CCR a anulat alegerile prezidentiale si bine a facut, in mod extrem de clar campania prezidentiala a acestui individ inapoiat mintal – Calin Georgescu, a fost una frauduloasa si cat de slabi de minte sa fim sa credem ca nu au existat influente straine, cand noi suntem aproape gard in gard cu rusii?
Ei bine, hotararea CCR este una cu adevarat extrema dar foarte necesara in contextul in care romanii, ca natie, au dat dovada de prostie crunta, intr-un procent ingrijorator. Nu trebuie sa dam vina doar pe manipulatori ci in primul rand haideti sa ne uitam in oglinda: cati dintre noi sa asteptau ca mesaje puerile, mincinoase, mesaje fara o congruenta politica sau economica logica, un amalgam de teorii ale conspiratiei din categoria “Pamantul plat” sa aiba suficienti aderenti?
Pai milioane de romanii au votat nu cu o persoana care promitea schimbarea ci cu un personaj de desene animate, demn de un serial de comedie.
Si ar fi de ras daca n-ar trebui sa fim cuprinsi de o doza zdravana de ingrijoare daca ne uitam cat de usor manipulabili sunt o buna parte din concetatenii nostri.
Ca rusii si-au bagat coada si banii – foarte posibil, ca in jurul lui Georgescu si-au facut aparitia tot felul de personaje – adevarat, ca intreaga campanie electorala a a domnului Calin a fost condusa dupa un plan mult prea bine pus la punct ca sa fie opera lui – iarasi complet adevarat, dar intr-un final nerozia unei bune parti a neamului nostru milenar a fost cea care l-a dus pe cel mai prost candidat pe care l-am vazut pana acum in postura de castigator al primului tur. Iar aceasta nerozie de tik-tok/FB etc ne face in continuare vulnerabili.
In privinta servicilor noastre secrete si a altor institutii ale statului cu atributii pe zona sigurantei nationale nu cred ca ar trebui sa ne facem iluzii prea multe. Sunt doar niste alte institutii de stat, corupte, pline de oameni incompetenti si cel mai probabil suficient de bine penetrate de inamic ca sa nu mai reprezinte o mare problema.
La asta se adauga nostalgicii (ei stiu dupa ce sunt nostalgici) atat din servicii, cat si din Armata sau alte institutii de forta, care simpatizeaza mai mult cu mizeria de tara care este astazi Rusia lui putin si mult mai putin cu Occidentul (cu toate pacatele lui). Pe astia i-am vazut prin PRM condus de Vadim Tudor – un gargaragiu ieftin, UNPR – condus de Gabriel Oprea – o nulitate marcanta, ii vedem prin sindicatele militarilor (mai ales in cel condus de Mircea Dogaru) si peste tot unde este o paine de mancat impotriva vestului.
Ce s-a intamplat la CCR a fost o reactie de ultim moment, o ultima sansa de a scapa de acest individ retardat mintal pe numele lui de scena Calin Georgescu, dar daca am scapat de el, nu inseamna ca cei care l-au votat au si inteles ceva. Pe zona prostilor este o paine de mancat si locul ii va fi luat de altul, iar problema va exista in continuare.
De remarcat, socant pentru mine, este votul Diasporei, care in majoritatea ei l-a votat pe imbecil de unde ajungem noi la concluzia ca cei care au plecat ori s-au prostit pe acolo, ori asa erau de la plecare. Pai sa traiesti tu in UE, datorita apartenentei la UE, sa beneficiezi de toate avantajele statului de tara-membra, sa vezi cu ochii tai ce inseamna un occident civilizat si asezat cum trebuie, sa ai posibilitatea sa pleci in orice tara UE, sa ai acces liber la informatii, sa te asezi acolo si sa ai din primul minut aceleasi drepturi cu localnicii, iar mai apoi sa-l votezi pe Georgescu?!
Ma asteptam ca prin judetele Romaniei, alea mai sarace, cu oameni batrani, sa fie un vot favorabil acestui pacalici, dar nicidecum in Diaspora, adica printre romanii care traiesc astazi mai bine exact datorita occidentului blamat de domnul Georgescu.
Pai daca Diasporei ii place asa de mult de domnul Georgescu de ce nu a plecat in Rusia sau Belarus? De ce v-ati dus ba in Europa si nu v-ati carat in estul iubit de Georgescu?
Diaspora a votat, in primul tur al alegerilor prezidentiale astfel: Georgescu – 43,16%, Lasconi – 26,95% si Simion – 12,03%. Daca adunam procentele rezulta ca extremismul a fost votat in procent de 55,19% si ramai blocat. Pai tu, care beneficiezi de orientarea pro-Vest a Romaniei in mod absolut direct votezi cu cei care contesta Occidentul?!
Ipocritilor si prostilor ce sunteti, in procent de fix 55,19%!
GeorgeGMT
Haios !
Cum nu-l cunoșteam de loc pe acest Georgescu și nu l-am auzit niciodată vorbind sau să fi citit ceva scris de el, primul video de care am dat chiar acuma o să satisfacă părerile complotiste.
Înteleg de ce nu trebuia în nici-un chip să devină președinte.
https://www.kla.tv/Politique/25376
Dacà nu ar fi pus în filmul acesta atâtea subrefugii și metode de propagandă comercială tipic americană și ar fi lăsat numai interviul ar fi putut fi mai credibil.
Intrati pe http://www.ceamaiziscalin.ro Dati click pe butonul albastru si apare un citat al geniului. Dati click pe citat si va apărea clipul în care spune ceea ce ați citit.
Sontorogul asta intelectual nu-i doar nebun,este prost deabinelea.Trebuie sa facem ceva cu toti tolomacii din Romania.Sunt prea multi.Nu va speriati,nu vreau sa zic ca trebuie expediati dincolo ci doar in Republica Socialista Sovietica Tumbalumba,sa se spele Putin pe cap cu ei.
pai diaspora si-a primit informatiile in principal prin retelele sociale…iar dupa asta discernerea s-a facut in functie de ce e in tartacuta fiecaruia…nu cred ca s-a stiut prea mult despre ‘istoricul’ pro-rus al lui gica kremlin….
pe zonele rurale, s-a mers pe partea religioasa….toate in combinatie cu tembelismul autoritatilor romane….
tembeli conducatorii, suficient de tembeli receptorii informatiei…plus lipsa verificarii informatiilor propagate de guru din surse alternative….
inca odata spun, culegem acum roadele ‘excelentei’ sistemului de invatamant romanesc…si nu vorbesc de prostalai care nu sint in stare sa iti rezolve chestii de baza la mate ci de oameni care nu au valori morale care sa ii ghideze….daca esti hot si copiezi in scoala nu e rau….ci esti ‘smecher’…si atunci e ok sa plagiezi o teza de doctorat si asa mai departe…si aici santem…
Dacă suntem martorii unui plan de a mai trimite 5-6 milioane de români înafara granițelor?!
George
Eu, l-am votat pe general, insa cred ca domnul Georgescu o sa iasa presedinte- are spatele asigurat si nu cred ca de rusi.
Ca să nu fiu în vizorul lui George à propos de votul Diasporei.
Nu am votat la prezidențiale.
Ttebuie sa te justifici?
Suntem pe vremea minerilor lui Iliescu?
Nu-i justificare.
Doar ca Diaspora nu e omogenă.
Sa fim sinceri, cati din Diaspora au o educatie si o stare sociala buna ?
Majoritatea au plecat acolo sa traiasca din ajutor social. Lucreza cateva luni , dupa aia stau linistiti tot anul pe somaj.
Acu s-a cam dus pe Apa Sambatei treaba cu Dolce Vita, chiriile si preturile au crescut, banii de ajutor social nu mai ajung.
Cine e de vina ? – UE, normal, ca ii „discrimineaza” pe romani.
Spark-Nu te supara dar nu ai dreptate.Toti romanii pe care-i cunosc eu sunt bine integrati.Da,nu toti dar marea majoritate.Problema celor din diaspora este cultura generala,de unde vine discernamantul politic si capacitatea de analiza.
Nu stiu, nu am date sa fac statistica.
Dar din relațiile mele, imigrație veche sau recentă, toți au un sevici, sunt pe contul lor, sau la pensie sau la studii.
Nu cunosc niciun șomer sau ajutat social.
” Majoritatea au plecat pe ajutoare sociale ” te inseli crunt si se vede clar ca nu cunosti situatia diasporei in general care cum spunea cineva mai sus isi ia lumina de pe retelele sociale dar in cazul asta s-a vrut un vot antisistem multi nu si-au dat seama de consecinte si este adevarat ca sunt si multi care fac degeaba umbra pamantului
Ești mai varză decât Ciolacu! Nu pot să te caracterizez cum trebuie că…. și așa mai intru o data pe lună pe aici
@spark Vezi că ai un typo la ucrainieni.
Mda..nu prea mai este nimic de comentat la ce s-a scris in articol . un procent imens nu mai cred in orientarea pro Vest a Romaniei .
Singuru lucru care mai putea fi adaugat este DE CE s-a ajuns la situatia asta
Si singurul lucru care imi vine in minte este greata si lehamitea fata de acutuala clasa politica .Promovarea nulitatilor, a acelorasi oameni care nu au demonstrat nimic , oameni nepregatiri , unii fara scoala sau cu studii superioare si diplome false,,Aceiasi fauna la fiecare runda de alegeri . Si oamenii vor altceva , marseaza catre ceva ce cred ei ca este nou cu alt mesaj desi si aia in cea mai mare parte sunt la fel ca primii sau mai rau .
Uitati-va ca nu au inteles nimic …Greii partidelor, compromisi pana in maduva oaselor nu vor sa cedeze cutitul si tot ei vor sa imparta painea .
Se vorbeste de o coalitie impotriva partidelor suveraniste din Parlament . Da ce sa vezi , guvernu va fi tot unul condus se pare de imbecilul de Ciolacu . Adica am ajuns de unde am plecat . Nu au inteles absolut NIMIC . Normal ar fi fost ca toti acesti imbecili sa faca un pas in spate . Din toate partidele . Votul de blam l-au primit la alegeri.unde 55.19 % au votat un scizofrenic iar in Parlament avem aproape 35% partide suveraniste cu vederi nationaliste , neolegionare si cu orientare clara anti Vest.
Asa ca as spune ca inca jucam o ruleta ruseasca iar pistolul ni-l punem singuri la tampla…si cu putin ajutor din partea altora…
„Nu au inteles absolut NIMIC” – ba da, au inteles.
Au inteles de mult ca li se va taia craca de sub picioare mai devreme sau mai tarziu.
De aia au furat cat au putut, cand au avut ocazia sa o faca.
Ei au investiile lor in SUA, Rep. Dominicana, Brazilia, etc.
Daca Romania pica, ei tot bine o sa o duca, frumos, la caldurica pe o plaja privata.
Ei stiu ca de atat sunt capabili si ca nu pot schimba nimic, chiar daca ar vrea, asa ca de ce s-ar chinui ?
Am vandut o casa, in scopul sa-mi fac una la sat, unde am pamant. Acum am pus la vanzare si casa de la oras si pamantul de la sat, sa ma scap de ele cat mai valoreaza ceva.
Imi bag picioarele si ma fac vecin cu „elita” noastra in Republica Dominicana.
Salut. Sambata 7 decembrie (dupa decizia CCR) ma gaseam cu sotia la supermercatu-l din localitatea unde locuim in italia, si am intalnit o famiglie de romani cu decenii pe meleaguri italiene iar iei vroiau sa mearga la vot pentru ca asa ia indemnat gusteru de Calin, am ramas uimit si nedumeriti cum oameni care au beneficiat din plin de U. E. au fost convinsi de acest escroc.
George, permite-mi te rog sa exprim parerea mea de roman din diaspora, departe de a fii parere reprezentativa. Intai de toate cred ca exista o frustrare a romanilor din occident, care nu sunt 100% acceptati in tarile de rezidenta, si deci dezvolta un complex de inferioritate exploatat de curentul suveranist,, in contradictioe cu aia de la PSD, care se p… pe diaspora. Conform piramidei lui Manslow, cand atingi un novel de trai decent, urmatorul nivel este respectul, acolo GC a exploatat correct, atat in tara cat si in diaspora.
Reteta e foarte simpla si eficace. Am observat cu totii ca sistemul educational produce un numar impresionant de analfabeti functionali. Deci alege un bun vorbitor, ca GC, care e capabil sa vorbeasca ore in sir fara a ajunge la vreo concluzie clara, folosind cuvinte si concepte de neinteles pentru masele analfabete si fascinate. Adauga zeci de influenceri platitudes cu un mesaj simple si concis si obtii o masa impresionanta de fanatici.
Curentul suveranist nu inventeaza probleme, ei construiesc efectiv pe frustrarile existente. Nu cunosc nici un conspirationist sau flat earther care este un profesionist sau businessman de success.
Astia este in general diaspora, o class decenta financiar, dar care nu este acceptata 100% nici in Romania si nici in tarile de adoptie, incercand sa atinga nivelul urmator confortului financiar, echilibru si verticalitate.
Parerea mea de neprofesionist, cu respect si empatie.
Sincer,nici Calin Gugustucescu nu cred ca intele ce vorbeste.Sa spui ca apa-i informatie si sa ai pretentia ca ai spus ceva nou,profund sau interesant este o dovada clara de tembelism intelectual.Ca fata de intelectual sadea nu are.Este un idiot semidoct nascut intr-o familie cu legaturi in fostul sistem.70 la suta din cei care fac parte azi din clasa politica sunt fii,nepotii sau urmasii ,,fostilor” din vremea lui Pingelescu.
Va rog da scuzați greselile de ortografie, majoritatea sunt cauzate de autocorect.
Scuzam, cum sa nu!
In schimb ne marturisim profunda ingrijorare pentru acele greseli necauzate de autocorectie 🙂
Poti sa aprofundezi,te rog, macar sa ma aleg cu ceva din dialogul astia?
Salut!
Sincer nu stiam citi prosti sunt in tara, dar mai ales in diaspora. Noroc acum cu alegerile astea. Dar cred ca nu numai prosti sunt. Cred ca e plin si de invidiosi. Cred ca o parte din diaspora – europa de vest – au votat cu CG pentru ca in Romania a inceput sa traim mai bine. Iar in unele tari de prin europa de vest se traieste mai prost decit in tara.
Am vorbit cu cineva care traieste in jermanica. A spus ca va vota cu Sosoca la urmatoarele alegeri sau cu Simion – acea persoana lucreaza de 20 de ani acolo si are liceul terminat. Asa ca la urmatoarele alegeri tot un extremist va fi in turul doi. Cred.
Mai e vreun popor cu Povestea prostiei omenesti? Rau e ca si alte institutii ale statului roman au contribuit la cretinizarea noastra.Adica CNA.
Uitati-va cata televiziuni de garsoniera exista si sunt la must-carry.Adica obligatorii, adica fasole cu carnati la conserva.
Uitati-va cate televiziuni bisericoase avem si unde apar indivizi dubiosi in cel mai bun caz
Uitati-va cate televiziuni de folclor sunt
Apoi reclame si promo din 10 in 10 minute.Emisiuni de barfa si violenta in familie.
Te apuca dracii cu telecomanda in mana
Nemernicii de la CNA patroneaza un fel de TVRL din 1990 extinsa la tot audiovizualul.
Cum dracu sa nu stai pe net? Si acolo cine e? Alti golani care promit si regenerarea ficarului si lungirea penisului, bani lejer facuti, etc.
Scoala romaneasca pregatesti cretinei fara competente , fara cunostinte si fara spirit critic.
Cum dracu sa nu se ajunga ca un Guru sa fie seful statului unui asemenea popor?
Iar madam Lasconi nici in ceasul al 12-lea nu s-a pus cu burta pe carte.
In parte ai dreptate,dar sa nu uuitam ca cererea genereaza oferta.Aceste tembeliziuni exista pentruca cineva se uita la ele.La fel e si cu internetul.Poti sa alegi,daca ai discernamant.Si ai discernamant daca in copilarie nu ai facut pe tine cand ai vazut prima carte,cand ocoleai biblioteca sau cand treceai dintr-un an in altul cu media minima sau din mila sau lehamitea dascalului.
Când se va putea să cumperi canale TV la bucată atunci o să se vadă și cererea.eu as vrea maxim 30 de canale și pot plati cât mi se cere..
Dupa c’è Putin si-a batut Joc de noi, ieri am desfacut o sticla de vin bun pentru umilinta la care a fost supus in Siria (sa vada si el ce inseamna 11 zile), cred ca va ramane fara bazele de la mediterana.
Ati vazut explicatia care a oferito in legatura cu fuga lui Asad, cica a negociat cu descultii.
„I-auzi la Ciolacu, a spus ca noi cei din diaspora suntem prosti si din cauza asta am plecat din tara, hai sa-i dam dreptate si sa-l votam pe georgescu” 😁
Dragul meu , prin faptul ca sustii in continuare pe Georgescu, dupa tot circul asta , intareste cele spuse de covrigar ( a se citi Ciolacu). Nu pot sa inteleg cum poti vota impotriva propriilor interese.Ce a debitat Georgescu, in timpul campaniei electorale, nu are nici o legatura cu realitatea. A fost doar praf in ochii lumii, promisiuni fara nici un fel de acoperire, basme stintifico fantastice, santaj emotional , si lista poate continua.
Nu-i inteleg pe astia care-l voteaza pe Jiji. Pe bune, un analfabet functional, agramat, care nu e capabil sa duca o idee la bun sfarsit, sare de la o idee la alta, care nu ofera decat niste promisiuni fara continut, fara solutii, fara un plan, fara nimic.
Individu-i un recipient gol, fara continut, probabil imaginea in oglinda a celor care-l voteaza, altfel nu imi explic cum poti vota nimic.
Daca stau bine sa ma gandesc, problema-i nu faptul ca i s-a facut super-publicitate ruseasca pe tik-tok, ci ca omu’ la care a ajuns mesajul, nu-i capabil sa discearna, sa inteleaga ce vede. E omu’ cu educatie precara care ia de bune tot ce i se spune.
Sa crezi ca Jiji poa’ sa-ti dea benzina sub 1 leu mai nou, e de noaptea mintii.
Totul se reduce la educatie. Nu la reclamele rusesti. Un om educat, nu poate pune botu’ la prostiile debitate de Jijica.
Cum zicea un tip tînăr, revenit din Belgia și care și-a deschis un service aici: „A apărut un deștept și proștii se zbat să-l oprească” asta în săptămîna de după primul tur de alegeri.
un citat semidoct, preluat gresit
Doar ca citatul nu se refera la oameni ca savantul canepii.
Pentruca nu stie nici el ce spune.Doua vorbe,trei prostii.Un macac retardat.
@Optic este dezinformare. Ciolacu participa la o reuniune a unei asociatii de rromi. Acolo , identificandu-se cu auditoriul a specificat „copiii nostri pleaca” .
Atentie , glontul inca este in aer si se intoarce , pregatiti ceva care sa- l spulbere pe paranormal si pe incimpetenta…
Daca mamelucul nu este saltat si luat la refec atunci inseamna ca tara nu are viitor.Sosoaca ar trebui analizata la milimetru si inchisa sau amendata cu niste sute de mii de euro,Jorjica Simionovici la fel,impreuna cu toata ciurda de cornute care-i ajuta.Si modificata constitutia,in sensul in care nu ar trebui permisa existenta atator partide si partidute sau a partidelor extremiste.In acest fel se evita faramitarea masei de alegatori si se evita inflamarea politicii romanesti.Trebuie definita foarte clar in constitutie notiune de ..extremism”,fara loc de dubii si interpretari.
Una dintre notiunile definitorii ale extremismului este autoevaluarea unora ca fiind superiori altora, denumindu-i pe acestia din aceasta a doua categorie uneori si ca fiind prosti.
Ati prins taurul de coarne la timp.
S a oprit un eventual haos in Romania.
Mentineti acest avant bun.
CCR a salvat Romania 🇹🇩🥂
Grija mare la vecinul , ca a disparut Bashar ca magarul in ceata.Sa nu se ridice massih al-dajjal.
Ne mirăm că vreo două milioane de cetățeni români au înghițit pe nemestecate aberațiile nebunului? Păi, ca să sesizezi că o persoană aberează și e bun de internat trebuie să ai o minimă cultură generală dublată d eo educație măcar elementară. 70 % dintre votanți nu au citit o carte …
95 la sută.
O explicatie vizuala a cauzelor: https://www.youtube.com/watch?v=S0ajI_dKbak
Spunea Cristi pe thread-ul din urma ca „diaspora” e o stampila politica, asa cum se foloseste termenul in Romania. In realitate oamenii sunt foarte pestriti, in functie de locurile pe unde s-au aciuat, de cat de mult timp au stat acolo, de cat de bine s-au aclimatizat, evident ca si in functie de pregatire si de nisele sociale in care traiesc.
Greseala etichetarii „diasporei” n-ar fi mare branza, daca acelasi argument nu l-ar avea extremistii si „suveranistii” din toata lumea exact ca justificare a atitudinilor si ocazional a politicilor antiromanesti pe care le promoveaza. Cine e atasat de identitatea noastra in tara si angajat pentru emanciparea romanilor nu poate fi in acelasi timp impotriva ei in strainatate, nici macar cu eticheta ca „diaspora” voteaza la kilogram.
In primul tur, acolo unde am votat, voiau sa imi faca poze sa promoveze sectia care dupa prima zi a scrutinului avea deja peste 500 de voturi stranse. Am refuzat din mai multe motive:
– imi protejez fundul propriu si pe ai mei tinand profilul sub radar
– unul din motivele pentru care am ajuns asa departe de tara e tocmai ca am nevoie de distanta asta ca sa ma pot dezvolta si sa fac mai multe pentru cultura careia ii apartin
– am oroare de usurinta cu care romanii trateaza in secolul asta sfera privata
– nu am incredere in cei de la sectia de votare, cu atat mai putin in presedinti
– sunt de parere ca porcul nu se ingrasa in ajun, cu atat mai putin in tara in care ma aflu, unde un iesit de cateva ceasuri pentru votare il programezi cu cel putin o saptamana inainte
– 500 de voturi dupa o zi intreaga, raportat la numarul de sectii si populatia romaneasca aferenta mi se pare ridicol de putin
– identitatea mea e mult mai complexa decat stampila cu care m-ar fi legitimat aparitia in „gazeta de perete” a sectiei de votare, simpla propunere de a ma lasa fotografiat pentru asta fiind la nivelul pozelor in curul gol care atarna atat de greu in traficul de internet si consumul de energie al lumii.
E greu sa intelegi cat de naspa e pentru unul de afara sa primeasca stampile din tara pana nu te confrunti personal cu situatia asta. Foarte multi ani am gandit si eu cam tot pe acolo.
Importanta politica a „diasporei” nu sta atat in numarul alora care participa la vot cat in angajamentul social, care in Romania e descurajat sistematic, nu de putine ori chiar suprimat violent. Multi tocmai pentru libertatea asta au trebuit sa plece.
Genul asta de „articole” imi arata clar , gradul de „intelegere” a lumii in care traim.
UE , SUA , NATO , toti trei la un loc vor trata cu administratia desemnata liber prin vot. Tampeniile facute la „presiunea strazii” sunt doar motive ptr ca in viitoare negocieri sa ti se puna motive in bot. Clar ca bunaziua.
Si am spus , ca dupa mine , singura decizie buna de pana acum e cea a CCR. De anulare a alegerilor ptr a fi reluate. Ptr ca , in linii mari , procesul electoral a fost viciat. Si nu spune nimeni ca atunci cand acesta va fi reluat nu pot fi alti candidati , ca e obligatoriu sa fie unii , sau sa castige altii.
Atata timp cat procesul e transparent si candidatul e ales prin vot.
Cat despre predica cu au vazut vestul , ca vestul le-a dat si au votat cu Belarus. Scoateti capul din televiziunile de propaganda. Vestul nu da nimic pe gratis. Nici macar fondurile ptr autostrazi. Ai o tara , care te-a crescut , te-a educat. Acelei tari ii datorezi , ptr ca ea a investit in tine. Cealalalta doar a cules fructele. Ptr ca oricum jumatate din salariul tau ramane in visteria ei , si din cealalalta jumatate(care iti revine la plata) ii ramane inca o jumatate prin platile de zi cu zi. Din sfertul ramas pe care il generezi iti ajuti tara(indirect , si pe tine direct) prin remitente.
Au unii dobitoci pe aici o vorba , care exista si pe la noi..”ca nu musti mana care te hraneste!”. Cand ajungi sa ai aceasta mentalitate , sa te raliezi de oricare parte a ei , nu mai existi ca partener. Ce e ciudat , e ca avem inca multi cu aceasta mentalitate de sluga. Din care nu ies.
Cat despre „occident civilizat” ..de ce nu faceti un exercitiu de intelegere. Traiti fratilor intre si intelegeti.
Fiecare tara are si bune si reie. Si in tarile cele mai avansate , cotate conform anumitor indici , si nici acolo totul nu e perfect. Valabil oriunde. De asta s-au copiat curentele astea politice minoritare , fara discernamant. Si vedem acum , cum vantul puternic al schimbarii vine tocmai de la Washington. Cu o revenire la valorile traditionale. Care e ceruta de societate. Nu impusa. Dar continuati sa va inchinati la orice prostie ca e venita din vest.
Gandirea critica e un atribut esential. Dar sa nu plece din stigmatizare/sindrom de Stocholm. Ci ca parte integranta , sa ne facem autocritica.
Cat despre balmajelile cu …”sa te asezi din primul minut si sa ai aceleasi drepturi cu localnicii” …imi arata frantura de logica intre ca suntem parte a unui proiect comun(UE) , sau supusi???? Care ne bucuram ca avem un drept?daca il avem?
Vrem oameni cu asa gandire , care sa ne apere drepturile si sa ne reprezinte?
Eu văd aici mai multe “frânturi logice”… nu e vorba de “nu mușcă mana care te hrănește” ci de a nu-l trăda mioritic pe ăla cu care ai plecat la drum pe motiv ca te-ai supărat ca ți-a atras atenția ca ai cojocul rupt și o sa mori de frig. Nu e vorba de a fi sluga, ci de a fi onest cu tovarășii tăi și de a fi recunoscător ca îți arată cum să devii mai bun, chiar dacă fac asta fără să te cocoloșească.
Diasporenii in loc să se supere ca nu se poartă străinii frumos cu ei și “posmagii nu-s muieti”, mai bine sa se gândească de ce e la straini mai bine decât la noi de au trebuit ei să plece și după sa vina înapoi în țară și sa facă cum au văzut ca se face pe acolo.
Nu înțeleg de unde vine ideea asta ca aia din vest trebuie să ne pupe undeva numai ca suntem noi cu moț și ne-am întovărășit cu ei. Nu frate, aia te iau, te pun la muncă și așa înveți să faci ca ei! Asta e marele cadou pe care ni-l fac. Și ca să îți facă acest cadou îți oferă dreptul de a munci acolo în același condiții ca și ei și așa ai ocazia să vezi cum au ajuns ei mai departe decât tine.
În nici un caz nu vrem să ne reprezinte oameni care cred ca e mai bine la ruși, pentru ca au fost deja rușii pe aici și am văzut cat de bine e la ruși. Ăia care cred ca e mai bine la ruși, fie sunt sclavii lor fie sunt săraci cu duhul și se duc dupa fentă.
Comentariul ăsta îmi arată că unii chiar nu înțelegeți nimic. Cine știe dacă o să ajungeți să înțelegeți vreodată.
O să revin.
Pe unde sa incep??🤔 Rar am vazut spuse atatea prostii pe cm2.
Ce treaba are situatia mea aici? Sau a altcuiva? Daca interesa chestia votam aici. Dar cum votez ptr tara sa vorbim de ce e acolo.
Dupa nick-ul pe care il folosesti se desprind doua concluzii:
-cum spunea cineva ce posta pe aici(gsg9) ori esti vreun bot de la cooperativa ocheanul si timpanul.
-ori esti vreun subdus de societatea ce te-a hranit. Si proiectezi propriile trairi. Ai vrea sa le atribui altora.
Sa revenim. Eu sunt bine aici. Sunt bine in tara. Nu dau foc la casa. Nu votez contra ptr ca ma cert cu vreun localnic in trafic.
Personal , nu ma simt discriminat in vreun fel , nu m-am simtit(decat punctual si e relativ ceva normal). Nu ptr ca nu exista discriminare(voi vorbi si despre asta). Ci ptr ca am un caracter ce nu permite acest tip de abordare cu mine. Simplu.
Cat despre „marele cadou” sa iti silabisesc. Poate intelegi. Nu tara are o datorie cu tine. Tu ai o datorie cu tara. Ai doua perioade in care tara/familia te intretine. Si o perioada cand intretii. Tara care te-a crescut pana la 18-20 ani ..e practic mama ta. Ea te creste , ea te formeaza , ea iti plateste medicul , transportul , etc. Noi care plecam , doar ne beneficem de ce ne-a oferit tara. Nu ii oferim decat foarte putin in schimb. Tot ce faci in tara de adoptie e contra cost. Nimic gratis. Pana aici e totul ok. Nici nu se asteapta cineva sa fie altfel. Dar sa pretinzi ca ai o datorie …si ca trebuie sa ajungi un mim , care sa copieze tot ce vede ..tine de minti plate. Datoria ta , ca om , daca ai ceva in cap , e ca toata viata trebuie sa te perfectionezi. De aici si zicala ca „nu trece o zi , fara sa inveti ceva!”. Mai literal aplicata. Si mai spre lucrurile lumesti ..nu carturaresti.
Trecand peste toata paranteza asta larga ..stii de ce imi amintesti??? Aveam un verisor , care fusese in Israel. Dulgher. Venise cu „bani” , malai , se „dasteptase” pe acolo. Si ..eu stateam de vorba cu tatal sau. Ii explicam chestii de cum a evoluat sistemul MS DOS , de cum se construieste structura arbore , in primele sisteme de operare , diferente intre un 286 , 386 ..si cum s-a ajuns la pentium 2 , la 800 mhz. S-a tot invartit el pe acolo , a tot incercat sa explice importanta dulgherilor..ce facea el prin Israel.
Eu , in familie , am avut o pozitie privilegiata . Tot timplu am fost considerat un copil istet , performam in diferite disciplini , cam toti ma ascultau. Le placea.
Cum vedea ca tatal lui era captivat de ce ii explic( nu ca batranul ar fi inteles mare lucru)..si ca el , cu toate „invataturile” lui e ignorat…la un moment dat se enerveaza si spune :
– ce tot ii explici lui cum functioneaza o tastatura??? Daca ma enervez maine invat toate butoanele si le stiu mai bine ca tine!!
Probabil confundase tastatura cu ..cutia de sigurante de la contoar.
Ei bine ….acesta esti tu! Unii pot sa se uite o viata la un geam si tot nu pricep ce e dincolo. Ptr ca ei vad ..doar geamul.
O sa revin cu un comentariu de cum vad eu situatia. Implicatii.
Tu intre timp du-te si te lauda ca o votai pe duamna ce si-a pus crucea la gat. A treia zi dupa scripturi.
Daca unii vor intelege ceva , poate ne vom da seama ca duamna era pericolul cel mare. Vorba unui mare sportiv …”-la nivelul asta nu mi-e frica de escroci! Ci de incompetenti!”
Daca ai diseca putin ..ai putea intelege.
Si , vezi tu , de aceea d-ul Basescu a fost unul din bunii presedinti. Trebuie sa fii siret. Si sa stii sa vezi dincolo de geam.
Nu sa scrii scrisori.
Draga Nikko, care ai fost considerat copil istet… vezi ce am scris mai jos apropos de Caragiale (nu era pentru tine, dar acum se potrivește).
Nu stiu daca ma intereseaza sa caut. E lung domeniul. Pierd timpul.
Mda!Dur dar adevarat.La toate nivelel si etajele!
Totusi nu-i putin lucru sa poti ajunge intr-o alta tara si sa ai din start dreptul de a munci!ca nu este usor sa-ti gasesti de munca afara?Da,dar este normal,chiar sa fii un geniu si nu-i usor,nici macar in Romania.Mie mi-au trebuit 4 ani,cam cat mi-a trebuit sa invat binisor limba.Si nu sunt un puturos,am muncit si pe mult si pe putin,am facut niste munci de care daca v-as povesti nu m-ati crede.Si,credeti-ma,nu sunt un geniu dar nici prostul satului nu sunt,nic pe departe.In toata lumea noii veniti sunt priviti cu suspiciune,cu neincredere.Trebuie sa accepti asta si sa intelegi ca asta-i lupta pe care trebuie sa o castigi,lupta cu prejudecatiel,cu anonimatul,cu impresia pe care compatriotii tai o lasa acolo,asta-infoarte important.Si nu in ultimul rand,lupta cu tine insuti.Daca pleci din tara cu gandul ca cei de afara te asteapta cu bratele deschise te inseli amarnic.Nimeni nu te cunoaste,nimeni nu este interesat sa te cunoasca,nimanui nu-i pasa de tine,toti incearca sa profite de tine,in toate lumea este o mare nevoie de gaste care pot fi usor jumulite.Daca nu accepti toate astea si nu intelegi cum merge treaba,daca crezi ca odata ajuns afara nu trebuie decat sa ai buzunare si gata,banii vor veni singuri la tine,vei ajunge sa in votezi pe gospodin Krelin Gugustucescu.Ca sa inchei,ce voiam sa spun este ca apartenenta la UE este un mare avantaj pentru orice roman,dar asta este doar un termen al ecuatiei.Apartenenta la NATO este cava foarte avantajos pentru oricare roman,dar aste este,asa cum a afirmat mai sus,doar un termen al ecuatiei.Cine are ureci de auzit sa auda,cine are ochi de vazit sa vada.
Sunt multiple explicatii aici. Prosteala de pe TikiTok. Exista competitie pe piata muncii din UE cu multiplele valuri de imigranti, uneori mai bine tratati decat romanii (cunosc n povesti). Diferenta dintre noi si Vest s a redus, desi inca exista mirajul Vestului. O mai mare presiune a valorilor progresiste si discriminarii pozitive. Nebunia covid, razboiul, incertitudinea economica.
Sigur sunt ceva si explicatii psihologice. Gen, atractia spre autoritarism in momente de criza, nesiguranta, demonstrata de mult in literatura de specialitate.
Bun, lider mai autoritar inteleg, dar asta e diliu. Aici e problema mea.
Ce procent din diaspora a votat? Ce procent din voturile externe sunt chiar diaspora?
Ca sa ne facem o idee despre fenomen.
Cred că pentru parlamentare m-am uitat pe statistici, pentru aur, pot și sos au votat cam 400 000 de oameni din diaspora.
De ce se mai organizeaza alegeri daca romanii, ca natie, au dat dovada de prostie crunta, intr-un procent ingrijorator?
De acord cu articolul dar am și eu câteva mențiuni:
CG părea cunoscut de ceva vreme, cum a putut scăpa pe sub radarul serviciilor secrete? Chiar nu face nimeni vrei verificare de securitate a candidaților?
Ce mama lui proces verbal păzesc autoritățile electorale? Cum sa urci că racheta in sondaje cu cheltuieli 0?
Mai e ceva care mie mi se pare important: Politicienii noștri au pierdut aproape toți contactul cu realitatea și cu oamenii. Îmi pare rau sa o spun dar așa este. Nu mai merge nimeni sa vorbească cu oamenii în teritoriu. Nu mai asculta nimeni și toți cuvântă pe Facebook semidoct. Nu vine nimeni cu soluții ca lumea și cu comunicare ca lumea.
Deși îi susțin mi se pare că cei de la USR au greșit făcând alianțe politice înainte de turul 2. S-au amestecat astfel cu partidele clasice și au pierdut statutul de partid antisistem.
Sondajele erau foarte foarte șubrede. Să fi fost o victorie clară a usr cred că am fi avut altă decizie. Dar nu era așa. Din păcate.
Cred ca ,,serviciili” au fost induse in eroare de momaia sovietica,cred ca pur si simplu nu l-au luat in serios.Dar cred ca stiau de el.Adevarul este ca spionajul rusesc a jucat foarte bine,au strans surubul foarte incet,cu pasi mici,popularitatea secaturii a fost ridicata pana-n tavan abia in ultimele zile,exponential.O munca de profesionisti.Razboi hibrid ridicat la nivel de arta.Ceva gen faza cu celularele facuta de MOSAD.Serviciile romane de informatii ar trebui scuturate nitel,sa nu care cumva sa fie poame stricata pe acolo.Eu personal cred ca sunt.
USR au greșit de cand l-au pus sef pe Barna, l-au dat afara pe Ciolos si au umplut partidul cu tot felul de oportunisti.
PNL greseste ca tine dinozauri oribili ca Blaga in partid. Asta si altii ca el trebuiau de mult dusi dupa sopru.
Lasconi nu are ce cauta in politica, nivelul ei e de candidata la consiliu local intr-o primarie la sat, nu la prezidentiale, unde din start pierde 5-10% numai pentru ca e femeie.
Mai are si o fiica LGBT, care e o piatra de moara, politic vorbind.
USR-ul trebuie sa reconoasca in ce tara traim si sa puna un barbat cu o
„familie traditionala” in lumina reflectoarelor.
Salutare,
sunt alt „Diasporan”…. Cred ca votul diasporei reflecta foarte mult ce fel de oameni se afla in Diaspora, si anume faptul ca cei 55% sunt muncitori sau oameni cu un bagaj de cunostinte limitat. Personal m-am certat cu membrii ai familiei, care au si cate 15* ani de locuit min strainatate si care tot C:G. au votat. Nu ma mira acest lucru… multi dintre ei au locuit in Italia sau Anglia insa nu s-au integrat niciodata sa poata intelege cum functioneaza o economie etc. Habar nu au…. Din pacate e trist.
Un amic din germania, care are o firma de termopane, mi-a zis ca toti muncitorii lui, care sunt romani, si locuiesc de ani in germania au votat C:G. Ca C.G le-a zis ca daca se intorc maine in Romania, ii asteapta nustiu cine cu joburi de 2000E pe luna si nu mai trebuie sa plateasca apa de la robinet.
mnah… jucati-o pe asta!
Cand iti faci echipa doar cu romani iti asumi si reponsaiblitatea sa ii deschizi la cap cat-de-cat, daca esti onest. Altfel echipele diverse performeaza mai bine iar oamenii invata unii de la altii inclusiv chestii care nu au legatura cu munca – cum e deschiderea politica.
Echipele omogene nu apartin secolului astuia. Din pacate managerii talentati plecati din Romania ii numeri pe degete – e nevoie de o schimbare culturala in tara ca sa reparam asta.
Probabil ca acel procent de 55% ar fi fost chiar mai mare dacă puteau vota și cu sosoaca…
Dar în diaspora au fost doar 800 de mii de voturi, cam un sfert doar dintre cei care ar fi putut vota…
In pandemie a dospit si s-a coagulat aceasta tendinta autodulistructiva. Atunci atat reprezentantii variatelor culte plus omul din clasa muncitoare s-a activat si a devenit expert in grafen, masti, nanocipuri etc.
Nu a ajutat nici statul care a luat decizii fara informare, intial pe baze medicale, ulterior politice.
Prin tot ce s-a intamplat in pandemie s-a coagulat o patura de negationisti, sceptici si apocalipticii, care au intrat toti in aceeasi bula sociala, o bula mare si usor de manipulat.
Eu nu cred ca decizia CCR trebuie aparata cu atat de mult aplomb, cat timp cam toate deciziile CCR au fost pentru conservarea unei guvernari PSD-PNL. Nu mai dau toate deciziile CCR care au fost in totalitate in interesele PSD ului, iar ca justificare pt ultima nu cred ca vom vedea vreo urma de lustratie in servicii. In aceste conditii avem stat si mai bine acaparat de PSD, in conditiile in care de data asta erau la limita dupa parlamentare.
De doi lei sperante avem…
Este o istorie lunga, prea lunga pentru un simplu mesaj pe un forum, incerc sa fiu cat mai scurt. O istorie lunga care poate explica mentalitatea omului. Acestei istorii se adauga mai multe elemente contemporane, pe care am sa le adaug.
Inca din finalul mandatului lui Dej in Romania s-a impregnat un puternic sentiment nationalist. Acesta a fost continuat si mai puternic de Ceasca et comp. In anii 70 si 80 tinerii au fost supusi unui amplu proces de indoctrinare, bazat pe nationalism, mistificare si introducerea unei mentalitati egalitariste puternice(pana la urma ii comunism). Astfel multi oameni scoliti de comunisti au ajuns sa creada sa intr-adevar civilizatia romaneasca, veche de cand Europa, este net superioara altora. Acesteia adaugam un puternic sentiment ortodox, bazat pe aceleasi principii. Atat de puternica a fost indoctrinarea, incat romanul nu prea a vrut libertate, a vrut egalitate, chiar si dupa 89. Noua ne-a placut comunismul, ideile lui. Problema era calitatea vietii, creeata de Ceausescu. Iar in 89 s-a schimbat dictatorul cu nomenclatura, nimic nou sub soare.
Campaniile electorale post 89 au fost marcate de mesaje populiste, nationaliste, in care clasa politica a lucrat foarte bine cu ortodoxia si noile elite democrate, fabricate de ei. Toate astea au inceput sa refuleze. DIscursul politic este in esenta aceelasi, la toti auzim popor, natie, populism, etc. Pentru mai multe date, pe care sa le analizati voi-Lucian Boia, STrania istorie a comunismului romanesc/Mitul democratiei – Dennis Deletant- O istorie a comunismului romanesc.
Astazi vedem o stransa amicitie intre asa numitele elite stiintifice, religie, nationalism si politica pro-rusa. Analizati doar legaturile, discursul din carti, discursul din slujbe, etc. SI faceti o analiza comparativa cu anii 1938-1942.
Adevarul este ca si sistemul educational nu este in esenta slab, ma refer la programa si ideal. Atata ca trebuie sa atraga mai mult tinerii si sa se schimbe niste mentalitati de la catedra, modernizari in patrimoniu(se fac chiar acum, cu bani de la Guvern si de la UE). Ce s-ar putea face este un mic plus pentru stiintele umane, care creeaza aparatul critic al individului si dezvolta inteligenta logico-matematica(partea de cauza-efect), lingvistica si interpersonala(a se citi Gradner, Inteligentele multiple). Dar sa ne uitam si la ceea ce citesc romanii,da? NU prea citim, asta-i adevarul. Dar si cand citim, citim prost. O mare parte din bestsellere(observati in librarii) sunt carti de spiritism, religioase(nu neaparat ortodoxe sau catolice), Osho, dezvoltare personala( bruh). Daca va uitati la campania lui Georgeskovici, atinge initial chiar acei oameni, merge pe aceeasi idee precum acele carti(exoterismul geto-dac, o carte abstracta vazuta intr-o librarie, bestseller. Ori Manual de vrajitorie….). Analiza ii complexa si te pune fata in fata cu o realitate crunta. Noi nu suntem inca pregatiti de libertate, nu vrem libertate, ca in libertate trebuie sa muncesti. Nu ii egalitate sa primesti, trebuie sa faci rost. Ei bine nu prea ne place noua ideea asta.
Cat despre CCR si restul, toate se puteau evita daca serviciile isi faceau treaba, precum si BEC.
Istoria nu se mai studiaza realmente la scoala, „injectii” de baliverne cu iz istoric de pe tiktok si FB au inlocuit istoria ca stiinta, bazata pe probe(izvoare istorice) prin urmare sa nu ne miram ca suntem unde suntem.
Si acolo unde se mai face isotrie catusi de putin, din cauza programei, accentul istoric se pune pe epoca medievala, cu implicatii desigur in epoci ulterioare, insa secolul XX si epoca comunista are cateva pagini si alea la sfarsitul manualului trecute fugitiv in goana de a incheia medile la sf de an.
@Anla, gresesc coane?
Ai dreptate, ultimii 70 de ani sunt studiați lapidar și doar la nivel comparativ între sisteme monarhie vs comunism, dar fără aprofundări.
Depinde și de orientarea liceanului pe profil, real vs uman, depinde și dacă există cineva în familie care să poată discuta deschis și argumentat despre istorie cu liceanul în cauză
Da Mihai, as dori sa nu am. Ajungem la niste ineptii din astea, lipsa de isotrie predata ca stiinta ne duce in zona asta de ridicol, cu pseudoisotrie, bazta pe pesudofapte. Aici dacopatia este cel mai bun exemplu.
Iar insistenta asta pe zona medievala este iarasi o prostie, girata de cultul istoric ceausit dublat si de o detasare pe care jumtate de milieniu ti-o ofera. Adica, a fost Stefan, Mihai, Corvine… implicatie constuctelor lor politice le poti exploata in prezent si in mod cert si nu deranjezi pe nimeni.
Fa un semestru la scoala istoria secolului XX la noi, explica-le la copii ce a fost ala comunism, cum s-a „implementat” in Romania, ce-i aia o nationalizare. Deja incepi sa deranjezi, mai ales pe o parte din establishmentul de azi, a caror parinti sau bunici, au venit pe tanc in Romania. Explica-le ce au facut legionarii mai in detaliu, nu poleieli mistico-popocesti si capitani mitizati.
Sa ma ierte cei cu profile reale, eu consider ca limba romana si istoria sunt obligatorii. Si sportul.Apoi in functie de specialitate te duci pe anumite materii. Ca vine apoi don’ inginer agronom Gerogescu si face istorie cu noi si nimeni nu-l contreaza, macar la nivel de patalama. Bai nene, cum vorbesti tu de legionari, vin eu sa-ti vorbesc despre mana vitei de vie?
Pai da,dar deja nu poti face asta.Pt ca istoria e cu gri,cu nuante,mai rar cu ingeri si draci comunisti(pardon de repetitie).
Poti spune ca e rau cand X la asasinat pe Y.Dupa multe „dar de ce-uri” ajungi la un moment dat la o cauza initiala,fara mare legatura cu ce e aparent in momentul in care X apasa tragaciul.Si ca de fapt o mare parte din inlantuire e de fapt prostia umana in actiune.
Insa e un efort.
Aa si nu poti face ca daca spui ca e gri in loc de alb sau negru,iti iei suturi in prezent de la o factiune sau alta.
Deci e mai lejer cu evul mediu,nu te aresteaza nimeni pt ce a facut Stefan sau Iancu.
Nici acolo nu-i safe.
Propozitie de control : „Mihai Viteazul nu a facut unirea principatelor romane.”
Shit,da,corect,te dau nationalist legionar daca zici ca am castigat la Calugareni si globalist daca zici ca Sinan a ocupat Bucuresti.
Inapoi la alb negru si catuse. 🙂
Unde scrie asta?
Vad invartita mai nou piramida lui Maslow care in cazul de fata e fix nuca in perete intrucat majoritatea celor plecati in afara sunt indivizi ca mine care la revolutie aveau 11-12 ani si mai sunt parintii astora acum la peste 60 de ani.
Deci au prins astia din plin binefacerile lumii ruse si a „comuistilor” romani care au fost mai rai ca unii rusi.
Asa ca ce vorbim de semnificatia bine/rau cand s-a uitat:
-invatatul la lampa cu gaz si luminare;
-spalatul cu gaz pe cap contra paduchi;
-stat la coada pentru un cofraj de oua si crap chinezesc;
-marmelada vrac la alimentara;
-pieptanatul cu pieptene de os deasupra unui ziar sau coala de hartie alba-deratizare corporala;
-incalzit apa la aragaz intr-un lighean de metal cand dadeau drumul la gaz metan;
-fiertul scutecelor pe acelasi aragaz;
-circulat numere pare impare in weekend etc
Prin urmare intreb pe aceste doua categorii de indivizi cand au fost idioti atunci sau acum cand voteaza suveranisti?
Mai raman tinerii teribilisti de peste 18 ani care merg pe strada cu telefonul in mana si se impiedica de bordura ca regula si in majoritatea cazurilor, in mod nefericit trec masinile peste ei, ca faceau selfie pe tik tok.
Pe astia nu-i poti banui de idiotenie ci de o lipsa crasa de educatie romania educata a ravisantei sotii a lui Johannes. Daca le-ai luat datele celulare la astia si wi fiul e dezastru nici sa se lege la sireturi nu pot…Sunt si exceptii dar. Jorjescovici insul mesianic in weekend a zis ca a avut saracu fluctuatii de curent de la flatulentele date repetat asa ca a ramas la viloi fara caldura cica si curent, astfel ca a fost grav, nu-si putea incarca bateria la telefonul scump de suveranist ca sa mai traga basini pe net, cat e el de oprimat in Romania.
Prin urmare, nu condamnati diaspora ci idiotenia ancestrala a romanilor, daca vroiau vot anti clasa politica aveau cacalau alte variante Diaconescu, Sica Mandolina sau orice catindat cat de cat normal la cap, fara deviatii psihiatrice grave.
Nu in ultimul rand le recomand la noile alegeri sa nu voteze extremist, iar daca o fac sa se gandeasca la podelele date cu petrosin si ce misto faceau concurs puricii si paduchii pe corpurile noastre, ca alte variante nu aveam.
Acum avem alternativa dar ne pute, filosofam nostalgic. Aia care-s nostalgici, jorjescovici included au dus-o bine si in comunism adica au facut parte din regimul criminalo opresiv.
Asa ca fiti idioti pana la capat nu va opriti, va meritati soarta.Votati pot, sos, sug si orice retard gen Jorjescovici veti fi salvati clar. O sa pareti garantat mai putin idioti decat idiotul suprem. Oare?
https://www.thehousejournal.org/articles/2018/8/3/why-maslows-hierarchy-of-needs-is-wrong
Multam, C, interesant. Dar cu referire strict la subject, nevoia de recunoastere si respect e tot urmatorul nivel, in articol e vehiculata idea ca relatiile sociale vin inaintea harness, adapostului, si securitatii. Raman la opinia ca nevoia de respect I-a impins pe oamenii astia sa voteze asa. O spun din proprie experienta. Am trait cativa ani in Italia. De fiecare data cand cunostem pe cineva, era vizibila schimbare de atitutine cand spuneam ca sunt roman. Si astia ma obliga de fiecare data sa ma comport mai exemplar, sa fiu mai bun decat cunostintele si colegii mei din Italia. Si cand ai nevoie de un reper te intorci cu fata la ai tai, cu tradititii si creditnte. Iar cand alternativele sunt cooperativa PNL-PSD, cel mai mare blat politic, si suveranistii, alegerea nu mai e asa de anormala. USR nu se pune, astia sunt corporatisti, cantitate neglijabila in diaspora.Stiu ca sunt multi din diaspora care cunosc sentimentul.
Dati-le o alternativa cinstita si o vor urma. Pana atunci, GC e alternativa, felicitari cui a reusit sa creeze acel profil. Parerea mea, de amator. Hic, scuza-ma, Sharky, stiu ca e vorba ta, da’ eu cu cine votez?
PS Eu m-as uita si la cine l-a propus premier in 2016 si in alte ocazii, se pare ca actorul era stabilit de ceva timp, lipsea piesa si decorul.
, lipsea piesa si decorul.
Cred ca sunt putini romanii plecati care nu ajung niciodata in Italia. Eu am avut acolo experiente mixte. Fata de situatia descrisa de tine am trait si varianta in care oferind ceva fara sa am nimic de primit inapoi, nivelul de recunoastere a fost disproportionat de bun. O fi fost „factorul-surspriza”, cine stie. Sigur ca trebuie sa ai fie o plasa de siguranta cat-de-cat sa te simti liber in conditiile in care te lupti pentru existenta impotriva prejudecatilor generale sau, cum probabil era cazul meu, o doza de indolenta, sa faci tabula rasa inainte de orice noua experienta cu ceilalti. Probabil ca tot indolenta asta i-a facut la un mom. dat pe carabinierii care m-au oprit odata la un control, sa creada ca oi fi fost turist englez pana nu le-am aratat actele (am ras doua zile dupa asta).
Concluzia e ca in cultura de acolo recunoasterea poate veni din afirmarea propriei misiuni si din atasamentul pentru valorile colective.
Italienii pe care i-am intalnit in afara Italiei – dar nu in Romania – sunt inca si mai deschisi fata de romani. Vorbitorii de limbi latine in general tind sa tina laolalta cand ajung in culturi ne-latine.
Cine a facut campania pentru CG a speculat frustrarile cu care se confrunta majoritatea diasporelor, nu neaparat cazul romanesc. In loc sa pornim catre ceilalti cu deschidere, avem tendinta sa ne coagulam in bule de rezistenta. Normal ca atitudinea asta ne marcheaza imaginea sociala si genereaza contrareactii. E partea rea a dorului de casa, dar sunt totusi destui si cei constienti ca nostalgia e abraziva si isi diversifica intentionat experientele sociale.
Am aproape 70 de ani si pot sa confirm tot ce spui.Comunismul a fost o mare mizerie si un mare pas inapoi pentru Romania.Exista 3 tipuri de tineri romani azi:Retarzii naturali,spalatii pe creer si o mica parte,cei care au inteles ca pentru a alege bine este normal,as zice,obligatoriu,sa compari.Dar este mai dificil,nu-ti mai ramane timp de futbol,de gagici,de porno si de bautura cu prietenii.
Te rog nu da in crapul chinezesc.Preparat cum trebuie este f bun. Pus la sarat, apoi zvantat cateva zile la aer.Excelent im zilele de iarna, fiert cu niste cartofi si un castron de mujdei langa el. Mori, bine mori un si de sete dupa dar merita.
Deci in opinia ta diaspora consta in majoritate din persoane in jur de 44-45 de ani, carora nu li se aplica ierarhia nevoilor exprimata de o teorie universal acceptata pentru ca au stat la coada la oua? Scuze-ma, nu vad sunt de acord. Partea buna e ca nu sunt sociolog, deci poti sa ma educi daca ai argumente. Parerea mea e ca oamenii astia au ajuns la o stabilitate financiara rezonabila si acum isi doresc respect si apreciere, satui sa fie tratati ca cetateni de categoric a 3-a. Deci au votat cine le- a promis verticalitate…
@Cristian: Raspunsul ti l-ai dat singur
„Parerea mea e ca oamenii astia au ajuns la o stabilitate financiara rezonabila si acum isi doresc respect si apreciere, satui sa fie tratati ca cetateni de categoric a 3-a.”
Si cu educatia ce facem? Tot ce sustii nu are treaba cu educatia si ca parte a educatiei cu istoria. Istoria noastra nu poate fi negata fiind fix cum am spus mai sus. Sigur pot aduce si alte grozavenii -femeia era tratata ca o vaca, trebuia sa faca multi copii. Jorjescovici a indicat ruperea firului divin prin cezariana. Prin urmare daca masa asta mare realizata si cu burta plina de crap nonchinezesc ar fi gandit un pic, ar fi avut niste indicii clare despre ce vorbeste Mesia. Nu are legatura cu Maslow are legatura cu educatia.
Educatia iti permite la fel sa vezi daca o teoria care nu este testata ,”tu sustii universal acceptata” bazandu-te pe nimic, se poate aplica in speta. Ea nu se poate aplica in speta intrucat oamenii au diferite nevoi sociale-poate pentru tine e importanta realizarea sociala, pentru mine e suficient sa am burta plina de carnati.
Singura teorie universal acceptata(pe care Maslow o ocoleste grav in piramida) si as zice eu inexplicabil, este ca omul =animal social. Desi are caracter de generalitate, ea da expresia mai multor curente filosofico sociale, aceasta nevoie a omului de a fi in societate este la baza necesitatilor umane. Ce ne zice Mesia, Romania va fi pe primul loc, inchidem granitele cu Ucraina, renegociem tot, NATO si UE sunt rele, noi in genunchi astia in picioare. Acest indiciu grav si inexplicabil a trecut prin diaspora ca trenul prin gara, in lipsa unui creier care a fost cultivat prin educatie. Cu alte cuvinte Jorjescovici vrea clar sa rupa Romania de UE, unde realizatii tai cu burta plina stau!!! Primii mei vecini care au plecat in lume a fost o mama(acum in varsta de 72 ani) si trei copiii de varsta mea un baiat si doua fete(40-45 ani) din care niciunul cu facultate au ramas si acum acolo. Badanta, sofer iar fetele casnice casatorite cu italieni. Ce ii leaga pe toti este lipsa educatiei.
Poate explica Maslow asta? Evident ca nu fiind o explicatie sulfuroasa a prostiilor inghitite pe nemestecate de un numar ingrijorator de mare de romani. Ar trebui sa le fie rusine intrucat educatia tik tokului nu este egala cu educatia data de scoala.
Ieri la B1 tv, Radu Buzaianu a folosit urmatoarea expresie(si as vrea sa nu interpretezi ca eu ma refer doar la diaspora, daca citeai mai atent ce am scris probabil ca nu aveam acest dialog):
„Astora li se prelinge saliva in barba de la cat de prosti sunt.”
Foarte adevarat, pentru ca intotdeauna a existat alternativa sa se educe corespunzator dar romanul si-a bagat picioarele. Asta inseamna nu prostie ci o idiotenie ancestrala, un neam NU SE POATE SALVA DECAT PRIN EDUCATIE, nu prin lipsa ei.
Ma bucur ca ai remarcat raspunsul, asta era concluzia comentariului meu. Si ma repet, concluzia unui neprofesionist in domeniu. Sa stii ca nu sustin ca nu are treaba cu educatia, chiar am subliniat ca metoda folosita e utilizarea unui discurs stufos de cater caracterul principal urmatorul de concluziile concise repetate de influenceri. Lipsea educatiei ii face pe acei oamenii sa fie fascinati de un discurs pe care il percep ca inteligent, am crezut ca se subintelege. Nu sunt in masura sa il contrazic pe Maslow, am remarcat ca si Coscogeamitea mentioneaza aceeiasi idea, omul-fiinta sociala, ca find nevoie de baza, oricum inaintea increderii si respectului, deci nu cred ca schimba datele in situatia asta.
Pe de alta parte, am prezentat problema din prizma diasporei pentru ca acolo ma incadrez, nu pot decat sa banuiesc cum se vede treaba din tara. Unde nu am fost de acord e ca majoritatea diasporei aveau 11-12 ani la revolutie, cred ca fenomenul a avut un trend constant in ultimii ani, acoperind o arie foarte extinsa. Ironic, eu fac parte din categoric aia…
Da coane, m-am gandit si eu la chestia asta de multe ori. Am constatat faptul ca punctul critic este atunci cand o situatie este escalata in mod inutil de regula avand in spate o forma de fanatism.
Gri-ul este desigur omniprezent, insa cred ca mai putem avea notiune genrice de „bine” si „rau”. Uite ca sa nu dau cu bata in prezent, reforma statului rus s-a facut si sub Ivan cel Groaznic si sub Petru cel Mare. Unul iti ramane in istorie ca „cel Groaznic” si altul ca „cel Mare”, ambii reformisti. Cred ca atunci cand in fata lor oamenii istorici au avut mai multe drumuri, cei care au ales consitenti calea sangelui, mortii nejustificate, ilogice si irationale s-au ales pusi de judecata istoriei in categoria „rau”. Ca sa nu mai vorbim de situatii cand o epoca se incheie, si unii si-au dat seama si au predat puterea noului establishment, iar altii, au tras in popor, un popor infometat si saracit.
Desigur, prostia umana este ca mai mare putere din istoria omenirii. Pana si stiinta nucleara e o flatulenta zgomotoasa langa taifunul prostiei…
Pai vezi,te pui singur pe un pedestal cand spui ca unii au ales moartea nejustificata.
Alora li se parea justificata.Pana si cand borfasi de drept comun psihopati sunt pusi sa apere revolutii.Tov. general ii omoara pe burgheji ca sa le ocupe vilele si sa le fure in numele poporului tablourile si cristalele.Un tablou mai ieftin la muzeu,conform PV confiscare,unul pt tov secretar si unul pt tov gheneral.
Perfect justificat 🙂
La fel cu ailalti cretini.Daca Armand Calinescu ii lasa pe unii sa stea neingropati in piete,parea o idee buna sa il rezolve pe dictachior.
Aia cu epocile iar e simpla.Ca sa dai cu mucii in fasole il faci general pe ala care iti canta in struna.Dupa care boul e prins la mijloc cand vine criza.Daca nu trage,si castiga regimul il rupe sefu.Daca nu trage si castiga rivaliutia,astia il rup ca om al sistemului.Daca trage si pierde,iar e rupt.Asa ca ce are de ales bietul bou?
Ca sa fim in zilele noastre,ce fac bravii nostri?
Sa apere sistemul fesenist,va escalada in nasoale.Sa ii sustina pe auristi et co,iar e nasol de ei.Nu se stie ce jupan castiga pe afara.Ca suntem schizo,la bani depindem de evropeni,la armata de americani.
Daca „fascismul” se intinde in Europa,e simplu pt ai nostri.Vor muta fsn-ul la suveranisti.Si atunci se ca pune intrebarea-e justificat au ba sa se mearga in munti?
Iar cu epocile,din momentul in care robotelul va face in bucatarie ce face o nevasta,la ce sa mai tinem neveste si la ce sa mai avem 95% din locurile de munca?
Ca oricum multe azi is taiat frunza la caini.
Voi va contraziceti pe continuturi. Sunteti in urma.Continuturile nu mai conteaza pentru ca toti( cei cu pixul pregatit pt taiat) vor sa vada doar formarea de abilitati si competente.Ii doare in popou de procesul prin care obtii asta.Pasii anteriori in care continutul este important sunt lasati la coada prioritatilor.
Stai un pic coane, cum ma pun pe pedistal? Adica nu mai putem sa avem notiuni de bine si rau? Pai asa jucam fix in epoca inceputului de secol, unde totul este strict si in functie de directiva primita de catre oganul de propaganda.
Un cacat de cult al mortii precum miscarea hamas, o trecem la gri si „neintelesi”. Fuck no!
Ok, dar de ce luam punctul incipient Calinescu, Armand? Exact ce spun mai sus, ala care a escalat o la treapta superioara pe o scara a violentei, pe temeiul fanatismului, a fost Zelenski, cand l-a impuscat point blank in cap pe prefectul Iasilor. Am mai impuscat inca doi politisti, dar aia au supravietuit.Inainte de acel episod, au fost batute si-au dat-o au mai si primit-o si la sfarsit s-a tras linie si fiecare s-a dus acasa dupa scurte perioade la racorica. Dada, in cartea „pentru legionari”, au fost „schinjuiti”, „batuti pana la sange”… stiu stiu. Revenind la fapte, escalarea violentei a pornit de mana susnumitului, apoi nici gand de descalare. Si pana la Armand Calinescu, trecem si pe la Duca, care a luat niste masuri politice impotriva miscarii. Nivelul de violenta impus in epoca Duca a fost sensibil egal cu ceea ce a fost pana atunci. Mai un arest, mai o batuta.
Ce a urmat post Armand Calinescu, este ceva inexplicabil, de un cretinism planetar, ok, te lupti cu statul, te bati cu ei ti-o dai ca mafiotii… dar sa omori femei si copii? Acolo s-a oprit orice urma de ratiune, ca pana si violenta are un grad de ratiune.
Revenind, diferenta de opinii este sa discutam daca este mai important sa faci o autostrada sau un spital, fiecare cu argumentele sale, nu daca fascismul a fost „bun” sau „rau”.
Pe marii admiratori ai acestor idioti, ii suspectez de teribilismul generat de explozia hormonala si de un grad de prostie combinata cu misticisme si complexe de inferioritate.
De pe pedistalul elitist am cugetat.Oh vai…
Alt rusofil …:))). Hai ca ai privilegii poti sa rectifici ce ai scris dar sa stergi si comentariul meu.
Coane,oricum ai privi si analiza chestiunea,indiferent cat de mare este piedestalul care te ajuta sa vezi totul per ansamblu,miscarea legionare a fost ceva rau pentru Romania.Nu vreau sa te supar,dar ziua nu-i ca noaptea,vara nu-i ca iarna iar Putin nu-i ca Zelenski,asta de azi nu ala de care vorbesti tu.pentru cine nu stie,Corneliu Zelea Codreanu avea origini poloneze,tatal lui numindu-se Zelenski.La fel cum duamna Sosoaca se mai numeste si…Ivanovici!Coincidenta?Nu ezicsta coincidente,decat poate in mintea unui votant de-al lui Kremlin Sobolanescu.
Devii un pic prea infocat.Ascendenta poloneza a lui Codreanu nu are legatura cu ce a facut el cu legiunea. Sa n-o luam pe calea unor afirmatii care i se potrivesc lui Tacanel.
In mod cert asta spun, nu a fost un rau nenecesar. Noi nu am pierdut primul razboi ca in Germania, sa ai nostalgia imperiala, si despagubiri de plata care sa te reduca la sapa de lemn. Teren propice oricaror forme de extremism.
Insa nu vad o regula trasata intre doua puncte. De origine poloneza a fost si Mociuschi/Mociulski, cel care va ramane sinonim cu arma Vanatori de Munte, un etalon militar al Armatei Romane.
Zelinski nu Zelenski.
Sa traiesti coane, deja a ajuns autocorrect. Acum am scris Zelenski cu i, si daca nu corectez eu manual uite cum ramane. Daca nu pui ghilimele. Acolo nu se mai baga.
Interesant, merci!
A ramas cu i, gasesc si forma asta „Zelenschi”/”Zelinski”, apoi „Zilinski” probabil de ce a ajuns Zelea si Zelia. Unde am gasit asta a fost intr-o istoricica, o sa caut autorul despre familia sa. Maica-sa a fost Eliza Brauner, un nume germano-evreiesc.
Subliniam ironia situatiei. Un fel de punere in scena a bancului: „Cum te cheama pui de dac? Pișta maria ta.”
Da forma cu Zilinski am mai intalnit-o si eu.
LT ,nu tre sa luam pct incipient Armand,am dat si io un punct.Putem lua ca pct incipient incidentele cu bolsevicii din perioada imediat de dupa razboiul nr 1.
Dar intradevar,e imposibil de tratat perioada simista altfel decat o imbecilitate criminala.
Imi e greu sa tratez istoria altfel decat magister vitae,ceea ce implica si comparatie si judecata fenomenului in lumina a ceea ce a urmat,lucru pe care noi il stim,aia acum 90 de ani nu-l stiau.
Si cand comparam sutele de mii in Basarabia,plus sute de mii dincoace de Prut,parca imi vine a lehamite cand vb de cateva victime ale alorlalti.Da,stiu nu e corect dpdv pur ca istoric.Nici moral poate nu e corect.Doar matematic e.
In mintea lor,ei aveau ca suprem adversar comunismul,iar politicianismul roman,influenta economica evreiasca etc… le vedeau ca o slabire a natiunii inaintea marii inclestari ce urma sa vina.
Problema cu extrema dreapta romaneasca e ca impotriva logicii conventionale a vremii,au avut in cele din urma dreptate.URSS chiar a fost inamicul de moarte,ne-au bolsevizat si ne-au rupt.
Iar ceea ce acuzau ei,guvernarea idioata o blamam si azi.Nu e cazul natiunii in ansamblu,dar noi in bula noastra cred ca amintim de 1940 la maxim 10 zile.
Nu cred ca as fi fost camasa verde,probabil as fi fost kaki.Dar tot nu ma vedeam in postura de automat supus fara cracnire sefului de cuib.Ce ma oftica e ca pus in 1934 sau 38 sa calculez as fi gresit si eu.As fi considerat si io ca puterile vestice vor face muci Germania.Si nu as fi prevazut un Manstein si un Guderian in Ardeni.
Chestia care m-ar fi pus pe ganduri daca as fi avut acces ar fi fost rapoartele SSI privind Hoarda Rosie.Cand le-am citit mi-am tras o palma.Nu erau 100% corecte,nu aveau cum.Dar erau bune.Si faceau schimb de informatii cu multa lume.Mai tre tinut cont ca parte din arhiva a ars ,iar de publicat s-a publicat ffff putin.De exemplu nu am vazut schimburi cu polonezii,fratii nostri cei mai frati in epoca.
Dar si varful evreului aisberg e wow.
Ce s-a facut practic in fata urgentei din 1935-36 aratata de SSI a fost cam fix pe dos.
Punand multele chestii sold la sold ,imi e sincer mai greu sa vin acum si sa zic huoo catre aia de au vazut buba si mai usor sa strig huoo catre aia care au destabilizat politic tara in anii aia critici.
Si era intradevar o situatie de cacao,cu datele de atunci.O logica zicea FR-UK,alta logica zicea oricine era dispus sa lupte contra rusilor.Cum sa fi impacat si reprezentantii curentului vestic cu adeptii Germaniei cand blocurile astea erau la cutite?
Cum sa impaci democratia ce il aducea pe Codreanu prim ministru cu faptul ca politica externa ar fi intors spatele blocului democratic?
Amu,legat de violenta.Strict vorbind,inaintea lu Codreanu cu politistii a fost Max Goldstein cu bomba la Senat.
Asta si multe altele or creat un climat ce a facut sa fie achitat Codreanu.Procesul sau a fost o lunga insiruire de circumstante atenuante fara legatura cu omorul propriu-zis.E total ilogic acum,dar pt aia a fost normal sa-l achite.
Nu stiu cat ii bateau,ca nu am fost acolo,dar democratia romana in epoca era pe baza de gasti de batausi la alegeri.
Duca nu e strict legat de cafteala,dar tefelistii epocii or zis ca ce facuse guvernul sau era cam prea mult.Si fata de standardele epocii sarea un pic calul.
In sine miscarea de interzicere nu bubuia de democratie.
Si mai e o problema de principiu.Ce or facut legionarii pana la un moment dator facut ca indivizi,nu ca miscare politica.Au fost arestati ca indivizi.Ce a facut statul cu ei in 38 a fost pur terorism de stat.Sa arestezi si sa executi oameni pe baza aderentei la o ideologie e in definitie.
Crimele lor ca grup is abia in 40.
Lessons learned.Daca nu-i bati,nu-i bagi aiurea in parnaie,nu le iei dreptul de a vorbi si de a se intruni,pana si cei mai radicali nu vor sa comita crime.
Descopera ca stat ca ai degetu mare ce te opreste sa bagi mana pana la cot.Majoritatea nu baga de seama un mic furtisag,dar se oftica daca furi mult tot timpul.
Daca ii vezi ca se prind si se organizeaza,schimba macazul,poate nu mai vad motive sa ti se opuna.
Orice faci,nu-i impusca for fun.Poate tre sa-i chemi la oaste intr-un an doi.
Daca pierzi alegeri,ia o vacanta.Nu-i aresta pt ca au priza la public. 🙂
Merci coane, cred ca te-am inteles eu gresit. Gandesc si eu similar, in context istoric cine stie, poate ne-ar fi varjit o ideologie sau alta. De la bunicul am avut cu limba de moarte optiunea taranista, adica national-conservatoare. Si de pnl a vorbit relativ bine, l-a prins de cateva ori pe Bratianu la niste cuvantari cand era chiabur-ofiter de vanatori prin Bucuresti. Si vremurile erau altele, viata omului era preceputa diferit fata de acom. Unde mai pui ca si practicile aspura populatiei evreiesti din Germania erau ascunse de ochii publicului.
Insa in epoca consider masurile de interzicere, logice oarecum, democratia iarasi era perceputa diferit. Problema era nu intrunirea sau ideologia, problema era starea anrhista care venea in zone unde legiunea domina. Iar si coruptia era relativa, am ami insistat pe partea asta. Nu-i vad ca mari anticorupti ci ca o alternativa la corputia de stat, o alternativa la fel sau mai corupta. Termen de comparative avem dupa 48 cand alt om nou, din extrema cealalta a pus mana pe putere. Si in perioada statului national legionar, ii dovedisera astia lui Antonescu ca nu se putea lucra cu ei in sens de exercitare a puterii de stat fi ea si totalitara. Adica nu puteau ei sa faca apel la democratie, cand ei vroiau primii suprimarea ei, si cand au executat sumar umbra de democratie ramasa, au demonstrat fix reticentele reale ale decidentilor din 30-39, printre care a fost si Antonescu pana sa se sfadesca cu maria sa. Ca Antonescu a fost un om el epocii carliste, nu unul venit pe vapor in 39, decembrie.
Revenind, acolo unde eu m-am oprit tot timpul a fost ura la nivel general. Urasti, nu stiu, zic aiurea, cehii. Pe toti. De ce? E stupid.
Inclusiv cu tiganii nu am o respingere paușala asa. Sigur, la ei, sunt problemele chiar la un nivel marcant-statistic, dar nu consider ura justificata. Cel putin treburile gospodaresti mi le fac cu o familie de tigani, nu de ieri, de cam 20 si ceva de ani, de cand cu greu si cu probleme la spatele, il convinsesem pe tata sa se uite in buletin, la cnp, la varsta. Cand a vazut asta tigani in curte… pfoai…
Apropo coane, pregatesc un articol si in cercetari, citez ceva aici de ce mai ampla encicopedia a artileriei romane:
Aşa cum bine sublinia generalul Valerian Nestorescu: „Fără ca să se considere ca o exagerare, se poate afirma că haosul ce a domnit în înzestrarea armatei în perioada anilor 1919-1929 a avut drept cauză şi absenţa unui corp tehnic calificat, oameni care să rezolve cu competenţă numeroasele şi complicatele probleme de specialitate pe care le impunea situaţia creată imediat după Primul Război Mondial”.
De asta spun, epoca coruptie si incompetentei exprimata apasat ca find „doar” in anii 30-40, ma lasa rece, trecand in prea multe domenii prin asemnea evaluari. Si vorbim de epoca Bratianu totusi.
„Crimele lor ca grup is abia in 40.” – In cartea „Revolverul Arhanghelului” , Cristian Manolachi sutine altceva.
@mihais
uciderea prim ministrului I.G. Duca in 1933 ce-o fi fost?
uciderea lui Stelescu din 1936 ce-o fi fost?
1939 Armand Calinescu
deja doi prim ministrii, dupa Calinescu au incercat sa ocupe si-un radio
„Ce or facut legionarii pana la un moment dator facut ca indivizi,nu ca miscare politica.Au fost arestati ca indivizi.”
Chiar asa de capul lor niste neica nimeni ucid doi prim ministri? si ii compari cu tefelistii care au fost doar la incasare? 🙂
astea-s tot crime politice. nu zic ca statul roman s-a comportat exemplar atunci, mai ales sub Carol II a fost la fel de criminal ca si legionarii dar parca nu e de comparat cu comportamentul de acum al autoritatilor. Potra de pilda e in ctrl judiciar cu bratara electronica.
Cristi,nu cunosc lucrarea,merci de pont.Necunoscand ce spune,nu ma pronunt.Poate ma convinge argumentul.
Steppe,asasinate politice,da,dar nu asta era regula.Pana la un moment dat au incercat sa joace cu alegerile.Pana cand nu au mai fost alegeri.
Si ma repet,nu zic ca a fost bine,doar ca unii mai vedeau si ce e la ai rosii.E fix anii cand fugeau la greu dincoace de Nistru cu povesti horror.E distractia din Spania de dinainte de razboiul civil.Baietii nu aveau net,dar erau in genere la curent cu ce-i in lume.
Dpdv crime,intradevar,nu suntem ca atunci.Inca.Nici nu am sustinut asta.Din alte pdv-uri sunt asemanari.
E o carte buna , merita citita.
Inca ceva, deasupra oricarei opinii ramane faptul ca miscarea a fost in esenta criminala. Chiar inaintea inceperii violentelor lui Codreanu, mana sa dreapta Ion Mota l-a impuscat pe studentul Aurel Vernichescu, care a oferit informatii politiei despre ei, recte „miscarea studenteasca antisemita”. Asta spun prin escalarea inutila a violentei, l-a impuscat pe copilul asta la tribunal, in 1924. In 24′ nu discutam de legionari in primul rand.
Deci va rog eu, hai sa nu justificam intr-un fel comportamentul, ca ei au venit cu violenta ca regele i-a ars, sau ca primul ministru i-a ars. Nu, violenta, cultul mortii a fost parte din pachetul lor de marketing, si un element de fascinatie pana si in prezent. Radicalismul confundat cu fermitatea de minti necoapte in ale democratiei. Si atunci, si acum.
LT,mai mult,au fost arestati pt ca pregateau cateva asasinate impotriva unor bancheri si politicieni.
Liderii au fost inchisi nus cate ori,miscarea a fost interzisa de am uitat cate ori.
Si baiul e urmatorul.Parnaie pt crime au facut simbolic ori au fost achitati.Pt ca parerea in tara in anii 20 era ca faptele astea sunt subsumate unei lupte mai mari,iar zaltatii sunt o avangarda.
Cand a fost treaba cu procesul de care spuneai s-a intamplat Tatar-Bunar.
Pana si Duca e o miscare cu cel putin cateva fatete.
Asa cand le vezi de la 100 de ani si scrii ”Duca sau XYZ a fost ucis” poti usor sa legi o concluzie pe cale de consecinta-care nu poate fi decat una unanima de condamnare.In epoca regele a fost satisfacut de crima,in privat iar o buna parte din tara fara treaba cu Legiunea a considerat ca o cautase si o meritase.
Dpmdv a fost o eroare,inainte de a fi o crima si asta e valabila pt multe altele.Dar ori vrei sa intelegi ori sa judeci.
Nu te poti scoate din context.Si iete ca avem un context,nu stiu inca cat de asemanator.Avem o tara divizata,cu unul care era pe cale sa faca ceva ce mare parte din tara nu ar fi vrut.Daca se alegea asta presedinte si sa zicem ca alte mecanisme esuau,era justificat sau nu sa-i faci felul?
Unii ar fi zis ca ,vai crima,altii ar fi spus ca salvarea patriei si a traseului european.
Situatia in interbelic era mult mai complexa si mai exploziva decat e azi,in consecinta si emotiile si tensiunile mai mari.
Iete in gasca de aici,cata lume e incantata ca CCR a facut ce a facut.Salvarea patriei etc…Dar daca in cativa ani precedentul asta se dovedeste primul pas spre o mare buda?
Sa zicem ca mai bagam un picior in buda.Se va justifica sa se grabeasca mantuirea sufletului pt personajele ce le vom vedea atunci ca negative?
Nu stiu daca a fost mai exploziva. Era alta epoca in care viata omului era perceputa diferit. Fanatismul lor insa, a dus epoca la alt nivel al violentei, si asta spun, nu sunt convins ca era necesar. Repet, da, avem disensiuni si avem un antisemitism tembel al epocii, pe alocuri mai mare pe alocuri mai mic. Dar, cand tragi linie, tocmai castigasem la 6/49 politic si ne treziram cu Romania Mare dupa pacea de la Bucuresti care ne pune ain alt loc. Aditional, promisiunile politice de la 1907 de la rascoala s-au cam diluat. Ferdinand insa, a rezolvat doleanta impropietaririi dupa razboi. Asa ca al nostru context era diferit fata de Rusia, unde a prins bolsevismul sau Germania unde a prins national-socialismul.
Iar ei, in epoca, sa ceara „democratie” si libertatea intrunirilor, era comicarie. Pai erau primii care militau pentru abolirea acestor practici. Ah, ei voriau ca dupa o politica a pamantului „ars” sa ramana doar ei… de acolo, incepi sa-l intelegi pe Duca.
Nu putem aduce treaba in prezent, ca ai alt context atunci.
P.S. Da, bun, a fost Tatar-Bunar in epoca. Ei foloseau orice pentru a justifica o escalare a violentei. Pai sa-u dus sa lupte in Spania, dupa ce conform lui Ion Mota, „au tras cu mitraliera in chipul lui Hristos” si vorbeste cu patos de dramele catolicilor din Spania. Bine bine, parca erati fundamentalisti ortodocsi, iar catolicii „niste bieti papistasi”?
LT,faza interesanta e ca in epoca nu Legiunea a fost cea mai antisemita si provocatoare de scandaluri,ci LANC.Astia chiar nu aveau altceva de zis.
Iar la alegeri se foloseau inclusiv armata pt a cafti opozitia.Is faze comice cu viitori ministri care la un rand de alegeri sunt loviti de militari,iar la urmatorul rand de alegeri sunt invitati la chef de aceasi batausi.Catindatul intrase in gratiile Bucurestiului.
Regula era totusi ca e cu permis intruniri.
Cand calci regula,te astepti la urmari.
Ai in orice epoca unii mai radicali.Vaida-Voevod a tinut miscarea in frau reusind sa dea o directie legiunii ,care organiza actiuni in Basarabia ce intareau patriotismul si loialitatea romanilor de acolo fata de stat si tara.
Alta aspect de gandit.Cand il fac ciur pe Duca,aveau vreo 20000 de membri.In 3 ani ajung la 800000 ,crestere de 40 de ori.
E si perioada in care intra si varfurile intelectuale ale tarii in randurile lor.
Astia clar nu vedeau o adunatura de teroristi.
Oameni buni, dacă-mi permiteți o opinie, stând și analizând la rece, strict pe cifre, avem așa:
– conform ultimului recensământ, populația României e de 19 mil plus ceva mărunțis;
– conform AEP/BEC, populație cu drept de vot, 18 mil plus ceva mărunțiș(aici cifrele dau cu o mare virgulă, și ar trebui verificate de cineva, pe undeva am găsit mai mulți votanți decât populația României);
– conform AEP/BEC, la votări au fost prezenți cca 9,5 mil de români, din care:
– în turul 1, PRO suveraniști au votat cca. 3,4 mil români( 2,12 CG+ 1,28GS), iar restul de 6,1 au votat CONTRA suveraniști( alte partide, anulat votul, etc.);
– la parlamentare, polul suveranist a adunat cca 3 milioane de voturi PRO( AUR cca 1,7 mil+ SOS cca 700k+ POT cca 600K), iar restul de cca. 6 mil de alegători prezenți au votat CONTRA suveraniștilor( au ales alte partide, au anulat votul, etc.).
Concluzia e că suveraniștii lui pește reprezintă cca o treime din alegătorii activi, și cca 23% din totalul populației.
Problema e reprezentată de faptul că ei sunt cei mai activi și prezenți în societate și pe social-media, și au impresia că sunt reprezentativi pentru poporul român.
Problema și mai mare o reprezintă lipsa de implicare a cca 50% din populație, care stă, pur și simplu, și așteaptă să se întâmple ceva, preferă să nu se implice.
Asta ne omoară, lipsa inițiativei, care a fost foarte bine implantată în creierul populației( nu e problema ta, nu te băga), pe care o vedem peste tot, de la un simplu incident pe stradă, la lipsa de implicare în viața cetății. Asta am constatat-o personal, cînd mulți prieteni m-au certat pentru că m-am apucat să combat #cegeiștii prin social-media, încercând să le demonstrez că nu au dreptate.
Părerea mea, hâc…
legat de nr de votanti, la populatia Romaniei intra doar cei inca inregistrati cu domiciliul in Ro.
Mai sunt niste milioane de cetateni cu domiciliul in afara… din totalul lor, trebuie scazuti cei cu varsta pana in 18 ani.
„Problema o reprezintă lipsa de implicare a cca 50% din populație, care stă, pur și simplu, și așteaptă să se întâmple ceva”.
Bineînțeles, Sharky, e și opinia mea. Dar ăstora n-ai ce le face, e „mulțimea mută”, cea care va dăinui… cred eu că cu ăștia – dacă ei înșiși nu se iau în serios – ce rost ar avea să ne pierdem noi timpul cu ei?! Așadar, să-i trecem la „și alții”…
Faptul ca initiativa e descurajata de sistem in tara poti sa spui ori de cate ori ai ocazia – asta chiar ar schimba ceva.
Despre cauze e inutil, parghiile alea nu-s la indemana oricui.
@sharky
Boierule oricum o dam ajungem la studiul ala cu iq-ul pe tara.
@robi
Știu, bro. Atunci când l-am postat, mulți au sărit ca arși, că nu e adevărat. Acum avem dovada, live și în direct!
Părerea mea, hâc…
Si uite asa, au redevenit PSD+PNL din nou frecventabili…Bineintels ca se poate face si calculul invers cu CONTRA progresisti sau cu CONTRA ciumati. Si ce initiativa sa ai? Sa-si faca toti oamenii onesti partide? Spuneti-mi, va rog, cate 3 persoane din fiecare partid care prezinta incredere si profesionalism si apoi haideti sa vedem cum au fost promovati de propriile partide. Poti sa combati #cegeistii, dar ce pui in loc? Raul cel mai mic?
Tovarashu misticisto-pashunisto-fastcist cremlin gigelescu este un rezultat al clasei politice de kkt din Romania de dupa 1990. Daca politrucii romani de dupa 1990 i-si faceau treaba asa cum trebuie in folosul Romaniei si al romanilor cg nu ar mai fi aparut. Sigur au fost tradatori pro-sovietici din interiorul Romaniei din toate structurile care pt bani cel mai sigur si poate si pt convingeri politice au sustinut pe coi-lin „kremlin” gigelescu si sabotau Romania pro-europeana si nord-atlantica! A trecut glontzul russiei pe lana capocul Romaniei! cg trebuie arestat impreuna cu toti tradatorii pro-sovietici din Romania! Politrucii din Romania trebuie sa traga toate invatzamintele si sa ia masurile in conseciintza! Mai putina coruptie, jmenuri, aranjamente partinice si mai mult pt binele Romaniei si al romanilor, nu al lor pesonal, al politrucilor, trebuie sa faca cei ce se afla vremelnic la conducerea Romaniei! In sfarshit JWK a facut ce trebuia pt Romania si romani!
Nea kremlin gigelescu cred ca te cam duci la patiserie in cadru la brutarie! gura bate carca! ai vrut sa faci pe jmecheru suveranist acoperit pro-sovietist dar te-au bunghit baietii si din interior dar si din exterior! Occidentul si SUA au pierdut o data Romania, incepand cu 1948…..a doua oara nu se va mai intampla, indiferent ce face moskva!
Nea Caline Gigel-escu cred ca o a chemi ozn-ul cu extraterestrii sa te rapeasca cat mai repede ca daca nu se pare ca o sa ajungi la pushcherie pt ca te-a sponsorizat maicutza russie!
kremlin gigelescu a speculat tampeniile si prostiile facute de politrucii romani ca sa prosteasca romanii mediocrii si naivi. Omu e prietenul russiei si nostalgic comunist dar cu masca mistico-pasunista! A zis gagiu ca in biserica te rogi la necuratul (cautati declaratia pe net)……omu e nino-nino!!!
Locotenente, daca in manualele de istorie a Romaniei ar fi fost aprofundata perioada 1937-1938, ai fi constat chiar si tu cate similitudini sunt intre acea perioada a instalarii dictaturii regale si prezent.
Nu, un pic la accent suntem in dezacord dar in rest ai dreptate. In studiul istoriei nu se mai pune accent pe nimic.
Invatamantul romanesc este o gluma,cel putin la capitolul istorie.In rest.de acord cu tine.
Invatamantul romanesc s-a transformat din invatamant in statistica, asigurari sociale, orice, doar nu invagtamant. Dascalii sunt super aglomerati cu tot felul de comitete si comitii, raportari, statistici, birocratie de tot felul, nu mai au timp de facut scoala cum se cuvine. Totul se reduce la birocratie. Totate guvernele nu au facut decat sa mai introduca o comisie, un grup de lucru, o procedura, doua, care necesita multa munca din partea dascalilor, munca ce nu are treaba cu ce ar trabui sa faca scoala, sa ii invete pe copii matematica, fizica, istorie,chimie etc. Ca exemplu de tampenie, s-a cerut scolilor sa raporteze daca birturile de pe langa scoli, ca e plin peste tot, mai au autorizatie valabila, de parca asta intra in atribuitiile scolii.
O rafala ne-a trecut pe langa ureche, cu gloantele : Georgescu, Lasconi, Simion, Ciolacu, Ciuca ! Dar si CCR a facut treaba romaneste, pe jumatate, „la’s ca merge si asa” !
Ce o fi in martie/aprilie 2025 nu stiu dar cu parlamentul asta nu e bine ! Cu tandemul PNLPSD care ne-a indatorat pana la gura, din neputinta de a conduce o economie cu necalificati, vom avea de tras. Alternativa „suveranisto-populista” va stimula grevele si cererile de majorari salarii/pensii permanent, pt ca ii intereseaza puterea, prin populism, nu economia Tarii. Pe deasupra si UE ne pedepseste pt nerealizari si mai taie din fonduri pe care contam. Asa guvern, asa economie, asa viata !
Nu vreau sa dau solutii dar restrangerea drastica a cheltuielilor statului, a risipei, este una din liniile pe care suntem obligati sa mergem
PS O cauza sigura a acestui vot care aproape ne-a ingenuncheat, este Invatamantul (lipsa lui) care se bazeaza pe orice altceva decat pe volumul cunostintelor(„sa nu-i incarcam pe copii” de peste 30 de ani) si corelarea lor. Educatia economica este inexistenta, in consecinta voteaza gogomaniile afisate de aiuriti ca CG.
Da, eu inca mai caut motivele votului din diaspora. Incerc sa inteleg insa ceea ce au facut PSD dar si PNL-ul a inseamnat pentru multi un vot de blam.
Este ciudat cum diaspora s-a sucit de la USR spre AUR intre era Dragnea si acum ca de votat cu PSD nu a facut-o niciodata.
Este simplu, nu am mai avut o opoziție,când stânga și dreapta au făcut coaliție.
„Extremiștii ” au fost percepuți ca singura opoziției la putere.
Ne alintam la gandul ca au o gandire politica cat de cat cu putere, opozitie.. Asta este valabil pentru cei educati care nu-s grosul.Pt omul mai putin educat lucrurile sunt mult mai simple.Pt ei USR este partidul care in pandemie i-a obligat sa poarte botnita si i-a inchis in case.Nu uita ca in pandemie f multi expati au fugit inapoi in tara.
e mult mai simplu, oamenii aia de acolo nu au nevoie de pomeni electrorale, iar idiotii s-au axat doar pe asta.
Am lucrat afara atata ca rezident permanent dar si ca detasat pe anumite perioade de timp. Ca expat ai mereu un complex de inferioritate in fata vesticilor, iar ei chiar daca nu o spun, iti transmit complexul lor de superioritate. Numai cand auzi „do you also have xxx in your country?”.
Diaspora vrea un lider care sa-i faca mandrii ca sunt romani in fata colegilor. De aia echipa nationala de fotbal a avut asemena suporteri, diaspora vrea acum imagine, mandrie, sa iesim din situatia sarcilor veniti sa cerseasca un job. In realitate romanii ca muncitori sunt foarte apreciati si sint baza in multe domenii, doar ca suntem invizibili.
Vor un lider cu vizibilitate, unui vocal si care sa conteze in politica europeana sau a aliantei. Vor ca Romania sa trateze de la nivelul puterii ei economice si umane.
Pe scurt, vor un asemenea lider. In rest au din ce sa traiasca.
Mda,ai dreptate,numa’ ca Kremlin Putlerescu nu-i liderul de care vorbesti tu.In nici un caz.Daca este asa cum zici tu atunci diaspora s-a inselat amarnic.Dar nu toata diaspora.Eu nu m-am inselat.In fine,om trai si-om vedea.
ADR- cred că ai sintetizat cel mai bine ideea, e comentariul care descrie la virgulă starea de spirit, aia care nu se poate măsura dpdv sociologic.
Cei care sunt in diaspora stiu foarte bine CE Este acolo, prea multa libertate nu Este buna.
Suedia, UK, Germania, franta, Italia.
Sunt orase unde seara nu poti intra, criminalitate Este foarte mare, droguri, boschetari. Razboi intre bande de minori.
Noi nu vrem asa ceva in Romania.
In toata Europa Este o problema cu extrema dreapta.
Df-Nu,nu-i o problema cu dreapta,este o problema mare cu emigrantii ilegali musulmani,cu transii,feminismul si poponautii.O minoritate insignifianta si niste indivizi care nu se vor integra niciodata,care vor distruge cultura europeana beneficiaza de discriminare pozitiva.Da ca incerci sa arati cu degetul aceasta problema esti fazcist,nazist,transfobic,homofob,de estrema dreapta,etc,etc.Comunistii,deghizati in socialisti,cum au pierdut la faza cu lupta de clasa au gasit acum alte metode de divizare si antagonizare a societatii,protejarea minoritatilor.hotii pe care nu poti sa-i termini daca-ti intra in casa,ocupantii ilegali pe care nu-i poti da afara din propria casa,feministele are nu doar ca apara drepturile femeilor fara ca vreo femeie sa le fi cerfut asta ci,mai mult,duc o lupta absurda contra barbatilor,transii,a caror operatie si a caror medicatii pe viata le platim noi si,nu in ultimul rand,sutele de mii de emigranti ilegali care invadeaza la propriu Europa,unde au pornit o adresiune demografica la nivel european,avand ca finalitate cucerirea UE fara sa traga un foc,doar proceind la foc automat.Astea sunt adevaratele probleme ale UE si ale Marii Britanii,nu extrema dreapta.Se poate spune ca au scos cetatenii normali,clasicii,conservatorii,din letargia seculara si,in ultima instanta din sarite.
Vestul woke/international-socialist (adaug masurile antidemocratice din perioada COVID-ului) i-a(u) facut in ultimii ani pe „diasporeni” sa caute o alternativa: n-au avut national-conservatorism in Romania… dar au gasit national-socialism.
Stiu, sunt o moara stricata, dar asta e parerea mea.
Oricum, ura – binemeritata a – Diasporei pentru PSD e la cote maxime.
Haosul de-abia începe. Biden ne poate trimite pe front. Benzina se poate face 15lei. Războiul civil e mai aproape că oricând.
Jeorjica tu esti?
Elias-Nu Boden ci Putin.Cred ca esti pe invers.
…Biden..Graba,bat-o vina.
Dacă nouă ne-a trecut glonțul, lui Maia ia trecut Maliutka.
Alta frantura de logica.
D-l Calin Georgescu a fost pe agenda politica a mai multor partide. A fost vehiculat si ca premier tehnocrat.
Ia urmariti profilul candidatilor tehnocrati de pana acum.
Sa vedeti cat de „nepregatiti” au fost. Comparativ cu premierii veniti pe linie politica.
Si sa nu ridice semne de intrebare , faptul , ca acum se trezesc ca nu il cunosc , ca inventeaza CV-uri?
Alta intrebare , ca sa parafrazez din cultura politico-comica romaneasca:
-UE a fost conceput , ca pe baza unor sinergii economice(teorii de win win) , sa se dezvolte sinergii sociale. Care sa fie o bariera in calea conflictelor.
Cand UE pedepseste un stat membru ptr ca nu respecta „valorile UE”(aka curente minoritare , de stanga radicala , daca exista in acceptiunea termenului , impuse prin asocieri de guvernare in tarile mari …si apoi transpuse prin aceeasi asociere , in curente UE , aka valori) , fara sa inteleaga substratul social , fara sa ofere toleranta si intelegerea de a locui cu valorile alese…ce intelegeti?
In primul rand , partidele UE , sunt statele. Care sunt desemnate (conducerile) de cetateni prin vot. Aceste state trebuie sa se puna de acord. Nu sa vina cu un carnetel si sa plece cu temele acasa.
Cand rupi acest cordon , favorizand curente minoritare , doar ptr ca servesc propriului interes ce obtii??? Ce obtii cand orice aparat politic serveste doar propriilor interese si se rupe legatura cu cei ce iau desemnat?
Continuati sa cautati cauzele votului. Urmariti codita soricelului. Ideile au fost expuse. Si au fost votate. Cautati acolo. Acolo e raspunsul. Nici macar intre candidati. Ci intre acei oameni care vor fi capabili sa puna in practica cautand echilibrul social.
Advaru gol-golut este ca CG a umblat pe la mai multe partide,a cantat la mai multe mese dar nimeni nu l-a vrut.De aia a candidat ca independent.Era vazut ca un incapabil,ca un ciudat.Pana a intrat in radarul Moscovei,ca un posibil instrument al rusilor,usor de manipulat si controlat.Poate ca-l au cu ceva la mana si era in acest fel si santajabil.ca rusii nu fac nimica pe degeaba.
E posibil sa ai dreptate. Rusii daca nu controleaza nu se simt bine. La cum a functionat promovarea pe media, si cum a rasarit din iarba verde, e mana lui taica Putin. Asta nu obisnuieste sa faca investitii in active pe care nu le poate controla. Ca profil se potriveste pe formatul cartita sau santajabil.
Decizia CCR a pus un pansament cu rivanol peste o tumoare maligna.
Nu cred ca masa de votanti a „suveranistilor” a pierdut vreun adept, dimpotriva. Ei sunt acolo, adunati din diverse motivatii personale (nu sunt toti bovini sa adere la misticismele lui „mesia”, unii doar vor sa dea foc cetatii) si vor ramane pe pozitii ba chiar vor face pui.
Inamicul se retrage, isi va linge ranile alea superficiale si va invata din ce s-a intamplat. Acum a pus pe masa un carismatic debil mintal dar ce ne facem peste 5 ani cand vor veni cu unu si inteligent si carismatic? Ala va matura tot in calea lui…
5 ani (maxim) avem, pentru reforme autentice, pentru intarirea reala a apararii tarii, pentru lustratia institutiilor. Intre timp, noi generatii de „lumini” produse de educatia romaneasca vor avea drept de vot.
Voi cum va vedeti exact peste 5 ani de acum?
Tu gandesti pentru 5 ani? Stai sa vezi ce va fi peste 3 luni.
Anla, nu fac decat sa gandesc logic pe baza informatiilor publice la care am acces.
Ce logica pot aplica si ce fel de informatii sa am pentru 3 luni? tu cum vezi?
Intr-un cuvant..jale. Daca devine sincer Simion cu Romania europeana si in NATO sau apare un CG lightside cum spunea Nicolae as deveni mai optimist. Altfel la cum maraie partidele „pro democratie” la ciolan, mai ales Ciolacu, nu cred ca am motive.
Poti sa pui orice blana europeana vrei pe Simion el tot lup anti vest o sa fie pentru ca asta vor votantii lui si asta a atras in partidul ala. Daca se succeste pierde tot.
Nu prea ai inteles ce am vrut a spune cu Simion dar las-o asa.
Daca e inteligent cu adevarat nu ai de ce te teme.
Generatiile de prin 2010 care picau bacul masiv. Aia sunt votantii de azi.
Mai pui needucati aia carora le lipsesc tigle pe casa de il votau pe vadim si aia sunt…
Astia sunt tinerii de azi. Creati de c….. astia de politicieni care s-au c…. cu stropi pe sistemul de invatamant 3 decenii.
E cu grafic. Pe anii aia cand rata de promovare era sub 50%.
https://www.edupedu.ro/analiza-cea-mai-mare-rata-de-promovare-la-bac-din-ultimii-13-ani-cu-cea-mai-mica-generatie-de-participanti-din-ultimii-30-de-ani-peste-91-de-mii-de-tineri-au-luat-diploma-dupa-ce-30-de-mii-de-note/
Ne asteapta un viitor sumbru.
Ca prosti, ca maleabili, ca lehamite, astia sunt si cu astia defilam.
Dar nu e de uitat ca glontul e inca in aer si ca trage zdravan la incompetenta.
Mai prind ei pe cate unul pe altul, ca frauda, ca spalare de bani, mai nou cativa cu mesaje antisemite pe tik-tok, baietii cu bricegele, dar astea sunt frimituri si nu schimba cu nimic situatia.
Eu unul astept o ancheta in institutii, acolo s-a produs debandada, ca a lost lipsa de comunicare, incompetenta , lipsa de interes sau pur si simplu complicitate, acolo e buba.
Si lucrul care o sa decida absolut tot.
Formarea noului guvern, cine o sa fie in el si daca o sa fie sanse de reforme si de curatenie in institutii. Ca daca e Ciolacu 2.0, mai bine incepem sa-i spunem de pe acum lui Simion domnul presedinte, si sa ne consideram norocosi ca macar nu e Sosoaca sau CG.
O mica piesa de informatie a aparut cu privire la decizia curtii.
Se pare ca totul s-a decis cu o zi inainte cand CCR a anuntat ca nu poate lua in considerare decat contestatii din partea candidatilor intrati in turul 2. Adica Lasconi si CG. Asta in timp ce aveau pe masa raportul descretizat.
Lasconi nu a depus contestatie si de fapt nu a fost una din contestatiile vechi ci o autosesizare.
Dar era blocaj total cu raportul pe masa, era vorba de o invalidare a unui presedinte ales daca iesea CG, ceea ce era direct razmelita .
Partea buna e ca aceleasi lucru care il invalidau ca presedinte il invalideaza acum si candidatura, 0 sanse sa mai apara pe un buletin de vot, iar Sosoaca a fost deja exclusa, precedentul deja exista si nu se poate ocoli. Astia 2 vor lipsi cu siguranta.
Mda, îmi aduci aminte de vorba lu’ Caragiale: “Amice esti idiot!’
Comentariul la care am răspuns mai sus cu citatul din Caragiale, văd ca a fost moderat…
lucrurile sunt complicate si foarte adanci. Asa ne duce la concluzia ca nu au rezolvare prea rapida. Cine crede ca am scapat insemana ca nu a inteles fenomenul.
Politicienii nu au sesizat schimbarea nivelului de trai. Au crezut ca totul se rezolva la nevoi primare si bani. Cititi ierarhia lui Maslow, noi am trecut de la nivelul de baza catre cele superioare, de aceia oamenii vor altceva. https://www.simplypsychology.org/maslow.html
Din cauza asta, in ciuda miliardelor bagate in pomeni catre speciali si bugetari, astia voteaza cotra celor care le-au dat, pur si simplu nu simteau nevoie acestor bani.
Aceeasi cauza a generat si revolta disaporei, acei oameni nu mai simt nevoile bazei piramidei, vor solutii de la palierele n+1.
Ce solutii avem:
1. Trebuie sa avem candidati noi, oameni integrii care sa promoveze schimbarea, fara ciolaci, ciuci, gioni, lisconi, giorgici si alti politruci expirati. Romanii trebuie sa se poata regasi in spatele cuiva nu ca acum cand alegeau raul cel mai mic. Presedintele nou trebuie sa fie un promotor al schimbarii statului dar nu si al aliantelor statului, avem nevoie de un vizionar cu mana de fier gen Carol I.
2. parlamentul nou trebuie sa dea in procedura de urgenta noile legi pentru Siguranta Nationala, care sa cuprinda aceste scenarii de lucru, precum si un rol mai mare al armatei/serviciilor in apararea teritoriului national (eg intruziuni cu drone sau grupuri diversioniste). Ca vrem ca nu vrem, a venit momentul sa ne folosim eficient intregul aparat al serviciilor secrete si militarizate. Miezul acestei tari este in structura militara de protectie, daca nucleul asta capata alte afinitati, iese din ecuatie orice.
3. Sa declare clar un inamic statal, aceste ambiguitati „un alt stat” nu fac nimic bine in combatere. Sa continue legile sigurantei si daca orice activ sau pensionar special militar are astfel de afinitati pentru un inamic declarat, trebuie sa piarda acest drept acordat de stat (nu e contributiv). Nu e ceva antidemocratic, americanii au avut asa ceva in razboiului rece din anii 50-70.
4. Media tv (oricare) si social media trebuie sa intre in niste reguli ale realitatii, ce vedem acum sunt cam 80% minciuni sau bucati de adavar spuse cum convine fiecaruia manipulativ. Cine incalca regulile trebuie eliminat nu doar amenzi tarzii si mici. Platformele de Social media trebuie obligate sa aibe moderatori, sub amenintarea eliminarii de pe piata.
5. Statul trebuie sa inceteza sa mai acorde pomeni finaciare, astea fac cel mai mare rau. Oamenii trebuie sa se rezume la ceea ce au castigat cinstit, orice favorizare a cuiva este vazut de ceilalti ca furt.
6. In guvern ar trebui un departament de comunicare in adevaratul sens al cuvantului, care sa comunice zilnic cu cetatenii, sa explice masurile si ce va urma. Daca oamenii inteleg masurile se va reduce mult diversiunea media.
7. Diaspora de acum doreste o schimbare, este foarte corecta, numai ca si-a ales gresit reprezentii schimbarii. Trebuie sa le fie interceptata energia de catre cineva carismatic si bine intentionat, acel lider nou care trebuie sa-l gasim cu totii.
Intrebarea de baza esta daca politrucii vor face aceste lucruri si vor promova acel nou lider dorit de populatie?
Eu as merge orciand in spatele unui om de afaceri roman, carismatic, inteligent, cinstit, cu prestanta in business, care si-a ridicat compania fara niciun ajutor de Stat. Un Trump roman ce va putea negocia 1:1 cu realul Trump si care va sti sa se impuna in fata birocratilor europeni. Asa ceva va rupe in alegeri si va eclipsa orice cacalin si jorjica.
doar ca …”Vreti schimbare? DAAAA! Vreti sa va schimbati? MUEEEEE!”.
daca mai fac dispar.
Bună ziua, cam așa văd și eu că stă treaba, nu cred că am rezolvat mare lucru, și sunt extrem de îngrijorat de ce se va întâmpla.
Nu mai contează ce a făcut ccr-ul (mă rog, dacă nu ar fi interzis-o pe șoșoacă nu cred că se ajungea aici), problema e ce s-a rezolvat acum. Nu cred că mare lucru.
Trebuie în primul rând să admitem că s-a votat cu ură. Și nu doar de diaspora, să nu-i blamăm pe ei, georgescu a câștigat alegerile și în România, cu 1774298 în fața lui ciolacu, cu 1746764 (sper să le fi nimerit). Diaspora l-a schimbat pe ciolacu cu lasconi.
Înainte de turul II, eu (optimist fiind) eram extrem de sceptic, adică speram că o să câștige lasconi (optimist), dar mă întrebam ce va fi peste 4 ani. Adică, dacă nu mă înșel, la parlamentarele trecute a apărut aur cu vreo 8% (nu mai stau să caut, parcă așa), iar acum, patru ani mai târziu, suveraniștii s-au multiplicat de 4 ori cca., vreo 30%, nu stau să mă uit. Peste încă 4 ani, nu mai trebuie decât să crească nițel, și suntem rezolvați.
După turul i, când a câștigat diliul, am zis musai să se schimbe ceva, altmiteri am pus-o. Adică partidele, toate în păr, curățenie generală, intituții, toate alea. Și nu peste 4 ani, înainte de următoarele alegeri, ci a doua zi după turul i.
Dar nici o vorbă… O dăm cu ccr-ul, facem o coaliție, o mermelim noi.
Și peste tot acum, că TikTokul, că rușii, și cât de proști sunt cei de l-au votat pe diliu.
La partide, ce văd că au priceput, iese rareș bogdan că pnlul trebuie să rămână în opoziție, apoi apare altul, nu știu cine, dar cred că de la psd, zice că unul din partidele „main stream” trebuie să rămână în opoziție. Asta au priceput ei, că dacă fac figurația cu puterea și opoziția, prostimea e gata, că de-aia sunt proști. Nu mai zic că a fost vorba de alegerile prezidențiale, și nu știu cum să fie președintele în opoziție în primul mandat ca să-l câștige și pe al doilea, că nu văd cum. Iar la parlament, dezastrul e foarte aproape, la cum au crescut suveraniștii.
De-asta zic, oamenii au avut o bubă, cred că sunt multe lucruri. Dacă o ținem pe-asta cu prostia, rușii și tiktokul nu știu ce rezolvăm. Eu zic că trebuie o altă abordare, și în primul rând, partidele trebuie să schimbe ceva. Și nu ciorapii sau chiloții, ci mai profund. După primele abordări, nu-mi fac nici o iluzie. Și dacă scăpăm la prezidențiale, când or fi, peste 4 ani nu o să fie mai bine.
Voturile primite de populisti sunt direct proportionale cu incompetenta si ignoranta guvernantilor, cam peste tot in lume…
Sa iti consideri aproape 40% din concetateni prosti, e cel putin simplist ca sa fiu politicos…
Nu suntem mai prosti decat alte popoare, dar sigur avem politicieni mai inompetenti/ticalosi/aroganti decat media…
Daca dorintele si frustrarile celor 40% de „prosti” vor fi ignorate in continuare, in 2028 vor fi lejer peste 50%…
Inclusiv presa are o parte de vina pt. ca de multe ori doar critica: good news no news…
p.s. daca nici in 12.12 nu ne baga in Schengen, nu mai pupa vot de la mine partide le traditionale, ca m am cam saturat si eu sa fiu luat de fraier de Bruxell…
Acum 20 de ani, daca imi ziceai ca 40% dintre concetateni ori sunt prosti, ori sunt un mare zero la educatie, ori amandoua, iti saream la gat! Dar a mai trecut ceva vreme am mai capatat ceva experienta, si daca acum imi zici asta iti voi da dreptate!
Ganditi-va si de unde își iau informațiile cei din diaspora. Posturi TV românești nema, eventual ProTv internațional care este o mizerie sau Tvri, idem.
Ziare ar putea accesa pe net, dar este greu cu cititul, darmite procesatul informației din mai multe surse.
Dar tiktok au toți, mulți trăiesc doar în această bulă virtuală. Și hahaie la niște postări tembele de câteva zeci de secunde.
Georgel, cred ca gresesti aici. Cel putin in UE ai access liber la destule canale TV romanesti, daca vrei. Pe langa pletora de platforme on-line mai mult sau mai putin legale, cel putin DIGI si OrangeTV sunt disponibile complet legal (nu stiu la DIGI cum e, pt OrangeTV e nevoiea doar sa ai un abonament la ei). Daca oamenii aleg sa se informeze de pe tik-tok, FB sau alte medii altenative, cred ca e si din cauza ca s-au cam plicitisit de toate mizeriile repetate in bucla pe asa-zisele canale de stiri. Pana la urma, CG a luat cateva sute de mii de voturi din diaspora, restul din tara. Iar cei din tara sunt sigur ca au acces la canale romanesti. 🙂
Dupa primul tur am zis ca o sa fac iarasi ceva munca de activist (prin 2016 am facut ceva munca de teren pentru USR, intre timp m-am cam lamurit si mi-a trecut elanul). Ei bine, am iesit de cateva ori in astea doua saptamani prin locurile unde stiu ca se aduna romani. Oamenii au fost destul de deschisi in general sa vorbeasca, chiar daca nu neaparat sa si asculte. Din majoritatea conversatiilor eu unul am inteles ca nu e neaparat vorba de suveranism, est versus vest, sau alte idei mai mult sau mai putin politice, cat mai degraba conspirationism si razbunare pe guvernantii romani, ambele avand ca si radacina comuna pandemia de COVID, in cade aparent aproape nimeni din cei cu care am vorbit nu prea crede. Daca va aduceti aminte, la inceputurile pandemiei, a fost u val de reveniri in Romania. Din cauza masurilor anti-Covid multi au fost nevoiti sa stea cu ziele in vama, si apoi inca niste zile in carantina, in conditii de multe ori destul de precare. Iar comunicarea autoritatilor a fost cel putin precara. Cred ca vorbea Sosoaca intr-o zi cat presedintele si guvernul intr-o luna. Si toti oamenii astia, oameni normali pana la urma, au inceput sa se uite mai mult la Sosoaca decat la ” aia ” (guvern, presedinte, autoritati etc). Eu asta am simtit la cei cu care am vorbit, o mare dorinta de revansa. Si daca in primele zile dupa turul 1 oamenii recunosteau asa, mai cu sfiala ca l-au votat pe ala, ca oricum nu prea stiau cu cine sa voteze, dupa ce s-a facut atat tam-tam si votantii lui CG au fost facuti in toate felurile posibile, cei cu care am vorbit deveneau si ei mai agresivi in a-si sustine cauza (verbal) si mai reticenti l-a a asculta argumente. um am zis, multa dorinta de revansa, si multa resemnare (oricum n-are cum sa fie mai rau, la cat au furat astia ce mai conteaza ce face si asta etc).
Si un ultim lucru: desi in mare parte oameni fara mari studii, nu as zice ca cei cu care am vorbit erau prosti. Nici unul din cei cu care am vorbit nu credea tembelismele cu nanochipuri, energie, Isus si alte idei crete, ba chiar faceau misto de ele, doar ca erau de parere ca sunt doar moduri de a atrage atentia (e, a zis si el asa, ca sa vorbeasca lumea de el).
Nu zic ca toti or fi asa, eu am vorbit doar cu o mana de oameni.Nici nu am pretentia ca ce am scris mai sus e o analiza a fenomenului, dar am zis ca poate va intereseaza cam cum gandesc cel putin o parte din „diasporenii rai”.
In mare sunt de acord cu cele scrise in articol. In mic, m-as apleca un pic asupra actului plecarii din tara natala, care nu este usor . Deja cand o faci, riscul necunoscutului si frustrarea de a fi impins la un act aproape extrem iti umplu buzunarele. Pe undeva, poate, falfaie ideea ca este doar o etapa din viata si ca e loc de intoarcere la mai bine, intr-un fel de win-win: ma intaresc dtpdv in vest si ma intorc la o Romanie mai buna(diferit de „criogenia salveaza Romania”). Problema este ca odata riscul redus apare problema integrarii care sporeste frustrarea. Colac peste pupaza, acasa lucrurile nu se aranjaza, ba din contra…Pentru activul expatriat, timpul are alte valente si criteriile macro nu functioneaza. In plus informatiile care vin din tara sunt majoritar negative(hrana massmedia) iar situatia celor ramasi nu se imbunatateste: copii au toate sansele sa deraieze, batranii urmeaza cursul biologic…Frustrarea creste…
Pana acum diaspora era considerata „salvatoare”: economic prin banii trimisi acasa si politic prin votul care favoriza democratia si parcursul firesc al tarii cu valorile occidentale.
Ce s-a schimbat azi ? Probabil un efect de „foarfeca”: o lama – acasa lucrurile au putine sanse sa se imbunatateasca(vezi alianta nefireasca PSD/PNL), cealata lama – in tara de adoptie(cel putin temporar) un efect se sideratie datorat schimbarilor si frictiunilor economico-politice din ce in ce mai puternice + ostilitatea crescanda a autohtonilor.
Solutii ? In afara curatarii clasei politice(sexul ingerilor?!) + scoala decenta ? Am vazut ca biserica este un pivot interesant in comuniune si alinare. Poate ca ambasadele ar trebui sa aiba un rol mai pozitiv, integrator, o mica luminita de speranta pentru cei care, totusi, au fost impinsi la pribegie…
Acum diaspora romaneasca are avantajul de a nu mai platii din plin pretul neincrederii in compatrioti, sadit magistral de Securitate.
O ultima observatie, acest fenomen nu este propriu Romaniei, poate amploarea…Imi aduc aminte ca in alta viata eram uimit, ca in Franta, limba meseriasilor era portugheza. Azi pe schelele din Bruxelles si aiurea auzi vorbindu-se româna cu parfum ardelenesc, moldovenesc, oltenesc etc.
Foarte bune articolul si concluziile, GeorgeGMT – parerea mea. Mai ales ultimele 4 alineate, exprima esenta.
Pentru mine a fost clar ca este mina rusilor, imediat dupa primul tur, cind s-au afisat rezultatetele. Am vazut un ducoumentar legat de alegerea lui Trump 1, Ferma de troli.
A fost (probabil mai e) si pe Netflix – ca idee. A fost exact ca acolo, doar ca actiunea a fost pe tictok, in loc de FB si twitter. Se pare mai nou ca SIE au fost cei care l-au „scapat” pe cg… iar restul serviciilor au reactionat cu intirziere, ca de obicei.
Daca serviciile isi faceau treaba, nu exista turul 1 cu cg …
Asa, a trebui sa ajunga raportul csat la ccr ca sa ia baietii aia o decizie, sa salveze democratia.
Asta trebuia facuta inainte de turul 1, raportul csat trebuia sa aiba loc inainte de alegeri, primul ministrul si presedintele trebuiau informati despre aceste amenintari inainte de turul 1. Posibil ciolacu sa fi stiut ceva, inainte de turul 1, dar nu credea ca va fi asa de grav.
Referitor la diaspora, dar si la cei din tara, atit timp cit iti iei informatiile doar de pe tictok/fb/x, nu ai cum sa stii adevarul, esti tinut in ceata si spalat pe creieri la greu.
Aceste platforme sint facute cu un singur scop – sa vinda ceva. Acel ceva, poate fi un om, un produs, orice, ceva. Valul de promovare – platita – mareste vizibilitatea acelui produs/om/ceva si nu mai conteaza daca e OK sau nu, daca e o mare minciuna sau nu. Platesti pentru el si vezi dupa ce primesti.
Asta s-a intimplat si la noi. Trolii rusi au impins in fata un neica-nimeni, ca si putinika, nu avea functii, era un slujbas al statului, care nu scotea capul pina la momentul care il va propulsa in fata. Same for hitler, acelasi om bun de gura, palmas, care au reusit sa atraga masele prin discursurile lor patriotice/suveraniste/populare.
Lipsa acuta de a te informa din mai multe surse diferite, cit si gradul de cultura/incultura a facut sa experimentam si noi tot acest razboi hibrid si acest fel de a pune la conducere, prin frauda, fake-news, manipulare si minciuna un nimeni.
La toate s-au adaugat lehamita pentru clasa politica actuala, care nu au facut nimic pentru alesii lor.
Votul contra pds-pnl s-a transformat in vot pro-extremisti/nationalisti/suveranisti.
Faptul ca retardul de simion a confirmat ca il va sustine pe cg, a dus la decizia ccr.
La acel moment, nu se stie daca Lasconi ar fi putut cistiga, de asta s-a preferat varianta cea mai sigura dar si cea mai „ultimate” cu decizia ccr.
Multi au votat Lasconi nu din convingere, ci din lipsa de optiuni.
Sa vedem cu ce vor iesi in fata la noile alegeri.
Sper ca macar acum bec, ccr si restul vor analiza cu mare atentie fiecare candidatura si listele cu semnaturi, inainte de a ii valida. Banuiesc ca cg si sos nu vor mai aparea pe liste, probabil nici ciolacu.
Nicusor Dan – nu stiu ce sa zic, poate e bun ca primar la Bucuresti dar nu e cunoscut in afara… si nici diaspora nu prea stie ce a facut. Lasconii e cam in plop, dupa ce a iesit cu declaratia aia ca ccr a omorit democratia – parerea mea, a pierdut atunci cam 15-20% din intentiile de vot. Bolojan, probabil bun dar nu stiu daca va fi agreat de psd. Plus ca pnl e cam in plop cu votantii lor… prin alianta cu psd de pina acum.
Complicat. Sa vedem care vor fi noile liste din martie 2025, asta daca o sa avem un guvern, lupta e strinsa, osul e mare, ambitiile si mai mari, fiecare vrea o bucatica, nu au inteles nimic din ce s-a intimplat…
cui pe cui se scoate. Sub nicio forma nu trebuie sa fie un om politic, nici chiar Nicusor nu se incadreaza, sa fim sinceri ca nu prea a performat in Bucuresti.
Eu zic ca ajunge cu: politruci, functionari marunti, apv-isi/speciali sau altruisti din societatea civila. E momentul sa vina un „real businessman”, pragmatic, carismatic, cu putere de decizie, smart… Avem si din astia. Important este sa faca pasul in fata si ulterior promovat.
Daca nu-l rezolva pe CG, isi dau cu firma-n cap.
CG nu trebuie facut martir, dar trebuie facut exemplu, pentru rusofili.
Ne aflam oficial in razboi hibrid cu rusii, nu mai putem accepta rusofili in structurile statului. Iar toti cei prezenti trebuie scosi imediat din functie si audiati.
work in progress!
Nu vezi ce subtil lucreaza? I le dau pe rand, intrebare: il cunosti pe X // NU => next day poze cu ei doi la o masa. Ai fost la locatia Y // NU => next day vin martorii si filmarea.
In acest moment distrug mitul, dupa ce termina asta se vor ocupa si de restul, cam ce se asteapta toata lumea.
Dupa mine pozele de la acea masa nu au fost facute de niste novici si…cine a spuns ca sunt poze si nu capturi din un film mult mai interesant?
Asta ne arata ca tara asta inca mai are resurse suficiente de lupta, intrebarea principala e de ce au reactionat atat de tarziu? Undeva ceva putred.
https://hotnews.ro/cei-care-au-lasat-ursul-sa-intre-peste-noi-nu-sunt-salvatori-am-dat-foc-la-livada-ca-sa-scapam-pe-moment-dar-ursul-sta-la-panda-si-nimeni-nu-mai-are-incredere-ca-ne-pot-apara-iohannis-ciolacu-ci-1857434
GeorgeGMT-Ca de obicei,o analiza de nota 10.99 la suta din votacii lui Kremlin Tzacanescu sunt oameni certati cu cartea si cu cititul in general,avand o cultura generala la nivelul genunchiului broastei.Alta problema,foarte serioasa este ca in manualele de istorie care se preda in scoala generala din Romania nu apare decat in termeni generali,vagi,evolutia relatiilor romano-ruse dealungul timpului.Ar trebui sa fie obligatorie cunoaterea acestor evenimente,a acestui proces,cu toate crimele si rapturile teritoriale facute de Rusia, cu toate pocinoagele pe care ni le-.au facut,culminand cu comunizarea Romaniei.Sunt convins ca sunt o granada de nostalgici in ministerul invatamantului care se opun acestei idei.Acest minister,foarte important pentru viitorul tarii trebuie trecut prin ciur,curatat de indivizii dubiosi.Sa-ti dau un exemplu:Cati dintre cei care l-au votat pe gugustuc sau cati dintre cei care termina anul acesta clasa a-8-a stiu ca rusii ne.eu interzis accesul la Planul Marshal,care a salvat Germania de la dezastru si tot vestul Europei?Toti romanii ar trebui sa stie ce a facut Rusia Romaniei si lumii.Toti romanii ar trebui sa stie macar in termeni generali ce a insemnat pentru romani comunizarea tarii,cum se traia inainte de ’45,ca exista invatamant gratuit,drumuri si curent electric si atunci,ca apa calda nu a fost inventata de comunisti.Da.Romania era in urma tarilor europene la capitolul industrie dar asta s-ar fi rezolvat cu timpul,in mod normal,natural,nu heirupist cum au facut comunistii,Romania ar fi ramas conectata la lumea libera,cu toate avantajele care rezulta de aici.Subiectul este generos,ar trebui sa scriu o carte despre asta,dar cartea a fost deja scrisa si subiectul analizat de oameni mai docti si mai scoliti decat mine.Repet,romanii si,in special generatiile noi,trebuie sa stie despre toate astea.Parerea mea.
De acord cu tine George GMT
Cred insa cu tarie, ca trebuie reformat complet intre sistemul politic
In final cei care ar fi trebuit sa asigure buna, corecta si desfasurare legala, a alegerilor au ramas la putere: Ciolacu, Johanis. E absurd. Au dat cu sistemul electoral de pamant permitinad unui DobiTok sa ajunga in turul doi, s-au scos cu decizia CCR, insa in loc sa ajunga in fata legii, ei vor conduce tara in urmatoarele luni, intr-o situatie de criza creata sub ocarmuirea lor.
Si nu avem nici o sansa ca viiitorul parlament sa fie mai breaz. La mine in judet a ap[rtu dupa realocare, o doamna din Alba, care are 5 copii si traieste din alocatia pentru acestia (primeste alocatie si in Germania unde sotul ei lucreaza si in Romania – https://sibiuindependent.ro/2024/10/21/candidata-aur-sibiu-la-senat-luminita-paucean-fernandes-are-5-copii/ ). Ce poate sa faca o astfel de persoana decat sa ridice mana cand ii dicteaza cei care au propulsat-o in senat?
Cum sa mai ai incredere in sistemul politic, nu doar in partide sau oamenii politici
Eu asi face o lege care zice ca numai in tara se poate participa la alegeri din 2 motive:
1. Cetateni romani in Diaspora ca mine nu sunt la punct cu politica interna 100%.
2. Daca aleg in tara, din natura lucrurilor vor fi obligati din natura sa invete ce si cum se petrec lucrurile pe loc si numai cei interesati proper vor putea sa alege.
Nu, nu ai dreptate, Dov. Mulți din diaspora au proprietăți aici, sau afaceri; nu e ok o lege care să le îngrădească dreptul de decizie asupra legilor ce le influențează interesele.
Asta spun si eu:
Daca ii pasa patria, sa si traga cu_ul
si sa vina la patrie la alegeri.
In Israel asa merge.
Dupa ce au fugit in strainatate dupa bani
mai vrei sa precizeze cu remote control
soarta patriei ? (Personal eu consider asta
un fel de tradare, in afara de cetateni evrei
care au fost vanduti)🙂
Sa vezi acuma ce am starnit …..😁
Ah, am înțeles de-abia acum ce zici: să voteze numai pe teritoriul național. Aș fi de acord, numai că eu cred că votul, dacă-l vrem chiar universal pe bune și egal cu adevărat, ar trebui exercitat electronic, fără o prezență fizică. Deci…
In Israel asa este?
Acu 1 luna aplaudati Diaspora care a adus-o pe Maiuska la putere in Moldova.
Hotarati-va odata mai baieti…
Mai nou ideile lui Nastase sunt frecventabile?
Mai rasfirati… mai rasfirati….
Bravo, inteligent gandit. Dupa ce ca pleaca din tara din cauza ta (a guvernarii), ii facem si cetateni de rang 2. O masura perfecta pt viitor.
Da nah tu stii cum e cu cetatenii de rang 2, 3 etc 😉
Oricat am farda mortu’, oligarhia a comis un abuz tiranic „epic” , de la cap la coada. Adica e democratie doar cand „ne convine”, sau democratia nu e si pentru „catei”, nu ?!. Jenant !
Resentimente!
Este termenul care definește cel mai bine votul diasporei.
Cei care au plecat au făcut-o după 90 în ideea obținerii unui nivel de viață pe care nu îl puteau atinge în țară.
Vin în vizită acasă constată că ce li sa refuzat lor este obținut de o clică politică și economică abonată la banii statului.
Când ei au ajuns în occident acolo au dat peste vechea emigrație de după război care era ultra naționalistă
Și atunci ei l-au perceput pe Georgescu că un om anti sistem, o nouă cale.
Cam asta e povestea
sorin.vasile…ha, ha, ha
Resentimente față de sistemul politic.
Sambata trecuta m-am intors si eu din Danemarca de la chermeza de sfarsit de an unde am fost invitat de catre un client. Am fost oarecum surprins ca oamenii stiau de ce s-a intamplat la alergerile din ROmania si am fost oarecum compatimit ca rusii si-au bagat coada si aici.
Cat despre integrarea romanilor. La client exista un roman casatorit cu o tipa de la ei. Tipul nascut si crescut in Bucresti, master la o universitate de renume din afara. Tipul nu mai are legaturi Romania decat cu numele. A primit cetatenie anul trecut, nu a fost la vot, nu-i pasa cine iese, nu-l intereseaza sa vina in concediu in Romania. Omul e complet integrat acolo iar limba nu este chiar usoara.
Pe de alta parte in avionul de venit inapoi multi comentau ca au votat cu Georgescu si ca ce-au facut astia. Multi veneau acasa in concediu si apoi plecau inapoi.
Asta nu insemna sa fii complet integrat,inseamna sa fii ingrat daca uiti de unde vii.Ca are cetatenie si alte alea nu are nici o treaba cu a uita ca este roman.Poti sa fii roman pana mori (si nici nu cred ca poti sa fii altceva,sa uiti drumul pe care ai mers pana la momentul analizei) si sa ai cetatenie,o nevasta de afara,copii,casa si masina.Ce treaba are una cu alta?Trebuie sa fii mare fariseu sa te minti singur si sa uiti de tara!Asa ceva nu se face!
Oricat ne-am dori sa se fi intamplat altfel, adevarul este ca astia suntem. Eu m-am lovit personal de treaba asta si nici acum nu mi-am revenit complet. A fost un fail de zile mari, flancat de multa prostie si dezinformare crunta.
Totul pleaca de la educatie, sau mai bine spus…..de la lipsa ei! Si continua trecand prin coruptie, ignoranta si prostie crasa! Doamne fereste sa mai patim odata treaba asta, ca nu stiu daca mai iesim la liman!
De ce a votat diaspora? Pentru ca e plina de oameni de genul: https://www.youtube.com/watch?v=lafrXJfjNlc (baiatul cu audi in spania).
Oameni saraci cu spiritul si mintea (ca dupa 10+ ani de strainatate bani au), care pun botul la orice chestie anti-sistem.
Plus ca TikTok-ul e facut fix pt oameni de genul, care au nevoie de informatie scurta. Multi oameni in ziua de asta (vezi rezultate la BAC) nu sunt in stare sa asculte un video de 10-20 minute si sa traga o concluzie. TikTok e perfect, in 10 secunde ii spui ca ala e rau si ala e bun. „EU te vrea gay, Rusia te vrea barbat”. Vezi asta de 100 de ori, ce mai conteaza restul. Ei uita ca traiesc in Vest de 10 ani si probabil nu au avut de-a face cu barbati gay gravizi si alte nebunii ce am auzit ca raspandesc baietii.
Dupa aceste alegeri ma tot gandesc cati dintre cei care au votat suveranismul vor reveni in tara sa se bucure de votul lor? Parerea mea este ca foarte putini din ei si atunci unde se reflecta puterea votului lor?
Inca o Zaharova ?!
https://www.g4media.ro/anca-alexandrescu-amenintari-in-direct-la-realitatea-plus-ma-voi-ocupa-personal-de-iulian-fota-cei-care-ma-acuzati-ca-sunt-rusofila-si-cu-legionarii-va-veni-ziua-cand-in-genunchi-veti-cere-sa-fit.html
”Mă voi ocupa personal de Iulian Fota, care și-a permis să vă facă mincinoase”, a spus Anca Alexandrescu în direct când discuta cu alte două realizatoare ale televiziunii patronate de familia Păcuraru.
”Toți cei care mă acuzați că sunt rusofilă și cu legionarii, va veni ziua când în genunchi veți cere să fiți și voi de partea poporului”, a mai spus ea.
Domnilor, vorba lunga sărăcia omului.
Suntem un popor de re.tardati. nu vă simțiți jigniți , va rog. Nu este cazul.
Vorbiți despre diaspora ce a votat , surprinzător cu suveranistii- mă umfla râsul , ce denumiri pompoase se lipesc de unii pacalici-.
Să vorbim despre diaspora , dece aveți așteptări deosebite de la ea ?
Să analizăm puțin ceea ce voi simți diaspora.
Sate întregi din cele mai sărace zone ale țării plecate în grup afara , pe te miri unde.
Oameni din zonele cu un învățământ precar.
Concetățeni cu o capacitate de înțelegere limitată , ne place sau nu acesta e adevărul.
Nu pomeniți de cei 10 – 20 – 30.000 de medici cei 500 de ingineri sau conaționalul nostru ce lucrează la NASA și în timpul liber da consultații pentru Microsoft.
Nu , e vorba de cei mulți. Cei mulți pentru care tictoc tic-tac sau tzacpac sunt singurele surse de informare . Deoarece sunt la nivelul lor intelectual.
Exemplu de clip, un topor se înfige într-un trunchi de copac , apare un înscris , Ne fura pădurile!
Concluzia , Ei ne fura pădurile , pădurile noastre .
Aceasta e diaspora, cu nimic mai bună decât restul românilor
Ps. Locuiesc in Belgia, câștig bine, mă feresc să îmi afirm naționalitatea de care altfel sunt mândru dar îmi e rușine de conaționalii mei. Ne merităm soarta și mai rău decât atât.
Nu stiu daca e bine sau rau, chestia cu nationalitatea. La inceput ma feream si eu, apoi am realizat ca este frustrarea mea si ca nu ar trebui sa aiba legatura cu cei ce intreaba, asa ca m-am relaxat si le ziceam tuturor ca suntem romani cu un zambet larg.
N-am avut probleme a fost chiar mai bine, e fain sa te exprimi liber, nu sa tii in tine…
@IulianS
Dificil exercitiu sa fii mandru ca esti român, dar sa-ti fie rusine de români…
Fiecare natie are fii si fiice de care ii este rusine. De exemplu in Belgia, initiati o discutie despre Marc Dutroux sa vedeti ce calm se instaleaza…
Nu trebuie sa uitam, totusi, ca suntem parte integranta din experimentul „omului nou” ! Chiar si cei tineri platesc ponoasele, deoarece otrava comunista a lasat gauri adanci in tesutul natiei si gaurile se transmit mai departe…Atata timp cat nu tratezi raul de la radacina, sau din…panza freatica n-ai cum sa speri la mentalitati si comportamente de … Elvetia !
O remarcă ce merita mult mai mult!
„Omul nou”, auzită de mine pentru prima dată în anii ’80. Atunci am conștientizat
Ce era OmulNou și ce vrea el, să parafrazez un vechi banc cu milițieni!
In aceea perioada nu înțelegeam dece , cum, oare ?
Pentru mine lucrurile s-au limpezit doar in anii 90 când am început să înțeleg , părerea mea!
Din nefericire ceea ce se întâmplă în aceste zile e un bun exemplu , Dece ne trebuie OmulNou.
Opinia mea strictă și personală , comuniștii au concluzionat că profilul și modul de acțiune și interacțiune al cetățeniilor frumoasei noastre patrii , lasă de dorit.
Nu comentez despre idioțeniile conduceri PCR. Ci despre modul în care funcționa societatea .
Furtul era normalitate , risipa era regula iar de aici poți completa jumătate din DEX.
Așa erau românii și din păcate sunt in continuare. De aici și derapajele pe care le explica plini de mândrie ca fiind normalitate. Noi nu avem aceea norma întipărită în creier , Normalitatea!
Iar anii ce au urmat nu au făcut decât să reveleze toate aceste caracteristici negative ale neamului din care și eu ma trag
Nu cred că este vina cumpărătorului dacă produsele sunt proaste. Între Trabant, Lăstun și Lada este posibil ca ultima să ți se pară o mașină bună.
În 2014 cg era deja în campanie susținut de cler, mai exact ținea reuniuni cu enoriașii. Bănuiesc că bazele „Balanței” au fost puse cel mai probabil undeva între 2008 și 2010.
Publicitatea produsului cg a fost făcută „din gură în gură” rețele doar au amplificat, prin diferite tehnici, expunerea personajului.
Modul în care s-a lucrat arată cunoașterea realității românești, (de exemplu: faptul că s-au construit mai multe biserici decât școli) a punctelor slabe ale organizării sociale și politice.
Nu trebuie uitat că politicul a făcut și face orice pentru a-și pierde credibilitatea. Ce persoane pun în vitrină partidele: agramați, semidocți etc. după care se miră cu cine votează poporul.
Personal cred că politicul nu a priceput ce se întâmplă, iar ancheta în curs se va termina cu o mare fâsâiala.
Deci meciul se rejoaca.
Vom trece iar prin circul strangerii de semnaturi, de aceasta data pentru alta lista de candidati care mai decare mai spalat tuns si frezat.
Se vorbeste de reforma statului, un alt inceput samd.
Sper sa nu mi-o iau.
De ce nu se discuta despre trecerea la monarhie constitutionala, eu zic ca este o alternativa potrivita.
Au fost bai pentru pomparea legionarului Georgescu, nu sunt bani pentru promovarea unei alternative autentice
Avantaje:
1. Reconectarea, reconcilierea cu trecutul nostru istoric autentic
2. Stingerea temerilor unei parti a populatiei (si a mea) de a realuneca pe orbita Rusiei
3. Ancorarea definitiva in familia europeana
4. Recapatarea prestigiului de care multi diasporeni se plang, mandria de a fi roman
3. Persoana reginei si a printului Nicolae sunt deasupra oricarui dubiu moral
4. Monarhul este deasupra jocului politic
5. Monarhia a facut Romania Mare (prin Regina Maria), poate ne vom uni astfel
6. Stabilitarea economica nu va mai fi pusa in discutie in mod major la fiecare ciclu electoral
7. Simplificarea procesului electoral
8. La 4 ani putem schimba partide/ parlamet, dar linia generala a tarii nu va mai putea fi pusa in discutie.
Dezavantaje:
1. Imaginea monahiei nu este cea mai buna pentru o mare parte a populatiei.
2. Foarte multi militari , rezervisti, personal din structuri de forta sunt formati in cultul nationalismului ceausist, care l-a reabiliat pe Antonescu ca figura martiala eroica. Ei il resping pe rege, pe motiv ca l-a tradat pe Antonescu si l-a dat la rusi. Monarhia este respinsa si din acest motiv.
3. Majoritatea romanilor nu isi cunosc istoria //
4. Faptul ca nu mai putem schimba omul de la conducere odata la 4 ani daca nu ne convine ce face
Nu prea se discuta in presa de acest lucru, nu inteleg de ce.
De la ciclu electoral la altul, poate ati observat, criza de lideri este din ce in ce mai mare, unde te uiti unde te intorci tot de psd dai. Pana si legionaru Potra, este tot psdist
Dupa 35 de ani de republica poate este cazul sa schimbam iar istoria
Sunt constient ca nu o sa se intample, tractoristii de la putere nu cunosc istorie si oricum se gandesc in principal cum sa isi protejeze avantajele.
Sunt curios de opinia dvs.
Salutari,
Tavi
e cineva interesat acolo sus in sferele puterii sa cedeze o parte din controlul „ciolanului”?
Forțați de împrejurări, vor lăsa de pe ciolanul ăla niște zgârciuri, Marius… deocamdată, îs în derută și hienele penelesedeu încearcă sa își salveze hoitul, să-l devoreze doar haita lor, ca până acum.
Din contra. Ar trebui alegeri în fiecare an și nici un președinte sau parlamentar sa nu aibă dreptul să stea la conducere mai mult de 1 an .
Atunci sa vezi haos. N ai cum asa.
Nu suna rau.
„Faptul ca nu mai putem schimba omul de la conducere odata la 4 ani daca nu ne convine ce face”
La cinci. Dar ăsta-i marele bai. Și faptul că monarhia se bazează pe drept din naștere și/ sau divin, în care lumea cât de cât serioasă ar avea 0 motive să creadă, mai ales în secolul curent. Plus că de la beneficii, cel puțin 4.(b), 6. și 8. ar putea fi puse în discuție printr-un contraexemplu în stilul Carol al II-lea. Nu mai trăiesc mulți contemporani de-ai săi astăzi, dar cei din familia mea care prinseseră al doilea război mondial (oameni cu un pic de stare materială și o idee de educație, nu i-a scos comunismul din glod, din contra) nu-i suportau nici pe comuniști, nici pe legionari dar nici de regi nu aveau multe cuvinte bune de spus.
ȘI la cum feștelim unele idei bune, sunt șanse să ne alegem mai curând cu ceva gen Găinăria Sa Paul decât Carol I .
Da, foarte buna observatia, o trecem la dezavantaje.
Mai pun un avantaj pe care l-am uitat initial:
– BOR cred ca va sustine monarhia, asa cum a facut-o de la inceput. Cred ca regele cu ajutorul BOR, va putea colecta eternul nationalism mesianic existent si il va canaliza spre un patriotism romanesc autentic. In ziua de azi acest nationalism mesianic este canalizat spre personaje bizare ca Georgescu.
Nu este o solutie 100% buna, nici nu cred ca este posibil.
Este pacat, romanii nu isi cunosc istoria, in numele libertatii de exprimare si colporteaza o multime de minciuni care in timp au degradat imaginea monarhiei.
Armata care isi serbeaza ziua pe 25 octombrie, de fapt o serbeaza in aceasta data in cinstea datei de nastere a regelui Mihai 1, cine mai stie asta? Comunistii au bagat chestia cu eliberarea Carei-ului…ultima palma de tara in 1945.
Dar parerea mea este ca este o alternativa autentica, real suveranista. In definitiv Romania moderna s-a nascut odata cu monarhia.
Dupa cum vedem astazi, ca si pe veremea comunistilor, la butoanele statului tot persoane necalificate au ajuns (vedeti componenta primelor guverne comuniste).
Necalificati si tradatori.
Este un faliment care va fi decontat, mai devreme sau mai tarziu.
Cred ca mai deverme.
Sper sa auzim numai de bine
Romania are azi sansa istorica sa faca o branza si mai mare cu monarhia constitutionala.
Ca sa fie totul democratic, transparent, contemporan si recunoscut international va trebui sa ne alegem din nou regele/regina/reprezentantul monarhic non-binar.
Evident ca intre candidati, in afara de optiunile din istoria patriei si alea din Dune va trebui sa avem in vedere si ce ne ofera aliatii.
Primul pe lista e Robert Kennedy Jr, urmasul celebrului impuscat care cu putin noroc ar fi castigat singur Razboiul Rece. Oare ce-ar fi mai bine lipit de sufletul romanilor decat tipul asta: antivaxer, conspirationist, a reusit sa se lase de droguri – dar suma viciilor ramane constanta 🤪 – mama lui a fost model, tac-su a fost cel-mai-cel, are sustinerea aliatului strategic, a lui DD in persoana – nu, Duffy Duck,nu Doamne-Doamne ci insusi viitorul presedinte al SUA.
Romani, nu fiti prosti… va rog io!
Nu se discuta monarhie pentru ca:
1. La fel ca si in 1990, nu ne putem comporta de parca nu am avut 45 de ani de comunism, educatie national-socialistoida si grave erori de perceptie ale trecutului istoric.
2. Monarhiile, istoric vorbind, au avut intodeauna o sustinere elitista. Regii/Imparatii/Ducii au fost sustinuti de un esteblishment dominat de aristorcratii. Aristocrati nu mai exista, Ghika, Marvocordatii, Sturza, Cantacuzino si familile boieresti instarite si educate Bratenii in deosebi nu mai exista, nu are cine sa sprijine un asemnea demers
Momentul 90 a fost ratat, motivele sunt in mod evident legate de cei 45 de ani de comunism, asta e, vom fi republica, suprarea mea este ca suntem o republica nefunctionala.
Ultima restaurare a unei monarhii in Europa a fost Spania, si a fost o chestie de „gust” as spune legata de Franco, un adept al ideii de monarhie principiala. Nu a fost o chestiune votata, si nu stiu de o situatie(poate gresesc) in care o monarhie sa fie sustinuta popular si confirmata prin plebiscit in detrimentul unei republici.
Incep alta numerotare, pentru ca este complet alta idee.
1. Romanii nu vor fi de acord cu excluderea functiei de sef de stat de la decizie. Sunt mai multe aspecte de luat in considerare, primul find comunismul, insasi ideea de mana forte atat de draga noua. Adica ii vad pe romani mai inclinati spre o monarhie absolutista decat una constituttionala. Carol al II-lea, a fost iubit in epoca. Luati ziarele la puricat, si din colectia aia de la Adevarul. Constitutia din 38 a fost aplaudata in strada.
2. Sa nu aiba un sef de stat electiv, cred ca este o chestiune la care rmanul nu va mai renunta, prea curand.
3. Iluzia ca in republica, chiar tu poti ajunge „rege”, si „alesul” este cumva mai aproape de popor decat un monarh.
4. Prin reducere la absurd, chiar si ideea de monarhie ar insemna o remodelare a institutilor statului, lucru care nu se doreste de insusi stat. Statului ii place un prezident care daca misca, misca-n brisca. Sau daca se ambitioneaza sa miste, eh, il suspendam il tragem in teapa dom’le. Sa ai o functie necontrolabila, si chiar la varful statului, chiar simbolica daca este, chiar mai simbolic decat Imparatul Japoniei, totusi este de neconceput.
Pe de alta parte sunt de acord cu tine, monarhia ca principiu, rezolva multe probleme, de asta am compus si acel comentariu referitor la monarhie, insa, era doar o defulare a frustrarii stind ca in realitate nu se poate intampla.
Sunt republican din principiu, insa de cand sunt pe acest site cred ca am vb cu respect de Regii Romaniei, si personal detest aceasta republica, pentru ca nu doar ca a venit pe tanc din urss, dar si acum, dupa atatia ani, nu am reusit sa extripam republicanismul de factura sovietica din adn-ul statal. Ca asta-i problema, noi nu am venit cu o republica inspirata din democratia ateniana si asezonata cu principii, functionalitati si checks&balances occidentale. Noi am venit cu o republica sovietica cu mici ajustari specifice locale.
In Grecia interbelica a fost restaurata prin plebiscit monarhia.
Da cristi, sa sti ca m-am gandit la episodul 1935. Corespunde tezei de mai sus din perspectiva republica abolita si reinsaurarea unei monarhii, dar nu stiu ce sa spun cu privire la legitimitate.si nici la capitolul sprijin poplar, pentru ca acolo, elita conducatoare a pus norodului in fata doua optiuni. Sti ca a fost chestiunea aia cu hartia albastra, cei cu rosu, prorepublica primeau mici sau mai mari corectii. Mai apoi, scorul nu imi spune nimic 97% parca pentru, cu 2 procente mai putin ca Ceausescu 🙂 .
In alta ordine de idei, era un sprijin vadit al dictatorului grec Kondylis, cu care Regele s-a si sfadit mai tarziu, si asta pregatea o junta. Doar ca l-a rezolvat infarctul.
Da si aici ar fi o discutie, ca ce era corect in epoca? Cam asa erau algerile si la noi, daca nu votai partidul dominant in zona, luai bataie.
Fie cum zici tu. Uite ca gasiram un exemplu… Pe de alta parte aceeasi greci au avut un referendum pe acesta tema, ceva mai recent in 1974 si votul a fost clar, peste 60% pentru republica din ce imi amintesc.
P.S.
Logica ar spune ca acum in sec 21 trebuie un partid sau o alianta care sa-si asume asta, trebuie sa ceara mandat de la popor pentru asta, adica sa o treaca intr-un program de guvernare si ala sa primesca votul, mai apoi cu 50%+1 sa redacteze o noua constitutie sau sa revizuiasca pe cea din 23′ apoi sa ceara iarasi votul poporului pe noua constitutie implicit schimbarea formei de guvernamant, si apoi, daca iasa o chemam pe doamna Margareta la Alba Iulia, cu staif, tribuna si garda de onoare cu coroana pe epoleti.
Ar fi o treaba, constitutia din 1923 nu are curte constitutionala, e ca la americani, controlul constitutional se face de sectile reunite ale ICCJ.
Nostalgiile neo-legionare din aceeasi bula culturala cu nostalgiile Regatului au aparut – dupa principiul ca iarba vecinului e mai verde iar ce-a fost era mai bine.
N-am nimic personal cu nimeni si apreciez foarte mult documentarea, interpretarea si efortul de popularizare a istoriei – cata vreme se rezuma la istorie. Asa cum spui, contextul de social, cultural si politic de azi e complet diferit de ce era acum 100 de ani. Asta nu inseamna ca nu ofera teren fertil unora ca kandidatul CG cu mafiotii care l-au sustinut.
Sunt prea frecvente si lipsite de orice argumente commenturile revizioniste. Monarhia a avut destule bube-n cap, viata omului de rand, cel cu discernamant politic in declin accelerat astazi, era pe vremea aia mult mai nedreapta si lipsita de perspective decat cea de azi. Se murea de foame pe bune iar revoltele erau rezolvate cu tunul, ca in 1907, nu cu pulanu agentului. „Democratia” era o vorba-n vant, fara nici un fel de libertate a presei, detinuti politici si, din cate stiu eu, fara urme de societate civila. Biserica era si ea pe cai mari – cu BOR care sprijina neo-comunistii si mai nou spionii rusilor, exact asta ar fi solutia care ne-ar intoarce in sclavie dincolo de orice perspectiva de redresare.
Ideologiile de orice fel sunt plasturele necesar poporului indobitocit de saracie, coruptie si incompetenta politica – de unde nedreptatile care oricat incearca politicienii sa le ascunda rabufnesc candva impotriva establishmentului.
Cand povestesti despre Regat corect e sa amintesti si de abisuri, alaturi de exemplele de pus pe carti postale. Riscul e ca urmatorul candidat de mare balans sa vina de pe la vre-un aliat strategic, ca si-asa incep sa se manifeste tendinte – ba cu Ciuca, ba cu Maior mai nou.
Ceea ce e clar pentru toata lumea e ca in Romania nu a existat niciodata in mod real o succesiune reala a guvernarii, cu tot sprijinul aliat si democratic de pana acum. Ca recunoastere a marelui progres social mai primim si aremele cele mai noi disponibile. De ce sa nu petim in cazul asta vre-un junkie de pe la grajdurile lui Trump ?
Nu! Pai stai un pic. In primul rand este o comparatie gresita „legionarismul” si monarhia. Monarhia poti sa o compari nu cu o miscare fascista ci cu un regim, cu o epoca istorica. Poti sa o compari cu comunismul spre exemplu, asta ar fi o comparatie corecta, si aici nu ma poate convinge nimeni ca regimul nostru monarhic instituit prin vointa unei clase politice romanesti, a fost mai rau decat un regim adus cu tancul din rusia si de ocupatie(!). Sigur timpul a trecut, iar conditile de trai din anii 1930 erau incomparabile pe mapanond cu cele din 1960. Dar aici cine crede ca are un merit comunismul, este pur si simplu lobotomizat. Adica 1960 il ai pe Presley, Beatles deja in libertate, si Romania, pe Luigi Ionescu si macarale si o saracie culturala pe care nu o vom recupera nici in 100 de ani. No’ ascultati fratilor Macarale. Mai mult independenti cum eram, caci asa am fost in monarhie, am avut desigur multe probleme pe care multe state europene le aveau, dar acum nu reiau statistica lui Bairoch de la Oxford, eram a 10-a putere ca PIB in Europa, peste Spania, Austria, Elvetia(!), Grecia… comunismul, tot dupa Bairoch in 90 ne-a plasta pe penultimul loc in Europa, democratia originala iliesciana ne mentine pe un veritabil penultim loc, si marea performata de 34 de ani de capitalism, am intrecut Ungaria si suntem pe 3 de la coada. Vom revenim pe penultimul loc dupa ce bulgarii vor trece la euro nestingeriti si noi, mumu, traisca don’ Manole.
In alta ordine de idei, legionarismul a fost ceva inerent rau, inca o ideologie falimentara dovedita ca atare, un cult al mortii unde cea mai mare aspiratie putea fi sa mori, ca prostul daca trebuie, dar sa mori.
Un sistem monarhic poate fi bun sau rau, ai doua exemple aici in epoca, ca nu vorbim de prezent nu facem salturi tsukahara grupat in timp isotric, ca aia ar dovedi doar ca suntem diletanti in materia studiului unei probleme istorice. Prin urmare in UK ai o monarhie si democratie cu problemele ei, chiar si un monarh cu probleme Eduard al VIII-lea, care nu-i destul ca a fugit cu o Elena Lupescu de-a sa, dar s-a mai si imprietenit cu nazistii. Deci bou pe toata linia. Insa reflexul democratic din societate a reusit sa respinga optiunea BUF – British union of fascists, iar monarhia a daiunuit bine mersi in continuare cu George al V-lea si mai trarziu cu fata acestui, Elisabeta a II-a. Nu a fost la fel in Italia, unde aportul Casei de Savoia la insasi existenta statului Italian a fost una uriasa, insa mana data de regele Victor Emanuel al III-lea fascismului a fost de neiertat, chiar daca a abdicat dupa razboi in favoarea fiului sau Umberto. Acolo a avut loc un referendum, castigat de fortele republicane, iar daca noi aveam o asemenea evolutie statala, nu spuneam nici mâc. Dar repet, la noi, regii s-au bucurat de sprijin popular, de sprijinul intelectualitatii, Eminescu numeste mai diplomatic republicanii oligofreni, Iorga numeste republicanismul o simpla necunoastere a istoriei sau un accident, s.a.m.d si au fost inlaturati de ocupantul sovietic. Nu avem ce discuta aici.
Nici gand nostalgiile regale sa vina din aceeasi zona cu legionarismul.
Gata cu porcaria asta cu 1907. 1907 doar in manualul comunist a fost un rezultat a luptei de clasa, unde burghezia s-a luptat cu clasa muncitoare, la ordinul regelui, cel dintai si cel mai important burghez. Faptic insa Sulla nu are nimic cu Prefectura. Ca Sulla era general roman, deci tinea de armata si prefectura institutie a magistraturii. Faptic, oamenii s-au rasculat, find tratati de boieri si biserica(!) asa cum au fost tratati de 200 de ani, guvernul conservator a demisionat stind ce va urma si nedorind asumare, guvernul lui D. Struza liberal a venit la putere si a inabusit rascoala asa cum se facea in epoca, asa cum militarii era instruiti sa actioneze. Printre care si Antonescu, daca lasam mitologia intr-o parte. Nu a fost nici macar ultima din Europa, am rasdiscutat treaba asta de ‘nspemii de ori.
„„Noul guvern liberal, format de urgență, a acționat fără milă. Armata română a intrat în acțiune, reprimând cu brutalitate țăranii practic neînarmați; în Oltenia, artileria a bombardat mai multe sate. S-au înregistrat numeroase victime. În afară de revoluția rusă din 1905, nici o altă revoltă socială nu a fost atât de brutal reprimată în Europa, după anul 1870.” – Francisco Veiga, Istoria Gărzii de Fier 1919-1941, Mistica Ultranaționalismului, Ed. a II-a, Humanitas” incepand cu p 25
Va rog io, gata cu „antimonarhia” asta, ca regasesc o justificare a regimului comunist, asa a fost si construita propaganda asta. Iti plac sefii de stat electivi, bravo, si mie, sunt mai curand republican, fan de republica functionala, dar nu pot sa aud in 2024 cum comunismul „a dat” si monarhia „a luat”.
Si ne mai miram cu dupa 34 de ani de la Revolutie, iasa tot psd-ul… si mai sa iasa presedinte unul care crede ca pamantul e plat.
Ahh… la fel comentati si cu vaccinurile. Cine nu era pro, ca voi, era fie prost, fie AURist, fie .. tot rus. Acum cand s-a dovedit ce teapa mare a reprezentat toata manipularea aia pro vaccin, ni ati zis unul nimic.
Bai, sunteti fix modelul oamenilor (semi) cititi care credeti ca detineti adevarul absolut. O sa vedeti cum o sa constatati ca iarasi ati gresit si v-ati dus dupa toate fentele posibile.
Aveti, mah, macar bunul simt de a accepta ca va puteti insela.
Si da, am votat Calin Georgescu. Dar banuiesc ca nu veti publica mesajul acesta, ca nu corespunde. Pacat de articolele pe teme militare, care chiar imi plac. In rest, sunteti in rand cu Antena 3, cel mai abject canal de dezinformare. Dar, neah, aveti dreptul sa scrieti ce vreti, ca e siteul vostru.
Fane Rusu-Hahahahaha!Pai da mai Fanica,ne putem insela si chiar ne inselam,ca-i omenesc,dar recunoastem.La fel ca tine,care recunosti fara jena ca ai votat revenirea tarii pe orbita Rusiei,iesirea din UE si NATO,desfiintarea democratiei,in fine,toate ,,minunatiile” care ar trimite Romania in 1945!Brava mai Fanica,cap ai,minte ce-ti mai trebuie?
@Fane_Rusul
Nici nu mai trebuia să specifici că ai votat CG. Se subînțelegea, din context!
ne-am dat seama că ești mai rapid ca inteligența. Bine, mai puțin 4 guțani, care te plac.
Ai grijă la lgbt-ii ăia… 😉
Părerea mea, hâc…
Raspunde sincer. Ce forma are pamantul? Ce sunt norii formati pe cer in urma avioanelor ?
Boss, {detest apelativul asta, dar cam pe acolo suntem cu discursul}, deci Boss, vaccinurile si atunci si acum sunt bune. Unde merge nepoata-mea la gradi, daca ma trezesc ca face nu stiu ce boala eradicata prin vaccinare, cineva, si nu spun cine, o sa ia o bataie de le iasa ideile cretine de libertate prost inteleasa din cap instant. Cu parul daca trebuie. Nu-i nimic, reinvatam termenii si invatam cu pulanul daca trebuie unde incepe anarhia si se termina libertatea.
Si da, stiinta e in curte la big farma, sau sa-si faca fiecare laborator de cercetare si sa rezolve toate problemele omenirii. Ca au mai buftat-o pe alocuri, ca in anumite cazuri vaccinul a dat rezultate limitate, poate fi, dar concluzia generala ca ala care nu s-a vaccinat, a stiut el cum sta treaba si e ceva mare destept, este o cretinitate si o concluzie care nu reiasa din nici un context drept consecinta logica.
Repet, s-a umfat rantasul purist in rumanii cu „u” verzi, ca vaccinurile strica bunatate de adn pur dacic, asta in timp ce suntem obezi marea majoritate, diabetici la 30 de ani si bagam in continuare mec, shaorma cu de toate si cola.
N-am zis nimic, ca nu am gresit bre. Dar cu nimic. Libertate nu-i sa discutam daca exista sau nu gravitatie.
Din familia mea extinsă, singura care a trecut în lumea celor drepți infectată de covid este o mătușă care a refuzat îndărătnic să se vaccineze. Aviz „cercetătorilor” cu laboratoare medicale în fundul curții – scuzați divagația de la topic.
Ne pare rău pentru ea, că era un om bun. Dar atât de prinsă în mrejele televiziunilor sinistre a fost, sărăcuța… Aviz celor care înghit, ca pelicanii, toate tâmpeniile – care îi duc la pierzanie chiar pe ei înșiși…
Este odios că e tolerată – și chiar finanțată din bani publici, de către partide – o mass media care smintește deliberat în asemenea hal mințile oamenilor mai vulnerabili… e o mare stricăciune asta, pentru democrație dar – iată- chiar si pentru viețile oamenilor, precum s-a dovedit.
Coane Arsenie, eu am facut covid de trei ori, o data, nevaccinat, chiar cand m-am intors din Austria, cu o zi inainte de lockdown si am crezut ca mor. Am executat taras pe coate pana la buda, frisoane cu trepidatii, simteam ca nu pot respira, aveam un bolovan pe piept. Si eu si nevasta suntem sportivi, alergam, am fost si anul asta la cross la Cluj pentru smurd. Daca mai aveam ceva diabet, supraponderal etc… probabil papuci noi si vata in nas. A fost oribil. Apoi, m-am vaccinat, am mai facut o tura de covid la primul vaccin find, am dus-o pe picioare, cu laptopul muncind fara probleme. A treia oara, v-am povestit pe site, a fost vara, cand nu m-am simtit bine, dar nu s-a putut compara cu prima data.
Si apoi sa-mi zica cineva ca doar m-am racit. Eu nu ma racesc in primul rand. Eu sunt om de munte, maxim stranut de 3 ori, beau tuica fiarta cu boabe de piper si imi trece. Eu nu iau medicamente si nu am luat de ani de zile, ca nu am de ce. Eu febra nu am facut de 20 de ani. Iti dai seama cand mi-a tras-o covidul… eu asa ceva nu mai simtisem de ani de zile, am crezut ca mor.
Tocmai asta am vrut și eu să precizez, domnule Lt, că cine a picat în plasa anti-vaccin s’a jucat cu focul și unii dintre ei s-au ars… definitiv. 🙁 Și – precum în cazul acestui Georgescu, practic tot un fel de virus scăpat din laborator și dumneasale – inconștiența televiziunilor aservite poartă vina smintelii multora cu discernământul nu foarte închegat…
Am scris stârnit de domnul care ne insultă și ne înfierează mai sus nițel, țâfnos și proletar.
Diaspora sau nu… sa nu ne imaginam ca oamenii aia au cunostinte despre politica. Majoritatea astora de stau pe TikTok n-au prea deschis carti la viata lor. Campania lui C.G. a prins la prostime, iar de idioti utili nu ducem lipsa. Rusii ne-au facut praf ca in ’89…nici n-am stiut ce ne-a lovit.
Bine ca n-a castigat prostu’ peste 51%, ca atunci era jale…
E evident ca multi din PSD/PNL/USR au fost complici. Serviciile sunt penetrate…Biserica s-a amestecat unde nu e treaba ei. Multe din trompetele din televiziune (Cristoiu,Tuca etc.) i-au facut campanie lu C.Georgescu. Sigur, pe banii rusilor…
Mai sunt extremistii de rigoare (Sosoaca, Simion, AUR, legionarii, unele galerii de fotbal) si ceva ONG uri.
Poporul e revoltat pe partidele de la guvernare, care n-au fost in stare sa vina cu niste candidati atractivi. In timp ce campania lui C.G s-a bazat foarte mult pe denigrarea lui Ciuca & Ciolacu. Iar cei doi nu s-au abtinut de la gafe…
Poporul a vrut un independent…dar n-a stiut cine e el, din ignoranta. Adevarul e ca am devenit prea comozi sa mai verificam informatiile (din pacate). Inca ne lasa manipulati usor. TV ul e in declin, iar internetul dicteaza…cred ca siguranta statului tre’ sa se adapteze la vremuri.
Pregatiti pumnalele, pistoalele, sau macar bocancii cu varf metalic pentru ca nu o sa va cam placa ceea ce o sa spun.
Am mai spus-o pe aici, nu imi plac nici rusii si nici ucrainienii. Nu sunt nici pro nici contra Vest. Ei sunt aliatii nostri si trebuie sa fim, in limitele bunului simt, loiali aliantei cu ei.
Sunt un roman educat care traieste in UK. Asta ca sa ma pozitionez geografic. Mai sunt si trecut de 50 de ani.
Va infuriati pe diaspora?!
Hai sa vedem cum au ajuns sa gandeasca asa diasporenii.
In perceptia lor, diaspora a fost alungata din tara de coruptia sufocanta patronata de PSD, PNL, PD si ce a mai existat in ultimii 35 de ani prin Romania. Nu a plecat nimeni din tara de plictiseala sau de placere. In afara de gargara, toata clasa politica post 89 nu a oferit nimic. Toata cresterea economica de dupa 89 a fost in beneficiul oligarhiei economico-financiare care controleaza Romania. Toata! Asta e perceptia diasporei fie ca va place sau nu. Cu exceptia unei mici minoritati, majoritatea nu a vazut nici un beneficiu in capitalismul de cumetrie instaurat la noi.
Sloganul ”vreau o tara ca afara” nu are cum sa prinda la diaspora. In fiecare din tarile in care traim constatam cu propriile simturi efectele existentei unei clase politice corupte, arogante si egoiste, a mimarii existentei drepturilor de orice fel pentru cei aflati la baza societatii (majoritatea) si a primordialitatii dictatoriale a unor ideologii pe care si localnicii le urasc egal cu imigrantii. Asta e si principalul motiv pentru care USR-ul a prins slab in diaspora. Diaspora nu vrea raul cel mai mic, ci vrea o conducere in care sa existe si prosperitate si dreptate. Ne-am saturat sa fim second hand atat in tara, cat si in tara de rezidenta.
In plus, curentul anti-razboi nu este specific doar Estului Europei. Bastinasii din vest nu isi doresc razboiul si urasc visceral scaderea nivelului lor de trai ca urmare a ajutorarii Ucrainei.
Eu nu spun ca aceste realitati sunt bune sau rele. Eu doar incerc sa explic, pentru ca am senzatia ca multi in Romania traiesc intr-o bula autoalimentata ideologic si propagandistic.
Va place sau nu, dar suveranistii sunt singurii care au avut o strategie reala de captare a atentiei diasporei. Ca sunt sinceri sau nu…eu cred ca nu sunt mai buni decat restul clasei politice. Dar in 35 de ani, in batalia de mesaje electorale, suveranistii sunt primii care au atins problemele despre care nu discuta nimeni decat in limitele permise de propaganda oficiala. Ca sa nu mai vorbim si de faptul ca au fost suficient de destepti incat sa-si impinga propaganda pe canale de comunicare necontrolate de sistemul de putere din Romania.
Discutam cu un englez zilele trecute despre clasele conducatoare din ambele tari. Ambii am ajuns la concluzia ca nu exista dusman mai mare al tarii decat o clasa politica care ignora dorintele majoritatii populatiei etichetandu-le ca populiste. Daca politicienii nu acorda atentie dorintelor majoritatii, atunci dusmanii interni si externi s-ar putea sa foloseasca asta impotriva sistemului politic de guvernare al tarii. O tara puternica, pe care doreste oricare cetatean sa o apere, este o tara in care prosperitatea si justitia sunt realitati palpabile pentru majoritatea populatiei. Numai intr-o asemenea tara propaganda adversarilor este ignorata.
Si in Romania si in Occident, aceste deziderate se dilueaza tot mai mult, lasand loc de manevra propagandei celorlalti. Este o realitate crancen de dureroasa, dar nu poate fi contestata oricat de fanatic ai fi.
De asta diaspora a votat cum a votat, pentru ca suveranistii au ridicat teme de discutie pe care actualul sistem politic a refuzat sa le discute, sau le-a etichetat autoritarist ca fiind deja decise axiomatic. Refuzul de a avea o dezbatere macar pe anumite teme iti poate aduce multe necazuri la alegeri.
Tot ce se intampla acum nu este rezultatul prostirii populatiei sau a propagandei adversarilor (nu neg ca unii sunt prosti sau manipulati de adversari), ci a sentimentului generalizat ca clasa politica autohtona nu reprezinta interesul national si ca majoritatea natiunii este ignorata. Ce teren mai fertil pentru propaganda adversarilor mai vreti?!!!
Daca cautam vinovati pentru votul diasporei, atunci vina apartine celor 35 de ani de scufundare in imoralitate aroganta si egoista a sistemului politic romanesc, a constatarii cu propriile simturi ca Occidentul nu este un model perfect sau macar suficient de dezirabil de urmat (asa cum ni-l prezinta propaganda) si a faptului ca modelele electorale de comunicare ale partidelor existente sunt lemnificate dand senzatia ca asculti propaganda regimului comunist din ultimii ani de existenta ai acestuia.
Imbecilii care sunt la putere in toate tarile care sunt la vest de Ucraina cred psihotic ca majoritatea le va fi loiala daca ignora necesitatile ei si ii cere sa nu vada cum majoritatea politicilor sunt directionate spre folosul minoritatii de la conducere. Propaganda nu are nici o putere cand realitatile sunt dureroase.
Nu am pretentia ca am dreptate, exprim doar o opinie bazata pe ceea ce constat cu propriile simturi si din discutiile cu diasporeni aflati peste tot in Europa. Daca nu va place ce am spus, tocmai mi-am rupt camasa de pe piept. Trageti, dar faceti-o civilizat, ca altfel o sa ma doara in dos mai jos de opiniile fanatice sau nepoliticoase.
P.S.
Ca fost jurist…
Ar fi trebuit prezentate dovezi muult mai consistente pentru ca sa se decida anularea unor alegeri. Oricat de justificat ar fi acest pas (in ochii unora) aceasta decizie ne va urmarii in viitor ca si executia lui Ceausescu de Craciun. Chiar si pe considerente de securitate nationala nu te poti juca cu asa ceva. Un asemenea pas, de o extrema gravitate pentru legitimitatea democratica, nu poate fi facut fara a avea probe directe si incontestabile.
Legitimitatea democratica tocmai si-a luat un sut in testicule.
„Toata cresterea economica de dupa 89 a fost in beneficiul oligarhiei economico-financiare care controleaza Romania” Mai bine te abtii de la capitolul asta, este clar ca nu-l stapanesti. Romanii nu o duc rau deloc acum. Acum au depasit grija nevoilor de baza si vor alte lucruri mai sufisticate: corectitudine, leadership, implicare in arena internationala, proiecte de tara long time etc.
Stiu cam 6 persoane care il votau pe nenea, nici macar unu nu facea asta din saracie ci pentru cu totul alte motive sau frustrari ale lor.
@ ADR // Ma lasa rece proclamatiile de genul ”este clar ca nu-l stapanesti”.
Daca tu ai perceptia ca diaspora nu stie ce se petrece in tara, te inseli. Fiecare om din diaspora are rude si prieteni in tara. Plus ca ne vizitam tara destul de des incat sa vedem ce se intampla. Ne-am intoarce cu totii ieri, dar nu avem la ce.
La nivelul majoritatii populatiei lucurile nu s-au imbunatatit la un nivel relevant.
Votul diasporei ar insemna fix nimic, daca nu ar exista si in tara o masa suficienta care sa aiba aceiasi perceptie. Sa inteleg ca nici cei din tara ”nu stapanesc capitolul”?
Supra dezgustul de clasa politica este un trend in toata tabara vestica, iar voi inca tineti capul in nisip ca strutul. Tocmai pentru ca negati problema a aparut un Trump, Le Pen si un Georgescu.
Sa bagati metanii la biserica ca nu a aparut un nou Hitler, pentru ca negarea acestui tip de probleme nu va duce in alta directie decat la aparitia unor monstrii care vor face surfing pe valul de nemultumire populara care se transforma incet, incet in ura.
Pretutindeni lumea s-a saturat de transformarea democratiilor in oligarhii mascate in democratii si de ideologiile relativiste moral. Voi chiar credeti ca numai motivele economice ii enerveaza pe oameni?
Inchideti ochii in continuare, proclamati realitati ideologice si veti avea in final niste oameni gata sa va rupa in bucati si care-l vor vedea pe Putin ca si salvator.
Raman la parerea mea. Cel mai mare dusman al cauzei vestice este chiar clasa politica corupta si degradata ideologic de relativisme morale.
Omule, am fost si eu in asa numita „diaspora”. Veneam de 2 ori pe an cate 1-2 saptamani si discutam frecvent pe mesaje sau tel cu prietenii/familia.
Iti spun eu direct, eram 100% habarnist fata de situatia reala de la firul ierbii, asa cum esti si tu acum. Incetati sa mai faceti pe profesorii educati din barfe sau social media, nimic nu se compara cu realitatea traita.
Vreti sa va implicati veniti aici, platiti taxe si cereti drepturile care vi se cuvin. Este simplu sa stai in tribuna ca la un meci si sa-ti dai cu parerea.
Real:
– clasa politica are valoare negativa, daca ar fi fost 0 macar nu ne incurcau
– coruptia si lipsa principiilor morale sunt defectele 2 si 3. Defectul 1 este prostia, de multe ori nu stiu nici macar sa fure si ajung pa puscarie pentru o sacosa de carnati.
– Romania se dezvolta foarte bine in zona urbana mare si medie. Zona rurala si urbana mica traieste din banii celorlalti. Probabil ca faci parte din categoria asta. Daca da, iti spun ca visezi cu ochii deschis la ceva ce nu se va intampla niciodata. Globalizarea a dus ala polarizarea capitalului si reurselor, in partea centrala a US sunt orase goale sau mai sarace ca in Ro, la fel si in EU, de ex Spania are o migratie masiva catre costa Mediteranei de au ajuns satele centrale complet depopulate. Asta este lumea in care traim. Daca stai in asemena localitate din Ro si vrei altceva, fie muncesti in un oras mai mare din apropiere, fie te muti in un oras gen Bucuresti, Brasov, Cluj etc, fie pleci afara. Alta solutie nu exista, nu vine nimeni cu bani sa faca o fabrica in un sat/orasel pierdut pe harta, doar din dorinta de a le da de munca unora de acolo. Asta faceau comunistii si am vazut unde am ajuns.
Viata reala: sambata seara era orasul blocat in jurul unui Mall de am facut 1 km in 50 min cu masina. In Mall era potop de lume. Sambata dimineata la Lidl parcarea full, am plecat la Auchan unde am stat 30 de min la coada la casa.
Cine munceste in un oras mare are bani.
Daca vrei acum un Craciun sau Revelion in o casa de vacanta cu familia, pentru 3 nopti 4 persoane nu gasesti absolut nimic sub 1000 euro doar cazarea.
Apartamentele sunt intre 2-2,5X mai scumpe ca acum 10 ani, iar terenurile de 4-5X.
Un apartament bun de `~ 70 mp in o zona buna din Bucuresti se da de la 170k EUR in sus spre +200 K. Si nu gasesti…
drasius-Ok,ti-am dat un plus pentruca stapanesti bine linia logica si fraza dar,trebuie si sa-ti dau un dupac dupa ceafa,ca meriti si ca meriti sa fii trezit la realitate.In putine cuvinte,ca adevarul este de cele mai multe ori simplu,votantii lui Kremlin Torpilescovici sufera de o lipsa crasa de cultura,ceea ce-i face vulnerabili la manipulare si-i predispune la falsa constientizare a justetei si corectitudinii alegerilor lor.Plus ca nu darami casa cand vezi ca iti intra ploaia prin acoperis.Orice om normal la cap repara acoperisul nu da foc la casa.Daci,sa-l alegem pe d-nul Zdruncinescu Calin doar pentruca suntem sucariti pe clasa politica sau mai stiu eu ce alta explicatie exista in capul unui votant de-al nebunului asta inseamna sa nu realizam ca dam tara pe man inamicului istoric al Romaniei,Rusia.Orice lucru sau chestie sau treaba care merge rau in Romania poate fi reparat,rezolvat in timp,in libertate si pace.dar daca intram iar pe orbita Rusiei,hm,s-ar putea ca totul sa o ia razna.Asta nu au inteles si nu cred,din nefericire,ca vor intelege votantii acestui pseudopatriot si pseudointelectual.De ce nu vor intelege?Pentruca daca nu ai citi o carte pana atingi varsta legala care-ti da dreptul de vot,18 ani,ma indoiesc ca vei incepe sa citesti,sa te instruiesti,sa te autocompletezi dupa aia.Si multi,majoritatea celor care voiau si inca mai vor sa-l faca fericit pe Putin au trecut binisor de 18 ani.Dumnezeu cu noi si cu Romania!
Imi place ce spui, am simtit un vibe de John Rawls la faza cu „prosperitate si dreptate”. Imi place, buna viziune asupra globalismului si esecului capitalist actual.
Bidu-Mda,capitalismul are multe hibe iar esecul este unul dintre ele.Stia el Lenin ce zicea cand afirma ca (scuzati cacofonia) capitalisml va ajunge la cosul de gunoi al istoriei.De aia URSS-ul inca-i viu si verde!Plus ca daca compari oricare tara capitalista cu ,de exemplu Cuba,Venezuela,Nicaragua sau Corea de Nord iti dai imediat seama ca capitalismul a esuat.Curat murdar coane Fanica!
Eu vad cspitalismul ca o evolutie istorica pornind din societatile destul de egalitare de vanatori culegatori, trecand prin mini-globalizarea antichitatii, urmata de epoca medievala, de epoca industriala cu un capitalism agresiv si acum capitalismul actual. Am facut toata enumerarea ca sa intelegi ca nici un tip de organizare sociala si economica nu dureaza la nesfarsit. Iar capitalismul de azi are mari probleme cu managementul inegalitatii. Ce imi dai tu cu Rusia si alte kkturi e o forma de „whataboutism” de doi lei eu altceva am punctat.
„Ce imi dai tu cu Rusia si alte kkturi e o forma de „whataboutism” de doi lei eu altceva am punctat.”
Vorbește neatârnatul și echidistantul, zici că ești la a doua, maxim a treia generație de vorbitor de română și-a venit bunelul călare pe tancurile Armatei Roșii. Sau că observi situația din insulele Cocos. Și parcă mai erau unii cu eșecul capitalismului în gură, au epigoni ce o duc și acum excelent prin țările menționate mai sus.
Alt revoluționar mai înainte:
„veti avea in final niste oameni gata sa va rupa in bucati si care-l vor vedea pe Putin ca si salvator.”
Eu zic să trecem direct la partea asta, dacă tot s-au săturat unii cretini de prea mult bine, măcar tranșăm problema direct, nu mai trebuie să ne prefacem diplomați tratând cu mănuși cu toți oligofrenii cu 0 cultură istorică sau politică.
Bre agresivule :). Tu intelegi notiunea de argument sau esti din Papua Noua Guinee? Ai vreun argument pt ce am scris scrie, nu scrie prostiile tale si te astepta sa te mangai parinteste pe cap. Altfel esti doar o loaza, sper ca doar la ce ai scris mai sus, nu si in general 🙂
Sunt o loază, mai des decât nu sunt. Asta ca să stabilim un punct de plecare. Despre ce ai scris?. Capitalismul ca evoluție istorică descrisă foarte schematic și incomplet (au existat elemente de globalizare și în epoca medievală, de exemplu) ? Bravo, n-o fi fost implantat direct de ființe non-umane în societate. Ca sistem imperfect? Bravo, dacă era perfect ar fi fost un produs al utopismului. Corect fără a fi ceva original. Două mângâieri părintești pe creștet, în caz că duci lipsă și îți închipui că nu ești singur.
„ Rusia și alte kkturi”… Rusia a tot cântat prohodul capitalismului vestic, inițial de pe pozițiile comunismului, ca URSS, până a răgușit de tot iar acum de pe pozițiile unei dictaturi, care își drege vocea. Interpretarea unei partituri similare bazate, se presupune, pe păreri proprii dar destul de bine aliniate cu unele teorii estice, la pachet cu tratarea cu condescendență a menționării problemei rusești ( care în cazul României e imposibil de extirpat din temele majore) e dificil să fie luată foarte în serios.
Rămâne pe tema asta ca-n bancul cel vechi. Capitalismul e pe marginea prăpastiei. Și se uită în jos la ruși. Cu excepția cazului în care minți luminate binevoiesc a veni cu idei viabile de îmbunătățire a situației.
Acum, că am făcut efortul să citesc tot ce ai scris la postul ăsta, pot nuanța un pic dincolo de sictirul expediat inițial din reflex. Posibil să nu fii de partea ideilor rusești pe baza de afinități. După cum și @drasius are dreptate în mare măsură cu „Cel mai mare dusman al cauzei vestice este chiar clasa politica corupta si degradata ideologic de relativisme morale”. Problema intervine când menționarea Rusiei e tratată drept „whataboutism” respectiv când opțiunii filoputiniste i se găsește justificare (iar aici e discutabil dacă autorul rezonează cu asta sau doar observă, „nu imi plac nici rusii si nici ucrainienii. Nu sunt nici pro nici contra Vest. Ei sunt aliatii nostri si trebuie sa fim, in limitele bunului simt, loiali aliantei cu ei.” e un amestec de curluntrism și pragmatism). Și de aici se justifică nuanța agresivă a răspunsului. Corupție a fost, va mai fi, relativisme morale au mai fost, vor mai fi și depinde cine le etichetează ca atare. Sunt motive de critică, nu sunt motive justificate de pactizare cu dușmanul.
Te-am tratat la pachet cu ce a scris drasius pentru că ți-ai exprimat susținerea pentru ce a scris. Însă „prosperitate și dreptate” e doar o lozincă, de inscripționat pe un steag plasat în fața unei turme de manevră. Varianta mai politizată la „să fie bine ca să nu fie rău”. Prosperitatea necesită baze economice solide, iar cea individuală și mult efort independent de politica statului. Dreptatea e un concept foarte controversat. Echitate economică? Un mediu legislativ orientat spre sprijinirea agenților economici? Justiție eficientă și echitabilă? Rezultate benefice vizibile ale utilizării taxelor? Idei mai bune dar care sunt lozinci mai proaste.
@Bidu
Capitalismul a aparut ca urmare a eticii muncii protestante in spatiul protestant si in cetatile din nordul italiei prin secolul 13-14. Nu stiu ce capitalism visezi in antichitate..
„The early capitalists (1500–1750)”
https://www.britannica.com/money/capitalism
https://www.britannica.com/topic/Protestantism
Vinul tau trebuie sa fie chiar mai bun decat al meu 😋
Max Weber – Etica protestanta si spiritul capitalist
H.M. Robertson – Aspects of the rise of economic individualism
Imi place cum ai prezentat problemele inerente ale capitalismului la momentul actual…La faza cu „prosperitate si dreptate” mi-ai dat un puternic vibe de Rawls. Fain.
Eu zic ca majoritatea au plecat din tara in cautarea unei vieti mai bune in occident.
Nu cred ca motivul principal a fost „sistemul corupt”.
Eu am 52 de ani, nu sunt jurist, sunt inginer, din 97 lucrez in multinationale in tara.
Lucrez in domeniul constructiilor de masini , asta ca replica pe ntru aia care zic ca in tara asta nu se mai face nimic.
La inceput a fost foarte greu, majoritatea celor din generatia mea au plecat – atunci se pleca in Canada si SUA, nu eram in UE. Am vrut sa plecam si noi in Canada, nu am avut suma de 10000 de CAD ceruta, nu am avut si casa nu am vrut sa o vindem.
Am ramasa acasa, asta ca background.
Nu stiu ce informatii aveti dvs, va zic eu ce s-a intamplat in tara : Ce s-a intamplat acum a fost o lovitura de stat a unei parti din servicile romanesti mana in mana cu rusii. Lovitura de stat este inca in desfasurare domnule.
Combinatia de incompetenta si tradatori este letala, imi este frica de stirile de maine, ce rahat o sa faca alesii maine.
Ma astept la ce este mai rau – in Anglia nu se vede, va spun ca suntem in razboi.
Razboi nmedia domnule, din ala care cucereste mintea oamenilor, nu cacatu cu tancuri la Constanta si inrolari, aia este pentru creduli.
Suntem in razboi si sefii structurilor de forta pleaca in Dubai la Formula 1, asta se intampla.
Oricum stati linistit in Anglia, moneda de schimb nu va fi Regatul unit, Spania, Italia samd. Moneda de schimb pentru ” pace” vom fi tot noi adica Romania, asa cum am fost moneda de schimb intre marile puteri in tot decursul istoriei.
Pe mine ma intereseaza ce se intampla aici, daca astia nationalizeaza fabrici, daca creditul tarii scade, daca o sa se mai poata plati pensii si salarii maine.
Ma intereseaza sa nu vad oameni inpuscati pe strazi sau ridicati noaptea de acasa in numele patriotismului si credintei.
De ce? Pentru ca eu stau in Romania si imi arde curu maine daca ies preferatii dvs la putere, pentru ca ei nu au nici o solutie. Ei doar vor la ciolan la fel ca ailalti. Se vede deja ca tot psd-istii din dizgratie sunt in spatele trebii. Buba este ca astia sunt si hoti si tradatori – adica o sa ne dea si pe mana rusilor
Revin la discutie, vreti sa schimbati tara, atunci veniti acasa si schimbati-o, vom vota cu totii si ce se intampla se intampla cu toti, pentru ca suntem in aceeasi oala.
Votul asta prin telecomanda mi se pare ipocrizie crasa. Totul se poate schimba radical de maine, da suntem in acel punct al istoriei. Dar dvs sunteti la adapost in Anglia.
Da, au omorat democratia astia cu CCR-ul, o omoara periodic, da acum este mai vizibil.
De asta zic ca nu stiu ce se va intampla maine, mi se pare ca de furie o sa aruncam copilul cu tot cu apa din lighean.
Salutari,
Tavi
Nu e ca și cum am fi avut multe opțiuni. Am avut de ales doar intre oamenii sistemului și fasciști.
romania nu este stat euroatlantic in deplinul sens al cuvantului, aderarile au fost oportunitati si conjuncturi pe care le-am prins mai mult din nevoia altora.
in tara se traieste in bule de dezvoltare si confort euro-atlantic in capitala , cateva orase din provincia mare plus sectorul/administratia centrala/locala,civila si/sau militarizata…atat.
viata la firul ierbii e dificila si frustranta,contribuabilul e pacaliciul pacalit in primarii,administratii,scoli,sectii,tribunale,spitale si care isi vede de trai injurand printre dinti zilnic si mai nou la vot.
de ce din romania stat membru ue-nato se fuge mancand pamantul si dupa atataia ani?!…la urmatorul rand alegeri sa nu avem o surpiza si mai mare cu usl 3.0 la butoane.
Psycho-Motivele pentrucare romanii inca mai pleaca din tara (si nu fug mancand pamantul,ca acum nu-i mai impusca nimeni la granita) sunt multe,dar unul din ele este ca suntem in vizorul Rusiei,am fost si vom fi mereu.As putea sa pariez ca in toti acesti 30 de ani,toate hotararile are ar fi putut sa ajuta tara au fost faultate de conservele rusesti de la noi,avand ca efect intarzierea sau anularea lor sau luarea de hotarari gresite,macar in parte.In momentul in care vom intelege asta si vom incepe MAREA CURATENIE lucrurile se vor indrepta.Dar nu va fi usor.Porcaria asta cu Calin Georgescu ar trebui sa ne dea de gandit.Sa ma ierte Bunul Dumnezeu,dar pana cand basinosii de varsta mea si,in special ,,fostii”,secaturi imbatranite-n rele nu vor da coltul,teama mi-i ca tara va mai avea de indurat multe,bete-n roate din partea Rusiei,faultari pe directii si din directii la care nici cu mintea nu gandim,ma rog,e de asteptat ca ,,prietenii” nostri vor face totul ca sa ne incetineasca,sa ne slabeasca,sa ne imputineze.Suntem inconjurati de ,,prieteni”,de aia trebuie sa tinem cu dintii de UE si de NATO.ca altfel e groasa rau!
https://spotmedia.ro/stiri/politica/exclusiv-ce-rol-joaca-serviciile-in-ascensiunea-neo-legionara-represiunea-singura-nu-este-suficienta-interviu-cu-oliver-jens-schmitt
🥺😔😔😔😔 tara mea frumoasă si plina de oamenii inteligenți si cu suflet mare condusa de pile nepotism favoritism corupție etc😔 multumim celor care au avut conștiință si prezența de spirit sa salveze tara in al 12 ceas ⏰ si sa admiram si intelectualii ce au pus acest plan ca sa faca acesta mișcare planificata bine avem de invatat si cu aceasta ocazie poate se trezesc si Romanii ca nu tot ce zboara se mănâncă 😅 acuma o gluma daca castiga Lasconii mai aveati curaj sa va aplecați dupa banii pe jos 😂😂😂 daca iesea Calin Bivolari o faceam toti in grup 🤣😅 ce usor sunt de manipulați oamenii cand li se promite marea si sarea si integrarea in absolut sa va faceți abonament la sfantul Petru 🤦♂️
Deci:
* Ponta zice că-l votează pe GG
* Acu’ din motive de imagine, după anularea alegerilor prezidențiale PSD-ul îl dă – aparent, afară pe Ponta
* Ponta devine candidatul polului suvernist, bine garnisit cu aureolă de martir
* Ponta nu e Georgescu și nu cuantifică o găleată de apă în megabytes
* Ponta câștigă inclusiv o bună parte din votanții PSD
* Ponta ia locul I
Kakaia șmecherie dom’le….
Ei….?
Eeww. Nu
Comic. Nu are priza dottore la ei. E prea cunoscut, prea patat si cu PSD stampilat pe frunte. No chance.
Las și eu asta aici:
https://www.aktual24.ro/usr-primul-demers-pentru-alungarea-lui-grebla-de-la-aep-legaturi-dubioase-cu-apropiati-ai-candidatului-extremist-ajuns-in-turul-ii-al-prezidentialelor/
(iertați îndrăzneala că insist să comentez)…
https://www.g4media.ro/exclusiv-in-plina-criza-de-securitate-seful-sie-a-zburat-la-abu-dhabi-unde-a-avut-loc-duminica-marele-premiu-de-formula-1-ultimul-mare-grand-prix-din-acest-sezon-g4media-ro-a-dezvaluit-in-exclusi.html
Deci va sacrifica Securitatea și pionul Geogescu? Eu cred că da și e iminent.
(iertare, tot îndrăznesc să comentez.. știu, trebuia să plec d bună voie de pe-aici, nu?!)
* Nu e peste ca bibanu si gazduta ca sirianul :-)))
Credeati ca astia sarbatoresc caderea tiranului ?
Mafia siriana = cei ce se inchina la ambasada siriei + cei ce se inchina la ambsada americana [religia lor evaziunea fiscala… asistati de sclavii romani]
Anchetatorii ar avea chiar probe care arată că în fermă a intrat mai întâi legionarul Eugen Sechila, apoi Călin Georgescu, iar mai apoi o mașină, în care s-ar fi aflat Potra.
„A fost și Călin Georgescu!”, le-a spus !!! sirianul !!!! reporterilor care l-au întrebat cu cine s-a mai întâlnit în noaptea de sâmbătă spre duminică. Sirianul a mai adăugat că Georgescu a fost la întâlnire împreună cu mai mulți bărbați pe care nu-i cunoaște.
Zice ca acolo a invatat Calin Codreanu sa calreasca. Calul din clipul lui Calin e al sirianului. Calin Codreanu: sa crestem cai domnule, sunt atatia bani:)) asta tot da afara. A mai zis ceva in legatura cu un articol din constitutie – rolul presedintelui, cumva se pregatea omul sa fie un mic dictator. A scapat alta: redeschid minele. Haha, eu astept si ceva despre cher Frank Timis, ca tot a fost seful lui Potra. Oare omul a pariat deja impotriva leului si a si scos ceva banuti deja, pana se redeschid minele?:)) Ohh boy, i got my tinfoil hat on! Muahhaha
https://www.g4media.ro/inapoi-in-cazarma-a-venit-momentul-reformarii-din-temelii-a-serviciilor-secrete-cazul-revoltator-al-sefului-sie-pasionat-de-masinute-si-jeturi-private-in-plina-criza-de-securitate.html?uord=Qo3jiVEzsroSZm%3D_oIo8QsRZkXYumSQeWf/z7HD7ji5ntrkRNC3omI2LWuBYjHRXl3T_KiJ1Wafwpk4Bk6IbM%3DGone4y7s-EjnEuxlDxKf/69sPuhSc4susONnfgzYo2ScBYuXVl
#omicăaroganță
#aroganțesocialiste
https://youtu.be/w51F1c5OLmg?si=OrwC3mkId3QXH9uT
ZonaIt
O recapitulare la CE SA intamplat!!!
Oricât as fi de suparat, nu pot sa fac afirmatii de genul ca s-a prostit diaspora.
Aceeasi diasporă ne-a scos din căcat, în repetate rânduri, prin votul ei.
În primul rând, a căzut pradă unei operațiuni de manipulare, în principal prin tik tok, la fel cum au căzut pradă și ceilalti, până la 2,1 milioane de votanti CG și 1,2 milioane votanti GS, din tara, care, ce sa vezi, aveau la dispozitie mult mai multe surse de informare.
În al doilea rând, a ”beneficiat” de lipsa totala de comunicare a PSD (chiar daca nu-si faceau mari sperante, trebuia sa fie acolo, sa comunice cu ei) dar mai ales a PNL care a ratat complet comunicarea cu ei (avandu-l sef peste diaspora pe marele comunicator Batistuță Rares Bogdan).
Desigur, comunicarea trebuia sa aiba in spate departamentele de analiza si strategii care sa stie problemele disporei, sa stea cu ochiul pe actiunile din diaspora ale AUR si Simion (care sobolanesc pe acolo de mai bine de un an) si sa propuna strategii de comunicare si propuneri legislative/administrative care sa se adreseze problemelor diasporei.
În al treilea rând, diaspora a ”beneficiat” de mesajele exaltato-imbecile ale multor guri sparte din USR pe care, inevitabil, le-au asociat cu problemele generate de woke-isti, neomarxisti si alti talambi de stanga din tarile unde traiesc.
În al patrulea rand, diaspora a ”beneficiat” de comunicarea catastrofala a guvernului (adica tot cele 2 partide mari) care nu doar ca nu a fost in stare sa contracareze mesajele negative ajunse in diaspora (cele mai multe indreptatite) dar nu a fost in stare nici macar sa promoveze putinele lucruri bune facute (dubla cetatenie in Spania, dezvoltarea rețelei de autostrazi, depasirea ca nivel de venituri/cap de locuitori a unor tari intrate mai demult in UE (Ungaria, Grecia), depasirea PIB-ului unor tari vechi din UE (Portugalia, Finlanda, Cehia etc), eforturile apasate care vor duce in curand la intrarea completa in Schengen si eliminarea vizelor in SUA.
În al cincilea rand, diaspora a ”beneficiat” de o lista catastrofala de candidati din partea partidelor proeuropene (unul cu liceul neterminat, unul care statea ca mobila unde-l puneai si nu transmitea nimic si una care dadea cu mucii in fasole de cate ori deschidea gura.
Am consumat cateva nopti pe whatsapp cu un amic plecat de multi ani peste ocean, baiat destept, cu facultate, incercand sa inteleg de ce e intors asa. Intr-un final, l-am rugat sa aiba putina incredere ca nu m-am tampit subit, dupa atatea alegeri in care am facut ce trebuie, sa o iau razna si sa votez ce nu trebuie. Ce am putut sa obtin de la el a fost promisiunea ca nu se va duce la vot in turul 2.
Ma resemnasem ca va trebui sa votez cu tuta, macar eram multumit ca nu trebuie sa votez Ciolacu.
Cam acolo am fost, ne-a trecut glontul pe la ureche.
Pentru primavara, programul e foarte strans – reforma la partide, ceva reforma in administratie, guvernare decenta, minimum de tampenii comise, avansare in cercetarea operatiunii hibride, cu ceva trimiteri in judecata si masuri impotriva ambasadei agresorului.
Candidati credibili pentru prezidentiale.
Legat de articol…sunt stabilit în Occident împreună cu familia de 8 ani…din ce am observat și din ce am mai vorbit cu alți români stabiliți au votat cu CG sau cu alți extremiști aaa numiții „navetiști „….muncitori sezonieri…abatoare…agricultura…etc…mulți simpatizanți pe grupuri trecuți de 50 de ani…educație minimă sau inexistentă…divorțați….probleme cu alcoolul…foști mineri…mai sunt și tineri care vin la muncă dar se pierd pe drum…droguri…etc…ajung prin gări…și bineînțeles pentru toate acestea tot UE și alte instituții europene sunt de vină…diaspora integrată și educată nu este extremista sau ușor de manipulat
Se tot discuta despre cat de educati, sanatosi mintal, frustrati etc. sunt votantii lui CG si ai partidelor extremiste. Nu cred ca asta este problema principala. Astia sunt concetatenii nostri, nu prea avem cum sa-i mai educam.
Ce se poate face este sa eliminam/reducem mijloacele de manipulare si manipulatorii. Si aici au esuat baietii pe care ii platim foarte bine sa ne pazeasca. Daca miscarea pe Tiktok as putea accepta ca nu au mirosit-o ca amploare, faptul ca a iesit la iveala ca suntem penetrati peste tot de rusi, nu e de acceptat. Ideal, ar trebui sa se intample urmatoarele:
– epurate cartitele rusesti identificate cu aceasta ocazie
– interzise retelele sociale, incepand cu tiktok
Stiu, par foarte extreme ideile de mai sus, nedemocratice, putiniste chiar, insa suntem in razboi, chiar pe linia frontului. Trebuie sa protejam statul si populatia, taind/ingreunand accesul tradatorilor si manipulatorilor la publicul larg. Restul e cancan. Sa speram ca va iesi din neant un lider cinstit si capabil e o utopie. La fel si ca vom creste intr-un termen scurt/mediu nivelul de educatie si discernamant al populatiei (oricum retelele sociale nu ajuta la cresterea IQ-ului, dimpotriva).
Asta e asa, daca vrei sa lucrezi cu materialul clientului. Dar pentru o treaba buna, de durata, trebuie atacata problema de la radacina.
Scoala romaneasca! Asta trebuie recladita pe baze noi, sa nu mai scoata [vorba lu` Base] tampiti.
https://x.com/CostinAndriess/status/1865997959793361367
Teodor Baconschi:
„Simion, Neamțu, Târziu: dacă aveați un strop de inteligență politică și de patriotism, apucați fie și la spartul târgului rusesc să vă deziceți de trădătorul Călin Georgescu.
Nu ați făcut-o nici în ceasul al 12-lea, dovedind astfel să erați pe mână cu întregul lui program de sabotare a democrației românești.
Vă vedeați mari și tari, pe funcții înalte, într-un stat preluat ostil de Rusia: corifei ai unui regim condus de un ”președinte” DIE anii 80, cu rezerviști anti-UE și NATO și glazură ortodoxist-legionară, susținută de unii clerici filtetiști, plecați cu pluta pe Volga, foarte departe de învățătura Bisericii.
Pentru această poziționare fără echivoc, sunteți distruși politic și încă n-ați priceput. OK, poți promite aberații economice (case pentru toți cu 35.000 de euro), poți instrumentaliza pe afișe electorale respectul poporului pentru voievozii noștri și sfinții români, dar nu mai ai cum să te declari iubitor de țară când continui să aperi isteric un șef de sectă lunatic, ale cărui ”vibrații” cosmice și ”energii” rusești au fost curmate.
V-ați afundat în haznaua asta și nu mai aveți cum să ieșiți de acolo
Yeap.
Stii ca mai este unul care vinde case de 30000 eur??
De peste ocean. Are o avere cat pibul Romaniei ..si sta la masa cu marele roscat. Nu ca mi-ar fi simpatici vreunul. Nici ai lor , nici al nostru.
Dar spun un mare adevar. Adica , ce parere ai de marele sistem fractionar. Sistemul bancar. Care a ajuns o mare schema ponzi , la nivel mondial , de a imbogati o mica parte , pe seama unei gloate ce functioneaza pe principiu de turma. Totul din pix.
Ca sa aveti un indiciu , ascultati ce a zis Orban. Al Ungariei. Nu al nostru.
Parerea mea.
Asta a fost un simulacru de negociere. Un fel de aratatul pisicii. In house. Jucat intre trei jucatori. Din Nato doi , si unul ..e cel mare , de peste Atlantic.
Tot „aratatul pisicii” trebuie cautat in limbaj. Limbajul diplomatic. Si totul tine , dupa parerea mea , de mutarea spre est a frontierei UE. Si pierderea influentei unui actor.
Pe acelasi palier vine intrarea in Schengen si mentionarea resurselor. D-l Calin Georgescu e iepurele din joben.
Care sa arate controlul asupra vointei poporului.
In caz ca unii vor sa negocieze mai agresiv.
Franturi veneau spuse de toata clasa politica implicata in administratie de la noi. De cu ..ani in urma.
Mentionarea aproape hipnotica a programului apa , hrana , energie ..e mesaj. Si de captare si ptr cine trebuie sa il inteleaga. Aluziile cu lumea rusa ..si cu implicatiile rusiei , de asemenea.
Eu o sa fac un pariu. Trump spune ca iese din Nato . Oare? Sau , oare , politica marelui buldog s-a intors?
D-l Calin Georgescu a spus ca trebuie renegociat scutul. Ptr cine a fost mesajul. Ptr speriatii de pe forumuri?
Niko-Prostii si false conspiratii.Si chiar daca ai avea ceva dreptate (?),amenintarea rusa este reala.Asta descalifica toata ,,logica” ta.Rusia este aici,langa noi,la doi pasi si daca crezi ca rusii de azi sunt diferiti de rusii de ieri sau de alaltaieri,te inseli amarnic.Daca Calin Georgescu este omul rusilor,fie el si inconstient,din postura de idiot util,trebuie dat cu el de pamant.
https://evz.ro/adrian-zuckerman-fost-ambasador-sua-romania-ar-fi-cazut-intr-o-prapastie.html
Asta de unde plm stie ce nu s-a desecretizat? De la ai lui, de la ai nostri sau baga si el niste fitile.
bai da ati bagat la elucubratii pe tema bietei diaspore, la cate unii zici ca dicta Lasconi da´era calin rasputin georgescu la tastatura. S´a plecat nene masiv de la opinca la vladica, ce va credeti natie de doctori ingineri? In anii 80´s´a fugit da´s´a si vindut, in anii 90´ mai mult aia care aveau ceva scoala + descurcaretii, din anii ´00 cind s´a spart buba demografica in occident s´a dat drumul mai intai la capsuni si mai incet si pe la hans, franz ´ca duba de la dhl inca nu se conduce singura. Ba´ vedem si migratie in interiorul migratiei ca neah mai o criza mai o recesiune, ce sa faca si spaniolu´sau etaleanu´, fie painea cit de rea tot mai bine´i in jermania. Ei si celebrii euro orfani au crescut si ei, baga salam de vara cu paine toast si´si cumpara cite ´un bemweu de culoarea leopardului pitit dupa gard si kilometrajul dat de trei ori peste cap, dupa doo ture de centru cu manele la maxim si o saptamina de mers la scrabici se rupe caruta..sa vezi schelalait ..sa vina polizei, mi s´a dat tzeapa hai cu protectia consumatorului ))) lu´unu ´d´asta daca´i soptesti bazaconii ca´i neamu´ales de la euglena incoace mai ales dupa ce si´a stins amaru´n 8 beri de la lidl si juma de litru de pufoaica cu micro plastice ca are PET´ul ala norocos de vreo 7 ani si ´l tot reumple. A dracu´karma ca exact in ziua votului e semitreaz si alfabetizat exact cit sa nimereasca patratelul fatidic. Vorba meditatorului de la curtea bulibasei: ghinion.
Votul diasporei rezumati-l din comentariul lui varulCezar(Cezarprimo). Oamenii nostri , care s-au integrat pe unde stau , copiaza viata locala. Fac ce fac si localnicii. Le copiaza ideile. Modul de gandire.
In toata Europa , dreapta e in ascensiune. Si extrema dreapta. Toti vin pe valori traditionaliste. Revenirea la valorile crestine , moralitate , familie traditionala , mici producatori , etc.
Dupa ani de zile , decade , in care stanga , si curentele de stanga au guvernat. In ultimii ani , dupa criza din 2008 , multi ajutati de extrema stanga. Ii stiti voi. Ecologistii extremi , cei cu drepturile celor 3000 de genuri , cei ce s-au nascut cu drepturi. Woke and company. Ei bine , acestia odata ajunsi la guvernare , au fost si sunt mai radicali si decat extrema dreapta. Ptr ca stigmatizarea continua , traumele , ii fac sa se inconjoare de o lume asemenea lor , imping limitele a tot foarte departe. Asa s-a ajuns la a introduce in scoli notiuni de educatie unde un copil trebuie sa afle de tata si tata. Dar nu i se mai inculca respectul ptr oricine. Ptr orice persoana , diferita , asemenea , in vestimenta , gandire , etc.
Peste ocean acelasi suflu.
Doar ca , aici apare prima notiune de conflict. Actuala conducere UE , inca merge pe valul vechi. De aici si „inocenta” USR. Nu vad dincolo de a imita ..ceea ce si diaspora face.
In loc sa copieze ceea ce e discursul corect. Cel al lui Orban , ei merg din inertie , luandu-si hate pe subiecte ce nu afecteaza societatea romaneasca.
Adica: la noi nu sunt probleme mari cu minoritati din astea ciudate. Societatea e relativ traditionala. Religioasa .. in special in mediul rural.
Cunoscand astea , daca mergeau pe un discurs moderat , relativ contra curentelor astea europene impuse(asta nu inseamna sa fii contra niciunei valori. Una e sa discriminez o persoana , alta e sa nu gandesc ca el , sa fac ca el , etc. Ceea ce nu inteleg multi. Adica , noi respectam ceea ce alte state decid , le recunoastem drepturile celor ce locuiesc la noi , si le au dobandite in alte parti. Dar nu suntem „emitenti” de drepturi. Dreptul cetateanului e de a fi egal de la nastere , pana la moarte , indiferent de sex , credinta , culoare , orientare sexuala. Fara nici un alt drept in plus. Ptr ca un drept in plus ptr unii , e discriminare prin omisiune ptr altii. Adoptiile de copii de catre cupluri gay nu pot fi o regula impusa. Cum implica o terta persoana , ce nu are discernamant , si cum acea persoana(copilul) nu vine pe cale naturala din acele doua persoane , nu poti impune dreptul unuia(cei ce vor sa adopte) , asupra altuia(copilul , ptr ca inca nu discerne). Asta nu inseamna ca cazurile speciale nu pot fi exceptate. Rude. Cerc social apropiat. Etc. Predomina interesul copilului.
La fel in scoli. Nu poti impune reguli scolare impuse de aceasta minoritate. Singura regula e respectul ptr oricine. Chiar daca e diferit. Culoare , orientare sexuala , etc.
Mergeau pe un discurs corect , societatea intelegea.
Legat de ecologisti. Au impins agenda in marile orase , catre masuri aberante. Taxe. Obligatii. S-a trecut de mult de acea margine , in care masurile erau benefice. De a limita , controla , relativ accesul , circulatia.
De aici ascensiunea partidelor cu viziuni traditionalist nationaliste(numiti-le de dreapta daca vreti). Acelasi curent ca si la noi.
Numai ca la noi , acest discurs e taxat de rusofil. In afara de aceasta sintagma , nu mai exista margine de analiza.
Nu se analizeaza ideea , curentul. Se compromite mesagerul si am rezolvat. Atacat candidatul , balacarit …ptr ca toti cred ca , odata „rezolvat” candidatul , am rezolvat si mesajul.
Poate , poate , prind unii si aluzia cu Matrix.
Cealalalta paralela legata de Matrix e legata de sistemul financiar. Si gandirea de grup. Ambele curente de stanga. Promovate de neomarxistii astia deghizati in aparatorii tuturor vietatilor. Si a drepturilor.
Pe bune? Toti cei ce au fost taxati rusofili in Romania au fost pe buna a dreptate. Georgescu fan declarat Putin, Sosoaca vizita la ambasada Rusiei, Simion non grata in Moldova pentru legaturi cu FSB.
Doar Beeecali a fost iertat pentru ca nu si-a declarat admiratia fata de Rusia.
Stii ca si eu sunt fan putin. Dupa unii. Felul cum vorbeste , cum si-a castigat electoratul , ce a facut ptr tara lui.
Stii ca , chiar in aceste conditii , si a faptului ca admir si alte chestii din societatea rusa ..ii consider cea mai mare amenintare ptr noi?
Si doar la modul general , istoric. Facand abstractie de evenimentele recente si istoria mutua pe care o avem.
Ptr ca , societatile cand se suprapun , daca nu au suficiente sinergii de baza(nu culturale , de obiceiuri cu toate ca si alea au rolul lor) , intra in conflict(nu militar , asta e ultima treapta).
Societatile de origine slava sunt mai intransigente , mai putin tolerante. Chestiile astea doua , duc spre faptul ca vor sa domine orice relatie.
Deci , eu ii consider cea mai mare amenintare ptr noi. Ptr ca , vezi tu , noi aici in zona (chiar de avem un complex de inferioritate) suntem societatea dominanta.
Si chestiile astea , intra iar in conflict. Sunt antagonice , in mintea mea , cele doua idei , sau pot convietui?? Daca esti din gandirea „spirit de turma” , clar ca nu pot convietui. Ai nevoie de o validare a propriilor credinte. Asta se produce prin asocierea cu altii ca tine si exaltarea acelor convingeri mutue.
Daca ai gandire critica , clar ca da. Ptr ca vei dori sa contrastezi orice , ptr a extrage partea buna. Sau rea. In functie de rigla ta de valori.
Cum am spus , temele ridicate de d-l Calin Georgescu sunt recurente in politica romaneasca. Exista un curent intre politicienii implicati in administratie , un fel de „lupta surda” cu entitatile europene. Nu e prezenta in politicienii ce nu sunt prezenti in administratie , ptr ca nu se lovesc de aceste probleme. Eu nu il cunosteam , in mare , pe d-l Calin Georgescu. Mea culpa. In schimb am votat cu d-l Geoana , nu din convingere , sau ca m-a captat. Ci ptr temele vehiculate in campanie. Teme ce se regasesc sub o forma sau alta si la d-l Georgescu si la altii.
Sunt un activ urmaritor al forumurilor de infrastructura. Daca stai de vorba cu multi simpatizanti ai USR , ptr ei , tot ce e romanesc e prost. Administratia e proasta , antreprenoriatul e prost , electoratul e prost. Ei sunt niste sfinti emanati de nu stiu unde. Vor doar firme straine. Pe faimoasa lor asociatie proinfra ..spuneau ca trebuie interzis la licitatii cel mai mare constructor roman. Cel ce a dat in folosinta km de pe autostrada Moldovei anul acesta.
D-l Burduja , de la PNL , vorbea recurent in conferintele sale de nevoia de a renegocia , de a primi verde ptr N proiecte de la comisie. Suntem tara cu cel mai bun mix energetic , avem N hidrocentrale la 80 la suta ..si sunt tinute pe tusa. Intre timp prin scheme de ajutor se favorizeaza doar instalarea de eoliene. Ale cui sunt eolienele? Ale cui sunt hidrocentralele?
Aceluiasi domn Umbrarescu i se pun bete in roate in a prelua un combinat.
Stii ceva?? Pretul energiei ptr populatie nu e mai mic in Ro comparativ cu Spania. Cum s-a vehiculat in presa. Aici facturile sunt mai mari. O scapare minora. In schimb nu exista acea subventionare incrucisata de la noi. La noi pretul ptr consumatorii industriali e mare. Asta te face sa pierzi competitivitate economica. Liberty steel Galati sta de vreo trei ani cu proiectele ptr furnalele electrice la sertar. Parte a programului green steel. De ce? Crezi ca au legatura cu pretul? Cu accesul spre finantari
Intre timp , aceste preturi sunt fixate de jocurile facute de necul energetic din Austria.
D-l Georgescu a vorbit de o bursa a energiei. D-l Burduja a semnalat altele. Aparent nu se leaga. Sau se leaga? Ce crezi.
Tu nu crezi ca tara din zona , care e nexul(nodul) natural , are cele mai multe resurse , trebuie sa fie cine decide?
Tu nu crezi ca multe chestii , cu rusofilii , cu fumigene ..sunt de fapt cortine de fum? Care sa distraga de la problemele mentionate. Ca si simbolistica , tu nu crezi ca mentionarea lor hipnotica , de catre d-l Georgescu ..intre o multime de reporteri vocali , reflecta aceasta situatie.
In care , trebuie sa vedem prin ceata informatica. Si sa fim vocali. Uniti.
Intreb doar. Si dupa aceea sa spuneti ca USR e salvarea. Si altii pericolul. Am mai avut FSN.
„Dl” Georgescu mai sustine si nationalizarea, cu „doar” 51% a companiilor straine din Romania. Tie asta iti pare idee de om normal care a citi vreodata un manual de economie?
Ca sunt probleme cu UE, sunt intradevar dar in orice organizatie sunt astfel de probleme iar Romania are drept de veto.
Eu n-am spus ca USR este salvarea cuiva.
Da . Si nu inseamna ca ar face-o. Face parte din negociere. Se arata pisica.
De obicei functioneaza. Seteaza un inceput de negociere mai aproape de pct pe care il vrei. Functioneaza si in alt fel. Zangani clopoteii in cetate si sobolanii fug singuri.
Cei seriosi raman.
O sa revin , legat de asta. Eu nu sunt de acord cu nationalizarile fortate. Dar sunt de acord ca statul trebuie sa castige/recastige margine de control in multiple spete.
Negocierle au si ele o limia a bunului simt, daca ies cu toporul la tine, sa negociem ca intre vecini o problema banala, nu prea mai este negociere. Discutiile se poarta pe un ton civilizat, responsabil si cu mare atentie la termenii pe care-i folosesti. Pt ca altfel te ia lumea de tampit…
Declaratia conform careia bauturile racoritoare au nanochipuri tot negociere este? Sau faptul ca Romania ar trebui sa dezvolte masiv economia caiilor de curse? Si daca as cauta as gasi multe imbecilisme care arata de fapt un tipar de gandire, un anumit bagaj de cunostiinte – extrem de limitat.
Pt ca un stat sa-si controleze propria economie n-ai nevoie de etatizarea acesteia ci doar de adoptarea unor legii serioase si mai apoi respectarea lor.
Despre negocieri: la nivelul „mare” nu exista ceea ce spui tu. In special cand vorbim de preluari ostile. Se practica in lumea vestica , de cand exista bursele si capitalul. De fapt aici s-au inventat metodele.
Despre bauturi si restul de genul: trebuie facuta o diferenta intre discutii informale , si discutiile serioase , sau aplicate. O sa vezi o diferenta de abordare , la el. Facand abstractie de orice altceva. Ca studiu per individ , vorbesc. Nebiasat.
Cat despre limita cunostinte , ma indoiesc. Oricum , e dificil sa vorbesti si la nivele macro , si aplicat. Nici nu te va intelege audienta. E si usor sa te pierzi in detalii. Fac o paralela constant , cu propria persoana , in oglinda. Si iti spun ca si mie mi se intampla constant , sa ma pierd in detalii , sa plictisesc oamenii cu care vorbesc , sa pierd firul discutiei , de dragul detaliilor si a extrapolarilor.
La fel , in discutii imformale , cati nu ne punem intrebari din astea lumesti? Eu , constant , cand vizitez situri istorice , vreau sa le inteleg , si imi rezulta foarte dificil sa leg un fir logic , de cum se puteau construi anumite structuri , de cum se putea ajunge la un nivel de stiinta aplicata , cand unii traiau pana la 25-30 de ani , mureau , cel mai sigur de o moarte violenta , si nu aveau mijloace de studiu.
Acum , ceea ce spun , nu vreau sa sune a ca as incerca sa conving pe cineva. Sau ca sunt sedus de puterea „personajului”(sa ii spun asa). Eu vorbesc de o privire obiectiva , si de teme ce atinge. La margine de „compromiterea mesagerulul” practicata de o parte a mass mediei.
Celalalta chestie. Eu nu am acces la informatii care sa arate ca e implicat in vreo ceva. Daca exista asa ceva , trebuiesc scoase toate. Nu „desecretizat” o chestie ce nu arata nimic.
In primul rand , regulile electorale trebuie sa fie aceleasi ptr toti. Si aici e tema ptr partide. Sanctionata orice abatere , invalidat votul. Valabil si ptr alde PSD cu sacosele cu ulei , si ptr PNL cu panourile , si ptr controlul retelelor digitale. Ptr ca sunt primele ce transmit un mesaj foarte direct. Aici e puterea lor. Un panou , ori iti sarr in ochi , cand mergi cu masina , un anunt la TV , daca se intampla sa deschizi atunci televizorul. In schimb platformele digitale au mesajul asteptandu-te sa butonezi schema de deblocare a ecranului. Si cum telefoanele , si tabletele sunt mai raspandite , in ziua de azi , decat buletinele …iaca rezultatul. Sumeaza la asta faptul , ca informatia scapa controlului statal(alt tip de informatie e localizat , chiar si via TV). De aici si teama. Asta nu inseamna , ca neaparat a fost Rusia. Parerea mea. Aceste retele , trebuiesc controlate , trebuiesc reguli , ptr chestii precum procesele electorale. Ptr ca scapa peste marginea intre care exista aceasta relatie. Electorat-candidat-stat. Priveste din orice unghi , si o sa vezi ,ca nu exista practic nici un control. Asta e problema.
Cat despre economia de stat?? Cred ca ne cunoastem din discutii pe aici , mai de mult. Si credeam ca imi stii opinia. Nu sunt un adept al „economiei de stat”. Si nici a interventionismului. Mai degraba a mecanismelor regulatoare. Si a crearii unui ecosistem care sa se ajusteze singur. Ceea ce numim economie de piata functionala.
Bineinteles cu anumite mici exceptii. Sunt sectoare , in care , statul , prin entitatile sale(inclusiv cele de natura economica) e bine sa pastreze margine de control. La fel e bine sa ajuti la dezvoltarea antreprenoriatulul autohton.
Cat despre legi si respectare , sunt atributele de baza a ceea ce numim stat de drept. Sunt stalpii pe care se sprijina aceasta dezvoltare , in felul cum o stim.
https://youtu.be/kXNSXuuaMoA?si=4_GStDmGPbNB1vgN
E un interviu vechi , de cand , inca era frecventabil.
La margine de situația actuală , ce îți spune dialogul?
Omul vinde jumatati de adevar. in hindsight, se vede ca are ceva cu Europa. Il deranjeaza trecerea la euro, pentru ca pe el de fapt il deranjeaza integrarea in UE.
Bursa energiei. De fapt , restabileste controlul Romaniei , asupra resurselor. Intr-o piata , in care nu toti actorii sunt statali.
Nu e vorba de nationalizare. Ci de a avea control asupra livrarii. Ptr ca asupra productiei nu mai ai.
Trecerea la euro , in contextul actual nu e o masura buna.
Cat timp Uniunea Europeana nu emite datorie in numele tuturor ..euro ramane un Frankestein. Functioneaza datorita puterii economiilor ce formeaza uniunea. Si a acceptarii in piata. In conditiile in care sistemul financiar mondial ..functioneaza dupa sistemul asta „fractionar” e ..de importanta , chestia.
In schimb , defavorizeaza economiile mai „slabe”. Costurile la care se imprumuta , la care functioneaza economiile , creeaza discrepante majore. Pe care , daca nu ai cum sa le compensezi , te trezesti in pozitie ca nu mai esti competitiv. Pot fi compensate printr-o baza a economiei , ce nu functioneaza „pe credit” , si care e capabila sa puna resursele necesare functionarii economiei pe valori mai scazute. Care sa iti ofere acel factor de multiplicare ptr restul ramurilor economice.
Cate din chestiile date le regasim in economia romaneasca? Ne imprumutam mai scump ca Italia , Spania , Portugalia. Nu mai avem control asupra pietei de energie. Asupra resurselor. Cei ce distribuie stabilesc preturile si regulile. Nu prin control direct asupra preturilor. Ci prin controlul distributiei. In conditiile economiei de piata. Ori , se intampla o chestie , unde noi avem resursele , noi facem distributia , dar nu noi stabilim aceasta distributie. Nu ai control asupra pretului sub nici o forma.
Sistemul fractionar , in mare , e o mare schema ponzi , unde din pix(fara nici un suport) altii ce detin capital si se imprumuta mai ieftin(fara a avea nimic ca garantie) te indatoreaza pe tine. Ptr ca ei se imprumuta si te imprumuta pe tine la randul lor.
Vezi tu ..de asta anumite state nu vor sa se emita datorie la comun. Restul sunt povesti. Ca sa pacaleasca minti adormite.
Ei se imprumuta ieftin , te imprumuta pe tine , iti cumpara resursa ieftin si ti-o revand tie. Cum ti se pare schema? In mare?
Deci , noi , cu o economie , in care importam 70 la suta din carnea consumata , platim luciul de apa(sa se intrebe unii de fe nu avem peste) cel mai scump din Europa , in conditiile in care detinem 60 la suta din reteaua hidrografica …vrem euro?
Si , ca sa nu sara lumea in cap , subventionam energia ptr consumatori casnici , in timp ce omoram industria..cu preturi mari. Si unde , statele puternice(cu venituri mai mari ptr populatie) nu subventioneaza ptr populatie , dar subventioneaza industria.
Ei isi subventioneaza viitorul si cresterea. Tu consumul actual ..si mai vezi maine. In timp ce baza economiei dispare.
Asta inseamna ca traim pe consum. Nu consumul populatiei.
Noi avem nevoie de baze pe care se sprijina economia ..care in sistem fractionar , sa fie la „nivel” mic. Cum ar fi baza piramidei lui Maslow ptr individ , dar in oglinda , ptr economie. Adica resurse si tot ce e consum de baza preturi mici. Si controlul consumului. Redus cheltuielile statului , ptr a reduce imprumuturile. Exceptand investitiile in acele ramuri care functioneaza ca multiplicator. Infrastructura spre exemplu.
Control monetar. Cu chestiile astea redevii competitiv
Ajungem la spre 75 la suta din media UE. Si nu mai suntem competitivi. Costurile cu forta de munca cresc , infrastructura e inca deficitara , cheltuielile si functionarea statului , de asemene. Si nu e numai din vina entitatilor statului. E de asteptat cand ai un lant impratit , intre investitii , cheltuieli ..sa existe sincope. Cand o parte din aceasta relatie ..e la distanta , si fizic , si ca intelegere , aceasta relatie devine si mai proasta.
Vedem problemele cu absorbtia fondurilor. Nu e vina exclusiva a autoritatilor romane. Care , lupta deseori , cu o piata putin disfunctionala. In care , multi actori sunt din tarile membre si au putere de influenta. Vezi cazurile de pe coridorul 4 feroviar , autostrada A1 , si altele. Unde , corectiile fac , ca , in mare , sa fi platit din propriul buzunar aceste lucrari. In cazul coridorului 4 , fara sa vezi vreun beneficiu real pana la data.
Cand s-au flexibilizat conditiile prin PNRR , vedem cum totul a mers mai ok. Si aici , nu mai umblati cu ..”ne dau pomana”. Nu. Multe sunt imprumuturi. Da . Imprumuturi la dobanda celor avantajati. Dar cum ar fi sa se imprumute tot timpul asa ..ptr toti?
Cum ar functiona economia? Ptr ca vedem rezultatele cu programele PNRR. Care , majoritatea fumctioneaza ok.
Deci?? Cum e cu moneda unica?
Si cu negociatul?
Uniunea europeana e una din cele mai bune constructii care exista ptr continentul nostru. Nu exista dubiu. Numai ca multe chestii trebuiesc negociate la sange. E un win win ptr ambele parti. Uniunea in ansamblu isi intareste pozitia. Ptr ca si increderea cetatenilor creste cand ai ceva functional.
Nu…sa tratam baliverne , gen dreptul unor minoritati , care intre noi ..fie spus , sunt rezultatul unor traume si frustrari transpuse in legi , care dezavantajeaza alti cetateni.
Asta trebuie sa fie reala Uniune Europeana care apara drepturile. Cea care sa creeze baze ptr bunastare prin cunoasterea problemelor din fiecare coltisor al uniunii.
Nu prin impunerea de reguli absurde daca nu te aliniezi unui curent temporar.
Pai , si cine a spus altceva de UE?
Si sunt , inca , destule probleme. Problema nu e ca exista UE , sau ca suntem in UE. Problema e ca trebuie sa invatam sa ne negociem interesele.
Si sunt multe interese. Toate cele trei vehiculate in campanie.
Apa-hrana-energie. Nu sunt cuvinte spuse de un neavenit care nu stie pe ce lume traieste. Cum cred multi.
Sunt acele chestii , care stau la baza unei economii. Si care iti dau competitivitate. Cum vorbeau unii de piramida lui Maslow ptr individ ..la fel e aceasta baza ptr economie. Extrapolat fiecare domeniu , detaliat , si unul poate vedea usor cum toate astea ar functiona ca un factor multiplicator ptr alte ramuri.
Care , odata optimizate , va face sa devii atractiv ca stat. Ptr investitori.
Ptr ca , noi , incet , incet , incepem sa nu mai fim atractivi. Si nu din cauza d-lui Calin Georgescu. Ci ptr ca am distrus baza economiei.
Niko-Sunt total de acord cu ce spui,mai putin intentia de a-l scuza pe daraiatul rusofil.Pai daca el insusi o recunoaste tu de ce il contrazici?A facut atatea declaratii supercalifragilistice ca,daca nu ar vrea sa ajunga la butoanele tarii ar fi bun de clovn sau de pus in camasa de forta si inchis la Marcuta.Dar cu realitatea este aia care ii,individul este periculos.
N-am votat cu nimeni, de mult, căci clica politică mă dezgustă. Azi statul român tocmai s-a răhățit pe democrație, și voi, militari imaginari, aplaudați de zor. Că vă place sau nu, cetățenia română este un drept din naștere, iar diaspora, plecați la mai bine sau plecați din disperare, sau țăranii de la sate, nu sunt cetățeni de rangul doi în țara asta, niște proști și tâmpiți așa cum insinuați de zor, ci sunt cetățeni români, PUNCT, și au același drept de vot ca și oricare alții. Nu sunteți voi patricieni iar ei plebeea proastă, ori poate voi cei cu „discernământul cel profund” ați vrea să vă întoarceți înapoi în era sclavagismului unde unii aveau drepturi, iar alții nu? Democrația este vocea poporului, majoritatea decide. Că majoritatea s-ar putea să nu aibă dreptate, asta s-a spus mai demult de filozofi. Și Hitler a fost ales democratic, și asta arată ce rahat e democrația. Numai că democrația a fost setată drept regula jocului, iar pierzătorii acestor alegeri au încercat să schimbe regulile în timpul jocului, pentru că nu le-au ieșit lor socotelile, dând vina, la fel ca Ceaușescu, pe „agenturilii străine”, iar voi ați pus botul și v-ați sincronizat vocile CULMEA, cu Antena 1, aliniată de fapt sub stindard CNN; marca democrațiilor americani. Asta e de fapt problema, că Ru Mil s-a umplut de propaganda democrată americană neomarxistă, care are tot felul de idei cretine ATEISTE, și asta este o altă mare problemă neluată în calcul în expozeu, că românul a construit biserici peste tot, așa cum a făcut Ștefan cel Mare, iar azi vine ateul de CT Popescu să spurce pe oricine vorbește despre creștinism sau despre Divinitate, că doar e logic, ateului nu-i convine nici Divinitatea, nici cazanul cu smoală care e în stand-by, nici politicienii care vorbesc la televizor despre credință, că asta nu se poartă la democrații americani sau la capitala varză Bruxelles.
Militarii sunt naționaliști că vă convine sau nu, ai jurat să aperi România cu prețul vieții, iar corul propagandiștilor liberali americani care au umplut Ru Mil sunt și antiromâni, și antimilitari și mai mult sau mai curând unii o să realizeze că postând aici și încercând să îndrepte „viziunile” deformate ale„ liberalilor democrați” nu fac decât să legitimeze acest curent ateist-neocomunist, care în SUA, țara de origine a acestor noi ideologii, tocmai și-a primit un mare șut în partea dorsală.
Da, nu trebuie să vă faceți probleme că sunteți la unison cu Latrina 1, poate că tocmai v-ați găsit noii tovarăși de drum.
Democrația e bună când iese cine trebuie, iar diaspora e și mai bună, mult superioară celor rămași în țară, când ne salvează de Năstase, Geoană sau Ponta. Acum peste noapte nu mai este bună și e plină de inculți și analfabeți.
Buna si religia, ca bautura, dar tre’ sa tii de ea!
…personal, cum vad pe cate unul ca recurge la argumente bisericesti, cum ii dau jet… ca si sexualitatea, religia (si bautura! :))) e alegerea fiecaruia, pe care trebuie sa si-o manifeste in privat.
„Ru Mil s-a umplut de propaganda democrată americană neomarxistă, care are tot felul de idei cretine ATEISTE, și asta este o altă mare problemă neluată în calcul în expozeu, că românul a construit biserici peste tot, așa cum a făcut Ștefan cel Mare, iar azi vine ateul de CT Popescu să spurce pe oricine vorbește despre creștinism sau despre Divinitate, că doar e logic, ateului nu-i convine nici Divinitatea, nici cazanul cu smoală care e în stand-by, nici politicienii care vorbesc la televizor despre credință, că asta nu se poartă la democrații americani sau la capitala varză Bruxelles.”
Mai bine că nu votezi. Când pui botul în asemenea hal la propaganda rețelelor sociale, stai mumos și discută la colț de birt cu restul ‘telectualilor despre politică.
Știi ce a mai făcut Ștefan cel Mare? A tras o grămadă de jivine în țeapă. Verișorul din sud a avut reach mai larg pe rețelele sociale ale vremii, asta e, dar Sfântu’ Fane s-a ocupat și el cu asemenea distracții nevinovate. Asta ca să vorbim de tradiții. Și dacă tot se umflă sângele în corpul spongios al credinței de mucava, cum explici , de exemplu, faptul că Mache Tomitanul zice despre descreieratul de Georgescu că ar fi un trimis al lui Dumnezeu? O fi un Pavel al Securității? O fi vreun profet mincinos și atunci creștinii uniți întru vorbe mai mult decât întru fapte ar trebui să-și tragă două palme duhovnicești și să facă gargară cu aghiazmă, că prea spală cu limba lor copitele Necuratului?
Aș putea să mai scriu multe rânduri, explicând că „plebe” nu se scrie cum scrii „Medeea” de exemplu, că formatarea cu majuscule a textului pentru a sublinia unele puncte dovedește cel mult carențele fundamentului de idei pe care au fost sprijinite, dar stric biții pe găgăitori. Ce vreau să folosesc drept încheiere este următoarea concluzie: ești un bou cu spume. Și nu pentru mizeriile însăilate pe post de discurs, astea doar adaugă aroma de grajd, mă refer la prostia cu „militari imaginari”. Sunt oameni aici care și-au servit țara, chiar în teatre de război, sunt oameni cu o cultură generală bogată, inteligenți, care au uitat mai multă istorie decât ai citit tu. Și nu mă număr printre ei, eu doar sunt cel ce identifică ușor o bovină ce se joacă de-a Afrodita.
@Predhil
Exact ce ziceam. Că mă insulți pe mine, mai treacă meargă, ești un bou dacă crezi că mă impresionează tiradele patetice ale gogomanilor de pe net. Că ai ajuns să-l spurci și pe Ștefan cel Mare care a apărat țara asta războindu-se cu turcii, ești de cea mai joasă speță, n-ai ce căuta pe un site militar dacă vorbești în halul ăsta pe unul din cei mai mari domnitori ai românilor. Exact la alde tine mă refer ca militar închipuit, iar că te iei de Ștefan cel Mare e inutil să mai comentez ești bou cât încape, la fel alții ca tine, nu ești zero valoare pentru acest blog, ești cu minus, o mică jevruță democrată liberală satanistă care cântă în cor cu CNN și Latrina 1. Succes la pus +1 în coș bucată airplane F16, cu două aripi și coadă, inclus două rachete, maxim la ce te pricepi idiotule.
Nu te suspectez de foarte multa inteligenta..” Baaahh, te legi de Stefan cel Mare?’” Vai de capu nostru.
Pe cine faci tu bai ‘propagandist liberal american’? Moaaama, cata seva iti tragi de la America. A ajuns si la voi razboiul cultural care dureaza de cel putin 15 ani? Pe toti va vad in gura cu buzzwords – le folositi cu atata mandrie – si bag mana in foc ca habar nu aveti ce vorbiti. Curentul progresist a primit primul sut in 2016. Luati lumina de la Trump – si rastalmaciti. Ai intarziat cativa ani. Curentul progresist in varianta extrema este falimentar si un non sens – clown world. Vezi ca e plin de lgbtq prin Biserica.
Daca este ceva ce ma dezgusta sunt astia care se bat cu pumnul in piept ca sunt nationalisti, patrioti, crestini etc. In legatura cu credinta – nu am nevoie sa pup poala popii si nici sa fiu prezent non stop la biserica. Pot sa stau linistit sa ma rog in coltul camerei mele. Talmes balmes si la tine.
P.S. Hitler nu a fost ales democratic de catre popor. S-a folosit de democratie pt. a ajunge cancelar. Pune mana si citeste ca esti pe langa.
Marea breșă a TikTok. Cât de ușor poate un candidat să obțină 1 milion de vizualizări
https://recorder.ro/marea-bresa-a-tiktok-cat-de-usor-poate-un-candidat-sa-obtina-1-milion-de-vizualizari/
TikTok=DobiTok
https://ziare.com/bulgaria/anunt-pregatita-adere-zona-euro-moneda-europeana-1911258
alții de care ne râdem#
Da coane, le dadeam cartofi prin 97 sa moara de foame.
lasă coane că noi desfacem firul în paișpe că de ce ne-am trezit cu asemenea mișcări electorale și inventăm tot felul de motive când problem e în fața ochilor ….lipsa de reforme și schimbări structurale în economie și administrația statului condus de aceiași nomenclaturiști ,securiști,apeviști ,finanțiști și economiști emanați din pcr si tranzitia lui iliescu.
Hai baieti sa ne mai destindem un pic cu oameni de o eleganta deosebita, din epoci apuse, maestrul Jean Moscopol:
Ce frumoasă este viața
Când joci tenis dimineața
Iar la prânz de deranjezi,
Ce-ți dau rușii să semnezi.
Ce bine-i să-ți zică ție
Doctor în chinezărie
Și-n prezidiul cel nou
Petre Groza-n loc de bou.
Ce frumoasă este viața
Cânde te plimbă ca paiața
Rușii pe la Moscova
Și pe la Varșovia.
Ce frumos e când servești
Interesele rusești,
Iar în țară, neamu-ntreg
Îți zice: Gheorghiu-Jeg.
Ce frumoasă este viața
Când lași foarfeca și ața
Și din maister croitor
S-ajungi sovrom dictator.
Să te potrivești cu „Liuba”
Ca puroiul și cu buba
Să fi Soviet-o-Lingescu
Și să faci pe Chișinescu.
bine ales titlul, chiar ca ne-a trecut glontul pe la ureche, sper sa reactionam ca Trump 🙂
eram in avionul de Viena cand am aflat, dupa aterizare s-a auzit un oftat de usurare in jur si am vazut multi foarte veseli
cred ca a fost decizia corecta din partea CCR, daca castiga KG era mult mai greu sa anuleze si Lasconi nu sunt sigur ca avea o sansa clara sa castige si cineva n-a vrut sa riste. E ca la Kobayashi Maru, doar nu era sa-i lasam pe rusi sa zburde si noi sa ne impiedicam in reguli.Pe fond decizia CCR e ce trebuie si dpdv legal, eu n-am obiectii majore, mai degraba chestii de forma si de explicat mai detaliat unele chestii dar la ce presiune a fost, e bine si asa. nu ma deranjeaza nici ca Rusia nu e pomenita acolo si nu-s probe beton cu privire la Rusia, pana la urma problemele erau finantarea si campania electorala in afara cadrului legal plus declaratii care contravin Constitutiei Romaniei (fix ca la Soso). Urmatorul pas ar trebui sa fie invalidarea mandatelor POT, de catre Parlament, pe aceleasi considerente, finantarea campaniei si apoi dizolvarea acestui partid ca neconstitutional.
sigur ca exista inca problema politica majora dar macar avem 3-4 luni de respiro, ma deranjeaza insa ca s-ar putea ca alegerile sa fie in preajma Pastelui si iar creste zelul religios.
marile institutii de aparare par sa aiba gauri importante, dobitocul ala de Vlase si-a dat masura incompetentei, tuna presa de calatoria la F1, cam cum a fost la Nordis cu Ciolacu, cum se duc aia in misiune si afla toata tara mi-e greu sa inteleg.
„nu ma deranjeaza nici ca Rusia nu e pomenita acolo si nu-s probe beton cu privire la Rusia” – si uite asa se da apa la moara atat votantilor lui cat si celor din gasca lui Trump (Musk, fiu-sau,etc)
nu prea ai cum sa pui asta intr-o hotarare judecatoreasca ca ar trebui sa dai in altele gen art. 4 tratatul NATO; cu cei din gasca lui Trump se poate discuta pe filiere oficiale
Comentariul meu s-a vrut o aluzie la faptul ca pana acum nu s-a pomenit nimic de un dosar de tradare . E foarte posibil sa nu existe probe care sa arate o legatura directa intre CG si Rusia . Am copiat citatul tau dar nu l-am pus pentru actiunea curtii constitutionale cat pentru inactiunea parchetului.
Cu gasca lui Trump mai vedem ce se poate discuta. Multi din anturajul lui sunt favorabili Rusiei, mai mult iar a inceput sa fluture steagul retragerii SUA din NATO.
tu crezi ca astia cer printre randuri banarea tiktok in EU asa, degeaba, ca nu-s probe care sa lege actiunile de Rusia?
https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/dec/09/the-guardian-view-on-romanias-annulled-election-a-wake-up-call-for-democracies
În timp ce noi mimăm democrația, Orban e la întâlnire cu Trump și Musk.
Pai pe el nu l-a atacat nimeni, fiind prieten cu cu diktatoru’, nu?
Din ce-am discutat cu cei care l-au votat pe Georgescu, nu au făcut-o pentru promisiunile sale, că oricum n-au înțeles mai nimic din ce-a vrut să spună autorul. Au făcut-o pentru că speră să distrugă sistemul, iar faza cu interzicerea Șoșoacei i-a întărâtat și mai mult.
Acum oameni care nu l-ar fi votat, o vor face dacă vor avea ocazia, sau vor vota pe cine Susține Georgescu dacă justiția n-o să-l lase. Sistemul o să mai câștige doar dacă o să fure masiv, la alegeri, dar pentru asta trebuie să obțină suportul lui Trump. Acesta fiind un om de afaceri o s-o facă, dacă oferta este satisfăcătoare. Ca să-l parafrazez pe Bismarck, îl interesează pe Trump de Romania tot atât cât îl interesează de paharul de whiskey când este gol.
Eu nu inteleg. Adica – au votat cu Georgescu ca sa distruga sistemul, dar la parlamentare tot partidul stat e in frunte – cam tot aia. Huh? Nah…au votat Jorge Codreanu ca le place sau au pus botu’ la ce spune asta.
Toti vrem o schimbare, dar nu dam foc la casa.
Pentru cei care flutură transformarea materialismului dialectic in materialism mistic.
România a experimentat izolarea politică și economică. Tradus în cifre: exporturile românești în 1989 erau de 10,5 miliarde dolari, echivalentul a circa 25/30 de miliarde actuali. PIB-ul cel mai ridicat în perioada RSR a fost de 60,5 miliarde de dolari (1988) reprezentând circa 162 miliarde dolari actuali.
In 2024 avem exporturi de 100 miliarde dolari și un PIB mai mult decât dublu.
Chiar își imaginează cineva că suntem o țară bogată care poate trăi închisă în mănăstire.
Aurul și argintul de la Roșia Montană valorează 20 de miliarde dolari, gazul din Marea Neagră 100 de miliarde de metri cubi înseamnă aproximativ 50 de miliarde de dolari. Dacă tragem linie și adunam vom putea trăi aproximativ 1 sau 2 ani scuipând semințe pe malul apei; după care fără acces la piețe vom deveni o zonă gri… Măreț viitor ne propun populiștii de rit nou.
Nu poti cu argumente logice de gen pib, export etc. Cuuuum? Acum exportam mai mult decat pe vremea lu’ Ceasca? Baaaaai ce stii tu? Nationalism comunismul inca face ravagii. Eu m am decis – daca asta isi doresc romanii, perfect. la primul semn am zbughit o:) fac schimb de apartament din Cluj cu alt roman de prin vest care vrea sa se intoarca:)
hai ca se misca, pare-se mai incet sa nu sperie pestele (zise optimistul)
https://economedia.ro/anaf-face-verificari-la-calin-georgescu-si-la-influencerii-care-l-au-promovat.html
na poftim…
BeneLaur
10 decembrie 2024 la 14:38
mda, https://economedia.ro/numarul-angajatilor-la-stat-a-crescut-cu-peste-33-de-mii-in-luna-octombrie-si-a-depasit-13-milioane-pentru-prima-oara-in-ultimii-15-ani.html
Vorbe grele si foarte nepoliticoase la adresa candidatului presidential C.G. Insa, putin de gandit…. Pentru cei necunoscatori si pentru cei care stiu prea multe: Rusia a amenintat specific cu cateva zile in urma ca Romania si Polonia sint primele tinte NATO baze militare in urma lansarii catre Rusia a rachetelor tactice de mare distanta (Ukraina / NATO). Vezi Deveselu si Kogalniceanu, etc. Vor fi transformate in pulbere de Rusi, Romania fiind mai slaba decat Polonia. Este sigur si nu sint info publice inca. Romania nu are aparare anit-aeriana credibila si NATO nu va poate apara la timp sau de loc. In cadrul NATO, Romania ar trebui sa-si formeze a pozitie mai neutra in asa fel sa evite un atac devastator al rachetelor hypersonice Ruse. Si in alta ordine de idei, Ukraina, ca si Rusia, ne un amic al Romaniei. De mentionat, Ungaria nu a fost amenintata de Rusia dar Romania a fost.
Si ? Ce vrei sa spui ? Cu „C ” incepe
si ce intra in latrina.
@Capt.M bre, dar speriat mai esti omule… mananci rahat cu polonicul.
Nu am mai uzit sau citit de expresia Romaneasca „bre” de vreo 60 de ani. Curios, din ce sat vii? esti agricultor, viticultorr sau cescator de vite?
Ba, ai auzit ? Ma ?😋
Pai in cazul asta ce propui? Sa ne distrugem apărarea antiaeriana și armata pe care o avem? Sa devenim neutri cum a făcut Ukraina in 2010? Cam asta voia tradatorul mizerabil de CG. Ce vrei sa spunem despre un diliu care mai e și trădător de tara? Normal ar fi sa înfunde pușcăria pentru trădare de tara. Eu cred ca ar trebui sa înceapă sa se pregătească sa scrie cărți și sa își cumpere un ulei bun.
Pt noi mai logic e sa investim in armata și armament astfel incat sa ne putem apara de rachetele rușilor dacă ne ataca si sa le putem răspunde pe masura. De câte ori am fost slabi dea lungul istoriei rusii ne-au atacat asa ca termina cu prostiile astea. Rusii l-au trimis pe trădător de tara Georgescu pt a ne face din nou slabi si pt a ne scoate din aliantele cu vestul deoarece își doresc sa ne-o tragă din nou asa cum au mai făcut și în trecut de câte ori am fost slabi si fara aliati puternici. It is as simple as that.
Deasemenea Ukraina trebuie ajutata ca sa ramana între noi și orci.
Ba, imi place ca toti suveranistii astia care o ard cu „Make Romania great again”, „sa ne luam tara inapoi”, „sa nu mai fim sclavii UE/NATO” etc., in acelasi, primul lucru pe care il spun dupa e „sa avem grija sa nu suparam Rusia”. Adica suveranisti, independenti, stapani la noi in tara, dar sa stam capra la rusi ca nu cumva sa ii jignim cu ceva.
Bre, s-a mai spus de nenumarate ori inclusiv aici, pe site: cand ai de-a face cu un bataus nu te faci mic in fata lui ca o sa te snopeasca in bataie. Singura solutie e sa-i dai peste bot.
Dar cumva is de acord cu ei!
Asa ca mi-ai luat sunca inapoi [din frigider] si am exclamat in fata nevestii „Make Cholesterol Great Again!”
Na!
@Codrut
Exista 3 feluri de barbati pe lumea asta
-aia care se dau cocosi si nu recunosc ca acasa gaina e sefa
-aia care recunosc ca acasa gaina e sefa
-ultima categorie aia care habar nu au ce li se intampla
A patra: viața e scurtă, de ce să te limitezi la o singură găină?
Du te bah de aici cu rachetele devastatoare. Cum merge cu cucerirea kievului in 3 zile de 3 ani?
Ai aflat tarziu.
Rusia ameninta Romania de ani de zile, intermitent, cam o data la 2-3 luni, mergand inapoi pana inca de dinainte de razboiul din Ucraina.
Dar trebuie sa realizezi ce inseamna asta. Un atac asupra unei tari NATO inseamna ww3, indiferent care ar fi aceasta tara.
Tu de fapt ne spui ca Putin ameninta ca se sinucide.
Ma rog, poate sa incerce, dar cred ca e limpede pt oricine ca totul se rezolva extrem de simplu cu un glont in cap primit de la generalii care ar primi un astfel de ordin si care , zic eu, considera ca e mai simplu asa, decat sa stea intr-un buncar pt urmatorii 100 de ani.
Observ totusi ca suveranistul asta nu vrea sa iesim din NATO. Doar sa fim neutri in cadrul NATO ) e cam contradictie logica, dar hai sa zicem )
Cu diaspora si cu subiectul articolului, eu zic ca totusi ne putem apropia destul de mult de datele problemei, sapand putin.
Hai sa incepem de aici, Romania, diaspora, toti votantii au fost supusi aceleiasi campanii de dezinformare, au avut acces la aceleasi surse de dezinformare. Au reactionat in acelasi fel ? Eu zic ca nu.
Prezidentialele reprezinta un vot personal si mai putin rational sau politic, poti avea un om care simpatizeaza cu un partid dar voteaza contrar pt ca ii place un alt candidat.
Cel mai bun punct de start cred ca il dau rezultatele alegerilor parlamentare. Acolo s-a votat politic si in cunostinta de cauza, mai mici sansele sa poti spune ca lumea nu a stiut ce voteaza.
Si ai rezultatele.
In tara, evident scazand diaspora ai undeva la 25% pt suveranisti.
In diaspora, peste ocean si in est, adica in State, Canada, Australia, RM, Ucraina, chiar si in Rusia, per total, suveranistii au primit mai putine voturi decat in tara. Sub 25%.
Problema a fost in vest, ce zice George in articol, acel 55%, e pt diaspora in intregul ei. Ramanand doar cu Europa de vest, cifra reala e cam de 60% pt suveranisti.
Mi-a placut un comentariu de mai sus, un coleg care spunea sa nu invinovatim diaspora, ca ne-a salvat de Nastase, de Geoana, de Ponta.
Sper ca toata lumea realizeaza, desi nu cred ca am vazut asta prin comentarii.
Dar au trecut cam 10-15-20 de ani de atunci.
Diaspora care ne salva de cei 3 magnifici nu mai e aceeasi pe care o avem acum.
Sper ca e clar pana in punctul asta ca ai avut aceleasi interferente, aceleasi surse peste tot in lume , singurul lucru care s-a schimbat in datele problemei, au fost oamenii. Si faptul ca diaspora nu mai e ce era acum 10-20 de ani.
Ai 60% suveranisti in Europa si 25% sau sub, in tara si in restul diasporei. E o diferenta enorma.
Acum de ce ? Sunt mai prosti cei din Europa decat ceilalti, mai maleabili si mai dispusi sa puna botul la propaganda ?
E o diferena de varsta intre aceste comunitati ? Au reactionat asa europenii, pt ca e o comunitate mai tanara si mai prezenta pe social media si in centrul campaniei de dezinformare ? Cred ca aici ne apropiem putin de problema.
Daca diferanta au fost oamenii, ce are Europa si nu au restul ? Raspunsul e tineret. Sunt mai multi tineri aici decat in rest, mai multa prezenta in online. Mai multi oameni care pot fi manipulati, indiferent ca pun sau nu botul, balta e mai mare si mai plina de peste.
Mai ales ca educatia nu prea exista.
Hai sa o spunem cinstit. La modul in care se face scoala, 12 clase facute acum nu mai valoreaza nici cat 8 facute acum 20 de ani.
Pur si simplu materialul profesoral a plonjat. Fara sa insemne ca daca vrei sa faci scoala nu ai unde. Dar ce te faci cu cei care in viata lor au petrecut mai mult timp ascultand manele decat trecand pe acolo.
Eu zic sa nu ne mai ascundem dupa deget.
Sa votezi impotriva interesului tau national, cu candidati care au idei care puse in practica te transforma intr-un ciumat economic si financiar, ori cu un candidat sau cu un partid de care nici macar nu auzisei cu 3 saptamani inainte, e totusi o forma rara de prostie.
Si acolo cei din Europa, adica tineretul, a sucombat.
Pur si simplu am asistat in direct la zombificarea unei parti a populatiei.
Diaspoara moldovenilor i-a salvat. A noastra era cat pe ce sa ne faca vant in prapastie.
@Capt. M
„Vezi Deveselu si Kogalniceanu, etc. Vor fi transformate in pulbere de Rusi, Romania fiind mai slaba decat Polonia. Este sigur si nu sint info publice inca”
No shit, Sherlock!?!?
Și ai venit tu să ne spui, așa, de pe surse? Dar tu de unde ai info astea așa de secrete, de vuiește presa de ele de câteva luni?
Ia vezi, când a fost publicat articolul ăsta?
– https://www.defenseromania.ro/rusia-are-32-de-tinte-pe-care-le-ar-bombarda-nuclear-in-europa-in-caz-de-razboi-romania-se-afla-si-ea-pe-harta-nucleara_629696.html
Chiar așa rău ați ajuns de veniți cu dume d-astea răsuflate?
Părerea mea, hâc…
@Capt. M.
Ce nu vă spun complexații de la kremlin este că o rachetă cccp-istã va face întotdeauna mai mult până în Occident decât una Occidentalà pe rută inversă.
https://t.me/shaormacudetoate
Am adunat zeci de anchete făcute de jurnaliști de investigație despre ce se întâmplă acum și jocul serviciilor secrete. Le-am dat inteligenței artificiale să le învețe. Vreți să vedeți rezultatul? 🤯
▫️**Context și actori principali**
Ultimele alegeri prezidențiale din România au generat un peisaj politic haotic, marcat de controverse, teorii ale conspirației și suspiciuni privind amestecul serviciilor secrete în jocul electoral. În centrul acestor evenimente se află un „Sistem” – un amestec de partide tradiționale (precum PSD și PNL), servicii secrete și interese obscure – care, aparent, a orchestrat ascensiunea și discreditarea unor candidați, a blocat accesul unor figuri noi la președinție și a manipulat percepția publică.
▫️**Călin Georgescu **
Călin Georgescu, un personaj controversat, a apărut în scena politică românească având o platformă suveranistă, neo-legionară și anti-sistem, dar cu susțineri oculte. Deși fusese filat ani în șir de diverse servicii (SIE, DGIA), a fost lăsat să își desfășoare campania prezidențială aproape nestingherit, în special online, pe TikTok. Chiar dacă autoritățile aveau informații despre rețeaua din jurul lui (inclusiv colaborări cu personaje provenite din servicii), nici președintele, nici instituțiile statului nu au reacționat la timp. Mai mult, la un moment dat, PSD ar fi redirecționat voturi către Georgescu pentru a-l împinge într-o poziție avantajoasă sistemului, sperând să creeze un contrast între „extremism” și „moderație”.
▫️**George Simion și AUR**
Partidul AUR și liderul său, George Simion, au fost prezentați ca primul „iepure” al Sistemului – un pol extremist fabricat sau amplificat, menit să sperie electoratul și să facă PSD să pară un partid „responsabil” și „pro-european”. Prin comparația cu amenințarea reprezentată de AUR și Georgescu, PSD spera să se poziționeze ca singura forță politică ce poate salva România de extremism, consolidându-și astfel statutul înainte de turul final al alegerilor.
▫️**Anularea turului al II-lea și consecințe**
În mod fără precedent, turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar fi fost anulat sub pretextul unui „atac hibrid” provenit dinspre Rusia. Cu toate acestea, au lipsit probele concludente. Nu au existat arestări pentru înaltă trădare, nici dovezi solide de spionaj în favoarea unui stat străin. Dreptul fundamental al cetățenilor de a-și alege președintele prin vot direct a fost pus pe pauză pe termen nedefinit, iar mandatul unui președinte nepopular a fost prelungit. S-a spus că aceste măsuri extreme sunt menite să apere țara de influența Kremlinului, dar, în realitate, niciuna dintre instituțiile statului nu pare interesată să clarifice sau să sancționeze manipulările interne.
▫️**Campaniile de manipulare și lipsa de reacție**
În timp ce se invocă pericolul manipulării prin TikTok și intervenția rusă, rămân fără răspuns alte fenomene:
– Direcționarea voturilor de către PSD către candidați precum Georgescu.
– Campaniile de influențare plătite din bani publici la televiziuni, care, deși tot o formă de manipulare, nu sunt investigate.
– O rețea de conturi de Facebook, investigată de Bloomberg, care a promovat mesaje pro-Georgescu, pro-Simion și anti-Elena Lasconi cu mii de postări sponsorizate, având autori necunoscuți, dar aparent români. Nici această problemă nu atrage interesul autorităților.
▫️**Serviciile secrete și controlul parlamentar inexistent**
O temă recurentă este rolul serviciilor secrete. S-a aflat că aceste structuri știau despre rețelele și legăturile obscure din jurul lui Georgescu, despre investițiile în campanii online opace, despre apropierea unor candidați de zone dubioase, dar nu au acționat pentru a preveni fraudele sau măcar pentru a informa corect șeful statului în timp util. Mai mult, la ședințele CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării) au fost prezentate rapoarte incomplete sau tardive, lăsând impresia unei orchestrări menite să creeze confuzie. Deși situația ar cere un control parlamentar robust asupra serviciilor, acesta lipsește cu desăvârșire. Astfel, serviciile „domnesc suveran” și pot interveni, filma, fotografia și influența din umbră, fără a da socoteală.
▫️**Rusia, un dușman ideal, dar prea convenabil**
Deși discursul oficial acuză o intervenție brutală a Rusiei în procesul electoral, nu s-au adus dovezi concrete. În paralel, se sugerează că tocmai marile partide și elita politică au o relație ambiguă cu Estul. Reapariția unor actori precum Victor Ponta, care a cochetat cu imaginea lui Putin la Soci, sau tolerarea unor figuri cu discurs pro-rus (Șoșoacă, Simion) de către actualii lideri politici pun sub semnul întrebării sinceritatea oficială privind lupta împotriva influenței Kremlinului. În fond, isteria anti-Rusia pare mai degrabă o perdea de fum pentru a justifica măsuri antidemocratice. Chiar și președintele Klaus Iohannis rămas fără funcții după mandatul de președinte (refuzat de UE și NATO) poate arăta neîncrederea acestor organizații în România din cauza legăturilor celor din Sistem cu Moscova. Voi încerca să fac o glumă: România ia bani de la UE prin Fonduri Europene pentru că Rusia momentan are de investit bani în alte zone, cum ar fi Ucraina.
▫️**„Sistemul” și democrația într-un impas**
Întregul tablou sugerează că, mai presus de orice, Sistemul – format din forțe politice consacrate, instituții de forță și rețele de interese – nu ar fi dispus niciodată să lase puterea din mână. Candidați „periferici” precum Georgescu au fost tolerați sau stimulați tocmai pentru a crea un haos controlat. Alegătorii, între timp, au fost bombardați cu mesajele a zeci de canale anonime și manipulați prin toate mijloacele, până când dreptul lor fundamental de a vota a fost suspendat. Democrația se transformă astfel într-un decor, iar opoziția reală – fie ea personificată de USR sau de candidați independenți precum Lasconi – este izolată și dezinformată.
▫️**Concluzii**
Am putea spune că am asistat la o lovitură de stat mascată sub pretextele unui pericol extern și al amenințării extremiste. Prin această mișcare, Sistemul și-a conservat puterea, și-a păstrat favoriții în joc și a blocat apariția unor alternative politice reale. Mai grav, opinia publică este învăluită într-un nor de confuzie, sub care interesele ascunse prosperă.
Astfel, ceea ce a „salvat” Sistemul nu a salvat, de fapt, România. Alegerile nu și-au atins scopul de a alege liber un conducător. În loc să găsim transparență și răspundere, avem tăcere, jocuri dubioase, diversiuni, rețele online suspecte și complicități peste complicități. În final, aceste evenimente ridică un semn de întrebare major asupra stării democrației din România și lasă impresia că libertatea de a alege, controlul asupra serviciilor și onestitatea alegerilor sunt, în cel mai bun caz, fragil garantate.
Interesant exercitiu. Cu ce ai analizat?
qed🫡
https://www-occrp-org.translate.goog/en/news/calin-georgescus-romanian-presidential-campaign-boosted-by-bot-army?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=wapp
Campania prezidențială a României a lui Călin Georgescu impulsionată de Armata Bot
ŞTIRI
Analiza software specializată arată că postările controversate pe rețelele de socializare, care l-au promovat pe liderul de extremă-dreapta Călin Georgescu, au fost distribuite de conturi pro-Rusia și amplificate de roboți.
…….
In semn de susținere pentru CG, ar trebui ca toți “patrioții” care privesc cu drag spre moskva și spre alesul lor, să-și tragă niște izmene roșii cu care să umble de nebuni pe stradă. E cam de ghei treaba asta, dar orice sacrificiu e binevenit atunci când misiunea e nobilă
……….
PSD s-a bazat pe faptul că sunt mulți proști in Romania, însă în România sunt mai mulți proști decât credea PSD că sunt.
Presa Kremlinului a început să plimbe narativa că, Georgescu n-ar mai putea candida in viitoarele alegeri, dar “surpriza”…ar exista un om care poate “salva” situatia, iar acela este George Simion.
Și pt a se lega toate acestea, reacția lui George Simion nu a întârziat să apară. Maimuțoiul a apărut in spațiul public cu propunerea creării unui front suveranist în jurul “președintelui ales de popor”- Și anume Călin Georgescu (mai știm pe unul cu Frontul Salvării Naționale). Totul pare o stratagemă bine calculată cu mulți ani în urmă. Apoi apare Claudiu Târziu declarand despre legionarii de la Tâncăbești, care au folosit saluturi fasciste, că sunt nevinovați (nici ei nu știu ce sunt- amestecă ideologiile între ele precum iși amestecă creierul în idei mesiano-religioase). Cretinul Târziu joacă rolul ideologului de la AUR.(pt ca toți acești marțafoi au un rol pe tabla de șah a Rusiei).
Prin urmare, trecem la toate paginile de pe internet care adunau mii de like-uri cu postări cu pită udă cu zahăr, cu femei la munca câmpului, copii care se îndreptau către școli prin nămeți cât ei de mari, mâncare gătită pe plita sobei, bătrâni necăjiți de pe la țara- aceste pagini transformându-se acum în promovare pt Georgescu, iar în curând pentru Simion. Aceste pagini au fost create pt a pune în combinatie narativa dorului, nostalgiei, neputinței și egalitatii în sărăcie. Au creat practic o INDUSTRIE a nostalgiei, a dorului de sărăcie, a urii față de modernism. În loc să discute despre EVOLUȚIE, au ajuns să le fie dor de ulițele mocirloase de la țară, lipsa curentului electric, lipsa medicamentelor, lipsa alimentelor etc. Și surprinzator sau nu,in aceasta capcană au căzut fix oamenii care nu ar accepta niciodată să-și crească copiii în astfel de condiții inumane. Vedeți bine cum șoselele și intrarile școlilor sunt blocate zilnic de părinții și bunicii copiilor care nu-i lasă nici măcar să-i ude o picătură de ploaie, de la școală până acasă.
Toată această propagandă a prins de regulă la oamenii debusolați de rapiditatea modernismului in care nu au putut a se adapta. O parte dintre acesti oameni fac parte din diaspora- unde au mers si nu s-au adaptat, apoi avem oameni care au rămas în țară după căderea comunismului și au crezut că statul român e plin de bogății ghiftuite de Ceaușescu- iar in final isi vor primi si ei partea, pe gratis. Prin urmare mai avem și oamenii care au ajuns în fața unor tentatii la care nu puteau ajunge pt că, nu aveau pregatirea necesară. In concluzie sunt oamenii care nu si-au găsit locul și astfel au ajuns să nu mai discearnă binele de rău, meritocratia de impostură, minciuna de adevăr, curva de gospodină și prostul față de intelectual.
Din păcate, acești oameni sunt ca niște oi rătăcite care se consideră antisistem, dar este doar o iluzie in care se autochinuie, scufundați și mai adânc de indivizi precum Georgescu,Simion,Șoșoaca,Neamțu,Potra si alte vuvuzele rusofile școlite ani la rând pt a ajunge în acest punct.
Românii sunt mai dezbinați ca niciodată, iar acest război hibrid dus de Rusia contra occidentului prinde nespus de bine la mințile scurte amintite în text. Din păcate, România dovedește că este un izvor nesecat de astfel de minți scurte și rătăcite.
Deocamdată, Televiziunile, BOR, Academia Română, SRI,SIE,Parlamentul,Guvernul si alte instituții ale statului au oameni implicați direct în întoarcerea României în evul mediu. Noroc cu cei care nu au picat în această capcană, că altfel, la cât de dezbinați suntem, n-ar fi stat nimic în fața acestei invazii a inculturii și a falsificării realității în care trăim.
Nu dormiți pe urechea că pericolul a fost îndepărtat!
Deocamdată, CCR printre implicările politice si contraversatele decizii prin care au scăpat mari infractori de pușcarie, a reușit să ne scape de limba rusă obligatorie…momentan.
Show more
Sau pe-se-de nu a realizat că cei asemenea lor sunt prosti?
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/cum-au-fost-transformati-mai-multi-rezervisti-militari-in-propagandisti-ai-rusiei
grohăieli patriotarde de ignat.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=8843585422369836&set=a.113677942027338
Kuzmin cu Potra
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/atentie-la-fente-cand-si-cum-a-inceput-asaltul-asupra-romaniei-care-sunt-institutiile-infiltrate-si-cu-ce-efecte
ha-ha ,nimeni nu e profet în țara lui sau când ctp-ul care a dat un fail enorm în alegerile americane prin poziționări pline de venin și aiuristice la adresa republicanilor & trump ajunge și el la concluzia ca românia e stat fals euro-atlantic în substrat și ca statul civil și militarizat este piatra de moară legată la piciorul țării.
La o emisiune de prin 92-93, pe care o găzduia Tatulci, pe programul 2 al televiziunii române, la care era invitată toată crema de atunci a presei scrise, la finalul emisiunii, invitații au fost întrebați unde văd România peste 25-30 de ani. Singurul care a pronsticat că o să fie o țară de tipul celor din America de Sud a fost C.T.P. Se pare că nu s-a înșelat.
bag seama ca n-ai calcat prin America de Sud
Sunt șocat să citesc aici cum câțiva se unduiesc anticapitalist… precum niște șerpi alunecoși… de aceea, semnalez un articol; mi se pare un bun punct de vedere, la care „anticapitaliștii” ar trebui să ia aminte, cred:
https://republica.ro/ce-dividende-primim-daca-investim-in-extremism-burse-in-cadere-fonduri-de-pensii-in-picaj-mediul-privat
„Omul lipsit de educație nu știe să se folosească de libertatea sa” – Immanuel Kant
Legat de diaspora , unde unii au aplicat niste teoreme pe aici , de te doare capul , si care , sunt in fapt niste reflexii a unor trairi personale , eu as sintetiza cam asa:
Creierul nostru are un fel de a se refugia cand te regasesti in situatii dificile. Care , pare , ca nu au iesire. Cand traiesti in tara , ai un fel de situatii impartite. Chiar daca situatia economica nu e cea mai ok , ai un grup social format , ai o relatie. Ai chestii in care gasesti refugiu. Creeaza o stare cat de cat echilibrata.
In strainatate , de obicei , la inceputuri ai parte de un sistem ostil. Autoritatea nu te vede cu ochi buni , grupul social la fel(de munca/de prietenie/relatii), situatia economica la fel.
Asta face , ca sa acumulezi un bagaj de experiente negative , care iti vor determina cum se vor dezvolta trairile.
Vei refuza cam tot ce vine. De aici si nostalgiile dupa tara , si „patriotismul” ..cum il numesc unii.
Chiar daca , in ultimul timp situatia materiala a multora s-a vazut imbunatatita ..”trauma ramane”. Creierul cauta refugiu in situatiile bune. Echilibrate. Trairile. De aici si interesul major ptr tara. Si care , te vor face sa vezi amplificat totul. Si sa il traiesti amplificat.
Diaspora nu trebuie nici demonizata. Nici urcata pe un piedesta. Majoritatea , sunt oameni din paturile mai de jos , care au plecat ptr un trai mai bun. Primii. Multi , cu o cultura mai precara. Urmatorii(cei de dupa aderare) sunt cei mai dinspre paturile mijlocii(unele , in formare , prin legaturi familiare) . Care , se integreaza mai usor. Si aici as face o paranteza , si as spune ca asta e tragedia romaniei. Ca cei tineri , ce ajung acum aici , sunt cei ce se integreaza mai usor si tind sa se stabileascs. Ptr ca nu mai au parte de acel soc ..ca primii.
Despre substratul economic ar fi cam asa. Situatia Romaniei s-a imbunatatit major , dupa aderarea la UE. Cel putin din prisma puterii de cumparare si a veniturilor. Eu , cand am plecat , castigam de 10-12 ori pe luna , mai bine ca salariul mediu pe tara. In conditiile , in care , nu aveam acte , si nici acces la cele mai bune posturi(cu toate ca eu nu am lucrat la munci extrem de dificile. Dar , conditiile nu au fost ok tot timpul. De la orar , la responsabilitati).
In ziua de azi ..proportia tine sa duca spre 80/100-1 raportul la castig vs tara. Cu salarii , in anumite locuri in tara , ce pot depasi catigul tau net pe post echivalent.
Nu va mai luati dupa castigurile aberante afisate de unii. Cifrele oficiale tind sa fie mai precise. Ei vorbesc (unii) , de castig brut , plus sporuri , etc. Cam tot ce poate genera unul sub forma de castig intr-o luna. Eu vorbesc de castig net/raportat la program normal – 8 ore.
Deci , aici intervine a doua „trauma”. Si departe de tara , si fara perspective mari. In general , cei ce au investit ceva , cand timpurile au permis ..au ceva ca rezultat. Ptr ca se mai intampla o chestie. Cei trecuti de o varsta , nu se mai pot realiza , aici pe plan local. Accesul la credit e una la 25-30 ani(ce am mentionat de integrare) , e altul ..trecut de 45-50. Deci , din nou si de aici interesul mare ptr ce se intampla in tara. Ptr ca , aici , din nou , se face dificil sa progresezi cum ai dori.
Asa ca , nu sunt numai traume. E o chestie legata si de partea emotionala , si de stuatia economica. Care sa tinda spre pragmatism.
Cealalta chestie , e ca aici , in mass media , „pericolul rusesc” nu e prezentat si perceput ca in tara. Multi de pe aici , nu vad cu ochi rai Rusia. Ptr ei , oricare e cu bani , si le aduce un beneficiu e ok. In presa , Rusia nu a fost „demonizata” , decat de cand conflictul cu Ucraina.
Mult mai rau sunt prezentate in presa situatiile din tara. Oamenii ajung sa aiba o perspectiva eronata si din acest motiv. Aici , cam tot ce se prezinta din tara e aiurea. Foarte rar sunt prezentate si chestii pozitive. Sau macar obiectiv.
Nu e vorba ca tu , ca individ , esti prezentat asa. Lumea te percepe cum esti. Dar multi , din cauza cum e prezentata tara , se simt stigmatizati. Si isi refuleaza aceasta stigmatizare pe cei ..care cred ei , ca le-o cauzeaza.
De asta si dorinta de a avea ceva pozitiv cu care se pot identifica . Si prezenta in fata localnicilor cu care vin in contact.
Clasa politica , la noi , in mare , dupa acest exercitiu trebuie sa faca o reflexie(vedem un inceput):
-sa faca o scuturare masiva in randul formatiunilor pilitice. Fiecare , in parte. Am vazut un inceput la PNL. Sa speram ca continua.
-sa faca o reimprospatare constanta a unui procent din partid. Ptr a avea o crestere organica. Sanatoasa. Sa aiba lideri , si cu pregatire , si cu imagine.
-sa revina in mijlocul oamenilor. Si la modul fizic. Sa nu se piarda legatura de dupa alegeri. Ptr ca senzatia actuala , e ca , atunci cand se termina alegerile , ei se baga in birourile lor. Si nu mai stie nimeni de ei pana la noile alegeri. Asta e si democratia participativa la modul fizic. Cu oamenii. Nu doar virtual.
-odata recastigata increderea , trebuie reformat si sistemul politic de baza , si cel politico-administrativ , si cel administrativ. Eficientizat. Ptr ca partidele actuale , nu se regasesc nici in ideologie , nici in programe , cu ceea ce afiseaza.
-adaptat la noile tehnologii. Care iti deschid noi canale de comunicare. Dar cu reguli.
-in final , as spune , ca trebuie taiat(progresiv nu de odata) si cordonul ombilical al dezinformarii. Si ruperii aparatului politic de electorat. Finantarea. Ptr ca nu se pot plati din bani publici campanii la televiziuni private. Nu se poate face o reprezentare corecta a legaturii cetatean-ales , daca acesta e platit de la buget. Pe baza unui algoritm.
Partidul care are sustinere , sa aiba sustinere din partea celor pe care ii reprezinta. Direct. Transparent.
Cetateanul care nu se implica , sa nu se planga ca nu are reprezentare. Chestia se poate face prin multiple chestii. Donatii. Prin procent din salariu destinat direct. Cum e cu procentele destinate ptr culte. Etc. Finantari directe din partea unor finantatori/entitati cu o limita. Si transparent.
Sunt masuri ce sunt cunoscute. Trebuie vointa. Si care sa fie cel mai bun moment. Daca nu acesta.
A naibii sinteza, că fără AI n-are vreme nimeni să citească așa ceva.
Ai o strategie să încarci forumul cu elucubrații cat mai lungi, să nu mai citeasca nimeni.
Eu as impune limita de 150-200 de cuvine și fără mesaje consecutive.
Păreri?
Nu te pune nimeni să citești ce scrie.
https://www.g4media.ro/iohannis-ciolacu-si-sefii-serviciilor-secrete-sunt-autorii-dezastrului-electoral-si-au-pierdut-orice-credibilitate-si-trebuie-sa-plece-rapid-dupa-votul-masiv-de-protest.html
Moldova
https://www.defenseromania.ro/r-moldova-a-salvat-fata-romaniei-in-timp-ce-in-vest-a-luat-in-jur-de-50prc-candidatul-tiktok-calin-georgescu-a-fost-votat-de-doar-2prc-dintre-moldoveni_631310.html
https://spotmedia.ro/stiri/politica/dosarul-gh-ursu-ucis-de-securitate-centrele-de-putere-si-influenta-in-romania-s-au-construit-in-jurul-fostilor-ofiteri-ai-securitatii-si-colaboratorilor-notorii-analiza-cu-cosmin-popa
Problema este in felul urmator:
1. Ai aproximativ 50% din populatie analfabeta functional care percuteaza la cele mai simpliste forme de propaganda.
2. Internetul este folosit in prezent de aproximativ 90% dintre romani.
Singura solutie cu efect imediat este cenzura retelelor sociale. Orice forma de propaganda anti-Nato sau anti-UE lichidata instant. Scurt pe doi. Nu ai cum sa educi/culturalizezi niste oameni care au iesit din ciclul de invatamant si care sunt deja o cauza pierduta. Si degeaba asmuti tonomatele de presa sa zica nasoale despre suveranisti, analfabetului functional nu ii va conveni si va schimba canalul. Si apoi va intra pe tik-tok, la continut suveranist.
Desigur, asta doar daca se doreste cu adevarat eliminarea sau macar limitarea propagandei rusesti in Romania. Banuiala mea este ca nu. In fond, dusmanul principal al bugetarimii speciale si al clientelei de partid PSD PNL este o formatiune politica reformista, care ar repune DNA la lucru, printre altele. In schimb, o sperietoare umflata dinspre est este adversarul perfect pentru PSD PNL, care ar gira continuarea jaf… pardon, continuarea guvernarii.
My two cents
https://www.contributors.ro/cum-am-ajuns-aici-si-ce-e-de-facut-o-parere/
Totul ramane cum am stabilit. Pe social media atat facebook dar mai ales tik tok postarile cu suntem sclavii Europei si ai SUA, in care se deplange ca nu mai avem industrie (circula tabele cu top10 firme pe diferite ramuri si tara de origine a capitalului),agricultura sau armata (cu variatia ca luam fier vechi gen Strumf pe aici) , admirative fata de Rusia, Ceausescu sau pur si simplu comunism au inflorit si mai mult. Conturile (daca e nevoie vi le spun) trompetelor rusesti posteaza in continuare fara nici un deranj.
Atitudinea belicoasa fata de tik tok atat a autoritatilor romane cat si ale comisiei europene nu a avut nici un efect, ba dimpotriva, acum raportare postarilor cu fake news sau care incita la violenta nu au nici un efect. Noi in continuare cu huo televiziunile ca in sec XX.
Dezinformarea si anunturile panicarde sunt pe cai mari, exact la fel ca inainte de alegeri, acelasi tipar , mai nou cu „invitatii” la revolta in data de 22.
Credibilitatea Romaniei pe parte de „intelligence” s-a dus in cap. Moldova inainte de alegeri (inainte da, nu dupa) au publicat nume , moduri de operare, perchezitii si arestari , la noi doar ceva vag (85000 de conturi si un agent statal nedefinit) , cu putin efort puteam sa compun si eu majoritatea informatiilor „declasificate” ca era vizibil pentru tot prostul si cum se actioneaza si de catre cine.
Amuzant , singurul „influencer” care a demontat intr-un limbaj accesibil tampenia cu zero cheltuieli a fost fix…Sosoaca. Restul doar flatulente cu un aer de superioritate la adresa celor care l-au votat pe CG.
adică au putut comasări în funcție de interes și alegeri în decembrie dar nu pot organiza decât după Paști că vezi dom’le lumea e prinsă cu vopsitul ouălelor,bolojan ăsta ne crede și proști.
încep concediile după mai,școală în septembrie ,tulburel în octombrie,murături în noiembrie …păi să râmâna dracului usl și joianis pe vecie bre.ce tot pierdem vremea,timpul și banii cu alegerile astea…
Ce știm până acum despre presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale: SIE a lansat tema, SRI nu are date certe cu privire la atacatorul care a vizat sistemele IT, parchetele nu au lansat public nici o informație, MAE nu a convocat ambasadorul rus
https://www.g4media.ro/ce-stim-pana-acum-despre-presupusa-implicare-a-rusiei-in-alegerile-prezidentiale-sie-a-lansat-tema-sri-nu-are-date-certe-cu-privire-la-atacatorul-care-a-vizat-sistemele-it-parchetele-nu-au-lansat-p.html
Da io cu cin’ votez?
Ca a zis ieri Grindeanu ceva de catindatu’ comun.
Da, Grendel al lui Dracanel Dragnel, ala cu 13 August 2018.. .stiti voi, Coruptia uciga-l toaca!
Ca acum USR/ Lasconi cica fac guvern cu sistemu, care ne-a biruit din nou, cu sperietoarea – reala, dar si „ajutata” – a lui Cacareaza Gucci Kremlinezu’.
manevra ca asta,sa mor eu si urmasii mei….de cocalar ce sunt si votez euro-atllantic.
si ma mai cert si cu familia…CACARAU IN PULA MEA?!
GOP bitch
https://www.g4media.ro/nicusor-dan-conferinta-de-presa-la-ora-18-00-e-de-asteptat-sa-isi-anunte-candidatura-independenta-la-alegerile-prezidentiale.html
Lisan Al Gaib!!
Nu era profetul unei religii care a lasat sa izbucneasca un mare razboi?
Dune nu am mai citit din liceu,deci is ruginit.
eu cred ca suntem in razboi…