Mica Unire de la 14 noiembrie 1878. Ziua când Dobrogea a revenit la patria-mamă

de

Ziua de 14 noiembrie are o semnificaţie specială pentru Dobrogea. La 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la patria-mamă. Vineri, 14 noiembrie 2014, se împlinesc 136 de ani de la unirea Dobrogei cu ţara, iar evenimentul este marcat la Constanţa printr-o suită de manifestări la care participă toate naţiile Dobrogei.

România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie.

Într-o proclamaţie emisă pe data de 14 noiembrie 1878, cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei: „Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea desbătută şi încuviinţată de naţiune hotăreşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirei: viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituţiuni pe care ne-o râvnesc multe naţiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legiuita pedeapsă“.

dobrogea portita

Coperta albumului de fotografii semnat Razvan Voiculescu

Pentru a marca evenimentul, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa au loc vineri, 14 noiembrie, conferinţa cu tema „Ora deschisă de istorie“, expoziţia de fotografii şi documente vechi din perioada 1848-1914, urmate de un spectacol de cântece şi dansuri tradiţionale ale etniilor din Dobrogea, intitulat „Artă şi convieţuire în Dobrogea“.

Sursa articolului, interviul cu Prof. univ. dr. Constantin Iordachi despre istoria zbuciumată a Dobrogei după Războiul de Independenţă din 1877, când regiunea a ieşit de sub stăpânirea otomană și programul manifestărilor cultural-artistice organizate de Prefectura Constanța: Adevărul

20 de comentarii:

  1. O singura observatie:
    Romania a fost alipita la Dobrogea, nu Dobrogea la Ramania……. aasaaaaa …….

    • Cine-i asculta pe-astia, cu limba lor? Cer ei Dobrogea de la „culoarul dobrogean” din anii ’50 – ’60 (cu voie de la kgb) incoace, dar orice istoric serios le rade in nas.

  2. Propunere de articol:

    http://www.romanialibera.ro/aldine/profil/ziua-marii-uniri–povestita-chiar-de-artizanul-ei-357362

    Si un citat, ca tot mi s-a spus ca imi plac vorbele mari:

    „Unchiul meu Vasile fusese trimis de Tisza Pișta, împreună cu Toader Mihaly, la Carol I spre a stărui ca România să rămână neutră. La ieșirea de la rege, unchiul întâlnește pe Nicu Filipescu: „Ce să spunem domnule ministru lui Pișta?” „Nimic! Vom trimite vorbă prin 600.000 de baionete!” „Așa? Apoi Dumnezeu să le dea sănătate. Noi vom tăcea molcom! Așa erau popii în misiuni diplomatice!””

  3. Datorita Dobrogei are Romania acces direct la Marea Neagra.Un motiv in plus ca aceasta provincie sa fie apreciata asa cum trebuie.

  4. asta e chiar interesant: https://www.youtube.com/watch?v=WEHXbNPEZtg&feature=youtu.be desi am oprit muzica ca e enervanta. apar si drapele romananesti capturate. cum nu inteleg nimic din ce scrie in bulgara –- deduci din poze despre ce e vorba.

    dar e vorba totusi de: http://ro.wikipedia.org/wiki/Bătălia_de_la_Turtucaia

    sau cum povesteste Toparceanu: http://www.frontpress.ro/2012/03/turtucaia-infrangerea-despre-care-nu-se-vorbeste.html

    Toate astea se inscriu in contextul mai larg al campaniei din 1916 unde combinatia dintre greselile noastre si expectativa aliatului rus care a asteptat pe Siret sa fie ocupata toata |Romania au dus la o catastrofa.

    Din fericire, intr-o iarna armata romana a reusit sa se puna pe picioare si sa fie un adversar foarte incomod in 1917.

  5. din aceasi sursa: http://www.frontpress.ro/2012/03/turtucaia-infrangerea-despre-care-nu-se-vorbeste.html

    Ce vreau sa spun este ca nu trenuie neaparat sa ne laudam doar cu victoriile.

    George Toparceanu incheia cartea sa “Amintiri din luptele de la Turtucaia” cu urmatoarea istorisire “Dintr-o baterie distrusa mai ramasese un singur tun, c-un tunar. Bulgarii erau aproape, dar el tragea necontenit. Infanteria noastra fusese risipita. Dusmanii, ocolind o movila, se ivira dintr-o parte, la cativa pasi si navalira asupra lui. Cuprins din toate partile, el descarca un foc de revolver in gramada si cu o mana libera, tot mai avu vreme sa sloboada ultimul srapnel din teava tunului. Bulgarii, printre care era si un ofiter, i-au crutat viata. Iar soldatul bulgar care mi-a povestit faptul, intr-o gara departata si care fusese ranit la picior cu revolverul, adauga, vorbind de necunoscutul erou: Era un om smead si slabut pe care n-ai fi dat o ceapa degerata.”

    • Dezastrul de la „capul de pod fara pod” Turtucaia nu s-a vorbit pe timpul comunismului, dar acum nu este trecut sub tacere. Intreaga campanie din 1916 a fost un sir lung de infrangeri, datorate:
      1) lipsei de armament (in special greu) si de munitie
      2) slabei pregatiri a corpului ofiteresc
      3) tradarii „aliatului” rus
      4) esuarii marii ofensive aliate care trebuia sa fixeze inamicul pe alte fronturi

      Cu atat mai mult merita respectati soldatii de rand, precum si populatia civila, care au dus (ca intotdeuna) greul.

    • @Nicoara
      ai remarcat cum descrie toparceanu economia romaniei ?
      bulgarii care lucrau pe bani buni in ropmania ?

  6. 14 Noiembrie ar trebui sa aiba o mare semnificatie pentru toate provinciile.
    1. Insemnatatea economica si strategica a Dobrogei pentru Romania este prea mare ca sa ne gandim doar la intiderea ei teritoriala sau la numarul populatiei.
    2. A fost prima unire din epoca moderna, unire ce a intarit economic micul regat, fapt ce i-a permis sa faca Marea Unire.
    3. Pe romanul pe care-l doare doar de provincia lui nu merita nici sa-l scuipi. Romania este toata tara, iar pentru fiecare metru din tara asta trebuie sa ne doara la fel pe toti.

  7. Startegic vorbind, Dobrogea este de o importanta vitala pentru Romania. Prin Dobrogea Romania controleaza gurile Dunarii si are acces la resursele energetice din Marea Neagra.

  8. „România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878”
    dezvolta te rog

    • Uite cum datorita unui om nepregatit psihic se pierde o lupta si viatza multor oameni.
      Citez:” Din nenorocire însă, comandantul sectorului, colonelul Nicolicescu, crezând că inamicul străpunsese liniile românești, s-a panicat și a ordonat spre seară evacuarea poziției și retragerea pe linia centrelor, ceea ce a avut drept consecințe demoralizarea trupelor și pierderea unui avantaj tactic, ieșindul de aici constituind un pericol pentru trupele care atacau sectorul vecin, apărat de centrele 6-9.”
      Din lupta de la Turtucaia.

      • Din pacate asta se intampla tuturor in timp de razboi. o decizie gresita a unui om trimite la moarte multi altii sau chiar poate influenta decisiv istoria.

        din pacate – cu exceptiile de rigioare – a fost nevoie de catastrofa din 1916 pentru ca armata romana sa si faca o selectie adevarata a cadrelor de comanda. dar asa e in orice armata fara experienta de razboi – a se vedea de exemplu ce probleme au avut trupele americane in Africa de Nord in 1943 – in primul rand din cauza modului in care au fost conduse, imediat ce la comanda au ajuns ofiteri competenti situatia s-a schimbat, fapt recunoscut chiar de Rommel.

    • Vitali, in razboiul de independenta, in Dobrogea nu au operat trupe romanesti ci rusesti care au recrutat si dintre localnici dar preponderent bulgari.
      Dupa incheierea ostilitatilor teritoriul a ramas sub controlul lor pana au decis sa-l ofere Romaniei ca un fel de compensatie pentru ca ne-au rapit cele trei judete din sudul Basarabiei.
      Imagineaza-ti ca intra cineva peste tine si-ti ocupa casa dupa care iti spune. „Uite, pentru ca dormitorul tau ramane la mine, iti ofer, in compensare, sufrageria” Cam asa a fost miscarea.

  9. Misto unire, am luat 2 judete din Dobrogea (nu toata) si am pierdut trei, ca asa-i romanul bun la socoteli cand face intelegeri cu altii si mai ales ca aia au ramas si cu nadragii nepatati datorita interventiei noastre, altfel o intindeau bine pe izmene de ciucalata si rahat turcesc pretenii nostri rusi, deci alta mare victorie a noastra pe toate planurile.

    • Raptor, nu am luat nimic. Ni s-a luat si ni s-a dat. In acest timp armata rusa se afla in Bucuresti si ameninta cu ocuparea completa a Romaniei. Asa stiu ei sa-si trateze aliatii.

  10. Rusia garantase in scris, printr un tratat integritatea teritoriala a Romaniei atunci cand, formal, Romania a permis tranzitul trupelor ruse pe teritoriul sau pentru a trece in Bulgaria. Pana cand nu au luat-o in freza de la turci …. pana cand marele duce Nicolae nu a trimis celebra telegrama catre pricipele Roamaniei – viitorul rege – Carol I – prin care i cerea sa treaca Dunarea – pana atunci deci rusii priveau foarte de sus armata romana. Totusi, trupele ruso-romane de la Plevna au fost puse sub comanda lui Carol … ceea ce e deja foarte mult. Avantajul nostru atunci a fost faptul ca principele Carol era in fapt neamt si nu era impresionat absolut deloc de aerele rusilor. In plus, era ofiter de profesie.

    Revenind la subiect – prin diplonatii sai Romania a obtinut in urma pacii 2 lucruri de o importanta colosala:
    1. Recunoasterea internationala a independentei (ca una e sa te declari independent si alta e ca celelalte state aa te si recunoasca ca independent si aa stabileasca cu tine relatii de la stat la stat – vezi cazul Kosovo sau Transnistria);
    2. Dobrogea ! Rusii au luat sudul Basarabiei pentru a controla gurile Dunarii. Si au putut lua sudul Basarabiei pentru ca Marea Britanie nu mai era interesata in mod special de importul de grane romanesti. Cat timp le a dorit a indepartat Rusia de Dunare. Dupa ce graul american a intrat pe piata si a putut sa l treaca peste atlantic la un cost acceptabil britanicii i au lasat pe rusi sa se apropie din nou de Balcani, in schimbul unor mici intelegeri in Asia Centrala – vezi si razboaiele Angliei cu Afganistanul din sec. 19.
    Prin Dobrogea Romania a ramas conectata la comertul international, fapt care a contribut enorm la dezvultarea economica ca tarii. Importanta Dobrogei a ramas la fel de mare pana in zilele noastre. Acum acolo e Canalul, e Constanta cu portul si e valoarea strategica pentru NATO. Nu cred ca am fi la fel de interesanti pt americani fara Dobrogea.

    Cat despre modul in care si au respectat rusii intelegerile scrise si semante cu noi ….. nu e doar conventia din aprilie 1877 …. e si cea de la inceputul primului razboi mondial, e tezaurul, sunt intelegerile din anii ’30, e ultimatumul din iunie 1940 e chiar si armistitul din septembrie 1944 etc etc.

    Si nu suntem doar noi asa: nu a garantat Rusia, alaturi de americani, englezi si francezi parca integritatea teritoriala a Ucrainei in scbimbul renuntarii acesteia la arsenalul nuclear ???? Sigur …. nu armata rusa a intrat in Crimea si nu lupta in Dombas. Doar miscari populare si cetateni ucrainieni de etnie rusa ….

  11. deci, sudul Basarabiei, ca parte integrata a Romaniei in 1877 a fost luat de rusi in 1878 dupa ce, in aprilie 1877 garatasera integritatea teritoriala a Romaniei:

    Articolul 3 al Conventiei ruso-romane din 4/16 aprilie 1877 prevedea ca partea rusa se obliga „a mentine si a face a se respecta drepturile politice ale statului roman, asa cum rezulta din legile internationale si tratatele existente, precum si de a mentine si apara integritatea actuala a Romaniei”

    Pentru informatii serioase despre razboiul de independenta va recomand cartea Armata Romana in Razboiul de Independenta 1877-1878, Cornel I Scafes, Horia Vl. Serbanescu scl; ed Sigma, Bucuresti 2002 – harti, poze, informatii serioase – tot ce aveti nevoie pentru a va informa serios despre acest subiect.

    Pentru o succinta trecere in revista a relatiilor romano-ruse:

    http://istorie-militara.blogspot.ro/2006/08/22-iunie-1941-preliminarii-romanesti.html si urmatoarele (partile 2, 3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *