Iranul este pe cale de a obţine cel puţin o bombă atomică până la jumătatea lui 2014, sancţiunile care îi sunt aplicate slăbindu-i economia dar nu reuşesc să oprească programul său nuclear controversat, a prevenit luni un think-tank american, citat de AFP.
Institutul pentru ştiinţa şi securitatea internaţională, organism privat care se opune proliferării nucleare, solicită într-un raport sancţiuni economice americane mai severe, punând în acelaşi timp presiune asupra partenerilor comerciali ai Statelor Unite pentru a izola Republica islamică.
Centrul de analiză s-a axat pe „capacitatea critică” a Iranului, mai exact punctul din care regimul va fi în măsură să producă suficient uraniu puternic îmbogăţit sau plutoniu separat pentru a construi una sau mai multe bombe nucleare înainte de orice detecţie străină.
„Bazându-ne pe traiectoria actuală a programului nuclear iranian, apreciem că Iranul va putea atinge această capacitate critică la jumătatea lui 2014”, subliniază raportul. Institutul se declară printre altele „extrem de sceptic” în legătură cu reuşita comunităţii internaţionale de a împiedica Iranul să obţină arme nucleare şi conturează o imagine foarte pesimistă a consecinţelor aduse de obţinerea de către Teheran a bombei nucleare.
Conform centrului, aceasta „nu ar face decât să sporească subversiunea Iranului” cu „mesianismul său apocaliptic şi exaltarea martiriului”. Raportul notează la final că un arsenal nuclear iranian ar putea provoca Arabia Saudită să îşi dezvolte propriul său program, pornind proliferarea într-o regiune unde Israelul este în prezent singurul stat, deşi nedeclarat, ca deţine arme nucleare.
RoMilitary
As ava aici doua comentarii personale de facut, si anume:
1. Bineinteles ca nu am incredere in americani, atunci cand se dau de ceasul mortii ca vin iranienii peste ei cu bomba atomica legata de buric! Inca mai am foarte proaspat in memorie scenariul mincinos de la debarcarea lui Saddam Hussein, printr-o pacaleala ordinara privind existenta armelor, sau macar a programelor de construire, de distrugere in masa.
S-a dovedit ca irakienii nu aveau nici macar bombe cu fragmentatie.
2. Pe de alta parte nu pot sa nu remarc un paradox in cazul dezvoltarii de catre Iran a programului sau nuclear. Un astfel de program costa multe miliarade de dolari, cateva zeci chiar, mai ales daca nu esti ajutat. Oficial, programul nuclear iranian are ca scop, in mod foarte strict, producerea de energie electrica, adica scop civil, numai ca…
Pentru a produce cateva sute/mii de MW prin tehnologie nucleara ai nevoie de foarte multe miliarde de dolari, dar in acelasi timp poti obtine aceeasi cantitate de energie electrica intr-un mod mult mai simplu si cu totul ne-controversat: centrale electrice pe baza de gaz!
Aceste centrale sunt la mare moda in Occident, fiind considerate viitorul, chiar in opozitie cu energia atomica, fiinnd in acelsi timp foarte putin poluante, destul de ieftin de construit si intretinut. Astfel Iranul ar putea obtine mii de MW/h pe baza centralelor cu gaz, la o investitie de multe ori mai mica, dacat o centrala atomica. Iar Iranul este considerat unul dintre cele mai bogate state din lume in privinta rezervelor de gaze naturale! Petrolul iranian este mic copil, pe langa rezervele sale de gaze. Practic ar putea produce una dintre cele mai ieftine energii electrice din lume.
Asadar cine minte si cine are dreptate?! Pe de alta parte recentul incident din Algeria si recrudescenta islamismului in lume, nu te poate face sa nu te intrebi, daca chiar s-ar cuveni ca Iranul, o tara islamista prin definitie, sa aiba acces la arma nucleara?!
Om bun, există țări mult mai instabile politic și militar decât Iranul, țări care dețin acest tip de armă și privește că nu s-a întâmplat nimic până acum. Mă refer la Pakistan și Coreea de Nord, bineînțeles.
Arma o vor folosi pentru intimidare și pentru a-și impune interesele în plan regional; nimeni nu este suficient de idiot încât să arunce planeta în eter.
Agentia Internationala pentru Energia Atomica nu este lasata sa verifice instalatile iraniene. PUNCT! un motiv deajuns ca lumea sa treaca la banuieli si la represalii. AIEA vine in control si la noi in Romania, le aratam ca facilitatile noastre nucleara nu produc material interzis si cu asta basta. Or iranieni nu sunt ransparenti in treaba asta. Au ceva de ascuns, si daca joaca la bluff si-au cam gresit jocul. Nu vor sa produca arme atomice sa lasa AIEA sa le verifice instalatile, simplu..
Agentia Internationala pentru Energia Atomica nu este lasata sa verifice instalatile israeliene. PUNCT! un motiv deajuns ca lumea sa treaca la banuieli si la represalii.
Cum suna?
Cum dracu sa se atinga cineva de evrei?
P2.
Sa nu cumva sa devii anti-semit……
Da’ ce am eu bre cu…arabii? 😉
Nuu, nu ma refeream la tine, era un fel de raspuns general 😀
Iranienii nu stiu sa stea in genunchi. Se mai simt si stapini la ei pe mosie. Auzi, domnule, cita nesimtire! Vin strainii sa le cotrobaie prin camara si ei nu le permit accesul. In loc sa le duca si niste folcloriste si sa-i intrebe ce parere au despre femeile iraniene, ciuhapii se pun contra.
Si in la noi vin si se uita pana si la reactoarele din centrele universitare. Si in Israel vin numai ca s-au prins prea tarziu de ce e acolo…ca aia au fost baieti destepti nu s-au batut cu pumnul in piept ca ei fac reactor nuclar subteran si instalatii de imbogatire..Eu sunt rasist de felul meu, bunicul a facut 4 ani de siberia, dar respect poporul israelian si armata lor..Sa nu uitam cine ne-a modernizat mig-urile si cine ne ameninta si ne omoara cetatenii..
Hehe. Amandoi aveti dreptate. Legat de Israel:
1. e banuit ca Israelul are atomic bomb din anii ’70 si dupa 40 de ani n-au facut rau la nimeni
2. Israelul n-a amenintat cu stergerea de pe harta nici un alt stat. Au micsorat cu pasul granita teritoriilor arabe, uzual dupa cate un razboi, au mai luat niste „inaltimi” Golan, uzual dupa un razboi, au mai colonizat niste teritorii, uzual cand au vrut, dar n-au facut tam-tam cu stergerea de pe harta a vreunui stat desi, daca e sa dam crezare specialistilor, au acum vreo 400 de bombe atomice si ar putea sterge de pe harta lumea musulmana de la atlantic pana in indonezia
Dar asa e, Israelul e masurat cu alte unitati de masura decat restul lumii.
@didi74 in general nu sunt intrutotul deacord cu ce scrii tu aici dar acuma ai dreptate!
Israel nu a amenintat cu stergerea de pe harta a unui stat, A STERS LA PROPRIU de pe harta un stat. Palestina.
Iranul, o tara islamista prin definitie!
Intre anii ’79 – ’90 sub cizma Marelui Ayatollah Khomeini, dogma Coranului a ajuns politica de stat, iar Jihhadul (Razboiul Sfant), regulament de functionare.
Dintre cugetarile lui Khomeini:
– ”Islamul spune: tot ceea ce este bun există datorită sabiei şi în umbra sabiei! Oamenii nu pot fi făcuţi ascultători fără sabie! Sabia este cheia către paradis, cel care poate fi deschis numai războinicilor sfinţi!” sau
– ” Dacă i se permite unui necredincios să îşi continue rolul de corupător al pământului, suferinţa lui va fi cea mai teribilă. Dacă cineva îl ucide pe necredincios, şi îl opreşte de la a face noi ticăloşii, moartea îi va fi o binecuvântare.”
– ”Chiar dacă Rushdie se căieşte şi devine cel mai credincios om al timpurilor noastre, este imperativ ca fiecare musulman să antreneze tot ce are, viaţa şi averea, în trimiterea lui în Iad.” ( Salman Rushdie fiind autorul Versetelor Satanice).
Se pare ca si fanatismul Al-Qaeeda isi are origini tot in ”invataturile” lui Khomeini.
Problema fabricarii de arme nucleare in Iran nu este o chestiune nou aparuta. Primul reactor al Iranului (Bushehr) a fost in anii ’80 vizitat de zeci de ori de catre specialisti ai IAEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) pentru a vedea ce se intampla acolo (se face uraniu imbogatit sau nu). Iranienii justificau consumul de uraniu prin nevoia de energie electrica. Urmarirea procesului de fabricatie de catre IAEA nu a condus la nicio concluzie clara, adica nu si-au putut da seama daca uraniul ramane in reactor pana la epuizare sau nu(obtinerea materialului fisionabil U-235 pentru scopuri militare, presupune imbogatirea in reactor a minereului natural de uraniu – care are sub 1% U-235 folositor – si extragerea din reactor a uraniului imbogatit cand se la ajunge la o anumita concentratie de U-235. Pentru producere de energie, materialul se lasa in reactor pana la epuizarea completa, rezultand uraniu saracit).
Avand in vedere ca pretul pe piata a materialului fisionabil U-235 si Pu-239 a crescut cam de 15 ori in ultimii 20 de ani, s-ar putea ca vanzarea de material fisionabil sa fie chiar una din sursele de finantare a programului nuclear iranian (celelalte fiind petrolul si gazul).
Amintesc ca sub embargoul international (urmare a razboiului Irak-Iran), Iranul a reusit sa construiasca inca vreo 2 facilitati in care se prelucreaza material nuclear.
Iranul e al 4-lea producator de petrol si al 2-lea producator de gaze naturale. Detine instalatii de rafinare pentru petrol/gaz cu indice Nelson 9-11 (unele facute chiar de noi). Schimburile comerciale cu China au crescut exponential in ultimii 4-5 ani. Sanctiunile Consiliului de Securitate ONU au avut efecte doar in mass-media.
In concluzie, Iranul ca forta nucleara ISLAMICA va destabiliza zona Orientului Apropiat, creind un centru de putere impreuna cu Pakistanul. Este de asteptat interventia diplomatica rapida a SUA si a Indiei, pentru ca dpdv. militar, e foarte putin probabil sa riste cineva, China avand interese in zona. Rusia va interveni formal, pentru ca deocamdata si-a luat ceva pop-corn si cola si se uita ca la film. Interventia tarilor Europene va fi o diplomatie formala plus ceva negocieri agresive, dar cred ca nimic mai mult. ONU? Obisnuitele sanctiuni.
Banuiesc ca 2014-2015 va fi o perioada agitata, atat ca proliferare a curentului fundamentalist-islamic (deja Anglia, Franta si Tarile de Jos au probleme cu militiile islamice), cat si ca escaladare a amenintarilor nucleare pe harta. Israelul detine arma atomica (fabricata la Dimona off the record) iar statele islamice stiu asta.
Ramane ca peste 4-5 ani sa fim anuntati de catre clasa politica bastinasa, ca vom trimite trupe si tehnica militara (eventual si 2-3 F-16 ex-portugheze) ca participare la Misiunea de Mentinere a ”Pacii” din teritoriul persan.
erata: ”…Primul reactor al Iranului (Bushehr) a fost inceput in anii ’80 si vizitat de zeci de ori de catre specialisti ai IAEA in ultimii ani…”
trebuie sa ne cumparam camioane blindate de patrulare! cu ce o sa patrulam la anul prin Iran?? rugam suplimentarea bugetaului apararii cu 0,2 miliarde, luate de la sanatate, ca sa cumparam MRAP. sa nu se supere americanii!! e UR-GENT domnule ministru!!
Daca e de la Sanatate sunt de acord! 🙂 Pana la urma, ceva de la RA-APPS nu vindem, ca tot facem scandal degeaba?
La aia le trebuie bomba ca sa supravietuiasca(regimul cel putin), fara bomba o sa fie democratizati cat ai zice AIEA.
1. Faptul că Iranul poate produce un număr de focoase nucleare este mai puţin relevant. De fapt, orice ţară industrială care deţine unul sau mai multe reactoare poate produce în termen de 1 an cel puţin o armă nucleară, de la România până la Japonia.
2. Dacă ar fi fost absolut necesară dezarmarea Iranului, exista posibilitatea unui război deschis, chiar dacă ar fi sfârşit-o ca în Irak, adică nici cal, nici măgar.
3. Nu este necesar un atac direct asupra Iranului, fiindcă sancţiunile îşi ating scopul:
Iran’s already fragile currency, the rial, has fallen in value by about 40 percent over the past week, battered by a combination of potent Western sanctions over the disputed Iranian nuclear program and new anxieties among Iranians about their government’s economic stewardship, analysts said.
While the value of the rial has eroded for the past few years as Iran’s economic isolation has deepened, the severity of the drop worsened with surprising speed in recent days as Iranians rushed to sell rials for dollars. By the end of the day on Monday, it cost about 34,800 rials to buy $1 in Tehran. The rate had been 24,600 rials as of last Monday.
“It’s sort of in a full-blown stampede mode today,” said Cliff Kupchan, a Washington-based analyst at the Eurasia Group, a political risk consulting firm. “There’s very little confidence among many Iranians in the government’s ability to adroitly manage economic policy.”
In another ominous sign, 10,000 Iranian workers signed a petition addressed to Iran’s labor minister complaining about the declines in their purchasing power and other economic maladies, suggesting that the accumulated impact of sanctions is putting more political pressure on the Iranian leadership, The Associated Press reported. President Mahmoud Ahmadinejad has said the sanctions, which are designed to force concessions on Iran’s nuclear program, would fail.
Mr. Kupchan and others said the catalyst for the currency drop this past week appeared to be a policy change by the Central Bank of Iran on Sept. 23 that had been intended to reduce the volatility of exchange rates but had the opposite effect.
Under the new policy, the central bank established a “foreign exchange center” that gives preferential rates to importers of priority goods like meats, grains and medicine. But economists said the central bank may have inadvertently telegraphed fears that it was low on dollars, or at least lacked access to a large part of its estimated $110 billion in foreign exchange reserves. Some of that money is frozen in offshore accounts.
“What we have now is a massive dumping of rials,” Mr. Kupchan said.
Djavad Salehi-Isfahani, an economics professor at Virginia Tech, said the actions of Iran’s monetary officials showed that “the central bank doesn’t know what to do in crisis times.”
He said the situation had been exacerbated by Mr. Ahmadinejad’s insistence that rates for borrowers and depositers could not exceed the inflation rate. One consequence was that few Iranians keep their money in banks. Worries that the government was not being upfront about inflation may have been further aggravated, Mr. Salehi-Isfahani said, by its decision a few weeks ago to stop publishing the inflation rate, which is officially 23.5 percent but probably much higher.
The shriveling value of the rial is now contributing to fears in Iran of a severe inflationary spiral, as an increasing amount of rials are required to buy food, medicine and machinery needed from abroad. At the same time, Iran’s ability to sell oil, its main export, has been severely hampered by the sanctions on the nuclear program, which Iran says is for the peaceful development of nuclear energy but Western nations suspect is intended to produce nuclear weapons.
Economists said the rial’s decline was one of the clearest signs that the accumulated impact of sanctions had deeply wounded the Iranian economy.
“When a currency collapses, you can be certain that other economic metrics are moving in a negative direction too,” Steve H. Hanke, an economics professor at Johns Hopkins University and a senior fellow at the Cato Institute, a conservative think tank in Washington, wrote in an article published this month in Globe Asia, a business magazine
Sursa:
http://www.nytimes.com/2012/10/02/world/middleeast/irans-rial-plummets-against-the-dollar.html?_r=1&
~Nautilus
Cum zici nautile? „Nu este necesar un atac direct asupra Iranului, fiindcă sancţiunile îşi ating scopul”
Pai tu crezi ca asta e scopul? Pakistanul de ce nu are embargo? Dar Coreea de N?
Iti spun eu care e scopul: petrol + gaze + tranzactionarea acestora in USD + comenzi militare pentru industria strategica americana (ca sa nu inchida fabrici trebuie sa produca, ca sa produca trebuie sa consume – ca nu pot stoca arme pana se scufunda america) + securitatea strategica (aka petrolul din golf + „democratiile” prietene din golf care pot vedea la rasarit un alt „tricolor” ca punct de reper)
Doar ca exista doua impedimente, o necunoscuta si un timing.
Doua impedimente: China + opinia publica occidentala (dar „opinia” e fezandata deja de ani buni).
O necunoscuta: capacitatea reala de aparare (au iranienii posibilitatea de a detecta B2? au posibilitatea de a inchide Hormuz?)
Un timing: Hamas si Hezbollah. Hamas e done. Hezbollah e on going dar Siria tine momentan in loc toata sarada pentru ca Hezbollah au treaba in Siria si israelienii n-au ce securiza acum in Liban. Nu-s acasa baietii rai! Deci provocarile (pregatite din timp) mai trebuie sa astepte.
Povestile cu Netaniahu care incearca sa convinga administratia americana ca exista o dunga rosie, etc etc sunt pentru opinia publica, MAE si analistii care fac o paine vorbind la radio. Baietii astia lucreaza de zor la cine va reconstrui armata Iranului, sunt la faza de impartire a contractelor intre antreprenori, traseaza conducte de gaze si se uita ce e prin nordul Iranului (cica e petrol si pe acolo 😉 ). Iar noi ne gandim ca saracii israelieni se chinuie sa convinga administratia americana ca Iranul e lupul cel mare si rau si trebuie atacat. Au depasit faza asta de pe vremea lui Bush, au schimbat de atunci si culoarea marionetei…
din cate am mai citit din presa Iranul are o problema cu Rusia din cauza acelor S-300 ,daca nu se va remedia problema rusii iau amenintat pe iranieni ca nu ii vor mai sustine atat din punct de vedere armat si nici diplomatic…daca asta se va intampla in secunda 2 Sua isi va indrepta flota spre Iran si atunci va incepe…spectacolul mult asteptat de Israel care sigur va sprijini SUA,sau in cazul fericit pentru Iran sa remedieze problemele cu Rusia ar fii un punc bun pentru ei,dar apare alta buba. Arabia Saudita a anuntat ca daca Iranul se va dota cu bomba atomica si sauditii vor dezvolta un proiec nuclear,si ei chiar au buget imens,deci….
Iranul nu are momentan sistem S300,livrarile au fost sistate de rusi la rugamintile israelienilor,se pare ca si acordul de cumparare a dronelor israeliene de catre rusi ar avea un rol aici
Intrebare,oare prietenul obez Pakistanul nu are bomba nucleara,nu cumva pakistanezii sunt islamisti inraiti,nu cumva in Pakistan l-au omorat americanii pe Ben Laden,aia nu mai sunt pericol,din punctul meu de vedere pakistanezii sunt mai periculosi ca persii,iranienii blamajesc mult dar nu au cojones sa arunce cu bomba nucleara in Israel,asta e poveste de adormit copii,adevarul este ca Israelul nu vrea sa mai aiba nimeni bomba nucleara in regiune ca sa ramana ei cei mai mari si tari.
Propaganda asta perfida americana (cu scopurile enumerate de didi74 mai sus) sau israelian ( cu scopuri ultra-nationaliste si xenofobe) o tine de ZECI de ani cu „iminenta” bomba nucleara iraniana. Nenorocitii de americani nu vor pace , si basta. Trebuie sa gaseasa ei be cineva sa „elibereze” sau sa-i invadeze pana nu obtin „arme de distrugere in masa” , reale sau nu. Ca de, pacea nu-i profitabila de loc , cine mai cumapara armele lor in valoare de MII de MILIARDE de dolari, daca toate lumea se tine de mana? Si daca mai pui si petrolul la mijloc, e clar. Ce conteaza cati oameni, „ciuhabi” din aia inferiori si fara valoare dupa cum zic unii, mor.
Nu ca ii am la suflet pe actualii ayatolahi, idiotii aia au distrus armata iraniana si au lasat tara aproape fara o aparare solida ( in afara de fanatism patriotic si religios, in caz de invazie), nu au aviatie , nu au marina , nu au aparare AA. Eu sunt total de acord ca ei sa aiba arma nucleara pentru aparare impotriva USA si israelienilor, si daca ce se spune despre suportul lor pentru palestinieni etc e adevarat , o suport si pe aia , israelienii incearca din rasputeri curatarea etnica a Palestinei, ca deh , in mintea lor intunecata de xenofobie si ultra-nationalism e ” Israel , Israel uber alles!”, nazism, dar cu alt nume. Dar actualii ayatolahi duc Iranul de rapa si l-au izolat pe plan international, habar nu au avut sa-si joace cartile mai destept. Iranienii ar trebui sa-i dea jos pe astia, iniante sa fie „eliberati”( adicateala tara complet distrusa si jefuita de toate resursele mai de pret) de catre vajnicii aparatori ai „democratiei” si „libertatii” , americanii si vasalii lor.
Diferenta intre celoveci si americani este una singura,propaganda(mult mai buna in cazul obezilor)
AU DREPTATE SI ESTE DREPTUL LOR.
M-AM SATURAT CA UNII-SI IAU MAI MULTE DREPTURI CA ALTII SI PREVENTIV DAU CU EI DE PAMANT IN ACORDUL TUTUROR : MAGARII ! VOR SA AIBA SI EI CE AVEM NOI 1
NU CUMVA DEMOCRATIA ASA AR TR SA INCEPA /
VREAU SI EU CA TINE SI AM DREPTUL SA MA LUPT SA AM ?