NLOS – C 155mm

17 comentarii:

  1. Si la noi 155-ul exista, da’ doar in grafic. Virtual! Se mai stie ceva de cele 6+6, ca doispe’s castigatoare? A mai jucat MApN-ul la…6 din 12? O castigat ceva ori si-a consolidat experienta in redactarea de cereri, planuri si RFI-uri?

  2. Nu mă pricep foarte bine. Poate cineva să-mi explice care e avantajul unui obuzier auto-purtat de 155mm față de un aruncător de rachete de 122mm sau 160mm.

    • Obuzele nu pot fi „pacalite” de contramasuri electronice si ajung mai repede la tinta.

      • E un mare „depinde” aici.
        Depinde daca sunt ghidate sau dumb, ce tip de ghidaj au si cat e de rezistent la contramasuri. Valabil si pentru proiectile de obuzier si pentru cele reactive.
        In privinta vitezei: cele de 155 au de pe la 600 pana spre 900 m/s, cele reactive de 122mm clasice au 630m/s, cele cu bataie extinsa au 1290m/s.

      • Rachetele de tip Grad sunt neghidate, nu are ce să se păcălească.

    • Proiectilele sunt muuuult mai ieftine.

    • Pe langa ce s-a scris un obuz este mai greu detectabil decat o racheta de catre radare.
      La prima vedere ar asigura o sansa mai mare sa distugi tinta sau sa nu iti detecteze foarte exact locul de unde au tras. In practica 2 lansatoare pot 40-80 de rachete spre un anumit punct si pleca foarte rapid dupa lansare, sa concentrezi nr. de tunuri care sa traga 40-80 de obuze in acelasi timp ca si lansatoarele este greu si poate fi periculos (acum depinde si unde sunt pozitionate tunurile). Chiar daca detectezi locul de unde s-a lansat pana reusesti sa bombardezi este mult mai posibil ca lansatoarele sa plece din aceea zona decat un tun iar sa anihilezi 40 de rachete este foarte greu si scump.

    • daca vorbim de munitia standard, artileria ne reactiva (tunuri , obuziere, mortiere) este de peste 2 ori mai precisa decat cea reactiva (GRAD) si poti angaja tinte punctiforme, mult mai rapida ca si viteza, mult mai ieftina, mult mai compacta (un obuzier tractat si un camion de munitie pot fi la 200 sute de lovituri).

      Artileria reactiva insa are avantajul ca odata incadrata tinta, torni echivalentul unei intregi baterii de artilerie (6 pana la 9 guri de foc) intr-un timp mult mai scurt chiar daca imprastierea este de 2 ori mai mare.
      Alt avantaj este ca un lansator de rachete in unele cazuri este mai ieftin decat un obuzier si nu necesita schimbarea de piese dupa un anumit numar de lansari.

  3. in primul rand obuzele sunt mult mai ieftine decat rachetele

  4. Pe asta ar trebui sa se concentreze un obuzier: livrarea unei cantitati mari de material in capul inamicului intr-un timp cat mai scurt dupa care sa se faca intreaga baterie nevazuta! Principala problema a artileriei tractate, dar si a obuzierelor cu cadenta scazuta de tragere, este vulnerabilitatea la un raspuns din partea inamicului (prin intermediul aviatiei sau contra-artileriei). Simplitatea procedurilor pare, de-asemenea, foarte atractiva. Gandim matematic: degeaba este obuzierul tractat de 2 ori mai ieftin daca are o rata de supravietuire de 4 ori mai mica.

  5. Un singur camion cu rachete de 122mm poate trimite către inamic 40 de rachete în 20 de secunde, după care se retrage. Chiar dacă obuzul este mai ieftin decât racheta, Obuzierul autopurtat e mult mai scump decât camionul ROMAN diesel. Rachetele de la Tohan de 122mm ajung și la distanța de 45Km, cu 15km mai mult decât obuzierul de mai sus.

  6. obuzele sunt mai ieftine….dar pot fi facute sa explodeze inainte de tinta cu fascicul de microunde… al mai bun este laserul…dar si pt ala este oglinda..asa ca hai cu pietre si topoare…mai sigur..efect garantat

  7. in ziua de azi le cade drona in cap dupa doua salve…ce sa mai fuga…

  8. Pt viitorul MBT ar trebuit plecat de la tunul asta.asa ar trebui sa arate viitorul tanc occidental capabil sa distruga inamicul cu lovituri indirecte de la mare distanta.cu o teava mai scurta si bine echilibrat ar fi tancul suprem

  9. O arma interesanta. Din pacate proiectul a fost abandonat.
    R.I.P

    • NLOS n-a disparut chiar asa in neant, americanii au ales varianta upgradata de M109, A7, Paladin Integrated Management (PIM), care incepe acuma sa intre in dotare si include multe din tehnologiile si experientza acumulate pt NLOS

      defenseindustrydaily.com/have-guns-will-upgrade-the-m109a6-paladin-pim-partnership-04039/

  10. Trebuie tinut cont si de relief.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *