Incepem cu un pic de istorie a legendarei MG42, atat de prolifica incat si americanii au incercat sa produca o versiune modificata T24 in calibrul .30-06 Springfield/ 7,62mmx63mm ( in locul folosirii munitiei standard germane 7,92x57mm), ceea ce i-a si creat probleme insurmontabile :
Versiunea actuala a MG-42, si anume MG3, este o arma operata de recul scurt, cu blocarea tijei portinchizatorului de catre rola de transport („roller-locked bolt carrier”) iar tragerea se executa cu inchizator „deschis” (open bolt), acesta avand rolul de a alimenta si cartusul in camera (tija avand un extractor/ejector cu arc) in aceeasi miscare si apoi de a ii percuta capsa pentru tragere. Teava si extensia acesteia sunt aruncate inapoi la tragere, antrenand spre inapoi si tija percutorului prin coliziune, retragand si camasa acestuia, pentru ca apoi la lovirea bufferului de capat de cursa arcul si bara ejectoare sa arunce tubul golit. Pentru mai multe amanunte, videoclipul urmator – secventa de tragere a MG42 cu incetinitorul:
Utilizarea mecanismului „roller-locked bolt carrier” permite cadenta ridicata de tragere insa are ca si efect nedorita oscilarea armei si tendinta tevii de a se ridica. La MG-3 si SG 510 aceasta a fost corectata prin introducerea unei curse intarziate a mecanismului (sistemul ” roller-delayed blowback ” introdus prima oara la MG42V/MG45) si deci a efectului reculului, crescand acuratetea.
Mecanismul „roller-locked bolt carrier”
Si acum varianta mai moderna a MG-42 cal.7,62 NATO/MG1A1 vs zid:
MG74 – versiunea austriaca pentru 7,62x51mm NATO conceputa de Steyr Mannlicher si Beretta, cu cadenta redusa la 850lpm si selector cu pozitie foc-cu-foc, in tragere de pe trepied tripod Lafette:
Tripodul Lafette conceput pentru MG-42 este foarte avantajos in pozitie fixa, fiind echipat cu arcuri de absorbtie de recul si cu diferite tipuri de optica si permite tragerea si tintirea din pozitie acoperita, fara a expune tragatorul si restul echipei. In plus, picioarele au lungime ajustabila (cu ajutoeul unor segmente „Lafetteaufsatzstück”), putand fi prelungite si pentru mod antiaerian. Distanta maxima de tragere pe tripod era extinsa la 3,5km in tragere indirecta, iar tripodul permitea tragerea prin operare la distanta prin baleiere intr-un arc de cerc prestabilit. Un alt mod specific era „Tiefenfeuerautomat” care insemna alternarea rapida, pre-reglata, in foc automat a unor rafale scurte de 4-5 proiectile intre o pozitie indepartata (trepied inaltat) si una mai apropiata (trepied coborat).
Dezavantajul trepiedului, cantarind 20 kg, era ca trebuia carat de un soldat suplimentar, alaturi de cel care cara mitraliera, cel care ducea tevile de rezerva si cel care cara munitia.
Aici un MG-42 la foc „mic”:
Rheinmetall inca ofera mitraliera de uz general MG-3, o mitraliera adecvata folosirii pe vehicule, dar si pe post de mitraliera portabila, chiar si in versiunea cea mai usoara, de 9kg. In perioada celui de-al doilea razboi mondial, MG-42 era celebra ca avand o cadenta de tragere infioratoare, dubla fata de majoritatea celorlalte mitraliere existente. Din cauza acestei cadente, militarii germani erau instruiti sa traga rafale scurte pentru a nu termina prea rapid munitia, teava trebuia inlocuita la aproximativ 150 de lovituri trase in rafala, exista in grupa un carator de munitie suplimentara iar majoritatea militarilor care operau langa grupa de mitraliera transportau si munitie pentru MG42. Grupa specifica unei mitraliere MG-42 era compusa din 4 militari, insa in uz curent erau maxim 3.
MG3, derivata inca in uz a MG42, este o arma cu tragere neselectabila (avand doar pozitiile activ/blocat datorita unui selector de tip cui in cruce), capacitatea de tragere foc-cu-foc sau rafale scurte depinzand de dexteritatea operatorului versus sensibilitatea tragaciului. Cadenta poate fi modificata instaland arcuri recuperatoare sau percutoare diferite. Frana de gura conica are rol de ascunzator de flacara dar si de frana de recul.
Teava cromata in lungime de 565mm si cu o masa de 1,8kg se poate inlocui rapid, dupa cateva sute de focuri trase in ritm sustinut, prin armare, eliberarea manerului tevii pe partea dreapta si rasucire, urmata de extragere prin scuturare sau tragere.
MG3 KWS cu tambur DM2 si optica
MG-3 stie sa foloseasca atat benzi continue DM1 cat si unele cu dezintegrare de tip DM6 sau M13, in lungimi de 50/100/120/250 de cartuse. Mitraliera nu poate primi incarcatoare de arma de asalt desi exista o dezvoltare de tambur cu capacitate de 120 de cartuse din partea H&K. O solutie de tambur din otel este DM2, gazduind benzi de tip DM1 cu capacitate de pana la 250 de cartuse.
Ultima versiune a MG-3 este MG 3KWS (“Kampfwertsteigerung”/ „Combat improvement”), dezvoltata de Rheinmetall and Tactics Group.
Si tot MG3 KWS alimentata pe banda din tambur
Aceasta a primit sine standard MIL-STD-1913 montate deasupra, de la cutia mecanismelor si pana la aparatoarea alimentarii cu munitie. A mai primit pat ajustabil in lungime si inaltime cu suport pentru sprijinire la sol si buffer, un bipod ajustabil, un maner cu dubla functie carat/asalt si o noua curea pentru transport. Cutia mecanismelor poate fi vopsita in culori de camuflaj. Arma beneficiaza de un maner interschimbabil tip pistol cu comutator de foc automat/foc-cu-foc dar si de un mecanism de blocare chiar daca este ne-armata (uncocked). KWS mai este dotata si cu un mecanism de reducere a cadentei de la 1200lpm la 800 precum si un contor integrat in manerul-pistol pentru inregistrarea stresului mecanic.
Kitul de modernizare poate fi aplicat simplu, chiar si in cadrul operatiunilor de intretinere de rutina.
Varianta operata electric RMG 7,62 destinata folosirii in turele teleoperate/ arma coaxiala pe vehicule la cererea Bundeswehr, include 2 tevi de rezerva care pot fi rotite electric telecomandat in 4 secunde in pozitia activa in caz de supraincalzire a celei curente, componentele necesare operarii la distanta fiind integrate din conceptie in sau pe arma izolata fata de factorii externi.
Arma RMG 7,62 este foarte fiabila, usor si sigur de folosit, iar nano-captuseala si materiale moderne de performanta ridicata ar trebui sa asigure o durata indelungata de folosire si solicitare scazuta a componentelor. Cadenta, selectabila, este in acesta configuratie de maxim 800 lovituri/minut.
Filmare din timpul testelor pentru RMG 7,62:
Un alt derivat este MG14z, o varianta cu 2 tevi a MG3 dezvoltata de catre Tactics Group Gmbh ca si alternativa ieftina la armele cu tevi rotative. Trepiedul cu cele 2 mitraliere cantareste 19,5 kg iar sistemul este capabil sa traga cu cadenta ajustabila intre 600 si 3000 lovituri/minut (adica maxim 1500 lovituri/min/gura de foc), avand integrat un contor electronic de tragere.
Ca si modificari fata de MG-3 standard, de la care pastreaza cele 2 cutii ale mecanismelor, MG14Z are: tevi noi cu aparatori de disipatie termica redesenate, porturile de alimentare reproiectate, alimentare duala cu banda si ejectarea tuburilor golite spre in jos, un singur maner-pistol si un singur tragaci.
Reluam tabela de la articolul despre PKM Pecheneg:
Model | Calibru (mm) | Greutate (kg) | Cadenta tragere (rpm) |
PKM | 7,62×54 | 7,5 | 650-750 |
FN Minimi 7,62 | 7,62×51 | 8,2 | 660-760 |
FN MAG | 7,62×51 | 11,8 | 650-1000 |
IMI Negev NG7 | 7,62×51 | 7,6 | 850-1050 |
SS77 | 7,62×51 | 9,6 | 650-850 |
HK121 | 7,62×51 | 10,8-12 | 600-800 |
MG-3 | 7,62×51 | 10,5 | 1000-1200 |
In comparatie se observa ca MG 3 a celor de la Rheinmetall (imediat dupa HK121, care are o masa similara, chiar superioara la 10-12kg, in acelasi calibru) se detaseaza prin cadenta uluitoare (depasita de evolutia sa MG45, capabila de 1390 lovituri/minut si de derivatul MG-60, capabila de 1800 lovituri/minut si avand calibru NATO, 7,62x51mm), chiar si la mai bine de 70 de ani de la aparitia stramosului sau, MG-42. Interesant este ca MG-3 poate folosi atat munitie pe banda cat si standard NATO, inter-legata, cu dezintegrare.
Asa cara „norvegienii” de la ISAF un MG-3
Bundeswehr au dezvoltat si ei o accesorizare cu sine Picatinny pentru instalat optica pe MG3: pachet Optik/Optronik pentru MG3 si MG3A:
Detalii sine in pachetul Bundeswehr
Si acum un pic despre urmasii, mai bine zis inlocuitorii deoarece nu sunt derivati din aceasta, si anume HK MG4 (5,56x45mm) si MG5 (MG4 cal. 7,62x51mm)…
HK 121 MG / MG-5 (adica un MG-4 rescalat pe calibrul 7,62×51mm NATO):
HK MG-4 (5,56×45mm NATO):
Daca noi vom decide sa inlocuim PKM-ul cu altceva sau sa-l evoluam cum au facut deja bulgarii si mai ales polonezii (UKM-2000), ramane de vazut, principalul atu al actualei arme fiind masa scazuta, fiind greu de egalat ca si mitraliera usoara. La acest aspect – categoria pana in 8kg, doar IWI Negew si FN Minimi ar putea sa-i faca concurenta.
Pentru cei care isi doresc o mitraliera de uz general, ceva mai grea dar cu alte atuuri, se poate crea o a doua nisa, unde MG3 este practic o referinta greu de egalat chiar si dupa 80 de ani de la aparitia primei variante.
Avand in vedere si problemele de precizie cu care se confrunta MG5/HK121, este foarte probabil ca MG3 sa ramana semnificativ mai mult timp in uz in Bundeswehr, fara a pomeni restul de aproape 40 de natiuni care o folosesc.
Marius Zgureanu
Surse:
https://www.thefirearmblog.com/blog/2014/01/06/bundeswehr-mg3kws-upgrade-program/
Citeste si:
https://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-romaneasca-rheinmetall-steyr-rs556
citeam ca mg5 a avut probleme de precizie in competitia daneza
https://www.thefirearmblog.com/blog/2015/09/09/delays-beset-german-mg5-program-outlets-report-7-62mm-gpmg-lacks-accuracy/
https://www.thefirearmblog.com/blog/2015/06/10/hk-troubles-continue-mg5-under-scrutiny-by-german-mod/
Multumesc frumos, actualizat in articol 🙂
Da vergeaua? Unde e?
Dacă te rătăcești noaptea-n pădure (Doamne-fereste, dar se poate întâmpla!), frigăruile la ce le faci?:-))
http://gunlab.net/mg-42-mg-3-cut-away/
https://imgur.com/gallery/DdvWu
nu-ti trebe, e calitate germana si cureti teava dupa ce ai schimbat-o, daca nu ai aruncat-o 🙂
Frigaruie faci direct pe teava, cand se incinge 🙂
Modalitate de racire a tevii din clipul cu MG 5 imi aminteste de cartile scrise de Sven Hassel si cum raceau tevile mitralierelor MG 42 in lupta
Dap. Le”caleau” cu urina
Acidul uric nu face cristale?…
Pai, vergeaua se lega atarnata si de gura tevii armei, la deplasarile prin padure, pt a detecta firele intinse pt. capcane.?
Asa ca cine nu are, sa isi cumpere?
Cam mare cadenta. Nu e mitraliera AA totusi… Io zic ca 600 rpm e suficient.
Actuala PKM are totusi un avantaj mare: e extrem de usoara, si asta cu o constructie invechita. Cu materiale moderne zic ca o poti face si mai usoara. Eu as schimba munitia la ea: 7,62×54 cu 6.5 Creedmoore. Acuratete mai mare, si daca adaugi optica buna si capacitate de foc cu foc, mitraliorul iti devibe si designated marksman.
Acu asteot sa-mi sara lumea in cap…
@Checkmate
7.62x54R e un „full rifle cartridge”, dacă faci PKM -ul prea ușor te omoară reculul…
Inlocuieste-l… enough is enough. Creed are balistica similara cu 300 WinMag, semnificativ superioara lui 7.62R, dar cu munitie mai usoara si recul mai mic.
Why not, când ala va fi oficial cartuș NATO…
Oficial NATO e 5.56. Asta nu inseamna ca nu vezi si 7.62 peste tat 😛 Vezi si exemplul puscasilor marini in acest sens.
Ca si cartus generalist pt pusca de asalt, Creed e cam puternic. Grendel ar fi ideal.
Ca la mai toate armele moderne din ce am observat , HK-MG etc etc au o groaza de optiuni : inaltime la tripod , cadenta reglabila, mode-uri de foc , etc deci cu alte cuvinte mai multe arme si precizii in una singura , tocmai spre a usura alegerile facute de soldat pe campul de lupta. Ca una e cand ai un AK ce trage in un sigur fel si inamicu’ cine stie cum te ataca alta e adaptabilitatea la situatii. Cum n-avem bani prea multi cel mai bine le-am lua pe alea care se defecteaza cel mai rar si permit cateva optiuni de reglare.
remarcabil cat de putin a evoluat tehnologia mitralierelor daca MG 42 e inca de top dupa 80 de ani
E peste PM-urile noastre, nu? inainte sa-mi sariti in cap va rog sa obervati semnul de intrebare. Intreb 🙂
Peste md.66, adica peste nitraluera de companie, vrei sa spui? PKM.
Si aia e buna.
da, 66 si 96, modelul cu calibru NATO (conform Wicki :D). Greutatea e comparabila cred, cadenta de foc e mult mai mare la MG. de ce ai prefera PM-ul?
PKM-ul e mai usor, destul de precis, fiabil, usor de intretinut. Instructia este usoara si rapida. Mie imi place.
Eu vb despre md.66. Nu am vazut md.96.
Contrar anumitor opinii, PKM este considerata, cea mai buna arma facuta de sovietici si nu AKM….
Ia vezi cum este M-2 de actuala … la 100 de ani 🙂
Finlandezii prefera PKM-ul. E mai usoara si e foarte eficienta. Simpla si functionala. Poate fi folosita de un singur militar chiar si din picioare. As prefera-o oricand.
Ioi, ma omori Mariuse! 🙂
Pana la urma o sa-mi rup cateva ore intr-o duminica ca sa fac un glossar de termeni in domeniu.
“roller-locked bolt carrier” – rolele de blocare ale port inchizatorului.
„tragerea se executa cu percutor “deschis” (open bolt)” – pai, cel care introduce si uneori si tine cartusul in camera cartusului din teava este inchizatorul (bolt) care poate fi inchis (blocked/locked), intarziat (delayed) sau liber/deschis (open).
La inchizator ii zice bolt pentru ca la inceputuri cand a fost definitivat ca si concept se inchidea prin rasucire (Mauser G98) si americanii i-au zis surub (bolt). La inchizatorul vertical/orizontal de la arme ei deja ii spuneau trap door de foarte multi ani. Oricum ei sunt practic probabil cei mai importanti in fortarea dezvoltarii rapide in domeniu
La port inchizator ii zice bolt carrier si singurul rol pe care-l are este sa transmita miscarea la inchizator si sa-l ghideze precis catre teava (camera cartusului). La AK asta este partea din spate prinsa de pistonul de gaze.
Percutorul poate fi in functie de mecanismul armei fix (fixed/blocked, foarte rar si este inlocuit de spring loaded pentru ca se rupe), liber (free floating) si tensionat (spring loaded) si nu face altceva decat sa loveasca capsa cartusului. In nici un caz nu o sa inchida un cartus in camera cartusului. Este probabil cea mai sensibila parte a unei arme de foc individuale.
pai am pus si in engleza, ca sa fiu sigur ca s-a inteles.
Astept si eu glosarul ala si poate niste articole pe arme de foc, ca sunt cam singurul care se chinuie cu asa ceva 🙂
PKM este in clasa de mitraliera universala (FN M240, FN MAG, M60, MG3, SS-77), trage cartuse de pusca (7,62×51 7,62x53R) si nu este in clasa cu FN Minimi sau Negev care trag cartuse intermediare ca si armele de asalt si ar fi echivalente cu RPK sau RPD.
PKM este considerata una dintre cele mai bune mitraliere din lume si a fost adoptata si chiar copiata sau folosita ca si baza de dezvoltare (SS-77) de foarte multe natii.
Bineinteles exista si versiuni modernizate.
Eu le-am clasat doar dpdv al masei, nu al functionalitatii, dealtfel sunt toate in acelasi tabel.
Precizarile sunt mai mult decat binevenite 🙂
M240, FN MAG = aceasi mitraliera.
Mai simplu: M240 = FN MAG 🙂
americanii astia chiar nu sunt hotarati….
Eu zic ca sunt plictisiti daca au reusit sa dea trei denumiri la aceeasi arma:
MAG
M240
BRAVO
Nomenclatura americana este una singura M240 si este aplicata mitralierelor fabricate de catre FN Manfacturing cu sediul in Columbia, South Carolina. B,D, E1, G, L si asa mai departe sunt modele ale M240. Ce este fablicat in continuare de FN Herstal cu sediul in Herstal Belgia este in continuare desemnat FN MAG.
o fi in nomenclatura oficiala pentru ca eu am gasit toate cele 3 denumiri in uz si nici nu am pomenit de versiunile britanice.
Doar ca avem o problema cu a noastra, nu stim sa o trecem in calibru NATO, cum au reusit bulgarii la MG1M sau alimentare cu banda casanta specifica NATO – la polonezul UKM2000. Noi am ramas in 7,62x54mmR? Sau am trecut-o si n-am aflat?
Unul dintre raspunsuri o fi lotul de SS-77 Vektor cumparat?
Daca tot vor sa treaca la SS-77 macar sa o ia in productie!
La baza to PKM este dar modficata pentru cartuse 7,62×51 si cerinte sud-africane.
SS-77 are aproape 10kg, nu mai e deloc supla PKM…
atunci sa o purice putin si sa o faca comparabila cu PKM la portabilitate pentru ca altfel as zice ca aia de la fabrica (sectia de dezvoltare) freaca menta degeaba…
Rusii deja au facut versiune mai noua si mai portabila la Pecheneg (versiune mai noua la PKM).
Au scos si cei de la Cugir o varianta „comando” la 8,25 kg.
Avem in dotare pusca mitraliera in 5,45 cu pat rabatabil, nu e chiar Minimi sau minSS-77, dar e comparabila cu LSW, chiar peste.
sa nu uit PKM este 9kg, PKP Pecheneg pare mai usor la 8,2 kg.
Eventual luat SS-77 si „pechenizat” 😛 si probabil o sa fie za best.
Am vazut ca exista si o versiune minSS-77 in 5,56 s cred ca in felul asta am putea si noi acoperi nisa RPK-ului.
Numai sa se vrea…
https://www.youtube.com/watch?v=tFm-ytGKGcQ
au mai ramas doua zile pana la International army games 🙂
Istoria MG42 si a predecesoarei ei, MG34 e extrem de interesanta:
https://www.youtube.com/watch?v=E-KgQ-OZJZ8
Iar ideea mea cu inlocuitul PKM cu o arma de calibru 6 mm similara dar mai usoara se pare ca nu e chiar noua:
https://modernfirearms.net/en/machineguns/russia-machineguns/unificirovannyj-6mm-eng/
Blestematii astia de Ivani…