VVS, calibrul 9mm
Serviciile Secrete, printre multele atributii pe care le au, le au si pe acelea mai delicate care implica operatiuni la capatul carora unele persoane “indezirabile” trebuiesc eliminate. Si cum aceste operatiuni trebuiesc desfasurate in liniste, au trebuit creeate instrumente adecvate. Unul dintre aceste servicii este si KGB/FSK/FSB.
Cele mai multe arme dotate cu amortizor de sunet nu sunt chiar atat de silentioase pe cat ar fi de dorit de cei care le folosesc. Astfel cartusul standard calibrul9 mm Para are un nivel de zgomot situat intre 160/165 dB, un zgomot mai redus fiind obtinut de munitia subsonica, 130/135 dB, desigur asociat cu o viteza mai mica a glontului, sub 300 m/s.
Astfel ansamblul arma/amortizor de sunet/munitie subsonica devenea silentios dar nu pe cat era necesar sau de dorit.
Proiectantii rusi au creat atunci cartusul absolut silentios si arma pentru el. Ce inseamna cartus absolut silentios? Pai inseamna “cartusul cu circuit inchis”. Astfel, tubul cartusului era dotat cu un piston care in momentul percutiei impingea proiectilul pe teava, pastrand toata cantitatea de gaz, rezultata in urma arderii pulberii, etans, in interior. Desigur, incarcaturile nu erau foarte puternice, dar la o distanta de 20 m puteau perfora o casca standard de otel.
Munitie SP-5
Din aceasta categorie de munitie fac parte SP-5, SP-6 si mai recent PAB-9, care au la baza tubul M43 de la cartusul 7,62X39 redimensionat pentru a primi un proiectil de 9mm. Armele care folosesc acest tip de munitie sunt VSS calibrul 9mm, pentru distante de peste 400 m si AS calibrul 9mm pentru distante sub 400 metri.
Cartusul SP-5 sniper, foloseste un glont FMJ de 16,8 grame cu miezul de plumb si varful de otel. Cartusul SP-6 armor piercing, foloseste un glont SJ de 16 grame cu varf din otel. Acest tip de proiectil perforeaza la 100 m o placa de otel de 8 mm, iar la 400 m una de 2 mm.
Cartusul PAB-9 armor piercing, un tip de munitie dezvoltata mai tarziu ca varianta mai ieftina a SP-6, foloseste un glont FMJ de 17,3 grame cu miez de otel dur.
Acest tipuri de munitie au fost adoptate de unitatile speciale ale Ministerului de Interne din fosta URSS si de trupele SPETNAZ inca din 1980, fiind folosite si in prezent la diverse unitati speciale. Teoretic…
7,62×39-SP-5, 9mmx39-SP-6
Pavel
BRAVO, un articol superb! Auzisem despre aceste arme ex-sovietice, ele au intrat pentru prima data in dotarea KGB-ului (echipa DELTA) si GRU-lui (Spetnaz), fiind create de catre Petr Serdiukov si Vladimir Krasnikov, de la TNII Tochmas din Klimovsk, undeva langa Moscova. Aceste arme le-au testat in Afganistan, si-apoi le-au utilizat masiv in Cecenia. Foarte interesanta este VSS/Vintovka Snaiperskaia Spetialnaia, numita de catre soldatii Spetnaz, VINTOREZ, in terminologia NATO -6P29. Foloseste tot cartusul SP5, ce are indezul 7N8, putand penetra blindaj de otel cu grosimea de 2 mm, de la 500 m distanta. Tot pentru Spetnaz a fost creat pistolul-mitraliera VIHRI, calibrul 9 mm, ce foloseste tot cartusele SP5/6, putand penetra blindaj din otel de 6 mm grosime de la 200 m distanta. Spetnaz foloseste aceasta arma si-n luptele de strada, tragand si de la 15 m distanta de tinta. Tot pentru Serviciile Secrete si Fortele Speciale, rusii au creat pistolul silentios, PSS/6P24, calibrul 7,62 mm, fara amortizor, dar la care nivelul de zgomot este chiar mai scazut decat la pistoalele dotate cu amortizor -o arma mica si foarte silentioasa. Rusii produc arme performante, nu-i nicio indoiala!
testele pe otel=0, nu prea mai au relevanta apartin de old school. sunt relevante doar testele pe placi ceramice, kevlar, d’astea ce se folosesc acum..
s-o crezi tu asta :).
Placile de otel sunt net superioare placilor de ceramica pentru simplul fapt ca rezista la lovituri multiple pe cand ceramica se face praf in locul respectiv de la prima lovitura.
Alt avantaj este ca sunt mai ieftine (doar 30% fata de ceramice) si pot fi prelucrate usor si dupa achizitie.
Alt avantaj este ca sunt mai subtiri si ocupa spatiu mai putin.
Una din problemele majore ale placilor de otel sunt schijele care se formeaza la lovirea placii si se rezolva prin captusirea placilor ( X-line).
http://www.ar500armor.com/line-x-protective-base-coating.html
Vezi efectul la placi captusite si simple. Tipii trag inclusiv cu munitie perforanta si cu pusca Mosin Nagant si placa de otel rezista (AR500 este o placa premium).
http://www.youtube.com/watch?v=tfVAnU8SabY
Dezavantajul mare al placilor de otel este ca sunt grele si asta este motivul principal pentru care placile ceramice sunt preferate de trupe deoarecea acestea trebuie sa fie cat mai mobile..
O placa ceramica costa mult mai mult si locul lovit si deformat este compromis chiar daca isi face treaba. In plus, o placa ceramica va absorbi cam toate schijele.
http://www.youtube.com/watch?v=4vL-08x7T4I
Costuri:
O placa de otel balistic este sub 100$ cu toate optiunile (in SUA :)).
http://www.ar500armor.com/ar500-armor-trauma-plate-advanced-shooters-cut-asc-10×12.html
O placa ceramica este in jur de 300$ (tot in SUA :)).
http://www.bodyarmoroutlet.com/point-blank-level-iv-ceramic-plate-10×12.html
Si acum gandeste-te ca ai un buget….penibil, de genul celui de la MApN.
Totusi, otelul nu si-a zis ultimul cuvant!
Aceasta arma a fost si in dotarea Fortelor Speciale Romane ( USLA ).
Se poate vedea si la Muzeu Ferdinand I
Cele bune
VVS la Muzeul Ferdinand I ? Nu era cumva carabina model 1944 cu amortizor de zgomot ? http://www.rumaniamilitary.ro/carabina-model-1944
daca exista vreun VVS in Romania, atunci in mod sigur nu o sa stea in muzeu.
Poate o fi ramas vreuna de la „turistii” din decembrie „89, aia de au intrat cate 4 intr-o Lada… 🙂
sincer, sunt mai curios de servieta cu Uzi-ul montat in ea folosite la Bucuresti si la Timisoara.
Nu se mai zice nimic de ele dar cel putin una din serviete era in Ianuarie 1990 la Timisoara la comandamentul diviziei pentru ca se uita tatal meu la ea.
Inclusiv URSS facea Uzi :).
Serviete cu Uzi in 1989 ? Nu cu Stechkin ? E prima oara cand aud de asa ceva, de-asta intreb. La Bucuresti s-a folosit si Beretta M 12, dar nu in servieta.
In articol se face o confuzie MARE intre cartusele 9x39mm, care sunt cat se poate de normale (http://en.wikipedia.org/wiki/9x39_mm),
si sunt la baza un 7,62x39mm modificat care detoneaza la fel de frumos ca si primul si cartusele etanse cu piston SP4 (7,62x31mm) folosite pentru pistoalele pentru asasinare PSS ale KGB.
Lista munitiilor facute de fabrica Klimovsk unde se fac toate munitiile astea:
http://en.wikipedia.org/wiki/Klimovsk_Specialized_Ammunition_Plant
si pistolul PSS cu munitia cu piston:
http://en.wikipedia.org/wiki/PSS_Silent_Pistol
http://sadefensejournal.com/wp/?p=1812
Pistolul NU ARE NEVOIE de un amortizor. Este chiar atat de silentios.
Mi-am adus aminte ca citisem de arma in urma cu vreo 20 de ani si de VSS si de VAL stiam de ele din timpul razboaielor din Cecenia deoarece in perioada aceea studiam principiile de strapungere cu proiectile a protetiilor usoare si medii.
Tinand cont ca un glont nu este altceva decat un vehicul cinetic si formula energiei cinetice este:
Ec=(m*V^2)/2
rezulta ca putem mari energia cinetica marind viteza (P90, M7, FN Five Seven) sau marind greutatea proiectilului (VSS, VAL).
Sunetul insa este redus doar daca se reduce boom-ul sonic dat de preiectil la depasirea vitezei sunetului (343.2m/s in aer uscat).
9X39mm este un cartus cu glont greu de 16g si drept urmare are doua avantaje fata de gloantele cu viteza mai mare dar de calibru mai mic:
– este mai stabil pe traiectorie deoarece vantul areo influenta mai mica asupra lui
– pastreaza o energie cinetica mare si la capatul traiectoriei (la 400m).
Sora mai mare si mai moderna a lui VVS, si anume VSSK Vychlop, un echivalent al Barret-ului aici http://world.guns.ru/sniper/large-caliber-sniper-rifles/rus/vks-vssk-vychlop-e.html . Foloseste munitie de 12.7 mm subsonica. O alta frumusete.