La categoria micilor zbarnaitoare, pe care o urmarim cu atentie de niste ani, au aparut niste noutati anul acesta.
Prima, MD Helicopters a facut cunoscuta prin decembrie anul trecut noua sa versiune „Enhanced” MH-530G Block II:
… unde putem remarca si o contributie Elbit pe partea de optronica si display-uri, totul fiind integrat in Integrated Weapons System (IWS), rezultand un fel de mini-SOCAT.
Integrated Weapons System (IWS) este compus din: Helmet Display and Tracking System (HDTS), Weapons Management System (WMS) si Mission Management System (MMS).
Ce s-a intamplat cu MD-540A?
A doua veste, vine de la Boeing cu al sau AH-6i, despre care s-a auzit anul trecut ca ar fi fost oferit Thailandei, in numar de 8 bucati, la un pret total de maximum 400 mil.$, conform aprobarii departamentului de stat al SUA. Aici o prezentare video incarcata de cei de la Thaimilitaryandasairegion:
A treia veste este ca acum o saptamana tot AH-6i a fost confirmat intr-o oferta catre Filipine, la pachet cu aprobarea pentru a cumpara AH-64E Guardian:
Se pare ca armata filipineza ar arata ceva interes pentru asta micu’, in timp ce Fortele Aeriene sunt interesate de elicoptere bimotoare din categoria AH-64E si AH-1Z. Oferta de anvelopa maxima de pret aprobata de Dept. de Stat al SUA pentru AH-1Z si AH-64E suna astfel:
- 6 exemplare AH-1Z la 450 mil.$ la pachet intrand: „14 General Electric T700-401C engines, seven Honeywell Embedded Global Positioning Systems/Inertial Navigation with Precise Positioning Service, six AGM-114 Hellfire II missiles, and 26 Advanced Precision Kill Weapon System all-up rounds, among other Equipment”.
- 8 exemplare Apache AH-64E Guardian: 1,5 mld. $, pachetul incluzand: „18 General Electric T700-701D engines, 15 Honeywell Embedded Global Positioning Systems/Inertial Navigation with Precise Positioning Service, 200 AGM-114 Hellfire missiles, 300 Advanced Precision Kill Weapon System kits, and 200 FIM-92H Stinger missiles, among other gear, equipment, U.S. government and contractor technical assistance, technical and logistics support services, and other related elements of logistics support.”
Pachetele prevad posibilitatea offsetului, care va fi definit ulterior.
Marius Zgureanu
Citeste si:
https://www.rumaniamilitary.ro/md-969-combat
https://www.rumaniamilitary.ro/md-530g-pentru-malaiezia
https://www.rumaniamilitary.ro/oh-58-kiowa-inca-interesant
https://www.rumaniamilitary.ro/fcx-001-bell-helicopters
https://www.rumaniamilitary.ro/clasa-de-elicoptere-usoare-mhah-6
https://www.rumaniamilitary.ro/md-540a-versus-ah-6i-si-generatia-urmatoare-a-md-helicopters
https://www.rumaniamilitary.ro/md-530g-se-pregateste-de-intrare-in-productie
https://www.rumaniamilitary.ro/inca-o-durere-de-putini-stiuta-elicopterul-ka-126-construit-la-iar-ghimbav
https://www.rumaniamilitary.ro/ka-126-o-oportunitate-inca-viabila
https://www.rumaniamilitary.ro/md-notar
https://www.rumaniamilitary.ro/md-530g
http://www.rumaniamilitary.ro/sikorsky-s-70-battlehawk-soimul-de-lupta
http://www.rumaniamilitary.ro/kazan-ansat-2rc
http://www.rumaniamilitary.ro/northstar-bell-407-mrh-attack
http://www.rumaniamilitary.ro/primul-elicopter-elvetian-sh-09
https://www.rumaniamilitary.ro/oh-58d-kiowa-warrior
Salut. La noi astia mititei nu s-ar putea plimba prin delta sau prin zona de munte, colinara,intreb si eu daca o pasare asa micuta ar avea o paine de mancat pe plaiurile noastre.
Nefiind blindate cred ca ar fi ușor de doborât, daca adversarul are cu ce le doborî, va trebui sa calculezi de 10 ori inainte sa risti viata a 2 piloți…. (mai bine drone)
Da, OH-6 Cayuse (bunicul astora mici) a inregistrat pierderi uriase in Vietnam.
https://www.rumaniamilitary.ro/uav-kus-vh-md-500-coreean
8 rahaturi d-astea la 400 milioane mi se pare bătaie de joc.
Apache sau Viper !!
Aia e anvelopa maxima de pret calculata pentru aprobarea Congresului, nu pretul final, care de obicei e bine mai jos, uneori pana la jumatate, in functie de pachetul de optiuni ale clientului.
Asta e pretul de client debutant, care nu cunoaste aparatul, n-are mentenanta locala nici formare.
Apropos, cam cat crezi ca te costa 8 rahaturi de Apache sau Viper? 🙂
https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2020/04/30/us-approves-apache-viper-attack-helicopter-options-for-philippines/
The Philippines was cleared to buy six AH-1Z Viper attack helicopters and related equipment, produced by Bell, with an estimated price tag of $450 million.
A much more expensive option, for six Boeing-made AH-64E Apache attack helicopters and related equipment, comes with an estimated cost $1.5 billion.
Chestia este că o țară ca România necesită elicoptere de atac precum Apache sau, dacă nu sunt bani, Viper (eu m-aș mulțumi cu Viper, sincer).
Astea din articol sunt elicoptere de antrenament sau ceva pentru țări sărace de prin Africa, Asia, America de Sud.
Noi suntem săraci bogați doar că nu vrem să ne deșteptăm încă.
La ce echipamente militare mai există prin zonă, astfel de elicoptere ar însemna bani aruncați pe fereastră că doar nu luptăm contra talibanilor.
aia din exemplul dat in articol, folosesc si unele si altele. Alea mai grele sunt la fortele aeriene, astea mici sunt la terestre.
La Apache s-a lucrat la un binomaj cu AH-6i care la nevoie poate functiona fara pilot, in mod UAS (AH-6x)
O sa fii surprins, dar astea mici sunt folosite mai ales de fortele speciale, pentru infiltrari si sprijinul lor la sol.
Pentru o tara ca SUA da, suna bine, insa noi nici macar nu avem chestiile basic.
Sa aiba elicoptere dedicate fortele terestre e deja mare aroganta/moft pentru noi, din pacate…
Noua ne-ar trebui o modernizare si re-echipare de sus pana jos, integrata, inteligenta, cum gasesti pe la scandinavi (si nu numai) anume fiecare componenta sa fie gandia si sa poata opera impreuna cu alte componente, nu unul hais si altul cea.
Daca e s-o luam asa atunci ar trebui sa avem „n” tipuri de avioane de lupta, „x” tipuri de elicoptere de transport, de atac, etc.
Avem oaresce capabilitati de productie si nici p-alea nu le valorificam (pusca de asalt, armament usor, munitie d-asta mai simpla nu chestii complicate, transportoare blindate autohtone, etc.).
Eu unul consider ca mai intai trebuie sa umpli golurile alea critice (elicoptere de atac adevarate si bineinteles de transport pentru ca nu putem sa le folosim pe cele de acum la nesfarsit) si abia pe urma sa ne permitem arogante…
Arata interesant jucariile astea dar din pacate la ce vecini avem noi prin zona ne trebuie acareturi mult mai performante (si mai scumpe, deci).
„Oul ucigas” ramane elicopterul usor de atac lipit de sufletul meu. Imi place mult de tot dracovenia asta fasneata…
Da, si mie îmi place, tot mereu folosit în filme pe post de „bad gay” cu o mitralierà tip Gatling si care se învârte în draci.
Ce observ la micul elicopter foarte interesant si cu potential de viitor este racheta ghidata laser 70mm. Elicopterul in sine nu stiu cat de eficient este astazi comparat cu o drona similara (pret, anduranta, cost operare zbor, vieti in pericol etc.)
Se incepuse ceva cu Star-80-L dar este liniste totala de o vreme, poate se dezvolta in continuare dar nu se face public dar ma indoiesc.
Nu trebuie Spike si Javelin sau oricare alta ATGM ce vin cu costuri aferente de zeci de mii de Euro/Dolari bucata, nu tebuie sa spargi tancuri ori tinte foarte protejate tot timpul.
Odata inceput procesul de fabricatie poti dezvolta pe parcurs si alte capete de lupta, ghidaj, motorizare, important este sa ai sistemul in dotare si sa fie folosit la aplicatii pentru aprofundarea capabilitatilor, nu stiu sa existe lansator pentru infanterie deocamdata, daca este banuiesc ca se poate fabrica relativ usor.
Cateva exemple de folosire a rachetelor ghidate Hydra/APKWS mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=xuVi9I4yBA0
https://www.youtube.com/watch?v=uQLZ-Q8X9fI
https://www.youtube.com/watch?v=BtqP16xZlns
STAR-80L a fost testat si integrat pe SOCAT, insa MApN nu e interesat deocamdata.
STAR-80L a avut o prima comanda de export.
Multumesc pentru clarificare, stiu ei de ce nu vor racheta in dotare.
De aia, de ce nu vor sa ia nici macar 122mm reactiv…
Asteapta sa le vina la sfantul-asteapta Venom+Viper direct cu Hydra/APKWS… cred ca mai au de asteaptat cel putin 5 ani, daca nu mai mult.
Vor sa cumpere munitia la cheie, foarte scump ca se consuma in draci dar vine deja intergrata pe elicoptere.
Pacat, astfed de rachete ghidate pot fi folosite si terestru ori in alte domenii foarte eficient si mult mai ieftin daca este fabricata (chiar si partial) local.
Off topic , permiteți sa raportez ! ,,De ce cad avioanele,,?!
https://m.defenseromania.ro/un-avion-f-35-s-a-prabu-it-in-sua_603270.html
in afara subiectului : explozie la cugir
Multe din misiunile care puteau fi facute de aceste elicptere vor fi efectuate de drone. Totusi sunt misiuni cand poti sa le folosite (cand inamicul are EW, misiuni unde precizia/finetea si analiza rapida sunt necesare, nu vrei ca adversarul sa stie ca vin dronele prin detectarea undelor radio) FOS, COIN, deschidere “culuar” pt. propriile forte (dar este periculos, mai sigur cu bombardament de saturatie sau unde este posbil drone ).
Sunt interesante dar nu pt. noi, cel putin nu acum.
Apropo de STAR80L:
SMART TACTICAL ADVANCED ROCKET STAR-80L
http://romarm.ro/product/smart-tactical-advanced-rocket-star-80l/
Daca isi pastreaza si capacitatea ambifibie, asa arata o arma moderna pt. razboiul moderm. Ce vedem aici este de n ori “mai modern” adica eficient/necesar pe campul de lupta caci astazi capacitatea de a lovi din locuri “supriza” (camuflajul), dispersia sunt la fel de importante ca si blindajul. Lansezi si fugi/camuflezi ori pr. asa ceva ai nevoie de echipamente care sa fie cat mai usor de confundat cu mediul inconjurator (mici ori sa para “naturale”) sau care sa poate ataca (ori retrage) din (in) locuri unde te astepti mai putin (mobilitate, greutate redusa si capacitate amfibie).
Interesant ar fi daca s-a incercat sa lovirea unei drone cu aceasta racheta. Chiar daca inaltimea la care ar ajunge nu ar fi foarte mare tot ar fi un fel de AA (in lipsa de altceva), crescand capacitatea multirol a rachetei.