Un film european pe care l-am gasit cu totul intamplator dar pe care l-am vizionat cu mare placere. Il gasiti pe internetul romanesc subtitrat si sub titlul „Amiralul”.
Pentru cine nu stie Michiel de Ruyter este un amiral olandez, considerat cel mai mare si mai bun amiral al lor. Eu cred – pe de alta parte – ca amiralul de Ruyter poate fi oricand in considerat in primii trei cei mai inteligenti si mai eficienti amirali din istoria marinelor militare din toate timpurile.
Un film pe care il recomand cu toata seriozitatea!
GeorgeGMT
Il voi urmari dupa ce termin ce am acum de mesterit. Am gasit un videoclip cu subtitrare in engleza.
Un alt amiral de urmarit este Yi Sun-Shin. Exista un intreg serial cu el.
Yi sun Shin e amiralul koorean care a scufundat flota japoneza din timpul unei invazii. In prezent koorea i-a dedicat numele unei clase de fregate (distrugator cum spun ei navelor mari de lupta la fel ca si japii).
Filmul coreean a fost ok. (nu serialul). Omul era foarte inteligent si adaptabil. Si filmul olandez pare meserie.
Legat de Yi sun Shin au fost mai multe filme seriale kooreene dar nu stiu de unul care sa-l reprezinte, daca stii ceva poate imi lasi numele serialului.
De facut distinctia intre generalul din Sila din timpul perioadei celor Trei Regate care a durat pana prin anul 695 cand au unificat cele 3 state, 4 daca includem si Gaia/Kaia.
Si amiralul Yi sun Shin (are acelasi nume dar e coincidenta, nici nu se stie daca erau sau nu din aceiasi familie ) care a distrus flota japoneza in timpul dinastiei Joseon/Chosun pe la anul 1500-1600.
Este vorba de invaziile japoneze din Koreea de la sfarsitul secolului XVI. Cu putin timp inaintea lui Mihai Viteazul.
mi se pare ca exista un film numit roaring currents despre el. Sunt pe telefon si mi e la indemana sa l caut dar amiralul asta korean a fost cu adevarat remarcabil.
practic singurul domeniu in care koreenii au fost mai buni decat japonezii in perioada respectiva a fost cel naval. Pe mare koreeni erau superiori dar pe uscat armata koreana nu a facut fata ferocitatii japonezilor care si au exportat surprusul de soldati rezultati din razboaiele civile intr o expeditie de cucerire.
http://www.imdb.com/title/tt3541262/?ref_=nv_sr_1 E pe filelist, pe Kickass torrent. Il gasesti daca vrei :)). De o vreme vad foarte multe filme asiatice, au mult mai multi figuranti, costume mai bune si uniforme, locatii istorice care aduc a autentice. E ceva nou, cateodata real istoric, sare din tiparele Rambo medieval de la Hollywood.
Generalul unificator se numea Kim Yu Shin n-ai cum sa-l confucnzi cu amiralul.
http://filmehd.net/myeong-ryang-the-admiral-2014-filme-online.html
Jean Bart a servit în marina olandeza sub comanda lui.Așa profesor,așa elev :))
La care Jean Bart te referi ? Francezul ?
Da,francezul.A servit sub comanda lui la începutul carierei în marina,pana a început războiul Dintre Franța și Olanda,când a intrat în marina franceza.Era o mica cărțulie din Colecția Temerarii despre Jean Bart și Claude de Forbin.
Mai era o carte in early ’80 – Pirati si Corsari de Horia Matei. Jean Bart si Robert Surcouf aveau capirolele lor :-).
Olanda nu a avut avantajul de a fi o insula sau macar de a avea un singur vecin precum Portugalia. Chiar daca au avut realizari absolut extraordinare pe mare nu au reusit sa si apere bazele nationale din Europa in fata unor state mult mai populate si cu armate terestre mult mai numeroase.
Asadar … Au avut sau n au avut olandezii un oarece rol ca sa ne denumim noi azi moneda nationala „leu” ?
Casca soldatului roman din al doilea – emblematica pentru armata romana a epocii – a fost o casca „”model olandez” )
Filmul merita vazut – si olandezii au fost foarte atenti sa reproduca cladirile si costumele epocii.
Am și cartea lui Horia Matei,am citit-o și pe aia.Și dacă știai care Jean Bart,de ce m-ai mai întrebat ? 🙂 .Denumirea leului nostru se trage de la o moneda olandeza,un taler care avea pe el o efigia cu un leu,stema Tarilor de Jos.Și leva tot de aici isi trage denumirea.
No offence bro! Dar la cate se spun pe aici m am speriat ca e careva care l confunda pe Jean Bartul original cu Jean Bartul nostru.
Același sentiment l-am avut și eu când m-ai întrebat care dintre ei,am crezut ca ti-ai imaginat ca al nostru a servit în marina Tarilor de Jos :)))
@ Nicoara
Domnule, se cheam leu la noi,si leva (adica tot leu) la vecinii aia cu castravetii si inmatricularile ieftine. Povestea e ca pe vremurile de demult, moneda folosita de negustori – moneda olandeza – avea pe avers un leu. Pe revers presupun ca era capatina regelui / reginei de pe vremea aia nu am habar care (nu am apucat vremurile respective, pentru relatii suplimentare intreba-l pe nea Ghita Bizonu’, e mai din epoca).
Iar „casca olandeza” era chiar buna. Singura care o depasea pe vremurile alea era casca germana (la capitolul protectie a capatinii soldatului). In conditii defensive casca olandeza proteja ceafa soldatului mult mai bine decat casca germana. Iar casca germana (chiar daca e modelul care a inspirat casca moderna americana) mai avea o hiba, hiba pe care casca olandeza nu o avea datorita prelungirii partii din spate: in situatii de lupta de aproape (close-combat) lupta preferata de unitatile de cercetare -diversiune, era relativ usor sa-i rupi gatul unui soldat echipat cu casca model german. Cu casca olandeza era mult mai greu.
Cine nu crede, poate incerca.
Ma bucur ca ai raspuns. Leu se pronunta foarte asemanator si in olandeza ;-). Si ruksac 😉
Casca aia de i zice olandeza a fost mai mult folosita de armata romana decat de cea olandeza. Vazusem mai demult o fotografie cu soldati olandezi in indiile lor pe la inceputul razboiului si la prima impresie nu intelegeam cand o fi ajuns armata romana sa lupte in zone cu palmieri.
oricum este absolut remarcabil ce au reusit olandezii sa faca in perioada lor de glorie.
Termenul de taler vine de la denarul republican roman. Si de la taler provine termenul de…dolar. Nimic nu-i nou sub Soare.
De Rider, de Ruyter, ce amirali si comandanti de flota au avut olandezii….. pacat ca s-au luptat intre ei (oranistii si regalistii) si de aici, din cauza problemelor legate de rege, guvern si religie au fost sufocati de englezi, francezi si prusaci.
Poate ar fost bine sa-l fi avut la Srebrenita, asa nu se faceau de cacao ….
o explicatie pt graba cu care se instaleaza scut antiracheta in europa :http://adevarul.ro/international/in-lume/infografie-scandalul-rachetelor-rusesti-ascunse-administratia-sua-1_5579ce67cfbe376e35303130/index.html?ref=yfp
Daca tot se vorbeste de filme bune marinaresti, am si eu o recomandare:
http://www.imdb.com/title/tt0082096/?ref_=nv_sr_2
Probabil 99% dintre cei care frecventeaza acest site l-au vazut, dar eu ma adresez celor 1%. E un film care pur si simplu nu trebuie ratat.
Tot cu tendințe ușoare mărinărești…. http://www.imdb.com/title/tt1101026/ …foarte bun filmul
Amiralul, filmul rusesc merita vazut.
Și mai este unul…. http://www.imdb.com/title/tt0311113/ (Master and Commander: The Far Side of The World)
Das Boot e deja un clasic…
,,The Admiral,,despre viata lui Yamamoto Isoroku
http://filmehd.net/rengo-kantai-shirei-chokan-yamamoto-isoroku-2011-filme-online.html
Filmul este destul de bun,cum am vazut si altele facute de niponi pot spune ca parca este un curent de prezentare intr-o nota pozitiva a actiunilor lor din ww2.
Apropos de filme japoneze a reusit cineva sa vada filmul asta ?https://www.youtube.com/watch?v=h2i80FAEMzk este despre cuirasatul Yamato,cel mai mare din lume.Eu am cautat filmul…si nimic.
http://www.topvideohd.com/2013/05/yamato-2005-online-subtitrat-in-romana.html
Multam”
https://www.youtube.com/watch?v=HpNRaS5wwIE pentru cine are rabdare 2 ore 😉
Exceptional film. Merci pentru recomandare!
Am vazut filmul si pot sa spun ca nu m-a impresionat pe masura … e subtire cam la toate capitolele … Ii lipseste o introducere de calitate , contextul istoric nu este foarte bine explicat ( este fuserit) pana si efectele speciale lasa mult de dorit … Un film de propaganda … despre o ” Lalea” campioana la drepturi si libertati cetatenesti si despre sansa ei ratata de afi o putere maritime si comerciala de prima mana … Vad ca eterna vaicareala romaneasca … in care bravii charpatini lupta eroic cu trei imperii deodata I-a palit in moalele capului si pe batavi … Ce mi-a placut la acest film este faptul ca recunosc cu nonsalanta ca sunt o natiune de bisnitari … In rest mult zgomot pentru nimic …
De aia fiecare are dreptul la o parere.
daca olandezii sunt bisnitari poate ne spui si cine sunt oameni de afaceri adevarati ;-).
Filmul e mai mult pt ei. Istoria Olandei e foarte putin cunoscuta la noi asa ca daca nu te documentezi nu prea intelegi contextul istoric.
dar e si greu sa faci un film despre un amiral de acum 400 de ani – cu toata recuzita. E si un nume de romanesc la cei care au facut imaginea…
Horatio Nelson si De Ruyter poate cei mai mari amirali ai lumii