Albania, de la magar la Mercedes
“State Unite ale Americii, despre care se ştie că este cel mai puternic stat capitalist, ar putea lua unele lecţii de economie de piaţă de la mica ţară balcanică Albania care, timp de decenii, s-a zvârcolit sub cruda dictatură stalinistă.
Astăzi , Albania are cea mai promiţătoare economie din Europa. În ultimii trei ani, fost singura economie din Europa care a crescut realmente”.
Cel care s-a exprimat astfel este Steve Forbes, editorul şef şi proprietarul faimoasei publicaţii cu acelaşi nume, fondată în 1917 la New York şi care este un etalon în ceea ce priveşte analizele economice şi policite din lume întreagă.
VerticalNews vă spune azi o poveste reală, iar în oglindă stă înfrigurată România.
Când au scăpat de comunişti, în 1992, venitul pe cap de locuitor era de doar 200 de dolari. Astăzi, acesta a atins deja pragul de 4.000 de dolari, fapt ce poate fi socotit un miracol. În ultimii trei ani, Albania a depăşit ţari precum Ucraina (3.000 de dolari pe cap de locuitor) şi Moldova (1.600 de dolari). România, cu 8.666 de dolari pe cap de locuitor este încă departe, dar specialiştii Forbes insistă pe creşterea spectaculoasă a economiei albaneze, iar noi apreciem economia românească în regres.
Cum a fost posibilă o asemenea minune? De ce Albania a decolat pur şi simplu în plină criză mondială, iar România, care totuşi a beneficiat de zece ani de creştere, s-a prăbuşit inexplicabil?
Autostrada in Albania
Cu ajutorul celor de la Forbes, care au prezentat în detaliu strategia economică a albanezilor, am descoperit câteva puncte care fac diferenţa.
- în Albania există o taxă unică de impozitare. De numai 10%. Şi, atentie! Aceasta taxă de numai 10 la sută este atât pe veniturile personale, cât şi pe cele din afaceri
- albanezii plătesc un singur impozit pe salarii. Care s-a micşorat, din 2010, de la 35 la 15 la sută.
În Romania , pentru un salariu de 1.000 de lei mai plătesti, angajatul şi angajatorul mai plătesc către stat încă 680 de lei. În Albania, “tainul” perceput de stat este, echivalent în banii noştri, de doar 150 de lei.
Asta, evident, contribuie, pe de o parte, la creşterea consumului, pe de alta parte, la dinamizarea activităţilor economice, la lărgirea bazei de impozitare şi, nu în ultimul rând, la eliminarea muncii la negru şi la dimininuarea evaziunii fiscale.
- în Albania TVA-ul este de 10 la sută.
În Romania TVA-ul este de 24 la sută, unul dintre cele mai mari din Europa. Mai ales dacă ţinem cont de faptul că limita maximă admisă în Uniunea Europeană este de 25 la sută.
Asta deşi este deplin demonstrat că statele care se duc cu TVA-ul în sus pierd bani la buget, iar cele care reduc TVA-ul câştigă bani la buget. Pare un paradox, dar nu este.
De fapt, TVA-ul redus, ca şi impozitele reduse pentru firme şi salarii lărgesc baza de impozitare.
Colectezi mai puţin de la mai mulţi şi, în final, bugetul de venituri al statului devine mai mare.
Articolul complet pe VerticalNews
Unde exporta Romania energie
Ministrul român al Economiei, Constantin Niță, și omologul său albanez au agreat miercuri un contract de export de energie din România spre Albania în valoare de un miliard de euro pe an,
România si sistemul energetic
”Ministrul Economiei, Constantin Niță, a negociat și a bătut palma cu omologul său albanez pentru un contract de un miliard de euro pe an. Contractul prevede exportul unei cantități de 2,5 TWh de electricitate pe an”, au declarat, joi, pentru Agerpres, surse guvernamentale.
Potrivit acestuia, detalii despre contract, precum și sursele de proveniență a energiei urmează să fie discutate în perioada imediat următoare. Consumul României de electricitate a fost anul trecut de 49,6 TWh, potrivit rapoartelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Prin urmare, cantitatea de energie care va merge la export în Albania echivalează cu 5% din consumul României din 2013. În același timp, producția de energie a țării a fost de 55,7 TWh anul trecut.
Diferența dintre producție și consumul intern a fost reprezentată de consumul propriu tehnologic al centralelor și rețelelor și de exporturile de energie. Anul trecut, România a exportat 2,47 TWh de energie electrică, mai arată datele oficiale ale ANRE. Miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niță, s-a întâlnit cu Arben Ahmetaj, ministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Antreprenoriatului din Albania, potrivit unui comunicat al ministerului,.
Hai frate mai terminati cu „gaina altuia e curca ” care a fost in albania sa ridice „doua degete ” 🙂 ! Ce mai place Romanilor sa se bage in seama ! Aia sunt vai mama lor si ar cam trebui inca 15/ 20 de ani de miracole sa fie cumva la nivel stabil putin peste mediu ! Romania a fost supusa celei mai teribile invazii alta decat militara timp de aproape un sfert de secol dupa ce in prealabil a fost abrutizata 60 de primaveri 🙂 si tot suntem mai puternici decat multi ! Tara noastra avut parte de cel mai mare exod uman din istoria moderna si tot suntem destui ! Au doua capitole unde ne cam intrec violenta mafiei Albaneze si traficul cu carne vie si de organe restul sunt povesti de adormit pe cei mai putin informati ! Tirana in mare parte este mai putin aranjata decat comuna Voluntari sau decat orice alta localitate in care sa bagat ceva bani ! Terminati cu prostiile si Sarbatori fericite !
Dane…ai dreptate, pe mine ma intereseaza doua chestii in Albania: faptul ca au scazut dramatic taxele si ca au reusit sa construiasca o autostrada, amble lucruri sunt SF in Romania.
mda , oricum este dovedit ca tarile mai micute se administreaza mult mai eficient( ma refer cel putin la Europa Occidentala)
Pai este simplu ! priveste atent anii de debut ai autostrazii , unde duce, ce leaga 🙂 , pentru ce este mai mult decat utila si…………….da ai ghicit cine este in spatele finantarii pentru „mareata” autostrada care masoara … 170 km :-)))))))))))))))))))))
Despre miile de albanezi traficanti din Europa nimic? Sunt lideri de piata pe femei si droguri si traficheaza la greu arme impreuna cu fratii lor kosovari.Si banii sunt pompati imediat in afaceri frumoase in tara de bastina.Daca stai sa te gandesti la cata populatie are Albania , nu e greu sa cresti nivelul de trai daca din fiecare familie e plecat cel putin unu pe afara la ”munca”.
Vreau sa vad fabricile, uzinele, campurile pline de grane, eu asa inteleg cresterea economica, nu cu cifre seci !
Citind articolul si necunoscand amanunte incepi sa plangi de mila romanilor! ” -Ia uitati pana si albanezii aia care scoteau submarinu din 5 in 5 minute la suprafata sa ia echipaju aer v-au depasit, mai romani lenesi si corupti!”
Parere proprie si personala! Si dupa ce vorbit cu sqiptarezi , of course! 🙂
Majoritatea albanezilor tineri sunt plecati in occident.Este plina Italia de albanezi multi dintre ei facand parte din organizatii interlope care comit doar infractiuni.Sunt foarte multi albanezi si in Elvetia, Germania, etc.PIB-ul Albaniei se datoreaza in special conationalilor care trimit in mod constant sume uriase de bani in tara.In mai 2007, in Romania cursul euro-leu era undeva la 3,20 lei/1 euro.Acest curs s-a datorat exclusiv romanilor stabiliti in occident care in fiecare an trimteau in tara circa 9 miliarde euro.
Sigur ca conteaza foarte mult ca fiscalitatea sa fie cat mai mica ceea ce permite angajatorilor sa se dezolte iar angajatilor sa cheltuie cat mai multi bani ceea ce ajuta bugetul statului care traieste din colectarea taxelor si impozitelor.
La noi daca s-ar plati doar un singur impozit, atat de persoanele fizice cat si de cele juridice, nu s-ar mai justifica multe posturi din cadrul institutiilor statului care este un stat birocratic si ineficient ca si cel francez.s-ar pierde multe posturi bugetare din cadrul institutiilor statului.
Un pas important pentru recunoașterea aromânilor ca minoritate națională în Albania
http://daimadeadun.wordpress.com/2014/04/18/un-pas-important-pentru-recunoasterea-aromanilor-ca-minoritate-nationala-in-albania/
O stire de ultima ora marcheaza un moment important in intrega istorie a aromânilor.
In Albania, Ministerul Justitiei a recunoscut existenta aromânei ca “limba vlahă” separata de celelalte limbi vorbite pe teritoriul acestei tari.
Putem bifa asadar un nou succes al diplomatiei românești, care a solicitat in repetate randuri autoritatilor de la Tirana recunoasterea aromanilor ca minoritate nationala românească. Ramane ca drumul deschis acum sa fie parcurs pana la capat.
Iar mai apoi, dupa ce Romania isi va fi indeplinit toate angajamentele privind sustinerea integrarii in UE a Albaniei, va trebui sa dea o riposta ferma iredentismului Atenei si sa contracareze cumpararea identitatii batranilor aromani prin pensii grecesti cu (re)deschiderea de scoli romanesti in Albania, prin care tinerii aromani sa isi descopere adevarata identitate romaneasca.
Armânlu nu chiari!
Bun bun, da’ in serbia e jale mare….
Parca acu’ cateva luni, in Romania aromanii de peste tot au fost recunoscuti ca romani sau ceva de genu’ ?
Statul grec le dadea vlahilor care se declarau greci bani si pensii pe viata si nici un guvern roman nu a protestat cu toate ca sunt pline partidele de vlahi originari din Albania. Uniunea Europeana a pastrat tacerea cu toate ca un stat UE oferea bani si avantaje un genocid cultural.E tare, nu?
http://ziarulnational.md/ucrainenii-din-r-moldova-nu-au-sustinut-niciodata-separatismul/
Vor sa recunoastem la schimb Kosovo.
@Marius
Asta merita articol separat pentru ca e mult de vorbit.
Bine=nteles ca sefu de la Forbes ar fi ferict sa plateasca numa 10 % din venituri … adica in loc de vreo 40% sa plateasca numa 10% precum aia cu max 9000$ pe an …
Dar asta nu i nsdeamna ca Albania este chiar star international altfle decat intr-o citire „interesata”a a statisticilor :mama a crescut cu 30% ! Da a crescut de la 100 de parai la 130 ..
Si Mercedes? Pai ia cauatai viu plate tiganesti Buzescu… si daca mai puneti si cam ce masini au aia – mertzane, gipane samd – veti trage concluzia ca ei sunt singurii care se pricepe la economia de piata …ca Teleromanul este cel mai dezvoltata judet si ca trebe sa fii tampit sa inveti sa te faci medic sau inginer!!!!
Si ca ei au totusi autostrada – facuta tot de Bechtel!!! – si noi nu .. pai este ca la noi Besescu s-a nascut .. si latii ca el (de ex Mercedes dorea sa faca o uzina in Romania in Banat in amintirea svabilor care au fost pe aici inainte ca Willy Brandt Kancellaru sa zica „davai germn ai vazmi marka daca vreii cooperare economica!” . Si a ales sa fie p[e langa Arad .. unde bastanii loculuio – ziaristii ar scrie baroni locali – erau aia mai puri dintre cei mai puri capitalisti. Care cei mai puri au zis „da mie ce imi iese” si au vrut sa vanda terenurile la pret de teren aurifer sau centru Bucale [care cica ar fi mai scump decta centu Viena] de le-a iesit merzilor pe nas. Ins aunguri din Keckskemet au zis : „ia nematiu de aici teren!! Cat te costa? Pai plateste matale im piztu pe teren si basta! A da ai si curnet electric tras deja!!” si acu lka Keksckent se fac B urile. )
Si altceva ce ati uita sa copiati din vertical :în Albania, mai mult de 70 la sută din mărfurile care se comercializeză pe piaţă sunt (obligativitate prin lege) de producţie internă, mai cu seamă ceea ce priveşte produsele agricole (cereale, legume, fructe, carne, lapte).
În România, procentul este, din păcate, exact invers
Pnetru cei care nu pricep : Romania dintai s-a imprumutata cu 20 mld nu se stie de ce.
Apoi a trebuit sa faca reduceri. Intr-o traa care impoorta cam tot ce consuma trebuie sa scazi consumul populatiei. Sua la majoritatii populatiei. Deci le aia un 24% TVA pe haleala si latele necesare zilnic si „i-ai potolit” si ai bani ptr alte cele – de ex sa ai ce da FMI ului ….
Nu se stie de ce ?! A primit chioru ordin sa salveze bancile si in schimb va fi sustinut cand ii va veni randul, ceea ce s-a si vazut de altfel la referendum. Dar cum populatia nu si-a aparat rezultatul, inseamna ca nu e chiar asa rau cu chioru si merita sa-l avem si de-acum incolo.
” Cuvintele de provenienta daca trebuie sa aiba corespondent in limba albaneza ”
N-am prea inteles niciodata asta , dar nici n-am studiat …. inca
Albanezii sunt traco iliri. In plus, in sec III-Iv, sub presiunea invaziei hunilor, triburile Carpilor au plecat din zona lor de locuire (nordul Molodvei si Basarabiei si zonele adiacente din Ucraina de azi) si s-au asezat pe teritoriile de azi ale Albaniei, Macedoniei si Greciei de nord.
http://www.realitatea.net/volkswagen-future-tracks-plan-de-afaceri-al-volkswagen-pentru-2018-2025_1423984.html
nu am mai intalnit asemenea design, de unde le-a venit ideea??? 🙂 🙂
Mda… 🙂 cu modelul ala cutiuta de Taigun (a nu se confunda cu Tiguan)…vezi sa nu!
Mai bine tot Touareg…
http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/eveniment/13046-inainte-de-invierea-domnului-biserica-sor-a-serbiei-asmute-autoritile-asupra-unei-bisericue-romaneti-din-timoc.html
Miracolul acesta se bazeaza pe doua elemente:
– primul se numeste albirea banilor din retele de trafic de persoane, organe, droguri, taxe de protectie, furturi si multe alte nazbatii pe care retelele mafiote albaneze le comit in toata Europa dar in special in Italia. Majoritatea banilor castigati ilegal se intorc in Albania sub forma de investitii imobiliare si in firme de tot felul;
– al doilea element consta, asa cum spune si articolul, in sistemul de impozitare extrem de scazut si simplificat. Daca simplitatea sistemului este de admirat, taxarea de 10% tine mai mult de regimul unui paradis fiscal decat de organizarea unui stat serios care investeste in invatamant, sanatate, cultura. Cum albanezii au un nivel scazut de pretentii extrem de scazut (ca si altii din balcani, se descurca singuri si, daca n-au bani, pleaca in Italia, praduiesc si se intorc cu bani sa-si rezolve problemele), statul albanez isi permite sa tina un nivel sczut de impozitare pentru ca nu are multe cheltuieli de facut. In plus, taxarea de 10% constituie doar un avantaj temporar si nesigur care depinde de regimul taxarii din tarile vecine si de existenta (sau nu) a unei politici europene anti paradisuri fiscale.
In privinta anuntului privind recunoasterea limbii vlahe in Albania (comentariul lui Marius) pot sa spun ca, desi ma bucura, nu trebuie, nici noi, nici diplomatia romana, sa o consideram o victorie ci doar o etapa in programul de emancipare a comunitatii romanesti din Albania (cca 300.000 persoane).
La fel ca in cazul Serbiei: http://www.rumaniamilitary.ro/aderarea-serbiei-la-ue-si-problema-romanilor-din-timoc, si in cazul Albaniei trebuie pus la punct si aplicat cu strictete un program pentru imbunatatirea vietii si drepturilor romanilor din Albania (invatamant, cultura, serviciu religios, utlizarea limbii materne in administratie si justitie, reprezentare politica etc).
Dupa recunoasterea limbii romane nu ne putem culca pe o ureche, sperand ca dupa aderarea la UE vor acorda si alte drepturi romanilor. Sa fim seriosi, am vazut cate drepturi le acorda bulgarii si grecii, dupa ce au aderat la UE (vorba aia, toti suntem balcanici si stim toate trucurile). Etapele de negociere pentru aderare vor trebui conditionate de indeplinirea etapelor de emancipare a comunitatii romanesti din Albania.
Spre deosebire de Serbia, in relatia cu Albania ne putem folosi de parghia bunelor relatii ale ambelor parti cu Statele Unite (interese in Kosovo), ca o garantie ca drepturile castigate de romani nu vor constitui niciodata o baza pentru afectarea unitatii si suveranitatii statului albanez.
P.S. Mentin pariul ca, dupa aderarea Albaniei la UE (10-15 ani) se vor uni cu Kosovo).
@Bula
„Daca simplitatea sistemului este de admirat, taxarea de 10% tine mai mult de regimul unui paradis fiscal decat de organizarea unui stat serios care investeste in invatamant, sanatate, cultura.”
1. Cine spune ca taxe mici = paradis fiscal in acceptiunea aia negativa pe care i-o acorda toata lumea? UE care vede ca ii pleaca banii din cauza suprataxarii?
2. Nivelul suprataxarii din Romania ti se pare ca tine de „organizarea unui stat serios care investeste in invatamant, sanatate, cultura”?
Chestia ca sunt necesare taxe mari pentru a sustine sanatatea, invatamantul, cultura, e gargara proasta.
Ba frate se discuta subiectul cu „unde sunt banii” , „de ce nu ajung banii pentru sanatate si invatamant” de 100 de ori si cand subiectul e abordat a 101 oara zici ca e subiect la prima abordare. Domne taxele trebuie sa fie mari pentru sanatate, invatamant si cultura…..ca in statele care se respecta…
Mai zicea si Bizonu ca „Bine=nteles ca sefu de la Forbes ar fi ferict sa plateasca numa 10 % din venituri … adica in loc de vreo 40% sa plateasca numa 10%”, dar acolo nu mai bag ca n-are rost.
NIvelul de taxare si modul de cheltuire a banului public sunt doua lucruri distincte chiar daca se condittioneaza reciproc.
Romania nu este un stat serios care cheltuie inteligent banul public dar asta ar fi valabil si pentru un regim ridicat de taxare si pentru unul scazut.
Pentru o tara viabila economic (de la 3-5 milioane in sus) mi se pare corect un regim de taxare de 12-14% cota unica, TVA diferentiat si o taxare mai redusa a muncii, in paralel cu un regim draconic de supraveghere a cheltuielilor publice.
Un regim de taxare de 10% mi se pare o solutie nesanatoasa care se bazeaza fie pe afluxul de fonduri ilegale (cazul Albaniei) fie pe specularea nivelului de fiscalitate din tarile din regiune (cazul Bulgariei).
In ambele cazuri sistemul pica in nas daca se taie sursele ilegale de finantare (Albania) sau daca vecinii isi reduc nivelul de impozitare (Bulgaria).
Bre, eroul meu drag CAP-ist …(oare baietii isi mai amintesc nickul asta vechi al tau?.. ai si tu asa o atitudine auto-ironica)…
🙂
Ce ai frate cu…”paradisurile fiscale”? Tu zici ca sunt pentru entitati statale mici, care isi permit ‘luxul” de a nu prea „investi in invatamant, sanatate, cultura”…
Aiurea! Si daca ai da statului impozit de 99%…tot l-ar face harcea-parcea pe „electorate”!
Sa reamintesc cateva din ideile mele de dreapta:
-salariu minim stabilit prin Constitutie (mdea, e de stanga dar…pana la un punct…si anume) stabilit o data la 2 ani ca fiind 40% din salariul mediu (masura de dreapta pana in maduva oaselor, pentru ca statul/sindicatele/patronatele nu il mai dicteaza in dispute politice/sociale…ci economia de piata);
-numar fix de ministere (fara ministri delegati), undeva pe la 16-17, mai multe nu-ti trebuie;
-eliminarea TVA-ului (sau in cazul nostru – datorita tratatului cu UE – reducerea la minimul de 15%);
-cota unica (pe principiul real al „echitatii/solidaritatii”: votul, legea si taxele sa fie universale, indiferent de conditia sociala/economica…etc…a cetatenilor);
-stabilirea taxelor nationale si locale doar prin referendumuri cetatenesti -nationale si locale- (statului/autoritatilor revenindu-le doar dreptul de a putea reduce sau anula respectivele taxe existente, nu insa de a le inventa/crea sau a le mari)…
Cum ar rezolva aceste idei problema „investitiilor in invatamant, sanatate, cultura”?
Simplu, tot prin „dreapta” si anume aplicarea pe scara mai larga a unei situatii deja existente: din cei 16% impozit pe venit, eu am dreptul sa directionez 2% catre ONG-uri-fundatii-asociatii nonprofit…
Intrebare: de ce doar atat?
Poftim o solutie: impartirea – mai bine zis directionarea – in 3 categorii a acestui impozit.
Adica…
– o treime se directioneaza obligatoriu (si in mod egal) catre ministere (care, dupa cum va amintiti, sunt…fixe); asta inseamna automat 5,(3)% catre vreo 16-17 ministere…faceti un calcul simplu si veti vedea ca fiecarui minister ii revin cam aproape 2% din totalul banilor venit la buget!..si aprop – caz particular – de ce ne-am angajat noi la NATO in privinta finatarii MApN-ului;
– o treime se directioneaza unde vrea muschiul Guvernului!..pensii si salarii bugetare cel mai probabil…duh!
– o treime se directioneaza de catre cetatenii platitori unde vrea muschiul lor! 🙂 si asta e marea realizare: ca fiecare e liber sa directioneze nu numai la o singura entitate, ci, pe baza formularului #230, sa-si dea 1/3 din impozitul pe venit mai multor entitati: ministerul educatiei sau al sanatatii sau al culturii…etc…sau la MApN 🙂 sau la ONG-uri (care oricum reintroduc banii in circuit prin actiunile lor).
Oamenii – cetatenii nu vor dezamagi: fie unii isi vor trimite acesti bani catre o singura entitate nonprofit sau mai multe sau – datorita unui gandiri „echitabile” – tuturor ministerelor, in mod egal! Variantele sunt cu nemiluita…indiferent ca vorbim de nonprofit, burse, culte sau institutii statale.
Poate unii nu vor fi de acord ca 1/3 sa fie obligatoriu directionati catre toate ministere in mod egal…si vor ca procentul sa fie de doar 25% din taxe sau 20% sau 10%. Ok, care-i problema? Niciuna. Poate altii zic ca sa se mearga pe ceva mai natural -sa zicem „numarul de aur” – si sa distribuie 40% cetatenii si 60% guvernul!…sau viceversa! 🙂 Sau poate cetatenii sa distribuie mai mult la autoritatile locale…
Idei sunt, dar constanta de dreapta ramanand aceeasi: o mai mare putere a cetatenilor platitori cu privire la distribuirea propriilor taxe. La ora actuala, ei au doar „puterea” de 2%.
Unii vor zice – dar daca permiti cetatenilor sa-si voteze taxele prin referendum, nu va duce acest lucru la scaderea treptata a taxelor pana la momentul in care statul nu mai poata sa functioneze datorita gandirii de avantaje electorale a autoritatilor catre votanti? Raspunsul meu e..”posibil”! Ba chiar prefer asa! Ar fi o schimbare cu 180 grade fata de ce e acum! De ce nu? Ce-si face cetateanul cu propria mana…lucru manual se numeste! Pana la urma cetateanul tot devine constient de un anumit raport, o anumita balanta financiara intre el si stat! Dar lasa-i cetateanului aceasta putere, nu statului…ca pana acum!
O repet pentru a nu-stiu-cata-oara: in secolul XX capitalismul si-a rezolvat cam toate „tarele” ideologice, cu exceptia uneia: statul a ramas si ramane – fara exceptie – unicul generator de crize capitaliste datorita puterii unilaterale de interventionism!
Hm … TVA aul ar poutea fi diferentia nu crezi ?
Deci TVA pe bautiri alcoolice 24%. TVA la lapte : max 5%/ (Stailinistit; Lapele e una din putinele lichide pe care le beau cat mai rar. Alcoolice da!!)
TVA tutun : 24% (fumez). TVA paine, branza lactate – max 5 % . La paone chiar ZERO
TVA Plai cu Boy, Hiostler samd : 24%. TVA manulae scolare , carti gen cultura (Emiescu, Cosbuc, Sadoveanu, lEgendele Olompului., Dostoiecku, Platon , Aristofan samd) ZERO
As mege mai departe .. Impozit agricol ptr productia de grau, soia, pprumb, lapte, porci, oua, gaini :sub 5% .
Im pozit pe baruri cluburi cu gagici dezgolite : MAREE!!!
Si in pls mai am una bucata de idee chiar sadica. Ptr masini ca Bentley, Ferarri, RR si Maybabach rovinieta de vreo 10.000 euro pe an!! Ins aii dau una bucata de rovinieta maricica, aurita , p care sa crie : Contributor Emerit!! Asa sa stie ntoit prostu ca ala cu masina aia traznet este un ins care isis permite! cde naiba domnia si prostia COSTA!!!
A da. Stiti cate cazinouri sunt la Paris? UNU! Cate la Viena ? UNU! Cate ka New yeork? Mi se pare ca nici unul!! Da cate cazinouri erau in Romania Mare? 2 : unu la Sinaia si unu la Constanta. Azi ?!
Regimul de paradis fiscal poate fi o solutie pentru state foarte mici, fara resurse economice si care, in lipsa unui astfel de regim, s-ar prabusi in saracie.
Un stat de dimensiunile Maltei, Ciprului, Luxemburgului nu ar aveea cum sa supravietuiasca doar din turism si sa suporte si costurile unei administratii, cu guvern, parlament, ministere, agentii etc.
Pe scurt, aplicarea regimului de paradis fiscal nu este legata de luxul de a nu plati pentru invatamant, sanatate etc ci acesta este doar cazul particular al Albaniei unde, prin traditie, populatia nu asteapta nimic de la guvern ci se descurca dupa cum poate (am enumerat mai sus cum).
Aici nu am vorbit despre modul catastrofal de cheltuire a bugetului ci doar ca, pentru o tara normala de marime, sa zicem, peste 3-5 milioane, nu poti aplica un regim fiscal atat de scazut fara sa-i afectezi dezvoltarea. Poate fi o masura temporara care sa speculeze o situatie regionala (cum speculeaza Bulgaria regimul fiscal din Romania) dar aceasta constructie pica daca vecinii isi reduc si ei nivelul de taxare.
De acord cu masurile propuse de tine privind taxarea. O singura intrebare am: ce te faci pe vreme de recesiune, cand scade nivelul mediu de salarizare (se intampla si asa ceva). Corect ar fi sa scada si salariul minim dar care guvern va avea curaj sa faca asta?
Daca ai autostrada si mercedes nu inseamna ca esti tara tare.Esti tara tare daca ai scoala, si industrie tari. De aici vine si venitul si dupa aceea cumperi mercedes si faci autostrazi.
Se pare că aţi uitat un lucru: Albania a fost pacificată de către trupele NATO.
confunzi Albania cu Kosovo! Alta gasca-n alta traista!cam ca Romania cu Moldova daca vrei un reper. cu diferenta ca albanezii kosovari au dislocat populatia sarba originara din Kosovo. de unde si rasboiul…
ceea ce seamana cu Harghita si Covasna…
mda.. n-am vrut sa fiu piaza rea si sa dau idei
ce idei sa dai… 🙂 ei pe asta merg si se bazeaza, ca o sa ne provoace intruna si „noi o sa-i facem sapun” la un moment dat si atunci sa vina UE/NATO sa le faca tara…
,,populatia sarba originara din Kosovo”= sarbii sunt urmasii tribului sorabilor originari din Muntii Urali cam de pe unde au migrat hunii lui Atila si ungurii din Atelcuz si singurele populatii originare din Kosovo sunt albanezii si vlahii (machidonii).
@ Er hi hi hi , nu zic nu, ai si tu dreptate, dar poti sa ma contrazici cand iti spun ca inainte de citez ”singurele populatii originare din Kosovo sunt albanezii si vlahii (machidonii).”, iti spun si eu ca populatia originara in Kosovo erau niste specii de neardenthalieni acoperiti cu blanuri care traiau din vanat?
Vezi, despicarea firului in patru e bun pentru cunostintele generale da sa nu ducem discutiile pana la ameobe!
Ca acum depinde de unde incepem sa derulam istoriile!Nu fi carcotas, zi si tu ca toata lumea „sarbii sunt din Kosovo” asa cum toata lumea stie ca ungurii sunt din Mongolia! 🙂 Chiar asa , maghiarii isi viziteaza vreodata neamurile din tara aceea departata!? Aloo Verestoy, , Frunda, si alti mancatori de carne de sub cal, mai treceti si voi pe la neamuri!
Buna asta cu neanderthalii, nu e pe „ca merita” ci pe „ca poate”…
@wandoo
„carne de sub cal”
de unde mai exact ? 🙂 ))
dap, ai inteles tu.. ca era de sub sa ! graba!
Din ce stiu eu doar trei lucruri se gasesc sub cal: unul lung si doua rotunde 🙂 ))))
Oare chiar aşa? Sau mai degrabă aveţi dumneavoastră nişte lacune? Nu că aţi fi dumneavoastră de vină. Mediile româneşti s-au ferit în general cât s-au putut de mult după loviluţie ca românii să aibe informaţii cât mai complete aasupra situaţiei internaţionale. Şi acest lucru continuă din păcate. Dar, pentru informarea dumneavoastră, uitaţi un link de la care să începeţi documentarea:
http://it.wikipedia.org/wiki/Operazione_Alba
http://incomemagazine.ro/articole/elvetia-se-pregateste-pentru-cel-mai-mare-salariu-minim-garantat-din-lume
Statul roman, sa nu ziceti ca nu-i asa:
In sfarsit cateva lucruri bune despre albanezi. Cine stie cat adevar o fi in cele spuse. Dar sa gandim pozitiv. bravo. Sa vedem urmatoarele.
Cauza esecului Romaniei este una singura, care nu are legatura cu masuri economice. Coruptia mananca aproape tot PIB-ul.
Oricat s-ar invarti Albania, nu are resurse viabile de functionare asa cum este acum. Singura ei sansa la dezvoltare este unirea cu Kosovo care dispune de resurse naturale foarte mari si ar putea deveni motorul de dezvoltare al tarii.
Aici este o carte de jucat pentru Romania, pentru a imbunatati situatia minoritatii romanesti din Albania, in cooperare cu SUA care au interese economice in Kosovo.
Autostrada din Albania, construita de Bechtel, americani bineinteles, este in interesul imperiului Atlantist SUA+UE care si-a croit un drum rapid prin Albania catre noua cucerire Kosovo.
Albania este ghimpele cu care SUA zgarie Serbia.
Ordinea fiscala si cresterea economica in Albania nu sunt decat interesul SUA in regiune, care se foloseste de albanezi pentru destabilizarea tarilor din Balcani.
Cu ajutorul Albaniei, SUA micsoreaza celelalte natiuni, Grecia, Serbia si creaza tensiuni interetnice care vor fi utile bisnisului american in regiune.
Romania pentru SUA este pe lista inamicilor. Romania este inca o tara mare si enervant de puternica si stabila indiferent cat de mult lovesti in ea.
Acum SUA vrea sa dea Romaniei lovitura de gratie dupa ce au dezarmat tara prin slugile din guvern ce isi iau comanda direct de la ambasada americii.
Haosul si lucrurile strambe din fiscalitatea si economia Romaniei se datoreaza inaintemergatorilor SUA+UE, FMI si BM care ne monitorizeaza si au grija ca totul sa mearga pe dos si cat mai rau.
@nenea Ai dreptate nene si adaug si eu , ca poate nu stiti , in Kosovo sunt , cel putin asa se spune cele mai mari rezerve de carbune din Europa, foarte usor de controlat acum de companiile americane care prin intermediulSUA au scos regiunea de sub controlul sarb.
Romanii nu au apetit sa se razboiasca unii cu altii da poate mergand pe urmele autonomiei mongoloide se va intampla si cu noi la fel cum s-a intamplat cu sarbii.Vor scoate de sub controlul national o zona de maxim interes ptr ei, vor pune la conducere niste papusi mongole si dai bataie …sapa neamule, scoate tot din pamant, taie padurile, acapareaza rezervele de apa, etc..
Resurse slava domnului avem destule, da de aparat le aparam cu Nato!Cine-i Nato? America! Deci america apara resursele din Romania! Cum? Carandu-le la ei si transformandu-le in banuti pentru firmele lor.
Nemaipomanita guvernare de shit avem!