Pe vremuri, cind eram proiectant, apareau uneori perioade, mai ales dupa ce trimiteam documentatia la uzina, in care nu prea aveam de lucru. Directorul, venind in inspectie si vazind ca stam comod la sueta si stiind ca nu avem nimic concret de facut, ne-a dat sarcina sa dezvoltam fiecare un proiect de avion asa cum credem noi. Evident aceste proiecte erau secrete si secrete au ramas pina in ziua de azi. Eu am mers pe un hidroavion, idee care a avut un oarecare succes, ajungind chiar sa iau legatura la Constanta cu marinarii, in cladirea aia frumoasa pe faleza.
Se pare ca la fel procedeaza si americanii, toata ziua au proiecte secrete, nici n-au terminat unu si-ncep altul. Un exemplu actual e NGAD (Next Generation Air Dominance), sau F 47 denumire ce se pare ca deriva din cel de al 47-lea presedinte, care urmeaza sa inlocuiasca F 22.
Se stie, in secret, ca acest avion e de mult pe planseta, Trump afirma chiar ca o varianta experimentala zboara de cinci ani, in secret.
Evident ca-i vorba de multi bani, cifrele sunt foarte contradictorii, unii spun ca ar costa chiar 20 de miliarde, dar se spera, ca prin vinzari sa se obtina multe sute de miliarde. Un avion ar costa 300 de milioane. Ce e sigur e ca proiectul va costa de vreo cinci ori mai mult decit e estimat si va dura de doua ori mai mult, ca de obicei.
Se zice ca in acest program ar fi inclus si proiectul Collaborative Combat Aircraft (CCA), program care se adreseaza mai mult dezvoltarii dronelor. De altfel ar fi pe placul lui Musk, care ne spunea ca trebuie sa fi idiot ca sa dezvolti azi un avion cu pilot.
Eu am impresia ca va fi un fel de FCAS european, adica o combinatie de avion “comandant” cu facilitati de dirijare a dronelor de mai multe feluri.
Bineinteles ca fiind un proiect secret nu au rasuflat prea multe detalii, dar noi, romanii, mai ales eu, care ma pricep, voi incerca citeva speculatii.
- Aerodinamica.
Parerea mea e ca in general stiinta aerodinamicii a ajuns la saturatie, a ajuns la un impas si nu prea mai sunt multe posibilitati de inovare. In plus aerodinamica trebuie sa se sacrifice pe altarul stealth si deci vor exista acele planuri care nu reflecta undele radar, si/sau sectiuni si suprafete cit mai mici. Deci vom avea un avion cumva cunoscut, gen F 35, 22, B2.
- Dinamica zborului.
Nici aici nu vad posibilitati mari de inovatie. Exista cam tot ce putea sa existe, acceleratiile nu mai pot creste pentru ca pilotul tot om e si rezista cit poate si el. Nu cred ca o viteza peste 2 M ar avea sens, si, si aici, se vor plati dobinzi cauzei stealth.
Va urma, cu dezvaluiri tehnice extraordinare, tineti computerile deschise. De altfel am observat ca in blogul meu sunt foarte multe accesari, in ultimele 30 de zile au fost vreo 8000 de accesari, dar din Singapore, peste 3200, sau chiar din USA, 1800, Germania 779, sau chiar Franta 549. Oare ce este atit de interesant un blog/FB de limba romana?
Singura explicatie e ca Musk, NASA, Boeing ma urmaresc si asteapta sa le indic care e linia de dezvoltare F 47. In marinimia mea le voi satisface nevoia, deci pe miine!
neamtu-tiganu
Sursa: neamtu-tiganu.com
____
Despre aerodinamica :
https://breakingdefense.com/2023/08/formula-one-will-roper-air-force-digital-design/?utm_campaign=Breaking%20Defense%20Air%20&utm_medium=email&_hsmi=270842880&_hsenc=p2ANqtz-8xWeJQzDCbqaO7AGDoOtn6TUagQpjzvTkz6EbSkzfwRHcLfPRdtBu2cXrn6wkzkqBtWt7S3RSuz6Tvkd1ovF87fMquZw&utm_content=270842880&utm_source=hs_email
Citat : “Formula One is amazingly complex from an aerodynamic perspective. And for my opinion, it’s more complex than what we do in aviation,” Roper said. “They are dealing with micro forces that they need to predict to within a millisecond of lap time, and they’re able to do that.”
Cat despre dinamica zborului, NGAD nu va fi asa agil ca modelele actuale, tot din cauza stealth. Accentul e pus pe raza de actiune.
Dronele tip Collaborative Combat Aircraft (CCA) vor duce greul, avionul e doar postul de comanda pentru drone.
Daca avionul in sine ajunge sa lupte pentru propria supravietuire, inseamna ca treaba a degenerat.
porobabil ca da, aerodinamica a lovit un prag de dezvoltare fiind greu sau obtinandu-se imbunatariri prea mici ca sa se poata vorbi de ceva cu adevarat revolutionar; pana la urma ce conteaza daca face cobra lui pugacev daca il da jos o racheta lansata de la 200 km
nu stiu daca va fi asa pronuntat rolul CCA. pana la urma de ce sa ai un avion in aer cu pilot (si eventual ofiter operator de arme?) ca sa stea pe bara; „drona” probabil va fi responsabila de recunoastere, EW si atac ca sa supraincarce vrajmasul dar ma astept ca si pe avion sa fie o panoplie semnificativa de arme. se merge tot in directia reducerii semnaturii radar
rusii zic ca Su-57 ar fi capabil sa coordoneze si lanseze roiuri de drone si sa fie insotit de Ohotnic dar pana acum nu le-a vazut nimeni in Ucraina
chinezii au o abordare mai clasica, cu echipaj de 2 pe J-20, chiar daca acum exista inteligenta artificiala si va fi insotit de drone; pare optimizat pt aparare aeriana si distrugere multiplicatori de forta
FCAS-ul franco-german pare sa bata pasul pe loc si pare sa fie complicat inutil tehnologic de cele 3 tari (sau cate au mai ramas) desi pe hartie au cunostinta sa produca un avion de generatia a 6-a.
Tempest-ul pare sa aiba o abordare mai eficienta si mai old school, nu e asa centrat pe invizibilitate ca la americani (aici ar semana cu FCAS) sau chinezi si cine stie, poate va avea un laser (ceea ce nu pare a fi in program pt FCAS).
puncte comune par sa fie capabilitatile stealth (mai pregnante sau limitate de nevoia de mai multe armament acrosat), cooperarea cu drone si in retea cu alte mijloace (e.g. A400 lansator de drone la FCAS)
avantajul conceptului FCAS e ca ar avea mai multa siguranta in comunicare pe distante scurte, cu interventia minima a solului sau a satelitilor, deci risc mic de bruiaj.
citiva ani am lucrat la trenuri de mare viteza. L-am intrebat pe un coleg, aerodinamician ,care studiase cu prof Nastase la Aachen, cum de nu s-a dus sa lucreze la avioane si a mers la trenuri. Mi-a raspuns ca la avioane e mai simplu, f rar se zboara in curgere turbulenta, in timp ce la trenuri turbulenta e regula.
La mintea mea aerodinamica lucrează în continuare
Ca de aia există NGAD
De aia YF 23 care arată fundamental diferit fata de YF22, iar din ultimu a ieșit F22 dupa modificarea unghiului ampenajului vertical și celelalte modificări cerute de Pentagon
Pt ca se fac calcule de aerodinamică va ieși FCAS, Tempest, urmasu Grippen, alea x, y, z chinezești și 75 de la ruși, etc
Cerințele aerodinamice nu au dispărut ci s-au schimbat
Consecința a schimbării strategiilor de luptă: zbor la unghi de incidență mare, la ruși diverse acrobații complet înarmat , etc
De aia flying wing, blended wing, lifting body etc
Noi am ramas in urmă iar altii pe care in anii 90 ii consideram mai slab pregătiți proiectează și produc: turcii, coreeni, iranieni, etc
O fi bine, o fi rău, ca nu mai producem ?
Bineinteles ca aerodinamica e importanta, simplul fapt ca in procesul proiectarii se obtin fortele, si eventual frecventele aerodinamice, e absolut colosal.
Dar, pe vremuri, se spunea ca Spitfire a fost triumful aerodinamicii, mai apoi au venit motoarele mostruoase, triumful fortei, F16, triumful electronicii, si, azi triumful comunicarii… sau sa zicem al stealth…
Da, multi pot proiecta azi avioane, chiar bunicele, dar putini au acces la acel ceva care face dintr-un avion bun unul exceptional. E extrem de complicat sa armonizezi diferitele caracteristici, proprietati ale produsului.
Cunoștințele mele de aerodinamică sunt firave și posibil ca părerile mele să fie greșite
Mie mi-au plăcut avioanele germane, cele de la sfârșitul războiului : Do 335, Me 262, etc avioane care au modificat fundamental proiectarea tuturor avioanelor ulterioare
Totuși e de observat ca ultimele versiuni de Spitfire aveau alte aripi decât versiunile care au luptat în Bătălia Angliei (1940) și motoare îmbunătățite (cu turbină sau compresoar)
La mintea mea, aripile ultimelor versiuni de Spitfire erau apropiate de aripile P51 Mustang
Tot la mintea mea nepriceputa, japonezu A6M zero era unul din cele mai performante proiecte de avion din ww2
Pacat ca persoanele implicate in programul IAR 80/81 nu au reușit sa preia forma aripilor avionului japonez zero, probabil s-ar fi îmbunătățit performanțele avionului
„frecventele aerodinamice”. ne poți explica te rog ceva sunt astea?
Legat de design, cam de 30 de ani se folosesc CFD-uri
(computational fluid dynamics). Sunt aplicații prin care poti crea modele 3D sa studiezi interacțiunea lor in fluid in funcție de diverși parametrii. Un exemplu este Ansys Fluent, foarte bună.
Mai ai și soft-uri CAD care știu analiza aerodinamica de bază (am vazut în proiectare de suprastructuri auto) cum este CATIA.
La avioane nu am lucrat, dar acolo vorbim de aerodinamica transonica sau supersonica, băieții de la suflerie parca aveau Aeolus sau ceva de tipul.
In ziua de azi sa ai timp și bani, in rest exista unelte de poti face orice.
„frecvente aerodinamice”, e atunci cind flutura steagul in vint, poate nu m-am exprimat f exact, mai ales la avioane, dar nu numai, chiar si la poduri, sau cladiri, poate exista acel flutter, adica acea rezonanta intre frecventa proprie a obiectului si frecventa excitarii aerodinamice. Complicatia e ca exista nu numai mai multe frecvente ci si mai mult emoduri, de ex. de incovoiere, de rasucire etc.
Am lucrat cu CFD, stiu cu ce se maninca… Catia, cu care am lucrat, sau Proingineer, nu au treaba cu aerodinamica. Ma mir ca nu ai vorbit si de Ansys, ca sa arati ce cult esti in cap. Limita CFD e in domeniul turbulent, sau la imbinarea aripa fuselaj, am mai spus, la curgerile laminare e intr-adevar grozav.
Sigur ca exista unelte, dar toate au niste limite pe care un adevarat specialist trebuie sa le cunoasca.
Sa scoată odată dispozitivul ala de antigravitație din Area51 să vedem și noi următorul salt major în aviație. Dar e clar ca următoarele salturi majore sunt pe partea de avionica, senzori, capacitate de procesare a datelor, stealth etc. Dar odată cu avansarea calculatoarelor cuantice poate vom vedea noi salturi majore și in aerodinamică și dinamica zborului și cine știe ce materiale și forme vor apărea.
Până atunci vor scoate omul din ele și va pilota de la sol cu ajutorul IA, probabil că așa vor dubla performantele actuale limitate de organismul uman
la mintea mea numele F 47 se vrea o rememorare a P 47,
care P 47 spre mandria evropenilor a fost desenat de unu cu origini evropene si era propulsat de un motor allison copie a unui RR merlin – motoru de spitfire,
actualu presedinte va da numele unui portavion ca si presedintii anteriori,
apoi, la aerodinamica sunt diferente mari fata de F 117 A, F 35, F 22, etc.
tot asa cum B 21 pare doar la prima vedere similar lui B 2,
pt ca s-au modificat cerintele de proiectare si de aia va fi altfel F 47,
la mintea mea, cerinta principala de proiectare la versiunile de NGAD ale Boeing, LM si NG a fost ca forma avionului sa fie steath atat pt radarele actuale cat si luand in considerare capacitatea estimata de detectie a radarelor ce se vor construi in viitor,
plus motoru revolutionar care trebuie sa perrmita supercruise la peste 2 Mach – zbor peste 2 Mach fara postcombustie, complet inarmat, ceea ce va mari foarte mult raza de actiune,
la mintea mea raza de actiune va fi de cel putin 1,5 ori mai mare decat la F 22, ceea ce duce spre 4500 km – iese pilotu la pensie dupa cateva zboruri,
fcasu evropean, tempestu, rusestile 57 si 75 si modelele chinezesti x, y,z, sunt la ani lumina in urma, ca nu stiu tema de proiectare NGAD: ce vad radarele actuale si cat se estimeaza ca vor vedea radarele din urmatorii 20-30 de ani, sau mai mult,
plus sisteme de arme cu energie dirijata,
si colaborae cu drone care vor avea traiectorii diferite pt a ataca inamicu la saturatie,
sa ne deie si la noi cateva de astea F 47 si cantam si noi in cor
ca noi suntem obisnuiti, care am prins vremurile bune de dinainte de 89,
aplauze puternice furtunoase si stima noastra si mandria…
F-47 e dedicatie pentru Trump.
A-10 Thunderbolt 2 e rememorare la P47 Thunderbolt.
A spus Trump când a prezentat avionul ca la Pentagon a fost aproape ca in Korea de Nord – se rugau generalii cu lacrimi in ochi de Trump sa ii lase sa denumească noul avion de superioritate aeriana F47 in cinstea lui Trump , care este al 47 lea președinte al SUA …
Nu crede tot ce auzi
Cei care au proiectat avionu au lucrat mult ca să ajungă la îndeplinirea cerințelor de proiectare NGAD
Cerințele alea sunt esența: ce văd radarele de azi și ce se estimează ca vor vedea radarele peste 30-40 de ani
S-a proiectat probabil pe comisii separate de proiectare: tren aterizare, fuselaj, aripi și acționare suprafețe de comandă aripi, integrare senzori și sisteme de luptă, etc și separat integrarea tuturor în proiectu final
La mintea mea, în aeronautică se proiectează în considerarea limitele materialului, limite la care nu tb să ajungi pt a preantampina avarii rezultat al operării pe tot traiectul de zbor: decolare, incidență mare, limite rezultat al accelerării/decelerarii bruște, accelerare susținută în viraj, viteza constantă de peste 2 Mach pe distanță lungă, aterizare, etc
Generalii or fi făcând ce vor ei
Dar cei care au proiectat avionu au lucrat
E adevărat softu a progresat mult
Am înțeles ca sunt softuri care iti spun ce rezistenta are un anumit material inca din faza de proiectare, respectiv daca materialu va rezista și care va fi termenu de înlocuire a subansamblului / piesei proiectate , etc
Dar asta nu exclude omu
Motorul Allison a fost motorul initial al P-51 Mustang, testat ulterior cu RR Merlin, pentru cresterea performantelor la altitudini mari, ulterior desavarsit cu un motor Packard (licenta RR Merlin 66).
Dar nu are treaba cu P-47 Thunderbolt.
Si competitia: https://www.defenseromania.ro/a-aparut-un-nou-videoclip-cu-avionul-de-lupta-stealth-de-noua-generatie-j-36-al-chinei_633212.html
Mie imi pare ca seamana destul de mult cu Vulcan-ul de la Avro (fara deriva si cu 3 motoare). Si ca tot vorbim de drone, Avro propusese o versiune de Vulcan cu doua mini-fightere Gnat atasate sub aripi, care puteau fi lansate pentru a face protectia bombardierului. Posibil sa redevina de actualitate conceptul?
PS: nu se mai aude nimic de NGAD-ul US Navy, parca trebuiau sa anunte un castigator saptamana trecuta, nu?
Eu am o părere foarte proasta despre conceptul F-47/NGAD vizavi de prețul estimat de 300 mil per bucata.
Singurele progrese vor fi
– Dronele colaborative
– sistemele defensive (și poate ofensive) cu energie directa.
În rest s-ar putea sa se confrunte cu o lume în care stealth-ul generalizat sa facă o mulțime de arme BVR inutile și sa apropie din nou distantele de lupta.
Observație 47 vine de la linsul în…. al lui Trump , al 47 lea presedinte și nu de la istoricul P47.
Editat: comentariu offtopic
China’s New Stealth Aircraft – „J-36” and the challenge to US Air Power (with Justin Bronk)
https://www.youtube.com/watch?v=exD-ZrG1XTA
The F-47 is an Enigma
https://www.youtube.com/watch?v=uTWXtFOEH3A
Nu știu dacă ce am găsit io este într-adevăr concurența LM în programu LM
https://m.youtube.com/watch?v=eliFi1Jlb48&pp=ygUVSHlwZXJzcGVlZCB1cyBuZXcgeDQ0
Dacă am inteles bine, se spune ca propunerea LM nu avea aripi canard ci posibilitatea modificării traiectoriei vine de la o mișcare a ajutajului motorului – la mintea mea, similar cu motoarele prezentate pe Su37
Editat: comentariu offtopic. Draga Gilbert, nu este prima data cand faci asta. Pentru astfel de comentarii exista rubrica „Permiteti sa raportez”.
Reguli: https://www.rumaniamilitary.ro/set-de-reguli-privind-comentariile
Am mai vazut filmul asta, ii zicea A-12.
Mi-ar place sa apara detalii noi despre competitia NGAD F-XX sa vedem pe concret cum aratau si se comportau aparatele inscrise in cursa ,care sunt inovatiile Desi mi se pare ca v-a fi o asteptare destul de lunga cu toate turbulentele mondiale impunandu-se cenzurarea detaliilor programului
Deocamdata totul indica un soi de aranjamentca pe repede inainte sa castige Boeing deoarece LM si Northrop au fiecare avioane in desfasurare F-35 si B-21
Dacă se preconizează un preț per aparat de 300 milioane (!!!), combinat cu protecționismul de la F-22, (adică nu va fi vândut nimănui) și un preț de exploatare astronomic (probabil în jurul a 150.000 de coco ora de zbor), atunci e clar ca va fi un mare eșec. Nici măcar ei nu-și permit costurile astea. Până la urmă, totul se rezumă la bani.
https://www.antena3.ro/externe/mapamond/un-videoclip-cu-avionul-futurist-de-lupta-chinez-fara-coada-cu-trei-motoare-pune-pe-jar-comunitatea-aviatiei-militare-cum-arata-j-36-742136.html?utm_source=adevarul.ro&utm_medium=referral&utm_campaign=crossout
Se pare ca si chinezii au ‘la zbor’ Gen VI. Se inteteste lupta pentru suprematia mondiala. Poate acum intelegem si noi de ce se revolta americanii pe lume. Practic isi vor inapoi baza industriala pentru a se pregati de razboi, acum stim sigur si cu cine. Asa au procedat inainte de marea depresiune, s-au izolat si si-au intarit baza industriala pregatindu-se temeinic pentru viitorul razboi mondial. Asa a venit creza economica atunci, asa cred ca va veni si acum. Astazi procedeaza fix la fel. Si noi procedam identic ca atunci, adica nu facem nimc si asteptam sa ne pice din cer, stam linistiti la mana Domnului.
Și aici ai ajuns?!
Urmează cearceaful cu George Călinescu?
Ce ciudat cum chinejii scot totul la vedere in timp ce amerlocanii tin totul la secret …Asta transmite ideea cum ca chinejii inca nu au ceva bine definit si ii provoaca pe amerlocani sa-si scoata jucaria la vedere sa fure cate ceva