Titlul poate părea o exagerare pentru unii dintre voi, caicul și șaica fiind denumiri turcești. Explicația este simplă: pe măsură ce influența otomană în cele două principate românești a crescut, terminologia specific marinărească și întreg vocabularul aferent s-au „otomanizat”, denumirile turcești fiind adoptate în limbajul de profil românesc. Nu este ceva ieșit din comun, același lucru s-a întâmplat și după Unirea Principatelor atunci când au fost puse bazele marinei moderne iar terminologia marinărească a schimbat termenii turcești cu cei italieni sau francezi.
Vă invit la o incursiune în trecutul navigației autohtone, cu informații despre principalele caracteristici tehnice ale caicului și șăicii, mențiuni din cronicarii turci cu privire la flotele principatelor românești, Moldova și Țara Românească, precum și expediții surprinzătoare ale corabiilor moldovenești în afara Mării Negre.
Despre toate acestea puteți citi pe rnhs.info accesând acest link.
Lectură plăcută! 🙂
Nicolae
Multumesc pentru linkul catre articol.
Sper ca ai gasit articolul interesant! 🙂
Saica cum sa fie turcism? Poate turcizat, nicidecum turcism. Hello, cred ca cineva citește prea mult Dan Alexe, numa ăla vede iranisme și turcisme peste tot…
https://en.m.wiktionary.org/wiki/czajka
Cine-i Dan Alexe? Am scris si in articol ca unii considera ca saica vine de la ceaica. La noi cred ca a fost preluat mai degraba de la otomani decat de la cazacii zaporojeni.
Preluat de la hOtomani..
Dar ei au preluat de la zaporojeni. Ca au apreciat calitatile ceaicai….
Apropos de preluari .. cazacii au mers spre est .. si s-au „intalnit” cu cerchezii . Care
cerchezi i-au „impresionat”. Destul de mult incat azi se considera ca shaska este sabia cazaceasca tipica .l. AIurea este cercheza!
Cat despre haina cazacilor .. se cheama simplu „cercheza” (aia cu cartusiere pe piept)
Au preluat si lezginka
https://youtu.be/AIkO9E_Wyc0
si variantele cercheze
https://youtu.be/wUKpJz6Tk6o
https://youtu.be/My06Za8cVT8
Ca o completare, vestimentatia de care vorbiti se intalneste la cazacii din Kuban. La cei de pe Don mai putin iar la zaporojeni deloc.
Nicolae jos palaria. Foarte interesant articol si bine documentat. Forma cocii sugereaza ca puteau sa tina destul de bine marea. De traditie in domeniu nu putem sa ne plangem ca nu avem.
Multumesc! Traditia in domeniu e ceva ce vreau sa evidentiez. Pentru ca tot ni se repeta ca n-avem. De ce? N-am idee…