Norvegia nu primeste PrSM si GMLRS ER

Pe 9 august americanii  au fost de acord sa vanda Norvegiei 16 lansatoare HIMARS si rachete asociate, pentru o valoare estimata de 580 milioane de dolari. Norvegia doreste sa cumpere 100 de rachete balistice ATACMS, 90 de rachete M30A2 si 90 rachete M31A2.

Pana aici nimic de consemnat, doar ca siteul norvegian “Teknisk Ukeblad” sustine ca lista de cumparaturi a norvegienilor era mai lunga si pe langa cele aprobate, scandinavii ar fi solicitat si noua racheta balistica PrSM (cu o raza de actiune de 500km) si racheta GMLRS ER, dar americanii ar fi refuzat.

Nu avem deocamdata o reactie oficiala de la vreuna din partile implicate dar demn de remarcat ar fi ca deocamdata PrSM, care va inlocui ATACMS in sistemul HIMARS, nu a fost exportata decat catre Australia, dar GMLRS ER (cu o raza de 150km, fata de 70km cat au rachetele clasice cu care este dotat HIMARS), este exportabila, Finlanda avand deja un contract semnat, Polonia la fel, iar Lituania a anuntat ca o va cumpara si ea si atunci de unde pana unde Norvegia (un aliat foarte apropiat de Statele Unite) sa fie refuzata?!

Daca stirea se va confirma va necesita o explicatie clara din partea americana.

Daca ne uitam cu atentie, norvegienii au de gand sa cumpere HIMARS in actuala configuratie – ATACMS si rachete GMLRS cu raza de 70 km dar si in viitoarea configuratie – PrSM – 500km si GMLRS ER – 150km.

Ramane de vazut daca refuzul americanilor se confirma sau pur si simplu norvegienii au cerut doar HIMARS clasic, pentru ca este greu de crezut ca Norvegia ar fi fomulat o cerere oficiala fara sa discute inainte cuprinsul acesteia pe canale diplomatice si sa evite astfel rusinea de a patit-o Ungaria cand a asteptat un raspuns din partea Washingtonului pentru achizitia a 24 de lansatoare HIMARS pana i s-a urat si a inteles aluzia. Acum Budapesta sustine ca nu doreste HIMARS…

GeorgeGMT

47 de comentarii:

  1. Ori e stire falsa ori e o situatie ce tine pur si simplu de productie, in sensul ca tot ce se produce pentru x ani in materie de aceste rachete, sunt acontate de SUA.

    5
  2. Pe ai nostri nu-i intereseaza? MApN o fi aflat de existenta lor?

    3
    • nuu, noi suntem pe strategia aia fina si minimalista – luam lansatorul si un pic de munitie de baza, ca apoi ne asteptam ca daca gluma se ingroasa sa fim ajutati de peste ocean cu munitie mai multa si mai sofisticata.
      Lasa-i pe altii sa isi bata capul cu achizitii complete!

      19
    • E firesc sa luam GMLRS-ER sau GMLRS cu DPICM. Cand ai un sistem te gandesti sa il imbunatatesti.
      Pe lista e un alt lot de Atacms care ar trebui sa fie cu DPICM (din fabrica sau din stoc). Si-au dovedit eficienta pe campul de lupta din Ucraina.

      2
  3. Ce motiv intemeiat ar avea SUA sa refuze aceasta vânzare către Norvegia, aliat de nădejde și tara care are frontiera cu Rusia?

    4
  4. Pret oferit, termen de livrare solicitat, etc, pot exista o multime de motive obiective.

    1
  5. Asta demonstreaza ca NU totul este accesibil si de vanzare catre aliati, fie ei si printre cei mai de seama si mai de incredere. In alta ordine de idei, cred ca tocmai ce fracezii au pus mana pe ceva contracte frumusele de furnizare de astfel de arme si munitii.

    PS Una noua cu iz suicidal! Presa de astazi afirma ca Armenia a donat aproape toate sistemele de aparere AA Ucrainei. De ce ‘aproape toate’ si nu toate, nu prea e de inteles. Si de ce au facuta asta avand in vedere ca sunt prinsi intre dulai care abia asteapta sa-i sfasaie, nici asta nu arata prea multa intelepciune. Cred ca au mers prea departe armenii, mai ales dupa ce au patit nu mai devreme de acum 2 ani. Cred ca daca ei se asteapta sa ii apere americanii si francezii, se inseala amarnic. Nu o vor face, mai cu seama ca trebuei sa se lupte cu rusii si turcii, nu cu azerii. Anyway…their f****** NOT wise decision! Sau poate aflam maine poimaine ca le-au fost livrate sisteme franceze care sa le inlocuiasca pe cele sovietice. Apoi ceva Rafale si un huge Knock out pentru ‘dulai’. Ar mai avea armenii multe fieratanii rusesti de donat, dar cine sa plateasca si sa livreze rapid pentru cele puse la ‘bataie’ de armeni?!

    2
  6. Pashinyan e un progresist marca USR, mult mai interesat de parcursul atlantist si european al Armeniei decat de securitatea propriei tari. A capitulat in 2020 desi toata tara cerea razboi, a abandonat etnicii din Artsakh si cedeaza inclusiv sate din Armenia. Politica lui a generat proteste masive dar care au fost mereu dispersate de fortele de ordine. A stricat relatiile cu rusii, singura lor garantie de securitate din zona, in paralel nu a derulat niciun program mare de achizitii militare din 2020 incoace. Ba mai mult, ofera putinele sisteme de aparare Ucrainei.

    Clasa politica armeneasca actuala va ramane in istoria ca una dintre cele mai slabe si incompetente care au existat vreodata. Si toate astea pentru ca poporul a ascultat de mesajul populist anti coruptie :))

    2
    • Deci mesajele anti coruptie si parcursul european si „atlantist” sunt lucruri rele? :))

      18
      • daca esti Armenia, o tara fata de care o alta tara, membra NATO(Turcia) are simpatii genocidale, atunci da, e o idee proasta sa strici prietenia cu Rusia gandindu te ca o sa te protejeze americanii. De parca America o sa fie gata sa renunte la bazele strategice din Turcia pentru niste orasele armenesti. Sunt fix in situatia Romaniei post Yalta

        4
        • Care prietenie? Rusia era garantul lor și i-a lăsat cu curul în baltă. Oricum amuzantă construcția: „prietenia cu Rusia”

          12
        • Tu de la care departament SVR ești?
          Stii foarte bine ca în 2020 Rusia a abandonat Armenia total. Doar dacă ar fi amenințat Azerbaidjanul cu o intervenție ar fi fost de ajuns sa pună stop. Ceea ce a și făcut dar după e Armenia a pierdut războiul. Perverșii de rusi au crezut ca vor stabili un precedent pentru ciopartirea Ucrainei. Acum își iau partea, își pierd pe rand aliații.

          7
    • Parcursul atlantist si european e tocmai chestia care iti poate aduce securitatea…

      Daca „toata tara” cerea razboi in 2020, inseamna ca e plina de prosti tara asta. Ca si-o lua pe coaja grav in 2020 de la azeri. Azerii au superioritate cel putin din 2016 incoace. Si tot mai mare pe masura ce trecu timpul.

      Anti-coruptia e populism? De ce? Coruptii sunt tocmai cozile de topor pe care le folosesc rusii pentru a controla vasali. Coruptia e calea de intrare a influentei straine nefaste.

      Esti de-a ivanilor?

      28
      • pai si ce propui? Tu cu gura ta ai spus ca balansul de putere se indreapta din ce in ce mai tare spre azeri. Crezi ca le e mai usor armenilor sa se apere acum? Aveau o sansa in 2020, macar ii apara relieful muntos al Artaskhului, normal ca toata tara cerea razboi, astia stiu ce inseamna genocidul.

        America n o sa i apere. Turcia e tara NATO iar Azerii au relatii bune atat cu Israelul cat si cu NATO si UE. Doar Rusia reprezenta o urma de siguranta, acum au pierdut o si p aia. Ce, crezi ca vin francezii, aduc Charles de Gaulle ul in Marea Neagra? Sunt fripti grav iar Pashinyan e un idiot.

        Da, mesajul anti coruptie in forma asta e demagogie pura.

        7
        • Turcia nu intra ea singura Dan Pulea in Armenia sa faca genocid. Are o imagine de prezervat. Rusii sunt ocupati cu Ucraina, ceea ce inseamna ca Armenia NU ARE garant de securitate. Deci trebuie sa caute. Si asta si face. Rusii sunt zero in Armenia in clipa asta. Deci da, nu au de ales…. decat Vestul.

          Daca azerii credeau ca ii pot masacra asa usor, o faceau deja. Deci clar au pe cineva care ii tine in frau. Ca o fi SUA sau Franta sau Djibouti, nu stiu nici eu nici tu (cu diferenta ca tu nu ai sa recunosti ca nu stii; c-asa-i romanul).

          13
          • Turcia intra singura de an pula in Siria, de ce n ar face asta in Armenia? Dar sincer nici nu trebuie sa intre ei, atata timp cat le furnizeaza armament azerilor iar Occidentul tace din gura fiindca ei sunt una dintre variantele „alternative” ale gazului si petrolului rusesc. Te ai gandit vreodata cum de n o primit Azerbaidjanul nicio sanctiune? Cum se prezinta scumpii de ei prin Europa fara nicio problema dupa tot ce au facut?

            https://gov.ro/ro/stiri/intrevederea-premierului-marcel-ciolacu-cu-pre-edintele-parlamentului-din-azerbaidjan-doamna-sahiba-gafarova

            6
            • Mi-l dai exemplu pe Ciolacu de lider european? Bre, e așa tare vodca aia? Ciolacu a afirmat ceva de genul că împărtășim multe valori democratice… cu Qatarul! Ce morții mă-sii, Ciolaccu nu știe citi rubrica Horoscop din revista AS….

              Nu qu primit nici o sancțiune pt că sunt utili…. momentan. Utilitatea lor scade drastic dacă începe să fie inflamata opinia publică de imagini cu armeni morți. Sau vrei să indici că Vestul este non-ideal și ipocrit? ESTE non-ideal și ipocrit, dar este, fără concurență, cel mai puternic ipocrit de pe planetă. Might makes right.

              Din nou: Rusia nu-i poate apăra. Din ce se vede, nici nu dorește. Rămâne numai Vestul că alternativa, oricât de îndepărtată.

              Ma-ntelegi sau treb să zic ca la cimpanzei? Nu ai doua banane în castron, ai doar una si-o coajă de nucă, și ti-e foame.

              7
              • Cand vestul nu va mai avea nevoie de gaz azer, o sa fie si domniile lor Reevaluati. Exodul armenilor din NK si mai noi demolarea bisericilor din regiune de catre musulmanii azeri nu vor lasa urme neimportante in memoria vestului. Mai intai sa termine cu razboiul din Ucraina, apoi au timp si de subiectul asta. Cred ca atata timp cat se comporta decent, azerii nu vor avea probleme. Dar naravul ‘turcesc’ nu ii lasa sa stea linistiti.

                Si da, rusii au tradat precum niste curve ce sunt. Au facut asta de nenumarate ori in istoria lor mizera!!!

                8
    • „…singura lor garantie de securitate din zona…” – am vazut ce garantie de securitate.

      17
    • care garantii rusesti de securitate ? ca i-au batut azerii de le-a sunat apa in cap in cateva zile. ce-au facut rusii, au zis ceva? n-au zis nici pas, n-au trimis arme, i-au lasat sa-i macelareasca azerii

      25
      • Rușii i-au vândut la turci. Azerii doar au profitat de conjunctura.

        Tipic rușilor!!!

        16
      • am raspuns mai sus. Stiu ca rusii erau o garantie proasta, dar erau singura. Le au trimis peacekeeperii aia care au tinut cumva pacea pana sa inceapa conflictul din Ucraina. Oricum, Armenia-proper ca sa zic asa ar fi fost macar protejata. Acum nici asta nu mai au, au cedat deja niste sate si trecatori

        2
        • Călugărul Sofronie

          Armenia proper? A, da, am uitat, conform propagadei rusești (din afara Armeniei, firește), azerii aveau dreptate. Doar și-au eliberat „străvechi teritorii azere”.

          Interesantă și eficientă protecția asta rusească… Exact ca umbrela numai spițe.

          13
        • ce pace au tinut aia? ca ultimul razboi in NK a fost in 2020, la 6 ani dupa 2014. daca tineau atat la ei macar le dadeau ceva armament mai modern, nu gioarsele pe care le aveau ei de pe vremea URSS

          adevarul e ca Rusia n-a miscat un deget pentru un aliat de la granita pe care-i putea ajuta usor, dar probabil avea interese mai mari sa se inteleaga cu turcii asa ca i-au lasat sa-i macelareasca turcii si azerii

          pai cum sa mai crezi in Rusia ca un stat care apara crestinismul cand fratii crestini sunt vanduti in felul asta?

          Ce-i cu Armenia proper, ca aia nu-i revendicata de azeri, nu ajuta argumentului ca i-ar fi ajutat Rusia. Pe de alta parte nu uita ca UE s-a implicat masiv in incetarea focului si Franta e din ce in ce mai implicata acolo.

          11
          • Azerii au cerut sate din Armenia proper plus propaganda lor marjeaza puternic pe crearea unui coridor intre exclava lor si restul Azerului.Logic, prin Armenia. In cativa ani o sa vedem teritorii din Armenia fiind luate de azeri

            1
            • Călugărul Sofronie

              Iar Rusia va „monitoriza” şi atunci situaţia cu atenţie, nu va interveni, iar propaganda va explica din nou că şi acea Armenie „proper” de fapt e teritoriu azer, deci era corect să-l reia. Asta este propaganda pro azeră despre care vorbeam.

              7
    • Evident ca USR-ul e de vina… ca scriau ode PZD-ului fara sa aminteasca nimic de tov. Paulus 🤣

      9
    • Călugărul Sofronie

      I-auzi, nea feldmareșalul, iar ți-au dat drumul tovarășii la propagandă?

      Ia mai bine să vedem cum e realitatea.

      1. Armenia este membru fondator al CSTO (știi tu, rivalul ăla viril și plin de viață al NATO, care era în moarte clinică). Așadar, Rusia era OBLIGATĂ, prin tratat, să apere Armenia (art. 4 al CSTO, echivalentul art. 5 al NATO).

      2. Pentru cel mai mare șahist din toate timpurile, Vladimir Înfrângătorul Fascismului pe Pământ în General și în Europa în Special, Turcia era un aliat mult mai important decât prăpădiții de armeni, a căror valoare este zero pentru Marele Lider Indefatigabil. În schimb, Turcia are și ea Lider dur și autoritar, nu pune botu’ la mizeriile alea democratice, şi are vise revizioniste (vedeţi „otomanismul”). Deci cei doi Mari Lideri se potrivesc perfect, cam ca predecesorii lor din 1939. Başca apartenenţa la NATO, unde turcii au băgat destule beţe-n roate, înclusiv încercând să întârzie cât mai mult posibil aderarea Finlandei şi mai ales a Suediei, poate-poate Rusia o reuşi să câştige în Ucraina. Unde mai pui petrolul rusesc care călătoreşte bine-mersi sub semilună.

      3. Aşadar, trocul a fost simplu: Turcia rezolvă problema armeană prin intermediul Azerbaidjanului (care e pentru Erdogan cam ca Belarusul pentru Marele Lider), iar Marele Lider se face că plouă şi dă vina pe americani şi NATO.

      4. În 2020, deşi Rusia nu era blocată în războiul din Ucraina, a privit cu seninătate, în timp ce Turcia a sprijinit masiv Azerbaidjanul, permiţându-i să-i facă praf pe armeni. În 2022, când azerii au atacat din nou, Armenia a invocat OFICIAL articolul 4, dar Rusia l-a încălcat fără probleme (na, nu că ar mai fi aici vreo surpriză, Rusia şi tratatele….), şi i-a lăsat la discreţia azerilor, în timp ce „monitoriza” situaţia. Deci da, Marele Lider, care spumegă când Moldova primeşte nişte prăpădite de Piranha dezarmate, e mieluşel când Turcia îi anexează bucăţi dintr-un aliat (chipurile…). Mai mult, aşa-zisele trupe ruseşti de menţinere a păcii (ruşi, pace, glumă bună, v-aţi prins?) i-au lăsat pe azeri să-şi facă de cap cum aveau ei chef când au intrat în Nagorno-Karabah.

      5. Rezultatul a fost că armenii s-au prins că sunt trădaţi şi că li se pregăteşte o soartă ca cea a Poloniei în 1939, în care să fie împărţiţi între turci şi o „republică populară” anexată Rusiei. De aia au refuzat să mai participe la exerciţiile CSTO (care nu i-a ajutat cu absolut nimic) şi s-au îndreptat spre vest, sperând cu disperare să fie salvaţi. Rusia e clar că i-a abandonat.

      6. Între timp, echivalenţii lui Paulus8 din Armenia ţipă că invincibila Rusie i-ar fi ajutat dacă nu o trădau, în timp ce în restul lumii strigă că azerii şi-au recuperat teritoriile lor, iar armenii sunt vinovaţi pentru asta.

      Bonus: protestele alea au fost împotriva RUSIEI, pentru că şi armenii ştiu prea bine cine i-a lăsat cu fundu-n baltă.

      Ăştia sunt scumpii aliaţi ruşi pe care unii vi i-aţi dori din nou la noi în ţară. În timp ce NATO ajută masiv Ucraina, de care nu era legat de niciun tratat, Rusia îşi părăseşte aliatul, pe care se obligase să-l apere.

      Deci cum era, mă, cu securitatea aia oferită de ruşi? Și cu Rusia, singura lor garanţie de securitate?

      31
      • Foarte bine tata, deci zici ca vin americanii sa i apere pe armeni? Da de ce nu le au dat echipament in 2020 bai, daca is asa interesati de mentinerea status qvo ului cum sunt in Ucraina? Dar in 2022? De ce nu sunt azerii sanctionati?

        Singurii, dar singurii care s au zbatut macar putin au fost francezii. Dar ei singuri nu au nici mijloacele nici cadrul legal sa ii salveze pe armeni.

        Pana una alta, peacekeeperii aia rusi de bine de rau au facut sa evite un masacru deunazi cat timp plecau cu sutele de mii armenii din Artsakh. Stii tu, azerii au talentu asta de a executa cam toti prizonierii (sunt video uri destule pe net)

        A da, vezi ca articolul ala nu poate fi invocat decat daca e atacata Armenia propriu zisa. Acelasi lucru e si in NATO, d aia nu a declansat UK art. 5 in tarasenia de la Falklands.

        2
        • Prea inteligentul calugar nu cunoaste se pare ca Nagorno-Karabach era teritoriu international recunoscut al Azerbaijanului asupra caruia acest stat nu-si putea exercita suveranitatea inca de la inceputul anilor ’90, cum prea necititul calugar n-a lasat din mana Psaltirea pentru a mai citi cate ceva despre miscarile politice in spectru international facute de armeni in 2019. Lui ii plac lozincile ce i-au fost suflate in ureche de o maica stareta. :))

          3
          • Călugărul Sofronie

            Iar conform preacunoscătorului Transavia, dintr-odată Rusia a dobândit un respect extraordinar pentru legislația internațională (poate cândva or să ajungă și la Memorandumul de la Budapesta). Foarte interesant e că în primul conflict din NK, Rusia a susţinut Armenia. Oare atunci nu era ilegal?

            Și ca fapt divers, dacă dintr-odată Rusia avea mustrări de conștiință în legătură cu NK și voia să repare o nedreptate istorică (pauză de râs), oare chiar nu putea să o facă în alt fel decât lăsându-i pe armeni să piardă un război? Tare interesantă diplomația asta din zona de influență rusească, în care conflictele nu se rezolvă prin justiţie şi negocieri ca la fătălăii occidentali (vezi împărțirea platoului continental între România și Ucraina), ci bărbătește, cu arma-n mână, sub „atenta monitorizare” a Rusiei, fireşte.

            Nu ştiu de voi, dar pe mine astfel de chestii mă fac să-mi doresc tot mai mult revenirea noastră în Lumea Rusească, acolo unde ne e locul…

            Fun fact: chiar dacă UK nu a invocat art. 5, tot a primit un sprijin foarte important de la SUA. Rusia a sprijinit Armenia cu…? Dar da, armenii și americanii-s de vină, vorba lui Chirilă.

            8
        • Spune tu ce interes aveau azerii sa faca masacre atunci cand le pusase Allah mana in cap si scapau de ‘necredinciosii’ armeni de pe plaiurile Karabahului? Pai cat de prosti sa fie ei sa isi puna lumea in cap pentru masacre, atunci cand totul le mergea ca uns?

          • Armenii n au golit tara in 48 de ore degeaba. Crede ma, am vazut destule imagini cu civili si soldati decapitati in razboiul din 2020

            5
            • „Crede-ma”

              Poftim? Pe un internet plin de boti si idioti si conturi false?
              Plimba ursu’, bre…

              2
              • Stii de ce mai e plin? De habarnisti care si dau cu parerea si regurgiteaza aceeasi tampenie cu fermele de boti rusesti. Ba mai mult, o dati direct in schizofrenie, orice om care critica orice conceptie atlantista e automat robot. Ma rog, de ce habarnist? Pentru ca crimele de razboi azere sunt atat de mainstrean incat sunt la un click distanta. Tot telegramul era plin de videoclipuri pe canalele de OSINT in timpul razboiului, dar logic ca nu le ai vazut, asa e cand iti iei informatia exclusiv de pe Digi 24 sau de la Radu Tudor

                3
                • Telegram e folosit pentru propaganda. Sau crezi ca l-au arestat pe seful Telegram pentru ca nu folosea crema de fata potrivita?
                  Nu cred o iota din ce-mi spun dracii ceia acolo. Nici ucrainieni, nici rusi, nici mongoli, nici….

                  Fermele de boti exista si stii si tu ca exista. Orice comment pe FB primeste o droaie de raspunsuri de la diverse conturi cu nume ciudate, fara fotografii, fara nimic… Sunt destul de sigur ca pe orice platforma sociala sunt mai multi boti si conturi false decat conturi si oameni reali. Asadar, ce trece de monitorul asta este discutabil.

                  Tot. Inclusiv aici pe RuMil 🙂 . Inclusiv eu, inclusiv tu.

                  Sper ca nu bateai la mine cand vorbeai de Digi sau Radu Tudor, ca eu nu ma mai uit la TV de un deceniu. Daca nu esti trol, si ai baut cool-aid-ul votcarilor, e si mai grav. Ca atunci devii un idiot util.

                  Dar hai sa recapitulam:
                  1. Rusia nu este garantie de securitate pt armeni. E dovedit faptic in ultimii ani. Daca iti faci o lista de tari spre care sa lucrezi pt garantii, nici nu are rost sa ii incluzi. Si atunci ce ramane?

                  2. China e totalmente dezinteresata.

                  3. Iranul e problematic.

                  4. Vestul.

                  Si inca ceva: atlantismul ESTE prosperitate si pace. Revolutia industriala, de departe cea mai masiva schimbare in bine din sitoria speciei asteia, s-a inventat pe malurile Atlanticului. Si nu din greseala. Repeta-ti asta, zi de zi, la cafeluta.

                  6
        • Călugărul Sofronie

          I-auzi, vorba căpitanului Burcea. Păi în 2020 cine era marele aliat strategic al Armeniei? Nu cumva Rusia? Ce să caute americanii să sprijine un membru al CSTO?!

          Deci cumva, o dăm cu mantă că de fapt TOT americanii-s de vină și pentru ce se întâmplă în Armenia (exact ca-n Ucraina). Iar rușii, de bine de rău, au împiedicat un masacru. Deci tot singură, săraca mamă Rusie… A rupt de la gurița ei ca să-i ajute pe armeni, iar nenorociții tot nerecunoscători sunt. Auzi, dar nu era mai bine dacă Rusia îi ajuta de la bun început și ÎMPIEDICA Azerbaidjanul să-i invadeze? Sau te pomeni că superputerea în fața căreia tremură NATO se temea de azeri?

          Apropo, ce sancțiuni impune Rusia Azerbaidjanului?

          6
          • Altul nebun cu Rusia, de parca am pupat eu in cur vreodata rusii. Da ba, am zis ca erau o garantie de securitate. Si nu erau? Nu erau in CSTO armenii? Dar tre sa fiu bot sau platit de rusi, altfel nu se poate =)) Am zis de America ca vorbesti de ei ca niste salvatori extraordinari care au salvat saraca Ucraina desi nu aveau nicio datorie, normal ca a trebuit sa intreb de ce n au salvat Armenia. Aici e vorba de interesele americane, Ucraina se potriveste in timp ce Armenia nu, si aici se pune punct. Nu exista ingeri salvatori, iar rusii sunt niste incompetenti care se fac de ras in Ucraina si nu s capabili sa si salveze aliatii. Aliatii care is sistematic genocidati prin complicitatea NATO. Nu ca i bun gazu rusesc venit pe conducta azera? Ipocrit.

            3
            • Călugărul Sofronie

              Da, ai zis că rușii sunt o garanție de securitate, iar eu tocmai ți-am arătat ce înseamnă asta – zero barat. Cu ce i-a ajutat pe armeni că erau în CSTO? Cu nimic, din contra, le-a dăunat. Dacă nu se bazau pe așa-zisele garanții rusești și s-ar fi îndreptat din timp către Occident, poate ar fi avut mai mult de câștigat. Bunăoară, poți să ne zici vreo țară membră a UE sau NATO atacată? Când turcii s-au încordat la adresa grecilor ce s-a întâmplat? Le-a trecut imediat.

              Nu vorbește nimeni despre îngeri salvatori, ci doar despre respectarea unor reguli. Și, în cea mai mare parte, Occidentul exact asta face (excepțiile fiind, la propriu, excepții, nu regulă).

              NATO și SUA au putut ajuta Ucraina pentru că nu era legată de vreo alianță. Spre diferență de ce zbiară propaganda rusească, au încercat să le respecte anumite sfere de influență (deși nu meritau), de exemplu CSTO, în care nu au intervenit.

              Până una-alta, tu explică-ne de ce Rusia nu și-a ajutat aliatul, nu de ce nu l-au ajutat americanii.

              Și mă … în el de gaz rusesc, să și-l bage Marele Lider acolo unde stă limba lui Medvedev. Oricum ne descurcăm foarte bine și fără el. Și chiar dacă nu ne-am descurca, tot mai bine ar fi.

              8
      • De fapt Armenia joaca acum free-styler pe imas pentru simplul motiv ca rusii nu mai au forta necesara sa construiasca legatura terestra cu Iranul prin podisul ala al Armeniei, unde intre altele era declarata chiar o zona libera (similara alora de la Giurgiu sau de la Galati), tocmai ca baza colaborarii industriale si comerciale dintre Rusia si Iran.

        S-a nimerit sa fie tura asta Turcia + Azerbaijan mai putin macinati de razboaie. Asta nu inseamna ca rusii se retrag definitiv din Armenia, ca meciul asta are importanta strategica. Materializarea axei terestre Rusia-Iran e un multiplicator de forta pt amandoua tarile, bine ca am scapat tura asta.

        Daca Turcia mai joaca vre-un rol pozitiv in Nato dupa ofensiva rusilor de acum 2 ani e tocmai faptul ca a blocat impreuna cu Azerbaijanul intarirea conexiunilor Ru-Ir. Jocul lui Erdogan pro-Palestina e forma in care se screme saracul sa santajeze SUA si Nato sa-i dea arme sa intre peste greci. E evident ca e penibil, dar Turcia nu se termina cu basinosul asta. Care vine dupa el ar putea sa-i vanda pe azeri Chinei, permitand implicit Rusiei sa refaca legatura prin Armenia cu Iranul.

        Europa trebuie sa isi joace toate cartile ca scenariul asta sa nu se intample, in acelasi timp e nevoie si de o asigurare pentru cazul cel mai rau, care se intampla sa fie pe masura capacitatilor diplomatice si militare franceze.

        Pe noi ne doare sufletul sa vedem armenii crestini macelariti de turci, dar si unii si altii sunt radicalizati de generatii.

        Din ce miros eu pe unde ma aflu, in scenariul in care Azerbaijanul revine Chinei se investeste cel mai mult din toate partile.

        1
        • Ma intreb si io cum pana mea sa nu fie armenii radicalizati cand is casapiti non stop?

          Sa punem problema invers.Iranul joaca un rol pozitiv in povestea asta,punand cat de cat frana turcilor.Daca nu ar exista tampenia asta cu israelienii ar putea deveni o stavila in calea expansiunii chineze,pt ca nu au nici o mare iubire fata de orezari,doar interes nascut din frecusul occidental.

          Fata de rusi,idem,is pretini pana trec puntea.

          Vestul nu poate avea fata de China decat o strategie a izolarii si a blocarii accesului la resurse.Asia Centrala,dupa abandonarea A-stanului nu mai are decat o mare putere.Iar prin AC e singurul coridor terestru al Chinei spre vest.
          Pam-pam.

          4
          • Asta e si motivul pentru care europenii au atata toleranta pt magariile Iranului, asa cum si fata de Rusia i-au lasat mai degraba pe americani sa dea tonul. Nu se pune problema sa fie unii buni si altii rai, ci sa-si gaseasca ocupatie unii impotriva celorlalti, in limitele in care mai scapa printre meciuri si ceva resurse care ar ajunge altfel in Asia.

            Traseul comertului Chinei cu UE s-a mutat de cand cu razboiul la sud de rusi si se dezvolta puternic inclusiv prin Azerbaijan-Georgia (Baku-Tibilisi-Kars dupa harta)
            https://merics.org/en/tracker/mapping-belt-and-road-initiative-where-we-stand

            Pt Georgia au cazut deocamdata la pace cu rusii iar pt. sectorul azer cu Erdogan. In acelasi timp investesc intr-un nou coridor prin Iran si Turcia, ferit de agitatia din jurul Caspicii. Alianta Turcia-Iran-China pe relatia asta e o amenintare existentiala pentru UE in forma de azi la fel de grava cum e relatia Rusia-Iran, ba chiar mai rau, ca nu mai sunt tarisoare care pot fi sacrificate sa incetineasca fluxul de marfuri.

            Cred ca dupa UA, urmatoarea faza se incinge sigur in zona Turcia-Iran…

            1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *