Noi sisteme IRIS T pentru Ucraina

Intr-un anunt facut pe 4 septembrie, cancelarul german Olaf Scholz a spus ca Berlinul va oferi gratuit Ucrainei inca 17 baterii anti-aeriene IRIS T, din care opt cu raza medie – IRIS T SLM si noua cu raza scurta – IRIS T SLS.

Conform cancelarului german: “Two systems of each type will be delivered this year, with the rest arriving by 2025.” O alta sursa guvernamentala germana, citata de Bloomberg, a confirmat ca toate cele 17 sisteme anti-aeriene vor ajunge in Ucraina pana in 2026.

Nu se cunosc date despre numarul de rachete avut in vedere, dar ceea ce este uimitor in acest anunt este viteza cu care compania germana Diehl poate livra sistemele anti-aeriene, adica 17 baterii in mai putin de 18 luni.

Pana acum, Germania a livrat deja Ucrainei sapte baterii IRIS T in ambele configuratii, iar prestatia pe front a fost una entuziasmanta, sistemul anti-aerian german fiind creditat cu un procent de reusita de peste 100%. Ei bine, este corect, +100%, pentru ca, sustin ucrainenii, intr-un caz, o racheta IRIS T a distrus o racheta/drona ruseasca, iar resturile au lovit si doborat o alta racheta ruseasca, fiind un caz clasic de “doi iepuri cu o piatra”. Ca o fi folclor urban sau crunta realitate (pentru rusi) ramane sa aflam dupa razboi.

Si pe langa cele 17 sisteme IRIS T, Berlinul a anuntat ca si pe partea de artilerie va face mai mult, ministrul apararii, Boris Pistorius, declarand ca 12 obuziere auto-propulsate PzH 2000 vor fi livrate Ucrainei, din care sase unitati chiar in 2024, restul in 2025.

Ajutorul pe care Germania il furnizeaza Ucrainei se apropie de suma de 28 de miliarde de euro, Berlinul ocupand locul doi dupa Washington din acest punct de vedere. Si mai ne aducem aminte cum primele ajutoare germane catre Ucraina au constat in casti balistice, veste de protectie etc, dar nici macar un cutit nu a venit atunci.

Astazi Berlinul este principalul sustinator al efortului de ajutorare militara si economica a Ucrainei, atat in nume propriu cat si la nivelul Uniunii Europene.

Evident ca vedeta ajutorului militar german este sistemul anti-aerian IRIS T, un sistem abia iesit in lume la inceputul razboiului, necomandat nici macar de propriul guvern, dar care astazi are o reputatie solida, prinde comenzi si face furori printre ucraineni si victime printre rusi, asa cum se cuvine oricarei arme germane respectabile de la 1914 incoace.

GeorgeGMT

16 comentarii:

  1. Si cum ramane cu ancheta pt north stream

    2
    • Dincolo de faptul ca majoritatea au inceput sa inteleaga consecintele politiciilor lui Merkel – asociind proasta gestionare a migratiei cu strategia energetica si dependenta de rusi – e vb de arme pt aparare, nu de atac, cel putin daca te iei dupa denumiri (Luftabwehr). Nu isi pune nimeni problema ca le-ar putea duce pe linia frontului sa traga in avioanele din spatiul aerian rusesc, ci toata lumea se hraneste cu ideea ca ajuta civilii sa supravietuiasca bombardamentelor.
      Dupa invazia migratorilor mai intai din DDR apoi din estul Europei de dupa Wende, nemtii au invatat sa faca distinctia intre cultura sociala si aia politica, ba chiar au deschidere la nuante individuale. Drept dovada, atitudinea fata de imigratie e nuantata in raport cu esticii, ucrainenii, sud-americanii, asiaticii, turcii, arabii si persii, majoritatea votantilor intelegand diferentele culturale si relationand diferit.

      Doar partidele de dreapta si lobby-ul din petrol pe care il reprezinta au ramas consecventi fata de sabotarea tevilor alora. Cu AfD-ul in dizgratie peste tot, CDR nu poate insa sa faca tamtam din chestia asta sa nu fie acuzati de pact cu nazistii si sa cada si mai rau in sondaje (https://www.bundestag.de/presse/hib/kurzmeldungen-1001588).

      In acelasi timp cam toata lumea vrea ca sabotorii sa fie prinsi si judecati dupa legea germana. Din motivul asta, polonezii s-au compromis grav inclusiv din punct de vedere politic atunci cand au permis suspectilor sa scape de urmarire. Zelenski nu mai vinde de multa vreme gogosi in Germania, populatia sustine pur si simplu dreptul la viata al civililor… intre altele pentru ca deja sunt destui care atarna de bugetele sociale ale tarii.

      6
  2. Parcă citisem recent că vor reduce ajutorul în viitor🤔

    2
  3. Ba Germania a comandat sisteme IRIS-T…

    1
  4. Pe bune?? 17 sisteme a-a(17 radare+17centre Comanda+68/102 lansatoare+408/612 rachete) in doi ani? Din ce le fac? Carton presat lipit cu Pelikanol? Și plătite din dobânzile activelor rusești blocate. Ptr care nu există o bază legală sa le folosești? Am impresia că teutonii le au livrat ukriilor,încă de la începutul războiului,pe lângă rații și căști,cel mai important asset. Pe Goebbels întors din morți 🤣🤣😂. Nu ai cum să minți in halul ăla. La fiecare raid 53 din 57 ținte doborâte. Procent de succes Iris-t 100%!! Rachetă care doboară două ținte odată(când patternul de interceptare,inclusiv al Patriot, prevede doi interceptori lansați pe țintă)!! Fantoma din Kiev !F-16 care doboară 3 LACM uri și o dronă (imposibil pe motiv de diferența de viteza imensă) înainte să intre în pământ. Etc. Amuzant e că mai sunt indivizi care cred 😭😭😭.

    4
  5. Sunt si in licitatie la noi, mai dureaza desi promisiuni sunt pt o decizie la finalul anului asta. or fi bune pentru noi? in comparatie cu celelalte sisteme, ca mai bun decat OSA AKM e aproape orice

    2
  6. Romania detine Python 3, mai vechi
    dar merg.

    2
  7. Deci germanii nu livreaza lent sisteme militare daca marchezi banul si semnezi contractul ferm?

    6
  8. Fabricile VW se reconvertesc bag de seama.

    4
  9. Probabil testeaza in Ucraina si versiunea SLX cu raza lunga de actiune 80km.
    Bulgaria vrea sa achizitioneze sistemul antiaerian IRIS-T.
    Nu stiu ce cauta Mistral 3 acel manpad , in licitatia deschisa de ministrul apărării. Sa speram ca se va desemna castigator si semna contractul anul asta pt achizitia shorad vshorad

    2
  10. Cred ca Germania e pregatita sa scaleze oricat e necesar capacitatea de productie, luand in considerare atat viitori clienti cat si nevoile-i proprii.

    Inca imi rasuna in urechi intrebarea Germaniei la adresa celor care o indemnau sa se inarmeze: Sunteti siguri ca asta vreti?

    7
  11. Hunter (Scythia Minor)

    Interesul Germaniei e ca Rusia sa piarda cat mai repede. Apoi vor avea acces la resurse ieftine. Dupa ce rusii vor pierde, vor avea nevoie de nemti ca sa iasa din izolare…apoi nemtii vor dicta termenii. Cea mai mare temere a occidentalilor consta in faptul ca o prabusire rapida a rusilor, i-ar determina pe chinezi sa intre in Siberia. Iar odata intrati, nu i-ar mai scoate nimeni d’acolo.

    1
    • Așa e când îți faci dușmani în toată lumea, că urmare a rapturilor și furaciunilor de pe seama altora. Riști că într-o bună zi, mai cu seamă in urma unui război, sa pierzi tot ce ai furat și expluatat până atunci, ba chiar mai mult de atat. Cel mai elocvent exemplu este Austria Ungaria. Și de atunci ăștia au numai ‘prieteni’ printre cei ce și-au recăpătat ce a fost al lor de drept. Au și rușii ceva socoteli bune de dat în fața istoriei!!! Doar Dumnezeu și prostia lor se pregătesc să le de-a deșteptarea atunci când le-a sunat ceasul si e prea târziu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *