… este a noastra, cred germanii si desi s-a dovedit pana acum cea mai scumpa Masina de Lupta a Infanteriei din lume, Berlinul s-a hotarat sa reia procesul de achizitie si a pus jos 1,5 miliarde de euro pentru 50 de MLI Puma noi.
Nu sariti in sus, pretul unei Pume nu este, se pare, 30 de milioane de de euro, suma include si o cantitate semnificativa de piese de schimb. Spun reprezentantii armatei germane ca la ei depozitele de piese de schimb sunt cam goale de ani buni si multumita conducerii intelepte de partid si de stat, procentul “gata de lupta” pentru o mare varietate de sisteme de arme este foarte scazut pe motiv de vantul de prin depozite.
Revenind la MLI Puma, planurile germanilor devin marete, daca tinem cont de problemele mari pe care le-au tot avut cu Puma si se asteapta ca pana in 2030 numai putin de 400 de Pume sa fie in dotarea fortelor terestre.
De mentionat ca pana acum au fost comandate doar 350 de vehicule, multe dintre ele asteptand modernizarea, astfel incat ar mai fi de comandat inca 179 de unitati pentru inlocuirea totala a MLI Marder din dotare, suma totala pentru cele 179 de unitati fiind de 4,8 milioane de euro.
Pentru cele 350 de Puma deja livrate, germanii au platit (achizitie + dezvoltare) 7,8 miliarde de euro. Conform ministrului german al apararii, cele 179 de MLI Puma ar putea fi comandate pana la sfarsitul acestui an.
Insa daca germanii isi vor folosi toate optiunile de achizitie pentru MLI Puma, Bundeswehrul s-ar putea pricopsi cu aproximativ 600 de Pume in ograda.
Si daca tot suntem la capitolul “mecanizate”, planuri mari sunt si pentru noi tancuri (Leopard 2A8), Germania avand de gand sa cumpere 141 de tancuri noi, 18 dintre ele fiind deja (aproape) comandate pentru suma de 525,6 milioane de euro (tancuri, piese de schimb si service pentru cinci ani), iar restul de 123 de unitati ar putea fi comandate relativ repede pentru aproximativ 3 miliarde de euro, in aceleasi conditii contractuale.
Ori daca tinem seama de Leopard 2A8, de KF 51 al Rheinmetall si de faptul ca francezii se pregatesc sa “traga” de Leclerc pana pin 2040-2045, sansa ca programul comun pentru un tanc european sa fie pus pe picioare incepe sa devina doar o intentie pe hartie.
GeorgeGMT
https://www.mediafax.ro/economic/motorul-europei-s-a-gripat-germania-in-recesiune-dupa-doua-trimestre-negative-21898547
nu-i bai ,intră în banii vacii..vorba aia.
însă să nu înceapă să tușească cu sânge pilonii și tigrii este europeni…nu dau nume.
tancul pan european,încă un exemplu de bună cooperare în sânul ue…hapciu.
puma a trecut de mult de punctul de inflexiune,e sortit “scuccesului “.
https://en.wikipedia.org/wiki/Puma_(German_infantry_fighting_vehicle)
Bravo lor! La noi cu atatea greve si cereri de mariri salariale in sectorul bugetar, am doar o mica banuiala de unde se vor lua banii, mai cu seama ca urmeaza un premier socialist si fara prea multe legaturi cu armata? Mai cu seama o buna parte dintre programe nu au demarat inca.
Teutonii nu fac licitație, procedura de achiziții? Poate vine cineva cu ofertă competitivă. Nu așa se face in democrație și in economia de piață.
Sau prețul aceste cu adevărat astronomic e plătit de statul german doar pe hârtie și doar terții plătesc Pumele cu bani adevărați. O gălăgie de bani nu foarte greu de găurit cu aprobare orice peste 25mm.
ca sa mentii o industrie, o fabrica, in functiune, si aici este vorba de tehnica militara, presupune un cost,
iar nemti platesc pretu,
industria nu presupune doar proiectare si asambalare ci presupune si subansamble produse de industria orizontala,
locuri de munca, viitor pt familiile care lucreaza in industra aia,
dupa ce o vreme eram sigu ca si industria asta militara germana va merge pe acelasi drum ca industria noastra,
numa ca nemti au istorie si o respecta,
la ei plagiatu si burta plina nu sunt principalele etaloane pt toata lumea,
mai sunt 1, 2, cativa oameni care gandesc
la noi cu o productie avansata de jenerali la 40 de ani sau mai repede, pe masura copy paste, iesiti la pensie imediat dupa 40 de ani, normal ca nu mai ai loc sa faci ceva pt industrie,
obositi din conducerea semege, ceseateu, ministeru de somn, tb sa priceapa ca distrugerea industriei nationale militare inseamna ca la nevoie nu o sa ai de unde sa scoti tehnica noua daca aia din dotare se distruge sau e pierduta in lupta,
razboiu presupune si capacitatea de a inlocui tehnica pierduta in lupta,
nu o sa poti sa mai faci fata in confllict,
si atunci o sa faci spate,
ca si de alte dati in istoria noastra,
intr-o veme s-a incercat ceva cu saur,
mnisteru de somn nu a venit cu cerinte si nu a dorit sa bage bani,
banii sunt pt furat ca la masinile recente luate de militie,
refuz sa cred ca niste ingineri nu pot integra un motor si o cutie de viteze intr-un sasiu,
refuz sa cred ca au disparut sudori din tara,
refuz sa cred ca nu se pot gasi soluti ingineresti pt diverse probleme tehnice,
astea sunt povesti nemuritoare,
iar calitatea de militar presupune depasirea momentului copilariei cand crezi povesti cu mos craciun
o fi poate de la tresele de jenerali,
n-are cum sa fie de vina somnu profund din ministeru somnului, ilustrii comandanti din semege si obositri din ceseteau.
pai uite ca incepe sa se poata – a fost publicat anuntul de participare pentru ATBTU – autovehicule tactice blindate de tip usor, program care are componente semnificative de transfer de tehnologie si cooperare industriala, inclusiv pe orizontala, astfel incat de la unitatea 279 pana la unitatea 1.059 sa fie produse integral loco. Nu ma astept sa fie altfel la MLI pe senila
Eu nu vad necesitatea unui tanc comun european de conceptie noua. KF-ul ala mi se pare o gluma, un pom de Craciun inutil, la fel si ideile cu drone pe tanc; n-are rost sa incarci inutil un tanc cu asa ceva, e mai rational sa le foloseste de pe alte vehicule de sprijin sau care raman in spate.
mi se pare gresit conceptul ca fiecare tanc sa aiba drona lui; mai jos de nivel pluton nu vad necesitatea.
tancurile actuale, Leo si Abrams mai pot avea viata lunga dpdv conceptual cu upgrade-uri si imbunatatiri periodice.
Puma e vehiculul de insotire al Leo, scump, sofisticat dar extrem de bine protejat, se potriveste germanilor si doctrinei lor.
Pai Morpheous cel mai tata dintre tatii din filmul matricea i-a zis la to(n)ti ca neonul incepe sa…: ” he is begining to believe”.
La noi nici daca mergi la moaste si pui acatiste cu bani grei nu vei „believe in” in veci-vecilor…amin !
…tara fara stapan, fara credinta, fara nimic.
Puma suferă de bolile nemțești din WW2 când nemtii proiectau și construiau vehicule suprasofisticate, complicate, scumpe și nefiabile. Pana acum, pe lângă costul prohibitiv care a dus inițial la reducerea comenzii germane, Puma a avut probleme legate mai ales de defecte de concepție și fabricație, nu doar de lipsa pieselor de schimb (scumpe și alea), iar Bang for the Buck oferă prea putin, anume:
-desant prea mic (6 inși) pentru ditamai hardughia
-armament relativ prost gândit și dispus: tunul de 30mm cu ABM e Ok, dar la așa vehicul mergea mai mare (un 35 sau 40); mitraliera coaxiala de 5,56 e o poanta, s-au prins și ei și vor s-o înlocuiască cu 7,62; tunul nu poate fi realimentat din interior, după ce tragi cele 200 de proiectile din turela, fugi in boscheți, ieși din mașina și le bagi pe celelalte 200 din șasiu; rachetele Spike sunt expuse in afara turelei și au fost adăugate ulterior (majoritatea vehiculelor produse încă nu le au).
Puma e o mașina de fițe a unor smecheri, mai mult decât un adevărat vehicul de munca pt un conflict îndelungat de înaltă intensitate, iar de banii de doua Pume iei cinci CV90, care-s și mai fiabile, motiv pentru care lumea care chiar se pregătește de bătaie ia CVuri, nu Pume.
Azi și conceptul de MLI ca auxiliar al tancului trebuie revăzut, deoarece infanteria debarcată are eficacitate mult mai scăzută la aparat tancurile pe motiv de ATGM cu raza 1-5km, după cum au arătat clar Siria și Ucraina. De aceea tancul viitorului va fi probabil o mașina încărcată cu senzori si captori, inclusiv drone terestre și aeriene, care va fi doar un alt element dintr-o familie de vehicule pe șasiu comun, cu funcții complementare și gândite sa acționeze in sinergie in unități interarme. Ca părere personală, o mini-drona pe fiecare vehicul de lupta e un mare plus, fiindcă permite acoperirea cu observatie a unei zone mult mai largi, dispersia vehiculelor, redundante multiple in caz de avarii/pierderi de drone și, in mare, oferă mult mai multe opțiuni și flexibilitate in acțiune.
@Andreas
” Puma a avut probleme legate mai ales de defecte de concepție și fabricație, nu doar de lipsa pieselor de schimb”
Ai o sursa pentru asta?
„deoarece infanteria debarcată are eficacitate mult mai scăzută la aparat tancurile pe motiv de ATGM cu raza 1-5km”
Infanteria trebuie echipata cu optice ca sa isi poata indeplini misiunea in ziua de azi. Mai ales vedere de noapte cat mai de ultima generatie. Daca te uiti la razboiul din ucraina multi sunt cu ak fara optice si nici pe casti n-au nimic atasat.
p.s. bine ai revenit.
belea reinmetalii astia..au puma pe bogatie,lynx mai pe buget.astept ceva si pe entry level plus family.
n-o fi rupt Puma gura targului, dar nici sa-i planga de mila unii care n-au decat 84 de MLI Jderul in curte n-a ajuns…
Categoria „12 bucăți”. Scump și neconvingător.
Bundeswehr-ul a organizat procedura de licitație? Ce oferte a mai primit? Poate sunt și alții care șurubăresc mai ieftin!
Pare un preț astronomic pentru niște vehicule. Sau poate ca ele sunt plătite pentru Germania de cumpărătorii din state terțe. Firește, toți aliați.
@Robi.
https://amp.dw.com/en/technical-problems-plague-germanys-puma-armored-vehicles/a-64138126
https://www.spiegel.de/politik/deutschland/schuetzenpanzer-puma-einsatzbereitschaft-wird-zum-lotteriespiel-general-schreibt-brandmail-a-255d0428-ba15-4664-aa79-4868ba86ca2c
https://www.sueddeutsche.de/politik/puma-der-neue-stolz-der-bundeswehr-hat-ein-leck-1.3126897
Din 2016 încoace tot găsesc critici la adresa Pumei, iar mie mi se pare un vehicul cu arhitectura rămasă in urma și enorm de scump comparat cu ce poate face.
In ce privește infanteria debarcată, chiar și la armatele serioase, cei mai mulți soldați sunt echipați cu optica x1, mai rar x4 și aproape toți nu au arme eficace dincolo de 600m. Te pitesti corect cu un NLAW la 800m sau un Spike/Kornet/Javelin dincolo de 1500 și nu te prea mai vede nimeni. Israelienii, confruntați cu ATGMuri moderne, au avut recurs la Trophy mai degrabă decât la infanterie debarcată ca sa își protejeze tancurile.
Cat despre noapte, mult mai eficiente sunt camerele termice de pe vehicule sau drone decât NVGurile sau termalele pe care le cari cu tine pe casca sau in sac.
P.S. Bine v-am regăsit, urmăresc articolele in continuare dar muncesc in contra-timp cu comentariile.
Tu ai idee cum e o tragere de noapte cu pa sau pm? Daca nu, cum îți imaginezi că e.
Mai bine ai încerca sa înțelegi sensul mesajelor in loc sa faci pe smecherul.
Si mai sunt unii pe-aici care n-au tras doar in poligon.
Pai zi-mi cum ai tras tu in poligon militar ședința 1. Că să-și facă și alții o imagine. Că mulți ai impresia că e că la airsoft sau poligon privat.
Detaliezi? Cum ai tras cu pm 63 noaptea? E o întrebare simplă. Hint: lanterna.
@Xv
Lanterna, iluminator infrarosu, laser vizibil si laser in infrarosu. Exista destule jucarii care le au pe toate intr-una.
Daca ai ochelarii de vedere de noapte pe casca atunci cobori nitel arma in umar ca sa tragi fara sa te uiti prin optica de zi. Daca distanta e mai mare atunci laserul in infrarosu, daca distanta e mai mica atunci lanterna cu laserul vizibil ca astea te ajuta sa faci distinctia in ce tragi.
Pornesti lanterna doar cand tragi sau vrei sa vezi.
Mai e o smecherie de iluminator in infrarosu care il pui dupa luneta la pusti de precizie dar si asta la fel on/off cand ai nevoie ca te da de gol.
Combintii de tehnici si scule sunt mai multe. Depinde mult si de mediul in care are loc , distanta si ce posibilitati de detectie au si adversarii.
Robi, raspunsul de mai jos nu e pt tine
Primul pas e să înveți să tragi cu încărcător care are și trasoare. Diferența față de tragere ziua e că vine un băiat și da cu lanterna pe înălțător și catare. Că altfel nu poți lua linie de ochire la armele uzate, noaptea totul e negru, mai ales dacă e noros fără lună plina și mai și ploua (norocul începătorului). După aia bagi subtilități tehnice, avn, laser, lanterna, daca le are unitatea/unitățile unde ajungi.Tehnologia facilitează mult itai-ul, e mult mai ușor să tragi bine cu scule moderne.
Dacă nu pricepi, mai bine nu te mai bagi. Confunzi căprăria in care te zbați tu cu milităria adevarata
Copil, ai auzit de FRR? Sau de Manpower. Plm, ai inventat tu gaura din covrig, asule.
Tu chiar ai urmărit discuția de la început sau vrei cu tot dinadinsul sa te bagi in seama? Devii obositor.
Doar mă amuză „experții” care nu știu abc-ul.
@Andreas
Scuze nici n-am observat ca imi era adresat ca raspuns 🙂
Spike,javelin au doar echipele care vaneaza tancuri nu orice infanterist. Astia de obicei sunt atasati in companie sau exista in regiment pe langa companiile de infanterie usoara o companie de suport cu diverse arme de la mitraliere, mortiere la arme at. Fiecare tara o sa aibe o alta structura dar ce vreau sa subliniez este ca astia sunt integrati in niste structuri si sunt limitati ca numar inclusiv ca numar de lansatoare. (pentru ca bani)
Nu te gandi ca e o arma de fuge orice infanterist cu ea.
Exact la fel sunt si echipele de marskmen care au printre obiectivele lor si recunoastere.
Si inafara de astia sunt si cercetasi si fos care pot sa fie in misiune de cercetare, pot sa fie si drone, avioane si alte assets care sa indeplineasca misiunea de isr. Toti astia or sa fie mai ales cand pleci in ofensiva cu tancul. Ca rusii sunt incompenti sa faca ISR si counter isr e alta poveste.
Nu te gandi ca sunt 2 insi pititi cu javelina si un tanc cu cativa infanteristi dupa el totul intr-un vid.
p.s. 600m-800m nu e chiar o distanta usoara si daca ai cea mai cea mai arma din targ si cu toate sculele aferente. ba as zice ca e nivel avansat. 800+ barem trebuie sa scoti carnetelul cu date de corectare si coeficienti balistici pe langa o luneta mai de doamne ajuta.
@Robi
Arma de predilecție a infanteriei in lupta anti-tanc este azi ATGMul, completat de lansatoarele de grenade AT gen RPG7, AT4 etc. Un ATGM are bătaie net superioară celei a armamentului de infanterie, iar numărul si tipul de lansatoare pe unitate variază de la armata la armata. Din ce in ce mai mult, diverse formațiuni paramilitare folosesc in număr mare ATGMuri, așa cum s-a văzut prin Siria și Liban. Ce spun eu e ca, din cauza proliferarii rachetelor AT ghidate cu raze de pana la 5km, infanteria debarcată in apropierea tancurilor și-a pierdut eficacitatea pe care o avea când RPGul era amenințarea AT principala și ca doctrina se va schimba și ea in consecință (nu mai intru in detalii).
@Andreas
de acord dar nu cred ca ai inteles ce am zis. poate m-am exprimat gresit.
ce vreau eu sa spun este si ca mijloacele de detectie s-au marit atat ca numar cat si ca performanta. nu mai e asa usor sa te strecori cu arma aia at.
sunt si solutii tehnice de tipul protectie activa (trophy) dar principala arma va fi detectia adversarului care nu se va mai putea strecura asa usor pentru ca se mareste raza de detectie nu doar raza de angajare a tintei.
Daca infanteria vede advesarul cu optice nu inseamna neeaparat ca ei trebuie sa si angajeze tinta.
Ca sa dau un exemplu concret pot sa comunice chiar la tanc sau la mli ca e cineva la distanta x la ora 3 si apoi tancul sau mli-ul sa angajeze tinta.
Infanteria face protectie nu doar cu arma ci si cu ochii.
O infanterie cu optice de ultima generatie nu inseamna ca ii faci pe toti lunetisti (ca n-ai sa poti) ci ca ii faci pe toti cercetasi. Maresti raza de detectie si raza de angajare dar niciodata cele doua nu vor fi egale intre ele.
@Robi
“ Daca infanteria vede advesarul cu optice nu inseamna neeaparat ca ei trebuie sa si angajeze tinta.”
Ai dreptate, doar ca, in practica, un procentaj mic din infanteriștii debarcați se uita cu binoclul sau cu camera termică și, de obicei, nu văd echipa cu ATGM bine camuflata înainte ca ea sa deschidă focul. Plus ca, in general, dispozitivele optice de pe vehicule sunt mai puternice și mai precise decât cam tot ce cara un infanterist.
Și eu am impresia ca nu m-am făcut înțeles, eu ma refeream strict la infanteria de acompaniament al tancurilor desantata din MLI sau APC, cu rol de protecție apropiată (“ infanteria debarcată are eficacitate mult mai scăzută la aparat tancurile pe motiv de ATGM cu raza 1-5km “). Ăștia nu prea casca gura cu optice de mare putere, si, odată la sol, au alonja inferioară cu armamentul din dotare in fata unor echipe cu ATGM. In opinia mea, bătăile din Liban, Siria si Ucraina au reconfirmat ATGMul in rolul tunului anti-tanc din WW2, iar desantul de infanterie nu numai ca nu a protejat tancurile de echipele cu ATGM, ba și-a și văzut transportoarele și MLIurile distruse de rachete.
De vreme ce se învestesc miliarde și miliarde pentru înarmare, Pacea va sta mereu sub semnul întrebării!? Cu scuzele de rigoare, dar atâta timp cât omenirea se tot înarmează, e semn că încă suntem primitivi și mai răi decât animalele; dar nici ele nu prea se omoară între ele, decât în anumite situații limită, impuse de instinctul de supraviețuire, dar să nu uităm că ele sunt totuși animale, pe când noi avem pretenția că suntem ființe raționale, și chiar suntem, dar se pare că nu ne avantajează cu nimic acest dar lăsat de Dumnezeu, din păcate!????
„semn că încă suntem primitivi”, nu-i vorba de semn sau vreo banuiala, chiar suntem o specie destul de primitiva din foarte multe de vedere. Prin „primitiva” se intelege o specie care se lasa condusa in luarea decizilor de instinct si mult mai putin de gandirea rationala.
Asta îmi pare o miorlaiala.In 5000 de ani am ajuns de la unelte de piatra in spațiu.
Fără competiție și fără „primitivism ” nu făceam nimic.Ls europeni problema e ca se pierd instincte primare,nu ca suntem primitivi.Sa fi fost cu gândirea de acum câteva sute de ani,nu se întâmplau toate cacaturile de azi și nu mișcau chinezii în front.
e ironic dar pacea a fost obtinuta cu inarmare masiva si chiar nucleara.
MAD. Sau distrugere reciproc asigurată. A menținut în special echilibrul relativ între NATO și Pact+comunisti in Europa. In alte părți s-au bătut la greu, începând din Grecia, care deja fusese cedată de Stalin, apoi Coreea, Vietnam samd.
Si vis pacem para bellum.
Peace and love ❤️?️✌️…keep thinking bro…it’s what you do best ?
peace and love
iaca, suedia neutra a pierdut 500+ piloti in perioada razboiului rece
https://www.svtplay.se/video/KBM7qZw/pappa-och-kalla-kriget
accidente, si 2-3 avioane doborate de rusi
acu se zbat sa intre in nato si nu-i lasa turcu