Un video mai vechi… in colaborare cu Rheinmetall:
era vorba de marketing pentru piata americana… unde Lockheed Martin era partenerul detinator al licentei.
US Navy au evaluat sistemul in 2005 insa pe moment nu l-au cumparat. Sistemul a fost conceput incepand cu 1995 iar intrarea in serviciu a avut loc in 2003, printre primii utilizatori fiind Marina Regala Daneza cu clasele de nave Absalom si Iver Huitfeldt.
Tunul in sine este un Oerlikon 35mm/1000 KDG revolver, ajuns intre timp la versiunea Mk3 (prezentata in 2016) si cantareste 410kg, iar cu tot cu turela Millenium GDM-008, baterii si rezerva de 252 proiectile (cal. 35x228mm) atinge 3,3 tone.
Sistemul de control al tragerii si programare munitie AHEAD
In modul rafala, cadenta teoretica este de 1000 de lovituri pe minut, insa in modul de foc sustinut cadenta scade la doar 200 lovituri pe minut. Rezerva de proiectile permite angajarea a 8-10 tinte iar viteza la gura tevii (cu lungimea de 79 calibre) variaza in functie de munitie intre 1050 si 1440 m/s, limita de sus fiind pentru munitia penetranta APSDS/T, iar cea de jos pentru AHEAD/ABM. Fiecare proiectil AHEAD (Advanced Hit Efficiency And Destruction ) cantareste 1,77kg si are o incarcatura de 152 srapnele a cate 3,3g care sunt aruncate de explozie intr-o forma de con in intampinarea tintei.
Distanta maxima de tragere eficace este de 5km contra tintelor de suprafata, 3,5km contra aeronavelor si elicopterelor respectiv 2,5km contra UAV-urilor si rachetelor de croaziera, in timp ce contra rachetelor anti-radiatie si rachetelor la rasul solului/marii, distanta scade spre 1,5km.
Sistemul de functionare al tunului revolver si schita tunului
Millenium in solutia pentru danezi este coordonat de sistemul de coordonare a tragerii SaabTech CEROS 200 si utilizeaza CMS (sistemul de management al comenzilor) Terma al celor de la CSS. O varianta a sistemului complet este Seaguard.
Un mare avantaj este ca instalarea turelei nu necesita perforarea podelei, cu exceptia cablurilor de alimentare si comanda.
Skyshield deschis la indonezieni
Un astfel de sistem Millenium costa in 2014 suma de 6 milioane de euro, iar prin comparatie un lansator Mk-49 GMLS RAM pentru 21 de rachete costa in 1999 putin peste 8 mil.$ (fara rachete care costa aproximativ 1 mil.$/bucata), acesta din urma avand avantajul de a putea angaja tinte multiple.
. Nu stiu sa fi fost inclus in vreo oferta pentru noile corvete sau modernizarea fregatelor, insa alaturi de Sea-Ram/RAM este o capacitate CIWS extrem de capabila, putand fi chiar complementara primelor doua mentionate. Echivalentul in varianta terestra este Skyshield, parte a sistemului Mantis iar in versiunea mobila – Skyranger.
Inclusiv ucrainenii comandasera doua sisteme pentru corvetele Project 58250… si este instalat si pe Sigma 10514 indoneziene:
Installation process of Oerlikon Millennium Gun 35mm on Indonesian Navy #TNIAL Sigma 10514 #Frigate, KRI R.E. Martadinata
(Official video from @PTPAL_INDONESIA) pic.twitter.com/5iwJyN8oyU
— JATOSINT (@Jatosint) May 5, 2019
In plus, la fortele terestre si aeriene avem sisteme Oerlikon 35mm duale care sunt modernizabile cu munitia AHEAD, alimentarea si orientarea automatizate si noile radare 3D, dar de mai bine de un deceniu sunt utilizate cu tehnologia existenta la nivelul anilor 1980.
Oerlikon Seaguard (sursa Rheinmetall)
Marius Zgureanu
Citeste si:
https://www.rumaniamilitary.ro/oerlikon-gdf-35-la-lucru
E un sistem interesant, dar fara niste rachete Vshorad langa el, este carne de tun pentru dronele de atac. De, cred ca turcii au dat semnalul pentru o schimbare de paradigma. Aaaa, nu, cred ca israelienii au fost primii, Iron Dome parand a fi singurul sistem care sa poata lupta eficient cu dronele atat pe uscat, cat si pe mare
Tocmai ca un sistem din asta este pana una alta singurul care te poate apara impotriva atacurilor dronelor cu rachete care de-obicei sunt antitanc dar are o mare problema – lipsa mobilitatii sau mai exact nu poate sa plece repede imediat dupa ce face interceptia cu succes a unor tinte.
Da se poate sa il integrezi cu altceva cum ar fi sisteme AA bazate pe rachete, asa cum incearca rusii cu Pantsir-ul.
Prooblema este ca deja aceasta turela care apropos a fost construita pentru mediul naval este destul de grea, are o masa mare si eu unul nu o vad mobila daca nu o monteaza pe un sasiu de tanc.
Ca ttot provine din Germania – probabil ca mai au sasiuri de Leopard 1 – si atunci ajungi la Ghepard – sau cam tot pe acolo dar cu o turela mai evoluata tehnologic.
Solutia este lupta in retea si integrarea rachetelor AA si a tunurilor cu AHEAD – rachete de gen Mistral 3 ca Stinger-ul nu are suficienta raza de actiune, o drona pocneste o tinta de la 5-6km daca este dotata cu Hellfire sau variantele rusesti/ turcesti/chinezesti.
Acest sistem, de unul singur, nu poate fi eficient contra dronelor de atac. O spui chiar tu in ultima parte a comentariului. 1.5 km vs 5-6 km cu Hellfire, dar sa nu uitam de Spike Nlos. In fine, ceea ce se spune de atata timp aici pe site, integrarea tuturor sistemelor AA, trebuie sa fie pe primul plan cand se ia decizia de achizitie.
Sa puna o turela ca asta pe T 55 si sa i puna si 4 rachete…. Au facut altii Marksman-ul care a fost bun, dar arata ciudat. dar care nu sar compara cu asta. Ar iesi ceva bun, mobil si ieftin… Care le aveti cu fotoshopul, faceti un T 55 cu turela asta si cu rachete,,,
Este 4.5+ KM nu 1.5 km dar tot rachetele gen Hellfire si omoloagele israeliene, rusesti, chinezesti o sa aiba o fereastra de lansare de cel putin 1.5-2.5 km in care tunul de 35mm nu le poate ajunge dar nici Stinger-ul nu poate efectua interceptia 100% in plaja aia de distante.
Deci Mistral 3 este minimul necesar fiindca are raza de actiune mai mare si precizie mai buna la tinta.
Ce ma intriga este ca nimeni nu a pus o varianta de RAM pe ceva vehicul mobil si nu inteleg de ce se tot incearca apa cu degetul cu Hellfire in configuratie sol-aer, AIM 9M in configuratie sol-aer si asa mai departe. Pentru mine RAM-ul ar fi mult ami potrivit si cred ca si Iron Dome-ul montat pe ceva vehicul de inalta mobilitate.
Toate acestea integrate in un sistem mai complex de descoperire si control al focului.
Trebuie sa asiguri mutarea rapida a CIWS-ului terestru ca daca il ai ca la prezentari pe platforma din asta cam greu sa il muti rapid dupa ce ai interceptat primul val de drone sau rachete de croaziera.
RAM-ul e foarte scump si sistemul, dar si sa dai cu o racheta aer-aer dupa drone mici e si mai scump. Ai avea nevoie de interceptori miniaturizati, mai ieftini si mai simpli chiar si decat Stinger/Mistral.
EAPS-ID/ MHTK (“Miniature Hit-To-Kill Missile”) / LFK-NG
https://www.rumaniamilitary.ro/c-ram-porcupine-si-concurenta
https://www.rumaniamilitary.ro/ckem-de-actualitate
https://www.rumaniamilitary.ro/eaps-id-cal-50mm
RAM-ul are nevoie de ghidare, nu doar tragi din lansatorul ala. Ai nevoie de radar + bila optronica. Poate voiai sa spui Sea-Ram, ca ala e autonom.
Nu vroiam sa spun exact RAM nu pui tot pe un singur sistem mobil ci integrezi in retea.
De aia am spus RAM – Trebuie sa existe posibilitatea de a putea sa le folosesti terestru, evident este mai scump ca si tunul dar daca lasi tunurile singure sunt victima, daca ai doar rachete poti fi coplesit de atacuri in valuri, de asta ai nevoie de mai multe sisteme integrate.
Daca aia in Yemen au reusit sa se descurce cu R 27 R lansat de pe camion nu cred ca USA nu poate integra RAm+ sistem optic pe alt vehicul/
RAM e déjà SHORAD (distante pana la 12km), tunul ar trebui acompaniat si el cu ceva usor MANPADS sau altceva, pentru distante ana in 6-10 km max.
Cat despre retea, aia functioneaza cat nu ai bruiaj sau obstacole… in caz de paruiala serioasa, mai greu…
Da, macar senzorul electro-optic trebuie sa il ai pe vehiculul de tragere. Cat despre radare, vorbim doar de cel de descoperire.
In plus, ai nevoie ca sa ai si un sistem CRAM in apropiere, ca sa iti apere lansatorul de lovituri si probabil ai nevoie de protectie activa contra rachetelor antitanc care mai nou depasesc 10km lansate din elicopter, deci din afara razei de actiune a RAM/Sea-Ram.
@Marius Z te contrazici un pic in primele fraze – tocmai ca aia 12 km maxim fac din RAM un sistem viabil antidrona, ca teoretic poate intersecta fara probleme o tinta puternic manevriera la 10 km si aici intra si o racheta lansata de un avion dar si drona care costacateva milioane si care daca sta in afara razei de actiune a tunului ti-l va lichida cu rachete antitanc.
depinde de drona… sunt UAV-uri mari, cu plafoane de zbor la peste 5km, chiar peste 9km, de care nu te atingi nici cu RAM, apoi sunt UAV-uri mai mici cu plafoane apropiate de 5km si apoi sunt UAS-uri, astea ultimele costand pana in cateva milioane.
Probabil la astea te referi, dar astea de obicei au incarcatura mica, neavand rachete antitanc.
De ce ai avea nevoie de C RAM cand ai Millenium cu proiectile AHEAD?! Cate elicoptere au posibilitatea de angajare la peste 10 km reali? Cate obstacole exista in 10 km pentru ca elicopterul de atac sa nu poata angaja cu succes acele tinte?
O racheta a sistemului RAM nu poate costa mai mult decat un AIM 9 care era undeva la 400K – 450K daca cu ajutorul ei dai jos drone de 4-5 milioane de dolari esti deja pe plus bine de tot. Apoi nu este tot timpul doar costul tintei ci si ce protejezi cu acele sisteme ca daca este o baza aeriana nu prea mai conteaza ca rachetele sunt acumpe
Millenium se poate considera si CRAM. Nu face fata la tinte multiple in atac de saturatie, simultan. Majoritatea rachetelor, da.
Rachetutele de care ti-am scris mai sus sunt pentru interceptat munitii mai ieftine, inclusiv obuze, bombe de aruncator, proiectile reactive/MLRS. La fel de bine s-ar descurca cu drone mai mici, nu foarte manevrabile. Majoritatea dronelor nu exceleaza deocamdata la manevrabilitate.
Si uite cum ajungem la un sistem gen Pantsir. Pana la urma ideea e foarte buna doar ca iti trebuie un radar si un CMS bun. nu inteleg de ce nu face nimeni asa ceva in lumea civilizata? Ati vazut ca drone pot sa insemne de la Predator pana la chinezari de cateva mii de euro, cu cateva kg de explozibil si cuie atasate pe care esti obligat sa le dobori.
Noi o sa ajungem sa facem ca sauditii, sa tragi dupa drone cu rachete PAC din lipsa de altceva.
Noi am putea sa urcam pe unul din noile camioane unul din tunurile AA pe care le operam. gen S-60 sau Oerlikoanele si mesterim si un camion radar. S-60 cu un autoloader si legat la un CMS modern bate la 5-6 km si cu un proiectil modern ar fii o arma anti-drona buna. Macar am incerca ceva
Dinu, cred ca nu e nevoie de integrarea rachetelor pe aceeasi turela, ci sa ai toate categoriile de AA dispuse in teren, astfel incat sa iti acopere obiectivele strategice si tactice, conectate la un centru de comanda si control+ un soft destept care sa iti dea solutia de tir optima
Logistic e mai greu asta, e mult mai usor sa le ai rachete si tunuri pe o masina, radarul si CMS pe a doua masina. Asa scapi si de problemele pe care e are Pantsir atunci cand tunurile trag si radarul e in functiune.
Daca ne uitam la conflictul din Nagorno-Karabah, cele mai multe vehicule distruse nu erau in dispozitiv, ci in drum spre. Caile de comunicatie cum le protejezi?
Dupa mintea mea, caile de comunicatii sunt obiective tactice. Nu misti trupele, nefiind acoperit, ca sa fie sitting duks asa cum fac azerii , dar mai ales armenii. Mai bine te retragi decat sa fii carne de tun.
Nu stiu ce sa zic, s-ar putea, ca militarii, sa imi dea cu tactica in cap, dar eu unul nu as mai accepta inca un Cotul Donului sau Oarba de Mures.
Tot in genul asta au scos si francezi Rapid fire tun automat de 40 m.
https://www.armyrecognition.com/armoured_vehicles_artillery_france_french_army_uk/rapidfire_40mm_self-propelled_anti-aircraft_gun_missile_air_defense_system_technical_data_sheet_uk.html
S-a scris si acipe site https://www.rumaniamilitary.ro/sistem-anti-aerian-rapidfire-40mm-6×6 despre tunul asta francez de 40 mm, tun care este pus pe https://en.wikipedia.org/wiki/EBRC_Jaguar
In opinia mea, nu cred ca e ok 🙂 sa compari Millenium cu RAM. Mai degraba il compari cu Bofors-ul de 40 mm sau cu Phalanx.
Iar aici chiar cred ca ar merita o comparatie intre Millenium si Bofors, calibru apropiat, munitii speciale in cazul ambelor…
Parerea mea e ca de pe niciuna din navele noastre n-ar trebui sa lipseasca un astfel de tun rapid ca ultima reduta impotriva dronelor sau rachetelor AN care vin la altitudine foarte mica. Cu un sistem modern de conducere a focului cuplat cu senzori performanti poti sa acoperi o plaja destul de larga de amenintari.
nu le compar eu, le compara cei care aleg solutiile pentru nave…
Eu am mai scris, ca as pune si de unele si de altele… artileristic + rachete, exact ca la VSHORAD.
La US Navy, din ce am vazut, RAM vine in locul Phalanx. Adica ori, ori.
Raman la parerea ca ceea ce e mai important la o racheta AA este raza minima de angajare. Si, dupa ce am mai citit, altitudinea minima de angajare.
Si, nu in ultimul rand, bugetul.
Pai asta ziceam si eu, ca una in loc de cealalta, asa le compara. Si deci suntem de acord ca nu sunt de acord, ca vreau si una si alta 🙂
Ultra-redundanta! 🙂
Un pic offtopic – M84 madernizat – tancul sarbilor derivat direct din T 72: https://www.youtube.com/watch?v=P2ZAYts-Oyk noi ce facem cu ale noastre>? Nimic!
Pentru cine nu stie ca exista varianta Boxer Skyranger. Si uite asa s-a rezolvat problema mobilitatii. Asa ceva sunt convins ca se poate pune si pe P5. Mai mult au si varianta cu rachete in loc de mitraliera. Aveti si un filmulet in josul paginii.
https://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/systems_and_products/air_defence_systems/mobile_air_defence/index.php
Cu pusul turelei pe Boxer mi se pare ca obtii un vehicul care este top heavy cum spun americanii. Acest vehicul nu o sa aiba mobilitatea normala a unui Boxer dotat cu turela Lance MK2 de exemplu
Da, dar așa au unii obsesii sa umple partea de sus
https://youtu.be/LFrdqQZ8FFc
déjà prezentat aici
https://www.rumaniamilitary.ro/skyranger-pe-piranha-iiic
In privinta mobilitatii, o solutie ar fi aceasta:
Eurosatory 2018: Rheinmetall unveils Oerlikon Skyranger Boxer
https://www.youtube.com/watch?v=r41iyDHFSSQ
https://www.defence24.com/from-loara-to-a-35-mm-aaa-system-pit-radwars-contribution-to-the-notec-programme
Polonia a costruit acest sistem si lucreaza in retea .. oare nu ar fi interesanta o colaborare pe acesta parte intre Romania si Polonia ? … nu stiu eficienta , dar totusi se straduiesc sa scoata un sistem interesant
ca sa colaborezi tre sa ai program de modernizare pt sitemele similare pe care le detii adica Gepard si Oerlikon GDF-003
Seamna cu Mantis de la Reihnmettal
Semăna, pentru că este
L as combina cu oarece avenger și cu laserii lui Coanda… No more mister nice guy