Noua geostrategie in zona Marii Negre si a Orientului Apropiat

Axa! (atacul asupra NATO/UE la Marea Neagra)

Care nu stim inca daca chiar va fi o axa sau este doar propaganda erdoganista, doar o incercare de a gasi noi aliati in locul celor vechi. Deocamdata doar Erdogan a anuntat intentia de a crea o alianta (economica? politica? ambele?) cu Rusia si Iranul, doar ca cele doua tari vizate nu prea s-au aruncat cu pieptul in fata. In acest moment cel putin nici Moscova nici Teheranul nu au raspuns afirmativ si este greu de presupus ca vor raspunde, in termenii fara echivoc, cel putin.

Cand am folosit termenul de “propaganda” m-am gandit in primul rand la interesele extrem de divergente ale celor trei posibile aliate, dar sa le luam pe rand.

Iranul. Ei bine Teheranul este deja un pol semnificativ de putere in Orientul Mijlociu nu doar cu vorba ci cu fapta si cu arma-n mana. Iranul este aliat cu Irakul si cu regimul al-Assad, iar relatia celor trei este foarte stransa si destul de antagonica cu interesele Turciei in regiune.

Iranul sprijina cu bani (este principalul finantator al regimului sirian), cu produse, cu arme si munitie, iar cel mai important ajutor pe care Teheranul il ofera catre Siria este prin militarii propri trimisi acolo si mai ales prin Hezbollah. Aici facem o mica paranteza si spunem ca Hezbollahul a fost surpriza frumoasa in conflictual sirian.  Hezbollahul a facut imediat diferenta, a dovedit valoare combatanta ridicata si a aratat ca o armata de insurgenta – pana la urma – are o foarte mare valoare si in lupta anti-insurgenta. Motivata sa fie, dotata si bine pregatita.

Pe de alta parte Teheranul sprijina – tot cu arma in mana – guvernul de la Bagdad impotriva ISIS, alaturi de americani, cu care a devenit aliat de convenienta in Irak si Siria.

Rusia. Ei bine Moscova sprijina si ea decisiv regimul sirian, tot cu arma-n mana si este principalul furnizor de armament al sirienilor, dar rusii au interese si in Iran sau Irak si sunt destul de inamici cu sauditii, pe care-i acuza ca – impreuna cu americanii – au aruncat in aer pretul petrolului. Iar rusii ii au de parte lor pe iranieni, care nici ei nu-i inghit deloc pe sauditi. Pe cand relatiile Turciei cu Riadul sunt apropiate si este posibil ca dupa lovitura de stat a lui Erdogan, relatiile sa devina chiar mai apropiate.

In plus ar fi si tendinta naturala si seculara a Rusiei de a nu imparti nimic cu nimeni. Cu rusii nu poti fi aliat ci doar supus.

Turcia. Aici lucrurile sunt mai complicate datorita incoerentei politicii duse de Erdogad, care ba vrea sa intre in Siria dar n-are tupeu, ba se vrea lider regional dar sirienii ii doboara un avion si-l mai si bombardeaza, ba face pe eroul si doboara un avion ruseasc ca mai apoi sa-si ceara iertare, ba e aliat NATO, ba e cu rusii, ba e democrat, ba e dictator si islamist.

Iar Turcia nu are nici un prieten in zona, nici macar in fostele state sovietice ale caror nume se termina toate cu sufixul “-stan”, unele dintre ele folosind o limba turcica. Iranul nu poate fi prieten cu Ankara pentru ca ambele tari se doresc puteri regionale in aceiasi zona geografica si geopolitica, Iranul aratand si comportandu-se ca atare, Turcia deocamdata doar cu intentia.

Siria este un alt punct de divergenta, Ankara avand interese total contrare Rusiei & Iranului.

Comunitatea kurda din Irak, Turcia si Siria este poate cel mai antagonist punct de vedere asupra caruia cele trei nu au cum sa cada de acord.

Asadar ce trilaterala vede Erdogan  si noi n-o intelegem?! Rusia va trage de Turcia doar ca s-o vada scoasa din NATO sau macar s-o marginalizeze in Alianta dar fara sa-i ofere ceva foarte concret, Iranul nu prea vad ce ar avea de castigat. Sigur s-ar putea spune ca cele trei tari, impreuna, ar putea forma un cartel energetic in zona Marii Negre, doar ca si aici lucrurile sunt mai nuantate.

Turcia este doar tara de tranzit, pe cand Iranul s-ar putea ciocnii cu interesele rusesti in zona, ambele tari dorind sa exporte gaze naturale spre UE prin Turcia. Cina va prevala?! La capitolul “doritori de exporturi” ii mai putem adauga si pe azeri, nu foarte amici cu rusii,  care s-ar putea orienta catre Romania.

Astfel ca daca ne uitam, asa mai de departe, catre “axa” nu prea distingem multe puncte comune, puncte in jurul carora cele trei tari sa-si uneasca eforturile, pe mai toate problemele principale interesele celor trei sunt macar divergente daca nu chiar concurente direct si atunci?!

Bineinteles ca deocamdata Turcia ramane in NATO, insa eu ma astept ca intr-un tarziu chiar Ankara sa ceara retragerea…

 

Romania (contra-tacul!)

In tot acest devalmasag Bucurestiul saracu”, mic si sarac, de nimeni nebagat in seama, sta si el la panda. Nu chiar la panda ci mai mult la “ce-o pica” dar se pare ca va pica. Si tot Bucurestiul ar putea fi cel care sa strice planurile marete ale …axei lui Erdogan, pentru ca Romania poate „oferi” celor trei un ditamai piciorul in gura, pentru ca Romania are o pozitie extrem de importanta in regiune, pozitie pe care si rusii si americanii o inteleg in sfarsit…

proiectul agri gaze naturale din azerbaijean

Astfel in urma cu doar cateva zile o stire extrem de importanta – si economic si strategic – a cam trecut cu totul neobservata: o delegatie guvernamentala romaneasca s-a dus la Baku si a reinnoit protocolul cu privire la constructia AGRI! Miscarea a fost facuta foarte rapid si fara mare tam-tam…

Pentru cine nu stie ce-i AGRI sa spunem ca acest proiect are in vedere crearea unui culuar de transport pentru gaze naturale lichefiate dinspre Azerbaijean, prin Georgia, catre Constanta.  Practic o conducta pleaca de la azerii, trece prin Georgia pana la Marea Neagra, acolo unde gazul va fi lichefiat si transportat catre Romania cu ajutorul marilor nave gazeifere. La Constanta GNLul va fi regazeificat si introdus in conducte.

Acum ne putem gandi ca pretul GNLului este mai mare decat al gazului natural si deocamdata pretul hidrocarburilor este foarte jos – pretul gazului rusesc ajungand sa fie mai mic astazi decat al gazului extras in Romania – dar un astfel de proiect are nevoie de cativa ani pana la operationalizare.

Si, bineinteles, Romania are un avantaj. Daca AGRI va deveni functional peste 4-5-6 ani, Romania ar putea sa vanda gazul la un pret mixt, un pret creat din pretul gazului natural extras la noi si GNLul importat. Si daca mai adaugam ca prin 2020-2022 va intra in exploatare si gazul din Marea Neagra putem concluziona ca Bucurestiul va deveni un nod energetic foarte important in Balcani si Europa de sud-est.

agri romania gaze naturale

                                                    Zona de acoperire a proiectului AGRI

Vom avea o capacitate serioasa de export gaze si titei, dublata de exportul de energie electrica, plus carbuni. Tintele noastre pot fi Bulgaria, chiar Serbia (care importa acum carbuni din Romania), Ungaria si cine mai stie. Este adevarat ca dezvoltarea capacitatii energetice a Romaniei intra in directa contradictie cu planurile Moscovei in aceasta zona…

Revenind la AGRI sa spunem ca acest proiect va fi unul finantat integral prin fonduri private, existand deja interes din partea unor fonduri de investitii americane.

Cel mai probabil UE/SUA vad coridoarele de transport energetic, care trec prin Turcia, amenintate de instabilitatea unui regim dictatorial nou instalat si atunci AGRI poate fi o alternativa, nu atat pentru gazul rusesc cat pentru instabilitatea Turciei. Astfel ca un proiect menit initial sa-i mai tina pe rusi in frau se poate transforma intr-unul de rezerva contra Turciei, de unde ne putem astepta ca relatiile dintre Bucuresti si Ankara sa se mai deterioreze in timp.

Oricum nu mai putem discuta acum de vreun parteneriat strategic intre cele doua tari…

 

Asadar ce-i cu “Axa” turco-ruso-iraniana?! Probabil un bluf turcesc, sau poate ca dimpotriva Ankara, pentru ca Erdogan sa-si consolodeze putere, este dipusa la concesii de neimaginat in urma cu doar cateva lunii, noul regim dictaorial fiind gata sa faca orice compromis doar pentru a se putea instala si mentine la putere. Poate…

Din perspectiva Bucurestiului raul s-a intamplat deja, mai ramane doar ca si Rusia sa faca din noul pasul catre sudul Ucrainei, dar asta-i viata si suntem din nou singuri la Marea Neagra, ba suntem de facto singuri-singurei pe intreg flancul sud-estic al NATO, primul aliat mai serios – din punct de vedere militar – il gasim tocmai in Grecia.

E rau?! E bine?! Eu nu m-as plange prea tare, Romania a reactiont cel mai bine cand cutitul i-a ajuns la os, cand am fost amenintati la modul foarte serios. Rusia nu va face niciodata pasul spre atacarea unui membru NATO, iar cu Romania are alt meci, prin Basarabia si Trasnistria, asadar cu Moscova jucam altfel.

La sfarsit nu pot sa nu remarc stranietatea reinnoirii protocolului privind AGRI, un lucru care m-am luat cu totul prin surprindere, o miscare deopotriva defensiva cat si ofensiva. Sper ca de aceasta data AGRI sa devina realitate, cu atat mai mult cu cat Polonia tocmai ce si-a deschis si ea un terminal GNL la Marea Baltica.

Iar daca AGRI merge bine, nimeni nu ne impiedica sa construim chiar o conducta pe sub Marea Neagra de la azeri pana la Constanta si atunci gazul natural iranian devine…dispensabil.

GeorgeGMT

133 de comentarii:

  1. Sunt doua blocuri ” energetice ” sau doua noduri sa le spunem asa . Petrolul si gazul din zona marii Caspice unde principalii jucatori sunt Azebaijanul si Kazahstanul si Iranul pe de alta parte . Acu’ sa vedem ce ruta vor allege tariile din zona marii Caspice . avand in vedere ca cei din Kazahstan au deja o rafinarie aici plus semnarea protocolului de la Baku putem trage sperante . Plus ca americanii intodeauna au batut moneda pe independeta energetica a Romaniei fata de gazul rusesc . Cu situatia actuala a Turciei sansele chiar cresc semnificativ. Acum sa vedem cum vor juca si ce lobby vor face si ai nostrii si cine este dispus sa bage bani in asemenea proiect . Cat despre Iran aceste poate alege ruta prin Turcia si din motive economice , fara traversari sau conducte submarine prin MN .
    Una peste alta marti avem sedinta CSAT pe tema Turciei .

    • Daca se baga americanii in AGRI, kazahii vor fi mai mult decat interesati sa livreze prin Caspica-Azerbaijan-Georgia pentru a evita dijmuiala la care ii supun rusii.

      • Probabil americanii se vor baga. Odata ce AGRI functioneaza Iranul si Rusia isi vad diminuate fortele de negociere, la masa (clientilor europeni) luand loc inca un jucator.
        AGRI ar fi in avantajul Europei si in acelasi timp da Romaniei un loc mult mai proeminent decat Nabucco.

        Asadar, sper sa nu fim la fel de eficienti precum cu autostrazile si sa-l avem functional pe AGRI asta in viitorii 4-5 ani.

        In sfarsit o initiativa desteapta. Sa fie cu Doamne ajuta. Sau „Insh’Allah” azer, numa sa fie.

        • Cu o singura conditie: sa mai existe Georgia, Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan pana atunci. Parca vad ca Rusia isi va revizui comportamentul fata de aceste tari si le va cauta nod in papura.

          • Totusi, nu le poate ocupa pur si simplu. Doar sa ocupe Kazahstanul e o acti7ne care i-ar ramane in gat.

            • Am citit undeva ca Rusia si China sunt doi uriasi care se uita unul la celalalt. Din fericire pentru Kazahstan, cei doi uriasi stau cu spatele la el.
              Pe de alta parte, Kazahstanul are multi rusi…
              Rusia este in stare de multe rele…

            • Problema in Kazahstan este ca aceasta tara a devenit un furnizor important de gaze (independent de Rusia) pentru China. Aici chinezii au investit miliarde de dolari in mai multe domenii economice, industria petroliera fiind, bineinteles, prioritara si este foarte putin probabil ca Moscova sa poata misca decisiv fara sa-si puna in cap Beijingul…

          • RD nu trebuie sa ocupe toate tarile enumerate de tine e suficient sa ocupe georgia ( sau partea in care e terminalul ) si a pus punct lui AGRI

      • Daca la Turcia pot saliva multe natii(ma refer la pamanturile ocupate de turci de-a lungul istoriei de la alte populatii), fundul Marii Negre nu cred ca il revendica inca nimeni. O grija in minus pe viitor! 🙂

    • Mai fratele meu, doua „off-uri” am:
      1 – Cine a scris articolul, este in plop cu gramatica in general si cu litera „i” in special;
      2 – Proiectul AGRI a fost reinviat odata cu instalarea lui Bogdan Aurescu in functia de consilier prezidential în cadrul Departamentului Politica Externa, acum doua luni. Aurescu este artizanul a doua MARI realizari pentru Romania: Platforma Continentala si Scutul de la Deveselu. Omul asta, unde se implica, face treaba buna. Asadar incercati va rog sa urmariti luarile de pozitie ale lui Aurescu in criza turca.
      Cu respect.

  2. 1. Problema kurda:
    – Iranul are vreo 3-4 milioane de kurzi si nu-l incanta prea tare constituirea statului kurd in nordul Irakului. In plus, un Kurdistan exportator de gaze/petrol inseamna un concurent in plus pentru un Iran dornic sa castige o felie cat mai mare pe piata europeana a hidrocarburilor.
    – Turcia si kurzii …… nu cred ca mai trebuie spus ceva aici.
    – Siria nu a avut o atitudine ostila fata de kurzi, si-au respectat zonele controlate si chiar s-au ajutat cu armament dar, odata stabilizat regimul Bashar si eliminat ISIS, existenta unei zone kurde in Siria, in afara controlului Damascului, nu este ceva de inghitit pentru Assad. Miscarea cea mai potrivita pentru el ar fi incheierea unui acord bilateral cu Turcia (sub patronajul Moscovei) prin care Turcia sa creeze zona de securitate de 100km in nordul Siriei, adica exact zona ocupata de kurzi plus regiunea din nordul Alepului (orasa care ar ramane la sirieni), zona in care sa intervina si sa dezarmeze/lichideze formatiunile kurde, Al Qaida si ce mai e acolo. Peste cativa ani, cand se vor imbunatati relatiile dintre Ankara si Damasc, Turcia s-ar putea retrage din zona, eventual pastrand aria locuita de turcomani, iar Siria va recapata controlul asupra unei zone pe care altfel ar fi pierdut-o definitiv. Miscarea ar fi extrem de avantajoasa pentru turci pentru ca ar insemna lichidarea pericolului unui stat kurd intarit, cu debuseu la Mediterana pentru gazele si petrolul din nordul Irakului.
    2. AGRI:
    O veste mai mult decat buna. De cand a picat varianta initiala, am tot scris ca, pentru a realiza AGRI ai nevoie sa intre in proiect companii americane, cu spate militar asigurat de Washington, pentru ca, altfel, nici noi nici giorgienii nu vom avea tupeu sa ne plimbam cu metanierul prin fata Crimeii, cu atat mai putin acum cand Turcia o coteste spre Moscova. Americanii au instalatii de decomprimare a gazului, pe care le foloseau cand imprtau din Golf, iar transferul uneia la Constanta nu ar fi mare inginerie pentru ei. Sigur, ar mai trebui sa ridice o statie de lichefiere in Georgia.
    Ramane sa vedem cat de tare vor sa se implice georgienii in proiect. Poate n-ar fi rau sa incerce un acord de asociere cu SUA (gen Porto Rico sau pe acolo) pentru a capata umbrela de protectie a SUA impotriva Rusiei.

    • Assad a acordat autonomie kurzilor din Siria, iar acestia din urma i-au permis sa pastreze un „picior” in zona controlata de ei, in Qamishli daca tin bine minte.
      Meciul dintre Assad si Erdogan este acum pe viata si pe moarte; nu cred ca se pune problema unei intelegeri intre cei doi.

      • Acum e in interesul lui Erdogan sa se impace cu Assad. Daca Assad va fi dispus sa semneze acordul pentru zona de control de 100 km in nord, Erdogan se va duce sa se pupe cu el la Damasc. Miza e prea mare pentru turci ca sa se impiedice de o suparare mai veche.
        Assad a acordat autonomie kurzilor dar asta nu inseamna ca vrea sa piarda definitiv controlul asupra zonei, daca kurzii vor merge (si vor merge) catre crearea unui stat. Va pastra relatii bune cu ei pana in ultimul moment apoi ii va lasa pe turci sa intre si sa curete zona. Un acord bilateral cu Ankara, sub patronaj rusesc, ii va oferi mai multe garantii ca, peste niste ani, va putea relua controlul asupra zonei (poate nu toata), fata de situatia in care kurzii autonomi se alipesc la Kurdistanul irakian si-si creeaza propriul stat.
        Sa nu uitam ce repede s-a impacat Erdogan cu Israelul si cu Rusia, daca a considerat ca asa-i dicteaza interesele.

        • De multe ori, oamenii sunt lipsiti de logica, iar politrucii nu fac exceptie. Daca turcii intra in N Siriei, nu cred ca vor pleca de acolo. Assad ar avea de ales intre doua rele: turcii sau kurzii. Turcii sunt ca si rusii: lipsiti de cuvant si de onoare.

        • @Eroul. Care Assad taica?! In Siria turcii vor negocia cu rusii (si iranienii) si abia atunci vom vedea noi cat de bune sunt relatiile intre cei doi (trei), dar eu ma indoiesc foarte sincer ca Moscova va face concesii Ankarei in Siria. Eu cred ca nu…

          • Normal ca vor negocia cu rusii dar pupaturile le vor trage cu Assad pentru ca au nevoie de o cerere oficiala din partea Siriei (pentru a evita ONU) pentru crearea zonei de control din nordul Siriei.
            Pentru rusi crearea zonei in nordul Siriei nu inseamna concesie facuta Turciei ci utilizarea Turciei pentru atingerea obiectivelor Moscovei in zona.
            Stabilizeaza regimul Assad (cel mai probabil pastrarea Alepului de catre Damasc va fi prezentata drept o mare victorie a regimului) si-i ofera timp sa se ocupe de insurgenta din sudul si centrul tarii.
            Inchide orice posibilitate pentru kurzi de a-si crea propriul debuseu pentru gaze la Mediterana. Un mc de gaz kurd inseamna 1mc de gaz rusesc mai putin exportat in Europa.
            Lichideaza factorul militar kurd din nordul Siriei, fara sa se manjeasca de sange.
            Este doar aparent o concesie facuta Turciei pentru a o scoate din tabara americana. De fapt, le mai dau in grija inca 3-4 milioane de kurzi cu care sa se lupte ca sa-i dezarmeze.
            Cand ca sosi momentul potrivit, le vor cere turcilor sa restituie Siriei zona tampon (poate mai putin zonele cu turcomani) iar in caz de refuz vor reaprinde insurgenta kurda, alimentandu-i din greu cu arme si informatii. In acel moment Turcia va fi in kkt pana peste cap si fara niciun sprijin din partea americanilor.

            • Pana la urma situația care e acum in Siria se datorează lui Ergodan. Nu știu ce a fost in mintea tembelului de a finanțat si a lăsat sa treacă toți mercenarii spre Siria. La ce l-o fi ajutat numai el stie. Siria ii era prieten. Situatia din Irak in mare e consecință a celei din Siria. S-a trezit cu milioane de refugiați la el in țara. O fi vrut el sa facă vreo manevra pe acolo dar a uitat ca si Siria avea aliați. A trimis Rusia câteva avioane si brusc a ramas fara opțiuni….si cu tot balamucul pe cap. Eu nu cred ca Assad sau Putin o sa facă vreo înțelegere cu el. Cu ajutorul Iran, Hezbolah si susținuți de raiduri aeriene ruse o sa curețe cat de curând Siria. Alepul nu mai rezista mult. Iar kurzii pana acum le sunt aliați. Păcat ca si-a retras Rusia mare parte din Aviație ca era demult curățenie acolo.

              • Treaba e mai complicata.
                S-au implicat si tarile din Golf (Arabia Saudita, Qatar) care doreau sa-si duca gazele prin Kurdistan si Turcia spre Europa dar sa-i si blocheze pe iranieni care vor si ei sa-si duca gazele prin Irak si Siria spre Mediterana. Turcii erau avantajati de proiectul arabilor si de asta s-au implicat in conflictul din Siria.

            • 1 mc cub de gaz baril de petrol exportat de kurzi se scad de la irachieni

        • Riscul ‘prieteniei’ lui Assasd cu Turcia lui Erdogan este chiar Erdogan. Sau mai bine spus, dispare Erdogan iar acordul ramane…..dispar insa si avantajele lui Al Assad la urmatorul puci, daca acesta reuseste sau cine stie cum scapa turcii de nebubul ala. Eu nu as paria ca ‘sultanul’ ramane pe viata la palat! 🙂

  3. Interesant articolul.
    Sper sa devina realitate intr-un final AGRI, si sa gaseasca finantarea aceea de la fondurile de investitii americane. Ar creste interesul USA si UE pt zona Marii Negre.

    Vis a vis de meciul cu rusii ,pe care noi îl jucam in Moldova-Transnistria, asta nu înseamnă ca nu pot „lovi” in AGRI, ca la șah. Dacă mă uit pe hartă, chiar le e la îndemână. Si ajungem la fregate, corvete, si alte jucarii marine ,submarine si aeriene care noua ne cam lipsesc in momentul de fața.

    Dacă se apuca de AGRI la modul serios, va trebui sa se faca planul de înarmare cincinal in trei ani si jumatate, cu depășire, ca înainte de ’89.?

  4. Cred ca un lucru pe care il au in comun Turcia, Rusia si Iranul e ca nici una nu „iubeste” Occidentul, chiar daca fiecare o arata mai mult sau mai putin, Turcia chiar fiind membru NATO. Practic sunt inamici naturali, e ciocnirea civilizatiilor cum a fost de sute de ani: Rusia vs Europa+SUA, Turcia vs Europa (islam vs crestinism).

    Iar despre AGRI: ma gandesc ca navele ce vor transporta gazele vor trebui escortate de nave militare ca sa nu existe vre-o surpriza. Dar cu ce nave ca nu prea avem.

    • Voi credeti ca rusii vor ataca navele de transport gaze aflate sub pavilion romanesc sau american?! Mai fratilor atacarea unei nave in apele internationale este un act de razboi.
      Rusii ar putea incerca sa bage bete in roate, sa ameninte voalat Georgia ca sa-i sperie pe investitori, dar odata ce acestia sunt asigurati de Washington ca totul va fi ok, vor veni cu banii.

      • Da’ să nu apară niște „pirați somalezi” prin zonă…

      • Exact, @floryyn, nu e neaparat sa arboreze drapelul. Oricum ar fi o situatie in extremis….

        Si apoi, alt mesaj dai când ai cu ce, la genul ca poti sa îți aperi interesele…
        Adica ,dacă am doi câini in curte, o pusca si un ciomag, unul care are gânduri rele se va gândi de două ori înainte sa încerce ceva….

      • ..si cum va asigura Washingtonul pe „investitori” ca totul e ok intr-o tara cu o treime mai mica unde sunt baze rusesti?

        • Tot asa cum – tot americanii – s-au plimbat cu navele de razboi pe sub nasul rusilor, care amenintau, injurau, etc. Si ce vrei sa spui de fapt, ca Rusia are obiceiul sa se bage peste alte tari suverane?! Ce-ar putea rusii sa-i fac Georgiei?! Chiar mai facut curios. 🙂

          • Gruzia are baze rusesti pe teritoriul sau, are „republici” separatiste care controleaza o treime din teritoriu si jumate de litoral. Este inconjurata doar de „aliati’ ai Moscovei si spre deosebire de Rep. Moldova are si granita directa cu ea!!! Iesirea pe mare e blocata ( asa cum s-a convins insusi Saakashvili cand a pierdut Poti)..Acu vin io si te intreb…care „investitor” se duce acolo plin de optimism sau barem cu inima impacata ca nu pierde capitalul investit doar fiindca asa-i indeamna yankeii? Capitalistul nu-i chiar o specie de natarau.
            ..si este complet pe dos de ceea ce decreta yankeii insisi despre principiul investitiilor americane peste hotare. …Pe scurt el suna asa….”daca nu este un stat deja clientelar, vasal (recte „aliat’)…. sau….pe acolo nu-i nici o baza de a noastra, va sfatuim foarte serios sa nu va cheltuiti banii pe acolo! ”
            ..adica mai intai apare baza militara si pe urma bancheru’. Daca baza nu apare bancheru’ nici atata…Este istoria imperialismului american.
            ..acu explica-mi de ce s-ar duce cineva sa investeasca acolo si de ce yankeii ar incuraja asa ceva in ciuda propriului principiu?
            Cat despre ce ar putea face Rusia Gruziei e teribil de simplu. Status quo! Nu-i nevoie sa creasca presiunea in vre-un fel. Simpla continuare ( pe timp nedeterminat) a starii actuale face ca Gruzia sa fie in curs de a deveni (daca nu a devenit deja) un stat esuat.
            Daca Rusia ar fi nevoita totusi sa creasca ‘presiunea” asupra Gruziei are mult mai multe atuuri decat SUA.
            De pilda…Toti gruzinii stiu limba rusa! Oare cati vorbesc englezeste?
            Te las sa speculezi in continuare… 🙂

            • Tu mizezi in continuare pe comportamentul golanesc al rusilor, care nu respecta decat legea batei… Ai dreptate, dar as fi foarte mirat ca Moscova sa se atinga de o investitie americana. Bineinteles ca ar putea sa-i puna bete in roate, dar precum se vede deja ca sanctiunile economice au mare efect, lovind Rusia exact la bani: Rusia ca tara si bancile ei nu se mai pot imprumuta nici macar cu 10%. Ca un exemplu Bucurestiul se imprumuta cat vrea el cu 2 siceva la suta, iar americanii au capacitatea sa-i taia oricand avantul prin bani si titei. Cred ca suntem amandoi de acord asupra celor doua „bate”.
              Rusia nu este URSS desi i-a luat ceva timp sa priceapa…

              • „Tu mizezi in continuare pe comportamentul golanesc al rusilor, care nu respecta decat legea batei…:..
                Nu! Eu ati pun o intrebare de bun simt. Economica. De comportament investitional intr-o tara cu criza cunoscuta. Care este atractivitatea ei? Economica nu geopolitica ca sa simplific. De ce s-ar duce cineva cu bani acolo unde e o criza? De ce sa riste pierderea capitalului?
                Nu va exista nici o investitie serioasa a yankeilor intr-o zona unde nu-s bazele lor. Altcineva are baze aicea. Altcineva e jupanul. Yankeii au pierdut in Gruzia prin actiunile propriului lor agent care era chiar seful statului. Evident tot ei l-au „consiliat” ce sa faca, asa ca e vorba deja de neputinta in aceasta zona. Altcineva e mai tare in Caucaz si nu-i nici un secret.
                Daca privim ce s-a intamplat acolo „inainte” de a se decide „investitiile tale”. ce au facut yankeii acolo? Cine a fluturat bata? Cine a reechipat armata gruzina si cine l-a indemnat pe Saakashvili sa faca prostia sa atace „castile albastre” ale Rusiei in Osetia rezultand criza actuala ? Pai tocmai aia care aveau nevoie sa plece rusii de acolo ca sa vina ei cu „investitiile” :).
                Sursa actualului „status-quo” care-i enerveaza pe yankei nu-i razboiul fratricid gruzino-gruzin, decat in secundar. Cauza este uciderea unor soldati rusi cu mandat ‘pacificator”. Asta a fost marea lor prostie. Caci daca ca si raspuns ar fi „agitat bata” asa cum trebuie,… „ca la carte”…, rusii fiind in „dreptul lor” in cazul asta, ei nu s-ar fi oprit in Tsinkvali ci la Tbilisi si astazi nu mai aveai nici un motiv sa faci „subiectul actual” al investitiilor in Gruzia. 🙂
                Cat despre imprumuturi…nu cunosti structura financiar bancara din Rusia. Acolo forta financiara o au bancile de stat nu alea private. Si statul are alte „mijloace” decat un „particular”. De pilda imprumuturi guvernamentale si stim cu toti ce activa e China in politica de creditare de stat. Acolo bancile de stat chiar duc politica de stat. Nu-i ca la noi. La noi e alt model. Daca o banca are nevoie de refinantare sau o fabrica are nevoie de lichiditati are in spate tot statul rus sa se descurce. Asa ca daca interesele statului o cer aceste banci vor fi sustinute orice ar fi. Ca de aia e „politica de stat”. Si de aia ai zice „capitalism de stat”. 🙂

      • Cate nave mai sunt sub pavilion romanesc? Nici 10.

    • Hold your horses bro’ asa ceva nu se poate !!!

      Adica nici Rusia si Turcia oricat am fi noi de carcotasi nu sunt atat de idioate incat sa atace nave comerciale in apele internationale fie ale georgiene romanesti panameze sau papuase.

      Imagineaza-ti o nava din asta in flacari si impactul care l -ar avea stirea ca a fost atacata de un stat oarecare in apele internationale.

      Ma astept sa se bage si americanii cu bani si aport tehnologic, pentru ca au si una si alta. Si se pot castiga bani seriosi – ceea ce face totul interesant pt americani.

      • Nu e vorba numai de bani aici (investitii versus castiguri). Trebuie avut in vedere faptul ca mai multe tari care acum sunt sub influenta Rusiei o vor coti rapid spre americani. Nimeni nu vrea sa inghete in timpul iernii. Acesta este de fapt castigul cel mai important pe care l-ar avea America. In plus, aceste tari ar fi eliberate in sfarsit de santajul aplicat asupra lor de tarile din vestul Europei.

    • Atacarea unei nave comerciale e casus belli. Fara discutie! Nici macar rusii nu-s atat de tampiti. Cat despre „pirati”, sa fim seriosi, MN e un lighean, unde sa se ascunda!?

  5. Foarte buna analiza.

  6. ”Iar Turcia nu are nici un prieten in zona, nici macar in fostele state sovietice ale caror nume se termina toate cu sufixul “-stan”…”
    de fapt turcii au relații destul de strânse cu Azerbaidjanul (cel puțin!), care se descurcă destul de bine

    • ”…Azerbaijan–Turkey relations have always been strong with the two often being described as „one nation with two states” by the ex-president of Azerbaijan Heydar Aliyev…”!!!!!!!!!

      • Cati azeri traiesc in Azerbaidjan si cati azeri traiesc in Iran? Care sunt relatiile dintre Azerbaidjan si Iran? Azerbaidjanul este inca un spin in relatiile turco-iraniene.

    • Azerii depind, financiar vorbind de Vest nu de Turcia. Cam toate investitiile in zona hidrocarburilor sunt generate de companii occidentale, iar daca relatiile dintre azeri si turci sunt bune, cele dintre azeri si evrei sunt chiar mai bune…
      Eu cred ca Azrbaijeanul ar prefera sa aiba o ruta de transport prin Romania (o tara democratica) decat sa depinda numai de toanele lui Erdogan.

      • Influenta turca in Azerbaidjan este similara cu cea ruseasca in Basarabia. Ziarele turcesti se vand in chiosc la Baku.
        Ilhan Aliyev numai democrat nu este.
        A fost un scandal in urma cu cativa ani: la Budapesta a fost organizat un curs pentru ofiteri din tari partenere NATO. Au fost prezenti, printre altii, doi armeni si un azer. Azerul a omorat cu toporul pe unul dintre armeni, noaptea, in pat. A fost condamnat la ani grei de puscarie, pe care sa ii execute in Ungaria. Dupa 2 ani a fost trimis la Baku, Aliyev dandu-si cuvantul ca il va incarcera pe criminal. Ajuns pe aroportul din Baku, azerul a fost intampinat cu flori, insusi presedintele a fost acolo, bineinteles ca puscaria a iesit din discutie. Ungaria a protestat si cam atat. Cam asa e si cu onoarea turcalailor, azerilor etc.

      • ”Iar Turcia nu are nici un prieten in zona,….” era vorba despre asta nu de investiții care sunt destule sau nu-cum se acoperă informația aia? de unde?!
        azerii iau destul de armament de la turci și probabil că și relația cu Israelul e tot pe relația cu Turcia

  7. Ma gandesc ca e posibil ca modernizarea fregatelor sa fi fost castigata de turci, iar dupa puci treaba sa se fi anulat de nu avem nici o informatie despre fregate. Sau mai degraba daca termenul limita de depunere a ofertelor a fost 18 iulie cred ca mai au de analizat pana sa se ia o decizie (daca o mai fi depus cineva oferte).

  8. Eu nu prea inteleg cum ar putea reusi un asa plan, cat ar fi de greu pentru Rusia ca activeze conflictele inghetate? parca chiar anul asta s-au mai bagat rusii vreo cateva sute de metri in Georgia, doar ca sa prinda si o teava de transportat gaze pe teritoriul separatistilor. Ce am face noi in cazul in care Moldova ar fi atacata de separatisti !? eu cred ca am negocia sa se inghete conflictul din nou si am pleca cu coada intre picioare, renuntand la planuri de transportat gaze.

  9. Stati sa va explic cum e cu metanierele in Marea Neagra.
    Nu e vorba ca vor trage in ele ci ca vor inchide, cand ti-e lumea mai draga, zonele de transport sub pretextul unor manevre cu trageri de lupta in diverse sectoare (cel mai bun fiind cel de la sud de Crimeea, fiind mai ingust). Vor face manevre cand rusii, cand turcii, cand rusii impreuna cu turcii, astfel ca transprotul de gaze sa fie dat complet peste cap. De asta e nevoie ca in AGRI sa intre firme americane, cu spate militar solid. Astia au tupeu sa le spuna: „Aveti grija ca trecem cu metanierul, sa nu-l loviti din greseala ca va xxtem.”
    Metoda cu exercitiile interminabile a fost aplicata de rusi in Baltica, impiedicandu-i o lunga perioada pe suedezi sa instaleze un cablu energetic catre Lituania.

    • Nu merge, in apele internationale, daca vrei sa faci manevre le anunti din timp si nu ai voie sa ingreunezi traficul comercial.
      Tu de ce crezi ca americanii au 11 portavioane? Pt a garanta libertatea comertului maritim, sigur ca portavioanele nu au relevanta in Marea Neagra, am vrut doar sa arata cat de importante sunt pt americanii si europenii rutele maritime.
      Rusii nu vor incalca legile maritime, vor incerca sa impresioneze sau sa vina cu proiecte concurente.

      • Tocmai am explicat ca au facut deja asta in Baltica. Evident ca vor anunta manevrele din timp dar le vor programa in asa fel incat transportul cu metanierele sa devina imprevizibil si neeconomic.
        De asta am spus ca e nevoie sa intre in proiect firme americane, tocmai din motiv de portavioane si alte scule.

        • Asa si totusi treci pe acolo. Vor lovi unul apoi gata cu circul, dar eu nu cred ca vor lovi nici macar o singura nava. Rusii au multe defecte dar nebuni un sunt.

          • Dace te duci fara spate american iti xxte primul metanier care trece prin zona. O racheta scapata de sub control la un exercitiu de rutina, anuntat din timp. Exprimari de regrete, condoleante (chiar si despagubiri) familiilor si alt metanier xxla ca e scump.

            • Nu spun ca nu se poate, dar n-am auzit – in Europa – sa se intample asa ceva.

              • E drept ca nu s-a intamplat cu metaniere dar cu avioane de pasageri doborate de rachete trase gresit la exercitii s-a intamplat deja.
                In privinta navelor se mai poate merge si pe sabotaj. De ex. Unirea, rasturnat din senin in timp ce-si spala tancurile.

    • @Eroul Bula
      Vezi cei au patit suedezii si balticii cand au vrut sa instaleze acel cablu submarin pt. energie electrica.

      De altfel rusii au cam amenintat:
      „And if we remember the cases of NATO ships in the Black Sea approaching Russia’s borders, then they obviously will not like the aircraft of our Aerospace Forces appearing overhead and performing training tasks, such as bomb dropping.”
      https://informnapalm.org/en/jun02-crimea-nato-russian-pilots/

      Oricum nu trebuie sa iti face griji politicienii din Romania nu o considera un stat asa ca nu au ce interese sa apare. Daca vin altii si le apara bine daca nu gubernie cu influente germane.

  10. AGHRI aia ar fi trebuit sa fie inaintata – ca semnnarea acirdului s-a facut in 2010!
    insa principalale piedici nu cre ca sunt de gasit in bazele navale rusesti ci in borourile luxoase din Lombard Street si Wall Stret … in birurile de la Despaertamantu de Stat si Foreign Ofiice.

    Ca ptr un motiv sau altul (Lucifer stie de ce! Stati asa suna telefonu .. da .. s aqbva redau ce ma auzit „Ba Ghita aiciea Michiduta maturatoru din buroul putrataorului de dvivand a Adanc Neligiurii Sale . Intunecimea sa Exceptioanala imi zice sa iti tranmsit „ma boule tu chiar crezi ca io pot intelege andacimea tampeniei umane? Nu stiu de ce si nu imi pasa .. e suficent ca stiti voi de ce cand va prajesc!”*) Um ziceam ptr un motiv sau altul „abnu” a cazut caRomania trebe sa se fermetze in merdre (sheet) a ei.
    Asa ca nici noi nu am miscat un dest in anii aia . Desi se putea face ceva .. adica sa construim AGRI.
    Ca este f putin credibil ca Rusia ar fi facut ceva in marea libera … insa hai pe bune .. bviroul lighean nu vrea sa calce ursul pe coada …

    Si GMT zice ca Turcia ar avea doar rol de tranzit. Pia un rol bunicel – ies ceva paralute .. Tranzitul poa fi extrem de „interesant” ca inseamna bani. Si stim cu totii ca banu la ban trage …
    De altfel si AGRI era o idee excelenta. Un pic cam prea … Ar fi insemnat inca o optoine ptr azeri , mai mult spatiu de miscare ptr gruzini si mai putine gqze pe care sa le cumpraram de la rusi ..
    Si ptyr noi ar fi insemnat sa devenin .. aa cum se zice ? hub regional? ori ce crdeti ca chiar asa pe degeana a muncit Gicu Soris si altii de la CIA vreo 30 de ani?

    A da. Stiu . Nu convenea nici Moscovei. Da cu partea asta suntem din prima de acord nu? Ca in gnl ce convine Moscovei nu ne face noua bine

    PS : oi fi io cam .. ins asa zic asa cand m-am imbata odata prin 90 am avut o idee ca am putea aranja ceva intre Poti si Constanta ….cvwa in legatura cu azeri (petrol, gaze )

    * ptr Buzu si alti … talibani ASTA (cu telefonu de la Luci) E O GLUMA BRE!!!

    • Proiectul initial AGRI s-a facut cu companii de stat, avand guverne in spate, de asta nici n-a iesit.
      Apoi s-au mai bagat si britanicii cu TAP-ul si au antamat productia de la ShahDeniz. Acum, ca turcii o cotesc, e posibil sa pice faza cu TAP si sa se reorienteze spre AGRI. Ramane sa vedem.

  11. Sînt două păreri (teorii) despre petrol.
    1. Oficială ce zice că vine din putrezirea plantelor și animalelor în anumite condiții și deci resursele sînt limitate.
    2. Petrolul este abiotic, vine din adîncurile Pământului, făcîndu-se din carbon, al 4-lea cel mai răspîndit în univers, și hidrogen, cel mai răspîndit în univers, la presiuni ți temperaturi ridicate, și este nelimitat, doar să ști să-l scoți.

    Prima părere convine celor ce trăiesc de pe urma speculei făcută cu petrol și, nu-i de mirare, este sprijinită de marile companii petroliere.
    A doua, printre altele, am auzit-o la Rizea, specialist în petrol și gaze.

    • Sunt 3 tipuri principale de petrol:
      – conventional – ala ieftin si usor de scos, de zic toti ca se termina in cateva decenii (vreo 4 la consumul actual), o rezerva dovedita de circa 1.500 miliarde de barili;
      – oil sands – majoritatea se afla in Canada (~70%), o rezerva estimata (dovedita si nedovedita) la 1.200-2.500 miliarde barili, procese de extractie si rafinare foarte poluante;
      – oil shale – majoritatea se afla in S.U.A. (~70%), o rezerva estimata (dovedita si nedovedita) la 2.800-3.300 miliarde barili,

      • „Potrivit acestei noi terorii, hidrocarburile nu au legătură cu materia organică de la suprafaţa pământului, fiind considerate materii primordiale care erup din adâncul planetei. „Doctorul” [pr. univ. dr. Constantin Beca], în cartea „Geologia Zăcămintelor de Hidrocarburi”, scrisă cu sovieticul I.V. Visoțki și apărută în anul 1968 la Ed. Tehnică, carte care a făcut înconjurul lumii, unanim apreciată de comunitatea științifică din vest și est, face referire la Bitumenele de origine internă (anorganică sau minerală), pag.26.
        Pornind de la acest nou mod de abordare, rezervele de hidrocarburi ar fi cu mult mai mari decât s-ar putea crede, iar vechile zăcăminte epuizate, ar putea fi reînviate şi ar putea produce, din nou. Începuseră să circule în lumea ştiinţifică, la începutul anilor ʼ80, veşti despre trezirea la viaţă a unor zăcăminte epuizate din Georgia (zăcământul Groznâi, bazinul Romaskin), S.U.A. (Eugene Island 330, din largul coastelor Louisianei), America de Sud şi chiar România (Băicoi-Țintea, Moinești)”
        http://www.art-emis.ro/stiinta/2149-teorii-neelucidate-originea-hidrocarburilor.html
        Iar oamenii sînt trimiși la război pentru controlul resurselor energetice pe cale de a se termina…a cîta oară?

        • Rizea, precum cei ce l-au învățat că „hidrocarburile nu au legătură cu materia organică de la suprafaţa pământului”, se pare că au dreptate: rezervele de petrol americane sînt cele mai mari din 1926 încoace.
          Din 1970 petrolul se tot gată…și cu asta ne-au făcut.
          /
          „U.S. crude supplies rose by 1.67 million barrels to 521.1 million in the week ended July 22, according to U.S. Energy Information Administration data. Stockpiles reached 543.4 million barrels in the week ended April 29, the highest since 1929. Gasoline inventories expanded for a third week to 241.5 million barrels, the most since April.”
          http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-31/growing-oil-glut-shows-investors-there-s-nowhere-to-go-but-down

    • Curios,teoria abiotica vine de la rusi,pardon,sovietici (anii 70 parca).Dupa 90 teoria abiotica a avut parte de multa reclama,dar stim cu totii ca ce vine de la rusi……

  12. Daca sua v a ataca iranul probabil o turcie „neutra” v a fi necesara pt a gestiona interesele americane din zona..Ce ne fecem cu aia 50 de militari romani trimisi in lupta anti isis . isis au declarat ca vor ataca orce tara care lupta contra lor .. pina acuma a fost o perioada de liniste in romania asa ca ca un atentat terorist se prevede in viitor.. cod albastru maroniu..:}

    • comunitatea ciuhabilor din Rromanica o duce binisor spre infloritor. un dement gen pustiul din Munchen nu ar face decat sa distruga acesti oameni ( multi sunt onesti) . pe romani nu-i intereseaza ca cel din fata este din mama rromanca si tata ciuhab, e doar un arab periculos. nu avem in sange toleranta germanilor (vai de ei) iar de politica corecta a cam inceput sa ni se rupa. deci codul maroniu va fi pt. arabii din tara noastra. stati cuminti ca altfel zburati.

  13. Numai ca axa asta are un as in maneca.
    Donald Trump.
    Dupa declaratiile despre NATO, a mai facut o chestie. A zis ca l-ar numi pe general-locotenent Michael Flynn ministrul apararii. Michael Flynn era la masa alaturi de Putin la o aniversare RussiaToday la sfarsitul lui 2015.
    Trump va cauta o incalzire a relatiilor cu Rusia, daca nu chiar un parteneriat strategic.

  14. Nu vi se pare strigator la cer ca un individ abject criminal comunisto-securist ca RADU BELIGAN a fost inmormantat cu onoruri militare,asta e o radiografie a societatii romanesti.Ma mir ca acest subiect nu este comentat!

    • Pe cine a omorât bre, Radu Beligan? Lumineaza-ne , ca eu chiar nu stiu!!!?

      • @gogu asta cu securistii „rai” e tot un mit fondator al societatii romanesti post decembriste…
        de exemplu: X afla ca un coleg Y dintr-o intreprindere strategica se intalneste cu atasatul militar al ambasadei Z pe ne-ve. X il toarna la secu pe Y. A facut bine?

        Y lupta impotriva PCR si a lui Ceausescu, sau isi trada tara? aia de la secu l-au arestat (probe) si i-au scapat de cateva ori usa peste degete din greseala ca sa zica tot. au facut bine? ce trebuiau sa faca?

        apoi vine CNSAS si zice ca X este un turnator ordinar, a turnat la secu. este X un patriot sau nu?

        lucrurile nu-s asa simple…

      • tov Dan tov Radu Beligan 20 ani membru CC al PCR 14 ani membru MAREA ADUNARE NATIONALA 3 ani MEMBRU AL BIROULUI POLITIC EXECUTIV AL PCR daca nici asa nu pricepi e CLARA SITUATIA~

    • gogolea

      da tie nu iti pute ca unu ca Tsimenetzky sa fie azi mare luptator anticomunist? Ca plodu agentului Pata sa fie azi „exponent” al „intelighentei” romanesti? Sau ca Sora sa fie azi mare folozf … roman?

      Cimprataiv cu Sopra care a ajutata la instaurarea regimului „denunata” de Pata si Bolodea (familiile lor insa au instaurat si ele!) ce crime a facut Beligan ? A jucat in catvea filme scurte ecarnizate dupa Caragiale (ma refer la anii „obsedenatului deceniu”) in piese de teatru inclsusiv „Badaranii” . A colbaorat cica cu serucrityatea fiindca a fots „agent de influenta” pe langa Ionesco. Pesemne ca m,area sa viba de criminal comunist este auia ca in calitate de director al al Teatrului de Comedie din București apus in scena niste piese nu prea comice : Rinocerii, Asteptandu-l pe Godot, ‘Ucigaș fără simbrie (lui Ionesco plecata la paros) in loc sa puna inscena niste pese sovoetice mai pe placu pipteleor patapie4viciano-tosmanesti et caeteri ejusdem farinae

      A da. ar mai fi de vina ca a fost directir al teatrului National. Insa cum sa iti zic .. in diomenioul artistic sunt multe invidii si enorm de multa barfa. Cel ami bine este sa nu dai importanta (se pare ca pana la urma nici PCR ul nu prea se mai strofoca „da=i in @@@@ X vrea sa fie el regizor, Z se vrea director, A vrea sa fie ea Ofelia ba tpvarasi avem cestrii mai imprtante de facut decat sa ne batem capul cu barfele satului si ale teatrului!)
      Inca o data cu ce a fost Beligaura mai rau decat Octaviab Paller, Mihai Sora, Paul Cornea sau Baconsky batranu? Cu ce activuataea sa de actro este mai condamnabila decat activiatea lui Barabnga sau Alexandru Mirodan care au scris peisele in care a jucat si Beligan?!

      A.. daca vrei sa il vobesti de rau .. itzi ci eu un „secret” : scuipa! Atuinci candf vorbea .. daca venea la marginea scenei si erai in primul rand …”te spala pe ochi”!

      Asa ca daca mi se pare ceva strigator la cer .. apai este reactia ta!

    • @ gogu Gogutza zi-mi si mie o piesa de teatru pe care ai vazut-o cu Beligan, sau un film! Tu imi pari cititor de hotnews si mai mult decat atat incapabil de liber arbitru pentru ati putea selecta singur sursele! Ca atare te transformi in gornist!

      • Mie îmi este usor sà ràspund. Eram copil, si am fost foarte impresionat de filmul „Pasi spre Lunà” al lui Gopo. Chiar mi aduc aminte cà l-am vàzut la cinemaul „popular” din Constanta 🙂
        Chiar era un film de extraterestri în România vremurilor alea !

      • ma dar e periculos site-ul asta cum de v-ati adunat atatia?

  15. Ia zi Gogule ca vad ca tu cunosti toate alea, ce grad avea Radu Beligan in securitate ? Si ce crima la activ, macar simbolica ? Si de ce toti actorii care l-au cunoscut vb numai de bine despre el ?

  16. Bene Laurentiu

    Criminal n-a fost si cred ca nu-i bine sa scrii prostii…cel putin eu n-am auzit de asa ceva.
    Totusi a fost un oportunist si laudator al lui Ceasescu si a regimului de dupa 89…intotdeauna a fost un om al sistemului.

    • Dovezi ? Ceva?

      • 5′ google dacă ești prea tânăr și nu mai ții minte nimic din istoria recenta..
        http://www.lapunkt.ro/2014/10/14/radu-beligan-artist-al-puterii/

        • Psemen ca ti esti prea tanar.. Cam ce gram crezi ca purtau Baranga sau Perahim?!
          Oar putzica ala de Jieat ;poa chiar crede ca Nina Cassian era marea dizidenta .. nu poeta „comunista” bagata in cartile de scoala primara!

          • Nina Cassian nu lipsește nici din manualele de școală primară de-acum. De fapt, cel puțin unul din manualele de Română de clasa a 3-a, 2015-2016, are mai mulți autori străini decît români.

            Ce vrea ministerul educației de la copii sau, după mine, cum vrea să-i îndobitocească:

            A.2. Stabilirea competenţelor

            Limbă şi comunicare în limba română
            – Receptarea de mesaje orale în contexte de comunicare cunoscute
            – Exprimarea interesului pentru receptarea de mesaje orale, în contexte de – comunicare cunoscute
            – Exprimarea de mesaje orale în diverse situaţii de comunicare
            – Formularea unor enunţuri proprii în situaţii concrete de comunicare
            – Exprimarea expresivă a ideilor în contexte familiare manifestând interes şi încredere în sine

            Matematică şi explorarea mediului
            – Identificarea unor fenomene/relaţii/ regularităţi/structuri din mediul apropiat
            – Manifestarea grijii pentru comportarea corectă în relaţie cu mediul natural şi social
            – Formularea unor consecinţe rezultate în urma observării unor relaţii, fenomene, procese simple

            • Ă>/b>??! Î î ? Ăâ!

              Te rog poti sa imi traduci ce a dnei ma-si ####ă vrea sa zica A.2. Stabilirea competenţelor ?!
              Ca zau ca ma depaseste ! (desi am o diploma de drept .. de dinaite de parti si intrau la gramada, desi am citit mai mult de un metru ster de carti inclusv unele mai absocnmse gen primele 3 minute ale universului, ba chioar si un pic de filozfeala, chiAar si ceva scris de Hăulică in Secolul XX)
              Mie imi prvoaca o amintire din scoala primara „cumplit meşteşug de tâmpeni!”

  17. GEOSTRATEGIE. Uraaa ! OK ! Sa fie si GEO daca ziceti voi !

    Dar lamuriti-ma pe ce termen se va intinde (geo) startegia ?
    Logic ar fi doar pana se termina gazul. Voi ce credeti ?
    Si dupa ce se fasaie gazul ce punem in locul stategiei GEO ?

    Cine incaseaza banul din afacerea geostrategica ? Cine o controleaza ?
    Eu zic ca consortiile vor lua grosul banilor, smecherii nostri conducatori vor lua o particica, iar Romania va lua micile firmituri sau va face cheltuielile cu mediul ! (adica noi, RO, vom lua iarasi m–e !)
    Atunci de ce va agitati ?

    A, m-am prins ! Cred ca incep sa pricep !
    Poate in schimbul firmiturilor „primim cadou” ceva consumabile Second Hand gen fregate sau zburatoare sau mai bine protocoale pentru barosani din grupurile de interese in jurul partidelor, din jurul altor organizatii si organisme de toate felurile.

    • Desigur ca marile corporatii vor avea control asupra banilor. Noi suntem doar niste simpli cetateni, ne exprimam si noi parerea, atat.

      • @Musoiu –>cred ca niste simpli cetateni fac mai mult decat sa-si exprime parerea, e au dreptul sa adopte o pozitie, sa se implice putin in viata sociala intr-un mod proactiv, pentru binele comun… nu putem pune semnul egal intre „simplul cetatean” si o leguma, ma scuzati d-le Musoiu…

      • Corect. Mai era o sursa, dar nu o mai gasesc:

        http://www.dcnews.ro/urgia-vine-din-banci_511621.html
        „Zilele trecute, Curtea Europeană de Justiție a stabilit că experimentul din Cipru, de acum 4 ani, este legal. Adică, băncile pot fi salvate de la faliment sau, mă rog, se poate încerca acest lucru cu banii deponenților. Cu alte cuvinte, în Cipru, peste noapte, principalele bănci au naţionalizat până la 90% din depozitele bancare ale clienților. În schimb, aceștia au primit acțiuni la bancă, adică hârtii fără valoare. Întrebarea pusă de juriștii europeni a fost: dacă depozitul bancar, care înseamnă proprietate, poate fi naționalizat peste noapte și fără a primi în schimb compensații, de ce nu s-ar putea face același lucru și cu bunurile imobiliare, de exemplu case și terenuri sau orice altceva, mergând până la tablouri și bijuterii. Controversa a fost tranșată, cum vă spuneam, de Curtea Europeană de Justiție, care a spus că e în regulă ca banca să pună mâna pe economiile cetățenilor.”

        Si pentru cine nu stie, subliniez: coruptia se face prin banci, cu transferuri bancare prin si din offshore-uri (scandalul Wikileaks-UBS) si din experienta romaneasca prin achizitii fictive decontate prin banca, sau prin achizitii la suprapret \ vanzari la pret inferior pietei \ pretului de productie (scandal insolventa Hidroelectrica si multe altele) decontate tot prin banci din si catre offshore-uri.

        • Nu banmcile n u au „nationalizat” ci au … furat!

          Caci a nationaliza inseamna ca sa silesti „capotalul” sa adopte natiunea ta. Si au fost cazuri de nationalizari … rapide. Adica s-a mutat sediul socila la afcaerii , sa zicem de la Londra la Buneos Aires si prop[rtaru englez si-a tra siute pasport argentinian (a fots un caz prin anii 50 . Da ma oprg egnelzu ala tyraia in argentaina de numa vreo 30 de ani, er ainsurat cu o argentinianca.. )

          Ce vretui voi sa integeti prin nationalizare este caul sa zicem „extrem” al „etatizarii” (transfer catre stat)

          Insa ce face banca … este cam jaf la drumu mare!

    • Pai vodkarii cand vad supunere pun presiune mai mare pe sclav .

    • Da, si i-au amenintat castravetarii pe rusi ca daca nu raspund cu explicatiile, atunci vor dezaproba si mai tare initiativele tarilor vecine si membre in NATO cu privire la apararea contra rusilor in MN.
      Chiar ne vor suti noua romanilor alea 3 fregate cand vor sosi la NIsipurile de Aur si le vor schimba placutele doar asa, sa le faca rusilor in ciuda si sa-i raneasca in orgoliu.

      „Bulgaria a cerut explicații din partea Moscovei pentru aceste încălcări, a precizat ministrul de la Sofia, descriind incidentele drept „provocări la adresa Bulgariei și a forțelor sale aeriene”.”

      Ce slugi…. doar nu se asteapta sa se spele asa usor pe maini de ce au facut inainte de summitul NATO.

  18. Numai propaganda. Azerii nu vor trimite nimic in Romania fara a se consulta intai cu Turcia. Se lucreaza intens la Uniunea Panturcica iar Ankara are pregatita partea leului…

  19. Off topic: ce parere aveti despre intrunirea de la baile Tusnad, are cineva informatii din culise?

    • Am pus pe „contact”

      Declaratii ale lui Viktor Orban (23/07) la universitatea de varà de la Bàile Tusnad:

      « Criza economicà se transformà într-o crizà a elitelor, care se transformà într-o crizà a democratiei. »

      « În ultimii 50 de ani, noi, maghiarii, obisnuiam sà consideràm Germania ca un gardian al securitàtii. S-a terminat ! »

      « Trebuie sà fie clar, imigratia ilegalà este periculoasà, imigratia de masà distruge cultura europeanà »

      Tradus din tweet-uri în englezà al unei participante, de càtre servitorul dvs.

      • @MirceaS, sa fim clari, democratia nu este pentru oricine sau pentru orice tara. Numai pentru cei care o vor si care o inteleg bine, pentru ca daca nu o intelegi bine, o aplici prost si foarte prost…..si normal ca daca e plicata prosyt ( cum e la noi de exmplu ) democratia e vinovata. Eu am o vorba, o dictatura e perfecta, dar o democratie nu.

    • As fi dorit o racheta de croaziera in directia aia, dar nu dispunem in inventar. Doar la noi se „organizeaza” evenimentul asta anual, ca restul tarilor vecine i-au cam zis ca-l aresteaza un pic pe oratorul V.O. dc il prind.
      Omu’ asta o sa ne faca mari probleme, la ce legaturi are cu rusii.

      Ce a spus el pe-acolo pt presa e asa de umplutura. El nu poate vorbi de „cultura europeana”, deoarece actiunile sale dicteaza contrariul.

  20. Da ,se arata cu degetul catre nemti , se doreste destabilizare.

  21. Off topic: din slagarul „distrugeti vidourile si parabulicele”Autoritatile iraniene au distrus 100.000 antene parabolice si alte echipamente de receptie prin satelit, anunta duminica presa iraniana, potrivit AFP.

  22. o singura problema aici!
    Noi nu avem punct GNL la Constanta.
    Nu se certa Tariceanu cu Basescu pe vremea lor pentru punctul ala?

  23. Noua geostrategie se cam transforma in stirile de la ora 5:
    http://www.mediafax.ro/externe/nou-atac-in-germania-un-imigrant-sirian-a-ucis-o-femeie-insarcinata-si-a-ranit-alte-doua-in-apropiere-de-stuttgart-politie-atacul-nu-are-caracter-terorist-foto-video-15538348

    Vrei strategie: tine bine de granite, controleaza porturi, aeroporturi si puncte de frontiera, refuza diplomatii antiromani (gen noul consul al rusnacilor) inarmeaza-te bine si nu alege tradatori care te vand bucata cu bucata.

  24. Frate, ce se tot intalnesc astia la noi in tara? Am fost la Baile Tusnad in a doua jum a lunii iunie si n-am gasit cazare..Motivul: intrunire nationala a vanatorilor din Ungaria (peste 1000 de persoane)!

  25. Acum, e si posibilitatea ca Turcia sa fie calul troian al americanilor in blocul Rusia-Iran-China, prea brusca apropierea de ei, din senin scuze pentru avionul doborat pentru moscova, convorbiri cu Teheranul ,,lovitura de stat” in Turcia etc.

  26. George referitor la conducta de la azeri prin Georgia, nu stiu care si cum dar totusi fiecare platou este atribuit unei tari, deci trebui cerut si bineinteles platit taxe ( zic eu turcilor ) vezi imaginea https://en.wikipedia.org/wiki/State_Border_of_Ukraine#/media/File:Black_Sea_relief_location_map_with_exclusive_economic_zones.svg
    Iar aceasta nu cred ca se aplica la navigarea in asa zisele ape internationale.

    • Ba da. navigatia este libera… insa activitaile economice (pescuit, foraeje, extractie hidrocarburi, peste n tumo extractie noduli polimetalici samd) este rezervata statului care detine dreptul la zona economica exclusiva.
      Este restrictinata navogatia in zona „teritoriala” afica cca 5 km de la tarm (bataia maxima a unui tun greu de pe la 1850) unde se permite im gnl doar trecerea catre proturi, sau daca este stranmptoare ingusta se pot face verificari gen vamal si/sau circulatia este permisa pe traseu marcat (geamanduri) sau numa pilotat..
      Ma tpg nu este „de bun” gist saincepi sa te imvarti cu o escadra la 7-20 km de tarm ca cica esti in mare libera (oi fiin mar liobera insa devii ameintator)

      • Limita apelor teritoriale este de 12 mile marine, cca 22km. În cele 12 mile nu te învârt. cu nave de lupta fără acordul riveranului pentru că o poţi încasa legal.

  27. In atentatul cu maceta femeia de origine poloneza lucra impreuna cu islamistul la un kebab, omul gelos pentru ca de fapt erau combinati,a trimiso la allah ….si insarcinata. Cunosc cazuri de femei care se combina cu musulmani pentru ca sunt circumcizati si sunt mai buni la pat.Un sfat ptr cei care deplang atacurile de la Munchen ,Nurnberg ,Stutgart etc, sa nu plece nicaieri pentru ca se va organiza pelerinaj si pentru viitoarele atacuri ce vor veni in numele lu allah ,precizam ca excursiile sunt ultra all inclusive si all drinklussive.

  28. Dumnezeu stie ce ne mai rezerva viitorul….anume ceea ce putem noi sa facem si ce ne e impus!

  29. Nu prea e miscare pe site-ul AGRI dar sa vedem ce aduce viitorul:

    http://agrilng.com/agrilng/ro

  30. ANALIZĂ Dan Dungaciu şi Petrişor Peiu. România după Turcia. Crize şi oportunităţi în 10 puncte

    Dan Dungaciu, Petrișor Peiu | Adevărul.ro | 24.07.2016

    Turcia a fost un actor/partener importat pentru România înainte de lovitura de stat eşuată. Devine şi mai importantă după evenimentele ale căror consecinţe nu s-au stins încă pe malurile Bosforului, se arată într-o amplă analiză semnată de Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, şi Petrişor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice a FUMN.

    http://fumn.eu/analiza-dan-dungaciu-si-petrisor-peiu-romania-dupa-turcia-crize-si-oportunitati-in-10-puncte/

    • Au propus, foarte stufos şi academic, exact ce spunem şi noi, aici, de câţiva ani deja: aducerea companiilor americane în economia noastră, inclusiv în industria de apărare, cooperarea cu ei pentru realizarea unui sistem antiaerian modern în zonele critice şi a unui sistem antinava pe coasta. Si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *