Sistemul MANPADS „Chiron” aflat deja în dotarea Ministerului Apărării
Ei bine, sfânta noastră ceață strămoșească s-a pogorât și asupra acestui program, comunicarea din partea MApN fiind jalnică de-a binelea. Dar măcar asta să fie problema noastră și să ne vedem cu sistemele în țară.
Trebuie însă făcută un pic de lumina.
În primul rând, achizitia sistemelor SHORAD/VSHORAD nu pare a avea nimic în comun cu achiziția sistemelor de tip MANPADS, dar să le luăm pe rând:
Sisteme antiaeriene cu rază foarte scurtă (MANPADS sau nu)
MANPAD Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil
Obiective
“înlocuirea actualului sistem MANPAD aflat în înzestrare Forțelor Terestre și Forțelor Navale
constituirea în cadrul Forțelor Aeriene a unei capabilități de apărare antiaeriană nemijlocită a bateriilor PATRIOT
constituirea unei capabilități de apărare antiaeriană nemijlocită a structurilor din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale”, sursă DpA.
Programul avea în vedere achiziția unui număr de sisteme de rachete portabile cuprins între un minim de 115 bucăți și un maxim de 231 de bucăți. Suma pusă la bătaie era de maxim 3,31 miliarde lei (677,29 milioane euro) plus TVA. Din lipsa de oferte conforme, în iulie 2023, procedura de achiziții a fost anulată.
Mai apoi, printr-un contract G2G, s-au cumpărat din Coreea de Sud 54 de sisteme de rachete aer-sol “Chiron”. Iar contractul cu coreenii de la LIG Nex1 Co a fost se pare finalizat. Primele trei sisteme ar fi ajuns la noi pe 29 mai 2024, iar restul de 51 de lansatoare, împreună cu cele 162 de rachete ar fi trebuit să fie în România pe 29 noiembrie 2024, conform unui răspuns al MApN la interpelarea unui deputat, citat de economică.net. Suma plătită de București – un pic peste 96 de milioane de dolari.
Dar în noiembrie 2024 Bucureștiul s-a alăturat programului european pentru achizitia în comun a rachetelor sol-aer cu rază foarte scurtă Mistral 3. Suma, estimare proprie, ar fi să fie 677 milioane de euro minus cele 96 de milioane de dolari plătiți pentru “Chiron”, adică am rămâne cu o sumă totală pentru Mistral 3 în jurul a 585 milioane de euro fără TVA.
Și cu bani ăștia ne-am dus, presupun eu, la MBDA în poarta pentru Mistral 3. Dar atenție mare, achizitia de Mistral nu pare să aibă nimic în comun cu cea de sisteme SHORAD/VSHORAD. Când s-a lansat procedura de achizitie pentru sisteme MANPADS cerințele erau următoarele (pentru 231 de sisteme de lansare și un număr necunoscut de rachete):
– 87 de sisteme pentru antrenament;
– 19 stații mobile pentru verificări;
– 23 de echipamente auxiliare pentru detectare defecte;
– 66 de seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă;
– 20 de seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar;
– 87 de seturi materiale didactice;
– un simulator instruire instituțională;
– 10 rachete testare operațională;
– 148 interfețe C2;
– un set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată și pachet de suport logistic.
Ce se remarcă este lipsa radarelor sau a centrelor de comandă de unde ar putea reiesi că aceste sisteme de rachete ar urmă să fie folosite individual, sau în cel mai bun caz câteva ar putea fi integrate cu bateriile SHORAD/VSHORAD. Dar cam atât, MApN dorește sisteme MANPADS pentru a asigura o minimă protectie trupelor pe linia frontului în cazul atacurilor la joasă înălțime, prin surprindere.
Sisteme anti-aeriene SHORAD/SHORAD
Ce se dorește: Obiectiv
“înzestrarea cu sisteme de apărare aeriană apropiată a bazelor aeriene, elementelor de dispozitiv operativ, punctelor obligate de trecere și altor obiective împotriva unui inamic aerian ce acționează la înălțimi mici și medii”, sursa DpA.
Aici mergem direct la sursă și cităm din cererea de aprobarea a programului trimisă de către guvern parlamentului în martie 2023:
Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD:
– 16 sisteme integrate SHORAD-VSHORAD pentru Forțele Aeriene;
– 9 sisteme SHORAD și 16 sisteme VSHORAD pentru Forțele Terestre.
Valoarea estimată – 4,2 miliarde de euro. Programul se va desfășura în două etape:
– Prima etapă (care este astăzi în derulare) are în vedere exact ceea ce am văzut noi în cadrul acestei proceduri și anume: Cantitate maximă estimată acord-cadru: „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” – 6 cpl; „Sistem pentru instruire și învătământ” – 1 cpl; „Sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD” – 1 cpl; „Sistem SHORAD” – 6 cpl; „Sistem VSHORAD” – 6 cpl. Valoare estimată a celui mai mare contract subsecvent: 5.116.012.920,00 lei. Cantități estimate pentru cel mai mare contract subsecvent: „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” – 4 cpl; „Sistem SHORAD” – 3 cpl; „Sistem VSHORAD” – 2 cpl.
În total 18 sisteme anti-aeriene. Mai rămân pentru etapă a doua 10 sisteme integrate SHORAD-VSHOARD pentru Forțele Aeriene, 3 sisteme SHORAD și 10 sisteme VSHORAD pentru Forțele Aeriene. Totalul ar fi de 41 de sisteme.
Perioada de derulare a Etapei întâi este însă una foarte mare – 8 ani și suma estimată ar fi de 2,1 miliarde de euro, vedem însă că ea scăzut la 9,5 miliarde de lei. Etapă a două va fi inițiată după 2030. De metionat că programul ar fi trebuit semnat încă din 2023.
Sumarizând, între cele două proceduri de achizitie nu pare să fie nicio legătură, au bugete separate și cerințe diferite la nivel de integrare.
Dar ce ar trebui să înțelegem prin sisteme integrat SHORAD-VSHORAD? Aici lucrurile sunt simple și se referă la faptul că Armata dorește să deține sisteme de rachete cu rază scurtă și cu rază medie integrate în acelasi centru de comandă și control. Companiile ofertante vin dealtfel cu astfel de sisteme, majoritatea (dacă nu cumva chiar toate) oferă două tipuri de rachete în același lansator:
MBDA Franța – VL MICA cu MICA clasică (rază 20km) și MICA NG (rază 40Km) sau poate doar MICA NG integrate cu Mistral 3, Diehl Germania oferă sistemul IRIS T cu racheta IRIS T SLS (rază scurtă – 12km) și IRIS T SLM (rază mare – 40km), Rafael Isarel oferă sistemul Spyder cu racheta Python 5 (rază scurtă – 15km pentru SR și 35km pentru MR) și Derby pentru rază lungă (40km – sau mult peste 50km în cazul I Derby). Americanii, dacă vor depune oferta, vin cu NASAMS 3 care folosește rachete AIM-9X2 pentru rază scurtă, AMRAAM 120C pentru rază ceva mai lungă (spre 30km, în funcție de model, și AMRAAM ER dedicată NASAMS cu rază de +40km).
Prin primăvara lui 2023, pe pagina Departamentului pentru Armamente există și o definiție proprie a sistemelor de rachete de mai sus. Din păcate pagina a dispărut de atunci, dar lucrurile, în viziunea MApN stăteau așa:
-SHORAD (rază scurtă) – până în 40km rază maximă de acțiune, distanță măsurată pe orizontală;
-VSHORAD (rază foarte scurtă) – până pe la 10, maxim (opinie personală) 15km;
Acestea două luate împreună, în cadrul aceluiași program de dotare.
– sisteme AA și antidrona MANPADS, care ar avea următoarele caracteristici generale, conform DpA: “sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acţiune, portabil – MANPADS”.
Evident că atunci când discutăm despre sisteme SHORAD sau VSHORAD simple, discutăm de fapt despre faptul că mașinile de lansare vor avea ca încărcătură de lupta doar rachete cu rază mare (SHORAD) sau rachete cu rază scurtă (VSHORAD). Când aveam SHORAD/VSHORAD integrate, cel mai probabil, discutăm despre încărcarea pe același lansator a ambelor tipuri de rachete.
Surse din MApN susțin că contractul pentru sisteme SHORAD/VSHORAD ar trebui să fie semnat în prima parte a anului 2025. De remarcat că cele “27 de sisteme” au dispărut și au făcut loc pentru numai puțin de 41 de sisteme SHORAD/VSHORAD integrate sau nu și asta înseamnă 41 de baterii. Din aceste 41 de baterii, în Etapa I se dorește achiziția a 18 sisteme.
În privința MANPADS, ar fi de amintit ar fi că prin 2020 discuția era că România să cumpere, pe lângă cele 27 de sisteme SHORAD/VSHOARD și 138 de sisteme de lansare portabile pentru rachete sol-aer cu rază foarte scurtă. Suma pusă atunci la bătaia era de 307 milioane de euro fără TVA.
Între timp se pare că s-au fixat pe numărul maxim de 231 de sisteme. Evident, în 2020 războiul din Ucraina nu era la orizont și lumea credea că gospodin putin se va mulțumi doar cu Crimeea.
Și cam acesta ar fi ceea ce știm astăzi despre programele de dotare cu rachete sol-aer cu rază foarte scurtă, rază scurtă și rază medie, adică MANPADS, VSHORAD și SHORAD.
Cu speranța că am reusit să descalcim programul de dotare cu sisteme SHORAD/VSHORAD si MANPADS de două feluri, ramane acum să speram că în 2025 se vor găsi banii necesari pentru demararea achiziției SHORAD/VSHORAD.
GeorgeGMT
Doua aspecte de mentionat in legatura cu inzestrarea armatei:
1) Trump cere 5% in loc de 2% alocare bugetara pentru tarile NATO. As zice deja cam mult daca se vrea permanent. Poate stie el ceva ce noi nu vrem nici macar sa banuim!
2) Romania este cu sacul spart si probabil asta o sa fie motivul invocat pentru majorarea taxelor, in princioiu a TVA-ului. Nici vorba de pomeni electorale! Macar acum cei 2,5% sunt cheltuiti. Asta este efectul Trump. Bine ca nu este Groenlanda a noastra! 🙂
Probabil companiile din domeniul apararii vor trece din portofoliul Ministerului Economiei, in cel al Apararii sa mai reduca din pix bugetul MAPN. Mai gasesc ei si alte artificii de genul asta. Oricum, 5% mi se pare extrem de mult, insa in caz de se va intampla, compenseaza cu anii in care alocau 2% ; 2,5% si cheltuiau cat vroiau ei. Din pacate Romania este tara in care ‘armata’ de secretare angajate la stat este mai mare decat numarul de soldati profesionisti, iar amantele si rubedeniile angajate la acelasi stat este infinit mai mare decat numarul de politisti dislocati pe strazi. Dar la 1/3 evaziune la TVA ce sa mai vorbim!? Reprezentantii statului prefara sa il mareasca decat sa il colecteze. Curat murdar, dragi tovarasi!
Trump cere 5% pentru că știe că industria europeană nu va putea livra armele cumpărate cu aceste sute de miliarde de euro în plus, așa că europenii ar cumpăra de la Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics, Northrop Grumman și alți mari producători de armament din Statele Unite. E pus pe afaceri mari 🙂
Partea interesanta e ca deja creaza presiuni geopolitice pentru asta.
Nici nu este oficial la Casa Albă și face valuri și presiuni. O să facă și mai mult când va prelua oficial funcția. El cere, dă cu pumnul în masă, va face scandal. Nu va obține 5% în mod cert, dar va crește de la un 2% la un 3-3,5%. Fiecare procent în plus înseamnă 180 de miliarde de dolari în plus. Unde vor merge grosul banilor? La unchiul Sam, la cei enumerați mai sus.
Ba io aş zice ca e mare pacat ca nu e a noastra Groenlanda.Amfi avut ce vinde…
😉
Deci…eu stau in Campia Turzii, daca baza de aici ar fii atacată de cateva rachete balistice/croazieră, cu ce le doboram? Pot sa fie doborâte cu ce avem acum in dotare?
va fi probabil un PAtriot
Sustinut de un sistem Shorad-Vshorad.
Exista la Campia asa ceva acuma? Vorbesc de ACUMA.
Exista acum la Campia asa ceva?
Acum te apară CG și energiile strămoșești. Dacă nu, vb cu popa rosu de la mare sa dea cu aghiazma protectoare sa deruteze potențialele rachetute 😉.
Chill, nu vine nimic sa atace C. Turzii 😀
MIM23 HAWK de la Brigada 1 Rachete Sol-Aer, probabil un MIM104 Patriot de la Regimentul 74 PATRIOT si cand vor fi achizionate si operationale un sistem ReDrone. Tinand cont ca la Baza 71 sunt si excadrila de elicoptere, sectia de logistica si mentenanta si sunt operate MQ-9 Reaper, foarte probabil sa disloce si de la fortele terestre. Aveti in Turda batalionul 3 de aparare antiaeriana care au Gheparzi. Si nu in ultimul rand, unchiul Sam, va putea si el disloca rapid sisteme AA (pana una alta au bagat peste 100milUSD acolo)
Respect ca i ai raspuns omului la intrebare in loc sa l iei la misto cu mizerii gen „democratul” de mai sus. Ca el are cam de doua ori cate like uri ai tu la comm… nu mai comentez
Ministrul de finanțe spune ca anul acesta România trebuie sa se împrumute cu 46 de md. de euro pentru a ne menține pe linia de plutire. Asta în condițiile în care unele cheltuieli trebuie reduse, nicidecum majorate, pentru a avea un deficit de numai 7%…
Nu vreau sa cobesc, dar ma tem ca ne ducem în curând în cap.
De remarcat că, deși s-a vorbit oficial despre colectarea dezastruoasă a TVA-ului, nu se prea pomenește nicio măsură de amelioarea a situației. O colectare la media UE ar însemna niște miliarde bune în plus la buget. Nu se ating de ai lor…
Aseara un reprezentant al BNR declara la tv ca daca se colecteaza acel TVA sifonat, se poate acoperi deficitul din 2024 fara nicio problema. Defapt Romania este o tara de 1k miliarde de Euro ca PIB. Da, ai dreptate….de ai lor nu se ating!
Decat sa colecteze TVA-ul sifonat, mai bine il mareste pentru fraierii de il achita in mod cinstit. La fel ca texele pe munca, acolo unde am ajuns sa platim jumate dinleafa la stat. Si se mai intreaba retardatii astia de guvernanti, cum de a ajuns prostimea sa voteze cu partidele antisistem sustinute de Moscova. Pai uite asa….
DACA.
Dar nu va fi cazul.
Cum era „bancul” ala cu persii care ii ameninta pe spartani ca daca ii bat, apoi ii fac una pamantul, ard, violeaza, etc?
Raspunsul spartanilor: „DACA”.
Deficitul estimat e de 133 mld lei, deci din cei 46 mld eur doar o parte e datorie sulimentara, restul e rostogolire, dar cine sa isi mai bata capul cu detalii din astea puerile 😉
Intrebare usor off-topic, darcumva pe subiect. Care credeti ca este la ora actuala cel mai bun sistem MANPAD? Si cand zic MANPAD ma refer la sisteme cu adevarat portabile, capabile de a fi carate si operate de un singur om, de exemplu Stinger, Strela, Grom, Starstreak.
Eu as fi zis Starstreak pana am vazut ca nu e fire & forget, ci trebuie sa tii tinta in vizor pana loveste. ce-i drept, asta nu dureaza decat cateva secunde, pt ca racheta e foarte rapida, Mach 3, dar sunt secunde cand operatorul e complet expus.
Noi ce ar trebui sa luam?M-ar interesa ce si-ar dori baietii care chiar ajung sale foloseasca
https://www.newsweek.com/ukraine-russia-starstreak-stinger-anti-aircraft-weapons-madpads-1806829
Ma bucura faptul ca Mistral Manpads e cam 20kg tot setul, acceptabil de carat de o persoana, dar si mai usor de 2.
Mistral catre care ne indreptam la arma Manpads (si care pare ca devine standardul in zona EU) este de tip fire-and-forget.
In rest, multam de articol, f clare explicatiile pt. un necunoscator (ca mine).
da dar e pe trepied si Dinu intreba de MANPAD-uri operate de un singur om
as pune si Piorun pe lista in locul Grom polonez care din cate stiu nu se mai produce, Piorun fiind de fapt o modernizare
la MANPADS cred ca e ok sa ai diversitate, intrucat nu prea e parte a unui sistem mai mare
Si Chiron se trage de pe umar..
Mistral 3 e carat de 2 insi unu trage si celalalt reincarca/scaneaza cerul.
Unu cara lansatorul celalalt trepiedul.
E pe aici un video cu echipa de mistral de 3 oameni ale armatei elvetiene in 5-10 min de la aterizarea elicopterului cu echipa era si trasa o racheta ,depinde ce se considera operational viabil ,ca si tintele nu sunt detectate in 2-3 min
https://www.youtube.com/watch?v=rO5JhqjL8dU
La austrieci, grupa Mistral adusa cu Alouette III, punere in pozitie de tragere:
https://www.youtube.com/watch?v=VZlzfoPd2u4&t=89s
da ms greseala mea MZ
Cred ca tot Stinger-ul s-ar califica pentru titlul asta. E portabil cu adevărat, testat la greu in lupta, e trage si uita si are si un preț destul de rezon per lovitura. Daca Starstreak ar fi fost trage si uita si portabil in adevăratul sens al cuvântului, cred ca n-ar fi avut rival in materie.
@Dinu
– „Care credeti ca este la ora actuala cel mai bun sistem MANPAD?”
– Cel pe care îl ai…
🙂
trebuie spus si ca bugetul mediu ajunge de 110 milioane euro per baterie (cu rezerva de rachete standard, care o fi ea)
asa ca ofertantii foarte probabil sa ofere pe componenta VSHORAD un sistem mai mic si mobil, precum NASAMS suite cate 4 pe un Humvee, IRIS-T SLS incarcate in portbagajul unui Dingo 6×6, Mistral 3 in turela si Iron Dome montate pe JLTV (exista optiunea iron dome adaptata pe 4×4)
mai e de spus ca NASAMS e dat disparut cam de toate sursele, inclusiv de contestatia LIG Nex1, iar Coreenii care se pare ca au fost exclusi si n-au avut succes la contestatie
Diehl e penalizat de catre algoritm pentru ca ofera doar rachete ghidate infrarosu, fara radar
La MBDA e de spus ca Mica NG, singura lor racheta competitiva de SHORAD, se apropie de productie in curand, dar nu e inca produsa in masa
Doar la Rafael nu sunt probleme, poate fi doar razboiul dar se pare ca la Cehi au facut livrari fara probleme si cauta contracte, totusi israelienii ducand un razboi mai mult de insurgenta, nu un conflict cu un adversar de talie egala
Mica NG a intrat in productie de masa.
Nasams e operat de mai multe tari Nato, Iris-t are potential dar nu cred ca pe asta se va merge, celelalte (Spyder, Mica NG) sunt mai mult prin tari africane.
doar ca NASAMS nu participa sau pana acum nu exista nici un indiciu in acest sens.
Știe careva cat costa o rachetă VL Mica? Lipsea din tabelul de la articolul cu costul aproximativ al rachetelor..
Eu am găsit următorul link:
https://sldinfo.com/2024/03/degaulle-france-and-the-war-economy-a-march-2024-update/
Citez:
A deal for 500 Mica new generation air-to-air missiles, worth some €700 million is for delivery in the second half of 2025 instead of the end of 2026.
Rezultă că ar fi chiar mai scumpă decât NASAMS..
Mica NG probabil putin mai scumpa, am vazut pe google si la 2-4 milioane bucata
in general rachetele ghidate radar se masoara in milioane, si cele de infrarosu in sute de mii de euro
nu exista racheta NASAMS. Te referi la AMRAAM sau AMRAAM-ER?
AIM-9X bate spre 1,2 mil.$ conform tabelei
AMRAAM, chiar si cel standard, e mai scump, nu are cum sa fie mai ieftin decat din stoc, model vechi, pana la C. AMRAAM C8 e probabil spre 1,9 mil.$ , AMRAAM -ER e apropiat de ESSM, la +2mil.$
Iar AMRAAM ER si mai scump.
Aim 7 aim 9 aim120
Despre SkyCeptor mai stie cineva ceva? tot fake news a fost ca se va face ceva si la noi?
e simplu, se va face „ceva”, daca vom achizitiona. Daca nu, nu.
nu stiu de ce am trait cu impresia ca e vorba de vreo compensare industriala facuta de RTX,degeaba se investeste in fabrica daca nu au comanda ferma
este o scrisoare de asteptari (asa se numesc) de la ministerul economiei catre compania nationala electromecanica la inceputul anului trecut, in care listeaza prioritatile pe acel an, si in prioritati era retehnologizarea, pregatirii halei (eterna hala in care e gata-gata sa se produca, vezi Beretta)
mai ‘reliable’ e CEO lockheed martin care a venit anul trecut la noi, a facut interviu pentru Euronews (pe youtube) si spunea ca proiectul SkyCeptor este in linie dreapta
ce mai reiesea din scrisoarea aia, e ca tinta era fabricarea si omologarea etc testarea primei rachete de proba, practic abia apoi dau verde la productie
deci da, e real, chestia e ca mai dureaza. acel proiect are o durata de implementare de 3 ani
Ce legatura crezi ca are Lockheed Martin cu Sky Ceptor ?
Nu faci ceva confuzie ?
Eu cred ca vorbesti de asta, Sky Keeper
https://www.lockheedmartin.com/en-gb/features/skykeeper-next-generation-ground-based-air-defence-integrator-and-force-multiplier-for-the-digital-battlespace.html
Ai un link cu interviul? SkyCeptor este un produs de la Raytheon in parteneriat cu Rafael, nu Lockheed Martin.
https://www.youtube.com/watch?v=yArJ-tH06d0
pana una alta, IAR 99 SM va avea IRIS-T https://x.com/DacianDracoMW3/status/1878801674585940169
Pare dotarea perfecta pentru acest mic avion.
In completare: https://www.gandul.ro/actualitate/stephane-sejourne-a-testat-cockpit-ul-unui-iar-99-soim-la-bucuresti-bogdan-ivan-am-discutat-despre-potentialul-romaniei-in-dezvoltarea-de-drone-20399361/amp
@MW și @ Marius Zgureanu
Mulțumesc pentru explicații.
M-am grăbit și n-am explicat că mă refeream la rachetele compatibile cu sistemul NASAMS..
Poate mă înșel dar din ce înțeleg, Mica este un Iris-T (ghidaj prin infraroșu&radar) la preț de laser. Raza e superioara dar părerea mea nu justifică prețul de aproape 3 x mai mare al Mica vs Iris-T.
Nu găsesc preturile la Python-5 și Derby.
Părerea mea că alegerea cea mai buna este Iris-T. Este totuși program pan-european (Germania, Italia, Suedia)-se întorc banii pe care i-am investi în achizitie prin fonduri europene..in Ukraina au performat bine. Sunt mai ieftine decât Mica și Amraam..
Plus istoricul colaborărilor cu producători români.. poate poate își vor aminti și producem și noi o piuliță ceva.. plăcuța de identificare..
Mica are niste zeci de kilograme in plus fata de Iris-T si bate cat bate Iris-T cu booster, adica versiunea SLM, dar care e lansabila doar de la sol nu si din aer.
Mica in mod aer-aer bate la 60-80km pe cand Iris-T la 25km, dar are alta anvelopa de zbor. Si nu vorbim inca de Mica NG.
Si da, are doua variante de cap de cautare: radar si IIR.
Pt cine e mai la curent..(intrebarile mele preferate dacă ați „învățat”):
Apropo de IRIS-T..ce se mai aude de programul SIRET? Acel Iris-T „românizat”:
https://www.rumaniamilitary.ro/40788-2
https://www.rumaniamilitary.ro/sistemul-anti-aerian-siret-si-alte-cateva-chestii-interesante
Mulțumesc anticipat.
a murit atunci?
CA -94 ale noastre mai pot sa doboare ceva?
C-94 erau inca in dotare si se faceau si exercitii de tragere cu ele de catre cei de la AA la Capul Midia prin 2017, 2018. Banuiesc ca pana vor avea cu se la schimbe, le vor pastra in dotare
https://forter.ro/content/complexul-de-rachete-antiaeriene-ca-94