Cu ocazia zilei Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene, in data de 20 iulie a.c., Asociatia Romana Pentru Propaganda Si Istoria Aeronauticii a dezvelit Monumentul Eroilor Aerului, aflat in perimetrul Sectiei de Reparatii si Intretinere de Baza Craiova a Aeroclubului Romaniei.
Monumentul este compus dintr-un monument statuar, o placa comemorativa si un avion de lupta IAR-93 Vultur, construit la Fabrica de Avioane Craiova.
Tot in una dintre cladirile Sectiei de Reparatii au fost inaugurat un muzeu al domeniului aeronautic.
Toate acestea au fost posibile cu sprijinul intregii echipe a ARPIA Craiova, al Bazei Craiova si al prietenilor si simpatizantilor din domeniul aeronautic.
Filmare TVR1 de la ceremonia de dezvelire:
Mai jos, cateva poze din arhiva personala a domnului General de Flotila Aeriana, Ion Craciunescu, cu proiectul pentru care a muncit mai bine de un an si momentul ceremoniei:
In incheiere, o galerie interesanta de poze din postarea FCBK a domnului Stefan Veza (caruia ii multumesc pentru amabilitate), poze cu monumentul, in care se poate observa de aproape schema indeita de vopsire a IAR-93 de pe postament, similara cu cea a IAR-99 Soim:
La respectiva ceremonie a asistat timid, in spatele monumentului, replica metalica a avionului „Coanda 1910„, care alaturi de „Vuia 1„, ambele construite de ARPIA Craiova, au fost prezente cu echipa ARPIA la BIAS-ul anual si la mai multe expozitii si show-uri internationale: Mons – Belgia/ SHAPE- FEST-2016 , La Ferte Alais 2017, Carrefour de L’Air/Le Bourget 2019.
Am avut onoarea sa ii cunosc personal pe cei de la ARPIA Craiova, si sper ca Cel de Sus sa le dea puterea sa mai realizeze multe lucruri frumoase.
Marius Zgureanu
Surse:
. Monumentul Eroilor Aerului, dezvelit de Ziua Aviației (editie.ro)
Ce bullshit românesc! Mor!!! Ce înseamnă lipsă de cultură, civilizație și a simțului estetic prin definiție.
Oare era așa de greu să pui un gazon omenesc și să renovezi trotuarele?
De ce e așa de greu să faci în țara asta un lucru ca lumea de la început pân la capăt?
Gazonul, trotuarele costa.
Însă să te prezinți in sacou roz, blugi sau adidași este o ofensă, nu o dovadă de respect.
EMP , dar cand a venit superpresedintele la Ziua Marinei in tinuta de chelner , ai zis ceva ?
Nu. Am lăsat pe alții.
poate pentru ca aia cu monumentul sunt o asociatie benevola formata din pensionari si cu putini bani, iar aia cu trotuarele, gazonul, etc sunt baza de reparatii, primaria, administratia aeroportului, etc?
Chiar și o asociație benevolă trebuie să respecte legile în vigoare, mai exact să obțină acordul prealabil al familiei eroului aviator Dumitru Hubert și să plătească drepturile de autor
si esti sigur ca nu s-a facut?
@Marius Zgureanu
Tot respectul pentru oamenii care au muncit la asta și au contribuit cum au putut, dar decât așa – mai bine deloc.
OK, poate au vrut dar nu au avut voie să renoveze trotuarele că sunt ale aeroportului. OK, nu au avut bani să cumpere role de gazon gata. Dar niște nisip și semințe gazon se putea. La urma urmei puneai un banner sus și adunam noi aici banii necesari ca să cumpere nu doar semințe și nisip, dar și niște pământ mai bun și scule.
Când vine vorba de monumente, placi memoriale etc – este o sigură regulă – dacă nu ai cum/nu poți să le faci perfect – mai bine nu le faci de loc.
Cred că e deja târziu să sădești gazon pe 21 sep, dar dacă ai posibilitatea, te rog să urmărești ce se mișcă acolo – și dacă în primăvară nu mișcă ceva – porpun să adunăm noi niște bani aici și să sădim un gazon omenesc acolo.
asta poti daca e terenul tau, ori ARPIA nu au terenul lor si s-au ocupat doar de monument. Sau trebuiau sa amane inaugurarea cu inca un an, pana crestea gazonul nepus de primarie/ baza de reparatii?
Frumos ar fi fost să se menționeze că statuia este o COPIE exactă a monumentului funerar al eroului aviator Dumitru Hubert sculptat de Iosif Fekete, același artist care ne-a dat Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor din București. Cinstit ar fi fost să se și plătească drepturi de autor către deținătorii drepturilor. S-a luat acordul familiei pentru o asemenea acțiune??
În România plagiatului nu mă miră încă unul foarte comod, să copiezi fix piatra de mormânt care e disponibilă la liber pe Wikipedia în descrierea cimitirului Bellu.
Comparați pozele copiei de la Craiova cu originalul din Cimitirul Bellu:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cimitirul_Bellu#/media/Fi%C8%99ier:Aviator_Tomb.jpg
Posibil, nu stiu sa iti dau detalii. Pentru asta trebuie sa intrebi direct la asociatie, ca vad ca tot insisti.
Cinste celor care s-au jertfit pentru patria si care au suferit , cinste eroilor neamului ,bine ca nu au vazut ce sa ales de tara si de idealurile lor , cinste eroilor tacuti ai neamului romanesc, Domne Ocroteste-i pe romanii.
țara monumetelor din gresie si faintă,nimic solemn.
sa ti-l faca pe al tau din marmura si bazalt, cand vei da bani pentru el.
nope,din piatra si fier….atat.
dupa doua anotimpuri cad toate placile,is pline comunele si orasele de monumentalistica asta de rit nou.vorbesc din strada si nu din carti.
in fine,daca place la lume asta e.
sa aibe grija de el .
e placat cu granit, ca sa stii
Pe de o parte ma impresioneaza ambitia oltenilor de a fi considerati eroi ai aviatiei. Este un lucru bun, creeaza o anumita mindrie, uneoeri chiar pe drept. Sincer sa fiu nu mi-am imaginat, in anii 70, ca oltenii ar fi capabili sa faca ceva in domeniul aviatic. Au reusit cite ceva, mult mai mult decit credeam, dar mult mai putin decit se lauda.
Pe de alta parte, ma impresioneaza „rezilienta” lor, nu se lasa, chiar daca azi sunt la pamint in domeniul aviatiei, totusi continua sa se sarbatoreasca. Am aflat ca au chiar si o facultate cu specific de aviatie. Pacat de praz si de zaibar.
Cred ca ne impiedicam in amanunte si pierdem sensul acestui eveniment,comemorarea unor luptatori pe care-i consideram acum eroi.
Asa cum au putut,luptand cu ce au avut,ei si-au facut datoria.
Spiritul si daruirea lor au contat,lucru pe care acum,din pacate,intalnesti doar la trupele speciale.
Nu zic ca pilotii de acum nu ar fi la fel de buni,daca au arme bune.
Dar sper ca nici sa nu aflam cat de buni ar fi pilotii nostri comparativ cu ai lor ..
” Cred ca ne impiedicam in amanunte si pierdem sensul acestui eveniment,comemorarea unor luptatori pe care-i consideram acum eroi. ”
De fapt aceasta este ideea .
Si ni se repeta pana la saturatie .
Multumim frumos celor implicati pentru realizare! Dumnezeu sa le dea sanatate!
O initiativa laudabila …cu ocazia asta s-a mai salvat un ” 93 ” de la topitorie .
Bingo!
As fi preferat si unul functional 🙂
Very nice pictures. Here is one nice video.
https://www.youtube.com/watch?v=751V7Cp_u2Q
Eu sunt subiectiv,
Nu am participat la construirea Monumentului Eroilor Aerului ,dar acum incerc sa STERG praful ( la figurativ),stiti ce greu este !!!
JG