Noi programe de dotare

programe de dotare armata romanaOerlikon Model GDF 003

MApN solicita aprobarea parlamentului pentru demararea a cinci programe de dotare a fortelor terestre si aeriene, astfel:

– Achizitia de sisteme anti-aeriene SHORAD/VSHORAD, in total 16 sisteme integrate SHORAD/VSHORAD pentru fortele aeriene si noua sisteme SHORAD, plus 16 sisteme VSHORAD pentru fortele terestre. Nu-mi este clar ce intelege MApN prin “sisteme”, adica cate lansatoare – in cazul sistemelor SHORAD si cate lansatoare in cazul sistemelor VSHORAD. Desi aici ar trebui sa facem precizarea ca la un moment dat MApN facea o anumita distinctie intre VSHORAD-ul cu raza mai mare (Mistral 3) si cel cu raza mica dar de o mai mare mobilitate MANPADS (Stinger/Grom). Contractul este impartit in doua, pana in 2030 si dupa. Suma alocata – 4,2 miliarde euro. Moneda folosita: Euro.

–  Masina de Lupta a Infanteriei, aici numarul surprinde, mai mare decat m-as fi asteptat  – 298 de unitati, pentru o suma de 2,995 miliarde de euro intregul program. Pana in 2030 ar trebui sa primim 246 de unitati – 2,545 miliarde, restul 52 dupa 2031 (initierea programului), suma estimata este de 450 milioane euro. Ca sa ne facem o idee despre numarul avut in vedere, am avea, istoric vorbind, cele 160 de MLI Puma, despre care s-a discutat neoficial cu cativa ani in urma plus cele aproximativ 100 de MLI 84M, care probabil ca vor fi retrase. Per bucata ajungem la un pret de aproximativ 10 milioane de euro. Nu foarte mare daca tinem cont de cat costa o MLI Puma, nu ca aceasta MLI ar fi favorita. Moneda folosita: Euro.

– Obuziere autopropulsate – cinci batalioane, din care trei in urmatorii sase ani, pentru 1,15 miliarde de euro, iar din 2028, initierea achizitiei a inca doua batalioane. Suma totala luata in calcul este de aproximativ 2 miliarde de dolari. Interesanta moneda folosita: dolarul. O surpriza placuta, numarul de batalioane avute in vedere.

Dar vin si dezamagirile, iar ele au legatura cu fortele aeriene, pe partea de dotare cu rachete aer-aer. Ultimele doua programe urmaresc achizitionarea de rachete pentru F-16 si sunt impartite in doua: AIM-120 (probabil ca “C”) AMRAAM – 186 de unitati, pentru 376 milioane de dolari. Daca adunam cele 30 de AMRAAM cumparate initial cu cele 186 avute in vedere ajungem la un total de 216 AMRAAM-uri, adica 72 de rachete per escadrila, undeva la putin peste patru rachete per avion.

In privinta AIM-9 (speram “X2”) se doreste achizitionarea a 299 de unitati care se vor adauga celor 60 de rachete AIM-9M si cel putin altor 40 de AIM-9X2, oferind un raport ceva mai bun per avion, de 8,1 rachete, cu un total de 399 AIM-9M/X2 Sidewinder. 239 de milioane de dolari se spera sa fie cheltuiti pentru AIM-9. In cazul ambelor tipuri de rachete se discuta in dolari.

Pur la nivel de barfa, avem doua programe a caror valoare este estimata in euro: SHORAD/VSHORAD si MLI, mai apoi trei programe exprimate in dolari: obuzierele (care ar putea fi si coreene), AMRAAM si Sidewinder.

Acuma, ramanem cu speranta, programe de dotare au mai fost aprobate de parlament, insa ne-am blocat mai mereu pe procedurile de alegere a produsului si mai apoi de implementarea programului in sine, asadar mari motive de optimism nu avem deocamdata, decat in cazul rachetelor aer-aer, care vor merge pe o achizitie G2G cu americanii. Pentru celelalte trei vor urma probabil cereri de oferta, licitatii etc si stim cat de bine ne ies noua astfel de intreprinderi.

PS Deocamdata nimic despre tancuri…

DAR, sistemele SHORAD/VSHORAD au mai primit aprobarea parlamentului in 2017, apoi au fost reaprobate in 2020 si acum din nou in 2023.

In 2021 s-au aprobat 10 programe importante de dotare, printre care amintim: Masina de Lupta a Infanteriei si “Modernizare sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 003 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacităţi CRAM.” Pana acum nu s-a intamplat absolut nimic si vedem in Ucraina cat de importanta este apararea anti-aeriana si anti-racheta apropiata, bazata pe tunuri rapide.

Dar speranta moare ultima si poate de aceasta data vom vedea cele cinci programe demarate asa cum scrie in document: in 2023.

GeorgeGMT

99 de comentarii:

  1. La ce termene viseaza astia eram mai castigati daca cereau parlamentului sa reintroduca limba rusa in scoli, asa macar nu o sa ne uitam la ei ca viteii la poarta noua cand or sa ne zica davai ceas…
    La cate lucruri bune au facut pt noi altii de-a lungul timpului in istoria noastra, rezistenta Ucrainei trebuie sa fie aproape de top.
    Nici nu vreau sa ma gandesc ce era acum daca totul mergea cum vroia Putin si Ucraina se prabusea, urmata probabil de RM si aveam armata rusa pe Prut.
    Asa am mai castigat ceva timp dar cine stie cat timp..sper sa nu ne trezim prinsi iar cu pantalonii in vine.
    La ce termene viseaza baietii…sper sa mai avem 8 ani la dispozitie.

    58
    • Vash the Stampede

      ?????

      Buna argumentatia ta… numai ca toate acestea trebuiau deja facute cel mai devreme din anul 2000 incoace… nu la doi ani dupa ce Pubin a inceputs invazia tarii vecine de la Est!

      Ori acum, trebuia sa fi avut deja armata relativ modern echipata! Numai ca ca na… in 2000 a revenit Iliescovich pe tron, impreuna cu gruparea pro-Moscovitilor…

      Si dupa 2004 incoace, mai marii tarii au investit banii de dotare a armatei, in vile de lux, gipanuri de lux, concedii le lux, insule private Braziliene pentru mega-petreceri de lux, etc. etc. etc.

      Iar acum ne aflam in aceeasi situatie in care eram in 1940… trebuie sa cersim pe la altii dupa arme, ca sa ne putem apara… asta e, atat de prosti suntem… efectiv!

      Panarama pe care o facea trollul acela, ca noi am fi sub „umbrela” U.S.A. – Israel, este doar gargara pentru naivi… de parca S.U.A. ori Israel, pur si simplu s-ar teleporta la noi in ograda, in cazul in care cineva ne-ar ataca… ?

      5
  2. Daca vor 5 batalioane de SPH pe senile probabil ca vom vedea 5 brigazi pe senile, caz in care MLI-urile desi mai multe decat in ultima varianta (223) par totusi putine…
    246 in prima etapa ar fi de vreo 6 batalioane – cu primele 3 de SPH ar putea dota 3 brigazi pe senile pana-n 2030…
    Poate ca unele brigazi de tancuri vor avea MLI pe roti (PV) desi SPH-urile vor fi tot pe senile…ma gandesc la Brigada de la Bistrita aici…

    6
    • Toate bune și frumoase și în 2030 vom avea o groază de jucării primejdioase. De unde însă și luptători?

      https://youtu.be/IQZeknczb6Q

      3
      • cam asta o sa fie problema daca pun astia botul la cerintele babaciunilor de la bruxelles.deja se iese la pensie anticipat de cateva luni incoace in draci ,iar ptr aproape 1000E/luna si o pensie de 7-800E la 55-57 ani nu stiu ce pustan mai isi baga pielea in saramura.si vorbesc acum de ofiteri,nu subofiteri si maistrii(deja nu prea se mai inscriu la scolile astea) sau soldati si gradati.plus ca mai exista si posibilitatea ca in cativa ani sa participe efectiv la un razboi.asta in conditiile in care in acest moment sunt pe piata muncii suficient de multe joburi bine platite.

        5
      • E foarte simplu daca se doreste…tai pensiile speciale, de banii aia majorezi salariile cu 30-40% si ai rezolvat problema…
        Trebuie sa faci jobul atractiv, nu pensia prematura atractiva…asa atragi tinerii…doar ca sistemul se va impotrivi din rasputeri…

        22
        • Nu stiu cum vor face. Beneficiarii celor mai mari pensii sunt magistratii. Pun pariu ca vor uma enspe mii de procese de contestare castigate pe banda rulanta ca, ce sa vezi, vor fi solutionate de viitori beneficiari de pensii speciale. O sa fie o lupta continua cu morile de vant. Cat despre armata, al naibii de putini se baga acolo din pasiune sau patriotism. Si ca sa dai tuturor +40% la salariu inseamna o cheltuiala in plus pe langa pensiile aflate in plata. Aproape juma de miliard anual. Si la final, cand iese la pensie, cam tot atat ii dai.

          5
          • Daca se doreste, solutii tehnice gasesti cate vrei…daca nu, se vor preface ca incearca dar nu gasesc solutii, asa cum o fac de multi ani deja…
            Nu e vorba sa aloci mai putini bani pt venitul categoriilor respective ci sa muti banii dintr-un buzunar in altul (impact bugetar zero)…sa dai salarii mari ca sa atragi oameni competenti care sa isi doreasca sa ramana cat mai mult in campul muncii nu sa fuga in pensie cu prima ocazie…
            Sunt aproape sigur majoritatea militarilor ar prefera salariu cu 40% mai mare si inca 15 ani de munca in civilie dupa armata si pensii contributivitate…e drept ca daca esti mare colonel cu functie sau general sau magistrat cam pute ce zic eu…
            Pt boli provesionale, invaliditate etc. ce pot aparea in astfel de structuri militarizate evident ca dai pensii specifice decente…

            2
            • Vor modifica o duda. La anul sunt alegeri pe toate palierele. Grele rau dupa pandemie, razboi, eventual o criza economica. Aia 90000 pensionari militari, mai, sri, bla bla reprezinta cu familiile lor 1/4 milion de votanti. Aia +100000 care sunt acum in structurile astea alt sfert de milion. Adica vreo 8-9% la ce prezente la vot sunt. Pe cine crezi ca voteaza jumatea asta de milion daca usr+pnl au semnat ca ghioceii porcaria asta si pnl+psd au pus o in practica?? Exact! Haurul bobita! Isi vor baga picioarele in miliardele alea precum bulgarii si lituanienii si vaya con dios!!

              5
              • USR a fortat nota cu pensiile speciale si bine a facut. PNL a acceptat in programul de guvernare comun, stiind ca nu se vor tine de cuvant. Asa cum nu s-au tinut nici cu trecerea politiei judiciare la parchete, nici cu parchetul specializat pe infractiuni de mediu nici cu legile justitiei si nici cu SIIJ.
                Daca USR va ramane in istorie cu ceva, acel ceva o sa fie PNRR. Care este un program de guvernare pe 6 ani. Asta inseamna sa fii destept si sa stii sa maximizezi rezultatele cu resurse putine (16% voturi, cat au avut in alegeri). Daca reformele din PNRR vor fi aplicate (de voie de nevoie), sistemul mafiot se va dezintegra mai devreme sau mai tarziu.
                E ca la pasoptisti… AIa au fost in Muntenia cateva luni la guvernare, s-au certat, s-au impartit in enspe mii de grupari, dar au pus in miscare un bulgare de zapada care a dezintegrat pana la urma sistemul feudal. Apoi au venit turcii si au spart petrecerea. Dar, cand situatia a permis-o (1859, razboiul Crimeeii, una alta), au revenit.
                Cam asta se intampla si acum = avem o grupare reformatoare si galagioasa, care a reusit sa impuna o serie de reforme ce au rolul de a dezintegra sistemul mafioto- feudal actual. De voie de nevoie, acele reforme se vor aplica. Da, usr-istii sunt acum sub bombardamentul media si sub presiuni imense din partea puterii si a Sistemului in general. Dar va veni un moment cand acest sistem se va dezintegra. Si atunci fie tot ei , fie alti reformatori – peste 10-15 ani, vor definitiva treaba.

                5
              • auzi nenea strumpf? dar pe aia MILIOANE scarbiti si f**i de atata amar de vreme incat nici nu se mai prezinta la vot, pe aia de ce nu-i numara nimeni? calcule d-astea cum faci tu vad pe toate gardurile: ‘pierdem votanti daca eliminam PS’, sau mai nou: se duce dracu statul, CA DE FAPT statul acum are fundatia pe un santaj general, cam asta tre’ sa intelegem, nu?

                dar nu vad nicaieri intrebarea: daca CATI votanti pierdem daca NU LE ELIMINAM si pierdem miliardele alea!

                sa vad si eu ca pune cineva problema astfel: ‘poate pe hipiotii aia ignoranti corporasti-aitisti-vegani ii aducem dracului la vot daca chiar avem oo si ne asumam adevaratele reforme de care avem nevoie de 90 de ani incoace…’ si sunt milioane acolo bre, nu ca steagurile lu’ pristanda cu specialii si familiile lor…
                ce-ar fi? cum ar fi?

                bine c-am ajuns acum sa-i numaram oo-lele retardatului ala de simion si sa stam ca pinguinii unii in altii de frica lui..

                7
                • Vorbim la anul cand eroii usr(marea majoritate copii si nepoti de vechi securisti) vor mai lua o duda la alegeri, si cand ne vom gandi sa reintroducem armata obligatorie ca nici dracu nu isi mai baga pielea in saramura ptr un salariu mediocru si o pensie naspa la aproape 60 de ani. Sa vezi corporatistii si it istii aia vehementi cum vor alerga sa isi faca rost de adeverinte medicale ca sunt inapti de armata!! ????

                  5
                  • Sezi blând…
                    cumva crezi că pe vremea lui Nae, sau până s-a suspendat serviciul militar obligatoriu, feciorii de stabi faceau armata ?
                    Și cumva tineretul usl-ist deja are bon de ordine la comisariate și nu au dat la ziar ?

                    1
        • exact, trebuie marite salariile „specialilor” – daca astea sunt mai mari atunci si pensia normala, pe contributivitate, devine mai mare.

          si oprite toate aberatiile astea cu pensionatul anticipat. A iesit procurorul diicot la pensie la 49 de ani cu zeci de mii de euro pensie. De ce un procuror sau un judecator nu poate lucra normal in Romania si se declara „terminati” la 50 de ani?

          3
          • Sper sa nu ma insel dar toata porcaria cu pensionarea la 40+ ani a inceput odata cu aderarea noastra la NATO in 2004. Stunci pentru ca s-a cerut reducerea masiva a efectivelor armatei numeroase cadre ale MApN au fost scoase la pensie la varste fragede. Dupa care alti Gigei si-au dat seama ca vor si ei astfel ca metoda care trebuia sa fie punctuala a devenit norma si s-a extins si la Interne si Justitie. Doar ca buba trebuia sa se sparga candva. La infectie mai adaugam si legile prin care magistratilor li s-au acordat pensii care trec cosmic peste limita decentei. Vorba lui Robi, o ridicare masiva si raderea intregului sistem cu o conducere noua fara „emanati” ai poporului din vechiul sistem ca in 1989.Altfel jegosii astia ne vor râde in nas mult si bine si vor cauta meteu motive ca sa-si conserve privilegiile.

            7
            • Frumos în teorie dar emanații au făcut pui pe care i-au crescut în același spirit. Uită-te la „tinerii” din politică. Un exemplu așa pe fugă, ministrul Burduja.

              1
  3. Probabil la obuziere vor merge pe K9 cum au mers polonezii . La MLI-uri probabil va fii mai complicat avand in vedere si numarul destul de mare . Se va merge pe integrarea constructiei , ansamblarii in tara sau pe cumpararea efectiva ? Sunt curios ce vor alege aici ..coreanul REDBACK ( de care ai nostrii se aratau interesati ) sau poate ASCOD de la GDLS . Avand in vedere experienta P5 si prezenta GDLS in tara inclin sa cred ca ASCOD . La tancuri au spus clar 54 de Abrams deocamdata …Cat despre SHORAD VSHORAD , acolo sper sa nu o dam in bara si sa ne incurcam in licitatii la infinit cu contestatii si alte licitatii .Vad ca nu zic nimic de K239 Chunmoo ( HIMARS -ul corean ) de care ai nostrii se aratau interesati si la semnarea memorandului cu coreeni era pe lista de probabile achizitii .

    9
  4. Deci 90 de obuziere? Asa mai vii de acasa.

    8
  5. Termenele sunt după posibilitățile financiare dar, dacă din 2014 de la invadarea Crimeei am dormit în bocancii statului, de data asta avem norocul de a ne sincroniza cu refacerea armatei Rusiei estimată optimist la 10 ani. Măcăr să ne ținem de treabă și să integrăm și ceva local! Dacă și aici ratăm apoi ne merităm soarta.

    19
  6. Pretul pe AMRAAM 2 mil $. Asta ar putea fi o mare surpriza, sa fie oare vorba de varianta D? Teoretic ar avea sens ca peste 10-15 ani le vom integra pe F35

    7
    • „D”ul ar fi intradevar o foarte frumoasa surpriza.

      15
      • Pare logic in umbra declarațiilor vis a vis de F 35. Însă rămân atâtea necunoscute, mai cu seamă legate de restul programelor de înzestrare, ce inca nu apar pe nicăieri. La Corvete mort, la elicoptere inca tragem de Puma la nesfârșit cu ceva modernizări punctuale, dar nimic de aparate noi.

        Cred că avem nevoie de 30 de ani pentru a implementa toate nevoile armiei noastre. Dar oare ne mai permite timpul sa facem asta?

        8
      • ma indoiesc ,la lotul 36 daca mai prind ceva loc la cum se finanteaza la noi e 120 D3 si 120 C8 cu livrari 2024-2025 ,probabil loturile 37-39 cu livrari dupa 2025

      • Avand in vedere ca unchiul sam vrea sa introduca 6th gen fighter si sa mai si retraga cel mai bun avion -raptorul (si cel mai scump de operat cu tot armament) in urmatorii 5-10 ani ttrbuie sa inarmeze aliatii cu f35 si tot ce tine de aa si side

  7. Dau și eu cu presupusul.
    Probabil că alea doua programe estimate in euro vor merge spre produse europene iar celelalte vor veni din afara UE

    6
  8. Poate am putea aloca 2,5 – 3 % din PIB pt armata si 2 % din PIB pt industria de aparare locala(sa o reconstruim de la aproape 0) acum ca , conjunctura internationala permite asta . Ar trebui sa conlucram strans si cu polonezii, sa invatam de la ei sau eventual sa ne alipim la contractele lor si sa ii rugam sa dezvolte centre de productie si la noi in tara pt ce au comandat ei, pt necesarul nostru. In situatia tulbure in care este lumea acum ar trebui ca sa refacem totul in industria de aparare locala , cu ajutorul partenerilor care au aceleasi interese geostrategice cu noi (SUA, Polonia, Coreea de Sud, Japonia, Franta, Italia, etc.). Trebuie sa ne punem tot potentialul in valoare , sa primim si sa integram tot ceea ce putem face local, chiar daca cu firme straine partenere care sa dezvolte aici facilitati de productie.

    10
    • In ce situatie e armata si industria de aparare corelata cu situatia noastra geopolitica, cu Ungaria, iubitoare de Putin, in coasta si blocand singura legatura terestra cu restul tarilor NATO, legatura prin Bulgaria, Macedonia si catastrofala situatie a drumurilor de acolo
      un minim care ar trebui investit ar fi 1.5 pt salarii, pensii si cheltuieli anuale inclusiv antrenamentul trupelor, 0,5 pt achizitii de munitii, 0.5 % direct in retehnologizarea industriei de aparare cu accent spre productie de munitii si piese de schimb , 1% pt achizitii noi, 0.5 pe modernizarea bazelor militare. 4% pt aparare, totul protejat de crearea unui fond pt inzestrarea armatei in care sa fie varsate toate sumele ramase necheltuite.
      Asta referitor la bani..la armata ? trebuie oprite avansarile in grad la varsta, vechime sau dupa iesirea la pensie..Avansarea in grad trebuie sa se faca pe merit,dupa niste cursuri de specialitate sau dupa actiuni in teatre de operatii externe. Altfel degeaba bagi bani in tehnica.

      24
  9. Programele pe hârtie funcționează brici.
    Aprobate, reaprobate și acum iarăși aprobări.

    De văzut CAND încep plățile.
    Că fără ele, nu primești nici măcar un șurub.

    Și cum banii sunt problema capitala, mă îndoiesc puternic că vor cumpăra ceva în următorii ani.
    Că oricum, pe 2022 nivelul cheltuielilor totale a MApN a fost de 1,75 % PIB.
    Conform datelor oficiale NATO.

    Și când te gândești cita gargara , minciuna cu cheltuielile aduse la 2,5 % PIB.
    Practic ne învârtim in cerc , sub 2 % dar se tromboneste din greu cu mega programe fara finanțare.

    23
  10. Daca ne raportam la programul Armata 2026 se pare ca s-au reprioritizat anumite sisteme de armament.
    Asta este bine, inseamna ca analiza s-a incheiat si deciziile s-au luat.

    9
  11. Se mentioneaza in articol surprinderea de nr mare de MLI. Daca e sa fie cele koreene, e posibil sa fie si inlocuitoare pentru TAB-uri, Am vazut o filmare cu ele cum trec prin apa. Au pe lateral o fusta gonflabila. Asa ca papa Agilis

    5
  12. Hihihihihi, lucrurile astea încep sa supere. Ce bine… o sa mai vorbim și de marina

    PS: nu va mai plângeți de termene… uitati-va la cantitate și la faptul ca o vopsea măcar se va da în tara
    Iar AMRAAM și Sidewinder sunt destule pentru doua plinuri standard, 2 AMRAAM și 4 Sidewinder pe F16. Le treci în doua zile, dar prietenul din est o sa-si numere dinții rămași.

    Puneți în context, 370 P5, 18 Bayraktar TB2, 21 de Hermes, Himars, Patriot , Manpad, Shorad, Vshorad, rachete de coasta, trei escadrile de F16, camioane, JLTV operatii speciale, 1000 de 4×4, un batalion de Abrams…

    Va urma

    45
    • optimistule! ?

      6
    • Time ! Time is of the essence! 2028 ? 2031?

      6
      • S-ar putea sa avem timp! Chiar dacă îngheață conflictul în Ucraina, armata Rusiei nu o sa mai ajungă la o capacitate operațională de a ataca o tara mai repede de 10-15 ani. De aceea, dacă nu ne-am pregătit începând cu 2014, măcar sa o facem acum.
        Speranța mea este ca Rusia sa si-o ia asa rău de la ucrainieni, astfel încât sa nu mai fie atât de concentrata pe România în următorii minim 10 ani. În anii ăștia, poate se mai dezactivează din trădătorii de tara și ne-am putea duce pe un traseu ireversibil în care Rusia sa nu mai aibă nicio putere la nivel de decizie politica în România.

        20
  13. Cred ca cea mai inteligenta inzestrare a Romanistanului ar trebui trebui sa mearga in directia GDLES -Piranha/APC-Ascod2/IFV-Abrams/MBT si ELBIT -Atmos/TMH -Puls/ARS plus seria lor de drone la care adaugi SIG SG550/Panzerfaust 3.Doar atunci poti sa spui ca fortele terestre sunt capabile sa puna piciorul in prag decisiv visavis de granita estica.
    Estimez ca razboiul din Ukraina va mai dura pina prin 2026,Putin o sa dea cu nucleara in Crimea probabil anul viitor(alegerile in Rusia)si in mod cert va incerca un desant la Chisinau cu ajutorul Transnistria.

    6
  14. VSHORAD rămâne pe separat de MANPADs unde e un proces separat de achizție.

    9
  15. vad ca nimeni nu comenteaza. Este super buna achizitia de AMRAAM si AIM 9X2, poate ca sumele impartite la avioane par mici dar ia puneti o rata de succes de 50% si vedeti cam cat pot distruge rachetele astea. Din acest punct de vedere ROAF va fi o aviatie potenta, dar din pacate nu pucteaza nimic la 2 capitole unde suntem pur si simplu in …a goala: lupta navala si atacul la sol la distanta mare.
    Pentru lupta AN nu avem noi fata de JSM, dar macar 20 -30 de Penguin MK3 la pachet cu F16 norvegian ar fi bine sa luam. Sunt oricum ceva fata de nimic in prezent. Pe 30 de bucati nu dai mai mult de cateva milioane.
    Legat de atacul la sol ar trebui sa ia solutia polonezilor si sa comande cateva JASSM, sunt fix ce trebuie sa tii la respect un vecin mai tupeist de peste mare. E cam 1,5-2 mil bucata. Ar merge macar de samanta 10 bucati, asa sa avem ce arata macar.

    25
    • JSM va veni dupa NSM, nu-mi fac probleme.

      pentru AGM-58 si variantele mai asteptam spre 2030 dupa ce invatam sa gasim si tintele… pana la momentul ala le vom lansa din Hercules 🙂

      3
    • Ideal ar fi sa luam si 100 buc Meteor, care e cea mai buna racheta si sa o integram pe F 16, din moment ce va fi pusa si pe gripen nu vad de ce sa nu mearga si le vom avea si pentru F35 ca se pune si pe acesrea… Asa pilotii se vor familiariza cu ea in vedere treceri pe F35..

      3
  16. Nu stiu cum vom face dar trebuie sa ne apucam si de inzestrarea FNR…E jale acolo…

    5
    • Nici o sansa…Astept cu nerabdare anuntarea strategiei la MN a americanilor..ceva speranta poate veni de acolo.
      Ar fi bine sa avem cateva nave americane cu echipaj american trecute pe pavilon romanesc si cu o baza de instructie la MN care sa pregateasca trecerea navelor pe echipaj romanesc in cativa ani…poate si cu o impartire a cheltuielilor de operare.
      Asa ar fi logic..nu cred ca americanii sa puna botul la vrajala asta cu pilonul de stabilitate..eu zic ca a trecut suficient timp ca sa-si dea seama ca ce investim investim in trupele terestre si in aviatie, nu avem banii sa miscam ceva si in domeniul naval. Plus ca iti trebuie niste lucruri serioase, nu poti contracara Rusia cu cateva copai parlite.

      5
      • Nici o tara nu-ti va da nave active cu tot cu echipaj. It dau cel mult nave scoase din dotare, cum fac englezii, la un pret modic + costurile modernizarii.
        US navy are deficit mare de nave, construiesc cat de mult ii tin santierele, si decalajul numeric fata de chinezi creste. Cum naiba sa-ti dea cateva nave la cheie ca nd nu au nici ei destule?
        Hai sa renuntam la vise umede si sa revenim cu picioarele pe pamant. daca vrem nave trebuie sa dam drumul la contractul cu olandezii si sa ne uitam la ce mai elibereaza EN si FR. de la US Navy doar LCS care ies din dotare acum, dar nu e o varianta buna

        15
        • O sa vedem..daca americanii vor sa stea la noi in baltoaca ma mult de cateva luni trebuie sa le treaca pe pavilion romanesc. Si sunt sigur ca au cateva nave pe care vor sa le scoata la pensie in cativa ani. Timp suficiend sa-i antreneze pe baietii nostrii sa le preia.
          Strategia la MN e destul de aproape..o sa ne lamurim atunci..ori se impaca cu turcii ori o sa ne ajute pe noi cu ceva la MN.

          1
  17. Dacă în 2030 o să mă cheme la oaste să îmi apăr țara, că n-o sa vina milenialii sau generația z, tot noi bătrânii dacă mai trăim… Ca iepure de câmp, oare ce o să primesc în dotare??

    6
  18. Imi place nr. de mli, sunt fan senile pentru arealul nostru geografic. Avem deja 377 de Piranha V comandate, mai sunt cele aprox. 40 de Piranha III, vin si 54 de Abrams, cu 300 de mli am ajunge spre 800 de vehicule. In situatia asta poti altfel sa negociezi cu General Dynamics pentru investitii aici si mai degraba ii vrei pe astia decat pe coreeni.

    Daca nu iei CV-90, cea mai cea masina, atunci n-are rost sa te incurci cu Redback (conform ca nu e amfibie, intreba cineva mai sus) si mai bine negociezi si ale beneficii cu GD pentru Ascod. Din pacate n-au si obuziere gen K9 dar au SIAC-ul, o gramada de derivate pentru ASCOD si o serie de vehicule genistice care-ti vor trebui atunci cand o sa ai trei brigazi mecanizate pe senile cu Abrams si MLI-uri. In plus ai si ceva lobby din partea GD la politicienii americani ceea ce nu-i putin lucru. Intr-un program cu GD se poate integra si Elbit

    E frumoasa povestea vehiculelor coreene dar are sens sa continui cu ei daca iei mii precum coreenii si iti fac ceva transfer de tehnologie, altfel mai bine cu aliatii.

    Interesant numarul de obuziere, sper sa fie si astea pe senile. Personal as fi optat pentru obuziere autopropulsate pentru brigazile pe senile iar in rest si fi ales o solutie gen SIAC (pentru VM, infanterie pe roti si probabil divizioane independente rezervisti)
    https://www.gdels.com/siac.php

    Dar nu ma supar cu obuzierele autopropulsate, foarte bine ca nu luam in cantitati farmaceutice.

    La SHORAD/VSHORAD suma este respectabila. Cred ca atunci cand zic sisteme se refera de fapt la baterii. Diferentiere pe Mistral (trepied) vs MANPAD pare sa fie legata de specificul brigazii care o va primi, probabil la VM/FOS vor fi de lansat de pe umar, la celelalte (mecanizate,infanterie, artilerie) pe trepied. Asa ar avea logica interesul pentru Chiron-ul coreean find lansabila si de pe umar si de pe trepied, spre diferenta de Mistral.

    La SHORAD probabil va fi NASAMS pentru ca poate si cu AMRAAM si cu Sidewinder si deja le avem in curte. Insa nu mi-ar parea rau nici cu Iris-T sau Mica.

    Insa programul pe care neaparat as vrea sa-l vad aici e Sky Ceptor al lui Raytheon, munitii pentru 155 mm, LAROM si HIMARS si drone.

    19
    • Eu nu inteleg de ce au limitat obuzierele autopropulsate 155 mm exclusiv la senile, eliminand variantele pe roti (ATMOS / ATROM / SIGMA de la Elbit – IL, CAESAR de la Nexter – Fr, Archer de la BAE Suedia). Varianta pe senila face sens pe un areal limitat de front, insa pana acolo trebuie sa o aduci pe trailer / tren, limitare pe care nu o ai pe roti…

      2
  19. stati linistiti doecamdata nu am luat nimic, am facut doar un pas mai mult decat cu PDF-urile alea si memorandumurile pacii….
    Nimeni nu spune ca daca Parlamentul aproba o sa fie si bani la Guvern de achizitii asa ca mai incet cu bucuria ca este doar o anticipare a viitorului, nmic mai mult.

    18
  20. Gogu' de la Cazane

    Tot cu tanti Speranta o ardeti… Dupa atatia ani de PDF-uri si programe OSA…
    Voi de Propaganda Electorala ati auzit? Ce avem noi la anu’? An electoral? Cu suprapunera tuturor alegerilor? Deja au aparut voci politice care cer ca cel putin un vot sa fie devansat anul acesta. Nu ca da bine o propunere de inzestrare trimisa spre aprobare in Parlament? Si dupa alegeri? Ce stim deja…
    Sau poate ca o fi adevarat zvonul ala ca 20 de ani dupa intrarea in NATO nu am avut voie sa ne inarmam serios ca ne apara ei? Si cei 20 de ani se termina in 2024? Prea multe programe de izestrare s-au tot amanat si par a incepe sa se concretizeze din 2024. Hai sa iesim cu tanti Speranta de mana si sa ne gandim ca sunt 20 de ani si nu 50…

    7
  21. Una peste alta vorbim de aproximativ 10 miliarde de USD. La 1,5/1,7 miliarde + 19% TVA pentru dotare anual înseamnă că pentru 5-6 ani nu mai mișcăm nimic, desigur, în eventualitatea că nu dau banii din fondurile de angajament…

    2
    • vezi ca PIB ul creste în fiecare an, deci acel procent ptr apărare automat creste și el ca și suma neta de cheltuit. nu o sa fie doar 1,5 mld în fiecare an timp de 10 ani…

      1
      • Preturile nu cresc si ele ?
        Și cât din cresterea aia e bazată pe inflație ?

        Întreb și io, nu dau cu paru’…

        5
      • da, sigur, conteaza tu pe asta 🙂 realitatea bate filmul, mai ales prin faptul ca si cheltuielile cresc, asa ca din suma aia mai mare de la buget, ca a crescut PIB-ul, o parte semnificativa se duce pe multe alte chestii, tot mai multe 🙂
        https://www.rumaniamilitary.ro/inzestrarea-fata-de-2019

        6
      • @the_mack
        Primul pas pentru dotarea unei armate este voința politică. Când îți asumi 2% și dai 1,75% această voință nu exista.
        Într-o altă ordine de idei, economia are și creșteri negative. In 2020 ea a crescut cu -3,9%, iar in 2021 a crescut cu 4,9%. Aceasta înseamnă că am recuperat pierderea din 2020 dar creșterea reală în 2021 este de doar 1% față de 2019.
        Va urma rotativa cu tovarășul Ciolacu la cârma; am să fiu elegant în exprimare și am să spun că are idei cel puțin năstrușnice pe linie economică… Cât timp credeți că va rezista economia la dezechilibrele structurale dacă nu mai intră investiții? Sau dacă jaloanele din PNRR saltă pentru că politicul are alte interese?
        Inflația nu merge în raportul de schimb al monedei naționale, cursul a rămas relativ stabil, ci în prețuri. In 2021 am avut o inflație de 5,1% iar în 2022 aceasta a fost de 13,8%. Acest fapt obligă guvernul să mărească salariul, de unde vor veni bani dacă la rectificare nu ți se suplimentează bugetul? Anul trecut la două rectificări ministerul nu a primit bani în plus.
        Când am scris de 1,5/1,7 am considerat un procent dedicat achizițiilor de 25%-30% din buget, cam maximul pe care-l poate folosi pentru dotare.
        Și ca să înțelegeți cum bate vântul, vorbim de aprobarea pentru obuziere autopropulsate, știți de când ar fi trebuit să le avem în dotare? Intrau în programul care trebuia încheiat în 2010.
        https://forter.ro/content/artileria
        O seară plăcută.

        8
        • Cand e scris oare articolul? Criza din 2009 a scazut cheltuielile militare in multe state, tocmai cand o solutie preconizata pt criza era razboiul si pesimistii ziceau ca Putin ia Balticele si Moldova.

          2
  22. A declarat in data de 6 martie 2023 intr-un interviu podcast pt Observatorul Militar generaul Teodor Incicas de la Departamentul de inzestrare al MAPN.Ro ca se vor achizitiona printre multe alte tipuri de tehnica militara si 54 de tancuri (1 batalion) M-1 A2 Abrams pt ArmRo.
    https://www.youtube.com/watch?v=kqAKvPViNqI&list=PLukOi4nS0m4Gr4b3UH2iQY6q7LUF8Ejgf&index=8
    Sper ca asta sa fie decat inceputul de achizite a tancurilor pt ArmRo pt ca ar fi nevoie pt a acoperi tot teritoriul Romaniei, parerea mea, de 9 batalioane de tancuri adica 486+14 pt antrenament adica 500 de bucati.
    Trebuiesc inlocuite de urgenta tancurile T-55 AM din cele 3 batalioane (Targoviste DB, Turda CJ, Murfatlar CT) care le au in dotare, deci ar trebui 54×3=162+8 pt antrenament=170 bucati.
    Nu stiu daca cele in jur de 220 de tancuri TR-85 care ar mai fi acum in dotarea ArmRo ar mai putea fi modernizate impreuna cu cele 54 TR-85 M1 la un standard M2, adica blindaj reactiv adaugat, tun de 105 mm, motor de 1200 cp cu transmisia aferenta, suspensii mai rezistente, systeme mai moderne de lupta si comunicatii, etc. S-ar putea avea in dotare 5 batalioane de TR-85 M2. Apoi achizitionat inca un batalion de 54 M-1 A2 Abrams ca in total sa fie 9 batalioane de tancuri pt ArmRo. Bine toate astea facute daca va fi vointa politica si decizionala in Romania + bani.
    Da corect jelania mare este la FNRo in ceea ce priverstr dotarea cu nave de lupta la Marea Neagra. Nu cele 4 corvete fantomatice Gowind class, nu cele 2 fregate Type 22 modernizatesi reinarmate, nu submarine, nu inca rachete AN ca baterii de coasta, decat cateva mici modernizari la flota existenta fara modernizarea armamentului. Nu stiu daca s-ar mai merita financiar modernizarea si reinarmarea fregatei Marasesti, corvetelor 2 Tetal 2 class, celor 3 Tarantul 1 class si celor 3 Epitrop class?

    9
  23. Salutare!

    Eu cred ca dupa faza cu drona in MN…
    Ala MAre si NEgru de RAsufla greu a lu Unchiu incepe sa cam apese tare cu talpa pe grumazul gros al MApN Tradator…
    Probabil niste tovarasi vor zbura direct la vatra din scurt.
    Se impute treaba cu vodkarii si Unchiul nu vrea sa riste sa ramana fara motorina in plin avant de cavalerie ca anumiti tovarasi si-au rotunjit averea din rezerva de razboi …

    Asa ca o ia pe scurtatura su suna la usa care trebuie direct, fara sa o ia erarhic… ca iar dureaza 20 ani pana la etajul 3…

    Eu zic ca o sa se miste lucrurile…
    O sa ne trezim cu ele (scule americane direct) in batatura si cu instructori si o sa dam din colt in colt sa ne invete sa le utilizam…. nu sa le vindem cu lada cu tot….

    CA rezervist activ de geniu am fost chemat si prelucrat la ce urmeaza…
    Sa speram ca e de bine, vin sculele si DA… Pe ce trebuie merita dus si invatat…

    Om vedea…
    Va tin la curent cu situatia…. (Nu cu facturile…)
    Bafta si succes…

    20
  24. Totuși, navele ar fi ultimul pas: https://gmr.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/arhiva%20GMR/2022%20gmr/2022/GMR%203/SCIPANOV%2C%20NISTOR.pdf

    Aviația cu baza la sol e regina balului, la Marea Neagră și sistemele de apărare de coastă susțin balul, la pachet. În plus avion la avion și navă la navă în MN costă enorm și este ineficient. Banii mai bine se duc spre altele. Citez: „The economic and military imbalance in the region means that states should avoid trying to match Russian power ship-for-ship and aircraft-for-aircraft. The goal is not to engage in an arms race with the Southern Military District. Mass purchases of F-16s and large surface combatants are not a financially viable strategy, and as seen in Ukraine in 2014, Russia can ground smaller states’ air forces early in a conflict.

    Instead, smaller states must reverse-engineer Russia’s strategy contra NATO by building lower-cost, asymmetric defenses that can disrupt Russian power projection.” De aici: https://www.mei.edu/publications/allied-a2ad-black-sea

    6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *