pluton).
        Isna de 2 ori imbecilu transatnatic o ia pe aratura ca :
        1) toata lumea civilizata ne-ar condamna ca inclacam cestia cu minele . ttata lumea inclus niste americanasi de pe la Washington Post si capitoliu si despratamantu de stat
        2) ce dracu.. doar nu am incepe de pe timp de pace sa “baram” la granita sa moara si capre, si vaci si biopezi de toate varstele, nationalitaile, cetateniile, si tustrele sexele (da da stiu da lumea civilzata inclus Amerlocia viseaza azi ca ar mai fi al trei;ea ba si ca si lesbiene ar fi al 4lea!)

  8. De ce nu citezi sursa?
    Sursa find NasulTv si „colonelul sub acoperire” Turcescu la data de 6 nov 2014 cf
    http://www.nasul.tv/2014/11/06/robert-turcescu-mesaj-din-sua-pentru-romania-acum-ori-niciodata/

  9. Nu înțeleg să înțeleg cum nu vedeți pădurea de copaci.
    Cu subiect și predicat se spune că s-a schimbat mediul și adaptarea înseamnă asumarea unui rol de care am fugit. Fără a fi elevul ăl mai prost și fără rezultate din clasă, am fugit de olimpiadă (performanță în securitate, administrație, finanțe, educație, sănătate) ca dracu de tămâie. Cineva undeva sus a înțeles apropourile că fie ne asumăm să fim mai mari, fie stagnăm sau revenim în sub-mediocritate de la mediocritatea care este.
    Pentru a sălta nivelul la care performăm ni s-a desenat pe tablă cum anume să procedăm, asta nu acum ci începând cu 1999… Acum (după 2010 mai exact), cineva undeva și-a amintit și asumat să încerce măcar parcursul.
    Bref: vin avioane, vin și tancuri – cu cheltuiala de rigoare, dar cel mai important e că vin banii – care bani îs ce împinge treaba. Odată ce am trecut de la sub-performanță (1970-1996) la supra performanță (relativă) odată cu sfârșitul anilor 90 și vizibil după 2000 și până în 2008, s-a deschis opțiunea creșterii rolului și a răspunderii. De care noi am fugit, cu accent pe răspundere și seriozitate, renunțând la pachet și la putere – că e mai ușor să ne vedem de micile feude locale dosind banii furați decât să facem treaba mai serios, a se vedea Polonia, Cehia și Ungaria.
    Odată cu revenirea la climatul conflictual E-V, suntem poziționați în pole-position pentru confruntare în sensul că avem răspunderea de a fi la graniță și oportunitatea de a redeveni (mai)mari jucători.
    Dacă ne ținem de treabă, urmându-ne interesul, în haită că altfel nu mai merge exemplu ilustrat de Ucraina, mai puțin RMoldovănească, e cert că urcăm nivelul la forță economică și militară, cele două mergând mână-n mână.
    Ideea e că nu ne abandonează nimeni, dar nici nu pot susține un stat corupt (în toate sensurile și slab), fapt pentru care trebuie să recuperăm ca Prâslea într-un an câți alții în șapte. În măsura în care iese figura, reconfigurarea balanței puterii în zonă va fi foarte vizibilă.
    Punem mușchi (economia), reînvățăm să dăm cu pumnu și luăm ciomag (cu care să și putem da la nevoie).
    Huliganu notoriu din cartier face probleme mari după mulți ani de liniște relativă, noi îl știm bine că ne-am tot caftit și ne are la ochi. Nici noi nu l-am uitat și dacă insistă, gașca din care facem parte plină de alții ca noi (de-au fost jefuiți și bătuți în cartier), sprijinită de barosanul orașului, îl va prinde la înghesuială și-i va aplica corecția care se impune. Oricum, nu de dușmani duce lipsă băiatu ăsta rău, mai degrabă de prieteni. Aliați de conjunctură ar avea, dar sunt mici și nu prea convingători, dincolo că sunt de conjunctură și vor trăda sigur când va trebui.
    Dpmdv meciul, dacă se ajunge să se joace, ne va favoriza și vom ieși bine, după ce sângerăm ceva. Cel mai probabil vom primi îngrijiri, ne refacem, prosperăm și vom trece rapid peste, iar șmecheru nu va mai fi șmecher în zonă. Dacă însă se poate discuta omenește, și mai bine. Oricum, ieșim bine, dacă ne punem pe treabă.

    • nu stiu ce optiuni mai avem…ce Leo erau au mers la polski…
      merkava mk3-4 ramane SF si abrams e ca si cum am lua Challenger sau Leclerc…si parca era maro si cu o eventuala mentenanta (la abrams) la noi (parca era un articol)

      daca mai punem la socoteala si ca nu o sa fie 250-300….

    • UAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!! U!!
      Misto nene !!!
      a supra performanță (relativă) odată cu sfârșitul anilor 90 iua hai sa vedem cum a fots cu relativu ala …
      Deci in 1996 dolaru facea ca 3500 lei.. in 1997 „numai” 7000! Adica sa ci asa PIB ul pe din doua – 50% !! Da ma org nu asa se fac calculle ci altfle (nu stiu cum asa ca copii)
      Da mai pe cifre :. „Scaderea de 13% a PIB in 1997-2000 a reprezentat o pierdere de circa patru miliarde dolari pentru bogatia tarii. Mai trebuie sa recuperam inca trei miliarde si abia in 2003, mentinind ritmul de crestere economica, vom reusi ca compensam aceste pierderi” sursa : http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/romania-va-recupera-pina-in-2003-pierderile-provocate-de-scaderea-pib-in-perioada-1996-2000~ni2db5
      Sau :
      Evolutia PIB in termeni reali
      Anul – Nivel PIB (100% = anul anteriori) – Nivel Pib (1005 = 89)
      1995 – 107,1 – 84,7
      1996 – 103,2 – 87,4 (totusi guivern Vacaroiu pana in decembre)
      1997 – 95,1- 83,1 guvern Ciorbea
      1998 – 97,9 – 81,3 gyvern Ciorbea pana la 17 aprilie 1998 apoi Vasile a lu’ Radu’
      1999 – 99,6 – 81,0 pana la 22 dec 89 guvern Vasile
      2000 –102,4 – 83,0 guvern Isarescu

      Cifrele de aici sunt de la http://cursdeguvernare.ro/pib-ul-romaniei-1989-2011-comparatia-cu-polonia-cehia-ungaria.html

      A se observa relativa „supra performanță” – trei ani de scadere continua cu 4,9 ; 2,1; 0,4 fata dwe anu precedent! Adica vorba aia „admis fara loc” da?! („scuza” de prinanii 60 juma ani 70 cand cadea unu la facultate da obtine apeste 5 sau 6 .. intrarea fiind pe la 6,70-7,80)

      Sau :
      Anul – Mill dolari – variatie fata de precedent
      2000 – 37,333$ -+ 2.4%
      1999 – 35,592$ -0.4%
      1998 – 42,115$ -2.1%
      1997 – 35,286$ -4.8% dupa http://countryeconomy.com/gdp/romania

      Ia zi matele despre care Romanie scrii cand scrii ce scrii ?! A de pe lume asta sau din realitatea fictionala nomber Five (ca si mambo)
      Sau ce o fi aia „performanta” ?

      • Anii aia au fost in care guvernarea CDR a trebuit sa indrepte tot ce a stricat Iliescu si cu Vacaroiu intre 1990 si 1996, 6 ani pierduti la rusi…
        A durat 2-3 ani pina cand au reusit sa restructureze economia cat de cat ca sa putem creste. Si dupa aia am tot crescut…

        • Restructuram ..
          adica in loc sa exploatam carbunii din tara sa importam gaze de la rusi! Misto!!!!
          Si am restricturat industria petroliera .. de era sa importam si enzina de extractioe din Ungaria. Si sa reparam Puemele 330 in Ungaria .. Si am ajuns sa importam si marar uscat din Austria.. Am restructurat CIL urile .. ca sa importam mobola NEOSET. Ghici de unde.

  10. „Pentru prima dată după 1940, Războiul din Ucraina a reintrodus în CEE revizionismul etnic teritorial. Naționaliștii iredentiști din Transnistria până în Transcarpatia și în Transilvania au luat act de anexarea Crimeii și sunt încurajați în mod activ de Vladimir Putin și Alexandr Dughin.”
    +
    „România nu mai poate presupune că condițiile externe benigne, care i-au permis să prospere în ultimii 25 de ani, vor continua la nesfârșit. Ea nu mai poate presupune că nu se va confrunta cu o amenințare externă a intereselor sale sau chiar a teritoriului propriu; că un aliat din exterior va reuși să ofere stabilitatea mediului înconjurător; sau că puteri din afara nu vor folosi vulnerabilitățile României ca arme strategice împotriva sa.”
    +

    România va trebui să joace un rol direct în asigurarea condițiilor externe care îi garantează succesul economic și politic. Acestea includ premisele strategice fundamentale ale statului român: limitarea prezenței militare rusești la est de Nipru; menținerea Mării Negre ca spațiu economic deschis; înfrânarea revizionismului din bazinul dunărean; menținerea unei alternative strategice vestice în PSS.”

    Cum ar putea Romania avea un rol direct in „infranarea revizionismului din bazinul dunarean” (si astfel elimina o vulnerabilitate strategica care ar putea fi folosita impotriva ei) intr-o forma care ar pastra in acelasi timp stabilitatea interna si regionala atat de necesara prezentei investitorilor straini care asigura dezvoltarea economica a Romaniei? Prin regionalizare si oferirea de autonomie teritoriala.

    • Prostii…pana si PE i-a trimis p’aia care fluturau fituica autonomiei p’acolo sa joace la alta masa.Americanii nici nu mai vorbesc , nu mai iau in calcul asa ceva,ungurii aveau o fereastra de oportunitate in anii ’90 cand lobby-ul lor era extrem de puternic iar noi eram un stat paria,gen Belarus.Acum,vise taica ! Rolurile chiar s-au inversat,cred ca de aia au si fugit la Mama Betiva,vazand ca Vestul nu mai e amuzat de solicitarile lor se duc la alta „poarta” sa cerseasca.

    • Ma refeream la VECTOR si la afirmatia: Prin regionalizare si oferirea de autonomie teritoriala.
      Dar oricum o scriu pentru redactie
      Dacu dd.

    • @ Vector

      Parerea mea e ca vorbesti prostii, ca de obicei. Si o faci intentionat ca de obicei.

      Din articol pe „dilema” ta:

      „În stadiul său actual de tranziție, pericolul pe care îl prezintă pentru România este frânarea dezvoltării – pericolul că un mediu extern neospitalier va încetini sau va împiedica creșterea economică……

      În primul rând, România va trebui să aibă capacitatea fizică de a modela mediul său extern.

      Condiția prealabilă a oricărei strategii viitoare românești este un efectiv militar capabil, modern.

      În al doilea rând, România are nevoie de o strategie pentru transformarea succesului autorității sale naționale în autoritate regională.

      În al treilea rând, România trebuie să reușească ca democrație. Nu doar să reușească, ci să reușească în mod vizibil.”

      Adica omul a si spus cum vede el (si cu siguranta nu doar el) solutionarea problemei. Pe scurt Romania trebuie sa se consolideze economic, militar si institutional, astfel incat aia cu tendinte revizioniste din zona (gen Ungaria) sa nu-si permita sa ridice nasul. Sa fim capabili sa ne reperezentam si singuri, nu doar sa ne ascundem in spatele fratelui mai mare … dupa cum spune:

      „Securitatea teritoriului românesc, integritatea sistemului său guvernamental, stabilitatea mediului său pentru atragerea de investiții și dezvoltare – toate aceste condiții prealabile pentru succesul statului român modern au fost asigurate în numele său, în mare măsură, de puteri din exterior.”

      Ideeile autorului sunt perfect sanatoase si corecte, chiar daca mergem pana la extrem cu suspiciunile si ne gandim ca vor doar sa ne abureasca cu un discurs frumos.

      Dar pana si aici, unde nu s-a vorbit de autonomii, cedare de suveranitate, etc, ci dimpotriva despre potentialul accederii la statutul de putere regionala (o discutie constructiva la urma urmei), tu vii cu mizeriile astea. Asta incerci tu sa sugerezi ca ar fi ideile ascunse sub discursul asta…”Prin regionalizare si oferirea de autonomie teritoriala.”

      Bai Vector Eurasia resapat, cum era cu articolul cu tehnicile de manipulare?

      Si acum o s-o dai low profile o vreme, ca poate uita lumea ce ai spus. Apoi o sa ai cateva comentarii sporadice, fara importanta si relativ inofensive la cateva articole. Ba chiar o sa bagi si cateva comentarii de bun simt. Ca sa te reaclimatizezi. Pana in momentul in care o sa basculezi iar mizeriile de gen. Si iar, si iar si iar…..Asta e tiparul dupa care ai actionat in toti anii astia de cand activezi pe blog.

      • Bingo ! Exact asa functioneaza cartitele astea.

      • Te deranjeaza opiniile contrare!? In general bolsevicii aveau tehnica etichetarii… daca nu gandesti esti impotriva noastra… urma etichetarea ca element retrograd marginalizare si alte mizerii. Credeam ca sunt abordari demult uitate dar se pare ca nu…

        Imi pare bine ca ti-a placut discursul de mai sus… dar sunt doar niste cuvinte frumoase..

        Un parteneriat adevarat inseamna investitii americane puternice in economie gen Taiwan Correa de Sud, ajutor militar gen Egipt Israel ca semn de RESPECT pentru soldatii pe care i-am pierdut in teatrele de operatiuni, pentru eforturile materiale consistente pe care le-am facut in conditiile in care populatia Romaniei sufera de saracie cronica.

        Johanis teleghidat de americani a fost in Ucraina.
        Le-am oferit sprijin medical gratuit si ne-am afirmat sustinerea continuarii sanctiunilor economice. Alte state mult mai bogate nu le-au promis nimic desi le-ar fi fost mult mai la indemana sa o faca.

        La schimb Ucraina ne inchid scolile im limba romana, trimit romani sa moara pe frontul din est si aduc ucranieni in zonele cu specific romanesc.

        • @Watcher

          Nene Observator (ca ma gandesc ca asta e sensul nick-ului), vezi ca procedezi la fel raportat la cometariul meu.

          Ai impresia ca l-am persecutat sau ce? L-am maltratat psihic cu tehnici bolsevice tocmai pe un sustinator al directiei spre est. Doamne cat de mare e ironia si pacat nu ma pricep, ca as fi facut-o cu adevarat.

          Una e sa ai opinie contrara, alta e sa fii „vector eurasia” ani de zile pe aici. Mai ales cand toti (sau aproape toti) suntem de acord legat de trecut. Asa ca nu mai incerca sa schimbi directia problemei spre mine.

          Ca tot divagati amandoi de la subiect.

          Articolul si dicutia era despre ce ar trebui sa faca Romania pentru a avea o situatie mai buna. Nu ca s-a si intamplat deja.

          Daca poti sa spui ca ideile alea din articol nu sunt corecte (chiar daca vin de la amercanci), poti sa tragi apa dupa impartialitatea aia cu care defilai la nivel declarativ pe aici.

          Cat despre „dar sunt doar niste cuvinte frumoase..”, poate aveti toti informatii dalea secrete si stiti voi mai bine, dar nu aveti voie sa spuneti mai mult.

          @GMT

          Bre am uitat sa spun. Articulul asta mi-a adus aminte de „Romania cheia de bolta a politicii ruse in balcani”. Adevarat, dar poate devine si cheia celorlati.

          • Ti-am zis ca abordarea matale aminteste de abordarea altora… Nu cred ca mi-am permis sa te etichetez sau sa iti fac analiza comportametului tau pe site in baza proprie istorii.

            Am mai spus-o si o repet exista persoane care au puncte de vedere mult mai nuantate… nefiind pro rusi sau pro americani.

            Pentru tipii mai binomiali, care au mentalitate ori ca noi ori ca ei, cum pare ca esti matale pare dificil de inghitit o persoana de genul asta. Dar incearca sa intelegi ca lumea e mult mai diversa si are dreptul la opinii.

            Cel mai bun exemplu este Aleksandr Solzhenitsyn care a facut gulag pentru ca l-a criticat pe Stalin iar pe urma cand a ajuns in Vest a fost marginalizat pentru ca a criticat Occidentul…. Dupa 30 vesticii au ajuns sa ii dea dreptate.

            Acum revenind la subiect… dupa 10 ani de parteneriat sa ma dau lovit de un speech mi se pare cam mult fara suparare.

            Vreau sa vad investitii economice masive care sa ridice nivelul de trai general, un ajutor militar consistent nu glumitzele din prezent asta daca tot continuam sa fim cei mai vocali si agresivi din zona impotriva Rusiei.

            Nu sa cumpar harburile alea de F16 cu bani grei, si sper ca Exxon va incepe sa ne plateasca niste redevente pentru resursele din Marea Neagra in momentul asta ca au redevente zero.

            Va reamintesc ca la propunerea partenerilor americani am iertat Irakul de aproape 1 mld de dolari datorie fara sa primim nici un contract de reconstructie.

            Ungaria beneficiaza de 9 mld de dolari investitii americane noi de 10. Ungaria isi permite o politica duplicitara la banii astia si nu a trimis nici trupe prin teatre de operatiuni.

            Deci da vreau parteneriat dar unu echitabil si pentru noi.

            • @watcher
              irak-ul ne datora nu 1 miliard ci 2 miliarde.
              si este asa la cerinta americanilor am renuntat la acea datorie
              si cine era bos in stat ?
              opinie personala, apreciez realitatea si pragmatismul din comentariile tale ,

            • @Watcher

              Vroiam sa-ti scriu de ce nu ai vazut investitiile alea pe care ni le dorim cu totii, dar vad ca a insirat GSG-ul motivele mai jos si nu vreau sa-mi ceara drepturi de autor.

              Ma frate Watchere, vorbim ma frate serios? Sau hai sa nu ne mai irosim timpul reciproc!

              „Va reamintesc ca la propunerea partenerilor americani am iertat Irakul de aproape 1 mld de dolari datorie fara sa primim nici un contract de reconstructie.”

              Cate sute de camioane a cumparat USA de la Roman pentru Irak? Si pe urma a mai si falimentat ala uzina, asa integratoare cum era.
              De ce n-am vandut cele 400 de transportoare (carora le asiguram si intretinerea pe termen lung)?

              Ce compensatie sa ne mai dea, cand noi nici pastea n-am fost in stare sa le primim.

              „Ungaria beneficiaza de 9 mld de dolari investitii americane noi de 10. Ungaria isi permite o politica duplicitara la banii astia si nu a trimis nici trupe prin teatre de operatiuni.”

              Really? Stim cu totii ce lobby au avut ungurii in USA inca din 90 si ce imagine, motiv pentru care si au avut investitii pana acum.

              Isi permite politica duplicitara? Pai eu vad ca americancii au pus tunurile pe ei de peste un an deja. Pana si mesajul asta cu revizionismul in bazinul dunarean caruia trebuie sa-i punem noi piciorul in gat, tot la Ungaria se refera, careia i se arata ranga pe care o va lua in dinti. Care e cea mai vocala tara in privinta revizuirii frontierelor dintre vecinii nostri?

              „Nu sa cumpar harburile alea de F16 cu bani grei…”

              Acum serios ca ma impingi sa cad in pacatul capital cu „etichetarea” de care il cainai pe bietul Vector Eurasia. Dar uite ca fac un efort ca sa nu ma acuzi talica de intoleranta la sugestiile celorlalti.

              180 de milioane pe 12 avioane a fost mult (la 15 per aparat, dar parca a fost mai ieftin)? S-a discutat foarte mult aici pe tema avioanelor noi si e alta discutie. Dar sa o luam iar de la capat ca ne-au fost bagate pe gat….

              Iar referitor la pret toata lumea cazut de acord ca strict pe ce am cumparat, pretul nu e ok.

              Eu as zice, ca daca toti vreti sa criticati ceva la americanci, sa criticati aspecte reale (care sincer nu stiu cat ne afecteaza pe noi direct, ca pe mine unu ma lasa rece ce fac americani sau rusii prin alte tari). Cu ce abordati acum, va discreditati singuri punctul de vedere.

      • @Adrian
        Am citit un articol, mi-a atras atentia o afirmatie ciudata si mi-am exprimat opinia in legatura cu ea. Nu am nevoie de aprobarea ta si nici de ce sa o dau in low profile ca nu ti-a placut tie ce am spus. Nu o sa pierd vremea sa ma cert cu tine, am vrut doar sa clarific chestia asta.

  11. Foarte frumos din partea SUA,dar ca sa simtim si fapte nu vorbe….”gib 36 F16 blk61 for free „….asa,macar ca la egipteni…:)

  12. Salutare tuturor. E primul meu comment pe site desi il citesc de ceva vreme. In eventualitatea unui conflict – sunt pregatiti cetetanii Romaniei pt. asa ceva? Stiu ce sa faca? Si aici ma refer la: unde sunt adaposturile antiaeriene, pregatirea proviziilor (alimente, apa, baterii, medicamente) etc. Tot ce inseamna comportament pe timp de conflict al populatiei civile. Exista undeva ceva manuale sau informatii oficiale de la autoritati? Sau….pauza? Multumesc.

    • Mai bine intreaba unde este centrul militar ca sa te incorporezi .
      Apropos stii sa cureti un AKM ?! Da sa sertizezi un cartus de TNT? (trasu si aruncatu grenadei find simple. Ptr grenada e bun si amtrenamnetu cu piatra – ieio[poatra cam cat o lamaie normala si te perfectionezi la aruincat la tinta..)
      Ar mai fi tarasul , culcatul (mama ! Ce haz ma pridus de vreo 2 ori cand .. iesit din arnata am excauat brusc un .. culcat! Ma rog situatii mai „neclare”.Taica Mariutanu zis Alarme! sa traiasca!! )

      • Ai cleste pentru carutusul ala?

      • In caz de ‘ceva’ cu siguranta voi face asta. Nu, nu am nici un pic de experienta militara sau in manuirea armelor de foc/explozibili. Banuiesc ca nu toti vom fi combatanti de asta am facut referire la populatia civila. Multumesc pt. raspuns desi tot nu sunt lamurit.

        • Ptr civili se recomanda spovedania, impartasania si sa aiba la ei o iconita si o lumanare plus chibrit ca nu se stie niciodata .

  13. PE ASTA LASA-L!
    My sheet!!! (Bizonu’ fiind Buffalo in amerloca)

    Intrebarea de baza fiind: dobiBocu asta are habar ce gavareshte ca o moara stricata?!
    Ce este aia acum sau niciodata in vizunea astora?!

    Sa o iau pe rand :

    1) – Europa de Est a devenit, încă o dată, în timpul vieții noastre, o frontieră geopolitică și civilizațională. Data trecuta fiind cand? In 1946 , anul discursului “Cortina de Fier”? Pai nenea asta Wess Mitchell – pupa-m-ar! – este nascut dupa 1946… Amicul sau Don Lothrop idem (crescut in anii 70 in Nemtia .. deci mai tanar decat mine). Cei care ii iau interviul idem. Deci este imposibi; ca “in timpul vietii lor” sa fi vazut asa ceva – in gnl sunt ata de timeri (ca si multi de pe aici) ca sa nu stoe de discursul de la Fulton .. Deci cand?
    Ma rog .. insa in 1990 se pare ca s-a pus o granita care trecea si prin Romania, pe linia “Theodosie” si in 1992 teoria lu’ Huntington ne relega , fara drept de apel , in zona Rusiei botezata pompos “civilizatie ortodoxa” si se proclama semioficial ca Europa se sfatrseste unde este ultima biserica catolica in stil gotic – si aia era Biserica Neagra din Brasov… A da.. Iugoslvaia a fots “imprtita” pe zisa “linie Theodosie” daca va aduceti aminte si daca panimaieti ca unii au fost “blstemati” sa nu apatina civilizatiier “iudeo-crestine” …
    Sa zic asa unii din Despartamantu de Stat de pe Potomac ne-ua cam dat dracului sau Rusiei pe motiv ca suntem ortodocsi …. Ei daca vedeti harta .. as zice ca auxiliar acceptau ca Grecia sa intre sub shapka muscaleasca …Cestie ce se implanta astazi!!!

    2) – Bocet (cam) fals pentru Ucraina cea mai mare țară din Europa de Est, o națiune suverană de 45 de milioane de oameni, ale cărei granițe au fost garantate de Marile Puteri, a fost supusă unei campanii susținute de violență de stat, destabilizare sistematică și dezmembrare, la comanda Federației Ruse. Fals multiplu ptr ca :
    – bune sau rele si granitele noastre au fots trasate de Marile Putori … tratatul de Pace de la Paris din 1947. In plus nu s-a bagat ghjeara in gat sa recunoastem in Zodia Tzapului belit (ca L=au belit pe biteu Milica!) cestia cu Insula Serpilor
    – bune sau rele toate granitele inclusiv cele iugoslave au fost garantate la Helsinki
    – bune sau rele granitele Ucrainei din 1992 se datorau si fanteziilor hruscioviste…
    – bune sau rele si granitele Iugoslaviie au fost supuse “unei campanii susținute de violență de stat, destabilizare sistematică și dezmembrare” care a facut caduc nu numai procesul Helsinki dar si principiile westphaliene… cu larga binecuvantare a Cocioabei Varuite

    3)- In ultimii 25 de ani am trăit una dintre cele mai stabile perioade din istoria omenirii. Ani de pace și prosperitate, liberi de Vechiul Haos al geopoliticii și de războiul Marilor Puteri. Ani de styabilitate si pace ptr Europea au fots si aia dintre 1946-89. Adica canci rezbel in Europa (minus ceva frecusrui interne in Grecia si catvea impusctaturi pe granita RPR-RSFI pana prin 55-56). Iar 30 de gloriosi au fost mult mai prosperi ptr toata Europa (si SUA! Si Canada!!!!) Ca au fost mai prosperi ptr unii decat ptr altii asta e.

    4)- În ultimul sfert de secol, România a trecut de la stadiul uneia dintre cele mai nenorocite și mai asuprite națiuni captive ale Blocului Sovietic la democrația cea mai de succes din Balcani.[….] Aceasta a avut un acord de securitate cu cea mai puternică națiune de pe pământ. Eu nu as zice ca Romania chiar face parte din Balcani. Balcanii incep de pe tarmul sudic al Dunarii .. mais passons ca astia au dificultai sa isi gaseasca tara pe planiglob. Iar in 1990-2008 Grecia parea cea mai de succes democratie balcanica .. ba se juca de-a marea putoare capitalista si prin Romania (Romtelcom, banci , privatizari samd). Sa nu mai zic ca in anii 90 am continuta o contractie economica… 1982-2000 cam mult (iar daca vorbim despre nivelel de trai al omunlui “normal” scaderea a inceput de prin 1979 … La inceput cu fleacuri gen nu prea mai gaseai Kent ptr doctori)
    Iar accordu de securitate cu SUA.. de cand? Ca parca prin 1993 sau 97 NU!!!
    Plus ca bajenirea a 3 milioane de cetateni romani – dupa perderea a vreo 3 sau 4 milioane de locuri de munca – nu as zice ca ar fi chiar o dovada de “succes” ci dimpotiva un esec de mari proprtii inclusiv geopolitic si strategic.
    Azi avem o tara slabita, saracita, imbatranita in vecinatea “apropiata” a unui stat (din nou) revizionist , bine dotat.. Iar noi cam la curu gol (mai rau ca in 1940!) si cu rezervistii prin Spania …
    Ada. Cam fara rezervisti! Ca auzeam ieri la radio ca se prevede ca soldatu roman sa poa fi activ si la 55 de ani …

    5)- Nici o națiune nu merita această oportunitate mai mult decât România, victima statului polițienesc condus de Ceaușescu. Da nene.. D;aia omanei care prin 1985-88 vorbeau f lsobod la telefon “daca ma asculta .. il .. pe Nae si in gur!!” de vreo 3 ani imi zic “nu vorbesc despre asta este prea periculos !!”. C-ei drept acu au probleme cu cordu’ – inima este cand esti sanatos!- si pateul samd) Multumesc lu’ Gordon, Nulandei si Ghitzansteinului ..

    6)- Pentru prima dată în această generație, România are un prădător în ecosistemul său Trebuie sa fii tampit sa zici asta. Sau occidental. Faptu ca Rusia a avut o “eclipsa” in lunga betie eltinista nu inseamna ca intre timp a devenit ierbiviora. A ramas un pradator “Keystone” (adica unu din ala mare a carui apritie pe pajiste provoaca haosul pe care il provocau Stan si Bran in cele mai traznite comedii.. )
    Insa dupa ce aii de zile am ascultat “sfaturi agricole” de la din astia redescoperim micile adevaruri gen si vis pacem cumpara-ti Luger! (Parabellum), Sa speram ca Vladimir cel Sobru nu are intentii prea mari .. nu de lata dar ubnele trebsoare necesita mai mult de 3 luni (antremanemtu pe F16 de exemplu)
    Sa zic asa ursu a hibernat nitel si acu nromal ii este cam foame!!!Nu e vina lui ca este urs da parca e vina lu’ Wess ca e cam tampit!!

    7)- Bazându-mă pe tendințele regionale actuale, văd cinci riscuri emergente cu care este probabil ca România să se confrunte:
    • Riscul unei frontiere militare reactivate pe frontul estic
    • Riscul de a remilitariza Marea Neagră
    • Riscul de incertitudine economică regională
    pana aici svio normal cum ar zice si Dughin (nuam un imbecil nu ar fi actionat pana acu preventiv. Mersi suntem!!!)
    • În al patrulea rând, riscul naționalismului regional resuscitat/reînviat : Pentru prima dată după 1940, Războiul din Ucraina a reintrodus în CEE revizionismul etnic teritorial. Naționaliștii iredentiști din Transnistria până în Transcarpatia și în Transilvania au luat act de anexarea Crimeii și sunt încurajați în mod activ de Vladimir Putin și Alexandr Dughin.: ce vorbesti Franz? Prima data?! Da modelu Kosovo servit pe tava Rusiei ? (a se observa “dintai Rusia a facut pe “fata mare” si nu se lasa “convinsa” pana la urma cu scarba a acceptat ca “accomplit” insa dupa o juma de ora, de acu “incurajata” isi ridica poalele in cap si da cu ….a in populatie. Saraxcuta nu are nici o vina a fost “corupta”. Da di vina e si dobitocii care au dat prilejul desfasurrii obisnuitei scene de ipocrizie varego-tatara!)
    • Riscul de cooptare prin corupție
    Frank Templetin si Ghitzanstein ex ambasaoro nu or fi si ei “cooptati”? Si oare numai ei?!
    Si tit aici – “cooptare prin corupție “ ar veni si o cestie de mai jos
    • O strategie energetică regională românească ar depăși actuala încurajare a producției offshore și onshore. Ar fi nevoie de măsuri luate acum pentru a atinge un nivel de producție durabil și exportabil la nivel regional. Aceasta ar aborda vulnerabilitățile din infrastructură, ar accelera liberalizarea pieței energetice, ar crea responsabilitate din partea statului și ar crea obstacole în calea achiziției de active strategice de către Rusia și China.
    Asta este acum sau niciodata ! adica ‘Ghiv my ceas, ghiv palton , ghiv si housewife mie!! nu de alta dar omu are o fixatie ptr “energie”… Pai normal ca CEPA are un program Energy HorizonsEquipping companies and governments to unleash the transformative potential of regional energy resources.The Energy Horizons program at CEPA provides business leaders and government decision makers with a comprehensive analytical and policy toolkit for responding to the challenges of Central Europe’s 21st Century energy landscape. Hm.. cand citesti asta iti zici ca .. ca ce? Pai ei colaboreaza doar cu Institute of International Affairs (PISM) din Varsovia, au un prgram special ptr Visegrad … Romania ptr ei este luata ion considerare doar ptr “energie”.. adica un mai vechi vis de prin 1960 cand unii vobreau despre un “triunghi” indistrializat Berlin-Praga-Budapesta a carui productie industriala trebuia sa fie absorbita de .. RPR careia I se relega rolul de colonie agrara in condominium … nil sub sole novum se schimba doar prefixul la ISM – atuinci in numele “social” azi la “capital” ISMului … noi tot colonie!!
    Da stiti ce este hazliu ?
    Amicu’ astuia ala Don Lothrop zice ca “Modelul si reflexul economic este de a fi o colonie, anume de a-i lasa pe oameni sa fure resursele, sa le duca in China, Suedia, Ungaria sau Italia sa le proceseze iar apoi sa le vanda inapoi aici” (v la
    http://www.hotnews.ro/stiri-12547942-video-vazut-investitor-american-dupa-58-vizite-romania-don-lothrop-reflexul-economic-este-colonie-lasa-oameni-fure-resursele.htm )…
    Adica si ce ma facut din 90 pana azi cand ne-am taiat uzinele si am abandonat productia , inclusiv aia de aparare. Tot in numele “internationalismului” si “sa nu fim nationalisti”
    Curios ca si tovaraselu asta vestejeste nationalismul Populismul și naționalismul sunt în creștere în sud-estul Europei precum Stalin. Insa in iarna lui 1941 Stalin a descopeit ca apa chioara a “internationalismului proletar” si a “comunismului” nu motiva soldatu sa moara ptr tara – asa ca a scos de la “gorpa de gunoi a istoriei” pre Suvorov, Nevski, Kutuzov si “nationalimsul sovin al natiunii dominante” si a zis ca “razboiul nostru este sfant, binecuvantat , este datoria noastra de oameni sa invingem ,lasati furia sfanta sa va conduca la Victorie!”. Ca sfintenia si iubirea de tara is mai tari decat spirtu’. Dar are un mic neajuns : nu prea este dornic sa imparta resursele cu altii ..

    Ori acum sau niciodata asta inseamna . Cum zicea si Gicu unguru de la Strafor – “daca nu ne dati va aia ca pe vremea lu’ Ceasca” Pe noi nu pe unguri – care sunt cma bot in bot cu Kremlinu’.
    Asa ca cestia cu România este cel mai mare aliat al SUA într-un spațiu de 2.400 km, între Polonia și Israel. Este singura putere din zonă care are mărimea, potențialul latent și credibilitatea necesare pentru a proiecta stabilitate în sud-estul Europei este praf in ochi. Chiar daca intr-adevar suntem tara cea mai filomericana , care suntem o piedica in calea Rusiei .. astea nu au importanta. Important este ca sa cedam controlul energetic local ca s a”stabilizam” pe altii – care deja sunt clientii rusilor!! Ori cedamd controlul energeti ajungem la “liberalizare’ ce inseamna preturi mai mari ptr cetateanu roman de rand si industriile romanesti. Bani mai putini ptr aparare si o atmosfera deprimata – uar neprielnica apararii. Si un minunat prilej ptr agitatia filorusa…

    A si inca ceva .
    GMT ule ai scris Dar va implor sa cititi textul! …. Cititi-l cu atentie, va rog! Raspinditi-l, faceti-l sa circule, incercati sa convingeti cit mai multi romani sa citeasca aceste rinduri! E mai important ca oricind! Pentru noi toti, pentru Romania, pentru viitorul copiilor nostri! Da cu cata atentie l-ai citit tu?!

    Nu de lata dar asta ai citit ? Asta :
    Se cer cheltuieli reduse cu personalul și punerea accentului pe aptitudinile Armatei; mai puțin accent pus pe sisteme exotice de arme și mai mult accent pus pe soluții de “area denial” (sârmă ghimpată, mine etc.) pentru a consolida efortul Europei de Sud-Est împotriva amenințărilor asimetrice în stilul Crimeii.
    Ce ori fi alea “sisteme exotice de arme” ? SAUR 2 sau F16 sau ce MEAD? Ca vaz ca ne recomanda sarma ghimpata (“noroc” ca rusu e resort a inchis Industria Sarmei ! Care producator amerlocan are contract cu asta?!) si mine. Insa ciudat asta se pare ca nu stie ca noi suntem semnatrii cestiei aleia cu intericerea minelor terestre (Oslo, Norvegia, la 18 septembrie 1997 ) … Ca ma rog ca cei care au semnat au fost imbecili – Ulm Nicolae Spineanu (PNTcd) si Andrei Ioan Chiliman (pe atunci PNL –ala din CDR) au semnat legea nr.204 din 15 noiembrie 2000 . Decretu’ nr.456 din 13 noiembrie 2000 privind promulgarea legii poata semnatira lu Emil Constantinescu . Cel mai probabil guvernul Isarescu, minstru de aparare Babiuc sau Frunzavede si la externe Petre Roman toti 3 PD ei (semnare care m-a umplut de ‘entuziasm” si “potenta” dupa ce am terminat sa ma refer la curu’ lor si a familiei lor – la toti cei 15.000 specialisti plus pedei plus idiopatii de presa plus votaci CDRisti am zis ca la o adica imi bag inexprimabila si juma de incarcator in ala care ar obiecta daca in aparare find as improviza cateva mine si niste fugase incendiare . Pe vremea aia mai eram in “evidenta” ca comandant de pluton).
    Isna de 2 ori imbecilu transatnatic o ia pe aratura ca :
    1) toata lumea civilizata ne-ar condamna ca inclacam cestia cu minele . ttata lumea inclus niste americanasi de pe la Washington Post si capitoliu si despratamantu de stat
    2) ce dracu.. doar nu am incepe de pe timp de pace sa “baram” la granuta sa moara si capre, si vaci si biopezi de toate varstele, nationalitaile, cetateniile, si tustrele sexele (da da stiu da lumea civilzata inclus Amerlocia viseaza azi ca ar mai fi al trei;ea ba si ca si lesbiene ar fi al 4lea!)

    Da stiu. Da am timp .
    Pe gratis ..

    • Nea Ghità, te recunosc în vocalize, îmi amintesc si acuma de betia cu vodka în fata Lubiankài când ne-am luat banii de la FSB !
      Dar se poate sà fii asa de anti-lume liberà, fà-o si tu mai discret cà ne dai de gol.

      Sànàtate, mi-a plàcut textul si la obiect !

    • Istoria cu sârma ghimpatà si cu economia revigoratà à României îmi aduce aminte de o poantà copilàreascà, pe care probabil o fi auzit-o si nea Wess si l-a inspirat în discurs:
      Culmea industriei : „Sà mànânci sârmà ghimpatà si te c.ci cale feratà”

  14. Hopaaa…Au reaparut trolii si orcile lui Sauron.Devine interesant sa stai la o cafea,desigur dupa ce ai mancat in prealabil,totul asezonat cu cate un paharel de palinca si sa citesti comentariile lor.Ii poti dibui relativ repede daca esti atent cum incearca sa iti explice ca albul este negru si invers.Oricum,cu 40.000 de ruble pe luna pot si amaratii astia sa faca ceva in cotetul lui Ivan.
    Personal,imi place de fratii de peste Prut.Si-au luat cordul in dinti si acuma le-o baga rusilor 24/7.( http://infoprut.ro/37657-la-chisinau-ploua-cu-interdictii-jurnalistii-de-la-rossia-24-intorsi-din-drumul-spre-gagauzia.html ).Asadar,trolii si orcile lui Putin pot sa priveasca numai la tv peisajele din RM.Destepti moldovenii,desi cam tarziu si-au dat seama de unde li se trage durerea de cap.

  15. Eu zic ca interesul Rusiei a fost doar acela da asi lua teritoriul inapoi, si aici ma refer la Peninsula Crimeea (istorie): „În 19 februarie 1954 regiunea Crimeea a fost transferată de la RSFS Rusă la RSS Ucraineană, printr-un decret al Sovietului Suprem al URSS, fără ca populația locală să fie întrebată dacă este de acord cu asta. La acea dată, la conducerea Uniunii Sovietice se afla Nikita Sergheevici Hrușciov care, din 1908 până în 1931, trăise și activase în Ucraina.” restul cu teritoriile din Ucraina sunt gargara sa atraga atentia de la faptul principal : acela de a prelua Peninsula Crimeea. Acuma ca UE si SUA nu sunt de accord asta este treaba lor ca doar nici eu nu au intrebat Rusia daca sa inceapa razboiele lor din Afganistan si Irak (banuiesc). Si eu am o itrebare la cae sper sa-mi raspunda cineva ” de ce draq nu fac UE si SUA ca COMUNISMUL din China sa cada? au interes sau ce in a mentine Comunismul? ca doar in celelete tari au ajutat la caderea Comunismului? Cu stima

  16. BREeee!
    Avem pe aici un neinstruit prea curios… Oare se egzista vreo modalitate sa fie incaltat nitel numa tat cat sa invete „ciclul primar”? Adica sa poa fi imbracat sa i se dea paicnitoarea si sa nu moara neinstruit ?!

    (ma rog eu de cand m-am liberat zic ca pe astia i-as castra . Nu glumesc „castrati si fara deepturi politice!! Drepturi politice au numai ceatenii adica cei care sunt fie miles fie quirites!!!)

  17. Destul de buna prelegerea insa usor nerealista …”cea mai buna perioada din istoria Romaniei ? ”…apoi mai e si problema destul de lacunar exprimata si lipsita de directii cu stresul de amenintari la granita . Ca sa nu ne tot referim la Polonia , Corea de sud e amenintata permanent si in contrapunere cu alta ideologie supernationalista de vreo 60 de ani si mi se pare ca o duce excelent tocmai din aceasta cauza . Oare de ce nu se poate macar sugera modelul acesteia , ca tolomacii nostri sa stie la ce sa-si intoarca capastrul ? In cazul in care ridici o problema , se poate oferi si modelul . Ca tara respectiva il va alege sau il va respinge , e treaba ei , dar modele exista .
    Deci mi se pare un discurs cam standardizat , cu o poveste cam neimplicata foarte direct in realitatea de aici , fara a veni cu multe noutati , poate mai degraba de a da senzatia ca ”Statele ” …doresc o mai mare preocupare a guvernantilor autohtoni intr-un domeniu relativ de cooperare …cred ca va urma un discurs mai direct la subiect in curand , mai degraba se pregateste terenul

  18. I feel a disturbance in the Force…

    Bre, voi pe cine sunteti suparati ca ati ramas fara industrie?!

    Ca doar nu v-au daramat-o americanii…

    N-au venit aia cu F117 sa dea in ele cu GBU…

    Romanii au daramat-o, s-a furat cat s-a putut, directorii cumparau suruburi pt fabrica de la firma proprie la pretul modic de 100.000USD bucata.

    Piulitele se plateau separat.

    Dar erau mai ieftine 🙂

    Directorii au facut tot ce au putut ca sa devalorizeze activele ca sa le cumpere pe nimic, sa le vanda la fiare vechi, sa inchida, sa vand terenul ca sa faca Mall. Caz concret.

    Nu americanii v-au jefuit CFRul.

    Nu americanii au vandut ARO la un homalau

    Nu americanii au vandut industria siderurgica rusilor

    Nu americanii fura la partid, la firmele de partid, nu americanii iau spagile de milioane.

    Ma rog, au luat si ei o maslina o atentie acolo, dar de la prosti e si pacat sa nu iei…

    Daca n-o fouti tu o foute altu, stiti cum e…

    Samd

    Ca americanii si vest-europenii au profitat de prostia autohtona, da, au profitat, pe acelasi principiu cu foutoutu…

    Watcher e suparat ca nu au bagat americanii miliarde in investitii acolo.

    Pai care sanatos la cap ar fi facut-o? Eu unul n-as fi facut-o pe banii mei…

    Pai la aurolacii aia tu ai fi bagat banii? Ca americanii stiau mai bine decat romanii care cat fura si ce smenuri face.

    Compari romanii cu taiwanezii?

    Cu o clasa politica care a jucat la doua capete, cu o clasa politica corupta deci usor controlabila si usor de destabilizat, care se uita si la moscova, tu ai fi bagat miliardele acolo ca sa vina aurolacii si sa treaca cu catel cu purcel in partea ailalta?

    Si coruptia asta e mult prea veche la romani, indiferent de regim…
    Coruptie este peste tot in lume, dar daca la altii se fura 5% si de 95% se face treaba la noi se fura 95 si de 5 se face un studiu de fezabilitate. Unde a plecat Coanda, unde a plecat Vuia?

    Daca ailalti au progresat, noi cum vreti sa fi progresat in conditiile alea?

    Acum se face curatenie generala. Probabil la ordin din afara. Distractia s-a terminat, capu’ la fund acuma…

    Cand o fi aia gata curatenia, daca o mai fi gata vreodata, poate se vor aseaza lucrurile pe fagasul normal…

    Din pacate, daca incepem sa ne refacem, o s-o facem incetisor si o luam cam de jos. Asta e…

    Ca nu ne-au dat americanii arme gratis. Pai tu daca erai normal la cap ai fi facut-o?

    Am postat o lista cu zeci de generali condamnati pt tot ce vrei, furt, tradare, evaziune, inselaciune, spaga la angajare, fals in declaratii etc

    Pai alora le dadeai pe mana chestii sensibile? Ca sa le vanda rusilor pe o suta de mii? Si ce sa faca armata aia cu ele daca generalii erau corupti? Ce armata e aia putreda la cap?

    Voi astia vedeti toate defectele dar numai la ailalti.

    Pe ale noastre nu le vedeti, si sunt multe…e suficient sa traiesti printre straini (care nu-s nici aia perfecti) ca sa-ti sara in ochi…

    Toata perioada asta mi s-a parut ca au fost indecisi.
    S-au trezit cu noi pe cap in MUE si ne-au bagat in NATO cand au avut nevoie.
    Dar n-au foarte foarte hotarati ce fac cu noi, daca ne tzin sau nu, iara toate cutumele noastre n-au prea ajutat.

    Se pare ca acum s-a decis. Ramanem in partea asta. Si ca sa nu existe dubii se face curatenie.

    Cui nu-i convine nu-mi amintesc sa fi inchis astia granitele. Sunteti liberi, puteti emigra in partea ailalta…

    Daca in mUE si State e naspa, e mult mai bine in CSI si China. Da’ nu’sh de ce am impresia ca aia se inghesuie incoa si trag sa scape prin toate mijloacele posibile, ca e plin de rusi si chinezi p’aici si nu vrea unul sa se mai intoarca…

    Asa ca lasati dreacu trecutul ala, cum o fi fost el. Negru, rosu, gri. Este trecut.

    Incercati sa va concentrati pe viitor. Sunteti in gashca asta, cu bune si cu rele, si cu asta mergem inainte.

    Incercati sa va ganditi cum sa profitati de conjunctura actuala ca sa ne facem un viitor.

    Sa schimbam gashca acuma ar fi si mai dezastruos, si gashca ailalta n-are ce sa ne mai ofere. Apartamente si slujbe la stat si la C.A.P. la toata lumea, asta visati?

    Ce spune ala e ce faci de acum incolo daca vrei sa ramai sa traiesti in casa cu astia. Restul e manipulare ieftina prin comentarii…

    • Amin! 🙂 Scuze ca ma bag aiurea in seama dar grait-ai asa de bine… 🙂

    • Foarte bine punctat! Sa speram ca aceasta curatenie va fi intr-adevar generala, ca daca doar se da un pic cu aspiratorul….mizeria va continua sa colcaie pe la colturi! Dar asta depinde si de noi, sa contribuim cat putem, sa renuntam la resemnare si sa ne apucam de facut denunturi! Chiar ieri i-am facut denunt la primarul din sat ca a dat contracte unor firme pe care le controleaza din umbra! Toti din comuna stiu ca firmele alea is controlate de el, dar al dracului nici unu nu zice nimic…

    • @gsg9
      Bre matale acu o intorci cum vrei. Am zis ca suntem intr-un parteneriat inechitabil nu cred ca am zis ca sunt americanii vinovati de ce enumeri matale acolo….

      Coruptia sistemica nu se combate cu DNA se combate prin eliminarea saraciei. A mai scris si pe aici cineva inclusiv o parte din procurorii din DNA sunt corupti. Ajuta ce face si DNA dar daca nu eliminam saracia nu eliminam cauza principala. Si pentru a elimina saracia e nevoie de investitii…

      Deci da astept investitii in baza parteneriatului cu America… pentru ca altii pentru mult mai putin au primit mult mai mult.

      De curand China a lansat o banca de dezvoltare… Germania, Franta, Italia Luxembourg Australia si-au anuntat oficial participarea la proiect. Noua banca va concura cu Banca Mondiala si FMI. E un semn clar ca lumea cauta cu disperare alternative la sitemul actual bazat pe dolar.

      Lumea se schimba apar noi alternative noi moduri de gandire, lumea gandeste mult mai nuantat pentru ca necesitatile au devenit mult mai variate ca in trecut si interesele sunt mult mai dificil de definit.

      Intoarcerea la izolare si razboi nu aduce nimic bun pentru nimeni.

      • @watcher
        Comentariul era mai general, nu-ti era adresat in totalitate, pe matale te-am mentionat doar la partea cu investitiile americane.

        Ca ar fi bine daca ar investi aia mai mult, de acord cu matale…
        Ca altii au primit mai mult, or fi mai buni negociatori sau poate au avut alte atuuri, alte relatii, alte afinitati sau pur si simplu niste drumuri fara gropi…

        Noi ne cam rugam de ei sa vina, ca suntem in fundul gol, si cine se duce cu caciula in mana nu prea pune conditii…

        Nu ai cum sa elimini saracia extrema daca nu umbli si la coruptie, sunt mana in mana, oricum trebuie inceput de undeva si dat un semnal ca nu se mai poate, ori se schimba ceva ori ne ducem dracului toti ca sa se imbogateasca niste smecheri/e. La noi s-a furat sistemic, la scara mare, cu pretul distrugerii a orice…

        N-avem de ce sa ne intoarcem la izolare si nu militez pt asta. Sistem alternativ dolarului…om vedea…

        Deocamdata Germania, Franta, Italia, Luxembourg Australia nu ne ofera nimic, nici o garantie de securitate, asa ca vrem/nu vrem o sujem la licuriciul al mare si cam asta e…cel putzin in zona noastra alternative nu prea sunt…

        Probabil si de asta nu prea avem cu ce-i santaja pe americanci sa ofere mai mult, si ei stiu si noi stim ca e cam singura varianta fezabila.

      • @Watcher. Apai sa astepti tu investiti (si eu eu o data cu tine) pana cand ne-om inzdraveni un pic la cap! Sa nu uitam ca am pierdut fabrica Mercedes pentru modelul „B” din cauza faptului ca nu aveam autostrada sper vest si mai mult decat atat nemtii au fost escrocati cu terenurile pt viitoarea fabrica. Aici tot americanii sunt de vina?!
        Nu am reusit sa construim cativa km de autostrada pentru Ford si pentru Dacia… Si ne mai miram acum ca noi nu avem la fel de multe investitii precum altii, da eu zic sa ne uitam in propria noastra ograda si abia apoi sa dam vina pe altii.

        Cand americanii i-au trimis in Romania pe irakienii sa cumpere de la noi 410 transportoare blindate si arabii venisera si cu avansul de 120 mil de dolari, da ai nostri nu s-au inteles la spaga cu irakienii, tot americanii sunt de vina?!
        De bine de rau americanii au cumparat cateva sute de camioane de la Roman, statul si armata romana au cumparat fix pix!

        Da cand New Holland a venit sa cumpere Semanatoarea si sa construiasca acolo combine si tractoare, da sindicatu” ia luat cu pietre si in doi ani fabrica era efectiv la pamant, tot americanii sunt frate de vina?!

        • Nu draga ma poedut fabrica aia si ptr Falca si familia din Arad. Aia au zis ca dacva vrea sa viona Mercedes apai trebe sa PLATEASCA pe teren cat nu face… Iar Kecskemet a zis bogadaportse ca falca e pocait si a oferit terenuriel in folosinta cu dsarcina platii impozitului local si sa plateasca apa . Ca deja era trasa conducta de apa si electrica. Da asa din sadism – stii din ce partid face parte Falca?!S ic u cine este onrudit prin botezuri samd?!

          • @Ghita. Bre mai lasa-ma frate cu partidele si cine e ala incuscrit cu cine ca nu mai intereseaza, eu am spus ca romanii sunt de vina pt raul in care traiesc cu toate partidele romanesti de gat.
            Si da, Ponta este un imbecil si un mincinos si un prostanac si nu am votat niciodata PSDul si nici nu-l voi vota vreodata, nu am fost de stanga si nici nu oi fi vreodata!
            Dar cu acelasi sarg l-am injurat si pe Boc sau pe Tariceanu.
            Cum apare o problema fiecare incearca s-o dea pe ailalti! Toti sunt la fel si Iliescu mai presus de tot, abia astept sa-l vad in groapa !

            • Toate ca toate dar cum iti explici aia cu „fara arme exotice ci cu sarma ghimpata”.Mie-mi cam da cu virgula.

              • „Sarma ghimpata” in acest context inseamna o aparare serioasa, gata sa moara cu invadatorul de gat, o aparare dura, fara compromisuri mergand pana la baioneta, atat in caz de razboi deschis cat mai ales pe timp de pace aparenta.
                Fara compromisuri mai exact!
                Voi va inchipuiti ca acum Romania este pe timp de pace?! Io zic ca suntem deja in razboi, doar ca nu toata lumea in simte.

                • Sarman ghimpata inseamna sarma ghimpata . „Low technology ” Mine inseamna mine antipersonal . Le-ia mia prins ? „Penaru” si aia cerstata pe bat?!
                  Deci canci toate acronimele alea fitoase la care visati voi!!
                  Asta este contextu CANCI!!!

            • Tizule

              saiti zic jun „secret” nici eu nu il ibesc pe Tonta! ba mia rau sunt acuzat (cred ca pe drept temei) ca eu sunt ceal care a lansat „Tonta”. Ma org din late motive decat tine…

              Insa asa intre noi 2 (plus N altii) hai sa fim cinstiti. Unii sunt votati prntri ca promit sa nu faca autostrazi. Sunt votati ptr ca vor sa ne scoata autostrazile din cap . JUni sunt votati fiindca din „anticominism” deesta industria – ca cica este comunista (saracii Auschnit si Malaxa! Iata-i ci „comunisti” post mortem)

              In fine desi titi sunt corupti – nu contest! – unii sunt prea lacomi (nu se dau jos din oat ptr mai putin de 100.000 euroi) – si nici macar „nu se pricep sa fure” . Asa ca , de exemplu, in loc sa faca ceva util (ceva cismele de exemplu) ei fac unteren de fotba in panta! Scuze dar daca sunt silit sa lage inte corupti prefer pe ala care mai lasa si ceva in urma sa .. nu doar cestii de te intrebi daca e si bou sai o face la misto
              Ca fii fara grija .. Sunt corupti cu totii . Si nu merge cu nu vitez ca nu am cu cine .. ca cum a iti zic – trebe sa fie un primar !!! TREBE!!!!

        • Bre nu am zis ca ei sunt vinovati… dar suntem intr-un parteneriat inechitabil. Altii au primit mult mai mult fara sa ofere cat am oferit noi. Nu am auzit despre soldatii egipteni unguri cazuti in teatrele de operatiuni.

          Cat despre prostia si nesimtirea noastra… in cazurile enumerate de tine absolut corect. Singura mentiune e ca vorbim de niste cazuri punctuale nu de statistici.

          Pe de alta parte cine a vrut sa faca afaceri in Romania a venit si a facut si bani. Teza cu suntem prea corupti si nu avem infrastructura e vrajeala doar ca sa arunce pisica in curtea noastra si sa ne tina afara din Schengen.

          Tocmai din cauza ca avem un stat corupt si slab:
          – isi pot externaliza profiturile in offshoruri
          – nu platesc redevente sau le platesc la nivele simbolice
          – taie padurile si nimeni nu intreaba pe nimeni
          – primesc stimultente financiare de la guvern pentru crearea de noi locuri de munca
          – programul de lucru si volumul de munca este printre cele mai incarcate
          – conditiile de munca dintre cele mai proaste.
          – legislatia cea mai permisiva si facuta doar in dauna angajatilor.

          Coruptie a fost si este si in China si in Portugalia si in Spania si totusi a curs cu investitii peste ei.

          Prin 2003 imi povestea un portughez scene absolut identice ca cele din Romania cu afaceristi care deturnau banu public, presa se scandaliza dupa o luna nu se mai stia nimic. Insi care isi construiau vile in zone industriale(zonele rezidentiale fiind foarte scumpe) pana nu a mai fost loc de nici o fabrica ci doar de vile. Pe urma au spaguit si primaria si s-a inchis cazul. Cand explicam fazele de la noi se simtea foarte comfortabil pentru ca nu afla nimic nou. Si totusi portughezul mediu are un PIB pe cap de locuitor de cam 2.7 ori mai mare decat romanul mediu.

      • @Bre watchere…
        Din tot ce ai scris nu pot sa remarc decat ca ai ramas fidel ideii „cu cuCURuCUcu in mai multe barci”…
        Nu te baga nici draqu’ in seama cand nu esti fidel unei aliante. Ca si in familie…chestie de seriozitate.
        Vorbesti de banca chinezeasca… tu ai idee cati bani invarte FMI si Banca Mondiala? Ai idee ai cui sant acesti bani? Ai idee cam ce se intimpla cu bancile mici cand bancile mari observa piticanii care vin la ciugulit? Nu incerca sa demonstrezi ca,,, China poate juca rolul lui Maica Tereza ca nu tine… FMI si Banca Mondiala pot sutine o partida de sah multi ani, pe cand banca chinezeasca nu rezista mai mult de 1 an… Deocamdata mecanismele celor doua banci sunt cu mult mai sofisticate decat viseaza China… Pana la urma China trebuie sa hraneasca aproape 2 miliarde de guri… Care guri, in curand o sa inceapa sa vocifereze daca se trece sub pragul minim…. Asa cum zice si GSG-u’, de bine ce este in China si Rusia toti vor sa se stabileasca la Londra si in Florida…
        -„Coruptia sistemica nu se combate cu DNA se combate prin eliminarea saraciei. A mai scris si pe aici cineva inclusiv o parte din procurorii din DNA sunt corupti. Ajuta ce face si DNA dar daca nu eliminam saracia nu eliminam cauza principala. Si pentru a elimina saracia e nevoie de investitii…”
        Si tu zici ca aia care sunt pe la DNA sunt din cauza saraciei? Bre, puteam noi sa fim mai bogati ca aia din Qatar sau Oman sau care draqu’ mai sunt… tot asa era plin DNA-u’… Cocalaru’ cu BMW trecea direct la Lamborghini la 18 ani, fufele de pe la TV o puneau cu miliardari pentru lingouri de aur nu pentru o pereche de silicoane… Da’ daca am lua la puricat fiecare afacere din ’90 incoace, marile averi la control si confiscare extinsa, ce zici, poporul asta ar mai fi asa sarac?
        Sigur nu o sa vrei ca iti bate obrazu’ dupa aia colegu’ @Vector (pai se poate colega! 🙂 )ca asta este impotriva controlului marilor averi si confiscarii extinse pe motiv ca firavul capital autohton ar deceda subit… Si culmea ironiei, chiar acest control al averilor si confiscarea extinsa te va face mai bogat cu minim 10-15 000 de euroi… si mai mult ca sigur va lovi taman in astia care sunt pe la DNA si viitorii „prieteni” cu DNA-u’… Doar unul care este corupt si are averi castigate in mod necinstit nu se supune unui control al averilor. Banuiesc ca poti justifica orice cent din averea ta personala, si eu si multi altii la fel, atunci altii de ce nu pot justifica averile pana la ultimul cent? Zice legea ca avem drepturi si indatoriri egale? Zice…

        • „@Vector (pai se poate colega! 🙂 )ca asta este impotriva controlului marilor averi si confiscarii extinse pe motiv ca firavul capital autohton ar deceda subit…”

          „Doar unul care este corupt si are averi castigate in mod necinstit nu se supune unui control al averilor. Banuiesc ca poti justifica orice cent din averea ta personala, si eu si multi altii la fel, atunci altii de ce nu pot justifica averile pana la ultimul cent?”

          Erai in tara in anii 90? Ai idee ce evaziune fiscala si combinatii faceau micii intreprinzatori romani? Ai idee cata lume a lucrat la negru in ultimii 25 de ani? Posibil sa gresesc, dar senzatia mea e ca mare parte din patura de mijloc din Romania s-a cladit pe combinatii nu prea ortodoxe si ar avea dificultati sa justifice fiecare cent daca e luata la puricat rau de tot…

          • Bre @Vectore
            Zice legea ca suntem egali in drepturi si indatoriri? ZICE!
            Daca eu si tu si multi altii putem justifica si ultimul leu, altii de ce sa nu justifice banii si averile???? Care este problema? Ori legea este facuta sa fie respectata de mine si de tine doar? Nerespectarea si neaplicarea legilor a dus la starea in care ne aflam in acest moment din punct de vedere economic, politic, militar….
            Eram in RO in ’90 si imi aduc aminte foarte bine ce se intimpla la nivel politic, economic si militar…
            -„Erai in tara in anii 90? Ai idee ce evaziune fiscala si combinatii faceau micii intreprinzatori romani?” … O mare parte din acei mici intreprinzatori au ajuns mari acum, dau cu subsemnatul pe la DNA…. altii mai smekeri au plecat cu bani cu tot…

            • @dany
              A ajuns si Macovei sa inteleaga ce a pus in miscare, dar e cam tarziu:

              „Vedem noile mașini ale ANAF cu geamuri fumurii – că și-au luat și mașini noi – cum se duc în piețe, cum se duc la buticuri, la tarabe, la șaormării, la mici magazine în care omul cu soția, soția cu soțul își fac cât de cât o afacere de familie și le închid pentru diferențe de 3 lei, de 5 lei, de 10 lei. Oameni buni, ANAF-ul e făcut să meargă după marii datornici, nu să omoare acest sector privat mic, de familie, care găsește locuri de muncă! Trebuie să-l promovezi să mai găsescă un loc de muncă, nu să-l oprești, nu să-i îngheți conturile, nu să-i dai o amendă pe care n-o s-o poată plăti niciodată. L-ai desființat și ai lăsat pe drumuri doi-trei oameni!”

              http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Monica+Macovei+Uitati-va+la+ce+face+ANAF+in+aceste+zile+Iesiti+s

              • Bre @Vectore…
                Nu imi spune mie despre RO si magariile facute prin zona asta…Deocamdata astia care au painea si cutitul fug ca draqu’ de tamaie cand aud de verificarea averilor si confiscarea extinsa… Ce face ANAF-ul acum se numeste bataie de joc… Si stii de ce? Pentru ca multi din sefii ANAF au averi pe care nu le pot justifica… Eu nu stiu de ce pui tu in balanta ce face ANAF-ul acum si justificarea averilor de catre fiecare cetatean roman in parte…
                Faci asta doar ca sa imi arati mie ca justificarea averilor si confiscarea extinsa este o greseala…

                • @dany
                  Cand va intra in vigoare legea lui Macovei si daca va avea norme de aplicare dure si fara amnistii pentru aia mici nu doar ca li se vor aplica amenzi sau li se vor inchide buticurile cateva luni, dar li se vor lua si averile la puricat pentru ca indiferent ca vorbim de evaziune de 5 lei, 50 de lei, sau 50000 de lei tot infractiune e. Multi dintre ei, in principal cei care si-au facut averile in perioada Estului Salbatic din anii 90-inceputul anilor 2000, nu vor putea sa le justifice. Si li se vor confisca. Eu la dinamica asta ma refeream cand vorbeam de faptul ca va fi o lovitura data micilor intreprinzatori romani.

              • Marea coruptie se bazeaza pe mica coruptie.

                In Romania nu e mare chestie ca a furat Nastase 1mld Euro cu autostrada Bechtel sau lua Udrea taxa 10% pe ce semna pentru ca toata lumea fura. Fiecare dupa posibilitati. Unu un surub de la uzina, altu are o mica afacere si nu da bon, altu iti pune cutitu la gat seara, altii mai „intelectuali” schimba bordurile. Si per ansamblu devine normal ca un primar de Slatina sa aiba o avere de zeci de miloane, sau ca un Nastase sa dea din pix cateva sute de milioane de euro pe un contract secretizat. Sau alte seci sau sute de cazuri.

                Dar ia sa iti inchida tie taraba pentru 10 lei si sa iti dea amenda ca pleci din magazin fara sa iei bon sa vad: O sa iesi in strada cand mai fura un ministru ?

                • @zoro
                  De acord, dar intr-o tara de tipul asta, dupa 20-25 de ani de tranzitie haotica, o lege de felul asta ar trebui sa aiba norme de aplicare care sa ofere niste cai de intrare in legalitate pentru micii intreprinzatori si/sau pentru cei neimplicati in cazuri de coruptie. De exemplu declari averea pe care nu o poti justifica si platesti impozit x% pe ea si astfel intri in legalitate. Sau – cand se ia averea la puricat nu se merge 25 de ani in urma ci doar 10 sau 15. Nu stiu, e treaba specialistilor.

                  Dar daca se aplica la sange, il vor lua pe Gigel care are un butic la colt, il prind cu 5 lei nedeclarati si ii confisca cam tot ce are. Sau, alternativ, ii cer spaga de x ori mai mare ca sa nu-i lase familia pe drumuri. Deci vorbim de viitoare tragedii si abuzuri. Personal nu ma afecteaza, am zis doar ca asta va insemna o lovitura aplicata capitalului romanesc.

        • @dany

          Bre nu conteaza cati bani invarte FMI sau Banca Mondiala.. de altfel doua institutii foarte plate si cu rezultate sub mediocre.

          Ideea de baza e ca China are initiativa unei banci de dezvoltare internationala care nu se va baza pe dolari si nume grele dintre statele occidentale isi doresc sa fie membri fondatori desi administratia de la Washington s-a declarat impotriva acestui proiect.

          Germania Franta Italia (urmeaza Anglia Luxembourg) crezi ca nu stiu de mecanismele alea sofisticate de la FMI si Banca Mondiala (la care China nici nu viseaza) si pun ca prostii botul la aberatiile chinezilor dorind sa fie fondatori la o banca care nu rezista mai mult de 1 an si avand parteneri cu o tara care are aproape 2 miliarde de guri de hranit?!

          • Bre @watchere
            China vrea sa para Maica Tereza la prima vedere… dar in fond doar vrea sa-si ruleze banii cu o dobanda mai mica decat astia de la FMI si Banca Mondiala…. exact ce voia si Ceausescu prin ’85-’89…. Va incerca si China aceleasi mecanisme ca si FMI si BM…. Dar nu uita un lucru… China moderna este creatia astora din Vest (aici chiar ca nu ai ce sa imi reprosezi nici tu nici altii)…. Fii sigur ca au fost lasate intentionat cateva brese pentru a interveni in momentul cand China considera ca este pe picioarele ei… Chiar daca, chainizii cred ca sunt pe picioarele lor…. eu ma indoiesc….O simpla retragere a capitalului vestic din China si ne alegem in 2-3 ani cu cel putin 1 miliard de viitori emigranti care vor forta granitele chinezesti… Asa cum spunea si GSG-u’, este asa bine in China si Rusia incat toti vor sa locuiasca la Londra sau in Florida… Taman de aia vesticii astia au zis ca este mai bine sa industrializeze un pic China pe post de stavila la cel putin 1 miliard de chinezi posibil viitori emigranti.
            Banca aia chinezeasca daca se voia o banca a popoarelor (ca de… asa visezi tu si altii ) condusa de un Che Guevara al finantelor, nu se incurca cu state precum „Germania Franta Italia (urmeaza Anglia Luxembourg)” Astia sunt capitalisti pur sange… Taman de aia au fost infiltrati… ca sa controleze sub o forma sau alta chinezaria aia de banca…. chiar daca Unchiul Sam se preface ca zbiara din toti rarunchii…. Deocamdata China este bogata in dolari… care $ se pot transforma subit in simple hartii (si daca nu ma crezi vezi goana chinezilor sa cumpere tot ce se poate cumpara din Grecia, Africa, America de Sud etc), dar tu si altii uitati un singur lucru : si yuanul si orice alta moneda vreti voi poate avea aceeasi soarta…. Recent a fost facut un simplu experiment cu €… si a inceput sa dea de gandit si rusilor si chainizilor…

            • Bre eu nu visez nimik… doar iti spun ca lumea se uita foarte serios la ce fac chinezii si isi doresc sa si participe.

              In rest de ce nu va asculta pe tine si pe gsg nu imi dau seama 🙂

              • Da’ bre @watchere
                Lumea ai asculta pe chinezi si pe rusi, dar tot la Londra vor sa-si cumpere apartament intre doua vise cu vila si piscina in Florida…

                • Bre matale esti un tip dintr-o bucata si eu inteleg pozitia matale(care o vad solida si constanta): ori e alba ori e neagra… care pana la urma e o atitudine de gentleman.

                  Da vezi si matale ca lucrurile in ziua de azi sunt cu multi de daca toti fac calcule nimeni nu isi mai asuma responsabilitati majore sau pozitii radicale… Toti o ard diplomatic (exceptand al nostru presedinte) si isi ofera paliere de comunicare si cu ailalti.

                  Cam curve pentru gustul matale… da asta e.

                  • Exact bre watcher….
                    Daca am zis ca fac lucrul asta… pai pe asta il fac… Promit greu ceva…. dar daca apuc sa promit automat trebuie sa ma tin de cuvant…. Asta nu intelege multa lume pe plaiurile mioritice si nu doar…
                    Cat despre americani … eu cred ca totusi ce spun si ce fac ei referitor la RO , cred totusi ca exista o concordanta…Deocamdata americanii nu au promis romanilor un nivel de trai gen statele nordice… dar nici noi nu suntem atit de muncitori incat sa accedem la un astfel de nivel de trai…

            • Daca $$$$ s”se pot transforma subit in simple hartii ” primii care o dau in bara e amerlosii .. da asta loveste in toti.
              Si China se pare ca si-a inceput cumpararaturile .. de vreo 10 anisori
              Si cestia cu cumpartu casei in Londonistan.. pai se cumpara si insule private. Unii se muta si la Monaco .. desi Monaconu este mare scula pe bascula economiei mondiale .

              • Bre … ce nu intelegi?
                Chinezii stiu ca daca se duce draqu’ $$$$$ o ia de cap la greu toata lumea….
                China cumpara de 10 ani… altii cumpara de sute de ani… asta nu intelege nici @watcher si altii care gandesc ca el…
                Ceea ce nu inteleg multi, este faptul ca unii ai indeamna pe chinezi sa cumpere rebuturi gen Grecia …. Cine crezi tu ca se va incarca cu datoria de 600 miliarde € a grecilor? Rusii sau chinezii? Ori se vinde Grecia la bucata? Ce stat din lume poate inghiti un rebut care costa 600 mld? Exista vreun grup de state capabil sa inghita o astfel de galusca pe prafu’ asta?? Ma indoiesc…

                • @dany
                  bre omule ai dreptate ca nici o tara nu e dispusa sa ia grecia cu asemenea datorie , nici tarul si nici mao in momentul de fata.
                  dar ce s-ar intampla daca guvernul actual grec ar lua decizia sa nu mai plateasca datoria , si sa-si schimbe orientarea politica spre rusia si china considerand ilegala datoria dand vina pe fostele guverne.
                  ex. sant argentina nu a platit 80 la suta din datoria pe care o avea , guvernul ecuadorian a zis ca nu plateste 2 miliarde de dolari.

                  • Bre typhoon
                    -„…daca guvernul actual grec ar lua decizia sa nu mai plateasca datoria , si sa-si schimbe orientarea politica spre rusia si china considerand ilegala datoria dand vina pe fostele guverne”…Pai au batzul aproape de ei… Batzul ala se numeste Turcia, Bulgaria, Albania, Macedonia…. Si automat isi scot creditorii banii… Eu cred ca este mai usor sa platesti 500-600 mld € decat sa pierzi niste provincii, sau si mai rau sa reconstruiesti Grecia de la 0… Poate spune cineva ca exista un singur stat care sa nu revendice (sub o forma sau alta) macar 1 (unu) km patrat de la vecini? Asta nu intelege multa lume… ai iesit din rand iei suturi in fund de la restul… si nu va amagiti ca ,,, China si Rusia fac altfel decat altii… ba chiar mai rau de atit…. Tu de ce crezi ca Grecia este foarte bine inarmata? Ce scriu eu acum, grecii stiu asta de 30-40 de ani…
                    @florian… investitia ca investitia… dar daca astia vesticii nu mai vin cu tehnologie noua, ce fac chinezii? Iti spun eu, lasa pe drumuri o gramada de galbejiti … Tu tot nu ai inteles care este scopul investitiilor vestice in China (unul din ele): salariile mici oferite chinezilor, si automat profit mare pentru vestici…Al doilea : sa-i lege la tarush pe astia sa nu plece un miliard de chinezi in bejenie… Ce crezi ca fac fabricile chinezesti daca vesticii nu mai trimit tehnologie civila de ultima ora? Trag obloanele…. a doua zi „prima economie a lumii” incepe sa tremure….

                    • @ bre dany
                      tarile enumerate de tine bulgaria , albania si macedonia nu insemana nimic in fata greciei , greci ar matura cu ei pe jos din punct de vedere militar , marea problema este cu trucia aici sant mai rezervat , nu cred ca creditorii ar risca sa dea foc unui butoi numit sud balcanic.
                      suma de 600 de miliarde inteleg ca este cu tot cu dobanda ?
                      bun, asemenea suma grecia nu o poate plati , ce vrei ca greci sa manance iarba ?

                    • Pt dany
                      Am fost in Grecia pe litoral , acolo nivelul de trai este superior Romanilor , in zona unde am fost eu am vazut numai case si vile frumoase , daca te gandesti la datoria externa a Greciei te intrebi cum de sunt ei asa de” saraci” ?? Grecoteii sunt obinuiti sa traiasca foarte bine si sa munceasca 3 zile pe saptamana , sa nu plateasca taxe si impozite , sa primeasca al enspelea salariu in plus etc etc etc , de unde putea statul sa sustina acest stil de viata cand impozite si taxe nu platea nimeni ?? Normal ca din banii imprumutati , Grecia va ajunge sa-si vanda ce are ca sa plateasca datoriile , sunt multe variante care sa faca Grecia sa plateasca datoria si aici nu ma gandesc la amenintarea cu razboiul

            • dany diferenta intre investitiile in china versus investitii staine in tari ca romania e ca din china nu i-ti poti retrage capitalul decat la expirarea concesiunii ( de regula 99 de ani ) plus in intreprinderile mixte statul chinez are cel putin 51% , din china e mai greu sa fuga capitalul si sa-i lase in curul gol .

      • @Watcher

        „Coruptia sistemica nu se combate cu DNA se combate prin eliminarea saraciei.”

        Corectia care ne-a mancat vaduva oaselor, n-o fac amarastenii care trebuie salvati se saracie. Nu aia delapideaza in total miliarde de euro.

        Iar coruptia aia o tratezi cu DNA (ca asta avem acum), ca altfel nu „elimini saracia” amarastenilor.

        Iar ne scarpinam ca oltenii?

        • Nu o tratezi bre cu DNA..
          Pana nu exista conditii decente de trai, de munca, de educatie, de sanatate la preturi accesibile pentru marea masa nu vom scapa de coruptie.

          Altfel intre a fi sarac tu si copii tai sau a fii bogat tu si mai ales familia ta cu riscul de a face 2-4 ani de puscarie nu mi se pare foarte greu de ales.

          • Pai cu ce vrei sa creezi „conditii decente de trai, de munca, de educatie, de sanatate la preturi accesibile pentru marea masa „??? Cu ai cui bani? Cu banii americanilor sau englezilor in conditiile in care banii RO sunt in buzunarele largi ale astora „prieteni” cu DNA-ul? Ce prost isi baga banii in tara ta ca sa faci tu chestia asta? Nu este mai bine intai sa faci curatenie si sa scoti macar vreo 100 miliarde € de la smekerii care au devalizat statul roman? Observi ca este cam cat datoria RO? Sau pe astia ai lasam cu banii si cerem ajutor la straini?

            • Nu conteaza bre cum se creeaza conditiile dar daca nu iesim din saracie nu scapam de coruptie.

              Din punctul asta de vedere as prefera ca DNA sa ancheteze :
              – situatia CFR
              – situatia de la Moreni
              – situatia padurilor
              – situatia redeventelor
              – legalitatea privatizarilor
              si in general situatia oricarui asset economic al statului unde exista suspiciune ca se fura.

              Ca il anchetez acum pe X dupa ce a furat si distrus aseturi de zeci sute de milioane de euro si ii dai 5 ani face 2 ca scrie poezii si ii mai iei 10% din avere. nu ne ajuta cu nimic.

              Ti se pare ca DNA o sa recupereze 100 de miliarde ? Eu sper ca macar sa isi acopere bugetul de cheltuieli si salarii cu recuperarile 🙂

              • @watcher
                -„– situatia CFR”–>>vezi GFR-ul tiganului din Galati, iar pe partea de calatori cum se inchide o firma capusa regiotrans… mai mult vezi cum este redus la tacere cel care era pe post de prost in fruntea firmei, vezi legaturile lui cu mafia din partide…
                -„– situatia de la Moreni” vezi ce implicatii a avut gen. Vasile Ionel (dosar Corbii) si asupra lor, implicat in vanzarea planurilor IAR-99 impreuna cu Astalozs-Magureanu. fraierul Berceanu + alte inca cateva nume grele!
                -„– situatia padurilor” vezi tatal „padurilor” Hrebenciuc tatal si fiul, mai adauga mafia UDMR
                -„– situatia redeventelor”… De cine au fost aprobate si semnate? Cine a aprobat si semnat la bulau cu confiscare extinsa!
                -„– legalitatea privatizarilor”… celebrele privatizari pe 1$! Cine a semnat din partea statului la bulau si confiscare extinsa! Cel care a cumparat cu 1$ si nu a indeplinit ceea ce a semnat la fel bulau + confiscare!
                Iar daca DNA va recupera macar 20 miliarde € tot este ceva! Cu 20 miliarde € dotezi armata cu tot ce are nevoie, dotezi invatamantul, sanatatea si administratia, taman se creeaza conditiile ca TVA-ul sa scada….+ multe altele prin aceasta infuzie de 20 miliarde €!

                • Aha si masurile respective or sa opreasca coruptia si pierderile in jurul obiectivelor alea?! O sa fuga toti speriati ca nu se mai poate fura :))

          • Scuze dar ce spui tu e o tampenie

            1) Pana nu vom scapa de coruptie nu vor exista conditii decente de trai.
            2) Nastase, becali, george copos si alte sute de afaceristi sau ministri numai de foame nu au furat. Au avut cu mult mai mult decat ai nevoie sa traiesti. Si totusi au furat. pentru functii, pentru putere, pentru si mai multi bani.

            Solutia e una singura: DNA + puscarie

            • @oda nobunaga
              Saracia si coruptia sunt intr-o relatie gen oul si gaina.

              Solutia nu e doar DNA si puscaria pentru ca asta lucreaza doar la partea de coruptie…

              Solutia e o combinatie intre educatie, campanii media de comunicare, masuri de eradicare a saraciei si masuri economice care sa reduca la ridicarea masiva a nivelului de trai, intarirea autoritatii statului

              Coruptia sistemica cauzata de de saracie a dus la disolutia autoritatii statului care a permis celor enumerati de matale sa fure in stil mare.

  19. Se tot bate moneda pe faptul ca SUA nu ajuta cu nimic Romania nu aduc tehnica militara in valoare de n miliarde , Deveselul oare ce este ?? Si daca MK devine baza Americana atunci chiar nu inseamna nimic acest ajutor militar , se tot plimba prin Constanta distrugatoare, crucisatoare nu inseamna nimic , noi vrem miliarde gratis , o clasa sociala bolnava plina de corupti si coruptie , lupta DNA-ului pt eradicarea acestui flagel este vazuta de catre PSD-ei antenisti ca o scarcina de partid , nu ca sunt vinovati si merita puscaria , americani spun clar ca nu vor tolera separatismul in Romania , ca suntem siguri de articolul 5 , doar Romania trebuie sa-si urmeze drumul sa scape de coruptie , economia va incepe sa mearga automat , sa se faca investitii in industria de aparare si cumparare de tehnica militara care sa ridice capacitatile militare ale armatei Romane , asta ca vin Americani si ne jefuiesc resursele ca ne obliga pe noi sa vindem , doamne ce nenorociti si Americani astia dar de ce ne impacientam atat am fost jefuiti de Rusi de peste 60 ani , numai baliverne rastalmacite se incearca denaturarea adevarului pe toate caile posibile

  20. Romania după Războiul din Ucraina: sa devina cucoane serioasa!!

    Dupa cum evolueaza lucrurile in Ucraina .. daca nu se klasa cu bubuiala euroean sau mondiala , Ucraina va fi .. nu prea va mai fi. Va fi un teritoriu treisferturineguvernat (pana acu era semiguvernat) .. lipsita de resurse in primul rand energetice , in al doilea rand de industrie (alta decat vitca, bere si morarit) , saracita (nu ca acu nu am trai mai bine decat ocarineanu mediu) traind ,mizerabil catre moarta de foame, din pomana (si Moscova si Fderalnaya Gapromaya si Polonia silte sa cotizeze sa nu fure astia toate gazele de pe teava!!) sau mai rau (daca Polonai si Nentia sunt aprovizionate pe un coridor baltic) .unsoi de Ciad fara desert da cu ger de minus 30 iarna …
    O “gaura” strategica intre Federatia Rusa si UE/NATO.
    Extrem de greu de stabilizat economic . Fara economie si cu un nivel de viata mizerabil ca si acu un an va fi incapabila sa se apere …
    Poate fi o zona tampon utila (plus borde pedofil si ce mai vreti voi mai rau) ina este un INSA.

    La Vest acest .. “vid geopolitic” se va invecina cu tarile baltice si Polonia. Polonia sta binisor cu economia, apararea si demografia. Tarle baltice desi minione spre pitice au acolo un banut pls se bucra desoprijinu Finalndei si Suediei si amoarea nemteasca . Tusaptru e in love cu Potomacu si este de prsupus ca se vor lua ceva masuri de securizare si se vor gasi ceva mijloace. Spere vest.

    Insa Ucraina acopera (inca) si directia S-V. Adica scuzati Romania va deveni diretia loviturii principale!!
    Asa cum s etot agita unii si pe aici exista si varinata (eu zic teoretica) ca Rusia sa se extinza pana la granita noastra …

    De aici una din 2 : ori suntem sprijiniti ori tebuie sa ne “acomodam”. Nu de alta dar nu avem unde emigra cu totii .

    Semnalele care ni se transmit prin diversi Gigei ungureni si alti admiratori ai grupului de la Visegrad sunt mai degraba dezamagitoare. Adica doar “davai gaze, davai energie” si ni se ofera figa’s maslom (nu cereti traducerea .. obscen este un termen bland) uneori agremantata cu sfaturi despre minoritati..

    De fapt ce ni se cere, ce ne sugereaza toata aceasta golanime “central-europeana” , ar duce la o deposedare nationala si ne-ar aduce un statut colonial . Ori asta ar insemna in mod inevitabil probleme.
    Ori bani putini ptr aparare (las ca si pana acu nu au fost multi.. dar deh mai o mosie la Nana, mai un palatel la Snagov , mai un eliport in larc dendrologic, o vila la Nisa , casa in Florida samd sau macar ceva mai piperat in Pipera plus vuotoane, merzane, gipane ba si Bentley si Ferrarri) si la o adica folosirea antaerianei vietnameze (pumnu catre cer sa va bata Dumnezeu –banc de pe vremea cand grupa sanguina din Nam era B52 ) si drum liber catre stramtori!
    Ori saracirea fortata (in plus!) a populatiei Romaniei. Asta inseamna pasivitate, copruptie, “sa vina ca tot traiesc prost!” adica lispa de spirit combativ si deci drum liber catre stanmtori!!

    Sa nu mai zic ca.. e bine pana la urma unii vor observa situatia coloniala. Asta plus ceva contaminari vestice (stdenti, studii, samd) cu inevitabial incarcatura antiamericana si dceva agitatie amnrho-trotzchista (dupa aprerea mea deja prezenta in Pta Uiniveristaii in 90) .. Plus ca poa se va gasi un idiot de filozofard sa predea tampeniile lu’ Marcuse , Adorno, Habarnam si altora asta teapa .. si vom asista prima oara la nasterea unuei curent violent antimamerican (pana acu stangistii nostri e pro. Ca Gabriel Andreescu si bolodea Izmanescthi e gresit considerati de “dreapta” astia sunt franckfurteri sadea ..Si Stelian Tanease era si el cam trotzchist in junetele sale ). Ptr ca un tineret semiscolit (adica au facut ei liceul … da la norma cu hurta) , pretentios si cam fara teaba este exact reteta 68 ului Oicdental (constestatiile si prosteu din 1968. Eu am trait epoca aia … si cum obsinuiam deja sa citesc presa franceza.. cum sa va zic mai ca iti venea sa crezi ca Frnata va deveni Repulblica Soialista. A da… unu care in 75-76 a ajuns in Italia dupa ce vreo 6 luni a”admirat” nemumarate mitinguri cu steaguri rosii si-a zis ca dacatot a plecat din Repiblica Socialista Romana nu vede de ce sa devina in 2-3 ani cetatean al Republicii Socialiste Italiene.. asa ca a plecat in Elvetia. Acu 20 de ani era cel mai bun acuarelist elvetian. Elevetianu’ Popescu. Nu glumesc)

    Asa ca ar fi cazul a ne jucam cartea cu atentie. Si sa zicem diversilor Licurici ca “asa nu mai merge! Tu ma aia pe mine da florile si cadourile lu altele da?!” . Si fara sa mai vedem idioti cu “ma Uncle Sam astia e cu Moscova io stau capra pe gratis ba si te platesc!!”
    Tineti cont ca am scutit Iracu de 2 milarde dolarei, ca ma chektuit nu stiu cat cu trpe in Ireac si nu in ultimul rand am contat politic si diplomatic. Si ce am primit? Pe Ghitenstein!! Un corupt!! Si asta cand mai oferim si o pzitie strategica excelenta si suntyem singuri proamericani din Europa sau ma rog printre cei 3 (care or mai fi ailati 2 la E de Dover nu stiu …) Pentru mult mai putin altii s-au umplut de “ajutoare” si sunt tratati cu respect!!

    A da. Si gazele sunt PE BANI! MULTI! Ca avioanele sunt scumpe . Ca nici tancurile nu sunt ieftine. Ca avem nevoie de stingere si dracu mai stie ce . Nu avem nevoie insa de Godoni, Nulande sau mabasadori de teapa lu Ghitenstein sau mai rau sa ii vina tolomacului de pe Potomac sa ni-l trimita pe ala Gîgî Tsunis! Ca trebuie sa traim si noi ce dracu! Acum 35 de ani cam numa cine noa vrut (MUULTI!!) nu si-a cumparat aprtament INSA azi 2 tineri nu chiae necalificati cu greu pot s aisi cumpere o garsoniera “ceausista”.. Si pan ala urma o sa observe si ei ca este ceva anormal.

    Adica sa devenim si noi cucoane serioase si “cinstite”!

  21. Elicoptere IAR-330 Puma ale Fortelor Aeriene Romane au fost consemnate la sol in urma unui incident petrecut marti.
    http://www.aviatiamagazin.com/headline/elicopterele-iar-330-puma-oprite-zbor/

  22. Lucrurile s-au clarificat in Ucraina, adica Kievul stie cine este dusmanul de moarte (Rusia) si stie si cine sunt prietenii (SUA, Polonia si Romania).

    Romania trebuie sa-si intareasca armata si legaturile cu SUA si China, deoarece vest-europenii nu sunt de incredere.

    • O socoteala simpla:
      Daca RO a construit canalul in X ani pe o lungime de +60 km, cati ani si cati bani vor fi necesari ca BG sa construiasca un canal de 192 km in plina criza….
      Poate cu ajutorul viitoarei URSS….
      Ideea centrala este cam asa: au observat castravetarii ca RO se misca mai bine, portul Constanta deja se invarte de ceva fonduri UE foarte consistente…. hop si ei cu Varna… Asta este o sparla bagata de undeva, mai din Estul Salbatic… In contrapartida putem cere fonduri pentru adancirea / marirea Canalului… Pana la urma nici aia de la UE nu sunt chiar asa dobitoci sa dea vrabia din mana pe aia de pe gard…

      • @ dany

        „Poate cu ajutorul viitoarei URSS….” 😀

        Care e pragul foamei. Si care de regula ia, nu doneaza. Dar e bine ca le dau sugestii astora. Personal chiar as vrea sa investeasca cativa ani in proiectul ala.

        • Ar fi o idee @Adrian sa investeasca cativa ani in acest proiect… La cata coruptie si mafie este in BG, canalul ala nu se va termina nici in 2100… Taman intra singuri in groapa… Pana la urma este necesar sa se faca o distinctie clara intre noi si ei….

  23. gsg9 & Inima de RON

    e .. pana in 1998 in Bucreti era o filiala a lui Chase Manhatan Bank

    Deci AMERICANI aia mari erau prezenti aici si in timpu lu Ilici.
    Insa aia de drepata au facut ca Chase sa se retraga.
    Scuzati draCilor eu nu am increderee intr-o „constuctie a capiatsluimui” care alinga pe Chase. Ma rog stiu c aingnl „inteligentii” niostri stiu despre Chse cam nimic si despre Rockefeller ca e j..n da-l im ma-sa .. dar nici nu ii crez ca imi gavaresc despre „succesuri” Si nu-mi cer scuze fiindca stiu ce este Chase sau cine sunt Rockefelerii …

  24. Bre ma astoa mari iibitori..
    sa st5iti ca nu doar iubirea si declaratiile inflacarate..

    Sa va zic o poveste.. Cand prin 46 au fost discutii cu sovieticii ptr despagubiri de razboi unu dintre statisticienii romani era un fots legionar. Rauvoitior fata de sovietci la culme ceva … de nespus. Dun dicutiile s-au terminat, hartiile ua plecat mai sus (guverne) l\stisticianu legionar a intrat la parnaie din aia grea …
    Insa dupa catva ani sovoetcii cu cre se certase de nspe mi de ori au reaprut. „Consilieri” economici cica. Si au avut noi cilabiratori, Noii colabioratiri antifascisti maei iubitori de URSS si care se inchinau de 13 ori pe zi ca la icioana la tabloul Genralisismului . Toti uktabinevoitoiri la cereile sovoetcie INSA dobitoci de parca erau specialisti din CDR…
    Si inscurt timp sovieticii au fots exasperati si au intrebaty ind esste gaspadin Legionaru ?!@ Bun .. lpati pedpsit acuma scoateti-l ca a sta destul! Pai de ce? E rauvoitor, carteste , nu ne suportam neinjuram da cand in sfasit decidem ce si cum .. calculam la fel !! Si uite asa reapru legionmaru f jigarit, tuns zero si tare nmedumerit ce bafta cazu peste el .. Si cica pe urma a inceput si sa bea cu consilerii sovoetci. Era rauvaoiti in congtiunuaere si se certau pe politica …. Da cu creinaele in mana …

    Pricepeti?
    Prea multa iubire mai si strica …

  25. Zic si eu ca textul e interesant, are si chestii in care isi cam da cu stangu-n dreptu sau trage pe langa dar prezinta si niste linii de viitor pe care s-ar putea merge.

    Parerea mea e ca cel mai bine pentru relatia SUA-Romania ar fi sa puna umaru mai serios la sprijinirea industriei locale de aparare si la ridicarea economica a tarii (deci sa termine cu prostiile si cu propunerile tembele de la FMI). Inclusiv eliminarea aiurelii aleia cu vizele, care sare in ochi de fiecare data cand vorbim de relatia cu ei. Macar cu Canada vad ca au mai ridicat glasul ai nostri, nu e normal sa fim chiar asa desconsiderati

    Pentru ca Romania chiar e una din foarte putinele tari europene care mai e pro-americana la modul serios, si suntem si intr-o pozitie strategica aici, si fata de Rusia si fata de Orientul Mijlociu.

    In rest, la faza cu „area denial weapons” cred ca omu s-a referit mai degraba la sisteme de rachete AA si anti-nava (care si ele intra tot la „area denial”) si nu la mine si sarma ghimpata.
    Nu stiu insa la ce s-a referit cand a vorbit de „arme exotice” hehe, ma gandesc ca totusi n-o fi stiind de laserele sau armele cu plasma de au topit tancurile si avioanele sovietice in 1968 hehe. Ori se gandea la aerospatiale si razboi cibernetic spre care vor ai nostri cica sa se orienteze total in viitor.

    Ori o fi auzit da na, face reclama la MEADS si LRSAM si nu stia cum sa le vanda pe aici, asa ca a batut un apropo.

    Ma indoiesc ca a vrut sa spuna ca ar trebui sa punem niste sarma ghimpata si niste mine AT sau AP pe aicisa, pentru a consolida Europa de sud-est in fata unor amenintari asimetrice rusesti si pentru a deveni lideri regionali.

    In rest omul cred ca are dreptate, trebuie sa ridicam capu mult mai sus (poate cum o facea nea Nicu in vremurile lui de glorie internationala hehe) si sa incepem si sa actionam, nu doar sa reactionam sau pur si simplu sa ne lasam dusi de vant sau de val si sa inghitim aiurea orice sugestie sau cerere venita din afara.
    Doar asa o sa devenim mai puternici si mai respectati, si desigur un parteneriat cu SUA ar fi si mai serios si mai avantajos din ambele pct de vedere.
    Poate si de asta s-a inceput curatenia acum, pentru a aduce in cele din urma un nou model de conducere a tarii, inclusiv pe plan international.

    Asa daca ne tot kk pe noi si acceptam sa ne puna la colt oricine (inclusiv tari minore dar nesimtite gen Olanda, nu mai vorbesc de unii mai mari) n-o sa ajungem prea departe.

  26. Bàieti, am primit ordin de la FBS sà postez clipul àsta („Sunt ocupantul rus”). Cu subtiluri în diverse limbi (nu si în românà, putem ràsufla usurati).
    Pe mine m-a amuzat.

    https://www.youtube.com/watch?v=T65SwzHAbes

    • In cazul asta tin sa precizez ca te-ai executat cam cu intraziere. Putinica nu va fi incantat sa afle asta.

      PS: uite-l aici cu sub in ro: http://www.biziday.ro/2015/03/02/ocupantul-rus/

      • Mischteaux!!!

        A nu nu.. Nu ca ma omor dupa rusi .. Insa daca stati si nalizati la rece si incerccati sa faceti o comparatie – in afara ca in gnl alea sunt laudele oricaui colonialist (francez, englez, portighez samdez) – ati ibserva ca in lume un singur popor ar putea sa zica ” si noi la fel!!”. Poporu american !!! Care si le ipa fericit pe amrindinei, pe mexicani si hawaieni plus inca altele … nU c4redeti? Revedeti partea dcu Siberia si incercati sa compuneti ceav despre Black Hils sau California de Nord ..

    • da, iti vine sa razi de la distanta sigura, din V Europei, dar daca realizezi ca multi din spatiul ex sovietic chiar asa gandesc, pentru ca asa au fost educati, si apoi iti amintesti ce au facut in Basarabia si in alte locuri pe care au pus cizma… parca nu prea mai pare atat de amuzant.

      • Mariuse, mà amuzam si când eram interogat la Securitate sau la DST. Unii spun cà sunt nesimtit, altii cà sunt inconstient. Nu siguranta depàrtàrii îmi elibereazà spiritul.

        • E vorba de detasarea existenta in alte parti, mai de la Vest, a multora, inclusiv la nivel politic, cu privire la astfel de subiecte. Unora, gen Sarkozy, li se pare normal pana la un punct ce face Rusia. Asa cum socialismul inca li se pare o idee interesanta…

          Admir prezenta ta de spirit la interogatoriile securitatii, insa aici e vorba de un tavalug care a afectat intr-un mod cu totul neamuzant vietile a zeci de milioane de oameni… neamuzant e faptul ca au si tupeul sa se bata cu pumnul in piept pentru asta!

          • gogu de la pascani

            Pe mine ma mira ca uitandu-ma eu pe forumurile de aviatie si militarie pe unde intru de obicei am observati ca multi frantuji sunt mult mai putin „amuzati” de actualele ispravi ale Fed. Ruse decat este francezul „nostru”. Au o atitudine in cel mai bun caz f. rece fatza de ispravile Rusiei. In nici un caz nu considera ca se apara sau alte bullshit-uri de-astea de Russia Today say Vesti24. Inca si mai tare ma mira ca e roman. Pt. Romania situatia e potential f serioasa, (la fel ca si pt. Polonia, Finlanda, tarile Baltice, etc) nu stiu ce e amuzant in asta.

    • Pe bunicul din partea mamei care a venit din Seberia abia prin „49 nu cred ca l-ar fi amuzat, nici pe fratele bunicului patern ridicat de comunisti de-o funie p-un stalp pe motiv ca avea pamant si nu vroia la colectiv…
      Nici pe basarabenii si bucuovinenii deportati prin imensitatea URSS nu cred ca i-ar amuza teribil.
      Un glont in capul „ocupantului” m-ar amuza pe mine foarte teribil!

  27. Si referitor la articol, tocmai s-a anuntat, SUA au gasit ambasador pt noi. Din ce zice Hurezeanu ar fi diplomat de cariera cu experienta in operatiuni speciale si zone sensibile. Deci, miscarea asta ne spune clar ca nu e vorba de ramas bun ci dimpotriva.

  28. @Nero @Marius , avionul Acela e doar o idee de designer cam fara multa experienta desi arata fain ca realizare grafica . Are o gramada de inconveniente din punct de vedere a rolului . Daca l-ar fi tras spre bombardier , hai , mai treaca -mearga , desi admisiile sunt enorme pt. un stealth si cu motoarele la vedere [ artificii de fatada , ca sa impresioneze ], dar de transport cu motoarele in corp ? Mai bine I le plasa toate sus , gen aripa zburatoare si nu se mai complica inutil .

    • pai asta imi pare si mie, ca forma nu prea pusca cu declaratiile pompoase de intentie…

        • @ buzu Auzi mai buzule..musca,aia care zboara si bazaie..ce parere ai de ea? Ca mie mi se pare un aparat de zbor nemaipomenit. Mai ales intoarcerile alea bruste in unghi creca dezvolta o gramada de G. Am vazut niste drone in formatie care se comportau cam la fel, dar un aparat de zbor care sa combine zborul la punct fix al libelulei si intoarcerile bruste ale mustei mi se pare ideal.Fugarind mustele nu am reusit sa observ daca au Acceleratie.
          Pana la un punct zborul unei muste mi se pare cel mai aproape de ce se spune despre manevrele OZN-urilor! Ei, ce zici?

          • @ wandoo N

            Insectele zburatoare au tractiune supraunitara de X ori … Nu prea o sa vedem noi curind asemenea forta dezvoltata din niste drone motorizate electric si prevazute cu elice ….

            Dar cu diferenta de presiune bazata pe jeturi ( tractive – propulsive ) controlate si putere mare de procesare s-ar putea realiza manevre rapide si sincrone

            O imagine cu Aerodina Coanda ( jet tractiv ) nemaintilnita inca in Romania :

            http://www.reaa.ru/yabbfiles/Attachments/10_060.jpg

            Bineinteles ca mai trebuie lucrata partea de profil aerodinamic dar principiul ramine acelasi .

            • Efectul coanda inseamna diferenta de presiune.
              Dar nu asta e solutia ci motoare cu reactie montate pe rachete.
              https://www.youtube.com/watch?v=9I5mAqGsM_U

              • @ coandas

                vecine , nici nu am zis altceva :

                ” Dar cu diferenta de presiune ”

                ” Efectul coanda inseamna diferenta de presiune. ”

                ////////////////////////////////

                ” bazata pe jeturi ( tractive – propulsive ) ”

                ” motoare cu reactie montate pe rachete. ”

                /////////////////////////////////////////

                Bre vecine „s” …. poate esti un anume „s”.”d”. …… daca vrei sa prezinti ceva interesant in afara de configuratia pull ( Coanda ) – push ( Clasic ) reactiva poti sa o faci …

                Dar de ISP mititel ( tractiv -propulsiv ) sint satul …

                Ceva nou nu ai prin desaga in afara de motoare racheta clasice ?

                Iar cu clipul acela tehnico-ordinar ( ordinar in sens de tehnologie cunoscuta de toata lumea ) nu ai demonstrat nimic din principiul tehnic descris mai sus .

                • Daca incercati sa desfasurati forma rotunda a unei farfurii sburatoare se obtine o aripa .Aerul vine cu viteza in partea de sus la fel ca si cum un avion ar sbura si se formeaza portanta. Da ia ganditi daca sa zicem o farfurie s-ar deplasa cu viteza intr-o directie ce s-ar intampla. Aerul se va opune jetului pana viteza se anuleaza pe jumatea din fata a farfurii si portanta ar fi zero.In schimb pe partea din spate ar creste portanta dublu. Rezultatul farfuria sburatoare nu e buna la viteze mari. si nici in spatiul cosmic.
                  E buna ca un fel de helicopter.

                  • @ coandas adica astia care au vazut farfurii zburatoare sunt mincinosi?

                    • @ wandoo N

                      Cred ca la toate formele zburatoare cu evolutii extraordinare de bruste , cu aerodinamica si G-uri imposibile in mod normal ( farfurii , cilindri , triunghiuri , ovoide , etc ) prin atmosfera , spatiul cosmic si scufundatoare nu cred ca se aplica INVIZIBILITATEA AERODINAMICA ( teoretic vid cosmic = depresiune 1kg/cm patrat in partea deplasarii ) generata de un profil Coanda , altminteri destul de zgomotos datorita jetului primar inductor .

                      Cred ca este vb de INVIZIBILITATE GRAVITATIONALA , adica de un fenomen bazat pe interferenta a doua frecvente la suprafata corpului care genereaza o a treia frecventa al carui efect este o „ocolire completa ” a undelor gravitationale ….. similar „invizibilitatii optice ” si care scot obiectul in afara mediului ( GRAVITATIE , apa , aer , etc ) . Asta in cazul SIMETRIEI FORTELOR gravitationale .

                      Intrucit se poate genera si o ASIMETRIE , deplasarea navei se poate realiza si in directia fortei asimetrice .

                      Cam acesta este ultimul racnet de informatie pe care am putut-o „downloada” din altfel de surse decit cele „materialicesti” .

                  • @ coandas

                    bre vecine , ce e cu limbajul acesta atehnic de cartier ?

                    poate nu esti d.s. , acela macar e licentiat in ” Efectul Coanda ” …..sau ai chef de glume …ma rog .

                    ” Daca incercati sa desfasurati forma rotunda a unei farfurii sburatoare se obtine o aripa ”

                    Precizeaza si tu ca e juma de aripa … si anume doar extradosul …..

                    ” Aerul vine cu viteza in partea de sus la fel ca si cum un avion ar sbura si se formeaza portanta. ”

                    ……. si care , in urma interactiunii dintre jetul primar si atmosfera genereaza DOAR depresiunea portanta … lipseste componenta presionanta a intradosului ( pt ca in mintea ta ti-e gindul doar la farfurii !!!!!!!!!!!!!! )

                    ” Da ia ganditi daca sa zicem o farfurie s-ar deplasa cu viteza intr-o directie ce s-ar intampla. ”

                    FARFURIE ??????????? …..

                    Deci si tu vecine , din nefericire , suferi de ” farfurita „, cea mai grava dintre ” infectii „…… Macar J. Naudin si Geoff de la AESIR sufera de ” castronita ” ….. o forma ceva mai usoara a bolii .

                    Dar poate reusesti sa te vindeci de boala vechilor profilele Coanda .

                    ” Aerul se va opune jetului pana viteza se anuleaza pe jumatea din fata a farfurii si portanta ar fi zero.”

                    Esti sigur ???? Dar daca aerodina ajunge la foarte mari inaltimi la multe zeci de km ? Mai avem atmosfera care sa provoace presiune pe extrados ?????

                    ” In schimb pe partea din spate ar creste portanta dublu.”

                    Zau ? Pai cu minuta matale ai descris solutia intradosului reactiv :

                    ” Dar nu asta e solutia ci motoare cu reactie montate pe rachete. ”

                    Asa tinar si cu alzhe ….. r ?

                    Adicatelea poti ajunge si la peste 7 kg/cm patrat presiune pe intrados daca folosesti un motor rusesc mai performant RD 171 … fata de cel mult 1kg /cm patrat ( teoretic vidul cosmic ) cit ar scoate un extrados ideal Coanda .

                    ” Rezultatul farfuria sburatoare nu e buna la viteze mari. si nici in spatiul cosmic. ”

                    Bre, faci pe smecherul … adica in comentariul de dinainte aminteai de o configuratie Coanda pe o racheta , racheta care zboara f bine si in spatiul cosmic ( cel mai bine de fapt in lipsa orcarei presiuni frontale pe un con, ogiva sau extrados Coanda in cazul de fata ) iar acum aerodina push-pull nu e buna in cosmos ….. aha ….

                    Mai ai multe minciunele in care sa simulezi incurcareala ? … sau e pe bune ” farfurita ” ?

                    ” E buna ca un fel de helicopter. ”

                    Toti clasicii „aerodinisti ” repeta ” mantra ” de mai sus cu ” elicopterita „.

                    Aerodina musai trebuie sa zboare inclinata ca un elicopter la 10-20 de grade ca daca o da inclinata si cotita la 90 grade , ameteste iar daca intra in picaj , pt o urmatoare resursa ,la 180 de grade mai si lesina pt ca-i vine sangvinitatea , pardon … depresiunea de jos in sus ….

                    Sa-ti dau mic tratament vizual poate incepi sa ai idei noi si scapi de ” farfurita ” , ” castronita ” si alte profile incomplete ale stratului limita :

                    https://www.youtube.com/watch?v=aF92B6Gon3M

                    Si poate duci gindirea mai DEPARTE decit urmatorul profil dar sa nu te astepti sa-ti dau totul mura in gura :

                    http://trif.ucoz.com/photo/

                    • Canadienii au facut ceva dupa Coanda.
                      https://www.youtube.com/watch?v=cjWHrPYvUo0

                    • @ PITICUs

                      bre ….. si tu cu „s” in coada precum vecinul @coandas

                      Mai sinteti multi cu „s” terminal ???

                      „or fi frati ” ….. din Vascauti ….. sau aceiasi personalitate , nu ca m-ar surprinde

                      //////////////////////////////////////

                      Observ ca si tu suferi de ” farfurita ”

                      In primul rind , cind …..

                      http://en.wikipedia.org/wiki/John_Carver_Meadows_Frost

                      ….. s-a inpotmolit in Avrocar din cauza proiectarii defectuoase ca sa nu zic de-a dreptul tembelica , a cerut ajutorul lui Coanda dar savantul roman a refuzat ….mai ales ca nici macar nu l-au instiintat de inceperea unui proiect care folosea principiul descoperit de el iar in acea vreme Coanda era in SUA , la 2 pasi de Canada …..

                      Asa ca Avrocar a fost un esec total din cauza „farfuritei” . AU MERITAT-O CU VIRF SI INDESAT !!!! Degeaba ai super-turboreactoare daca nu ai profilul corect .

                      In primul rind , pt un profil Coanda CORECT zburator , fanta injectoare este la centrul profilului ( NU FARFURIE , NU CASTRON ci „altceva ” )

                      La Avrocar injectia fluidului este la periferie , culmea si in 2 fante , pe o suprafata portanta minima si care genereaza , cf legiii aerodinamice a portantei o forta minima …. mai prost decit atit nu se putea :

                      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Avrocar_3-view.jpg

                      In al doilea rind , curbura unui profil Coanda exterior are o infinitate de raze si care in final genereaza un profil foarte natural . Coanda l-a desenat dar inca nimeni nu l-a folosit ……. de ani de zile de cind studiez efectele Coanda si Venturi inca nu am vazut o utilizare CORECTA a unui profil Coanda pt zbor …

                      Pt mine e clar : ” farfurita ” si ” castronita ” sint deja pandemie globala . Pina cind oamenii nu se vor vindeca de asemenea forme , nu vom avea un aparat de zbor revolutionar care contoleaza stratul limita in totalitatea lui .

                      P.S. Mai vreau si alte litere in sufix ….”s”-ul incepe sa devina plictisitor 🙁

  29. Manuel Avramescu

    Buna ziua.
    La finalul textului spuneti ca exista si o varianta in engleza. Cum as putea intra in posesia ei?
    Multumesc!

  30. Dragii mei postaci , si geostrategi pe deasupra:
    http://www.cotidianul.ro/cum-si-ar-fi-platit-udrea-postaci-pe-internet-258521/
    http://www.cotidianul.ro/povestea-postacilor-de-pe-internet-spusa-de-oamenii-lui-udrea-258547/
    Imi amintesc cand cu pustia ceea de referendum,cand se incingeau cablurile de 4 perechi deatatea postari si comentarii ,doi postaci isi dadeau cu orgoliul personal , laudandu-se cu cat castiga : mah,noua ne da atata si atata/ beee , si noua ne da atata , si ne mai da si o sticla de cola si trei sticle de apa pe saptamana , beeee
    Intrebarea lui Nicusor este : aveti dupa ce bea apa ? 🙂

    • Pentru cei care nu prea sunt calendarul opririi procesului de inzestrare al armatei romane si vorbesc dupa „informarea politica” :
      – prin 1990 s-a terminat cu inzestrarea cu produse realizate in conceptie proprie ( exemplu tancul TR-125 ,oprirea programului statiei radio cu salt de frecventa ,a programelor radar etc) . Dupa ce i-au zburat pe Roman si Stanculescu , programele s-au relansat totusi – exemplu TR-2000 , Dracula , Maliutka2 , MLI-84M , RN-94 ,DAC retehnologizat , ARO Dragon rachete antiaeriene si radar de joasa altitudine , prin colaborare cu firme occidentale – ceea ce inse,mna ca se recunostea capacitatea binomului cercetare-productie romanesc
      – prin 1999 s-a terminat cu inzestrarea cu produse realizate in cooperare sau sub licenta ( exemplu elicopterul Dracula , radarul START-1M etc , rachetele AA A-94M si A-95M , Maliutka 2 , la MLI-84 au ramas cu turelele cumparate pe stoc ) – au vandut pe nimic toata industria orizontala , buldozerul a ras-o
      -dupa 2005 s-a terminat cu inzestrarea cu produse cumparate cu offset ( exemplu respingerea SAAB sau F-16 cu offset in favoarea F-16 la mana a treia ) – Ciorogarla
      Citind comentariile , inca ma mir de placerea perversa de a va fura singuri caciula 🙂

  31. Sa nu patim asa.
    13 octombrie 1942. A plouat peste noapte, fără a desfunda drumurile. Iau cunoștință de o directivă secretă a Führer-ului, relativ la conducerea operațiunilor pe timpul iernii. Găsesc părți bune, dar și părți neaplicabile. Ni se recomandă ca atacurile inamice să fie zdrobite chiar pe baza lor de plecare, cu aviația și artileria. Foarte frumoasă recomandație, însă eu nu am nici un avion la dispoziție, iar muniție de artilerie de-abia avem cât să ne ducem zilele.
    HYSTORIA.

  32. Interesant interviu.
    In general sunt de acord cu nenea asta, cu o singura exceptie. Faza cu ”sarma ghimpata si mine” mai degraba decat ”arme exotice”.
    Echiparea armatei cu accentul pe ”sarma ghimpata si mine” presupune acceptarea unui conflict militar pe teritoriul Romaniei. Un conflict pe teritoriul national presupune pierderi umane si financiare mari, deci trebuie evitat cu orice pret. ”Armele exotice” ajuta la pastrarea unei eventuale linii a frontului cat mai departe de granitele Romaniei. Deci nu pot si nu trebuie excluse din dotarea armatei.

    • Nenorocirea este ca inamicul, cand te ataca, nu o face invitandu-te sa va bateti pe teritoriul sau. Intra peste tine asa ca e mult mai greu sa alegi tu unde te lupti, mai ales cand ai un vecin de talia Rusiei.

  33. România nu își poate asigura singură necesitățile economice, militare, politice și nu are nici un prieten aproape. Parteneriatul cu SUA funcționează doar în sensul satisfacerii intereselor americane. Între Rusia și Ungaria există înțelegeri oculte, de boltă, periculoase pentru România. Marele pericol pentru România nu vine din exterior ci din interior din lipsa oamenilor de stat, al acestor „neica nimeni” împinși de către partide în funcții de răspundere. Germania și-a subordonat Cehia 100 %, Ungaria, Polonia, iar acum și România, în fruntea căreia și-a pus gauleiterul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *