Compania americană ExxonMobil a descoperit în România resurse uriaşe de ţiţei şi gaze, a declarat Nicholas Taubman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti în perioada 2005-2008.
România are resurse majore de ţiţei şi gaze, iar asta în câmpuri despre care se credea că sunt epuizate, arată diplomatul american Nicholas Taubman, prezent la Bucureşti pentru a participa la cea de-a treia ediţie Bucharest Forum, organizată de Institutul Aspen România. Taubman explică şi de ce criza din estul Ucrainei nu se va transforma într-un conflict îngheţat, dar vorbeşte şi despre imposibilitatea Moldovei de a intra în UE în actuala situaţie a Transnistriei.
Domnule ambasador, vorbeaţi mai devreme despre potenţialul uriaş al României în sectorul gazelor naturale şi despre recentele descoperiri ale Exxon aici.
Moştenirea României pentru următorii 100 de ani se află sub picioarele voastre. Spre exemplu, câmpurile gazeifere din Ploieşti, despre care se credea că au fost epuizate din cauza exploatării lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au încă mai mult ţiţei şi gaze decât volumul total pe care l-aţi extras în ultima sută de ani. Apoi, un alt exemplu bun este că sub platforma continentală a României din Marea Neagră se găsesc aproximativ – şi este o estimare precaută – 25.000 de miliarde de picioare cubice de gaze. Sunt oportunităţi la dispoziţia României, nimeni nu v-o poate lua, este responsabilitatea ţării să urmărească faptul administrarea acestor resurse şi exploatarea lor corectă din punct de vedere al mediului înconjurător. Ea poate rămâne în mediul privat, însă trebuie să vă asiguraţi că guvernul are putere de supraveghere. Capitaliştii uită uneori să facă lucrul bun, în interesul de a-şi maximiza profitul. Supravegherea din partea Guvernului este foarte importantă.
Ce trebuie să facem pe termen scurt pentru a nu rata această oportunitate?
Trebuie să vorbiţi cu guvernul vostru, să-şi asume conducerea în această privinţă, să ia iniţiativa, să urmărească finalizarea proiectelor şi să consolideze lor, să prezinte un plan şi un orar din care să reiasă care companie se va ocupa de fiecare segment şi să se asigure că aceste companii sunt încurajate. Să vă asiguraţi că faceţi tot ceea ce se poate legal pentru a le uşura munca, nu faceţi reglementările atât de dificile încât să-şi dorească să plece acasă şi să uite de voi. Asta este ceea ce poate face Guvernul. Din punct de vedere al banilor, companiile petroliere, companiile energetice au destui bani şi se pot ocupa singure de investiţii. Dar au nevoie de sprijin aici din multe puncte de vedere. Au nevoie ca specialiştii să iasă în faţă din şcolile şi din universităţile române şi să facă parte din aceste proiecte. Au nevoie de o primire bună, să simtă că sunt dorite şi că este nevoie de ele. Atât şi vă veţi înţelege bine cu ele. Evident, companiile americane au fost mereu interesate de resursele energetice ale României.
Putem fi puţin cinici şi să spunem că avem de câştigat din cauza crizei din Ucraina şi a ameninţărilor Gazprom de a sista aprovizionarea cu gaze a Europei?
Nu ştiu ce vreţi să spuneţi prin „a avea de câştigat”. Sunt două lucruri diferite. Ceea ce se întâmplă cu Ucraina este un foarte bun motiv pe care l-am invocat atunci când am vorbit despre nevoia de a avea o armată puternică, una modernă şi eficientă. Dar nu puteţi avea asta fără o economie puternică, iar asupra acestui aspect trebuie să vă concentraţi acum.
Dar credeţi că acest risc al sistării alimentării cu gaze face ca România să fie mai importantă pentru companiile energetice străine?
Am auzit zvonuri că guvernul american le-a transmis companiilor petroliere să nu mai acorde atâta atenţie popoarelor care iau ţările altor popoare. Asta am auzit. Citim multe titluri cu privire la „războiul secret” al Rusiei împotriva gazelor de şist. În România există o mişcare puternică împotriva fracturării hidraulice. Din experienţa dumneavoastră în România, există orice legătură între mişcarea din România şi Rusia? Nu am nicio dovadă cu privire la asta. Dacă există, eu nu ştiu de ele. Anders Fogh Rassmusen, fostul secretar-general al NATO, a spus că există dovezi în acest sens. Nu ştiu, nu am informaţii despre asta. Nu mai fac parte din guvernul american.
Planurile României de a-şi consolida relaţiile cu statul chinez, care are o legătură strânsă cu Rusia, ar putea afecta relaţiile României cu UE şi SUA?
Nu cred. China este interesată de o relaţie foarte bună cu România în egală măsură în care România este interesată de China. Până când nu spun sau fac ceva contrar, aş spune să credeţi că sunt aici şi fac ceea ce fac aici pentru că sunt interesaţi de o relaţie bună cu această ţară.
Dar vedeţi vreun pericol pentru pactul comercial pe care SUA şi UE îl negociază, având în vedere planul privind transformarea României într-o poartă pentru bunurile chineze?
Nu ştiu, UE trebuie să decidă asta, iar eu niciodată nu ştiu ce-o să facă.
Cum credeţi că se va schimba România în următorii cinci ani?
Cred că următorii cinci ani vor fi unii în care veţi începe să profitaţi de ceea ce aveţi, doar că nu se întâmplă peste noapte. Nu cred că politicienii vor lăsa această oportunitate să se piardă. Atunci când alegătorii şi cetăţenii vor înţelege despre ce este vorba, iar chestiunea are nevoie de multă educare, vor fi alături de companiile şi guvernanţii care vor să transforme România într-o putere energetică. Acesta este principalul nostru avantaj, sectorul energetic. Este un punct de plecare. Aveţi 21 de milioane de oameni aici, sunt educaţi, vor să muncească, au nevoie de locuri bune de muncă şi vor munci din greu pentru ele. Aveţi o armată bună, astfel încât vă puteţi asigura că nu vine nimeni să vă ia aceşti oameni.
Avem o armată bună? Într-un interviu pe care ni l-a acordat ieri, Georgfe Friedman spunea că SUA nu vor proteja România în cazul unei agresiuni pentru că România nu face destule pentru a se proteja singură.
Nu este aşa. Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic spune clar că atacarea unui membru reprezintă atacarea tuturor membrilor. Dacă România ar fi atacată, SUA ar apăra-o.
Ce se va întâmpla în conflictul din estul Ucrainei? Va deveni unul îngheţat?
Nu cred că va fi unul îngheţat. Cred că Rusia vrea tot restul României. Mă scuzaţi, al Ucrainei. Şi asta e în capul meu. Putin a menţionat recent România, dar nu va isca o bătălie care ar declanşa al treilea război mondial. Nu cred că va ataca România. Aş putea să mă înşel foarte tare, dar nu cred.
Cum vedeţi o posibilă reunificare a României cu Moldova?
Cred că ar fi foarte greu să faceţi asta. Acum zece ani, aţi fi putut s-o faceţi. Acum saşe sau şapte ani, preşedintele Băsescu a spus că oricine din Moldova care vrea să vină în România poate să-şi ia paşaportul. O grămadă de oameni au făcut-o, mulţi tineri au venit la facultăţi româneşti. Erau cinci milioane de oameni în Moldova când eram eu aici, acum sunt mult mai puţini. Şi au rămas cei care nu pot pleca, aceia care au familiile acolo şi care sunt bătrâni.
Pentru Transnistria vedeţi o soluţie?
Nu una care să vină de aici. Ea aparţine ruşilor. Ştiu că există un guvern acolo, ştiu că a fost luată de un om care se numeşte Romanov, dintre toate numele ruse.
Poate Moldova să devină membră UE în actuala situaţie, cu criza separatistă din Transnistria?
UE vă va spune că nu se poate face chiar acum, că nu există fonduri, că… Planul „B”, care ar trebui elaborat, este să ceară o uniune vamală şi să ridice taxele pentru produse precum vinurile, pe care vor să le vândă în UE. Însă nici asta nu cred că se va întâmpla acum.
Ce găsiţi schimbat la România de când aţi plecat?
Ţara o duce mai bine, oamenii sunt mai optimişti. Aţi trecut printr-o recesiune grea, încă aveţi o imensă economie neagră. Aproximativ 20% din întreaga voastră economie este neagră.
Văd companiile americane corupţia drept o problemă majoră pentru investiţiile în România? Avem chiar acum un scandal legat de Microsoft şi nouă miniştri români.
Este o problemă majoră pentru veniturile statului, voi nu colectaţi taxe pentru acest segment. Dar nu sunt companiile americane descurajate de corupţie? Nu, nu de corupţie. Companiile americane iubesc să vină aici. Veneau mai multe decât puteam primi la Ambasadă, spunându-mi că vor să facă afaceri aici.
Vedeţi o consolidare a prezenţei militare a SUA în România?
Aveţi deja scuturile de rachete defensive, însă nu cred că Moscova crede că sunt defensive, dar sunt. Dar mobilizarea unor rachete defensive de tip Patriot, aşa cum sunt în Polonia şi Turcia? Nu ştiu. Nu mai sunt în Departamentul Apărării de cinci ani.
Sursa: Adevarul.ro
As avea un singur comentariu de facut aici.
Pe mine si pe noi romanii prea putin ne incalzeste ca Romania are resurse de gaze si petrol, pentru ca aceste resurse apartin statului, iar statul ori fura banii, ori ii cheltuie aiurea si oricum nu ne alegem cu nimic. Noi nu suntem Norvegia.
In SUA gazele si petrolul din sist au imbogatit mii si mii de oameni pentru ca fiecare este stapan pe subsolul terenului sau, iar pe de alta parte pretul la gaze a scazut dramatic, fericind tot poporul si bagandu-le practic bani in buzunar tuturor americanilor
la noi subsolul este al statului iar preturile la gaze si combustibil sunt reglementate tot de stat, asadar ce afacere ar face romanul de rand?! Ce bani am obtine noi?! Practic Romania ar deveni exportatoare de hidrocarburi si cu asta ce-am facut, atat timp cat preturile la intern nu vor cobora niciodata?!
Ca exemplu pretul petrolului este intr-o scadere accentuata pe plan mondial, dar la noi pretul carburantilor a crescut constant, asadar ce avantaje am avea noi ca popor de pe urma acestor bogatii?!
Nada!
intr`adevar la noi exista din trecut o dragoste fara margini pt. coruptie si infractiune incepand de la varf si terminand cu toate societatile;
dinu patriciu a murit intamplator … la timp – petromidia si datoria ei de 600 de meleoane de ieuro vor ramane pe spinarea amaratilor cu pensii de 300 de lei; despre infiintarea rompetrol nu are rost sa discutam, moartea lui patriciu a lasat nesolutionata latura civila a procesului privitor la aceste chestiuni; in mod normal statu` si serviciile ar trebui sa se trezeasca din somn sa puna sechestru pe ceea ce a mai ramas din averea lui patriciu iar Ministeru` de Finant sa continue procesu` in latura civila cu mostenitorii, dar cred ca va fi foarte greu: cum sa iei inapoi la bujetu` de stat o suma atat de mare de la un infractor si familia sa, eventual trebuie numit un bulevard cu numele lui;
ieri senatoru` sorin rosca stanescu a fost condamnat – pedeapsa este prea mika la cat s`a furat;
noi am avut conducatori capabili si intre cele doau razboaie mondiale, eram granaru` Evropei si unu` din principalii producatori de petrol iar oamenii aveau un nivel de trai cu mult inferior unor tari pierzatoare in WW1, ma refer la Ungaria;
poate n`ar fi tarziu sa ne punem intrebari cat a platit aceasta tara pt. conducerea leberala si faimoasa familie hohenzolern.
in us pretu` a cazut pt. ca in anumite domenii (mai putin cel bancar, asigurari si bursa) autoritatile si`au facut treaba ceea ce la noi nu se prea intrevede in urmatorii ani;
in orice caz in Evropa nu sunt conditiile necesare pt. exploatarea gazelor de sist din cauza aglomerarilor urbane si a poluarii resurselor de apa, Franta a interzis prin legea aceasta forma de explotare a gazelor – fracezii cred ca`s mult mai prosti ca ambasadoru` us.
Bre conform articolului de mai jos avem una din cele mai scazute taxari pe benzina: 36 de eurocenti. Olanda si Italia au cate 74, 73 eurocenti.
http://www.gandul.info/financiar/cat-reprezinta-taxele-din-pretul-unui-litru-la-benzina-comparatie-intre-romania-si-bulgaria-11584494
De ce pretul insa e ridicat ramane un mister.. pana la o ancheta DNA da probabil nu vom vedea asa ceva.
poate sa-i faca si 10 anchete pt ca se aplica legea cererii si ofertei.
Este cerere mare, este pret mare. Piata este libera si nu are preturi impuse.
Din cauza ca nu exista o concurenta reala pe piata, avem aceasta situatie.
Daca statul ar fi avut propria rafinarie, atunci putea forta pretul mai jos in conditii de fiabilitate economica.
Ce nu se spune este cat este acciza si taxa statului in pretul combustibililor.
Pt armata, politie, SMURD, ambulante si pompieri as face aceasta acciza =0 si brusc s-ar sufla mai usor la serviciile critice ale statului. In plus este stupid ca ststul sa se taxeze singur generand comisioane bancilor prn care ruleaza aceste taxe.
Piata de combustibili, e oricum vrei tu, dar nu libera. Pretul se calculeaza in functie de pretul petrolului care se tranzactioneaza pe 2 piete diferite, Brent si inca unul, nu imi amintesc acum.
la noi piata e libera dar eliberata de autoritati care si`au luat partea;
daca`mi amintesc bine la noi avem cea m,ai libera bursa: SRS stia cu cateva zile inainte cat va fi deschiderea si la cat se inchide cotatia actiunilor, curat piata libera;
daca`mi amintesc bine cu putin timp in urma consiliu` concurentei a efectuat o investigatie in sensu` a ceea ce cunoaste toata lumea ( in tara noastra producatorii de carburant petrolier au intelegeri tip cartel) – rezultatu` il stim nu exista cartel, toti urca preturile in acelasi timp intr`un mod absolut intamplator;
era sa uit, vedeti ca piata libera nu`i prea buna o spun multi economisti – o piata fara autoritati de supraveghere si control inseamna pana la urma capitalismu` salbatec de la noi;
americanii s`au fript rau cu piata asta libera in special in asigurari, banci si piata bursiera;
cerere si oferta nu prea exista la noi.
exista in schimb multa manipulare.
Cel mai bine le lasam acolo in pamant unde nu le poate furta sau da de pomana nimeni, pana va veni o conducere romaneasca la putere….poate in 20 ani, dupa o revolutie cu mult sange…ca numai asa stim sa lucram…
Acum, cand a inceput sa lucreze justitia si-i trimite pe politicieni la parnaie pe banda rulanta, cel mai prost lucru pe care am putea sa-l facem ar fi sa o luam de la capat, cu revolutie, haos, hoti si galagiosi cocotati pe functii esentiale in stat, doar pe baza de tupeu si decibeli.
Solutia este intarirea sistemului de justitie si a structurilor care contribuie la bunul mers al economiei: Consiliul Concurentei, Curtea de Conturi, DNA, DIICOT, CCR, ANI etc.
Total de acord. Un haos generalizat ar aduce la putere alta gasca de pacalicii si ar distruge si ce a mai ramas din tara.
Daca iese Ponta, asta o sa termine tot DNAul si iara PSDistii o sa fure fara frica. Nici nu poti sa zici „ca in codru”, ca ce faceau si fac baietii astia e mult mai grav. In fine, traim si vedem. Inca odata, singura sansa e sa nu iasa Ponta.
Asta-i singura lor miza: blocarea justitiei. Pentru asta vor face orice, mergand pana la daramarea economiei si periclitarea securitatii nationale.
nu mai au cum, bre…au trecut de point of no return…
In ceea ce ma priveste, eu NU vreu nici un fel de consolidare a prezentei amerlociene in tara asta, care, pina mai acu 24 de ani, credeam ca este A MEA.
Poate aude si ambasada marelui licurici de peste mearea balta. Si scade cu cel putin unu ligaii care ii cinta in struna.
Poate aud si ligaii nostri care se fac ca nu stiu ca amerlocia are un singur tel. Acela de a-si face ei bine.
Deci tu credeai ca pe vremea lu ceasca tara e a ta ? :))))) Atunci tara era a unui grup mult mai restrans ca azi si tu nu beneficiai decat de cozi la paine si oua desi tara producea mult mai mult ca azi.
Nu-i un pacat ca americanii isi urmaresc intersele, e doar normalitate. Anormal este ceea ce fac ai nostri. Yankeii, spre deosebire de sovietici, nu ne-au furat nimic, noi insine ne-am distrus economia…
Daca nu ar fi occidentalii Romania ar arata ca Belarusul. La noi justtitia mai misca datorita presiunilor din Vest, altfel am trai intr-o perpetua democratie „originala”, cum de altfel ne tot priomitea ala fara gat…
Si pana una alta cam traim din banii imprumutati tot din Vest! Nu-i vina lor ca noi ne-am vandut la fier vechi fabricile, ca doar nu americanii erau directori la Oltchim, Tractorul sau Semanatoare ci dastia neaosi, de-ai nostri, din popor cum ar veni.
„…altfel am trai intr-o perpetua democratie “originala”, cum de altfel ne tot priomitea ala fara gat…”
Ala fara gat zicea altceva, asta cu democratia „originala” este a lu’ ala cu negi.
Ala fara gat urla in gura mare ca industria romaneasca e a boborului si sa puna mana pea ea sa o faca praf…ca e doar un morman de firare vechi. E tot ala despre care Stroe spunea ca nu stia ce sa-i mai faca ca sa-l opreasca sa nu puna mana pe uzinele Dacia si sa le faca praf ce pe celelelte. Presiuni politici si de tot felul pentru capusarea Dacia pe model Sidex Galati. Norocul nostru a stat in bluff-ul acestul om cu complicitatea sefului Hyundai care a acceptat sa-i faca jocul managerului Dacia si sa-i dea in scris ca-i ofera licenta de fabricare a Hyundai Accent. Acest lucru a determinat renaul sa nu mai ezite si sa preia uzina de la Pitesti-Mioveni. Teroristul ala fara gat isi facuse cartel cu altii ca el dupa modelul ARO si vroiau sa cumpere masinile Dacia cu mai putin bani decat le producea fabrica(presiuni fara presiuni) si sa le dea la suprapret! Omul spunea recent intr-un interviu ca nu mai dormea noaptea de ceea ce faceau aia. Odata cu privatizarea presiunile s-au oprit, ca alora de francezi le-a fost tarse! Astia sunt politicienii nostri, iar noi eram mai rau ca Belarusul daca nu intram in UE, pentru ca acolo Lukasenko ii tine in frau cat de cat…cel putin in ceea ce priveste devalizarea facilitatilor industriale care tin in spate masele de oameni care nu pot emigra pe model romanesc, datorita vizelor impuse de vest. La noi cu sigurante era mult mai rau ca la ei! Cred ca se ajungea la mult mai multe revolutii(de ce culoare vreti voi) pe model Ukrainean sau chiar la razboi civil!
Sunt de aceeasi parere, nu vreau ca americanii sau rusii sa isi consolideze pozitiile aici, prefer ca aceste resurse sa fie exploatate de o comanie romaneasca de stat (cum am putut pana acum cativa ani…) iar banii sa aiba o destinatie clara, oricare ar fi aia, mai putin ajutoare sociale.
-„….comanie romaneasca de stat ” pusa pe picioare cu banii contribuabilului roman si vanduta la o adica unuia ca Patriciu pe nimic… Adica si f***ti si cu banii luati….
Cand am putut?! Petromul avea pierderi zilnice de un milion de dolari inainte de privatizare, datorita faptului ca era capusata de firme de partid.
Partidu’ -stat… statu’ la partid… pomana noastra cea de toate zilele…
Cam asta viseaza romanu’. Ideea este ca aceste resurse chiar daca ar fi date spre exploatare unui privat, chiar daca statul le exploateaza prin intermediul oricarei firme de stat…. romanii tot cu pantaloni peticiti raman…. Pana nu se aplica legea de la vladica la opinca… nu vom face absolut nimic …
Draga George GMT,
Esti tu asa de sigur ca Petromul avea pierderi zilnice de 1.000.000 $ ?
De unde ai tu informatia asta ? Chiar esti naiv si o si crezi ?
Intreaba-te te rog:
In ce scop a fost lansata (informatia cu pierderea de 1.00.000$/zi) pe piata ?
Cine si de ce a lansat-o ?
(Cauta si singur alte intrebari-raspunsuri conexe chestiunii cu milionul.)
Ref la cele scrise de tine la ora 9:34:
Nu uita, suntem pe un site militar si ar trebui sa gandim in logica adecvata.
Chiar nu intelegi ca suntem impreuna cu vecinii infranti, ocupati si decapitalizati ?
Decat o ocupatie scumpa cu tancuri, avioane si trupe mai bine ocupi cu bani mai putini si cu cozi de topor bastinase !
Bre aceeasi suma se vehicula si la Sidex inaintea privatizarii… Imi amintesc ca multi eram f fericiti dupa privatizare ca nu mai platim datoriile…
Suntem impinsi intr-o dialectica hegeliana foarte pervers si cu foarte multa rabdare construita:
Teza e ca romanii sunt prea corupti sa se guverneze singuri
Antiteza e capitalul strain este un factor de progres si bunastare in Occident.
Sinteza e ca trebuie sa cedam tot ce putem pentru a obtine bunastarea si progresul din Occident.
Asta este esenta retetei prin care s-a deschis calea strategiilor neoliberale in Romania. O alta perversitate este vina statului care desi e din ce in mai neinsemnat in economie este singurul vinovat.
Citez din
-AS : „Decat o ocupatie scumpa cu tancuri, avioane si trupe mai bine ocupi cu bani mai putini si cu cozi de topor bastinase !”
si din
-Watcher: „O alta perversitate este vina statului care desi e din ce in mai neinsemnat in economie este singurul vinovat.”
Pai si atunci ce mai vorbim? Ce tot bestelim in general gandirea de dreapta? E clar ca sistemul comunist e principalul vinovat pentru ca decenii la rand a produs o camarila, o minoritate conducatoare securistica…de tip feudal, care nu vroia sa imparta ce avea inainte de ’89, iar dupa revolutie acesti „alesi/initiati” si-au pastrat acelasi „izolationism de detinere a puterii”, insa prin metode capitaliste, extrem de corupte…pe care le-au pasat urmasilor lor sub forma de „noi valori”…care de fapt sunt tot vechi.
Exista totusi state in Europa care reusesc sa-si mentina o ideologie nationala de tip capitalist, fara a sacrifice valori/idei democratice (in nici un caz alde noi sau „iliberalii” din Ungaria)…dar in Romania pur si simplu nu se poate, mai ales ca unii prostovani dau in continuare vina pe capitalism, pe economia de piata, pe democratie, in loc sa observe ca singura metoda de obtinere a ceea ce „visam” cu totii este extrem de simplu si repet pentru mia oara:
INTERZICEREA MIGRATIEI POLITICE!
…in Constitutie.
Acesta este „panaceul universal” – daca vreti asa ceva – (ca romanii s-au obisnuit de un sfert de secol sa gandeasca tot in termeni copilaresti: de a face lucrurile usor si fara efort, o pastila si gata!…s-a rezolvat..iar apoicand ma intrat in UE si NATO si a vazut romanasul ca si aici e de munca, ca nu e totul perfect si nic vesticii nu sunt parinti atotstiutori, ce a zis? Hai inapoi la rusi!).
FORTAREA prin Legea suprema, Constitutia, ca atat administratia locala (primari, consilieri) cat si centrala (parlamentari) sa se supuna acestei reguli fundamentale: daca in timpul mandatului, indiferent ca esti reprezentant ales (membru de partid sau independent), daca VOLUNTAR iti schimbi „tabara”, PIERZI FUNCTIA! Daca insa te da partidul afara, ti-o pastrezi (poti sa-i dai si o marja de miscare/”dezertare” unui reprezentant sa zicem de cateva saptamani inainte de alegeri – tot pe functia respectiva, bineinteles)
Simplu si eficient.
Responsabilizare – care a lipsit cu desavarsire camarilei inainte de ’89.
Ai facut boroboata, platesti prin pierderea scaunului.
Du-te nene in civilie si poti sa-ti vezi de ale tale, legal, nimeni n-o sa-ti zica: „da-te mai incolo”…are balta destui „pesti”/reprezentanti alesi/numiti ai cetatenilor.
Vrei functia pe care ai cersit-o in campanie electorala?
Ok, dar tine minte cersetorule (primar, consilier, prefect,parlamentar): daca ai schimbat tabara in timpul mandatului, o pierzi.
NEEEXT!…vine altul, ca avem de unde…
E incredibil cat de infantila este gandirea de stanga a celor care au impresia ca numai „socialul/socialismul” poate garanta ca natiunea sa detina proprietatea si nu „capitalistii fara scrupule”.
Va e oftica deoarece suntem „ocupati”? Pai din a cui vina/slabiciune e ca nu suntem „proprii nostri stapani”? Avem o clasa politica slaba pentru ca NOI suntem slabi si alegem pe cei mai slabi in baza unei Constitutii slabe!
De ce ati validat-o la Referendum, mai? Sau va place sa traiti in auto-minciuna scuzei ca „votul meu nu conteaza pentru ca sunt doar 1 bucata individ, ce daca am votat Constitutia”…si alte lasitati de genul asta…
…ai dracu’ cu stanga voastra de infantili pomanagii ce sunteti!
A ajuns STATUL – adica un angajat (minoritar) al CETATEANULUI (majoritarul) – stapanul vostru, mai?
Si ati ajuns voi, CETATENII, adica SUVERANII, sa cersiti la „el” in loc de viceversa…
…incluzand aici si de prevederile constitutionale cu privire la resursele subsolului din proprietatea privata (Art. 44 si 136)….
Ce v-as zbura in Rusia, urgent…acolo sa traiti, sa va putrezeasca oasele si neam de neamul vostru sa nu mai calce pamantul asta! Data viitoare sa cititi proiectul de Constitutie inainte de a-l valida! Si mai aveti tupeul sa-i considerati pe politiceni cancerul societatii romanesti in loc sa va uitati in oglinda si sa va intrebati de ce va ascundeti vocea ca-n galeria de fotbal…
Pana atunci, insa VOTATI PONTA…acolo, in Rusia!..nu aici!
Bre eu nu comentez ca exista oameni care au intentii corecte referitor la criticile aduse statului si masurile de restructurare.
Pe de alta parte exista grupuri externe care folosesc si au folosit aceasta retorica doar pentru insusirea de bunuri la preturi derizorii…
cand a fost aceasta tara a ta?cand a fost aceasta tara a locuitorilor ei?..prefer sa fie a occidentului(macar avem un cuvintel de spus) decat a rusilor ,ungurilor sau a altcuiva
Sa inte4leg ca Romania este tara lui Taubaman, Gittenstein, Friedaman si Soros?
Naspa ca Friedaman si Soros sunt unguri ..
Asasin economic tipic…
Daca Romania ar infinta din nou o cpmapanie petroliera de stat .. daca tot avem asa resurse.. Ar fi mai bine pt noi??
Poate, dar managementul acestei companii de stat ar trebui sa fie privat… La norvegieni e de stat, doar ca ei alta mentalitate si mecanisme functionale…
CORECT !!! Foarte Corect !
Pai si va mai mirati de ce ei sunt aici calare pe noi si ne bombardeaza cu lupta anti coruptie…..spre binele nostru. Acum, daca stiu americanii treaba asta, cred ca stiu si rusii….mai ales ca acum e public. Cum vor reactiona ivanii la amenintarea concurentei romanesti ramane de vazut. Cert este ca nu le pica bine deloc. Cred ca in Ukraina cam aceeasi poveste a fost(gaze si petrol prognozate ca fiind imense), insa acolo treburile au mers altfel. Acum ca avem comoara sub picioare, sper din toata inima sa le dispara din minte celor ce inca mai aveau dubii ca Romania nu trebuie aparata de expansiunea ruseasca, aceasta gandire prosteasca. Ce ma ingrijoreaza mai tare este ca lucrul asta, in loc sa-i faca pe conducatorii nostri sa gandeasca asa cum trebuie, cum ca aceste resurse trebuiesc aparate cu orice pret de provocarile si sabotarile rusilor, investind in armata asa cum trebuie, sa nu considere maria lor, ciocoi de fel, ca e mai bine sa lase treaba asta tot in carca altora, in timp ce ei devalizeaza in scop personal, an de an, bugetul tarii! Shalom! 🙂
„Aproximativ 20% din întreaga voastră economie este neagră.”
Omu’ e galant, economia neagra este vreo 40%.
In alta ordine de idei, Romania se afla acum intr-o situatie privilegiata. Va stii oare sa o managerieze? Nu cred. Vom deveni vreo Norvegie a SE-ului eurpoean? Singuri, deloc.
„Salvarea” noastra poate veni din foamea de resurse energetice a UE si SUA, adica vor sta cu ochii pe noi ca pe butelie, si la nevoie, le vor da peste degete „liderilor” nostri.
Nu uitati de mesajul lu’ nea Biden…ala cu coruptia este o amenintare foarte serioasa la adresa securitatii unui stat…basca mesajul lu’ tanti Vicky.
Aici sunt de acord cu Eroul, strutura sistemului juridic trebe consolidata si facuta sa mearga ceas. Deja sunt semne ca nu mai asculta de politic, din spate vin oameni tineri care chiar vor sa-si faca treaba (Camelia Bogdan care l-a bagat la bulau pe domn’ profesor are doar 33 de anisori). Depinde si noi, p*limea sa punem presiune pe „lideri”. Si sa nu imi ziceti ca nu se poate!
E de bine domle, or sa poata astia imprumuta bani sa va plateasca pensiile 🙂
Ca daca e petrol la supt-sol sunteti solvabili.
Banii din revedenta aia minuscula oricum se vor toca pe borduri.
Cam in orice conditii n-o sa va alegeti cu nimic, doar aia care va vor lua petrolul ieftin si vor asigura un nivel de trai ridicat populatiei lor vor profita. Si aia nu sunteti voi 🙂
„Cel mai bine le lasam acolo in pamant unde nu le poate furta sau da de pomana nimeni”
Sa vezi bataie cacare sa-l extraga mai repede, ca in politica nu se gandeste asa.
In politica se gandeste la modul „nu lasa pe maine ce poti fura azi” si „ce probleme raman le las guvernelor viitoare”.
Oricum partea cea mai interesanta din poveste e ca vestea este data pe goarna de un fost ambasador american si nu de careva din autoritatile romane.
Cui i s-a dat peste bot, aici e spilul 🙂
E ca-n povestea aia cu Bat FOS de la TgMures care a fost deconspirat asa din senin tot de un ambasador american la nusce intalnire cu presa, la genul „tzin sa apreciez performanta blah blah blah a militarilror din FOS din TgMures” de a ramas toata audienta blocata de ce a dat ala pe goarna in acel loc si in acel moment aceasta informatie cand n-avea nici o treaba cu subiectul intalnirii.
De-aia am si dat interviul, deoarece se spun niste lucruri extrem de interesante intr-un mod mult mai calm si mai asezat decat stilul lui ‘nea Friedman 🙂
Până una alta, noi nici nu avem ambasador american. Nu cunosc finețurile astea diplomatice, dar cred că nu e de bine. La noi și la celălalt Viktor.
http://www.publika.md/statele-unite-ale-americii-vor-ajuta-republica-moldova-sa-si-modernizeze-armata_2112991.html
http://www.cotidianul.ro/elevii-din-republica-moldova-vor-studia-in-sua-in-locul-elevilor-rusi-248705/
Cand a fost vorba de resurse energetice stia tot de parca ar lucra la Departamentul Energiei dar cand a fost intrebat de prezenta militara americana a dat-o la intors ca nu mai e la Departamentul Apararii de 5 ani. 🙂
Cred ca e destul de clar ca americanii nu sunt pe atat de ingrijorati de Rusia pe cat sunt unii mai panicosi/nevricosi de la noi (Rusia la gurile Dunarii, invadarea Romaniei, culoar prin Dobrogea etc), ci cauta sa profite de situatie pe plan economic, sugerandu-ne ca pentru Articolul 5 trebuie sa platim o taxa de protectie sub forma exploatarii resurselor energetice de catre companii americane.
Cand o sa vad ca muta din zecile de mii de soldati din Germania si Italia in Romania si Polonia, sau daca nu asta atunci incep sa ne dea 1-1,5 miliarde de $ anual pentru inzestrarea armatei noastre (ca sa nu fie nevoie de prezenta acelor soldati) atunci o sa cred ca sunt intr-adevar ingrijorati de amenintarea Rusiei.
Resursele astea trebuiesc exploatate in stilul Norvegiei (ori cel mult Arabiei Saudite), adica o mare parte din profit ramane aici. Companiile de stat pot avea management privat, pot colabora cu parteneri straini, OK.
Noi avem nevoie de o clasa politica noua, cam 99,9% din ce avem acum trebuie exterminati (plus conducere si viziune noua inclusiv in armata, justitie etc).
Ne trebuie cineva si mai inteligent dar si mai patriot si mai curajos (sa nu zic si tupeist), nu talambe care stiu doar sa se ploconeasca in afara si sa fure in interior. Ne trebuie exact invers, sa se plece in fata poporului in interior si sa dea de pamant cu aia in exterior
Si societatea trebuie sa se refaca si repuna pe picioare, sa fie ceva mai educata, demna si mandra, nu o turma cum incearca astia sa o faca (nu numai la noi, desigur)
Romania are si gaze de sist. O fi bine o fi rau?.
Vedeti voi, cam exista un efect secundar al acestor gaze asupra celor care traiesc acolo dintr-o data incep sa nu mai poata traii in tara respectiva decat cu autonomie sau independenta.
Acum las imaginatia fiecaruia sa lucreze, unde oare, unde? exista o punga mare de gaze de sist? …..
Lucrurile par sa se indrepte. Zodia arestarilor si condamnarilor continua. Se pare ca noua generatie de procurori si judecatori a prins curaj, tehnica etc. Mi-as dori mai multa transparenta din partea lor, ceva un purtator de cuvant care sa rezume punctual lor de vedere. Asa auzim ca toate actiunile lor sunt „criminale”, etc. Noroc ca nu ne mai inflamam ca fraierii.
Pe cand un articol despre Ebola?
Uitati cat de lipsite de precautie au fost autoritatile americane, au trimis politistii fara nici un fel de protectie in apartamentul tipului infectat cu Ebola:
http://www.wfaa.com/story/news/health/2014/10/03/lisa-monnig-michael-dallas-cdc-ebola-sheriff-dyer/16672385/
Iar acum unul dintre politistii respectivi e sub supraveghere cu simptome de Ebola:
http://www.wfaa.com/story/news/health/2014/10/08/patient-frisco-ebola-suspect/16922477/
@ Vector.Ebola? o fi vreo arma bacteriologica si nu stim? Pentru ce articol?
Ce asa mare branza… o epidemie banala care se poate transforma in pandemie si gata! Ce te ingrijorezi asa, oricum suntem prea multe lacuste umane pe planeta asta.. stai linistit poporu roman e protejat! Am vorbit eu si se rezolva..!
Ebola, ca orice epidemie, intra la riscuri la adresa securitatii nationale… despre asta am scris aici, de cand cu Institutul Cantacuzino pe care tot incearca sa-l lichideze:
http://www.rumaniamilitary.ro/sustinem-cercetarea-medicala-romaneasca
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-cum-sa-omoram-institutul-cantacuzino
http://www.rumaniamilitary.ro/cercetarea-un-domeniu-vital-pentru-viitorul-romaniei
nu prea vad ce ar mai fi de spus in plus…
@Marius Zgureanu
Ma refeream la preluarea stirilor in legatura cu Ebola in SUA si Europa, nu neaparat la un articol-analiza. Ca analiza dpdvdr al securitatii nationale m-as uita la faptul ca atat SUA cat si UE inca permit traficul aerian civil din si inspre focarele Ebola din Africa de Vest. Iar autoritatile noastre se culca pe o ureche ca nu avem zboruri directe dinspre Africa si sigur indivizii infectati vor fi descoperiti de filtrele occidentale. Mda, asa cum l-au descoperit pe ala care a zburat in SUA via Bruxelles. 🙂
Pai si daca vine la noi, ce? Apar baietii lui Apocalipsa-Streinu-Cercel in costume albe cu masti pe fata si dau cu apa si sapun pe rotile automobilelor si gata cu Ebola!
🙂 ))))))))))))))
Radem noi…dar poza asta din articol…http://www.mediafax.ro/social/mae-anunta-posibila-prezenta-a-5-romani-in-sierra-leone-ce-masuri-a-dispus-ministerul-ca-urmare-a-epidemiei-de-ebola-13376098
http://www.mediafax.ro/social/suspect-de-ebola-in-romania-un-barbat-venit-recent-din-nigeria-dus-la-institutul-matei-bals-13480214
ROMANIA are resurse imense de PETROL si de GAZE.
– PLATFORMA PLOIESTI (unde isi fac veacul RUSII de la LUK OIL)
– PLATFORMA CONTINENALA din Marea Neagra, pe care nu suntem capabili sa o protejam in cazul unei extinderi in zona a conflictului militar din UCRAINA.
RUSIA va incerca sa puna mana pe Platforma Continentala (sectorul ucrainian) inclusiv insula Serpilor si va forta si ocuparea sectorului romanesc.
Toate aceste lucruri se vor intampla cat de curand. IN maxim 1-2 ani.
VEDETI CAT DE IMPORTANTA ESTE FLOTA NAVALA ROMANA?
CARE AR TREBUI SA AIBA CAPACITATEA DE A IMPUNE O BLOCADA NAVALA PE INTREAGA PLATFORMA CONTINENTALA, IN CAZUL IN CARE AR INCEPE LA ODESSA Show-ul.
DAR CU CE? CA PONTA A DIRECTIONAT in campania electorala SI CEI 700MIL LEI care trebuiau sa-i primeasca MAPN la rectificare.
ACUM CHIAR AVEM NEVOIE DE O FLOTA NAVALA PUTERNICA.
Dotata cu sisteme performante, ANTI-NAVA, A.A. si ANTI-SUBMARIN.
Acum.. U.E. se gandeste sa impuna Romaniei sa exporte resursele acestea (petrol si gaze)
Iar dobitocii de la BUCURESTI (din guvern) vor executa ce spune U.E. in loc sa prelucreze petrolul si sa vanda combstibilul.
In aceste conditii,in care se vorbeste de resurse pe inca 100 ani, ar trebui ca GUVERNUL sa faca tot posibilul sa pastreze RAFINARIILE ROMANESTI in functiune, dacae nevoie, sa preia actiunile celor de la LUK OIL (care au prejudiciat statul cu 250 mil euro) si sa le vanda ca sa recupereze datoria.
SI de ce nu, sa redeschida si RAFO – ONESTI ca acolo in Onesti, este dezastru!
Ar trebui ca TOT PETROLUL ROMANESC safie prelucrat in tara.
asta ar aduce fff mlte firme straine care produc CUCIUCURI, MASE PLASTICE, ULEI, COMBUSTIBILI,
cred ca Impactul economic ar fi imens. maiales daca ar micsora si acciza aia idioata.
Aceeasi situatie ar fi si cu gazul care ar trebui folosit in industria romaneasca si producatorii auto germani sa vina in ROMANIA.
AR apare firme care asigura componente pentru MERCEDES, BMW, OPEL, VOLSWAGEN
pai pe componente, majoritatea producatorilor auto germani sunt deja prezenti in Romania… ramane intrebarea de ce nu aduc aici si cateva fabrici de asamblare, sa avem produsul finit aici?
Mai @Chipp…
Ce sunt alea ” CUCIUCURI”? Ca tot nu inteleg…
CAUCIUCURI (mesajul e trimis de pe telefon)
Mai apar greseli din cauza tastaturii
@Marius,
cred ca daca o sa fim capabili sa fructificam resursele astea, o sa apara si fabricile de asamblare.
Dar este important sa producem inclusiv motoarele germane (astea nu cred ca se produc in Romania) dar si PUNTI de camioane pentru marii constructori auto.
nu doar cablaje.
IDEEA este ca atunci cand ai GAZE si petrol, incepe sa apara si industria grea, metalurgica.
In ultimii ani industria metalurgica a suferit mult.
Din pacate si aici RUSII sunt bagati.
http://www.dcnews.ro/surse-lukoil-inten-iona-sa-plece-din-romania-inainte-de-ancheta-dna-benzinariile-i-petrotel-vandute-grupului-maghiar-mol_455941.html
Nu se poate …asta in Romania, nu credeam sa imi vada ochii! (acum nu va entuziazmati prea tare se tranzmit mesaje, dar vand ca avem curaj sa tranzmiteam pe cel care trebuie. Oricum acest caz este cel mai importat de dupa revolutie cum se va rezolva ne va oferii ceva indicii… ):
Traian Basescu cere Guvernului sa nationalizeze Rafinaria Lukoil daca firma rusa decide sa inchida operatiunile din Romania: Comportamentul nostru trebuie sa fie pe intelesul rusilor. Ia plecati baieti daca nu vreti sa respectati legile statului
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18269962-ultima-ora-traian-basescu-spune-guvernul-trebui-fie-pregatit-nationalizeze-rafinaria-lukoil-daca-firma-decide-inchida-operatiunile.htm
Si partea bolduita ar trebuii sa se aplice oricarei companii care nu respecta legiele statului roman.