Metal Storm… aruncator de proiectile

Pana acum ne-am uitat cu precadere la solutii cu o singura teava, gen 2B9 Vasilek sau Scorpion si ADIM

O alta aplicatie… Metal-Storm: aruncator de bombe cal. 40mm intr-o abordare diferita. Oare care ar fi dificultatea sa obtina ceva similar pentru cal.60mm sau 81/82mm?

 

si pentru ca v-am ramas dator cu un video despre tragerile cu ADIM

 

Marius Zgureanu

11 comentarii:

  1. Metal Storm a fost inspirată din desenele lui Leonardo da Vinci , aste e evident .
    Nimic nou sub soare !

    • really?
      Si eu care credeam ca a fost tunul orga imperecheat cu o Katiusa.

      • io sunt mirat ca majoritatea bricolajelor e fac in firmulite de prin garajele americanesti. si le iese. la noi, nu ca sunt f’un critic, am vazut un reportaj cu un domn din Bacau, prof. la Palatul Copiilor, sectia rachetomodle, care a luat amenda ca nu avea autorizatie pt. cele 10 grame de cartuse cu care alimentau rachetele. parca ceva este cumva in neregula.

  2. Am auzit prima data de metal storm in urma cu vreo 15 ani.Atunci se mergea pe ideea unei mitraliere cu o cadenta foarte mare.Exista o problema cu timpul de incardare intre doua trageri care nu a fost rezolvata nici acum.
    In cazul unui mortier nu stiu daca dispersia nu ar fi o problema.Lansezi cateva sute de proiectile intr-un interval scurt de timp dar toate vor lovi aceasi tinta(sau poate utilizezi incarcaturi de azvarlire diferite pentru a acoperi o suprafata mai mare de teren?)
    CU CE AR FI MAI BUN UN ASEMENEA MORTIER DECAT UN MLRS CLASIC?

  3. Lol, filmul e din 2006, si din motive bune. Compania a dat faliment. Conceptul suna f bine:
    1)cadenta f mare de foc, ceea ce la o arma normala ar permite lovirea puntuala a unei veste/placi antiglont. Ca o sulita de gloante, cu penetrare pe masura.
    2)relativ robust si simplu; nu exista contact cu exteriorul, deci nu intra chestii in mecanism.

    S-au dovedit a avea carente destul de nasoale insa:
    -nu erau compatibile cu munitia clasica, ce are amorsa la spate; astea trebuiau aprinse electronic pe laterala;
    -proiectilele trebuiau special proiectate; trebuiau facute cu un fel de ”fusta” la baza, care sa se potriveasca etans cu glontul urmator, altfel gazele calatoreau inapoi si riscau sa iti detoneze si proiectilele urmatoare;
    -nu exista sistem de recul mecanic, deci arma avea o abatere de la tinta instantanee; daca mai si trageai repede, reculul era foarte puternic;
    -temperatura si vibratii distructive; munitia era fara cartus, deci nu puteai scapa de caldura aruncand niste alama fierbinte, si primind niste aer rece in teava; asta, plus presiunile ceva mai indelungate per ciclu de foc si vibratiile provocate de cadenta mare s-au dovedit problematice;
    -finally, si asta a fost picatura pt arme individuale cu acest sistem: precizie; primele proiectile care ies circula pe o distanta de teava mai mica, deci au viteza mai mica decat urmatoarele, si precizie mai redusa;
    Ar fi, in cel mai bun caz, o aplicatie de nisa. Poate un aruncator de grenade , capabil de saturatie mare si point defence cu proiectile explosive programabile. Ar fi cam neplacut de greu, insa.
    Altminteri, s-a dovedit un punct mort tehnologic.

    • E un concept interesant, probabil una din primele variante ale MetalStorm… mie imi pare un concept interesant de a furniza un foc de baraj/saturatie livrabil de pe un vehicul 4×4 compact sau de talie medie.
      Cum am spus si in articol, ar fi fost si mai interesant un cal 60mm sau 81mm, probabil ducand ins ala alti parametri si alta complexitate a sistemului.

  4. Imi spunea un baiat de la dej care a fost in astan ca nevoia ii invata si pe irakieni. Astfek fokiseau tuburi de canalizare pvc pt lansarea proiectilelor de aruncator. Merge asta sau este o legenda urbana?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *