Munitii „hoinare” sau drone?

Despre Warmate-ul polonez am mai povestit putin cu ceva timp in urma… Intre timp autonomia acestuia a crescut la 70 de minute de la 30 de minute initial si in ianuarie 2021 a intrat in inzestrarea operationala a armatei poloneze. Firma poloneza WB Electronics a primit pentru prima data un contract pentru livrarea a 1000 de astfel de munitii catre armata poloneza in 2017, primul lot pentru testare si evaluare fiind livrat anul urmator.

Warmate este un UAS-munitie de mici dimensiuni cu o aripa plasata central si o coada in V, cu masa putin sub 5,4 kg. Drona are o viteză maxima de 150 km/h.
Un operator de la sol, folosind un sistem de control similar cu un laptop mic, poate sa-l directioneze sa zboare in locatiile dorite in mod autonom sau sa-l controleze manual. controlul se realizeaza printr-o legatura de date in raza vizuala cu o distanta maxima de actiune de aproximativ 15km.
In botul munitiei este amplasat un sistem de camere video combinate in spectru vizual si infrarosu, alaturi de focos. Focosul este, la alegere, exploziv, perforant sau termobaric tintele vizate fiind personalul, vehicule blindate usoare si fortificatiile mici.

Ansamblul sistemului Warmate poate fi transportat de doar doua persoane, iar producatorul sustine ca o singura persoana poate pregati sistemul in doar 10 minute. Marele avantaj al munitiilor „hoinare” este ca pot fi recuperate si reutilizate daca misiunea se incheie fara a lovi o tinta.

Rheinmetall Mission Master cu Warmate

In 2019 Rheinmetall a prezentat o versiune a UGV-ului sau Mission Master echipata cu un lansator cu sase tuburi pentru Warmate modificate cu aripi și cozi extensibile desfasurabile la lansare (pop-out). Aceasta varianta intubata (TL) de Warmate este utilizabila si independent de infanterie.

Warmate TL

Exista si o varianta Warmate R, cu autonomie pana la 80minute si 15km, care reutilizeaza fuselajul si componentele variantei munitie, dar care poate fi configurata alternativ si doar ca UAS de recunoastere.

Warmate R

Fratele mai mare si integrat pe vehicul si lansabil cu elastomer – Warmate 2 – cantareste pana la 30 de kg, are o raza de actiune in raza vizuala de pana la 20km, autonomia de 120 minute si are o eroare circulara pe tinta de 2metri.I se adauga si o capacitate antitanc fata de Warmate 1.

Warmate 2

Asociat cu mini-UAV-ul electric FLYEYE lansabil din mana, Warmate este de asemenea prezentat cu capacitate de atac rapid  in roiuri.  FlyEye are o autonomie de 2,5 ore si o distanta de comunicare in raza directa de pana la 180km.

Pe principiul ca daca ai un ciocan orice iti pare cui, iata si o propunere de integrare a Warmate in sistemul AA cal.23mm ZU-23-2, pentru sprijin la sol:

Si pentru ca tot suntem la polonezi, consortiul WZL-2 si PIT-Radwar au introdus in productie un UAS de 90kg (din care 20kg sarcina utila): PGZ-19R Orlik.

Armata poloneza a comandat in noiembrie 2018 un numar de 8 sisteme,care urmeaza sa fie livrat intre 2021-2023  suplimentat cu o optiune pentru inca 4, cu livrare intre 2023-2026.

Sistemul UAS consta din 11 elemente (set):
– Vehicul aerian fara pilot (UAV) – 5 bucati
– Lansator mobil,
– Vehicul logistic,
– Stația de control la sol,
– Terminalul de date la sol,
– Terminal video detașabil,
– Terminalul video mobil.

Comanda mai contine urmatoarele elemente support:
– Sistem integrat de instruire,
– Sistem logistic integrat,
– Logistica initiala si pachetele de instruire.
Principalele elemente ale sistemului oferite de PGZ sunt UAS-uri diesel sau hibride, lansatorul si o statie de control la sol. Statia de control la sol ai vehiculul logistic au fost construite bazandu-se pe containere standard de 4,57m plasate pe vehicule cu mobilitate ridicata.  
Sarcina utila este un cap optoelectronic format dintr-o camera de vedere pe timp de zi, o cameră cu infrarosii, un telemetru laser si un marcator laser de tinte. PGZ-19R este echipat cu un radar SAR de foarte inalta rezolutie. UAS-ul are o autonomie de pana la 12 ore la o altitudine de pana la 5000 de metri, iar aterizarea poate fi in mod clasic sau cu ajutorul unei parasute.

 

Un alt UAS prezentat de WZL-2 este DROZD, proiectat tot pentru operatiuni de recunoastere. Acesta este echipat cu un motor electric si poate decola fie de pe un lansator, fie de pe o pista provizorie. Anvergura aripilor sale este de 3,8m, lungimea 2,3m iar greutatea maxima la decolare este de 25kg. Viteza maxima este de 160km/h, autonomia este de 2 ore si distanta legaturii de date este de 10 km.

Totul este integrat in sistemul de management al luptei (ICMS) TOPAZ:

Revenind la UAS lansate din canistre, Lockheed-Martin au propus la DSEI 2017 UAS-ul Outrider.

Outrider este o minidrona de doar 1,7kg si o anvergura de 1,7m cu aripile depliate, fiind suficient de mic impachetat pentru a fi lansat dintr-un ejector de semnal submarin standard NATO. Drona poate fi lansata si de pe vehicule sau aruncata din aeronave si elicoptere si are o autonomie de pana la 2,5 ore, atingand o viteza de pana la 93 km/h. Bila optronica cu camera TV si IR este plasata in coada. Controlerul este deja comercializat cu alte UAS-uri ale Lockheed Martin putand opera simultan mai multe Outrider.

 

Iar pentru munitii hoinare, unde israelienii au fost pionierii, cei de la Elbit au un sistem putin mai mare decat Warmate-ul polonez, numit SkyStryker:

Cei de la AeroVironment pregatesc SwitchBlade 600:

Versiunea mai compacta, similara Warmate, este SwitchBlade 300:

Si cei de la USMC opereaza deja acest sistem al Aero Vironment: Lethal Miniature Aerial Missile • LMAMS – Switchblade.

Ultimul exemplu este al celor de la UVision, cu gama de munitii HERO:

Noi n-avem de nici unele.

Poate data viitoare…

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Defense-aerospace.com

Defense-update.com/20170912_outrider.html

Thedrive.com/the-war-zone/39353/the-polish-military-is-now-officially-armed-with-the-warmate-suicide-drone

 

Citeste si:

Rafael Firefly

Locust si alte mini-UAV

Roiul dronelor: LOCUST

Tantar sau drona?

Familia-spike-creste

Da-turela-cat-e-turela

Locust-video

.

34 de comentarii:

  1. Raza de actiune a Warmate mi se pare cam mica. Pare mai eficient sa folosesti artileria. Pe de alta parte ai daca nu ai artilerie in zona…
    La noi, poate daca tot avem Elbitul in curte, il putem folosi.

    2
    • Adica chestia aia mica e in stare sa stea in aer 70 de minute cautand tinte si sa le loveasca pana la distante de 15km (cam de 3x distanta de tragere a Spike LR), si tie iti pare ca are distanta mica?! 🙂

      Asta e pentru lovituri punctuale si nu tine loc de artilerie, ci o complementeaza.

      Mortierele si tunurile de calibru mic nu bat la mai mult de 10-12km in mod normal.

      9
      • Acum fac si eu pe ursul care nu ajunge la struguri :). Operatorul s-ar simti un pic mai bine la 30-40 de km. Eu ma gandesc la 155 mm, cam toate depasesc 25 km si cu munitia clasica. Pe de alta parte nu strica la „casa omului” o jucarie ca asta, asa cum zici si tu, complementar la artilerie.

        3
        • e arma de infanterie, nu de artilerie. La peste 15 km e overkill pentru nevoile grupei de infanterie. Nu au ce face cu vizibilitatea si lovirea la asa distante, nevoile lor sunt in zona de contact, spre 10 km maxim in profunzime.

          1
          • mie mi se pare mai mult arma pt trupe care lupta mult in spatele linei frontului inamic sau avanposturi izolate unde sprijinul cu foc vine greu si nu ai control total al spatiului aerian,in rest cred ca se foloseste doar varianta ISR

            1
            • La cata artilerie avem noi, mai ales moderna, cred ca infanteria noastra va avea nevoie mai tot timpul de asa ceva in plus fata de mortiere si eternul AG-9, pentru care poti face si recunoastere cu Warmate daca nu ai tot timpul mini UAS-uri la dispozitie.

              Artilerie de calibru mic nu mai avem, dupa ce am retras calibrele 100, 122 si putinele 130mm… am ramas doar cu 152mm si reaciva.

              1
  2. Usoara, ieftina si letala! Hai ACTTM, treceti la treaba, puteti face o astfel de drona ca doar nu-i tehnologie extraterestra! Nu puteti, n-aveti timp!? Aaaa, lucrati la Soldatul Viitorului, scuze atunci!??

    9
    • @WW de ce-i jignesti? Aia se ocupa cu chestii serioase, nu cu „aeromodele”. La noi lumea nu se arata interesata cand le spui de o chestie fezabila si cu rezultate imediate ci la tehnologii experimentale cum sunt alea ale rusilor cand o sa faca ei counterfire la artileristu’ inamic tragand cu urechea de unde vin proiectilele sau cum sa punem radare si rachete NSM pe un avionas de trei tone, caruia daca-i pui doua bidoane suplimentare deja se misca vai de capul lui, la hidroavioane trisonice cu reactie, samd

      4
  3. „Noi n-avem de nici unele.”

    Aș fi pus link cu dronele lipite cu scotch la care lucrau ai noștri acum vreo 3-4 ani dar nu vreau să vă stric luna.

    9
  4. te ia plansu’. nu mai dati stiri cu ce fac polonezii si ce isi cumpara ca sparg calculatorul!

    8
  5. Warmate ar fi f bune pt supravegherea padurilor dar aproape sigur ca nu se vrea, altfel s-ar fi luat demult
    Ar mai fi f bune pt instructia preliminara, la nivel de batalion macar, nu pot fi f scumpe. Imi inchipui ca totusi in cativa ani va intra in dotare, fara sa amenintam echilibrul zonei, fiind „furnizori de securitate”(?)
    Multumiri pt informatii si felicitari polonezilor.

    2
  6. Stai linistiti,ca o sa luam si noi din ce fabrica Elbit in tara in cativa ani, ca trebuie sa intre bani si in industria militara de la noi. A spus o Ciuca de curand…

    3
    • Tu glumești Gerulo sau ne iei de prosti?!…..noi nu vom mai fabrica nimic!!!..maxim Gem de la Bunica si ceva ceva dopuri la sticlele de Șampanie ale jeneralilor!

      Pentru noi industria militară e doar o amintire trista, faptul ca am fost pe locul 5 mondial la exportul de arme nu mai interesează pe nimeni , dacă s-ar fi vrut s-ar fi găsit nișe in toate sectoarele , se moderniza Cugir, Sadu, Tohani, Moreni , Reșița etc, acum privim doar ce fac altii atat!

  7. astea o sa ia locul artileriei de 105mm si mortierelor?
    acuma depinde de costuri, de precizie si de rapiditatea cu care le poti pozitiona
    dar intrebarea ii cum te aperi de ele ???
    sa zicem ca o tara care are 1000 de astea cum a luat polonia ne ataca
    cum ne aparam de ele ? cu ce dam dupa ele ? cu patriotu ?cu shoradu?cu gheparzi?
    sau o sa patim ca armenia?

    1
  8. Arhitectura războiului se schimbă invariabil. Uneori salturile decisive se fac pe timp de razboi (tancul, submarinul..), alteori pe timp de pace.
    Au fost cândva formațiuni militate ca dorobanți, roșiori, cavalerie. Incă exista mari unităti de infanterie (asta probabil va ma exista incă un mileniu), dar in viitor ar trebui organizate mari unități de drone/ bruiaj..!
    Si asta foarte curând.
    Asa cu tactica din razboaiele israeliene a determinat schimbari profunde in scolile militare si conflictul din NK ar trebui sa reconfigureze arsenalele si tactica militară. Suntem deja in al treilea deceniu al mileniului iii!

  9. Oare vedem jucării de-astea anul asta la BSDA?

      • Cred ca gura lui Olguta e mare asa ca poate dincolo e mai eftin

      • Depinde la ce se gândesc. Având in vedere numarul de sisteme UAV pe care vrea să le cumpere MApN e mai indicată o asociere cu un producător cu experiență. Lângă București este o firmă care produce drone (la Clinceni) mai știu de una pe la Cluj. In zona Brașovului nu știu să fie, probabil se gândesc la IAR că nu văd să pornească producția de elicoptere anul acesta (la MApN vor UAV și 4×4) poate și pentru că celor de la Craiova .le-au dat contractul pentru Soim. Oricum sunt simple supoziții, mintea unora de la noi e similară rețelei de transport (întortocheată și lentă).

  10. „In WWI le aruncam cu mana!…din sfarleaza cu fofeaza…

  11. Cu riscul de a fi considerat un tip fixist repet ca in fata unui bruiaj bine pus la punct dronele teleghidate nu prea au sanse de izbanda. Vor cadea aidoma unor muste aflate intr-o icapere in care s-a pulverizat insecticid. Doar dronele sinucigase dotate cu senzori IR si care se vor putea deplasa autonom vor putea sa marcheze ceva. Si nu numai dronele vor avea necazuri ci si rachetele de croaziera, avioanele, radarele etc. Am vazut ca turcii isi lauda Bayraktarii si rusii se arata ingrijorati. Pe de alta parte tot in Defense Romania a aparut un material intitulat ” Sistemele rusesti de razboi electronic devin o problema greu de gestionat pentru NATO ” Va invit sa-l cititi.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *