Mici modernizari pentru T-72/PT-91

Polonezii de la Bumar Łabędy propun pentru parcul polonez de T-72 si PT-91 un ansamblu de mici retrofit-uri care sa creasca usor performanta in lupta sau sa permita inlocuirea unor sisteme pentru care nu mai exista piese de schimb, garantand astfel functionarea parcului de tancuri de acest tip cel putin pana la sfarsitul deceniului.

1

Tancuri PT-91 revitalizate in uzina Bumar-Łabędy (foto: Michael Likowski)

 

Din modernizare fac parte un sistem de control al tragerii SKO « Radew » (parte in pachetul de modernizare low-cost polonez T-72M1) si care se poate instala usor fara modificari ale turelei, si un generator auxiliar (APU) de 12CP, util pentru activitatea electronicii in timpul stationarii tancului, cu motorul principal oprit. Este posibil ca SKO Radew, alaturi de un sistem de imagistica termica cu racire de generatia a 3-a KLW-1 « Asteria » (gama 8-12 μm) sa faca parte din pachetul de modernizare si a unor T-72 ucrainene (un prim lot de 80 de bucati). Generatorul APU de 12CP figureaza déjà in configuratia standard a PT-91M, exportat in Malaiezia, reducand semnificativ consumul de combustibil care a crescut prin instalarea motorului mai puternic, PZL-Wola S-1000R diesel de 1000 CP.

In prezent fortele poloneze opereaza aproape 500 de tancuri T-72 si PT-91 la un loc. Pachetul de revitalizare contine déjà inlocuirea sistemelor de cautare activa si vizoarele instrumentelor pasive, dar nu corecteaza raza de actiune redusa, mai ales noaptea si in conditii meteo proaste.

2

 

 SKO Drawa – componente

Practic  trebuie adresata penuria de piese de schimb de provenienta israeliana, aflate in phase-out, pentru sistemele de control ale focului de tip SKO-1M Drawa-1T apartinand PT-91, inclusiv varianta initiala SKO-1 Drawa bazat pe sisteme de vedere pasiva nocturna, instalat pe primele serii de PT-91. SKO Radew cu camere termice de nou generatie sunt propuse de concernul PCO Warsaw si Bumar Łabędy pentru a inlocui sistemele de mai sus, crescand performantele in lupta si evitand dificultatile importului de piese.

 

Modificarile propuse pot fi usor incluse in procedura de revitalizare, cu costuri minime, uzinele din Gliwice si Fabrica militara auto din Poznan primind anual, in ultimul timp, cate 20-30 de tancuri pentru revitalizare.

Cu probleme similare s-a confruntat UMB in cazul revitalizarii tancurilor TR-85 si TR-85M1, multe piese fiind in „phase-out”, iar uzina trebuind sa propuna piese echivalente ale altor furnizori pentru inlocuire. Similar, parcul de TAB-uri romanesti sufera de lipsa de piese de schimb, furnizorii fiind demult disparuti. Propunerii UA Moreni si UMB de a inlocui motoare si anumite componente si sisteme cu altele mai noi, MApN nu a dat un raspuns clar, investigand si posibilitatea de a obtine in atelierele proprii piese de serie mica, echivalente vechilor modele.

Mai trebuie mentionat ca in 2013 Bumar a propus si o modernizare actualizata a T-72 M1 si PT-91 pentru lupta urbana, denumita PT-72U, cu panouri aditionale anti-RPG totalizand 420kg, care sa acopere partile din spate ale turelei si sasiului. Acestea sunt lectii invatate in urma distrugerii unor T-72 georgiene in august 2008 la Tskhinvali de catre lovituri AG-7, precum si in urma misiunilor coalitiei in Afganistan. In plus, podeaua tancului si partea frontala din zona soferului au primit blindaj compozit suplimentar, pentru protectie anti-mina. Alte imbunatatiri au constat in turela teleoperata cal.12,7mm de tip ZSMU-127 dezvoltata la ZM Tarnów, 8 camere pentru vedere 360° ODR-HV ODF Optronics, un vizor termic panoramic ODR PTZ, un nou sistem de comunicatii, un APU de 17kW, sistem de ventilatie imbunatatit si imbunatatirea sistemului electric al autoloaderului.

Desi polonezii doresc sa retraga din uz in urmatorul deceniu mare parte din parcul de tancuri T-72/PT-91(350 de bucati pana in 2021) pentru a il inlocui cu platforma multirol pe senile Borsuk, dotata in varianta grea (de 35 de tone) cu tun cal.120mm cu incarcare automata, ma indoiesc ca o astfel de platforma ar putea inlocui total varianta PT-91, care joaca in alta liga la cele 46 de tone, desi e mai veche ca si concept.

 

Marius Zgureanu
Surse:
http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=18162
http://survincity.com/2013/05/bimbo-polish-modernization-of-t-72/

http://www.janes360.com/images/assets/699/53699/Polish_land_systems_modernisation.pdf

21 de comentarii:

  1. doza zilnica de lesi?daca cineva si-a propus sa sensibilizeze decidentii locali cu aceste articole si-a ales gresit oamenii.astia ai nostri au obrazul atat de gros si pielea atat de batatorita ca ar trebui sacrificati de ignat.

    • ma intreb ca un profan ce sunt: de ce toate stirile sunt despre polaci? nu mai sunt si alti vecini care fac investitii in ind. de aparare? nu exista chiar deloc initiativa in ind. romaneasca de profil? nu sunt proiecte in nicio firma privata de la noi in ce priveste sistemele de conducere a focului, avionicii sau alt domeniu militar (mai putin doctoratele in managementul batutului apei in piua la Universitatile de siguranta si aparare)? chiar nu vrea nimeni in RRRomanica sa faca ceva in domeniul militar si nu neaparat pt. armata?

      • au fost stiri si despre sarbi si ucraineni, sau chiar bulgari

      • Se mai vorbeste pe la cate un talcsou ca armata nu e cum ar trebui etc dar concret nimeni nu face nimic.
        Armata nu produce voturi si spaga e mai complicata la echipamentele adevarate.

        La noi cea mai capabila arma antitanc e Spike… Din care avem un stoc de pace. Am vazut ca polonezii mai cumpara 1000 de bucati care se pare ca vor fi PRODUSE macar partial in Polonia si nu cumparate la cheie.

        Cat despre armamanetul antinava acuma aparu pe Tehnomil un articol cu eficienta zero a Styx ului in conditii de lupta. Ce or fi facand aiai din Marina Romana si de ce mai tin vechiturile alea nu mi dau seama. Styx urile ar fi trebuit sa fie scoase din dotare mai repede ca T72 sau MiG 29 pentru ca oricum sunt inutile impotriva oricarui inamic potential al Romaniei in razboi pe mare (au ramas doar rusii)

        Una peste ala e rusinos sa vezi atata amar de ofiterime comandand niste vechituri.
        Mie mi-ar crapa obrazul de rusine sa mi trimit soldatii sa se faca de ras cu vechiturile lor la tot felul de exercitii internationale. Ma refer acum strict la dotare. Nu la calitatea militarului roman.

        Ramane de vazut ce se va intampla in urmatorii ani cu 2% din PIB.

    • Faza tare este, ca iti iei si piese de schimb:)))).Problema ramina cum le scoti afara din US????

    • Frateee cei acolo , parca s-a deschis magazinu’ de bomboane . Pai de acolo echipezi armata unei tari ca Romania cam de la A la Z , tancuri ,vehicule blindate pana si uniforma o poti lua de acolo . chestia e ca doar trebuie sa ceri. Ai nostrii cred ca nici sa ceara nu stiu , sau nu vor .

  2. Ma intrebam si eu cum dracu mai repara astia tancuri modernizate acum 15 ani cand au disparut firmele care faceau subansamblele sau chiar daca nu au disparut nu mai face nimeni vechituri electronice cu 386 si mai stiu ce vechituri mai au prin ele, trebuie sa le inlocuiasca cu totul cu ceva similar, dar cum la un PC de acum 10 ani nu se mai potriveste nimic din ce mai apare acuma (alte socketuri, alte sloturi, alta memorie, alte interfetze etc) si la electrocasnicele militare de acum 15-20 de ani tot asa presupun

    Dar boimea romana oricum nu se streseaza, daca au reparat 20 de Bizoni astora le ajung pt inca 20 de ani

    Pt ca astia nu’s armata pt lupta

    Asta e deosebirea fundamentala intre armata poloneza si gasca asta de bugetari imbracatzi in verde care asteapta sa prinda pensia

    Armata poloneza se inarmeaza pt ca armata lor are nevoie de armament ca sa lupte

    Asta arata ca macar la nivel de intentzie armata polonilor va lupta

    Armata romana nu are nevoie de de armament pt ca nu are in plan sa lupte cu nimeni

    • „Armata romana nu are nevoie de de armament pt ca nu are in plan sa lupte cu nimeni”

      Sau poate va lupta ca la 1916.

      • Cred ca acum suntem mai naspa ca in 1916. Adica daca atunci s ar fi putut spune ca „nu s-a stiut” ca n am avut una alta, acum, dupa 10 ani in care armata romana s-a instruit si a avut operatiuni impreuna cu cele mai moderne armate din lume si noi NU FACEM NIMIC… Nu mai exista nici o scuza.

        • pai nu am cedat basarabia fara sa tragem un glont?
          putem sa mai facem o chestie de asta inca odata…deci nu prea avem ce face cu armata

          • Las’ ca am tras destule dupa aia de pe Prut pe Volga si Caucaz si retur si apoi pana in Austria.

            Are Antonescu o zicere cand vorbeste despre starea armatei romane in care scoate vinovata toata clasa politica, fara sa se excluda pe el.

            El a mai incercat o „reforma” in armata in prima jumatate a anilor ’30 dar a fost eliminat rapid pentru ca strica sistemul de coruptie de la vremea aia (care ajungea la rege si la amanta sa).

            Ma gandeam zilele astea daca romanii s-or fi gandit vreodata sa puna motoare de avion pe vre-un vehicul blindat de gen Maresal, asa cum au facut anglo-americanii. Din cate stiu Romania producea in anii 40 doar motoare de aviatie in stea, pana putin peste 1000 CP, in timp ce problema unui blindat autohton era motorizarea. Tunul AT a fost rezolvat prin Resita md. 1943 de 75 mm.

            Ce vreau sa spun este ca atunci cand a existat interes pe bune din partea conducerii statului s-au putut proiecta si produce intr un timp relativ scurt un tun antitanc absolut decent si un vanator de tancuri care, daca ar fi ajuns pe front ar fi fost o surpriza neplacuta pentru inamici.

            Chiar si IAR 80 a fost – raportat la posibilitatile noastre – o realizare serioasa, peste Ratele sovietice sau ce aveau in mod curent francezii sau italienii.

            Dar astea sunt truisme: stim cu totii ca daca politicul da bani si interes rezultatele apar. Nu trebuie sa fii un geniu ca sa ceri offset si sa negociezi in interes national contracte de armament cand ai un procent din PIB clar stabilit pentru inzestrare. La noi se pare ca banii vor fi folositi la pensii. Si armata ramane tot la tunuri antitanc tractate, T55 si rachete Styx de pe vremea lui Elvis.

            • „Mareșalul” nu cred că ar fi fost o surpriză neplăcută pentru inamici, mai mult pentru echipaje. Cu doi oameni care să facă treaba a patru nu cred că viața în el ar fi fost de invidiat. IAR-80 era în media vremurilor, comparativ cu multe avioane vestice, inclusiv italiene și franceze. Restul e istorie. Niște oameni deștepți și pricepuți încercau să facă cu resurse puține arme și echipamente utile armatei. Așa e ieșit tunul Reșița, sistemele de ochire I.O.R., T.A.C.A.M. – urile și chiar motorul I.A.R. – 14K IVc32 1000A1 împins la 1.000 CP. Cel puțin ăsta din urmă era un caz disperat. Un motor cu mari probleme de concepție, mare consumator de ulei și puțin fiabil, pe care inginerii români l-au șurubărit cît au putu ca să poată fi folosit în condiții de campanie. Și asta fiindcă niște „băieți deștepți” au achiziționat licența de motor fără să țină cont de părerile unor specialiști și, în același timp, au blocat orice încercare de realizare a a unui motor românesc. Probabil aceeași băieți care au achiziționat PZL-11 și 24 și licența de fabricație pentru acesta din urmă.

              • Stiu ca exista pe undeva un raport de evaluare a „Maresalului” facuta de 2 ofiteri germani care au avut aprecieri foarte pozitive despre tunul nostru autopropulsat. – cred ca pe worldwar2.ro
                Pentru ca Maresalul nu a fost gandit sa faca treaba unui tanc, nu avea mitraliera, era doar un tun antitanc autopropulsat. Germanii chiar au vrut sa participe la program, ei livrand motorul si transmisia si alte echipamente, romanii tunul Resita md 1943 de 75 mm. N-a mai fost sa fie, rusii au luat toate prototipurile si documentatia, germanii au avut Hetzerul care era o versiunea lor de Maresal. Sau Maresalul era versiunea noastra de Hetzer.

                Ideea e ca noi n-am avut Bucurestiul distrus precum Varsovia in 1944 ( cu rusii admirand showul de peste garla) si n am avut Katyn ul si n am avut populatia masacrata precum polonezii. Traumele astea se pare ca i au marcat pana in ADN in timp ce noi am scapat relativ usor fata de altii. Totusi am avut vreo 12 vizite de armata rusa, am avut comunismul si avem Basarabia si juma de Bucovina luate cu japca tot de marele vecin. Si credem ca daca ne o punem cu marele licurici urss ul o sa ne lase in pace. Cum zice toata lumea, politica si politicienii sunt c**ve si din pacate si leadershipul in armata e bazat pe aceleasi principii.

                Intreb si eu in mod malefic: marele patriot Dogaru nu e vezitat de nimeni asa, in faptul serii? De ce nu se arata mai mult cine este si cu ce se ocupa?

            • vRe vezi ca in zilele astea exista ceva numit Wikipedia. Asa ca ia vezi acolo cam ce era IAR 80 si ce era Dewoitine D.520 …
              Apoi motoru in stea pe blimfatae este o „vizarerie” americana. Adica unii ..Si sa stii ca noi produceam si motoare in stea de 420 cp,,, am fi putt repune Loraine Dietricu 12 W (450 cp) …

              SI Maresal .. eh da..Era ca niaba – nu prducema motoaru, nu prudceam tarnsmisa si in ca cateva din astea. Era de[pednento de importuri (macar pe atunci ne produceam singuri usturoiul!!!)
              Insa nu va impaunati ca cum Hetzer ar fi fotys inspirat dein Maresal;.. maresual care nu s=a [produs sa inpire Hetzeru care s=a produs din primanrar lui 1944? (si proectat din 43?). Daca a fots sa se inspire de undeca pai Hetzeru s-a inspirat din StuG III … Si Hetzer se baza pe sasiul lui TNHPS 38 (tanc usor de 10 tone)

              A germanii au fots „interesati” de Maresal .. findca se ceruse cooperarea lor si pen ca nepunta sa acoper4e neceasarul armatei romane .. aveau ceva interes ca romanii sa se autditeze!!

    • Nea gesegeule, stii vorba aia cu ” mai bine o armata de oi condusa de un leu, decit o armata de lei condusa de o oaie” ? cam asa a fost intotdeauna, iar cind ajungea „un leu” in frunte, era mazilit repede, pentru ca deranja apele! Planurile le fac „ai de sus” , cu aprobarea politicului, nu ” ai de jos” care se duc sa lupte, la nevoie, cu oricine, incepind cu apele, zapezile, inamicii (externi sau interni,depinde de ordinele venite tot de la politic). Exemple sunt destule in istorie, doar trebuie sa le cauti.Dar matale le stii, ca esti om instruit. 😉
      Parerea mea, hic…

  3. partidul conservator al lui Kaczynski a inceput sa irite Bruxelul prin reformele asupra posturilor media publice si a curtii constitutionale plus respingerea cotelor de migranti!Daca vrei sa fi credibil trebuie sa arati ca ai si cu ce,bravo lor!Cat despre 2% din PIB..nu prea cred!Pentru 2016 Ciolos anunta un deficit apropiat de 3% din PIB ,asta in conditiile in care Victor Viorel a lasa tara pe excedent bugetar cu zero investitii in infrastructura si cu autostrazi care o iau la vale!Si ca tot e la moda analizele de inceput de an , majoritatea publicatiilor serioase sau inghesuit cu prognoze economice sumbre pentru 2016 si 2017!
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Retrospectiva+petrol

    http://www.mediafax.ro/economic/previziuni-economice-pentru-2016-economia-globala-va-trai-periculos-tensiunile-ar-putea-provoca-o-noua-criza-financiara-majora-14943527

  4. Polonezii au restartat in sfarsit programul de upgrade Leo2 la standardul PL. Dar e dezamagitor, pentru ca vor sa mentina greutatea sub 60 de tone, vor mentine tunul L44 si blindajul va fi upgradat doar la un fel de A5+ (care ar putea fi multumitor). Polnisches wirtschaft…
    http://www.janes.com/article/56972/poland-orders-128-upgraded-leopard-2pl-main-battle-tanks

  5. E esențial să produci piese de schimb în țară. Dacă un tanc este lovit în luptă îl urci pe trailer și îl duci la atelierul de reparații, dar dacă nu ai piese de schimb, la ce bun tot efortul ? Ar trebui redeschise toate capacitățile de producție de tehnică și muniție, minele și puse să lucreze la capacitate maximă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *