România salută Acordul pe proiectul Nabucco
Anunţul Companiei Internaţionale Nabucco şi al Consorţiului Shah Deniz privind semnarea Acordului de colaborare în vederea dezvoltării următoarei etape a proiectului gazoductului Nabucco a fost salutat de Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.
Acordul, semnat vineri la Viena, reprezintă “o evoluţie deosebit de importantă în dezvoltarea proiectului, prin aprofundarea cooperării dintre cele două consorţii şi stabilirea parametrilor colaborării pentru perioada următoare”, precizează MAE. În acelaşi timp, decizia reconfirmă viabilitatea proiectului Nabucco, fiind un impuls major în direcţia deschiderii Coridorului Sudic de Gaze Naturale, obiectiv prioritar european, consideră instituţia diplomaţiei române.
“În calitate de stat partener în proiectul Nabucco, România a fost şi continuă să fie un susţinător ferm şi activ al implementării acestuia, implicându-se constant în demersurile menite a asigura buna desfăşurare a etapelor pregătitoare”, dă asigurare MAE. Proiectul Nabucco face parte din Coridorul sudic de gaze naturale, o iniţiativă europeană ce vizează diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare cu gaze naturale a pieţei europene. Proiectul are în vedere, în primă fază, aducerea resurselor naturale din câmpul azer Shah Deniz II, gestionat de Consorţiul Shah Deniz, de la graniţa de vest a Turciei spre Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
La realizarea proiectului Nabucco, din partea României participă compania Transgaz, membru al Companiei Internaţionale Nabucco. Acţionarii Nabucco au semnat vineri, la Viena, acorduri referitoare la cooperarea strânsă în vederea alinierii programelor de execuţie şi dezvoltarea proiectelor Nabucco Vest şi Shah Deniz II, a anunţat Nabucco Gas Pipeline International, într-un comunicat.
Sursa: Ziuaveche
Ucraina vrea să cumpere gaze naturale din România
Ucraina intenţionează să importe gaze naturale din România şi Slovacia, informează publicaţia “Kommersant-Ukraina”.
Publicaţia face trimitere la declaraţiile unor surse foarte bine informate din cadrul Ministerului ucrainean al Energiei, dar care doresc să-şi păstreze anonimatul, transmite Rador. Potrivit respectivelor surse, din cauza faptului că Rusia nu este dispusă la un compromis cu Ucraina în problema preţului la gaze, Kievul a început deja negocierile cu furnizorii din România şi Slovacia privind achiziţionarea a aproape patru miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Important de adăugat este faptul că gazele achiziţionate din România şi Slovacia vor fi mult mai ieftine decât cele cumpărate direct din Rusia. De mai bine de doi ani, Ucraina solicită Rusiei revizuirea contractelor în domeniul gazelor naturale, din cauza preţului prea mare pentru acestea, avertizând totodată că va reduce substanţial, în 2013, importul de gaze ruseşti, de la 52 de miliarde de metri cubi de gaze la 20 de miliarde de metri cubi. Cu toate acestea, Moscova refuză să ajungă la un consens cu Kievul în această problemă.
Sursa: Ziuaveche
Interesant. Facem tot ce putem ca sa fim independent energetic de rusi, dar nu facem nimic sa scapam de FMI. Acum avem datorii echivalent 38% din PIB, peste 2 ani vom avea 45%. Si tot asa. Facem ceva si pentru asta sau suntem focusati sa ne uitam urat in fundul gradinii la vecinul rus in timp ce FMI-ul intra pe usa din fata si ne fura casa de bani?
iar Vocea Rusiei….
Pai da, Vocea Rusiei, dar e o voce cam suparata pe ce se intampla in zonele in care tocmai ce crezuse ca a pus capastru din nou. 🙂 De asta si urla din toti rarunchii in ultimul timp, inclusiv prin voci „romanesti” 🙂
didi e un personaj care face comentarii ridicol de stupide pentru un forum unde in general sunt oameni educati peste medie.
Corect.
„Facem tot ce putem ca sa fim independent energetic de rusi, dar nu facem nimic sa scapam de FMI.”
Sint de acord ca trebuie sa scapam de FMI insa nu facem mai nimic pentru a deveni independenti energetic fata de rusi. Am postat si la alt topic, solutia la indemina este AGRI. Este un proiect in care nu depindem decit de noi si azeri pentru ca gruzinii vor accepta pomana recunoscatori.