Nimic special sau iesit din comun…

Priveam si eu in urma cu vreo 9 zile cateva videoclipuri pe Youtube si dau de videoclipul asta:

Ukraine’s Snipers: The deadliest men in country’s hybrid war with Russia

https://www.youtube.com/watch?v=mOMPwRCoB38

Hai sa ma uit zic eu ca tare’s curios sa vad daca au astia (ucrainenii) ceva mai acatarii, macar un Vintorez, sau se tot impusca cu Mosin Nagant-ul cu luneta sau cu Dragunov.

In realitate speram sa vad daca mai apare un PSL prin Ucraina deoarece ultima oara am vazut unul folosit de Prawy Sektor (gruparea de dreapta). Secventa a fost doar 1 secunda si nu mai dau de clip.

Cum naiba a ajuns PSL-ul in Ukraina? Cum ar zice rusii: Ia niznaiu. Dar este acolo!

1

2

Revenind la videoclip, vad cateva imagini care ma cam intriga si ma pun pe ganduri.

Cartusul nu este cu rama! Dar nu este nici cartus de calibru redus si nici cu tubul ingustat. In mod sigur nu are nimic de a face cu scoala sovietica.

Deductie logica: nu poate fi decat 7,62x51mm NATO

Stai putin! Cu ce trag astia de folosesc cartuse vest?

Ma astept sa vad un M14, PSG1 (sa nu exageram totusi 🙂 ), Walther2000 (idem 🙂 )si asta nu are incarcator).

Zic sa nu exageram pentru ca ultimele doua au niste preturi de-ti iei Mercedes-ul direct din fabrica de la Sindelfingen, iar un Barret costa „abia” 10000$ pe bucata comparativ cu astea.

Acum vine partea interesanta, in videoclip se spune nici mai mult nici mai putin ca armele se fac in Ucraina.

Mai sa fie! Si ai nostri inca freaca la arma aia de asalt de-i iese vopseaua (pardon, fosfatarea!) inainte de vreme, dar arma ba. Nu iese nici …..

Trecem de masinile de prelucrat cat se poate de normale (masina de rectificat, strung, freza, masina de debavurat liniara) si cuptorul aproape identic cu cel de acum 20 de ani de la laboratorul de mecanica de la facultate. „Same shit!” ar zice yankeul prea dorit sa apere prea iubitul pamant dezpadurit cu japca al patriei noastre si daca se poate pe gratis si sa mai dea si ceva pomana. Nimic special si nimic iesit din comun!

Mai zice tanti aia in engleza ca au si ceva forja si presare.

Nimic iesit din comun pana acum.

Nimic special, doar masini clasice de atelier de prelucrare mecanica pentru fabricatie de arme.

Nu vad urma de masina de tevi. Ma uitam cu ochii cat cepele sa vad ce marca este si de unde o au dar nimic

Si vad imaginea asta si ma iau pandalilele, frustrarile si mai ales sughitul de nervi!

3

Ce mama lui Eugene Stoner (google it!) cauta arcul cu bufferul ala acolo?

Eugene! Si cu cutia aia articulata de mecanisme de AR15 ce fras’ ii acolo!?

Nu arata a M4 dar este clar clasa AR15!

4

Eh, nimic special sau iesit din comun.

Ucrainenii si-au tras o arma DMR semiautomata in 7,62x51mm cu teava ceva mai groasa (banuiesc) si astfel au intrat in clubul producatorilor de arme semiautomate cu luneta.

 

Trecem printr-o prezentare ultrasuccinta a unei scoli de lunetisti in Ucraina si bang!

Intru in a doua criza de invidie!

Nu cred ca vad bine! Hai sa vedem pe surse!

Astia chiar au al DOILEA MODEL de arma cu luneta si de data asta una cu repetitie?

Tovarasii de la nord se pare ca s-au facut cu a doua arma de conceptie americana.

5

MDT HS3 este doar o baza (un sasiu daca vreti) pe care se pune conform dorintei clientului diferite mecanisme de functionare, tevi, accesorii si se mai si vopseste customizat. Bling total!

http://mdttac.com/hs3-chassis-system.html

 

Mda, amandoua arme in poligon si mai au si amortizoare.

6

Neeeeh! Este lucrarea aginturilor streine! Si-au pus in cap sa ma faca sa fac infarct de invidie!

Sau o fi o arma georgiana care arata doar la suprafata a M4?

Si apare si imaginea asta. Ma uit dupa inchizatoare de AR15,M16 si M4 si tragem concluzii.

7

Mda, arata a inchizator de AR15? Arata!

Au ucrainenii doua arme noi cu luneta? Au!

Macar una stim sigur ca se face la ei si posibil si a doua.

Partea socanta este ca ce scoala sau tranzitie? Conceptul este complet nou in est si a fost facut de la zero.

Oamenii sunt in razboi si drept urmare nimic special sau iesit din comun, au pus osul la treaba si si-au facut armele in casa. Cica au cumparat licenta.

Posibil sa mai cumpere tevile si eventual cutia inferioara a mecanismelor pentru ca aia se toarna sub presiune sau se forjeaza si apoi se frezeaza de o ia sfantul dar se poate face si local.

Nevoia te invata.

 

Dupa toate aparentele, ucrainenii au luat legatura cu Modular Driven Technologies Corp. (infiintata in 2009) din Canada si s-au facut cu cele doua sisteme de arme modulare.

Am zis sisteme si nu arme pentru ca practic au cumparat doua suporturi pe care se monteaza tot ce vor muschii lor.

Faptul ca cele doua sisteme pot fi customizate cu cam tot ce exista pe piata facut de Remington, Mossberg si orice alt kit de AR15 le face a fi o decizie foarte buna pentru productia de arme. Practic vor fi in stare sa-si customizeze si sa fabrice armele pentru tot ce doresc ei si sa poata sa apeleze la orice fabricant de piese de arme vestice care fabrica M16/M4/AR15.

La fel de bine se deschide si piata de piese pentru ei. Practic nu-i opreste nimeni sa vanda daca nu exista cumva stipulat in vreun contract de vanzare a licentei ca nu pot intra pe piata americana.

Si nu uitati. Ucrainenii sunt in razboi si multe idei practice au sa apara de acolo.

 

Discutie inchisa, mirari terminate si invidie inghitita pentru ca este pacat de moarte si nu se stie cu catastifu’ lui Sfantu’ Petru, pentru ca nu cred ca-l impresionez ca sa ma lase inauntru cantand Knock,knock, knocking on the heaven’s door. Fara Slash si Axl nici o sansa!

 

Pai bine mai trepadusi politici ce sunteti (toti aia care-s cu musca pe caciula in parlament, ministere si armata), ati ucis 90% din industria militara si ati reusit sa-i faceti pe 90% din oameni sa plece din fabrici. V-ati cacat in ea tara si ati uitat ca dormiti si voi aici?

Cum ii zicala? Nu te caca unde-ti asterni patul.

Astia din Ucraina fac fabrica in plin razboi si scot chestii noi, iar voi nici pe timp de pace nu sunteti in stare sa sustineti un proiect de arma romaneasca!

Ucrainenii au scos doua! Polonezii sunt deja in alta liga, iar cehii au venit cu chestii complet noi.

Macar ganditi-va ca daca sunt mai multe contracte aveti si voi mai multe sanse de supt. Dar voi nimic! Potopul dupa voi!

Sa va pierdeti toti argintii din comisioanele primite pentru care nu s-a mai miscat nimic in industrie si va blestem cu blestemul din armata: sa va moara la intrare!

 

Probabil acum un alt trepadus se gandeste ce sa mai omoare in industrie sa-i iese si lui un 30 de arginti. A mai ramas ceva?

Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul iar politicienii ne mananca zilele.

Nimic special sau iesit din comun…

 

PS: mai ca mi-as cere scuze daca Dusa ne da programul de inzestrare cu noua arma de asalt si vreo planificare la inzestrarea cu TBT, dar nu prea cred! Este prea bun, prea ca la tara… 🙂

Lucian G

94 de comentarii:

  1. Dar.. nu se poate face o arma de acelasi fel si la noi dar in sectorul privat ? Adica oricum fabricile de stat o freaca la rece…
    asa ca nu ar fi mai bine sa se puna mana de la mana se iese cu un concept si apoi productie pe lot mic pana se gaseste un cumparator serios si apoi sa se mareasca productia ?
    intreb si eu…

      • hai sa vedem cand au sa o vanda si mai ales daca au sa pastreze o oarecare calitate.

        • Deoarece Cugirul e supraincarcat, o parte din componente se face la Dragomiresti, care a fost reutilata cu ajutorul unui partener.

          Problema mare nu e la gasirea de interesati ci ca fiind producator privat mic, exista invitatii de demonstratie in diverse tari care insa sunt greu de finantat, deplasarea si demo-ul costand serios.

          Celelalte probleme sunt hartogaria, foarte complicata si care ia mult timp pentru orice aviz + credibilitatea mediului economic+politic romanesc in ochii investitorilor straini.

      • Gm6 mai pe toate site-urile este prezentata ca find made in Hungary .Firma privata de la noi care a cumparat licenta si o produce ??? nu prea face nimic sa o promoveze afara .

        • e conceputa in Ungaria iar productia e preluata la noi. E vorba de fostul director Romarm, dl. Aurel Cazacu, care o produce ca investitor privat. Deocamdata nu are multi bani, fiind la inceput de drum iar creditarea la care are acces e destul de subtire la noi in tara.

    • Bogdan, nu cred ca se pune problema sa avem si noi o arma pentru ca se fac mai multe chiar.
      Problema in Romania este nu ca lipsesc, ci ca nu se straduie nici dracu’ sa le vanda!
      De avut avem arme cu luneta dar vanzarea este fooarte dubioasa. Stim ca se vand in SUA prin Century Arms si se mai vand pe alocuri, dar mai discret.
      Cu ocazia vanzarii prin Century Arms am aflat si cum stam cu calitatea.
      La PSL-uri se are ca este OK. La PA-uri si PM-uri la inceput era dezastru si acum au inceput sa-si revina.
      Cea mai mare porcarie s-a facut cand s-au vandut porcarii in Georgia pentru ca aia au facut scandal public (din pacate pe meritate) si practic ne-a omorat imaginea de producatori seriosi. Nu te joci cu calitatea!
      Ca si in cazul TBT-ului, as zice ca problema este la factorii de decizie care ar trebui sa decida dotarea armatei, innioirea echipamentului si mai ales sa caute succesul economic.

      • Cei de la Century Arms de la PM – urile noastre nu mai pastreaza decat cutia mecanismelor in rest le modifica ei . Am vazut niste modele modificate pe acolo care arata mai bine ca arma aia noua pe care se chinuie astia ai nostrii sa o faca.

      • Cartusul respectiv este un fel de clona al M118 Full-Metal Jacketed Ball Boat Tailed (FMJBT) cu 173 de granule de pulbere. Probabil ca au cumparat kit-uri pentru a produce singuri ceva similiar cu „un match grade cartrige”. Stiu ca Sierra vinde o serie intreaga de produse din gama Matchking pentru asa ceva, dar cu incarcaturi de 168 sau 175 de granule si nu 173 ca M118 care este produs in arsenalul Lake city al US Army. Oricum un cartus bun care te ajuta sa atingi pe cineva pana pe la 900 de metri.

        In imaginea respectiva se poate vedea nu numai un inchizator (bolt) de AR-15 „chambered for 7.62” dar si un „bolt carrier group” si un „t-handle” tot de la AR-15. Tevi nu cred ca produc. Ce se vede din imagini ca folosesc „match grade barrels” fabricate din inox. La un cost de aproximativ $300-$350 sunt altii care o fac mult mai bine decat astia. Singurul lucru care reiese din tot filmul este ca produc un „upper receiver” care este integrat cu diferite componente care au la origine AR-15. Cat despre pusca cu actiune manuala singurul lucru pe care il poti reprosa ucrainienilor ar faptul ca ar fi putut sa aleaga un „upper receiver” care are sa accepte un inchiazator cu „long action”, dandu-le posibiliatea de a folosi un cartus .300 Winchester Magnum in afara de cel de .308 (NATO 7.62×51).

        La optica vad ca folosesc lunete Leupold din gama Mk4, dar am vazut si un Schmidt & Bender din ceea ce cred ca este gama PM II.

        • Alex vezi ca grains nu se traduce in granule, este o unitate de greutate (64,8mg).
          https://en.wikipedia.org/wiki/Grain_(unit)

          Referitor la receiver, tinand cont ca baza este MDT, accepta si long si short.
          Oricum as zice ca s-au invartit bine.
          Compania este destul de micuta dar au reusit sa vanda cate ceva.

          • Este o unitate de masura, dar tot granule se traduce. In mod normal cand incarci „match grade ammo” , exista un intrument/dispozitiv care iti masoara cantitatea de granule individuale cu care ai de gand sa-ti incarci cartusul.

            • asta chiar că-i tare,amice granulația și forma pulberii diferă in funcție de armă și calibru,la pistol se preferă pulbere tubulară,la puști și arme automate are formă patrată dar diferă grosimea,iar pulberea pentru muniția pe precizie e altă mincare de pește

              • Ca forma cred ca exista trei feluri de pulbere: bila, fulg si tub.

                • alex,tu incurci salata cu varza,cartușul tău incărcat cu ,,173 de granule cu pulbere,, este de fapt M118 Long Range BTHP,granulele de care vorbești tu e greutatea glonțului (a vîrfului,poate înțelegi așa) și nu este de 173 gr este de 175gr,transormat in grame=11,3,glonțul de 173 gr (11,2g) nu se mai foloseste de multișor,dar ce să-i faci cînd copiezi cuvînt cu cuvînt de pe google translate asta iese.
                  a și incă ceva dacă tot vorbești de 300 WM(7,62x67mm) ce are așa special muniția aia? nu prea știu să fie folosit decît la vinătoare,zi și tu de un calibru serios ex. 338 lapua magnum (8,6x70mm) cu așa ceva sa lovit o țintă la peste 2400m in Afganistan

                  • Partial corect. Pentru „incarcaturi” se foloseste aceasi unitate de masura (charge weight), mai ales pentru „reloaded match ammo”: http://www.alliantpowder.com/reloaders/recipedetail.aspx?gtypeid=2&weight=168&shellid=80&bulletid=140
                    Grain este intradevar unitatea de masurat greutatea proiectlului propriu zis pentru ce se gaseste pe piata comerciala, „out of the box”.

                    Nu este nimic special despre .300 Winchester Magnum. Este un cartus care are o performanta mult mai buna decat un .308 la distante in excess de 900 de metri, unde la un .308 trebuie sa aplici formule speciale pentru a compensa pentru fenomentul de”spin drift” (boaba are tendinta de a deriva spre dreapta si in sus cu un .308 cam de pe la 600 de metri in sus) in timp ce la un .300 Winchester Magnum poti sa aplici corectii normale fara a decurge la calcule speciale pentru compensa pentru caderea/drop/minute of angle (MOA) naturala a proiectilului. Nu sunt un mare sustinator al lui Chris Kyle, dar cred ca in mare parte omul a cam doborat tot ce a doborat cu un M24 folosind munitie .300 Winchester Magnum, M24 fiind versiunea M40 a USMC, dar cu inchizator „long action” care iti da capabilitatea de a folosi atat .308 sau .300 Winchester Magnum. Asta cu dileala la distante in exces de 1500 de metri este in mare parte o chestie de noroc, irespectiv ca te folosesti de un .338 , .50 sau ce altceva mai este pe acolo. Cei care au dilit asa ceva in ultmii 50 de ani ii poti numara pe degetele de la o singura mana, iar incercarea de a replica chiar si in conditii controlate cum ar fi un poligon ceva similar este foarte dificil.

                    • Salut Alex domi voie sa te contrazic te rog ,sa tragi la 1500 m nu e chestie de noroc ( cel putin nu pt mine ) nu am nici un .. special training ..sau sniper curs , sint pasionat de arme de precizie .. folosesc : a 338 lapua Savage 110BA rifle , 300 gr bullet Sierra mach king sau berger otm .. ( eu imi incarc gloantele ) , Kestrel 4500 Applied Balistics . ( asta e un fel de mini comp. and weather station . Astea toate ma ajuta mult si am o gramada de informatie sa pun pe arma , dar cea mai mare problema pntru .. long range shooting … este vintul ..folosesc un gloante greu 300 gr . tocmai ca sa fie cit se poate de putin afectat de vint ,. din nou am informatia in locul de unde trag .. dat la 1 Mile sau 2000 yards toate se schimba… , altitudine uneori , temperatura , coreolis efect ( rotatile pamintului ) si cel mai mult directia vintului ( pot sa am uneori si 2 sau trei crossind winds ) si trebuie sa tin cont de ele .. . nu mai incape indoiala ca trebuie sa stai bine pe arma si sa tragi fff stabil … astea sa invata in timp mie mi-au trebuit cam 4-5 anii am participat la competitii si am luat si o medalie ( locuiesc in Vancouver Canada ) .Inca consider ca mai am de invatat peentru .. wind corection . Miar face placere daca tu sau cineva de pe site are ceva experienta in long range shooting sa mai vb . va doresc o zi faina . Bye ..

        • ce granule măi frate? scrie grain, 1grain=64,7 miligrame,dacă preferi exact 64,79891mg

      • Americanii le modifica deoarece legislatia lor cere ca anumite componente sa fie produse local.

  2. D-le Taslauanu, nu e greu deloc de turnat sub presiune sau de frezat o piesa. Greu este doar sa vrei sa faci ceva.
    Ganditi-va numai cate lucruri de calitate si de precizie s-au produs la fostul Arsenal de la Kiev si pe vremea aceea nu exista CNC.
    De pilda, la noi in tara se produc utilaje (masini de frezat) care sunt exportate in…China. La fel, contractul pentru modulele rachetei Arianne a fost castigat de catre o fabrica romaneasca.

  3. CRĂP DE OFTICA , VREM SI NOI DACII ! VERM VREM VREM !

  4. Ucrainienii produc copii dupa AR10 de multi ani http://zbroyar.com.ua/carabines/semiautomatic

  5. Hai că mă oftic!

  6. Test for assault tactical complex Predator for PK machine gun 7.62*54
    https://www.youtube.com/watch?v=rhR5EpYTd6o

    Deja se poate cumpara…
    http://www.peoplesproject.com/en/back-to-fight-2/

    //
    Noi macar daca am cumpara sniper Gepard 12.7 mm produs in tara, ne trebuie o arma multirol.

    Evident ca nu am uitat de SAUR2+, drone, de camioane de la Roman, AT si MANPAD, LAROM (racheta de 160mm produsa in tara), de IAR99+ capabil sa decoleze/aterizeze pe piste improvizate si sa lanseze o bomba de 500kg, kituri de planare/ghidare, tunuri (30-57mm; 153 – 155mm), mortiere (60-160mm) arma de asalt…

  7. Roman a murit. Sau ma rog e in coma. Atunci cand vanzarile anuale le numeri pe degetele de la o mâna, nu te poti numi constructor auto.

  8. In Ukraina sunt niste baieti buni care investesc masiv in armata…Ihor Kolomoyskyi,David Zhvaniya,Petro Poroshenko,Rinat Akhmetov,Vadim Rabinovich…

  9. Fundación SCP.com….crepypasta videos….va doresc vizionare placuta

  10. Da draga ijsa noi avem unii care ne zic ca productiia interna este comunism , autarhie, saracie si deci tiotu trebe importat. Del al telemea si chiloiti la pusti.
    Ca latyfle nu vaz ce mare problema ar fi sa „trecem” d ela 7,62 model rusesc la 7,62 NATO

    • pai ceva probleme ar fi, cel putin pentru unii, penttru ca s-a preferat cumpararea unei mitraliere sud-africane (scula buna de altfel) decat sa se dezvolte ceva intern pe model polonez iar la armele usoare avem cocteil de arme vestice (SIG, Steyr, HK, etc) in loc sa se faca ceva intern.

    • doar ca sa zic si concluzia, se prefera carpaceala decat sa-si asume cineva o decizie clara de rezolvare a problemei.

      • Pana nu crapa naibii Germania nu avem sanse de dezvoltare.
        Se vede cu ochiul liber ca avea dreptate Henry Morgenthau cand voia sa ii transforme pe nemti doar in cultivatori de cartofi si sa le distruga industria.

        • @a asta sincer nu am inteles-o… cu ce ne ajuta pe noi daca crapa Germania? ca din ce am inteles eu cam Germania e motorul zonei euro… poti sa imi explici te rog ca chiar nu m-am prins?

          • Germania, adica statul german, dand dovada de cea mai josnica ipocrizie, incurajeaza agentii economici sa dea spaga in afara tarii pentru a obtine contracte. In acelasi timp, aceeasi Germanie isi permite sa dea lectii de moralitate fraierilor din Europa de est. Pana la criza actuala, cand au crapat bancile americane si a venit tavalugul peste noi, statul german a acordat o multime de subventii firmelor germane pentru a le mentine pe linia de plutire si pentru a nu incuraja externalizarea productiei, asta in timp ce ne presau pe noi sa renuntam la subventii.
            In 1989, datorita investitiilor din aparare si concurentei acerbe din Asia, companiile din vestul Europei erau pe buza prapastiei. Deschiderea pietelor est europene totalmente nepregatite pentru a face fata unei economii libere, a salvat de la faliment firmele occidentale. Desigur, degringolada economiei noastre, de ex., a fost amplificata exponential de ticalosia alora care in 90 aveau in mana painea si cutitul.
            Inca un lucru: o unitate economica privata condusa de un colectiv bine motivat si ferm pe pozitii nu va cadea niciodata. Dimpotriva, va prospera. Si asta nu stiu de pe net…
            P.S.: Ar fi bine sa va interesati, de ex., ce scandal si cate magarii au fost puse la cale dupa 89 pentru a distruge singura fabrica de apa grea din Europa (Turnu-Severin). Reportaje TV platite prin care se afirma ca pe o raza de 20 km in jurul fabricii era un spatiu selenar si alte prostii de acest gen. Sunt satul de vest-europeni. Imi este greata de ei. N-avem nimic de castigat de pe urma lor.
            P.S.2: Cu cativa ani in urma am luat legatura cu o fabrica din Italia, producatoare de echipamente pentru gaze lichefiate. Voiam sa fac un import. Trimit alora un mail. Primesc un raspuns, de fapt un forward la mesajul meu, in care un macaronar scria sefului subalternului sau…ia vezi ce mai vrea si porcul asta de roman.I-am trimis si eu un raspuns pe masura si importul l-am facut din alta parte. De atunci nu mai cumpar nimic produs in Italia, absolut nimic. La fel am patit si cu producatori germani.
            N-avem nimic de castigat de pe urma Europei de vest. Singura solutie este o cooperare cat stransa cu Statele Unite.

            • @a aha, multumesc mult pentru clarificari

            • Avem de castigat din colaborare cu oricine. Inclusiv Europa de Vest. Important e sa intelegem pe ce planeta traim si care este interesul nostru.

              Germania isi urmareste interesul proporiu si o face cu o meticulozitate germana. Coruptie, avantaje economice (prin gaze ieftine la scimp pe vanzarea unor fraieri mai mici daca e cazul), razboaie, nu exista arme interzise. Toate puterile (care pot) fac asta. Daca tu sau unu altu se astepta ca Ger sau Ita sa isi doreasca o Romanie dezvoltata e conomic si nu un furnizor de materii prime … problema e la tine. (Ca idee: Germania isi doreste o Romanie dezvoltata economic cam cat iti doresti tu sau eu o Ukraina dezvoltata economic si integrata in UE.)

              Cu SUA e corect, suntem destul de deperte sa nu concuram economic si e ok pentru ei sa mute aici productia din alte parti iar militar / strategic avem interese comune: Moldova in UE/Romania, o Ukraina gri zona tampon. Cooperarea cu ei poate fi reciproc avantajoasa. Spun poate fi pentru ca pana acum in afara de Ford nu vad nimic.

              Problema noastra ca natie e ca suntem cazuti in cap si tot ce e occidental e bun/ tot e Romanesc nu.
              Si ca avem o clasa politica de tradatori lasi. Un ultim exemplu legat de cotele obligatorii pentru refugiati in parlamentul european: Toti europarlamentarii Romani au votat pentru, au lipsit sau s-au abtinut. Cu toate ca pozitia Romeniei era exact inversa. Romania nu este in Schengen iar re-distribuirea ar trebui sa fie problema spatiului liber pe care au ales sa il aiba (cu bune si rele). Refugitatii care vin in Ro (ipotetic) nu sunt „redistribuiti” in Schengen nici macar la nivel de gluma buna.

              PS: Pana nu crapa (economic) Germania, UE nu are nicio sansa. Asta e propozitie care nu ar trebuie explicata. Bunul simt economic ar trebui sa o explice. Germania exporta mai mult decat importa ceea ce economic nu este posibil decat prin acumularea de tensiuni si pe termen limitat pana explodeaza buba. Vezi cazul Grecia. intr-un final situatia e simpla: neamtu’ produce bunuri si vrea bunuri pe ele. Nu ai bunuri …. dai insule, terenuri agricole, hidrocentralele construite de Ceausescu sau ce mai ai prin casa.

  11. Nu ne mai comparati cu Ukraina,dpdv militar. Ce vedem noi la tv este Liga 2. Ei joaca cu rezervele acolo in Est. Nu vor sa supere f tare Mama Rusie dar vor si ei viata lor… Daca ar dori , Ukraina are un potential militar urias. Si tehnica si trupe. Acolo este o „ghidusie” pe care o vom intelege noi candva…

  12. V-ati gandit ca acest asa-zis conflict poate fi doar o scuza pt. Rusia ca sa isi justifice desele miscari de trupe, testele, reinarmarea accelerata si tor restul. Rusia avea nevoie de o justificare pt toate astea si uite ca si-a facut rost de una…

  13. Wrong bre 🙂 , aia nu dorm unde se caca, acolo dormitzi voi

    Altfel aia sunt pe acolo doar la lucru si dorm prin vile, la primul fluier al arbitrului se tireaza totzi cu familii, copii, catzel, amante in diverse zone mai sigure de pe glob, banii vostri fiind deja acolo prin conturile lor 🙂

    P’astia nu-i mai intereseza sa mai produca nimica, n-au declarat ei clar la sedintza aia de Cretini.Spagari.Agramati.Tampiti ca numai munitie, pulberi, securitate cibernetica si nushce brambureala cu aerospatiale (warp speed starships, photon torpedoes probabil d’astea), restul se importa in loturi mici

    Si pt cine sa mai produci ceva si de ce, ukrainienii or avea treaba cu tevile alea calibru NATO sa le dea la cap la rusi, noi n-avem nici o treaba cu nimica taica 🙂

    Misto blestemul din armata, mai poti adauga sa nu le moara la intrare colegilor lor de celula 😉 🙂 🙂

    • Pentru Domnul George.

    • Asta bate 500m 🙂

      • 600-800m pt initiati si chiar 1000m pt cei care chiar stiu sa traga cu el.
        La 500 tragi cu vechiul AK sau RPK cu cartus M39.

        • cît? 600-800 pentru începători? ia redu cu 50%. la 1000 poate reușești din 3-4 focuri, cu luneta pe care o are psl poți zice mersi dacă reușești la 600-700 dar trebuie să fii trăgător experimentat, să tragi la 1000m și să lovești ținta tre să fii meseriaș chiar și cu o armă performantă,pe lîngă distanță trebuie să ții cont de direcția și viteza vîntului,temperatură și presiune atmosferică si pe lîngă toate astea mai trebuie să ții cont si de viteza de rotație a pămîntului (forța coriolis),spre exemplu daca ținta se află spre nord trebuie să țintești puțin spre sînga pentru că glonțul deviază spre dreapta iar reglajul se face in funcție de distanță,chestia asta se face cind ținta se află la o distanță ce depășește 600m

          • doar de curiozitate, tu ai tras cu PSL?
            Cu PM Md1963 pe 7,62×39 faceam grupare de max 10cm pe piept la 150m si trageam fara nici un fel de luneta.
            Cu PA traiectoria este deja mai plata si precizia creste si ea.
            Armurierii nostri spuneau ca era aproape normal pentru ei sa traga cu PSL la 1km.
            Vezi ca Dragunov a fost facut sa traga la distante de peste 600m si ca si performante balistice este practic identic cu PSL. Deci chestii de noroc la 600m suna putin aiurea.
            Mersi de detaliile de reglaj, ai mai uitat de uzura tevii, tipul glontului. anotimp.si deriva glontului.

            • PSL la 1000 m

              https://www.youtube.com/watch?v=-PQpxkjG7TY

              Omu (care nu cred ca e lunetist de meserie) zice ca a lovit tinta (un balon de 8 inch) din a patra lovitura, pe un vant destul de puternic.

              Parerea mea e ca un PSL 2 (pastrand simplitatea si fiabilitatea PSL) ar necesita doar niste modificari minore, o teava mai groasa (dar posibil si un pic mai scurta) cu posibilitatea de a pune si un amortizor pe ea, eventual o sina pusa deasupra (cu o luneta mai puternica, si IOR am inteles ca e o firma de top in domeniu si ar putea oferi ceva foarte bun) si o modificare la aparatele de ochire mecanice (lungita linia de mira prin mutarea inaltatorului mai in spate), plus un cracan usor sub ea (ceva usor de montat si demontat).

              Calibrul ar putea fi modificat si el din 7,62×54 la 7,62×51 care se foloseste de obicei in NATO

              • PSL-ul in calibru 7,62×51 NATO a fost realizat si se exporta in Statele Unite de multi ani . Cea mai evidenta trasatura caracteristica este incarcatorul din material plastic transparent .

              • radu2, am auzit că în urmă cu cîțiva ani cineva de la Cugir a propus o reproiectare la PSL adică
                -țeava forjată la rece,mai groasă pentru a elimina vibrațiile și cu canale longitudinale frezate pentru a o ușura
                -înlocuirea lunetei actuale cu o lunetă cu mărire variabilă 4x16x40 sau 4x16x50
                -echiparea sistemului de prindere a lunetei cu șina Weawer sau Picantinny
                -echiparea armei cu un amortizor tehnologizat ( care joaca și rol de ascunzător de făcări)
                -schimbarea calibrului (7,62×51,8,6×70)

                • @lone wolf

                  Da, cam la asa ceva ma gandeam si eu. Teava din aia se foloseste deja demult la mitralierele pe care le face si Cugirul (si toate tevile la toate armele de acolo cred ca se fac oricum prin forjare la rece)

                  http://www.littlegun.info/arme%20allemande/mauser/mitraill%20pkm%20de%20al%20pe.jpg.jpg

                  Sina Picatinny deasupra cu o luneta mai puternica, teava asta noua, un cracan usor si simplu de montat si demontat sub ea, poate si un pat nou (si pastrand restul pentru simplitate si fiabilitate) si aia e, nu necesita schimbari majore si greutatea cred ca ar ramane pe acolo cu PSL-ul vechi. In schimb s-ar imbunatati precizia pastrand simplitatea si fiabilitatea

                  Si cum zicea si Nicusor deja au facut PSL-ul vechi si in alte calibre, au facut si incarcatoare noi si mai usoare pentru el, n-ar fi greu sa faca ceva nou in genu asta.

                  Nici la noua arma de asalt n-ar trebui sa aiba mari probleme, cand o iesi si aia. Eu as schimba si acolo calibrul si as folosi 6,5×39 Grendel (combinatia perfecta dintre 7,62×39 si 5,45×39) si nu 5,56×45, dar de, asta foloseste NATO cu asta vom defila si noi

                  • ” țeava forjată la rece,mai groasă ”
                    S-a realizat si aceasta . Si anume pusca cu luneta cu repetitie cal. 7,62×51 NATO , cu teava groasa , fara aparate de ochire mecanice , cu acelasi incarcator din plastic transparent , cu sina Picatinny si o luneta produsa de IOR , superioara LPS 4×6º de pe PSL ( lunetele IOR sunt bine cotate in Statele Unite ) .
                    Uite , la o cautare sumara cu Google :
                    http://therealradu.deviantart.com/art/EXPOMIL-2011-262850807
                    http://therealradu.deviantart.com/art/EXPOMIL-2007-264344293
                    Armele se pt recunoaste usor , cele cu incarcator din material plastic sunt in cal. 7,62×51 NATO , cele cu incarcator metalic in cal. 7,62×54 R .

                    • Despre amortizoare pentru cartuse cal. 7,62 s-a scris chiar aici pe site :
                      http://www.rumaniamilitary.ro/carabina-model-1944
                      http://www.rumaniamilitary.ro/arme-uitate-3

                    • aia este teava standard. Are inca sistemele de ochire mecanice.
                      si pusca cu luneta este cunoscuta ca si PL.

                    • Lucian 74 , hai sa le luam pe rand dar invers :
                      -in fotografia din al doilea link deviantart se vede clar ca teava este groasa, mai groasa decat a PSL-ului . Totusi , fiind mai scurta , nu stiu in ce masura imbunatateste precizia .Ai optiunea download 2048×1536 a fotografiei .La fata locului , la EXPOMIL s-a vazut si mai clar .
                      – in fotografia din primul link deviantart se vede clar ca nu are aparate mecanice de ochire , doar o sina Picatinny . PL-urile sunt pustile cu luneta aflate in ultimul plan , cu teava cu pereti subtiri derivata din a PSL-ului , cea din ultimul plan cu lemnul natur in cal. 7,62×51 , penultima , cu patul in culori de camuflaj in cal. 7,62x54R . Incarcatoarele nu se vad , insa sunt cele doua arme expuse la fiecare EXPOMIL .Ai si aici optiunile de download la o rezolutie superioara sau marire a imaginii .

                    • @nicusor hai sa le luam pe rand ca se pare ca incurcaram borcanele.
                      Lone wolf spunea de reproiectarea PSL-ului cu teava mai groasa. Deci vorbim de PSL.
                      PL-ul ala pe care-l indici este intr-adevar cu o teava mai groasa (heavy barrel sau HBAR) si nu are decat sina Picatinny.
                      La PSL-urile alea in toate pozele se vede inca inaltatorul. Singurul care ar fi mai dubios este cel de-al treilea din prima poza, deoarece inca are inaltatorul si desi are inca prinderea catarii aceasta nu se vede.

                      Teava mai scurta are mai putine vibratii si la incalzire induce mai putine modificari de traiectorie dar conditia este sa apuce incarcatura sa arda inainte de a parasi glontul teava.

            • ,,armurierii spuneau…,, amice în țara asta majoritaea se pricep la fotbal și politica iar în armată au fost trăgători de elită, la 150 de metri glonțul de pm încă are traiectoria dreaptă ,pînă la 350mla pm, la psl pînă la 338m,dar nu am nici timp și nici chef să dau lecții de balistică. psl și dragunov au fost făcute pentru a acoperi distanța 400-800m,cind treci de 700 te apropii de limita maximă pentru care au fost proiectate armele iar dacă luăm în considerare mulțimea de factori care afectează precizia îți dai seama că tot ce au spus ăia sunt doar vorbe și de fapt ei se referă la condiții optime de tragere în nici un caz la cîmpul de luptă,chiar dacă poți lovi la distanța aia din mai multe focuri nu cred că dacă tragi după un inamic și ratezi ăla stă nepăsător și așteaptă să fie împușcat,am văzut pe unu care a lovit cu psl din 5 focuri un bidon de 5l și se umfla în pene ca on cocoș așa că l-am întrebat ce face în caz de război îi trimite pe alții să prinda inamicul și să-l lege sau să-l țină de urechi pentru ca el să-l împuște, din nefericire majoritatea nu înțeleg că nu contează că lovești o țintă din mai multe focuri,contează să o lovești dintr-un singur foc pentru că s-ar putea să nu ai a doua șansă sau poți de veni chiar tu țintă. era să uit cînd faci reglajul trebuie să știi proprietățile balistice ale muniției pentru că diferă în funcție de tipul glonțului,greutate si fabricant,într-o vreme reglam armele la unii vînători,pe urmă m-am lăsat păgubaș,reglam luneta după un tip de cartuș pe urmă ăia cumpărau alt tip muniție sau de la alt fabricant și ziceau că s-a dereglat luneta.

              • Daca imi amintesc bine PSL are gradatii pe inaltator pana la 1300 m hehe. Diferentele (fata de lunetistii americani de ex) ar fi cu luneta (adaptata pentru a ochi rapid tinte la distante medii) si cu tactica diferita de folosire. PSL (sau Dragunov) ar fi folosita pentru a lovi tinte importante (mitraliori, AG-isti, comandanti etc) la distante medii (imediat dincolo de ce poate lovi sigur AK-ul). Nu e acelasi lucru cu un lunetist separat care sta la panda nu stiu unde si trage un foc doua si a plecat.
                PSL-istii erau/sunt cate unul la fiecare grupa (deci sunt multi si integrati la nivel de grupa), si trebuiau sa asigure foc de acoperire cat mai precis la distante mai mari (duble) decat putea asigura AKM-ul, si sa loveasca tinte gen mitraliori, AG-isti ori alti lunetisti daca erau in raza lor. Iar un glont de calibru ala, 7,62×54, cam scoate din lupta pe oricine indiferent unde l-a lovit (in picior ori in umar etc), nu trebuie neaparat sa impusti inamicul intre sprancene, la radacina nasului hehe. De aia e si o arma semiautomata, pentru a asigura o succesiune de focuri mai rapida pe tinte.

                Sigur, in anumite conditii (de distanta, mediu) un tragator bun poate folosi PSL-ul si in rol de lunetist „clasic” (desi am vazut ca si astia au de obicei un partener care ii ajuta cu calculele balistice si descoperirea tintei, reglarea tirului etc).
                La noi cred ca majoritatea sunt tragatori intuitivi, se bazeaza pe intuitie, experienta si talent mai mult decat pe calcule matematice (stiu din experienta cam cum „bate” arma la diferite distante, functie poate si de conditiile atmosferice etc).
                Exceptia cred ca sunt lunetistii din fortele speciale care au facut ceva cursuri de specializare ori s-au mai inspirat si de la altii si folosesc acum si metodele astea cu calcule mai precise, pe langa talentul de care ziceam (plus ca au arme si mai precise, cu inchizator manual si lunete mai puternice)

              • sa inteleg ca sunt eu de vina ca nu s-au facut trageri la 300yarzi ca si in SUA?
                Chiar nu am nevoie de lectii de balistica pentru ca sunt doar vreo 16 ani de cand am fost ofiter de artilerie.
                In lume se considera recordurile de lovire si inclusiv cea mai lunga tragere omologata (aia din Afganistan) a fost din a treia incercare.
                Tu vorbesti de nu stiu cati factori de influenta a traiectoriei si bazat pe ce spui tu atunci nici macar pistolul nu este bun la 50 de metri pentru ca tragatorul nu are calculator balistic incorporat in brat si directional laser langa teava.

                Sa inteleg ca toti tragatorii din care forte vrei tu, erau niste dubiosi pentru ca reuseau sa loveasca cu Carpatiul tinta la 50 de metri desi ala este clona Walther PPK care era facut pentru buzunar si sa traga la 30m?

                Ce rost are reglajul de artilerie daca obuzierul nu loveste din prima o tinta la 17km? Sa inteleg ca obuzierul nu este bun?
                De ce ar fi lunetistul diferit si de ce naiba mai are si spotter care ii spune unde cade glontul ca sa regleze?

                Sa ne revenim la realitate. Tu consideri arma buna la precizie 100%. Ok.
                Sa inteleg ca vei astepta inamicul pana ii vezi albul ochilor?

                Avem arme balistice si pustile laser nu sunt chiar atat de comune desi au peste 40 de ani de cand s-au facut.

          • @ lone wolf
            Mă scuzați dar peste tot prin filmele cu lunetiști (ca și prin jocurile video la modă) se bat cîmpii cu eleganță despre vestita forță Coriolis care deviază glonțul (proiectilul – ca să vorbim corect d.p.d.v. tehnic) dar se ignoră o corecție de tragere despre are nu am auzit nimic, nicaieri.
            E vorba de corecția de elevație (poate s-o numi altfel, nu știu, nu am pregătire militară atît de aprofundată – doar stagiul militar) – corecție pe care trebuie să o facă lunetistul în funcție de pozitia în plan orizontal pe care o are în raport cu ținta. Pentru că gradațiile pe inălțător (sau pe lunetă) sînt făcute pentru tragerea ideală, adică in plan orizontal. Iar lunetistul in nici un caz nu se află in acelasi plan cu ținta, în cel mai multe cazuri ținta are elevație negativă.
            Corecția asta (pentru ținte cu elevație pozitivă) am dedus că se învăța si la tragerile cu armament fără lunetă atunci cînd am văzut un poligon al VM dispus pe o pantă destul de abruptă. Și e vorba de distanțe mici, accesibile trăgătorului mediu, cu armament dotat doar cu sistem mecanic de ochire (înălțător – cătare). De curiozitate mi-am arucat cîte un ochi și pe documentațiile – evident nesecretizate – apărute pe net despre instrucția (training-ul) lunetițtilor americani. Tăcere asurzitoare.
            Sau poate mă înșel eu, n-o fi necesar să compensezi diferența de elevație. Dar logica si fizica învățată cu un profesor de care îmi amintesc cu respect parcă îmi spun altceva.

            • Scuze, am spus „pozitia in plan orizontal”. Era vorba de pozitia in plan vertical. Ca de aia ii zice elevatie. Deh, virsta …

              • TinMan, lasă filmele și jocurile, de forța Coriolis țin cont artileriștii,rachetiștii iar la tragerea cu pușca cu lunetă de la peste 600m este necesară corecția,un glonț 338 Lapua străbate distanța de 1000m în aproximativ 3 secunde,dacă nu ții cont de viteza de rotație a pămîntului ținta se deplasează la stînga,dreapta,se apropie sau se depărtează de trăgător,în funcție de poziția trăgătorului față de țintă. era să uit sensul de rotație a pamîntului e către est

                • Lupule, eu ma refeream strict la faptul ca se prea face mare caz de o deviatie relativ mica datorata fortei Coriolis dar nimeni pe aici – cu o singura exceptie – nu ia in serios o corectie absolut necesara: corectia de diferenta de nivel (despre care a vorbit mai jos Nicusor – respect!). Glontul nu e raza laser ca sa mearga drept. Intervine gravitatia, de aia inaltatorul se ridica atunci cînd il reglezi pentru tragere la distanta mai mare. Aceeasi chestie vezi si pe mira lunetei de la PSL, unde iti arata ce corectie sa faci in functie de cît vezi omul, sa fie intuitiv pentru orice țugulan care nu sta sa socoteasca, e mai țăran, nu-i ca sergentul John din armata a opta americana. 🙂
                  Ca glontul (sau proiectilul, sau chiar si piatra pe care o arunci cu mîna) are ceeace se cheama „o traiectorie balistica”. Adica urca pe o anumita portiune dupa care coboara. Cu alte cuvinte traiectoria e o linie curba. Iar linia asta dupa ce ca-i cam curba de felul ei, devine si mai ciudata atunci cînd tinta nu e la acelasi nivel cu tragatorul.
                  Glontul, ca si proiectilul de artilerie (exclus mortierul) capata o miscare de rotatie in jurul propriei axe data de ghinturile de pe teava special ca sa-i creasca precizia (efect giroscopic). Chestia aia cu efectul de insurubare care il face sa invinga mai usor frecarea cu aerul (despre care ne abureau pe noi in armata) ma facea sa zîmbesc, lucru care m-a si costat nu mai stiu cîte plantoane – evident, planton 2, ca sa insel armata română, sa dorm de doua ori intr-o noapte.

            • coriolis este cu adevarat importanta la tragerile lungi de artilerie la arme de infanterie n-as zice.
              In schimb la infanterie este importanta deviatia glontului datorita rotirii proiectilului in aer

              • Cand eram catana , in regulamentele de tragere , in special in cazul particular al vanatorilor de munte , se tinea seama de corectia ce trebuia facuta la tragerea asupra unor obiective la diferenta de nivel . Acum, in discutiile de pe forumuri , se repeta ce s-a vazut prin filme .

                • la vanatori de munte era specific faptul ca proiectilul avea o viteza mult mai mica si il expunea mai mult la vant si alti factori si atunci si tabla de trageri era pe masura.
                  Tragerea de artilerie la munte este intr-adevar cea mai dubasa.

                  • Cu tot respectul, nu vreau sa intru in polemici gratuite, VM-ul avea acelasi tip de arme si munitie ca toata lumea. Ma rog, PM-ul era cu pat rabatabil, dar nu doar la ei.
                    Nu era diferenta de viteza a proiectilului. Sau, daca doriti, ar fi putut fi, in sensul ca datorita rarefierii atmosferei la munte ar fi fost posibil ca viteza sa fie nu mai mica, ci mai mare (forta de frecare cu aerul mai mica).
                    Cît despre tragerea de artilerie la munte, nu pot decît sa va dau dreptate.

                    • vorbeam de artilerie si nu de arme de infanterie….. 🙂
                      Si VM chiar au o artilerie mai speciala numita artilerie de munte….
                      In mod sigur nu samariza nimeni un obuzier M1981 sau M1985 care atarnau de la 6 tone in sus.
                      http://www.rumaniamilitary.ro/istoria-artileriei-romane-tunurile-de-munte
                      Tatal meu a prins la Sibiu la 01434 si 01473 in anii ’70 cand se scoteau obuzierele Skoda de 100mm din cimitirul de tunuri (da, a existat asa ceva) si se reconditionau. Aia a fost practica lui ca si subofiter tehnic de artilerie.
                      Cea mai „importanta” parte a reconditionarii nu era schimbarea rotilor si afetului ci polizarea stemei regale de pe teava.
                      Cine a pus tunurile in cimitir a stiut ceva pentru ca erau pur si simplu impachetate in vaselina. Pe afara s-a mai dus in unele locuri (nimic grav) dar inauntru aratau perfect chiar si dupa 20 de ani.

                      VM era mai special si la arme de infanterie pentru ca erau favorizati la dotarea cu PA-uri de 5,45 cu pat rabatabil. Eu in 1999 inca trageam cu PM de 7,62 care desi arata ca nou era totusi din 1963 (aia era stantat pe el).
                      Era de inteles, pentru ca cei de la VM si parasutisti aveau o caruta de echipament pe ei ca sa nu mai aibe nevoie sa le fie deturnata atentia si de o arma prea lunga.

            • de elevatie nu stiu sa fie un reglaj specific in afara de a trage la baza sau la varf al tintei si oricum este deja inclusa in calculatoarele balistice cand se ia cont de temperatura si presiune, dar in plan orizontal chestia aia se cheama deriva si incepand cu pusca mitraliera cam toate armele cu proiectile o au si tin cont de ea.
              http://www.qiangyou.org/bbs/data/attachment/forum/201404/23/153444hbimhzbkqsxkyzdb.jpg

            • Este ceva informatie pe internet todeauna despre ..angle shooting … doar ca este in engleza … todeauna… glontul va lovi mai sus decit punctul unde ai ochit , asta depinde le ungiul , distanta si calibrul cu care tragi …asta se aplica si pentru grade + ( adica ungiul creste ) sau grade- este o formula de cosinus angle , care ajuta sa calculezi traiectoria glontului . eu am un rangefinder ( tele metru cred ca se cheama ) care imi spune distanta pina la tinta si ungiul la care trag .. Daca poti sa il intelegi pe Ryan ( tipul din video este sniper instructor ) explica ff bine cum trebuie compensat pt asta . Sper asta sa te ajute o zi faina ! bye https://www.youtube.com/watch?v=wTSBcNgGMNo

  14. Din anii 90 rușii fabricau pentru export pușca Dragunov în 3 calibre printre care și 7,62×51(308Winchester) așa că nu mă mir să o văd folosită de ucrainieni,probabil au cumpărat licența.

    • Dragunov nu s-a facut pentru export cu alta munitie decat 7,62x54R.
      Ce spui tu este o ruda foarte apropiata pe nume Tigr care este foarte asemnatoare dar totusi nu este Dragunov.

  15. Vorbesc unii că ar fi bine ca armata să cumpere Ghepard cal. 12,7 bun,da ai nevoie de muniție de precizie pentru puscă, noi nu fabricăm așa ceva și să cumperi e scumpă rău, de fapt nu fabricăm muniție de precizie nici pentru PSL iar pulberea pentru muniția de 7,62×39,7,62x54R și 5,45×39 o importăm și acum,pentru a testa arma de asalt cal. 5,56×45 Cugirul a împrumutat vreo 10000 de cartușe, deci restul sunt numai vise

    • munitia se cumpaa de la turci si de la brazilieni (CBC)

      • amice deocamdată rușii nu au vîndut licența pentru muniția de precizie 7,62x54R,asta inseamnă că ăștia au dezvoltat propria lor muniție și din cîte știu aia rusească e ce-a mai precisă de pe piață are o abatere de 1,5 MOA (1MOA=1cm la 100m)

        • amice, eu vorbeam de cal50Browning si 5,56 care se cumpara inca de la Turci si brazilieni.
          Munitia de care pomenesti tu este 7N1 si exista deja versiuni care nu sunt facute de rusi.

        • Nu e 1 cm la 100 m.
          MOA (Minute Of Angle) is a standard unit of angle used in science and engineering. A circle is divided into 360 degrees and each degree is divided into 60 minutes for a total of 21,600 minutes of angle in a circle. Most optical sights are calibrated in MOA often with 2, 4 or 8 clicks per MOA. A change of 1 MOA changes the impact point of a bullet by 1.047 inches at 100 yards, 2.094 inches at 200 yards, 3.141 inches at 300 yards and so on.

  16. Nu uitati ca si croatii au produs propria lor arma de asalt:

    https://en.wikipedia.org/wiki/HS_Produkt_VHS

  17. ROMANIA are capacitate tehnica sa produca tehnica militara de ultima generatie.va arat un ex.[in mart.-apr.2015 intr-un articol din rumanianmilitary.ro se vorbea de marea realizare a americanilor in privinta mariri bataii ar.de 120mm de la7200de metri la 10000metri[cu25 lasuta],in catalogul CARFIL BRASOV exista realizat un proiectil pt. ar. de 120mm cu bataie de 15500m in productie de serie].INTR-UN articol din TEHNOMIL NET de acum cativa ani se vorbea de realizarea aruncatorului automat de82mm cu munitie ghidata cu bataie de 8500metri.

  18. Aiurea! Sunt arme produse in vest si venite ca ajutor „umanitar”. Sa nu strige rusii si altii ca occidentul alimenteaza Ucraina cu arme le-au „personalizat” un pic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *