Ne apropiem in sensul ca cererea, mai mult formala, catre Congresul Statelor Unite a fost expediata.
Pretul este de 300 milioane de dolari pentru doua sisteme a cate doua vehicule lansatoare si un total de 32 de rachete NSM plus una inerta pentru antrenament. Vom mai achizitiona: doua centre de distributie a tragerii (Fire Distribution Centers), vehicule de sprijin, piese de schimb, pregatirea personalului etc.
Pana la zece unitati „Link-16 Multifunctional Information Distribution System—Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS)” iar la final: „The principal U.S. contractor will be Raytheon Missile and Defense, Tucson, AZ. There are no known offset agreements proposed in connection with this potential sale.”
Sursa: federalregister.gov
GeorgeGMT, cu multumiri lui Alex pentru cautare si atentionare.
The system can be closely integrated and adapted to a country’s adjacent weapons and command and control systems. This expands the defended area and enhances the total fighting capability of the force Multifunctional Information Distribution System—Joint Tactical Radio System (MIDS-JTRS) is a secure data and voice communication network using Link-16 architecture. MIDS-JTRS provides a high capacity, low latency internet Protocol (IP) based waveform that can quickly transmit large amounts of data. Advanced algorithms allow cooperative detection and engagement of a wider array of targets, improving fused track accuracy and increasing lethality/survivability through Situational Awareness.
acum sa vedem si ce platforme de detectie in larg vom achizitiona daca nu avem deja
Cât era bugetul inițial ? 170-200 mil euro/dolari?
De ce sunt așa de scumpe 4 lansatoare și 32 rachete? Și fără offset…
E cumva țeapă + taxă de protecție sau cam atât costă ce luăm?
(vi) Sales Commission, Fee, etc., Paid, Offered, or Agreed to be Paid: None
Iarasi cu basini conspiratoriale?
Eu aș mai scădea vreo 25% din sumă, că să ajung la prețul pe care-l vom plăti. Adică 190-200 milioane euro.
Si care cred ca va fi pretul de achizitie cel mai probabil, Ai dreptate cu suma asta.
Polonezii au dat acum 7 ani pe o baterie cu 3 lansatoare, centru de comanda, radar(productie locala) si 24 de rachete 215 mil. $. Toata bateria cica are vreo 23 de vehicule in dotare(facute loco de ei). Multe al dracu.
pentru ca asa arata o baterie completa…
noi ne-am obisnuit minimalist: mini-escadrila, Puma Naval incapabil sa duca incarcatura completa, sunt curios daca mai incolo fac ceva sa completeze radarul de descoperire la Patriot…
Pe rachetele alea o sa dai maximum $67 de bulioane si pe restul ciucelor o sa ai mare noroc daca ajungi la $100 de bulioane.
Te tot uiti la chestia asta precum cainele in piftie si ignori despre ce este contractul asta cu adevarat.
„The NSM CDS is a “turn-key” solution…Advanced algorithms allow cooperative detection and engagement of a wider array of targets, improving fused track accuracy and increasing lethality/survivability through Situational Awareness…A determination has been made that Romania can provide substantially the same degree of protection for the sensitive technology being released as the U.S. Government. ”
Sper ca te-ai prins ca in esenta Raytheon au fost tocmiti sa le dezvolte astora un sistem C2, C3, C4ISR ce vrei tu acum. Asta cu rachetele este praf in ochii.
Exact.
presupun ca sistemele de pe corvete trebuie integrate in asa ceva
Alex, ce cuprinde un centru din asta de comanda si control…..va fi utilizat atât pt NSM cât și pt Patriot, HIMARS dar și de Aviație ?….cam toate astea par a fi dispuse in special la MN
Asta este o chestie de software development si systems integration. Cutii si conserve conteaza prea putin, in afara de costul de achizitie.
Mulțam, și merita diferența pana la 300 dw milioane, adică au ai noștri ca brazii la ce-l folosi, adică-mi pare sefistica trena cu C2 &Co in condițiile in care contrastezi puternic cu T55, MIG 21, BTR60, BTR 70 , câști antiglonț de tabla …..ca seama cu tichia de mărgăritar
TAB 71M și TAB 77.
Noi nu avem în dotare BTR-uri.
si B-33 Zimbru
Toate sunt licente de BTR-uri. In esenta asta sunt. Ca le-am numit noi cumva…
Sigur.
TAB-77 (transportorul amfibiu blindat): Romania not only built the BTR-70 under licence (for export), but also developed its own, improved version. While very similar, the TAB-77 has the same turret (with the LOTA aiming system) as the TAB-71. The original gasoline engines were replaced with Saviem 797-05M1 132 hp diesel engines.
Mda i-au schimbat motorul si avem un vehicul nou. Tot corcitura de BTR ramane. Asta este deja despicatul firului in 4.Si cand rusii au scos BTR80 parca, noi l-am cosmetizat un pic si a iesit Zimbru B33. Pe bune este aceeasi Marie cu alta palarie.
Tov Priam ca tot umbli cu dezinformarea, uite mai jos ce spune chiar producatorul : TAB 71 licenta la BTR60, TAB 77 are la baza BTR70 ( fara licenta) B33 Zimbru este licenta pt BTR80.
http://www.uamoreni.ro/portofoliu.html
Probabil ca astia de la Moreni habar nu au , ar trebui sa le spui tu ca ei ni stiu ce au fabricat pana acum
Anla’,
Simplu fapt că noi am vândut către chinezi licență produsului nostru, in timp ce exportam BTR-ul produs sub licența sovietică, faptul asta ne arată că sunt diferite.
Și nu sunt numai motorizările, turelele, ci și alte elemente de detaliu.
Și da, ale noastre își au originea în cele sovietice.
Din nou, am reacționat la afirmația lui Serghei, factual noi NU avem în dotare BTR.
Sergiu,
M-am lămurit de mult că ești analfabet funcțional, nu ești în stare să înțelegi ce citești.
Chiar in linkul dat de tine se spune despre TAB 71 că e similar, dar nu identic cu BTR 60 PB, PRINCIPALELE deosebiri constând în înlocuirea turelelor și a motoarelor, pe cale de consecință mai sunt și modificări SECUNDARE.
In plus, unde ai descoperit cuvântul „licență pe pagina aia?
Asta așa, la nivel conversațional, că armata știu că nu ai făcut-o, faci diferența între un motor pe benzină și unul diesel?
Noi NU avem în dotare BTR-uri. Repetă până fixezi.
Mulțumesc de articol da nus ca puține fehichle transportoare?
Tot atatea sunt si acum doar ca au cate doua purcele styx cu raza de vreo 80km.
si radaru’, cat e radaru’ ?! 🙂
Raman la parerea mea(tampita zic unii) ca deja radarele sunt comandate(TPS MMR). La ce configuratie au bateriile NSM poti sa faci achizitie de tinte cu orice radar care bate peste 200km aflat hat departe de baterie. Nu e musai sa stea langa lansatoare si centrele de comanda. Cat despre bani, alea de zic eu au fost parca vreo 6-7 mil$/buc acum vreo 2 ani.
Nu am luat TPS-77 MMR. Am luat TPS-77 Long Range Air Defence Radar, am luat 7 bucati, ce coincidenta, exact cate baterii Patriot am luat. Si costa aproape 14 milioane $ pe bucata, nu 7 milioane.
Le-ai amestecat de le-a luat naiba.
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-a-cumparat-un-radar-de-14-milioane-de-de-la-lockheed-martin.html
Aici unul dintre ele, luat in 2018.
La ora actuala sunt venite 5 sau 6.
Vezi ca si tu le incurci, 7 bucati sunt TPS 79. TPS77 am cumparat doar doua.
Eu nu le incurc. Voi mai cititi inainte sa vorbiti.
TPS-79 avem 19 buc. TPS-77 avem deja 5 buc.
Uite aici doar o sursa:
https://m.hotnews.ro/stire/23113519?amp
Nu, avem doua pentru ca celelalte 5 sunt fixe. TPS 77 sunt o varianta perfectionata si mobila a FPS 117.Si din acestea avem 2. Da la Gap filler m-am inselat cu numarul se preconizau 25 de bucati.
Anla, uite ce scrie:
Cinci sunt varianta de radar fix (AN/FPS-117) și asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor la sistemele de rachete sol-aer.
Alte cinci astfel de radare tridimensionale sunt varianta mobilă TPS-77 – achiziționate mai recent de către România – ultimele două chiar din 2018.
FPS-117 sunt 5 cumparate in 1995. Acum se preconizeaza sa fie modernizate:
https://www.profit.ro/stiri/politic/romania-isi-modernizeaza-radarele-de-supraveghere-a-spatiului-aerian-vechi-de-20-de-ani-la-cat-este-evaluata-investitia-19576193
TPS-77 au fost cumparate 2 in 2016:
https://m.hotnews.ro/stire/20816245?amp
https://www.economica.net/romania-va-achizitiona-doua-radare-avansate-de-la-lockheed-martin_115136.html
1 radar a fost cumparat in Ianuarie 2018:
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-a-cumparat-un-radar-de-14-milioane-de-de-la-lockheed-martin.html
https://m.mediafax.ro/amp/politic/romania-a-cumparat-un-radar-de-peste-13-9-milioane-de-euro-de-la-cel-mai-mare-producator-de-armament-din-lume-16969417?fb_comment_id=1817204374977690_1817520544946073?
Alte 2 radare au fost cumparate in February 2018:
https://m.hotnews.ro/stire/22273768?amp
http://www.resboiu.ro/mapn-achizitioneaza-2-radare-tps-77-si-lansatoare-portabile-de-rachete-antitanc-spike/
Uite, am cautat eu pentru tine pe internet, nu era asa greu, dar e mult mai usor sa vorbesti .
Mda am incurcat contractele, aveam impresia ca cele contractate in 2016 au fost livrate in 2018- 2019.
Nu m-am putut abtine pafaristule, sunt 21 bucati TPS-79R in uz si 5 din cele 7 bucati TPS-77 comandate sunt deja in tara. Inca o data se vede expertiza ta, halal, sa stapanesti site-ul asta sanatos!
Nu mai pot eu.
Ce sa stapaneasca?
Mai usor ca faci vreun AVC.
@RM tipul a spus ca paraseste siteul suparat ca s-a certat cu mine iar acum este dezamagit ca nu va rugati de el sa revina.
@Razvan Mihaeanu: am vazut ca pune pe toata lumea la punct si isi aroga drepturi de administrator, ma gandeam ca deja e unul dintre voi … mea culpa am gresit era vorba doar de un arogant plin de sine care nici macar Google search nu stie dar vine foarte sigur pe el cu prostii.
@pafaristul: daca nu mai comentez nu inseamna ca nu citesc articolele, mi-a ramas pe suflet site-ul asta, am fost cu el de la inceputuri, am contribuit din putinul meu ca sa supravietuiasca asa ca nu ma impiedic de niste idioti vremelnici. Altfel prostia combinata cu aroganta ma irita rau asa ca nu m-am putut abtine sa comentez, asta e, mai greseste omul.
Parca ti-am zis eu sa pleci de aici. Tu ai anuntat asta in gura mare. Nu vrei sa fii abacul nostru? Ca ai invatat sa numeri.
Pafarist? Ne alintam? Sigur sunt 21 si nu 19?
„..mi-a ramas pe suflet site-ul asta, am fost cu el de la inceputuri, am contribuit din putinul meu ca sa supravietuiasca asa ca nu ma impiedic de niste idioti vremelnici. Altfel prostia combinata cu aroganta ma irita rau asa ca nu m-am putut abtine sa comentez, asta e, mai greseste omul.”
Jalnic. Patetic. Fals.
@ pafaristul: Ce-mi place cand te arati cum esti si nimic mai mult! Da, asa e nu prea mai vreau sa comentez daca ma impiedic de idioti. Dar tu mi-ai picat drag asa ca fac exceptie in cazul tau. O sa-ti urmaresc toate comentariile de acum incolo si o sa-ti taxez prostiile de fiecare data asa ca documenteaza-te bine inainte sa scrii, a se intelege nu mai lua lumina de pe Wikipedia.
@Strumpf & all
– https://www.rumaniamilitary.ro/acttm-rfi-pentru-mobile-long-range-3d-radar
Uite aici articol in care s-a discutat atunci ceva!
Citiți comment-urile, remarcați părerologia din care nu a învățat nimeni nimic, de atunci încoace, comparați ce se comenta atunci, cu ce se comentează acum, și trageți concluziile singuri! 😉
Părerea mea, hîc…
Nu neaparat Styx .
Exista si NN-86 , care ar putea lupta conjugat cu NSM , si anume NSM lovitura de incapacitare a tintei si NN-86 lovitura de gratie cu cele 400+ kg de exploziv .
Planurile NN-86 ar trebui sa existe in teorie la Depozitul intermediar de arhiva al ACTTM .
Fuselajul ar putea fi fabricat la Aerostar , Avioane Craiova , verinele la Aerostar .
Sasiul blindat la Automecanica , sistemele de transmisie de date – exista destule firme care au capabilitati in domeniu in tara.
In teorie motorul si radarul ar fi trebuit fabricate la Aerostar , pe capacitatile de productie pentru APU-ul de la AN-26 respectiv FERA ( o colaborare cu israelienii ar fi binevenita, dar sa nu se supere Klaun ca iarasi cu ” evreii ” ) .
Trivia , pentru ca tot am vorbit de explozivi in comentariu : un kilogram de exploziv modern urca acum 10 ani la 3000 dolari . Acum 25 de ani , dupa destramarea URSS si foamei de valuta , un kilogram de TNT ajunsese pe piata internationala la 3 dolari .La noi , a dracului, lipseste o statie de epurare .
Nicule, ai dreptate, însă NN-ul e depășit. Decât să-l readuci la zi, mai bine pornim proiect de dezvoltare de la 0, împreună cu parteneri. Polonia, Grecia, Israel, Bulgaria, țările baltice, posibil UK și Finlanda ar putea pune la bătaie un buget consistent.
100% de acord cu fabrica din Victoria, dar acolo magna mafia decide să nu. Trebuie doar să ne asumăm și să le sucim gâtul, însă ce să vezi, nimeni nu-și asumă, nimeni nu vrea.
De bine de rău, NSM e opțiunea cea mai bună pt noi, în condițiile date.
Sănătate și sărbători fericite, și familiei, pe unde sunteți!
Flogger , ce lipseste este radarul modern plus piesele electronice ( micro plus putere ) .Restul se poate face .
Israelul s-a dovedit dispus sa ne ajute . Stii bine de unde am primit radare pentru MiG 21 si componente pentru rachete .
NSM e o optiune buna , dar si mai buna ar fi daca am ajuta optiunea buna . Adica sa ne ajutam singuri .Adica sa nu mai fim obligati sa ne demonstram competenta profesionala prin alte zari . Cazul nostru comun .
Chiar daca nu cred ca o urare ajuta la ceva ( si nu m-ai vazut pe aici decat cu solutii tehnice nu cu urari la zi festiva ) iti multumesc sincer .
@Nicusor: Ce este aia NN-86 si cum anume un sistem existent poate lupta conjugat cu un desen pe hartie facut la ora de ceausism stintific..?
” cu un desen pe hartie facut la ora de ceausism stintific..? ”
Nu era un desen , racheta a fost experimentata in 1989 .
Inteleg ca i s-a mai spus si MM-241.
http://suntemromania.blogspot.com/2013/12/352fotoghicitoare-bomba.html
Multumim pentru articol Nemo .Ai fost primul .
Alte link-uri le gasesti spre sfarsitul rubricii de comentarii de la articolul
https://www.rumaniamilitary.ro/racheta-aer-sol-a-921
Adica aici :
https://www.rumaniamilitary.ro/racheta-aer-sol-a-921#comment-140005
Cat despre cum ar putea conjugat doua sisteme , dupa felul rauvoitor si nedocumentat in care mi-ai cerut explicatia nu pot sa-ti dau alt raspuns academic decat raspunsul lui Einstein : eu as avea timp sa va explic , dar v-ar trebui o eternitate ca sa intelegeti .
Apropo, sunt oameni care chiar inteleg .
Aceasta face diferenta intre cei care realizeaza / exploateaza sisteme de transmisie de date si cei care pot doar sa dea click .
Si viitorul e al celor ce mizeaza pe tehnologie, continuitate tehnologica si nu pe propaganda .
Apropo , la inceput ma intrebi ce era NN-86 apoi imi spui de desen facut pe hartie .
Deci considera te rog ca link-urile puse erau pentru cei cu adevarat interesati de subiect .
Nicusoare taica nu-ti pierde vremea , unii pe aici pe site chiar cred ca-n tara asta oamenii au gandit doar cum sa faca dopuri pt sticlele de vin maxim magiun din camara bunicii……in rest ciobani bre ce sa le ceri.
Asa patesti cand ai o tara condusa de soferi, tractoristi, jegdarmo-securisti, le e greu sa vada dincolo de lucruri…
Cat despre achizitie…..e mai mult decat binevenita , sa speram ca la final vor fi in stocuri suficiente.
Am facut efortul sa ma uit pe acele linkuri care practic sunt doar poze.
Avem o racheta anti nava prototip in 1989 acum 20+ani cu electronica de inspiratie sovietica probabil de 30+ani (deoarece acesta era nivelul nostru de atunci)
Un astfel de prototip nu poate deveni util din multiple motive ce tin de incapacitatea electronicii sa faca fata oricarui sistem mai acatarii de ECM, sa penetreze contramasurile sau sa navigheze la o inaltime potrivita si cu manevrabilitatea potrivita sa evite un CIWS.
Se poate porni de la partea aerodinamica (poate, daca asigura teoretic manevrabilitatea potrivita) si incarcatura de lupta dar ii trebuie motor nou si electronica noua. Iar pentru asta trebuie minim un deceniu de construire performanta in domenii. Am mai spus. Sa faci un surub de precizie (pentru motoare Rolls Royce de aviatie) cu tot capitalul, inginerii si know how-ul din lume a durat 4 ani. D-apai daca trebuie sa o iei de la zero.
Cat despre ce se facea in Romania anilor sovietici….dovada falimentului generalizat, imposturii curente la orice palier. Pe atunci era mai rau. Acum macar exista firme private unde angajatii trebuie sa faca si performanta.
@Niraco: exact asta vroiam sa raspund si eu..
@Serghey: sa faci dopuri pentru sticlele de vin este usor, dar sa faci bine dopuri este greu, sa faci sisteme de rachete anti-nava nu e mare branza, dar sa faci sisteme de rachele anti-nava bune este horror
restul de nostalgici, keep on dreaming, sau mai bine, cumparati-va un Aro comunist si o sa va blestemati zilele, tot la Patrol cu 400.000 km la bord ajungeti si iesiti mai castigati
Doamne ajuta !! Dar doar doua sisteme ? Macar 4 sa ai sa le raspandesti pe toata costa MN ..
Patru masini lansatoare am avut (sistemul sovietic 4K51 Rubezh/SS-C-3 Styx), patru masini lansatoare au cumparat.
Diferenta ar fi la numarul de rachete gata de lansare de pe masina: 2 bucati in cazul Rubezh fata de patru rachete in cazul NSM.
32 de rachete NSM vor fi achizitionate plus una inerta pt antrenament.
adica tragi odata si esti antrenat?
Nu tragi cu racheta inertă ci faci antrenamente, de ambarcare, debarcare și pregătire, pe ea. Dacă ai face așa ceva cu o rachetă reală după câteva zeci de antrenamente nu o mai poți folosi.
corect,logic ce ai scris….formezi deprinderi,reflexe,obisnunțe.
si eu m-am gândit repede la tras?
Racheta inerta poate fi trasa si recuperata/refolosita?
@ ICEMAN
Sunt așa numitele “trageri la rece”, fiind doar pentru simulări a lansărilor pentru a realiza deprinderile nu doar pentru transportul și încărcare lansatorului ci și pentru detectarea, achiziția țintei și simularea lansării (incluzând antrenamente pentru micșorarea timpilor de angajare)
Nu .
In mod normal racheta este folosita doar pentru simularea operatiunilor de incarcare , si a secventei de lansare .checking pre-lansare, sunt simulate incarcatura de propulsie si cea exploziva , plus alte cele ( ex capse pirotehnice sau baterii termochimice unde este cazul ) .
Trivia , s-a discutat aici despre montarea rachetelor nava-nava Exocet MM-38 pe un sasiu pe roti in razboiul din Falkland/Malvine . Sistemul de lansare home-made s-a facut pe baza analizei comunicatiilor dintre bancul de probe si unica racheta inerta pe care o aveau argentinienii .
http://www.irizar.org/820perez.pdf
Torpilele inerte da ,pot fi trase si recuperate ( le vezi vopsite in alb-rosu pentru usurarea descoperirii si recuperarii , posibil sa mai existe secventa de la trageri de pe vedetele clasa Epitrop pe youtube )
??????
Ptr ce? Tot litoralul Romaniei are 245km din care 160 delta dunarii+razelm-sinoe( o debarcare acolo este aproape imposibila si total inutila) si restul litoral propriu zis. Daca pui o baterie la capul midia si una pe falezele de la tuzla sau navodari ai acoperit tot litoralul +cam 90%din ZEE.
asa au zis frantujii in WW2 ca prin Ardeni e imposibil de trecut…. pana la urma s-a putut! ?
Daca debarfca la Mamaia.. ne-am scos… raman blocati la donsoarele din Mamaia
Fiecare sistem poate opera cu 3 lansatoare. Cand mai ai bani, cumperi si al treilea lansator.
” Cand mai ai bani, cumperi si al treilea lansator. ”
Cand ai si minte , gandesti si realizezi ce lipseste pe langa cele doua sau trei lansatoare .
Ca si polonezii . Fa diferenta .
Sau ai putea monta pe SAUR 2 modificat rachetele de rezerva . Caci depozitul fix , cu aer conditionat e o tinta apetisanta , Si fixa .
Apropo , si lui Sosabowski i-au spus ironic” polonez batut in cap ” pentru a miniomaliza faptul ca avea dreptate in ciuda celorlalti . Dar a ramas in istorie .
Eroule , cum o sa ai timp de Craciun , uita-te inca o data la ” Un pod prea indepartat „
Stanislaw Sosabowski din „A Bridge Too Far” movie 1977, adica Gene Hackman? Lol…! Sincer acum cred ca ar fi fost bun inca un lansator la fiecare baterie de 2 lansatoare + acareturile aferente. Cateodata si numarul (cantitatea) conteaza pe langa calitate. Rusii trebuie descurajati mai intai psihologic si pusi sa se gandeasca de 100 de ori daca sa treaca sau nu la ostiltati in cazul ca le vin pandaliile de cotropire pe turbinka!!!
Din tot systemul asta NSM rachete AN, cat s-ar putea fabrica intern in timp? Macar piese de schimb, camioane transportoare, poate chiar in rachetele. Ar fi profitabil, eficient? O integrare a NSM pe F-16 Falcon romanesti ar fi posibila?
având in vedere ce înlocuim e un imens pas înainte ,la fortele aeriene se mai integreaza ceva AN…?
buna intrebare. f16 noastre nu stiu AN, iar NSM nu a fost din cate stiu pana acum integrata pe nici un avion. poate vor face un Antonov sau Hercules sau Spartan ptr lupta antinava si anti submarin. Exista teoria ca cea mai buna platforma de lupta antinava e o alta nava. Nu sunt de acord!
este pe MH-60R
Pe avioane este JSM, nu NSM.
F-16 A MLU norvegian a tras in teste cu JSM:
https://www.airforce-technology.com/news/norway-test-fires-joint-strike-missile/
https://www.defenseindustrydaily.com/norwegian-contract-launches-nsm-missile-03417/
„Norway is aiming for a 2020 JSM in-service date, but that may have to involve its F-16s, which have lost their Penguin missiles. F-35A Integration will begin with the fighter’s Block 4 software fit, in 2022 – 2024.”
Harpoon e integrabil de la BL.20 in sus, noi avem BL.15:
http://www.f-16.net/f-16_armament_article12.html
To circumvent the limitations, the AGM-65 Maverick interface was re-used initially. The Maverick interface did not require the F-16 SMS to do anything extra , as all control software was in the adapter kit. interesanta abordare ca sa lansezi harpoon o fi reusit ceva cu asta
F-16 RoAF sunt derivate din F-16A Block 15AB OCU si pot lansa AGM-119 Penguin Mk3
KDA’s successor to the Penguin is the Naval Strike Missile (NSM), offered from 2007 onwards. incepe sa imi placa wiki
S-a strigat bingo!
Bravo.
deci nOI le-am luat asumat si constient fara capabilitati AN ?!…eu tot speram ca o dregem cu un tape de asta ulterior dar acum chiar m-ai speriat.
@psycho
ca de obicei, te sperii mult prea usor si prea repede, de chestii despre care nu stii nimic. 😉
Sfat prietenesc: nu mai fi asa sperios!
Parerea mea, hic…
asa mis eu mai nevricos ,de când cu decidentii nostri suflu si in iaurt?
Marius este vorba de avioanele iesite din fabrica cu standardul block 20 si mai mare. Ale noastre cu MLU tape 5.2 sunt parca echivalentul block 40 deci pot duce Harpoon.
@Corral
ȘTII că F-urile nu știu antinavă, sau doar îți dai cu presupusul?
Părerea mea, hîc…
f16 ale RoAF stiu antinava?!
Da stiu.
teoretic stiu. unde voiam eu sa bat este ca nu au munitia aferenta pentru asa ceva. sau avem rachete antinava integrate pe f 16 si poate mi-a scapat mie?! era o intrebare practica, nu teoretica. ce capabilitati antinava avem ACUM pe f16 mlu? daca iti intra acum un Amiral in zona de suveranitate au f16 cu ce da dupa el? @sharky, daca te-ai trezit raspunde la intrebarea asta!
Cred ca nu ai stiut cum sa bati. In mesajele de mai sus intr-unul afirmi ca F16 „nu stiu” antinava, in al doilea intrebi acelasi lucru. Da stiu dar nu pot cu ASM acum. Cu JDAM pot.
@corral
Hotărăște-te odată…știi, sau nu știi și îți dai cu părerea? Eu vorbesc doar din ce știu, nu sunt părerolog.
Ți-a răspuns Anla’ la întrebări…
Părerea mea, hîc…
Mai aflati si de aici,de la mine:
https://suntemromania.blogspot.com/2020/11/roborachete-in-apararea-romaniei-la.html
„Din pacate, la ora actuala Romania se apara costier/maritim in caz de nevoie cu tehnica suficient de veche pentru a fi numita antica, adica baterii de coasta de bataie mica si rachete antinava sovietice concepute in anii 50/60, singurele mai rasarite fiind rachetele Exocet ale fregatelor type 22, sa zicem optionale inca, dar si ele in glorie in anii 80, practic avand un mare grad de ineficienta in misiunile lor la ora actuala.”
Unde ai văzut tu Exocet pe 22-uri?
Sabie-lata au fost echipate cu Exocet inainte de dezbracare, deci se poate zice ca e integrat, mai trebuie canistrele. Daca inarmarea le-o face NavalGroup + MBDA, inseamna ca pot reveni la standardul respectiv fara probleme:
http://www.seaforces.org/marint/Royal-Navy/Frigate/Broadsword-Type-22-class.htm
probabil la asta se refera…
Marius,
Sunt niste nuanțe aici, din ce explica cuplul e dotat cu Exocet…iar știm că nu.
Plus că mai am o problemă, aceleași rachete ar fi fost în glorie in anii 80, acu’ îs niște gioarse ruginite.
Ele și Harpoon sunt singurele „combat proven”, chiar daca pe generațiile mai vechi.
De unde a scos-o pe aia cu „avand un mare grad de ineficienta in misiunile lor la ora actuala?? ” Are vreo statistica?
e „dotabil”, ca optiune deja integrata (sa zicem optionale inca), eu asa am inteles-o .
Aia cu gioarse ruginite nu am inteles-o, ca si Exocet a evoluat de atunci. E adevarat, mai multi utilizatori au trecut-o in phase-out, ca si Harpoon dealtfel, dar pana a zice ca nu mai sunt bune de nimic… avand in vedere ca utilizatorii ramasi continua sa le modernizeze.
Rezon,coane!
Gracias!
ecitesete si o sa aitelegi,daca stii cum.
Apropo:ai urcat vreodata pe rege si regina?
eu da,si nu doar.
innvit sa recitesti..spor!
” fregatelor type 22, sa zicem optionale inca”
Tu ai o problema cu limba română, „Romania se apără…cu rachetele Exocet…”
Care rachete?
Nu, nu m-am urcat, e doar privilegiul pensionarilor de ziua marinei. Auzi la el!
2 lansatoare pentru toata coasta marii negre o gluma proasta iar am facuto de oaie minim deci minim 4 trebuiau da na iar navem bani destui?Si cuvantu cheie la noi cand cumparam made in USA fara offset dao dracu de treaba nam dovedit inca ca suntem un aliat oll in US nici acuma?Daia oferta francezilor era mult mai buna chiar daca racheta era mai slaba da combat proven ne ofereau si ceva surubareala cat de mica aicia si combinat cu curvetele mai respiram si noi putin aer vestic
Au 2 baterii (sisteme) cu 2 lansatoare fiecare…
RoAF are bateriile HAWK XXI ( https://web.archive.org/web/20071007115928/http://www.roaf.ro/en/dotare/hawk_en.php ) care au fire distribution center– FDC de la Konhsberg si care la nevoie pot opera si NASAMS (http://www.altay.com.tr/dosyalar/HAWK.pdf )
din ce a aparut pe DSCA (https://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/romania_20-72.pdf ) cele doua FDC probabil vor fi similare insa configurate pt NSM (https://www.kongsberg.com/globalassets/kda/products/defence-and-security/integrated-air-and-missile-defence/nasams-air-defence-system/nasams-fire-distribution-center-fdc/fdc-data-sheet.pdf )
din moment ce deja avem AIM120 pt RoAf, si radarele AN/MPQ-64 Sentinel doteaza bateriile HAWK, oare este exagerat sa cred ca ne indreptam la SHORAD catre https://www.raytheonmissilesanddefense.com/capabilities/products/nasams ?
Nu cred că este exagerat. Dar doar să le cumpere naibii odată…
Bateriile hawk romanesti nu au radare sentinel. Au doar radarele de iluminare HPIR. Sentinel a fost propus ptr upgrade ul hawk XXI care a picat din cauza de patriot.
Romania a cumparat patru radare 3D AESA israeliene din Belgia pt HAWK.
Dar nu sunt sentinel. Si acum ca vor exista radarele patriotului care pot trimite solutii de tir in FDC urile hawk nu prea le vad rostul. Plus ca desi au circulat poze cu ele la trageri in capul midia ,nu le au plimbat pe la vreo parada si nici nu apar in dotarea fortelor aeriene sau terestre.ciudat, f ciudat.
https://www.rumaniamilitary.ro/o-solutie-romaneasca-pentru-modernizarea-rachetelor-hawk
Ok, asta stiam. S a facut licitatie, s a semnat contractul de 72 milioane, se facu si o poza paparazzi cu el la capu midia dar in final unde „este” radarili?? In atatia ani de defilari cu toate ruginiturile(ghepard, hawk, tr85) sa nu profite ei sa prezinte boborului asa o achizitie? Anul trecut parca au aparut cu fps ul 77 remorcat de un iveco desi de abia il primisera in iulie. Elm-2106 il au de 4 ani(si e si al dracu de mobil nu e remorcat precum fps/tps) si nimic, nimic?? E arma secreta pe care nu trebuie sa o vaza dujmanul?
Te tot uiti dupa radarul ala de cacat…Uite-l aici de la minutul 1:20. Vizionare placuta.
https://youtu.be/5HVwdHOz5H8?t=80
Ok, mi-ai trezit interesul, spune-mi te rog ce nu iti place la el comparativ cu Sentinel? Intrebarea nu e la misto sau in sens peiorativ dar chiar e bine se stiut pe unde stam.
eu nu inteleg de ce mai tragem de hawk-urile alea….
de ce sa nu?
pentru ca sunt depasite. armenii au avut sisteme depasite si s-a vazut ce pot sa faca…nimic
te superi daca rad copios?sper ca nu.
razi cat vrei dar poate te uiti cine le mai are in dotare. intreaba-te de ce toate statele alea cu armate reale au renuntat la ele
Ce va mai place sa bateti campii!! Armenii au patit ce au patit penca au actionat cu sisteme disparate, fara un comandament care sa centralizeze datele primite de la senzori care sa acopere TOT spatiul aerian TOT timpul si care sa dea solutii de tir bateriilor de pe linia frontului. Nu poti tine in functiune TOT timpul radarul unui osa akm sau buk(nici la patriot sau hawk nu se poate). In plus au avut operatori pe front care au crezut ca razboiul este o partida duminicala de paint ball(asa cum cred multi si pe aici). Au contat mult si dronele turcesti dar cu niste operatori bine antrenati si un CAAT pus la punct si virgula nu mai iesea prapadul ala.
iar vorbesti doar ca sa vorbesti…
Robi,
Acuma eu unul iti inteleg ingrijorarea, insa poate ar trebui sa trecem putin peste viziunea de a ne descurca singuri in momentul asta … care evident trebuie luata in considerare, insa azi situatia e radical diferita de un asemenea scenariu sau de trecut.
Acum suntem parte NATO, care are strategia de aparare colectiva (si nu numai).
Din anumite motive Romania a fost (alaturi de Polonia) arondata Americii in ce priveste NATO si stau sa ma gandesc – daca asi fi american in ce asi avea incredere? In tehnica mea cvasi testata, operationalizata, coordonata si exersata in treatele de razboi la un nivel maxim din ce poate fi la momentul asta, sau in cea a celor cu care lucrez? Mai ales ca am ales sa merg intr-o tara straina cu cutumele ei? Eu unul, ca american asi alege optiunea mea, ale mele, cele pe care le pot sustine direct, cu toate eforturile implicite…
Da, dotarile pe care le avem sunt absolut precare si „obsolete”, insa americanii participa la dezvoltarea mai multor baze in tara precum si la proiecte de infrastructura pentru asi asigura accesul masiv si direct in zonele de interes ale NATO (indiferent de tipul de armament sau tehnica care o au sau o vor aduce in viitor).
Noi am avut ceva drone, americanii au adus altele temporar cu mult mai bune si probabil ca o sa mergem pe mana lor in ce priveste inzestrarea, de vreme ce altii din EU nu prea isi fac veacul pe la noi. Cu toata tehnica! Poate in cazul dronelor vom merge cu Israel… poate
Din punctele astea de vedere noi pur si simplu nu ne putem compara cu Armenii sau chiar cu Azerii. In momentul asta suntem intr-o alta liga care nu tine de dorintele noastre sau ceea ce ne-ar face particulari cel putin in aparare.
Da, ne putem gandi la viitor, insa in momentul asta trebuie efectiv sa recuperam toti anii astia pierduti in achizitii/dotari si modernizari de infrastructura – si vorbim de o gramada de bani pe care noi i-am dori dispinibili peste noapte!
Dupa ce ne facem baza minima si dotarile minime per NATO „requirements” si vom fi in masura sa intretinem si sa exersam ceea ce avem, putem vorbi de alte chestiuni particulare … insa si alea or sa coste bani/timp si resurse!
Altfel, tot respectul!
Se stie platforma de lansare? Americane precum la Patriot? Sau Iveco 6×6/8×8?
4 platforme de lansare sunt suficiente, noi am avut 4 Rubezh, RDG-istii 6, deci se poate si cu atat! Sa vina mai repede, zic!
WW-acolo sus ,cineva stie.
Dupa cum am scris in articol,eu banui a fi Iveco 6×6 /Oshkosh 4×4 functie de aranjament,organizare elemente.
Multumesc, colegu’! Eu as prefera Oshkosh, astea sunt camioane militare din proiectare! Nici cu Iveco nu mi-ar fi rusine dar…Oshkosh sunt exceptionale.
Cum tot iti place Oshkosh , iaca , de Mos Craciun
http://usautoindustryworldwartwo.com/oshkoshmotortruck.htm
HEMTT M978A4… vezi poza articolului 🙂
nicusor&Marius Z. Multumesc, colegii! Fain cadoul de Craciun. Super masina! ?? Mariuse, fa o bucurie unui „batran” si spune-mi ca poza e pe cale sa devina realitate! Ar fi….mmmmm, minunate sarbatori!??
la cum au cumparat ai nostri, pachetul la cheie si pentru Patriot si Himars, posibil ca tot standardul sa se aplice si aici. Daca nu isi baga Iveco coada, ca de Roman nu cred sa mai fie cazul.
Foarte bine
Mai bine 4 lansatoare decit nimic.
Oricum , cum scrie cineva mai sus , avem 5 radare cu bătaie mare dar și două mobile comandate.
Și peste putini ani americanos omologhează și racheta aia pentru HIMARS făcută să lovească ținte terestre / navale în mișcare.
Deci d.a.p.d.v răbdare și tutun.
Sper sa intre in dotare și drona israeliană dedicata supravegherii marii. Atunci vom fi mai liniștiți. Reușind în sfârșit să putem controla in timp real ce plutește pe MN in zona economică exclusivă românească.
Tovarășii din Crimea se vor gândii bine înainte să bage ceva bărcuță de-a lor în zona respectivă. Inclusiv turcaleții nu vor pescui calcanul nestingheriți .
Bine , foarte bine.
Referitor la exercitiul Rapid Falcon, gasisem chestia asta https://www.navalnews.com/naval-news/2020/11/black-sea-drill-again-validates-himars-as-an-anti-ship-weapon-system/ si aparent nu e postata pe aici (cel putin nu la PSR si nu la articolul despre exercitiu).
Cam cat de fezabil e ce scrie, versiunea „chioara” Himars sa traga in nave pe baza coordonatelor primite pe drum repede cu avionul? Si asta cu rachetele cu raza mai mare decat ce Grad / Larom avem noi. Aici par sa se concentreze in general anti-nava cu Himars, pana la introducerea sau conversia lansatoarelor pt rachete dedicate anti nava.
Nice. Sa le vedem in curte. Platforma auto Iveco oare?
,,Sergiu,
M-am lămurit de mult că ești analfabet funcțional, nu ești în stare să înțelegi ce citești.
Chiar in linkul dat de tine se spune despre TAB 71 că e similar, dar nu identic cu BTR 60 PB, PRINCIPALELE deosebiri constând în înlocuirea turelelor și a motoarelor, pe cale de consecință mai sunt și modificări SECUNDARE.
In plus, unde ai descoperit cuvântul „licență pe pagina aia?
Asta așa, la nivel conversațional, că armata știu că nu ai făcut-o, faci diferența între un motor pe benzină și unul diesel?
Noi NU avem în dotare BTR-uri. Repetă până fixezi.”
Priam,
In primul rand esti un prost-crescut plin de sine si asa e n-am nicio idee de ,,motoarele pe benzina si unul diesel” , eu la motoare termice am invatat printre altele doar de MAS si MAC nu ,,pe benzina” sau ,,pe motorina” ….poate ,,pe” ….prostie, mandrie, nesimtire functionezi matale
De armata ce sa zic, fiind nascut in 1977 ce zici am facut-o roi ba?
Despre licenta da nu exista nicaieri vreun acord cu sovieticii pt BTR60, 70 si 80 asa cum nu au existat nici pt AK47, AK74, PK etc……apropos Gaz 69 e IMS sau IMS e Gaz 69, ca nu stiu si vreau sa aflu de la careva care stie, stiu doar ca nu a avut licenta si motoare rusesti….deci ?.
Craciun fericit de la un moldovean mandrule , ca doar esti ardelean!
Prostane,
Repetă, armata română nu utilizează BTR.
Repetă.
Din nou.
PS vezi că iar îți dai cu mucii pe piept, armată română NU are AK 74, md. 1986 are ceva diferente, semnificative.
Dar ești atât de prost, că și de îți desenez, nu pricepi.
Și nici AK47, sunt niste diferente subtile.
Vezi idiotule ca io nu am practicat atacul la persoana si am vb cat se poate de civilizat , dar vad ca in situatia de fata n-am alternativa, PM 7.62 ( AKM63 ) si PA 5.45 (Mod.86) sunt AK47 si AK74 …….repeta meltean idiot pana ai sa pricepi tu ceva.
Nu mai e nevoie sa raspunzi ca stiu ca n-ai priceput nimic sucker ce esti!
Hai ca v-ati alintat destul…
Nu știu cine e idiotul aici… sau meltranul. Iar la faza cu sucker-ul, îți dorești ce nu ai?
Legat de atac la persoana, eu am corectat o afirmație factual gresita, aia cu BTR-ul din dotarea armatei române.
Tu ai vorbit civilizat, prostane? Derulează, și vei vedea că eu am afirmat că nu avem BTR, iar ulterior, tu ai inceput cu tovarășe și alte căcaturi…
Model 1986 are fata de AK 74 o caracteristica unica, focul automat în serii de 3 cartușe, asta fiind una din micile diferente. Și mai sunt. Și nici asta nu are licență.
Și md.63 are niste diferente fata de AKM 47, care la rândul lui este o evoluție a AK 47. Sunt sigur că nu știi aceste lucruri.
PS repeta, nu avem BTR-uri.
Nicolae,
Suntem pe un blog militar, ar trebui ca unii sa înțeleagă că tehnica se denumește cu numele ei real. Mai mult, atunci când li se atrage atenția că au greșit, sa încerce să înțeleagă ce. Aici e clar că nu e cazul.
Functie de perioada la care faceti referire s-ar putea sa aveti amandoi dreptate.
Am avut intial (’60) licente pentru BTR40 si 152, alaturi de lovituri de 122mm si dreptul de a exporta pontoanele proprii. Apoi, in ’61 am cerut si primit licente pentru btr60, akm, rpk, rpg7, r126, 2p26&27. Licentele in acele vremuri presupuneau 2 componente: dreptul si documentatia. La acel moment documentatia nu era gata asa ca am inceput cu intarziere de 2 ani productia ; o parte din echipamente erau deja pentru ca faceam btr-urile de mai sus si zpu/mr-2,4 si sks.
Licenta era teoretic gratis, se plateau cheltuielile cu documentatia si deplasarea celor care faceau instruirea, dar in practica sumele erau mai mari si nejustificate de cheltuielile mentionate. In schimb nu se putea exporta in afara caer fara acordul sovieticilor.
Licentele lasau libertate de miscare prin mici modificari sau utilizarea unor tehnologii/procese proprii. insa este vorba despre modificari care presupuneai existenta licentei initiale, si libertatea de aduce modificari.
Unii (polonezii si cehoslovacii) si-au facut propriile transportoare. ot-skot, dar comandamentul TdlV l-a recomandat doar tarilor producatoare (practic un fel de embargo pentru export). Deci productia dupa un proiect propriu nu te salva prea mult, nu-ti dadea mare libertate de miscare.
Apoi au aparut strategiile de eludare a licentelor, in toate domeniile, in care se aducea o serie de modificari suficient de mare cat sa se poate sustine ca e un alt produs. Asimilare fara plata dreptului intelectual. Nu se punea problema ca modificarile sa fie de substanta, era suficient ca ele sa ofere o scuza pentru negarea obligatiilor de licenta si impunerea unilaterala a unei noi omologari. Una peste alta, asta s-a dorit si asta s-a facut, s-a putut exporta in tari dispuse sa priveasca cu enorma indulgenta noua omologare si probabil s-a pierdut pe disponibilitatea sovieticilor de a acorda licente noi (in sensul de ultima generatie) pe care le-am cautat in alta parte (China si apoi Occident).
COncluzie : la inceput erau licente. Apoi au aparut derivate proprii cu omologare independenta.
Marius,
Lucrurile sunt simple, noi am produs BTR cu licență, in majoritate s-au dus la export.
Eu am combătut afirmația „in condițiile in care contrastezi puternic cu T55, MIG 21, BTR60, BTR 70”, noi nu avem în dotare BTR…
Mai mult, md.1986 nu are nici în clin, nici în mânecă cu AK 74, e o dezvoltare interna cu elemente preluate de la md.1963 și 74 (fără licență) și are câteva elemente definitorii singulare, că acel foc automat în serii de 3 cartușe, care se regăsea parcă și la dezvoltarea proprie a polonezilor.
România nu are BTR in dotare și nici AK 74.
Iar colegul asta afirma.
Exact așa a fost Marius B , licențe inițial dar nu la nivelul licențelor practicate de Renault, Citroën, MAN, Saviem etc apoi s-au făcut modificări care sa permită așa cum bine ai spus omologare proprie dar in principiu a fost un copy paste probabil omologat de chinezi la scara larga atât in domeniul militar dar și al produselor de larg consum.
Pana la urma TAB71, 77, 79 , B33 sunt niște Panascanic, Adibas etc…,,as zice ca prietenia Româno- Chineza din acea vreme și-a pus amprenta și in felul cum au evoluat multe din produsele românești de dupa 68.
Ideea ca, chiar dacă nu ne place industria românească in anii de după 68 a funcționat ori pe baza licențelor primite de la occidentali ori pe baza de copy -paste……produsele românești de concepție 100% proprie ori au foat putine ori de foarte proasta calitate…..am mai scos ceva noi ok după Renault 12, MAN, AK47, TAB 77?….
Romanii au adaptat si dezvoltat unele lucruri preluate din licente sau inspirate de la altii, si uneori a iesit mai bine decat originalul ori sursa de inspiratie, nu doar mai rau.
Nici rusii nu au inventat de la zero AK-ul de ex, e o combinatie de M1 Garand cu Stg-44 si cu ceva de la ei.
AKM-ul romanesc,dpdv a metalurgiei tevii e superior (ori cel putin egal celui rusesc). Ai nostri au pus un maner uluc (sigur, nu era ceva original ori pentru prima oara cand cineva facea asta) care facea arma naostra mai usor de controlat la foc automat (si multi pun azi un astfel de maner la armele de asalt, indiferent de model).
Modelul scurt romanesc are o alta lungime a tevii fata de cel sovietic, si rusii au preluat lumgimea romaneasca la modelele de dupa 1990,
PSL e o arma mai simpla si mai fiabila fata de SVD rusesc dar e pe acolo ca si precizie.
Romanii (la PAmd86, care nu e o licenta de AK-74) si est-germanii (varianta lor de AK-74) au facut armele de asalt noi,in cal 5,45 cu posibilitatea de a trage foc in serii scurte, mod adaptat mai apoi si de polonezi si intr-un tarziu si de rusi (dupa 1990)
IOR e unul din liderii mondiali cand e vorba de aparatura optica si calitatea ei (lunete,binocluri etc,sigur, sticla bruta e germana dar prelucrarile se fac aici).
ARO a fost o masina foarte OK la vremea ei, iar camioanele militare din seria DAC au fost iarasi excelente