MIL Mi 17V5 in Serbia

La sfarsitul lunii iunie sarbii au primit doua elicoptere rusesti nou-noute Mil Mi-17V5, pentru un pret total de 25 milioane de euro.

yourfile

                                                       Mil Mi-17V5 sarbesc la sosire

Aceste doua aparate se adauga flotei sarbe de elicoptere care mai are astazi functionale 1xMi 17 si 6xMi 8T, aeronave care isi vor depasi durata de exploatare intre 2017 si 2019. La capitolul elicoptere vecinii nostri sarbi stau foarte prost, astfel ultimele elicoptere achizitionate au fost niste Gazelle fabricate in tara sub licenta de catre compania Soko, iar ultimele aeronave straine cumparate au fost – in anii “80 – doua elicoptere anti-submarin rusesti Kamov Ka 28, retrase intre timp din lipsa de…mare.

Vorbind la ceremonia de primire, premierul sarb – Aleksandar Vucic, s-a aratat alarmat de starea aviatiei de vanatoare, care astazi practic nu mai exista si si-a exprimat speranta ca anul viitor sa se gaseasca fondurile necesare (aproximativ 250-260 milioane de euro) pentru achizitia a patru aparate multirol rusesti MiG 29M2 si a unor rachete aer-aer R77.

In acest moment Serbia mai detine doar trei aparate MiG 29, operationale cand si cand, dupa ce anul trecut au facut rost cu greu de cinci milioane de euro pentru ceva piese de schimb si au primit gratis din Rusia – la ordinul expres al lui Vladimri Putin – niste baterii pentru avioane.

In realitate nu se cunoaste exacat cat de “operationale” mai sunt cele trei MiG 29 sarbesti, sau daca chiar mai pot zbura toate trei in acelasi timp.

Astfel, macar din partea lor si a bulgarilor putem sta linistiti: n-au cu ce nici daca le-ar lua Dumnezeu mintiile, in timp ce la unguri, problema consta in aterizarea aeronavelor si – putem noi presupune – in pilotarea lor in conditii de lupta. Daca nu le iese aterizarea am putea conchide ca nici in lupta sunt chiar cei mai fini reprezentati ai detinatorilor de Gripen C/D…

Basca orele de zbor si antrenamentele. Bine macar ca la noi, anul acesta, s-a dat in sfarsit drumul la zbor, asa cum n-a mai fost vreodata si avem in sfarsit sansa ca pilotii nostri de supersonice (si nu numai) sa „faca” 120 ore/an la mansa.

GeorgeGMT

70 de comentarii:

  1. Buna dimineata. Intrebarea mea este….de ce pe sarbi ii intereseaza asa de mult dintr-o data starea armatei lor, de ce fac exercitii cu rusii cand ar putea sa faca cu NATO? Croatia si Muntenegru (au depus cererea) sunt in NATO iar Serbia o ia pe linia Moscovei….se contureaza ceva la orizaont si noi nu stim?
    Bine , nu or sa ne puna 3-4 avioane sarbesti probleme dar pot sa ne devieze atentia de la un atac masiv din alta parte….
    Cine o sa atace un stat NATO?…nimeni ar fi raspunsul oficial….in ultima vreme eu sunt tot mai sceptic ca un stat NATO este intangibil. Din contra…pe zi ce trece imi dau seama ca NATO este un urias de lut…in care fiecare stat crede ca poate sa nu investeasca in propria armata cu speranta ca il apara vecinu’.
    O a doua problema, statele vestice sunt cam impotente din punct al resursei umane, adica i traducere barbatii nu mai au sange in ‘instalatie’…cum sa lupte ei?

    • ”…de ce fac exercitii cu rusii cand ar putea sa faca cu NATO?”
      dacă te uiți în istoria lor relativ recentă au fost bombardați de NATO nu de mult, așa că este destul de clar de ce nu vor așa tare, plus că sârbii stau destul pe bine cu ranchiuna ca nație
      ”….de ce pe sarbi ii intereseaza asa de mult dintr-o data starea armatei lor”, păi s-au cam bătut cu aproape toți vecinii în ultimul timp, așa că e destul de clar
      o mare parte de comunități de sârbi există acum în state vecine, iar în Kosovo existența sârbilor e amenințată

    • NATO dupa ce ti-a dat ”bomboane”, iar tu ca politican vrei, ti-ai incheia cariera imediat chiar daca unul cu gandire pro-vestica ( cea corecta ) ar vrea , populatia nu l-ar lasa, plus ca sarbi nu-s ca noi, au memorie colectiva.

    • @ radu,corect Franta si Germania sunt in momentul de fata paralizate de terorism…

      • Paralizate de terorism? Viata merge inainte, cu bune si rele.

        • Paralizate in sensul ca nu mai au timp sa se uite spre est. …se ocupa de ranile lor si gata…rani pe care si le-au provocat singuri….

          • eh, nu ai vazut primele declaratii ale presedintelui si ministrilor in Franta? Ca vor intensifica eforturile de lupta impotriva DAESH in Siria si unde mai e nevoie! 🙂
            Adica nu „homefront”, masuri de securitate interne, avand in vedere ca majoritatea atentatorilor sunt cetateni europeni, nascuti sau macar crescuti in Europa! Eu zic ca inca sunt foarte relaxati, cu toata prelungirea starii de urgenta in Franta:
            – la intrarea in magazine, imedita dupa atentate, controlau pe toata lumea in genti, apoi dupa 1-2 saptamani s-au relaxat;
            – in gari, controalele sunt de genul patrulei de militari care se uita dupa bagaje abandonate, insa la imbarcarea in TGV spre exemplu, nici un minim control;
            – la scoli au anuntat plan „VIGIPIRAT”, dar care in afara de restrictionarea accesului parintilor pe o singura poarta, se refera doar la afisele cu respectivul nume lipite la intrari. In rest, accesul se face pe usi mari, de sticla, dotate cu interfon: nici portar/gardian sau jandarm la intrare, cum avem noi. Cand le-am dat exemplu cum am sudat noi gratii pe usile de acces… m-au privit nelamuriti 🙂
            – jandarmii si politia municipala ies la patrulare intensa in localitate dupa fiecare atentat iar apoi, dupa o saptamana se linistesc …
            – apoi s-a incetatenit obiceiul ca dupa un atentat sa iasa la adunari/manifestatii de comemorare a victimelor… destul de greu de supravegheat si controlat. E frumos, e cetatenesc, e uman, insa din punctul de vedere al securitatii nu e deloc bine!

            Deci viata continua pe stilul boem binecunoscut („trebuie profitat de viata”), sansa de a muri din cauza unui atentat fiind oricum mai mica decat a unui accident pe autostrada sau a unei catastrofe aeriene.
            Cand le va ajunge cutitul la os, atunci vor trebui sa aleaga ce anume sacrifica pentru o mai buna securitate!

        • @ marius,politicul din aceste tari nu mai este capabil sa reactioneze coerent la actiuni de politica externa ale tarilor est europene.nu mai au pur si simplu nici un control daca vre un lider est european mai hotarat pune piciorul in prag.cum sa l sanctioneze? Economic?,politic?opinia publica din aceste tari ar fi total dezinteresata de stiri gen: romania mai cumpara 48 de f 16…rachete,tancuri! Ei si,baahhh noua ne explodeaza islamisti in case,nenorocitilor”
          SIituatia este extrem de tensionata,se simte starea de apasare si teama.viata nu mai mwrge inainte asa cum mergea!

          • „SIituatia este extrem de tensionata,se simte starea de apasare si teama.viata nu mai mwrge inainte asa cum mergea!”
            Pai cand au fost interesati recent de Romania sau Polonia, in afara de povestile cu tigani/romi, hoti, instalatori sau muncitori in constructii, din ultimii 15 ani?

            Cat despre tensiune, cred ca se resimte mai mult pe site-urile de stiri pro-ruse sau cele din Europa de Est. Stiri de genul „Furie in Germania dupa atentat/ Merkel se ascunde” si alte tampenii echivalente numai pe astfel de site-uri din astea le gasesti!
            Dupa cum spuneam deja, in ce amai mare parte a Frantei si Germaniei lumea e linistita si isi continua viata cam ca inainte. Ca o umbra de neliniste poate aparea in anumite situatii, e altceva. Insa nicidecum isteria si colapsul iminent de pe site-urile pro-ruse. Hai sa nu ne isterizam pentru altii, cand respectivii nu au inca nici un stres!
            Cauta istoria atentatelor din Franta, Germania sau Italia, mai ales pana in anii ’90 si o sa vezi ca situatia nu e unicat.

            • @ marius,traiesc in germania,merg la servici cu metroul,lucrez cu germani! Oamenii sunt spetiati,literalmente!Pozitiile referitor la politica lui Merkel s au schimbat radical.da,ard ul si zdf ul incerca sa indulceasca situatia,die welt ul insa e din ce in ce mai acid si incisiv.N24 la fel.cred ca se duce si o lupta la nivel redactional din ce in ce mai taioasa…

              • eh, eu locuiesc in cealalta tara mentionata, si nu imi pare ca lumea e atat de tensionata… Ah, ca mai scapa unii niste comentarii rasiste, asta cred ca era si inainte, doar ca nu se facea chiar atata caz.
                In rest, „le bien etre” continua sa primeze… „il faut profiter de la vie, des conges payess”, etc 🙂
                Se mai anuleaza cate un concert, dar spre exemplu focurile de artificii la Palais de Versailles continua in fiecare week-end.
                Cei mai speriati, ca sa zic asa, sunt unii dintre cei din NV, pe langa Calais, ca acolo e debandada de ani buni, daca nu de decenii, datorita incapacitatii de a gestiona de ambele parti ale canalului Manecii fluxurile de refugiati… si apoi cei de pe la sate, care nu au prea cunoscuti imigranti pana acum, si sunt speriati de ceea ce nu cunosc! Daca or sa vina si la ei in sat niste imigranti?! Ei nu stiu ca poate in satul vecin este deja un imigrant polonez sau roman – medic – angajat acolo pentru ca nici un absolvent de medicina in Franta nu dorea un astfel de post la „Cacauatii din Deal”.

  2. De parca a fost vreodata vorba ca astia sa ne atace singuri asa,aiurea….n ar ajunge nici pana n Severin….ce naiba George…daca va fi sa fie,o vor face in tandem cu fratele lor mai mare……in alta ordine de idei Romania tre sa se prezinte pana n toamna cu un program solid de inarmare in fata americanilor…10 miliarde$ minim daca mai vrem sa pupam garantii de securitate de la Trump( sunt 99,9% sigur ca o sa fie ales presedinte).un 20 de miliarde ar fi ideal si foarte posibil pt Romania! Ar insemna niste imprumuturi cu o dobanda mai maricica si o mica ajustare a deficitului- asta e- …nu se va mai opune nici drac in europa(nici ma- sa nici tat-su- sunt macinati de atentatele comise de „refugiatii” lu Allah) iar industria + businessul american ar fi ff fericite!!! Offseturile vor fi substantiale in cazul unei sume serioase+ licente….noi intotdeauna ne apucam de treaba cu 5 min inainte de ora 12! Sper din suflet ca acum sa. O Facem serios….

    • Acum fara sa fiu chiar optimist, daca lucrurile merg asa cum sper, Bucurestiul ar fi in postura de a rezista militar, in 5-7 ani, atat Serbiei cat si Bulgariei + Ungaria. Sigur ca acest scenariu este o simpla aritmetica, dar cam asa sper ca va sta problema intr-un viitor scurt.
      Si ar fi pt prima oara in istoria noastra cand am putea respira un pic mai usurati: nici un vecin direct (singur sau impreuna cu alti vecini) nu ne-ar putea ameninta militar in mod credibil.

      • Asa e…e prima adata cand lumea din jur se uita de jos in sus la noi si nu invers. As vrea sa se uite si cu teama…si asta insemana inarmare ca la polonezi.

        • Eu nu m-as grabi sa zic ca sarbii sunt mai slabi ca noi. Poate doar la aviatie. In rest au 200 de tancuri functionale si mai moderne ca ale noastre si circa 300 MLI-uri. Vad ca si la artilerie stau mai bine. Nu mai zic si de industria de aparare care de bine de rau vine cu produse prezentabile.
          Multumesc

          • Au sarbii 200 de tancuri cum avem noi doua portavioane 🙂 . Aia nu bani sa cumpere baterii la MiG-uri dar au bani sa tina patru batalioane de tancuri?! Haida-de. In rest nu stau mai bine, dezvolta mai bine anumite produse si cam atat.

      • George cu ucraina cum ramane? Au aia tot ce le tre..noi promisiuni după 2025..

    • Serbia nu prea ne-a atacat. Dintre toti vecinii nostri ne-romani, cred ca sunt singurii cat de cat neutri fata de Romania.

      • Nu prea asta, e cam asa. 1918-1919 ocuparea Banatului, tentativa de a alipi zona Arad-Nadlac in 1919, 1940 bombardarea Timisoarei, 1944-1945 razmerita din Clisura Dunarii ptr alipirea la serbia(iugoslavia), 1989-1990 nr record de agenti secreti sarbi plus rusi(proveniti din iugoslavia) in Banat si Ardeal.
        Mai punem la socoteala si anexarea crainei Timocului in sec 19, a Banatului de vest(Torontal in mare parte) in 1918, asimilarea si exterminarea vlahilor, aromanilor, romanilor, megleno-romanilor(toti romani/daco-romani), minciunile din isteriografia slavo-sarba despre drepturile lor asupra Banatului, Aradului, Drobetei. In plus demonizarea continua a romanilor in presa lor si in societate e o alta dovada de „prietenie”.

  3. poate ar fi cazu sa ne apropiem de polonezi mai mult..

  4. Pai s-au gandit sarbii sa nu-si supere vecinii, asa ca au pus de unii singuri aviatia la pamant. Pai daca nu mai au albanezii aviatie activa, de ce sa aiba sarbii?!?! 🙂

    PS Parca aveau vecinii nostri si niste MIG 21, sa inteleg ca le-au retras si au ramas cu Orao/Vultur si cu astea 3 MIG 29?

  5. Sa ne apropiem de polonezi e deocamdata singura alternativa. Si sa ne inarmam ca ei, sa ne instruim armata, sa organizam un corp de rezervisti puternic, sa adaptam doctrina la noile realitati (drone, artilerie reactiva cu munitii performante, ghidate) etc.

    • Cel mai realist comentariu din ultima vreme.
      Chestia cu ^inarmarea^ masivă e fabuloasă…

      Până n-avem economie care să hrănească și să țină ocupată populația, școli care s-o educe, spitale s-o trateze și infrastructură s-o transporte… nu face atât sens să ^investești^ in armată la nivel de politică principală de investitii a statului. Există alte priorități, cele date.
      Apoi, cu investiții de 8-10 mld $, maximul alocabil la nivelul nostru fără politici ceaușiste, ce draci faci? Mare parte din potențialii inamici sunt deja mai slabi, iar cei ce pun probleme sunt 1-2 care oricum vor fi mai puternici, cu toată ^investitia^ in tehnică…
      Avem deci un cerc vicios, pe care il putem rupe doar prin dezvoltare socio-economică și morală. Care nu este și care lipsește. Acolo-i problemul, de fapt, nu in dujmanii imaginari sau mai puțin.

  6. Polonia joaca periculos. Este acolo o factiune la varful armatei care viseaza la Polonia aia mare…cu Lituania,Bielorusia,Ukraina veche…

  7. Rezervistii si militarii in termen nu ajuta la mare lucru in razboiul modern. Importanta e utilizarea armamentului modern, in cantitati decente.
    Nato i-a adus pe sarbi la masa negocierilor dupa doua luni de bombardament, fara sa puna soldati in teren. Cateva zeci de F-16 functionale, cu containere de bruiaj si munitie aer-sol, inclusiv antiradar, ar curata rapid majoritatea radarelor si tancurilor sarbesti, in caz de nevoie.

  8. Pare ca noi stam bine.
    Sa vedem daca ajung in septembrie F-urile !

    Si cand vin urmatoarele 12 ????

  9. Având in vedere conjunctura economică europeană, România a luat-o pe un trend ascendent, ceea ce nu se poate spune despre nici unul dintre vecinii noștri . Ungaria a luat-o pe calea extremismului, Ucraina e vai de Steaua ei, Bulgaria nu se poate ridica din cauza corupției , iar Serbia din cauza relațiilor economice – nu este in UE. Partea proasta este ca si noi am ajuns la un apogeu. România in acest moment a ajuns sa nu mai aibă forța de munca suficientă pentru a putea aduce investiții străine si a putea menține creșterea economică anuală. Cu niște programe de ajutor social modificate si cu o eradicare a corupției in 10 ani România ar deveni o putere regională in Est. Prea mulți de „dacă” . Dar eu sper si cred ca se poate !

  10. Si încă ceva: eu nu cred ca SUA își va întoarce fata de la noi indiferent cine iese președinte la ei. Condiția de baza pentru ca relațiile dintre Ro si Us sa rămână bune este ca noi sa nu facem măgarii (vezi Turcia). Acest scut pentru noi reprezintă in cel mai concret sens un scut. In ce sens s-ar putea modifica relațiile dintre SUA si alți parteneri, asta este alta poveste …

  11. Romania are noroc cu cei 4 milioane de oameni trimisi la „export” , din ’90 incoace. Asta este cea mai mare crima a Statului in buna cooperare cu Serviciile.
    Astfel, multe ,foarte multe miliarde ,fara dobanda si nerambursabile, au intrat in tara, pentru a acoperi furturile masive din anii trecuti.
    Suntem in pioneze si noi ne visam putere regionala. Majoritatea companiilor mari sunt straine ,controlate de cativa zeci de oameni. Romanii au ajuns mana de lucru fara nici o baza interna cu o armata fff subtire (ceva comparabil cu Georgia ,casapita in 5 zile) si cu tineri scoliti doar pt a lua calea Occidentului.

    • Faptul ca majoritatea companiilor mari sunt straine este un efect al globalizarii si nu este neaparat ceva rau, pentru ca aceste companii au adus inovatii in toate domeniile unde activeaza, iar firmele romanesti, majoritatea infiintate dupa ’90 au avut multe de invatat de la cele straine. NU stiu ce cunostinte detii dumneata in privinta macroeconomiei, dar te asigur ca aceste 4 milioane de romani nu au tinut in spate Romania sau mai bine spus cresterea economica a Romaniei

      • Cred ca traim in Romanii diferite. Infima crestere economica despre care se vorbeste se datoreaza sustineri Us/Israel insa este artificiala. Fara cei doi „donatori” Romania este realmente in pioneze.
        O tara care si-a pierdut in mare masura identitatea. Sa iti cunosti istoria si sa iti apreviezi stramosii in ziua de azi ,a devenit ceva ..usor jenant.

        • Cum adica infima (de +4%) crestere economica este sustinuta de evrei si americanii?! Pot fi de acord ca o parte importanta a acesteia este dubioasa si volatila dar ce legatura au americanii si evreii cu cresterea noastra economica?!

        • @Nova, faptul ca Romania are perspective bune nu cred ca este ceva rau. Si adevarul este ca in acest moment, Romania are perspective bune. Suntem atractivi pentru companiile mari datorita fortei de munca ieftine? Este adevarat! Dar mai este adevarat si faptul ca daca o companie straina face in Romania o investitie greenfield (adica de la O) acesta va oferi si salarii destul de bune. Poi care tara din Europa, ma refer la cele de la coada clasamentului au o crestere economica foarte solida si nu se bazeaza pe investitori straini? Cand spun ca Romania are un mare potential de dezvoltare in acest moment o fac cu toata convingerea, mai ales comparativ cu vecinii nostri. Iar legat de chestia cu identitatea, nu stiu sincer la ce identitate te referi avand in vedere locatia in care ne aflam si in care de-a lungul istoriei am fost 3 regiuni locuite de tarani oprimati (cu cateva exceptii) …

          • Tarani oprimati? Ai idee ca prin aceste regiuni au trecut peste 20 de popoare puse pe razboi si distrugere? Trinomul traci-sciti-celti a creeat ceva indestructibil aici. De aceea aceasta tara se numeste Romania si nu Rusia, Ungaria sau Turcia.

          • Perspectiva buna a Romaniei e pe termen scurt max 2-3 ani. Strctura economiei este de tara subdezvoltata: exportam materii prime si majoritar produse cu valoare adaugata mica. In al doilea rand ai problema inversarii piramidei salariati- pensionari…uita-te in fiecare an cat este deficitul la pensii, deficit ce trebuie acoperit de la buget din alte capitole gen: incasari Tva unde este jale, accize, taxe import. Schema asta Ponzi din sistemul de pensii o sa crape in momentul iesirii decreteilor la pensie. Generatia actuala de salariati plateste pensiile generatiei anterioare si tot asa. Cand baza de salariati era mare se putea merge…caci din excedent cotizatii pensii s-au transferat anual catre altr capitole bugetare…dar de cand s-a intrat pe deficit, presiunea mare este pe celelate capitole bugetare. Rezolvare exista dar nu fara miscari sociale si urlete. Ar trebui luat taurul de coarne de acum si generatia mea a celor de 40 ani sa fim de sacrificiu dar sa stim ca ai nostri copii daca vor munci vor avea pensie din ce isi vor pune deoparte. Gen cei de peste 35 ani sa cotizeze in continuare majoritatea procentuala a contributiei la pensie catre stat si minoritar catre pilonul 2, cei intre 30-35 ani gen 50-50% stat si pilon 2, cei intre 24-30 ani intre 30% catre stat si 70% catre pilonul 2 dar cei de 18 si cei de vin dupa ei sa scape de cotizat catre stat pentru generatiile anterioare si 100% sa bage in pilonul 2 astfel incurajezi si munca iar pensii sociale/ajutoare sociale sa se dea pe bune cazurilor wociale si celor care nu pot munci nu ca acum…tot ajungem la doctori…sate ijtregi de tigani sunt pe ajutoare sociale dar ei sunt stapani de sclavi. Este o idee de pornire si mi-a venot pe moment, poqte fi un punct de discutie si de echilibrat bugetul pe termen lung.

            • Cu tot respectul , dar consider ca greșești. In cazul in care se schimba politicile de asistenta socială, România mai poate atrage investiții străine masive – adăugându-se bineînțeles investiții in infrastructura. Mulți nu aveți in vedere faptul ca jumătatea sud- estica a României este la pământ don punct de vedere economic si sunt câteva județe in care venitul de baza este asigurat de ajutorul social + agricultura de subzistenta. Si legat de export, nu exportam doar materii prime, ci începem sa exportam si produs finit, dar situația asta este un efect al globalizării. Companiile multinaționale, mânate de dorința de a-si maximiza profitul vor fi dispuse sa relocheze fabrici dacă vor găsi forța de munca suficient calificata si stabilitate politica. Hai sa vedem realitatea: ce era județul Argeș fără industria auto? Era un alt Teleorman, asta era! Nu îmi plac multinaționalele, mai ales pentru ca încearcă sa câștige poziția de monopol in fiecare domeniu in care activează dar ele au adus progres in fiecare domeniu, plus ca in multe cazuri oferă si salarii destul de bune. Eu activez intr-o companie românească (sa nu se înțeleagă greșit ) si am crescut mult in ultimii 4 ani adaptând politicile unor multinaționale, firme concurente. Industria românească a fost distrusă – lăcomie, sabotaj – indiferent de intenție am ajuns unde suntem si ar fi bine sa profitam de pe urma străinilor. Uite un alt exemplu : lohn-ul – o afacere fără nici un viitor (părerea mea) dar care a oferit locuri de munca si venituri salariale mulți ani

      • Domnule Connor, sa te ajut eu un pic cu macroeconomia: valuta aia adusa in tara de imigrantii si bagata in vile & masini (ca totusi n-avem cultura economica, suntem mai degraba condusi de dictonul Carpe Diem) au tinut leul in cur. Un leu slab te ajuta la export ca esti mai competitiv pe segmentul pret, dar un leu slab cand tu ai deficit de balanta = economie Botswana = greutate moneda nationala p…a.
        Valuta multa s-a transformat in lei (cerere mare de lei duce la o paritate mai buna leu-valuta, care tinde catre 1, nu catre infinit). Leii aia s-au transformat dup-aia in materiale de constructie, shaorme si niscaiva zilieri platiti.
        Aia e istoria banilor bagati in tara. Si banii astia au proptit cursul, ca BNR, MFinante, politicieni & ministere sa iroseasca tot ce imprumutau de la FMI dar fara sa murim cu toti. Daca nu se furau & iroseau banii imprumutati si daca nu se vindeau resursele & companiile tarii la preturi sub valoarea activelor detinute si nu se stergeau nici datoriile istorice la stat, pai aveam flote de F-35 & Rafale (care sa coste sute de bulioane bucata), aveam tone de scuturi antiracheta & tancuri si ne schimbam numele de tara in Valhalla.

        Dar noi incepand cu Decebal n-am mai avut sange in instalatie si am lasat tradatori sa ne vanda pe nimic.
        Asa ne-au cucerit romani, huni, tatari, austro-ungari, turci, rusi si germani.

        • @ Kenny Foarte corect ,mai putin nota deprimata de final ! Fii dom’le mai optimist ca nu costa nimic! 🙂

        • Modul in care s-au cheltuit Finanțele publice in funcție de priorități, cât si calitatea politicienilor romani, ei bine, asta e alta discuție …

  12. Vrabia cu malai viseaza.

    Toate bune si frumoase, dar chiar si cu 48 f16, nu am avea banii sa sustinem un mini bombardament/aparare aerian etc. cum a facut USA in Serbia. Dupa o saptamana ar trebui sa le parcam.
    Si aici se viseaza frumos, dar pe langa. Oamenii uita ca atunci cand francezii au inceput sa bombardeze prin Libia, dupa primele saptamani au inceput sa aibe probleme mari cu logistica, adica se cam terminau stocurile de bombe inteligent si bani alocati pentru operatiuni militare. A trebuti sa vina fratele mare de peste Atlantic ca sa ii salveze de rusine.

    Deci una e sa ai, si alta e sa si poti sa folosesti ce ai tot timpu la capacitate maxima.

    Plus ca intr-un caz de mare nenorocire (adica razboi, conflict semi-deschis), ranitii transportati de pe front ar murii pe drumurile pline de gropi, si daca supravietuiesc drumului, ajung direct la abator aka spital, de unde ai 10% sanse sa scapi.

    • Ai inteles gresit, eu nu spun ca Romania sa atace Serbia ci doar ca Serbia nu prea are cu ce sa ne loveasca pe noi. Te asigur ca nu trebuie sa zbori sapatamni in sir sa-i faci praf vecinului 1-2 batalioane de tancuri aflate in miscare.

    • Realistic vorbind … Pentru ce sa bombardam noi Serbia ?
      Noi nu suntem Franta sa ne credem arbitru global si sa bombardam de smekeri Libia sau Siria noi trebuie sa traim aicea cu ungurii sarbii bulgarii si ucrainienii. Si chiar nu vad motive sa ne apucam singuri sa bombardam vecinii.

      Nu cred ca am ajunge sa ne ia prin surprindere nevoia de a bombarda sistematic pe cineva asa ca teoretic ar fi timp sa-ti faci stocuri de bombe.

      Pe de alta parte cumpararile alea homeopate de armament pentru F16 RoAF sper ca sunt doar aperitive inainte de transa serioasa.

  13. Stiu ca sarbii au o relatie foarte apropiata cu Rusia insa nu era mai ok pentru ei sa isi cumpere Gripen E de la suedezi?Nu ar fi fost mai ok , cu bataie pe termen lung, 8-12 aparate Gripen decat MIG29M2?

      • acu serios eu nu mi as pune problema unui conflict cu serbia..nu prea ar fii motive..tre sa privim spre ungaria..normal sustinuta de russia..sau spre ucraina..din nou ma repet..ucraina nu s a facut de rusine impotriva russiei,,desi lipsa a constat in lipsa de vointa..sintagma rusia sunt fratii nostrii mai mari.vorbitori de lb rusa..etc..ucraina detine armament net superior armatei noastre la ora actuala tancuri infanterie aviatie etc..si fiti siguri ca nu ar mai fii lipsiti de motivatie impotriva noastra..asta ipotetic vorbind..noi fiind in nato..bla bla..uita ti va pe you tube sunt o gramada de filmulete cu scene din razbel..si faceti o comparatie intre ei..si noi..va da cu virgula..parerea mea bafta all..

        • Io zic ca ucrainenii s-au facut rau de tot de ras si de unde sa aiba ei tancuri, infanterie, aviatie?! Aia se duc sa moara eroic, sau sa se predea pragmatic in camioane cu table sudate pe ele si abia daca au capacitatea sa aduca in stare de fucntionare cateva tancuri vechi pe an si ceva TABuri sovietice.
          De aviatie nu prea putem discuta.

  14. Serbia nu cred ca are cu ce sa atace. Stau mult mai prost ca noi.

    Mie de bulgari imi este frika 🙂

  15. Singurii dusmani ai nostrii sunt…tot romanii,ma refer la clasa politica!

    • KOREKT gmg..singurii nostrii dusmani suntem noi romanii..pana nu ne uitam in oglinda si vedem ce suntem cine suntem si ce vrem dar cu adevarat..nu reusim sa iesim la liman.pana nu facem o analiza profunda a ceea ce suntem..nu lasere lui coanda,nu super eroi pe forumuri care la primul foc de arma ar face stanga imprejur..:))..si ata catre casi..:))nu vom rezolva nimic.parerea mea

  16. Ce va apucat fratilor si cu sarbii?! Cum cumpara un vecin cate ceva nou, cum vad comentarii cu potentiale razboaie intre noi si ei. Bineinteles, pe forum noi castigam detasat.
    Decat sa lasam mig29 ale noastre la ruginit, cu armament cu tot, mai bine le dadeam la schimb la sarbi pentru niste nora b52 si lazar. Cateva buc tot ne dadeau pe ele. Mult mai utile pentru noi. Si le dadeau si ei la rusi pentru refurbish. Toata lumea fericita zic eu.
    Iar aia cu data bine pe langa polonezi nu e idee rea. Aia mai au industrie de aparare functionala, nu ca noi. Dar sa nu uitam ca au un plan de inarmare in valoare de 30 miliarde euro. Aia nu schimba borduri si panselute. Nu e nimic gratis in lumea asta. Nici siguranta nu e.

  17. Sarbii sunt ca niste cunostinte cu care nu ne-am mai vazut demult. Ei ne reproseaza bombardamentele, noi le reprosam Timoc si anii ’50-’60 dar una peste alta noi ,romanii, avem in istorie un Baba-Novac,avem in folclor multe „sarbe” si in final avem o istorie comuna cu Serbia.
    Nu stiu ce experiente aveti voi cu sarbii dar eu si la Munchen si la Stockholm cand am intalnit sarbi, m-am simtit bine.
    Serbia NU este dusmanul Romaniei.

    • Deocamdata nu este. Fata de bombardamente n-au ce sa ne reproseze, nu au fost baze la noi, doar survol si oricum ii bombardau cu noi sau fara noi, pacat ca sarbii nu „suparati” pe noi si pentru ca 1999 le-am salvat flota civila de aeronave a companiei lor nationale, aeronave care au fost aduse in Romania, pe Otopeni, atunci cand nimeni dintre veceni nu a vrut sa-i ajute…
      Acum mai au ce zbura datorita noua.

      • Plus ca nu recunoastem secesiunea Kosovo. (Sper ca nu ma insel, se trezise Ponta la un moment dat vorbind despre subiectul asta).

        • Am inteles ca Romania a fost neutra pe subiectul asta.

          • Cornel soferu' de tir

            Romania a fost extrem de aproape de un conflict deschis cu Iugoslavia (ce mai ramasese din ea) la sfarsitul anului 1997-inceputul anului 1998. Nu o spun din carti, ci am trait acele momente ca militar in termen la unitatea de radiolocatie de la Sanicolau Mare (TM), iar ulterior, la Batalionul de radiolocatie Bacia (HD). La acea vreme nu s-au facut publice informatiile pentru a nu panica populatia. Va voi povesti despre momentele traite in weekend-ul urmator, fiindca atunci imi va permite timpul.

  18. Am observat in foarte multe comentarii, de altfel foarte bune, o anumita generalizare care nu prea are legatura cu realitatea si anume ca ,,singurii nostrii dusmani suntem noi romanii” sau ceva de genul. Pai nu cred ca este corect sa punem semnul egal intre ceea ce fac niste politicieni ajunsi la putere prin diferite sustineri si vointa celor care ar trebui sa fie reprezentati de catre acestia. Nu putem sa judecam poporul roman pentru ceea ce fac niste guvernanti intamplator de nationalitate romana, dar vanduti unor alte interese dacat ale poporului roman. Aceste generalizari sa-mi fie iertat dar aduc a manipulari poate nevoite dar distorsioneaza realitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *