China urgenteaza vizibil procesul de a ,,face reduceri drastice ale arsenalelor lor nucleare.” Este vorba de cele doua superputeri Rusia si SUA, care detin majoritatea focoaselor nucleare.
Chiar daca Rusia si SUA au luat masuri de reducere a capacitatilor nucleare, de atac, Beijingul sustine ca tot cele doua state se afla in fruntea listei.
Topol M
Tratatul de Reducere a Armelor a intrat in vigoare in 2011 si prevede reducerea rachetelor strategice cu raza lunga de actiune cu pana la 1550 de unitati de fiecare parte, pe o perioada de sapte ani.
,,Tarile cu cele mai mari arsenale nucleare, SUA si Rusia, ar trebui sa continue reducerile capacitatilor nucleare, intr-un mod verificabil si ireversibil” a declarat un important oficial chinez, Cheng Jingye, intr-o intalnire la Viena.
USS Virginia
Acesta sustine ca Franta, Marea Britanie si China (cele 3 armate, oficial, posesoare de capacitati nucleare) ar trebui sa se alature ,,negocierilor multilaterale privind dezarmarea nucleara”.
Beijing-ul sustine ca Washington-ul nu ar trebui sa perturbe echilibrul strategic mondial prin dezvoltarea sistemelor anti-racheta (tot mai performante), adica si lor le sta ideea scutului in gat.
RIM-161 SM-3
Un sistem similar antiracheta din Europa, reprezinta un obstacol al relatiilor ruso-americane. Rusia doreste garantii din care sa rezulte ca scutul european si energia nucleara nu vor fi folosite impotriva sa.
Sursa: RT.com
Rusia avertizeaza! Tot nu-i place Scutul anti-racheta
Rusii isi rezerva dreptul de a lovi scutul anti-racheta NATO, ce urmeaza sa fie instalat in Europa de catre SUA, ignorand opozitia Kremlinului, ce considera acest lucru o amenintare la securitatea nationala a Federatiei Ruse.
Zilele acestea are loc o conferinta la Moscova, unde sunt asteptate 50 de natiuni.
Rusia incearca sa spuna ca scutul reprezint o piedica in relatiile diplomatice cu SUA si NATO. Oficialii rusi sustin un boicot sau in cel mai rau caz o lovitura data acestui scut, daca SUA nu reia negocierile.
Rusii si-au facut foarte clara intentia si considera o amenitare directa la propia securitate elementele scutului din Polonia, Romania si Turcia, iar pentru asta isi rezerva dreptul de a actiona, in cazul in care Washingtonul sau NATO nu ofera un raspuns, de preferat favorabil.
De ani de zile Washington-ul incearca sa convinga Rusia cu privire la acest sistem care, sustin americanii, nu va fi folosit impotriva ei, ci reprezint o masura de siguranta impotriva Iranului si Coreei de Nord.
Rusii nu se lasa induplecati si sutin ca ambele parti stiu despre incapacitatea celor doua state (Iran & N. Coreea) de a lovi Europa, iar atunci ramane intrebarea: De ce NATO construieste aceasta aparare in apropierea granitelor Rusiei?
Oficialii rusi vor prezenta o simulare pe calculator in care vor demonstra cum acest sistem de rachete (scutul) va afecta Rusia chiar daca este amplasat in afara granitelor.
Singura solutie de compromis si de iesire din aceasta situatie, vazuta de rusi, este participarea comuna, Rusia-NATO, la acest proiect.
Americanii si oficialii NATO nu au dat inca un raspuns, dar Obama a lasat sa se inteleaga, intr-un dialog cu Medvedev, ca este un an electoral, apoi in urma alegerilor va deveni mai ,,flexibil”.
Situatia se anunta dificila si cu siguranta va fi o tema de dezbatere in cadrul summitului NATO 2012 din Chicago.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=V4BDbODrrwY&w=420&h=315]