Incepem cu PLL-05 (120mm), la export cunoscut sub numele de WMA029, este un mortier incorporata intr-o turela compatibila cu amfibiul 6×6 chinezesc cunoscut ca WMZ 551.
Proiectul a fost conceput si este produs de Company Norinco China.
WMA029 este caracterizat prin capacitatea de a trage foc direct (ca un tun), sau indirect (mortier), prezinta fiabilitate pe campul de lupta, se instaleaza rapid in pozitie de foc, ofera protectie impotriva armelor mici (pana la 12,7mm), protectie impotriva NBC, poate fi transportat intr-un avion cargo.
Arma principala este tunul de calibru 120 mm, dar turela mai este echipata si cu o mitraliera anti-aeriana Type 85 (12,7mm).
Performantele WMZ 551 sunt: viteza 85km/h pe asfalt, 8km/h pe apa, tractiune 6×6, lungime 6.69m, latime 2.8m, inaltime 2.82m, cantareste 16.500kg, echipaj 4 soldati.
Armata Chineza foloseste WMA029 in cadrul infanteriei motorizate ca sprijin pentru infanterie in ,,atacurile fulger”. Un batalion este format din 18 vehicule cu tureta PLL-05.
Produsul se gaseste la export din 2001.
Sursa: Armyrecognition
Citeste si: HSW-120mm, mortier autopropulsat
PCL-09, cunoscut la export ca CS/SH1, este un obuzier de calibru 122 mm pe platforma cu roti autopropulsata. Sistemul este produs de compania chineza Norinco.
CS/SH1 si facut apariti in revistele dedicate PLA (Armatei Chinei) si apoi in poligon. Primul exercitiu oficial la care a participat a avut loc in 2010, in cadrul SCO (Shanghai Cooperation Organization).
Expertii sustin ca produsul chinez este un transfer de tehnologie in urma cooperarii cu Franta, CS/SH1 fiind foarte similar cu Caesar, cel din urma foloseste un obuzier de 155 mm.
Vehiculul are ceva experienta acumulata in timp, el fiind distribuit PLA-ului la scara larga.
Timpul de instalre sub 90 de secunde, 8 lovituri/minut, raza 27 km, capacitatea de a trasporta 40 de proiectile, echipaj din 5 soldati, controlul obuzierului este computerizat.
Masina nu este blindata, viteza maxima 80 km/h pe asfalt, raza 600km, iar pe cabina se mai ataseaza o mitraliera 12,7 mm. Mai are in dotare ceva sisteme GPS si de radio comunicatie.
Sursa: Armyrecognition
PLZ-05 este un obuzier auto-propulsat pe senile ce foloseste o platforma blindata. Proiectantul si producatorul sau este CNGC (China North Industries Group Corporation). Dezvotatrea PLZ-05 a inceput la jumatatea anilor ’90 si a fost constanta, chinezii aducand cele mai performante gadget-uri de pe piata interna si externa.
Primul prototip a fost finalizat in 2003 si in anii 2005-6 a intrat in productia de serie si a fost livrat catre PLA.
Din anul 2007 a incepus procesul de inlocuire a Type 83 (152 mm).
Arma principala este un tun de calibrul 155mm si arma secundara o mitraliera de 12.7 mm, tunul are capacitatea de a folosi si proiectile ,,smoke”.
Motorizarea este diesel, viteza 55km/h pe asfalt, raza 550km, echipaj 5 soldati, NighVision, protectie impotriva armelor usoare si NBC.
“WS-35″ este cel mai letal proiectil compatibil PLZ-05.
Proiectilul are calibrul 155mm, raza de actiune 100km, masa 18kg, pot fi trase 5 proiectile/min, eroare maxima 40m si poate sta depozitat 10 ani.
Surse: Armyrecognition & Asian defence
PLZ52 este un proiect dezvoltat de compania NORINCO si el reprezinta o noua generatie de obuziere cu autopropulsie.
Sursa: Armyrecognition
NeroFlash
OFF-TOPIC
George,mai am cateva nelamuriri :)),is chestii de baza pana la urma,si am cautat pe net de multe ori dar nam reusit sa gasesc nimic,poate stii tu sau restul cititorilor al site-ului.
As vrea sa stiu,cate grupe(squad-uri) are un pluton,cate plutoane are o companie,cate companii are un batalion,totul sa fie din armata romana,si ma refer la infanteria obisnuita(Batalionul 26,il folosesc din cauza ca acela mia placut cel mai mult).
Si inca un lucru,cate batalioane romanesti sunt in Afghanistan la ora actuala si daca poti sa zici numele lor + in total tot personalul romanesc.Mersi!!!
Structura unui batalion nu este un lucru batut in cuie, asa ca vorbim doar in principiu. Toate cele enumerate de tine sunt in multiplu de 3. Un batalion are, teoretic, trei companii, care la randul lor au cate trei plutoane, etc. Numarul de miliatri din compunera subunitatilor variaza si el. foarte mult, mai ales in functie de specificul unitatii, sau de misiunea pe care resp[ectiva unitate o are de indeplinit.
Mai clar numarul si structura unui regiment/batalion nu este un lucru foarte clar, ci dimpotriva foarte flexibil.
Fata de situatia din Afganistan, din ce stiu eu, efectivele romanesti sunt compuse dintr-un batalion, plus alte cateva unitati independente. Ofiteri de legatura, de informatii, trupe speciale, medici, etc. Nu cunosc exact numarul si nici specialiarea trupelor noastre din TO.
Mersi mult inca odata!!!
Daca ar avea rusnacii banii Chinei i-ar surclasa net pe toti,cel putin eu asta cred,nu mai zic daca ar avea buget de 600 de miliarde ca americanii.