MiL Mi 14 din nou in serviciul activ

1_o_2

Rusii s-au hotarat sa readuca in serviciul activ elicopterul anti-submarin Mi 14 (Haze in cod NATO), dupa ce aceste aeronave au fost retrase in anul 1996. Pana la retragere Mi 14 avea in arsenalul sau inclusiv incarcaturi de adancime cu incarcatura nucleara (de 1,6 tone), care puteau distruge un submarin pana la o distanta maxima de 800metri.

De aceasta data elicopterul va fi dotat cu o arma mai banala, sa spunem, Zagon 2. Care nu este deloc banala, arma putand angaja un submarin aflat la suprafata, la adancimea de periscop sau aflat in imersiune, pana la o adancime 600metri.

Zagon 2 nu este o torpila ci mai mult o bomba anti-submarin care poate manevra si a fost dezvoltata de Scientific Research Institute of Engineering (Techmash), initial pentru elicopterele ambarcate Ka 28.

Bomba are o masa de 120 kg si are la bord propriul sonar cu ajutorul caruia se poate ghida. Avantajul principal al acestei arme este dat de masa redusa, doar 120kg si 1,5 metri lungime), dezavantajul este dat insa de raza destul de mica (doar 450m de la impactul cu apa) astfel incat echipajul are nevoie de ceva precizie la lansare.

zagon 2 bomba anti submarin

Deocamdata nu se cunoaste exact numarul de aeronave care vor fi reactivate, sursele rusesti vorbesc despre 10 aeronave, dar cererea ar fi de 100 de bucati, care sa fie alocate Flotei Nordului si Flotei de la Marea Neagra.

Insa problemele financiare tin pe loc deocamdata demararea programului.

Ca un comentariu personal eu prefer, ca principala arma anti-submarin, torpila, datorita razei sale foarte mari (fata de o bomba de adancime chiar si ghidata) si pentru ca ca o torpila mai hinghereste un pic echipajul, ii da de lucru si-i creste pulsul…

Bineinteles ca dezavantajele torpilei sunt masa mai mare si costul mult ridicat fata de o bombita.

MiL Mi 14 „se trage” din stravechiul deja Mi 8, dar spre deosebire de alte elicoptere ASW rusii au construit o varianta dedicata luptei pe mare, Mi 14 avand carena special proiectata pentru amerizare. Mi 14 este un elicopter special construit pentru lupta anti-submarin, nu o varianta ASW a unui alt tip de elicopter.

Acum ramane doar sa vedem cand vor avea ivanii bani sa re-operationalizeze si modernizeze elicopterele si cate dintre ele vor ajunge din nou in serviciul operational.

GeorgeGMT

42 de comentarii:

  1. pe sistemu daca US marines revitalizeaza ceva f18 a/b din scrapeyard si rusii se mai gandesc la ce au in recycle bin? ce scala ..

  2. De fiecare datà când vàd poze cu tipul àsta de elicopter îmi aduc aminte de filmuletul àsta :
    https://www.youtube.com/watch?v=SMVKEv3jcio

    • Il stiam. Magnific pilot, tampita ideea! N-am mai scris in articol insa nu am priceput de ce rusii i-au facut lui Mi 14 o coca hidrodinamica in conditiile in care un elicopter n-are prea multe sanse sa pluteasca din motive de centru de greutate foarte inalt.
      Acest sistem ar putea fi folosit doar ca sa salveze pilotii in caz de prabusire pe mare. Idem pernele gonflabile de pe Pumele Navale romanesti, un sistem cu totul nerecomandat pt amerizare.

      • Facut bucati in cateva secunde. la ce valuri + vant pot fi pe mare nici n-are rost sa il incerci. e mult prea greu in fata, iar greutatea aia nu e distribuita decat pe o suprafata limitata. Avioanele pe flotoare parca sunt un pic mai cracanate si mai echilibrate ca sa nu se duca cu botul inainte. Oricum ar fi, nu incerci nimic pe valuri, oricat de mici ar fi.

      • pt misiuni de salvare…

  3. Papadoupollous (Turcu' si pistolu')

    Sunt profan in domeniu aviatic dar nu mai bine folosesti un avion pentru lansarea rapida a unei torpile decat sa te kk cu un elicopter resapat care arunca bombite cu raza foarte scurte de actiune?

  4. Canadienii au un sistem antisubmarin interesant, pe baza de balize & torpile + un avion de comanda in aer. Torpilele pot fi lansate fie de pe avionul in sine (P-8i cred), fie de pe elicoptere mai grele. Din pacate, nu mai dau de materialul video de pe YT care era cam de 1 ora.
    Multe armate se confrunta cu lipsa de bani, ca tot venea vorba de revitalizarea Mi-urilor de catre rusi, iar canadienii din material nu erau o exceptie.
    Noi nici nu stiu cu ce am putea indeplini o astfel de misiune, deoarece lipsesc multe de la marina. Poate sa intesam marea cu microfoane de adancime ca un fel de plasa de senzori ca fregatele nu stiu ce arme si sisteme specializate ar avea.

    • In principiu la noi se vor folosi fregatele cu elicoptere. Daca cele doua vor fi modernizate decent vom avea o arma ASW buna.
      Ne-ar mai fi de folos si 1-2 avioane de patrulare maritima mai mici. Cand vom avea bani de cele patru corvete vom fi chiar ok.

  5. rusi vor instala s400 in crimea
    asta inseamna ca vor avea raza pana in romania ?
    si poate vor acoperi si in pic din dobrogea?

    • Asa si?
      Au mai avut si S-200…

      • alea nu aveau raza 400 de kilometri astea au si deci vor acoperi si o parte din teritoriul romania =dobrogea deci orice avion roman care zboara pe deasupra dobrogei poate fi doborat cu rachete sol aer din crimeea

    • Raza de bataie a lui S-400 este de 250 km. Pana la Constanta sunt 275 km.
      Ar fi la limita …
      Rusii au declarat ca S-400 nu e pentru Romania (sau Bulgaria), pentru simplul motiv ca nema aviatie. Le-au pus pentru americani, cica, pentru imagine 🙂
      Parerea mea e ca e o masura proasta.
      Vom putea „studia” S-400 linistiti, fara sa mergem in Siria 🙂

      • unele rachete din sistemul s400 au raza 250 astea sant cele inpotriva rachetelor de croaziera dar rachetele antiavion au raza 400 de km
        daca tot comentati pe site de tehnica militara invatati un pic caracteristicile sistemelor militare si apoi comentati daca nu, nu mai comentati

  6. INTREBARE:

    Care este CONFIGURATIA unui BATALION in armata romana?

  7. @Marius,

    Batalionul de Infanterie si Batalionul de Artilerie.

    Ma intereseaza cum este configurat acum Batalionul in armata romana (cate companii, cate plutoane/companie, cate grupe sau plutoane sub comanda directa a comandantului de Batalion)

    Presimtirea mea este ca acum, in romania, configuratia unui batalion de Infanterie este:
    – 3 companii formate din: 3 plutoane + 1 grupa
    – 1 pluton in subordinea comandantului (probabil plutonul de cercetasi)

    am dreptate? sau are alta configuratie?
    La Batalionul (Divizionul) de artilerie nu am habar…

    • 4 companii.3 de infanterie una de stat major sau sprijin.compania de infanterie cu 3 plutoane.sprijinul are pluton de cercetare ,aruncatoare si transmisiunui.si asta in tara in misiunile din afganistan difera.

  8. Liota rusofila se bucura ca S-400 va fi instalat in Crimeea.
    De ce se bucura ? Pentru ca F-16A/B va fi in raza acestui sistem. Pentru ei e un motiv de bucurie. Concluziile le trageti singuri.
    Eu le spun ca F-22, F-35 si B-2 vor fi „vazute” prea tarziu.
    Drept pentru care rusii au instalat un radar VHF numit „Floarea Soarelui”. Ala cica vede dincolo de orizont. E mare de tot, drept pentru care e FIX.
    Cand anume va vedea ? Pai orice radioamator va va spune cand 🙂
    Tot ce poate face aceasta „minune” e sa spuna, in anumite conditii, ca vin americanii. Problema lui cea mare e ca nu POATE LOCALIZA. Pe B-2 nici macar nu-l vor vedea, din motive tehnice pe care le las drept studiu 🙂

  9. Despre morti numai de bine, Dumnezeu sa-i odihneasca. Toate cimitirele militare trebuie respectate si noi si rusii avem ce sa punem in ele din pacate.

    Pe de alta parte, daca compari nr de cinitire militare sovietice din Romania cu cele romanesti din Rusia …. nici nu se poate compara. Nu e neaparat vina lor cat obisnuita eficienta a noastra. Plus ca sovieticii au invins si romanii au pierdut.

  10. MArea Neagra ca Marea Neagra…
    dar va dati seama ce furiosi sunt UCRAINIENII???

    Cred ca ei sunt TINATA nr 1.

    Jumatate din Ucraina este in raza Sistemelor din Crimeea iar cealalta jumatate in raza de actiune a sistemelor di Rusia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *